Hva viser dupleksskanning av blodkar?

Medisin presenterer stadig nye metoder for å diagnostisere alvorlige patologier til samfunnet. Suksessen med behandling av ulike sykdommer avhenger av rettidig påvisning av dem, utnevnelsen av den nødvendige terapien. Tosidig skanning av karene i hodet og nakken er en nyskapende metode for forskning, som gjør det mulig å se de minste rørformede hule formasjonene i menneskekroppen i en todimensjonal projeksjon. Den ikke-invasive karakteren av prosedyren forenkler prosedyren, krever ikke restaurering etter manipulering.

Hva er Duplex Vessel Scanning?

Hvordan sjekke hodet ikke-invasivt? Unike egenskaper ved ultralyd hjelper ham å passere gjennom vevet i menneskekroppen og, som reflekterer fra blodcellene, sender et signal i form av et bilde av det undersøkte området til skjermens skjerm av diagnostikeren. Ved hjelp av tosidig skanning av karene i hodet og nakken kan spesialisten evaluere blodets hemodynamikk, få informasjon om de anatomiske egenskapene til venene og arteriene. Ulike Doppler-teknologier bruker også egenskapene til lydbølgen, men de har forskjellige funksjoner:

 • UZDG (ultralyddopplerografi). Denne studien bidrar til å vurdere patenen av karene i hjernen, halsen og andre organer. UZDG bærer bare en funksjonell belastning - definisjonen av hemodynamikk.
 • Tosidig ultralydsskanning. Gjennom denne metoden er det mulig å diagnostisere tilstedeværelsen i arterier og blodårer av aterosklerotiske plakk, trombi som bidrar til innsnevring av blodkarets lumen. Under overvåkingen visualiseres rørformet formasjon med omgivende vev. Tosidig skanning er delt inn i følgende underarter:
 1. ekstrakraniell - undersøker hovedskipene;
 2. intrakranial - sjekker intracerebrale "bassenger";
 3. transcranial - gir farge dupleks skanning av hjernen.
 • Triplex skanning. Dopplerografi av karene i hodet og nakken, i implementeringen av disse, i tillegg til informasjon om intensiteten av blodstrømmen, mottar diagnostikeren et fargebilde av den rørformede formasjonen med det omgivende vev.
 • Ultralyd undersøkelse. Viser et "generelt bilde" av strukturen til arteriene og venene. US-Doppler bidrar til å klargjøre egenskapene ved bevegelsen av blodstrøm, for å gjennomføre en undersøkelse for tilstedeværelsen av patologier.

Indikasjoner for formålet med studien

Undersøkelse av skip av planlagt natur bør utføres uten mislykkelse en gang i året. Påvisning av en anomali i et tidlig utviklingsstadie bidrar til å unngå negative konsekvenser forbundet med en progressiv form for sykdommen, og ta tiltak for å foreskrive den nødvendige terapien. Tosidig skanning av patency av karene i hodet og nakken er ofte tildelt for å verifisere resultatene som er oppnådd med MR, ultralyd av karene i nakken og hodet. Indikasjoner for å gjennomføre dupleks er følgende symptomer:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • besvimelse;
 • dumhet av hendene;
 • mangel på koordinering;
 • minne tap;
 • røyking,
 • Tilstedeværelsen av en historie med slag;
 • cervikal osteokondrose;
 • arteriell hypertensjon;
 • tidligere identifisert vaskulær dystoni;
 • relaterte bånd med hypertensive eller diabetiker;
 • vaskulitt (betennelse i blodkar).

Hvordan å forberede

Undersøkelse av hode og nakke krever ikke spesiell forberedelse fra pasienten. På dagen for prosedyren er det nødvendig å forlate bruken av midler som øker tonen i blodkarene: kaffe, nikotin, te, energi. Avskaffelsen av narkotika som kan forvride resultatene av UZDG - "Betaserk", "Cinnasirin" - krever samråd med en nevrolog. Før skanning må pasienten fjerne alle fremmedlegemer i form av kjeder, pinner, etc. fra studieområdet.

Hvordan utføres prosedyren

Tosidig skanning kan gjøres i retning av den behandlende legen i de nevropologiske avdelingene til de store bysykehusene, eller ta kontakt med klinikken i henhold til bostedsområdet. Behandlingen foregår i henhold til generell regel. Pasienten er plassert på en sofa, en hard pute eller en vals er plassert under hodet, hodet er flyttet til siden motsatt til sensoren.

Før prosedyren starter, bruker legen en liten spesiell gel til det undersøkte området, som lett kan "drevet" av transduseren over hudoverflaten, analyserer arterielle og venetiske kanaler. Hjerneskipene kontrolleres gjennom skjelettens bein. Pre-hud-integrasjoner behandles med vannoppløselig gel, og doktoren plasserer sensorene på følgende områder:

 1. templer;
 2. over øyekontaktene;
 3. Overlapping av oksepitalbenet med ryggraden;
 4. den occipitale bein.

Forklaring av resultatene

Ved slutten av undersøkelsen får legen uttømmende informasjon om tilstanden til arteriene og venene. Analysen av venøskanalen inneholder praktisk talt ikke digitale data, men inkluderer parametrene:

 • anatomi;
 • flotasjon;
 • hastigheten på blodstrømmen;
 • Tilstedeværelse av unormale formasjoner i lumen.

Dopplerografi av arterielle fartøy samler digitale data, som sammenlignes med normale verdier. Tilfredsstillende tilstand for de generelle og halshinnede arterier kan betraktes som tilstedeværelse av følgende indikatorer:

 • Begrensningshastigheten til blodstrømmen i arterien er mindre enn 0,9;
 • prosentandel av stenose - 0;
 • topphastigheten i diastol er mindre enn 0,5;
 • fravær av formasjoner i lumen;
 • veggtykkelsen er 0,9-1,1.

Er det noen kontraindikasjoner

Fordelen ved tosidig skanning er fraværet av en negativ effekt på menneskekroppen. Den ikke-invasive karakteren av studien bidrar til å diagnostisere blodkar i en voksen og et barn uten noen begrensninger. Relative kontraindikasjoner kan betraktes som en alvorlig tilstand hos pasienten eller tilstedeværelsen av sykdommen, og forhindrer pasientens overgang til en horisontal stilling.

Finn ut mer informasjon om uzi av fartøyene i hodet og nakken.

Video: Hva viser ultralydet av fartøyene i hodet og nakken

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Magazine seksjoner

Til nå er teknikken i spørsmålet gullstandarden i diagnosen vaskulære sykdommer. Med hjelpen kan legen fullstendig undersøke pasientens vaskulære system.

Tosidig skanning er helt sikker, så den kan utføres hos pasienter i alle aldre, så vel som hos gravide kvinner. Et annet positivt aspekt er den relativt lave prisen på prosedyren, noe som gjør den tilgjengelig for store deler av befolkningen.

Indikasjoner for dupleksskanning av lemmer i vener - er det noen kontraindikasjoner for denne metoden for diagnose?

Denne type undersøkelse er gjenstand for pasienter som har følgende klager:

 1. Smertefulle følelser under bevegelse, samt i ro, rask tretthet.
 2. Bensens følsomhet for kaldt.
 3. Hevelse i tibia, ankel.
 4. Hyppige kramper i bena, tærne.
 5. Sår som ikke helbreder i lang tid.
 6. Vaskulære stjerner.
 7. Endring i farge: huden på beina kan skaffe seg en blek nyanse, mørkere eller rødme. I tillegg kan pigmenterte flekker dannes.
 8. Manglende evne til å føle puls på benene.
 9. Utvidede vener på beina, som er lett probed.
 10. Redusert kroppstemperatur i underdelene, i forhold til den totale kroppstemperaturen.
 11. Kommende kirurgisk inngrep for behandling av vaskulær patologi.

Denne typen diagnose kan også foreskrives for negative forhold som ved første øyekast ikke påvirker funksjonen av nedre ekstremiteter:

 • Skader på livmorhalsen.
 • Mørkere i øynene med en skarp forandring i kroppens stilling.
 • Hyppig svimmelhet.
 • Regelmessig smerte i hode, nakke og migrene.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Kroniske sykdommer: diabetes, dannelse av plaques i lumen av blodkar, hypertensjon, etc.
 • Intrakranielle degenerative prosesser.
 • Hjerneslag.
 • Fedme.

Årlig skal undersøkelsens art tildeles følgende personkategorier:

 1. Folk i bestemte yrker som tilbringer mesteparten av tiden på sine føtter, eller er begrenset i enhver bevegelse: kokker, servitører, sekretærer, frisører, bærere, etc.
 2. Kvinner som tar p-piller.
 3. De som hadde familiemedlemmer som hadde blodpropper.

Tosidig skanning av fartøyene i nedre enden er manipulasjon, helt trygt for helse. Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det.

 • Skader på hudens integritet på beina.
 • Infeksjon av kroppen.
 • Bronkial astma på scenen av forverring.
 • Tilstedeværelse av utslett av ulike etiologier på huden.

Forberedelse for tosidig skanning av benene i underbenet - påminnelse til pasienten

Hovedpoenget i forberedelsen til undersøkelsesmetoden under vurdering er det riktige valget av klinikk og lege. Objektiviteten og effektiviteten av informasjon om tilstanden til fartøyene i nedre ekstremiteter vil i stor grad avhenge av legenes ferdigheter, samt kvaliteten på instrumentene som brukes.

Før prosedyren for et spesielt diett ikke kreves: pasienten bør føre en vanlig livsstil.

For å sikre brukervennlighet på dagen for skanning, bør pasienten ha på seg klær som lett kan fjernes Å åpne området som er under utredning.

Tosidig skanning av vene i benene - videodiagnostikk

Den vurderte typen diagnostikk utføres under forholdene i polyklinikken.

Pasienten blir bedt om å slippe det analyserte området: menn trenger å strippe fra livet, og kvinner nok til å løfte et skjørt eller kjole til hoftene.

Algoritmen for å utføre tosidig skanning av venene i underdelene er som følger:

 1. Anvendelsen av spesielle medisinske gel på det skannede partiet, effektiv slip ultralydsensor, og for bedre oppfatning av informasjonen ultralydapparat.
 2. Undersøkelse av lårets dype ven.
 3. Skanner den fremre tibialvenen.
 4. Studie av strukturen av poplitealvenen, fartøyene i den øvre tredjedel av skinnen. Pasienten blir bedt om å sitte på magen (unntak er gravid). Legg under hans knær en spesiell rulle.
 5. Bruk av lavfrekvente sensorer til å skanne små blodkar, som er tilstede på grener av den store og små tibialvenen.

Under diagnosen må du endre kroppens stilling flere ganger.

Ved passering av betongsteder kan legen spør pasienten om å holde pusten i noen sekunder.

Skanning utføres i tre moduser:

 • Dimensjonal. Med sin hjelp finner legen ut graden av elastisitet i blodveggene, dens diameter, lumenets form. Ved hjelp av denne modusen etableres nærvær av ventiler.
 • Spectral. Det gir mulighet til å vurdere kvaliteten på blodsirkulasjonen i bestemte faser.
 • Farge. Det brukes til å undersøke lumen i venen for tilstedeværelse av defekte vorter.

Hele prosedyren varer ca 30 minutter. Resultatene blir ofte gitt til pasienter på dagen for tosidig skanning.

Video: Dupleksfartøyskanning

Resultat av tosidig skanning av vener i nedre ekstremiteter

Dekoderingsresultater i de fleste medisinske institusjoner kan allerede oppnås om 20 minutter.

Hvis det oppdages en unormalitet, kan radiologen anbefale å henvise til spesifikke spesialister. Men i alle fall, med resultatene av skanning er det nødvendig å gå til en konsultasjon for phlebologist.

Normalt bør indikatorene for prosedyren være som følger:

 1. Vaskulærene skal ikke være tykkere enn 2 mm. Deres struktur er tynn, jevn. Tilstedeværelsen av selene er tegn på patologi.
 2. Ventilflappene er visualisert i lumen i venen.
 3. Dype vener i diameter er dobbelt så store som overflate blodkar.
 4. Breathing vibrasjoner av brystet korresponderer med utgivelsen av blod.
 5. Med fargetrupleksanalyse er alle blodkar farget i en farge. Det er ingen grå områder. I små blodårer kan blodstrømmen være fraværende, dette er normen.
 • Inflammatoriske prosesser i veggene av karene, dannelsen av plaques i deres lumen.
 • Alvorlige feil i ventilsystemet.
 • Varicose-patologi.
 • Dannelsen av aneurysmer, vaskulære stjerner.
 • Blokkering av lymfatisk kanal.
 • Defekter i strukturen av årer, arterier.
 • Omfattende dannelse av trombi i dype årer.
 • Posttrombotisk sykdom.

Tosidig skanning

Tosidig skanning er en moderne diagnostisk metode som kombinerer to typer forskning - ultralyd og dopplerografi.

Denne studien av vener og arterier har en rekke fordeler. Det viktigste er at noen patologier i fartøyene blir avslørt i de tidligste stadiene av dannelsen. Dette ble mulig på grunn av at dupleksforskning gjør det mulig for oss å oppdage ikke bare eksterne tegn på forstyrrelser, men også å vurdere tilstanden til fartøyene fra innsiden.

Indikasjoner for dupleksskanning

Det er en rekke forskjellige helseproblemer der dupleksskanning er tildelt. Hovedårsakene til denne prosedyren er som følger:

 • Kliniske manifestasjoner av blodstrømssykdommer i hjernen (akutt eller kronisk). Disse tegnene omfatter spesielt hodepine;
 • Prosedyren er tildelt før operasjonene knyttet til kardinale patologier. For eksempel, hvis pasienten skal være stenting;
 • Hvis det er faktorer som bidrar til forekomsten av hemodynamiske lidelser. Disse faktorene inkluderer overvekt, hyperlipidemi, avhengighet av røyking og diabetes;
 • Patologiske prosesser i nærliggende vev;
 • Tegn på trombose.

Forbereder prosedyren

Spesielt forbered deg på prosedyren for ultralydundersøkelse, bare hvis du planlegger å studere bukhulen. Mat vil interferere med passering av ultrasoniske bølger, og deretter gå for tosidig skanning av buken bare ha en tom mage (tom bør være ikke bare magen, men tarmene).

Når det gjelder undersøkelse av vener og arterier i andre deler av kroppen, er det ingen trening nødvendig.

Det er verdt å merke seg at hvis du har denne undersøkelsen av årer eller arterier, er dagen før det bedre å ikke røyke og ikke drikke drikkevarer med koffein. Ellers vil undersøkelsen gi en betydelig feil.

Hva kan oppdage tosidig skanning?

Hjernen er matet av flere store arterier, hvorav den ene kalles brachycephalic. Denne arterien forårsaker ofte problemer med blodtilførsel til hjernen, noe som skyldes hyppig dannelse av aterosklerose. I dette henseende, hvis det er problemer med blodtilførselen av hodet, oppstår den primære nødvendigheten av ultralyd undersøkelse av denne arterien.

Tosidig skanning lar deg identifisere:

 • Klumper og plakk (selv i de tidlige utviklingsstadiene), er deres nøyaktige plassering og andre årsaker til blodstrømforstyrrelser bestemt;
 • Stenose av blodkar. Det vurderes om forsømmelsen;
 • Vaskulær maldevelopment, graden av deres skade og avviket fra den normale diameteren bestemmes;
 • Prosedyren gjør det enkelt å identifisere aneurysmer som oppstår i arteriene og karene;
 • Angiopati og aterosklerose;
 • Uten problemer oppdages unormale bøyninger av blodkar.

Studier av nakkens kar

Den vanligste typen tosidig skanning. Det lar deg kontrollere tilstanden til nesten alle blodkar som leverer blod til hjernen.

Det er verdt å merke seg at, i lys av mobiliteten til livmorhalsområdet, opplever sirkulasjonssystemet på dette stedet den mest alvorlige belastningen. Og dette betyr at på dette stedet er det den viktigste risikoen for forekomst av ulike brudd. Derfor er nakkeforskning svært ønskelig for alle.

Studier av arterier

Tilførselen av hjernen med blod forekommer gjennom arteriene. Derfor, hvis det er mistanke om problemer med arteriene, blir de tildelt en triplex-skanning. En mer nøyaktig og enkel måte å identifisere noen patologi på enn en slik ultralyd eksisterer bare ikke.

Av de tre hovedarteriene som mater hjernen, har hver sitt eget unike sett med problemer, som hver kan føre til alvorlige konsekvenser. Derfor undersøkes disse arteriene alltid når det er mistanke om problemer med blodtilførsel til hjernen.

Studie av hodeskårene

Ofte er en tosidig studie av hodeskårene foreskrevet for kliniske manifestasjoner av problemer med hjernens kar. Det identifiserer og lokaliserer tydelig eventuelle brudd på et tidlig stadium, noe som gjør at du kan ta alle nødvendige tiltak i tide.

Dupleksundersøkelse av vener i øvre og nedre ekstremiteter

Denne typen forskning viser noen problemer i sirkulasjonssystemet i underekstremiteter.

Indikasjoner for å gjennomføre dupleksskanning av nedre eller øvre lemmer kan være:

 • Hevelse som oppstår i føttene, oftest i ankelen;
 • Smerter og ubehag i nedre eller øvre ekstremiteter både i ro og på bevegelse;
 • Kramper i hendene, en trekkfølelse, som ofte oppstår i fingrene;
 • Følelse av tyngde, som holder lenge i bena, selv om beina ikke mottok en betydelig belastning;
 • Endring i hudlys, som oftest skyldes et brudd på blodtilførselen;
 • Utviklingen av vener under beinets hud;
 • Trophic ulcers.

I tillegg kan dupleksskanning administreres etter en tid etter operasjoner eller komplekse brudd på ekstremitetene for å finne ut tilstanden til sirkulasjonssystemet i det berørte området.

Prosedyren for tosidig skanning avslører eventuelle brudd knyttet til venesystemet, og tillater derfor å ta alle nødvendige tiltak på forhånd for å eliminere dem.

Hvordan utføres dupleksskanning?

Prosedyren gir ikke smerte eller ubehag. Ikke ta noen medisiner før det. Posisjonen til pasientens kropp avhenger av hvilken del av kroppen som kreves for å bli undersøkt. Ofte skal emnet ligge på sofaen. Men i noen tilfeller er det nødvendig å sitte eller stå.

Først påføres en spesiell gel på huden i området som skal undersøkes. Så, til stedet der du trenger å sjekke fartøyene eller arteriene, blir sensoren selv båret.

Hvis hjernens kar er undersøkt, brukes sensoren bare til visse soner i skallen. Faktum er at i disse områdene er tykkelsen på beinvev minimal, noe som positivt påvirker kvaliteten på skanning og vurdering av tilstrekkelig blodstrøm.

Under prosedyren for tosidig skanning, kan legen fortelle pasienten å endre kroppens stilling, holde pusten for en stund eller gjøre noe annet. Dette er nødvendig for den mest grundige og omfattende studien av det nødvendige nettstedet. Prosedyren varer vanligvis omtrent en halv time og gir ingen ubehag.

Operasjonsprinsipp

Både ultralyd og tosidig skanning er basert på ekkolokaliseringsprinsippet. Med andre ord - undersøkelsen brukes til kroppen av enheten avgir ultrasoniske bølger som reflekteres fra ulike hindringer i menneskekroppen er returnert tilbake til enheten, det gir et veldig presist bilde av hva som skjer under huden. Det er mulig å vise resultatet i Doppler-spektret med nærvær av farger, noe som ofte forenkler diagnostiseringsprosessen.

Samtidig er nøyaktigheten på skjermen så høy at den gjør det mulig å oppdage forstyrrelser selv i små fartøy og for å bestemme blodstrømmen. I tilfelle at denne blodstrømshastigheten er utilstrekkelig, kan du umiddelbart identifisere årsaken (trombus, plakk, etc.).

Hva kan være nødvendig

Vi kan si at for å utføre tosidig skanning trenger du bare den retningen som legen vil skrive ut. Det faktum at prosedyren ikke krever noen ekstra pasientundersøkelser - dette skyldes fullføre sikkerhetsprosedyrer, betyr det ikke forårsake bivirkninger, smerte og allergiske reaksjoner, og selv bare ubehag. Slike sikkerhet gjør det mulig å utføre denne prosedyren selv for små barn og eldre.

Hva er Duplex Vessel Scanning?

Tosidig skanning er en type diagnostisk studie. Denne gråskalaekromatografien inkluderer fargekoding og spektral Doppler analyse. I dag betraktes tosidig skanning av hode og nakke som den viktigste diagnostiske metoden for å detektere ulike patologier i systemet med blodkanaler i disse sonene. La oss derfor se nærmere på hva prosedyren er og i hvilke sykdommer den tildeles.

Generell informasjon

Dupleksskanning - en fremgangsmåte som kombinerer evnen til å visualisere lumen i blodkanalene og omkringliggende vev i 2-dimensjonal ekkografisk grå-skala (B-modus) og samtidig hemodynamisk evaluering med Doppler-teknologi. I samsvar med resultatene fra analyse av elastisitet og stivhet av veggene, den funksjonelle tilstand av endotelet Break (disseksjon), tilstedeværelse, graden og arten av de endringer i strukturen og veggtykkelse. I løpet av studien kan en spesialist identifisere intraluminale formasjoner, lokalisering, ekkogenitet og omfang. Dupleks skanning av blodkar gjør det mulig å vurdere grad av patency av lumen, endring i diameter. Under prosedyren analyseres geometrien til blodkanalene. Spesielt, den detektert deformasjon, avvik fra normale anatomiske baner av divergens uregelmessigheter og graden av forgrening. Tosidig skanning av blodårer gjør det mulig å få informasjon om intraluminale strømmer. Informasjonen er oppnådd basert på behandlingen av Doppler reflektert signal ved hjelp av Fourier (rask konvertering) metoden.

Metoder for innsamling av informasjon

Informasjon under transkraniell og konvensjonell skanning kan se i form av Doppler spektra eller fargekartogrammer. I sistnevnte tilfelle, på grunnlag av forskningen, mottar spesialisten kvalitativ informasjon om blodstrømmen, dens natur (turbulent, laminær), feil i fylling av kartogrammer og andre. Spektralregimet tillater kvantitativ karakterisering av intraluminale strømmer. Med andre ord gjør studien det mulig å objektivere fraværet eller tilstedeværelsen av hemodynamiske lidelser og bestemme graden av alvorlighetsgrad. Den oppnådde diagnostiske informasjonen er basert på estimering av hastighetsindikatorer og ulike beregnede indekser, som indirekte karakteriserer graden av perifer motstand, så vel som tonen på veggen av blodkanalene.

Ekstrakraniell undersøkelse: indikasjoner

Tosidig skanning av hodene på hodet er foreskrevet når:

 • Kliniske tegn på kronisk eller akutt cerebrovaskulær insuffisiens. De inkluderer blant annet hodepine.
 • Planlegging av operasjoner for ulike typer hjertepatologi. Først av alt refererer dette til IHD. Spesielt er tosidig skanning av arterier foreskrevet før stenting.
 • Tilstedeværelsen av risikofaktorer for forekomst av cerebrovaskulære patologier. Disse inkluderer røyking, hypertensjon, fedme, hyperlipidemi, diabetes mellitus.
 • Det er tegn på skade på arterielle bassenger mot bakgrunnen av den systemiske karakteren av patologiske prosesser.
 • Sykdommer i omgivende vev og organer med potensial for ekstravasale effekter.

Dupleks skanning av vener utføres i nærvær av kliniske tegn på trombose.

Forskningsfordeler

Tosidig skanning er preget av høy oppløsning, ikke-invasivitet og evnen til å gjennomføre gjentatte prosedyrer. På grunn av denne forskningen anses å være et uunnværlig verktøy i klinisk nevrologi. Tosidig skanning tillater en fullverdig profylaktisk screening i en asymptomatisk populasjon. Ved hjelp av denne forskningsmetoden blir mulighetene for differensialdiagnose betydelig utvidet. Tosidig skanning av nesenes fartøy gjør det mulig å avsløre mellom- og småstenoser av halshinnene. Basert på dette kan det påpekes at studien kan brukes som en grunnleggende screeningsmetode hos individer uten manifestasjon av kliniske tegn på hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

Transkranial undersøkelse: indikasjoner

Denne typen forskning er tildelt dersom:

 • Dupleksskanning kanaler brachiocephalic blod åpenbart okklusiv eller innsnevret patologi - en potensiell kilde til forstyrrelser av den cerebrale gjennomblødning.
 • Tegn på kronisk eller akutt cerebral iskemi er avslørt med uidentifiserte spesifikke årsaker til utseendet.
 • Indirekte symptomer på lesjon i intrakraniale arterier ble funnet.
 • Brain patologi oppstår stoffer diagnostisert scintigrafi, magnetisk resonans og computertomografi og andre avbildningsteknikker, ledsaget av en endring i strukturen og cerebral sirkulasjon.
 • Det er kliniske manifestasjoner av intrakranial hypertensjon.
 • Det er et behov for dynamisk overvåking av cerebral blodgjennomstrømning beregninger for å analysere effektiviteten av den anvendte behandling på akutte stadium av hemoragisk og ischemisk slag ved bakgrunn cerebrovaskulær insuffisiens, og også for å vurdere vaskulær tilstand på ulike stadier av kirurgisk revaskulyatsii.

Mål for studien

Tosidig skanning av fartøy av hodet, ikke bare bidrar til å identifisere og stenosing okklusiv sykdom i hjernen, men også gjør det mulig å evaluere sin hemodynamiske og patogenetisk betydning. Undersøkelsen avslører:

 • Kompleks av lidelser på grunn av systemiske sykdommer i blodkanaler.
 • Anomalier i utviklingen av blodkar, aneurysmer, misdannelse, cerebral vasospasme av anastomosen, forstyrrelser i omløp.
 • Tidlige (prekliniske) tegn på systemisk sykdom.

Tosidig skanning av hodet gjør det mulig å overvåke effektiviteten av terapeutiske tiltak. I studien, kan vi anslå reserve mulighetene i hjernen sirkulasjonssystemet, etablere sannsynlig etiologisk rolle oppdaget patologisk prosess eller symptom i tilblivelsen av symptomer på en eller flere kliniske syndromer for en bestemt pasient. Undersøkelsen gjør det også mulig å bestemme funksjonene til sentrale og lokale mekanismer for regulering av tonen i blodkanalene.

Tosidig skanning av nakken

Flere seksjoner er inkludert i undersøkelsens obligatoriske omfang. Spesielt omfatter de:

 • Nedre del av brakiocefalisk stammen.
 • Segment V1, V2 av vertebrale blodkanaler.
 • Intern halshinnene. Deres tilstand vurderes før de kommer inn i skallen.
 • Vanlige karotisarterier. De er undersøkt gjennom hele.
 • De proksimale delene av de ytre karoten arterier.

I tilfelle avslørende indirekte tegn på brudd i V3-segmentet, kan ekkolokering også utføres i dette området.

Tosidig skanning av nedre ekstremiteter: indikasjoner

Eksamen er tildelt når:

 • Puffiness i ankelen.
 • Ubehag og smerte i underbenet under bevegelse og i ro.
 • Konvulsiv tråkking, trekker opp følelser i fingrene.
 • Tyngde i nedre lemmer.
 • Pimple eller mørkgjørelse av huden, rødhet eller denseness.
 • Vaskulære stjerner, uttalt endringer i subkutane årer.
 • Trophic ulcers.

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter anbefales også i fravær av puls i bena.

Beskrivelse av prosedyren

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter krever ikke spesiell forberedelse. Klær bør velges slik at spesialisten har tilgang til de undersøkte områdene. Før dupleksskanning av venene på underekstremitetene utføres, ligger pasienten på sofaen. Ved hjelp av spesialutstyr og en sensor med en gel påført på den, fører legen gjennom hovedblodkanalene til beina. På grunn av gelen blir overføringen av informasjon til apparatet forbedret. I tillegg kan dupleksskanning av vener i underekstremiteter utføres i stående stilling.

Egenskaper av studien

Ved utførelse av dupleksskanning av hodeskruene brukes en lav frekvens av stråling. Dette skyldes de eksisterende hindringene i strålens bane i form av benelementer i skallen. Ved bruk av lave frekvenser blir det umulig å visualisere de vaskulære veggene og vurdere tilstanden til lumenene. Informasjonen mottatt er av indirekte karakter. Informasjonen er basert på analyse av fargekartogrammer ved intrakraniell ven og arteriell strøm, samt Doppler-spektra. I denne forbindelse er det ikke mulig å vurdere endringene og diagnostisere prosesser som ikke ledsages av dannelse av systemiske og lokale hemodynamiske forstyrrelser mot en bakgrunn av transkraniell forskning. På grunn av den forskjellige tykkelsen på benelementene i skallen, som forårsaker ujevn permeabilitet av ultralydsstråling, utføres ekkolokering i bestemte områder. De kalles "ultralydvinduer". Kvaliteten avhenger av kvaliteten og volumet av informasjonen mottatt under transkraniell skanning. Hovedbegrensningene kan skyldes en signifikant forverring i ultralydsbildingen på bakgrunn av en reduksjon av den akustiske kapasiteten til beinelementene i skallen.

Tilleggsfunksjoner

Under skanning ekstrakraniale arterier partier brahitsefralnyh detekterte kjennetegn som er karakteristisk for innsnevringsstedet aterosklerose microembolisms trombose, vaskulitt angiopathies. Ved transkranial undersøkelse kan okklusale eller stenoserende lesjoner verifiseres med en definisjon av deres alvorlighetsgrad uten å klargjøre de morfologiske ekvivalenter. Undersøkelsen tillater oss også å identifisere spesifikke fenomener som er karakteristiske for feilen i autoregulering av blodstrømmen i hjernen, cerebral angiospasm og andre. Ved deteksjon av stenotiske aterosklerotiske lesjoner i karotidarteriene av den type som er under evaluering ehostruktury plakk og omfanget av lumen fremkommelighet brudd for hver skadet kar.

Studie av vertebrale blodkanaler

I forbindelse med tilstedeværelsen av anatomiske trekk ved deres plassering, er visualisering av arteriene bare mulig på en fragmentarisk måte. De er tilgjengelige for monoplanstudier. Dette begrenser signifikant muligheten til å skanne når man diagnostiserer ulike sykdommer. Således er det med høy pålitelighet, med lav visualiseringskvalitet, kun stenoserende lesjoner med en innsnevring av lumen som er mer enn 40-50% i diameter plassert i tilgjengelige soner, bestemt. Ekkostrukturell analyse av lesjoner i lumen, som regel, utføres ikke. Dette skyldes begrensede muligheter for visualisering av veggene i blodkanaler. De funksjonelle endringene i diameteren av karene bestemmes ved bruk av stresstesting. Objektive tegn som er spesifikke for ultralyd ekstravasal kompresjon i virveldyrblod kanaler i den sone av tverrtaggene av virveldyrceller i øvre postkort craniovertebral forbindelsessone ikke finnes. Dupleksdiagnostiske kriteriene som brukes i daglig praksis har en indirekte karakter og krever nødvendigvis bekreftelse ved hjelp av metoder som gjør det mulig å visualisere. De inkluderer spesielt angiografiske undersøkelser i bakgrunnen eller med utførelse av funksjonelle funksjonstester. Skanning av jugular vener (ekstern, intern), så vel som fartøy i vertebral venøs plexus, utføres ved mistanke om trombose i dem.

Diagnostisk verdi

Den kliniske signifikans av duplex opplags avledet fra spektral doppler-modusen av hull som er nevnt ovenfor vaskulære kollektorer, så vel som deres rolle i evalueringen av patologiske forandringer av cerebral hemodynamikk i andre tilfeller anses å være høyst tvilsom. Når dette er tatt hensyn til variabiliteten av blod som strømmer ut av kraniet ved forandring av kroppsposisjon av pasienten, den flyktigheten av selve konstruksjonen blodkanalstrøm synkronisering med ånde, men også lett kompressiruemost lumen.

overvåking

Ved hjelp av tosidig skanning er det mulig å følge blodstrømmen og å bestemme de vaskulære responsene i skadeområdet både mot selektiv og systemisk trombolyse. Stabilisering av strømmen i det berørte området eller dets akselerasjon i lumen, en reduksjon i intensitet eller forsvunnet sikkerhet er vurdert som objektive indikatorer for effektiviteten av den brukte terapien. I fravær av positiv dynamikk i evalueringen av det ekkografiske bildet, kan en spesialist konkludere med at behandlingen som pasienten mottar er ineffektiv. I praksis er det ofte uoverensstemmelser mellom den kliniske effekten og suksessen til revaskularisering.

Som konklusjon

Som alle andre ultralyd er dupleksskanning en operatøravhengig metode. Og - til en viss grad - subjektiv. Suksessen med å bruke et sett med visualiseringsmuligheter i klinisk nevrologi, i tillegg til kompetanse og erfaring fra en ekspertoperatør, vil i stor grad avhenge av de kvalitative egenskapene til utstyret som brukes i undersøkelsen. Som et resultat, for alle de omstridte diagnostiske tilfeller i planleggingen av operasjonen på cerebrale fartøy i forhold til referansemetoden i ultralyd Angiology anses røntgentett metoden og dens varianter, er anerkjent i praksis av "gullstandard".

Tosidig skanning av vener i nedre ekstremiteter - når det utføres og hvilke typer undersøkelser som finnes

Puffiness, tyngde i beina, hematom på bena - alt dette taler for frivillige problemer med blodsirkulasjonen. En enkel undersøkelse er maktløs når det gjelder venøs patologi.

Deretter foreskriver phlebologist tosidig skanning av vener i underekstremiteter. Dette er en moderne diagnosemetode som gjør det mulig å oppdage sykdommer i blodårene, deres stadium og utbredelsen av den patologiske prosessen.

Tosidig skanning av vener: egenskaper og essens av teknikken

Dupleksstudie er en variasjon av ultralyd. Kun ultralydsdiagnostikk registrerer og viser data på organer som er i relativ hvile, når det er et resultat av hastigheten på blodstrømmen, vil det gi dårlige resultater.

Tosidig skanning innebærer bruk av Doppler-effekten av bølgeavkastning. Det tar ikke bare hensyn til den reflekterte delen, men også bølgens evne til å bevege seg i samspill med de bevegelige partiklene. Metoden gjør det mulig å bestemme bevegelsen og hastigheten til objektet, selv om den ligger i en vinkel (opptil 60 °) til ultralydstrålen.

Det er mange formede elementer i blodet. Et signal reflektert fra dem bidrar til å fikse blodstrømmen.

Brukes til studieapparatet, bruk forskjellige moduser:

 • Svart og hvitt (B);
 • Farge (CCD) - koding av hastighetsgrafen. Legen får et farget bilde av karene, når de omkringliggende vevene forblir svarte og hvite.
Tosidig skanning av vener av nedre ekstremiteter til innholdet ↑

Varianter av tosidig skanning av vener

Å identifisere patologiske endringer i de brukte fartøyene:

 • Ultralyddopplerografi. Med den er bare retningen og hastigheten til blodstrømmen bestemt.
 • Ultralyd dupleksskanning. Det lar deg identifisere personer som er utsatt for åreknuter.
 • Farge dupleks skanning (den mest populære metoden). Brukes når det er nødvendig å raskt diagnostisere sykdommen og foreskrive behandling.
til innholdet ↑

Muligheter for metodikk

Tosidig skanning brukes som en selvstendig diagnostisk metode, og også som et tillegg til ultralyd. Sistnevnte skjer når legen trenger i tillegg til informasjon om formen og konsistensen til orgelet, for å vite om blodtilførselen av vev rundt seg.

Metodikken har en rekke betydelige fordeler:

 • Det bidrar til å "undersøke" arterier, hvor tilgang er vanskelig.
 • Det gjør det mulig å bestemme selv små aterosklerotiske forekomster på veggene til fartøy av medium og liten størrelse.
 • Med hjelpen får doktoren informasjon om blodbevegelsen gjennom fartøyene i online-modus.
 • Bildet på skjermen (visualiserte arterier og vener) hjelper legen uten problemer å installere en diagnostisk sensor i henhold til nødvendig lokalisering.
 • Gir informasjon om tilstanden til ventilsystemet av vener.

På grunn av tosidig skanning kan legen finne årsakene til utseendet av venøse sykdommer og tilbakefall, bestemme effektiviteten av behandlingen.

Indikasjoner for tosidig skanning av vener

For å lage en tosidig skanning av benbener, anbefaler phlebologists de pasientene som har følgende symptomer:

 • Smertefulle opplevelser, tyngde i nedre ekstremiteter i ro eller under fysisk anstrengelse (vandring).
 • Regelmessige edematøse fenomener i skinn og føtter.
 • Kramper påvirker kalvemuskulaturen.
 • Nummen av tærne, en følelse av "kald" i lemmer.
 • Eksterne endringer i beinets hud: rødhet eller blanchering av huden, dens cyanose, utseendet på et vaskulært mønster.
 • Trofiske sår på beina, som ikke heler i lang tid.
 • På de perifere arteriene av beina er det vanskelig å bestemme pulsen.
 • Utseendet til blåmerker uten grunn.
 • Umotivet tretthet i bena.

Selv med utseendet på bare ett av symptomene ovenfor, må pasienten varsle og konsultere en spesialist.

Tosidig skanning (DS) er foreskrevet selv når en person har symptomer som ikke er relatert til beinårene.

De inkluderer:

 • Konstant søvnløshet;
 • Smerter i nakken, hodet;
 • Uforklarlig tap av bevissthet;
 • Problemer med minne;
 • Svimmelhet under bevegelse eller hvile
 • Redusert oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • Forskjeller i blodtrykk.

Legene anbefaler at personer i bestemte yrker årlig gjennomgår dupleksskanning for å hindre leversykdom.

Slike yrker inkluderer:

 • servitører;
 • Sekretærer og kontorpersonale;
 • frisører;
 • Selgere og kasserere;
 • Laster.

I risikogruppen er alle personer som har tilknytning til langvarig turgåing eller sittende.

Tolkning av resultater av tosidig skanning av vener

Resultatet av studien er et fargekartogram eller Doppler-spektra. De hjelper leger å vurdere tonen i blodkar og alvorlighetsgraden av perifer motstand.

La oss gi de karakteristiske tegnene på sunne og patologisk endrede årer, som avsløres under undersøkelsen.

(DDU) Hva er tosidig skanning og når er det gjort?

Tosidig skanning er en kompleks diagnostisk metode som kombinerer ultralyd og vaskulær forskning (dopplerografi). Fordelen med metoden er kombinasjonen av de beste egenskapene til ultralyd og doppler.

UZD utføres ved hjelp av en tredimensjonal ultralyd, som ikke bare gir mulighet for å evaluere forskningsfeltet eksternt, men også for å avdekke interne problemer.

Forskningsfordeler

I tillegg til de rike forskningsfunksjonene, har farger ultralyd dupleks skanning en rekke andre fordeler:

 1. Prosedyren er smertefri, noe som betyr at studien er behagelig for pasienten.
 2. Metoden er helt trygg, tosidig skanning utmerker seg ved fravær av kontraindikasjoner og bivirkninger og kan brukes selv der noen metoder er uønskede.
 3. Det gjør det mulig å identifisere selv de tegn på vaskulære sykdommer som ennå ikke har manifestert seg klinisk.

Typer av vaskulær ultralyd

Duplex uzi av fartøy av hode og nakke

Tosidig skanning av karene i hodet og nakken forener visualiseringen av blodkanaler og vev rundt dem. Samtidig er hemodynamisk evaluering basert på Doppler-teknologi.

 • vurdere tilstanden til fartøyene i nakken og hjernen;
 • se tilstedeværelsen av formasjoner som reduserer fartøyets lumen;
 • for å sjekke for endringer i choroid.

UZD av nedre ekstremitet fartøy

Tosidig skanningsteknikk tillatt å bringe diagnostikk til et kvalitativt nytt nivå, noe som gjør det mer informativt og tilgjengelig.

Undersøkelse av venene på nedre ekstremiteter brukes til å bestemme patency av fartøyene, samt å bestemme graden av utvikling av åreknuter.

Studien av brakiocephalic arteries (BCA)

En av de mest populære metodene for ultralyd er OCA av BCA (studier av brakiocefaliske kar) - en moderne måte å undersøke store arterier og årer på.

Slike arterier inkluderer subklavisk, vertebral og somnolent, samt stedet for deres forbindelse. På ultralyd med doppler er det mulig:

 • å klargjøre blodkarets lumen;
 • se tilstedeværelsen av plakk, avtak og trombi, deformiteter og brudd.

Skanning av cerebral fartøy

Moderne medisinske teknologier tillater ikke bare å se patologi av vev, men også å vurdere den intrakranielle vaskulære strukturen.

Det er nettopp disse mulighetene at teknologien til duplex ultralyd i hjernen har, som brukes ved de første tegn på vaskulære sykdommer i hjernen.

Hva skal varsle pasienten? Svimmelhet og tilbakevendende hodepine, samt besvimelse av uklar etiologi og rammet slag - her en anledning til en kampanje til lege-diagnostikeren på en tosidig skanning av fartøy av en hjerne.

Hvordan er skanningen ferdig?

Metoden er basert på de fysiske egenskapene til ultralyd.

I studien av blodkar endrer ultralyd også frekvensen når blodets hastighet i fartøyet endres. Alt dette er registrert på skjermen og danner en doktors presentasjon om tilstanden til fartøyene og hastigheten på pasientens blodstrøm.

Under prosedyren bruker legen en ledende gel til legemet som undersøkes, undersøker det med en sensor og sammenligner parametrene som er oppnådd med normene, og fastslår fraværet av patologier.

Forbereder UZDS

Denne undersøkelsesmetoden krever ikke spesiell forberedelse fra pasienten.

Anbefal en tre-dagers diett med unntak av rå grønnsaker, kjøtt, melk og svart brød, i tillegg er pasienten foreskrevet medisiner som inneholder simetikon, for å eliminere gassing.

Hva viser studien?

Hvis en kompleks ultralyd utføres på riktig måte, vil legen motta fullstendig informasjon om tilstanden til venene og arteriene til pasienten. I de analytiske dataene til venøskanalen er det praktisk talt ingen digital komponent, men det er følgende parametere:

 1. permeabilitet;
 2. anatomisk struktur;
 3. blodstrømningshastighet;
 4. Tilstedeværelsen av stenose eller enhver form for innsnevring av fartøyets lumen.

Tosidig skanning er samlingen av data som en lege sammenligner med normale verdier.

Indikatorer er OK

 1. vanlig carotid - fra 4,2 til 6,9 mm;
 2. intern carotid - 3-6,3 mm;
 3. ekstern carotid - 3-6,0 mm;
 4. vertebral kolonne - 2-4 mm.

Når du utfører dupleksskanning med fargekartlegging, blir friske fartøy malt i en tone, det er ingen grå områder. Eventuelle avvik fra normale verdier betyr en potensiell forstyrrelse av vaskulære funksjoner.

Er det noen begrensninger i komplisert ultralyd med dupleks?

Denne moderne diagnosemetoden krever ikke gjennomføring av foreløpige aktiviteter. Det er nok å utelukke de produkter og preparater som kan påvirke arterienes tone på undersøkelsesdagen. I tillegg er det ikke anbefalt før prosedyren for å drikke kaffe, te eller energidrikker. Det anbefales ikke å røyke.

konklusjon

UZDS kan gjøres i enhver medisinsk institusjon hvor ultralydundersøkelser utføres. Som alle ultralyd avhenger dupleksskanning i stor grad av erfaring og kunnskap fra den diagnostiske legen. En annen faktor som alvorlig påvirker resultatet av studien er kvaliteten på utstyret.

Tosidig skanning, med regelmessig forebyggende vedlikehold, vil bidra til å unngå alvorlige sykdommer, som cerebral arterieemboli, slag og postoperative komplikasjoner.

Tosidig skanning

Hva er tosidig skanning?

Tosidig skanning refererer til modusen for bruk av ultralydapparatet, som samtidig produserer et svart-hvitt bilde og et bilde av blodkar med bevegelig blod. I noen apparater for evaluering av vevsmobilitet, brukes vevbevegelse også til å detektere vevsvevdoppler. I utgangspunktet forstås begrepet tosidig skanning som bildet av en blodstrøm.

Hva er grunnlaget for dupleksskanning

Tosidig skanning bruker Doppler-effekten. Denne effekten består i det faktum at ultralydbølgen, reflektert fra overflaten til en bevegelig partikkel, endrer frekvensen. I tilfelle at partikkelsens bevegelse sammenfaller med utbredelsesretningen til ultralydstrålen eller er i vinkel mot den (ikke over 60 grader), kan man bestemme frekvensforskyvningen av det reflekterte signal og beregne bevegelseshastigheten. Siden blodet består av plasma og formede elementer (røde blodlegemer, leukocytter, blodplater), skaper refleksjon fra en rekke partikler et Doppler-skift. Doppler-skiftet kan kodes som en graf av blodhastigheten fra fartøyet og i form av en visuell representasjon av blodstrømmen ved forskjellige hastigheter. I dette tilfellet er hastigheten kodet i forskjellige farger. Visningen av blodstrøm ved å bruke farge mot en bakgrunn av et svart og hvitt bilde av en vanlig ultralyd kalles dupleksskanning. Også i noen tilfeller brukes begrepet farge Doppler-koding.

Tosidig skanningsmål

Tosidig skanning lar deg først se blodkar på steder der de ikke kan herdes med konvensjonell uzi. For eksempel er dupleksscanning i kranialhulen den viktigste metoden som gjør det mulig å diagnostisere cerebrale blodstrømforstyrrelser i arteriene og årene. Før forekomsten av tosidig skanning ble vaskularstudier i hjernen utført ved hjelp av blind ultralydsdopplerografi. Forskeren så ikke fartøyet, men førte sensoren til stedet for den antatte projeksjonen av fartøyet og innspillte lyder ved hjelp av en spesiell enhet (hastigheten ble kodet inn i en lyd med varierende lydstyrke). Med adventen av tosidig skanning ble det mulig å nøyaktig visualisere posisjonen til fartøyene og studere egenskapene sine.

Bruken av tosidig skanning i diagnosen av ulike organer

Tosidig skanning kan være en uavhengig diagnosemetode - som for eksempel i tilfeller av undersøkelse av hjerneskip, vertebrale arterier, dype vener og arterier. Oftere er dupleksskanning et svært verdifullt tillegg til mange typer ultralyd. I moderne diagnose er det nesten alltid behov for en ekstra tosidig studie.

For eksempel, med skjoldbrusk ultralyd, gjør dupleksskanning en til å vurdere blodtilførselsarten til organet og å mistenke slike forhold som kronisk autoimmun tyroiditt eller diabetisk toksisk goiter. Nodformasjoner med skjoldbrusk ultralyd må undersøkes med tosidig skanning. Dette lar deg mistenke ondartede prosesser. Med ultralyd av nakkens kar er dupleksskanning brukt som hjelpemiddel for å vurdere usynlige aterosklerotiske plakk og trombi.

I studien av bukhulen gjør dupleksskanning det mulig å skille fartøy fra hulromstrukturer. Ved hjelp av tosidig skanning evalueres mistenkelige svulster. Noen ganger er anvendelsen av denne teknikken avgjørende for å evaluere dataene som er oppnådd med ultralyd. Tosidig skanning brukes når du undersøker abdominal aorta, slik at du kan avsløre eksfolierende aneurysmer og aterosklerotiske plakk. Når leveren ultralyd tosidig skanning brukes for å skille mellom vaskulære og gallesystemet av blodkar og for estimering av retningen av blodstrømmen gjennom portvenen, så vel som ved vurdering av porto-cava anastomoser, hvis pasienten har levercirrhose eller portal hypertensjon.

Tosidig skanning er uunnværlig i nyren ultralyd i søket etter nyrearterier og årer, samt for studier av intrarenale kar. Ofte er oppgaven med tosidig skanning å bestemme levedyktigheten og normal funksjon av nyrene.

Ved diagnosen obstruktive lesjoner av nyrene, brukes dupleksskanning for å vurdere urinlederens tydelighet, med fokus på uttømming av urin fra urinveisåpningen i blærens vegg.

Tosidig skanning er svært viktig i ekkokardiografi. Det lar deg legge merke til steder av patologiske utladninger av blod i ventiler eller sterke innsnevringer.

Ved hjelp av denne teknikken trekkes det en konklusjon om alvorlighetsgraden av visse ventildefekter og defektene til hjerteintervensjonen og interatrialseptumet.

Tosidig skanning brukes i transvaginal ultralyd for å vurdere blodtilførselen til noder i livmor og endometrie polypper med urogener. Blodforsyningen til ulike cyster har også en viktig diagnostisk verdi. Med hydrotube kan dupleksskanning observere bevegelsen av væske gjennom egglederne.

Transrectal ultralyd er obligatorisk ved bruk av tosidig skanning. Det gjør det mulig å observere fartøyets geometri (form), enhetligheten i fordelingen av det vaskulære mønsteret i prostata. Med adenom (godartet prostatahyperplasi) i prostatakjertelen, kan omfordeling av vaskulære tettheter observeres i de tidlige stadier.

Tosidig skanning Selvfølgelig er det også brukt for gravid uzi. Ved hjelp av denne forskningsmetoden er det mulig å spore sylinderbanen, visualisere fosterhjertefeilene og vurdere blodstrømmen i hjernen.

Under oppførselen av skrotorganets uzi er tosidig skanning primært brukt til å utføre en Valsalva-test når en varicocele er mistenkt. Også ved hjelp av tosidig skanning, er en nødtilstand diagnostisert, som for eksempel en testikkelvev. Vurdering av blodtilførsel til testikler med tosidig skanning brukes til å diagnostisere svulster.

Tosidig skanning av vener og arterier kompletterer den svarte og hvite uzi. Det er gjennom tosidig skanning at det er mulig å diagnostisere ventilens inkonsekvens av de overfladiske, kommunikative og dype venene til benaårene. Også, tosidig skanning av venene er også brukt for de dårligere vena cava, iliac vener, jugular, subclavian vener.

I tillegg til tosidig skanning, brukes også triplex skanning. I denne modusen mottar uzi-apparatet samtidig data i svart-hvitt ultralyd, fargedoppler-koding og spektral Doppler. I noen tilfeller er bruk av en triplexmodus å foretrekke. Så, ved hjelp av tosidig skanning, er et område av interesse løst, som deretter testes ved hjelp av en pulserende Doppler.

Dupleks skanning sikkerhet

Tosidig skanning utgjør vanligvis ingen trussel mot pasientens helse. Doppler-stråling har imidlertid høy energi, og bruken må minimeres hos gravide kvinner. Også med høy strålekraft er det en mulighet for skader på retina hvis okular tilgang blir brukt for dupleksskanning av de okulære og supra-laterale arteriene.

I moderne high-end enheter - Medison Accuvix - brukes spesielle dyre filtre, noe som gjør det umulig å overskride det sikre effektnivået på Doppler-signalet.

Duplex Vessel Scanning

Hva er Duplex Vessel Scanning?

Tosidig skanning fartøyer - en studie som gjør det mulig å registrere målinger i to moduser - en normal B-mode (svart-hvitt) og fargedoppler modus (CFM). Hvis det i tillegg brukes en pulserende doppler, så kalles en slik studie triplex. Tosidig skanning lar deg se blodstrømmen og måle dens hastighetskarakteristikker, retning, enhetlighet. Tosidig skanning av fartøy som brukes til diagnostisering av arterier og vener på hender og føtter, nakke, hjerne, mage fartøy, blodkarene i penis, bekken fartøy, prostata, sædlederen og testiklene hos menn, livmor og eggstokker hos kvinner. produserer også tosidig skanning i svangerskapet for å bestemme blodstrømmen i navlestrengen, i livmorarterien, hjerte og føtal aorta, i karene i fetal hjerne.

Indikasjoner for dupleksskanning av arterier av ben og armer

 • Tilstedeværelse av tegn på nedsatt blodtilførsel til lemmer (iskemi) - nummenhet, chilliness, parestesi (forvrengning av sensitivitet)
 • Traumatisk arteriell skade på ekstremiteter
 • Tegn på en aneurisme av arterielle kar
 • Smerte i å gå
 • Arvelig predisponering mot arteriell trombose
 • Endre farge på lemmen

Hvilke arterier kan undersøkes

Dupleksskanning tilgjengelige subclavian arterie, aksillære, brachialis, radiale og ulna-arteriene i den øvre lem sonen. De nedre belte ekstremiteter undersøkt totale og ytre bekkenarterier, felles dyp og overfladisk femorale, popliteale, anterior og posterior tibial og peroneale arterien, så vel som den dorsale arterie av foten. Disse fartøyene blir undersøkt på standardpoeng - steder av deres mest overfladiske plassering.

Struktur av arterier

Arterielle fartøy består av tre lag, tydelig skilt under angioscanning: det indre lag-intima, sredniy-media og utendørs-adventitia.

Intima er dekket av celler som kalles endotelet. Disse celler har en meget viktig rolle for å sikre blodstrøm, transport av næringsstoffer i vevet av karlumenet, dannelsen av immunreaksjoner i regulering av vaskulær tonus (spenning arterieveggen), utvinning av skadet vaskulært traume eller okklusjoner (okklusjon av lumen).

Mediet inneholder muskelfibre og fibre av elastin og kollagen. Muskelfibre regulerer bredden av lumen av arteriene, mens de elastiske og kollagenfibrene sikrer bevaring av karets form og amorterer endringene som skyldes svingninger i blodtrykk i forskjellige faser av hjertesyklusen.

Ytre lag-adventitia inneholder også mange elastin- og kollagenfibrer og spiller rollen som et rammeverk for fartøyet. Også i adventitia er det mange små fartøy med en diameter på opptil 1 mm, hvis formål er å mate veggen til et stort blodkar. Mange brudd på fartøyets indre lumen begynner nettopp med det indre laget. Aterosklerotiske plakk utvikler seg på det skadede endotelet. Inflammatoriske sykdommer-vaskulitt fortsetter også med endringer i indre lag av fartøyet. Trombotiske masser blir også avsatt på steder av skade på intima. Med ultralydsundersøkelse av arterielle fartøy er det mulig å avdekke imagingsteder av intima, som det er mulig å oppdage utviklingen av skader, blodpropper og plakk.

Hva er utforsket med uzi arterier

Skade på intima av skipet - dens ujevn fortykkelse, diskontinuitet - er tidlige forløpere til alvorlige vaskulære lesjoner. Imidlertid er det ikke mulig å visualisere strukturen i vaskulasjonen i alle arterier. Bildekvaliteten påvirkes av dybden på undersøkt fartøy. Den dype liggende areriyah begrenser forskning i farge Doppler-modus - det gir god visualisering av tilstedeværelsen av blodstrøm, bestemme retningen av blodstrømmen gjennom fartøyet, gir informasjon om innholdet -laminarny eller turbulent, og viktigst av alt, kan du identifisere områder av vasokonstriksjon forårsaket av tilstedeværelsen av blodpropp eller atherosklerotiske plakk eller kompresjon av fartøyet fra utsiden.

Meget viktig informasjon er gitt ved bruk av spektral Doppler. Ved hjelp av denne typen forskning blir det oppnådd viktige data på hastighetsparametrene for blodstrømmen i en arterie, og også å dømme blodstrømmen etter en karakteristisk tidsplan. Under en uzi av arterier i en sunn person, kalles blodet den viktigste. Når man utfører studien i spektral Doppler-modus, identifiseres områder med redusert blodgass og en kvantitativ vurdering av graden av sirkulasjonsforstyrrelser i dette segmentet. Blodstrømmen i dette tilfellet kan være en stor endring eller sikkerhet (med alvorlige lesjoner). I tillegg til å undersøke bredden på fartøyets lumen, tilstanden til veggen, naturen av blodstrømmen og geometrien, blir ultralyd angioskanning av armer og armer av arterier alltid supplert med funksjonstester.

Funksjonsprøver med dupleks skanning av arterier

Funksjonstester tillater å avdekke avvik i reguleringen av vaskulær tone og hjelp til å diagnostisere både lokale vaskulære forandringer og generelle lidelser i kroppen. Ved hjelp av funksjonelle prøver undersøkes reguleringsmekanismer som forstyrres av metabolske forandringer i operasjonslegemet, for eksempel i en arbeidsdel blir blodkarene utvidet og blodstrømningen langs dem økes. Flere reguleringsmekanismer gir en slik endring. Siden den viktigste funksjonen til karene i lemmerne er å gi tilstrekkelig blodstrøm under forskjellige fysiologiske forhold, fører et brudd på regulatoriske mekanismer til en funksjonsfeil i arteriene. Ved tosidig skanning er funksjonstester et obligatorisk element i studien. I hvile er det ofte ikke mulig å oppdage sirkulasjonsforstyrrelser, som kan fungere som signaler for å ta ukompliserte tiltak for å redde en lem. De vanligste funksjonstester avslører bidraget fra metaboliske, muskel- og endotelreguleringsfaktorer. Vanligvis blir pasienten tilbudt å utøve fysisk aktivitet i undersøkt lem i en stund. Etter øvelsen blir arterielle blodstrømningsparametere løst og sammenlignet med verdiene målt før studien. I normen er det en endring i indeksene fra 10 til 40%. En prøve med lemmer spenning brukes også - blodstrømverdier måles også før og under stress. Det er en prøve med nitroglyserin. Bruk egenskapen til nitroglyserin til å slappe av muskulaturen av arterier av middels og liten kaliber.

Ankel-brakialindeks

Ankel-brachialindeksen måles under en tosidig skipsskanning for å vurdere tilstanden til blodets arterielle blodtilførsel. Normalt er arterietrykket på armene (på brachialarterien) lavere enn trykket i underjordene i underbenet med 20-30 mm. Hg. Art. I tilfeller som involverer en reduksjon i arterielt blodtilførsel, blir denne forskjellen redusert og kan til og med være en situasjon hvor trykket på hendene er større enn trykket på den nedre delen av benet. For eksempel med aterosklerotiske lesjoner av karene i bena eller arteriell trombose. Tvert imot, en for stor økning i blodtrykket i benet sammenlignet med skulderen kan skje ved å øke stivheten av den vaskulære vegg (for eksempel ved forkalkning). Ankel - brachialis indeks er forholdet mellom det systoliske blodtrykket i arteriene i tibia (vanligvis bakre tibial arterie) et systolisk blodtrykk på brakialarterien. Målinger på brachialarterien utføres på vanlig måte - som blodtrykket måles. Måling av det samme trykket i den bakre tibialarterien bestemmes ved bruk av dupleksskanning. Den normale verdien av ankel-brachialindeksen er 0. 9-1. 3. Hvis verdien er 0. 41-0. 9, dette indikerer et mildt brudd på blodtilførselen til lemmen. Hvis koeffisienten er lavere enn 0. 4 - dette indikerer alvorlige brudd. Ankel-skulderindeksen måles to ganger: i hvile og etter 5 minutters fysisk aktivitet. Det antas at endringer i ankel - brakialindeksen signalerer en høy sannsynlighet for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Endotelfunksjon evaluering

Under dupleksskanning av ekstremiteterne, kan endotelets funksjon vurderes. Påvisning av forstyrrelser i endotelreguleringsfaktorer gjør det mulig å dømme patologien til ikke bare et undersøkt segment, men også funksjonen av endotelsystemet av organismen som helhet. Nylig er det i medisin mer oppmerksomhet på studiet av endotelsystemetes påvirkning på mange organisasjonsfunksjoner. I det vaskulære endotelet produseres meget sterke faktorer - lokale hormoner som påvirker vaskulær tone og dermed blodtrykk. Normal funksjon av endotelet sikrer tilstrekkelig blodsirkulasjon gjennom karene. Aterosklerotiske lesjoner utvikler seg primært på det skadede endotelet. Den totale vekten av endotelceller i den voksne kroppen er ca. 2 kg. Til sammenligning er tyngdkraften av skjoldbruskkjertelen ca. 30 g. Effekten av skjoldbruskhormoner på menneskekroppen er kjent for alle. Stoffene som produseres av endotelet har ikke mindre signifikant effekt. Sammendrag, produksjonen av vasoaktive stoffer ved det vaskulære endotelet overgår antall produkter av alle endokrine kjertler. Teknikken for å utføre en funksjonell test av levedyktigheten av endotelfaktoren i reguleringen av det vaskulære systemet er enkel og tar ikke mye tid. Identifiserte abnormiteter vil bidra til å raskt utvikle taktikker og strategier for behandling av brudd i de tidlige stadiene, når det er mulig å korrigere patologi med minimal innsats. For eksempel er evalueringen av det regulatoriske potensialet for endotelceller i stand til å velge riktig behandling for hypertensjon, erektil dysfunksjon og fettmetabolismeforstyrrelser.

Indikasjoner for dupleksskanning av abdominal aorta og dets grener

 • Akutte og kroniske sykdommer i bukhulen og retroperitonealrommet
 • Mistanke om medfødt vaskulær patologi
 • Aneurysm Symptomer
 • Tilstedeværelsen av patologiske volumetriske formasjoner

Den abdominale aorta fra membranen til iliac arterien, som dens store grener som celiac stammen og den overordnede mesenteriske arterien, er tilgjengelig for studien. Hovedpatologien, oppdaget med tosidig skanning - aneurysmer og aterosklerotiske lesjoner. Mindre vanlig trombose.

Tosidig skanning av nyrene og blodårene

Det utføres under slike forhold

 • Mistanke om nyre arteriell hypertensjon
 • Visualisering av ytterligere grener av nyrearterien i en vasorenal konflikt, Freilleys syndrom
 • Mistanke om trombose av nyrene
 • Mistanke om mesenterisk pincet syndrom
 • Vurdering av egenskapene til blodtilførselen til nyrene før kirurgi
 • Hematuri (blod i urinen)
 • Vurdering av graden og diagnosen av nephroangiosklerose
 • Differensiell diagnose av obstruktiv og ikke-obstruktiv nefropati
 • Diagnose av de første stadiene av pyelonefrit

Tosidig skanning Nyrene arterier er teknisk kompliserte studier. Når du utfører dupleksskanning av nyrekar, er det svært viktig å forberede pasienten, siden gasser i tarmene gjør det umulig å visualisere nyrene. Når dupleksskanning av nyrekarene bestemmes av antall nyreartier, plasseringen av avviket fra aorta, forholdet til den dårligere vena cava og den overordnede mesenteriske arterien. Hastigheten av blodstrømmen i aorta og nyrene er undersøkt og sammenlignet. Forandringen i forholdet mellom hastigheter er et viktig diagnostisk materiale, som gjør at man mistenker stenose (innsnevring) av arteriell munn. I nyren er arterien delt inn i segmentgrener, interleaved, buede og interlobulære arterier. Ved tosidig skanning utføres en visuell vurdering av fordelingen av blodstrømmen til nyrene og hastighetsegenskapene og koeffisientene blir målt, som sammenlignes med dataene på motsatt side.

Tosidig skanning av små bekkenbåter

I klinisk praksis bruker menn i stor grad tosidig skanning av prostata fartøy med prostatitt, mistanke om kjertel abscess, adenom og prostatakreft. Dupleks skanning av prostata plexus vener utføres også. Kvinner tosidig skanning anvendes i diagnostisering av ovariecyster, for å vurdere normal eggstokkfunksjon, perfusjon volum patologiske formasjoner i veggen av hulrommet og livmorhulen.

Tosidig skanning av karene i spermatikkledningen

Brukes i diagnosen varicocele - en tilstand hvor spermatrådets vener forstørres. Oftere igjen. Når dupleksskanning av vener i spermatikkledningen brukes, brukes en Valsalva-prøve - sterk belastning på inspirasjonshøyde. I dette tilfellet ser utseendet av omvendt blod i strømmen av spermatisk ledning. Også den venstre nervevenen undersøkes for tegn på varicocele. Poenget er at testikkelårene strømmer inn i venstre renalve og kompresjonen av den kan føre til utvikling av varicocele.

Tosidig skanning av karene i penis

Indikasjonen er et brudd på styrke hos menn. Dupleksskanning av de cavernøse og dorsale arteriene, samt de tilsvarende årene før og etter påføring av vasodilatormiddel, utføres. Tosidig skanning av peniskarene gjør det mulig å diagnostisere den vaskulogene formen for erektil dysfunksjon.

Tosidig skanning av ben og vener

Tosidig skanning av venøs er for øyeblikket det viktigste diagnostiske verktøyet for undersøkelse av tilstanden til tre venesystemer: dype venesystemet, overfladiske vener og kommunikasjonsårer. Tosidig skanning gjør det mulig å registrere retningen av blodstrømmen i blodårene, blodflødens tilstedeværelse og alvorlighetsgrad, måle området av fartøyets innsnevring, diagnostisere tilstedeværelsen av trombi og bestemme konsistensen av venerens ventiler.

Tosidig skanning av fartøy i nakken og hodet

Indikasjoner for dupleksskanning av karene i hodet og nakken

 • Tegn på nedsatt cerebral sirkulasjon
 • hodepine
 • Støy i ørene
 • Koordineringsfeil
 • Endre feltfeltet
 • Craniocerebral skade
 • Utsatt stroke
 • Mistanke om vaskulære anomalier
 • Osteokondrose i livmoderhalsen

Fordelen ved dupleksskanning av fartøyene i nakken og hodet er evnen til å utføre målinger i dynamikk og bruke funksjonstester.

Tosidig skipsfart under graviditet

Brukt for diagnose av dynamikken i fosterutvikling, for evaluering av fostrets hemodynamikk, blodstrøm i livmor og navlestifter. I noen tilfeller utføres tosidig skanning av føtal hjernekar.

Les Mer Om Fartøyene