Hvorfor er hematokriten forhøyet i blodet, hva betyr det?

Indikatoren for nivået av erytrocytter, leukocytter og blodplater på hele blodvolumet i kroppen kalles hematokrit.

Vanligvis er denne indikatoren representert som en prosentandel, sjeldnere i form av et brøknummer. Definisjonen av denne indikatoren gjør det mulig å se tilstedeværelsen av en sykdom og graden av utvikling.

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, noe som skaper et ekstra volum. Hva dette betyr, og hvilke årsaksfaktorer som bidrar til dette, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hematokrit norm

For analysen er det nødvendig å ta blod. Det biologiske materialet er plassert i en steril kolbe, hvoretter beholderen er lukket og sendt til en sentrifuge. Her blir blodet underkastet separasjonsprosedyren i komponentdelene. For å gjøre dette er det i sentrifugen i en og en halv time, og i løpet av denne tiden er alle komponentene skilt fra hverandre.

Normale indikatorer for hematokrit er avhengig av kjønn av personen og hans alder:

 • voksen mann - 40-48%;
 • voksen kvinne - 36-46%;
 • nyfødt barn - opptil 60%;
 • barn under 13 år - opptil 38-40%.

Hvis testene indikerer at normen for kvinner og menn er forstyrret og er mer enn 0,55 - så har pasienten forhøyet hematokrit. På grunn av den høye konsentrasjonen av leukocytter, erytrocyter og blodplater i blodet øker blodets viskositet, og dette fører til dannelse og spredning av blodpropper i karene.

bevis

Den første "klokken" ved hematokritindikatorer over normen er hyppig svimmelhet. Et høyt antall erytrocytter kan binde og bære mer oksygen, noe som fører til en lett, men konstant forgiftning - hyperoksi.

Med sykdomsprogresjonen tar forgiftning mer alvorlige former, forårsaker kvalme, en tilstand av svakt stupefying, følelsesløp i ekstremiteter, pustevansker.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blod av voksne, hva betyr det? Årsakene til økningen i hematokrit kan være både patologisk og fysiologisk, som ikke er forbundet med visse sykdommer.

Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit i blodet er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justeringen" av organismen til de nye livsbetingelsene.

Så, la oss vurdere de vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne:

 1. Som et resultat av dehydrering, eller dehydrering. I dette tilfellet reduseres mengden sirkulerende blod i sengen ved å redusere volumet av plasmaet. Dette kan skje med oppkast, diaré, overoppheting, alvorlig svette, med utilstrekkelig væskeinntak. I dette tilfellet er kroppen tvunget til å ta vann fra blodbanen. Dermed varierer forholdet mellom volumet av erytrocytfraksjonen og det totale volum, blodet blir tykkere på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 2. Sykdommer som reduserer volumet av plasma i blodet. Antall blodelementer påvirker ikke dem på noen måte, men andre graders brannsår danner for eksempel bobler der plasma lagres. Det tas bare fra blodet, og øker hematokriten ved å redusere det andre tallet i eksponenten. Også i denne gruppen er akutte manifestasjoner av sykdommer som peritonitt, trombose eller diabetes.
 3. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 4. Langvarig bruk av narkotika: spesielt farlig i denne forbindelse er glukokortikoider og andre hormonelle medisiner. Diuretika har også en lignende effekt.
 5. Får hudfare. Dessuten, jo større arealet av hudlesjonen, jo høyere hematokrit blir registrert i blodanalysen. Dette forklares lett av mobilisering av alle blodkomponenter for å bekjempe infeksjoner og bakterier som trengs gjennom brenningen, samt behovet for en akselerert prosess av vevregenerering.
 6. Nyresykdommer. Hydronephrosis, som reduserer kroppens evne til å absorbere vann, eller svulster, polycystose, ledsaget av økt frigjøring av erytropoietin - et hormon som er ansvarlig for dannelsen av røde blodlegemer.
 7. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 8. Blodsykdommen, først og fremst - leukemi.
 9. Utvikling i kroppen av peritonitt.
 10. Polycystisk i akutt eller kronisk form.
 11. Rask utvikling i legemet av erythremi.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage.

Derfor, når den oppgitte verdien overskrider normen, kan dette tale både fysiologiske prosesser i kroppen og sykdommene. Høy hematokrit taler om tett blod, noe som betyr at det er fare for å utvikle trombose.

Hva kan påvirke graden av hematokrit?

Økningen, så vel som nedgangen i hematokrit, er ikke nødvendigvis bare relatert til sykdommer eller eksterne effekter i form av traumer eller brannskader. Det er minst to andre faktorer som påvirker økningen i hematokrit.

 1. Hos dem som røyker, blir hematokriten økt gjennom oksygen sult av vev, de har erytrocytter produsert på forhøyet nivå.
 2. Personer som er tvunget til å jobbe eller er konstant på høy høyde, er også preget av en økning i nivået av hematokrit i blodet. Dette gjelder klatrere eller bare innbyggere i høyden. Denne faktoren er veldig lik den forrige, fordi en person mottar en utilstrekkelig mengde oksygen - konsentrasjonen avtar med høyden av dragen.
 3. Høye nivåer av Ht er karakteristiske for idrettsutøvere som bruker anabole steroider for muskelmasseforsterkning.
 4. Hos nyfødte er hematokriten alltid forhøyet.

Så det er veldig viktig å sende analysen til hematokriten, for å avsløre utviklingen av noen patologier i tide.

Hva skal jeg gjøre med forhøyet hematokrit?

Vellykket behandling og stabilisering av nivået av hematokrit er å eliminere den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan du ikke bruke noen spesielle metoder, bare begynn å puste oksygenberiget luft, slutte å røyke, drikk nok vann og normaliser livsstilen din. Også, med en sterk økning i hematokrit, er det nødvendig å konsultere en lege for å foreskrive narkotika som fortynner blod-antikoagulantia.

Det er verdt å huske at hvis hematokriten øker, øker blodets viskositet også. Dette fører til visse konsekvenser. Økt risiko for blodpropper, som senere blokkerer arteriell blodstrøm. Dette kan føre til hjerteinfarkt, iskemisk slag, gangre eller dødelig utgang, avhengig av hvor trombosen er.

Vi samlet den mest nyttige informasjonen om hva det betyr å "heve blodhematokriten" slik at du nå kan få en innledende ide om resultatene av en generell blodprøve. Legg igjen kommentarer og dele nyttig informasjon med dine kjære.

effekter

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet.

Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Men store blodpropper kan først og fremst forårsake store hjerteproblemer opp til et dødelig utfall.
Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Hematokrit er forhøyet eller senket: hva betyr dette og hvorfor skjer det

Viktig etter å ha bestemt konsentrasjonen av hemoglobin i blodet, er en hematokrit-test - en metode for å oppnå informasjon om forholdet mellom røde blodlegemer og mengden blodplasma.

I noen tilfeller er det økt eller redusert, noe som er utenfor normen. Endringen i balanse er noen ganger betraktet som en naturlig forandring i blodet, men betydelige endringer indikerer en smertefull tilstand av kroppen.

Hva er hematokrit i blodprøven, hva betyr det hvis prosentandelen økes eller senkes og på hvilke sykdommer kan det hint?

Normen hos barn og voksne menn og kvinner

Lær om indikatorene for hematokrit kan være etter levering av en generell blodprøve (vist som prosent av indikatoren for NST). Den sunne tilstanden til kroppen avhenger av pasientens og kjønnens alder.

Aldersgruppe - barn:

 • nyfødte - 35-65
 • opptil 12 måneder - 32-40
 • fra ett år til elleve år - 32-41

Ungdom (12-17 år):

Aldersgruppe - voksne:

 • kvinner fra 18 til 45 - 39-50
 • menn fra 18 til 45 år - 34-45
 • alder av en mann eldre enn 45 - 40-50
 • alder av en kvinne eldre enn 45 - 35-46

Konsentrasjonsvariasjoner av hematokrit hos voksne mellom 30% og 35% vil kreve observasjon i klinikken og gjennomføring av anbefalinger for endring av dietten for å øke forbruket av kjøtt, lever, frukt og grønnsak.

29% og 24% - En smertefull tilstand, eliminert ved å ta medisiner med jern, vitamin B og folsyre.

Økt hematokrit nummer

Høye konsentrasjoner av hematokrit fører til utseende av mer tett blod, som øker risikoen for trombose. en økning i hematokrit i blodet kan skyldes en feil livsstil og av andre årsaker:

 • dehydrering. Drikker mindre enn normalt fører til mangel på fuktighet, en redusert plasmakonsentrasjon endrer blodtellingen. Aktiv dehydrering manifesteres etter overført diaré, oppkast av oppkast, overoppheting, for aktive fysiske øvelser, som fremkaller kraftig svette.
 • hypoksi. Kronisk syrebrist fører til det aktive utseendet på nye blodceller - erytrocytter, som tjener til å transportere oksygen til vev av forskjellige organer. Hypoksi er typisk for personer som har vært i trange rom lenge, røykere og pasienter med diabetes mellitus.
 • Fjellforhold. Direkte forbundet med hypoksi, forårsaket av nærværet på høylandet. Lavt oksygeninnhold i utladet luft fører til en ubehagelig effekt - økt produksjon av røde blodlegemer. Klatrere og folk som er tvunget i kraft av yrket, er i høyden, anbefales det å ta med seg oksygenpatroner.

Indikatoren i diagnosen kardiovaskulære sykdommer

Redusere antall erytrocyter i blodet til normen er ekstremt viktig for "kjerner".

Blokkering av lumen av blodkar, dannelsen av trombi i små og store arterier hindrer arteriell strømning, farlig lasting av hjertemuskelen. Et svakt hjerte begynner å jobbe for slitasje, noe som fører til økt risiko for hjerteinfarkt.

Dannet arteriell trombose (ved å øke antall blodplater) blir innledningsvis ført til fremveksten i trinn iskemi, etterfulgt av dødsprosessen gjennom vev forårsaket av oksygenmangel.

Hjertefeil, som følge av at væsken akkumuleres, fører også til identiske testresultater. Det kritiske innholdet av hematokrit anses å være over 50-55% (sykehusinnredning er nødvendig).

Betydningen av et høyt nivå i definisjonen av andre sykdommer

Problemer med nyrene, hovedsakelig hydronephrosis og polycystisk sykdom, fører til en økning i den kvantitative verdien av røde blodlegemer. En lignende effekt gir ukontrollert (langsiktig) inntak av kortikosteroider og diuretika, stimulerer fjerning av væske fra kroppen.

Andre forhold:

 • overført stress;
 • skader på huden (over 10%);
 • Gastrointestinale sykdommer;
 • polycytemi;
 • beinmergssykdommer.

Lungesykdommer - bronkial astma, obstruktiv bronkitt - gjør det vanskelig å levere oksygen til lungene, slik at prosessen med hematopoiesis intensiveres.

Under graviditet sen toksisitet forstyrrer nyrens arbeid, noe som øker innholdet av røde blodlegemer i blodet. Kobling av blod observeres nærmere fødselen - i andre halvdel av svangerskapet: så naturen forbereder en kvinne som er født, ofte forbundet med et stort blodtap.

Lavt innhold

Erytrocytter er involvert i kroppens konstruksjon, tilførsel av aminosyrer og utføring av gassutveksling. Redusere antall blodceller kan føre til ulike dysfunksjoner og problemstilstander. Det senkende nivået bør varsle. La oss vurdere de mulige årsakene til hematokrit senking i blodet.

Hjertesykdommer

Enhver hjertesykdom er vanskeligere å behandle når antall røde blodlegemer minker, fordi hjertesykdommer forverres av vanskeligheten med å få oksygen til hjertets vev. I motsetning til forhøyet hematokrit, redusert innhold av røde blodlegemer har ikke en så ødeleggende effekt på hjertet.

Forholdet mellom erytrocytter og hemoglobin:

 • Første trinn er 3,9-3 / 110-89
 • gjennomsnittlig - 3-2,5 / 89-50
 • Tung - mindre enn 1,5 / mindre enn 40

For disse indikatorene, graden av anemi er bestemt.

Lav prosentandel av andre grunner

Et redusert antall røde blodceller er ofte forbundet med en generell ulempe, et konstant ønske om å ligge ned for å hvile, en generell nedgang i styrke. Den vanligste sykdommen, når redusert hematokrit i blodet - er anemi forårsaket av en nedgang i mengden jern.

Årsaker til redusert erytrocyttreduksjon:

 • blodtap
 • hyperhydrering;
 • primære svulster;
 • struma;
 • røyking og alkohol.

For å forårsake kondensering av blod kan også langvarig bruk av medisiner for eksempel føre til hyppig bruk av aspirin til nøyaktig denne effekten.

En ugunstig faktor - lang sengen hvile, samt et stort forbruk av vann (også forårsaket av nyresvikt og intravenøse væsker).

Utsatt smittsomme sykdommer og kroniske inflammatoriske prosesser har også en avtagende effekt på antall røde elementer i blodet. Farlig ikke bare synlig - forårsaket av brudd og traumer - blødning, men også skjult, hovedsakelig internt.

Levercirrhose, forfall av svulster, livmoderfibroider, spiserør i spiserøret, thallasemia - hyppige følgesvenner av usynlig blodtap.

Barns tester - hva å forberede seg på

Nyfødte viser ofte hyperprolactinemi, noe som indikerer en økning i protein i blodplasmaet. Det kalles Fôring av en baby med geitemelk eller en ku (situasjon: mor er ikke tilgjengelig amming) med høyt proteininnhold. For å øke tendensen til å tykkere blodet, bør du kjøpe melk med et lavere proteininnhold.

I en alder av over 3 år gammel Det er en reduksjon i mentale evner, tretthet, dyspné, blek hudfarge og hyppige hjertebank. Blant sykdommene hos barn er det alle sykdommene som er karakteristiske for denne gruppen, men ubehagelige forhold er forårsaket av en triviell mangel på vitaminer.

Glistulær infeksjon, karakteristisk mer for barn og tenåringer, enn for voksne, er det gjenstand for eliminering ved mottak av anthelmintiske midler, etter at et kurs av hvilke analyser kommer til norm.

Endringer i blod under graviditet

En kvinne som er i stand til å bære en babyopplevelser naturlig økning i mengden blod, som følge av at hematokriten reduseres noe.

Etter fødselen kommer alle indikatorene tilbake til normal, ellers - utilfredsstillende resultater av testene korrigeres ved inntak av jernholdige preparater.

Ekstremt lave indekser fører til ulempe og sannsynligheten for anemi. Konsentrasjoner av erytrocyt mindre enn 30% farlig for fremtidens baby, da fosteret begynner å oppleve oksygen sult.

La oss oppsummere resultatene

Nå vet du hva dette betyr og hva situasjonen fører til når hematokriten er høyere eller lavere enn normalt. Det er nødvendig å huske noen grunnleggende fakta:

 • Hos barn er endringen i antall erytrocytter en hyppig fysiologisk norm.
 • I nyfødte er forholdet mellom elementer i blodet betydelig høyere enn hos voksne.
 • Hos menn er hematokrit høyere enn hos kvinner.
 • Langsiktig reduksjon i røde blodlegemer krever høring av hematologen.
 • Hematokrit mindre enn 13% krever akutt sykehusinnleggelse.

Vær oppmerksom på helsen din! Mer interessant om emnet blir fortalt på videoen:

Hva er en hematokrit i en blodprøve?

Et slikt laboratorieindikator som hematokrit blir ofte brukt ved diagnosen anemi, alvorlighetsgraden av dehydrering, blodtap og dens påfylling. Det reflekterer volumet, prosentandelen i blodet av de mest tallrike enhetlige elementene - røde blodlegemer i forhold til plasmaet. Definisjonen av hematokrit er en obligatorisk liste over studier for en generell blodprøve.

Bestemme nivået av hematokrit: hva er det og hvordan er det gjort?

Som regel blir 100 ml blod tatt for å bestemme hematokriten og prosentandelen volum erytrocytter beregnes. Analysen kan deles inn i flere faser:

 1. Gjerdemateriale til studien - utføres om morgenen på tom mage, blodet blir tatt fra fingeren, det er mulig fra venen og overført til et reagensrør.
 2. Først av alt må testmaterialet blandes med den anti-luminescerende komponenten - i regel brukes preparater basert på sitronsyresalt av natriumcitrat.
 3. Metoden er basert på separasjon av røde blodlegemer og plasma ved sentrifugering i et spesielt hematokritrør. Dette kan kalles neste fase av analysen.
 4. Ved utkjørselen i røret er dannet av fire lag: den laveste - det er nødvendig å oss et lag av røde blodceller, med en tynn mørk stripe av røde blodceller med redusert hemoglobin, som også er tatt hensyn til ved beregning av hematokrit, umiddelbart bak det - et lag av hvite blodceller og blodplater, holder den øverste raden plasmaet.
 5. De to første lagene utgjør en del av volumet, hvor merket er plassert i en gradert skala rapportering til 100. For eksempel, hvis det hematokritt er 45%, dette betyr at volumet av røde blodceller per 100 ml blod er 45 ml.

Normale verdier for hematokrit for voksne ligger i størrelsesorden 40-48% for menn, 36-42% for kvinner.

I moderne diagnostiske laboratorier for å bestemme tegn på total blodanalyse, er det spesielle enheter - hematologianalysatorer som effektivitet og nøyaktighet er ikke dårligere, og til og med overskrider den gamle "manuell" metode. Hematokritstandarder for telling i automatiserte systemer kan måles i liter per liter. Og så vil 45% tilsvare 0,45 l / l. Resultatene av analysen kan være angitt med indikator som forkortelsene Ht, HCT, PCV.

Årsakene til økt hematokrit hos en voksen

En økt andel av røde blodlegemer fører alltid til en tilstand som fortykning av blodet - en økning i viskositeten. Dette kan føre til ulike patologier, samt faktorer som ikke er relatert til sykdommer. Definisjonen av hematokrit kan utføres for diagnostiske formål eller for å overvåke terapien.

Sykdommer preget av økning i hematokrit

Visse sykdommer kan kombineres i generelle grupper, i henhold til mekanismene for å øke indikatoren:

 1. Den første gruppen bør inkludere de sykdommene som bidrar til å redusere den flytende del av blod eller plasmakonsentrasjon på grunn av utilstrekkelig væskeinntak av overdreven eller dens tap. Hvis du skal snakke mer enkelt, er den ledende mekanismen her banalt dehydrering. Dette observeres i slike sykdommer som diabetes, omfattende dype forbrenninger, alvorlig toksemi av svangerskapet, og forskjellige gastrointestinale forstyrrelser, ledsaget av diaré og oppkast.
 2. Den andre gruppen fører også til blodpropper på grunn av mangel på væske i blodet. Men samtidig kan det totale vanninnholdet i kroppen forbli innenfor normale grenser. Denne tilstanden observeres med peritonitt (betennelse i peritoneum) og hjertesvikt. Dette skyldes utviklingen av imponerende puffiness, inkludert opphopning av væske i bukhulen - ascites. Det akkumuleres i vev og hulrom, men i blodet er det ikke nok.
 3. Den tredje gruppen kan inkludere sykdommer i nyrene og andre organer som er ansvarlige for regulering av urinfunksjon, noe som fører til overdreven utskillelse av vann med urin. Et eksempel er diabetes insipidus. Sykdommen er forbundet med et brudd på hypothalamus - hjernedepartementet som er ansvarlig for nevendokrine regulering. Når det ikke frigjør nok av hormonet vasopressin (som øker reversert absorpsjon av vann i nyrene), begynner en overdreven mengde væske å fjernes fra urinen.
 4. Den neste mekanismen for å øke blodets viskositet er økt produksjon av røde blodlegemer. Dette kan være forbundet med både økt sekresjon av hormonet av erytropoietin nyrene, som stimulerer dannelsen av røde blodlegemer, og med beinmargens patologier - stedet der de modnes - erytropoiesis. De kan økes ved kroniske lungesykdommer på grunn av langvarig utilstrekkelig inntak av oksygen i blodet, for eksempel emfysem eller KOL (kronisk obstruktiv lungesykdom). Denne tilstanden kan også observeres ved langvarig administrasjon av glukokortikoider (stimulere erytropoiesis).
 5. Maligne svulster som påvirker benmargens funksjoner.

Det kan konkluderes med at verdiene til hematokrit er nært relatert til vann-saltbalansen og systemer som regulerer innholdet av røde blodlegemer.

Fysiologiske årsaker

Det er mange andre faktorer som påvirker viskositeten til blod og hematokrit. Mange av dem krever ikke spesiell terapi - med noen korreksjon av livsstil og eliminering av en ugunstig årsak, kommer tallene raskt tilbake til det normale. Den fysiologiske økningen i hematokritverdier hos voksne kan resultere i:

 • overdreven svetting uten påfylling av væskereserver, for eksempel med økt fysisk anstrengelse;
 • langvarig mangel på oksygen i blodet, kan observeres når røyking - kroppen kompensatorisk øker produksjonen av røde blodlegemer, som i tilfelle av lungesykdommer;
 • langvarig utilstrekkelig bruk av vann
 • av samme grunner som mennesker som er på behandling med steroidhormoner, kan idrettsutøvere som tar hormonalt kosttilskudd, øke hematokriten;
 • Effekten av kroniske stressfaktorer kan føre til endringer i den generelle analysen av blod, inkludert - økt blodviskositet og hematokritnivå;
 • Nærværet i fjellet i mer enn noen få dager: Den samme kompensasjonsmekanismen er slått på på grunn av luftfunksjonene ved betydelige høyder - en mindre konsentrasjon av oksygen blir observert i den.

Det er interessant at innbyggerne i høylandet i prinsippet har økt verdiene for hematokrit, mens de fleste av dem ikke opplever ubehag.

Taktikk av hematokrit senking

Hvis vi snakker om metoder for behandling og forebygging av forhold der det er en økning i hematokrit hos voksne, er det første å si om å kontrollere vann-saltbalansen i kroppen. For å gjøre dette, er det nødvendig å overholde drikking og redusere bruken av diuretika, de inkluderer:

 • kaffe;
 • alkoholholdige drikkevarer;
 • rødbeter, gresskar, vannmelon og melon;
 • tranebær og tranebær;
 • kefir og cottage cheese, spesielt i kombinasjon med greener.

Ifølge de nyeste dataene, med økt blodviskositet, anbefales det å inkludere grapefrukt i dietten. Dette tilskrives tilstedeværelsen i sammensetningen av flavonoid (vitamin P). Det normaliserer egenskapene til erytrocytmembraner, og derved reduseres aggregeringen og dermed graden av viskositet i blodet.

Som medisinering for sykdommer som forårsaker hematokrit øker, i tillegg til å eliminere årsaken til patologi, tildeles følgende grupper av stoffer:

 • antiplatemidler;
 • antikoagulanter;
 • bruk i noen tilfeller cytostatika.

Indikatoren brukes også til å sjekke korrektheten og effektiviteten til blodutskiftningsterapi, for å diagnostisere alvorlighetsgraden av blødning.

Det må huskes at administrering av medisiner kun kan utføres etter konsultasjon med en spesialist og med passende avtaler.

Hva er betydningen av hematokrit i analysen av blod og hva er det?

Ikke alle vet hva en hematokrit er i blodanalyse og hvilken verdi den har. Hematokrit er blodets tetthet, som viser forholdet mellom volumet av de dannede elementene i blodet og den flytende delen av det (plasma).

Definisjon og normer

Hematokriten uttrykkes som en prosentandel (hvis fra totalvolumet) eller i form av en desimalfraksjon (i forholdet mellom liter og liter).

Det totale volumet av blod inneholder 40-45% av den tette delen (formede elementer) og 55-60% av væskedelen (plasma).

Svært nær hematokriten er festeindeksen for blod, som bestemmer hemoglobininnholdet. Men bare ved sine indikatorer er det umulig å bedømme ulike patologier eller avvik, det er nødvendig å se hele bildet.

Disse testene er generelle og utføres kontinuerlig for enhver sykdom, spesielt når pasienten går inn på sykehuset. Eventuelle avvik fra normen av hemoglobin kan indikere årsakene til plager, dårlig tilstand og velvære.

Analysen av analysene utføres ved hjelp av den nyeste teknologien, som med en nøyaktighet av ml kan bestemme innholdet av et element. For å passere en slik blodprøve i laboratoriet, brukes en spesiell enhet - hematokriten, som er et glassrør, veldig smalt i diameter og har en markering. Grunnlaget er sentrifugering og videre opprettholdelse av blod. Etter separering av væskedelen fra de formede elementene etter 30-45 minutter, blir tallene tatt og dataene er tabulert.

Normen for hematokrit er forskjellig i ulike perioder av livet og avhenger av den fysiologiske tilstanden til en person. I gjennomsnitt er normen for kvinner 36-46%, og for menn er det 40-48%. Den største indikatoren på nyfødte: Den kan nå 60% eller bli redusert til 30%. Hver av verdiene er en fysiologisk norm, men når terskelene nås, må du umiddelbart konsultere en spesialist som foreskriver behandling og muligens visse endringer i kostholdet. Hos små barn er hematokrit vanligvis 10% lavere enn hos voksne. På gravide er det også senket av fysiologiske årsaker.

Det er regler som må følges når man sender en blodprøve for definisjonen av hematokrit:

 1. Ikke drikk mye væske, spesielt om morgenen før levering.
 2. Begrens bruken av 2-3 dager med stekt, salt mat krydret med krydder.
 3. Du bør ikke misbruke alkoholholdige drikkevarer og bør slutte å røyke.
 4. Det anbefales ikke å ta en analyse i løpet av perioden med blodtap, som er forbundet med traumer, menstruasjon, blødning.

Ved å observere disse enkle reglene kan du få normale testresultater, ikke undervurdert på grunn av økningen i antall formede elementer eller plasma.

Betydningen av røde blodlegemer i menneskekroppen

Formelle elementer i blodet er: erytrocytter, blodplater, leukocytter. Det største antallet (90% av totalvolumet) er opptatt av røde blodlegemer. På funksjonene som utføres, kan de også settes på første plass.

Erytrocytter er bikonukleerte nukleare blodceller som bærer oksygen til alle celler, vev og organer i kroppen. De er de minste og største blodcellene, som kan passere gjennom epitel av blodkar med økt permeabilitet.

Erytrocytter i deres sammensetning inneholder hemoglobin, som bestemmes av blodets fargestruktur. Reduser eller øk den direkte proporsjonal med hematokriten.

Hemoglobin bærer oksygen, så dets mangel eller overskudd fører til komplikasjoner og dårlig helse, som manifesterer seg nesten umiddelbart, siden oksygen er avgjørende for dannelsen av energi og den videre vitale aktiviteten til cellen.

Hovedtegnet på hemoglobinmangel er hypoksi, som i fravær av riktige tiltak kan føre til besvimelse, nekrotiske prosesser i cellene og ytterligere død og tap av organet for dets funksjon.

Hva er årsaken til økningen i hematokrit?

Hematokriten kan økes i følgende tilfeller:

 1. Dehydrering - dehydrering av kroppen. Ofte er dette fenomenet forbundet med forgiftning, ledsaget av rikelig diaré, alvorlig oppkast. Vannopptaket i mage-tarmkanalen er svekket. Dehydrering kan være forbundet med overdreven svette, men bare med den sterkeste fysiske anstrengelsen, følelsesmessig stress. Økt svette kan virke som en uavhengig sykdom som krever behandling med hormoner.
 2. Reduksjon av VCP (volum av sirkulerende plasma). Denne situasjonen er forbundet med en stor brennoverflate når plasmaet, blander med proteiner, forsøker å beskytte den ytre overflaten av huden. I tillegg er reduksjonen av VCP forbundet med sjokkstatus og peritonitt.
 3. Økt innhold av røde blodlegemer. Isolere primær og sekundær erytrocytose. I utgangspunktet er de forbundet med ulike systemer i kroppen og er den fysiologiske fullførelsen av visse forhold. I kroniske sykdommer i luftveiene, spesielt forbundet med insuffisiens; med ulike sykdommer i nyrene (et stort antall cyster, overdreven produksjon av erytropoietin, assosiert med godartede eller ondartede formasjoner i nyrene) er det en økning i hematokriten. Et høyt erytrocytinnhold kan observeres når man klatrer til høyere høyder, når luften blir mer sparsom, og det er mangel på oksygen ved innånding. Kroppen kompenserer for antall innåndinger og utandringer og forbedrer produksjonen av røde blodlegemer for å forhindre hypoksi og ytterligere bivirkninger. Derfor, på steder der alpin skiløpere stopper, er oksygenflasker plassert, noe som hjelper minst midlertidig, men øker antall røde blodlegemer.
 4. Leukemi - økt antall hvite blodlegemer, hvite blodlegemer i blodplasmaet. Det manifesterer seg i inflammatoriske prosesser eller immunforsvarssykdommer. Økningen i hematokrit og følgelig er antallet dannede elementer i dette tilfelle ikke på grunn av erytrocytter, men på grunn av leukocytter.

Årsaker til lav hematokrit

En reduksjon i hematokrit kan observeres i slike tilfeller:

 1. Hyperhydrering - det økte innholdet av flytende plasma i forhold til de ensartede elementene. Det observeres når en stor mengde saltoppløsning administreres. I tillegg kan dette fenomenet være før "uttak" av ødem, siden sistnevnte består av plasma, og det må gå tilbake til det tidligere kurset.
 2. Økning i VCP (volum av sirkulerende plasma). Det blir ofte observert i tredje trimester av svangerskapet. Men økningen i denne indikatoren bør nødvendigvis kontrolleres av en spesialist, og med en betydelig økning er det truffet visse tiltak for å redusere det for å forhindre mulige komplikasjoner for både mor og barn. I leversykdommer, når det er økt innhold av proteiner i blodplasmaet, spesielt albuminer og globuliner. Proteiner tiltrekker vann selv fra det intercellulære rommet, og øker dermed mengden flytende del av blodet og senker hematokriten.
 3. Anemi - lavt hemoglobin i blodet. Det er en sykdom som krever behandling. Når det er mangel på hemoglobin, reduseres innholdet av røde blodlegemer, derfor forekommer den relative mengden av væskedelen av plasmaet over de formede elementene.

En person som overfører analysen på en hematokrit, kan avsløre sykdommer på tidlige vilkår og i god tid for å motta riktig og kompetent behandling.

Tilstandslig normal nivå av hematokrit, indikasjoner på analyse, nyanser av utførelse

Analysen av blod gjør det mulig å bestemme nivået av leukocytter, erytrocyter, blodplater, for å finne ut informasjon om hematokriten (NTS). Hva er en hematokrit i en blodprøve, hva viser det reduserte eller forhøyede nivået?

Hematokrit i blodet er forholdet mellom røde blodlegemer og dets plasma, et annet navn er viskositeten til blodet. Antall hematokrit er avhengig av pasientens aldersgruppe og kjønn. Økning eller reduksjon i indikatoren indikerer utviklingen av patologier i kroppen.

Analyse indikasjoner og norm

Ved analyse av NST-blodet, er nivået av hemoglobin bestemt, det utføres nødvendigvis under graviditet hos kvinner. Med hjelpen kan du finne ut sykdommene som bidrar til avviket fra indikatoren fra normen.

Det er andre situasjoner der analysen er tildelt:

 • Graden av anemi er bestemt - en økning i nivået observeres. Og polycytemi (høyt nivå av erytrocytter) er et forhøyet nivå.
 • Effektivitet av terapi av sykdommer, hvorav det totale antallet erytrocytter endres.
 • Behovet for blodtransfusjon eller utnevnelsen av en annen behandlingsmetode er bestemt.
 • Grad av dehydrering av kroppen.

Formålet med studien er nødvendig når følgende symptomer oppstår:

 • Regelmessig følelse av svakhet og tretthet.
 • Hyppig tap av bevissthet.
 • Blek hud.
 • Følelse av mangel på oksygen, kortpustethet.
 • Forringelse av visuell funksjon.
 • Hyppig svimmelhet og migrene.
 • Økt milt.
 • Vanlige flusher av blod til ansiktet.
 • Følelse av tørrhet i munnen, konstant tørst.
 • En liten mengde utskilt urin.

Normen for hematokrit i blodet hos kvinner, hos menn og hos barn er forskjellig.

Normen for erytrocytter hos hannen er 44-50%, normen hos kvinner er 36-42% eller 0,36-0,42 l / l. I et nyfødt barn er normen 54-68%, som er betydelig høyere enn hos en voksen.

For praktisk tolkning av analysen blir prosentsatsen multiplisert med 0,01. Det beregnede tallet er som følger:

 • Hos barn varierer normen etter alder: spedbarn - 0,46-0,62, opp til en årig alder på 0,36-0,44, og opptil 10 år - 0,37-0,44. Videre, under normale helsemessige forhold, når normen til en voksen.
 • Hos menn i blodet er hematokritenes norm 0,44-0,48 l / l (etter 50 år kan den stige litt).

Oppmerksomhet vær så snill! For kvinner under graviditeten reduseres hematokriten, fra 20-ukers periode.

Hvordan beregne hematokrit

Utfører analysen

Metoden for å bestemme hematokrit er enkel og forekommer i laboratoriet, blod tas fra fingeren. Før analysen utføres, plasseres et antikoagulant i skyllrøret. Først etter dette kan du sette blod der.

Røret blir deretter lukket med gummihett og plassert i en sentrifuge i 1-1,5 timer. Med en slik blodprøve er det ikke nødvendig med avkodning, du må bare ta avlesninger.

Ved bruk av notasjonen av hematokrittalet blir den gjennomsnittlige størrelsen på erytrocytene avklart, for dette blir tallet som er oppnådd for overføring til milliliter, multiplisert med 10 og dividert med antall celler, som beregnes i en mikroliter. Slike beregninger skal utføres med anemi og metabolske abnormiteter av hemoglobin.

Hematokriten brukes til å bestemme viskositeten til blodet. Normalt tre ganger høyere enn vann.

Oppmerksomhet vær så snill! Hvis nivået av hematokrit økes til 60%, øker risikoen for blodpropper.

Hematokrit sank

Følgende faktorer bidrar til reduksjon av hematokriten til NST:

 • Anemi - i kroppen er det mangel på Fe, antall erytrocytter avtar, pasienten klager over mangel på styrke, generell svakhet, døsig tilstand.
 • Graviditetsperioden - som fremmes av økningen i blodvolumet, etter fødselen av barnet, blir normen restaurert.
 • Tap av blod - for å gjenopprette volumet er diffusjon, normer gjenopprettes med tiden.
 • For mye vanninnhold i kroppen eller dets spesifikke deler (hyperhydrering) - øker og mengden blod, utvikler vannforgiftning.

Brudd på hematokrit hct hos barn har ingen bestemt årsak, derfor bør tilstanden til barnet kontrolleres av behandlende lege og foreldre.

Tabell av blodnormer i et barn

Hematokrit økte

Hvis hematokriten økes under en generell blodprøve, er den mest sannsynlige årsaken et økt antall og størrelsen på røde blodlegemer. Dette bidrar til å øke volumet av blod.

Økning i hematokrit blir lettere ved følgende lidelser:

 • Polycytemi.
 • Erytremi er en overdreven dannelse av røde blodlegemer.
 • Kompensasjon av hjerte og blodkar i tilførsel av vev med oksygen under unormale forhold (høy høyde, neoplasmer i nyrene, lungesvikt og andre).

Noen ganger kan forbigående faktorer tjene som årsaker:

 • Tarmobstruksjon.
 • Vanlig oppkast.
 • Økning i blodviskositet.
 • Intensivt arbeid av svettekjertler.
 • Burns.
 • Peritonitt.
Hva er ansvarlig for brudd på hematokrit nummer?

Hematokritstørrelsen til NST i blodprøver uten å avsløre nivået av erytrocytter utføres ikke, siden det ikke gjør det mulig å identifisere årsaken til patologien. Ofte blir avviket fra normen til hematokritindikatoren årsaken til en komplett undersøkelse, som gjør det mulig å avsløre patologier i de tidlige utviklingsstadiene.

Bytter blod hos barn

Spedbarn viser ofte hyperprolactinemi, noe som betyr en økning i mengden protein. Dette skjer ved fôring med ku og geitmelk, som er rik på protein. I slike situasjoner, hvis moren ikke kan amme, må barnet overføres til kunstig fôring.

Viktig! På et lavt nivå av blodceller blir barnet utsatt for oksygen sult.

Etter tre år, ofte med fraværsbehandling, er det en forverring av mentale evner, rask tretthet, rask sammentrekning av hjertemuskulaturen og blekhet i huden. Men det er verdt å huske at slike symptomer kan forårsake og beriberi.

Angi resultatet av studien

Oppsummering

Å vite hva NST er i blodprøven, og hvilke avvik fra normen kan føre til, er det nødvendig å lære følgende fakta:

Endringer i nivået av NST i en generell blodprøve er normale. Og forholdet mellom dem skal være høyere enn det for den voksne befolkningen.

Hos menn er hematokritfrekvensen høyere enn hos kvinner.

Viktig! I tilfelle av abnormiteter er en høring av hematologen nødvendig. Med alvorlige avvik, er sykehusinnleggelse nødvendig i en medisinsk institusjon.

Hvis det foreligger unormaliteter i testene for hematokrit, betyr dette ikke sykdommen. En medisinsk undersøkelse er imidlertid angitt.

Hematokrit: konsept, normer i analyser og avvik - redusere og øke

Det er tvilsomt at en pasient som studerer den generelle blodprøven gjort nylig og utført på en automatisk analysator, først og fremst vil være interessert i en slik indikator som hematokrit. Med mindre legene i en samtale mellom seg selv taper om hans verdier eller forteller pasienten om hans nivå ikke passer inn i reglene og forårsaker angst hos leger.

Hematokrit er forholdet mellom røde blodlegemer og dets totale volum. Det omtrentlige nivået av denne indikatoren kan ses med det blotte øye, hvis du gir blodet til å stå, og deretter estimere ved øyet hvor mange prosent de oppgjorte røde blodcellene okkuperer og hvor mye er igjen til andelen plasma. I mellomtiden er denne teknikken gitt bare for å forklare leseren på et enkelt eksempel hva en hematokrit er, men ikke som et middel til å beregne indikatoren alene. Med spontan nedsetting av erytrocytter vil hematokrittalet være høyere med nesten 20%, slik at denne teknikken ikke brukes i laboratorieforhold. Prosentandelen av røde blodlegemer i helblod, et brøk uttrykk (liter i liter) eller multiplisert med 0,01 prosent av resultatet, kalt hematokrit, målt manuelt ved bruk av nødvendige enheter eller beregnet i en automatisk analysator.

Normen for hematokrit for kjønn og alder

I normal tilstand finnes omtrent 4,5 til 5 liter blod i den voksne kroppen, som er representert ved den røde del av de tunge (røde celler), mens opprettholdelse av senkingen til bunnen, og lys gulaktig væske (plasma), hvis blod ble tatt med et antikoaguleringsmiddel. Tatt i tørre retter uten antikoagulanter blod, fibrin-clot former naleplennymi derpå erytrocytter og den flytende delen - serum som er mer gjennomsiktig og skiller seg fra den i fravær av plasmaprotein fibrinogen. Mens blod ikke er igjen i blodstrømmen, foreligger det i form av plasma med sirkulerende deri dannede elementer (leukocytter, erytrocytter, blodplater), koagulasjonsfaktorer og andre proteiner. Serum av mange komponenter er blottet.

Erytrocytmasse hos menn er ca 44 - 48% eller 0,44 - 0,48 l / l. Hos kvinner er denne indikatoren selvsagt lavere (36 - 42%), og hos nyfødte kan det generelt være høy - 54 - 68% (N - 0,44 - 0,62).

Dette er normen for hematokriten i prosent, som for enkelhets skyld multipliseres med 0,01 og verdiene er:

 • Priser på hematokrit for menn: 0,44 - 0,48 (i noen kilder opptil 0,52, noe som kan være, fordi mannlig blod ikke oppdateres så ofte som kvinne);
 • Hematokritstandarder for kvinner: 0,36 - 0,43, men under graviditet (fra uke 20) faller hematokriten;
 • Hos barn: nyfødte - 0,44 - 0,62, barn under 3 måneder - 0,32 - 0,44, opptil et år - 36 - 44 (som hos kvinner), opptil 10 år - 37 - 44, og alt avhenger av kjønn og helse status.

En endring i hematokritvolumet av erytrocytter i en eller annen retning kan indikere enten graden av blodkonsentrasjon eller i hvilken grad blodet fortynnes.

Når hematokriten senkes...

Det er ikke vanskelig å gjette at verdiene for hematokrit direkte avhenger av de røde blodcellene, eller heller på størrelse og kvantitet. Hvis de av en eller annen grunn blir svært mange (hematokrit er forhøyet) eller for lite (hematokriten senkes), eller deres størrelser, på grunn av visse omstendigheter, begynner å endres mot en reduksjon eller økning. Selvfølgelig vil avviket avvike i riktig retning og volum av den cellulære delen av blodet. En lav hematokrit sies hvis nivået synker til 20-25%, noe som indikerer anemi. Disse endringene skyldes som regel de faktorene som er involvert i dannelsen av den patologiske prosessen.

Årsaken til senking av hematokritt kan være nedgang i nivået av røde blodceller (erytrocytopeni), en overdreven opphopning av vann i kroppen som separerer blodet og endrer den prosentandel av røde celler og plasma (hyperhydrering) eller en overdreven økning av proteinkonsentrasjonen (albuminosis) som binder og bibeholder vann i kroppen. Slike endringer observeres under følgende forhold:

 1. Blodtap, men hvis volumet av sirkulerende blod (BCC) kan gjenopprettes relativt raskt ved infusjonsløsninger, tar det en viss tid for erytrocytter å komme til normalt.
 2. I beinmergen er dannelsen av røde blodlegemer nedsatt (redusert) (anemi, leukemi, behandling med cytostatika og antitumor-legemidler, nyreparese).
 3. Erytrocytter ødelegges raskt: hemolytisk anemi arvelig og oppkjøpt, forgiftning med hemolytiske giftstoffer (blek paddestamme, tungmetallsalter), alvorlige infeksjoner (tyfusfeber, malaria).
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske pasienter med nedsatt nyrefunksjon øker totalvolumet av blod med normale erytrocytter, dette fører naturlig til at hematokrit blir lavere.
 5. Hematokrit blir også senket under graviditet, spesielt i andre halvdel, noe som skyldes en økning i volumet av plasma med samme nivå av røde blodlegemer som er bevart.
 6. Anemi av noe slag og opprinnelse.
 7. hyperhydrering: BCC øker, innholdet av erytrocytter forblir uendret - hematokriten senkes (vannforgiftning, sirkulasjonsinsuffisiens, reduserte funksjonelle evner i ekskresjonssystemet, etc.).
 8. Hyperproteinemia. Det danner et bredt spekter av forskjellige alvorlighetsgrader: oppkast, diaré, akutte infeksjoner, myelom, Hodgkins lymfom, paraproteinemiske hemoblastoser. Økningen i protein i blodet fører til akkumulering av væske i kroppen og en økning i BCC (røde blodlegemer til disse endringene forblir likegyldige).

det er noen spesiell grunn til nedgangen i hematokrit, så nedgangen i denne indeksen i barnets underlagt den samme loven som for en voksen, bortsett fra at kroppen babyen er mer følsomme for disse endringene og sykdommen ofte går mer vanskelig for barn.

... Eller oppgradert

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, som skaper et ekstra volum.

Dermed er hematokriten forhøyet for alle sykdommer og tilstander forårsaket av endring i antall eller størrelse på røde blodlegemer:

 • polycytemi omfordelende og sant.
 • erythremia (polycytemi, Vaquez sykdom) er et resultat av økt produksjon av røde blodlegemer. Sykdommen er ledsaget av tyngde i hodet, kardialgi, ubehagelig prikking i fingrene til øvre og nedre ekstremiteter, unaturlig rødhet av huden. Lignende symptomer kan observeres i andre sykdommer assosiert med dannelsen av røde blodceller av økt størrelse.

rødhet av palmer med erytthia

Årsakene til økt hematokrit av relativ natur kan være forbigående tilstander:

 1. Intestinal obstruksjon (flytende væske der);
 2. Hyppig oppkast;
 3. Profus diaré (blodtykkelse);
 4. Hyperhidrose (intens svette);
 5. Brenn sykdom;
 6. Betennelse i bukhinnen (peritonitt);
 7. Highland forhold.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage. Typisk hematokriten blant indikatorene generell blodanalyse, hvor det kan sammenlignes med andre parametere (erytrocytter, hemoglobin, senkning, fargeindeks). Imidlertid kan hematokrit være en av de første signalene å gjennomføre en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne årsaken til fallende eller stigende index - eller rettere sagt, godt kamuflert i den tidlige fasen av sykdommen.

Hematokrit i en generell blodprøve

Hva er hematokrit i en generell blodprøve? Hvilken funksjon utfører den i menneskekroppen?

Svaret på disse spørsmålene kan lyde som følger: Hematokrit er en betinget indikator for blodets tetthet, dets tilstand er estimert basert på prosentandelen av volumet av blodceller i den totale mengden blod.

Måling av nivået av hematokrit kan utføres og tar hensyn til volumet av røde blodlegemer, som anses akseptabelt, siden i det totale antall blodceller opptar de røde blodceller 99%.

Hematokritbetegnelse og normer

Et hematokritnummer er indikatoren som indikerer blodets tetthet. Ordet "hematokrit" betyr en glasslaskekolbe, som brukes til å dele blod i fraksjoner.

I folket, i stedet for begrepet "hematokritnummer", brukes begrepet "blodtetthet", men begrepet "hematokrit" er ikke dårligere enn det i popularitet, siden det har vært brukt i medisin for en stund.

Til å begynne med ble måling av blodets tetthet tatt i prosent, men med tilstedeværelse av moderne diagnostiske enheter ble hematokritindikatorer begynt å bli registrert i liter.

Og dersom dataene i analyseresultatene ble løst i liter, ble desimalfraksjonen angitt med høy nøyaktighet.

Her kan du for eksempel få standardopptegnelsen i prosent (45%) og en ny post i liter (0,45 l / l).

Det totale volumet av blod inneholder ca 45% av de dannede elementene, som består av tre store grupper av celler: leukocytter, erytrocytter og blodplater; 55% av plasmaet (væske eller den andre delen av blodet).

Tettheten av blodbanen er nært knyttet til blodets fargeindeks (CP), mens tilstanden til CP er avhengig av nivået av hemoglobin.

På grunnlag av blodverdier som avviker fra normen, diagnostiserer spesialister aldri tilstedeværelsen av patologi i kroppen.

Som regel kan en lege kun sette en slik diagnose i lys av det komplette kliniske bildet.

Dekoding av resultatet av analysen utføres ved bruk av nyskapende teknologier, hvor driften av dem gjør det mulig å fikse tettheten av blodplater, hvite og røde blodlegemer med en nøyaktighet på ml. Blodprøven utføres ved bruk av en glødelampe med merking.

Etter at den tette og flytende delen av blodet er delt, regnes data, og all informasjon registreres i tabellen.

Normer for alder

Hematokrittalet hos voksne

Hematokriten hos ungdom

Hematokritus nummer hos barn

Dømmer etter verdiene gitt i tabellen, kan vi konkludere: normen for blodtetthet har sin egen indeks i ulike perioder av livet og avhenger av personens fysiologiske egenskaper.

Men så snart verdien når terskelen, bør du umiddelbart konsultere en spesialist.

En dag før testen for å bestemme nivået på hematokritnummeret anbefales ikke å bruke mye væske, det bør også utelukkes fra menyen, het, salt og stekt mat.

Det er nødvendig å overføre leveransen av tester på en mer passende tid, hvis det er blodtap i forbindelse med skader eller menstruasjonsperioden hos kvinner.

Etter slike enkle råd vil det være mulig å ekskludere kvittering for feil testresultater.

Grunner til å senke hematokritnummeret

Nivået på hematokrit i blodet avhenger av antall og størrelse av dets komponenter - erytrocytter. Hvis pasientens analyse viser at de røde blodcellene i blodet har blitt svært små eller de har gått ned i størrelse, senkes hematokriten.

I alle fall er redusert hematokrit resultatet av anomalier som utvikler seg i kroppen. For eksempel, hvis indikatorene i analysen blir redusert til 20%, kan dette tyde på utvikling av anemi hos pasienten.

Erytropeni (erytropeni) - dette er medisinsk begrep som brukes av leger når nivået av røde blodlegemer minker.

Også årsaken til å senke nivået av hematokrit-tallet kan være:

 • hyperproteinemi - overdreven økning i tetthet av proteiner, de binder og beholder fuktighet i kroppen;
 • overskytende vann i kroppen, noe som bidrar til endringen i volumforholdet mellom plasma og erytrocyter ved fortynning av blod, kalles denne tilstanden også for hyperhydrering.

Hyperhydrering og hyperproteinemi kan forekomme i følgende tilfeller:

 1. Blodtap - Som regel blir volumet av sirkulerende blod gjenopprettet raskt ved hjelp av infusjonsløsninger, men at nivået av erytrocytter har nådd normalisert indeks, er det nødvendig med tid;
 2. Patologi av rødt knoglemarv (lavt nivå av dannelse av røde blodlegemer) - forekommer med nyreparese, på grunn av leukemi eller anemi, hvis det er i behandling av en bestemt sykdom som bruker cytostatika og andre legemidler som blokkerer veksten og delingen av celler;
 3. Forsterket destruksjon av erytrocytter - kan oppstå på grunn av kjøpt eller genetisk hemolytisk anemi; forgiftning med giftstoffer som ødelegger erytrocytter; med utvikling av alvorlige smittsomme sykdommer;
 4. Intravenøs væskeinfusjon for personer med nedsatt nyrefunksjon, i forbindelse med hvilken blodvolumet øker med de gamle røde blodcellene, på grunn av dette reduseres hematokriten;
 5. Graviditet - et lavere nivå av hematokrit blir observert i andre trimester av graviditeten, i dette tilfellet øker volumet av plasma med et uendret antall røde blodlegemer.

Årsaker til hematokrit økning

Hvis den reduserte hematokriten er et resultat av en reduksjon i størrelsen eller mengden av røde blodlegemer, da antallet eller størrelsen øker, tvert imot, vil hematokritnivået økes.

Hvis pasientens blodprøve viser at hematokriten er forhøyet, er den sannsynlige årsaken:

 • dehydrering av kroppen - et hyppig resultat av forgiftninger, som er ledsaget av oppkast og diaré, det er et brudd på absorpsjon av gastrointestinalvæske; som følge av følelsesmessig eller fysisk stress, overdreven svette, overdreven svette kan virke som en sykdom;
 • reduksjon i volumet av sirkulerende plasma - oppstår når det brenner til huden, mens plasma blandes med proteiner, slik at den flytende delen av blodet forsøker å beskytte huden; Også, reduksjonen i VCP er en konsekvens av betennelsen i magehulen og sjokktilstanden til pasienten;
 • økte nivået av erytrocytter - muligens med kroniske sykdommer i luftveiene, med nyresvikt eller dannelse av ulike tumorer i dem; også erytrocyter kan økes med oksygenmangel;
 • leukemi - i blodanalysen er nivået av hvite blodlegemer forhøyet, en lignende tilstand oppstår i lymfoide organers patologi, og hematokrit kan økes med betennelse i indre organer.

Årsakene til at blodnivåene kan senkes eller forhøyes, er de samme for både voksne og barn.

Men siden barnets organisme er mer følsom overfor slike fenomener, skjer sykdommene ofte i komplisert form.

Les Mer Om Fartøyene