Hemorragisk vaskulitt

Hemorragisk vaskulitt (Henoch sykdom, allergisk purpura, kapillyarotoksikoz) - systemisk aseptisk betennelse i mikrovaskulaturen med en primær lesjon av hud, ledd, gastrointestinal og renal glomeruli. Diagnose av hemoragisk vaskulitt er basert på kliniske symptomer, laboratoriedata (analyse av blod, urin, koagulering), studiet av fordøyelseskanalen organer og nyrene. Bærebjelken i behandling av hemoragisk vaskulitt er en antikoagulant (heparin) terapi. I alvorlige tilfeller, en utenom hemocorrection, glukokortikoid terapi, anti-inflammatorisk og cytostatisk behandling.

Hemorragisk vaskulitt

Hemorragisk vaskulitt er en av de vanligste hemorragiske sykdommene hittil. Faktisk er det en allergisk vaskulitt av overfladisk natur med nederlaget til små arterioler og venules, samt kapillærer. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD) er hemoragisk vaskulitt notert som en allergisk purpura. Hemorragisk vaskulitt forekommer hovedsakelig i barndommen fra 5 til 14 år. Gjennomsnittlig forekomst hos barn i denne alderen er 23-25 ​​personer per 10 tusen. De mest utsatt for sykdommen er barn i alderen 7-12 år. Barn under 3 år er kun klar over noen få tilfeller av hemorragisk vaskulitt.

Årsaker og patogenese av hemorragisk vaskulitt

Årsakene som kan utløse utviklingen av hemoragisk vaskulitt, refererer moderne Rheumatology primært forskjellige infeksjonsfaktorer virus (herpes, SARS, influensa), bakterier (mycoplasma, Streptococcus, Mycobacterium tuberculosis, stafylokokker, forårsakende midler for mat forgiftning), parasittisk (parasittangrep, trichomoniasis). Utløsende faktor for hemoragisk vaskulitt kan være et legemiddel, og fordøyelses allergier, vaksinasjoner, hypotermi. En rekke forfattere har foreslått at eksponering for utfelling av faktorene som fører til utvikling av hemoragisk vaskulitt bare i de tilfeller hvor den er utført på bakgrunn av genetisk disposisjon av organismen til hyperergic immunrespons.

Til grunn av mekanismen for hemoragisk vaskulitt er immunkompleksdannelse. Som sirkulerer i blodet, blir de avsatt på den indre veggflate av de små fartøy (venyler, arterioler, kapillærer) og bevirker dets skade utseendet av aseptisk betennelse. Vaskulær inflammasjon i sin tur fører til en økning i permeabiliteten, avsetningen av fibrin ved lumen og trombotiske masser som fører til patologiske tegn på hemoragisk vaskulitt - mikrotrombirovanie hemoragisk syndrom.

Klassifisering av hemorragisk vaskulitt

I den kliniske løpet av hemorragisk vaskulitt er det observert en akutt fase (innledende periode eller eksacerbasjon) og en reduksjon av fasen (forbedring). I henhold til de herskende symptomene på sykdommen, er hemoragisk vaskulitt klassifisert i følgende kliniske former: enkel, reumatisk (artikulær), abdominal og fulminant. Graden av alvorlighetsgrad av hemorragisk vaskulitt er:

 • Hemorragisk vaskulitt av mild sværhet - en tilfredsstillende tilstand hos pasienter og upronounced natur av utslett, artralgi.
 • Middels tung hemoragisk vaskulitt - den pasient med gjennomsnittlig vekt, mye nedbør, artralgi ledsaget av endringer i leddene av artritt observert typen magesmerter og microhematuria.
 • Alvorlig hemoragisk vaskulitt - det er en alvorlig tilstand hos pasienten, avløp rikelig utslett med nekrotiske områder, angioneurotisk ødem, nefrotisk syndrom, der er grov hematuri, og gastrointestinal blødning kan utvikle akutt nyresvikt.

I henhold til arten av strømmen er akutt (opptil 2 måneder), langvarig (opptil seks måneder) og kronisk hemorragisk vaskulitt klassifisert.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt

For hemorragisk vaskulitt, en typisk akutt start med feber til subfebrile eller febrile sifre. Det kan imidlertid ikke oppstå temperaturstigning.

Hudsyndrom er kjent helt i begynnelsen av hemorragisk vaskulitt og er observert hos alle pasienter. De er preget av diffuse spott-papulære hemorragiske elementer av forskjellige størrelser (ofte små) som ikke forsvinner når de presses. I noen tilfeller er det en urticaria utslett. Forstyrrelser er vanligvis symmetrisk plassert på huden på skinnene, lårene og rumpene, i området av store ledd, sjeldnere - på hendene og bagasjen. Overflødigheten av utslett korrelerer ofte med alvorlighetsgraden av hemorragisk vaskulitt. På sin mest alvorlige kurs utvikler nekrose i midten av enkelte elementer av utslett og et sår dannes. Oppløsningen av utslett avsluttes med langvarig hyperpigmentering. I kronisk forlengelse av hemorragisk vaskulitt med hyppige tilbakefall på huden etter utslett oppstår skalering.

Articular syndrom utvikler seg hos 70% av pasientene med hemorragisk vaskulitt. Sykdommer i leddene kan være kortvarig som en lys artralgi eller vedvare i flere dager med alvorlige smerter ledsaget av andre symptomer på artritt (rødhet og hevelse), og som resulterer i begrensning av leddbevegelse. Typisk for hemorragisk vaskulitt er lesjonens flyktige natur, hovedsakelig med store ledd, ofte knel og ankel. Articular syndrom kan oppstå i den første perioden av hemorragisk vaskulitt eller oppstå senere. Ofte har det en innkommende karakter og fører aldri til permanent deformasjon av leddene.

Abdominal syndrom kan forutse hudfelt manifestasjoner av hemorragisk vaskulitt eller følge dem. Det manifesterer seg i magesmerter av varierende intensitet fra moderat til paroksysmalt i type tarmkolik. Pasienter kan ofte ikke spesifisere nøyaktig lokalisering av smerte, klage på avføringssvikt, kvalme og oppkast. Smerte i magen kan dukke opp flere ganger om dagen og passere spontant eller i de første dagene av behandlingen. I alvorlige tilfeller av hemorragisk vaskulitt oppstår gastrointestinal blødning, ledsaget av blodig oppkast og tilstedeværelse av blod i avføring.

Nyresykdom forekommer hos 25-30% av tilfeller av hemorragisk vaskulitt og manifesterer som tegn på kronisk eller akutt glomerulonephritis med varierende grader av hematuri. Et antall pasienter utvikler et nefrotisk syndrom. Nyreskade er det mest vedvarende syndromet av hemorragisk vaskulitt og kan føre til utvikling av nyresvikt.

Lesjoner av andre organer med hemorragisk vaskulitt forekommer ganske sjelden. Dette kan være i form av hemoragisk lungebetennelse hoste med blod iblandet sputum og åndenød, endokard blødning, hemoragiske perikarditt, myokarditt. Nederlag cerebrovaskulær manifestert svimmelhet, irritabilitet, hodepine, epipristupami og kan føre til hemoragisk meningitt eller blødning i hjernen stoff (hemoragisk slag).

Diagnose av hemorragisk vaskulitt

Utfører diagnosen hemorragisk vaskulitt, reumatologen tar hensyn til pasientens alder, sammenligner klinisk og laboratoriedata, utelukker andre sykdommer. Ved analyse av blodet hos pasienter med blødende vaskulitt, vanligvis merket tegn på moderat uspesifikk inflammasjon (leukocytose og en svak økning i ESR), å øke antall blodplater og eosinofiler. I analysen av urin er det hematuri, proteinuri, sylindruri. En biokjemisk blodprøve viser en økning i immunoglobulin A og CRP.

Resultatene av koagulogrammet har stor diagnostisk betydning. Mangelen på data i det for en koagulasjonsforstyrrelse i nærvær av kliniske tegn på hemorragisk syndrom støtter klart hemorragisk vaskulitt.

Med utviklingen av renalt syndrom hemoragisk vaskulitt pasient bør konsultere Nyre, å overvåke endringer i urinprøven, urin biokjemisk analyse Zimnitsky prøve renal ultralyd, Doppler-ultralyd nyrearterier.

Abdominal form av hemoragisk vaskulitt bør differensieres fra andre årsaker som fører til fremveksten av "akutte mage" symptomer: blindtarmbetennelse, akutt kolecystitt, pankreatitt, intussusception, penetrasjon av magesår, innvollsperforering i ulcerøs kolitt, etc. For dette formål bør konsultere en gastroenterolog kirurg.. holder ultralyd av bukhulen, et gastroskopi. For påvisning av skjulte gastrointestinal blødning, produsere skjult blod i avføring.

I alvorlige diagnostiske tilfeller er en hudbiopsi indikert. Histologisk undersøkelse av biopsien avslører karakteristiske endringer: deponering av immunoglobulin A og CEC på endotelet og i tykkelsen av vaskulærmuren av venules, arterioler og kapillærer; dannelse av mikrothromboser; utgangen av blodelementer utover fartøyet.

Skille hemorragisk vaskulitt følger fra trombocytopenisk purpura, hemoragisk syndrom, infeksjonssykdommer (hemoragisk feber, influensa), leukemi, reumatoid artritt, Still sykdom, systemisk vaskulitt, akutt glomerulonefritt.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Pasienter med tegn på hemorragisk vaskulitt i den akutte fasen må overholde bremser og hypoallergen diett, unntatt bruk av antibiotika og andre medisiner som kan øke kroppens følsomhet.

Det viktigste stoffet i behandlingen av hemorragisk vaskulitt er heparin. Terapi med prednisolon er fortsatt et kontroversielt problem blant legene. Kanskje utnevnelsen i alvorlige tilfeller av hemorragisk vaskulitt. I fravær av effekten av kortikosteroidbehandling er bestandsstoffer cytostatika. Alvorlig sykdomssykdom er også en indikasjon på utførelse av ekstrakorporal hemokorreksjon (hemosorption, immunosorption, plasmaferese).

Det uttrykte artikulære syndromet av hemorragisk vaskulitt stoppes ved utførelse av antiinflammatorisk behandling (indometacin, ibuprofen). Mange forfattere merker ineffektiviteten til antihistaminer i behandlingen av hemorragisk vaskulitt. Imidlertid kan deres bruk være berettiget hos pasienter med allergisk anamnese (allergisk dermatitt, pollinose, allergisk rhinitt, etc.) eller manifestasjoner av exudativ-katarraldiater. Når sykdommen er assosiert med matallergi og forekomsten av abdominal syndrom, er også enterosorbenter foreskrevet.

Prognose for hemorragisk vaskulitt

Lette former for hemorragisk vaskulitt er tilbøyelige til spontan kur etter det første angrepet av sykdommen. Med lynrask form kan pasientens død forekomme de første dagene fra sykdomsbegyndelsen. Oftest er det forbundet med nederlaget i sentralnervesystemet og fremveksten av intracerebral blødning. En annen dødsårsak kan være alvorlig nyre syndrom, som fører til utvikling av uremi.

Hemorragisk vaskulitt - symptomer, bilder og behandling

Infeksjons eller virale sykdommer gir en stor gruppe av sykdommer forårsaket av patogene bakterier og mikroorganismer, som etter gjennomtrengning inn i det menneskelige legeme begynner å aktivt å spre seg, som forårsaker utvikling av mange sykdommer. Det er kjent at enhver sykdom med bakteriell eller viral opprinnelse i dårlig kvalitet eller tidlig behandling kan provosere komplikasjoner som er mye vanskeligere å behandle og ofte fører til negative konsekvenser.

Manifestasjon av hemorragisk vaskulitt på bena

En av de få, men de mest vanlige sykdommer manifestert som en komplikasjon etter sykdommer som anses hemoragisk vaskulitt, som er kjennetegnet ved lesjoner i huden kapillærer, blodkar, ledd og andre indre organer og systemer. Det er viktig å merke seg at sykdommen ikke alltid vises på bakgrunn av andre sykdommer, og kan utvikles som et resultat av de disponerende faktorer og de eneste menneskene på bakgrunn av genetisk predisposisjon for hyperergic immunrespons.

Hva er hemorragisk vaskulitt?

Hemorragisk vaskulitt - - vaskulær allergisk sykdom i mikrovaskulaturen, karakterisert ved at den vaskulære sykdommen er merket med påfølgende skade på hud, indre organer og systemer. I medisin, kan denne tilstanden bli møtt av begrepet "Henoch sykdom", "allergisk purpura" eller "kapillyarotoksikoz", som kan utvikle seg til enhver alder. I fare er barn i alderen 5 til 14 eller yngre mer sannsynlig å være til stede. Hemorragisk vaskulitt relatert til autoimmune sykdommer, da på grunn av overdreven blodimmunsystemresponser begynner å utvikle et stort antall av immunkomplekser som har evnen til å slå seg ned på beholderveggene og å provosere utviklingen av inflammatoriske prosesser i kroppen.

Manifestasjon av hemorragisk vaskulitt hos barn

Som regel manifesterer hemorragisk vaskulitt hos barn eller voksne seg 1 til 4 uker etter en bakteriell eller virusinfeksjon: skarlagensfeber, tonsillitt, SARS og andre. Hos enkelte pasienter kan sykdommen utvikles som følge av intoleranse mot visse medisiner eller mot bakgrunn av matallergi, traumer eller hypotermi.

Hemorragisk vaskulitt hos spedbarn

Hvordan utvikler hemorragisk vaskulitt?

Hovedårsaken til utviklingen av hemorragisk vaskulitt er dannelsen av sirkulerende immunkomplekser i blodet, som først ødelegger blodårene og deretter andre organer. Etter utseendet av immunkomplekser, er det endringer i immunsystemet, som begynner å produsere antiteler som ødelegger indre veggen av små fartøy. Deretter er det et brudd i mikrosirkulasjonen av blodstrømssystemet, noe som fører til penetrasjon av patogene celler i andre organer.

Detaljert manifestasjon av hemorragisk vaskulitt på huden

For å provosere utviklingen av hemorragisk vaskulitt kan følgende sykdommer og predisponerende faktorer oppstå:

 1. virusinfeksjoner: herpes, akutte luftveisinfeksjoner, influensa;
 2. bakterielle infeksjoner: angina, scarlet feber, tuberkulose og andre;
 3. forårsakende midler av giftige infeksjoner i mat;
 4. parasittiske sykdommer av forskjellig etiologi, trichomoniasis;
 5. langvarig bruk av potente stoffer;
 6. Alimentary allergi;
 7. matallergi;
 8. vaksinasjoner;
 9. hypotermi i kroppen;
 10. autoimmune sykdommer;
 11. arvelig disposisjon.

Manifestasjoner av hemorragisk vaskulitt hos en voksen

Viktigere er en hemoragisk vaskulitt nesten alltid utvikler seg i personer som kroppen har en tendens til å hyperergic immunrespons. Til tross for en rekke årsaker og medvirkende faktorer, samt de store fremskritt innen moderne medisin, er den eksakte årsaken til hemorragisk vaskulitt ikke fullt ut forstått, så kan sykdommen provyalyatsya og pasienter med andre sykdommer eller lidelser.

Typer og klassifisering av hemorragisk vaskulitt

Hemorragisk vaskulitt er delt inn i flere typer og klassifikasjoner, så vel som alvorlighetsgraden av sykdommen, som har visse symptomer og tegn. Ifølge klinisk kurs er hemorragisk vaskulitt delt inn i:

 1. akutt fase - utviklingen av sykdommen eller perioden for eksacerbasjon
 2. Fase av nedsettelse - pasientens tilstand er normalisert.

På klinisk grunnlag skille mellom:

 1. enkel form;
 2. reumatoid eller artikulær;
 3. mageform;
 4. lynrask form av sykdommen.

Sværheten er delt:

 1. lys grad;
 2. mellomstort stadium;
 3. alvorlig hemorragisk vaskulitt.

Klinikk for hemorragisk vaskulitt

Manifestasjoner av hemorragisk vaskulitt på kroppen av en voksen kvinne

De kliniske tegnene på hemorragisk vaskulitt er direkte avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og lokaliseringen av infeksjonsfokus. I alle fall vil hemorragisk vaskulitt i bildet tillate en person å se de uttrykte tegnene på sykdommen, som manifesterer seg som hudutslett. Sykdommen begynner akutt og preges av økning i kroppstemperatur til febrile siffer. I noen tilfeller kan en temperaturøkning være fraværende. I tillegg er hemorragisk vaskulitt hos barn eller voksne preget av hudutslett av forskjellige størrelser på kroppen. I reumatologi utmerker seg følgende symptomer på hemorragisk vaskulitt, som har karakteristiske symptomer.

 1. Hudsyndrom. Sykdommen vises kraftig med en økning i kroppstemperatur, utseendet på diffuse flekker på huden med hemorragiske elementer. Ofte vises utslag på huden på underbena, lårene, baken, i leddområdet. Mindre ofte forekommer utslett på lemmer og trunk. I mer alvorlige tilfeller utvikler nekrose i midten av utslett, små sår vises. Ved kronisk eller langvarig sykdomsforløp begynner huden å skrelle av.
 2. Articular syndrom. Denne typen sykdom er notert hos 70% av pasientene med hemorragisk vaskulitt. Denne tilstanden er preget av smertefulle opplevelser i leddene med merket betennelse. De mest berørte er store ledd. I tillegg til betennelse og smertesyndrom, er det oppdaget hevelse i den berørte ledd, samt dens deformasjon med en forstyrrelse av funksjonaliteten i muskel-skjelettsystemet. Det artikulære syndromet med hemorragisk vaskulitt kan, i begynnelsen av sykdommen eller som den utvikler seg. Tidlig behandling vil ikke tillate leddene til atrofi.
 3. Abdominal syndrom. En av de hyppigste og tidligste symptomene manifesteres hos barn med hemorragisk vaskulitt, noe som kan foregå hudfødt symptomer eller være deres følgesvenn. Dette syndromet er preget av en følelse av smerte i magen av forskjellig intensitet, som er tilstede gjennom mage-tarmkanalen, kan gi til høyre eller venstre hypokondrium eller tilbake. I tillegg til følelse av smerte hos pasienter, er det et brudd på avføringen: kvalme, oppkast, diaré, forstoppelse, flatulens. I mer alvorlige tilfeller, i fravær av rettidig behandling, kan gastrointestinal blødning forekomme.
 4. Nyresykdom. Dette symptomet er observert hos 25-30% av pasientene med hemorragisk vaskulitt og er preget av tegn på kronisk eller akutt glomerulonephritis med hematuri eller nefrotisk syndrom. Slike symptomer kan føre til nyresvikt og være livstruende for pasienten.

I tillegg til de viktigste symptomene på sykdommen, forårsaker hemorragisk vaskulitt en generell forgiftning av kroppen, mangel på appetitt, en forsinkelse i vannlating og andre symptomer.

Hemorragisk vaskulitt kan påvirke andre indre organer, forårsaker komplekse symptomer:

 1. hemorragisk lungebetennelse - manifesterer seg i form av hoste med sputumutslipp, hvor blodårer er tilstede.
 2. hemorragisk perikarditt eller myokarditt med påfølgende skade på kardiovaskulærsystemet.
 3. hemorragisk meningitt - der carotis, er karakterisert ved hyppig hodepine, irritabilitet, anfall av kramper, blødning i hjernen, noe som kan føre til en hemoragisk slag.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt er uttrykt og krever umiddelbar behandling, som legen foreskriver etter resultatene av en rekke undersøkelser.

Diagnose av hemorragisk vaskulitt

Hvis du mistenker en hemorragisk vaskulitt, vil legen undersøke pasienten, samle en anamnese, foreskrive laboratorie- og diagnostiske undersøkelser som vil bidra til å gjøre et komplett bilde av sykdommen og foreskrive riktig behandling.

De viktigste metodene for diagnose er følgende undersøkelser:

 1. blodprøve;
 2. urinanalyse;
 3. biokjemisk blodprøve.
 4. immunologisk studie.
 5. ultralydsundersøkelse av bukhuleorganene
 6. biopsi av hud og nyrer;
 7. endoskopisk undersøkelse.

I tillegg til de ovennevnte undersøkelsene kan legen utnevne andre. I tillegg anbefales pasienten å gjennomgå undersøkelse av leger fra andre medisinske områder: kardiolog, nevropatolog, immunolog, dermatolog. Resultatene av undersøkelsen vil gjøre det mulig for legen å bestemme scenen av sykdommen, graden av skade på indre organer.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Behandlingen av hemorragisk vaskulitt utføres på en kompleks måte med hensyn til pasientens alder, sykdomsgrad og andre egenskaper hos pasientens kropp. Det er viktig å merke seg at hemorragisk vaskulitt behandles permanent under tilsyn av en lege. Vanligvis består behandlingen av å observere et hypoallergent diett, ta medisiner som tas oralt, i form av injeksjoner eller intravenøst.

 1. Hypoallergen diett;
 2. Enterosorbents - hindre absorpsjon av skadelige stoffer i tarmvegget;
 3. Dezaggregantnaya terapi - forhindrer dannelsen av blodpropper, forbedrer blodsirkulasjonen i små fartøyer;
 4. Antihistaminer - ikke tillate utvikling av allergier;
 5. Infusjonsbehandling - intravenøs bruk av legemidler for å rense kroppen av skadelige stoffer;
 6. Antibakteriell terapi av et bredt spekter av virkning;
 7. Glukokortikoidpreparater er syntetiske analoger av humane adrenal cortex hormoner;
 8. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler - har smertestillende, antipyretiske, anti-inflammatoriske egenskaper;
 9. Membranstabiliserende stoffer - inneholder vitaminer som gjenoppretter cellemembranen, gir dem mulighet til å gi dem nyttige stoffer;
 10. Cytostatika - undertrykke veksten av tumor-lignende prosesser, aktivere immunsystemet;
 11. Plasmaferese er en prosedyre for fjerning av skadelige stoffer fra blodet. Det utføres ved hjelp av spesielle enheter;
 12. Symptomatisk behandling - rettet mot å eliminere symptomer forårsaket av hemorragisk vaskulitt;
 13. Antatsidnye narkotika - kan redusere surheten i magesaft, redusere risikoen for skade på mage slimhinne glukokortikoid medisiner;
 14. Spasmolytics - redusere smerten som oppstår som følge av spasmer av muskler i periarticular vev;

Behandling, doser og navn på medisiner foreskrives av legen individuelt for hver pasient. I tilfelle av ineffektivitet av konservativ behandling, foreskriver legen kirurgisk inngrep. Hvis det er betydelig skade på nyrene, når pasienten ikke kan gjenopprette sin funksjon, trenger den nyretransplantasjon.

Mulige komplikasjoner av hemorragisk vaskulitt

Med en rettidig og riktig behandling av hemorragisk vaskulitt er prognosen etter behandling gunstig. I tilfeller av tidlig eller substandard behandling, komplikasjoner som:

 1. utseendet på hemorragisk diatese:
 2. kronisk nyresvikt;
 3. peritonitt;
 4. intestinal obstruksjon;
 5. lungeblødning;
 6. jernmangel anemi;
 7. brudd på indre organer: hjerte, lever;

Alvorlig form for hemorragisk vaskulitt

Komplikasjoner ved hemoragisk vaskulitt forekommer bare i tilfeller av forsinket behandling, så det er veldig viktig som det er mulig å starte behandling raskt. Det er kjent at enhver sykdom er mye lettere å behandle ved begynnelsen av utviklingen. Selvmedisinering, ukontrollert inntak av medisiner eller tradisjonell medisin vil føre til en forverring av pasientens tilstand. Ifølge WHO funn, dødeligheten av hemoragisk vaskulitt oppstår sjelden, men halvparten av pasientene som hadde vært syk med denne sykdommen, merket tilbakefall av sykdommen, som kan provyalyatsya noen måneder eller år etter behandlingen dekket. Resten av pasientene er fullstendig gjenopprettet.

Forebygging av hemorragisk vaskulitt

Forebygging av hemorragisk vaskulitt vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle sykdommen. Den består av:

 1. styrke immunitet
 2. en sunn livsstil;
 3. hyppige turer i friluft;
 4. stikker kroppen
 5. rettidig og kvalitativ behandling av smittsomme og virale sykdommer;
 6. fullstendig nektelse fra ukontrollert bruk av medisiner
 7. eliminering av hypotermi

Enkle og grunnleggende forebyggende tiltak kan ikke fullstendig beskytte mot sykdommen, men de vil redusere risikoen for utvikling, og dermed beskytte en person eller et barn og andre sykdommer.

Hva er hemorragisk vaskulitt?

Hemorragisk vaskulitt består av aseptisk betennelse i veggene av mikrober, ledsaget av flere mikrotrombogenese av karene i huden, nyrene, tarmene og andre indre organer. Sykdommen er den vanligste i gruppen av systemiske vaskulittider, den ble først beskrevet i 1837 av den tyske legen Shenlaine. Navnet har mange synonymer, de vanligste av dem - revmatisk purpura, Shenlene-Henoch sykdom, lilla Shenlaine-Genoch. Under sistnevnte navn er sykdommen kjent i utlandet.

Årsaker til hemorragisk vaskulitt

I en sunn organisme utføres eliminering av immunkomplekser ved hjelp av spesielle celler. Overtredelse av denne prosessen fører til overdreven akkumulering av sirkulerende immunkomplekser og avsetning av dem i mikrocirkulatorisk sengen, noe som forårsaker en sekundær inflammatorisk forandring i vaskemuren. En slik inflammatorisk prosess forårsaker en økning i permeabiliteten av vaskemuren og avsetningen av trombotiske masser i blodkarets lumen.

I dette tilfellet forekommer trombi og ekstravasasjon, i. E. fremspring av blod fra fartøyet, som er de viktigste tegn på sykdommen. Videre kan karene i organer og kroppsdeler - lungene, nyrene, hjernen og dens membraner - være involvert i den patologiske prosessen.

Nesten 80% av pasientene med patologi går foran med en smittsom sykdom i øvre luftveier. Det er tilfeller av sykdom etter tyfus, gulsott, meslinger. Faktorer som øker sannsynligheten for denne sykdommen kan også være:

 • matallergi;
 • noen medisiner
 • insekt biter;
 • hypotermi;
 • innføring av vaksiner;
 • tilbøyelighet til allergiske reaksjoner.

Mange leger holder seg til forutsetningen om at påvirkning av disse faktorene fører til utvikling av sykdommen bare hvis det er en genetisk predisponering av organismen.

Menn og kvinner blir syke med samme frekvens, og om sommeren er forekomsten mye lavere. Forløpet av sykdommen kan være akutt, bølget og tilbakefallende.

klassifisering

I samsvar med det kliniske kurset er følgende former for sykdommen preget:

 • kutan eller enkel;
 • abdominal;
 • ledd;
 • nyre;
 • raskt flyter;
 • sammen.

Alle disse syndromene av varierende alvorlighetsgrad kan kombineres. Ofte er det en kutan-felles variant, som kalles fortsatt enkel.

Sykdommen er også klassifisert etter alvorlighetsgraden av kurset - de frigjør former av mild sværhet, medium og tung.

Av den nåværende karakteren, utmerker hemorragisk vaskulitt:

 • akutt, varig opptil 2 måneder;
 • langvarig, opp til seks måneder;
 • kronisk.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt

Manifestasjoner av sykdommen avhenger av hvilke organer og systemer de er dekket av. Sykdommen kan manifestere seg ved en eller flere grupper av symptomer. Hoveddelen av følgende:

 • hudskader;
 • felles skade;
 • lesjoner i mage-tarmkanalen;
 • nyresykdom
 • i enkelte tilfeller - lungeskade og nervesystemet.

Den mest karakteristiske er den akutte sykdomsbegivenheten, ledsaget av feber til febernumre. Det er tilfeller når det ikke er noen temperaturøkning.

Blant de diagnostiske kriteriene for sykdommen er hennes hud manifestasjoner. En typisk blødningsutslett eller såkalt palperbar lilla stiger litt over overflaten av huden. Dens individuelle elementer kan fusjonere, danner deler av et stort område.

I begynnelsen av sykdommen er lokaliseringen av utslettene de distale delene av nedre ekstremiteter. Så spredte de seg gradvis til hofter og skinker. Svært sjeldne utslett er dekket med øvre lemmer, mage eller rygg. Et par dager etter utseendet av lilla det blir blek, tar en brun farge og forsvinner gradvis. Pigmenteringssteder kan vedvare i noen tid i et tilbakevendende forløb. Karakteristisk er fravær av arr.

Articular syndrom observeres ofte samtidig med kutan, mest typisk for voksne. Prosessen innebærer oftest store ledd i beina, mest sjelden - albuene og armbåndene. Smerter, rødhet og hevelse er kjent. Typisk for hemorragisk vaskulitt er den flyktige naturen av felles lesjoner. I 25% av tilfellene går migrerende ledsmerter før hudskader.

Det felles syndromet, som varer sjelden mer enn en uke, blir noen ganger kombinert med myalgi og ødem i nedre lemmer.

Hos 2/3 pasienter observeres også abdominal syndrom. Det er preget av smerter i buk av spastisk natur, kvalme, oppkast, mageblødning. Samtidig rapporteres livstruende fenomener bare hos 5% av pasientene.

Nyresvikt forekommer sjeldnere enn andre manifestasjoner av sykdommen og forekommer i ca. 30% av tilfellene av sykdommen. Samtidig kan intensiteten av nyresymptomer være forskjellig - fra raskt å forsvinne ved behandlingens begynnelse til uttalt glomerulonephritis. Nyreskader kan kalles det mest vedvarende syndromet av sykdommen, som noen ganger fører til nyresvikt og til og med til døden.

I enkelte tilfeller er det lungeklager - blødning, blødninger. Også sjelden forekommer lesjoner i nervesystemet - hodepine, anfall, muligens utvikling av encefalopati eller polyneuropati.

Funksjoner hos barn

Sykdommen kan utbryte i alle aldre, men barn under 3 år er syk med dem sjelden. Det største antallet tilfeller av hemorragisk vaskulitt forekommer mellom 4 og 12 år.

Egenskaper av kurset hos barn er:

 • akutt utbrudd av sykdommen;
 • uttalt eksudativ komponent;
 • begrenset angioødem;
 • tilbøyelighet til å generalisere prosessen;
 • forekomst av abdominal syndrom;
 • tilbøyelighet til tilbakefall.

Hos barn er hemorragisk vaskulitt ofte forårsaket av hypotermi eller viral alvorlig sykdom. Sykdommen preges ofte av en lynstrøm.

Med denne sykdommen hos barn forekommer systoliske murmurer i hjertet av en funksjonell natur oftere enn hos voksne. Hos gutter med hemorragisk vaskulitt observeres i flere tilfeller bilaterale testikulære lesjoner. I halvparten av tilfellene kan barn helt mangle hud manifestasjoner.

Barn som har hatt hemorragisk vaskulitt har blitt observert av legen i ytterligere 5 år. De anbefaler et allergivenlig kosthold gjennom hele året. Hvis sykdommen har skjedd med nyreskader, bør denne observasjonen fortsette til voksenlivet. Slike barn blir ikke vaksinert innen de neste 3-5 årene.

diagnostikk

For diagnose brukes klassifiseringskriteriene for denne sykdommen, anerkjent av det internasjonale samfunnet av reumatologer i mange år:

 • Tilstedeværelsen av palpable lilla;
 • Alderen der sykdommen oppstod, er mindre enn 20 år;
 • Tilstedeværelsen av smerter i magen;
 • med biopsi deteksjon av granulocytter.

Bekreft diagnosen gjør det mulig for pasienten å ha 2 eller flere av disse kriteriene. Det utføres på grunnlag av kliniske data, laboratorieindikatorer spiller ingen rolle. Selv om leger legger merke til verdien av ESR og nivået av leukocytter i blodet, spesifiserer disse indikatorene ikke spesifikt denne sykdommen, men de sier bare at det er en inflammatorisk prosess.

Med utvikling av nyresyndrom, er det nødvendig med en konsultasjon med en nephrologist og en rekke nyreundersøkelser, ultralyd og ultralyd av nyrekar.

Den abdominale formen av sykdommen krever differensial diagnose med andre patologier som gir et bilde av "akutt underliv". For dette trenger vi samråd med en kirurg, som utfører ultralyd i bukhulen og gastroskopien.

Det er lettest å diagnostisere sykdommen når det allerede er utslett. I de mest alvorlige diagnostiske tilfellene anbefales en hudbiopsi.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Behandling av hemorragisk vaskulitt utføres under forhold med hypoallergen diett og strenge sengestøtter. Preparatene som kan forårsake sykdomsutbrudd blir kansellert. Begrensning av motoraktivitet, dvs. senger hviler, er det nødvendig for 3-4 uker. Når det er forstyrret, er en annen bølge av utslett mulig, kvalifisert som ortostatisk purpura.

Medisinske grunnleggende terapi gir en streng individuell bruk av medisiner i følgende grupper:

 • antiplatemidler;
 • antikoagulanter;
 • antihistaminer;
 • antibakteriell terapi;
 • infusjonsterapi;
 • glukokortikoider;
 • cytostatika.

Med alle former for denne sykdommen er antiplatelet midler foreskrevet. Vanligvis brukes Curantil, Trental eller deres analoger. I alvorlige tilfeller er to legemidler foreskrevet samtidig.

Antikoagulantia, blant hvilke heparin hyppigst brukes, er også angitt i alle kliniske former, og de er foreskrevet i individuelt valgte doser.

Antihistaminer er effektive hos pasienter som lider av allergiske sykdommer eller manifestasjoner av exudativ-katarraldiater. Tilordne Tavegil, Diazolinum, Suprastinum.

Med hemorragisk vaskulitt brukes også ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. De begrenser utviklingen av eksudative og proliferative stadier av betennelse. Den mest utprøvde antiinflammatoriske effekten er Orthofen, som foreskrives i en daglig dose på 1 til 2 mg / kg i 4-6 uker.

Ved kontinuerlig bølgende vendende forløpet av sykdommen, med utvikling eller forverring av kronisk infeksjon brukte antibiotika tilsetting av en ny generasjon antibiotika - Sumamed, klatsid etc...

Med hurtigflytende former av sykdommen, er forekomsten av høy ESR, kryoglobulinemi, plasmaferese effektiv med transfusjon av donorplasmaet. I alvorlige tilfeller brukes glukokortikosteroider for å redusere ødem, ledd og magesmerter. Dessverre er det ikke effektivt for hud- og nyreskade. Foreskrive oftest prednisolon i en daglig dose på 2 mg / kg. Varigheten av søknaden og kanselleringsordningen er avhengig av sykdommens kliniske form.

Som hjelpemiddel foreskrives eksterne agenter. Dette, som regel, salver, designet for å gjenopprette elastisiteten til blodkar. Disse inkluderer solkoseryl, acetinsalve. I tilfelle av erosive og ulcerative hudlesjoner, er salver med epiteliserende egenskaper av Vishnevsky, Mikulich, Solkoseril foreskrevet.

Varigheten av behandlingen for hemorragisk vaskulitt avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og i sin kliniske form. Men selv med en lett kurs tar det 2-3 måneder, med et alvorlig tilbakefall - opp til 12 måneder.

diett

Det er svært viktig under behandlingen for å forhindre ytterligere sensibilisering av pasienten. Derfor kreves en diett som utelukker ekstrakter, sjokolade, kaffe, sitrus, jordbær, egg, hermetisert industriprodukter og produkter som er dårlig tolerert av pasienten.

Spesielle dietter foreskrives i tillegg med uttrykte abdominale eller nyresykdommer. Således, med alvorlig nephritis, anbefales det at diett nr. 7 følges uten salt og kjøtt.

outlook

De enkleste former av sykdommen er utsatt for spontan kur etter det første angrepet. I de fleste tilfeller forsvinner symptomene etter 5-6 uker etter starten av den akutte stadien av sykdommen.

I den akutte perioden er den mest farlige komplikasjonen nyresvikt. Med rask framgang av glomerulonephritis er prognosen ugunstig. I sjeldne tilfeller kan døden også oppstå som følge av gastrointestinal blødning, intussusception eller intestinal infarkt, samt på grunn av CNS-skade og utvikling av intracerebral blødning.

Dødelig utfall, som kan forekomme bokstavelig talt i de første dagene fra begynnelsen, er også mulig med en lynrask form av sykdommen.

Hemorragisk vaskulitt

Hemorragisk vaskulitt er en sykdom forbundet med ødeleggelsen av kroppens mindste blodkar: kapillærer, venuler og arterioler. Hemorragisk vaskulitt ledsages av en aseptisk betennelse og et brudd på den strukturelle organisasjonen av veggene til fartøyene av liten kaliber. Som et resultat av skade på veggene av venoler, arterioler og kapillærer, er det risiko for økt trombose. Lider små kar av huden og indre organer. Nedfallet av hudkarillærene fører til en merkelig utslett, i forbindelse med hvilken hemorragisk vaskulitt også kalles allergisk purpura. Denne sykdommen forekommer hovedsakelig hos barn og / eller pasienter yngre enn 20 år. Den høyeste forekomsten av hemorragisk vaskulitt forekommer vanligvis i løpet av våren.

I 1832 ble han først beskrevet hemorragisk vaskulitt av doktoren Shenlaine, og senere, i 1874, skrevet et vitenskapelig papir om emnet av sykdommen av Dr. Genoch. Til deres ære kalles hemorragisk vaskulitt også Shenlein-Henoch sykdommen.

Hemorragisk forårsaker vaskulitt

Utløsermekanismen ved forekomsten av hemorragisk vaskulitt er overført infeksjon i øvre luftveier. De vanligste patogenene er hemolytiske streptokokker, respiratoriske virus, mykoplasma. Men ikke bare disse patogenene provoserer en allergisk reaksjon i form av hemorragisk vaskulitt. I utløsers rolle kan det fungere vaksiner, visse typer medisiner, matallergene, insektbitt, hypotermi, brennesykdom. Det er tilfeller av hemorragisk vaskulitt som respons på streptomycin, penicillin, sulfanilamid, barbiturater, kinin.

For fremveksten av hemorragisk vaskulitt er også nødvendig en spesiell tilstand av immunsystemet. En person er utsatt for atopiske reaksjoner og allergier. Dette bidrar til dannelsen av hemorragisk purpura.

Immunsystemet aktiverer et antall stoffer, det såkalte komplementsystemet, som angriper komponentene i fartøyets vegg. Dannede immunkomplekser blir introdusert i den skadede veggen. Aktivering av blodproppingsprosessen skjer, noe som fører til dannelsen av mikrotrombi. Når blodkarets vegger slutter å være integrert, går de ensartede elementene i blodet ut i vevet, og danner dermed et hemorragisk syndrom.

Hemorragisk vaskulitt kan følge en metabolsk lidelse. Graviditet er en faktor som bidrar til forekomsten av hemorragisk vaskulitt. Kroppen til en kvinne i denne perioden er utsatt for ulike påvirkninger fra utsiden. I dette tilfellet kan det oppstå forsinkelser i moderkroppen, fostrets hypoksi, forsinkelse i fostrets utvikling.

Hemorragisk vaskulitt symptomer

Når hemorragisk vaskulitt utvikler et stort antall symptomer. I begynnelsen er det feber med høye tall og alvorlig hodepine. Pasienten er bekymret for smerter i de store leddene. I magen er det smerte og ubehag for usikker lokalisering. Det er en forstyrrelse av avføringen. Over tid er høy feber erstattet av subfebrile.

Hemorragisk vaskulitt i de første dagene av sykdommen kan ikke manifestere seg på noen måte. Etter en stund på kroppen begynner å oppstå blødninger, og lokaliseringen kan være forskjellig. Utslett er monotont, har form av småpunktspurpura, som har en tendens til å fusjonere. Elementene i utslett er oftest plassert på bakken og naturlig traumatisering av huden, dvs. på innsiden av lårene, på håndflatene, føttene, på setet på beltet, etc.

Forstyrrelser med hemorragisk vaskulitt er symmetriske og ledsaget av kløe. Noen ganger, mot bakgrunn av hemorragisk purpura, kan andre elementer i utslettene oppstå: blærer, okser, angioødem. I alvorlige tilfeller blir utslettene til erytem og nekrotisk, noe som resulterer i sårdannelse av huden. Toppen av utslett varer i to dager. Deretter reverseres elementene i utslett, blir crimson, og deretter få en brun fargetone. Denne fargen indikerer nedbrytning av hemoglobin av ekstravaskulære erytrocytter. Med fremdriften av hemorragisk vaskulitt kan utslaget være bølget, omtrent 3-4 ganger.

Articular syndrom forårsaker smerte i store ledd med hemorragisk vaskulitt. Som regel lider kne- og ankelproblemer. Smerten er så sterk at pasienten er immobilisert en stund. Samtidig er det ingen objektive radiografiske data som viser felles sykdommer. I sjeldne tilfeller kan hemarthroses vises, som kan ses på radiografiske bilder. Artralgier med hemorragisk vaskulitt er ustabile. I sjeldne tilfeller oppstår et stabilt smerte symptom. Men oftest varer varigheten av det smertefulle felles symptomet ikke over 2 uker.

Forekomsten av abdominal syndrom med hemorragisk vaskulitt er forårsaket av blødning i tarmveggen og impregnering med blod av tarmens mesenteri. Det manifesterer seg i form av kvalme, oppkast, nedsatt absorpsjon av næringsstoffer fra mat, flatulens. Ofte kan en slik manifestasjon av hemorragisk vaskulitt forveksles med akutt pankreatitt, cholecystitis, appendisitt. Det kan være en væske blodig avføring, oppkast med blodårer. Faren for abdominal manifestasjoner reduseres til forekomsten av komplikasjoner i form av peritonitt, perforering av tarm og blødning.

Nyrenes nederlag med hemorragisk vaskulitt er assosiert med dannelsen av blodpropper i kapillærene i nyreglomeruli. Som et resultat oppstår glomerulonephritis. De første symptomene på glomerulonephritis kan manifesteres etter utryddelsen av symptomene beskrevet ovenfor. På bakgrunn av tilsynelatende velvære begynner hematuri. Immunavhengig glomerulonefritis utvikler oftest til nyresvikt. Og nyresvikt, som kjent, har en kronisk bølgete karakter. Over tid utvikler hypertensive, proteinuriske syndrom. Men dette resultatet er typisk for pasienter med middelaldrende hemorragisk vaskulitt.

Sjeldent utvikles symptomer på lungebetennelse på bakgrunn av hemorragisk vaskulitt. I dette tilfellet er det rikelig lungeblødninger. På roentgenogrammet blir sider av infiltrert lungevev påvist. Noen ganger kan hjerneblødninger med akutte cerebrale symptomer oppstå. Det er tilfeller av kvelning ved angiødem i strupehode.

Følgende varianter av det kliniske løpet av hemorragisk vaskulitt er notert:

1) fulminant kurset er preget av utbruddet og utviklingen av alle symptomene innen få timer;

2) akutt hemorragisk vaskulitt utvikler seg om noen dager;

3) det forlengede kurset er preget av manifestasjonen av alle symptomene i lang tid, uavhengig av behandlingen;

4) en tilbakevendende variant av kurset er preget av en bølge av eksacerbasjoner;

5) kronisk vedvarende variant manifesteres ved konstant tilstedeværelse av petechiae på huden.

Hemorragisk vaskulitt hos barn

hemorragisk vaskulittfotografier av barnet

Foreldre kan selvsagt merke til utbruddet av hemorragisk vaskulitt. Det begynner som de farligste sykdommene, med symptomer på generell ulempe. På dette stadiet er det viktig å konsultere en lege, der foreldres frykt vil bli bekreftet og nektet.

Barnet er rastløs eller tvert imot, det er økt svakhet, han har ingen appetitt. Tidligere aktiv og rastløs baby er passiv og viser ikke interesse for leker. Foreldre kan oppdage hevelse og økning i knel og ankelleddet. Temperaturen er forhøyet. Gutten klager over smerter i magen.

Noen dager senere vises utslett på huden. De er lokalisert på fleksorflatene på lemmerne. Hvis sykehusinnleggelse ikke har blitt utført før, så er det på dette stadiet å gå til sykehuset. Selvmedisinering i dette tilfellet kan forverre situasjonen. Hos barn er ofte hemorragisk vaskulitt forårsaket av allergiske reaksjoner. Derfor er det nødvendig å eliminere allergenet så snart som mulig.

Etter sykehusinnleggelse gjenopprettes 95% av barna, og hemorragisk vaskulitt og konsekvensene forstyrrer dem ikke lenger.

For å forebygge hemorragisk vaskulitt er det nødvendig å utøve, hærde. Det er nødvendig å beskytte barnet mot allergenet og mindre urimelig å ta medisiner.

Skjemaer av hemorragisk vaskulitt

I den kliniske manifestasjonen av hemorragisk vaskulitt kan det være forskjeller. Ulike mennesker domineres av dette eller det syndromet. Derfor har flere former for denne patologien blitt identifisert, siden et annet klinisk kurs krever spesifikk terapi. Det er vanlig å isolere kutan, dermal-artikulær, abdominal, nyre og blandet form av hemorragisk vaskulitt.

Kombinert kombinasjoner inkluderer vanligvis en hudfuglvariant av sykdommen, som også kalles enkel.

Avhengig av flyt, kan denne tilstanden være akutt (som varer 30-40 dager.), Fulminant (utvikles under lese dager) langvarige (som varer mer enn to måneder), tilbakevendende (sykdomssymptomer vises igjen 3-4r. I løpet av de neste par år) og kronisk (symptomatologien varer i mer enn et og et halvt år med sjeldne / hyppige eksacerbasjoner).

Diagnose av hemorragisk vaskulitt inkluderer en anamnese, som indikerer tilstedeværelsen av tidligere infeksjon, medisinering, vaksinasjon. Det er også en enkel måte å diagnostisere purpura med mansjett på. Luften i mansjetten pumpes inntil pulsen på den radiale arterien følges minimalt. Noen få minutter senere fjernes mansjetten. Testen anses å være positiv når småblødninger utvikles på underarmen. Dette skyldes økt traumatisme i blodårene under hemorragisk vaskulitt. Du kan sjekke om hemorragisk vaskulitt med sterk klemming av huden - et symptom på "klype".

På et sykehus brukes biomikroskopi av bulbar conjunctiva til å identifisere det såkalte slamfenomenet.

Blodprøver viser en liten økning i leukocytter, skiftende leukocyttformelen til venstre. Anemisk syndrom er bestemt i massive blødninger, en økning i frekvensen av erytrocytsedimentering. I urinen bestemmes det av et stort antall proteiner, røde blodlegemer, sylindere.

Biokjemisk analyse av pasientens blod med hemorragisk vaskulitt indikerer en økning i alfa- og gamma-globuliner, fibrin, fibrinogen. Blodinnholdet i von Willebrand-koagulasjonsfaktoren, som dannes i endotelceller, øker flere ganger.

Endoskopisk undersøkelse av tarmen hos en pasient med hemorragisk vaskulitt avslører punktblødninger i slimhinnen.

Når det utføres en biopsi av huden, oppdages infiltrater som inneholder immunoglobuliner.

Før diagnose av hemorragisk vaskulitt er det nødvendig å foreta en differensialdiagnose. I tilfelle av abdominal hemorragisk vaskulitt, er det nødvendig å skille den fra akutt blindtarmbetennelse, pankreatitt, cholecystitis, tarmobstruksjon, peritonitt. Kutan hemorragisk sykdom manifestert utslett, som kan være i meningokokk-meningitt, paraneoplastic syndrom, cryoglobulinemic vaskulitt, sepsis, trombocytopeni.

Hemoragisk vaskulitt behandling

Alle pasienter med hemorragisk vaskulitt skal bli innlagt på akutt stadium. Det er nødvendig å unngå hypotermi og stress på beina. I behandlingsperioden er vaksinasjoner og vaksiner ekskludert. Det skal alltid huskes at mange stoffer er kontraindisert hos slike pasienter, for eksempel antibiotika, vitaminkomplekser, sulfonamider, aminokapronsyre, kalsiumpreparater, etc.

Alle smittefelt trenger umiddelbar sanering. Men antibiotikabehandling bør ikke være grunnløs.

Angi heparin subkutant i en dose på 2500-5000 enheter med en multiplikasjon på 2-4 r per dag. Hvis denne dosen er ineffektiv, bør den økes til en daglig dose på 30.000-40000 enheter. Behandlingens varighet av kutan form er 3 uker. Nyreform krever behandling med heparin i 6 uker. Du kan også bruke Fraksiparin og Fragmin. Ved behandling av hemorragisk vaskulitt med antikoagulantia, bør en blodkoagulerbarhetstest utføres regelmessig.

Som antiblodplatemidler som brukes Aspirin i dose på 75 mg d, tiklopidin, 0,2 g av et antall 3 r d, Dipiridomol, klopidogrel.

For å undertrykke de økte blodplateaggregasjonsinhibitorer av tromboksan brukes (Ridogrel), trombin reseptorblokkere (Vaniprost) trombinreseptorantagonister (Absiksimab, tirofiban, Integrilin) ​​i 6 måneder.

Ganske gode resultater oppnås etter å ha tatt Dapsone (50-100 mg per 2 p d) sammen med Pentoxifylline (0,4 g til 3 p d). Disse stoffene forbrukes innen 5-6 dager og med en etterfølgende pause i 1 dag.

Kløe på huden elimineres effektivt med antihistaminer: Tavegil (0.001 g, 2 r d), Suprastin (0,025 ganger 3 rd).

Som alle allergiske sykdommer, bør hemorragisk vaskulitt behandles, og begynner med rensing av kroppen av unødvendige metabolske produkter. Sorbenter brukes til å rense mage-tarmkanalen. All kjent sorbent er aktivert karbon. Det finnes også sorbenter som Lactofiltrum, Enterosgel. Du kan også bruke hvit kull, det er mer aktivt enn vanlig kull flere ganger.

Effektiv i hemorragiske vaskulittblokkere av histaminreseptorer. Histamin er en biologisk aktiv substans som er ansvarlig for utviklingen av en allergisk reaksjon. Det akkumuleres i de såkalte "fete" cellene. Når allergenet kommer inn i kroppen, aktiveres mastcellene. Av dem begynner histamin å bli frigjort. Som et resultat av blokkering av histaminreseptorer frigjøres ikke histamin fra cellene, og det oppstår ingen reaksjon på allergenet. Histaminreseptorer finnes på membranene i glatte muskelceller og kontrollerer spasmodiske reaksjoner. Som et resultat av blokkaden deres, er det ingen økning i permeabiliteten til blodkarets vegger, de ensartede elementene i blod som er ansvarlige for immunresponsen er ikke involvert.

Antihistaminer er produsert i lang tid, og er delt inn i tre generasjoner, som har som et beroligende middel, antikolinerge, atropin effekt, noe som er meget viktig i behandling av hemoragisk vaskulitt. Slike handlinger av denne gruppen medikamenter er forårsaket av inngrep av dem inn i sentralnervesystemet. Blokkere av den første generasjons histaminreseptorer har noen ulemper, slik som ufullstendig kommunikasjon med reseptorer, hvilket krever bruk av store doser; så vel som en kortsiktig effekt og hypnotisk effekt. Til denne gruppen medikamenter inkluderer Tavegil, Dimedrol, Prometazinum, Moxanthin.

Forberedelser av andre generasjon med antihistaminvirkning trenger ikke inn i nervesystemet, så de har ingen bivirkninger. Likevel er deres handling rettet direkte mot histaminreseptorene. Denne gruppen inkluderer Desloratodin, Fexofenadin, Cityrizin.

En annen metode for behandling av hemorragisk vaskulitt, som et resultat av en allergisk reaksjon, er infusjonsbehandling. Denne metoden er basert på fortynning av sirkulerende blod og en reduksjon i konsentrasjonen av allergener og immunkomplekser. Men denne metoden bør utvises med forsiktighet hos pasienter med kronisk nyresvikt, som kan oppstå ved hemorragisk vaskulitt. Alle preparater for infusjonsbehandlingen bør velges nøye. Siden kolloidale løsninger selv kan forårsake allergier, og de er kontraindisert ved nyresvikt. For infusjonsbehandling for hemorragisk vaskulitt, må krystalloidløsninger brukes, som er oppløste sukker og elektrolytter. I den aktuelle situasjonen gjelder følgende preparater: Natriumklorid i form av saltoppløsning. Salinopløsning av kalium er kontraindisert ved nedsatt nyrefunksjon og markert acidose.

Du kan bruke kalsiumsalter med hemorragisk vaskulitt, siden de er kaliumantagonister. Med et tydelig skifte av blod mot det sure mediet, er det nødvendig å foreskrive natriumbikarbonat i form av en hypertonisk løsning (4,2%). Skriv den hypertoniske løsningen av natriumbikarbonat sakte, slik at atrieflimmer ikke utvikler seg.

Tegn på utseende med hemorragisk vaskulitt syndrom av intravaskulær koagulasjon krever innføring av frosset plasma. For å fjerne blodet fra et stort antall sirkulerende antistoffer i den, må du bruke plasmaferesen.

Eliminering av artralgisk syndrom i bakgrunnen for hemorragisk vaskulitt forekommer ved bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Diklofenacnatrium 0,025 g p i multiplisitet 3 d, Indomethacin -. 0,025 g p i 3 d, piroksikam 0,01 g 1-2 d ved p I fravær av virkning av bruken av ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler, administreres prednisolon til 0, 5-0,7 mg per kg pasientvekt. Påfør kurset i 7 dager og en fem-dagers pause. I alvorlige former for hemorragisk vaskulitt bør prednisolon gis i en dose på 1-2 mg per kg pasientvekt i 2 uker.

Med kutan hemorragisk vaskulitt syndrom, rutin og askorbinsyre er også foreskrevet, da disse stoffene påvirker integriteten til vaskemuren.

Immunkompromittert glomerulonephritis med hemorragisk vaskulitt utvikler seg raskt og krever utnevnelse av pulsbehandling med glukokortikoider i forbindelse med cytostatika. Metylprednisolon 1 g en gang daglig i tre dager og cyklofosfamid for 1 g i d fra den andre påføringen av hormonet.

For å behandle arteriell hypertensjon av nyregenese, foreskrives angiotensin-omdannende enzymhemmere: kaptopril eller lisinopril. Disse stoffene avlaster spasmer av glomeruliets arterioler og lindrer intramedulær hypertensjon. Hvis det er kontraindikasjoner for bruk av angiotensinkonverterende enzymhemmere, foreskrives beta-blokkere (Metaprolol, Nebivalol). Utnevnelsen av hormonbehandling bør være berettiget og nødvendig for hvert enkelt tilfelle. Dette skyldes at bruken av dem fører til en forverring av symptomene på hemorragisk vaskulitt, en økning i blodkoagulasjon. Derfor bør medfølgende glukokortikoidbehandling ta antiplatelet og heparin.

Med utviklingen av nyresvikt mot hemorragisk vaskulitt, er de viktigste oppgavene til behandlingen å bremse den videre utviklingen av nyreskade og forbedre pasientens velvære. For begynnelsen er det nødvendig å minimere manifestasjoner av den underliggende sykdommen, i dette tilfellet av hemorragisk vaskulitt. Et viktig behandlingspunkt kan kalles gjenoppretting av vann-elektrolyttbalanse og metabolske forstyrrelser. Pass på å begrense inntaket av natriumklorid i ødem og tegn på høyt blodtrykk. Inntak av væske i en pasient med kronisk nyresvikt skal beregnes ut fra diuresis for forrige dag pluss 500 ml. Nyresvikt bidrar til oppbevaring av kalium i kroppen, hvor overskudd som kan føre til alvorlige konsekvenser fra hjertet. Derfor bør inntaket av produkter som inneholder kalium, reduseres. Ikke utnevnt i denne perioden av hemorragisk vaskulitt kaliumsparende diuretika. Dersom blod når en kalium 6,5-7 mmol / l, er det administreres intravenøst ​​kalium polarise en blanding av 500 ml 5% glukoseoppløsning med 8 enheter insulin. Denne løsningen hjelper kalium til å bevege seg inn i cellen. Ved å nå verdier av kalium i blodet på mer enn 7 mmol / l, viser kalsiumglukonat innføring av 20-30 ml ved en konsentrasjon på 10% eller 200 ml av 5% natriumkarbonat-løsning. Soda bidrar til å forandre metabolismen ved hjelp av alkaliseringsmekanismen. Stor betydning i behandlingen av hyperkalemi i hemorragisk vaskulitt har hemodialyse.

Hemodialyse er en metode for rensing av kroppen, når giftige stoffer blir fjernet, mens gjenoppretter syrebalanse og saltblanding.

Å begrense forbruket av proteinfôr i hemorragisk vaskulitt vil redusere innholdet av proteinprodukter i blodet. Dette er svært viktig for pasienter med kronisk nyresvikt, da graden av glomerulær filtrering reduseres i varierende grad. Forbruk av animalsk protein per dag skal være 40 g. Gjeldende kartoffel- eller potet-egg-diett.

Ved behandling av abdominal form av hemorragisk vaskulitt må det inkluderes antibiotika: Azitromycin 0,25 g multiplikasjon 2 p / d i 6 dager.

Med sykdommen er hemorragisk vaskulitt en ganske gunstig prognose. Men alt avhenger av alvorlighetsgraden og sykdommens form. Med hud og kutan-artikulære former forekommer det som regel ikke tilbakefall. Hos pasienter med mageform er prognosen mye mer alvorlig: komplikasjoner som intussusception med etterfølgende tarmobstruksjon, intestinal perforasjon oppstår. Slike farlige komplikasjoner av hemorragisk vaskulitt kan føre til dødelig utfall, med mindre nødoperasjon utføres. Med utviklingen av kronisk nyresvikt hos pasienter med hemorragisk vaskulitt, er prognosen dårlig, da tiårets overlevelsesrate er ca. 50 prosent. Pasienter som har hatt komplikasjoner i form av hypertensjon, nefrotisk syndrom eller blandet glomerulonephritis, er sterkt påvirket av den underliggende sykdommen. Pasienter med eldre hemorragisk vaskulitt har en betydelig verre prognose enn barn av barndommen. Invaliditet oppstår ved kronisk nyresvikt eller i nederlag i andre organer, samt ved kronisk vedvarende strøm av hemorragisk vaskulitt.

For å skape en gunstig bakgrunn i behandlingen av hemorragisk vaskulitt, kan medisinske urter og planter være passende. Men ikke glem muligheten for en allergisk reaksjon på en bestemt plante.

Du kan bruke naturlige medisiner for å behandle hemorragisk vaskulitt. Det er en god oppskrift på avkok for pasienter, som består av en blanding av mynte, karasj, streng, hestetall, poppel, kalendula. Denne buljongen bør tas flere ganger om dagen. Denne buljongen er også effektiv når den påføres eksternt.

Hemorragisk vaskulitt diett

Ernæring for pasienter med hemorragisk vaskulitt bør organiseres i henhold til skade på organer. Sammensetningen av pasientens diett bør ikke inkludere produkter med et proteininnhold over 40 gram per dag. Innholdet av bordssalt bør også begrenses til 3 g per dag. Dette vil redusere byrden på nyrene som lider av immunglomerulonephritis.

Hvis allergenet ikke er installert, bør alle mulige allergener fjernes. Disse inkluderer sitrusfrukter, sjokolade, kaffe, jordbær, jordnøtter, pistasjenøtter. Alle måltider skal være vanlige, delt. Produkter må balanseres. Mengden som forbrukes per ett måltid bør være liten. Rettene skal imidlertid ikke være for varme eller for kaldt.

Under forverring av hemorragisk vaskulitt bør mat inneholde nyttige stoffer og vitaminer. Farger, smaker må slettes.

Du kan spise kokte og stuvede grønnsaker og småkoke; Supper, helst ikke basert på buljong, siden buljonger er et allergifremkallende produkt; kjøtt skal være hvitt og fettfattig; fisk er bedre stuet; oljer brukes vegetabilsk, og animalsk fett er best unngås. Du kan spise egg, men ikke i rå form, det er best mykkokt. Bruken av karbohydrater kan ikke begrenses, siden de blir nesten den eneste energikilden. Søt syltetøy, sirup, syltetøy er ikke forbudt. Frukt må være til stede i dietten hos en pasient med hemorragisk vaskulitt. Produkter som inneholder fiber er også nyttige: frokostblandinger, frokostblandinger, melprodukter fra grove hvetevarianter.

Skadelige vaner forverrer symptomene på hemorragisk vaskulitt. Med bruk av alkohol er det en økning i effusjonen av de dannede elementene fra karet.

Det er viktig å inkludere i kostholdet til pasienter med hemoragisk vaskulitt matvarer rike på vitaminer C, B, A. De fleste av dem er funnet i epler (helst grønn), bringebær, kirsebær, buckthorn, solbær, nype, rogn.

Les Mer Om Fartøyene