Hydropericarditt i hjertet: behandling og årsaker

Hydropericardium eller dropsy av hjertet er fenomenet akkumulering av ikke-inflammatorisk væske (transudat) i perikardial perikardial sac. Den dråpe i hjertet oppstår som en komplikasjon av sykdommer, og ikke som en uavhengig sykdom.

Hydropericardium - hvordan skjer det

Perikardium er en bindevevskonvolutt i hjertet (pose, skjorte), bestående av to blader (lag) mellom hvilke et lite volum transudat er fordelt. Volumet av denne væsken bør ikke overstige 15-50 ml i norm.

I noen tilfeller forbundet med økt permeabilitet av blodkar, et brudd på absorpsjon i perikardiet, øker mengden transsudat. Dette ikke-inflammatoriske væsken inneholder proteiner, fibrin i spormengder, blodceller, endotel.

Et annet navn for perikardiet er perikardial sac. Hjertet samler seg inne i denne posen. Dersom mellom ark av pericardial væskemengden er større enn 200 ml, blir kroppen fungerer imidlertid ikke umulig, og når en stor mengde av pericardial transudate ha kliniske symptomer forverre pasientens helsetilstand, vekt hjertesvikt.

En liten akkumulering av transudat forårsaker ikke i seg selv kliniske symptomer og pasientklager om dårlig helse. Ofte blir ikke hydroperikardi detektert i løpet av livet, men finnes bare etter døden.

årsaker

Vanligvis er hydropericardium et av symptomene på dropsy, oppstår med stagnerende hjertesykdommer forårsaket av et brudd på blodsirkulasjonen. Blant andre årsaker til hydropericardium:

 • medfødte hjertesykdommer
 • hypoproteinemia;
 • hypoalbuminemi;
 • hypotyreose;
 • allergiske reaksjoner;
 • traumer;
 • anemi,
 • anoreksi;
 • strålebehandling;
 • nyrebetennelse akutt og kronisk.

Oftere er årsakene til hydroperikardi i inntak av antiinflammatoriske ikke-steroide legemidler, vasodilatorer.

Hydropericardium er kjent med myxedematøst hjerte, hemorragisk symptom, med vekst av ondartede svulster. Årsaken til akkumulering av transudatet i perikardialposen kan være en mekanisk blokkering som forstyrrer utstrømningen av blod fra perikardiet. Slike hindringer inkluderer voksende svulster i mediastinum, lunger.

Vanlige årsaker

Hydropericardium, som et av symptomene, følger hjertesykdom. Et ikke-inflammatorisk væske akkumuleres i perikardialsekken med kardiomyopati, myokarditt og akutt hjertesvikt.

Akkumuleringen av væske i perikardialposen skyldes et brudd på proteinsyntese, forårsaket av mangel på skjoldbruskhormoner i skjoldbruskkjertelen. I vev akkumuleres hyaluronsyre, kondroitinsvovelsyre, mucin, som er i stand til å beholde vann i kroppen.

Vannretensjon observeres i hele kroppen, inkludert i perikardbindevevet. Isolering av denne serøse væsken i perikardiet forårsaker utviklingen av hydropericardium. Med hypothyroidisme avslører ekkokardiografi en vannakkumulering på 15-100 ml, mindre ofte er det opphopning av transudat i store mengder.

Faser og former

Stadiene av hydropericardia varierer avhengig av volumet av akkumulert transudat i perikardialsekken.

 1. Liten hydropericardium - væskenes volum overstiger ikke 100 ml;
 2. moderat - volumet er fra 100 ml til 500 ml;
 3. stor - volumet av transudatet overstiger 500 ml.

I tredje trinn kan opp til 1 liter av transudatet samles i perikardialposen.

Avhengig av de spesielle egenskapene til sammensetningen av transudatet, er følgende former skilt ut:

 • Hemoperikard - blodet akkumuleres i perikardiet. Dette fenomenet oppstår når brudd på blodkar som fôrer perikardial vev, hjerteinfarkt, traumer, fedme i hjertet;
 • chylopericard - ved overføring av lymfatiske kanaler er det et brudd på utstrømningen av lymfe, i perikardiet akkumuleres lymfatisk væske.

symptomer

Avhengig av årsaken som forårsaket akkumulering av transudatet i perikardialposen, vil tegnene på dette fenomenet avvike, men for alle former for sykdommen øker symptomene avhengig av sykdomsstadiet.

På scenen av liten hydropericardium viser ikke væsken som oppsamles i perikardialposen noen symptomer. Ubehagelige opplevelser i brystet forekommer på scenen av et moderat hydroperikardium.

Når symptomene øker

På scenen av stor hydropericardia klemmes hjertet slik at dets evne til å slappe av er forstyrret.

Tegnene på den tredje fasen av sykdommen er:

 • kortpustethet;
 • rask puls;
 • puffiness av ansiktet;
 • hevelse i ekstremiteter;
 • kald svette;
 • lavt blodtrykk;
 • spenning;
 • rask, grunne puste;
 • cyanose av slimhinner og hud.

Den videre ankomsten av transudatet inn i perikardialposen øker volumet av orgelet så mye at det overfører esophagus, som forhindrer passasje av matklumpen, forårsaker en langvarig hikke. Denne tilstanden er farlig for livet, det er nødvendig å umiddelbart ringe til en ambulanse uten å miste tid til selvmedisinering.

Egenskaper av sykdommen

Som regel er det ingen smerter i de første stadiene av dråpe, og når du hører på hjertet, er det ingen friksjon av perikardiet, bare en enkel lydsignal blir hørt.

Akkumuleringen av væske i perikardiet øker ikke alltid strømmen av hjertesykdom. Under noen forhold har en liten mengde av transudatet i perikardialposen en stabiliserende effekt på myokardiet, viser støtteegenskaper ved alvorlig hjertesvikt.

Tegn på hydropericardium

Et tegn på en dråpe i hjertet er hevelsen i blodårene på nakken som er merkbar med en enkel ekstern undersøkelse, og når du hører brystet, svekkes hjertetonene, utseendet på tegn på hjertesvikt.

Akkumuleringen av væske i perikardialposen kan antas hvis:

 • kortpustet blir permanent i naturen, notert ikke bare med trening, men også i ro
 • det er angrep av kvelning;
 • hevelse ikke bare føtter, ankler, men også hender, fingre;
 • I brystet vises smerte, som øker med tilt;
 • økt venetrykk, noe som indikerer hjertesvikt.

Når et væske akkumuleres i et volum som tilsvarer stadiet av en stor hydroperikardi, er hjerte tamponade mulig, en tilstand der hjertesoppløsningen forstyrres, og tegn på hjertesvikt som tilsvarer:

 • senker blodtrykket til besvimelse
 • hjertebank;
 • hyppig pust, mangel på luft;
 • skarp svakhet;
 • frykt for død, spenning.

Tilstanden til hjerte tamponaden kan føre til en plutselig stopp og død, hvis ikke å gi pasienten rettidig hjelp.

diagnostikk

Hydropericardium diagnostiseres på grunnlag av:

 • anamnese - samlingen av kliniske tegn på sykdommen;
 • ekkokardiografi;
 • X-stråler;
 • generell analyse av blod, urin;
 • en utvidet blodprøve.

Graden av dropsy er mest nøyaktig oppdaget ved ekkokardiografi. Patologi bestemmes på stedet langs bakveggen til venstre ventrikel, kriteriet for sammenligning er graden av uoverensstemmelse av perikardiumarkene.

Vanligvis bør uoverensstemmelsen mellom bladene på perikardietrøket ikke overstige 5 mm.

 1. Tidlig scene - fra 6 til 10 mm;
 2. moderat stadium - fra 10 mm til 20 mm;
 3. uttalt stadium - uoverensstemmelsen mellom perikardiumbladene overstiger 20 mm.

I trinn uttrykt posen holdes medisinsk diagnostisk punktering for å klargjøre arten av det akkumulerende væske skille den fra eksudat, som vises i hjertesekken i inflammatoriske sykdommer.

Utseendet til hydropericardium i fosteret

Ultralydundersøkelse lar deg identifisere hydroperikardium i fosteret. Det frie fluidet som akkumuleres i fosterets perikardium indikerer en misdannelse eller hevelse forårsaket av hemolytisk sykdom.

Denne tilstanden er farlig for barnet, det blir ofte observert med medfødte hjertefeil. Bredden på den ekko-negative stripen skal ligge innenfor det normale området.

Hvis undersøkelsen under graviditeten viste en avvik i utviklingen av fosteret, må kvinnen nødvendigvis gjennomgå behandling og overvåke tilstanden til fosteret før leveransen.

behandling

Basert på resultatene av undersøkelsen, er behandling av hydropericardium foreskrevet henholdsvis årsaken som forårsaket sykdommen.

Hvis akkumulering av transudat skyldes hypothyroidisme, må pasienten gjennomgå erstatningsterapi for å behandle skjoldbruskkjertelen. Væsken i perikardiet med erstatningsterapi for hypothyroidism forsvinner etter 5-6 dager etter at behandlingen med den underliggende sykdommen er startet.

Diuretika med hydropericardium

Når hjertesykdom, forårsaket av sykdommen i dette organet, er diuretika foreskrevet. Hvis diuretika raskt forbedrer pasientens tilstand, betyr det at hydropericardiet ikke er komplisert av betennelse og snart vil forsvinne uten å forårsake alvorlige konsekvenser.

Utnevnelsen av diuretika bør kontaktes med forsiktighet. Disse legemidlene er ikke foreskrevet for nyresvikt, leversykdom. Med en mindre hydroperikardi administreres en dag eller to hydroklortiazid.

Med et stort volum av transudatet i perikardialposen, tar pasientene furosemid i tabletter eller injeksjoner, avhengig av tilstanden.

Hvordan redusere kaliumtap

Ta diuretika fører til tap av kalium, et makronæringsstoff, som, hvis det er mangelfull, bryter rytmen for å trekke hjertet, noe som kan føre til at det stopper plutselig.

Bruken av kaliumsparende diuretika bidrar til å unngå denne farlige komplikasjonen. Hjertesykdommer behandles med bruk av triamteren, spironolakton under kontroll av nivået av kalium og kreatinin i blodet.

Hvis det ikke er noe resultat, utføres peritonealdialyse - en prosedyre for vasking av peritoneum, eller en perikardial punktering utføres for å pumpe ut det akkumulerte transudatet.

forebygging

Forhindre alvorlige forhold med hydropericardia vil hjelpe til med tidlig tilgang til en lege og diagnose av årsaken til dropsy. Forebygging av denne tilstanden er behandlingen av den underliggende sykdommen som forårsaket akkumulering av væske i perikardiet.

Hydropericardium: årsaker, tegn, diagnose, behandling

Normalt mellom de parietale og viscerale pericardium klaffene er omtrent 15-50 ml gjennomsiktig gulaktig væske, som sikrer en konstant fuktighet og normal funksjon hjerte skjorter. For å øke volumet av perikardialvæsken kan det føre til sykdommer ledsaget av et brudd på hemodynamikk, edematøst, hemorragisk syndrom, samt tumorprosesser. Som et resultat av økt vaskulær permeabilitet og absorpsjon lidelser i perikard klaffene i posen kan hope seg fra 150 til 300 ml (noen ganger opptil 1 liter) transudate inflammatorisk opprinnelse. Den inneholder et lite antall endotelceller, et lite protein, spor av fibrin og andre dannede elementer av blod. Denne patologien kalles kardiologer hydropericardium.

årsaker

Økningen i volumet av transudat i perikardiet blir ofte fremkalt av edematisk syndrom, noe som kan oppstå når:

 • medfødt divertikulum i venstre ventrikel;
 • hjertesvikt;
 • nyrepatologi;
 • stillestående fenomener;
 • med direkte kommunikasjon mellom peritoneale og perikardiale hulrom;
 • inflammatoriske sykdommer;
 • allergiske reaksjoner;
 • skader;
 • anemi,
 • utmattelse;
 • anoreksi.

I sjeldnere tilfeller fremkalles hydropericardiet av mediastinale svulster, myxedem, bruk av vasodilatormedisiner eller strålebehandling. Også hydroperikardium kan observeres hos gravide eller eldre (i isolert form).

Arter av hydropericardium er:

 • hemopericardium:. opphopning i perikard blodposen, som kan utløses ved brudd av hjerte- eller vaskulær aneurisme lokalisert i perikard hulrom, hjerteinfarkt, traumer, plutselig hjertedød fedme, etc;
 • hiloperikardom: akkumulering i den perikardiale melkeaktig væske som forårsakes av dannelse av en fistel mellom den perikardiale hulrom og thorax kanal, traumer og komprimering av i lymfekanalen tumor.

bevis

Når en stor mengde væske akkumuleres i perikardiet, utvikler pasienten tegn på hjertedysfunksjon, som skyldes hjertets komprimering og vanskeligheter i arbeidet hans:

 • konstant kortpustethet;
 • ubehagelige opplevelser i brystet (med lener fremover);
 • smerte i brystet;
 • angrep av kvelning;
 • hevelse i nedre ekstremiteter;
 • puffiness av ansikt og hender;
 • redusert systolisk trykk;
 • økt hjertefrekvens;
 • økt venetrykk.

Når du lytter til hjertetoner, blir deres svakhet og døvhet notert. I området av jugular vener, observeres depresjonen og overløp.

Med en signifikant overlasting av hjertehulen kan hjerte tamponade utvikle seg, det vil si at cellene ikke normalt kan slappe av og pumpe det nødvendige volum blod. Pasienten utvikler akutt hjertesvikt:

 • voksende svakhet;
 • tyngde i brystet;
 • alvorlig kortpustethet
 • frykt for døden;
 • rikelig kald svette;
 • psykomotorisk agitasjon;
 • takykardi;
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (ned til synkope);
 • overfladisk og rask puste;
 • økt venetrykk
 • døvhet av hjerte toner.

I mangel av akuttmedisinsk behandling kan tamponade føre til utvikling av akutt hjertesvikt, sjokk, hjertestans og død.

Hydropericardium i fetus

Utviklingen av hydropericardium i fosteret skyldes intrauterin skade på utviklingen av myokardiet i venstre ventrikel. Denne patologien fører til divertikulitt: fremspring av veggen til venstre ventrikel i hjertet av hjertepunktet. Mellom bladene i perikardfluidet akkumuleres, og dette kompliserer arbeidet i føtale hjertet og kan provosere sin tamponade.

For å forhindre denne medfødte misdannelsen av det fremtidige barnets hjerte trenger en gravid kvinne konstant overvåking av en lege og gjennomføring av føtale kardiografi. I enkelte tilfeller er spontan forsvunnelse av væske fra perikardialhulen mulig, men det er ofte nødvendig å utføre perikardiocentese (perikardial punktering) i fosteret. Denne manipulasjonen er vanskelig å utføre og utføres under overvåking av ultralyd, fordi den er ledsaget av en høy risiko for traumer til fosteret og den forventende moren.

diagnostikk

For å identifisere hydropericardium, må legen samle en anamnese av sykdommen og gjennomføre en rekke diagnostiske undersøkelser:

 1. ekkokardiografi;
 2. Bryst røntgen;
 3. kliniske tester av urin og blod;
 4. biokjemisk blodprøve.

Den mest informative diagnostiske metoden for denne patologien er Echo-CG. Under prosedyren bestemmer legen størrelsen på divergensen (separasjon) mellom parietal og viscerale ark av perikardiet. Normalt bør den ikke overstige 5 mm. Ifølge denne parameteren kan legen trekke konklusjoner om stadiet av hydropericardium:

 • innledende - 6-10 mm;
 • moderat - 10-20 mm;
 • uttalt - mer enn 20 mm.

En kvantitativ vurdering av volumet av transudatet utføres også:

 • ubetydelig - opptil 100 ml;
 • moderat - opptil 500 ml;
 • stor - mer enn 500 ml.

Ved separering av perikardieplater mer enn 20 mm, må pasienten gjennomgå perikardial punktering under kontroll av Echo-CG eller radiografi. I transudatet er det tegn på forskjellen fra ekssudatet:

 • den relative tettheten er mindre enn 1.016;
 • proteinnivået er mindre enn 1-3%.

Mikrobiologiske og cytologiske laboratorieundersøkelser av transudatet oppnådd under punktering utføres også.

behandling

Med en liten mengde væske i perikardieposen, blir pasientene ikke forstyrret av noen symptomer, og slik hydroperikardi krever ikke spesiell terapi og overlater seg selv. I slike situasjoner er det nødvendig å identifisere årsaken til en signifikant akkumulering av transudatet og dets eliminering.

Når en betydelig opphopning av væske i perikard brosjyrer hydropericardium Hovedmålet med behandlingen er rettet mot å eliminere den primære sykdommen og er gjennomført på et sykehus. Individuell taktikk anbefales for hver pasient. I den innledende fasen eller moderat, klaret med etiologi kan påføres konservativ terapi av diuretika, og for separering av perikardium klaffene mer enn 10-20 mm, og uforklarlig grunn en pasient for diagnostiske og terapeutiske formål bæres perikardial punktering.

Hydropericardium: forekomst, symptomer, form (liten, uttalt), hvordan å behandle

Hydropericardium (dropsy av hjertet) er en patologi forårsaket av akkumulering av transudat i perikardialsekken. Oversatt fra det latinske språket, betyr begrepet "hydropericardium" dropshjelen til hjerteskjorten. Sykdommen indikerer alvorlige problemer i kroppen med hjertet og utvikler seg vanligvis hos personer med hjertesvikt, nyresykdom, kakeksi, kreft, tuberkulose.

Hos friske mennesker, mellom indre og ytre blader av perikardiet, er det liten mengden klar væske. Det fukter hjertets bindevev, oppfyller rollen som smøring, og sikrer normal funksjon: det gjør at hjertet beveger seg og minimerer friksjonen mot naboorganer. Under påvirkning av ugunstige faktorer øker volumet av perikardialvæsken, noe som fører til utvikling av patologi. Gjennomtrengning av blodkarene øker, absorpsjonsprosessene brytes, et overskudd av transudatet dannes.

Normalt er mengden serøs væske i perikardialhulen 50-80 ml. Med patologi øker volumet opptil 300 ml, og i alvorlige tilfeller - til og med opptil en liter. Transudatet inneholder endotelceller, protein, fibrin, blodceller. I dette tilfellet er perikardiet ikke makroskopisk endret, bare litt edematøst. Hos alvorlig syke pasienter i en perikardialpose, er ekssudat ofte funnet - en inflammatorisk effusjon med en tilsvarende sammensetning (hydropericarditt).

Hvis mengden perikardial væske er liten, er sykdommen vanskelig å diagnostisere, Siden de viktigste kliniske tegnene er langt fraværende. I alvorlige tilfeller kompliserer hydropericardiet hjertearbeidet, som manifesteres av kortpustethet, hypotensjon, utvikling av blodstasis i indre organer. Med hydropericardia blir hjertet forstørret, hjertetonene er svekket, nakkens nerver svulmer, og hjertesviktet forverres. Hvis det er komprimering av hjertet, utføres en perikardiocentese - transsudatet suges av gjennom en spesiell nål satt inn i hjertehulen.

etiologi

Utviklingen av hydropericardium tilrettelegges av hemodynamiske lidelser, tumorprosesser, hemorragisk syndrom.

 • Hydropericardium på bakgrunn av kronisk hjertesvikt er en ugunstig indikasjon som indikerer overgangen til den underliggende sykdommen til siste stadium.
 • Komplikasjonene i noen operasjoner, inkludert hjertekirurgi, er infeksjon og blødning. I dette tilfellet utvikler man først hydropericardium og deretter hemoperikardium og pyopericardium, kjennetegnet ved overbelastning i hjerteposen og pusen.
 • Traumatisk skade på hjertet fører til akkumulering av ikke-inflammatorisk effusjon i perikardiet.
 • Autoimmune sykdommer forårsaker ofte hydropericardia - ankyloserende spondylitt, systemisk lupus erythematosus, Reiter syndrom, reumatoid artritt.
 • I mer sjeldne tilfeller, som forårsaker hydropericardium er myokarditt, nefritt, uretritt, blodsykdommer, utmattelse, tuberkuloseinfeksjon, malignitet, eksponering.
 • Barn hydropericardium utvikles som et resultat av svekket fosterutvikling, noe som gir en diverticulum av venstre ventrikkel, ledsaget av akkumulering av transudate i perikard hulrom.

Akutt opphopning av væske i det nyfødte helsephulen er en ekstremt vanskelig tilstand, som krever umiddelbar diagnose, beredskapsbehandling og direkte truer barnets liv.

symptomatologi

 1. En ubetydelig mengde transudat i perikardialhulen Klinisk er det ingen manifestasjon, og sykdommen er asymptomatisk.
 2. Moderat hydropericardium manifesteres av ubehagelige opplevelser i brystet, som øker med fliser fremover.
 3. Stort hydroperikardium komprimerer hjertet, noe som kan føre til pasienter med åndenød, hevelse av armer og ben, smerte, tetthet i brystet, hjertebank, oppblåst i ansiktet, kaldsvette, psykomotorisk agitasjon, hypotensjon, tachypné, cyanose av synlige slimhinner. Ved akkumulering av transudatet blir blodsirkulasjonen gjennom venene brutt, spiserøret blir presset, maten er forstyrret, og hikke oppstår. I fravær av rettidig behandling er et dødelig utfall mulig.

diagnostikk

uttalt hydropericardium i bildet

Hydropericardium diagnose basert på klager fra pasienter, sykdommen anamnesen, undersøkelse av pasienter, auscultation og perkusjon hjerte, resultatene av laboratorieundersøkelse, hjerteultralyd (ekkokardiografi) eller bryst radiografi.

I spesielle tilfeller er pasientene rettet til en mikrobiologisk og cytologisk studie av transudatet oppnådd under punktering av perikardiet.

Graden av alvorlighetsgrad av sykdommen vurderes også av volumet av transudatet i perikardialhulen:

 • Opptil 100 ml - et lite hydroperikardium,
 • Opptil 500 ml - et moderat hydroperikardium,
 • Mer enn 500 ml er et stort hydropericardium.

Echo-KG - den mest informative og viktige diagnostiske metoden, som gjør det mulig å bestemme graden av alvorlighetsgraden av patologi. Forstyrrelsen av perikardiumarkene langs bakvegen til venstre ventrikel skal normalt være maksimalt 5 mm. Dersom denne forskjellen er innenfor 6-10 mm, sier et tidlig stadium patologi på 10-20 mm - en moderat 20 mm og mer - en uttalt hydropericardium, som krever øyeblikkelig bærer punktering.

Video: Hydropericardia på ekkokardiografi

behandling

Behandling av hydropericardium utføres på et sykehus. Hvis det er en liten mengde transudat i perikardhulen, er patologien ikke klinisk manifestert og krever ikke terapeutiske tiltak. Ved uenighet mellom bladene på perikardiet over 20 mm, er det vist en punktering.

I hvert tilfelle velges behandlingstaktikk individuelt. Først av alt er det nødvendig å etablere årsaken til hydropericardium og å eliminere den. Konservativ terapi er utnevnelsen av pasienter med diuretika.

Pasienter vises intramuskulær eller oral administrasjon "Furosemide", "Bumetonid", "Torasemide". Hydropericardum forhindrer sykehuset i å fungere fullt ut.

Med en betydelig akkumulering av transudatet er nødhjelp nødvendig. Ellers dør de fleste pasientene, og det dødelige utfallet kommer ganske raskt. I alvorlige tilfeller, med den hurtige utviklingen av patologi, foreskrives pasienten Furosemide sammen med Veroshpyron.

Ikke bruk diuretika selv!

Hjertehydropicardium, hva er det?

Hydropericardium (en dråpe i hjertet) er en sykdom som er preget av opphopning av væske i atriellskjorten. Denne patologiske tilstanden krever spesiell oppmerksomhet og obligatorisk behandling. Om dens egenskaper, vil årsaker og metoder for behandling forsøke å forstå mer detaljert.

Hovedaspekter og klassifisering

Ifølge de atomponerende egenskapene i menneskekroppens struktur har hjertemusklen en beskyttende veske, hvis plikt er å beskytte kroppen mot forskyvning og overekstraksjon under belastninger. Denne posen kalles perikardiet, den består av to kronblad, hvorav det er et spesielt smøremiddel.

Det er en liste over faktorer som fører til en økning i volumet av transudat i perikardiet. Denne patologiske prosessen kalles hydropericardium, det anses å være farlig og krever obligatorisk behandling.

Hjerte perikardial skjema

Det er flere av dens typer:

 • chylopericard - preget av akkumulering mellom kronbladene i lymfekardiet
 • Hemoperikard - preget av tilstedeværelse av blod i perikardiet.

Intensiteten av kliniske manifestasjoner av hydropericardium avhenger av volumet av transudatet lokalisert mellom atrielle lobber. Det kan være:

 • stor - når mengden væske er mer enn en halv liter;
 • moderat - volumet av væsken varierer fra 100 til 500 ml;
 • ubetydelig - volumet av væsken overstiger ikke 100 ml.

Avviket mellom kronbladene avhenger av mengden væske som er lokalisert mellom dem. Normalt bør dette tallet ikke overstige 5 mm.

Avhengig av graden av uoverensstemmelse mellom bladene i perikardiet, er sykdommen delt inn i tre faser:

 1. Den første. Størrelsen på divergensen mellom kronbladene varierer mellom 6 og 10 mm.
 2. En liten avvik fra normen er mellom 10 og 20 mm.
 3. Sterke manifestasjoner av den patologiske tilstanden - mer enn 20 mm.

Faktorer som forårsaker utvikling av sykdommen

Hovedårsakene til dannelsen av hydropericardium er:

 • hjertesvikt;
 • nyresykdom;
 • direkte kommunikasjon av peritoneale og perikardiale hulrom;
 • inflammatoriske sykdommer;
 • traumatisk skade;
 • reduksjon i mengden av hemoglobin og erytrocytter i blodet;
 • generell utmattelse av kroppen
 • anoreksi.

I sjeldne tilfeller er en økning i volumet av væske i atriellskjorten forårsaket av neoplasmer av mediastinum, myxedem, bruk av medisiner med vasodilaterende effekt. Hydropericardium kan også diagnostiseres hos kvinner under fødsel og eldre. Sykdommens særegenhet i disse tilfellene er at den har en isolert form.

Klinisk bilde og symptomer

Hvis det er et stort volum av væske i perikardiet, vil pasienten ha symptomer på nedsatt hjerte muskelfunksjon. De oppstår som et resultat av komprimering av hjertet og komplikasjoner av hans arbeid. Hovedklagerene til en syke er:

 • utseendet av ubehagelige opplevelser i brystet når torso er vippet framover;
 • smertefulle opplevelser som er lokalisert i brystet;
 • angrep av kvelning;
 • hevelse av føttene;
 • puffiness av ansikt og øvre lemmer;
 • redusert systolisk trykk;
 • takykardi;
 • arteriell hypertensjon.

Hvis perikardhulen er for full av væske, kan det føre til hjerte tamponade. Denne patologiske tilstanden er preget av manglende evne til hjertemuskulaturceller til å slappe av og pumpe den nødvendige mengden blod. Pasienten utvikler akutt hjertesvikt, som følger med:

 • svakhet, som vokser;
 • en følelse av tyngde bak brystbenet;
 • kortpustethet;
 • en følelse av frykt for døden;
 • øker mengden svette, en funksjon er at det blir kaldt;
 • psykomotorisk agitasjon;
 • hjertebanken;
 • plutselig og kraftig nedgang i blodtrykket, i dette tilfellet kan det være et tap av bevissthet.

Hvis pasienten ikke gir tilstrekkelig og rettidig medisinsk behandling, kan hjertet stoppe, og personen dør.

Diagnostiske metoder

Metodene som bidrar til å identifisere sykdommer og årsakene til dannelsen er:

 1. Ekkokardiografi. Denne studien gir informasjon om volumet av transudat i perikardiet, og om stadiet av sykdommen.
 2. Biokjemisk undersøkelse av blod.
 3. Generell analyse av blod og urin.
 4. Radiografi. Hennes oppførsel lar deg se tilstanden til de indre organene, lokalisert i brystet.

Hvis de utførte studier viste det avanserte stadium av hydroperikardi, utføres i dette tilfellet en ekstra punktering av perikardiet, etterfulgt av mikrobiologisk og cytologisk undersøkelse av det resulterende transudatet.

Fosterets sykdom

Hydroperikardi i fosteret dannes i utero på grunn av brudd på utviklingen av venstre ventrikel. Som et resultat strekker den ut sine vegger i hjertet av hjertemuskelens topp, og mellom perikardbladene akkumuleres transudat. Alle disse patologiske prosessene kompliserer hjertefunksjonen, kan forårsake tamponaden og døden av fosteret.

For å eliminere risikoen for å utvikle medfødt hjertesykdom hos fosteret, bør den forventende mor gjennomgå en vanlig fysisk undersøkelse med føtale kardiografi. Det er tilfeller hvor en overdreven mengde transudat oppløser seg selv, men i de fleste tilfeller er det behov for perikardiocentese. Manipulering kan ikke betraktes som enkel, løpet av sin adferd styres av ultralyd. Dessverre er det ledsaget av en risiko for traumatisering av både fosteret og moren.

Helbredende tiltak

Valget av behandlingsmetode avhenger av sykdomsstadiet. Hvis volumet av væske i perikardiet er litt overskredet, behandles pasienten konservativt. Det er tilfeller når behandling ikke utføres i det hele tatt, men pasienten overvåkes.

For hvert spesifikt tilfelle er det eget behandlingsregime valgt. Hovedmålet er å eliminere årsaken som førte til dannelsen av sykdommen. Behandling bør utføres under stasjonære forhold. Ofte foreskrevet diuretika, som bidrar til å eliminere edematøse fenomener og ikke bare.

Hvis hydroperikardiet har en alvorlig kurs, og volumet av væske i perikardiet anbefales å utføre kirurgi - punktering av perikardiet, som utføres under streng kontroll av ekkokardiografen.

For å eliminere de patologiske symptomene på sykdommen kan brukes og metoder fra folkekilder. Det er imidlertid nødvendig å konsultere en lege før slik behandling. Tradisjonell medisin anbefaler:

 1. Avkjøling av svart elderbær. For å gjøre det, må du ta 30 gram elderbær og koker det i en liter vann til mengden væske reduseres med halvparten. Kjøttbørsen skal tas før måltider til 150 ml. Forløpet av en slik behandling bør være to måneder.
 2. Infusjon. For forberedelsen er det nødvendig å legge et halvt kilo aske fra Zharnov og to håndfulle blad av bitter malurt i to liter vin. Insister den resulterende blandingen i ti dager. Ta 150 gram på tom mage.
 3. Infusjon av rød elderbær. Det er nødvendig å helle en liter hvitvin 200g. bark av rød elderbær og la i to dager. Ta den forberedte infusjonen på 100 gram per dag.

Komplikasjoner og prognose

Den viktigste komplikasjonen av hydropericardia er tamponaden av hjertet, som utvikler seg som et resultat av en økning i mengden av transudatet. Hjertemuselen mister sin evne til å fungere normalt. Hjørnekamrene pumper blod i utilstrekkelige mengder og kan ikke utføre en full avslapningsprosess. Pasienten må øyeblikkelig punktere perikardiet og fjerne overflødig mengde av transudatet. Hvis disse tiltakene ikke utføres, kan en person dø.

Når det gjelder prognosen, vil det avhenge av årsaken som førte til dannelsen av hydroperikardi og muligheten for effektiv eliminering.

Vi må huske at sykdommen kan forebygges. For å gjøre dette, er det nødvendig å gjennomføre rettidig behandling av alle patologiske forhold som kan utløse utviklingen av hydropericardium.

Hjertesykdom eller hydropericarditt: jo mer farlig sykdommen, dens symptomer, behandling og prognose

Akkumulering og væskeretensjon i den atriale skjorten kalles - hydropericarditt eller en dråpe i hjertet. Dette er en farlig tilstand som ikke kan ignoreres. Om årsakene til utviklingen av sykdommen, symptomatologi, behandlingsmetoder, vil vi snakke videre.

Hva er hydropericarditt?

Hjertets patologi, der det er en opphopning av overflødig væske i rommet mellom pediakia av perikardiet, kalles leger hydropericarditis. Denne hjertesykdommen er ikke inflammatorisk, som regelmessig diagnostiseres hos mennesker i ulike aldre: både hos voksne og hos barn.

I fravær av unormaliteter, normalt, inneholder en sunn person mellom perikardialplatene et spesielt smøremiddel i en mengde på ikke mer enn 30-50 ml. Hvis volumet av denne væsken øker, er det et alvorlig brudd, som bør gis på grunn av oppmerksomheten.

Hvor farlig er dette?

En liten økning i mengden væske mellom perikardarkene påvirker ikke hjertets normale funksjon. I dette tilfellet føler pasienter nesten ikke noe ubehag og klager ikke på forverringen av helsen.

Ved moderat og alvorlig hydropericarditt presses hjertemuskelen. Den ekstreme graden av slik kompresjon kalles en hjerte tamponade. Sistnevnte fører til en forstyrrelse av organets normale funksjon og forårsaker en tilstand som kalles "hjertesvikt". Denne patologien er farlig rask progresjon. I tilfelle av tidlig kirurgisk behandling kan en tamponade føre til døden.

Årsaker til utvikling

Følgende hovedårsaker kan provosere utviklingen av sykdommen:

 • Kirurgi for hjertet. Ikke sjelden slutter med infeksjon som oppstår i postoperativ periode og fører til problemer i perikardiet (akkumulering av ekssudat). Eller bidrar til akkumulering av blod i perikardiet.
 • Hjerneskade. Med en alvorlig blåmerke i hjertet kan det oppstå en betennelsesprosess, noe som kan provosere akkumulering av overflødig væske i hjerteområdet.
 • Kronisk hjertesvikt. En av hovedårsakene til hjertefallet, som indikerer den forsømte form av den underliggende sykdommen.

Andre årsaker til hydropericarditt:

 • allergiske reaksjoner;
 • anemi,
 • generell utmattelse, anoreksi;
 • noen medfødte abnormiteter i kardiovaskulærsystemet;
 • hevelse;
 • stillestående prosesser;
 • nyrepatologi.

Skjemaer og stadier

Som allerede nevnt, kan i en mellomrom mellom atrielbagens blader oppsamles en annen mengde væske:

 • en liten mengde væske - mindre enn 100 ml;
 • moderat mengde væske - fra 100 til 500 ml;
 • stor tilstedeværelse av væske - mer enn 500 ml.

Mengden væske akkumulert i perikardiet bestemmer hvor mye perikardial avvik forekommer. Normalt vurderes en uoverensstemmelse på 5 mm. Avhengig av graden av denne uoverensstemmelsen identifiserer medisin 3 stadier av hydropericarditt:

 • innledende - en liten uoverensstemmelse fra 6 til 10 mm.
 • moderat - fra 10 til 20 mm;
 • uttalt - mer enn 20 mm.

Vi har allerede nevnt at ulike typer væske kan akkumulere i hjertet. I forbindelse med dette er to typer hydropericarditt skilt:

 • chylopericarditt - i det atrielle skjulet akkumulerer lymfe, ekssudat, etc.;
 • Hemoperikard - diagnostiseres ved bestemmelse i blodets perikardium.

Symptomer på hydropericarditt

Så snart væske begynner å samle seg i hjertet, har pasienten de første symptomene på sykdommen. Den viktigste er brudd på hjerteaktivitet, som manifesterer seg:

 • konstant kortpustethet;
 • smerte bak brystbenet (verre med fysisk anstrengelse og tilbøyelighet fremover);
 • hevelse i hender, nakke og ansikt;
 • en vanlig følelse av mangel på luft;
 • hevelse av føttene;
 • hjertebanken;
 • økt blodtrykk.

Hvis hjertefallet når en imponerende størrelse, utvikler en tamponade og et akutt hjertesvikt, manifesterer denne komplikasjonen seg i en markert symptomatologi:

 • en følelse av tyngde i brystet;
 • rikelig kald svette;
 • hjertebanken;
 • utseendet av frykt for døden;
 • generell svakhet og ubehag
 • en kraftig reduksjon av blodtrykket (til besvimelse);
 • rask puste;
 • psykomotorisk overexcitation.

Dropsy fra fosteret

Forstyrrelser i utviklingen av myokard i venstre ventrikkel fører til en så farlig tilstand som hydropericarditt i fosteret. Som et resultat begynner væske å samle seg i hjertet av et ufødt barn. Som hos voksne, hos foster, nyfødte og barn, kan patologi forårsake hjerte-tamponade med alle følgeskader.

For å forhindre utviklingen av denne avviket, anbefales en gravid kvinne å konstant overvåke en spesialist med periodisk føtale kardiografi. Hvis hydroperikarditt i fosteret fortsatt er diagnostisert, kan det være nødvendig med en komplisert prosedyre - punktering av perikardiet. Sistnevnte har mange alvorlige komplikasjoner for babyens fremtid og den mest gravid kvinne på grunn av økt risiko for skade.

Dropsy på gravide kvinner

Hittil bekrefter ikke offisiell medisin forholdet mellom graviditet og forekomsten av en slik sykdom som hydropericarditt. Fødelsens meget forestilling og bærer bidrar på ingen måte til fremveksten og utviklingen av perikardiepatologier. Til tross for dette, blir det ofte i 2. og 3. trimester gravid kvinner diagnostisert med mild eller moderat grad av hydropericarditt.

Oftest erklærer den tidligere uoppdagede patologien seg selv på den tiden da kvinnen er i en spesiell stilling og vises mot bakgrunnen av en økning i mengden blod som sirkulerer i kroppen.

Legen velger den optimale behandlingen for en gravid kvinne, og tar hensyn til hennes spesielle status. Siden ikke alle medisiner og prosedyrer vist med hydropericarditt under graviditet kan løses til bruk.

Ofte behandles den oppdagede hydroperikarditt i fremtidige mødre med minimal risiko for både kvinnen og fosteret.

diagnostikk

For å få en diagnose, samler legen en anamnese, analyserer klager som presenteres for pasienten, symptomer på sykdommen, og utpeker også en ytterligere undersøkelse:

 1. Ekkokardiografi. Det er en viktig metode for diagnostisering av hydroperikarditt og gjør det mulig å bestemme:
 • volumer av væske mellom murene i perikardiet;
 • stadium av patologi.
 1. Laboratorietester. En blodprøve for biokjemi, samt generelle blod- og urintester, gjør det mulig å vurdere tilstanden til pasientens kropp, bestemme tilstedeværelsen av en samtidig inflammatorisk prosess, og ta antagelser om de underliggende årsakene til utviklingen av patologi.
 2. Radiografi. Gir data på brystets generelle tilstand.

I tilfelle at under ekkokardiografi er det blitt fastslått at hydropericardiden har den siste fasen eller alvorlig form, kan pasienten tildeles en diagnostisk punktering av perikardiet.

Behandling av hydroperikarditt

Eventuelle metoder for behandling med hydropericarditt blir valgt for hver pasient individuelt, med tanke på:

 • stadium av sykdommen;
 • generell helse
 • Tilstedeværelse av samtidige sykdommer.

Mengden væske akkumulert i hjertet er ubetydelig (overskrider det vesentlig de etablerte normer)? Konservativ terapi anbefales for pasienter. I noen tilfeller foreskriver legen ikke noen behandling til en person, men velger en ventetid-taktikk: han observerer pasientens tilstand og mengden væske i perikardiet.

Hvis legen har bestemt at behandling av hydroperikarditt fortsatt er nødvendig, anbefales det å gjennomføre det på en sykehusinnstilling.

Narkotika terapi. Hovedmålet er å eliminere den underliggende årsaken som forårsaket dropsy av hjertet. Ofte utføres behandling av patologi ved hjelp av diuretika.

Kirurgisk behandling. På det siste, mest alvorlige stadium av hydropericarditt, utføres kirurgisk inngrep - punktering av perikardiet. Denne prosedyren innebærer visse farer for pasienten, så det utføres alltid under overvåkning av ultralyd eller ekkokardiografi.

Formålet med punkteringen er å redusere mengden væske akkumulert i perikardiet og å skaffe materiale til senere forskning.

Hva anbefaler folkemedisin?

Ved å bruke folkemessige rettsmidler er det lite sannsynlig å fullstendig slippe av med en dropsy av hjertet. Imidlertid er det mulig å redusere det akkumulerte væsken litt i perikardiet ved å:

 • Kjøttkraft fra røttene av svart elderbær. Hell to spiseskjeer av bakte eldre røtter i 1 liter vann og kom med koking. Kok til væsken i volumet er 2 ganger. Ta den resulterende kjøttkraft tre ganger daglig før måltider før du spiser halvparten av glasset. Behandlingsforløpet er 2 måneder.
 • Tinktur på hvitvin med røtter av malurt. Den er forberedt på følgende måte: To briller med tørre blader av bitter malurt hylle 1 liter hvitvin og la den brygge på et mørkt sted i 7 dager. Stenn blandingen og ta en tinktur på 50 g før hvert måltid i en måned.
 • Kjøttkraft fra barken av rød elderbær. Et glass knust bark helles 1 liter vann og legges i et vannbad i 30 minutter. Etter - avløp og ta inn i 100 ml per dag, divisjon med 2-3 mottak.

outlook

Siden hydropericarditt er en konsekvens av en rekke andre sykdommer, vil prognosen være 95% avhengig av de grunnliggende årsakene til patologien.

Hvor vellykket og rask det vil være å bli kvitt den underliggende sykdommen, vil prognosen for å kvitte seg med en dråpe i hjertet være så positiv.

Viktig for prognosen til sykdommen er pasientens livsstil, samt villigheten til å overholde alle forskrifter og anbefalinger fra behandlingslegen.

forebygging

Forebygging av hydroperikarditt reduseres til forebygging av sykdommer som kan forårsake utseende av hjerteødem. For å redusere risikoen for dropsy, anbefaler leger:

 • rettidig behandle en slik patologi som hjertesvikt, forhindre overgang av sykdommen i alvorlig form;
 • unngå overdreven fysisk anstrengelse;
 • regelmessig gå ut i friluft;
 • å gå inn for sport (en ideell variant "for kjernene" - gå i parken, stille sykling).

Som vi ser er hydroperikarditt en farlig tilstand som truer pasientens liv, som kan utvikle seg mot en bakgrunn av et stort antall årsaker. Sykdommen har en markert symptomatologi bare i de sentrale stadiene. Derfor er det ekstremt viktig, så snart som mulig å oppdage problemet, å gjennomgå omfattende behandling for å unngå alvorlige komplikasjoner.

Dropsy av perikardiumposen (hydropericardium)

Hydropericardium er en hjertesykdom der det oppstår en akkumulering av ikke-inflammatorisk væske i perikardialsekken. I fysiologisk tilstand betraktes tilstedeværelsen av et smøremiddel mellom perikardiumbladene i et volum på ikke over 30-50 ml som absolutt normalt. Hvis mengden væske er mye høyere enn dette volumet, og det er tilfeller da det ble samlet inn om 1 liter, så snakker de om en dråpe i hjertet. Medisinsk terminologi denne sykdommen kalles hydropericardium.

Årsaker til sykdommen

Hovedårsakene til denne sykdommen hos voksne:

 • kronisk hjertesvikt (CHF);
 • traumer (blåmerke) av hjertet;
 • operativ intervensjon på hjertet.

Sykdommer som fremmer utviklingen av hydropericardium:

 • hjertesykdom;
 • inflammatoriske sykdommer i nyrene og urinveiene;
 • anemi,
 • kakeksi;
 • tuberkulose;
 • myxedema;
 • maligne svulster av mediastinum;
 • langvarig bruk av vasodilatormedikamenter;
 • Strålebehandling.

I noen tilfeller er det nesten umulig å bestemme årsakene til væskeopphopning i hjertet. Med et lite antall mennesker føler ikke noe ubehag. Når mer enn 80 ml væske akkumuleres mellom perikardarkene, observerer pasienten en følelse av tyngde og ubehag i hjerteområdet, noe som forsterkes sterkt ved å vippe fremover. Med for mye væske kan det oppstå en komplikasjon - en hjerte tamponade. Enkelt sagt kan de komprimerte kamrene i hjertet simpelthen ikke slappe av og pumpe riktig mengde blod, utvikler akutt hjertesvikt.

Denne patologien er observert i tilfeller der intrauterin utvikling av fosteret er et brudd på utviklingen av myokardiet i venstre ventrikel. Dette fører igjen til dannelsen av fremspring av venstre ventrikel i toppunktet. Dette fremspringet kalles et divertikulum, hvor dannelsen av dem ofte ledsages av en overbelastning av transudatet mellom perikardarkene. Naturligvis kan en stor mengde væske føre til hjerte-tamponade og fosterdød. For å forhindre denne medfødte misdannelsen, må du nøye passere alle studiene under graviditet og ikke forlate studien, kalt foster ekkokardiografi. Medisin vet tilfeller der fosterhydroperikardiet spontant forsvant, noe som var som et mirakel. Ofte utføres perikardiocentese i fosteret under sensitiv kontroll av ultralyd. Det er verdt å merke seg at denne prosedyren er svært vanskelig å utføre, fordi det er fare for skade på både mor og foster.

klinikk

Med en liten mengde akkumulert fluid mellom perikardarkene, vil pasienten ikke føle noe ubehag. Hvis sykdommen ikke ble detektert i tide, så kan hydropericardiet bli komplisert ved en ekstremt alvorlig tilstand - hjerte tamponade. Pasienten klager over konstant kortpustethet og angrep av kvelning. I brystet er det konstant smerte, magen er forstørret i størrelse, noe som ikke er relatert til ernæring, de nedre ekstremiteter svulmer sterkt. Også puffy er ansikt og hender, pasientens tilstand forverres kraftig. Kun kirurgisk inngrep og intensiv omsorg kan hjelpe.

diagnostikk

Hydropericardium å diagnostisere, legen må nøye samle medisinske historie, klager og utføre komplekse diagnostiske prosedyrer:

 • generell og biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin;
 • bryst røntgen;
 • ultralydundersøkelse av hjertet.
Ultralyd av hjertet med en liten mengde perikardial effusjon

Ultralyd i hjertet er den mest informative og viktige metoden for diagnose. Når egoet holder viktigere ta hensyn til avviket mellom perikardiell ark på bakveggen av venstre hjertekammer. Normalt bør denne uoverensstemmelsen ikke overstige 5 mm. Ved et resultat av forskjell (atskillelse) av platene bedømmes perikardium alvorlighetsgrad hydropericardium:

 • 6-10 mm - den første fasen;
 • 10-20 mm - moderat stadium;
 • 20 mm og mer - uttalt hydropericardium.

behandling

Behandlingen av hydropericardium utføres i en sykehusinnstilling, som individuelt velger behandlings taktikk for hver pasient. Hvis alvorlighetsgraden av sykdommen tillater, bruk deretter konservativ behandling med diuretika. Ved separering av bladene i perikardiet over 20 mm, er punkteringen tydelig vist. Pericardiocentesis utføres ikke bare for terapeutiske formål, men også for diagnose og bestemme årsaken til sykdommen.

Hva er hydropericardium og hva er det farlig for hjertet?

Hydropericardium kalles fortsatt hydrocephalus av pericardium sac eller bare en dropsy av hjertet. Navnet har to røtter: hydro- og perikardium. Det er klart at den første delen refererer til en bestemt væske. Og den andre delen (perikardiet) er et ytre tolags skall, som bare kalles en hjertepose (eller nær-kardial).

Mellom lagene i hjerteposen (perikardium og epikardium) i normal tilstand er det en ikke-inflammatorisk væske i et lite volum. Det tillatte volumet av væske i perikardiet forstyrrer ikke hjertets normale funksjon. Ingen patologiske symptomer blir observert.

Men en rekke patologier kan føre til en betydelig opphopning av denne væsken, som umiddelbart vil påvirke helsen til en person. Overflødig volum av væske vil komplisere hjertearbeidet, som eksternt manifesterer seg i form av dyspnø, i økt venetrykk med mulig stagnasjon av blod i organene.

Hydropericardium - hva er det?

Denne patologiske prosessen er ikke en uavhengig sykdom, men en konsekvens av andre sykdommer. Dette bekreftes av det faktum at hydropericardialkoden for ICD-10 ikke har, men er løst under andre typer perikarditt under kode I31.

Perikardium består av to lag - eksternt fibrøst og internt serøst. Serøs vev gir en væske av en bestemt sammensetning som fyller mellomromet mellom epikardiet og perikardiet. Faktisk er en slik væske et smøremiddel av naturlig karakter, som letter friksjon.

Hovedfunksjonen til perikardiet er:

 • Støttefunksjon, på grunn av hvilken det ikke er overdreven strekking av hjertet og opprettholde det i visse posisjoner.
 • Vedlikehold av vevstrykk.
 • Fuktighetsgivende - reduserer friksjon med sammentrekning av hjertet.

I en frisk person i normal perikard inneholder opp til 80 ml av en gjennomsiktig væske som ikke er inflammatorisk og kalt transudate, som inneholder blodlegemer, fibrin proteiner, endotelceller.

Ved utvikling av patologiske prosesser og påvirkning av ugunstige faktorer øker volumet av slikt fluid til 1000 ml, hvilket fører til ødem i perikardiet.

klassifisering

Avhengig av mengden av volumet av transudatet som akkumuleres i perikardialposen, er hydroperikardiet:

 • Liten - med et volum væske som ikke overstiger 100 ml.
 • Moderat - mengden av akkumulert væske er ikke mer enn 500 ml.
 • Stor - volumet av transudatet fra 500 ml eller mer.

Transsudatet kan variere i naturen:

 • Hemopericardium - opphopning i perikard hulrom blod, noe som er typisk for hjerteinfarkt, ruptur av blodårer som gir næring til vevet av perikardium, skader, stor opphopning av fettvev rundt hjertet.
 • Hiloperikard - Hvis det er komprimering av lymfekanaler, blir dette årsaken til forstyrret utstrømning av lymfekreft. Denne prosessen fører til akkumulering av lymfatisk væske i perikardialhulen.
 • Piropicardium - svette og overbelastning i perikardial pus bag.

Årsaker til dropsy

Grunnlaget for utviklingen av hydropericardium er vedvarende brudd på hemodynamikk, spesielt med kongestiv manifestasjoner, onkologiske sykdommer og hemorragisk syndrom.

Den mest ugunstige faktoren, som er en markør for utviklingen av den siste fasen av hydroperikardi med nærvær av store mengder væske, er kronisk hjertesvikt og andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet i dekompensasjonsstadiet.

Følgende årsaker til utviklingen av hydroperikardi er:

 • Autoimmune sykdommer - reumatoid. Leddgikt, systemisk lupus erythematosus, Reiter syndrom, ankyloserende spondylitt.
 • Komplikasjoner etter kirurgi - utviklingen av blødning og vedlegg av infeksjon fører til utviklingen av hydropericard. Denne prosessen forvandles raskt til hemoperikardium og pyopericardium.
 • Brysttanker i hjertet fører til akkumulering av transudatet i perikardialsekken.
 • Sykdommer i blod, blodmangel, myokarditt, nefritt av forskjellig etiologi, betennelse av det urogenitale område, tuberkulose, kakeksi, cancer, kan stråling også føre til utvikling av hydropericardium.
 • Dysfunksjon av skjoldbruskkjertelen og andre endokrine sykdommer forårsaker ofte en dråpe i hjertet.
 • Langvarig bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler og vasodilatatorer.
 • Graviditet - men sjeldne, men det er tilfeller når det utvikles et hydroperikardium under graviditeten.

Hvordan oppstår akkumulering av transudat?

Som regel fører patologiske prosesser til akkumulering av transudat ca. 300 ml, men ofte bestemmes volumet i 1000 ml eller mer. Hvis mengden væske begynner å øke, indikerer dette vanligvis utviklingen av betennelse, noe som fører til dannelse av ekssudat. Det kan være på hvilket som helst stadium av sykdommen. Derfor fører kombinasjonen av transsudasjon og ekssudasjon til tilstedeværelsen av store volumer av væske i perikardialhulen.

Symptomer på dropsy av perikardiet

Ved akkumulering av transudat i små volumer kan symptomene på sykdommen være langt fraværende til volumet av væsken begynner å øke.
Da volumet øker fra 80 ml eller mer, begynner kliniske tegn å vises.

De første symptomene på hydroperikardi hos pasienter er:

 • Generell svakhet, tretthet.
 • Konstant dyspnø, som ikke er avhengig av fysisk aktivitet.
 • Utseendet til smerte bak brystbenet i en presserende natur, som intensiverer når den bøyes fremover. Slike smerter er lange, ettersom kompresjonen av koronararteriene oppstår, og myokardisk iskemi utvikler seg.
 • Suffokasjon av paroksysmal natur.
 • Hevelse i ansiktet, øvre lemmer, føtter og ben.
 • Utbulningen av livmorhalsen.
 • Takykardi, som registreres kontinuerlig.
 • Senke blodtrykket.

Med en økning i transudatets innhold, forverres tilstanden til pasientene og følgende symptomer utvikles:

 • Hikke oppstår, kompresjon av spiserøret fører til et brudd på svelgingsprosessen.
 • Det er økende svakhet.
 • Sværhet og smerte i brystet er verre.
 • Hjertet vokser i størrelse.
 • Dyspné reduseres ikke i ro, og frekvensen av luftveiene oppnår 30 per minutt.
 • I de indre organer er det en stagnasjon av blod.
 • Cyanose av slimhinner og hud.
 • Huden er dekket med en klebrig, kald svette.
 • Pasienter blir nervøse, da det er frykt for døden.
 • Redusering av blodtrykk kan føre til tap av bevissthet.

Hydropericardium hos barn

Årsaken til en slik tilstand som hydropericardium fosteret er svekket utvikling in utero grunn av dannelsen av diverticula- av venstre ventrikkel, noe som fører til ansamling av væske i perikard hulrom og for tidlig fødsel. Selv på stadiet av dannelse av hulrommene i hjertet, fører svakheten til veggen i regionen av hjertemuskelens topp til utviklingen av hydropericardiet.

I tillegg forblir den sentrale venøs kateterisering med kateteret fra 3 til 4 dager, fører ofte også til utviklingen av hydropericardium.

Også med innføring av høy konsentrasjonsløsninger hos barn utvikler hjerteskader på en forsinket måte, som manifesterer seg på dagene 3-5.

Hydropericardium hos barn er en veldig livstruende tilstand, derfor er det nødvendig med konstant medisinsk overvåkning av barnets tilstand, da sykdommen ofte manifesterer seg umiddelbart fra akutt stadium.

Kliniske tegn er ikke forskjellig fra voksne, men forskjellen er at for barn er mer typisk bradykardi en senking av hjertefrekvensen.

For å utelukke eller bekrefte, brukes ekkokardiografidata, og perikardiocentese under ultralydskontroll brukes til å hjelpe barnet.

diagnostikk

 • Anamnese.
 • Auskultasjon av hjertet, ved hvilken døvhet av hjertetoner er bestemt.
 • Percussion (percussion) av hjertet, som lar deg bestemme nivåene av væske.
 • Generell og biokjemisk analyse av blod.
 • Generell analyse av urin.
 • Bryst røntgen.
 • Cytologisk undersøkelse av oppnådd væske etter perikardiocentese.

Den mest pålitelige metoden for diagnose er ultralyd av hjertet. Ifølge en slik undersøkelse er det mulig å estimere verdien av separasjon (divergens) av perikardiale ark ved nivået av den bakre veggen til venstre ventrikel:

 • Den første fasen - størrelsen på divergensen er 6-10 mm.
 • Moderat stadium - fra 10 til 20 mm.
 • Det uttrykte stadium - fra 20 mm og mer, som krever en akutt perikardiocentese.

behandling

Hydropericardium behandles bare på sykehus. Hvert tilfelle krever en separat terapeutisk tilnærming. For riktig behandling av pasienten behandles årsaken til sykdommen og terapien av hydropericardiet selv.
Ved hydroperikardi er behandling i tilfelle av liten mengde væske og fravær av symptomer ikke nødvendig.

Hvis tilstanden utvikler seg, er det nødvendig med utnevnelse av diuretika (furosemid, torasemid, veroshpiron).

Ved bestemmelse av volumet av transudat i en mengde på 20 ml eller mer, er perikardiocentese og nødhjelpstiltak indikert for å unngå utvikling av hjerte tamponade og død av pasienten.

komplikasjoner

Den farligste komplikasjonen av hydropericardia er en hjerte tamponade - en sterk komprimering av hjertehulene med en økning i intraperikardialt trykk. Dette fører til umuligheten av normale sammentrekninger av myokardiet. Resultatet av hjerte tamponade hos pasienter er utvikling av akutt hjertesvikt, sjokk og hjertestans.

Les Mer Om Fartøyene