Hva er hypertensive krisen og hvor farlig er det?

Begrepet hypertonisk krise forstås som en skarp forringelse i personens trivsel forårsaket av en vedvarende økning i blodtrykket (arterielt trykk). Det krever nødhjelp. Pasienter har stor risiko for neurovegetative forstyrrelser, hemodynamiske lidelser kan forekomme, og symptomene på akutt hjertesvikt kan utvikles når den hypertensive krisen utvikler seg. Hva er det og hvilke tegn på krise som er manifestert, er det nyttig å vite alt.

Klassifisering og symptomatologi av sykdommen

Med hensyn til alvorlighetsgrad av kliniske symptomer, er patologi delt inn i 2 typer:

 • ukomplisert type HA;
 • komplisert hypertensive krise.

I ukomplisert form fiksert økning i blodtrykket til høye nivåer, men det lesjon av indre organer (hjerne, nyre, hjerte) ikke forekommer. Pasienten må forsynes med sykepleie i løpet av de første 24 timene, og sykehusinnleggelse utføres ikke.

Hvis en komplisert krise utvikler seg, lider først og fremst målorganene av det. Patologi fører ofte til pasientens død. Behandling bør gjøres raskt. Angrepet er komplisert ved iskemisk berøring eller hjerne ødem eller encefalopati, hjerteinfarkt, eclampsia.

Graden av alvorlighetsgrad av sykdommen avhenger av hvor lang tid det tok fra angrepet til behandlingsperioden.

Hypertensive kriser er også klassifisert etter karakteren av de kliniske symptomene. Neurovegetative eller adrenalinkriser manifesteres ved plutselig oppstart, hudspyling, hjertebank og vannlating, økt svette, nummenhet, ekstremitetstest hos ekstremiteter. Systoliske indekser økes hovedsakelig, patologien fortsetter relativt gunstig, varigheten av hypertensive krisen svinger innen 1-5 timer.

Patogenesen av den hypertensive krisen, som forekommer i en hovent form, er karakterisert ved en gradvis økning av symptomer. Pasienten har hevelse i ansikt, lemmer, hudbleg, bekymret for generell svakhet, døsighet. Det er en økning i nivået på systoliske og diastoliske verdier. Tilstanden fører til brudd på hjerne-, hjertesirkulasjon, hjerneslag og infarkt. Hvor lenge den hypertensive krisen i edematisk form varer, avhenger av tidspunktet for medisinsk behandling. Den gjennomsnittlige symptomatologien kan observeres fra 2 til 24 timer, prognosen er relativt gunstig.

Mye sjeldnere enn resten er det en konvulsiv hypertensive krise. Dens kurs manifesteres av besvimelse, tonisk og klonisk kramper. Kliniske symptomer utvikler seg innen få timer og varer i gjennomsnitt opptil 2-3 dager. Denne form for patologi fører til intracerebral blødning, forårsaker hypertensive encefalopati, parese, koma og til og med død. Etter at krisen er gått, er pasienten i en disorientert tilstand i noen tid, husker ikke hva som skjedde med ham.

Egenskaper av cerebral form av krisen

Patologi utvikler seg raskt innen 2 timer, ledsaget av et brudd på cerebral sirkulasjon. Følgende former for patologi er preget av graden av hemodynamiske lidelser:

 • hypokinetisk;
 • hyperkinetisk;
 • eukinetic.

Med hyperkinetisk form økes systoliske verdier på skalaen av tonometeren (over 180-200 mm Hg) overveiende. Pasienter noterer seg en plutselig forverring i helse, hodepine, bankende smerter, rødme i huden, kvalme, oppkast, tinnitus, flyr moter for øynene. Ved første fase av hypertensiv sykdom klager pasientene på økt svetting, følelse av varme, hyppig vannlating, takykardi.

Hypokinetisk krise utvikler seg mot en bakgrunn av langvarig arteriell hypertensjon. Symptomene vokser sakte, det diastoliske trykket stiger, det er en forstyrrelse i retningen i rommet, pasientene er svake, stadig vil sove, klage på muskel svakhet, hevelse i ansiktet, forsinkelse i vannlating. Når EKG utføres, er det endringer i intraventrikulær ledning av hjertet, en nedgang i ST.

Eukinetisk krise angir fremgang raskt, forårsaket en økning i systolisk og diastolisk trykk, kan føre til hjertesvikt og / eller lungeødem. Jo lengre angrepet varer, jo strengere følger det.

Hvordan er angrepet av angrepet manifestert, og hvor lenge vil det vare, avhenger av form av patologi, varigheten av hypertensjonen, tidligere terapi, tilstedeværelsen av eksterne provokerende faktorer.

årsaker

Hovedårsaken til utviklingen av hypertensive krise anses med rette å være arteriell hypertensjon i forskjellige stadier. Pasientene har en vedvarende økning i blodtrykket - nivået er 140/90 mm Hg. Art. og høyere.

Endogene årsaker til krisen staten:

 • kroniske sykdommer, nyretumorer;
 • meningitt;
 • forgiftning;
 • adenom i prostata;
 • sykdommer i det endokrine systemet;
 • koronar insuffisiens;
 • sykdommer i sentralnervesystemet;
 • forstyrrelser av hormonell bakgrunn på et climacterium hos kvinner.

Provoke et angrep kan være alvorlig stress, tretthet, tung fysisk anstrengelse, alkoholforgiftning, feilaktig inntak av antihypertensive stoffer, overdreven inntak av salt, endring av klimatiske forhold. Symptomer på hypertensiv krise vises mot bakgrunn av en økning i det totale volumet sirkulerende blod, brudd på regional blodsirkulasjon i målorganer, innsnevring og hypertensjon av blodkar.

Diagnostikk av patologi

Hva er den hypertensive krisen, forklarer kardiologen, diagnosen er etablert basert på kliniske symptomer, undersøkelsesresultater, laboratorium, instrumentelle studier. Pasienten måles ved trykk med en tonometer, med HA-verdier over 140/90 mm Hg. Art. Data registreres hvert 15. minutt.

Diagnose av hypertensiv krise utføres ved hjelp av et elektrokardiogram, undersøkelsen vurderer hjertets tilstand, kontrollerer tilstedeværelsen av komplikasjoner (infarkt), og avslører brudd på arbeidet i muskelorganet i tide. Pasienter viser symptomer på bradykardi (hjertebank), takykardi (økt hjertefrekvens), ekstrasystol, hard pust og våt hvesning i lungene. Separate anfall vurderes, forårsaket av avskaffelse av antihypertensive stoffer (p-blokkere, Klondid).

Diagnosen av hypertensiv krise er etablert av en kardiolog, nevropatolog. Du kan trenge ekstra råd fra en endokrinolog, onkolog, nevrolog.

Generelt, samt biokjemisk analyse av urin og blod er tatt for å oppdage tegn på inflammatorisk prosess i nyrene, diagnose av andre systemiske sykdommer. Serum inneholder høye nivåer av kolesterol med lav tetthet, triglyserider, kreatinin, urea. I urinen vises protein, en lav spesifisitet i urinen. Pasienter som lider av diabetes, kontrollerer blodsukkernivået.

For å bekrefte eller motbevise den hypertensive krisen, bør diagnosen inkludere ultralydundersøkelse av bukhulen, ekkokardiografi, elektrokardiografi, overvåking av blodtrykk av Holter. Differensiere cerebral sirkulasjon, diencephalic og kriser ved feokromocytom (nyre tumor).

Metoder for terapi

Når de første tegnene på hypertensiv krise oppstår, må pasienten ta medisiner som reduserer trykket, som han ble foreskrevet. Personen skal ligge halvveis med et hevet hode. Det anbefales ikke å bruke mye væske hvis kvalme er forstyrret, siden en gagrefleks forårsaker en økning i blodtrykket. Det er nødvendig å løsne porten, ta av pasientens tette klær, sørg for fred, ventiler rommet og ring en ambulanse.

Behandling for hypertensive kriser avhenger av skjemaet, alvorlighetsgraden av patologien, hvor mye tid har gått siden angrepet startet. Med ukomplisert HA påvirkes ikke indre organer, pasienten er utstyrt med medisinsk behandling, det er ikke nødvendig med sykehusinnleggelse.

Med edematøs og konvulsiv form blir pasienten plassert på et sykehus og får intensiv omsorg. Fullstendig kurere hypertensjon kan ikke, så kriser kan regelmessig gjenta seg.

For å redusere blodtrykk, er sedativer, vasodilatorer, diuretika, antipsykotika foreskrevet. Hvis årsaken til angrepet er stress, overarbeid, er det nødvendig å ta beroligende, prøv å unngå kontakt med ubehagelige mennesker. Det er nødvendig å begrense mengden av bordssalt under matlaging, for å avbryte tung fysisk anstrengelse.

Legemidler som brukes til hypertensiv krise:

 • kalsiumantagonister - Corinfar, Verapamil;
 • vasodilatatorer - Nitroglyserin, Cardix;
 • p-adrenoblokere - anaprilin, atenolol;
 • ACE-hemmere - Captopril, Lysinopril;
 • diuretika - Furosemid, Lasix;
 • Neuroleptika - Aminazin, Aripiprazol;
 • beroligende midler - Valerian, Barbovale.

En god terapeutisk effekt er dropp av Clofelin med en langsom trickle i 30 minutter, noe som gir en uttalt hypotensiv effekt. Når hjerne- eller kransløpssirkulasjonen forstyrres, bidrar infusjoner av Droperidol, glukoseoppløsning, natriumklorid, manipulasjon til en rask forbedring i trivsel og stabilisering av blodtrykksindikatorer.

Profylakse inkluderer kontinuerlig overvåking av blodtrykk, rettidig diagnose av hypertensive krisen og levering av medisinsk behandling, riktig dosering av medisiner foreskrevet av legen, avvisning av dårlige vaner.

Hva er Hypertensive krisen - symptomer og førstehjelp, komplikasjoner


I dag skal vi snakke om hypertensiv krise - en tilstand av skarp og imponerende økning i arteriell trykk, ledsaget av forbigående forringelse av hjernecirkulasjon, hjertesvikt og uttrykte autonome symptomer. På stedet alter-zdrav.ru vil vi fortelle om årsakene, hovedsymptomene og det første nødhjelp for hypertensive (hypertensive) kriser.

Hva er den hypertensive krisen, koden for ICD-10 og hvor farlig den er

I utgangspunktet er dette konsekvens av hypertensjon (som er utbredt i verden, når opptil 30% av den totale befolkningen), som er preget av en betydelig økning i blodtrykket, noen ganger til og med opptil 240 mm. hg

Ofte skjer denne situasjonen om morgenen og krever et presserende besøk av akuttmedisinsk behandling. Det økte trykket kan utvikle seg sakte eller lynrask og har en varighet fra et par timer til 2-3 dager.

Etter lindring av en akutt ukomplisert krise fortsetter kroppens gjenoppretting i minst 5 dager.

En eneste utvikling av et angrep av hypertensive kriser er årsaken til sykdommens gjenoppvekst.

Statuskoden for ICD 10 er oftest betegnet I10, med variasjoner mulig kode I11-I15.

Hva er farlig hypertensive krise? Med en tidlig gjengitt første akuttmedisinsk behandling og etterfølgende rasjonell behandling kan det være en masse katastrofale komplikasjoner, og til og med et dødelig utfall.

Årsaker til hypertensiv krise og predisponerende faktorer

 1. Økt mengde salt, spist i hvilken som helst form. Det fører til en økning i volumet av total blodstrøm og blodutstrømning fra hjertet, som følgelig øker trykket;
 2. Spasm av blodkar. Hormoner adrenalin, norepinefrin produseres av binyrene. Hvis disse hormonene kommer inn i blodet, øker tonen i karene og fører til en rask sammentrekning av hjertet. På grunn av innsnevring av fartøyene forblir mange organer uten blodtilførsel. Dette kan provosere alvorlige komplikasjoner;
 3. En slik patologi som hypertensjon;
 4. Sykdommer i det endokrine systemet (hypertyreoidisme og diabetes mellitus);
 5. Nerves patologi (forekomst av steiner, nedsatt nyrefunksjon, konstant manifestert pyelonefrit og glomerulonephritis, neoplasmer);
 6. Aterosklerotiske endringer i blodkar;
 7. Ulike hjertesykdommer (hjerteinfarkt, hjerteinfarkt);
 8. Feil i hormonsystemet. Generelt manifesterer denne patologien seg i kvinner;
 9. Craniocerebral skade;
 10. Manglende overholdelse av foreskrevet diett forårsaker gjentatte angrep;
 11. Vanlig psyko-emosjonell overbelastning, stressende situasjoner;
 12. vektig;
 13. Skadelige vaner (alkohol, sigaretter);
 14. Fysisk overstyring;
 15. Skarpt vær endrer seg i meteorologisk avhengighet;
 16. Uregelmessig bruk av medisiner foreskrevet av legen, normalisering av trykket eller det såkalte "tilbaketrekkssyndromet" (når pasienten abrupt abonnerer de mottatte tabletter selv).

Symptomer på hypertensiv krise - de første tegnene

 • Ved måling av blodtrykk er det en signifikant økning i blodtrykket;
 • ansiktet blir rødt;
 • Utseendet til usunn skinne i øynene;
 • hjertebanken over 90-100 slag per minutt;
 • tyngde i hjertet;
 • kortpustethet;
 • muskel tremor, kulderystelser;
 • svimmelhet;
 • en følelse av kvalme og oppkast;
 • Smerter i hjertet, eliminert ved bruk av beroligende midler;
 • det er en ikke-eksisterende ringing;
 • pulsering i templet;
 • frigjøring av klebrig kald svette;
 • en alvorlig hodepine i baksiden av hodet og hodet, vanligvis av voksende karakter;
 • krusninger foran øynene og andre synsforstyrrelser (flyr for øynene, skjuler, masker);
 • noen ganger kramper, økt spenning, en følelse av frykt;
 • Et bevissthetstap er mulig.

Typer av hypertensive kriser - klassifisering

Kriser hos hypertensive pasienter er vanligvis delt:

1. På vei for utvikling.

Hyperkinetisk. Den er preget av en økning i kun det øvre trykket (dvs. systolisk), på grunn av inntak av adrenalinhormon i blodet. Det observeres vanligvis hos pasienter med høyt blodtrykk i begynnelsen, og uttrykkes av en kraftig økning i trykk og generell svakhet. Angrepet varer i flere timer og er ikke tilbøyelig til å utvikle komplikasjoner.

Hypokinetisk. Denne økningen i bare diastolisk (lavere) trykk på grunn av frigjøring av norepinefrin. Den utvikler sakte, men varer i et par dager. Diagnostisert ved 2,3 stadier av hypertensjon og bidrar til alvorlige konsekvenser.

Eukinetisk type. Den dannes på grunn av en økning i to trykkverdier i samme grad. Utviklingen av en slik krise tar ikke mye tid, men det overføres lett.

2. Ved tilstedeværelse av komplikasjoner.

Ukomplisert type. Ikke forårsaker konsekvenser. Angrepet stoppes enkelt av narkotika. Varigheten er kort.

Komplisert type. Det manifesterer seg i mennesker som har høyt blodtrykk i lang tid (2,3 grader). Det starter sakte, men krever øyeblikkelig legehjelp. Legemidler er ikke alltid første gang å takle et angrep. Denne typen patologi bidrar til utviklingen av alvorlige sykdommer. Og hvis unødig hjelp er gitt, kan pasienten dø.

Komplikasjoner av hypertensive kriser

Generelt, et alvorlig angrep av hypertensiv krise påvirker nervesystemet, forstyrrer nyrene og hjertet, kan føre til blodpropper i store blodårer.

 1. Akutt hypertensive encefalopati;
 2. hjerteinfarkt;
 3. slag;
 4. hjerte og nyresvikt;
 5. hevelse i lungene og hjernen;
 6. tromboembolisme;
 7. stratifisering eller brudd på aorta-aneurisme;
 8. iskemisk sykdom, angina pectoris;
 9. utvikling av lammelse / parese.

Hypertensiv krise - førstehjelp, hva du skal gjøre, hvordan du tar av

Først legevakt for hypertensive krise hjemme ofte spiller en avgjørende rolle på hastigheten på sin leveranse kan avhenge av en persons liv eller mengden av utviklet seg på grunn av sin irreversible effekter.

 1. Først og fremst skal den skadde sitte i en stilling - ligge og gi tilgang til frisk luft, frigjøre fra klær som komprimerer brystet.
 2. Ring et ambulanseteam.
 3. Offrets hode skal kastes litt, for å hindre overdreven blodgennemstrømning til hjernen.
 4. Det anbefales å bruke kaldt til det okkipitale området.
 5. Drikking er strengt kontraindisert for å redusere risikoen for irritasjon av emetisk refleks.
 6. Hvis diagnostisert type patologi som ukomplisert, for lindring av hypertensiv krise kan bruke følgende stoffer: 1 kaptopril tabletter eller hetten (fjerner vaskulær tone, forbedrer nyreblodstrømmen og blodtilførselen til hjertemuskelen, en diuretisk effekt) eller en tablett Nifedipin eller corinfar (stoffet blokkerer flusspat sammensatt, fremmer vasodilasjon og støtter myokardiums arbeid). Tabletter med hypertensive kriser bør tas under tungen. En halv time etter å ha tatt medisiner, er det nødvendig å måle blodtrykket. Hvis det ikke er noen effekt, må du ta en ny dose av legemidlet.
 7. For å lindre hjertesmerter, administreres Nitroglycerin under tungen 1 tablett. Det fjerner spasmen av blodkar og kjemper aktivt med angina.
 8. Med hurtig hjerterytme er 1 tablet metoprolol foreskrevet. Påvirker perifer blodstrøm, reduserer blodtrykket, forhindrer iskemiangrep og normaliserer rytmen av hjerteaktivitet.
 9. For en beroligende effekt av nervesystemet, kan du ta slike beroligende midler som:

Morwort har en positiv effekt på nervesystemet, arbeidet i hjertet og normaliserer blodtrykket. Inneholder tanniner og vitaminer E, A, B, C. Også gunstig påvirker søvn, eliminerer følelser av angst og frykt, støtter immunitet.

Valerian inneholder tilstrekkelig mengde essensielle oljer, tanniner, alkaloider, sukkerarter og annet. Virkningen av det medisinske anlegget er en smertestillende og beroligende effekt. I tillegg fjerner det perfekt spasmer av blodkar og reduserer blodstrømmen til hjernen.

Validol er en blanding av mentol og stoffer ekstrahert fra roten av valerianen. Ta medisiner påvirker nerveenden, hvorav følger utvidelsen av lumen i karene, fjerning av smertefulle opplevelser, reduksjon av nervespenning. Legemidlet er ganske vanlig og praktisk å bruke. For å unngå tilfeller av overdose, bør den daglige dosen ikke overstige 5-6 tabletter.

En reduksjon i blodtrykket er akseptabelt bare med 25-30% av de opprinnelige dataene. Neste dag etter angrepet, må du besøke en lege for diagnostiske studier eller justere den foreskrevne behandlingen.

Hypertensiv krise - diagnose

Diagnosen av HA er basert på:

 • måling av blodtrykk;
 • biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin;
 • elektrokardiogram;
 • ultralyd undersøkelse av nyrene;
 • ekkokardiografi;
 • Røntgenundersøkelse av brystorganer;
 • ophthalmoscopy;
 • anbefalinger fra en kardiolog, oftalmolog, nevropatolog og terapeut.

Behandling, medisiner for hypertensjon

 1. Adrenoblokere reduserer mengden dannelse av binyrene. Anaprilin, Carvedilol.
 2. ACE-hemmere normaliserer nyreblodstrømmen. Enalapril, Captopril.
 3. Kalsium tubal blokkere reduserer vasokonstriksjon, og forhindrer kalsiumstrømmen. Amlodipin.
 4. Diuretika, det vil si diuretika. Hydroklortiazid.
 5. Narkotika av sentral virkning blir sjelden brukt og virker i hjernens sentrum. Moxonidine.

Behandling for hypertensive kriser under sykehusinnleggelse er foreskrevet avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og individuelle indikatorer.

Urgent sykehusinnleggelse er obligatorisk i ineffektiviteten av narkotika som reduserer blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, lungeødem eller systematiske trykkstifter i korte perioder. Lengden på oppholdet på sykehuset kan være 30-35 dager.

Forebygging av hypertensiv krise

Svært viktig er samsvar med dietten for hypertensjon og forebygging av hypertensive kriser i fremtiden.

 • Eliminer stressende situasjoner og dårlige vaner.
 • Bruk regelmessig medisiner, øvelser og utfør selvmåling av trykk, opptak av data i en spesiell notisbok.
 • Kosthold betyr avvisning av stekt, krydret og salt mat. Eliminering av slike drikkevarer som alkohol, sterk te eller kaffe, bør volumet av daglig væske ikke overstige en liter. Det er strengt forbudt å spise søtsaker og ferskt brød.

Hypertensiv krise: manifestasjoner, behandling, forebygging

Hva er denne sykdommen - hypertensive krise, hvordan behandles det? Er hver hypertensive pasient redd for kriser?

Ifølge statistikk, blant ambulanslagets samtaler, er over halvparten hos pasienter med hjerte-og karsykdommer. Og til hver tredje pasient setter legene diagnose: hypertensive krise.

ved hypertensive krise Det er en plutselig forverring av hypertensiv sykdom med en kraftig økning i blodtrykket. En alvorlig tilstand er ledsaget av et brudd på det autonome nervesystemet og en forstyrrelse av hjernekoronar (hjerte) og nyreblodstrøm. Den hypertensive krisen er farlig, ikke bare for helse, men for livet.

Hvorfor er den hypertensive krisen?

De viktigste årsaker til hypertensive kriser De er:

 • plutselig økning i blodtrykk hos pasienter med kronisk hypertensjon
 • plutselig tilbaketrekking av antihypertensive medisiner;
 • neuropsykisk og fysisk overbelastning
 • endre værvarsling i atmosfærisk trykk (som er typisk for meteosensitive pasienter);
 • røyking og drikking av alkohol;
 • et rikelig måltid (spesielt salt) er ikke en natt
 • forverring av sykdommer så som akutt glomerulonefritt, kollagenose (systemisk lupus erythematosus, skleroderma, dermatomyositt, etc.), renal arterie aterosklerose, fibromyshechnaya dysplasi, iskemisk slag
 • mottak av glukokortikoider, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler

Hvordan er det manifestert?

Av manifestasjonens særegenheter utmerker seg to typer hypertensive kriser.

Krisene av type I - lys og kortsiktig. Pasienter klager over hodepine, svimmelhet, kvalme, nervesyke, hjertebank, skjelving i kroppen, tremor (skjelving) av hendene. Røde flekker vises på huden av ansikt og nakke av pasientene. Trykket når 180-190 / 100-110 mm Hg. pulsen øker, innholdet av adrenalin og sukker i blodet stiger, øker blodkoagulasjonen.

Kriser av type II forekommer langsommere, som varer opptil flere dager. Pasientene utvikler alvorlig hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, kortvarig synshemming. Ved en forverring føler pasientene komprimerende smerter i et hjerte av parestesi (en nummenhet, en prikk i kroppen), teste en døvhetstilstand, bevissthetskonfusjon. Det lavere trykket stiger kraftig, og pulstrykket (forskjellen mellom øvre og nedre trykk) øker ikke. På dette tidspunktet øker blodkoagulabiliteten og hormonnivået for norepinefrin.

Hvordan behandle hypertensiv krise?

Pasienter som har hypertensive krise bestått uten alvorlige komplikasjoner, behandles ut-tålmodig.

De viktigste komplikasjonene ved hypertensiv krise er hjerteastma, lungeødem, myokardinfarkt, slagtilfelle. Mens eliminere effektene av en krise bør ikke bare lavere blodtrykk, men også for å forebygge hjerte og vaskulære komplikasjoner ved valg av medikamenter for behandling avhenger av graden av skade på hjerte, hjerne, nyrer, øyne.

Blodtrykk i de første 2 timene etter at hypertensiv krise burde bli redusert med 25 prosent og i løpet av de neste 2-6 timer til 160/100 mm. Hg Art. Du kan ikke redusere trykket for fort, ellers kan sentralnervesystemet, nyrene og hjertet være iskemisk. Som et resultat vil en person ikke lide så mye fra selve krisen som fra feil behandling.

ved hypertensive krise Først av alt er det nødvendig å ringe "ambulanse", og før ankomsten av leger (spesielt hvis det ikke var noen rundt), er det ønskelig å gjøre følgende:

 1. Det er praktisk å sitte ned med beina ned.
 2. For å redusere trykk, ta ett av følgende stoffer (hypertensive stoffer er vanligvis til stede):
  • Captopril 6,25 mg under tungen med utilstrekkelig effekt til å ta stoffet gjentatte ganger for 25 mg etter 30-60 minutter
  • klonidin (klonidin) 0,15 mg oralt eller sublinguelt etter 1 time til 0,075 mg;
  • nifedipin (corinfar, kordafen) 10 mg;
  • hypothiazid 25 mg eller furosemid 40 mg g oralt;
  • med sterkt følelsesmessig stress kan du ta Corvalol 40 dråper eller diazepam 10 mg oralt;
  • i koronar hjertesykdom ved bruk av nitroglycerin (isosorbiddinitrat eller mononitrat) og propranolol (metoprolol, atenolol);
  • med nevrologiske lidelser som et ekstra verktøy kan ha nytte av euphyllin;
  • Ikke bruk ineffektive stoffer - dibazol papazol, ellers kan tilstanden forverre

Den sterke økning i blodtrykket ved hvilket det ikke er noen angstsymptomer fra andre organer stoppet medikamentadministrering kan relativt hurtig virkning (Inderal 20-40 mg sublingualt, kaptopril, furosemid, kitroglitserin).

Blant betingelsene som krever haster innblanding, er ondartet arteriell hypertensjon (CAV), når det diastoliske blodtrykket overstiger 120 mm Hg. Art. Dette fører til en spasme av blodkar, fører til vevsendringer og en enda større økning i trykk. Syndromet er vanligvis manifestert av nyresvikt, nedsatt syn, vekttap, ugunstige symptomer fra sentralnervesystemet, endringer i blodegenskaper.

Kriseforebygging

I hypertensiv sykdom anbefaler leger at de gir fullstendig alkohol. Mange kardiovaskulære stoffer og alkohol er inkompatible, effekten av stoffet er svekket og beskyttelsen reduseres.

For menn kan du ikke konsumere mer enn 50 gram vodka eller ett glass tørrvin (helst rød) eller 0,5 liter øl. For kvinner bør dosen av alkohol reduseres med halvparten.

Det er kjent at røyking akselererer utviklingen av aterosklerose, øker trykket, reduserer oksygeninnholdet i blodet, øker antall hjerteslag Mange tror at hvis du slutte å røyke, det er mye stress, som er enda verre å røyke. Dette er en vrangforestilling. De som har et sykt hjerte, må du definitivt gi opp sigaretter, noe som utvilsomt vil ha nytte da risikoen for kardiovaskulære komplikasjoner minker raskt.

Morgengymnastikk, svømming, sykling, ski, daglig tur i frisk luft i 40 minutter, tone kroppen og gjenopprette helse. Det er bare ikke nødvendig å håndtere hypertensjon med store dumbbells og en bar: overdreven fysiske øvelser kan føre til alvorlige komplikasjoner.

For å bestemme deg selv for et trygt treningsprogram måle puls før, under og etter belastningen. Maksimal pulsrate bør ikke overstige 110-130 slag per minutt.

Hypertensiv krise

Den hypertensive krisen er en akutt tilstand som skyldes overdreven høyt blodtrykk og som manifesteres av et bilde med klinikken for lesjonen av et bestemt målorgan. Når det er nødvendig å raskt redusere blodtrykket for å forhindre skade på tredjepartsorganer. En slik patologisk tilstand er en av de vanligste årsakene til medisinske ambulanser som er vanlige for å ringe en bil. I Vest-Europa de siste tjue årene har det vært en reduksjon i forekomsten av hypertensiv krise hos pasienter med hypertensjon. Dette skyldes forbedringen i behandlingen av arteriell hypertensjon og veksten av rettidig diagnose av denne sykdommen.

Hypertensive årsak krise

Årsaken til kriser i hypertensiv sykdom er forskjellig. Hypertensive kriser finner sted i nærvær av utvikling av høyt blodtrykk hvilken som helst opprinnelse (hypertensiv sykdom og symptomatisk hypertensjon i forskjellige typer), men også med hurtig avbrytelse av stoffer som senker blodtrykket (antihypertensive midler). Denne tilstanden kalles også "uttakssyndrom".

Årsakene som bidrar til fremveksten av hypertensive kriser:

Hypertensiv krise med feokromocytom er en konsekvens av økte katecholaminer i blodet. Det forekommer også med akutt glomerulonephritis.

Når Cohn syndrom aldosteron hypersekresjon oppstår, noe som fører til øket utskillelse av kalium og fremmer omfordeling i legemet av elektrolytt, og dermed føre til akkumulering av natrium og en økning i perifer vaskulær motstand etterhvert.

av og til hypertensive krise utvikler seg på grunn av mekanismen for refleksresponsen som respons på mangel på oksygen (hypoksi) eller hjernens iskemi (ganglionblokkere, bruk av sympatomimetika og avskaffelse av hypotensive stoffer).

Risikoen for hypertensive kriser er tilstede ved akutt skade på visse målorganer. Disorders av regional blodsirkulasjon oppdages i form av akutt encefalopati av hypertensiv, akutt koronarinsuffisiens, hjerneslag og akutt hjerteinsuffisiens. Skader på målorganer oppstår både på toppen av krisen, og på grunn av en kraftig reduksjon av arterielt trykk, spesielt hos eldre.

Identifiser de tre mekanismene for utvikling av hypertensive krisen:
- Økt blodtrykk med overdreven respons av vasokonstriktor cerebral fartøy;
- brudd på hjernens lokale sirkulasjon
Hypotoniske kriser.

Hypertensive krisesituasjoner

De viktigste symptom på en krise med hyperton er en kraftig økning i blodtrykket, som manifesterer betydelig økning i sirkulasjon av hjerne og nyre, på grunn av noe som i vesentlig grad øker risikoen for alvorlige komplikasjoner av kardiovaskulær (myokardialt infarkt, hjerneslag, blødning, subaraknoid, aorta-aneurisme dissekere, akutt nyresvikt, lungeødem, akutt koronar insuffisiens, etc.).

Utviklingen av den hypertensive krisen manifesterer seg: nervøs spenning, angst, angst, hyppig hjertebank, kald svette, følelse av mangel på luft, hevelse av hender, døsighet, ansiktsrødhet.

På grunn av nedsatt cerebral sirkulasjon, oppstår kvalme, svimmelhet, oppkast og synshemming.
Symptomer i hypertensive kriser er svært varierte. Likevel, den hyppigste symptomet, som forekommer i de tidlige stadier i utviklingen av kriser, det er en hodepine, som også kan være ledsaget av oppkast, kvalme, svimmelhet, tinnitus. Denne hodepinen blir som regel forverret av nysing, bevegelse av hode, avføring. Videre er det også ledsaget av smerter i øynene med øyebevegelser og fotofobi.

Når en ondartet sving oppstår i utviklingen av hypertensjon, oppstår hodepine på grunn av en signifikant økning i arterielt trykk og intrakranielt trykk, cerebralt ødem og ledsages av kvalme, nedsatt syn.
Også en annen vanlig manifestasjon av hypertensive kriser er svimmelhet - mens det ser ut til at de omkringliggende gjenstandene, som det var, "spin". Det er to typer svimmelhet: 1) Svimmelhet, som oppstår og intensiverer med endringer i hodeposisjonene, 2) Svimmelhet, som opptrer uavhengig av hodeposisjonen, og som ikke er ledsaget av en følelse av bevegelse.

Hjelp med hypertensiv krise

Førstehjelp for hypertensiv krise:

Avhengig av kompleksiteten til pasientens tilstand, må du ringe en ambulanse.

Sett pasienten i en semi-sittende stilling (for eksempel i en stol), gi fred, legg en liten pute under hodet.

En person som lider av arteriell hypertensjon bør snakke med legen på forhånd om hvilke medisiner han bør ta for å stoppe hypertensive krisen. Som regel kan det være Kapoten (½-1 tablett under tungen til fullstendig resorpsjon) eller Corinfar (1 tablett under tungen til fullstendig resorpsjon).

Det er ikke overflødig å ta en beroligende middel (Valocordin, Corvalol).

Det er nødvendig å registrere verdiene av arterielt trykk og pulsfrekvens. Du kan ikke la pasienten være uten tilsyn. Følgende medisinske råd vil bli gitt til pasienten av legen som ankom.

Hvis den hypertensive krisen ikke kan stoppes eller det er komplikasjoner av det, eller det oppstod for første gang, trenger en slik pasient akutt sykehusinnleggelse i et kardiologisk sykehus.

Når hypertensive krisen oftest brukes:

- Klonidin (et middel for å senke blodtrykket) oralt 0,2 mg, deretter 0,1 mg hver time til trykket faller; ved intravenøs dryppmetode, 1 ml 0,01% i 10 ml 0,9% natriumklorid.

- Nifedipin (kalsiumkanalblokker, dilaterer koronar og perifere kar, og slipper også glatte muskler) med 5, 10 mg i Tabell. danner tugg, og legg deretter under tungen eller svelg; med forsiktighet i hypertensiv encefalopati, hjertesvikt med lungeødem, ødem i optisk nerveplate.

- Natriumnitroprussid (vasodilator) intravenøst ​​i dråpeform i en dose på 0,25 til 10 mg / kg per minutt etter doseringen blir øket til 0,5 mg / kg per minutt hvert 5. minutt. Det vil også være aktuelt samtidig utvikle hypertensiv encefalopati, nyresvikt, når dissekere aortaaneurisme. Hvis det ikke er uttalt effekt innen 10 minutter etter at maksimal dose er nådd, avbrytes administreringen.

- Diazoksyd (direkte vasodilator) 50 mg-150 mg intravenøst ​​med bolus i 10-30 sekunder eller langsom administrering av 15 mg-30 mg per minutt i 20-30 minutter. Det kan være bivirkninger, for eksempel: takykardi, arteriell hypertensjon, kvalme, angina pectoris, hevelse, oppkast.

- Captopril (ACE-hemmer) 25-50 mg per språklig.

- Labetalol (beta-adrenoblokker) 20-80 mg intravenøst ​​med bolus hver 10-15 minutter eller dråpe metode 50-300 mg ved 0,5-2 mg per minutt. Anbefales for encefalopati, nyresvikt.

- Fentolamin (alpha-adrenoblocker) 5-15 mg er en gang intravenøst ​​striated ved hypertensive kriser, som er forbundet med feokromocytom.

- enalapril (ACE-hemmer) intravenøs bolus i løpet av 5 minutter hver 6. time i en dose på 0,625-1,25 mg, som ble fortynnet med 50 ml 5% glukoseløsning eller fysiologisk saltoppløsning; med hypertensive kriser hos pasienter med forverring av iskemisk hjertesykdom, encefalopati, kronisk kongestiv hjertesvikt.

Lindre en hypertensiv krise ovenfor angitte legemidlene kan anvendes i kombinasjon med hverandre eller i kombinasjon med andre antihypertensive midler, spesielt betablokkere og diuretika.

Hypertensiv krisebehandling

Med en hypertensive krise med komplikasjoner kan enhver forsinkelse i behandlingen føre til irreversible konsekvenser. Pasienten er innlagt på intensivavdelingen og begynner umiddelbart å administrere intravenøst ​​ett av følgende legemidler.

Legemidler til intravenøs administrering i hypertensive kompliserte kriser

Hypertensive krise nødhjelp

Ved hypertensive kriser er akutt behandling forsynt med sikte på å redusere arteriell blodtrykk hos en person så snart som mulig, ellers kan irreversibel skade på indre organer ikke unngås.

Derfor er bruken av disse stoffene lurt å alltid ha på hånden i tilfelle behov kopping hypertensive krise når presserende tilstand eller Corinfar eller hette, med den øvre (systolisk trykk, arterial 200 mmHg Alternativt Klonidin sublingually effekten kommer en halv time senere når blodtrykket... redusert med tjuefem prosent, så er det ikke nødvendig å redusere det raskere. Ovenstående tiltak vil være tilstrekkelig, men hvis pasientens tilstand ved bruk av disse stoffene Hvis behandlingen er tidlig for legen, og samtalen av akuttmedisinsk behandling i en hypertensive krise vil muliggjøre effektiv behandling og unngå uopprettelige konsekvenser.

Å ringe på telefon 03 for å ringe til en brigade av akuttmedisinsk omsorg, er det nødvendig å formulere (tydelig) dispatcheren symptomene på pasienten og indeksene av hans arterielle trykk. I utgangspunktet kan sykehusinnleggelse unngås, forutsatt at den hypertensive krisen i pasienten ikke er komplisert av skader på indre organer. Men du må også være forberedt på at sykehusinnleggelse kan være nødvendig hvis hypertensive krisen først oppstod.

Før ankomst av en ambulanse trenger du:

En pasient med et angrep av hypertensiv krise i sengen bør være polstret med noen ekstra puter, og dermed gi ham en semi-sittende stilling i kroppen. Dette svært viktige tiltaket er nødvendig for å forebygge kvelning eller arbeidet med å puste, og det kan ofte oppstå under hypertensive kriser.

I tilfelle en person allerede er i ambulant behandling for hypertensjon, må han nødvendigvis ta en dose (ekstraordinær) av sitt hypotensive stoff. Legemiddelpreparatet vil fungere bedre på den beste måten, hvis du tar det sublinguelt, så å si, resorpsjon under tungen.

Det er nødvendig å redusere blodtrykket med 30 mm. kvikksølvkolonne i en halv time og 50 mm. Kvikksølvkolonnen i en time fra det første blodtrykket. Når det var mulig å oppnå en god senkning, bør det ikke være å ta ytterligere metoder for å senke blodtrykket. Det er også farlig å "slå ned" blodtrykket til normale verdier, fordi dette kan føre til sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, noen ganger irreversible.

Du kan også ta beroligende medisiner, for eksempel Valocardin, for å oppnå normalisering av pasientens opphissede psyko-emosjonelle tilstand, hjelpe ham å bli kvitt frykt, panikk og angst.

En person med hypertensiv krise før legen kommer skal ikke ta alle slags medisiner uten akutt behov. Dette er en ekstremt uberettiget risiko. Det vil være mer riktig å vente på ankomsten av en ambulansebrigade, som vil velge det mest passende stoffet og kunne injisere det. Samme lag av leger kan om nødvendig bestemme sykehusinnleggelse av pasienten på sykehuset eller ta en avgjørelse om sin behandling utenfor pasienten, det er hjemme. Etter at lindringen av den hypertensive krisen er gjort, er det nødvendig å konsultere en kardiolog eller terapeut slik at han kan velge det beste antihypertensive stoffet for tilstrekkelig behandling av hypertensjon.

Etter en hypertensive krise

Konsekvensene av en hypertensive krise kan være veldig forferdelig. Det kan være irreversible endringer i indre organer og systemer, som i fremtiden nødvendigvis vil påvirke pasientens livskvalitet. Ved normal levetid, i fremtiden etter et angrep av en hypertensive krise, er det nødvendig å observere forebygging.

Forebygging av hypertensive kriser er en obligatorisk kompleks øvelse, den inkluderer følgende:

1. Kontinuerlig overvåkning av blodtrykket. Det bør tas som en regel, uavhengig av den generelle helsetilstand, for å måle blodtrykket flere ganger om dagen.

2. Ta medisiner for å senke blodtrykket, utpekt av behandlingslegen, for livet. Hvis du ty til en slik behandling, så vel som en gang i måneden, ikke glem å besøke legen din, kan hypertensive kriser i de fleste tilfeller forhindres.

3. Hvis nødvendig, prøv å unngå alle stressende situasjoner. For å gjøre dette kan du også ty til noen psykoterapeutiske teknikker (for eksempel hypnose eller autogen trening). Det er nødvendig å inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine.

4. Det er helt nødvendig å utelukke nikotin og alkohol fra livsstilen. Det er under deres overgrep at det oppstår en skarp og vedvarende spasmer i blodårene, og konsekvensene av dette kan være veldig tragiske.

5. Det er nødvendig å kontrollere vekten nøyaktig, fordi pasienter med overvekt som regel har forhøyet sukkernivå i blodet, som når hypertensiv krise er truet med alvorlige komplikasjoner.

6. Næringsdiett for hypertensive kriser bør også justeres. Koking salt er strengt forbudt å bruke, siden det er i det som natrium, som beholder vann i kroppen. Medisinske preparater for hypertensiv krysse produserer den mest effektive effekten dersom kostholdet er saltfritt når hypertensive. Derfor er det viktig å følge et tilstrekkelig, rasjonelt kosthold i en hypertensive krise.

Forebygging av hypertensiv krise på den obligatoriske måten er ikke nødvendig uten kontroll over mengden flytende drukket. Fordi blodtrykk under hypertensiv hypertensjon er overdreven, bør væsker ikke drikke mer enn en og en halv liter per dag. Drikker som inneholder natrium bør utelukkes helt. Kosthold i hypertensive kriser bør utnevnes av den behandlende legen, i beste fall en ernæringsfysiolog.

Gjenoppretting etter hypertensive krisen er gjort i rekkefølge obligatorisk, og i henhold til det enkelte program for hver enkelt pasient.

Hvis pasienten allerede er på en stabil sengestil, begynner de å gjennomføre fysiske aktiviteter som rehabiliterer, som er utformet for å løse følgende oppgaver:

- balansering av pasientens nevropsykiske tilstand

- Ikke en skarp vesen til den fysiske stressen i menneskekroppen;

- senke fartøyene med tonus

- Forbedring av kvaliteten på kardiovaskulærsystemet

Gjenoppretting etter en hypertensive krise har nødvendigvis inkludert individuelle og gruppe studier i medisinsk og fysisk kultur.

Hypertensiv krise: symptomer, tegn, behandling

Hypertensiv krise - en patologisk tilstand, der det oppstår en plutselig kritisk økning i blodtrykket (BP), ledsaget av en kraftig forverring av trivsel. Dette er den hyppigste grunnen til å ringe en ambulanse hos voksne. ICD-10-koden er I10.

Er krisen farlig? Forekomsten av livstruende komplikasjoner: slag, kongestiv hjertesvikt, hjerteinfarkt, lungeødem, aorta-disseksjon, akutt nyresvikt.

Som med komplisert og ukomplisert krise trenger pasienten akutt medisinsk behandling.

Årsaker til hypertensiv krise

Den umiddelbare årsaken til krisen er en plutselig og signifikant økning i blodtrykket. Som regel er det et langt høyt blodtrykk, men med noen sykdommer kan det oppstå en krise mot bakgrunnen av normale blodtrykksverdier.

Pasientene er alvorlig hodepine, ledsaget av kvalme, noen ganger oppkast, forvirring, øresus, tåkesyn, følsomhet og termoregulering, økt svetting, hjerterytmeforstyrrelser.

I 30% av hypertensjonene er det observert kriser, og de kan oppstå, selv ved begynnelsen av hypertensjon, 1-2 grader.

I tillegg til hypertensjon kan patologi utvikle seg mot bakgrunnen til følgende sykdommer:

 • nyresykdom og blodkar (som en komplikasjon av pyelonefritt, glomerulonefritt, Nephroptosis, nefropati gravid, diabetisk nefropati);
 • endokrine sykdommer (systemisk lupus erythematosus, feokromocytom, Itenko-Cushing syndrom);
 • Aterosklerotisk lesjon av aorta og dets grener;
 • stoppe bruken av antihypertensive stoffer;
 • alvorlige brannsår, craniocerebral traumer;
 • tar amfetamin og kokain;
 • neoplasmer i hjernen.

Risikofaktorer inkluderer overdreven fysisk anstrengelse, hyppige belastninger, hypotermi, meteorologisk avhengighet, alkoholmisbruk, metabolske forstyrrelser, hos kvinner - overgangsalderen.

Hypertensiv krise - hva er det?

Krisen kan ha en neurovegetativ, ødematisk og konvulsiv form, for å være komplisert og ukomplisert.

Med en krise med en overvekt av neurovegetativ syndrom, er det en signifikant utgivelse av adrenalin, hvor årsaken vanligvis er mental overstyring.

Ovarieformen av krisen er mer karakteristisk for kvinner med overdreven kroppsvekt mot bakgrunnen av ubalanse av renin-angiotensin-aldosteronsystemet.

Den konvulsive krisen er forårsaket av et brudd på reguleringen av tonen i cerebral arterier av liten kaliber mot bakgrunnen av en kraftig økning i blodtrykket.

Ukomplisert form utvikles ofte hos relativt unge pasienter. Komplisert krise er mye mindre vanlig, preget av pasienter med alvorlige sammenhengende sykdommer eller en lang historie med hypertensjon, karakterisert ved nederlag av målorganer. Avhengig av plasseringen, er komplikasjonene delt inn i vaskulær, hjerte-, cerebral, renal, oftalmisk.

Når en utviklet krise har en tendens til å komme seg igjen. Tapet av målorganer kan forekomme både i krisens høyde og med en rask reduksjon av blodtrykket.

Følgende typer kriser er preget av mekanismen for å øke blodtrykket:

 • hypokinetisk reduksjon av hjerteutgang og en kraftig økning i blodkarets motstand, med et hovedsakelig økt diastolisk trykk; observeres hovedsakelig hos eldre pasienter med alvorlige cerebrale symptomer;
 • hyperkinetisk - økt hjerteutgang med normal eller nedsatt tone i perifere blodårer, med en økning i systolisk trykk;
 • eukinetisk - forekommer med normal hjerteutgang og økt tone i perifere blodårer, mens både systolisk og diastolisk trykk kan øke.

Tegn på hypertensiv krise

Hvordan manifesterer sykdommen seg? Pasientene er alvorlig hodepine, ledsaget av kvalme, noen ganger oppkast, forvirring, øresus, tåkesyn, følsomhet og termoregulering, økt svetting, hjerterytmeforstyrrelser.

Neurovegetativ krise er preget av nervøsitet, rødme i ansiktets og nakkens hud, tremor i overekstremiteter, tørr munn, økt svette. Hodeintensitetshode er lokalisert i den tidlige eller occipitale regionen, eller har en diffus karakter. Også pasientene klaget av øresus eller hode, synsforstyrrelser (flimring fluer og / eller sløret syn), hyppig vannlating (i dette tilfelle en stor mengde lys urin), kan observeres nummenhet, en følelse av sammensnøring og brenning av huden, nedsatt taktil og smertefølsomhet. Det bestemmer akselerasjonen av hjertefrekvensen, en økning i pulstrykket. Varigheten av angrepet er vanligvis 1-5 timer, som regel er det ingen trussel mot pasientens liv.

Komplisert krise er mye mindre vanlig, preget av pasienter med alvorlige sammenhengende sykdommer eller en lang historie med hypertensjon, karakterisert ved nederlag av målorganer.

Den ødematøse form av patologi hodepine er mindre uttalt, der er apati, depresjon, tretthet, forvirring i tid og rom, bleke hud, hevelse av øyelokkene og fingrene av armene, ansikts poser. Krisen foregår vanligvis av muskelsvikt, ekstrasystoler, nedsatt diurese. Angrepet varer fra flere timer til flere dager og har et relativt gunstig kurs.

Den konvulsive form har det mest alvorlige kurset. Det er preget av cerebral ødem, som kan vare opptil flere dager (vanligvis 2-3 dager), er karakteristisk for pasienter med nyrepatologi. Tonisk og klonisk kramper, bevissthet, amnesi observeres hos pasienter. Det er ofte komplisert ved intracerebral eller subarachnoid blødning, parese, koma, funksjonshemning og død av en pasient er mulig.

Når en utviklet krise har en tendens til å komme seg igjen. Tapet av målorganer kan forekomme både i krisens høyde og med en rask reduksjon av blodtrykket.

Førstehjelp for hypertensiv krise

Ved første tegn på krise bør en ambulans mannskap umiddelbart bli kalt. Før hun kommer, må du gi pasienten førstehjelp. Det bør være soothed, sittende eller lagt på en slik måte at hodet ble hevet, sørg for at det var frisk luft (åpne vinduene i rommet, løsne de tette klærne). Mål blodtrykket, og måler deretter hvert 20.-30. Minutt, registrer resultatene du trenger for å informere legen. Hvis pasienten allerede har blitt foreskrevet visse antihypertensive stoffer, ta en ekstraordinær dose av legemidlet. Med en sterk nervøs spenning, kan du ta beroligende (tinktur av valerian, motherwort, Corvalol, Valocordinum, etc.).

Risikofaktorer inkluderer overdreven fysisk anstrengelse, hyppige belastninger, hypotermi, meteorologisk avhengighet, alkoholmisbruk, metabolske forstyrrelser, hos kvinner - overgangsalderen.

Hva kan ikke gjøres i førstehjelp? Du kan ikke senke trykket raskt - dette kan føre til hjerteinfarkt. I tillegg kan du ikke gi pasienten medisiner som ikke er foreskrevet av en lege, selv på grunn av at de en gang hjalp andre.

diagnostikk

Det er mulig å mistenke fremveksten av en krise med en økning i blodtrykksnivået over de individuelt tolererte verdiene mot bakgrunnen av plutselig fremvoksende kliniske tegn på vegetativ, hjerte-, cerebral karakter. Mål blodtrykket flere ganger i intervaller på 15 minutter (først på begge hender og deretter på armen hvor indikatoren var høyere). Arterialt trykk hos pasienter med krise kan øke i ulike grader (vanligvis systolisk er over 170, og diastolen overstiger 110 mm Hg). Etablering av høyt blodtrykk i kombinasjon med et karakteristisk klinisk bilde er tilstrekkelig for den første diagnosen og igangsetting av medisinsk behandling. Ytterligere undersøkelse utføres om nødvendig etter lindring av akutte symptomer på krisen.

I løpet av fysisk diagnose er takykardi eller bradykardi, ekstrasystol, hard pust, våt hvesning i lungene bestemt.

Fra instrumentelle metoder blir elektrokardiografer vanligvis brukt. Ved dekoding av elektrokardiogrammet er det tatt hensyn til forekomsten av hjerterytmeforstyrrelser, ledning og fokal endringer og venstre ventrikulær hypertrofi.

I noen tilfeller kan ekkokardiografi, elektroencefalografi, rheoencefalografi, daglig overvåkning av arteriell trykk være nødvendig. For å utelukke et slag kan magnetisk resonansavbildning være nødvendig.

Fra laboratorieundersøkelser er en generell blod- og urintest, en biokjemisk blodprøve og andre indikert i henhold til indikasjonene (for eksempel et koagulogram).

Du kan ikke senke trykket raskt - dette kan føre til hjerteinfarkt. I tillegg kan du ikke gi pasienten medisiner som ikke er foreskrevet av en lege, selv på grunn av at de en gang hjalp andre.

Pasienten henvises til en oftalmolog for å utføre en oftalmokopi (i tilfelle av hypertensjon blir symptomkomplekset av stagnerende fundus avslørt). Det kan også være nødvendig å konsultere en kardiolog, nephrologist, endokrinolog og andre spesialister.

behandling

Med en ukomplisert form for sykehusinnleggelse er ikke nødvendig, utføres behandlingen hjemme, med utviklingen av komplikasjoner, utføres behandling på sykehuset, men det begynner selv på prehospitalet. Ikke-stopp, samt gjentatte kriser og behovet for tilleggsstudier for å klargjøre diagnosen er også indikasjoner på pasientens sykehusinngang på sykehusklinikken. Valget til fordel for denne eller den aktuelle behandlingsordningen avhenger av den etiologiske faktoren og krisens form.

I tilfelle av en kritisk økning i blodtrykk, er pasienten tildelt sengestil, hvile og diett.

Medikamentterapi er rettet mot å normalisere blodtrykket, beskytte målorganer, stabilisere kardiovaskulærsystemet og eliminere symptomene på hypertensiv krise.

For å redusere nivået av blodtrykk, kalsiumkanalblokkere, angiotensinkonverterende enzymhemmere, beta-blokkere og vasodilatatorer, brukes. Det er viktig å sikre jevn blodtrykksreduksjon (ca. 25% av den opprinnelige verdi i løpet av en time, reduseres til normale verdier i løpet av 2-6 timer), fordi en for hurtig fall i blodtrykket øker risikoen for akutte vaskulære komplikasjoner.

Symptomatisk behandling kan omfatte oksygenbehandling, bruk av hjerteglykosider, diuretika, antiarytmika, smertestillende midler, antikonvulsiva midler, antiarytmika og antiemetika. Som ekstra symptomatiske midler kan brukes sennepplaster, fotbad, samt hirudoterapi.

Det er mulig å mistenke fremveksten av en krise med en økning i blodtrykksnivået over de individuelt tolererte verdiene mot bakgrunnen av plutselig fremvoksende kliniske tegn på vegetativ, hjerte-, cerebral karakter.

outlook

Prognosen for en krise er avhengig av tilstedeværelsen og typen komplikasjoner, aktualitet og effektivitet av behandling og rehabilitering. Ved rettidig diagnose og tilstrekkelig terapi, en betinget gunstig prognose - det er mulig å stabilisere blodtrykket og unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner, men som regel er det ikke mulig å kurere sykdommen helt.

Dødsårsaken som følge av krise kan være et slag, hjerteinfarkt eller andre akutte sirkulasjonsforstyrrelser.

Rehabilitering og forebygging

Ved primær forebygging, samt for å forebygge skadelige virkninger av hypertensiv krise bør straks behandle sykdommer som kan føre til sykdom, for å overvåke og tid for å normalisere blodtrykket, gir opp dårlige vaner, for å kontrollere kroppsvekt, unngå stress, fører en aktiv livsstil, overholde prinsippene for sunn mat. Pasienter som lider av høyt blodtrykk bør begrense inntaket av bordsalt (ikke mer enn 5 g per dag), nekte matvarer som inneholder salt i store mengder, tunge, fete matvarer, tonic drikkevarer. Det er nødvendig å observere regimet av arbeid og hvile, spesielt viktig er en full natts søvn.

video

Vi tilbyr å se på en video om emnet i artikkelen.

Les Mer Om Fartøyene