Den generelle eller felles analyse av et blod: Dekoding av normer (tabell)

Fullstendig blodtelling (CBC, detalj) - en klinisk studie, og resultatene av disse generelle tilstand av legemet, for inflammasjon eller vitale mikro mangler.

Indikasjon for


Indikatorer for en generell blodprøve kan indikere forekomst av patologiske prosesser i kroppen og brukes til å diagnostisere de fleste sykdommer, nemlig:

 • virale og bakterielle infeksjoner;
 • inflammatoriske prosesser;
 • hemorragiske sykdommer;
 • allergiske reaksjoner;
 • metabolske forstyrrelser, etc.

Ved hjelp av den gjentatte analysen er det mulig å overvåke dynamikken og effektiviteten av behandlingen av allerede diagnostiserte sykdommer. I så fall bør både den første og den andre analysen utføres i ett laboratorium, da resultatene av studiene kan variere avhengig av instrumentets og metodens metoder.

Forberedelse for analysen

Forberedelse til en generell blodprøve er enkel, krever ingen spesielle restriksjoner og består av følgende anbefalinger:

 • Gi blod fra fingeren på tom mage, 12 timer etter det siste måltidet;
 • 2-3 dager spiser ikke fettstoffer og alkoholholdige drikker;
 • En dag før prosedyren, utelukke intensive termiske prosedyrer (badstue, badstue);
 • Det er umulig å gjennomgå prosedyren etter røntgenstråler, massasje, injeksjoner, fysioterapiøvelser, akupunktur, etc.;
 • Det er forbudt å røyke 1 time før prosedyren.

Tolkning av normen for en generell blodprøve hos voksne (tabell)

Plasmens sammensetning inneholder de ensartede elementene som er gjenstand for studien: erytrocytter, leukocytter, blodplater. Formede elementer er de største elementene i plasma og opptar 40-45% av plasmavolumet.

Dekrypteringsskjemaet inneholder retningslinjer med normer for hvert studieobjekt, som kan variere avhengig av:

 • utstyr for overvåkning av plasmaelementer;
 • nødvendige forhold
 • metoder for å gjennomføre en generell klinisk blodprøve.

Resultatene av en klinisk studie er også avhengig av pasientens forberedelse og overholdelse av teknikken for biologisk materialprøvetaking av medisinsk personell.

hemoglobin

Hemoglobin (Hb) er et rødt plasmapigment som er inneholdt i røde blodlegemer og består av protein og jernioner. Hemoglobin kan ta opp til 95% av erytrocytt-celle og tar del i transporten av oksygen (fra lungene til cellene) og karbondioksyd (fra cellene til lungene).

En lavere mengde hemoglobin (anemi) observeres med mangel på B-vitaminer, med rikelig blødning og hemorragiske sykdommer. Mangel på hemoglobin krever behandling, siden alle vev i kroppen mangler oksygen.

Nivået på rødt pigment øker med hjertefeil, på grunn av mangel på væske (med diaré, oppkast, etc.), når blodet kondenserer. Midlertidig økning i Hb forårsaker intens fysisk aktivitet.

erytrocytter

Erytrocytter (RBC) er røde blodlegemer som består av hemoglobin. I den generelle kliniske analysen av blod bestemmes nivået av hemoglobin, og antall erytrocytter, samt retikulocytter (RTC) er forløpene av erytrocytter. Alle disse kvantitative indikatorene gjenspeiler prosesser av hematopoiesis.

En økning i røde blodceller over 6 x 10 (i 12 grader) / l er et symptom på følgende sykdommer:

 • leukemi;
 • akutt forgiftning;
 • oksygen sult (hypoksi);
 • en svulst i leveren eller nyrene,

Redusere nivået av røde blodlegemer indikerer anemi, oppstår etter forgiftning, hypotermi og som følge av allergiske reaksjoner.

Hvis RBC er betydelig redusert eller overstiger normen, er en biokjemisk blodprøve tildelt for å oppdage mangel på vitaminer og mikroelementer.

Fargemåling

En generell klinisk blodprøve inneholder en såkalt fargeindeks (MCHC) - dette er den beregnede verdien som reflekterer metningen av røde blodlegemer med hemoglobin. Et brudd på CP er et viktig symptom på utviklingen av jernmangel og B-mangelanemi.

En økning i MCHC indikerer mangel på folsyre og vitamin B-12, og en reduksjon i jernmangelanemi.

leukocytter


Leukocytter (L) er hvite blodlegemer som er ansvarlige for desinfeksjon av blod og kroppsvev fra patogene virus, bakterier og sopp. Det finnes 5 typer leukocytter. I den generelle analysen av blodet undersøkes både den totale konsentrasjonen og elementets art:

nøytrofile - stikke, segmentonuclear, - okkupere det meste av hele antallet leukocytter og er ansvarlig for ødeleggelsen av skadelige bakterier.

Overdreven nøytrofile i blodet observeres i: bakterielle infeksjoner, alkohol og akutt forgiftning, med aktive prosesser av vevdød (for eksempel brenne, gangren, hjerteinfarkt).

Akutt nøytrofilmfeil er funnet i alvorlige bakterielle og virale infeksjoner, med beinmargekreft.

lymfocytter Er blodets immunceller.

Et høyt nivå av lymfocytter kan være et symptom på sykdommer som meslinger, vannkopper, rubella og andre virusinfeksjoner, visse bakterielle infeksjoner (tuberkulose) og kreftprosesser.

Nedgangen i antall lymfocytter er observert i begynnelsen av akutte virussykdommer, under utvikling av onkologiske patologier (leukemi), etter stråling og kjemoterapi.

eosinofile Er plasmaproteinceller, hvis hovedfunksjoner er ødeleggelsen av allergener - fremmede proteiner som kommer inn i menneskekroppen. Eosinofiler bidrar til å redusere betennelse, helbredende sår, ødelegge parasitter.

Økningen i eosinofiler signalerer en allergisk reaksjon på mat, medisin, infeksjon med ormer, samt forekomst av svulster og ondartede svulster.

Reduksjon av eosinofiler er observert med fysiologisk stress og utmattelse av kroppen: brannsår, sepsis, kirurgisk inngrep, traumer, akutt blindtarmbetennelse.

basophils Er en type leukocytter som utfører funksjonen for å søke etter patogene bakterier og virus. Etter påvisning av skadelige celler, forhindrer basofiler deres spredning gjennom kroppen.

Nivået på basofile celler stiger som svar på allergiske reaksjoner, onkologiske sykdommer i blodet, gastrointestinale sykdommer (mage og duodenale sår).

Nedgangen i antall basofiler kan forekomme med smittsomme sykdommer på gjenopprettingsstadiet, i første trimester av graviditet og med kjemoterapi.

monocytter eliminere patogene celler og deres fragmenter fra blodplasmaet.

Høye nivåer av monocytter observeres ved tuberkulose, lupus erythematosus, revmatisme, betennelse i lymfesystemet og lavt leukemi og alvorlige former for anemi.

blodplater

Blodplater (PLT) er blodcellene som trengs for å danne et "plugg" på blødningsstedene, og blodplater leverer næringsstoffer til blodkarceller.

Mangel på blodplater er en farlig tilstand og er observert i resultatene av en generell klinisk blodprøve for dysfunksjon av skjoldbruskkjertelen, lever, kjemisk forgiftning og alvorlige virusinfeksjoner, med onkologiske sykdommer. En signifikant økning i nivået av blodplater angir i de fleste tilfeller onkologiske prosesser.

Erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR)

Erytrocytsedimenteringshastighet (ESR) er prosessen med avsetning av røde blodlegemer i blodplasmaet til bunnen av røret under påvirkning av tyngdekraften. Hvis kroppen utvikler betennelse, har det en tendens til at erytrocytter holder seg sammen, mens frekvensen av deres sannsynlighet øker.

En liten økning i graden av erytrocytsedimentering er normal i svangerskapet, etter fødsel. En generell blodprøve hos voksne etter 50 år kan også vise ESR med 5-10 poeng mer enn normalt.

Patologiske årsaker til økt ESR-inflammatoriske prosesser og kroniske infeksjoner, nyresykdommer, skader (brudd, sår, sjokk posttraumatiske tilstander).

Reduksjon i graden av erytrocytsedimentering skjer som et resultat av en forstyrrelse av vann-saltbalansen i kroppen (mangel på salt), under vegetarisme, faste og graviditet.

I svangerskapet

Under graviditeten tilpasser kvinnens kropp til nye forhold, særlig på behovet for å gi fosteret oksygen og næringsstoffer, noe som resulterer i at hemopoiesen aktiveres og plasmavolumet øker med 30-35%.

Hovedindikatorene for den generelle analysen av blod under svangerskapet endres også. Først av alt, reduseres antall røde blodlegemer mot bakgrunnen av økt blodvolum. Det aktive arbeidet i immunsystemet fører til en økning i nivået av basofiler hos gravide kvinner.

I graviditetens siste trimester kan en generell klinisk studie av blod vise følgende endringer i indeksene:

 • økning i ESR til 50 millimeter per time;
 • øker antall leukocytter til 100-109 per liter;
 • øke koagulering av blod ved å øke fibrinogen i plasma;
 • reduksjon i antall hematokrit;
 • reduksjon av hemoglobin opptil 110 gram per liter.

Etter levering bør parametrene for den generelle blodprøven komme tilbake til normal, men i noen tilfeller er det en økning i leukocytter og ESR, som skyldes tung fødsel, amming eller stress.

Generell blodprøve (UAC): Hva viser normen og avvik, resultattabellene

Felles blodet tilhører rutinemessige undersøkelser av kliniske laboratorium - dette er den første analysen, som gir en person, den passerer legeundersøkelse eller når syke. I laboratoriet faktisk KLA referert til som general-kliniske forskningsmetoder (CBC).

Selv folk som er langt fra alle laboratorie vanskelighetene, Pestryaev vekt trudnovygovarivaemyh vilkår godt guidet i normer, verdi navn og andre parametere så lenge svaret skjemaet dukket leukocytter celleenhet (WBC), røde blodceller og hemoglobin fra en fargeindikator. Utbredt kolonisering av medisinske fasiliteter alle typer utstyr ikke bestått og laboratorietjenester, mange erfarne pasientene var i en blindgate: at noen uforståelig forkortelse av brev, alle slags tall, ulike egenskaper av røde blodlegemer og blodplater...

Forklaring av egen styrke

Vanskeligheter for pasienter utgjør en generell blodprøve, produsert av en automatisk analysator og omhyggelig omskrivet på skjemaet av den ansvarlige laboratorieassistenten. Forøvrig har den "gullstandard" av kliniske studier (mikroskop og øye lege) ikke er avbrutt, slik at en hvilken som helst analyse som produseres for diagnose, skal påføres på glass, farget og avsøkt for å detektere morfologiske forandringer i blodcellene. Enheten i tilfelle av en betydelig reduksjon eller øke en viss populasjon av celler kan ikke takle og "protest" (nekte å arbeide), uansett hvor godt han kan være.

Noen ganger folk prøver å finne forskjellene mellom generell og klinisk blodprøve, men trenger ikke å lete etter dem, fordi den kliniske analysen innebærer samme studien, som for enkelhets skyld kalles generelt (slik kortere og mer forståelig), men essensen forblir den samme.

En generell (utvidet) blodprøve inkluderer:

 • Bestemmelse av blodcellekomponenter: røde blodceller - røde blodceller som inneholder hemoglobin pigment som bestemmer fargen på blod, og hvite blodceller som ikke inneholder pigment, så kalt hvite blodceller (neutrofiler, eosinofiler, basofiler, lymfocytter, monocytter);
 • Hemoglobin nivå;
 • Hematokrit (en hematologianalysator, selv om noen kan bestemmes på øyet etter å ha blitt spontant erytrocytter vil synke til bunnen);
 • Fargeindikator, beregnet av formelen, hvis studien ble utført manuelt, uten deltagelse av laboratorieutstyr;
 • Sedimenteringshastigheten for erytrocytter (ESR), som tidligere ble kalt reaksjonen (ROE).

En generell blodprøve viser reaksjonen av denne verdifulle biologiske væsken til noen prosesser som forekommer i kroppen. Hva det inneholder røde blodceller og hemoglobin som utfører pustefunksjon (oksygenoverføring stoffer og fjerne fra dem karbondioksyd), leukocytter beskytter kroppen mot infeksjoner, blodplater som er involvert i koagulasjonsprosessen, som kroppen reagerer på sykdomsprosesser, ord, reflekterer JAB tilstanden kroppen i ulike perioder av livet. Begrepet "fullstendig blodtelling" betyr at, i tillegg til hovedindikatorer (hvite blodlegemer, hemoglobin, røde blodceller), er studert i detalj WBC (granulocytter og celler agranulotsitarnoy serien).

Dekoding av blodprøver er best overlatt til legen, men hvis du har en spesiell ønske, kan pasienten prøve å studere utstedt i de kliniske laboratorieresultater, og vi vil hjelpe ham i dette, og kombinerer kjent navn med forkortelsen av automatisk analysator.

Bordet er lettere å forstå

Vanligvis registreres resultatene av studien i en spesiell form som sendes til legen eller utstedes til pasientens hender. For å gjøre det enklere å navigere, la oss prøve å presentere en detaljert analyse i form av et bord, der vi introduserer normen for blodindekser. Leseren vil også se i tabellen slike celler som retikulocytter. De er ikke inkludert i antallet obligatoriske indikatorer på total blodanalyse og representerer de unge former av røde blodlegemer, det vil si, er forløpere for røde blodceller. Retikulocytter undersøkes for å bestemme årsaken til anemi. I et friskt, voksent menneske perifert blod dem ganske litt (hastigheten vist i tabellen) i nyfødte av disse celler kan være 10 ganger mer.

Og et eget bord for barn

Tilpasning til nye levekår for alle systemene til den nyfødte organismen, deres videre utvikling hos barn etter året og den endelige dannelsen i ungdomsårene, gjør blodindikatorer forskjellig fra voksne. Ikke vær overrasket over at normer for et lite barn og en person som har overskritt flertallet, kan noen ganger skille seg betydelig, slik at det finnes et bord med normale verdier for barn.

Det skal bemerkes at normenes verdier kan variere i forskjellige medisinske kilder og i forskjellige laboratorier. Dette skyldes ikke det faktum at noen ikke vet hvor mange celler det skal være eller hva det normale nivået av hemoglobin er. bare Ved hjelp av ulike analytiske systemer og teknikker har hvert laboratorium sine egne referanseverdier. Imidlertid er disse finesser lite sannsynlig å være av interesse for leseren...

Deretter vil vi analysere mer detaljert hovedindikatorene for en generell blodprøve og finne ut deres rolle.

Erytrocytter i den generelle analysen av blod og deres egenskaper

Erytrocytter eller røde blodlegemer (Er, Er) - den mest tallrike gruppen av blodlegemer i blodet, representert av kjernefysiske disker av bikonkav form (normen hos kvinner og menn er forskjellig og er henholdsvis 3,8 - 4,5 x 10 12 / l og 4,4 - 5,0 x 10 12 / l). Erytrocytter fører en generell blodprøve. Med flere funksjoner (puste vev, regulerer en vann- og saltbalansen, bærer på sine overflater antistoffer og immunkomplekser, delta i koagulasjonsprosessen, osv.), Disse celler har evnen til å trenge inn i de mest utilgjengelige steder (smale og snirklete kapillærer). For å utføre disse oppgavene må erytrocyter ha visse egenskaper: størrelse, form og høy plastisitet. Eventuelle endringer i disse parametrene som går utover normen, viser en generell blodprøve (undersøkelse av den røde delen).

Erytrocytter inneholder en viktig komponent for kroppen, bestående av protein og jern. Det er et rødt blodpigment som kalles hemoglobin. Redusering av de røde blodcellene i blodet fører vanligvis til et fall i nivået av Hb, selv om det er et annet bilde: Det er nok røde blodlegemer, men mange av dem er tomme, og i OAK vil det være lavt innhold av rødt pigment. For å lære og evaluere alle disse indikatorene, er det spesielle formler brukt av leger før utseendet på automatiske analysatorer. Nå er slike tilfeller involvert i utstyret, og på tomten av den generelle blodprøven finnes det flere grafer med en uforståelig forkortelse og nye måleenheter:

 1. RBC er totalt antall røde blodlegemer (erytrocytter). Gamle mennesker husker at før de ble tellet i kameraet Goryaeva til millioner i en mikroliter (4,0 - 5,0 millioner - var en slik regel). Nå blir mengden målt i SI-enheter per liter (10 12 celler / L). Øke mengden Er- polycytemi kan være forbundet med psyko-emosjonell og fysisk stress, som bør tas i betraktning når du skal gi en generell blodprøve. Patologisk økning i røde blodlegemer - erythremia, som regel er forbundet med et brudd på hematopoiesis. Nedre verdier av indikatoren (erytrocytopeni) oppstår med blodtap, hemolyse, anemi, en reduksjon i produksjonen av røde blodlegemer.
 2. HGB er hemoglobin, det er et protein som inneholder jern og er målt i gram per liter (g / l), men er usannsynlig å dvele ved en detaljert beskrivelse av indeksen, fordi, sannsynligvis, det er intet menneske som ikke vet om normal hemoglobin (120-140 g / l hos kvinner 130 - 160 g / l for menn) og dens hovedformål - å transportere oksygen (oksyhemoglobin) til vev, karbondioksid (karbogemoglobin) fra dem, og opprettholdelse av syre-base-likevekten. Som regel, med en nedgang i denne indikatoren, tenker man på anemi. Fallet av hemoglobin under det akseptable nivået krever en omfattende undersøkelse av pasienten (å finne årsaken).

HCT - hematokrit, indikatoren er uttrykt som en prosentandel. Det kan observeres hvis venstre alene ampulle med konserverte blodet, for den spontane sedimentering av blodceller: rød mettet del seg på bunnen - hemocytten, gulaktig væske øvre lag - plasma, er forholdet mellom fallen erytrocytter og totalt blodvolum hematokrit. øke indikatoren er observert med erythremia, erytrocytose, sjokk, polyuri, redusere nivå - med anemi og økt blodvolum i blodet (BCC) på grunn av økt plasma (for eksempel under graviditet).

 • Fargeindeks, som indikerer metning av røde blodlegemer (erytrocytter) med hemoglobin, beregnes med formelen: CP = hemoglobin (g / l) x 3: de tre første sifrene i antall røde blodlegemer. For eksempel er HGB (Hb) = 130 g / l, erytrocyter = 4,1 X 10 12 / L, CP = (130 x 3): 410 = 0,95, som tilsvarer normen.
 • Erytrocytindekser (MCV, RDW, MCH, MCHC) beregnes ut fra totalt antall erytrocytter, nivået av hemoglobin og forholdet mellom blodvolum og erytrocytter (hematokrit):
  • MCV (gjennomsnittlig erytrocytvolum), uttrykt i femtolitrah. Enheten legger sammen volumene av normocytter, mikrocytika (Lilliputians), makroceller (store celler), megalocytter (giganter) og beregner gjennomsnittsverdien av volumet. Indikatoren tjener til å bestemme vann-salttilstanden og typen av anemi.
  • RDWc - grad av erytrocytt mangfold, viser hvor mye celler avvike fra hverandre i volum - anisocytose (normocytter, mikrocytika, makro-celler, megalocytter).
  • MCH - (gjennomsnittlig innhold av Hb i Er) - et analogt fargeindeks som indikerer metning av celler med hemoglobin (normokromi, hypo- eller hyperkromi).
  • MCHC (gjennomsnittlig innhold og gjennomsnittlig konsentrasjon av blodpigment i røde blodlegemer). ICSU korrelerer med slike indikatorer som MCV og MCH og beregnes ut fra hemoglobin og hematokritnivåer (ICSH under normen kan primært indikere hypokrom anemi eller thalassemi).
 • Indikator for mange sykdommer - ESR

  ESR (frekvensen for erytrocytsedimentering) betraktes som en indikator (ikke-spesifikk) av de mest varierte patologiske endringene i kroppen, så denne testen blir nesten aldri unngått i diagnostisk søk. Satsen for ESR er avhengig av kjønn og alder - i helt friske kvinner er det 1,5 ganger høyere enn dette tallet hos barn og voksne menn.

  Som regel registreres en slik indikator som ESR i bunnen av skjemaet, det vil si å fullføre den generelle analysen av blodet. I de fleste tilfeller måles ESR i 60 minutter (1 time) i det uerstattelige Panchenkovs stativ, men i vår høyteknologiske tid finnes det enheter som kan forkorte tiden for bestemmelse, men ikke alle laboratorier har dem.

  Leukocyt-formel

  Leukocytter (Le) er en "motley" gruppe av celler som representerer "hvitt" blod. Antall leukocytter er ikke så stor som innholdet i røde blodlegemer (erytrocytter), deres normale verdi i en voksen varierer i 4,0 - 9,0 x 10 9 / l.

  I UAC er disse cellene representert som to populasjoner:

  1. Celle-granulocytter (granulære leukocytter), inneholdende granulater som er fylt med biologisk aktive stoffer (BAS): nøytrofiler (stenger, segmenter, juveniler, myelocytter), basofiler, eosinofiler;
  2. Representanter for agranulocyt-serien, som imidlertid også kan ha granuler, men med forskjellig opprinnelse og formål: immunokompetente celler (lymfocytter) og "sanitarer" i kroppen er monocytter (makrofager).

  Den hyppigste årsaken til økning i leukocytter i blodet (leukocytose) - Infeksiøs-inflammatorisk prosess:

  • I den akutte fasen aktiveres det neutrofile bassenget og tilsvarende opptil frigjøring av unge former;
  • Litt senere i prosessen inkluderer monocytter (makrofager);
  • Utviklingsstadiet kan bestemmes av økt antall eosinofiler og lymfocytter.

  Beregning av leukocytter formel, som nevnt ovenfor, ikke fullt ut stole på selv de mest high-tech utstyr, selv om det ikke kan mistenkes for feil - enhetene fungerer godt og presist, gir et vell av informasjon, mye større enn når du bruker manuelt. Men det er en liten påminnelse - maskinen er ennå ikke fullt ut kan se morfologiske endringer i cytoplasma og kjernefysiske apparater leukocyttceller og erstatte legen øyet. I denne forbindelse, er identifisering av patologiske former fremdeles gjenstand for en visuell og analysator antyder det totale antall hvite blodceller og separere de hvite blodcellene til 5 parametere (neutrofiler, basofiler, eosinofiler, monocytter og lymfocytter), hvis tilgjengelig laboratorium har høy presisjon analysesystem 3 klasse.

  Gjennom menneskets og maskinens øyne

  Hematologiske siste generasjon analysatorer er ikke bare i stand til å utføre en kompleks analyse av representanter for granulocytter, men også differensierte celler agranulotsitarnoy serie (lymfocytter) i populasjonen (en undergruppe av T-celler, B-lymfocytter). Legene bruker med hell sine tjenester, men dessverre er slikt utstyr fortsatt et privilegium for spesialiserte klinikker og store medisinske sentre. I fravær av et hvilket som helst hematologianalysator antall leukocytter kan telles og den gammeldagse metode (i det Goryaev kamera). I mellomtiden bør leseren ikke tror at den ene eller den andre metoden (manuell eller automatisk) nødvendigvis bedre, legene arbeider i laboratoriet etter dette, å kontrollere seg selv og bilen, og hvis du er i tvil tilby pasienten å gjenta studien. Så, leukocytter:

  1. WBC - dette er antall hvite blodlegemer (leukocytter). Leukocytter stolte ikke på hvilken som helst maskin med high-tech camomu (III klasse), fordi det ville være vanskelig å skille fra unge og dolke nøytrofile, for maskinene er alle en - nøytrofile granulocytter. Beregningen av forholdet mellom de ulike representanter for leukocyttnivået foruts legen som ser med egne øyne hva som skjer i kjernen og cytoplasma av celler.
  2. GR - granulocytter (i analysatoren). Når man arbeider manuelt: granulocytter = alle leukocyttceller - (monocytter + lymfocytter) - frekvensøkning kan være en indikasjon av den akutte infeksjonsfasen (en økning av populasjonen av nøytrofile granulocytter for utvalget). Granulocytter i det generelle blodanalyse er presentert i form av tre underpopulasjoner: eosinofiler, basofiler, nøytrofiler og neutrofiler, i sin tur, er i form av staver og segmenter, eller kan virke uten å fullføre deres modning (myelocytter, ung), når prosessen med hematopoiesis ødelagt eller tørke Reserve evner i kroppen (alvorlige infeksjoner):
   • NEUT, nøytrofiler (myelocytter, juveniler, pinner, segmenter) - disse cellene, som har gode fagocytiske evner, første rush til forsvarkroppenfrainfeksjon;
   • BASO, basofiler (økning - en allergisk reaksjon);
   • EO, eosinofiler (økning - allergi, helminthisk invasjon, gjenopprettingstid).
  3. MON, Mo (monocytter) - de største cellene som er en del av MHC (mononukleært fagocytisk system). De er tilstede i form av makrofager i alle inflammatoriske foci, og ikke skynde seg å forlate dem en stund etter at prosessen har roet seg ned.
  4. LYM, Ly (lymfocytter) - er tildelt klassen immunokompetente celler, deres forskjellige populasjoner og subpopulasjoner (T og B lymfocytter) er involvert i realiseringen av cellulær og humoristisk immunitet. Forhøyede verdier av indikatoren indikerer overgangen til en akutt prosess til en kronisk eller et gjenopprettingsstadium.

  Trombocytlink

  Følgende forkortelse i den generelle blodprøven refererer til celler som kalles blodplater eller blodplater. Studien av blodplater uten en hematologisk analysator er en ganske vanskelig oppgave, celler krever en spesiell tilnærming til flekker, så uten et analytisk system utføres denne testen etter behov, og er ikke standardanalysen.

  Analysatoren, som distribuerer celler, som erythrocytter, beregner totalt antall blodplater og blodplateindekser (MPV, PDW, PCT):

  • PLT- En indikator som angir antall blodplater (blodplater). En økning i blodplateantall i blodet kalles trombocytose. Et senket nivå er klassifisert som trombocytopeni.
  • MPV - gjennomsnittlig volum blodplater, enhetligheten av trombocytpopulasjonsstørrelser, uttrykt i femtolitra;
  • PDW - Bredden på fordelingen av disse cellene etter volum -%, kvantitativt - graden av blodplate-anisocytose;
  • PCT (trombokrit) - en analog av hematokrit, uttrykt som en prosentandel og angir andelen blodplater i helblod.

  Forhøyet trombocyttall og endring i en eller annen retning blodplateindekser kan indikere tilstedeværelsen av en ganske alvorlig patologi: myeloproliferative sykdommer, inflammatoriske prosesser av smittsom natur, lokalisert i forskjellige organer, samt utvikling av ondartet neoplasma. I mellomtiden kan antall blodplater øke: fysisk aktivitet, fødsel, kirurgiske inngrep.

  redusere innholdet av disse cellene blir observert i autoimmune prosesser, trombocytopenisk purpura, aterosklerose, angiopati, infeksjoner, massive transfusjoner. En liten nedgang i blodplaterivåer er imidlertid registrert før menstruasjon og under graviditet redusere tallet til 140,0 x 10 9 / l og lavere bør allerede være grunn til bekymring.

  Vet alle hvordan å forberede seg på analyse?

  Det er kjent at mange indikatorer (spesielt leukocytter og erytrocytter) variere avhengig av tidligere omstendigheter:

  1. Psykoterapeutisk stress;
  2. Intensiv fysisk aktivitet (myogen leukocytose);
  3. Mat (fordøyelses leukocytose);
  4. Skadelige vaner i form av røyking eller tankeløst forbruk av varme drikker;
  5. Bruk av visse stoffer;
  6. Solstråling (før du gir tester, er det uønsket å gå til stranden).

  Ingen ønsker å få upålitelige resultater, så du må gå til analysen på tom mage, på et edru hode og uten en morgen sigarett, i 30 minutter for å roe ned, ikke løp og ikke hopp. Folk må vite at i ettermiddag, etter eksponering for solen og under tungt fysisk arbeid, vil noen leukocytose bli notert i blodet.

  Kvinne kjønn har enda flere restriksjoner, så den rettferdige halvdelen skal huske at:

  • Fasen av eggløsning øker totalt antall leukocytter, men reduserer nivået av eosinofiler;
  • Neutrofili er notert under graviditet (før og under fødsel);
  • Smertefulle følelser forbundet med månedlige og månedlige kan også føre til visse endringer i resultatene av analysen - du må donere blod igjen.

  Blod for fullstendig blodanalyse, i henhold til den i hematologianalysator som er i de fleste tilfeller tatt fra venen i forbindelse med andre analyser (Biochemistry), men i et separat rør (vakutayner plassert deri med den antikoagulerende - EDTA). Det er også små mikrobeholdere (med EDTA), designet for å ta blod fra fingeren (øreflor, hæler), som ofte brukes til å ta tester hos spedbarn.

  Blodtellingen fra venen er litt forskjellig fra resultatene som er oppnådd i studien av kapillærblod - i venøs hemoglobin over, er flere erytrocytter. Samtidig er det antatt at det å ta KLA beste av vener: cellen er mindre skadet, noe som minsker kontakt med huden, i tillegg var omfanget tatt veneblod, om nødvendig, kan gjenta analysen, dersom resultatene er tvilsom, eller utvide omfanget av forskningen (og plutselig det viser seg, at det er nødvendig å også gjøre retikulocytter?).

  I tillegg har mange mennesker (forresten, de fleste voksne), er det ikke svar på venepunksjon, panikk frykt for stikk, som pierce en finger, og fingrene er noen ganger blått og kaldt - blod ekstraheres med vanskeligheter. Analysesystemet, som produserer en detaljert blodprøve, "vet" hvordan man arbeider med blod venøs og kapillær, er programmert i forskjellige versjoner, så det kan lett "finne ut" hva som er hva. Vel, hvis enheten ikke kan håndtere, så det vil erstatte høyt kvalifisert spesialist, som vil sjekke dobbeltsjekk og ta en beslutning, stole ikke bare på evnen av maskinen, men også i våre egne øyne.

  Fullstendig blodtelling

  Som du vet, er den vanligste blodprøven du må håndtere, den vanligste blodprøven. Det er en del av gruppen tester som legen foreskriver for deg, for å bygge et generelt bilde av tilstanden din. Nedenfor vises de studerte indikatorene, normer for disse indikatorene og alle mulige årsaker til økning eller reduksjon av indikatoren, avvik fra normen.

  La oss prøve å forstå alle de forskjellige indikatorene som er til stede i denne analysen.

  Hemoglobin (HGB / Hgb eller HB / Hb)

  • For menn: 130-160 g / l;
  • For kvinner: 120-140 g / l.

  Overskudd av normen kan observeres: med dehydrering av kroppen, intensiv røyking og med erytremi (primær, sekundær). Redusert hemoglobin er ofte indikativ for anemi av ulike typer. Men også hemoglobin under normen kan observeres med noen arvelige sykdommer eller etter blødning.

  Erytrocytter (RBC eller E)

  • For menn: 4,3-6,2 ved 10 til 12 grader / liter;
  • For kvinner: 3,8-5,5 ved 10 til 12 grader / liter.

  Indikatorene "erythrocytter" og "hemoglobin" - er nært beslektet med hverandre, siden erytrocytter er celler som bærer hemoglobin. Følgelig vil jo mindre de røde blodlegemer, hemoglobinindeksen bli lavere, og omvendt. Derfor er årsakene til avvik fra normen for røde blodlegemer det samme som i hemoglobin.

  Fargeindikator (CPU)

  0,85-1,05V

  Oppstår når det er mangel på vitamin B12 og / eller folsyre i kroppen, og kan være høyere enn normalt for kreftvulster. En redusert indeks oppstår med jernmangel anemi eller anemi, som oppsto som et resultat av blyforgiftning.

  Hematokrit (ht)

  Prosentandel av blodceller til plasma (flytende del av blod).

  Forhøyet hematokrit indikerer en fortykkelse av blodet, for eksempel som et resultat av dehydrering av kroppen. En lav hematokrit kan observeres etter blødning eller hvis en person har nye blodceller - kraftig deprimert (alvorlige infeksjoner, autoimmune sykdommer).

  Retikulocytter (P)

  Unge røde blodlegemer. 0,2-1% per 1000 røde blodceller. Økt retikulocytter kan observeres: blødning etter en stor, dersom oksygenmangel, og etter hemolyse av erytrocytter som et resultat av behandling av jern, B12 og folinsyre anemi. Reduksjon (reduksjon) av antallet av retikulocytter observert i følgende tilfeller: radioterapi, strålings sykdom, benmetastaser, i en hvilken som helst form for anemi under behandling med cytostatika.

  Blodplater (T eller PLT)

  150 - 400 * 109 / liter

  Forhøyning av blodplater observeres: Etter fjerning av milten, eventuelle kirurgiske inngrep, stort blodtap. Og også med milt atrofi, kreft i indre organer og hyperadrenalisme. Å redusere antall blodplater forekommer ved: massiv transfusjon, anafylaktisk sjokk, tumormetastaser i benmarg, med trombocytopeni, fanconi syndrom og systemisk lupus erythematosus.

  Leukocytter (L eller WBC)

  4 - 9 * 109 / liter

  Fysiologisk økning i lymfocytter, som er ansett som det normale, oppstår når: sterk fiznagruzki, graviditet, stress, behandling av adrenalin og kortikosteroider (i høye doser). Men en patologisk økning av lymfocytter som forekommer: i smittsomme sykdommer, tumorer, hjerteinfarkt, og blodtap etter kirurgi, hemolyse eller vevsnekrose, med angrep av gikt, og diabeteskoma.

  Redusert antall hvite blodceller observert: i visse infeksjonssykdommer (meslinger, røde hunder, influensa, akutt hepatitt), ved Paraty og tyfoidfeber, stråling sykdom, sepsis og sykdommer i blodet.

  Granulocytter (GRA, GRAN)

  Granulære leukocytter (eosinofiler, nøytrofiler, basofiler), 1,2-6,8 * 109 / liter eller 47-72% av totalt antall leukocytter.

  Økningen i granulocytter forekommer i nærvær av en inflammatorisk prosess i kroppen. Reduksjon i mengden granulocytter observeres ved inntak av visse typer medisiner, med bindevevssykdommer og med aplastisk anemi.

  Neutrofiler (H)

  • Antall stabs: 0,04-0,3 * 109 / liter;
  • Segmentering: 2-5,5 * 109 / liter;
  • Resten - 0.

  En økning i antall nøytrofile er ledsaget av: inflammatoriske prosesser i kroppen; infeksjon forårsaket av virus, bakterier eller sopp; forgiftning av kroppen, ondartede svulster. Og også behandling med medisiner, for eksempel: hjerteglykosider, heparin, kortikosteroider, acetylkolin. En annen økning i nøytrofiler er observert under stress, fysisk overbelastning og etter kirurgiske inngrep.

  Et redusert nivå av nøytrofile kan indikere tilstedeværelse i kroppen av infeksjoner av viral opprinnelse (røde hunder, meslinger, kyllingpokke, influensa) eller bakterielle infeksjoner (paratyphoid, tyfusfeber). Også observeres en reduksjon i nøytrofile med legemiddelforgiftning, med administrasjon av antitumormedikamenter, med tyrotoksikose, anemi og anafylaktisk sjokk.

  Eosinofiler (E)

  Eosinofiler kan økes hvis det er: parasittiske invasjoner (protozoal, helminthic); allergiske sykdommer (inkludert bronkial astma); med hudsykdommer og sykdommer i sirkulasjonssystemet, samt med hjerteinfarkt og ondartede neoplasmer.

  Reduksjon av eosinofiler er observert etter behandling med kortikosteroider, i stressfulle situasjoner, så vel som i purulente infeksjoner og i første fase av akutte luftveisinfeksjoner.

  Basofiler (B)

  Økning i basofiler: Smittsomme sykdommer, allergiske sykdommer, nephrose, ulcerøs kolitt, kronisk myelogen leukemi, hypothyroidisme.

  Lymfocytter (LYM)

  En økning i antall lymfocytter kan observeres i smittsomme virussykdommer, som: HIV-infeksjon, viral hepatitt, herpes, kikhoste, toxoplasmose; med noen kroniske sykdommer (tuberkulose, syfilis); med paroksysmal hoste, leukemi.

  Nedgangen i antall lymfocytter kan skyldes virkningen av glukokortikoider og med røntgenbehandling. Eller det kan observeres i sykdommer: miliær tuberkulose, nyresvikt, lymfogranulomatose, Hodgkins sykdom, Cushings syndrom.

  Monocytter (MON)

  0,09-0,6 * 109 / liter. Økning i monocytter forekommer med: smittsomme og allergiske sykdommer, blodsykdommer, med granulocyt leukemi og forgiftning med tungmetaller.

  ESR (ESR, erytrocytt sedimenteringshastighet)

  • Hos menn: 2-10 mm / t;
  • Hos kvinner, 2-15 mm / t.

  Fysiologisk (normal) økning i ESR observeres under graviditet, postpartum periode, hos barn, under menstruasjon og etter måltider. En patologisk økning i ESR observeres når:
  Inflammatoriske sykdommer, smittsomme sykdommer, etter kirurgiske inngrep, med anemi, endokrine sykdommer, lever, nyre, sepsis, Hodgkins sykdom.

  Reduksjon av ESR kan indikere: kronisk sirkulasjonssvikt, erythremia, epidemisk hepatitt eller allergiske sykdommer.

  Biokjemisk blodprøve

  Mer presise, detaljerte og detaljerte blodprøver er biokjemisk analyse. Han er som generell blodprøve, vil gi deg et mer nøyaktig bilde. Ved hjelp av en biokjemisk blodprøve kan du finne ut om indre organer fungerer som det skal, om det er mangel på vitaminer og sporstoffer i menneskekroppen. I studien av blodets biokjemiske sammensetning skiller de følgende indeksene ut:

  • proteiner
   • totalt protein
   • albumin
   • glykert hemoglobin
   • C-reaktivt protein
   • myoglobin
   • transferrin
   • Ferrin
   • LSC
   • og så videre.
  • enzymer
   • ALT
   • AST
   • Gamma-GT
   • amylase
   • lipase
   • og andre.
  • lipider
   • kolesterol
   • triglyserider
  • karbohydrater
   • fruktosamin
   • glukose
  • pigmenter
   • bilirubin
  • Lavmolekylære nitrogenholdige stoffer
   • urea
   • kreatin
   • urinsyre
  • Vitaminer og mineraler
   • kalsium
   • natrium
   • jern
   • klor
   • fosfor
   • magnesium
   • kalium
   • folsyre
   • vitaminer B12
   • og så videre.

  Nedenfor er hovedindikatorene, som oftest er oppmerksom på :

  Totalt protein

  64-83 g / l for voksne. Akutte eller kroniske smittsomme sykdommer. Onkologiske sykdommer. Revmatisme, leddgikt. Sykdommer i leveren og tarmen. Pankreatitt. Akutt og kronisk blødning. Nyresykdommer. Onkologiske sykdommer. Omfattende skader, brannsår. Fasting. Sterk fysisk aktivitet.

  Alaninaminotransferase (ALT)

  • Opptil 31 enheter / liter hos kvinner;
  • Opptil 41 enheter / liter - for menn.

  Leversykdommer (hepatitt, skrumplever, kreft, giftig skade). Myokarditt. Hjertesvikt. Myokardinfarkt. Pankreatitt. Brannsår og traumer, vevnekrose og sjokk. Alvorlige leversykdommer - skrumplever i siste stadium, levernekrose. Mangel B12.

  Aspartataminotransferase (ACAT)

  • Opptil 31 enheter / liter hos kvinner;
  • Opptil 41 enheter / liter - for menn.

  Leversykdommer (hepatitt, skrumplever, kreft, giftig skade). Angina pectoris. Myokardinfarkt. Akutt reumatisk hjertesykdom. Hjertesvikt. Akutt pankreatitt. Kraftig fysisk aktivitet. Burns. Skade. Kirurgiske inngrep. Brudd i leveren. Mangel B12.

  Kreatinkinase

  • Opptil 167 enheter / liter hos kvinner;
  • Opptil 190 enheter / liter - for menn.

  Myokardinfarkt. Myocardiodystrophy. Hjertesvikt. Myokarditt. Takykardi. Stivkrampe. Maligne svulster. Hypotyreose. Sykdommer i sentralnervesystemet (epilepsi, skizofreni, kraniocerebralt traume).
  Hvit feber. Operasjoner på hjertet. Kraftig fysisk aktivitet. Graviditet. En stillesittende livsstil. Redusert kroppsvekt.

  kolesterol

  Diabetes mellitus. Åreforkalkning. Kreft i bukspyttkjertelen. Kronisk pankreatitt. Sykdommer i leveren og nyrene. Myokardinfarkt. Iskemisk hjertesykdom. Mangel på veksthormon. Hypotyreose. Gikt. Fedme. Alkoholisme. Akutte smittsomme sykdommer. Tuberkulose i lungene og lungesykdommer. Leversykdommer Sepsis. Talassemi. Megaloblastisk anemi. Hypotyreose. Kronisk hjertesvikt. Myelom sykdom. Urte diett. Inntak av østrogener.

  glukose

  Diabetes mellitus. Bukspyttkjertelen. Kronisk eller akutt pankreatitt. Kroniske sykdommer i nyrene, leveren. Myokardinfarkt. Blødning i hjernen. Feil mat. Stress. Røyking. Leversykdommer Sykdommer i bukspyttkjertelen. Hypotyreose. Kreft i magen. Kreft i binyrene. Forgiftning med arsen. Forgiftning med alkohol eller rusmidler.

  bilirubin

  • Totalt bilirubin: 3,4-17,1 μmol / liter
  • Direkte bilirubin: 0-3,4 μmol / liter
  • Fri bilirubin 0,6-17 μmol / liter.

  Leversykdommer (kreft, primær skrumplever, hepatitt, giftig, legemiddel eller alkoholisk leverskade). Mangel på vitamin B12. Gallesteinsykdom. Kolecystitt. Syfilis. Gulsott hos gravide kvinner.

  urea

  Hjertesvikt. Akutt myokardinfarkt. Nyresykdommer. Obstruksjon av urinveiene. Tarmobstruksjon. Feverish stater. Shock. Burns. Alvorlig blødning. Maligne svulster. Leukemi. Graviditet. Urte diett. Forgiftning med arsen, fosfor. Dysfunksjon i leveren.

  En generell analyse av blodet, det er tilrådelig å ta det med jevne mellomrom, spesielt hvis du har en predisponering for sykdommer eller noen av de kroniske.

  Hb hva er i blodprøven

  Fullstendig blodtelling

  Som du vet, er den vanligste blodprøven du må håndtere, den vanligste blodprøven. Det er en del av gruppen tester som legen foreskriver for deg, for å bygge et generelt bilde av tilstanden din. Nedenfor vises de studerte indikatorene, normer for disse indikatorene og alle mulige årsaker til økning eller reduksjon av indikatoren, avvik fra normen.

  La oss prøve å forstå alle de forskjellige indikatorene som er til stede i denne analysen.

  Hemoglobin (HGB / Hgb eller HB / Hb)

  • For menn: 130-160 g / l;
  • For kvinner: 120-140 g / l.

  Overskudd av normen kan observeres: med dehydrering av kroppen, intensiv røyking og med erytremi (primær, sekundær). Redusert hemoglobin er ofte indikativ for anemi av ulike typer. Men også hemoglobin under normen kan observeres med noen arvelige sykdommer eller etter blødning.

  Erytrocytter (RBC eller E)

  • For menn: 4,3-6,2 ved 10 til 12 grader / liter;
  • For kvinner: 3,8-5,5 ved 10 til 12 grader / liter.

  Indikatorene "erythrocytter" og "hemoglobin" - er nært beslektet med hverandre, siden erytrocytter er celler som bærer hemoglobin. Følgelig vil jo mindre de røde blodlegemer, hemoglobinindeksen bli lavere, og omvendt. Derfor er årsakene til avvik fra normen for røde blodlegemer det samme som i hemoglobin.

  Fargeindikator (CPU)

  Oppstår når det er mangel på vitamin B12 og / eller folsyre i kroppen, og kan være høyere enn normalt for kreftvulster. En redusert indeks oppstår med jernmangel anemi eller anemi, som oppsto som et resultat av blyforgiftning.

  Hematokrit (ht)

  Prosentandel av blodceller til plasma (flytende del av blod).

  Forhøyet hematokrit indikerer en fortykkelse av blodet, for eksempel som et resultat av dehydrering av kroppen. En lav hematokrit kan observeres etter blødning eller hvis en person har nye blodceller - kraftig deprimert (alvorlige infeksjoner, autoimmune sykdommer).

  Retikulocytter (P)

  Unge røde blodlegemer. 0,2-1% per 1000 røde blodceller. Økt retikulocytter kan observeres: blødning etter en stor, dersom oksygenmangel, og etter hemolyse av erytrocytter som et resultat av behandling av jern, B12 og folinsyre anemi. Reduksjon (reduksjon) av antallet av retikulocytter observert i følgende tilfeller: radioterapi, strålings sykdom, benmetastaser, i en hvilken som helst form for anemi under behandling med cytostatika.

  Blodplater (T eller PLT)

  150 - 400 * 109 / liter

  Forhøyning av blodplater observeres: Etter fjerning av milten, eventuelle kirurgiske inngrep, stort blodtap. Og også med milt atrofi, kreft i indre organer og hyperadrenalisme. Å redusere antall blodplater forekommer ved: massiv transfusjon, anafylaktisk sjokk, tumormetastaser i benmarg, med trombocytopeni, fanconi syndrom og systemisk lupus erythematosus.

  Leukocytter (L eller WBC)

  Fysiologisk økning i lymfocytter, som er ansett som det normale, oppstår når: sterk fiznagruzki, graviditet, stress, behandling av adrenalin og kortikosteroider (i høye doser). Men en patologisk økning av lymfocytter som forekommer: i smittsomme sykdommer, tumorer, hjerteinfarkt, og blodtap etter kirurgi, hemolyse eller vevsnekrose, med angrep av gikt, og diabeteskoma.

  Redusert antall hvite blodceller observert: i visse infeksjonssykdommer (meslinger, røde hunder, influensa, akutt hepatitt), ved Paraty og tyfoidfeber, stråling sykdom, sepsis og sykdommer i blodet.

  Granulocytter (GRA, GRAN)

  Granulære leukocytter (eosinofiler, nøytrofiler, basofiler), 1,2-6,8 * 109 / liter eller 47-72% av det totale antall leukocytter.

  Økningen i granulocytter forekommer i nærvær av en inflammatorisk prosess i kroppen. Reduksjon i mengden granulocytter observeres ved inntak av visse typer medisiner, med bindevevssykdommer og med aplastisk anemi.

  Neutrofiler (H)

  • Antall stabs: 0,04-0,3 * 109 / liter;
  • Segmentering: 2-5,5 * 109 / liter;
  • Resten - 0.

  En økning i antall nøytrofile er ledsaget av: inflammatoriske prosesser i kroppen; infeksjon forårsaket av virus, bakterier eller sopp; forgiftning av kroppen, ondartede svulster. Og også behandling med medisiner, for eksempel: hjerteglykosider, heparin, kortikosteroider, acetylkolin. En annen økning i nøytrofiler er observert under stress, fysisk overbelastning og etter kirurgiske inngrep.

  Et redusert nivå av nøytrofile kan indikere tilstedeværelse i kroppen av infeksjoner av viral opprinnelse (røde hunder, meslinger, kyllingpokke, influensa) eller bakterielle infeksjoner (paratyphoid, tyfusfeber). Også observeres en reduksjon i nøytrofile med legemiddelforgiftning, med administrasjon av antitumormedikamenter, med tyrotoksikose, anemi og anafylaktisk sjokk.

  Eosinofiler (E)

  Eosinofiler kan økes hvis det er: parasittiske invasjoner (protozoal, helminthic); allergiske sykdommer (inkludert bronkial astma); med hudsykdommer og sykdommer i sirkulasjonssystemet, samt med hjerteinfarkt og ondartede neoplasmer.

  Reduksjon av eosinofiler er observert etter behandling med kortikosteroider, i stressfulle situasjoner, så vel som i purulente infeksjoner og i første fase av akutte luftveisinfeksjoner.

  Basofiler (B)

  Økning i basofiler: Smittsomme sykdommer, allergiske sykdommer, nephrose, ulcerøs kolitt, kronisk myelogen leukemi, hypothyroidisme.

  Lymfocytter (LYM)

  En økning i antall lymfocytter kan observeres i smittsomme virussykdommer, som: HIV-infeksjon, viral hepatitt, herpes, kikhoste, toxoplasmose; med noen kroniske sykdommer (tuberkulose, syfilis); med paroksysmal hoste, leukemi.

  Nedgangen i antall lymfocytter kan skyldes virkningen av glukokortikoider og med røntgenbehandling. Eller det kan observeres i sykdommer: miliær tuberkulose, nyresvikt, lymfogranulomatose, Hodgkins sykdom, Cushings syndrom.

  Monocytter (MON)

  0,09-0,6 * 109 / liter. Økning i monocytter forekommer med: smittsomme og allergiske sykdommer, blodsykdommer, med granulocyt leukemi og forgiftning med tungmetaller.

  ESR (ESR, erytrocytt sedimenteringshastighet)

  • Hos menn: 2-10 mm / t;
  • Hos kvinner, 2-15 mm / t.

  Fysiologisk (normal) økning i ESR observeres under graviditet, postpartum periode, hos barn, under menstruasjon og etter måltider. En patologisk økning i ESR er observert med: Inflammatoriske sykdommer, smittsomme sykdommer, etter operasjon, med anemi, endokrine sykdommer, lever, nyre, sepsis, Hodgkins sykdom.

  Reduksjon av ESR kan indikere: kronisk sirkulasjonssvikt, erythremia, epidemisk hepatitt eller allergiske sykdommer.

  Biokjemisk blodprøve

  Mer presise, detaljerte og detaljerte blodprøver er biokjemisk analyse. Det, som en generell blodprøve, vil gi deg et mer nøyaktig bilde. Ved hjelp av en biokjemisk blodprøve kan du finne ut om indre organer fungerer som det skal, om det er mangel på vitaminer og sporstoffer i menneskekroppen. I studien av blodets biokjemiske sammensetning skiller de følgende indeksene ut:

  • proteiner
   • totalt protein
   • albumin
   • glykert hemoglobin
   • C-reaktivt protein
   • myoglobin
   • transferrin
   • Ferrin
   • LSC
   • og så videre.
  • enzymer
   • ALT
   • AST
   • Gamma-GT
   • amylase
   • lipase
   • og andre.
  • lipider
  • karbohydrater
  • pigmenter
  • Lavmolekylære nitrogenholdige stoffer
   • urea
   • kreatin
   • urinsyre
  • Vitaminer og mineraler
   • kalsium
   • natrium
   • jern
   • klor
   • fosfor
   • magnesium
   • kalium
   • folsyre
   • vitaminer B12
   • og så videre.

  Nedenfor er hovedindikatorene, som oftest blir lagt merke til:

  Totalt protein

  64-83 g / l for voksne. Akutte eller kroniske smittsomme sykdommer. Onkologiske sykdommer. Revmatisme, leddgikt. Sykdommer i leveren og tarmen. Pankreatitt. Akutt og kronisk blødning. Nyresykdommer. Onkologiske sykdommer. Omfattende skader, brannsår. Fasting. Sterk fysisk aktivitet.

  Alaninaminotransferase (ALT)

  • Opptil 31 enheter / liter hos kvinner;
  • Opptil 41 enheter / liter - for menn.

  Leversykdommer (hepatitt, skrumplever, kreft, giftig skade). Myokarditt. Hjertesvikt. Myokardinfarkt. Pankreatitt. Brannsår og traumer, vevnekrose og sjokk. Alvorlige leversykdommer - skrumplever i siste stadium, levernekrose. Mangel B12.

  Aspartataminotransferase (ACAT)

  • Opptil 31 enheter / liter hos kvinner;
  • Opptil 41 enheter / liter - for menn.

  Leversykdommer (hepatitt, skrumplever, kreft, giftig skade). Angina pectoris. Myokardinfarkt. Akutt reumatisk hjertesykdom. Hjertesvikt. Akutt pankreatitt. Kraftig fysisk aktivitet. Burns. Skade. Kirurgiske inngrep. Brudd i leveren. Mangel B12.

  Kreatinkinase

  • Opptil 167 enheter / liter hos kvinner;
  • Opptil 190 enheter / liter - for menn.

  Myokardinfarkt. Myocardiodystrophy. Hjertesvikt. Myokarditt. Takykardi. Stivkrampe. Maligne svulster. Hypotyreose. Sykdommer i sentralnervesystemet (epilepsi, skizofreni, kraniocerebralt traume). Hvit feber. Operasjoner på hjertet. Kraftig fysisk aktivitet. Graviditet. En stillesittende livsstil. Redusert kroppsvekt.

  kolesterol

  Diabetes mellitus. Åreforkalkning. Kreft i bukspyttkjertelen. Kronisk pankreatitt. Sykdommer i leveren og nyrene. Myokardinfarkt. Iskemisk hjertesykdom. Mangel på veksthormon. Hypotyreose. Gikt. Fedme. Alkoholisme. Akutte smittsomme sykdommer. Tuberkulose i lungene og lungesykdommer. Leversykdommer Sepsis. Talassemi. Megaloblastisk anemi. Hypotyreose. Kronisk hjertesvikt. Myelom sykdom. Urte diett. Inntak av østrogener.

  glukose

  Diabetes mellitus. Bukspyttkjertelen. Kronisk eller akutt pankreatitt. Kroniske sykdommer i nyrene, leveren. Myokardinfarkt. Blødning i hjernen. Feil mat. Stress. Røyking. Leversykdommer Sykdommer i bukspyttkjertelen. Hypotyreose. Kreft i magen. Kreft i binyrene. Forgiftning med arsen. Forgiftning med alkohol eller rusmidler.

  bilirubin

  • Totalt bilirubin: 3,4-17,1 μmol / liter
  • Direkte bilirubin: 0-3,4 μmol / liter
  • Fri bilirubin 0,6-17 μmol / liter.

  Leversykdommer (kreft, primær skrumplever, hepatitt, giftig, legemiddel eller alkoholisk leverskade). Mangel på vitamin B12. Gallesteinsykdom. Kolecystitt. Syfilis. Gulsott hos gravide kvinner.

  urea

  Hjertesvikt. Akutt myokardinfarkt. Nyresykdommer. Obstruksjon av urinveiene. Tarmobstruksjon. Feverish stater. Shock. Burns. Alvorlig blødning. Maligne svulster. Leukemi. Graviditet. Urte diett. Forgiftning med arsen, fosfor. Dysfunksjon i leveren.

  En generell analyse av blodet, det er tilrådelig å ta det med jevne mellomrom, spesielt hvis du har en predisponering for sykdommer eller noen av de kroniske.

  Relaterte innlegg

  Dekoding av blodprøve hos voksne og barn: normer i bordet - Online-diagnos.ru

  Leukocytter (WBC) er grunnlaget for antimikrobiell beskyttelse av kroppen. Under normale forhold er fem typer leukocytter tilstede i perifert blod: granulocytter (nøytrofiler), eosinofiler, basofiler, monocytter og lymfocytter.

  Blodprøven er preget av en økning i antall leukocytter (leukocytose) med:

  • Infeksjoner (bakteriell, sopp, virus);
  • Inflammatoriske tilstander;
  • Ondartede neoplasmer;
  • Knusende skade på vev;
  • leukemi;
  • uremia;
  • Action adrenalin og steroidhormoner.

  Blodprøven er preget av en reduksjon i antall leukocytter (leukopeni) med:

  • Aplasi og beinmargepoplasi;
  • Skader på benmarget av kjemikalier, narkotika;
  • bestråling;
  • hypersplenisme;
  • Aleykemiske former for leukemi;
  • myelofibrose;
  • Myelodysplastisk syndrom;
  • plasmacytomcelle;
  • Metastaser av neoplasmer i benmargen;
  • Addison-Birmer sykdom;
  • sepsis;
  • Tiefah og paratyphus;
  • Anafylaktisk sjokk;
  • Kollagenozah.

  Erytrocytter (RBC)

  Erythrocytter (RBC) er høyt spesialiserte celler, hvis viktigste oppgave er å transportere oksygen fra lungene til vev og karbondioksid - tilbake til lungene.

  Analysen av blod avviker ved en økning i antall erytrocytter (erytrocytose) hos følgende sykdommer:

  • medfødte og anskaffe hjertefeil, pulmonal hjerte, emfysem, forbli på betydelige høyder;
  • polycystisk nyre, ødem av nyresvikt, hemangiom, hepatom, feokromocytom, påvirkning av kortikosteroider, sykdom og Cushings syndrom;
  • dehydrering.

  Analysen av blod preges av en nedgang i antall erytrocytter (erytropeni) med følgende sykdommer:

  • anemi,
  • Akutt blodtap
  • I sen graviditet
  • Overhydrering.

  Hemoglobin (Hb)

  Hemoglobin (Hb) er et protein hvis molekyl binder og transporterer oksygen. Det er omtrent 98% av massen av erytrocyt-cytoplasma.

  Analysen av et blod avviker forsterkning av et hemoglobin ved:

  • Primær og sekundær erythremi;
  • dehydrering;
  • Behandling med jernpreparater.

  En blodprøve er preget av en reduksjon i hemoglobin når:

  Hematokrit (Hct)

  Hematokrit (Hct) er en volumfraksjon av erytrocytter i helblod og avhenger av mengde og volum.

  Økningen i hematokrit observeres når:

  • Erytrocytose (kronisk lungesykdom, høy høyde, nyre-neoplasmer, polycystisk nyresykdom);
  • Forhold til reduksjon i volumet av sirkulerende plasma (brenne sykdom, peritonitt);
  • Dehydrering (kraftig diaré, ukuelig oppkast, diabetes, overdreven svette).

  En reduksjon i hematokrit observeres når:

  • anemi,
  • Tilstandene for å øke volumet av sirkulerende plasma (andre halvdel av graviditet, hyperproteinemi);
  • Overhydrering.

  Det gjennomsnittlige volumet av erytrocytter (MCV)

  Gjennomsnittlig volum av erytrocytter (MCV) brukes hovedsakelig til å karakterisere type anemi.

  Verdien av MCV er 80 fl og 100 fl:

  • Makrocytisk og megaloblastisk anemi (mangel på vitamin B12, folsyre);
  • Anemi ledsaget av makrocytose (myelodysplastiske syndromer, hemolytisk anemi, leversykdom).

  Det gjennomsnittlige innholdet av hemoglobin i erytrocyt (MCH)

  Gjennomsnittlig hemoglobin i erytrocyt (MCH) karakteriserer gjennomsnittlig hemoglobininnhold i en separat rød blodcelle og brukes til å karakterisere anemi.

  • Hyperkrom anemi (megaloblastisk, medfølgende levercirrhose).
  • Hypokromisk jernmangel anemi;
  • Anemi i ondartede svulster.

  Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyt (ICSU)

  Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyten (MRS) karakteriserer den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i en separat rød blodcelle, bestemmer metning av erytrocytter.

  • Hyperkrom anemi (sfærocytose, ovalocytose);
  • Hypertoniske forstyrrelser i vann-elektrolytt-systemet.

  Redusert til nivået på 15% oppstår med immun trombocytopeni, trombocytopati, hypoplastiske tilstander, myeloproliferative sykdommer.

  • Immun trombocytopeni;
  • Noen trombocytopati;
  • Myeloneoplastiske sykdommer.
  • Aplastisk anemi;
  • Myelodysplastisk syndrom;
  • leukemi;
  • Metastaser av ondartede svulster i benmargen;
  • Sykdommer i akkumulering av Gaucher, Niemann-Pick;
  • Strålingssykdom;
  • Behandling med cytostatika;
  • Immun trombocytopeni;
  • splenomegali;
  • DIC;
  • Hemolytisk uremisk syndrom;
  • Virusinfeksjoner;
  • septikemi;
  • Kronisk hepatitt, cirrose og levertumorer;
  • Megaloblastisk anemi.

  Trombot (Pct)

  Trombocrit (Pct) er en indikator som karakteriserer prosentandelen blodplatemasse i blodvolumet. Brukes til å vurdere risikoen for blødning og trombose.

  • Myeloproliferative sykdommer (essensiell trombocytemi, erythremi, kronisk myelogen leukemi, Sudleukemia myelose);
  • I to måneder etter splenektomi
  • Reaktiv trombocytose (jernmangel, smittsomme sykdommer, inflammatoriske prosesser).
  • Aplastisk anemi;
  • Myelodysplastisk syndrom;
  • Myelosuppresjon under stråling eller cytostatisk terapi;
  • hematologiske maligniteter;
  • Megaloblast (B12-folisk mangelanemi);
  • splenomegali;
  • Levercirrhose;
  • Kronisk nyresvikt.

  leukogram

  Leukogram - leukocytformel - prosentandel av forskjellige typer leukocytter. Telles i farget blod utsmykker.

  Skift til venstre (i blodet er det metamyelocytter, myelocytter):

  • Akutte smittsomme sykdommer;
  • Acidose, koma sykdommer;
  • Fysisk overstyring.

  Skift til venstre med foryngelse (i blodet er det metamyelocytter, myelocytter, promyelocytter, myeloblaster og erytroblaster):

  • Kronisk leukemi;
  • erytroleukemia;
  • myelofibrose;
  • Metastaser av ondartede neoplasmer;
  • Akutt leukemi.

  Skift til høyre (i blodet er det hypersegmenterte granulocytter):

  • Megaloblastisk anemi;
  • Nyrer og leversykdommer;
  • Betingelser etter blodtransfusjon.

  Erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR)

  Graden av erytrocytsedimentasjon (ESR) er graden av separasjon av blodet som ikke har krysset inn i to lag: den nedre, bestående av faste røde blodlegemer og den øvre - av det gjennomsiktige plasma. ESR, som en uspesifikk indikator for sykdomsprosessen, brukes ofte til å spore kurset.

  ESR er akselerert med:

  • Graviditet, postpartum periode, menstruasjon;
  • Inflammatoriske sykdommer (akutt og kronisk infeksjon, lungebetennelse, revmatisme, hjerteinfarkt, traumer, benbrudd, sjokk, kirurgisk inngrep, kollagenose, Raynauds sykdom, forgiftning med kjemiske forbindelser);
  • anemi,
  • Hyper- og hypofunksjon av skjoldbruskkjertelen;
  • Nefrotisk syndrom;
  • Ondartede svulster
  • Monoklonal gammopati;
  • hyperfibrinogenemia;
  • hyperkolesterolemi;
  • Ta noen medisiner (morfin, dextran, metyldopa, vitamin A).

  ESR er redusert av:

  • eritremii;
  • Kronisk sirkulasjonsfeil;
  • Hypofibrinogenaemia.

  normer

  Den generelle eller vanlige analysen av et blod: Dekoding hos voksne (norm eller hastighet i tabellen)

  Med endokarditt monocytose (Mono) er notert mer enn 0,8 × 109 / l.

  Med hjerteinfarkt, økes hastigheten for erytrocytsedimentering (ESR).

  Med reumatoid artritt, anemi, leukocytose, en økning i graden av erytrocytsedimentasjon (graden av økning korrelerer med intensitetsgraden av den inflammatoriske prosessen).

  Med vannkopper er relativ lymfocytose (lymfe) kjent (mer enn 35%).

  Med B12-mangelanemi øker det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i erytrocyten (MCH); trombotitt (Pct) senkes; gjennomsnittlig volum erytrocytter (MCV)> 100 fl. Med alvorlig anemi på grunn av mangel på vitamin B12, reduserte folsyre antall nøytrofile (Neut).

  Ved hypokromisk jernmangelanemi øker det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i erytrocyt (MCH); Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av hemoglobin i erytrocyten reduseres til et nivå på 80 fl og 80 fl og 100 fl.

  I meslinger blir mengden av nøytrofile (Neut) redusert, relativ lymfocytose (lymfekraft) er notert (mer enn 35%).

  Med røde hunder reduseres mengden av nøytrofile (Neut), relativ lymfocytose (lymfe) er notert (mer enn 35%).

  Med skarlagensfeber er det eosinofili (Eo) (mer enn 0,4 × 109 / l hos voksne).

  Når kusper observeres relativ lymfocytose (lymfe) (mer enn 35%).

  Med smittsom mononukleose er det en økning i absolutt antall lymfocytter (lymfekreft) (mer enn 2,8 × 109 / l).

  I kikhoste er det en økning i absolutt antall lymfocytter (lymfekreft) (mer enn 2,8 × 109 / l).

  Med syfilis er relativ lymfocytose (lymfe) (mer enn 35%) notert, monocytose (Mono) er mer enn 0,8 × 109 / l.

  Ved kronisk nyresvikt senkes trombocrit (Pct).

  Ved kronisk hepatitt senkes blodet heterogenitetsindeksen (PDW).

  Med cirrhose øker antall blodplater (Plt) (trombocytose); Gjennomsnittlig blodplate-telling (MPV), blodplaterheterogenitet (PDW), trombocyt (Pct), redusert.

  Med eksem er det eosinofili (Eo) (mer enn 0,4 × 109 / l hos voksne).

  I tuberkulose øket platetall (Plt) (trombocytose), er det en relativ lymfocytosis (Lymfen) (35%), monocytose (mono) er større enn 0,8 x 109 / L.

  Når brucellose redusert antall nøytrofile (Nøyt), bemerket relativ lymfocytosis (Lymfen) (35%), monocytose (mono) er større enn 0,8 x 109 / L.

  Med CMV infeksjon, er det en økning i absolutt antall lymfocytter (lymfekreft) (mer enn 2,8 × 109 / l).

  Når toxoplasmose observeres relativ lymfocytose (lymfe) (mer enn 35%).

  Når tifah og paratyphoid observert nedgang i antall leukocytter (WBC) (leukopeni), nøytrofile celler (Nøyt), merket monocytose (mono) er større enn 0,8 x 109 / L.

  Med tyfus reduseres mengden av nøytrofiler (Neut).

  Med tularemi reduseres antall nøytrofiler (Neut).

  Ved tyfusfeber er det en relativ lymfocytose (lymfe) (mer enn 35%).

  Når malaria er redusert antall nøytrofiler (Neut), er det en relativ lymfocytose (lymfe) (mer enn 35%).

  Når AIDS reduseres, er antall nøytrofiler (Neut) absolutt lymfopeni (Lymfe) (mindre enn 1,5 × 109 / L).

  Det er jern-mangel hypokromisk anemi, anisocytose, poikilocytose, leukocytose med en venstreskift, uttalt akselerasjon av ESR.

  Med Bekhterevs sykdom, anemi, leukocytose, er en akselerasjon av ESR opp til 40 mm / h observert.

  Det er anemi, leukopeni, akselerert ESR.

  I systemisk lupus erytematosus, anemi, leukopeni (mindre enn 4 · 109 / l), trombocytopeni (mindre enn 100 · 109 / l), er akselerert ESR notert.

  Anemi er notert, akselerasjonen av ESR er mer enn 20 mm / t.

  Det er moderat hypokromisk anemi, leukopeni, akselerasjon av ESR.

  For autoimmun kronisk gastritt er en reduksjon i antall erytrocytter, hemoglobin, blodplater, leukocytter, en økning i antall fargerindekser karakteristisk.

  Den primære biliærcirrhose i leveren er preget av en akselerasjon av ESR, trombocytopeni.

  Karakteristisk for anemi, akselerasjon av ESR, neutrofile leukocytose med en venstreskift, hypertrombocytose.

  Vi studerer HGB-indeksen i en blodprøve

  HGB blodprøve er en svært vanlig og informativ studie, mer kjent som hemoglobinanalyse. Denne komponenten er et komplekst proteinholdig jern. Det er han som gir røde blodceller en rød fargetone.

  Formål med hemoglobin

  Hemoglobin (HGB) i blodet er en komponent som transporterer oksygen i kroppen til vev og organer.

  Studien av blod på dette stoffet er nødvendig for å diagnostisere en rekke sykdommer. Ved resultatene er det mulig å identifisere visse lidelser i kroppen, samt avklare behovet for en dypere undersøkelse.

  Detaljer om analysen

  Mangelen på denne komponenten i menneskekroppen kan føre til utilstrekkelig oksygeninntak, noe som resulterer i at hele kroppen lider av hypoksi og reflekterer over personens helse.

  Indikasjoner for analyse

  Indikasjoner for HGB-analyse kan være forskjellige. Leger sender pasienter til studien for å bekrefte eller avvise en mulig diagnose.

  Indikasjoner kan være som følger:

  • diabetes mellitus;
  • Tetthet av blod og oksygen sult;
  • oksygen sult av fosteret hos gravide kvinner;
  • konsentrasjonen av jern i blodet;
  • intestinal obstruksjon;
  • medfødte hjertefeil.

  Analyse av hemoglobin gjør det mulig å avklare eller motbevise de nevnte sykdommene.

  Fortsatt nyttig informasjon om analysen på et hemoglobin

  Forberedelse for analysen

  Hemoglobintesten er en del av en generell blodprøve. Det krever spesiell forberedelse. Hvis anbefalingene ikke følges, kan screeningen være unøyaktig, og resultatene blir feil.

  1. Blod må tas på tom mage og helst om morgenen, etter at det siste måltidet skal ta mer enn 8 timer.
  2. Umiddelbart før testen, bør du ikke tygge tyggegummi, drikke juice, te eller kaffe. Ved alvorlig ulempe kan du drikke litt vanlig vann.
  3. Omtrent 1 til 2 timer før testen, kan du ikke røyke.
  4. Noen dager før du tar testen, anbefales det ikke å gå inn for sport.
  5. Anbefal ikke screening etter blødning, inkl. månedlig.
  6. Det anbefales at du ikke bruker noen dager før levering av analysen av medisinering.
  7. Alkohol unngås best i en uke eller to før screening.

  Normal ytelse

  Antallet av menn og kvinner er forskjellig. Dette skyldes det faktum at hemoglobininnholdet i blodet av kvinner er mindre enn hos menn. For barn under ett år blir han også senket. Dette faktum er normen.

  Avvik fra normen kan være mer eller mindre. Dekryptere resultatet kan bare en erfaren lege, fordi i analysenes tolkning er det visse subtiliteter.

  Avvik fra normen

  En avvik fra normal til høyere side betyr at hemoglobin er forhøyet. Dette kan bety at kroppen hos både menn og kvinner kan være: - dehydrering, som kan utløses av svært forskjellige årsaker, for eksempel tunge svette;

  • hjertesykdom eller lungesykdom;
  • pulmonal insuffisiens;
  • hjertesvikt;
  • sykdommer i genitourinary system;
  • leukemi.

  En avvik fra normen i mindre retning betyr at den senkes. Dette kan tyde på at:

  • utilstrekkelig mengde jern;
  • Tilstedeværelse av sykdommer i sirkulasjonssystemet;
  • beriberi;
  • tung blødning, etc.

  I tilfelle avvik fra normen og tilstedeværelsen av andre symptomer på sykdommen, kan legen diagnostisere sykdom hos menn og kvinner, eller sende den til ytterligere undersøkelser.

  Dekoding av den generelle analysen av HGB

  Dekoding av den generelle analysen av HGB utføres ved hjelp av hematologisk screening. Med denne studien kan du bestemme fra 5 til 24 parametere. Blant dem, tetthet av hemoglobin, gjennomsnittlig tetthet av hemoglobin i erytrocyten, etc.

  Nivået på hemoglobin i blodet og tilstedeværelsen av fremmedlegemer i kroppen bestemmes av slike indikatorer som HGB, WBC, RBC. De anses som hovedindikatorene i screening.

  WBC-indikatoren, som oversetter hvite blodlegemer, viser absolutt antall hvite blodlegemer. Han er ansvarlig for immuniteten til kroppen fra ulike bakterier, virus. WBC - gjenkjenner fremmedlegemer i menneskekroppen. Takket være denne indikatoren er det mulig å diagnostisere en begynnende sykdom i tide, for å starte behandlingen i tide.

  WBC-normen er fra 4 til 9 * 109 celler / liter.

  RBC - oversatt røde blodlegemer. RBC står for det absolutte antall røde blodceller. Viser hvor mange blodlegemer som inneholder hemoglobin transporterer oksygen og karbondioksid i kroppen.

  Normen er fra 4,35 til 5,15 * 1012 celler / liter.

  HGB - viser tetthet av hemoglobin i helblod. Dens lave nivå kan skyldes blodtap eller forstyrrelser i dannelsen av erytrocytter og deres syntese.

  Alle tre indikatorene er nært beslektede. Hvis du identifiserer i disse indikatorene avvik i større eller mindre side, kan du dømme tilstedeværelsen i kroppen av lidelser, sykdommer, etc.

  RBC og HGB har et felles forhold. For eksempel, hvis det er mangel på røde blodlegemer, reduseres RBC-indeksen, deres lille antall kan dømme en sykdom som anemi. Så for å bekrefte dette, ser leger på HGB-indikatoren. Hvis det også har lave priser, er anemi bekreftet, fordi en reduksjon i konsentrasjonen av HGB-celler i kroppen indikerer anemi, væskeretensjon i kroppen.

  Klinikker for å analysere

  En generell blodprøve og dechifrering kan gjøres i mange klinikker i Moskva og St. Petersburg.

  Klinikker Moskva

  Klinikker i Saint-Petersburg

  I mange klinikker, i tillegg til å gi en generell blodprøve, kan du få en lege konsultasjon, som vil dechifrere hans resultater.

  Korrekt tolkning av testene vil forhindre komplikasjon av sykdommer eller til og med forhindre deres forekomst.

  Generell blodprøve. Dekoding, normale indikatorer. Norm av blodprøve hos barn. Nøytrofile, hvite blodceller, eosinofile, basofile, lymfocytter, røde blodlegemer, blodplater, MCH, MCHC, MCV, fargeindikatoren - årsakene til økning eller reduksjon.

  Vi alle, minst en gang i livet, tok en vanlig blodprøve. Og hver person som står overfor en misforståelse, hva er skrevet på skjemaet, hva betyr alle disse tallene? Hvordan forstår du hvorfor denne eller den indikatoren økes eller senkes? Hva kan øke eller redusere, for eksempel lymfocytter? Vi vil analysere alt i orden.

  • Dehydrering (oppkast, diaré, overdreven svette, redusert væskeinntak)
  • Erytemi (sykdommer i hematopoietisk system)
  • Sykdommer i kardiovaskulære eller lunge-systemet som fører til respiratorisk og hjertesvikt
  • Stenose av nyrearterien
  • Virus- og smittsomme sykdommer (influensa, tyfus, virus hepatitt, sepsis, meslinger, malaria, rubella, kusma, AIDS)
  • Revmatiske sykdommer (rheumatoid arthritis, systemisk lupus erythematosus)
  • Noen typer leukemi
  • hypovitaminosis
  • Bruk av antitumormedikamenter (cytostatika, steroidmedikamenter)
  • Strålingssykdom
  • anemi
  • Nyresvikt
  • Andre halvdel av graviditeten

  Fargeindeksen (CP) er en klassisk metode for å bestemme hemoglobinkonsentrasjonen i erytrocytter. For tiden blir det gradvis i blodprøver erstattet med MCH-indeksen. Disse indeksene gjenspeiler det samme, kun uttrykt i forskjellige enheter.

  Typer leukocytter, norm

  For å kjenne aldersnormen, klikk på navnet på leukocytten fra bordet.

  Årsaker til økte nøytrofilnivåer

  • Smittsomme sykdommer (angina, bihulebetennelse, tarminfeksjon, bronkitt, lungebetennelse)
  • Smittsomme prosesser - abscess, flegmon, gangrene, traumatiske skader av myke vev, osteomyelitt
  • Inflammatoriske sykdommer i indre organer: pankreatitt, peritonitt, tyreoiditt, leddgikt)
  • Hjerteinfarkt (hjerte, nyre, milt hjerteinfarkt)
  • Kroniske metabolske sykdommer: diabetes mellitus, uremi, eclampsia
  • Kreftvektorer
  • Bruk av immunostimulerende legemidler, inokuleringer

  Årsaker til å senke nivået av nøytrofiler

  • Smittsomme sykdommer: tyfusfeber, brucellose, influensa, meslinger, kyllingpokk (kyllingpoks), viral hepatitt, rubella)
  • Sykdommer i blodet (aplastisk anemi, akutt leukemi)
  • Arvelig nøytropeni
  • Høye nivåer av skjoldbruskhormonene tyrotoksikose
  • Konsekvenser av kjemoterapi
  • Konsekvenser av strålebehandling
  • Bruk av antibakterielle, antiinflammatoriske, antivirale legemidler

  Leukocytt-forskyvning til høyre betyr at i blodet øker antallet "gamle" nøytrofil (segmentert) og antall kjerner blir større enn fem segmenter. Et slikt bilde skjer hos friske mennesker som bor i områder som er forurenset med strålingsavfall. Det er også mulig i nærvær av B12 - anemi, når folsyremangel, mennesker med kronisk lungesykdom eller obstruktiv bronkitt.

  • Allergi (bronkial astma, matallergi, pollenallergi og andre luftallergener, atopisk dermatitt, allergisk rhinitt, narkotikaallergi)
  • Parasittiske sykdommer - intestinale parasitter (giardiasis, ascariasis, enterobiasis, opisthorchiasis, echinokokker)
  • Smittsomme sykdommer (scarlet feber, tuberkulose, mononukleose, karsykdommer)
  • Kreftvektorer
  • Sykdommer i hematopoietisk system (leukemi, lymfom, lymfogranulomatose)
  • Revmatiske sykdommer (rheumatoid arthritis, nodulær periarteritt, sklerodermi)
  • Giftighet med tungmetaller
  • Purulente prosesser, sepsis
  • Utbruddet av den inflammatoriske prosessen
  • Infeksjoner forårsaket av virus, sopp (candidiasis), parasitter og protozoer
  • Gjenopprettingstid etter akutt inflammatorisk prosess.
  • Spesifikke sykdommer: tuberkulose, syfilis, brucellose, sarkoidose, ulcerøs kolitt
  • Revmatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, revmatoid artritt, nodulær periarteritt
  • sykdommer i hematopoietisk system akutt leukemi, myelom, lymfogranulomatose
  • forgiftning med fosfor, tetrakloretan.
  • aplastisk anemi
  • hårete celle leukemi
  • purulente lesjoner (abscesser, flegmon, osteomyelitt)
  • fødsel
  • etter operasjonen
  • mottak av steroidpreparater (dexametason, prednisolon)
  • Virusinfeksjoner: infeksiøs mononukleose, viral hepatitt, cytomegalovirusinfeksjon, herpetic infeksjon, rubella
  • toksoplasmose
  • SARS
  • Sykdommer i blodsystemet: akutt lymfocytisk leukemi, kronisk lymfocytisk leukemi, lymphosarcoma, tungkjede sykdom - Franklin's sykdom;
  • Forgiftning med tetrakloretan, bly, arsen, karbondisulfid
  • Bruk av rusmidler: levodopa, fenytoin, valproinsyre, narkotiske smertestillende midler
  • leukose

  Essensen i studien: erytrocytter tyngre plasma og hvite blodlegemer, slik at under påvirkning av jordens gravitasjon, synker de til bunnen av røret. Hos friske mennesker har erytrocytmembraner en negativ ladning og avstøter hverandre, noe som reduserer nedgangen. Men under sykdommen i blodet er det en rekke endringer:

  • Øker innholdet av fibrinogen, samt alfa- og gamma-globuliner og C-reaktivt protein. De samler seg på overflaten av erytrocyter og får dem til å holde seg sammen i form av mynter;
  • Reduserer konsentrasjonen av albumin, som forhindrer adhesjon av røde blodlegemer;
  • Violert elektrolyttbalanse av blod. Dette fører til en endring i ladningen av røde blodlegemer, og derfor stopper de repulsing.
  Som et resultat limes røde blodlegemer sammen. Klyngene er tyngre enn individuelle røde blodlegemer, de synker raskt til bunnen, slik at forekomsten av erytrocytt sedimentering øker. Det er fire grupper av sykdommer som forårsaker økning i ESR: Hva du bør vite om ESR
  1. Definisjonen er ikke en bestemt analyse. ESR kan øke med mange sykdommer som forårsaker kvantitative og kvalitative endringer i plasmaproteiner.
  2. Hos 2% av pasientene (selv med alvorlige sykdommer) forblir nivået av ESR normalt.
  3. ESR øker ikke fra de første timene, men på den andre dagen av sykdommen.
  4. Etter sykdom er ESR forhøyet i flere uker, noen ganger måneder. Dette indikerer en gjenoppretting.
  5. Noen ganger øker økningen til 100 mm / h hos friske mennesker.
  6. ESR øker etter å ha spist opptil 25 mm / time, så testene må passere på en tom mage.
  7. Hvis temperaturen i laboratoriet er over 24 grader, er prosessen med liming sammen de røde blodcellene brutt og ESR reduseres.
  8. ESR er en integrert del av den generelle blodprøven.
  Essensen av metoden for å bestemme graden av erytrocytsedimentering? Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler Westergren teknikk. Den brukes av moderne laboratorier for å bestemme ESR. Men i kommunale polyklinikker og sykehus bruker tradisjonelt metoden til Panchenkov.

  Westergren-metoden. Bland 2 ml venøst ​​blod og 0,5 ml natriumcitrat, antikoagulant, som forhindrer blodpropp. Blandingen oppsamles i et tynt sylindrisk reagensrør til et nivå på 200 mm. Røret er vertikalt montert i et stativ. Etter en time måles avstanden fra øvre plasmagrens til nivået av erytrocytter i millimeter. Automatiske tellere til ESR brukes ofte. Måleenhet av ESR - mm / time.

  Panchenkovs metode. Undersøk kapillært blod fra fingeren. En oppløsning av natriumcitrat opp til et merke på 50 mm oppsamles i en pipette med en diameter på 1 mm. Det blåses inn i et reagensrør. Etter dette, 2 ganger med pipette, trekkes blod og blåses inn i røret til natriumcitrat. Derved oppnås et blodtrykksforhold på 1: 4. Denne blandingen oppsamles i en glasskapillær til et nivå på 100 mm og settes i oppreist stilling. Resultatene blir vurdert etter en time, så vel som med Westergren-metoden.

  Les Mer Om Fartøyene