Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Stroke i hjernen

Stroke i hjernen (Cerebral apopleksi) - står for en gruppe av sykdommer forårsaket av akutt cerebrovaskulær patologi karakterisert ved plutselig forsvinning eller nedsatt hjernefunksjon som varer mer enn 24 timer, eller fører til døden. I tillegg til begrepet stroke brukes begreper som brainstorm eller hjernekrasj.

Årsakene som fører til brudd på blodtilførselen kan være som:

 • Brudd på et blodkar, når blodet helles i hjernevævet. Rupturen skyldes plutselige svingninger i blodtrykk og en patologisk endret vaskulærvegg.
 • Brudd på tilstrekkelig blodstrøm, noe som fører til en forverring i ernæring av nerveceller, og det er svært farlig fordi hjernen hele tiden trenger mye glukose og oksygen.

Omfattende hjerneslag

Stroke, som forårsaker skade på flere områder av hjernen og stopper blodtilførselen.

Stroke har ofte en konsekvens av forlamning av venstre eller høyre side av kroppen. I vanlige mennesker kalles ofte et høyresidet eller venstre sidet slag.

Akutt slag

Stroke er preget av utviklingen innen noen få minutter av en dyp koma. Døden finner sted raskt, i løpet av noen få timer er det samme mønster ble observert i utstrakt blødning i den cerebrale hemisfærer, cerebellum og pons med blod inn i hjernen ventriklene og tap av vitale sentrene av medulla oblongata.

Subakut form er preget av en langsom progressiv økning i symptomer eller akutt start etterfulgt av en kortsiktig forbedring og en ny forverring.

Hvem er mer utsatt for stroke?

Hos eldre og eldre går blødninger mindre voldsomt enn hos unge mennesker, som ofte manifesterer seg med generelle cerebrale symptomer.

Stroke hos menn er tidligere enn hos kvinner.

Dette kan forklares ved det faktum at blant de unge mennesker enn dem som misbruker alkohol og medikamenter, hyppigere infeksiøse og traumatiske lesjoner i sentralnervesystemet (inkludert de som er assosiert med HIV-infeksjon).

Med en nøyaktighet bestemmer alderen hvor et slag er mest sannsynlig vanskelig nok. Til tross for at slaget hovedsakelig forekommer hos eldre (hovedårsakene anses å være tilstedeværelse av arteriell hypertensjon og aterosklerotisk vaskulær sykdom).

Et tilstrekkelig antall hemoragisk slag er registrert og i unge voksne, som er forbundet med nærværet av medfødte misdannelser av strukturen av intracerebrale fartøy.

Alderen der stroke er mest sannsynlig er 35-65 år.

Det kan være tilleggsavvik, slik som polycystisk nyresykdom eller koagulering av aorta.

Typer av slag

Det er tre typer slag:

Hemorragisk slag

Hemorragisk slag forekommer når en plutselig ruptur av cerebral arterien.

Årsaken til hjerneslag kan være økt arterielt blodtrykk, aterosklerose av cerebral fartøy eller medfødte abnormiteter i blodkar.

Brudd på berørte blodårer er mulig med alvorlig fysisk anstrengelse og med økt venetrykk. Hjerte blodkar kan bli skadet og som følge av apopleksi på grunn av høyt intrakranielt trykk.

I hjernen dannes blodpropper som utøver trykk direkte på det omkringliggende hjernevæv, noe som forverrer skaden forårsaket av blødning. Den resulterende blødningen komprimerer hjernen, forårsaker hevelse, og hjernen dør.

Iskemisk slag

I dette tilfellet beholder fartøyet integriteten til veggen, men blodstrømmen gjennom det opphører på grunn av en spasme eller blokkering av tromben. I dette tilfellet er hjernen ikke tilstrekkelig tilført blod, er hjernens sirkulasjon forstyrret.

En blodpropp, løsrevet fra hjernebensveggens veggen, sammen med blodstrømmen når flaskehalsen på fartøyet og tetter den. Når en trombose rundt et fremmedlegemer danner en blodpropp som dekker blodkaret.

Et iskemisk slag kan oppstå som et resultat av hjernehypokser hvis hjerterytmen forstyrres, med svekkelse av hjertefunksjonen, og også med blodtrykksfall. Hypoksi er forårsaket av utilstrekkelig fylling av blodet i blodkarene i hjernen og en reduksjon av blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Før et slag kan en person ha svimmelhet, hodepine og flush til hodet, følelsesløshet i lemmer, taleforstyrrelser, etterfulgt av bevissthetstap. Pasientens ansikt blir lilla rødt, pulsen er spent og sakte, pusten er dyp, hyppig, ofte hvesende, temperaturen stiger, elevene reagerer ikke på lys. Ofte avslørt umiddelbart lammelse av lemmer, asymmetri i ansiktet. I dette tilfellet er den lammede siden alltid motsatt av lesjonen i hjernen.

Årsaker til slag

Den vanligste årsaken til hjerneslag er cerebral trombose, koagulering av blodproppen (trombus) i arterien som gir hjernen. Det er en slik klump (plakk) oftest med aterosklerose.

En annen årsak til slag er hjerneblødning, intern blødning i hjernen. Hjernens arter, påvirket av sykdommen, kan briste (briste) og oversvømme nærliggende hjernevæv. Cellene som er matet av denne arterien, er ikke i stand til å motta blod og oksygen.

Blødning i hjernen oppstår mest sannsynlig når pasienten samtidig noteres aterosklerose og høyt blodtrykk.

Med andre ord er årsaken til hjerneslag skader på nervceller i hjernen og kontrollerer alle kroppens funksjoner. Og slike skader, eller rettere sagt, den død av nerveceller som oppstår på grunn av akutt sirkulasjonsforstyrrelser i en bestemt hjerneområde da han var meget aktive celler plutselig opphøre å oppnå en nødvendig og tilstrekkelig mengde av blod til dem. Som et resultat av dette blodet ikke strømmer gjennom blodkarene, hjerneceller dør, lagene går til de passende muskler, som til slutt fører til paralyse, synsforstyrrelser, tale og andre nevrologiske lidelser.

Stroke prognose

Det er også nødvendig å huske at uansett hvilket slag utvikler seg, er prognosen i stor grad bestemt av tidspunktet for initiering av behandling. I tilfeller der det er mulig å rettidig oppdage truende symptomer, kan aktive behandlingstiltak enda tregere progresjon av symptomer og forverring av pasientens tilstand og alle begrenset til en forbigående iskemisk anfall, hvor alle funksjoner kan brytes for å få fullt. Bare etter noen studier (computertomografi eller magnetisk resonans) og overvåkning av pasienter en lege kan bestemme den type slag og utviklingen av sykdommen.

I tillegg spiller alderen, den generelle tilstanden til pasienten før utviklingen av akutt cerebrovaskulær ulykke, tilstedeværelsen av alvorlige comorbiditeter og graden av kompensasjon en viktig rolle for å bestemme prognosen for denne tilstanden.

Behandling av slag

Hvordan behandle stroke? Behandling av slag bør utføres i flere retninger:

 • grunnleggende behandling,
 • spesifikke metoder for behandling av iskemiske og hemorragiske slag,
 • rehabiliteringsforanstaltninger.

Først og fremst bør pasienten være beleilig plassert på sengen og løsne pusteklær, gi tilstrekkelig tilførsel av frisk luft. Fjern fra munnprotesene, oppkast. Hodet og skuldrene skal ligge på puten slik at det ikke er nakkeklempe og en forverring av blodstrømmen langs vertebrale arterier.

I hjerneslag er de viktigste de første minuttene av sykdommen, siden det er på dette tidspunkt at medisinsk behandling kan være mest effektiv. Jo raskere en pasient får hjelp, desto lettere blir konsekvensene.

Hvis offeret blir ført til sykehuset innen 3 timer, kan konsekvensene av strekket elimineres helt!

En pasient med et slag av transport ligger alltid ned, bare hvis det ikke er et koma i 3. trinn.

Pasienter sjelden gå til grunne direkte fra et slag, et slag ofte forbundet med lungebetennelse og liggesår som krever konstant pleie, snu fra side til side, endre våte klær, foring, tarmtømming, vibrerende massasje av brystet.

Perioder i løpet av et slag

 • En akutt periode av et slag - fra flere dager til flere uker.
 • Den tidlige utvinningsperioden for slag er fra utseendet på tegn på symptomer som forsvinner til 3 måneder.
 • Sen gjenopprettingsperiode av slag - fra 3 måneder. opptil 1 år og mer.
 • Konsekvensene av et slag er opptil 3 år.
 • Langtidseffekter av slag (restperiode) - 3 år etter et slag.

Forebygging av slag

Anbefalinger er veldig enkle, og den ideelle helsetilstanden med kontoen ser slik ut:

 • ikke røyk
 • opprettholde en normal vekt;
 • Ukentlig utgift på fysiske øvelser 150 minutter på gjennomsnittlig nivå eller 75 minutter ved intensiv;
 • holder seg til et sunt kosthold;
 • Overvåk blodtrykket, hold det på 80/120;
 • kontrollere kolesterolet i blodet, hold det på et nivå på mindre enn 200 mg / dl;
 • kontroller sukkerinnholdet i blodet og hold det på et nivå på mindre enn 100 mg / dl.

Hjerteinfarkt og slag

Infarctions og slag er hovedsakelig forårsaket av okklusjon, som forhindrer blodstrømmen i hjertet eller hjernen.

Den vanligste årsaken til dette er forekomsten av fettavsetninger på de indre veggene i blodkarene som gir hjertet eller hjernen. De begrenser blodkarene og gjør dem mindre fleksible. Dette fenomenet kalles noen ganger arteriosklerose eller aterosklerose.

I dette tilfellet øker muligheten for blodpropper i blodårene. Når dette skjer, kan blodkarene ikke levere blodet til hjertet og hjernen, som blir skadet. Gradvis økning i fettinntak på de indre veggene i arteriene fører til en innsnevring av disse arteriene.

Stroke slag

Strotal slag er en forstyrrelse av hjernecirkulasjon som skjedde i hjernestammen. I opprinnelsen er det delt inn i iskemisk og hemorragisk type.

Hjernestammen forbinder hjernen med dorsalen - så den overfører "kommandoer" fra hjernen til kroppen vår. I hjernestammen er de såkalte kjernene i kranialnervene, som er ansvarlige for bevegelser av ansiktsmuskulaturen, musklene som er involvert i svelging og øynenees bevegelser.

Også i det er sentrene av vitale funksjoner - respirasjon, sirkulasjon, termoregulering. Ved begynnelsen av et slag kan en pasient oppleve svimmelhet, nedsatt tale. Da er disse symptomene forbundet med brudd på vitale funksjoner - pust og sirkulasjon.

På enkelte pasienter, på grunn av nedsatt impulsoverføring fra hjernen til kroppen, utvikler det såkalte "låst opp" syndromet, hvor pasienten kan fornemme stimuli, men kan ikke reagere. Den "låste mannen" er preget av lammelse i alle lemmer.

I enkelte tilfeller kan pasienter med alvorlig slagtilfelle overleve, selv om nevrologiske underskudd er sannsynlig å fortsette, og de vil trenge aktiv rehabilitering.

I noen tilfeller krever hjerneslag livslang bruk av tilleggsutstyr, for eksempel ventilatorer; Dermed kan pasienten oppleve en markert nedgang i livskvaliteten.

Hjerneslag - prognose, konsekvenser og forebygging

Et hjerneslag er en patologi som utvikler seg etter en plutselig forstyrrelse av blodtilførselen av nerveceller, noe som fører til deres død. Det kan skyldes blokkering av fartøyet eller dets brudd. Til dags dato ligger denne sykdommen andre i listen over årsaker til total dødelighet i verden.

Og hvis eldre mennesker lider av det tidligere, blir hvert år unge pasienter med denne diagnosen mer og mer.

Typer av hjerneslag - iskemisk og hemorragisk

Iskemisk er hjerneskade forårsaket av tilstopping av fartøyet med aterosklerotiske plakk eller en trombus. Årsaken kan også være en forlenget vasospasme.

Resultatet er at hjernen slutter å motta oksygen og næringsstoffer, noe som fører til død av nerveceller (nekrose). Jo lenger denne tilstanden varer, jo flere vev vil lide.

Hemorragisk slag er en hjerneskade forårsaket av ruptur av fartøyet. Det er en indre blødning som fører til utseende av et hematom. Hjernen er komprimert og forskjøvet, og det dannede tomrum fyller blodet.

Tegn på slag og mikroslag - klassifisering etter grad av skade

Behandling og prognose av sykdommen avhenger ikke bare av årsaken til utbruddet, men også på området av de berørte vevene.

I et stort slag berøres store fartøy, store områder av hjernen påvirkes. Patologi er preget av levende symptomatologi og alvorlige nevrologiske konsekvenser.

Sykdommen manifesterer seg i to varianter. I det første tilfellet synker pasienten til hvem i det andre - er bevisst, men forstår ikke hva som skjer med ham.

Microinsult er forbundet med skade eller blokkering av små fartøy. Denne tilstanden varer fra flere timer til en dag, hvoretter hjernens arbeid gjenopprettes og alle gjenværende fenomen forsvinner. En slik fornærmelse blir sjelden diagnostisert; pasienten søker ikke hjelp og vet ikke engang om sykdommen.

Områder med skade i hjerneslag

Enhver del av hjernen kan bli påvirket. Og dette aspektet er tydeliggjort i utgangspunktet fordi Fra lokalisering avhenger behandling, prognose og konsekvenser.

Oftest forekommer ødeleggelse i venstre eller høyre halvkule, som hver er ansvarlig for kroppens spesifikke funksjoner. Brudd på disse funksjonene er det første symptomet på patologi. Det bør tas hensyn til at rettighetshaverne er mer tolerante for skaden på venstre side av hjernen, og venstrehåndet - til høyre.

  I tillegg kan skadet være:
 • Hjernestammen er den mest alvorlige typen slag, som i 95% av tilfellene har et dødelig utfall. Det er knyttet til det faktum at de viktigste livsstøttesentrene er plassert i kofferten.
 • Cerebellum - nederlaget i dette området er også veldig farlig, men det er ekstremt sjeldent. Sterkt diagnostisert og ofte ender i pasientens død.

Symptomer på hjerneslag

Symptomene vil avhenge av en rekke parametere, inkludert type patologi og størrelsen på det berørte området.

Hemorragisk slag er den mest ugunstige. Dødeligheten blant slike pasienter når 70%. Operasjonen for å fjerne hematom reduserer denne figuren til 50%. I dette tilfellet, sjansen til å overleve hos pasienter som falt i koma eller søppel - bare 10%.

Forverrende faktorer er eldre alder, kardiovaskulære sykdommer og dårlige vaner.

Iskemisk slag er ikke så vanskelig å bære, men resultatet vil avhenge av plasseringen, type, alder av pasienten og hastigheten til førstehjelp.

Generelt, etter et slikt angrep i den første måneden, dør en tredjedel av ofrene. Årsaken til dette kan ikke bare være endringer i hjernen, men også ulike komplikasjoner.

Sjansen for å bli kvitt alle konsekvensene av sykdommen hos unge pasienter er en størrelsesorden høyere enn eldre.

Forebygging av hjerneslag

Først lister vi de faktorene som kan forårsake sykdommen:

 • Fedme.
 • Høyt kolesterol.
 • Fysisk inaktivitet.
 • Røyking.
 • Drikker alkohol og narkotika.
 • Blodtrykk.
 • Sykdommer i hjertet.
 • Diabetes mellitus.
 • Kronisk tretthet, stress og depressive forhold.

For å hindre et slag, trenger du:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Spis mer plantemat.
 3. Moderat fysisk aktivitet.
 4. I kardiovaskulære sykdommer er det nødvendig med en profylaktisk medisinsk korreksjon.
 5. Overvåking av arterielt trykk.

Hos kvinner kan stroke forårsake orale prevensiver. Derfor er det nødvendig å konstant overvåke nivået av hormoner og besøke for forebyggende formål gynekolog-endokrinolog.

Negative effekter på hjerneslag

Negative konsekvenser av sykdommen kan manifesteres like etter angrepet, og i de følgende månedene. De vanligste av dem er:

 • Brudd på motorfunksjoner. Avhengig av den skadede halvkule, kan høyre eller venstre side av kroppen bli nektet.
 • Taleforstyrrelser (avasi, dysartri, agnosi), vanskeligheter med lesing og skriving.
 • Endring i egenskapene til perception (hørsel, lukt).
 • Problemer med syn.
 • Retardasjon av tankeprosesser, minneverdighet.
 • Endringer i atferd. Manifestasjonen av aggresjon, treghet, bremsing av reaksjoner, etc.
 • Manglende evne til å tenke logisk eller abstrakt.
 • Problemer med prosesser med avføring og vannlating.
 • Hyppige endringer i sensoriske og emosjonelle sfærer. For eksempel angst, depressive tilstander, humørsvingninger, apati.
 • Epileptiske lidelser.
 • Smerter som ikke stoppes av smertestillende midler.
 • Forstyrrelser av svelging (bulbar syndrom).
 • Forstyrrelser i luftveiene, kardiovaskulær, mage-tarmkanalen.

Noen av pasientene som har hatt et slag, forblir alltid i seng. Først av alt gjelder dette eldre mennesker.

Behandling av hjerneslag - medisinsk eller kirurgisk

Etter manifestasjon av symptomene på pasienten innlagt på sykehus.

De første dagene blir han holdt i intensivavdelingen, tk. Sannsynligheten for forverring er svært høy.

På dette tidspunktet utføres følgende prosedyrer:

 • Det ødelagte området av hjernen er avslørt. Etter dette utføres enten en operasjon for å fjerne hematom (et hemorragisk slag) eller spesielle preparater for resorbsjon av trombuset (iskemisk).
 • Alle funksjonene som er nødvendige for viktige funksjoner, er under konstant kontroll.
 • Med hjelp av medisiner, reduserer viskositeten til blodet, blir hevelsen i hjernen fjernet.
 • Introduser Cortexin, Cerebrolysin, nootropics for å akselerere de regenerative prosessene i hjernevevet.

Når pasientens tilstand forbedres, blir han overført til sykehus. Her er medisiner foreskrevet for å forhindre en gjentagelse og mulige komplikasjoner. Pasienten er under konstant tilsyn av leger.

I tillegg må pasienten vendes en gang i timevis fra side til side for å unngå stagnasjon i lungene og sengene.

Kosthold i hjerneslag

Kvaliteten på maten avhenger av tilstanden til blodårene og om det vil være plaketter på veggene deres. Kosthold etter et slag er nødvendig for å unngå tilbakevending av angrepet og en rekke andre komplikasjoner.

Vi viser de grunnleggende regler for ernæring:

 1. Avslag på fett, salt, søt og krydret i enhver form.
 2. Karbohydrater, fett og proteiner bør være i tilstrekkelige mengder.
 3. Mange frukt og grønnsaker anbefales. Spinat, kål og bete er obligatoriske, tk. forbedre de biokjemiske prosessene i hjernen.
 4. Fettfattig kjøtt- og sjøfisk, samt meieriprodukter og frokostblandinger er tillatt.
 5. Baking og hermetikk er forbudt.
 6. Olje kan legges til mat bare ikke raffinert.
 7. Blåbær og tranebær er nyttige.
 8. Fra drinker kan du ikke drikke alkohol, svart te og kaffe.

Og årsaken er i feil livsstil, ernæring og stress.

For å unngå sykdom må du følge med på kosthold og mosjon.

Hva er hjerneslag? Hvordan oppstår et slag og hva er konsekvensene etter et slag?

Stroke i hjernen - akutt brudd på blodsirkulasjonen. Det forårsaker umiddelbart død eller delvis skade på nerveceller. Mekanismen for utvikling av slik patologi består i å blokkere blodstrømmen ved en avbrutt trombus eller brudd på en slik formasjon.

Etter at et brudd oppstår i hjernen, mister kroppen visse funksjoner. Omfanget av dette tapet avhenger av antall ødelagte nerveceller. På grunn av et slag, taletap, lammelse, lameness og mye mer kan forekomme.

I gruppen med økt risiko for et slikt brudd er:

 • Menn over 50 år;
 • Kvinner som tar prevensjonsmiddel med høyt østrogeninnhold;
 • Personer med høyt blodtrykk;
 • Lider av overvekt;
 • Pasienter med diabetes mellitus eller trombocytose;
 • Røyking og drikking;
 • Pasienter med aterosklerose;
 • Mennesker hvis slektninger hadde et slag.

klassifisering

Også hjerneslaget er klassifisert i henhold til følgende tabell:

symptomer

årsaker

Stroke er en akutt forstyrrelse, for utviklingen av hvilke kraftige predisponerende faktorer som trengs. Denne sykdommen kan bli dannet over flere år, hvoretter symptomene hennes opptrer brått.

Blant de vanligste årsakene til denne sykdommen kan identifiseres:

 • Høyt blodtrykk;
 • Blodpropper
 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • Avvik i arbeidet med endokrine kjertler;
 • Sykdommer i sirkulasjonssystemet - leukemi, hemolytisk anemi, polycytemi;
 • Arvelig predisposition;
 • Genetiske abnormiteter - Williams syndrom, seglcelleanemi;
 • Cortex cerebral infarkt;
 • Tilstedeværelsen av ondartede formasjoner i kroppen;
 • Åreforkalkning.
Årsaker til slag

80% av alle hjernesykdommer forekommer ved et slag. Den nåværende trenden viser at hvert år er antall ofre for dette avviket stadig økende. I dag oppstår et slag selv i ung alder, hvoretter det fører til alvorlig funksjonshemning.

For å forhindre slike beklagelige konsekvenser, er det nødvendig å regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser.

Hvordan ser strekket ut?

Statistikk viser at hyppigst tar hjerneslag sent om kvelden eller tidlig om morgenen.

Symptomer er som følger:

 • Plutselig muskel svakhet eller følelsesløshet i ansiktet;
 • Sviktet på den ene siden av kroppen;
 • Skarp forringelse av synsskarphet;
 • Plutselig hodepine;
 • Alvorlig nedsatt koordinasjon, svimmelhet;
 • Overtredelse av talenes oppfatning.

Oftest blir presset for å utvikle et slag et høyt blodtrykk. Hvis du føler deg selv eller du har lagt merke til i de omkringliggende menneskene, er slike tegn, umiddelbart ring en ambulanse. Jo mindre tid du mister, desto større er sannsynligheten for å redde livet. Mens du venter på legen, gi pasienten mye frisk luft.

diagnostikk

Bestem cerebral stroke er enkel nok.

For å gjøre dette kan du be patienten om å gjøre følgende:

 • Lukk øynene og strekk armene dine foran deg, palmer skal heves oppover. Hvis en lem begynner å bevege seg ukontrollert, er det et slag;
 • Løft hendene over hodet ditt. I en sunn person er de helt symmetriske;
 • For å få en enkel setning. Når hjernen er skadet begynner personen å snakke;
 • Smil - inn i mennesker som opplever eller har allerede hatt et slag, er smilet forvrengt;
 • Å stikke ut tungen - hvis den brygges i en retning, er det nødvendig å ringe til en lege.

Hvis du har en person som viser tegn på et slag, kontakt legen umiddelbart. Pasienten blir straks tatt til en ambulanse, hvor en utvidet studie utføres. Han får MRI, dopplerografi, CT, MR-spektroskopi og andre diagnostiske metoder.

Risikofaktorer for strekk til innhold ↑

Behandling av slag

Et hjerneslag krever en fullstendig og omfattende behandling av pasientene. I 3-4 dager er pasienten plassert i intensivavdelingen, for når som helst kan hans tilstand av helse drastisk forringes.

På sykehuset utføres følgende aktiviteter:

 • I de første 6 timene ved hjelp av diagnostiske tester avgjøre lesjonens fokus
 • Legen tar en beslutning om behovet for resorbsjon av tromben ved hjelp av spesielle legemidler eller kirurgisk inngrep;
 • Gir kontroll over alle vitale funksjoner i kroppen;
 • Med hjelp av medisiner reduseres blodets viskositet;
 • Terapi utføres for å beskytte hjernecellene mot blodets skadelige effekter.

Etter at strekningen kan stoppes, foreskrives pasienten medisiner for å redusere risikoen for tilbakefall eller alvorlige komplikasjoner. I gjennomsnitt holdes pasienten på sykehuset i flere uker, og kontrollerer stadig blodtrykket.

Spesialdiett

Tilstanden av blodårene er direkte avhengig av ernæring. På hvor mye kvalitet og nyttige produkter du vil bruke, vil metabolismen avhenge av. Det er svært viktig å følge et spesielt diett som vil bidra til å unngå gjentatte slag og minimere risikoen for alvorlige komplikasjoner.

Ikke glem å følge følgende regler:

 • Fullstendig nekte sterk te og kaffe, alkoholholdige drikkevarer;
 • Under et fullstendig forbud, fett, stekt, salt og krydret retter;
 • Minimere mengden søtt i kostholdet;
 • Øk mengden tranebær og blåbær;
 • Under strengt forbud, hermetikk, marinader, bakverk;
 • Til matlaging må du bare bruke uberørt olje;
 • Øk mengden ferske grønnsaker og frukt i kostholdet;
 • Se opp for balansen mellom proteiner, fett og karbohydrater.
Kosthold i tilfelle strekk til innholdet ↑

Konsekvenser av et hodeslag for en pasient

Et infarkt, hvor en eller to halvkule er berørt, forårsaker alltid alvorlige konsekvenser. På grunn av nederlaget i nervesystemet blir mange vitale organer nektet arbeid.

De vanligste konsekvensene er:

 • Krenkelser av konsentrasjon, koordinering, motoriske ferdigheter;
 • Amnesi, vanskeligheter i oppfatningen av informasjon;
 • Lammelse, generell svakhet, lidelse i lemmerne;
 • Brudd på taleapparatet.
til innholdet ↑

forebygging

Hittil er det ingen berøring mot hjerneslag. Med dagens økologi og konstante påkjenninger må man observere en rekke regler som bidrar til å opprettholde helse. Det er svært viktig å konstant overvåke nivået av blodtrykk og om nødvendig konsultere lege.

Blant de viktigste forebyggende tiltakene er:

 • Avslag fra alkohol og røyking;
 • Vanlig sport og turgåing;
 • Korrekt og balansert ernæring;
 • Bli kvitt overflødig kroppsvekt;
 • Den riktige modusen for dagen og hvile;
 • Tidlig inspeksjon.
til innholdet ↑

Forventet levetid etter et slag

Det er umulig å si nøyaktig hva varigheten av livet etter hjerneslag er. Alt avhenger av kroppens individuelle egenskaper og sykdomsforløpet. Mange mennesker er i stand til å leve et langt og tilfredsstillende liv.

Studier har vist at dødeligheten i den første måneden er 35%, i løpet av det første året - 50%.

Hvordan en person vil føle seg etter et slag er påvirket av et stort antall faktorer:

 • Konstant følelsesmessig sjokk og stress;
 • Alder av den syke personen;
 • Livskvalitet før og etter brudd;
 • Helse status før strekningen;
 • Fullstendighet av terapeutisk behandling;
 • Overholdelse av rehabiliteringsanbefalinger;
 • Tilstedeværelse av kroniske sykdommer.
til innholdet ↑

Rehabilitering etter et slag

Restaurering av en person etter et hjerneslag krever en individuell tilnærming. Varigheten av denne prosessen avhenger av pasientens alder, plasseringen, omfanget av lesjonen, typen slag, tiden fra forekomsten av fokus til arresteringen, tilstedeværelsen av kroniske sykdommer og mange andre faktorer. Hvis slaget skjedde i ung alder, kan kroppen tilbake til sin tidligere tilstand i 1-2 år.

I mennesker i eldre alderskategori tar rehabilitering mye lenger, og kan vare i livet.

Rehabiliteringsaktiviteter inkluderer:

 • Revisjon av dietten;
 • Ytelse av spesielle fysiske øvelser;
 • Klasser på tale restaurering;
 • Leksjoner om minneutvinning;
 • Opptak av spesielle medisiner.
til innholdet ↑

Hva er hjerneslag?

i Stroke 37578 Visninger

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som fører til skade og død av nerveceller. Stroke oppstår hvis et blodkar i hjernen enten er blokkert (ved plakk, blodpropp er et iskemisk slag) eller er ødelagt (et hemorragisk slag). Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Jo større området nekrose i hjernen, jo strengere konsekvensene av et slag.

symptomer

Symptomer på hjerneslag av en forestående hjernesykdom er mangfoldige. Imidlertid er det tre hovedsymptomer som indikerer akutt nedsatt hjernesirkulasjon.

 • Ofret kan ikke smile direkte. Smilet er som regel asymmetrisk, hjørnet av leppene kan utelates.
 • Kan ikke snakke normalt. Talen er treg og ukjent.
 • Svakhet i arm og ben på siden av nederlaget. Hendene kan ikke stige på samme tid. Tilstedeværelsen av disse tre symptomene krever et presserende anrop av en ambulanse.

Som regel har angrepet en harbinger, det såkalte iskemiske angrepet. Dens kliniske manifestasjoner skal være alarmerende:

 • taleforringelse;
 • urimelig intens hodepine;
 • forskjellige manifestasjoner av nedsatt motorfunksjon i armen eller benet;
 • skarp svimmelhet;
 • svimmel tilstand.

Symptomer på et slag kan deles inn i to kategorier: hjernen og brennpunktet.

1. Generelle cerebrale symptomer

 • alvorlig hodepine, ledsaget av kvalme eller oppkast
 • Utseendet av døsighet, for noen karakteristisk omvendt effekt - en sterk spenning;
 • svekkelse og tap av bevissthet;
 • svimmelhet;
 • tap av orientering i rommet eller i tid;
 • hjertebank;
 • svette og føle seg varm.

2. Fokal symptomer

Symptomer vil avhenge av hvilket område av hjernen som er uten normal blodtilførsel. Hvert område av hjernen som er ansvarlig for visse aktiviteter, derfor en krenkelse av blodtilførselen til ulike områder av hjernen vil vise ulike symptomer - svekket balanse, syn, tale. Tap av koordinering av bevegelser kan være ledsaget av svimmelhet og oppkast.

Den farligste er iskemisk slag, fordi det ofte ikke er noen signifikante symptomer på begynnelsen. Det kan da manifestere seg, for eksempel i form av hodepine, svimmelhet og kvalme, forsvinner deretter. Hemorragisk hjerneslag har en markert symptomatologi, og allerede i begynnelsen av fasen blir det følt av alvorlig hodepine, bevissthetstab, oppkast og oppmuntring av sinnet.

Det er en såkalt forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, som også kalles et mikroslag. Det er preget av en skarp forandring i menneskers helse - det er taleforstyrrelse, delvis eller fullstendig blindhet, svakhet i lemmer. Microinsultet forårsaker midlertidig skade på en persons helse, som gjenopprettes etter en viss tid (flere minutter eller timer). Imidlertid, et normalt menneske av kort varighet, og i slike tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig fordi denne patologiske tilstand er en forløper av slaget.

Ernæring etter hjerneslag her

årsaker

Årsaker til hjerneslag er forskjellige avhengig av type.

Med hemorragisk hjerneslag, er det et brudd på integriteten til arterien på grunn av en rekke faktorer:

 • aneurysmal dilatasjon og tynning av arterievegget;
 • medfødt patologi av blodet, kalt arteriovenøs misdannelse;
 • inflammatoriske og traumatiske skader på det indre skallet.

En viktig rolle er spilt av høyt blodtrykk i hjernens blodstrømssystem.

Hos pasienter med iskemisk slag er 90% av tilfellene forbundet med aterosklerose. Situasjonen forverres av dannelsen av en trombose på den beskadigede overflaten av det indre skallet, så vel som vasospasmen. I isolerte tilfeller virker tromboembolisme av hjertehulene eller blodårene i nedre ekstremiteter som årsak til iskemisk hjerneskade.

Risikofaktorene for slag er nesten det samme som for alle kardiovaskulære sykdommer. De inkluderer:

 • røyking,
 • alder over 45 år;
 • mannlig kjønn;
 • økt trykk;
 • aterosklerose;
 • arvelighet;
 • vektig.

Første tegn

Til dato viser statistikk at et slag forekommer i de fleste tilfeller om morgenen eller om natten, mot en bakgrunn av stress eller fysisk belastning. Symptomer på slag i forskjellige tilfeller kan variere avhengig av tilstedeværelse av blødning, sted for trombus og alvorlighetsgrad av lesjonene.

De første tegn på hjerneslag:

 • ansikts-, hender eller føtter begynner å bli dumme på den ene siden av kroppen;
 • tale blir usammenhengende eller usammenhengende;
 • visjonen om ett eller to øyne faller skarpt;
 • det er en forstyrrelse i koordinasjonen av bevegelse, hodet begynner å snurre og en skakket tur observeres;
 • øker trykket kraftig
 • huden blir rød, pulsen bremser, pusten blir rask, temperaturen stiger;
 • i sjeldne tilfeller kan en person falle inn i koma;
 • det er forvirring;
 • det er døsighet.

Arten av sykdommen avhenger av hvilken del av hjernen bruddet av fartøyet har skjedd. Ved tap, kan den venstre hjernehalvdelen har problemer med logisk tenkning og engasjement i den patologiske prosessen med parietal del innebærer nummenhet og prikking, noe som kan resultere i ødelagte fremstilling av forholdet mellom størrelsen på kroppen hans. Utviklingen av slag i occipital del av hodet fører til synstap, opp til sitt totale tap, slik at pasienten ikke gjenkjenner motivet, selv om han ser det.

effekter

Det er forskjellige typer konsekvenser etter et slag. Hver type sykdom fører til ulike komplikasjoner, siden hjernen er et komplekst organ som styrer ulike funksjoner i kroppen. På grunn av mangel på blod i enkelte områder av hjernen, kan enkelte deler av kroppen slutte å fungere skikkelig.

Mennesker som har hatt en ischemisk eller hemorragisk slag, kan ha så hyppige effekter som svakhet, bevegelsesforstyrrelser eller lammelse, tale og svelgeforstyrrelser, kognitiv svekkelse, problemer med persepsjon og noen adferdsforstyrrelser. I tillegg kan pasienter oppleve brudd på avføring og vannlating, psykiske lidelser, epilepsi og smertsyndrom.

Det bør bemerkes at konsekvensene etter denne sykdommen er ganske mange og varierte. Det er også slike konsekvenser av et slag som aphasi, som er en sterk forverring i evnen til å bruke ord for å uttrykke sine tanker. Aphasia er en av de vanligste effektene som oppstår hos de fleste som har hatt et slag. Aphasia kan manifestere som følger:

 • vanskeligheter med å uttrykke indre ønsker;
 • vanskeligheter med å forstå andres tale
 • Komplikasjon når du leser eller skriver.

Det er forskjellige typer og former for avasi, som er preget av ulike abnormiteter og manifestasjoner:

 • Aphasia Wernicke er preget av alvorlig nedsatt oppfatning, noe som kan skyldes tap av forståelse av lyden av tale.
 • Aphasia Broca er preget av ulike problemer med dannelsen av ordkombinasjoner og setninger.
 • Omfattende avasi er en ganske hyppig og vanlig konsekvens av et slag, som preges av visse uregelmessigheter. I tilfelle av omfattende afasi, er pasienten som har hatt et slag, ikke i stand til å komme med forslag eller oppleve dem. I tillegg kan pasienten ha usammenhengende tale og en sjelden forståelse for enkelte individuelle ord. Også den karakteristiske egenskapen ved omfattende avasi er nesten fullstendig mangel på kommunikasjon.

diagnostikk

Ved å sette riktig diagnose og finne det eksakte stedet for et slag, samt data om volumet av skadede vev, kan du velge riktig behandlingstaktikk, samt unngå mer alvorlige konsekvenser. I tillegg til å intervjue og undersøke pasienten, er det nødvendig med spesielle undersøkelser, både hjernen og hjertet og blodkarene.

Beregnet tomografi (CT) er en enhet som bruker røntgenstråler til å produsere et klart, detaljert, tredimensjonalt bilde av hjernen. Denne studien er foreskrevet umiddelbart etter starten av en mistanke om utvikling av et slag. Beregnet tomografi kan indikere tilstedeværelse av blødning i hjernen eller mengden skade forårsaket av et slag.

Magnetic resonance imaging (MRI) er et apparat som bruker et sterkt magnetfelt for å produsere et veldig klart og veldig detaljert tredimensjonalt bilde av hjernens strukturer. Denne studien kan tildeles i stedet for beregnet tomografi eller som et tillegg til det. MR gir deg mulighet til å se endringer i hjernevævet, samt mengden av skadede celler forårsaket av slag.

Doppler undersøkelse av karoten arterier er en ultralyd undersøkelse av karotisarterier, som er den viktigste hovedveien som bærer blodet til hjernen din. Studien lar deg se tilstanden til arteriene, nemlig se skipets nederlag med aterosklerotiske plakk, hvis noen.

Transcranial Doppler-studie er en ultralydstudie av cerebral fartøy som gir informasjon om blodstrømmen i disse karene, samt skadene på deres fete plakker, hvis noen.

Magnetisk resonansangiografi ligner på studien av MR, bare i denne studien blir mer oppmerksomhet til hjerneskipet. Denne studien gir informasjon om forekomst og plassering av en trombus, om noen, og gir også data om blodstrømmen i disse karene.

Serebral angiografi - denne prosedyren består i innføring av en spesiell kontrast substans i hjernens kar, og deretter ved hjelp av røntgenbilder får vi bilder med bildene av fartøyene. Denne studien gir svært verdifulle data om tilstedeværelse og plassering av trombi, aneurysmer og eventuelle vaskulære defekter. Denne studien er vanskeligere å utføre, i motsetning til CT og MR, men er mer informativ for disse formålene.

Et elektrokardiogram (EKG) er en av de enkleste studiene av hjertet, men veldig informativ. Det brukes i dette tilfellet til å oppdage eventuelle hjerterytmeforstyrrelser (hjertearytmier) som kan forårsake hjerneslag.

Ekkokardiogram i hjertet (Echo-KG) - ultralydundersøkelse av hjertet. Det kan oppdage uregelmessigheter i hjertet, samt oppdage hjerteventilfeil som kan være årsaken til blodpropper eller blodpropp, noe som igjen kan føre til et slag.

Elektroencefalogram (EEG) - en studie av hjerneaktivitet. Det er en måling av hjernens elektriske aktivitet ved hjelp av elektroder som er festet til hodet. Denne studien er utnevnt dersom legen din mener at du har hatt et slag.

Koagulogram - en blodprøve som bestemmer hvilken hastighet blodet kondenserer med. Denne analysen utføres for å bestemme bruddene som kan forårsake blødning eller trombose. Også denne analysen utføres for å kontrollere dosen av blodfortynnere.

Biokjemisk analyse av blod - denne analysen er nødvendig for å bestemme de to basisindikatorene:

 • Blodglukose er nødvendig for å etablere en nøyaktig diagnose, siden en svært stor eller svært liten mengde glukose i blodet kan provosere utviklingen av symptomer på et lignende slag. Og også for å diagnostisere diabetes.
 • Blod lipider - denne analysen er nødvendig for å bestemme innholdet av kolesterol og høy tetthet lipoproteins, som kan bli en av årsakene til slag.

forebygging

Forebygging av hjernesirkulasjonsforstyrrelser består i å påvirke faktorene som fører til denne tilstanden:

 1. Forebygging av aterosklerose. Det er nødvendig å følge dietten, regelmessig overvåkning av blodkolesterolnivået, utnevnelsen av lipidsenkende medisiner som foreskrevet av legen, ved brudd på lipidmetabolismen.
 2. Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for å forhindre utvikling av fedme, type 2 diabetes og hypertensjon.
 3. Avslag på røyking. Det er kjent at røyking øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer og utvikling av aterosklerose, noe som ofte fører til slag.
 4. Kontroll, forebygging og behandling av sykdommer som hypertensjon, diabetes, blodsykdommer, som fører til dannelse av blodpropper.
 5. Håndterer stress. Vitenskapelig bevist at stressende forhold øker risikoen for slag flere ganger.

Dessverre kan vi ikke påvirke noen av faktorene som øker risikoen for hjernesykdommer. Disse inkluderer alder over 55, arvelig disposisjon, mannlig sex.

rehabilitering

Varigheten av en streng sengetid etter hjernesirkulasjonsforstyrrelser avhenger av type og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av iskemisk berøring og tilfredsstillende tilstand hos pasienten, kan legen tillate å utvide legemet allerede 3-5 dager etter slag, og med hemorragisk slag kan pasienten sitte i sengen etter 1-2 uker. Den lengste sengetiden er nødvendig for subarachnoid blødning, som forårsaket brudd på en aneurisme av fartøyet. I dette tilfellet er pasienten ikke lov til å utvide regimet 1-1,5 måneder.

Likevel, på dette tidspunktet kan du ikke være i tomgang. Terapeutisk fysisk trening er en av de viktigste metodene for å gjenopprette tapte bevegelser i de berørte lemmer. Det er nødvendig å utføre daglig mosjonsterapi, massasje, fysioterapi, akupunktur til pasienten direkte i sengen. Vanligvis gjør legen det mulig å begynne lett gymnastikk fra 2-3 dager etter et slag. Minst 4 ganger om dagen må passive bevegelser av pasientens lemmer utføres innen 15-20 minutter. Beveg lemmer sakte, forsiktig, først med friske lemmer, og deretter immobilisert. Dette vil bidra til å unngå utvikling av inflammatoriske prosesser og kontrakturer i leddene av de berørte lemmer, samt atrofi av musklene. Viktig er også pusteøvelser som skal forhindre utvikling av stillestående fenomener i lungene.

Det er en ting som "behandling etter stilling", noe som betyr en spesiell legging av de berørte lemmer. Dette er også nødvendig for å forhindre utvikling av muskelkontrakter. Den lammede armen er avledet til siden, underarmen er forlenget og på baksiden, hender og fingre skal gis posisjonen for maksimal forlengelse. Denne plasseringen av børsten skal festes med en lang eller sandbag. Paralysert bein bør rettes, en liten pute skal plasseres under kneet, og foten skal være litt skrapt. Sykehuspersonalet på sykehuset vil alltid forklare og vise slektninger hvordan man skal legge immobiliserte lemmer riktig.

Så snart det er aktive bevegelser i lemmer, er det nødvendig å hjelpe pasienten til å utvikle dem. Med legens tillatelse utvides pasientens regime gradvis, i begynnelsen er det lov til å sette pasienten i senga for å henge bena fra sengen. Litt senere kan pasienten stå opp på sokkelen, sette seg ved bordet, begynne å lære å gå med hjelp av spesielle støtteapparater og bruke rullestol. Intensiteten av belastningen øker gradvis og svært nøye, det er viktig å ikke la pasienten falle.

Med en gunstig løpet av gjenopprettingsperioden, 1-1,5 måneder etter slaget, begynner pasienten å lære seg å gå uavhengig ved hjelp av vandrere, en trepedal krykke og en arena. Først trenger han hjelp fra to personer som kan støtte pasienten. Last den berørte benen skal være gradvis. Når du går, bør hånden festes i et tøfler, det er uakseptabelt å se på dunken langs stammen. Små bevegelser av hånden blir restaurert ved hjelp av modellering, kuber, "stikkende" baller og andre forskjellige gjenstander for utvikling av fine motoriske ferdigheter.

For å rette taleforstyrrelser må du kanskje ha en taleperson. Pasienten må snakke, snakke tunge twisters, fortell den hørte og til og med synge.

I den tidlige utvinningsperioden krever pasientene ofte hjelp av en psykoterapeut, siden stemningen hos pasienter er deprimert, tror mange ikke på suksessen til terapi og rehabiliteringsaktiviteter og nekter å delta i behandlingen.

Den tidlige gjenopprettingsperioden er den viktigste i rehabilitering av pasienter som har hatt et slag. I etterfølgende perioder utføres hovedsakelig sosial tilpasning av pasienter og vedlikehold av de oppnådde resultatene.

Sannolikhet for døden

Årlig i verden er det diagnostisert fra 5 til 6 millioner slag, i Russland til 450 tusen slag. Av denne grunn dør 29% av mennene og 39% av kvinnene. Invalider er 3,2 personer per 10 tusen. Innenfor den første måneden dør opptil 35%, og innen utgangen av året opptil 50%. Gjentatte slag er farlige. I det første året utvikler tilbakefallet i 5-25%, innen tre år i 20%, innen fem år fra 20 til 40% av de som har gjenopprettet. Den største risikoen for slag etter 65 år, forekomsten av dette er opp til 90% av alle tilfeller av slag. I samme alder, det største antall dødsfall. Opptil 80% av slag utvikler seg som en iskemisk patologi i hjernen, med en dødelighet på opptil 37%. Hos 20% av pasientene med hemorragisk slag er død opp til 82%.

Årsaken til den høye dødeligheten av slag i Russland er en rask aldring av befolkningen, senere levering til en medisinsk institusjon, et svakt lærerikt arbeid for å forebygge stroke. Statistikken de siste årene indikerer at 39,5% av de som er utsatt for slagfare ikke utgjør en fare.

Stroke sjelden skjer uten forutgående symptomer - innledende manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen (NPNKM) i form av forbigående angrep og hypertensive kriser, eller hos individer med risiko. I fare NPNKM omfatter personer med høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, er i kronisk stress, med en historie med kronisk sykdom, røyking, tilbøyelighet til aggregering av blodceller, overflødig kroppsvekt.

Venstre side

Venstre halvkule slag forekommer oftere høyre halvkule, som står for 57% av alle kliniske tilfeller. Og siden venstre halvkule utfører en verbal og logisk funksjon, så med venstre slag enn lammelse på høyre side av kroppen, er det første bruddet språk og taleproblemer:

 • Brudd på tale, uklar og uklar uttale, mangel på forståelse av den talte talen, en person kan bare snakke av ord eller et sett med lyder.
 • Med et venstre sidet slag kan den høyre siden av ansiktet bli lammet, eller det kan oppstå en sidelengs forlamning av hånd og ben.
 • En person kan normalt ikke lese, skrive, bryte artikulasjon
 • Det er et tap av taleminnet
 • Gradvis lukkes personen som om han trekker seg selv fordi kommunikasjon med andre er begrenset.

Les Mer Om Fartøyene