Iskemisk hjertesykdom: symptomer, diagnose, behandling

Iskemisk hjertesykdom er en svikt i blodtilførselen til myokardiet (hjertemuskulatur). Sykdommen er veldig farlig - for eksempel med akutt utvikling av hjertesykdom fører det øyeblikkelig til hjerteinfarkt, som er dødsårsaken til middelaldrende og eldre.

Årsaker til koronar hjertesykdom

Hovedårsaken til utviklingen av denne sykdommen er atherosklerose i kranspulsårene, som er ledsaget av avsetning av kolesterolplakk i karene og innsnevring av deres lumen.

Selvfølgelig oppstår aterosklerose i kranspulsårene ikke av seg selv - det er forårsaket av feil diett og dårlige vaner og en stillesittende livsstil.

Det er bemerkelsesverdig at koronar hjertesykdom kan forekomme akutt - i dette tilfellet handler det om å redde pasientens liv. Men ganske ofte betraktet som en sykdom har en gradvis utvikling - første innsnevring av koronar lumen det er lite, og pasienten vil oppleve bare lys, ikke intensive symptomer under trening, og etter en tid, vil sykdommen bli følt selv i absolutt hvile.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Med iskemisk hjertesykdom er det utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjertemuskelen, noe som kan påvirke pasientens helse på ulike måter: alt avhenger av form av IHD.

Stum form av iskemisk hjertesykdom

Det kalles også asymptomatisk, fordi pasienten ikke opplever noen ulempe, kan ikke identifisere eksakte symptomer og generelt anser seg helt sunn. Denne form for iskemi er ganske lumsk - det kan når som helst gå inn i den akutte, og da blir det vanskelig å redde personen.

For å forhindre den verste utviklingen av det kliniske bildet, leger anbefaler minst en gang i 6 måneder for å besøke en kardiolog og kontroll - det vil bidra til å identifisere begynnelsen iskemisk hjertesykdom, og å sørge for rettidig hjelp.

Angina of Stress

Regelmessige anfall, brystsmerter, dyspnø er karakteristika for angina pectoris. Denne form for koronar hjertesykdom kan vare i lang tid, pasienten vil bare klage på ubehagelige følelser og forverring av helse ved fysisk aktivitet.

Ustabil angina

Farlig tilstand, noe som kan tyde på begynnelsen av hjerteinfarkt - minst, legene sette pasienten med symptomer på ustabil angina på sykehuset og gjennomføre ikke bare behandling, men også døgnet rundt overvåking av arbeidet til hjertemuskelen.

Ustabil angina manifesteres av raske angrep, hver etterfølgende vil variere i intensiteten av smerte og tillegg av uvanlige symptomer.

Arrytmisk form for iskemisk hjertesykdom

Den flyter i form av atrieflimmer, preges av forstyrrelser i hjerterytmen, raskt og plutselig kan gå inn i kronisk form av perkolering.

Den arytmiske formen for iskemisk hjertesykdom blir ofte oppfattet av leger som et signal for akutte handlinger - pasienten er plassert i en medisinsk institusjon, han får full undersøkelse og kompetent behandling.

Myokardinfarkt

Denne form for koronar hjertesykdom er den farligste for pasientens normale livstid - myokardinfarkt er prosessen med å visne bort hjertemuskulaturen, som alltid fortsetter i akutt form. Det er en utvikling av hjerteinfarkt på grunn av løsningen av plakk eller trombus fra koronarvegen, noe som fører til tilstopping av lumen.

I dette tilfellet kan bare fagfolk hjelpe.

Plutselig hjertedød

Med en kraftig nedgang i mengden blod levert til hjertemusklen på grunn av fullstendig blokkering av kranspulsåren, stopper hjertet og en persons kliniske dødsfall setter seg inn.

Vennligst merk: alle disse former for iskemisk sykdom kan utvikle seg / utvikle seg selvstendig, men oftest forekommer en kombinasjon. For eksempel er angina og arytmi ofte diagnostisert samtidig, som i fravær av behandling nødvendigvis fører til hjerteinfarkt.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Den aktuelle sykdommen kan fortsette ganske hemmelig, så det anbefales å være oppmerksom på små endringer fra hjertet. Forstyrrende symptomer er:

 • periodisk oppstår smerte i brystet, som kan gi (bestråle) i arm, scapula eller nakke;
 • en følelse av tetthet i brystet;
 • følelse av brenning eller tyngde i brystet;
 • en gjentakende følelse av mangel på luft;
 • en følelse av angst uten tilsynelatende grunn;
 • generell svakhet;
 • kvalme og oppkast av uforklarlig etiologi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Når de første symptomene på sykdommen vises, etter å ha besøkt kardiologens lege og avklare diagnosen, vil pasienten først og fremst bli tilbudt å radikalt forandre livet - for å tilpasse både livsstil og diett. Selvfølgelig vil legemiddelbehandling bli foreskrevet, og regelmessig overvåking av hjertefunksjonen, og noen folkemedisiner vil være effektive når det gjelder behandling av hjertesykdom. Terapi bør utføres på en komplisert måte.

Ernæring for IHD

Menyen til en pasient med diagnostisert iskemisk hjertesykdom bør baseres på prinsippet om rasjonell ernæring, balansert bruk av matvarer med lite innhold av kolesterol, fett og salt.

Det er nødvendig å utelukke eller redusere forbruket betydelig:

 • kjøtt- og fiskeretter, inkludert kjøttpålegg og supper;
 • søte og konditori produkter;
 • sukker;
 • tallerkener fra semolina og ris;
 • animalske biprodukter (hjerner, nyrer og andre);
 • skarpe og salte snacks;
 • sjokolade;
 • kakao;
 • kaffe.

Det er svært viktig å inkludere følgende produkter i menyen:

 • rød kaviar, men ikke i store mengder - maksimalt 100 g per uke;
 • sjømat;
 • noen grønnsakssalat med vegetabilsk olje;
 • fettfattige varianter av kjøtt - kalkun, kalvekjøtt, kanin;
 • magre varianter av fisk - gjeddeabbor, torsk, abborre;
 • fermenterte melkeprodukter - kefir, rømme, hestekjøtt, gjæret bakmelk med lav prosentandel av fettinnhold;
 • noen harde og myke oster, men bare usaltede og inkonsekvente;
 • noen frukt, bær og retter fra dem;
 • eggeplommer av kyllingegg - ikke mer enn 4 stykker per uke;
 • vaktelegg - ikke mer enn 5 stk per uke;
 • Enhver grøt, unntatt manna og ris.

Vennligst merk: Å spise med diagnostisert iskemisk hjertesykdom er nødvendig å fraksjonere - 5-7 ganger om dagen, men i små porsjoner. Hvis du har ekstra vekt, må du bli kvitt den - det er en tung byrde på nyrer, lever og hjerte.

Endre livsstilen

For å forhindre utvikling av de mest alvorlige former for hjerte-og karsykdommer, må du følge kun tre regler:

 1. Flytt mer. Ingen sier at det er nødvendig å sette olympiske poster, men å nekte en bil, offentlig transport og en heis for fotturer er nødvendig. Du kan ikke umiddelbart laste kroppen din med kilometer med veier som dekkes - la alt være innenfor grunn. For å sikre at fysisk aktivitet ikke forårsaker forverring (og dette skjer med iskemi!), Sørg for å få råd fra legen din om riktig trening.
 2. Legg igjen dine dårlige vaner i fortiden. Røyking og drikking av alkoholholdige drikkevarer er som et slag som nødvendigvis vil føre til en forverring av tilstanden. Selv en helt sunn person får ikke noe godt ved å røyke og drikke alkohol, hva kan vi si om det syke hjertet.
 3. Beskytt dine nerver. Prøv å unngå stressende situasjoner, lær å reagere rolig på problemer, ikke bukke for følelsesmessige utbrudd. Ja, det er vanskelig, men det er denne typen taktikk som kan redde liv. Rådfør deg med legen din om bruk av sedativer eller avkok av medisinske planter med en beroligende effekt.

Medisineringsterapi

Som regel er pasienter med diagnostisert hjertesykdom foreskrevet nitroglyserin og dets derivater - legemidler som bidrar til vasodilasjon. Som et resultat av dette øker blodstrømmen langs kranspulsåren betydelig og forbedrer hjertet, og hjertemuskelen er fullt utstyrt med oksygen.

Effektivt er mottak av acetylsalisylsyre - det forhindrer trombose av blodkar og forbedrer blodsammensetningen. Innenfor rammen av terapi kan medisiner som reduserer kolesterol også bli foreskrevet.

Vær oppmerksom: Det er ingen tvil om selvbehandling! Noen, selv de mest harmløse ved første øyekast, bør medisiner utpeke en spesialist.

Tradisjonell medisin

Ikke glem det for å støtte arbeidet i hjertemusklene, øke clearance i karene og forhindre trombose av sistnevnte kan midler som tilhører kategorien "tradisjonell medisin". Selvfølgelig må du konsultere legen din og få hans godkjennelse i prinsippet for bruk av ulike kjøttkraft og infusjoner fra medisinske planter - dette er en uunnværlig betingelse for å oppnå en terapeutisk effekt.

De mest populære reseptene for legemidler som må tas med iskemisk hjertesykdom:

hagtorn

Ta 1 ss tørket hagtornefrukt, hell 250-300 ml bratt kokende vann og insister i 2-3 timer. Det er bedre å lage mat i en termo. Den ferdige infusjonen filtreres gjennom 2-3 lag av gasbind.

Hvordan søke: 2 ss infusjon tre ganger daglig i 20 minutter før du spiser. Opptakstid - 30 dager, da må du ta en pause i 2-3 uker.

Hawthorn hjelper perfekt med angina pectoris og i kombinasjon med herbaceous motherwort - de tar 6 ss, hell 7 kopper kokende vann og insisterer 10-12 timer. For å ta en slik avkok trenger du 1 glass 3 ganger om dagen før måltider.

Urtepreparater

Bland bladene av misteltein (1 ss) og blomster av bokhvete (2 spiseskjeer), fylle alle 300 ml kokende vann og la til å sette i 10-12 timer (fortrinnsvis over natten). Spis 2 ss av denne infusjonen tre ganger daglig før måltider.

Bland gresset av gulsotet, ligulatblomstene av solsikkebrønnen, fennikelfrøene (2 ss) og bladene til mor og bestemor (1 spiseskje). 1 spiseskje av blandingen helles i et glass bratt kokende vann og insisterte i 60 minutter. Ta infusjon av ½ kopp 3-5 ganger daglig før måltider.

Grind maisrot (40 gram), legg til det gresset elske medisin i samme mengde, hell vann slik at massen ble nedsenket i det helt, kok i 8-10 minutter. Deretter insisteres buljongen i 40-60 minutter og tar 1/3 kopp tre ganger om dagen etter måltider.

Bland kjerringrokk, hagtorn blomster og gress slirekne (hver 20 g) og helle et glass med kokende vann, sette i 20-30 minutter, avløp. Den mottatte mengden skal være full i løpet av dagen i små sip.

Vennligst merk: Alle oppførte urtepreparater kan tas ikke mer enn 30 dager på rad. Deretter må du ta en pause, gjennomgå en forebyggende undersøkelse og rådføre deg med legen din om at det er hensiktsmessig å få opptak.

Med det blir inhalasjoner laget, noe som vil være nyttig både for iskemisk hjertesykdom og for andre sykdommer i hovedorganet i kroppen.

Rist 5 gr pepperrot på en fin rist, hell et glass bratt kokende vann og insister i 1 time. Deretter gjøres innånding enten over et bredt og grunt basseng (bolle), eller over tutens tut.

Diagnose av hjertesykdom er den viktigste i hele prosessen med å behandle denne skadelige sykdommen. Det er umulig ved de første smertene i brystet å ta en avgjørelse om hva som utvikler sykdommen i spørsmålet. Det mest fornuftige er å umiddelbart ringe til spesialister for å gjennomføre en fullverdig undersøkelse og en nøyaktig diagnose.

Tsygankova Yana Aleksandrovna, medisinsk gransker, terapeut av den høyeste kvalifikasjonskategorien

6,190 visninger totalt, 3 visninger i dag

Hvordan manifesterer akutt iskemisk hjertesykdom og hvor farlig er det?

Akutt iskemisk hjertesykdom er en gruppe hjertesykdommer som er forårsaket av en sirkulasjonsforstyrrelse, det vil si en fullstendig eller delvis opphør av blodstrømmen inn i hjertet. Dette inkluderer fokal dystrofi, hjerteinfarkt, koronar død. Vi vil diskutere dette mer detaljert nedenfor.

Hva er det

Akutt iskemisk hjertesykdom (IHD) innebærer en patologisk tilstand som oppstår ved utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet. På grunn av det faktum at blodet flyter i kranspulsårene, strømmer oksygen og næringsstoffer ikke til hjertet i riktig mengde. Og dette fører til iskemi av cellene i orgelet, som i fremtiden er farlig ved utvikling av infarkt, angina pectoris og dødelig utfall.

Menn er oftere utsatt for den angitte sykdommen i over 50 år, men forekomsten hos kvinner er heller ikke utelukket. Til dags dato har sykdommen blitt forynget og er ofte funnet hos unge mennesker.

Årsaker og risikofaktorer

Hovedårsaken til akutt iskemisk sykdom er innsnevring av koronarbeinene som er ansvarlig for ernæringen av hjertet. Vesselstenose er forårsaket av dannelsen av aterosklerotiske plakk på veggene i arteriene, samt ved blokkering av trombenes lumen. Når antall lipoproteiner øker i blodet, øker risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom fem ganger.

Tilstedeværelsen av visse sykdommer kan bli predisponert for forekomst av koronar hjertesykdom:

 • diabetes mellitus;
 • hjertesykdommer (misdannelser, svulster, endokarditt);
 • nyresvikt
 • brysttrampe;
 • onkologiske sykdommer;
 • vaskulære patologier;
 • veide lungesykdommer.

Sannsynligheten for å utvikle akutt koronar hjertesykdom øker med visse faktorer. Disse inkluderer:

 • arvelighet;
 • alderdom;
 • Overvekt, feil diett
 • skadelige vaner (røyking, alkoholmisbruk, narkotikamisbruk);
 • konstant eksponering for stressende forhold
 • bruk av orale prevensjonsmidler av kvinner;
 • stillesittende livsstil;
 • arteriell hypertensjon;
 • helminthic invasjoner;
 • hjerteoperasjoner.

klassifisering

Sykdommen har flere varianter av flyt. Det er viktig å bestemme dem for å velge riktig behandling. Det er følgende typer iskemi av hjertet:

 1. Myokardinfarkt Dette er en akutt tilstand, som er en nekrose av hjertemuskelen. Den fortsetter i 2 trinn - 18-20 timer etter akutt iskemi, utvikler muskelcellernes død, og deretter blir det berørte vevet arret. Ofte årsaken til et hjerteinfarkt er løsningen av kolesterolplakk eller en trombose som forstyrrer strømmen av oksygen inn i hjertet. Et infarkt kan etterlate slike konsekvenser som en aneurisme, hjertesvikt, fibrillering av ventriklene, og dette er farlig dødelig.
 2. Plutselig koronar død - oppstår innen 6 timer etter akutt iskemi. Det oppstår som følge av langvarig spasme og innsnevring av koronarbeinene. Som et resultat begynner ventriklene å fungere på en ukoordinert måte, blodtilførselen forverres, og deretter helt opphører. Årsaker som kan provosere koronar død:
 • iskemisk prosess i hjertet;
 • trombose av lungearterien;
 • medfødte misdannelser;
 • brysttrampe;
 • hypertrofi (økning) av hjertemuskelen;
 • akkumulering av fluid i perikardialområdet;
 • kardiovaskulære sykdommer;
 • alvorlig forgiftning;
 • svulst, infiltrative prosesser.
 1. Fokal dystrofi av myokardiet - er ikke en uavhengig sykdom, men det manifesterer seg med markerte hjerte tegn på linje med andre sykdommer (myokarditt, kardiomyopati, tonsillitt, anemi)

Alle disse formene bære en alvorlig trussel mot pasientens helse og liv. Nederlaget strekker seg til hjernen, nyrene og lemmer. Hvis rettidig medisinsk hjelp ikke er gitt, kan utfallet være beklagelig.

Klinisk bilde (symptomer)

Hovedklager for iskemisk hjertesykdom er utseendet av alvorlig smerte i brystbenet og kortpustethet. Noen ganger begynner akutt hjerteisikki plutselig, det vil si en plutselig død på bakgrunn av fullstendig helse. Men i mange tilfeller blir trivsel forverret med utseendet på noen symptomer:

 • svimmelhet;
 • nervøsitet, angst;
 • hoste;
 • ubehag i thoraxområdet;
 • alvorlig svette;
 • takykardi, økning eller reduksjon i blodtrykk;
 • kvalme;
 • pustevansker eller utånding;
 • nedgangen av styrker;
 • besvimelse;
 • ekstremitetens kulde.

Krenking av blodstrømmen i koronarbeinene, som beriker hjertet med oksygen, fører til myokarddysfunksjon. I en halv time er cellene fortsatt levedyktige, og da begynner de å dø.

diagnostikk

Hvis pasienten er bekymret for eventuelle klager over en periode, bør du konsultere legen din for råd. Kanskje disse er alarmerende klokkene av koronar hjertesykdom.

På grunnlag av tilhørende klager, undersøkelse og tilleggsundersøkelse foretar legen en diagnose og velger riktig behandling. Ved undersøkelse bør kardiologen ta hensyn til forekomsten av ødem i pasienten, hoste eller hvesning, og også å måle blodtrykket. Det neste trinnet bør være henvisning til laboratorie og instrumentelle undersøkelsesmetoder. Disse inkluderer:

 1. Elektrokardiogram - om forløpere av akutt iskemi eller infarkt i løpet av det patologiske beviset i resultatene av studien. Ved hjelp av et EKG kan en spesialist også bestemme tidspunktet for den patologiske prosessen, mengden skade på hjertemusklen, lokaliseringen av fokuset.
 2. Ultralydundersøkelse av hjertet - lar deg identifisere endringer i orgel, struktur av kamrene, tilstedeværelse av arr og vices.
 3. Koronarangiografi - gjør det mulig å vurdere tilstanden til koronarbeinene, lokaliseringen og omfanget av deres innsnevring, samt å bestemme tilstedeværelsen av trombi, aterosklerotiske plakk.
 4. Datatomografi - avslører alle de ovennevnte endringene i orgelet, men mer pålitelig og raskt.
 5. En blodprøve for kolesterol, sukker, protein enzymer.

komplikasjoner

Sannsynligheten for komplikasjoner avhenger av omfanget av myokardisk skade, typen skadet kar og tidspunktet for beredskapstiltak.

Også konsekvensene av iskemisk sykdom inkluderer:

 • cardio;
 • forstyrrelser i myokardets arbeid (konduktivitet, spenning, automatisme);
 • dysfunksjon av sammentrekning og avslapping av hjertets kamre.

Og den farligste og irreversible komplikasjonen av denne sykdommen er akutt hjertesvikt, noe som kan føre til døden. Ca. 75% av pasientene dør av denne komplikasjonen av iskemisk hjertesykdom.

behandling

Hvis pasienten eller du plutselig forstyrres av smerte i hjertet, må du ringe til en akuttmedisinsk tjeneste og gi førstehjelp før du kommer til legene. Hvor raskt det vil bli gitt, avhenger av utfallet av angrepet.

Pasienten skal plasseres på en horisontal overflate og gi ham en frisk luft. Du kan også sette en Nitroglycerin tablett eller Corvalol dråper under tungen.

Drogbehandling for akutt iskemisk sykdom består av slike legemidler:

 1. Legemidler som utvider koronarbeinene - Papaverin, Validol.
 2. Anti-iskemiske stoffer - Corinfar, Verapamil, Sustak.
 3. Legemidler med effekt på aterosklerose - Probuccol, Crestor, kolestyramin.
 4. Antiagreganty - Kurantil, Aspirin, Trombopol, Trental.
 5. Statiner - Lovastatin, Atorvastatin.
 6. Antiarrhythmic drugs - Cordarone, Amirodaron, Diphenin.
 7. Inhibitorer av ATP - Captopril, Enalapril, Kapoten.
 8. Diuretika - Furosemid, Mannitol, Lasix.
 9. Antikoagulantia - Heparin, fenylen, Warfarin.
 10. Preparater for hypoksi - Mildronat, Cytokrom.

Når det ikke er noen forbedring fra medisinsk behandlingsanlegg til kirurgiske inngrep. Det er 2 typer kirurgisk behandling av akutt iskemi i hjertet:

 • Angioplastikk - denne prosedyren utvider det innsnevrede koronarbeholderen og introduserer en stent, som videre vil opprettholde et normalt lumen.
 • Koronar bypassoperasjon - mellom aorta og koronarfartøyet, blir en anastomose påført for å fullføre blodtilførselen til den skadede arterien som omgår det berørte området.

I hjemmet, sammen med medisiner, kan metodene for tradisjonell medisin brukes med tillatelse fra den behandlende legen. De er rettet mot å stabilisere blodtrykket og forbedre stoffskiftet. Du kan anbefale følgende forbindelser:

 1. Hvitløk tinktur. Ta 50 gram hvitløk, rist og hell 150 gram vodka. La deg skjule på et mørkt, kjølig sted i tre dager. Klar infusjon tar 8 dråper 3 ganger om dagen i en uke.
 2. Herbal kompleks fra IHD. Det er nødvendig å blande gresset med moderkorn, hagtorn og kamille i like store mengder. For å forberede en avkok av 1 ts av et tørt ekstrakt, hell 150 ml kokende vann og la stå i ca 20 minutter. Deretter spenne og drikk hele volumet på en tom mage. Ta denne sammensetningen til tilstanden forbedres.

Under behandling av en akutt periode med koronar hjertesykdom, så vel som hele livet, bør pasienten følge en sunn livsstil. Her menes overholdelse av rasjonell ernæring. Det vil si denne begrensningen av daglig inntak av væske og salt, utelukkelse av raske karbohydrater og animalske fettstoffer. Og det er også nødvendig å minimere fysiske belastninger, da de skaper en ekstra byrde på myokardiet.

outlook

I de fleste tilfeller resulterer det akutte kurset av IHD i alvorlige konsekvenser og til og med døden. En ugunstig prognose venter pasienten dersom sykdommen utvikles på grunn av arteriell hypertensjon, diabetes mellitus og fettmetabolismeforstyrrelser. Det skal huskes at i legens krefter forsinker sykdomsprogresjonen, men ikke kurere det.

forebygging

For å forhindre koronar hjertesykdom bør både friske mennesker og personer i fare følge enkle, men effektive anbefalinger:

 • utrydde slike skadelige vaner som røyking, kjærlighet til alkohol;
 • alternativt arbeid med hvile;
 • å introdusere i dietten mer vitaminer, meieriprodukter og eliminere skadelige produkter;
 • med stillesittende livsstil legger du til fysisk aktivitet;
 • oppretthold kroppens vekt som normalt;
 • å kontrollere nivået av sukker og kolesterol i blodet;
 • gjennomgå regelmessig forebyggende undersøkelser og ta EKG.

Overholdelse av disse enkle elementene forhindrer muligheten for å utvikle akutt iskemisk sykdom og forbedre livet til enhver kategori av personer. For personer som har hatt hjerteinfarkt, bør forebyggende tiltak bli en livsstil. Bare i dette tilfellet kan du leve mange flere sunne år.

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - symptomer, årsaker, typer og behandling av koronar hjertesykdom

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi vurdere en slik sykdom som iskemisk hjertesykdom (IHD), samt symptomer, årsaker, klassifisering, diagnose, behandling, folkemidlene og IHD-forebygging. Så...

Hva er iskemisk hjertesykdom?

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - en patologisk tilstand som preges av utilstrekkelig blodtilførsel, og dermed oksygen av hjertemuskelen (myokard).

Synonymer av iskemisk hjertesykdom - Koronar hjertesykdom (CBC).

Den viktigste og hyppigste årsaken til kranskärlssykdom er utseendet og utviklingen av aterosklerotiske plakk i koronararteriene, som smal og noen ganger blokkerer blodårene, noe som forstyrrer den normale blodstrømmen i dem.

IHD er vanligvis ledsaget av angina, hjertearytmier, men noen ganger kan det føre til hjerteinfarkt, plutselig hjertestans og død.

Prevalens av sykdommen

Koronar hjertesykdom er en av de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet, som i mange land har blitt en ganske hyppig årsak til funksjonshemning og dødelighet, hvor prosentandelen er ca 30%.

Legene er oppmerksomme på at dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom hos menn er mer vanlig enn hos menn, proporsjoner på henholdsvis 1: 2 og 1: 3. Forskjellen skyldes at de kvinnelige hormoner, noe som til en viss grad hindre utvikling av aterosklerose hos kvinner, og derfor, med angrep av menopause, etter menopause, er forekomsten av infarkt hos kvinner som vanligvis økt.

Den vanligste iskemiske hjertesykdommen er observert hos innbyggere i utviklede land (Amerika, Europa), som hovedsakelig er relatert til ernæring - bruk av malopoleznoy og skadelig mat, og produkter som inneholder GMO, samt stress. For å forstå denne statistikken, leste litt videre i artikkelen utviklingen av IHD.

En annen faktor, men som kommer fra den første, er en persons alder. Øvelsen viser at jo eldre personen er, desto større er risikoen for å utvikle hjerteinfarkt. Dette tilrettelegges av mange års akkumulering i kroppen av "dårlig" kolesterol og andre uhensiktsmessige og skadelige stoffer.

Utvikling av iskemisk hjertesykdom

For å forstå mekanismen for utvikling av koronar hjertesykdom, la oss lage en liten nedbrytning.

Så i menneskekroppen er det et slikt stoff som - kolesterol. Han har mange avtaler, men en av de viktigste er den beskyttende funksjonen til cellemembraner. I seg selv, kan dette stoff ikke spres gjennom kroppen, å utføre sine funksjoner, og derfor er rollen til transportproteintransportører (apolipoproteiner), som er levert gjennom blod-kolesterol til alle organer.
Apolipoproteiner, avhengig av formålet / kroppen, som er nødvendig for å levere kolesterol, kan være av forskjellige typer - med høy densitet (HDL), lav tetthet (LDL), lipoproteiner med svært lav tetthet (VLDL) og chylomikroner.

Lipoproteiner med lav tetthet (LDL) er ikke veldig god kvalitet - når de beveger seg med blod, faller de ned og adhererer seg til blodkarets vegger. For en bedre ide om dette bildet, se på følgende bilde:

Videre, akkumulerer de gradvis på vegger av karene, de danner aterosklerotiske plakk, og jo mer plakk, jo mindre blodkarets lumen, og jo verre blodsirkulasjon. I tillegg, i noen situasjoner, bryter en plakk, som er en blodpropp av kolesterol, fett, blod og andre stoffer, bort fra karveggen og begynner å bevege seg sammen med blodstrømmen. Og på et sted hvor fartøyets lumen er mindre enn plakk, overlapper fartøyet, og det organet eller en del av kroppen som forblir avskåret fra blodtilførselen, mottar ikke den nødvendige ernæringen og begynner å dø av.

Den farligste er denne prosessen manifesterer sig i hjernen regionen, forårsaker hjerneslag.

La oss nå fortsette å utvikle IHD selv.

Hjertet, som du og jeg vet, er "motor" til en person, en av hovedfunksjonene som er pumping av blod gjennom hele kroppen. Men som en bil i en motor, uten nok drivstoff, stopper hjertet for å fungere normalt og kan stoppe.

Funksjonen av drivstoff i menneskekroppen utføres av blod. Blod leverer oksygen, næringsstoffer og andre stoffer som er nødvendige for normal funksjon og liv til alle organer og deler av kroppen til en levende organisme.

Blodforsyningen til myokardiet (hjertemuskulatur) skjer ved hjelp av 2 koronarbeholdere som beveger seg bort fra aorta. Koronarbeholdere, delt inn i et stort antall små fartøy, sirkulerer hele hjerte muskelen, mate hver av sine deler.

Hvis det er en reduksjon eller blokkering av hulrommet i en av grenene av koronarkarene, er den delen av hjertemuskelen venstre uten mat og oksygen begynner å utvikle koronar hjertesykdom, eller som det kalles - koronar hjertesykdom (CHD). Jo større arterien okkludert, jo verre er konsekvensene av sykdommen.

Utbruddet av sykdommen manifesterer seg vanligvis i form av smerte bak brystbenet under tung fysisk anstrengelse (løping og andre), men over tid, hvis du ikke tar noen tiltak, begynner smerte og andre tegn på CHD å forfølge en person selv under hvile. Noen tegn på IHD er også kortpustethet, hevelse, svimmelhet.

Selvfølgelig er den ovenfor beskrevne modellen for utvikling av koronar hjertesykdom meget overfladisk, men den reflekterer selve essensen av patologi.

CHD - ICD

ICD-10: I20-I25;
ICD-9: 410-414.

Symptomer på koronar hjertesykdom

De første tegnene på IHD er:

 • Høyt blodtrykk;
 • Økt blodsukker;
 • Forhøyet kolesterol;
 • Dyspné med fysisk anstrengelse.

Hovedtegnene til IHD, avhengig av sykdommens form, er:

 • Angina of Stress - karakterisert ved undertrykkende smerte bak brystbenet (som kan donere til den venstre side av halsen, venstre skulder eller arm), kortpustethet under trening (rask gange, løping, trapper) eller emosjonelt stress (stress), økt blodtrykk, takykardi;
 • Arrytmisk form - ledsaget av kortpustethet, hjerteastma, lungeødem;
 • Myokardinfarkt - En person utvikler et angrep av alvorlig smerte bak brystbenet, som ikke fjernes med konvensjonelle bedøvelsesmidler;
 • Asymptomatisk form - En person har ingen åpenbare tegn som indikerer utviklingen av IHD.
 • Generell svakhet, ubehag
 • Ødem, hovedsakelig av nedre ekstremiteter;
 • Svimmelhet, sløret syn;
 • Kvalme, noen ganger med oppkast av oppkast;
 • Alvorlig svette
 • Følelser av frykt, angst, panikk;
 • Hvis du tar nitroglyserin i tilfelle smertefulle angrep, reduserer smerten.

Årsaker til koronar hjertesykdom

Den viktigste og hyppigste årsaken til IHD-utvikling er atherosklerose, om mekanismen som vi snakket om i begynnelsen av artikkelen, i avsnittet "Utvikling av IHD." Kort sagt ligger kjernen i tilstedeværelsen i koronar blodkar av aterosklerotiske plakk, innsnevring eller fullstendig blokkering av blodets tilgang til denne eller den delen av hjertemuskelen (myokard).

Andre årsaker til IHD inkluderer:

 • Spise matvarer med lav verdi og skadelig mat - hurtigmat, sitronader, alkoholprodukter, etc.;
 • Hyperlipidemi (forhøyede nivåer av lipider og lipoproteiner i blodet);
 • Trombose og tromboembolisme av kranspulsårene;
 • Spasmer av kranspulsårene;
 • Dysfunksjon av endotelet (indre vegg av blodkar);
 • Økt aktivitet av blodkoagulasjonssystemet;
 • Nedfallet av blodårer ved en infeksjon - herpesviruset, cytomegalovirus, klamydia;
 • Hormonal ubalanse (med utbruddet av overgangsalderen, hypothyroidism og andre forhold);
 • Metabolske lidelser;
 • Arvelig faktor.

Den økte risikoen for CHD-utvikling er i følgende personer:

 • Alder - jo eldre personen er, jo høyere er risikoen for å utvikle CHD;
 • Dårlige vaner - røyking, alkohol, narkotika;
 • Dårlig mat;
 • En stillesittende livsstil;
 • Eksponering for hyppig stress;
 • Mannlig kjønn;
 • Hypertensjon (hypertensjon);
 • fedme;
 • Diabetes mellitus;
 • Takykardi.

Klassifisering av IHD

Klassifisering av IHD skjer i henhold til skjemaet:
1. Angina pectoris:
- Stenokardi av spenning:
- - Primær;
- - Stabil, som indikerer funksjonsklassen
- Ustabil angina (klassifisering av Braunwald)
- Vasospastisk angina pectoris;
2. Arrytmisk form (kjennetegnet ved et brudd på hjerterytmen);
3. Myokardinfarkt;
4. Kardiosklerose
5. hjertesvikt
6. Plutselig koronar død (primær hjertesvikt):
- Plutselig koronar død med vellykket gjenopplivning
- Plutselig koronar død med dødelig utgang
7. Den asymptomatiske formen av IHD.

Diagnose av iskemisk hjertesykdom

Diagnose av koronar hjertesykdom utføres ved hjelp av følgende undersøkelsesmetoder:

Behandling av koronar hjertesykdom (IHD)

Hvordan behandle iskemisk hjertesykdom? Behandling av koronararteriesykdom utføres først etter en grundig diagnose av sykdommen og bestemmelse av dens form, tk. Behandlingsmetoden og de midler som er nødvendige for den, er avhengig av formen av IHD.

Behandling av koronar hjertesykdom inkluderer vanligvis følgende behandlinger:

1. Begrensning av fysisk aktivitet;
2. Narkotikabehandling:
2.1. Anti-atherosklerotisk terapi;
2.2. Støttende terapi;
3. diett
4. Kirurgisk behandling.

1. Begrensning av fysisk aktivitet

Som vi allerede vet, kjære lesere, er hovedpunktet av IHD utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet. På grunn av den utilstrekkelige mengden blod, taper hjertet nok oksygen, sammen med de forskjellige stoffene som er nødvendige for normal funksjon og vitale funksjoner. Samtidig er det nødvendig å forstå at med fysisk anstrengelse på kroppen øker belastningen på hjertemusklen parallelt, som i sin tid ønsker å motta en ekstra del av blod og oksygen. Naturligvis fordi med CHD av blod og så er det ikke nok, da blir denne insuffisiensen enda mer kritisk, noe som bidrar til forverring av sykdomsforløpet i form av økte symptomer, opp til et sterkt stopp av hjertet.

Fysisk trening er nødvendig, men allerede på stadium av rehabilitering etter akutt stadium av sykdommen, og bare i henhold til ordinerende lege.

2. Narkotikabehandling (medisiner for IHD)

Viktig! Før du bruker medisiner, må du kontakte legen din!

2.1. Anti-atherosklerotisk terapi

Nylig, for behandling av IHD, bruker mange leger følgende tre grupper medikamenter - antiaggreganter, β-blokkere og kolesterolsenkende stoffer:

Platehemmere. På grunn av inhibering av aggregering av røde blodlegemer og blodplater, reduserer trombocyttmidler deres vedheft og sedimentering på blodkarets indre vegger (endotel), forbedrer blodstrømmen.

Blant antiplatelet-midlene kan følgende legemidler isoleres: acetylsalisylsyre ("Aspirin", "Acecardol", "Trombol"), "Klopidogrel".

p-blokkere. Betablokkere bidra til å senke hjertefrekvensen (HR), og derved reduserer belastningen på hjertet. I tillegg, ved å senke hjertefrekvensen og oksygenforbruket reduseres, på grunn av mangel på noe som hovedsakelig utvikler og koronar hjertesykdom. Legene sier at med regelmessig bruk av p-blokkere, forbedrer pasientens kvalitet og forventet levetid, fordi denne gruppen av stoffer stopper mange av symptomene på IHD. Imidlertid bør man vite at kontraindikasjoner for mottak av p-blokkere er tilstedeværelsen av opportunistiske sykdommer som - astma, pulmonær sykdom, og kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD).

Blant de p-adrenergiske blokkere er de følgende formuleringer: bisoprolol ( "Biprol", "Kordinorm", "Niperten"), karvedilol ( "Dilatrend", "Corioli '(Talliton "), metoprolol ( "Betalok", "Vazokardin"," Metokort "," Egilok ").

Statiner og fibrater - hypokolesterolemiske (kolesterolreduserende) legemidler. Disse stoffgruppene reduserer mengden "dårlig" kolesterol i blodet, reduserer mengden aterosklerotiske plakk på veggene i blodårene, og forhindrer også utseendet på nye plakk. Den kombinerte bruken av statiner og fibrater er den mest effektive måten å bekjempe kolesterol deponering på.

Fibrater bidra til å øke mengden av high density lipoprotein (HDL), som effektivt motvirker lipoproteiner med lav tetthet (LDL), og som kjent, er det LDL og danne plakk. I tillegg er fibrater brukes til å behandle dyslipidemi (Ila, Hb, III, IV, V), lavere triglyserider, og viktigst - minimalisere prosenten av dødsfall som følge av koronar hjertesykdom.

Blant fibrene kan identifiseres følgende stoffer - "Fenofibrate".

Statiner, i motsetning til fibrater, har en direkte effekt på LDL, senker mengden i blodet.

Blant statinene kan identifiseres følgende stoffer - "Atorvastin", "Lovastatin", "Rosuvastin", "Simvastatin."

Kolesterolet i blodet i IHD skal være - 2,5 mmol / l.

2.2. Støttende terapi

Nitrater. De brukes for å redusere forspenningen på hjertet ved å utvide blodkar og venøst ​​blod av innskuddet, så stoppet ved en av de viktigste symptomer på koronarsykdom - angina pectoris, som manifesterer seg i form av kortpustethet, tyngdekraften og trykkende brystsmerter. Spesielt for lindring av alvorlig angina nylig hell brukes intravenøst ​​drypp av nitroglyserin.

Blant nitratene kan identifiseres følgende stoffer: "Nitroglyserin", "Isosorbidmononitrat".

Kontraindikasjoner for bruk av nitrater er et senket blodtrykk - under 100/60 mm Hg. Art. Av bivirkningene kan man merke hodepine og senke blodtrykket.

Antikoagulantia. Forhindre dannelsen av trombi, senke utviklingen av eksisterende trombier, hemme dannelsen av filamenter av fibrin.

Blant antikoagulantene kan identifiseres følgende stoffer: "Heparin".

Diuretika (diuretika). Fremme den akselererte fjerningen fra kroppen av overflødig væske, på grunn av en reduksjon i volumet av sirkulerende blod, og dermed redusere belastningen på hjertemuskelen. Blant diuretika er det 2 grupper med stoffer, sløyfe og tiazid.

Loop diuretics brukes i nødssituasjoner, når væsken fra kroppen må trekkes tilbake så raskt som mulig. En gruppe loop-diuretika reduserer reabsorpsjonen av Na +, K +, Cl- i den tykke delen av Henle-løkken.

Blant loop diuretika kan identifiseres følgende stoffer - Furosemide.

Tiazid-diuretika redusere reabsorpsjon av Na +, Cl- i den tykke del av den innledende delen av Henle og distale tubuli av nephron sløyfer, og reabsorpsjon av urin blir lagret i kroppen kalsium (Ca2 +). Tiazid-diuretika, i nærvær av hypertensjon, minimalisere utvikling av koronar hjertesykdom komplikasjoner i det kardiovaskulære systemet.

Blant thiaziddiuretika kan følgende legemidler identifiseres: "Hypotiazid", "Indapamid".

Antiarytmiske legemidler. De bidrar til normalisering av hjertefrekvensen (HR), som forbedrer respiratorisk funksjon, forenkler løpet av IHD.

Blant antiarytmika kan følgende legemidler identifiseres: Aimalin, Amiodaron, Lidokain, Novokainamid.

Angiotensin converting enzyme (ACE) hemmere. ACE-hemmere, ved å blokkere omdannelsen av angiotensin II fra angiotensin I, forhindrer spasmer i blodårene. ACE-hemmere normaliserer også blodtrykket, beskytter hjertet og nyrene mot patologiske prosesser.

Blant ACE-hemmene kan følgende legemidler isoleres: kaptopril, lisinopril og enalapril.

Sedativa. De brukes som et middel til å berolige nervesystemet, når årsaken til økt hjertefrekvens er følelsesmessige erfaringer, stress.

Blant sedativer er: "Valerian", "Persen", "Tenoten".

3. Kosthold for koronar hjertesykdom

Kostholdet i IHD er rettet mot å redusere belastningen på hjertemuskelen (myokard). For dette formål er mengden vann og salt begrenset i dietten. Også fra det daglige dietten er produkter som fremmer utviklingen av aterosklerose, utelukket, noe som kan ses i artikkelen - TOP-10 skadelig mat.

Høydepunktene i dietten i IHD kan identifiseres:

 • Caloric innhold av mat - med 10-15%, og med fedme med 20% mindre enn ditt daglige diett;
 • Mengden fett er ikke mer enn 60-80 g / dag;
 • Mengden proteiner er ikke mer enn 1,5 g per 1 kg kroppsvekt per person / dag;
 • Mengden karbohydrater er ikke mer enn 350-400 g / dag;
 • Mengden bordssalt er ikke mer enn 8 g / dag.

Hva du ikke kan spise med CHD

 • Fett, stekt, røkt, krydret og salt mat - pølser, pølser, skinke, fete meieriprodukter, majones, sauser, ketchup, etc.;
 • Animalfett, som finnes i store mengder i fett, fett kjøttvarianter (svinekjøtt, hjemmelaget and, goose, karpe og andre), smør, margarin;
 • Høyt kalori mat, samt mat som er rik på fordøyelig karbohydrater - sjokolade, kaker, bakverk, søtsaker, marshmallows, syltetøy, syltetøy og syltetøy.

Hva du kan spise med CHD

 • Mat av animalsk opprinnelse - fettfattige varianter av kjøtt (fettfett kylling, kalkun, fisk), fetthvite cottage cheese, egghvite;
 • Korn - bokhvete, havremel;
 • Grønnsaker og frukt - hovedsakelig grønne grønnsaker og oransje frukter;
 • Bakeri produkter - rug eller kli brød;
 • Drikker - mineralvann, mager melk eller kefir, usøtet te, birk og lønnesjuice.

I tillegg bør dietten i CHD være rettet mot å eliminere for mye mengder overskudd kilo (fedme), hvis de er til stede.

For behandling av koronar hjertesykdom utviklet M. I. Pevzner et kurativ mat system - diett nr. 10c (tabell nummer 10c).

vitaminer

Dietten trenger også å fremheve de ytterligere mottak av vitaminer - C (askorbinsyre), E (tokoferol), B3 (PP - niacin, nikotinsyre), B6 ​​(pyridoxin), B11 (L-karnitin) og P (rutin og andre bioflavonoider ). Disse vitaminene, spesielt C og P, styrker veggene i blodårene og hindrer dem fra kolesteroldeposisjon, dvs. dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Ascorbinsyre bidrar også til den raske oppløsningen av "dårlig" kolesterol og fjerner det fra kroppen.

Men vitamin D (calciferol) bør reduseres i forbruk.

4. Kirurgisk behandling av iskemisk hjertesykdom

Blant de kirurgiske metodene for behandling av hjertesykdom kan identifiseres:

Koronar bypass kirurgi (CABG), spesielt koronar arterie bypass grafting (CABG). Essensen av metoden er å koble koronarbeholderen, under det berørte området, til de ytre blodkarene. Som en "shunt" bruker vanligvis en stor subkutan ven.

Ballong angioplastikk. Essensen av metoden er basert på innføringen i stedet for den smalede lumen av en spesiell beholder (ballong), som deretter blir matet med luft. På grunn av trykket på de aterosklerotiske plakkene, presser ballongen med luft dem ut, hvorpå den igjen blåses av og fjernes fra fartøyet.

I forbindelse med det faktum at etter ballongangioplasti er det en stor risiko for å innsnevre blodkarets lumen, plasseres en stent på dette sted, dvs. Stenting av fartøyet utføres.

Stenting. Kjernen i metoden er basert på installasjonen i en patologisk innsnevret lumen av arterien til en spesiell stent - metallrammen, som øker lumen av arterien og forhindrer dens re-innsnevring.

Kirurgisk behandling i form av ballongangioplastikk og stenting utføres under angiografisk kontroll.

Prognose for behandling

Prognosen for utvinning er i stor grad avhengig av en rettidig samtale til legen, en grundig diagnose og en tilstrekkelig behandling for IHD.

I ekstreme tilfeller, hvis legene gir en positiv prognose for utvinning, ikke fortvil, kan du alltid søke hjelp fra Herren, som definitivt vet hvordan de skal hjelpe dem som vender seg til Ham. Det er ikke for ingenting at det står skrevet: "For den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst" (Romerne 10:13).

Behandling av IHD med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemidlene for IHD, kontakt legen din!

Hawthorn og motherwort. Hell i en termos 1 ss. skje av hagtorn og 1 ss. skje av Leonurus, hell dem deretter 250 ml kokende vann. La agenten stå i et par timer, deretter stram det og drikk 2 ss. skje 3 ganger om dagen, 30 minutter før måltider. Effektiviteten av stoffet øker med ytterligere bruk av buljong av rosen hofter.

Pepperrot, gulrøtter og honning. Rist pepperrotroten på riven for å gjøre det 2 ss. skje og hell den med et glass kokt vann. Etterpå bland blandingen av pepperrot med 1 glass ferskpresset gulrotjuice og 1 glass honning, bland alt grundig. Du må drikke en medisin for 1 ss. skje, 3 ganger om dagen, 60 minutter før måltider.

Pepperrot. Lag en blanding av 1 ts revet pepperrot og 1 teskje honning, som må spises 1 gang om dagen, vaskes med vann. Behandlingsforløpet er 45 dager.

Samling 1. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av reed blomster av solsikker, urter av icteric og dillfrø, samt 1 ss. skjeeblader av mor og mormor. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling av et glass kokende vann, deretter dekke beholderen, sett til side i en time for infusjon, belastning og ta infusjon av 100 g, 6 ganger daglig, i 30 dager, 30 minutter før måltider.

Samling 2. Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 50 g av hagtorn blomster, 30 g slirekne og 20 g urt kjerringrokk. Rør grundig, deretter 2 ss. skje samling helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, på 2 timer etter, må verktøyet renne og drikke en svelget i løpet av dagen.

Samling 3. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av hagtorn blomster og mistelteblader, samt 1 st. skje med spidskommenfrø, valerianrot, sitronbalsamblad og vinca-gress. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling kopp kokende vann, og deretter dekke beholderen satt til side i en time infusjon, belastning og ta infusjon 100 g, 2 ganger daglig, morgen og kveld, 30 minutter før måltidet.

Samling 4 Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 100 g av hagtorn blomster, 100 g kamille, 50 gram bjørk blader, 50 g gress lyng, 50 g av blomster kastanje og 50 g av rotstokker av kveke. All blanding grundig, og deretter 1 time. Collection skje helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, ved 30 minutter etter, og avløp midler trenger å drikke i form av varme, 100 g, 2 ganger om dagen, om morgenen på tom mage og før du går i dvale.

Profylakse av iskemisk hjertesykdom

Profylakse av koronar hjertesykdom inkluderer følgende anbefalinger:

 • Gi opp dårlig nyttig og skadelig mat, eller i det minste minimere bruken av det;
 • Prøv i kostholdet, gi preferanse til å spise mat beriket med vitaminer og sporstoffer - friske grønnsaker og frukt;
 • Avvis fra alkohol, røyking;
 • Flytt mer, med stillesittende arbeid gjør øvelser på arbeidsplassen;
 • Ikke forsøm sykdommene i kardiovaskulærsystemet, slik at de ikke utvikler seg til en kronisk form;
 • Se på vekten din;
 • Unngå å jobbe med økt følelsesmessig stress, spesielt hvis du er veldig bekymret for ulike vanskelige situasjoner - om nødvendig, endre arbeidsstedet ditt;
 • Prøv å ha fred med folk rundt deg, spesielt i familien.

Årsaker, symptomer og behandling av hjerteets iskemi

Hva er hjerte iskemi?

Hjertets iskemi er en sykdom som er et brudd på blodsirkulasjonen av myokardiet. Det er forårsaket av mangel på oksygen, som føres over koronararteriene. Forhindre hans opptaks manifestasjoner av aterosklerose: innsnevring av lumen av blodkar og dannelse av plaques i dem. I tillegg til hypoksi, det vil si en mangel på oksygen, blir vev deprived av en del av de nyttige næringsstoffene som er nødvendige for normal funksjon av hjertet.

Iskemisk sykdom er en av de vanligste sykdommene som forårsaker plutselig død. Blant kvinner er det mye mindre vanlig enn blant menn. Dette skyldes tilstedeværelsen i kroppen av representanter for svakere kjønn av en rekke hormoner som forstyrrer utviklingen av arteriosklerose i blodkar. Ved utbruddet av overgangsalderen er det en endring i hormonell bakgrunn, slik at muligheten for å utvikle iskemisk sykdom øker dramatisk.

Innenfor klassifisering av koronar hjertesykdom utmerker seg følgende former:

Smerteløs form. Denne iskemien til myokardiet er typisk for personer med høy smertegrense. Hennes utvikling er lettere av tung fysisk arbeid, alkoholmisbruk. Risikogruppen omfatter eldre mennesker, samt pasienter med diabetes mellitus. Denne formen av iskemi utløper smertefritt, og derfor kalles det ofte dumt. Men i noen tilfeller kan det være ubehag i brystet. Det skjer i de tidlige stadiene av sykdommen. Karakteristiske symptomer på smertefri iskemi i hjertet er takykardi, angina, en kraftig nedgang i blodtrykket. Det kan være svakhet i venstre arm, kortpustethet eller halsbrann.

Primær hjertestans. Det forstås som en plutselig koronar død. Det oppstår umiddelbart etter et hjerteinfarkt eller innen få timer etter det. Denne manifestasjonen av koronar hjertesykdom bidrar til overvekt, røyking, arteriell hypertensjon, årsaken er ventrikulær fibrillering. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning eller resultere i et dødelig utfall. I det første tilfellet må kvalifisert medisinsk behandling leveres umiddelbart. Hvis defibrillasjonen ikke er ferdig i tide, dør pasienten.

Angina pectoris. Kompresjons- eller trykksmerter, ubehag i brystet - disse er de viktigste symptomene ved hvilken denne form for iskemisk sykdom er bestemt. Det manifesterer seg ofte i form av halsbrann, kolikk eller kvalme. Smerte fra brystet kan gis til nakken, venstre arm eller skulder fra samme side, noen ganger - i kjeve og rygg. Ubehag oppstår under aktiv fysisk aktivitet, etter å ha spist, spesielt ved overmåling, en kraftig økning i blodtrykket. Stenokardi forårsaker stress og hypotermi. I alle disse situasjonene er det behov for mer oksygen for hjertemuskelen, men dette er umulig på grunn av plakk blokkert av plakkene. For å takle smerten som kan vare opptil 15 minutter, er det nok å stoppe fysiske aktiviteter dersom det er forårsaket av dem eller ta nitrater av kort handling. Den mest populære blant disse stoffene er nitroglyserin.

Angina pectoris kan være stabil og ustabil. I det første tilfellet er det forårsaket av miljøfaktorer: røyking, betydelig fysisk anstrengelse. Du kan takle det ved hjelp av nitroglyserin. Hvis det blir ineffektivt, indikerer dette utviklingen av ustabil angina. Det er farligere, da det ofte forårsaker myokardinfarkt eller et dødelig utfall av pasienten. En av de typene ustabil angina er den første opprinnelsen angina. Det viktigste kjennetegn ved denne sykdomsformen - utseendet av anfall begynte senest et par måneder siden. Årsaken til første gang angina pectoris kan bli en sterk emosjonell eller fysisk stress. I dette tilfellet kan koronararteriene fungere normalt. Den andre gruppen av pasienter dannes av pasienter som gjennomgått hjerteinfarkt og som har patologi i kranspulsårene. Hvis utviklingen av sykdommen vil opptre ubemerket, er det stor sannsynlighet for at den vil utvikle seg til stabil angina. Men et annet alternativ er mulig. Ofte, de første symptomene går snart, anfallene opphører, og i de påfølgende årene er angina i pasienten ikke manifestert. Det kreves å gjennomgå regelmessige undersøkelser for å forhindre uventet hjerteinfarkt.

Progressiv angina, som er en annen type ustabil, preget av en økning i anfall. De skjer oftere, de blir mer intense og lengre, de kan ledsages av kvelning, kortpustethet og økt hjertefrekvens. De første angrepene skjer ved store belastninger. Når angina utvikler seg, blir litt fysisk stress nok til å øke hjertefrekvensen og utseendet av kortpustethet. Angrep skjer om natten, økning i stressende situasjoner. Nitroglyserin kan ikke være effektivt for å kontrollere smerter. Prognosen for progressiv angina er forskjellig, men i de fleste tilfeller foregår det for myokardinfarkt eller er dets begynnelse. Selv om en fullstendig opphør av anfall og begynnelsen av remisjon er mulig.

Myokardinfarkt. Denne akutte form for iskemisk sykdom kan utløses av sterke følelsesmessige opplevelser, fysisk overbelastning, noe som resulterer i blodstrømmen til et av hjertet. Brudd på blodsirkulasjonen kan vare fra flere minutter til flere timer. De aterosklerotiske plakkene i karene kan ødelegges, noe som fører til dannelse av en trombose. Det er han som forårsaker blodsirkulasjonsforstyrrelser. Berøvet oksygen- og næringsceller dør.

Myokardinfarkt ledsages av alvorlig smerte bak brystbenet. I motsetning til angina pectoris, vil det ikke være mulig å takle det ved å ta nitroglycerintabletter. Og ikke nødvendigvis til infarkt fører til eksterne effekter, for eksempel stress. Noen ganger forekommer vevnekrose uten synlig årsak i en drøm eller tidlig om morgenen. Symptomer på hjerteinfarkt inkluderer kvalme og oppkast, pustevansker og magesmerter. Fullstendig fravær av tegn på sykdommen observeres ofte hos pasienter med diabetes mellitus. I fravær av nødvendige studier, går infarktet ubemerket. Identifiser eventuelle endringer som er mulige bare ved hjelp av et elektrokardiogram eller ekkokardiografi.

Ved mistanke om hjerteinfarkt er akutt sykehusinnredning nødvendig. Legen foreskriver medisinering og sengestøtte. Tidligere tok utvinning fra et hjerteinfarkt måneder, men moderne medisiner og terapi har redusert denne tiden til flere dager. Pasienten som gjennomgått et slikt angrep av koronararteriesykdom er kontraindisert i aktiv fysisk aktivitet, det er nødvendig å engasjere seg i fysioterapiøvelser, gradvis øke intensiteten av øvelsene. Ta medisiner foreskrevet av en lege, er gjennom hele livet, selv i fravær av smerte og ubehag.

Cardio. Med denne form for iskemisk sykdom, erstattes hjertens døde celler med arrvæv. Det deltar ikke i sammentrekning av myokardiet og forårsaker hypertrofi i hjertet, samt deformering av ventiler. Som et resultat avbrytes prosessen med å pumpe blod, og hjertesvikt utvikler seg.

Kardiosklerose kan være diffus og fokusert. I det første tilfellet erstatter arrvæv hjertecellene jevnt og sprer seg gjennom muskelen. I fokal kardiosklerose påvirker bindevev bare noen få områder. Det er vanligvis forårsaket av hjerteinfarkt.

Plakk i arterier forårsaker utvikling av aterosklerotisk kardiosklerose. Utviklingen av hjertekardiokardiosklerose fremmes av den inflammatoriske prosessen til selve hjertemuskelen. Øker risikoen for binge eating, røyking, stillesittende livsstil. I lang tid kan kardiosklerose være asymptomatisk, spesielt i tilfelle av aterosklerotisk form. Pasienter under rehabilitering og forebygging bør følge en diett som involverer minimalt inntak av salt, fett og væsker.

Symptomer på hjerteiskemi

Det er flere hovedsymptomer på hjerteiskemi:

Smerter i brystet og bak brystet. Det kan ha en piercing, baking eller komprimerende karakter. Ubehagelige opplevelser oppstår uventet og går gjennom 3-15 minutter. I de første stadiene av iskemisk sykdom kan ubehag være mild. Alvorlig smerte er gitt til venstre arm og skulder, mindre ofte i kjeve og høyre side. De vises under sport, eller med en sterk følelsesmessig spenning. For å bli kvitt det ubehag som har oppstått på grunn av fysisk anstrengelse, er det nok å gjøre en kort pause. Når slike tiltak ikke hjelper og anfallene blir sterke, må du ty til medisinering.

Kortpustethet. Som smerte, vises det først under bevegelse og er forårsaket av mangel på oksygen i kroppen. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir kortpustet etterfulgt av hvert angrep. Pasienten opplever det selv i ro.

Hjertebanken. Det blir hyppigere, og slag i dette tilfellet føltes sterkere. Det er også mulig i noen øyeblikk av avbrudd. Samtidig er hjertebanken svært svak.

Generell ulempe. Pasienten opplever svimmelhet, kan svette, blir raskt sliten. Det er økt svette og kvalme, noe som resulterer i oppkast.

Angina pectoris. I gamle dager ble det kalt "angina pectoris". Denne setningen er ikke tilfeldig, fordi angina ikke er en smerte, men en sterk klemme og brennende i brystet og spiserøret. Kan følges i form av smerte i skulder, arm eller håndledd, men slike tilfeller er mindre vanlige. Angina er lett forvirret med halsbrann. Ikke overraskende, noen prøver å takle det og bruker brus til dette. I kardiologi anses angina for å være det mest slående symptomet på koronar hjertesykdom og forhindrer hjerteinfarkt. Det er mye verre når sykdommen oppstår uten eksterne manifestasjoner. Den asymptomatiske formen fører i de fleste tilfeller til et dødelig utfall.

Med et hjerteinfarkt, er det en komplett overlapping av lumen av arteriene med plaketter. Smerten vokser gradvis, og etter en halv time blir det uutholdelig. Ubehagelige opplevelser kan ikke passere i flere timer. I kronisk form av koronar hjertesykdom overlapper ikke lumen på fartøyet helt, smerteangrepene er mindre forlengede.

Psykologiske symptomer. I tilfelle et hjerteinfarkt, kan en pasient oppleve uforklarlig frykt og angst.

Årsaker til hjertesykemi

Hovedårsakene som kan forårsake hjerteiskemi er:

Åreforkalkning. Myokardiet er innhyllet av to hovedarterier, gjennom hvilke blodstrømmen til hjertet utføres. De kalles koronar og grener i mange små fartøy. Hvis lumen på minst en av dem er delvis eller helt lukket, mottar visse deler av hjertemusklen ikke de nødvendige næringsstoffene, og viktigst av alt oksygen. Arterier som leverer hjertet med blod, er ikke lenger der, så hans arbeid er forstyrret, og iskemisk sykdom utvikler seg.

Clogging arterier skyldes aterosklerose, som påvirker arteriene. Det innebærer dannelse av kolesterolplakk i arterier som forhindrer bevegelse av blod. Utførelse av aktive bevegelser med mangel på oksygen i hjertemuskelen ledsages av smerte.

På dette stadiet uttrykkes iskemisk sykdom i form av angina pectoris. Gradvis forverres myokard metabolisme, smerten intensiverer, blir lengre og vises i ro. Hjertefeil utvikler seg, pasienten lider av kortpustethet. Hvis lumen i kranspulsåren plutselig overlapper som et resultat av plakkens brudd, slutter blodet å strømme til hjertet, et hjerteinfarkt oppstår. Som et resultat er et dødelig utfall mulig. Tilstanden til pasienten etter et hjerteinfarkt og dets konsekvenser er i stor grad avhengig av blokkering av arterien. Jo større berørt fartøy, jo verre prognosen.

Feil mat. Årsaken til dannelsen av plakk på veggene på fartøyene er overskytelsen av kolesterol i kroppen som kommer med produktene. Generelt er dette stoffet nødvendig, da det brukes til å lage cellemembraner og produsere et antall hormoner. På blodkarets vegger blir kolesterol deponert under påvirkning av stressende situasjoner.

Emosjonell stress blir årsaken til utviklingen av en spesiell substans. Det bidrar igjen til avsetning av kolesterol i arteriene. For å redusere mengden i kroppen tillater en riktig sammensatt diett. Det er nødvendig å begrense bruken av matvarer der det er mettet fett: smør, pølse, fete typer ost og kjøtt. Det anbefales å gi preferanse til fett i fisk, nøtter, mais. Fremmer utviklingen av hjertesykemi raskt fordøyd og høyt kalori mat.

Dårlige vaner. Misbruk av alkohol og røyking påvirker arbeidet i hjertemuskelen. Sigarettrøyk inneholder et stort antall kjemikalier, blant annet karbonmonoksid, som hindrer transport av oksygen og nikotin, noe som øker arytmi. I tillegg påvirker røyking dannelsen av trombi og utviklingen av aterosklerose.

En stillesittende livsstil eller overdreven belastning. Ujevn motoraktivitet skaper en ekstra byrde på hjertet. Årsaken til utviklingen av iskemi kan være både fysisk inaktivitet og fysisk aktivitet som overskrider kroppens kapasitet. Det anbefales å trene regelmessig, individuelt bestemme intensiteten, varigheten, treningsfrekvensen.

Fedme. I mange studier ble det funnet et direkte forhold mellom overvekt og dødelighet fra kardiovaskulære sykdommer. Derfor er fedme en av faktorene som bidrar til utviklingen av iskemi.

Diabetes mellitus. Truslen om utvikling av koronar hjertesykdom er stor for pasienter med diabetes mellitus av type I og type II. De trenger å normalisere karbohydratmetabolismen for å redusere risikoen.

Psykososiale årsaker. Det er en oppfatning at personer med høyere sosial status og de med utdanning er mindre utsatt for iskemisk sykdom.

Hvordan behandle iskemi i hjertet?

Diagnose av iskemisk sykdom utføres primært på grunnlag av pasientens opplevelser. Klager ofte på brennende og brystsmerter, kortpustethet, overdreven svette, hevelse, noe som er et klart tegn på hjertesvikt. Pasienten opplever svakhet, uregelmessig hjerterytme og rytme. Det er nødvendig å utføre elektrokardiografi hvis det er mistanke om iskemi. Ekkokardiografi er en undersøkelsesmetode som gjør det mulig å evaluere tilstanden til myokardiet, bestemme kontraktil aktivitet i muskelen og blodstrømmen. Blodprøver utføres. Biokjemiske endringer kan identifisere koronar hjertesykdom. Gjennomføring av funksjonelle tester innebærer fysisk stress på kroppen, for eksempel å gå på trapper eller gjøre øvelser på simulatoren. Dermed er det mulig å identifisere hjertets patologier i de tidlige stadier.

For behandling av iskemi brukes følgende legemidler i komplekset: antiaggreganter, adrenoblokker, fibrater og statiner. Spesifikke midler velges av legen, avhengig av sykdomsformen. Antiaggreganter forbedrer blodstrømmen, med adrenoblokker er det mulig å redusere hyppigheten av sammentrekninger av hjertemuskelen og redusere oksygenforbruket. Effekten av fibrater og statiner er rettet mot aterosklerotiske plaques. Preparater reduserer utseendet og forhindrer nye formasjoner på blodkarets vegger.

Kampen med angina utføres ved hjelp av nitrater. Mye brukt til å behandle iskemisk sykdom og naturlige lipidsenkende stoffer. Dannelsen av trombi påvirkes av antikoagulantia, og diuretika bidrar til å fjerne overflødig væske fra kroppen.

Siden plakkene i karene forårsaker deres innsnevring, er det mulig å kunstig øke lumen i koronararteriene. Stenting og ballongangioplastikk utføres for dette formålet. I løpet av disse blodløse kirurgiske inngrepene, øker lumen i karene, og blodstrømmen normaliserer. Disse metodene erstattet tradisjonell shunting, som nå bare utføres med visse former for iskemisk sykdom. Under en slik operasjon kobler kranspulsårene til andre fartøy under stedet for forstyrrelsen av blodstrømmen i dem.

I tillegg til narkotikabehandling og generell terapi trenger pasienten moderat fysisk aktivitet. Avhengig av formen av iskemi, er et sett av øvelser utviklet av legen. Tross alt øker overdreven motoraktivitet behovet for oksygen i hjertemuskelen og har en negativ innvirkning på utviklingen av sykdommen.

Den plutselige angrep mens du går eller trener skal stoppe og hvile, drikke en beroligende og gå ut i frisk luft. Ta deretter en tablett nitroglyserin.

Dette stoffet har en effekt i 5 minutter. Hvis smerten ikke passerer, må du drikke 2 flere piller. Ineffektiviteten av nitroglyserin indikerer alvorlige problemer, så hvis det ikke er noen forbedringer i tilstanden, må du raskt gå til sykehuset. Forebygging av koronar hjertesykdom innebærer avvisning av alkohol, røyking, riktig balansert kosthold og regelmessig mosjon. Det er nødvendig å overvåke din vekt og kontrollere blodtrykket. Viktig er tilstedeværelsen av positive følelser og mangel på stress.

Ernæring for hjertesykemi

De grunnleggende prinsippene for en diett for iskemi er som følger:

Pasienter med koronarsykdom må være minimert i kosten av salt, sukker, godteri, godteri, godterier, dvs. alle kilder til enkle karbohydrater, fett kjøtt, egg, krydret og salt mat, sjokolade, kaffe og kakao.

Det viktigste er å begrense bruken av matvarer som inneholder store mengder kolesterol og fett. Det er behov for lite, men ofte.

Pass på at du spiser matvarer som inneholder askorbinsyre, vitamin A, B, C, kalium, kalsium.

Vegetabilsk olje, brukt til matlaging, bør erstattes med mais, oliven. Det er mye mer nyttig, i tillegg inneholder det omega-3 fettsyrer, som har en positiv effekt på blodsirkulasjonen.

Kostholdet bør råde meieriprodukter, med unntak av smør, korn, sjømat, grønnsaksupper, mager sjø fisk, som torsk, eggeproteiner, kalkun, kylling.

 • Retter anbefales å lage mat for et par. I tillegg kan produktene kokes eller stues.

  Nedenfor er den vanlige menyen i 7 dager for pasienter med hjerteiskemi:

  mandag

  Frokost - et stykke fullkornsbrød, havregryn, et glass løs te uten sukker

  Den andre frokosten - naturlig yoghurt

  Lunsj - vegetabilsk salat, et stykke kokt kylling uten hud, ris, et glass fruktjuice

  Middag - ostemasse gryte uten sukker, et glass kefir

  tirsdag

  Frokost - omelett fra flere proteiner, eple, te

  Den andre frokosten er et glass kefir

  Lunsj - bakt poteter, torsk, dampet, stykke rugbrød, te

  Middag - grønnsakspot, usøtet yoghurt

  onsdag

  Frokost - havregryn, fruktjuice

  Den andre frokosten er hytteost med frukt

  Lunsj - grønnsakssalat kledd med olivenolje, bakt kalkun, te

  Middag - melkesuppe, te

  torsdag

  Frokost - kokt egg, et stykke fullkornsbrød, naturlig yoghurt

  Den andre frokosten er et eple

  Lunsj - bakt kylling, bokhvete, te

  Supper - grønnsaksuppe, et glass kefir

  fredag

  Frokost - havremel, eple, gulrotjuice

  Den andre frokosten er et glass kefir

  Lunsj - gjennomvåt sild, bakt poteter, te

  Middag - grønnsakssalat kledd med olivenolje, et glass melk

  lørdag

  Frokost - ostegryte med frukt, te

  Den andre frokosten - naturlig yoghurt

  Lunsj - kokt havabbor, grønnsakssalat, et glass melk

  Middag - melkesuppe, te

  søndag

  Frokost - hirsegrøt, naturlig yoghurt

  Den andre frokosten - en protein omelett

  Lunsj - kalkun og bakt poteter, te

  Middag-grønnsakssuppe, et glass yoghurt

  Forfatter av artikkelen: Andrey V. Sokov, nevrolog

  Forebygging av iskemi, som mange andre sykdommer, er å opprettholde en sunn livsstil. Det er nødvendig å unngå stress så mye som mulig, ikke å overvære, holde seg til "anti-kolesterol" dietten, trene, gi opp alkohol og røyk, og vær ute.

  Hjertets iskemi er en sykdom som er et brudd på blodsirkulasjonen av myokardiet. Det er forårsaket av mangel på oksygen, som føres over koronararteriene. Forhindre hans opptaks manifestasjoner av aterosklerose: innsnevring av lumen av blodkar og dannelse av plaques i dem.

  Iskemi er en mangel på blodstrøm til individuelle deler av nedre lemmer. Det kalles ofte lokal anemi. Stoffer i dette tilfellet mottar ikke den nødvendige mengden oksygen og næringsstoffer. Dette påvirker kroppen negativt: beina blir raskt trøtt, det er smerter i musklene.

  Iskemi er mangel på blodstrøm til ulike organer. På grunn av et brudd på blodtilførselen, får de ikke nok oksygen til sin normale aktivitet. Denne tilstanden skjer hovedsakelig som følge av regelmessige og hyppige endringer i blodtrykk.

  Alle kjente omega-3 umettede fettsyrer innehar antitrombotiske og aterogeniske virkning på blodårene. I tillegg er de i stand til å opprettholde en refleks vaskulær tonus og normalisere funksjonen av bronkiene, for å opprettholde et tilstrekkelig nivå av blodtrykket, for å bedre ytelsen.

 • Les Mer Om Fartøyene