Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Iskemisk hjerneslag: tegn, førstehjelp og behandling

Cerebral infarkt eller hjerneinfarkt - en forferdelig sykdom, som manifesterer seg i akutt iskemisk hjerneslag, og er et resultat av andre patologier. Blant alle pasienter som er underlagt sykehusinnleggelse med tegn på cerebral blodstrømssykdommer, er det overveldende flertallet diagnostisert med denne sykdommen. Samtidig er folk i alderdom i fare.

Med tanke på de tragiske konsekvensene av tidlig bruk av medisinsk behandling ved de første tegn på sykdommen (død, alvorlig begrensning av fysiske evner), vent ikke og miste dyrebare minutter.

Essensen av iskemisk slag

Iskemisk berøring av hjernen stammer fra nekrose hos enkelte steder i sentralnervesystemet på grunn av mangel på ernæring og oksygenforsyning. Det er hjernen blant alle organer som er den viktigste forbrukeren av oksygen. Plutselig hypoksi (oksygen sult) etter 5-8 minutter forårsaker gradvis skade, og snart - nekrose av vev og nevroner. Prognosen for pasienter vil være skuffende hvis hjernens ernæring ikke gjenopprettes så snart som mulig. Samtidig garanterer selv rettidig og kvalifisert hjelp ikke fraværet av negative konsekvenser for organismens funksjonelle evner.

Egenskap av iskemiske skader

Et karakteristisk trekk ved iskemisk slag er mangel på blodsirkulasjon forårsaket av brudd på patency i blodårene. Begrensning av ernæring, og deretter nekrose, observeres langs lengden på karet, så vel som i regionen av dens kapillære grener.

Hovedårsakene til brudd på vaskulær patency kalles aterosklerotiske plakk, spasmer, blokkering forårsaket av emboli eller trombi, samt kompresjon (klemming). Den spesifikke årsaken, så vel som løpet av patologiens akutte forløb, bestemmer behandlingens taktikk, sykdommens varighet og mulige medisinske spådommer. Det er verdt å huske at i medisinsk praksis utmerker seg flere stadier av sykdomsutviklingen. Blant dem er de akutte, akutte perioder, samt stadier av tidlig, sen utvinning og ferdig flytperiode.

Mekanisme av sykdommen: iskemisk kaskade

Akutte forstyrrelser i cerebral sirkulasjon fortsetter med veksten av patologiske forhold. Det er verdt å fremheve den progressive hypoksen i det berørte området, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme, acidose. Den patologiske prosessen involverer dannelsen av nekroskjernen, så vel som utseendet av et sekundært diffust ødem i hjernevevet. Som et resultat av puffiness dannes en karakteristisk "penumbra" - "penumbra".

Samtidig reaksjon av kroppen til en patologisk sirkulasjonsforstyrrelse blir dannelsen av cerebralt ødem, som kan nå hele halvkule. På lesionsstedet - penumbra - behold neuronene integriteten til strukturen i en kort stund. Imidlertid kan pasienten ikke utføre typen strømforsyningsrestriksjon.

Den skarpeste perioden har følgende prognoser:

 • positiv dynamikk og gjenopprettingsutsikter - med reduksjon av hjerne og lokale symptomer;
 • stabilisering - i tilfelle pasientens tilstand ikke endres
 • negativ dynamikk - en etterfølgende forringelse av parametrene til pasientens symptomer registreres;
 • et dødelig utfall - i tilfelle å blokkere nervesentrene for hjerteslag og respirasjon.

Forløpet av den akutte perioden, samt behandling av iskemisk berøring, påvirkes av en rekke faktorer. Den viktigste verdien er tildelt:

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

 1. størrelsen på den berørte kar-arterien, som danner et patologisk fokus
 2. pasientens tilstand: livsstil, tilstedeværelse av arvelig predisposisjon eller kroniske sykdommer, alder;
 3. begynnelsen av gjenoppliving prosedyrer;
 4. den bestemte plasseringen av det skadede bassenget;
 5. parametere av den psyko-emosjonelle tilstanden til pasienten med perioden for utviklingen av sykdommen.

Symptomatisk av iskemisk slag

Husk at det er nettopp symptomene som oppdages i tide og den medisinske hjelpen som forårsaket på grunnlag av dem, vil bli forutsetninger for minimal negative konsekvenser eller til og med for bevaring av livet! En stor rolle er gitt til slektninger og slektninger til pasienten. Samtidig blir bekreftet iskemisk beredskap en obligatorisk grunn til akutt sykehusinnleggelse.

 • plutselig hodepine;
 • alvorlig kvalme eller oppkast
 • forvirring av tanker, ødelagt bevissthet, plutselig retardasjon;
 • redusert følsomhet i lemmer og andre deler av kroppen;
 • begrensning eller tap av funksjoner: tale, motor, visuell og annen.

Etter at legen ankommer, utføres en serie enkle tester for å bekrefte diagnosen. I tilfelle av koma, er Glasgow Coma Scale brukt. Utfør en kontrollmåling av blodtrykk, mens i de fleste pasienter er denne parameteren betydelig høyere enn normalt. For å utelukke hjertets patologi, utfør et elektrokardiogram.

Når hjernens sirkulasjon er bekreftet, blir pasienten sterkt innlagt på grunn av akutt terapeutiske prosedyrer. I sammenheng med nevrologiske sykehus spesialister klar symptomer, for å utelukke en rekke patologier, "simulere" et slag: myokardialt infarkt, epilepsi, lungebetennelse, nyresvikt, omfattende blødning, hjertesvikt.

Gode ​​resultater for diagnostiske oppgaver leveres av et tomogram på datamaskinen. Ved hjelp av en diagnostisk prosedyre blir fokuset på lesjonen visualisert og den bestemte typen slag er bestemt. Andre typer studier blir også brukt, og diagnostisk blodprøve utføres.

Hovedårsakene til patologi

Det er verdt å merke seg mulige implikasjoner av årsakene til slag i mange kliniske tilfeller. Vanligvis er usikre årsaker blant pasienter under 50 år. Videre sier ufrivillig statistikk at i 40% av tilfeller av hjernesirkulasjonsforstyrrelser hos mennesker i ung alder finner sted uten åpenbare grunner. Imidlertid har flere klassifikasjoner av faktorer blitt utviklet i medisinsk praksis som kan forårsake en formidabel sykdom.

 • Ukontrollerte faktorer. Under slike forhold som alder, arvelig (genetisk) predisposisjon, generell økologisk situasjon og kjønn, kan pasienten ikke påvirke. Gitt den kumulative karakteren av vaskulær sykdom, hvis lumen kan redusere gjennom årene, er alderen mest direkte knyttet til risikoen for hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Spesielt er risikoen for å oppleve et slag i en 20 år gammel sannsynligvis 1/3000 personer, og i en ærverdig alder på 84 år og over - 1/45 personer.
 • Kontrollerte faktorer. På mange måter er tilstanden til fartøyene, og dermed risikoen for fareutvikling, avhengig av livsstil, ernæring og tilstedeværelse av en rekke skadelige avhengigheter. Risikoen for patologi er påvirket av:
 1. utseende og forstørrelse av aterosklerotiske plaketter;
 2. arteriell hypertensjon;
 3. mangel på motoraktivitet
 4. osteokondrose av livmoderhalsen;
 5. diabetes mellitus;
 6. problemer med fedme;
 7. skadelig avhengighet: alkoholmisbruk og røykfrie røyking;
 8. smittsomme sykdommer og bruk av en rekke medisiner.

Viktig! Forhindre sykdommen og i stor grad redusere de negative virkningene av slag vil bidra til regelmessig overvåkning av blodtrykket. I medisinsk praksis gjør oppmerksomheten til kroppen det mulig å redusere sannsynligheten for å utvikle problemer med cerebral sirkulasjon med 40%.

Typer iskemisk slag

Karakteristiske tegn vil hjelpe i tide til å identifisere iskemi av hjernen i den akutte perioden av utbruddet. Følgende nevrologiske lidelser blir merkbare:

 • alvorlig svakhet;
 • taleforringelse;
 • en reduksjon i sans for balanse og overordnet koordinering;
 • forvrengt uttale av en rekke ord;
 • redusert følsomhet i enkelte områder av kroppen.

I tilfelle av store ischemisk slag symptomer omfatter følgende kliniske bildet: synsforstyrrelser, svelge funksjon, begrensning og uskarp taleforstyrrelse av konsentrasjon, samt kognitiv svekkelse. Den spesifikke symptomatologien vil bli mer uttalt avhengig av lokaliseringen av hjernens lesjon.

Om lacunar iskemisk slag, er følgende symptomer sagt i anamnese:

 • emboli av hjernens arterier
 • nærvær av aterosklerotiske neoplasmer i karene;
 • alvorlig hypertensjon
 • Normalt eller forhøyet kolesterolnivå i blodet.

Uttalelse fra spesialister om utsiktene til utvinning

Etter å ha studert symptomene nøye og dannet en strategi for behandling, gir legene svært nøye en prognose. En nøyaktig vurdering av staten tillater å skaffe flere uavhengige skalaer (NIHSS, Rankin, Barthel). Den første av dem reflekterer alvorlighetsgraden av nevrologiske skader på det akutte stadium av sykdommen. Samtidig samsvarer de færre poengene til pasientens mer velstående prospekter.

mindre enn 10 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 70%;

mer enn 20 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 16%

mer enn 3-5 poeng - indikasjon på behandling med sikte på resorbsjon av blodpropp i infarktens herd;

mer enn 25 poeng - kontraindikasjon av trombolytisk terapi.

Graden av NIHSS karakteriserer refleksene, responsen av følelsesorganene, nivået av bevissthet og tilstanden til pasienten. Et normalt estimat eller nær det tilsvarer en minimumspoeng. Hvis spesialister har dannet en liten indikator, er sjansene for et fullt aktivt liv etter behandlingen gode. Nevrologiske skader av ulike slag øker resultatet og forverrer mulige spådommer.

Følgende indikatorer brukes til å bestemme tilstanden til offeret:

 • det generelle nivået av bevissthet;
 • tilstedeværelsen og kvaliteten på talefunksjonen;
 • bevegelseskontroll for lemmer;
 • etterligne aktivitet av ansiktet;
 • oculomotoriske reaksjoner;
 • kontroll av konsistens av bevegelser;
 • egenskaper av oppmerksomhet.

Grad Rankin - RS

Kvalitativt er konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelse beskrevet av den modifiserte Rankin-RS-skalaen. Spesialister dannet flere grader av evaluering:

- Fravær av brudd og lidelser

- Første grad, som tilsvarer mindre funksjonshemmede lidelser. Pasienten har gradvis mestret alle tilfellene han praktiserte mer enn en gang i måneden før patologien;

- Den andre graden - pasienten trenger ikke konstant tilsyn. Imidlertid bør det ikke bli igjen enda en uke;

- Den tredje graden - pasienten kan bevege seg selvstendig. Imidlertid er daglig kontroll over sin vanlige innenlandske virksomhet nødvendig;

- fjerde grad - pasienten trenger konstant kontroll fra slektningene, selv om han beveger seg selvstendig;

- Den femte graden tilsvarer en alvorlig funksjonshemning. Pasienten er ikke i stand til å betjene seg helt og kan ikke bevege seg.

Medisineringseffekt

Behandling av iskemisk berøring innebærer en konsekvent implementering av den utviklede medisinske algoritmen til handlinger. Etter at diagnostisk manipulasjon og dannelse av spådommer begynner å utvikle et behandlingsregime. Hovedoppgavene for spesialister er:

 • normalisering av cerebral sirkulasjon;
 • normalisering av blodtrykk;
 • eliminering av hevelse i hjernevevet;
 • forebygging av død av nevroner og nevrale forbindelser i penumbra.

For å utføre de nødvendige tiltakene, i den akutte perioden av sykdommen, er det nødvendig med følgende legemidler:

- Kataropril, Enalopril, Ramnopril (enzymhemmere);

- Dipyridamol, Ticlopidin, Clopidopel, Pentaxifillin (blodplate-antiplatelet-midler);

- Nimodipin (kalsiumantagonister);

- midler som regulerer metabolske prosesser i strukturer i hjernevævet (Inozie-F, Riboxin);

- Dextraner med lav molekylvekt og andre.

Hvis det er indikasjoner, kan det etter omhyggelig vurdering av risiko og nødvendighet angis kirurgisk behandling som normaliserer ernæringen av hjernen. Vanlige operasjoner er endaterektomiya karotide, koronare stent hovedfartøy (karotidarteriene), og fjerning av dannede tromber.

Hva kan slektninger gjøre?

Hvis du har symptomer på akutt sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen strukturer, den beste hjelpen - dette Snu pasienten på sengen i en horisontal posisjon og prøver å roe henne. Uten mislykket er det nødvendig å ringe en ambulanse. Ikke tillat ukontrollert bruk av medisiner for å unngå forvrengning av symptomer. Det er nødvendig å lagre pasienten fra tette klær og å ventilere rommet. Når det er tegn på klinisk død, er det verdt å gå videre til kardio-stimulerende og gjenopplivende tiltak.

Iskemisk hjerneslag

Et plutselig angrep av iskemisk slag er en seriøs test for pasienten, hele livet endrer seg. I tilfelle et gunstig utfall, vil det være en lang sengen hviler, en lang gjenopprettingsperiode. Hvor mye oppmerksomhet og omsorg vil være nødvendig av de nært ansatte som hjelper til med å takle situasjonen når hjernen er ødelagt.

Hva er et hjerneinfarkt

Brudd på hjernecirkulasjonen kalles hjerteinfarkt eller iskemisk hjerneslag. Med en kraftig innsnevring eller overlapping av fartøyet stopper blodstrømmen til et eget sted. Ernæringen er ødelagt, hjernevævs død begynner. Hvis angrepet er forsinket for en dag - antas det at dette er et stort slag. Slike prosesser kan kalles:

 • en utskåret trombus;
 • et stort aterosklerotisk plakk;
 • fortykkelse av beholderveggen på grunn av sykdommer.

For å provosere et hjerneinfarkt kan slike livsfaktorer, som overflødig vekt, være en inaktiv livsstil. Kritisk er dårlige vaner - røyking, alkohol. Risikofaktorene inkluderer og mange sykdommer:

 • hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • arytmi;
 • migrene;
 • problemer med blodkoagulasjon
 • hjertesvikt;
 • infeksjoner som forårsaker betennelse i blodårene;
 • nyresykdom;
 • nederlag av hjerteventiler.

Stroke i hjernen forårsaker atherosklerotiske plakk, som vises med høyt innhold av kolesterol. De smalker fartøyets lumen, mens blodtilførselen til hjernevævet er svekket. Verre, hvis en slik plakk er på vei for en trombose, som helt blokkerer blodstrømmen. Med hjertepatologier er det en annen fare. Trombi oppstår i hjertet, med blodstrøm til hjernen, blokkerer karene, forårsaker et slag. Farlig innsnevring av blodårene tilrettelegges ved bruk av narkotiske stoffer, aids, som fører til hjerneinfarkt.

Det er typer slag - iskemisk og hemorragisk. I sistnevnte tilfelle fører nedsatt cerebral sirkulasjon til en skarp tilstrømning av blod på grunn av sprengningsbeholderen. Det er blødning, et hematom er dannet. Den hyppige årsaken til sykdommen er høyt blodtrykk. Pasienten trenger umiddelbar sykehusinnleggelse. Utviklingsprosessen er øyeblikkelig, og slutter ofte med dødelig utgang. Hemorragisk form er mye mindre vanlig enn iskemisk berøring.

ONMIK med iskemisk type

Akutt cerebrovaskulær ulykke - ONMK - ved iskemisk berøring utvikler seg gradvis. Dette betyr ikke at pasienten ikke trenger nødhjelp. Det er viktig at diagnosen av et slag er laget på tid og riktig. Det er flere timer for å unngå alvorlige konsekvenser. Tidlig behandling vil bidra til å begynne å gjenopprette raskt, føre til et gunstig utfall.

I forbindelse med årsakene som forårsaket iskemisk hjerneslag, skilles typer av infarkt:

 • Aterotrombotisk. Det er forårsaket av utseende av aterosklerotiske plakk, avviker ved langsom utvikling.
 • Cardioembolic. Det kan være flyktig på grunn av en arterie okklusjon. Når dette skjer i ryggstammen, oppstår ugjennomtrengelighet i alle lemmer.
 • Lacunar. Vises når perifer blodkar påvirkes etter at trykket er økt.
 • Hypodynamic. Karakterisert ved et brudd på blodtilførselen på grunn av innsnevring av karene, er preget av en reduksjon i trykk.

Symptomer på hjerneinfarkt

Iskemisk sykdom har symptomer, hvor utseendet er et signal for sykehusinnleggelse. Disse inkluderer:

 • lammelse av lemmer;
 • bevissthetstap
 • uutholdelig hodepine;
 • taleforstyrrelse;
 • koordineringssvikt;
 • kvalme;
 • problemer med å svelge;
 • tap av minne;
 • økt følsomhet;
 • nedsatt syn
 • svette, feber.

Avhengig av den berørte halvkule i hjernen, er det forskjell mellom høyre og sidelengs iskemisk slag. Hver art varierer i sine symptomer. Et særpreget trekk ved høyre side er at talen ikke går tapt. Med denne typen slag skjer:

 • lammelse av kroppen til venstre;
 • mangel på oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • pusteproblemer
 • Manglende evne til å estimere størrelsen på objektet
 • hjelpeløshet ved vurdering av kroppens stilling
 • tap av nært minne;
 • Venstrehåndtakere - taleforstyrrelser;
 • en skarp endring i humør;
 • tap av følsomhet for smerte.

Venstre sidet iskemisk slag er mye mer vanlig. Utbruddssykdommer i venstre hjernehalvfelt provokere:

 • skader på synet;
 • rettidig lammelse;
 • akutt hodepine;
 • nummenhet til høyre;
 • fragmentert bevissthet;
 • tap av orientering;
 • taleforringelse;
 • Misforståelse av referanser;
 • svimmelhet;
 • tap av følsomhet;
 • kramper;
 • oppkast.

Konsekvenser av iskemisk slag

Siden områdene i hjernen er ansvarlige for viktige funksjoner i livet, fører det til alvorlige problemer å ødelegge et lite område. Det tar en stor innsats av slektninger, et sterkt ønske om pasienten selv å komme seg ut av depresjon og gjenopprette. Dette krever mye tid. Ikke alle tåler testen med lang rehabilitering, når det er nødvendig:

 • gjenopplær selvbetjening;
 • utfør de vanlige leksene;
 • returnere profesjonelle ferdigheter;
 • gjenopprette sosial status.

En gunstig prognose for gjenoppretting av funksjoner etter iskemisk berøring observeres hos en tredjedel av pasientene. I tilfelle når hjelp ikke kunne gjengis i tide, oppstod alvorlig hjerneskade - koma i. Tilstanden kan vare lenge, ofte ender i et dødelig utfall. Selv etter utvinning forblir pasienten ofte deaktivert. Det er konsekvenser av et slag:

 • svakhet i musklene;
 • hindret bevegelse;
 • brudd på oppmerksomhet;
 • vanskeligheter med å snakke;
 • reduserer tenkning;
 • krav til oppmerksomhet.

Forebygging av gjentatte

For å utelukke et sekundslag, er det nødvendig å være oppmerksom på årsakene som forårsaket det. Forebygging begynner umiddelbart på sykehuset, fortsetter hjemme og inkluderer:

 • overvåking av blodtrykk;
 • kontroll av kolesterol i blodet for å stoppe dannelsen av aterosklerotiske plakk
 • vekttap;
 • overgang til et sunt kosthold;
 • tar medisiner som forbedrer hjernens funksjon
 • bli kvitt avhengighet - røyking, alkohol;
 • økt immunitet
 • terapeutisk gymnastikk;
 • mottak av vitaminer;
 • massasje;
 • fysioterapi;
 • eliminering av stressende situasjoner.

Hvordan behandle et slag

Begynn prosessen med behandling av iskemisk slag fra selve angrepet. På dette tidspunktet blir riktig diagnose, reseptbelagte legemidler viktig. Terapi begynner på sykehuset og fortsetter hjemme. Virkningen av medisinene er rettet mot:

 • stabilisering av blodtrykket;
 • normalisering av blodsirkulasjonen;
 • restaurering av respiratorisk funksjon;
 • eliminering av cerebralt ødem;
 • restaurering av blodtilførsel til det berørte området;
 • opprettholde kroppstemperaturen;
 • restaurering av motoraktivitet.

Folkemidlene

Bruken av folkemedisin i behandlingen av iskemisk berolighet begynner på gjenopprettingsstadiet, parallelt med de viktigste legemiddelreceptene. En viktig betingelse er å koordinere prosedyren med den behandlende legen. Populær bruk:

 • alkoholisk infusjon av pinjekegler;
 • Dekoksjoner av medisinske urter - Plantain, Calendula, St. John's wort;
 • sitron og oransje blandet med honning;
 • medisiner fra ferske kyllingegg;
 • medisinsk honning bad.

rehabilitering

Gjenoppretting etter diagnose av hjerneslag begynner på sykehuset med massasje, gymnastikk. På dette stadiet er det viktig at pasienten viser interesse for utvinning og hjelper det medisinske personalet og slektninger. Prosessen er smertefull og psykologisk vanskelig og krever fra den innfødte deltakelsen, tålmodigheten. Lasten bør øke gradvis, for ikke å gi pasientens smerte og ubehag. Rehabilitering omfatter i tillegg:

 • jobbe med en psykolog;
 • leksjoner med en taleterapeut;
 • fysioterapi;
 • øvelser på simulatorer;
 • respiratorisk gymnastikk;
 • akupunktur;
 • klasser i bassenget:
 • mottak av bad.

Gjenoppretting etter et hjerneslag utgjør følgende utfordringer:

 • gjenopprette funksjonen til bevegelse - sett deg ned, stå opp, gå;
 • lære å spise, svelge;
 • returnere selvbetjening;
 • normalisere tarmen;
 • gjenopprette tale;
 • inkludere fine motoriske ferdigheter;
 • gradvis tilbake til yrket;
 • trene en ny spesialitet (i nærvær av kontraindikasjoner);
 • sosial tilpasning;
 • forebygging av tilbakefall av hjerneinfarkt.

Iskemisk slag

Iskemisk slag - en patologisk tilstand, er ikke et eget eller uavhengig sykdom, men episoden som utvikles innenfor rammen av en progressiv generell eller lokal vaskulære lesjoner i forskjellige sykdommer i det kardiovaskulære systemet. Iskemisk slag er ofte ledsaget av de følgende sykdommer: hypertensjon, aterosklerose, revmatisk hjertesykdommer, koronar hjertesykdom, diabetes og andre former for sykdommer med vaskulær sykdom. Klinikk for iskemisk berøring består av cerebrale og fokale symptomer, avhengig av lokalisering av vaskulære sykdommer. Den viktigste metoden for instrumentell diagnose av iskemisk berøring, samt differensiering fra hemorragisk slag er CT og MR i hjernen.

Iskemisk slag

Iskemisk slag kalt cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser karakterisert ved det plutselige utseendet av fokale nevrologiske eller cerebrale symptomer som varer mer enn 24 timer eller forårsaker død av pasienten på kortere tid.

Klassifisering av iskemiske slag

Iskemisk berøring kan være en konsekvens av en sykdom i kardiovaskulærsystemet. Det er flere patogenetiske varianter av iskemisk slag. Følgende varianter av iskemisk slag utmerker seg i TOAST-klassifiseringen (Trial of Org 10172 i akutt berøringsbehandling), som har fått størst fordeling:

 • kardioembolisk - iskemisk berøring, som oppstod på grunn av arytmi, hjerteinfarkt, hjerteinfarkt;
 • atherotrombotisk - iskemisk slag, som oppstod på grunn av atherosklerose hos store arterier, noe som resulterte i arterio-arteriell emboli;
 • lacunar - iskemisk slag, som skjedde på grunn av okklusjon av arterier av liten kaliber;
 • iskemisk berøring, forbundet med andre, mer sjeldne årsaker: hyperkoagulerbart blod, stratifisering av arterievegg, ikke-aterosklerotisk vaskulopati;
 • iskemisk slag av ukjent opprinnelse - et slag med ukjent årsak eller med to eller flere mulige årsaker når det ikke er mulig å etablere en nøyaktig diagnose.

I tillegg er det gitt et lite slag når symptomatologien trekker seg tilbake i løpet av de første tre ukene av sykdommen.

Det er også flere perioder med iskemisk slag:

 • Den mest akutte perioden er de første 3 dagene. Av disse ble de første tre timene definert som "terapeutisk vindu", når det er mulig å bruke trombolytiske legemidler til systemisk administrasjon. Ved regresjon av symptomer i løpet av de første 24 timene, diagnostiseres et forbigående iskemisk angrep;
 • akutt periode - opptil 4 uker;
 • tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 • sen gjenopprettingstid - opptil 2 år;
 • perioden av gjenværende fenomener - etter 2 år.

Etiologi og patogenese av iskemisk berøring

Siden iskemisk slag ikke anses som en egen sykdom, er det umulig å bestemme en enkelt etiologisk faktor for den. Det er imidlertid risikofaktorer forbundet med økt forekomst av iskemisk slag, som kan deles inn i to grupper: modifiserbare og ikke-modifiserbare. Den førstnevnte omfatter myokardialt infarkt, hypertensjon, atrieflimmer, diabetes, dyslipoproteinemi, asymptomatiske karotidarterier. Til den andre arvelige predisposisjonen, alder. I tillegg er det risikofaktorer forbundet med livsstil: lavt nivå av fysisk aktivitet, akutt stress eller langvarig psykomotional stress, overdreven kroppsvekt, tobaksrøyking.

En viss sekvens av molekylære biokjemiske forandringer i hjernens substans forårsaket av akutt focal cerebral iskemi kan føre til vevsforstyrrelser som resulterer i celledød (hjerneinfarkt). Forandringene er avhengig av nivået av reduksjon av cerebral blodstrøm, varigheten av slik reduksjon og sensitiviteten til hjernens substans for iskemi. Graden av reversibilitet av vevsendringer i hvert stadium av den patologiske prosessen bestemmes av nivået av reduksjon i cerebral blodstrøm og dens varighet i kombinasjon med faktorer som bestemmer følsomheten av hjernen for hypoksisk skade.

Begrepet "infarktkjerne" refererer til sonen av irreversibel skade, termen "iskemisk penumbra" (penumbra) - en sone av iskemisk lesjon av reversibel natur. Varigheten av penumbra er det viktigste øyeblikket, siden med tiden reversible endringer tar en irreversibel karakter. Sone av oligemi er et område der balansen mellom vevsbehov og prosessene som gir disse behovene opprettholdes, til tross for reduksjon av cerebral blodstrøm. Det kan eksistere på ubestemt tid i lang tid uten å gå inn i hjertet av et hjerteinfarkt, så det anses ikke som en penumbra.

Klinisk bilde av iskemisk berøring

Det kliniske symptomkomplekset for iskemisk slag er variert og avhenger av plasseringen og volumet av lesjonen i hjernen. Lokaliseringen av lesjonens fokus i karnebassenget (opptil 85%) er mer vanlig, og mer sjelden i vertebrobasilarbassenget.

En funksjon av infarkt i blodtilførselsbassenget i den midtre cerebrale arterien er tilstedeværelsen av et uttalt system med blodtilførsel av sikkerhet. Okklusjon av den proximale delen av den midtre cerebrale arterien kan forårsake et subkortisk infarkt, mens det kortikale området av blodtilførselen forblir upåvirket. I fravær av disse collaterals, er det mulig å utvikle et omfattende hjerteinfarkt i området med blodtilførsel til den midtre cerebrale arterien.

For myokardial perfusjon i overfladiske grener av den midtre cerebrale arterie typisk opptreden av avvik av øyeeplet og hodet mot den berørte halvkule. I tilfelle av lesjoner i den dominerende halvkule ipsilaterale ideomotor apraksi utvikler og total afasi, og i tilfelle av tap subdominant halvkule - anosognosi, dysartri, aprosodiya og kontralaterale forsømmelse plass.

Den viktigste kliniske manifestasjonen av hjerneinfarkt i grenene av den midtre cerebrale arterien er kontralateral hemiparese og kontralateral hemianestesi. I tilfelle av omfattende foci av lesjoner, er utseendet på en vennlig tilbaketrekning av øyebollene og fiksering av blikket til siden av den berørte halvkule mulig. Ved infarkter på subdominant halvkule utvikler følelsesmessige forstyrrelser og romlig disregard.

Fordeling av parese i myokardial blodgjennomstrømning i skålen striatokapsulyarnyh arterier avhenger av plassering og størrelse av lesjonene (øvre lem, ansikt, eller hele den delen av kroppen kontralaterale). I tilfellet omfattende myokardial striatokapsulyarnogo utvikler vanligvis typiske symptomer på middels cerebral arterieokklusjon (afasi, likelydende lateral hemianopsi).

Lacunarinfarkt manifesteres klinisk ved utvikling av lacunar syndromer (isolert hemiparese og hemigipestesi eller deres kombinasjon).

Den hyppigste kliniske manifestasjonen av et infarkt i blodet til blodet til den fremre cerebrale arterien er motoriske lidelser. I de fleste tilfeller utvikler okklusjonen av de kortikale grenene en motormangel i foten og hele underbenet, samt en svakt uttrykt parese av øvre lem med omfattende lesjon av tungen og ansiktet.

Som et resultat av okklusjon av den bakre cerebral arterien, utvikler infarktene i den occipitale temporale loben, samt de mediobasale seksjonene av den temporale lobe. I slike tilfeller er kliniske manifestasjoner feilene i synsfeltene (kontralaterale homonymous hemianopsi). Det er også mulig å kombinere dem med visuelle hallusinasjoner og fotopsi.

Hjerteinfarkt i vertebrobasilær pool av blod forsyning til å oppstå som følge av okklusjon av en enkelt perforeringsinnretninger grener av basilaris arterie og ledsaget, som regel symptomer på CHN på ipsilaterale side. Okklusjon av vertebralarterien eller dens hovedinntrengende grener som går fra de distale delene fører til utviklingen av Wallenbergs syndrom (lateral medullary syndrom).

Diagnosen av iskemisk slag

Når man samler en anamnese, er det nødvendig å avgjøre starten av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser, for å etablere sekvensen og graden av progresjon av visse symptomer. For iskemisk slag, en typisk plutselig forekomst av nevrologiske symptomer. Du bør også ta hensyn til de mulige risikofaktorer for hjerneinfarkt (diabetes, hypertensjon, atrieflimmer, aterosklerose, hyperkolesterolemi, og andre.)

En fysisk undersøkelse av en pasient med en mulig diagnose av "iskemisk slag" utføres i henhold til allment aksepterte regler for organsystemer. Vurdering av nevrologisk status, ta hensyn til tilstedeværelsen og alvorligheten av cerebrale symptomer (hodepine, svekket grad av bevissthet, generaliserte kramper, etc..), Focal nevrologiske symptomer og meningeal symptomer. Laboratorieprøver bør omfatte generelle og biokjemiske blodprøver, et koagulogram, en generell urinalyse.

Grunnlaget for instrumentell diagnostikk av iskemisk slag er metodene for neuroimaging. I tillegg er MR og CT i hjernen også brukt til å differensiere iskemisk slag fra andre former for intrakraniell patologi og dynamisk kontroll av vevsendringer under behandling av iskemisk slag. Et av de tidlige CT tegnene på iskemisk skade i systemet i den midtre cerebrale arterien er mangelen på visualisering av den lentikulære kjernen eller cortex av holmen (på grunn av utviklingen av cytotoksisk ødem i det berørte området).

I noen tilfeller, iskemisk slag som er definert tidligere endringer giperdensivnost porsjoner medium og, mer sjeldent, den bakre cerebrale arterie ved lesjon side (logg trombose eller emboli av karene). Allerede ved slutten av den første uken av sykdommen i området av ischemisk skade i den grå materie i den observerte økningen i tetthet til izodensivnogo og til og med slabogiperdensivnogo tilstand, noe som indikerer utvikling neovazogeneza og gjenopprette blodstrømmen. Dette fenomenet har en "tåkeffekt", siden det oppstår vanskeligheter ved å identifisere grensene for den iskemiske lesjonssonen i den subakutte perioden av hjerneinfarkt.

Effektiviteten av en ny modus for MR-studie, med hjelp av hvilken diffusjonsvektede bilder er oppnådd, er bevist. Som et resultat av cytotoksisk ødem i iskemisk slag, passerer vannmolekyler fra det ekstracellulære rommet til det intracellulære rommet, noe som fører til en reduksjon av diffusjonshastigheten. Disse endringene manifesteres i diffusvektede MR-bilder i form av signalforbedring, noe som indikerer utvikling av irreversibel strukturell skade på hjernemateriell.

Differensiell diagnose

Først av alt, iskemisk slag skal differensieres fra hemorragisk slag. En avgjørende rolle i denne saken vil bli spilt av neuroimaging metoder for forskning. Videre er det i noen tilfeller blir det nødvendig å skille fra akutt iskemisk slag, hypertensiv encefalopati, metabolske eller giftige encefalopatier, hjernetumor og smittsomme lesjoner i hjernen (abscess, hjernebetennelse).

Behandling av iskemisk slag

Hvis en pasient mistenkes for iskemisk slag, bør han bli innlagt på spesialiserte avdelinger. I tilfelle at reseptbelagte sykdommer er mindre enn 6 timer - i intensivavdelingen til de samme avdelingene. Transport skal bare utføres når pasientens hode er forhøyet til 30 grader. Relative restriksjoner på sykehusinnleggelse betraktes som terminal koma, terminal stadium av onkologiske sykdommer, samt tilstedeværelse i demenshistorien med alvorlig funksjonshemning.

Stoff-fri behandling av ischemisk slag må inneholde tiltak for pasientbehandling, korrigering svelge funksjon, forebyggelse og terapi av infeksiøse komplikasjoner (lungebetennelse, urinveisinfeksjoner og andre.). Medisinsk behandling av iskemisk slag er mest effektive i begynnelsen av sykdommen (3-6 timer etter de første tegn på sykdommen). Felles faglig tilnærming til dette bør brukes i en spesialisert vaskulær kammer og hvor det plasseres enhet (kammer) med mulighet for intensiv pleie døgnet rundt utførelse EKG, CT, kliniske og biokjemiske blodprøver og ultrasoniske undersøkelser. I trombotisk slag etiologi gjennomføres selektiv eller systemisk trombolyse, med cardioembolic genesis - antikoagulasjon.

En viktig komponent i behandlingen av iskemisk slag er korreksjonen av vitale funksjoner og vedlikehold av homeostase. Dette krever konstant overvåking av vitale tegn, korrigeringen og opprettholdelsen av hemodynamiske parametre, væske- og elektrolyttbalansen, respirasjon, korreksjon av økt intrakranialt trykk, cerebralt ødem, forebygging og bekjempelse komplikasjoner. Rutinemessig bruk av løsninger som inneholder glukose er uhensiktsmessig på grunn av risikoen for utvikling av hyperglykemi, slik at den viktigste infusjonsløsning for behandling av ischemisk slag er en løsning av natriumklorid (0,9%). Med samtidig behandling av diabetes mellitus-pasienter som overføres til subkutane injeksjoner av hurtigvirkende insulin, bortsett fra når den blir utført en tilstrekkelig glykemisk kontroll og pasient på samme tid det er i klar bevissthet, og uten å bryte svelgfunksjon.

I de første 48 timene av sykdommen er det nødvendig å periodisk bestemme metning av hemoglobin med arteriell oksygen. Hvis denne figuren når 92%, bør oksygenbehandling utføres, starter ved 2-4 liter per minutt. Å redusere nivået av bevissthet hos pasienten opp til 8 punkter eller mindre (Glasgow koma skala) - absolutt indikator for å tracheale inkubasjon. Beslutningen av spørsmålet til fordel for eller på grunnlag av kunstig ventilasjon er tatt på grunnlag av grunnleggende generelle gjenopplivningsbestemmelser. Når et redusert nivå av våkenhet, tilstedeværelsen av kliniske tegn eller neuroimaging cerebralt ødem eller økt intrakranielt trykk som er nødvendig for å opprettholde pasientens hode i en høy tilstand på 30 grader (uten bretting av halsen!). Det er nødvendig å minimere (og om mulig utelukke) hoste, epileptiske anfall og motorisk spenning. Infusjoner av hypoosmolære løsninger er kontraindisert!

Uavhengig av stedet for pasientens (intensiv- gjenopplivelse eller nevrologisk avdeling) daglig oppgave grunnleggende behandling av ischemisk slag er en pasient med tilstrekkelig ernæring, samt kontroll og etterfylling av vann eliktrolitnyh tap. En indikator for gjennomføring av enteral probe ernæring er fremdriften av visse svelgningsforstyrrelser. I dette tilfellet bør beregning av doser næringsstoffer utføres under hensyntagen til metabolske behov og fysiologiske tap av organismen. Når mat administreres oralt eller gjennom en sonde, skal pasienten være i halv sitter i 30 minutter etter føding.

For å forhindre dyp venetrombose i iskemisk slag, er det påkjenning av kompresjonstrøm eller passende bandasje. For disse formål, så vel som for forebygging av lungeemboli, anvendes direkte antikoagulantia (lavmolekylære hepariner).

Et av de mest prioriterte områdene av terapi for iskemisk berøring kan være nevrobeskyttelse. Hovedretningen er bruken av narkotika med neuromodulatoriske og neurotrofe handlinger. Det mest kjente stoffet i den neurotrofiske serien er hydralisat fra hjernen til griser. Hodet og ryggmargen har ikke en deponerende egenskap, og stopp av blodstrømmen i 5-8 minutter forårsaker nevronal død. Derfor bør introduksjonen av nevrobeskyttende legemidler utføres i de første minuttene av iskemisk slagtilfelle. Dermed gjør tidlig rehabilitering på grunnlag av grunnleggende terapi, samt en kombinasjon av reperfusjon og nevrobeskyttelse, det mulig å oppnå visse suksesser i medisinsk behandling av iskemisk slagtilfelle.

Kirurgisk behandling av iskemisk slag innebærer kirurgisk dekompresjon - en reduksjon av intrakranialt trykk, en økning i perfusjonstrykket og bevaring av cerebral blodstrøm. Statistikk indikerer en reduksjon i dødelighetsnivået i iskemisk slag fra 80 til 30%. I rehabiliteringsperioden etter det iskemiske slaget, er alle anstrengelser fra nevrologer rettet mot å gjenopprette pasientens tapt motor- og talefunksjoner. Elektromyostimulering og massasje av paretiske lemmer, treningsbehandling, mekanoterapi utføres. For å korrigere taleforstyrrelser er det nødvendig med konsultasjon med en taleperson.

Prognose for iskemisk berøring

Prognosen for iskemisk berøring beror først og fremst på lokalisering og omfang av hjerneskade, pasientens alder og alvorlighetsgraden av samtidige sykdommer. Pasientens alvorligste tilstand faller på de første 3-5 dagene av sykdommen, når hjerneødem i lesjonens område øker. Deretter kommer en periode med stabilisering eller forbedring med mulig gjenoppretting av funksjonshemninger. For tiden er andelen dødsfall i iskemisk beredskap 15-20%.

Forebygging av iskemisk slag

Grunnlaget for forebygging av iskemisk slag er forebygging av blodkar-trombose, som oppstår når blod "kolesterolplakk" dannes. Dette krever å opprettholde en sunn livsstil, tilstrekkelig kroppsvekt, avstå fra røyking og andre dårlige vaner. Pasienter som lider av ulike sykdommer i kardiovaskulærsystemet, arteriell hypertensjon, hyperkolesterolemi og diabetes mellitus er også i fare.

Sekundær forebygging av iskemisk slag er et omfattende program som omfatter fire områder: antihypertensiv terapi (angiotensin-omdannende enzymhemmere og diuretika); antitrombotisk terapi (indirekte antikoagulantia og antiaggreganter); lipidsenkende terapi (statiner); kirurgisk behandling av karoten arterier (karotid endarterektomi).

Les Mer Om Fartøyene