Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Iskemisk slag: symptomer, konsekvenser, behandling

Iskemisk slag er ikke en sykdom, men et klinisk syndrom som utvikler seg på grunn av generell eller lokal patologisk vaskulær sykdom. Dette syndromet følger slike sykdommer som aterosklerose, IHD, hypertensjon, hjertesykdom, diabetes mellitus, blodsykdommer. Iskemisk hjerneslag (eller angrep) oppstår når cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og neurologiske symptomer som oppstår i løpet av de første timene etter forekomst som vedvarer i løpet av dager, og kan føre til døden.

Av de tre slagene: iskemisk, hemorragisk slag og subarachnoid blødning, forekommer den første arten i 80% tilfeller.

Former for iskemisk berøring

Utseendet til dette syndromet skyldes nedleggelsen av et bestemt område av hjernen på grunn av at blodtilførselen opphører. Klassifiseringen gjenspeiler årsaken til forekomsten:

 • tromboembolisk - utseendet på en trombus tresker lumen av fartøyet;
 • hemodynamisk - langvarig spasme i fartøyet forårsaker mangel på hjerne næringsstoffer;
 • lacunar - lesjon av et lite område, ikke mer enn 15 mm, forårsaker mindre nevrologiske symptomer.

Det er en klassifisering for nederlag:

 1. Forløpende iskemisk angrep. Påvirket lite område av hjernen. Symptomene forsvinner innen 24 timer.
 2. Små slag - gjenoppretting av funksjonen foregår innen 21 dager.
 3. Fremgang - symptomene vises gradvis. Etter gjenopprettelse av funksjonen forblir nevrologiske restvirkninger.
 4. Fullført eller omfattende iskemisk slag - symptomene fortsetter i lang tid og etter behandling er det vedvarende nevrologiske konsekvenser.

Sykdommen er klassifisert i henhold til kursets alvor: mild, moderat og alvorlig.

Årsakene til iskemisk berøring

Ofte skjer et slag hos menn som røyker mellom 30 og 80 år, og blir stadig utsatt for stress. Årsakene til iskemisk beredskap inkluderer slike sykdommer: fedme, hypertensjon, ischemisk hjertesykdom, forskjellige arytmier, nedsatt blodkoagulering, vaskulær sykdom (dystoni), diabetes mellitus, aterosklerose, vaskulær patologi hals og hode, migrene, nyresykdom.

Når disse faktorene kombineres, øker risikoen for hjerneslag betydelig. Fra medisinsk historie: Det forekommer iskemisk berøring under og etter søvnen, og ofte kan dette foregå av: psyko-emosjonell overbelastning, langvarig hodepine, alkoholforbruk, overspising, blodtap.

Viktigste symptomer

Symptomer på iskemisk beredskap er delt inn i cerebral, karakteristisk for slag og fokalitet - det er symptomene som du kan bestemme hvilket område av hjernen som er berørt.

Ved et hvilket som helst slag oppstår:

 • tap av bevissthet, mindre ofte - opphisselse;
 • brudd på orientering;
 • hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • feber, svette.

Disse symptomene er forbundet med tegn på iskemisk berøring. Sværheten og omfanget av lesjonen bestemmes av alvorlighetsgraden av fokal symptomer. Det er brudd:

 1. Bevegelse - svakhet eller manglende evne til å utføre normale bevegelser av øvre og (eller) nedre lemmer fra en eller begge sider - pareses.
 2. Koordinering - tap av orientering, svimmelhet.
 3. Tale - manglende evne til å forstå tale (afasi) og bruk av vokalapparatet: utydelig uttale - dysartri, forstyrrelse av lesing - Alex, "fravær" av skriveferdigheter - for å agrafi, manglende evne telle til ti - dyskalkuli.
 4. Følsomhet er en følelse av kravling.
 5. Visjon - reduksjon, tap av synsfelt, dobbeltsyn.
 6. Glotania - aphagia.
 7. Behavior - vanskeligheten ved å utføre grunnleggende funksjoner: kamme, vask.
 8. I minnet, hukommelsestap.

Med iskemisk slag i venstre halvkule, er det et brudd på følsomhet, en reduksjon av muskeltonen og lammelse på høyre side av kroppen. Det er i nederlaget for dette området at enten mangel på tale hos pasienter, eller feilfortolkning av individuelle ord, er mulig. Dersom et slag forekommer i den tidlige lobe, faller pasientene i depressive tilstander, ikke ønsker å kommunisere, deres logiske tenkning er ødelagt eller fraværende, så noen ganger oppstår det vanskeligheter ved diagnosen.

Alle disse symptomene for en stund, så i utviklingen av hjerneslag skille flere perioder: øya - opp til 6 timer, varm - opp til flere uker, tidlig utvinning - inntil 3 måneder, sent recovery - opp til ett års periode av konsekvenser - opp til 3 år fjerne konsekvenser - mer enn 3 år.

Stroke Diagnosis

Tidlig og nøyaktig diagnose av denne sykdommen gjør det mulig å gi riktig hjelp i den akutte perioden, for å starte tilstrekkelig behandling og for å forhindre formidable komplikasjoner, inkludert dødsfall.

I utgangspunktet utføres hovedstudiene: En klinisk blodprøve, et elektrokardiogram, en biokjemisk blodprøve for å bestemme urea, glukose, elektrolytt og lipidsammensetning og et koaguleringssystem. Obligatorisk undersøkelse av hjernen og cervical avdelingen med CT og MR. Den mest informative metoden er en MR som nøyaktig indikerer lesjonsstedet og tilstanden til fartøyene som mater dette området. En datortomogram viser infarktområdet og konsekvensene av et slag.

Grunnleggende behandlingsprinsipper

Behandling av iskemisk berøring bør være rettidig og langvarig. Bare med denne tilnærmingen er det mulig å delvis eller helt gjenopprette hjernens funksjonalitet og forhindre konsekvenser. De tidlige konsekvensene etter en iskemisk hjerneslag er: cerebral ødem, kongestiv lungebetennelse, betennelse i urinveiene, tromboembolisme, trykksår.

Pasienter i de første 6 timene blir innlagt på spesialavdelinger av nevrologisk eller gjenopplivningsavdelingen. Behandling av slag etter iskemisk type begynner med eliminering av akutte forstyrrelser i respiratoriske og kardiovaskulære systemer. Om nødvendig blir pasienten intubert og overført til kunstig åndedrettsvern. Det er viktig å gjenopprette blodtilførselen til hjernen, normalisere syrebasen og vann-elektrolyttbalansen. Utføres døgnet rundt overvåking av respiratorisk funksjon, hjerteaktivitet og vaskulær homeostasis - overvåking av blodtrykket, EKG, hjertefrekvens, hemoglobininnholdet i blodet, respirasjonsfrekvens, et blod sukker, kroppstemperatur. Hovedaktivitetene tar sikte på å redusere intrakranielt trykk og forhindre hjerneødem. Forebygging av lungebetennelse, pyelonefrit, tromboembolisme og trykksår utføres.

Spesifikk behandling av cerebral iskemisk slag er å forbedre mikrosirkulasjonen i hjernen, eliminere årsakene som hindrer levering av næringsstoffer til nevroner.

Trombolyse i iskemisk slag er den mest effektive teknikken hvis den utføres innen de første 5 timene etter starten av et slag. Det er basert på konseptet at i slag bare er en del av cellene påvirket irreversibelt - den iskemiske kjernen. Rundt det er det en region av celler som er slått av fra å fungere, men forbli levedyktig. Ved utnevnelse av narkotika som virker på trombosen, fortynner og oppløses, normaliseres blodstrømmen og funksjonen til disse cellene gjenopprettes. I dette tilfellet brukes legemidlet: Aktilis. Det foreskrives kun etter bekreftelse av diagnosen iskemisk berøring intravenøst, avhengig av pasientens vekt. Kontraindikert bruken av hemorragisk hjerneslag, hjernesvulster, en tendens til å bløde, redusere blodpropp og hvis en pasient nylig har gjennomgått en kavitetsoperasjon.

De viktigste stoffene for behandling av iskemisk slag er:

 • Antikoagulantia - heparin, fragin, supraparin.
 • Midler som fortynner blodet - aspirin, kardiomagnet.
 • Vasoaktive stoffer - pentoksifyllin, vinpocetin, trental, sermion.
 • Antiagreganty - Plavix, tiklid.
 • Angioprotektorer - etamzilat, prodektin.
 • Neurotrofisk - piracetam, cerebrolysin, nootropin, glycin.
 • Antioxidanter - vitamin E, vitamin C, mildronat.

Behandling av ischemisk slag høyre side er forskjellig fra behandling av ischemisk slag, venstre side, men i terapien skal være personlig og forskjellige kombinasjoner av medikamenter som er foreskrevet bare.

Ernæring etter et slag

I tillegg til narkotikabehandling og fullverdig omsorg, avhenger suksessen av utvinning av hvilke produkter pasienten bruker. Ernæring etter et iskemisk slag bør være slik at det ikke skal provosere neste angrep og for å forhindre mulige komplikasjoner.

Trenger å spise 4-6 ganger om dagen. Mat bør være lavt kalori, men rik på protein, vegetabilsk fett og komplekse karbohydrater. For å unngå forstoppelse må du spise mye vegetabilsk fiber. Rå grønnsaker - spinat, kål, rødbeter forbedrer de biokjemiske prosessene i kroppen, så det skal være på menyen i tilstrekkelige mengder. Det er nødvendig daglig bruk av blåbær og tranebær, da de bidrar til rask fjerning av frie radikaler fra kroppen.

Et spesielt diett ble ikke utviklet etter iskemisk slagtilfelle. De viktigste anbefalingene: mindre salt, bruk av røkt mat, stekt, fett, melprodukter er utelukket. Og så er hovedproduktene for pasienter: fettfattige varianter av kjøtt, fisk, sjømat, meieriprodukter, frokostblandinger, vegetabilske oljer, grønnsaker, frukt.

Rehabilitering etter et slag

Hjerneslag er en av de viktige medisinske og sosiale problemer av staten i forbindelse med en høy dødelighet, uførhet pasienter, kompleksitet, og noen ganger manglende evne til å tilpasse seg et normalt liv. Hjerneinfarkt er farlige konsekvenser: parese og lammelse, beslag, nedsatt bevegelighet, tale, syn, svelge, manglende evne til å imøtekomme pasientene selv.

Rehabilitering etter et iskemisk slag er en aktivitet rettet mot sosial tilpasning av pasienten. Ikke utelukkelse av behandling av medisiner i rehabiliteringsperioden, da de forbedrer prognosen for utvinning etter iskemisk hjerneslag.

Gjenopprettingsperioden er en viktig periode i medisinske aktiviteter etter hjerneinfarkt. Siden strekningen er de fleste kroppens funksjoner brutt, er tålmodighet for slektninger og tid for fullstendig eller delvis restaurering av dem nødvendig. For hver pasient etter den akutte perioden blir utviklet individuelle rehabilitering, etter en iskemisk slag, som tar hensyn til egenskapene av sykdommen, alvorligheten av symptomene, alder og samtidige sykdommer.

Det er ønskelig å utføre utvinning etter et iskemisk slag i et nevrologisk sanatorium. Ved hjelp av fysioterapi, blir treningsterapi, massasje, slambehandling, akupunktur, motor og vestibulære sykdommer gjenopprettet. Neurologer og tale terapeuter vil hjelpe i prosessen med talgjenoppretting etter et iskemisk slag.

Behandling av iskemisk berøring med folkemidlene kan kun utføres under gjenopprettingsperioden. Det kan være lurt å inkludere i kosten av datoer, bær, sitrus, drikke en spiseskje honning blandet med løk juice etter et måltid, anstrøk av kongler i morgen, ta et bad med rose hofter buljong, drikke et avkok av mynte og salvie.

Behandling etter hjerneslag er noen ganger mer effektiv enn behandling på sykehus.

Profylakse og prognose av cerebralt iskemisk slag

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep. Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Prognosen for livet i iskemisk slag beror på mange faktorer. I løpet av de første ukene dør 1/4 av pasientene fra hjerne ødem, akutt hjertesvikt, lungebetennelse. Halvparten av pasientene lever 5 år, kvart i 10 år.

Iskemisk hjerneslag: prognose og konsekvenser

Cerebral slag, eller "brainstorm" - "morderen" nummer to i den totale dødeligheten av verdens befolkning: 25% av mennene og 39% av kvinnene dør gjennom sin feil.

Oftere, i fire tilfeller av fem, har den en iskemisk natur, det vil si at blodtilførselen til hjernen blir forstyrret av blokkering av arteriene med en trombose eller embolus.

Hjernen er så tynn og krevende kroppsstruktur at den, med en vekt på 2% kroppsvekt, bruker 1/5 av volumet av innkommende oksygen og 17% av den totale glukosen. Selv en kortvarig forstyrrelse av blodtilførselen til et lite område av hjernen passerer ikke uten spor. Hvis iskemien varer mer enn 5 minutter, oppstår irreversible forandringer i hjernebarken. Når fokuset befinner seg i den midtre hjernen, dør celler innen 10 minutter med iskemi, og i avlang - på 25 minutter.

Hva er konsekvensene og prognosen for cerebral iskemisk hjerneslag - les denne artikkelen.

Prognose av sykdommen

Vi bør snakke om tre utfall av et slag: utvinning, funksjonshemning og dødelighet, som begge kan betraktes som gunstige. Innen en måned etter et iskemisk slag, dør hver tredje eller fjerde pasient. Ved utgangen av det første året øker dødeligheten til 50% i landlige områder og opptil 40% i større byer.

Stroke er den første årsaken til vedvarende uførhet i strukturen til Russlands funksjonshemning. Bare en av fem pasienter som gjennomgikk en cerebral vaskulær ulykke, kan komme tilbake til arbeid, og ikke mer enn 10% gjenoppretter seg helt.

Blant de overlevende fra halvparten av befolkningen er det en gjentatt episode innen fem år.

Skjebnen til en bestemt pasient avhenger av lokalisering og størrelse av fokuset på iskemi, tilstanden til anastomoser av cerebral fartøy og samtidig patologi. Det er vanskelig å lage en individuell prognose selv etter den mest detaljerte undersøkelsen. Hvis strekkzonen er lokalisert i pyramidaltområdet, vil motorforstyrrelsene bli mer uttalt hvis taleforstyrrelser forekommer i de kortikale talene i Brok og Wernicke.

Det er imidlertid generelle trender som er statistisk pålitelige. For eksempel er det kjent at noen faktorer gjør prognosen tyngre:

 1. Bosted. Det er kjent at urbane innbyggere lider av stroke oftere enn landsbygda: forekomsten av sykdommen er henholdsvis 3 og 1,9 tilfeller per 1000 personer. Dødsraten fra stroke i regionen er imidlertid høyere enn i byen, noe som understreker rollen med rettidig tildeling av kvalifisert medisinsk behandling.
 1. Gjentatte slag. I 3/4 tilfeller utvikler streken primært, i 25% - igjen. For å forutsi sekundærslaget har det blitt utviklet nøyaktige skalaer av risikovurdering, men prognosen er mye tyngre.
 1. Eldre alder. I halvparten av tilfeller sykdommen utvikler seg i alderen 70 år og eldre, er dødeligheten hos slike pasienter også betydelig høyere enn i den generelle befolkningen. Forutsigelsen av talgjenoppretting og komplekse bevegelser er vanligvis også mye vanskeligere.
 1. Personlighet endringer. Ved et hvilket som helst slag er det kognitive og følelsesmessige-voluntære brudd. Av graden av alvorlighetsgraden og graden av omvendt utvikling kan man også dømme prognosen av sykdommen.

Det positive resultatet av sykdommen er påvirket av faktorer som tidligere medisinsk behandling, tidlig aktivering og begynnelsen av gjenopprettingsaktiviteter, samt spontan gjenoppretting av tapte funksjoner, både tale og motor.

For en mer nøyaktig prognose, har skalaer av individuell risikovurdering blitt utviklet. Dessverre er de ikke i stand til å forutsi den første episoden av et slag. Den vanligste årsaken til iskemi er emboli i cerebral arterien. Det er nesten umulig å forhindre plakk eller koagulasjonsslagbrudd og koagulering av fartøyet, samt å forutsi på hvilket tidspunkt dette vil skje.

Metoder for vurdering av overordnede risikofaktorer viser gode resultater når det gjelder forebygging av sekundære episoder. En nøyaktig nøyaktig prediksjon av slag er gitt av AVCD-skalaen hos pasienter som allerede har overført transiente iskemiske angrep (TIA). Det inkluderer kriterier som alder, blodtrykk, kliniske symptomer og deres varighet, samt tilstedeværelse eller fravær av diabetes mellitus.

Konsekvenser av iskemisk slag

I Europa er funksjonshemming etter hjerneslag 360 personer per 100 000 innbyggere. I Russland er disse dataene mye høyere.

Med så høye funksjonshemninger er det viktig å vite hvilke konsekvenser som forventes etter en vaskulær katastrofe i hjernen og hvordan å øke utvinningen.

Grad av funksjonshemning

Restaureringen av tapte funksjoner avhenger av varigheten av iskemi og død av nerveceller:

 1. Fullstendig gjenoppretting etter et slag forekommer bare i 10% av tilfellene og er mulig ved midlertidig inaktivering av hjernekonstruksjoner som ikke er ledsaget av deres skade.
 2. Kompensasjon av funksjoner: oppstår når systemet for sammenheng mellom nevroner er omstrukturert.
 3. Tilpasning: Tilpasning til permanent motorfeil ved hjelp av proteser og andre mekanismer.

Klassifisering av konsekvenser etter slag

Ved nivået av endringer utmerker seg:

 • brennpunkt (på grunn av hypoksi i visse områder av hjernen);
 • cerebral (universell reaksjon av hjernen i form av ødem);
 • meningeal (når involvert i prosessen med meninges);
 • ekstracerebrale lidelser (endringer i andre organer).

Med slag kan det bare oppstå fokal symptomatologi. Iskemiske prosesser er alltid preget av overvekt over andre symptomer. Det er situasjoner når isolert generell cerebral eller meningeal lidelser forekommer. Hos mennesker med høy risiko for sykdommen, kan dette tyde på alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser.

Avhengig av slagfasen, kan konsekvensene være

 • tidlig, utviklet til den skarpeste (opptil 5 dager) og akutt periode (opp til den 21. dag);
 • sent, oppstod tidlig (opptil 6 måneder) eller sen (opptil 2 år) gjenopprettingsperiode;
 • vedvarende gjenværende fenomener, som for større slag fortsetter i mer enn 2 år.

Fokale effekter

Fokal symptomatologi er helt avhengig av lokalisering av fokus på iskemi. De hyppigste er konsekvenser i form av brudd på motor- og talefunksjon, de mest formidable er svelgingforstyrrelser og sjeldne synsforstyrrelser.

Gjenoppretting etter et slag krever stor innsats både hos pasienten og hos hans slektninger. Derfor anses negative endringer i personligheten som manifesterer seg skarpt i rehabiliteringsperioden, å være psykologisk den tyngste.

 1. Krenkelser av motoraktivitet

Forstyrrelser i form av parese (svekkelse av volumet av frivillige bevegelser) og lammelse (fullstendig opphør) ved slutten av den akutte perioden observeres hos 80-90% av pasientene. I 2/3 overtrer brudd på mild til moderat bevegelse på den ene siden (ensidig hemiparese).

Hemiparese er vanligvis kombinert med forstyrrelser i følsomhet, tale eller syn. Svært sjelden er det en isolert svekkelse av motorfunksjonen.

Volum og styrke av bevegelser begynner vanligvis å gjenopprette allerede i den første uken etter et slag. Full utvinning tar omtrent seks måneder, og komplekse motoriske ferdigheter dannes på nytt innen 1-2 år.

Prognosen for å gjenopprette motorfunksjonen forverres hvis det ikke er noen positive endringer i løpet av den første måneden etter slaget. Tvert imot, jo tidligere spontan gjenopprettelse av bevegelser begynner, desto mer optimistiske prognosen.

I løpet av den andre måneden av sykdommen utvikler 15% av pasientene arthropathies - felles sykdommer på grunn av forstyrrelse av deres trofisme. Oftere forekommer endringer i leddene i overkanten på siden av lesjonen: fingre, håndledd og albuefeste. Noen ganger oppstår lignende symptomer i leddene i underbenet. På grunn av alvorlig smerte, kan bevegelse i disse leddene være svært begrenset, noe som bidrar til dannelsen av kontrakturer i fremtiden. Noen ganger er muskelatrofi dannet, tilbøyelighet til å danne bedsores øker.

 1. Brudd på tale
Hos pasienter etter et slag, lider ikke bare talefunksjoner, men ofte forstår de ikke meningen med ord og glemmer navnene på objekter.

Taleforstyrrelser forekommer hos nesten halvparten av hjerneslagspasienter, og er kombinert med en lesjon i motorfunksjonen. De manifesteres som:

 • Dysartria - Uttale og artikulasjonsforstyrrelser på grunn av begrensningen i talemidlenees mobilitet;
 • aphasi - taleforstyrrelser i form av "glemme" navn på objekter, brudd på forstående ord eller komplekse setninger, osv.
 • alfabetisk agnosia, eller brudd på anerkjennelse av skriftlig tale, vanskeligheter med lesing og skriving.

Den primære restaureringen av tale skjer i løpet av første halvår. For å gjenopprette det første kommunikasjonsnivået kan rehabilitering kreves i 2-3 år etter slag.

 1. Bulbar og pseudobulbar syndrom

Når fokuset på iskemi er lokalisert i bulbar-delen av hjernestammen, er det en lesjon av kranial-cerebrale kjerne som er ansvarlig for svelgingsprosessen. Dysfagi (nedsatt svelging) er en av de farligste konsekvensene av et slag. En væske eller mat kan komme inn i luftveien i stedet for i spiserøret, noe som forårsaker asfyksi eller lungebetennelse. Hvis pasienten slutter å spise på grunn av brudd på svelging, er det dystrofiske lidelser.

I tillegg til dysfagi, med bulbar syndrom, oppstår følgende lidelser:

 • dysartri;
 • dysfoni - endringer i stemmen i form av nese eller heshet;
 • prolaps av pharyngeal reflex;
 • sagging på den ene siden av palatine gardin;
 • siklende.

Pseudobulbar syndrom oppstår når fokuset på iskemi i de supranukleære strukturer i hjernestammen er lokalisert. I tillegg til dysfagi, dysartri og dysfori, kan det manifesteres ved voldelig latter eller gråte, styrke reflekser fra strupehodet og den myke ganen.

Hvis den visuelle banen påvirkes, kan følgende forekomme:

 • scotoma - tap av synsfelt;
 • hemianopsi - bilateral blindhet like eller forskjellige halvdeler av det visuelle feltet (høyre og venstre, eller indre og ytre);
 • amavroz - delvis eller total blindhet på grunn av skade på optisk nerve eller netthinnen;
 • fotopsi - flimring av bevegelige flekker eller prikker ("flyr") foran øynene i fravær av øyeorganets patologi.
 1. Personlighet endringer

Fokale lesjoner i hjernen kan ledsages av endringer i kognitive mentale funksjoner. Oftere observeres følgende brudd:

 • vanskelighetsorientering i et skiftende miljø
 • redusert oppmerksomhet;
 • senking av mentale prosesser;
 • betydelig minneverdigelse;
 • asteno-depressivt syndrom.

Post-stroke depresjon fanger ofte pasientens slektninger som ikke er klare for slike konsekvenser. Imidlertid er denne lidelsen, som andre, behandlingsbar. Noen ganger er det årsakssammenheng i humør, mulig aggresjon, negativisme, apati.

Hos 7-15% av pasientene oppstår epilepsi på grunn av et slag.

Serebrale overtredelser

Intensiteten av cerebrale konsekvenser kan svinge fra følelsen av "tåke" i hodet til koma. Som følge av cerebralt ødem, hodepine, kvalme, oppkast forekommer. Kan forstyrre sårhet langs roten av ryggraden.

Meningeal lidelser

Meningeal symptomer vises litt tid etter et slag, oftere i 2-3 uker, når involvert i prosessen med meninges. Den vanligste stammen av nakkemuskulaturen, de positive symptomene på Kernig og Brudzinsky.

Ekstra-cerebrale lidelser

Etter alvorlige slag i slutten av første og begynnelsen av den andre uken, er det et syndrom med flere organsvikt som bestemmer utfallet av sykdommen. Dette kalles manglende evne til 2 eller flere funksjonelle systemer i kroppen for å opprettholde tilstanden av homeostase i kritiske situasjoner.

Hos alle pasienter, er det en akutt avbrytelse av funksjonen av luftveiene, 2/3 - kardiovaskulære system, 60% - slimhinnene i mage-tarmkanalen, 46% - nyrene.

Årsaken til dødsfall etter et slag er følgende ekstracerebrale lidelser:

 • tromboembolisme av lungearterien - i 20% av tilfellene
 • lungebetennelse på grunn av dysfagi - i 5%;
 • akutt myokardinfarkt - i 4%;
 • akutt nyresvikt - i 4%.

Vedvarende gjenværende fenomener

I tillegg til å gjenopprette nedsatt funksjonsevne, kan sekundære post-slag komplikasjoner utvikles i post-slag perioden.

I forbindelse med tvungen langtidssenger, tromboflebitt i ekstremiteter, PE, stillestående prosesser i lungene, og tryksår kan oppstå.

Tale brudd kan føre til en "telegrafisk" kommunikasjon stil.

På bakgrunn av gjenopprettelsen av volum og styrke av bevegelser er en hyppig komplikasjon spastisk. Med eventuelle bevegelser i leddene må pasienten overvinne muskelspenning. Årsaken til dette er disinhibition av tonisk dilatasjonsrefleks. Den spastiske tonen i musklene hindrer rehabiliterende programmer og bidrar til dannelsen av vedvarende kontrakturer.

Muskeldystoni som oppstår etter et slag er preget av følgende egenskaper:

 • øker med passiv strekking av musklene;
 • Øker med økende bevegelseshastighet;
 • Avhenger av lastens natur og intensitet, legemets posisjon;
 • Graden varierer i løpet av dagen under påvirkning av eksterne og interne faktorer.

I tillegg til spasticitet kan nedsatt motoraktivitet være assosiert med utviklingen av sekundær muskelatrofi. Dermed er kontrakturer de hyppigste konsekvensene av et slag.

Dystoni i muskler i ryggraden kan ledsages av komplikasjoner i form av radikulært syndrom, smerte i bryst- eller lumbalområdet.

I den tidlige utvinningsperioden opplever 60-80% av pasientene komplikasjoner i form av fall. Deres risiko øker med følgende brudd:

 • koordinering og balanse
 • muskel-articular følelse;
 • view;
 • oppmerksomhetsunderskudd;
 • hypotensjon av muskler i paretisk lem;
 • med generell asteni, som kan øke under påvirkning av visse stoffer;
 • Ortostatisk hypotensjon - En kraftig nedgang i trykk under overgangen fra horisontal til vertikal tilstand.

Mange faktorer påvirker prognosen for iskemisk slag. Overlevelse er allerede verdt å vurdere som et gunstig utfall.

Gjenoppretting etter sykdommen er ikke mindre viktig oppgave. Hvordan rehabilitering vil finne sted og resultatene avhenger direkte av vilje og tålmodighet hos pasientens familie og deres hjelp til å gjennomføre medisinske rehabiliteringsprogrammer.

Iskemisk hjerneslag - hva er det, symptomer, konsekvenser, behandling og prognose for livet

Hjerneinfarkt er en patologisk prosess, som manifesterer seg i form av tetting (spasme, trombose, emboli, etc.), i hjernens blodårer og fører til forstyrrelser av sin blodtilførsel full. Samtidig forblir fartøyene intakte.

Dette er en alvorlig patologi, hvor dødeligheten når 20% av alle tilfeller, ca. 50-60% etter et slag, forblir alvorlige invaliderende effekter, og bare enheter klarer å overleve et hjerneinfarkt uten gjenværende virkninger.

Hva er et iskemisk slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Iskemisk berøring er en akutt sykdom i hjernens sirkulasjon, en konsekvens av mangel på blodtilførsel, ledsaget av nekrose i hjernen. Et annet navn for iskemisk slag - "hjerneinfarkt" reflekterer også essensen av patogenesen i hjernen.

Ordet iskemi betyr mangel på blodtilførsel i et bestemt lokalisert område av vev eller et menneskelig organ. Stroke betyr utilstrekkelig sirkulasjon av hjernen. Hvis det også er et brudd på karet eller iskemien til ett av karene, dør hjernens celler.

Destruksjon av vev oppstår gradvis, med bølger og prosessen stopper ikke, selv etter gjenopptakelsen av normal blodstrøm. Derfor er det svært viktig å gi medisinsk hjelp i tide og å rehabilitere pasienten. Et aspekt av terapi er forebygging av komplikasjoner etter et iskemisk hjerneinfarkt.

Funksjoner av utvikling i ulike aldre:

 • Sakte utvikling av sykdommen er typisk for eldre mennesker med alvorlig sklerose. De har symptomer da vises, forsvinner deretter innen en uke. Brudd på cerebral sirkulasjon kan oppstå plutselig eller ha en kort periode med forløpere.
 • Plutselig utvikling er karakteristisk for unge mennesker på grunn av blodkarets emboli. Symptomer vises mot bakgrunnen av fysisk anstrengelse, alvorlig hoste, under operasjoner på lungene, under kausjon undervannsoperasjoner.

klassifisering

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Serebral arterier er delt inn i to vaskulære bassenger: vertebrobasilar og carotid. Strokes av vertebrobasilar bassenget inkluderer lesjoner i systemet av posterior cerebrale og basilære arterier. I tilfeller av blodstrømningsforstyrrelser i den fremre eller midtre cerebrale arterien, er carotidbekkslaget angitt.

På siden av lesjonen kan det iskemiske slaget være venstre eller høyre.

Det er en klassifisering for nederlag:

 • Forløpende iskemisk angrep (TIA). Påvirket lite område av hjernen. Symptomene forsvinner innen 24 timer.
 • Små - restaureringen av funksjoner finner sted innen 21 dager.
 • Iskemisk slagtilfelle progressiv - for ham er preget av en gradvis utvikling av akutte fokal- og cerebrale symptomer, som kan oppstå både innen få timer og en dag. Restaurering av funksjoner etter dette skjer i et ufullstendig volum - pasienten har som regel noen nevrologiske symptomer på en minimal karakter av manifestasjon;
 • Total (dvs. fullført) iskemisk slag - innebærer i seg selv en vedvarende cerebral infarkt med en faktisk ufullstendig eller stabil regresjonsmangel.

Ved klassifisering av iskemisk slag er det følgende typer patologi:

 1. Aterotrombotisk påvirker vanligvis i løpet av en natts søvn. Det kan utvikle seg sakte og påvirker store og mellomstore fartøy ved å blokkere bevegelsen av blod med kolesterolplakk.
 2. Kardioembolisk form. Det begynner plutselig. Oftest forekommer det innen blodtilførselen av hjernens midterarterie. Størrelsen på lesjonen kan være middels eller stor.
 3. Lacunar form av iskemisk slag. Små perforerende arterier påvirkes. Stroke i hjernestammen utvikler seg ikke umiddelbart. Dimensjonene til fociene må ikke overstige 15 mm.
 4. Den iskemiske typen forårsaket av sjeldne sykdommer er vanskeligere å diagnostisere. Årsaken til cerebral infarkt kan være økt koagulerbarhet av blod, patologiske forandringer i blodkarets vegger, etc.
 5. Iskemisk hjerneskade forårsaker kanskje ikke tilstede. For denne tilstanden er det enten flere grunner for utviklingen av iskemisk hjerneskade eller fraværet av en mulighet til å klargjøre årsaken til patologien.

Det er også flere perioder med iskemisk slag:

 • Den mest akutte perioden er de første 3 dagene. Av disse ble de første tre timene definert som "terapeutisk vindu", når det er mulig å bruke trombolytiske legemidler til systemisk administrasjon. Ved regresjon av symptomer i løpet av de første 24 timene, diagnostiseres et forbigående iskemisk angrep;
 • akutt periode - opptil 4 uker;
 • tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 • sen gjenopprettingstid - opptil 2 år;
 • perioden av gjenværende fenomener - etter 2 år.

årsaker

Utløsende faktor for iskemisk hjerneslag er opphør av blodstrøm til et bestemt område i hjernen på grunn av åpenheten mating av arterier eller hemodynamiske endringer, hvilken er dens fundamentale forskjell fra hemoragisk slag oppstår når bruddet i fartøyet, fulgt av blødning.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

Dataene om medisinsk statistikk er alarmerende: En tredjedel av pasientene dør av iskemisk beredskap i en akutt periode, 40% utvikler et omfattende hjerneinfarkt, 8 av ti er fortsatt dypt deaktivert.

Oppfordrende faktorer kan også være:

 • Hjerte og vaskulære feil;
 • Aorturisme av aorta
 • koronar arteriesykdom;
 • Eldre alder;
 • Hormonal prevensjon;
 • Ensidig hodepine (migrene);
 • Dårlige vaner;
 • Diabetes mellitus;
 • Økt blodviskositet;
 • Bruken av transfett.

Hvis flere faktorer kombineres på en gang, er dette en alvorlig grunn til å bekymre deg for helsen din, å være svært oppmerksom og å kjenne de minste tegn på patologi.

Hos kvinner under 30 år og etter 80 år er risikoen for å utvikle iskemisk beredskap betydelig høyere enn hos menn i samme alder, og fra 30 til 80 år har menn flere årsaker til slag. Denne setningen gjelder for ulike alder, kjønn grupper som ikke har historie med kroniske sykdommer, og har vist seg å påvirke cerebral blodstrøm. En rekke forskere har bevist en høy familieutsettelse for hjerneinfarkt.

Symptomer på hjernens iskemiske slag

Tegn på akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen - en anledning til behandling av en person for medisinsk hjelp.

Bestem pasientens nærhet, i utseende, oppførsel, reaksjon på irritasjoner:

 • lidelser av bevissthet (fra liten inhibering til koma);
 • redusere / tap av smertefølsomhet av kroppsdeler;
 • reduksjon / tap av motor, stemmefunksjoner;
 • hodepine, oppkast.

Kolesterolplakk og trombus overlapper arterien i iskemisk slag

Mistanke om akutt vaskulær patologi hjelp symptomene på iskemisk hjerneslag, som kan representeres som følger, og de vil naturligvis avhenge av det berørte området og alvorligheten av tilstanden:

 • Ofte er det et bevissthetstap noen ganger med kortsiktige kramper;
 • Hodepine, smerte i øynene og spesielt med bevegelse av øyeboller;
 • Forundret og disorientert i rommet;
 • Kvalme og oppkast.

Med et stort iskemisk slag av høyre hjernehalvdel av hjernen, vil følgende mønster bli observert:

 • delvis minnefeil. I dette tilfellet kan tale, som administreres av venstre halvkule, være normal. På grunn av dette kan diagnosen av problemet bli alvorlig hindret;
 • nummenhet og lammelse av kroppen vil bare berøre venstre side;
 • etterligne ansiktsmuskler vil bli lammet og mangel på følsomhet på venstre side;
 • pasientens mentale tilstand vil bli ledsaget av sløvhet og depresjon.

Venstre sidestrek er preget av følgende symptomer:

 • lammelse av høyre side av kroppen med varierende grad av alvorlighetsgrad;
 • et brudd på følsomheten til høyre side av kroppen;
 • nedsatt syn, hørsel, lukt, opp til totalt tap av evnen til å oppleve de tilsvarende stimuli. Ved alvorlige lesjoner kan lidelsen gripe begge sider;
 • forstyrrelse av sans for balanse og koordinering av bevegelser;
 • taleforstyrrelser.

Avhengig av graden av forstyrrelse av cerebral blodstrøm, er følgende varianter av slagtilfelle manifestasjon mulig:

 • akutt utbrudd: Det raske utseendet på nevrologiske symptomer og underskudd, kan pasienten tydelig angi tidspunktet for sykdommens begynnelse. Et slikt kurs er karakteristisk for den emboliske varianten av slagtilfelle (tilstedeværelsen av atrieflimmer i pasienten);
 • en bølgende begynnelse: symptomene på lesjonen er "flimrende", som gradvis vokser i tide;
 • svulstliknende begynnelse: iskemi bygger seg opp i lang tid, og slår hovedkarene i hjernen, noe som til slutt fører til et utviklet slag med stort fokus på skade på hjernevævet.

Forstyrrende tegn på iskemisk berøring:

 • plutselig følelsesløp i lemmer eller andre deler av kroppen;
 • tap av kontroll over kroppen hans - en person kan ikke forstå hva som skjer med ham, hvor han er;
 • taleforstyrrelser (usammenhengende ord, offeret forstår ikke talen som er adressert til ham);
 • sløret syn, dobbeltsyn, tap av synfelt;
 • ansikts skråhet, utelatelse av hjørnene i munnen, hvis du ber offeret om å smile - det vil ikke virke for ham;
 • lammelse av noe lem - det er umulig å heve eller flytte med arm eller ben;
 • når tungen stikker ut av munnen, avviker den fra midten til siden;
 • cerebrovaskulære lidelser - tap av bevissthet, kramper, kvalme, oppkast, hodepine.

For pasienter er prognosen for sykdommen av stor betydning, da konsekvensene av et slag uunngåelig påvirker nivået på liv og arbeidsevne hos en person. I de fleste tilfeller møter pasienter vedvarende nevrologiske lidelser, for eksempel vestibulære lidelser, taleendringer, lammelser.

Konsekvenser for personen

Konsekvensene av iskemisk berøring beror direkte på størrelsen på det berørte området av hjernen og omsorgens aktualitet. Når assistanse er gitt i tide og tilstrekkelig behandling er foreskrevet, er fullstendig eller i det minste delvis gjenoppretting av funksjoner mulig. Noen ganger, til tross for den foreskrevne behandlingen, øker symptomene, dette kan føre til alvorlige konsekvenser.

Vi skiller mellom følgende typer komplikasjoner:

 • smittsomme komplikasjoner (oppstår på grunn av langvarig tilstedeværelse i den bakre stilling i komplekset ved infeksjon, noe som fører til infeksjon i urinveiene, lungebetennelse, trykksår, etc.);
 • dyp venetrombose i underbenet;
 • pulmonal tromboembolisme;
 • ødem i hjernen;
 • kognitiv svekkelse;
 • brudd på avføring, urinering;
 • epilepsi (utvikling i ca 20% av tilfellene);
 • motoriske lidelser (ensidig, bilateral), alvorlig svakhet og lammelse;
 • psykiske lidelser (foranderlig stemning, irritabilitet, depresjon, etc.);
 • smertsyndrom.

Konsekvenser med ulike lesjoner i hjernen: høyre og venstre side

Den venstre og høyre halvkule av den menneskelige hjerne

Konsekvensene av et iskemisk slag i høyre side av hjernen. I tillegg til vanlig slag for forstyrrelser i form av ansikts asymmetri, hypertone på venstre side (hjørne oppadvendte leppe), høyre glattet nasolabiale fold, lammelse og parese av den venstre halvdel av kroppen, er det andre funksjoner.

 • Tap av minne for hendelser fra nyere tid, med de lagrede minner fra den fjerne fortiden (som fra barndommen).
 • Overtredelse av oppmerksomhetskonsentrasjon.
 • Brudd på tale.

Konsekvensene av venstre iskemisk slag:

 • Utprøvde mentale abnormiteter - pasienten orienterer seg ikke i tid og rom, gjenkjenner ikke nære mennesker, funksjonen posisjonerer seg som en sunn person.

De vanligste årsakene til død i iskemisk slag i den første uken er:

 • cerebralt ødem og dislokasjon av fokus av hjernestam nekrose med skade på luftveiene og hjerte-kar-sentrene, utvikling av koma;
 • hemorragisk transformasjon av hjerneinfarkt med dannelse av sekundær blødning;
 • sekundær iskemi av hjernestammen med dannelse av infarktfokus.

diagnostikk

Tidlig og nøyaktig diagnose av denne sykdommen gjør det mulig å gi riktig hjelp i den akutte perioden, for å starte tilstrekkelig behandling og for å forhindre formidable komplikasjoner, inkludert dødsfall.

Grunnleggende diagnostiske metoder:

 1. Når man samler en anamnese, er det nødvendig å avgjøre starten av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser, for å etablere sekvensen og graden av progresjon av visse symptomer. For iskemisk slag, en typisk plutselig forekomst av nevrologiske symptomer.
 2. Du bør også ta hensyn til de mulige risikofaktorer for hjerneinfarkt (diabetes, hypertensjon, atrieflimmer, aterosklerose, hyperkolesterolemi, og andre.)
 3. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 4. Måling av blodtrykk. EKG. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen.
 5. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

behandling

Hvis en pasient mistenkes for iskemisk slag, bør han bli innlagt på spesialiserte avdelinger. I tilfelle at reseptbelagte sykdommer er mindre enn 6 timer - i intensivavdelingen til de samme avdelingene. Transport skal bare utføres når pasientens hode er forhøyet til 30 grader.

Et svært viktig aspekt ved valg av behandlingsmetode er differensiering av iskemisk og hemorragisk hjerneslag.

Det beste i dette kan hjelpe CT eller MR, bare disse metodene for forskning gir nøyaktige data om typen slag. Hvis han ikke er på sykehuset, vil legen vurdere en rekke kliniske syndromer, utviklingen av sykdommen, kan bruke en rekke andre diagnostiske metoder, for eksempel lumbal punktering for å finne diagnosen.

Hvis du er heldig pasienten og legen vil være i stand til å ha tid til å diagnostisere hjerneslag i løpet av de første 60 minuttene av utvikling av symptomer, så vil det bli tildelt trombolytisk behandling, noe som gjør det mulig å løse opp blodpropp, som ble årsaken til slag, og for å gjenopprette normal blodstrøm i de berørte fartøyene.

I dette tilfellet vil konsekvensene av iskemisk slag for pasienten være minimal og han vil begynne å gjenopprette seg raskt, kroppens funksjoner vil begynne å gå tilbake til det normale.

Grunnbehandling omfatter aktiviteter som sikrer vedlikehold av vitale funksjoner og forebygging av somatiske sykdommer, nemlig:

 1. Normalisering av ekstern respiratorisk funksjon;
 2. Opprettholde aktiviteten til kardiovaskulærsystemet med korreksjon av blodtrykk;
 3. Regulering av homeostase (vann-salt balanse, syre-base balanse, glukose nivå);
 4. Opprettholde pasientens kroppstemperatur, som ikke bør overstige 37,5 grader;
 5. Reduksjon av cerebralt ødem;
 6. Symptomatisk behandling avhengig av kliniske manifestasjoner;
 7. Forebygging av lungebetennelse, uroinfektsy, trykksår, venøs trombose av nedre ekstremiteter og lungeemboli (pulmonær emboli), lem brudd, og peptisk sår i magesekken og tarmene.

Innen 3-6 timer fra begynnelsen av et slag, er det mulig å utføre medisinsk trombolyse. Hvis trombosen er vellykket eliminert, er det mulig å gjenopprette funksjonen til levedyktige celler som ligger i sonen til den såkalte slagskyggen. Det vanligste stoffet trombolytisk er Aktilis.

Fortynning av narkotika-trombus har mange kontraindikasjoner og er forbundet med risiko for blødning, inkludert blødning i hjernen og utvikling av hemorragisk slag.

De viktigste stoffene for behandling av iskemisk slag er:

 • Antikoagulantia - heparin, fragin, supraparin.
 • Midler som fortynner blodet - aspirin, kardiomagnet.
 • Vasoaktive stoffer - pentoksifyllin, vinpocetin, trental, sermion.
 • Antiagreganty - Plavix, tiklid.
 • Angioprotektorer - etamzilat, prodektin.
 • Neurotrofisk - piracetam, cerebrolysin, nootropin, glycin.
 • Antioxidanter - vitamin E, vitamin C, mildronat.

Behandling av iskemisk slagtilfelle på høyre side er ikke forskjellig fra behandling på venstre side, men i terapi bør det være en individuell tilnærming og ulike kombinasjoner av legemidler som bare foreskrives av en lege.

rehabilitering

Rehabilitering etter et iskemisk slag innebærer et sett med tiltak som tar sikte på å returnere pasienten til et kjent liv. For dette formål gjelder følgende:

 • spesielle preparater,
 • pasienter får diettmat,
 • LFK,
 • massasje,
 • slambehandling,
 • ulike fysioterapi prosedyrer.

Med personer som har gjennomgått iskemisk angrep, taleterapeuter og spesialister innen nevrologi, som bidrar til å gjenopprette pasientens talefunksjon, arbeider.

Varighet, samt typer restorative tiltak, bestemmes av legen.

Prognose for liv etter iskemisk slag

Hovedfaktorene som påvirker prognosen er pasientens alder, lokaliseringen av lesjonen, årsakene til at provosert trombose, form av patologi og den første alvorlighetsgraden av lidelsene. Utfallet av situasjonen vil bli påvirket av aktualiteten til medisinsk hjelp på sykehuset, tilstrekkelighet av forskrifter, tilstedeværelse av kroniske sykdommer, mentale abnormiteter, overholdelse av nevrologiske komplikasjoner, forsinket rehabilitering og et andre slag.

Prognosen for graden av utvinning av funksjonshemninger forverres:

 • med omfattende stam- og halvkuleinfarkt med vedvarende parese og lammelser, svekket koordinering av bevegelse, svelging og tale;
 • med en alvorlig tilstand av generell hemodynamikk i kardiovaskulære sykdommer i dekompensasjonsstadiet;
 • med begrensede muligheter for sikkerhetssirkulasjon i forbindelse med skaden på begge vaskulære bassenger.

Prognosen for utvinning er bedre:

 • med begrenset hjerneinfarkt;
 • hos unge pasienter;
 • med en tilfredsstillende tilstand av hjertet og blodkarene;
 • når et ekstrakranielt fartøy er skadet.

Karakteristiske spådommer for iskemisk berøring

 1. Gunstig utsikt. Etter tapet mister en person noen funksjoner. Men på grunn av riktig definert rehabilitering og aktualitet i primærhelsetjenesten, blir de tapte funksjonene gradvis gjenopprettet
 2. Gjennomsnitt. Ikke helt gunstig prognose kan være forbundet med tilleggssykdommer (diabetes mellitus, dysfunksjon i mage-tarmkanalen, lungebetennelse). Dermed kan man observere, deretter forbedre, deretter forringe tilstanden til en person.
 3. En ugunstig prognose for livet. Nederlaget i hjernen skjer i et stort område. Ikke utelukke sannsynligheten for et tilbakefall, som ender i døden.

I dette tilfellet, ikke glem at prognosen for et omfattende iskemisk slag av høyre hjernehalvfinger kan være forskjellig i hvert tilfelle. Det er nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer: graden av omfattende vevskader, tilstedeværelsen eller fraværet av andre sykdommer, den generelle motstanden til kroppen til sykdommer.

Dødelighet fra iskemisk slag er 1,23 tilfeller per 1000 personer per år. I den første måneden dør ca 25% av pasientene. Det bemerkes at jo mer uttalt det nevrologiske underskudet som følger resultatene av den første måneden av sykdommen, jo mindre er sjansen for å gjenopprette livskvaliteten. Innen en periode på 5 år observeres tilbakevendende iskemisk berøring hos en tredjedel av pasientene.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene