Ekkokardiografi av hjertet: essensen av metoden, dens anvendelighet, hvordan prosedyren går

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er ECHOCH av hjertet, og hvordan denne metoden er viktig i diagnosen hjertepatologi. Hvilke parametere og strukturer gjør det mulig å anslå hvilke sykdommer som skal avsløres. Hvordan forberede seg på studien, og hvordan den går.

Ekkokardiografi er en av de mest informative og sikre metodene for å diagnostisere hjertets patologi. Dette er en slags ultralyd, som gjør det mulig å visuelt vurdere strukturen til myokardiet (hjertemusklene), hjerteventiler, store hjertekar og de særegne sirkulasjonene i dem.

Det er flere synonymer: ultralyd eller hjerteekko, ekkokardiografi, ekkokardiografi eller hjerteeksponering. Alle disse navnene er den samme studien. Det kan utføres og evalueres av ultralyd leger, samt kardiologer og hjertekirurger som eier denne metoden.

Essensen av metoden, dens brukbarhet

Ekkokardiografi av hjertet utføres ved hjelp av et spesielt ultralydsutstyr som inneholder:

 • apparat som produserer ultralyd;
 • en sensor som gjennomfører brystet og registrerer ultralydbølger;
 • digital omformer, som viser på skjermen bildet av organet som undersøkes.

Ultralydbølger, som passerer gjennom ulike deler av hjertet, absorberes og reflekteres annerledes. Jo mer nøyaktige og moderne utstyret, jo mer nøyaktig kan man se (visualisere) ikke bare den generelle strukturen, men også små detaljer om hjertets struktur og sirkulasjonens særegenheter.

ECHO-KG sammen med EKG (elektrokardiografi) er de enkleste, ufarlige og tilgjengelige, men samtidig informative diagnostiske metoder som gir uttømmende informasjon om hjertets tilstand.

Indikasjoner: hvem trenger en slik diagnose

Ultralyd av hjertet er vist for alle pasienter med hjertepatologi, og også for personer som har slike symptomer:

 1. Smerter i brystet.
 2. Dyspné med anstrengelse, hevelse på bena og andre manifestasjoner av hjertesvikt.
 3. Rapid tretthet, ledsaget av svimmelhet og økt hjertefrekvens.
 4. Utsatt myokardinfarkt og tromboembolisme i lungearterien.
 5. Lyder når du hører (auskultasjon) av hjertet.
 6. Mistanke om medfødte og anskaffe hjertefeil.
 7. Utsatt revmatisme.
 8. Cyanose av huden i ansiktet, nesespissen og ørene, som vises eller øker med belastninger.
 9. Uttalte økning i blodtrykk.

Gitt den enkle implementeringen og sikkerheten til ekkokardiografi, gjøres det ikke bare for å overvåke fremdriften av en persons hjertepatologi, men selv om det er mistanke om det. Det er ingen absolutte kontraindikasjoner.

Hva denne prosedyren viser, hvilke sykdommer det avslører

Diagnose av hjertet ved hjelp av ultralyd kan gi grunnleggende, men ikke all informasjon om tilstanden til dette organet.

Tabellen beskriver hovedparametrene for evaluering i ekkokardiografi og mulig patologi, som diagnostiseres på grunnlag av disse dataene, selv uten EKG (elektrokardiogram) resultater.

Ifølge dataene mottatt under ECHO i hjertet, kan noen diagnoser opprettes nøyaktig, og noen antyder. I andre tilfelle trenger pasientene en mer omfattende undersøkelse avhengig av forventet patologi (EKG, holter, tomografi, blodprøver).

Typer av ekkokardiografi

Ikke all ekkokardiografi har alle de diagnostiske egenskapene til ultralyddiagnostikk. Avhengig av klassen av ultralydutstyr og prosedyren for studien er det:

 1. Standard ECHO-KG - endimensjonal, todimensjonal og tredimensjonal ultralyd. Det kalles også transthoracic, så det utføres ved kontakt med huden i brystområdet. Gir informasjon om hjertets struktur, men kan ikke bestemme egenskapene til sirkulasjonen i den.
 2. - Studien er bredere enn standard en. Definerer egenskapene til blodstrømmen i atria, ventrikkene, ventiler og store kar.
 3. Stress ekkokardiografi - ultralyd av hjertet under utførelse av stresstester. Det kan være nødvendig å bare diagnostisere visse sykdommer (f.eks. Ventilfeil).
 4. Transesophageal ECHO - undersøkelse av hjertet ved hjelp av en spesiell sensor gjennom spiserøret vegg under fibroadastroskopi. Det kreves sjelden, men det kan gi viktig informasjon om patologi i myokardets dype seksjoner.

Gullstandarden for ultralydundersøkelse av hjertet er en todimensjonal ECHO med Doppler og dupleksforsterkning.

Forberedelse og gjennomføring av studien

Spesiell forberedelse til standard og Doppler ekkokardiografi i hjertet, samt EKG, er ikke nødvendig. Dette betyr at en slik undersøkelse kan gjøres av enhver person som har vitnesbyrd når som helst uten noen begrensninger. De eneste faktorene som påvirker påliteligheten av resultatene er kvaliteten på utstyret og kvalifikasjonen til kardiologen.

Transesophageal ECHO-KG utføres bare på tom mage (siste måltid er i 8-10 timer). Og når det kreves at pasienten er immobile for en detaljert undersøkelse - studien utføres under anestesi.

Standard ECHO-CG-prosedyren er teknisk enkelt og ufarlig:

 • Forskeren ligger på sofaen. Undersøkelsen utføres i to stillinger: på baksiden og på venstre side.
 • Legen justerer enheten og sekvensielt setter sensoren på flere punkter i brystet i projeksjonen av hjertet, aorta og lungearterien. På denne tiden må forskeren rolig ligge og utføre alle kommandoene til legen (puste jevnt, hold pusten ved innånding, bytt posisjon, etc.).
 • For å forbedre overføringen av ultralydsignaler, påføres en spesiell gel på huden på venstre halvdel av thoraxen, langs hvilken sensoren vil glide. På slutten av studien må gelen tørkes med et håndkle eller et serviett.

Den totale varigheten av ekkokardiografi er fra 7-10 minutter til en halv time. Det viktigste er at du kan bruke det så mange ganger som du må vurdere tilstanden til hjertet og dynamikken i den patologiske prosessen. Teknikken er harmløs og smertefri, så det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det.

Ultralyd av hjertet - en svært nøyaktig metode for å diagnostisere et stort antall, men ikke alle hjertesykdommer. Derfor bør vitnesbyrd for gjennomføring og omfanget av andre undersøkelser avgjøres av en spesialist!

Ekkokardiogram: indikasjoner, typer undersøkelser og metoder for gjennomføring

Mer og oftere fra kardiologispesialister kan man høre om en slik undersøkelsesmetode som - hjerteekko. Dette er en smertefri prosedyre som gjør at du kan bestemme tilstanden til hjertet og blodårene, og også å identifisere patologier i de tidlige stadiene.

Legene anbefaler å ta ekkokardiografi alle minst en gang i året, og hvis du har medfødte eller oppkjøpte sykdommer, så oftere eller i henhold til anbefalingene fra spesialister. I dette materialet vil vi vurdere hva som er hjerteekko, hvilke indikasjoner og kontraindikasjoner er, hva skal du ta med undersøkelsen, og også varianter av denne prosedyren.

Hjerteeko - en generell karakteristikk

Hjertets ekko (gresk "ekko" - ekko, ekko) er en studie av hjertet ved hjelp av pulserende ultralyd, noe som gjør det mulig å evaluere strukturen, størrelsen og tilstanden til hjertemuskler og ventiler. Denne metoden gjør det mulig å studere hjertearbeidet i sanntid, for å spore endringene i hastighet og egenskaper ved bevegelse av blod i atria og ventrikler.

Prinsippet om ultralyd i hjertet er basert på innspilling av ultralydbølger reflektert fra forskjellige organstrukturer og blodkar med forskjellig tetthet. I dette tilfellet opprettes et bevegelig bilde på skjermen, som kan spilles inn på en videokassett eller en plate.

Legen kan oppnå et bilde av praktisk hvilken som helst hjertekonstruksjon ved å endre posisjonen eller vinkelen til ultralydbølgesensoren.

Studien lar deg se et tredimensjonalt bilde av orgelet, lage virtuelle seksjoner, anslå størrelsen på hjertekonstruksjonene, volumet av kamrene, tykkelsen på veggene. Ved hjelp av denne metoden kan du til og med bestemme massen av muskelvevet i hjertet, evaluere dens kontraktile funksjon.

Dette er den eneste ikke-invasive (uten direkte intervensjon) metoder, som gjør det mulig å oppnå fullstendig og pålitelig informasjon om alvorlighetsgraden av ulike sykdommer. En omfattende analyse og evaluering av resultatene tillater oss derfor å bestemme den fysiologiske mekanismen for hjertesvikt.

Hittil, uten denne typen forskning, er tilstrekkelig diagnose og behandling av pasienter med slik patologi umulig.

Fordelene ved hjerteekoteknikken er at det ikke er koblet til bruk av røntgenstråler, det er helt ufarlig og smertefritt, noe som ikke hindrer det fra å gi høy nøyaktighet. For å få et bilde av høy kvalitet, settes en spesiell sensor inn i pasientens spiserør, hvorved et bilde blir oppnådd.

Høy definisjon av dette bildet lar deg se de patologiske endringene i de minste hjertestrukturene. Ved utførelse av slike studier er det mulig å identifisere medfødte og anskaffe hjertefeil, forskjellige former for iskemisk sykdom, hypertensjon, aneurysmal aorta lesjoner.

Du bør gjøre et ekko av hjertet, hvis du er bekymret for smerte i sitt område, støy og rytmeforstyrrelser.

Slike sykdommer som kardiomyopati, hypertensjon, hjerteinfarkt i anamnese, tegn på hjertesvikt er også en indikasjon på å utføre denne typen forskning.

I de senere år har det vært en økning i forekomsten av tromboflebit og åreknuter. Personer som lider av disse lidelsene må også overvåke sitt hjertearbeid, fordi de er fulle av alvorlige komplikasjoner.

Inflammatorisk sykdom i hjertet, godartede og ondartede svulster (myokarditt, endokarditt, perikarditt et al.) - krever også forsiktig screening for ekkokardiografi.

Typer av ekkokardiografi

Varianter av ekkokardiografisk studie:

 1. To-dimensjonal ekkokardiografi - bilde av hjertet på en lang eller kort akse i sanntid.

To-dimensjonal ekkokardiografi (modus B) tillater sanntids estimat av størrelsen på hulrommene i hjertet, ventrikulær veggtykkelse, valvulær tilstand, subvalvulær strukturer, global og lokal ventrikulære kontraktilitet, trombose og tilstedeværelsen av hulrom t. D.

 • M-modus - en grafisk fremstilling av bevegelsen av hjertets vegger og ventilflikene i tide.

  M-modus tillatt for første gang i sanntid for å vurdere størrelsen på hjerte og systolisk funksjon av ventriklene. For tiden brukes den som en hjelpestrekning for ekkokardiografiske studier, hovedsakelig for målinger.

  I tilfelle når M-modus markøren er plassert strengt vinkelrett på hjertebildet i parastral stilling, kan målingene utføres med stor nøyaktighet.

  Hvis bildet av hjertet og markøren er i en vinkel, vil alle dimensjonene til hjertekamrene bli betydelig overvurdert og kan misforstås. Denne feilen oppstår i spesialister med en liten arbeidserfaring.

  Derfor må målinger gjøres i B-modus på slutten av diastolen i tilfelle at M-modus ikke kan påføres. Nå har en rekke firmaer foreslått å bruke den anatomiske M-modusen, som gjør det mulig å endre vinkelen på markøren.

  På grafen til M-sweep er avstanden tegnet langs loddretten og tiden horisontalt. Avhengig av posisjonen til markøren på skjermen, kan du få en graf over svingningen av en serie punkter plassert langs markøren, langstrakt i tid, dvs. å spore sine svingninger i systole og diastole.

 • Doppler ekkokardiografi - puls, kontinuerlig-bølge, farge, farge M-modus, energi, vev farge, pulset vev, vev P-modus, etc. -.. En fremgangsmåte til ikke-invasivt estimere parameterne for sentrale hemodynamikk.

  Den aktive anvendelsen av teknikken i medisin kan tilskrives tidlig på 80-tallet. Gjennomføre Dopplerforskning innebærer en høy teknisk ferdighet i å gjennomføre en todimensjonal studie, kunnskap om topografisk anatomi og hemodynamikk i hjertet.

  Følgende Doppler-varianter brukes i ekkokardiografi:

  • Pulsdoppler (PW - pulserende bølge).
  • Pulse høyfrekvente doppler (HFPW - høyfrekvent pulserende bølge).
  • Permanent bølge doppler (CW - continuouse bølge).
  • Color Doppler.
  • Farge M-modal doppler (Color M-modus).
  • Power Doppler.
  • TissueVelosity Imaging.
  • Vevpulserte doppler (Pulsed Wave TissueVelosity Imaging).

  Pulsdoppler (Pulsed Wave, eller PW). Grafisk distribusjon av pulsbølgen Doppler reflekterer arten av blodstrømmen ved et bestemt punkt, på stedet av kontrollvolumet. Referansevoluminnstillingspunktet kalles baseline.

  Vertikalt avgrenser grafen strømningshastigheten, horisontaltiden. Alle strømmer som beveger seg til sensoren på et gitt punkt, er plassert på grafen over grunnlinjen; alle strømmer som beveger seg fra sensoren er under nulllinjen.

  I tillegg til formen og arten av blodstrømmen i diagrammet, er det mulig å fikse klikk på åpnings- og lukkeventilflapper, ekstra signaler fra akkordene til ventiler og hjertets vegger. Pulsdoppler har en fartsgrense (ikke over 2,5 m / s), derfor er det umulig å registrere strømmer som har høy fart med den.

  Pulse høyfrekvente doppler (HFPW - høyfrekvent pulserende bølge). Flere kontrollvolumer er plassert etter hverandre på forskjellige dybder. Dette gjør at du kan registrere blodstrøm, hvis hastighet overstiger 2,5 m / s.
  Kontinuerlig wave doppler (CW - Continuous Wave Doppler). Lar deg registrere høyhastighetsstrømmer.

  Ulempen med metoden er at i grafen registreres alle flussene langs strålens bane.

  CW Doppler teknikk forskning gjør det mulig å gjøre beregninger av trykk i hulrom i hjertet og store fartøyer i en bestemt fase av hjertesyklusen, beregne graden av betydningen av stenose, etc.

  Den grunnleggende ligning er CW Bernoullis ligning, slik at for å beregne trykkforskjellen eller trykkgradient davleniya.S forskjell kan måles ved bruk av ligning mellom kamrene i normal og patologisk tilgjengelighet, høy blodstrøm.

  Color Doppler. Fargedoppler er analog med pulserende doppler, hvor retning og hastighet av blodstrømmen er kartlagt i forskjellige farger.

  Så blodstrømmen til sensoren er akseptert for å kartlegge i rødt, fra sensoren - i blått. Turbulent blodstrøm er kartlagt i blågrønn-gul farge.

  Farge M-modal doppler (Color M-modus). Sammenligning av M-modal modus og fargedoppler når du fører markøren gjennom dette eller det aktuelle flyet, kan man forstå faser av hjertesyklusen og den patologiske blodstrømmen.

  Power Doppler. Det brukes til å registrere blodhastighet med lav hastighet, og i kardiologi finner den derfor ikke aktiv bruk. Når du bruker energi Doppler, går blodflowets retning tapt.

  For tiden brukes energi Doppler i kombinasjon med kontrastmidler (Levovist, etc.) for å studere myokard-perfusjon.

  Tissue Velocity Imaging. Prinsippet med denne metoden er basert på kartlegging av bevegelsesretningen av vev av en bestemt farge. På denne måten indikerer rødt bevegelse til sensoren, blå betyr fra sensoren.

  Ved å studere bevegelsesretningen til veggene til venstre og høyre ventrikler i systole og diastole med TVI, er det mulig å oppdage skjulte soner for brudd på lokal kontraktilitet. Kombinere tvådimensjonell forskning i TVI-modus med M-modal øker nøyaktigheten av diagnosen.

  Vevpulserte doppler (Pulsed Wave Tissue Velocity Imaging). Lar deg vurdere grafisk arten av bevegelsen av ventrikulærveggen på et bestemt tidspunkt. Isoler den systoliske komponenten, tidlig og sen diastoliske komponenter.

  Denne varianten av Doppler muliggjør kartlegging av myokardiet og øker nøyaktigheten av diagnosen hos pasienter med koronar hjertesykdom.

  Doppler-teknikker tillater således å oppnå en stor mengde informasjon uten å bruke invasive undersøkelsesmetoder.

 • Transesofageal ekkokardiografi (mono-, bi- og multiplane). Undersøkelse av hjertet gjennom spiserøret ved hjelp av spesielle sensorer. Informativiteten til metoden er veldig høy. Kontraindikasjon er tilstedeværelsen av strykning av spiserøret.
 • Stressekokardiografi (med bruk av fysisk anstrengelse, transesofageal elektrostimulering eller medisinering). Det er mye brukt hos pasienter med iskemisk hjertesykdom.
 • Tredimensjonal og firedimensjonal modellering av hjertet - datamaskin bildeanalyse og konstruksjon av et volumetrisk bilde av hjertekamrene, ventilflikene, blodstrømmen etc.
 • Intravaskulær ultralyd er undersøkelsen av koronararteriene ved hjelp av en spesiell intravaskulær liten diameter sensor. Invasiv ultralydsmetode. Den brukes parallelt med koronar angiografi.
 • Kontrast ekkokardiografi - brukes til å kontrastere høyre hjertekamre med en mistanke om defekt, eller hjertets venstre kamre for studier av myokardieperfusjon.

  Den informative metoden for å kontrastere venstre kamre i hjertet er sammenlignbar med myokardisk scintigrafi. En positiv faktor er mangel på stråling på pasienten.

  Negative faktorer er metodenes invasive natur og den høye prisen på stoffet (Levovist, Albunex, etc.).

 • Moderne ekkokardiografiske enheter

  I øyeblikket presenteres ultralydsenheter på markedet fra de enkleste til de mest sofistikerte med muligheten for tre- og fire-dimensjonal modellering. En skjermundersøkelse av hjertet kan utføres på en hvilken som helst ultralydsenhet, hvis det er en passende hjertesensor og B- og M-regimer.

  Du kan bruke billige ultralydskannere. Nivået på diagnose og prosentandelen av feil i dette tilfellet er i stor grad avhengig av kvalifikasjonen til spesialisten.

  Moderne ekkokardiografisk forskning bør inneholde, i tillegg til B og M moduser, fargedoppler, pulserende bølgedopper og kontinuerlig bølgedopper.

  I nærvær av patologi vil bare en kontinuerlig bølge Doppler måle høyhastighets patologiske strømmer, utføre alle nødvendige beregninger og målinger og evaluere hemodynamikk.

  Mengden informasjon mottatt avhenger av muligheten for sensoren. Intravaskulære sensorer brukes parallelt med angiografisk undersøkelse, som brukes av hjertekirurger. Transesofageal sensorer kan være monoplan, biplan og multiplane.

  Moderne teknologier (vevdoppler, kontraster) tillater mange ganger å øke den informative verdien av studien, spesielt hos pasienter med myokardiell patologi. Arbeidsprogrammer med ekkokontrast er i stor utstrekning i utlandet, men i vårt land er denne retningen i ultralyd ikke nok.

  Indikasjoner for hjerte-ultralyd

  Ekkokardiografi anbefales som en årlig forebyggende kontroll for pasienter med mistenkt (eller allerede tilstede) hjertesykdom eller andre kardiovaskulære abnormiteter.

  Ekkokardiografi er også foreskrevet for:

  • kortpustethet, generell svakhet, rask tretthet,
  • utseendet på rystelser i brystet eller plutselig smerte,
  • hevelse i anklene, kalde ekstremiteter, hyppig bleking av ekstremiteter,
  • mistenkt aneurisme (dilatert thorak aorta),
  • mistanke om tilstedeværelsen av svulster og formasjoner i hjertet,
  • høyt blodtrykk,
  • lyder i hjertet,
  • cyanose på huden på huden: både hender og føtter, og i øyeskjellene, nesen,
  • overført myokardinfarkt,
  • vurdering av hjerte muskel endringer i IHD, arteriell hypertensjon, aterosklerose.

  I tillegg til disse pasientgruppene anbefales ultralyd å føre vektlifter, dykkere, maratonløpere for å sikre at deres hjerte tåler tunge belastninger.

  Ekkokardiografi utføres også for pasienter som ofte lider av bronkitt, ondt i halsen, lungebetennelse for tidlig påvisning av hjertesvikt. Obligatorisk ehokg er det nødvendig å gjøre og etter de tidligere patologiene:

  • revmatisme;
  • hjertefeil - oppkjøpt og født;
  • sklerodermi;
  • systemisk lupus erythematosus;
  • hjerteinfarkt;
  • hjerterytmeforstyrrelser;
  • hevelse;
  • hypertensiv sykdom (spesielt hvis pasienten gjennomgikk en hypertensive krise).

  Kontra

  Absolutt kontraindikasjoner for ekkokardiografi eksisterer ikke. Studien kan være vanskelig i følgende kategorier av pasienter:

  • Kroniske røyker, personer som lider av bronkial astma / kronisk bronkitt og noen andre sykdommer i luftveiene;
  • Kvinner med betydelig brystkirtler og menn med alvorlig hårhet i den fremre brystveggen;
  • Personer med signifikante deformiteter av brystet (kostbukk, etc.);
  • Personer med betennelsessykdommer i huden på den fremre thoraxen.
  Graviditet til enhver tid er ikke en kontraindikasjon for ekkokardiografi, tvert imot i obstetrisk praksis, er det ofte behov for en ultralyd i hjertet for å bestemme graviditet og fødsel.

  Hvordan forberede seg på prosedyren for ultralyd i hjertet

  Hvis du går for å se en spesialist om å utføre ekkokardiografi, må du ta resultatene av tidligere undersøkelser med deg. Dette vil tillate deg å spore dynamikken i endringer som oppstår med pasientens hjerte og blodårer.

  Hvis transthorakologisk ekkokardiografi av hjertet utføres, er det ikke nødvendig med ytterligere forberedende tiltak før en slik undersøkelse. Det er viktig at brystets hud er ren. Ikke trenger å følge kostholdet og drikkregimen.

  Når det gjelder mat, kan du anbefale pasienter å observere moderering og ikke overmål: i noen tilfeller kan dette provosere unøyaktigheter i resultatene og dekoding.

  Før ekkokardiografi er det ekstremt viktig å ikke drikke alkohol og ikke å røyke: det endrer indeksene og bidrar til å endre diagnosens resultater. Også før prosedyren for ekkokardiografi må du unngå følelsesmessige overbelastninger, intens fysisk arbeidskraft.

  Alt dette påvirker også resultatene av hjertediagnostikk med ultralyd. Når transpessal ekkokardiografi skal utføres, skal pasienten følge de samme anbefalingene. Til dem legges en til - dette er unngåelse av mat omtrent tre timer før undersøkelsen.

  Hvis denne undersøkelsen utføres av babyen, gjøres det i intervaller mellom amming.

  Hvordan foregår undersøkelsen

  Spesiell trening for uzi av hjertet er ikke nødvendig. Pasienten har en stilling som ligger på hans venstre side. Samtidig er den venstre delen av brystet og hjertepunktet i hjertet sammen. Dette gjør at du bedre kan visualisere hjertet i firekammerposisjonen når du utfører ekkokardiografi.

  For ekkokardiografi brukes en spesiell sensor som kan produsere en ultralydstråle i form av en sektor. Dette gjør det mulig å lokalisere sensoren på de mellomliggende mellomrom, siden ribbenene forstyrrer gjennomføringen av ultralyd.

  Det er flere grunnleggende stillinger som er obligatoriske for ekkokardiografi. En studie begynner med en vurdering av tilstanden til aorta-elvemunningen i projeksjonen av hjertets lange akse.

  Når du utfører ekkokardiografi, kan du få informasjon om størrelsen på aorta ringen, tegn på aterosklerotisk lesjon, endringer i aortas vegger og abnormaliteter i aortaklaffens funksjon.

  Ekkokardiografi måler også diameteren av utløpskanalen til venstre ventrikel. Dette er viktig for diagnosen subaortisk stenose. Også fra projeksjonen av hjertets lange akse i ekkokardiografi, mottas informasjon om bevegelsen av mitralventilflappene, interventrikulær septum og den bakre veggen til venstre ventrikel, samt venstre atrium.

  I denne posisjonen brukes M-modusen. M-modus (fra English Motion) ble først brukt i ekkokardiografi.

  Ved utførelse av studien i m-modus, oppnås tidsrelatert informasjon om bevegelse av ventiler og hjertets vegger i en dimensjon. Basert på m-modus i ekkokardiografi, utføres ejektionsfraksjonsmålinger i henhold til Teyolz-metoden. Denne metoden er ikke nøyaktig og er bare egnet for en omtrentlig vurdering av myokardial kontraktilitet.

  Den neste posisjonen er ekkokardiografi i projeksjonen av hjertets korte akse. I dette tilfellet kan strukturer som aortaventilen evalueres - dens ventiler, pulmonal arterie og høyre ventrikulær utløpskanal, pulmonal arterieventil, venstre atrium og høyre ventrikel er tydelig synlige.

  Kranspulsårene er også synlige. For å måle blodstrømshastigheten og retningen, bruk impulsdoppler-funksjonen. I denne posisjonen blir således informasjon mottatt på blodstrømningshastigheten gjennom lungearterien og dens grener, på retning, styrke og tilbakestrømningshastighet gjennom lungearterivens ventil med regurgitasjon (blod tilbake i motsatt retning).

  Dessuten dømmes det diastoliske trykket i lungearterien av blodstrømmen inn i diastolen gjennom lungearterieventilen. I posisjonen til hjertets korte akse er det også mulig å estimere omkretsen av mitralventilåpningen og estimere myokardets masse.

  Den mest åpenbare posisjonen til pasienten er firekammeret (apikal). Når ekkokardiografi er plassert i en firekammers posisjon, er sensoren installert i det fjerde intercostalområdet på nivået av hjertepunktet.

  Ved å utføre ekkokardiografi i en firekammerstilling, måles volumet på venstre ventrikkel i systole (under sammentrekning) og i diastol (under avslapning). Forskjellen i disse volumene kalles støtvolumet. Hvis du deler slagvolumet ved slutten diastolisk volum, kan du få et nummer som kalles ejektionsfraksjonen.

  Dette er en svært viktig indikator som integrerer gjenspeiler hjertepumpens funksjon. Med hjertet uzi i en fire-kammers posisjon utføres en Doppler-studie av blodstrøm gjennom mitral- og tricuspidventilen.

  Hvis du endrer sensorenes posisjon, får du i ekkokardiografi en femkammers posisjon i hjertet. I denne posisjonen måles hastighetsegenskapene til blodstrømmen i aorta. For å klargjøre måling av hulrommet til venstre ventrikel i ekkokardiografi, benyttes også en to-kammers posisjon, hvor skanneplanet er vinkelret på firekammerposisjonen.

  Dette skyldes det faktum at kaviteten i venstre ventrikel i tverrsnittet ser ut som en oval og viser en gjennomsnittlig diameter. Også tokammerposisjonen er ekspert i hjertet av hjertet, hvis det er mistanke om prolaps av mitralventilen.

  En annen anvendelse av tokammerposisjonen er studien av venstre atriell vedlegg: tilstedeværelse av trombi i den, evaluering av kontraktiliteten til venstre atrial appendage. I noen tilfeller bruker ekkokardiografi ekstra tilgang - under brystbenet og over brystbenet.

  Resultatene av studien er registrert i protokollen. I ekkokardiografi beregnes også flere koeffisienter-kardialindeksen, venstre ventrikulærmasseindeks - for en mer praktisk vurdering av hjertefunksjonen, avhengig av kroppsvekten til personen og dens vekst.

  Transesofageal ekkokardiografi av hjertet

  Denne studien er vist i slike tilfeller:

  1. Det er mistanke om bakteriell skade på hjerteventiler (infektiv endokarditt).
  2. Som rutinemessig undersøkelse, hvis det er en kunstig (spesielt hvis det er aorta) ventil. Før du utfører ventilproteser.
  3. Etter et slag, forbigående abnormiteter i hjernens sirkulasjon, spesielt når det er en konstant form for atrieflimmer - for å utelukke emboliske karakteren av disse sykdommene.
  4. Før du utfører kardioversjon (elektropulsstimulering, som gir en sjanse til å normalisere rytmen i hjertet med konstante former for visse typer arytmi).
  5. Hvis det er en mistenkt mangel på septum mellom atriene.
  6. Hvis det er nødvendig å studere hjertets tilstand og arbeid, og det er flere områder med ribbenbenifisering eller annen patologi på brystveggen, som ikke vil tillate ultralyd å "bryte gjennom" gjennom dem.

  Ikke gjennomfør et ekkogram av hjertet gjennom spiserøret når:

  • svulster, spasmer, esophageal diverticula
  • spiserør i spiserøret
  • hvis det har vært tilfelle av perforering av spiserøret, selv om det ikke er medisinsk tilsyn, men for eksempel et traume eller skade på en fiskben
  • ustabilitet av livmorhvirveler
  • stor diafragmatisk brokk
  • alvorlig cervikal osteokondrose
  • blødninger fra spiserøret, magen eller overtarmen
  • merket gagrefleks
  • beseire strålebehandling av spiserøret.

  Forberedelse og teknikk for transesofageal ekkokardiografi:

  • 4-6 timer før studien ikke kan spises, i 4 timer må du slutte å drikke.
  • Umiddelbart før testen, fjern avtagbare proteser, fjern sonden fra magen (hvis noen).
  • Legen som utfører studien irrigerer oropharynx av lidokain studert for å redusere emetisk refleks og ubehagelige opplevelser.
  • Pasienten er plassert på venstre side, et munnstykke settes inn i munnen, og et endoskop (en tykk probe med fiber) settes inn i spiserøret.
  • Gjennom endoskopet og forsynings-mottak av ultralydbølger utføres.
  • All den gjennomførte ekkokardiografien fjernes fra videoen.
  • Prosedyren tar 15-20 minutter

  Hvordan ser du de overførte feilene på ultralyd?

  Erfarne hjertefeil er også utmerket visualisert på skjermen. Så for eksempel ofte innsnevring av mitralventilen (og den ligger mellom venstre ventrikel og venstre atrium og tillater ikke at blod overføres fra ventrikkelen til atriumet).

  På ultralyd kan innsnevringen av ventilbladet og dets uregelmessige struktur ses. Veggene i høyre ventrikel og venstre atrium er hypertrofierte. Ventilflappene er ikke helt lukket. Aortaklappen tillater normal blodstrøm fra LV i retning av aorta.

  Med stenosen av en slik ventil på ultralyd, kan du se hvordan hullet under systolen er litt innsnevret. Tykkelsen av atrium og ventrikel er litt forstørret.

  Andre kardiovaskulære patologier er sett på ultralydundersøkelse av hjertet slik.

  1. Med hjerteinfarkt kan du se hvordan hjerteområdet er nekrotisk (det vil si dødt). Kuttene i disse områdene er ikke merkbare.
  2. Hvis en pasient er diagnostisert med perikarditt, er det et fritt fluid i perikardiet. Det kan ses på områder med endret ekkogenitet.
  3. Med myokarditt er det en sykdom i muskellaget. På et ultralydbilde er hjertets kamre forstørret i størrelse, blodvolumet som utkastes fra venstre ventrikel minker, noe som indikerer alvorlige problemer med hjertet.
  4. Med endokarditt er defekter i ventiler synlige, samt unormale vekstområder.
  5. Aneurysm er visualisert som et fremspring av hjertevegget, som har tynne vegger.

  Ekko til barnet

  Ultralyd av barnets hjerte (standard pediatrisk ekkokardiografi) er den mest moderne metoden for kardiologisk forskning. Under ECHO av barnets KG, oppdager legen hjertets operasjon i sanntid, kan undersøke alle strukturer i barnets hjerte i arbeidsprosessen.

  Det er ultralydet i hjertet som bekrefter eller utelukker tilstedeværelsen av mange sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Ofte er det svært viktig å ikke gå glipp av den dyrebare tiden for behandling, slik at en liten patologi ikke har tid til å utvikle seg til en alvorlig sykdom.

  Hurtig og riktig utført ekkokardiografi gjør at du kan finne problemet i tide og holde barnet ditt sunt.

  Indikasjoner for ultralyd av barnets hjerte:

  • Hvis barnelege, etter undersøkelse, har lyttet til barnets hjerte, vil oppdage lyder, så vil han lede deg til ekkokardiografi (ultralyd i hjertet).
  • Hvis du føler deg skjelvende over barnets hjerteområde - konsulter en spesialist.
  • Hvis barnet klager over smerter i hjertet, er det bedre å være trygg og lage ekkokardiografi.
  • Hvis barnet ikke suger godt, kan barnet trenge et ekkokardiogram (her er det først nødvendig å utelukke problemer med feil festing til brystet - ta kontakt med barnelege om dette). Du bør også være oppmerksom på fargen på huden rundt barnets munn. Vanligvis, når hjerteproblemer oppstår under gråt og suger, blir en nasolabial trekant blå hos spedbarn. Dette er et veldig karakteristisk symptom.
  • Hvis du fra tid til annen føler at barnets hender og føtter blir kule uten tilsynelatende grunn - en unnskyldning for å være på vakt.
  • Hvis barnet mister bevisstheten (selv under sterk fysisk anstrengelse), er det nødvendig å gjøre ekkokardiografi og utelukke muligheten for kardiovaskulære sykdommer.
  • Rapid tretthet, økt svette, utilstrekkelig vektøkning for alle aldre - alle disse tingene kan skyldes hjerteproblemer og ekkokardiografi er foreskrevet.
  • Hyppig lungebetennelse hos et barn kan også oppstå på grunn av hjertesykdom.
  • Hvis familien har slektninger med alvorlig hjertesykdom, må du gjøre ECHO CT barn minst en gang i året, i tide til å hindre utvikling av genetiske sykdommer når de oppstår.
  • I henhold til standarder vedtatt i vårt land, bør alle barn i en alder av ett år vil være innenfor rammen av den planlagte medisinsk undersøkelse, ta kontakt med en kardiolog før du gjør dette ECHO CT og EKG (elektrokardiogram).

  På samme måte som deg under graviditeten, blir kroppsområdet (thorax) spredt med gel og ledet med det av en sensor. Barnet under prosessen ECHO KG av hjertet kan til og med bevege seg, fidget, snakke - resultatene av undersøkelsen vil ikke påvirke det.

  Foreløpig forberedelse til ultralyd av hjertet er ikke nødvendig. Ekkokardiografi vil ta ca. 15 minutter. Resultatene av ekkokardiogrammet krever tolkning av en kvalifisert lege.

  Det er ønskelig å vise kardiologen sammen med resultatene fra hjertet ultralydet også en fersk blodprøve, urin og kardiogramresultater. Prosedyren er smertefri!

  ECHO CG er gjort både for alvorlige indikasjoner, for legenes resept og for gjenforsikring allerede i de første timene og dagene av babyens liv. Eksperter mener at metoden for ekkokardiografi er helt trygg, fordi i motsetning til røntgenforskning, bruker den ikke stråling, men mekaniske svingninger av bølger.

  Prosedyren for ultralyd i hjertet krever ikke spesiell forberedelse og kan utføres om nødvendig flere ganger om dagen. Det eneste du må gjøre hvis barnet allerede forstår hva som skjer med ham, berolig ham, tilpass til et positivt humør. Og i hvert fall ikke å diskutere med ham doktoren av hans sykdom og deres mulige konsekvenser!

  Hva påvirker kvaliteten på studien

  Det er tre hovedfaktorer som forstyrrer å oppnå kvalitative resultater når du utfører ultralyd i hjertet.

  1. Anatomiske egenskaper hos pasienten.

  Ikke alle pasienter kan utføre ekkokardiografisk undersøkelse i riktig mengde. Tilgang transtorakal ekko (gjennom bryst) er begrenset interkostale rom, ved tilstedeværelse av fettvev, lunger, vev tilstøtende tilstand og stilling av hjertet i thorax.

  Dermed kan tilstanden til alle disse strukturer danne alvorlige hindringer i studien: for eksempel brystdeformasjon, fedme og emfysem. Løsningen på dette problemet eksisterer. Dette er en MR i hjertet eller transesophageal ekko. Alt avhenger av formålet med studien.

  Erfaringen fra legen som utfører forskningen, er av langt større betydning enn den utstyrsklassen han arbeider på. Erfaring kan deles inn i to kategorier:

  • Tekniske ferdigheter, det vil si hvor riktig en spesialist kan bringe hjertet i standardposisjonene for målingen og hvordan riktig vil han følge målingsreglene.
  • Erfaringen fra operatøren som en kliniker. Ideelt sett ble studien utført av en kardiolog. En spesialist i behandling av hjertesykdom vil spesielt fokusere på de aspekter som direkte påvirker sykdomsforløpet.
 • Klasse av utstyr. Her er alt klart. Jo høyere klassen er, jo mer nøyaktig og voluminøs er forskningen. Tilstedeværelsen av visse sykdommer kan kun diagnostiseres med en god oppløsning av uzi-apparatet.

  Som et eksempel kan man sitere myokardiumets ikke-kompakthet - en av typene kardiomyopati. Tilstedeværelsen av vevsdoppler gjør det lettere og mer pålitelig å diagnostisere myokarddysfunksjoner, konstrictiv perikarditt, og operasjonen av venstre atriell vedlegg.

  Funksjonsstammen tillater mer nøyaktig estimering av segmentell kontraktil aktivitet i myokardiet. Til tross for at klassen av enheten gir ytterligere muligheter i diagnostikk, er det umulig å glemme at personen endelig tolker mottatte data.

 • Forklaring av resultatene

  Den resulterende protokollen for ultralyd i hjertet inneholder mange forkortelser, som bare leger kan forstå. Av denne grunn vil en person som ikke har en spesiell utdanning, føle seg vanskelig å forsøke å dechiffrere resultatene av ekko-kg-testen.

  Det er mulig uten spesielle vanskeligheter å bare estimere normen for dimensjoner. Det er verdt å merke seg at normer er forskjellige for kvinner og menn. Det samme prinsippet gjelder for barn. Av denne grunn er det nødvendig å betro deklarering av resultatene av studien til den behandlende legen.

  Kun en erfaren spesialist vil kunne vurdere de oppgitte dataene og trekke en konklusjon om forekomsten av en sykdom.

  På den måten tar han nødvendigvis hensyn til menneskers helse, alder, kjønn og formålet med undersøkelsen. Etter dette blir det gjort en nøyaktig eller presumptiv diagnose. I henhold til anbefalingene fra leger, bør selv en sunn person ha en ultralyd av hjertet minst to ganger i året.

  Prisen på forskning lar deg gjøre dette. Dette er nødvendig for å unngå forekomst av sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Ekkokardiografi utføres også i tilfelle av plager, samt i gjennomføring av behandling for ytelsesovervåking.

  Merk at moderne diagnostiske forskningsmetoder, som ekkokardiogrammer, gir mulighet til å identifisere sykdommen på et tidlig stadium, noe som bidrar til å foreskrive effektiv behandling. Ditt liv blir fullt og lenge.

  Ekkokardiografi vurderer individuelle hjerte strukturer og egenskaper av blodstrømmen i hjertet og i de store karene som forlater hjertet. Strukturelle bilder evaluert for ekkokardiografi, deres diagnostiske betydning:

  1. Perikardium: egenskaper av strukturen, tilstedeværelse av væske i perikardial hulrom (viktig for diagnose av perikarditt).
  2. Bilder av hjertets kamre: høyre og venstre atrium, høyre og venstre ventrikkel:
   • tykkelse av hjertets vegger (øker med hypertrofi av et bestemt kammer, oftere venstre ventrikel),
   • størrelsen på hulrommet i hjertekammeret (økningen indikerer dilatasjon),
   • funksjoner av kontraktile funksjon av veggene i atriene eller ventriklene (brudd på kontraktilitet er kjent med hjerteinfarkt, når i nekroseområdet mister myokardiet sin kontraktile kapasitet)
   • Tilstedeværelse av trombi (dannet oftere i høyre atrium med atrieflimmer),
   • Tilstedeværelse av hjertesvikt - myxoma (hovedsakelig lokalisert i venstre atrium, sjelden - i høyre, svært sjelden - i ventrikkene).
  3. Hjerte ventiler:
   • strukturen av klaffene,
   • Tilstedeværelsen av stenose (innsnevring) av ventilen,
   • størrelsen på funksjonell åpning (mitral stenose med en innsnevring av mitralventilen,
   • aorta-stenose - med henholdsvis aortaklep-kontraksjon)
   • prolaps av mitralventilen - "sagging" av ventilflikene i hulrommet i venstre ventrikkel, vurder graden av prolaps,
   • lekkende lukking av ventilklapper, hvor det utstøpte blodet delvis returnerer tilbake til hjertehulen (mangel på mitral- eller aortaklappen)
   • Tilstedeværelsen av vegetasjon på ventilflappene (et tegn på infeksiv endokarditt).
  4. aorta:
   • innsnevring av aorta (koagulering av aorta),
   • Tilstedeværelsen av en aneurisme (forstørrelse av aorta eller fremspring av det i form av en sekke).
  5. Partisjoner av hjertekamrene, intervensjonelle og interatriale:
   • mangler i septum (karakteristisk for medfødte hjertefeil, hjerteskader).

  Hemodynamiske egenskaper (egenart av blodstrømmen), deres betydning for diagnostisering av sykdommer:

  1. Bevegelse av blod gjennom hjertets ventiler (diagnose av ventilstenose og regurgitasjonsgrad - omvendt blodstrøm gjennom ventilen).
  2. Blodstrømmen i hjertets kamre:
   • ejeksjonsfraksjon eller hjertets minuttvolum - forholdet av blodvolumet, som er matet ut i aorta i løpet av venstre ventrikulær kontraksjon, til volumet av blod som er tilbake i ventrikkelen (hjertefrekvens viser effektiviteten, reduksjon indeks som er karakteristisk for hjertesvikt),
   • avslutte systolisk volum,
   • det endelige diastoliske volumet,
   • sjokkvolum.
  3. Vurdering av blodstrømmen i aorta, identifikasjon av dens koarctasjon.

  Analysen av indikatorer viser tilstanden til parametrene til høyre og venstre ventrikler, samt partisjonene mellom dem.

  Analyse av parametrene til venstre ventrikel:

  • Indeksen for myokardets masse (normalt for kvinner 71-78 g per kvadratmeter, for menn - 73-90 g per kvadratmeter).
  • Myokardmasse (i normen 93-140 g for kvinner, 137-180 g for menn).
  • Ventrikulær volum i hvilen: hos kvinner 60-130 ml, hos menn - 66-190 ml).
  • Tykkelsen på veggen når du arbeider utenfor sammentrekningene er ikke mer enn 1,2 cm.

  Analyse av parametrene til høyre ventrikel:

  • Indeksen for størrelsen (fra 0,78 til 1,3 cm per kvadratmeter).
  • Veggtykkelse (strengt 5 mm).
  • Størrelsen på 0,76-1,2 cm i hvile.

  Anbefalinger fra spesialister

  Avhengig av den spesifikke patologien som ble avslørt under undersøkelsen, gjentas gjentatt økokardioskopi etter 3 måneder eller etter 1 år, eller som foreskrevet av den behandlende legen.

  Det anses hensiktsmessig å gjennomføre ultralyd av hjertet i det første året av livet, som denne studien gjør det mulig å identifisere de fleste av fødselsskader, slik at du kan bruke sin betimelig korreksjon og for å hindre alvorlige konsekvenser.

  Hvis barnet hadde et åpent ovalt vindu i sitt første livsår, er det nødvendig å gjenta gjentatt ekkokardioskopi hver sjette måned til det ovale vinduet er helt lukket eller inntil en beslutning er tatt om spørsmålet om kirurgisk behandling av patologi.

  Barn i skolealder, samt voksne som ikke har hjertesykdom, anbefales å gjennomgå en undersøkelse hvert femte år. Pasienter med mitralventil prolaps bør være ekkokardioskopi en gang hvert 2. år eller årlig hvis det øker fysisk anstrengelse: tung fysisk arbeidskraft, idrett osv.

  En gang i året overvåkes ultralyd av hjertefeil hos voksne uten indikasjoner på kirurgisk inngrep. Etter hjertekirurgi eller hjerteinfarkt utføres myokardial ultralyd flere ganger i løpet av det første året, fra det andre året - en gang i året.

  Personer som lider av høyt blodtrykk og iskemisk sykdom, anbefales å utføre ekkokardioskopi en gang i året, med særlig vekt på myokardial hypertrofi, ejektionsfraksjon og ventilfunksjon.

  ECHO av hjertet - hva er det som å gjøre?

  Om en slik prosedyre som ECHO i hjertet, har alle hørt, men hva det er og hvordan det gjøres, er generelt kjent for de pasientene som måtte møte det personlig. Faktisk er det ikke noe komplisert eller forferdelig i denne undersøkelsen. Dette er en vanlig ultralydsundersøkelse av hjerte og blodårer, som i dag regnes som en av de mest informative.

  Hjerteundersøkelse ECHO KG

  Ekkokardiografi er en av de viktigste prosedyrene som en pasient nødvendigvis må gjennomgå under diagnosen av hjertesykdommer. I tillegg blir ECHO stadig oftere foreskrevet for forebyggende formål. Fordi testen er trygt, kan den gjøres på hvilken som helst frekvens.

  ECHO KG av hjertet viser hva som foregår i den, med alle ventiler og kamre. Prosedyren bestemmer tilstedeværelsen av væske, undersøker orgel og dets funksjonelle tilstand, og vurderer også strukturen av vev direkte i muskelen og ved siden av den. Selvfølgelig foregår demonstrasjonen i sanntid.

  Det er nødvendig å utføre undersøkelsen hvis det finnes slike symptomer som:

  • kortpustethet;
  • apati;
  • for rask tretthet;
  • smerte i hjertet;
  • Tilstedeværelsen av det såkalte hjertebukket (fremspring kan detekteres under palpasjon);
  • cyanose av huden;
  • skjelving over området av hjertemuskelen;
  • hyppig blanchering av huden;
  • kaldhet av lemmer;
  • svimmelhet;
  • økt blodtrykk, ledsaget av kvalme;
  • vanlig hodepine;
  • smerte i øvre bukregionen;
  • fading av hjertet;
  • plutselig økning i kroppstemperaturen.

  Siden dette er en informativ undersøkelse, er ECHO av hjertet regelmessig laget for kvinner som lider av medfødte misdannelser av muskelen og de med ventilproteser. I tillegg anbefales prosedyren å gå for å fastslå tegn på hjertesvikt.

  Hvordan er kardial ekkokardiografi gjort?

  Som regel utpeker eksperter ultralyd av hjertet for å bestemme:

  • hjerteinfarkt;
  • angina pectoris;
  • tilstander etter et hjerteinfarkt;
  • perikarditt;
  • kardiomyopati;
  • sykdommer i hjernen, nyre perifere arterier, peritoneale organer, ben.

  Før historien om hvordan du gjør EKG KG hjerte, er det viktig å fokusere på at denne prosedyren er helt smertefri. Og det tar tretti minutter å fullføre.

  1. Foreløpig avklædt til midjen, er pasienten plassert på ryggen (i svært sjeldne tilfeller på hans side).
  2. En spesiell gel påføres på brystet.
  3. Sensoren er installert i flere forskjellige posisjoner, og bildet fra det overføres til skjermen.

  På ingen tid føler en person ubehag. Er det gelen som påføres kroppen kan virke kald. Selv om du blir vant til det veldig fort.

  Etter at prosedyren er fullført, utstedes et ark med EKG. På mer kraftige og moderne enheter, lagres alle data i enhetens minne eller på bærbare lagringsmedier.

  Uavhengig av å forstå hva du så og dechiffrere resultatet av forskningen, vil det selvfølgelig være ganske vanskelig. Som regel, noen forklaring mottar pasienten enten direkte under prosedyren fra kardiologen eller fra den behandlende lege-terapeuten.

  Hvordan forberede seg på hjerte-ekkokardiogrammet?

  Dette er en annen fordel ved prosedyren - det er ikke noe overnaturlig å gjøre før det. Noen dager før ultralyd er det tilrådelig å gi opp alkohol. Sistnevnte kan forvrene hjertefrekvensen, og resultatene vil være unøyaktige.

  For ikke å slå ned puls, anbefales det heller ikke å utføre fysiske øvelser, ta stimulanter eller beroligende midler, og drikk energidrikker før undersøkelsen.

  Ekkokardiografi (ultralyd av hjertet): indikasjoner, typer, oppførsel, transkripsjon

  Hjertets ekkokardiografi (ekkokardiografi), også kalt ultralyd i hjertet, er en måte å undersøke og evaluere hjertets person, hans kontraktile aktivitet. Denne definisjonen inneholder 3 komponenter: "ekko" (ekko), "cardio" (hjerte), "graf" (for å representere). Basert på hovedkomponenten kan vi konkludere med at ekkokardiografi utføres av kardiologer.

  Det er dette som gjør det mulig å få en visuell representasjon av hjertet og blodårene. Denne metoden refererer til ultralydmetoden, dvs. studien skjer ved å påføre lydbølger med høy frekvens, ikke hørbar til det menneskelige øre. Å lage et ekkokardiogram er å evaluere i dagens modus:

  • Arbeidet med hjertemuskelen;
  • Status på 4 kamre og ventiler;
  • Dimensjoner av hjertehulene og press i dem;
  • Tykkelsen av hjertets vegger;
  • Intrakardial blodstrømningshastighet (blodstrøm).

  Denne metoden gjør det mulig å identifisere intrakavitære trombier, hjertefeil (medfødte eller oppkjøpte), asynergiske soner (forstyrrelse av evnen til å sykle visse bevegelser), valvulære endringer.

  Denne ultralydmetoden brukes både til evaluering av hjertet i normal tilstand, og om hjertesykdommer oppdages. Ekkokardiografi brukes også dersom det er nødvendig å måle trykket i lungearterien.

  Fordeler med ekkokardiografi

  Prosedyren for ekkokardiografi under detektering av kardiovaskulære sykdommer, inkludert hjertefeil, er nøkkelen på grunn av de viktigste egenskapene, som inkluderer:

  1. modernitet;
  2. sikkerhet;
  3. smertefri;
  4. Høy informativitet.

  Ekkokardiografi har ingen skadelige effekter på kroppen, det er ikke traumatisk, bærer ikke bestråling, smerte, bivirkninger. Prosedyren kan ta fra flere til 45 minutter - alt avhenger av symptomene og målene for øvelsen.

  Det er ved hjelp av denne undersøkelsen at hjertekontraksjoner, som er hovedfunksjonen, blir vurdert. Dette gjøres ved hjelp av å skaffe kvantitative indikatorer, analysert som følge av dette, og på grunnlag av hvilke legene gjør en konklusjon. Spesialister kan gjenkjenne reduksjonen av denne funksjonen selv i begynnelsen, hvoretter den nødvendige behandlingen er foreskrevet. Gjentatt ekko-undersøkelse gjør det mulig å se dynamikken i sykdomsforløpet, samt resultatet av behandlingen

  Indikasjoner for ledning

  For hjelp til leger som nødvendigvis foreskriver passasje av ultralyd i hjertet, bør behandles i tilfeller av symptomer som:

  • Lyder i hjertet, oppdaget under lytting og rytmeforstyrrelser;
  • Smerter i hjertet av hjertet og thoraxen;
  • Tegn på hjertesvikt (f.eks. Økt leverstørrelse, hevelse i bena);
  • Både kronisk og akutt hjerteinfarkt) iskemi;
  • Rapid tretthet, kortpustethet, mangel på luft, hyppig kjøp av hvit hudtone, cyanose av huden rundt leppene, øreskjell, øvre og nedre ekstremiteter.

  Ultralyd utføres etter brystkreft, hjerteoperasjoner. Det er nødvendig å utelukke en gruppe pasienter som skal gjennomgå ekkokardiografi. Dette er de som klager over konstant hodepine, som har blitt kroniske. Behovet for en slik studie er forklart av det faktum at den mulige årsaken til smerten kan være mikroemboli - partikler av blodpropper som beveger seg fra høyre hjerte til venstre på grunn av en defekt i septum.

  Ekkokardiografi er også nødvendig for å diagnostisere hjertefeil, ofte medfødt, så vel som i nærvær av proteser. EchoCG-pasienter gjennomgår hypertensjon, aterosklerose, med utnevnelse av et antibiotikabehandling i onkologi. Hvis et lite barn har en dårlig vektøkning, kan de også foreskrive ekkokardiografi.

  Ledelse av ekkokardiografi

  Ingen spesielle problemer med forberedelse til ekkokardiografi forårsaker ikke. Det er nødvendig å klæde seg i livet og ligge på sofaen på venstre side. Denne posisjonen bidrar til å bringe venstre side av brystet og hjertepunktet i hjertet nærmere. Dette gir igjen et bedre bilde av hjertet fra firekammerposisjonen.

  Deretter smøres gelen på brystområdet, hvor sensorene er festet. Deres ulike stillinger gjør det mulig å visuelt se alle hjertets avdelinger og utføre målinger med fiksering av ytelse og dimensjoner. Sensorer koblet til ekkokardiografen forårsaker ikke smerte eller ubehag. Ultralyd vibrasjoner fra sensorene overføres til menneskekroppen. Akustiske bølger beveger seg i vevet og muterer, og deretter tilbake til sensoren. Her konverteres de til elektriske signaler, som behandles av et ekkokardiogram. Forandringen i bølgene er knyttet til endringer i tilstanden til indre organer. Dette er forskjellen mellom Echo KG og EKG (elektrokardiogram), som demonstrerer grafisk innspilling av hjerteaktivitet, og ikke dens struktur.

  Resultatene vises på skjermen i form av et klart bilde. Den beskrevne undersøkelsesmetoden er den vanligste og kalles "transthorak ekkokardiografi" (fra den latinske "thorax" thorax), som angir tilgang til hjertet gjennom pasientens kroppsoverflate. En lege som undersøker hjertet til en person, med denne pasientposisjonen sitter til venstre eller til høyre for den, styrer innstillingene til enheten, avhengig av det viste bildet.

  Hvis kroniske hjertesykdommer er identifisert, anbefales ekkokardiografi minst en gang i året.

  Når du utfører ultralyd for gravide på 11-13 ukers periode, er det mulig å bestemme de grunnleggende parametrene til føtale hjertet, tilstedeværelsen av kamre og definisjonen av rytme.

  Transesofageal ekkokardiografi

  Det er tilfeller hvor visse faktorer forstyrrer transthorak ekkokardiografi. For eksempel subkutan fettvev, ribber, muskler, lunger, samt proteser, som er akustiske barrierer på vei til ultralydbølger. I slike tilfeller brukes transesofageal ekkokardiografi, det andre navnet er "transesofageal" (fra det latinske ordet "esophagus" - utgiveren). Det, som ekkokardiografi gjennom brystet, kan være tredimensjonalt. I en lignende studieog sensoren settes inn gjennom spiserøret, som ligger direkte til venstreatrium, som gjør det mulig å bedre se de små strukturer i hjertet. Kontraindikerte lignende undersøkelser i nærvær av sykdommer i pasientens spiserør (spiserør i spiserøret, blødning, betennelse osv.).

  I motsetning til transthoracic, er den obligatoriske forberedende fasen for transesofageal ekkokardiografi fast av pasienten i 4-6 timer før den direkte prosedyre. Sensoren plassert i spiserøret behandles med ultralyd gel og ligger ofte innenfor en sone på ikke mer enn 12 minutter.

  Stress ekkokardiografi

  For å studere arbeidet i det menneskelige hjerte med fysisk aktivitet under ekkokardiografi i henhold til indikasjonene:

  1. En lignende belastning i visse doser;
  2. Ved hjelp av farmakologiske stoffer forårsaker økt hjertefunksjon.

  Samtidig undersøkes endringene som skjer med hjertemusklene under treningsforsøk. Fraværet av iskemi betyr ofte en liten prosentandel av risikoen for ulike kardiovaskulære komplikasjoner.

  Fordi en slik prosedyre kan ha forutbestemt vurderingskarakteristikk, brukes ekkoprogrammer som samtidig viser bilder på skjermen som er registrert i ulike stadier av undersøkelsen. Denne visuelle demonstrasjonen av hjertets arbeid i en rolig tilstand og med en maksimal belastning gjør at vi kan sammenligne disse indikatorene. En lignende metode for forskning er stressekardiografi, som gjør det mulig å oppdage skjulte forstyrrelser i hjertets arbeid, umerkelig i hvile. Vanligvis tar hele prosedyren ca. 45 minutter, og belastningsnivået er valgt for hver pasient separat, avhengig av aldersgruppe og helsestatus. Som et preparat for stress-ekkokardiografi kan følgende pasienthandlinger bli kalt:

  • Klær bør være gratis, ikke bindende bevegelsen;
  • 3 timer før stressekkoet skal stoppe fysisk aktivitet og matinntak i store mengder;
  • 2 timer før undersøkelsen, anbefales det å drikke vann og ta en matbit.

  Typer av forskning

  I tillegg til forskjellen i metoden for å gjennomføre er ekkokardiografi av tre typer:

  1. Eidimensjonal i M-modus.
  2. De to-dimensjonale.
  3. Doppler.

  Med ekkokardiografi i M-modus (fra engelsk bevegelse) føler sensoren bølger langs en valgt akse. Som et resultat viser skjermen et bilde av hjertet, oppnådd som en toppvisning i sanntid. Ved å endre retningen av ultralyd kan kontrollere ventriklene, aorta (fartøyet forlater den venstre ventrikkel og leverer oksygenrikt blod til alle organer) og atrium. På grunn av prosedyrens sikkerhet kan studien brukes til å vurdere hjertefunksjonen til både en voksen og en nyfødt.

  Med hjelp av todimensjonal ekkokardiografi får legene et bilde i to plan. Under utførelsen av en ultralydbølge med en frekvens på 30 ganger per 1 sek. ledes gjennom en bue på 90 °, dvs. Skanneplanet er vinkelrett på firekammerposisjonen. Ved å endre sensorens posisjon er det mulig å analysere bevegelsen av hjertekonstruksjoner ved hjelp av et utledet kvalitativt bilde.

  Gjennomført samme ekkokardiografi med Doppler analyse lar deg bestemme hastigheten på blodstrømmen og turbulensen i blodstrømmen. De oppnådde dataene kan bære informasjon om feil, fylling av venstre ventrikel. Grunnlaget for Doppler målinger er beregningen av endringen i hastigheten på bevegelsen av objektet med hensyn til endringen i frekvensen av det reflekterte signalet. Når en lyd kolliderer med en bevegelig erytrocyt, endres frekvensen. Doppler-skiftet er størrelsen på en slik endring. Vanligvis er dette skiftet innenfor rammen av menneskelige oppfattede lyder og kan reproduseres av en ekko-enhet i form av et lydsignal.

  Video rapport fra klinikken som utfører EchoCG

  Dekoding av ekkokardiografi

  Etter å ha utført en ultralyd, deklareres et ekkokardiogram ved hjelp av et ekkokardiogram. En kardiolog kan analysere det helt og nøyaktig. Selvstudium av indikatorene som er oppnådd og demonstrert i konklusjonen, kan bare gi en omtrentlig forståelse av det samlede bildet. Avhengig av pasientens formål, alder og tilstand, kan undersøkelsen vise litt forskjellige resultater.

  I alle avsluttet etter ekkokardiografi funnet en rekke obligatoriske indikatorer, som et billede av strukturen og funksjonene til visning i hjertekamrene: definere parametrene for venstre og høyre ventrikkel, interventricular septum, atria, hjerteklaffenes funksjon og hjerteposen (tynne og tykke perikard). Ved å bruke disse "Norms in Medicine" manualene (Moskva, 2001), er det mulig å utlede etablerte normer.

  Parametre til venstre og høyre ventrikkel

  Hovedindikatorene som bestemmer den normale tilstanden til hjertemuskelen, er dataene om operasjonen av ventriklene og septumet mellom dem.

  1. Parametre til venstre ventrikel (LV) er representert ved 8 hovedindikatorer:

  • massen av myokardiet av LV (for menn normen er 135-182 g, for kvinner - 95-141 g);
  • LVMI (LV myokardmasseindeks): 71-94 g / m2 for menn og 71-80 g / m2 for kvinner;
  • BWW (LV volum i ro): hos menn 65-193 ml, hos kvinner 59-136 ml; CDR (LV-størrelse i hvile) skal være 4,6-5,7 cm og DAC (LV-størrelse ved sammentrekning) - 3,1-4,3 cm;
  • . Veggtykkelse av hjertefrekvensen er i drift: 1.1 cm hvis det er last på hjertet, forbedring av indikatoren indikerer hypertrofi ved hvilken ventrikkelveggen tykkelse øker (parameteren på 1,6 cm og over indikerer signifikant hypertrofi);
  • ejektionsfraksjonen (FV) bør ikke være mindre enn 55-60%. Utkastningsfraksjonen refererer til mengden som indikerer volumet av blod utladet fra hjertet ved hver sammentrekning. Hvis EF-indeksen er mindre viktig enn den etablerte normen, kan dette tyde på hjertesvikt. Et lignende fenomen er et signal om ineffektiv pumping av blod med tilstedeværelse av stagnasjon;
  • sjokkvolum: 60-100 ml. Parameteren bestemmer volumet av utkastet blod per en reduksjon.

  2. Normale høyre ventrikkel Indikatorene innbefatter veggtykkelse er 5 mm, størrelsen av indeks på fra 0,75 til 1,25 cm / m2 og ventrikulær størrelse i en tilstand av resten fra 0,75 til 1,1 cm.

  Ultralydsstandarder for ventiler og perikardium

  Fortolkningen av resultatene som er oppnådd etter undersøkelsen av hjerteventilene, anses å være enklere. Avvik fra normer kan indikere to eksisterende prosesser: stenose eller mangel. Den første konklusjonen indikerer en reduksjon i diameteren til ventilåpningen, noe som gjør det vanskelig å pumpe blod. Mangelfullhet er den motsatte prosessen: ventilflappene, som hindrer omvendt bevegelse av blod, av hvilken som helst grunn, ikke klare de tilordnede funksjonene. I dette tilfellet har blodet rettet mot nabokammeret en retur, noe som igjen gjør hjertet mindre effektivt.

  Til vanlig patologi av perikardiet vurderes en inflammatorisk prosess som perikarditt. Med en slik avvik, er væskeakkumulering eller dannelse av ledd (adhesjoner) i hjertet med en perikardialpose mulig. Normen til væsken er fra 10 til 30 ml, med en økning på mer enn 500, kan normal drift av hjertet hindres ved å klemme.

  Hovedtrinnet mot deteksjon av kardiovaskulære sykdommer er ledningen av ultralyd i hjertet. Den omtrentlige kostnaden ved en slik prosedyre varierer fra 1400 rubler. opptil 4000 rubler. avhengig av plasseringen av det medisinske senteret, tilgjengelig utstyr, omdømme og kvalifikasjoner av spesialister. For å dechiffrere de oppnådde resultatene av ekkokardiografi, er kvalifiserte leger i stand til å diagnostisere og foreskrive behandling på grunnlag av indikatorer. Forsøk på uavhengig forståelse av alle tallene i konklusjonen kan føre til uønskede og feilaktige konklusjoner.

  Les Mer Om Fartøyene