Komplett gjennomgang av essensiell hypertensjon

Fra denne artikkelen vil du lære om den vanligste formen for essensiell hypertensjon - essensiell hypertensjon: hva det er, dens årsaker, prinsipper for behandling og forebygging.

Alle pasienter har hørt om en sykdom som hypertensjon - en vedvarende økning i blodtrykk over 140/90 mm Hg. Art. Men ikke alle vet at denne sykdommen har en viss oppdeling eller klassifisering. Denne oppdelingen er basert på årsakene til sykdommen:

 • Primær hypertensjon kalles essensiell hypertensjon. Dette er den vanligste typen hypertensjon, som står for ca 90% av totalen. Dens forskjell er at økningen i trykk utvikler seg selv - først og fremst - bare mot bakgrunnen av predisponerende faktorer.
 • Symptomatisk hypertensjon - er mer sjeldent (frekvens ca. 5-10%), og mer alvorlige form av hypertensjon utvikle sekundær - blant nyresykdommer (renal form), renale vaskulære abnormaliteter (renovaskulær), endokrine forstyrrelser, fordøyelse av visse medisiner deres side effekt.
 • Svangerskaps hypertensjon - en spesiell type hypertensjon, som bare oppstår hos gravide kvinner, og går etter graviditet eller den andre veien (sikt eller for tidlig fødsel, abort, svangerskapsavbrudd).
Økt trykk med glomerulonephritis er et eksempel på symptomatisk hypertensjon. Klikk på bildet for å forstørre

I dag skal vi snakke om den første - den vanligste formen for hypertensjon. Det antas at primær arteriell hypertensjon er en sykdom hos eldre mennesker, men de siste årene har sykdommen betydelig yngre. Ifølge statistikk fra Verdens helseorganisasjon er forekomsten av primær arteriell hypertensjon ca 20-30% av den totale befolkningen, og i aldersgruppen over 60 år - mer enn 50%.

Avhengig av graden av arteriell hypertensjon, det vil si nivået av trykk, samt de individuelle egenskapene til pasientens kropp, kan primær hypertensjon fortsette på forskjellige måter. Noen pasienter lider av hodepine og andre symptomer, som vi vil diskutere nedenfor. I en rekke pasienter manifesterer sykdommen seg ikke på noen måte, og det oppdages ved et uhell ved neste undersøkelse av en lege.

Den største faren for hypertensjon er dens komplikasjoner. Konstant høyt trykk påvirker karene i de såkalte målorganene - retina i øyet, nyrene, hjertet og dets store kar, og viktigst - hjernens arterier. Slike uønskede endringer fører til akutte forstyrrelser i blodstrømmen i disse organene. Som en konsekvens oppstår hjerteinfarkt, slag, utvikling av nyre- og hjertesvikt, ved høyeste blodårstopp kan det oppstå blødninger i øyets retina.

Mulighetene for å behandle primær hypertensjon er store i dag - narkotikamarkedet tilbyr et bredt spekter av ulike rusmidler, og leger oppfinner nye metoder og midler for forebygging og behandling av hypertensjon. Men jo lenger den hypertensive pasienten hadde, jo mindre uttalt effekten av behandlingen. Derfor er spørsmålet om det er mulig å fullstendig og radikalt kurere denne sykdommen ganske kontroversiell; svaret er: "heller nei enn ja." Med regelmessig bruk av foreskrevne legemidler mot trykk, kosthold og sunn livsstil, er essensiell hypertensjon fullt kontrollerbar.

Den farligste effekten av essensiell hypertensjon på hjernens arterier

Vanligvis er terapeut engasjert i behandlingen av primær hypertensjon. I nærvær av komplikasjoner av sykdommen er en kardiolog, en endokrinolog, en nevrolog involvert i behandlingen.

Årsaker til sykdommen

Den sanne årsaken til vedvarende forhøyelse av trykk uten samtidig hjertesykdom eller hjertesykdommer - det vil si essensiell hypertensjon - er grundig ukjent. Forskere har identifisert en liste over risikofaktorer som sannsynligvis vil øke sjansene for å utvikle hypertensjon:

 1. Arvelighet. Tilstedeværelsen av hypertensjon hos blodrelaterte øker sannsynligheten for sykdom hos avkom.
 2. Røyking. Nikotin og tjære har en ødeleggende effekt på blodårene, og sammen med økt trykk er denne effekten langt mer uttalt.
 3. Mottak av alkohol. Dette er et systematisk inntak av alkohol i store doser. På bakgrunn av høye doser alkohol, er det en spasme av blodårer og økt hjertefrekvens, noe som kan forårsake ekstrem manifestasjon av hypertensjon - hypertensiv krise.
 4. Fedme. For å pumpe blod i en kropp med større masse, er intensivt arbeid i hjertet nødvendig. Jo mer hjertet fungerer, desto høyere blir arterielt trykk dannet.
 5. Diabetes mellitus påvirker veggene til fartøyene - det er en såkalt diabetisk angiopati. Slike fartøy er mindre følsomme for kommandoer for å opprettholde riktig trykknivå.
 6. Paul. Det antas at kvinner før utbruddet av overgangsalderen er mindre utsatt for risikoen for høyt blodtrykk på grunn av den beskyttende effekten av kvinnelige kjønnshormoner på hjertet og blodårene.
 7. Age. Jo eldre pasienten, desto høyere er sjansene for å oppnå hypertensjon. Dette skyldes den naturlige aldringen av hjertemuskelen, en svak respons av karene til hjernekommandoene, ødeleggelsen av reseptorene som fanger blodtrykk i karene.
 8. Nivået på kolesterol og tilstedeværelsen av arteriosklerose i blodkar. Avsetningen av "overskytende" kolesterol i lumen av karene i form av aterosklerotiske plakk gjør dem skjøre og uelastiske. Slike fartøy ligner glassrør som ikke er følsomme overfor kommandoene i hjernen for å endre tonen og opprettholde optimalt blodtrykk.
 9. Uriktig diett - skytende fet mat diett salt, pickles, søtsaker og stivelsesholdige matvarer, til mangel på rent drikkevann stimulere forsinkelsen av salter og fluider i kroppen, øker belastningen på hjerte og nyrer.
 10. Stress og følelsesmessig overstyring påvirker utvilsomt utviklingen av hypertensjon. Det er derfor en høyere forekomst ble registrert hos personer med intellektuell arbeidskraft og "nervøs" arbeid - lærere, regnskapsførere, leger, ledere.
 11. Stillesittende livsstil utløser fedme og forstyrrelser av fartøyer - venøs utstrømning fra organer og vev, oksygenmangel av vev, noe som tvinger hjertet til å arbeide med mer kraft og øke blodtrykket for å kompensere for disse problemene.

Som vi ser, er arteriell hypertensjon ikke noe som tilskrives sykdommen i det 21. århundre, fordi alle predisponerende faktorer kan bli funnet i en moderne beboer i store byer.

karakteristiske symptomer

Kliniske manifestasjoner av essensiell hypertensjon er sterkt avhengig av trykknivået og individets følsomhet for høyt blodtrykk. Generelt er essensiell eller primær hypertensjon preget av:

 • Hodepine av en sprengende eller pulserende natur, som ofte er den første manifestasjonen av sykdommen.
 • Svakhet, døsighet, søvnforstyrrelser, redusert effektivitet.
 • Støy i ørene - en følelse av blodpulsering i ørene og hodet.
 • Visuell funksjonsnedsettelse av typen flimrende midger, dobbeltsyn, redusert synsstyrke.
 • Forstyrrelser i hjertets arbeid - økt hjertefrekvens, smerte i hjertet.
 • Kortpustethet - en følelse av mangel på luft og rask pusting.
 • Utseendet av hevelse, faller med økt trykk.

Hos enkelte pasienter er essensiell arteriell hypertensjon asymptomatisk, og gjør gradvis sin "svarte materie", som påvirker nyrene, øynene og hjertet.

Hypertensjon er den ekstreme manifestasjon av hypertensive krise - en kraftig økning i trykket opp til høye tall for en gitt pasient (160/100 - 200/120 mm Hg..) Og en ekstremt uttalt manifestasjon av symptomer på hypertensjon.

diagnostikk

Primær deteksjon av essensiell hypertensjon er ikke vanskelig: det er nok til å måle arterielt trykk flere ganger etter Korotkovs metode - en vanlig tonometer på begge hender på forskjellige tider av dagen. I tvilsomme tilfeller kan en pasient anbefales å bruke en 24-timers overvåking av blodtrykk - SMAD. For å gjøre dette, er en bærbar tonometer festet på hånden, som automatisk måler trykket med bestemte intervaller og registrerer resultatene og målingstiden i databasen.

For videre diagnostisering er det viktig å vurdere tilstanden til målorganer:

 • Undersøkelse av oftalmologen og vurdering av fondets fartøy.
 • Blodprøver for å vurdere nivåene av protein, sukker, kolesterol og dets fraksjoner.
 • Urinalyse for en omtrentlig vurdering av nyrefunksjonen.
 • Elektrokardiogram.
 • Ultralyd av hjerte og mageorganer.
 • Neurologisk undersøkelse og vurdering av nevrologisk status.

Disse studiene kan hjelpe legen til å orientere om sykdommens varighet og alvorlighetsgrad hos en bestemt pasient.

Ved hjelp av en bærbar blodtrykksmonitor kan du måle blodtrykket 24 timer i døgnet

Metoder for behandling

Radikal behandling av essensiell hypertensjon er ikke underlagt, men kompetent behandling og livsstil kan kompensere for pasientens tilstand og minimere mulige komplikasjoner. Pasienter refererer ofte svært til diagnosen deres, med tanke på høyt blodtrykk, da en ikke-alvorlig sykdom ligner på forkjølelse. Dette er en ekstremt farlig vrangforestilling, hypertensjon trenger konstant og systematisk behandling. Selvmedisinering er helt uakseptabelt, terapi er valgt, utpekt og kontrollert av en lege.

Pasienten skal være klar, det er ikke alltid mulig å hente behandling fra første gang, den bør endres eller kombineres. Dette betyr ikke at legen er inkompetent, snarere motsatt - han prøver å finne en individuell plan for en bestemt pasient.

Medisinske tiltak i diagnosen "essensiell hypertensjon" kan deles inn i medisinske og atferdsmessige. La oss starte med narkotikafri behandling.

Sunn livsstil

En sunn livsstil bør definitivt inngå i ordningen for behandling og forebygging av hypertensjon. For svake grader av sykdom hos unge pasienter er normalisering av diett og livsstil tilstrekkelig til å kompensere for tilstanden. Det er nødvendig å normalisere mat, for å begrense forbruket av animalsk fett, sukker, salt mat, kaffe, alkohol. Det er viktig å spise nok grønnsaker, frukt, vegetabilske oljer, rent drikkevann.

Fysisk aktivitet er svært viktig, selv om den er dosert. Kardiologer anbefaler en times aktiv gange på en dag - denne varianten av belastningen reduserer risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. Utmerkede alternativer er svømming, løping, yoga, aqua aerobic.

Det er nødvendig å unngå stress, nervesjokk, observere dagens regime og sove minst 8 timer om natten.

Medisineringsterapi

Anbefalte medisiner for behandling av hypertensjon er følgende grupper av legemidler:

Antihypertensive stoffer

Disse er forskjellige i virkemekanismen av kjemikalier som reduserer blodtrykk, hjertefrekvens, avslappende blodkar.

 1. Betablokkere
 2. Alfablokkere
 3. Kalsiumkanalblokkere
 4. Inhibitorer av IPF
 5. Angiotensinreseptorantagonister
 6. Vasodilator midler
 7. diuretika
 8. Kombinerte preparater

sedativa

Anti-angst narkotika kan være både den mest "enkle" - urte (vendelrot, Motherwort, mynte), og komplekse - beroligende midler og antidepressiva utnevnt terapeuter.

Ekstra stoffer

Disse gruppene av legemidler kan foreskrives på grunnlag av samtidige sykdommer hos pasienten og nederlag av målorganer.

 • Neuroprotektorer og nootropics er midler som beskytter cellene i nervesystemet og hjernen.
 • Sukkerreduserende legemidler og insulin for diabetikere.
 • Kolesterolreduserende legemidler er statiner.
 • Hormonutskiftningsterapi hos kvinner i overgangsalderen foreskrives ofte på bakgrunn av en alvorlig løpet av overgangsalderen i kombinasjon med ustabilt trykk, varmeskylling.

Det er viktig å forstå at bare en systematisk, regelmessig og foreskrevet av lege doser behandling kan stabilisere høyt blodtrykk, lindre pasienten fra ubehagelige kliniske symptomer og mulige komplikasjoner - slag, hjerteinfarkt, som ikke bare føre til alvorlig funksjonshemming, men også død.

outlook

Generelt er prognosen med kontrollert hypertensjon gunstig. Kontroll kan oppnås bare ved systematisk behandling og en sunn livsstil.

Det ukontrollerte sykdomsforløpet uten å ta medisiner, med hyppige hypertensive kriser blant unhealthy spiseadferd og en stillesittende livsstil, er fulle av alvorlige komplikasjoner og til og med død. Den gjennomsnittlige verdens dødeligheten fra hypertensjon er ca 6-7%.

Essensiell hypertensjon: symptomer, behandling

Essensiell hypertensjon er den vanligste typen arteriell hypertensjon (96% av alle tilfeller), som er ledsaget av en stabil økning i systolisk trykk over 140 mm. Hg. Art. og det diastoliske trykket er høyere enn 90 mm. Hg. Art. Forholdet mellom stigningen i blodtrykk (BP) og brudd på funksjonene til andre organer med denne typen hypertensjon, er ikke avslørt, dette er dens karakteristiske trekk. Økningen i trykk med essensiell hypertensjon forekommer i ro, og slike trykkstropper fører primært til forstyrrelse av funksjonene til arteriene og hjertet. Med utviklingen av denne patologien og fraværet av adekvat behandling, kan pasienten lide alvorlige komplikasjoner som fører til funksjonshemning og død (hjerneslag, hjertesvikt, hjerteinfarkt).

Årsaker og risikofaktorer

Det er ingen klar forståelse for årsakene til utviklingen av essensiell hypertensjon i moderne medisin. Legene mener at denne sykdommen er forårsaket av ulike faktorer, og dens predisponering og utvikling blir lettere av andre predisponerende årsaker. Provoke utseendet av essensiell hypertensjon kan:

 • arvelighet;
 • dårlige vaner;
 • alder over 50 år;
 • fedme;
 • mangel på mosjon,
 • hyppige stressende situasjoner og emosjonell overstyring;
 • utilstrekkelig ernæring og overdreven inntak av salt;
 • mangel på kalsium og magnesium i kroppen.

Utviklingsstadier

Under løpet av essensiell hypertensjon skiller jeg ut de følgende stadiene:

 • Jeg scenen: AD øker ikke mer enn 140-160 / 90-99 mm. Hg. Det er asymptomatisk, risikoen for å utvikle stroke eller hjertesvikt er ca 5%, i 15% av pasientene kan kardiovaskulære patologier utvikles;
 • III stadium: blodtrykket stiger over 180 / 115-120 mm. Hg. Pasienten har tegn på aterosklerose, hypertensive kriser øker, risikoen for komplikasjoner er 30%.

symptomer

I den første fasen av essensiell hypertensjon klager enkelte pasienter om en følelse av ubehag i den psyko-statiske tilstanden, men de kan ikke tydelig forklare legen sin. 70-75% av pasientene har ingen klager. Denne fasen av essensiell hypertensjon kan vare 15-20 år.

I fase II kan symptomer også være fraværende, men når pasienten undersøkes, blir tegn på skade på målorganer avslørt. Noen ganger er det hypertensive kriser.

I tredje fase av essensiell hypertensjon diagnostiseres pasienten med vaskulære lesjoner og alvorlige vaskulære, hjerte- og nyresykdommer utvikles. Pasientene klager over:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • en smertefull reaksjon på værendringen;
 • smerte i hjertet;
 • kortpustethet;
 • synsforstyrrelse;
 • støy i ørene;
 • takykardi;
 • svakhet;
 • flimrende flyr for øynene;
 • svette;
 • hevelse;
 • kvalme;
 • ansikt rødhet.

komplikasjoner

 1. Hypertensiv krise: ledsaget av en kraftig økning i blodtrykk over den enkelte norm, kardiovaskulære og cerebrale lidelser, som kan føre til hjerneslag og hjerteinfarkt.
 2. Hypertensivt hjerte: ledsaget av et brudd på myokardial kontraktilitet og fortykning av hjerteveggene, kan føre til hjerteinfarkt, plutselig koronar død, arytmi eller hjertesvikt.
 3. Nyresvikt: manifestert i form av polyuria, nocturia, nyresvikt.
 4. Fundus lidelser: blødning, innsnevring av karene, nedsatt synsstyrke, blindhet.
 5. Lesjoner i sentralnervesystemet: hukommelsesforstyrrelser, hodepine, fravær, nedsatt effektivitet og intellektuelle evner, hypertensiv encefalopati, cerebral blodstrømssykdom, demens, hjerneslag.

behandling

Behandling av essensiell hypertensjon kan utføres etter en grundig historie, undersøkelse og omfattende undersøkelse av pasienten ved hjelp av instrumentelle og laboratorieteknikker. Det inkluderer ikke-farmakologisk og medisinering.

Ikke-medisinert terapi er rettet mot å forhindre komplikasjoner av sykdommen og inkluderer slike aktiviteter:

 1. Begrensning av saltinntak til 5-6 gram per dag.
 2. Utelukkelse fra dietten av matvarer som inneholder flerumettede fettstoffer.
 3. Bekjempelse av overvekt.
 4. Inkludering i kostholdet av grønnsaker, frukt, frokostblandinger, magert kjøtt og pasta fra durum hvete.
 5. Overholdelse av drikkeregimet.
 6. Avslag fra røyking og alkoholholdige drikker.
 7. Normalisering av søvn.
 8. Unntak av psykomotional belastninger og overarbeid.
 9. Daglig går i frisk luft.
 10. Fysisk stress, tilpasset helsetilstanden.
 11. Normalisering av regimet og yrkeshelsen (utelukkelse av verk som er forbundet med støy og vibrasjon).

Med et systematisk økt arterielt trykk, anbefales det at pasienter med essensiell hypertensjon tar antihypertensive stoffer. Utvalget av medisiner kan kun utføres av lege, etter at alle diagnostiske testdata er analysert. Å redusere blodtrykket kan brukes:

 • beroligende midler: Reserpin, Raunatin, Vincamin, Apressin, Magnesiumsulfat;
 • antiadrenerge legemidler: Isobarin, Redegram, Dopegit;
 • kalsiumantagonister: Nifedipin, Verampil, Diltiazem, Corinfar;
 • angiotensin II-reseptorblokkere: Naviten, Valsartan, Losartan, Lorista N;
 • diuretika: hydroklortiazid, bumetanid, brinaldix, triamteren, hygroton, klortalidon, spironolakton;
 • beta-blokkere: Anaprilin, Timol, Trasicore, Atenolol;
 • ACE-hemmere: lisinopril, kaptopril, enalapril;
 • vasodilatorer: Apressin, Minoxidil, Hyperstat.
Algoritme for ordinering av antihypertensiv terapi

spasmolytika kan brukes for lindring av hypertensiv krise (Dibazol), α2-adrenoceptoragonister (klonidin, klonidin), ganglier (benzogeksony, Pentamin) og andre stoffer.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av pasienter med essensiell hypertensjon er:

 • kompleksitet av valg av kompleks medisinsk terapi;
 • hypertensiv krise som ikke kan begrenses uten pasient og hypertensive kriser med tegn på hypertensiv encefalopati (forvirring, kvalme, oppkast);
 • behovet for komplekse og invasive diagnostiske teknikker;
 • komplikasjoner forårsaket av høyt blodtrykk.

Hypertensjon essensielt: årsaker, symptomer og behandling

Sykdommer i hjertet og blodårene blant alle patologier okkuperer et av de første stedene som forårsaker død av pasienter. Oftest er hypertensjon diagnostisert, men det er også viktig hypertensjon. Hva er forskjellen mellom disse to patologiene, hva er symptomene og behandlingsmetodene? La oss finne ut dette.

Hva er essensiell hypertensjon

Denne patologien er en form for arteriell hypertensjon. Pasienter konsulterer en lege om høyt blodtrykk. Hvis indikatorene bare av og til stiger til 140 mm. Hg. st., så er det for tidlig å snakke om sykdommen, men med jevn økning, gjør leger diagnosen "essensiell hypertensjon". Med hensyn til terapi bør årsakene som har blitt provokatører av denne tilstanden etableres. Dessuten påvirker skjemaet og graden av sykdomsutvikling valget av behandlingstaktikk.

Mange har spørsmålet: "Hva er forskjellen mellom essensiell hypertensjon og arteriell hypertensjon?". En spesialist på ham kan svare slik: Den første formen er primær, men den nest oftest utvikler seg mot bakgrunnen til mange kroniske patologier. Den essensielle formen er av stor fare på grunn av konstant progresjon, noe som fører til skade på organets indre systemer. Når hypertensjon er nok til å kvitte seg med den underliggende patologien, for å eliminere symptomene på sykdommen.

I den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer har koden også essensiell hypertensjon (ICD-10). For en effektiv behandling må legen etablere årsaken til patologien.

Etiologi av sykdommen

Hittil har årsakene til utviklingen av denne sykdommen ikke blitt fastslått nøyaktig. De fleste leger mener at utbrudd av hypertensjon er provosert av noen faktorer, og overgangen av sykdommen til en stabil form påvirkes av andre. Viktig primær hypertensjon kan skyldes følgende årsaker:

 • Alder endres i kroppen. Med alderen blir fartøyene mindre elastiske.
 • Stressfulle situasjoner.
 • Overgangsalder hos kvinner.
 • Alkoholmisbruk.
 • Røyking.
 • Feil i ernæring.
 • Overflødig kroppsvekt.
 • Drikker mye salt.
 • Seksuell tilhørighet (funnet ut at den mannlige befolkningen lider av denne patologien mye oftere).

Blant risikofaktorene kan også nevnes:

 • Virkningen av ugunstige miljøfaktorer.
 • Lav fysisk aktivitet.
 • Arvelig disposisjon. Hvis denne sykdommen er tilstede i en av slektningene, øker risikoen for å utvikle sykdommen betydelig.

Dersom faremomentene for å legge til de ovennevnte grunner kan det være nesten 100% sikkerhet at det utvikler seg Essensiell hypertensjon hos mennesker er nødvendig.

Symptomatologi av sykdommen

Ofte utvikler denne patologien asymptomatisk, bortsett fra kanskje en liten økning i blodtrykket. Indeksene kan nå 140-150 mm. Hg. Art. - Øvre trykk og 90-95 - den nedre.

Vi har analysert hva som er viktig hypertensjon. Symptomene på sykdommen kan være som følger:

 • Det er hodepine, oftest er det lokalisert i nakken og pannen.
 • Hjertepasning.
 • Det er svimmelhet.
 • Det er støy i ørene.
 • I øynene med dobling.
 • Økt tretthet.
 • Irritabilitet.
 • Kronisk tretthet utvikler seg.

Hvis du ikke tar hensyn til disse symptomene, så begynner sykdommen gradvis å utvikle seg, de indre organene vil lide.

Målorganer for essensiell hypertensjon

Sykdommen har flere stadier av utviklingen, og vi vil vurdere dem litt senere, men for nå vi kaller organer som påvirkes oftest når en person er diagnostisert hypertensjon (essensiell hypertensjon).

 1. Heart. Under utviklingen av patologi opplever hjertemusklene en tung belastning, som følge av at veggene i venstre ventrikkel blir tykkere. Hjertet krever økt blodtilførsel, og reserven på grunn av høyt blodtrykk senkes. Dette kan føre til hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser og andre komplikasjoner.
 2. Hjernen begynner å lide av mangel på oksygen allerede i de første stadiene av sykdomsutviklingen. Derfor begynner pasienten å føle seg støyende, svimmel.
 3. Ikke unngå patologi og nyrer. Sklerose av nyrekarene utvikler seg, noe som fører til en forstyrrelse i deres funksjon. Som et resultat kan nyresvikt utvikle seg.
 4. Blodkar.

Hvis du ikke treffer passende tiltak, kan du ikke unngå alvorlige konsekvenser.

Stadier av utvikling av hypertensjon

Hypertensjon viktig i utviklingen går gjennom flere faser:

 1. I første fase øker trykket noen ganger, oftest etter intens fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning. Interne organer påvirkes ikke, og komplikasjoner er praktisk talt ikke-eksisterende. Denne perioden kan vare i flere år.
 2. Den andre fasen er preget av en vedvarende økning i trykk. Indikatorene kommer tilbake til normal etter å ha tatt medisiner. Periodisk observert hypertensive kriser. Målorganer begynner å lide av høyt blodtrykk.
 3. Den tredje fasen er den mest alvorlige, det er mulig å eliminere høyt blodtrykksindekser bare ved å kombinere ulike medisiner. Ofte diagnostisert som hypertensive kriser, slag, hjerteinfarkt, angina. Det kan oppstå blødninger i øyets retina.

I tillegg til stadier har sykdommen også utviklingsgrader. Det er bare tre av dem:

 • Essensiell hypertensjon i 1. grad. Indeksene varierer fra 140 til 160 mm. Hg. Art. (SBP) og fra 90 til 99 (DBP).
 • 2 grader - fra 160-180 (SBP) og opptil 100-110 (DBP) mm. Hg. Art.
 • Den tredje graden er diagnostisert dersom øvre trykk er over 180 mm. Hg. og den nedre - mer enn 110.

Terapi er valgt med tanke på både scenen og graden av sykdommen.

Diagnose av sykdommen

For at terapien skal være så vellykket som mulig, er det nødvendig å kontakte en spesialist så tidlig som mulig. Diagnosen "essensiell hypertensjon" er satt ikke bare på grunnlag av samtalen med pasienten - det er nødvendig å passere en rekke studier som bekrefter legens mistanker.

Under samtalen lytter legen til klager, finner ut under hvilke omstendigheter trykket stiger. Det er svært viktig for en spesialist for å finne ut tilstedeværelse av utløsende faktorer, som for eksempel dårlige vaner, genetisk disposisjon, skjevhet i ernæring.

Inspeksjon av pasienten er obligatorisk. Legen måler trykket, hører hjerteslag for å oppdage lyder og rytmeforstyrrelser, og sender pasienten til å ta tester:

 • Generell blodprøve. Med utvikling av hypertensjon er det en økning i leukocyttnivået, ESR. Biokjemisk analyse vil vise nivået av metabolske prosesser.
 • Urinalysis. Når nyretubuli ikke fungerte riktig, ble proteinuria detektert.

Ikke bare tester hjelper med å diagnostisere sykdommen, men også noen undersøkelsesmetoder:

 1. Kardiogram av hjertet. Det lar i tidlige stadier å identifisere venstre ventrikulær hypertrofi.
 2. Ekkokardiografi gir en mulighet til å vurdere størrelsen på hjertet, dets struktur, analysere ventilens arbeid.
 3. Radiografi avslører aterosklerotiske endringer, brudd i lungevevvet.
 4. Daglig overvåkning av blodtrykk utføres ved hjelp av en spesiell enhet som er festet til pasientens belte og koblet til mansjetten på skulderen.
 5. Den oculist undersøker fundus.
 6. Koronarografi er foreskrevet i nærvær av angina hos pasienten, samt etter et tidligere hjerteinfarkt.
 7. MR er nødvendig hvis det er mistanke om sykdommenes neurogene opprinnelse. For eksempel, med hjernesvulster, kan hjerne traumer øke blodtrykket.
 8. Computertomografi av nyrene er nødvendig dersom det er mistanke om tilstedeværelse av tumor i kroppen, og maligne sykdommer i binyrene.

Først etter å ha vurdert resultatene av alle disse studiene og analysene, kan en spesialist sette (eller refute) diagnosen "essensiell hypertensjon". Behandlingen er utnevnt med tanke på egenskapene til pasientens kropp, samtidige sykdommer, stadium og grad av utvikling av patologi.

Behandling av essensiell hypertensjon

Hvis sykdommen er diagnostisert, bør behandlingen være omfattende. Ofte er det lenge, noen ganger er det ikke i flere måneder, men i mange år. Terapi utføres i flere retninger:

 1. Endre livsstilen.
 2. Narkotika terapi.
 3. Ikke-medisinske behandlingsmetoder.
 4. Tradisjonell medisin.

Eventuell behandling bør være under tilsyn av en lege.

Endre livsstilen

Hvis essensiell hypertensjon på et tidlig stadium i utviklingen, og er manifestert i mild, så mest sannsynlig, legen vil ikke rush med ansettelsen av narkotika. Eventuell behandling er umulig hvis du ikke retter livsstilen din. Følg enkle anbefalinger:

 1. Eliminer alkohol og nikotin fra livet ditt. Stoffer som finnes i alkoholholdige drikker og sigaretter har en negativ effekt på karene, og forstyrrer strukturen.
 2. Begrens bruken av bordssalt: overskytende natriumklorid forsinker væsken i kroppen, noe som fører til en økning i volumet av sirkulerende blod.
 3. Vær oppmerksom på kostholdet ditt: unntatt røkt kjøtt, pickles, stekt og fet mat. Mer å introdusere i kostholdet av ferske grønnsaker og frukt, spis helst oftere, men i små porsjoner. For å redusere skadelig kolesterol øker du mengden plantemat.
 4. Obligatorisk fysisk trening, selv regelmessig lading kan være til nytte for kroppen. Eventuelle profesjonelle idrettsaktiviteter er kun tillatt med godkjenning av lege.
 5. Å bringe kroppens vekt tilbake til normal.

Hvis sykdommen bare utvikler seg, normaliserer ofte en forandring i livsstilen alle prosesser i kroppen, og patologien utvikler seg ikke.

Vi behandler hypertensjon med rusmidler

Hvis sykdommen utvikler seg, er det en lesjon av målorganer, så effektiv medisinering kan ikke unngås. Legene foreskriver følgende hvis diagnosen "essensiell hypertensjon" er bekreftet:

 1. ACE-hemmere og APA II. Bare uerstattelig, hvis du vil beskytte mot effektene av høyt trykk indre organer. Til denne gruppen av stoffer er: "Prestanz", "Zokardis", "Lorista".
 2. Kalsiumantagonister og beta-blokkere. Disse stoffene, som inkluderer "Nebilet", "Betalok", reduserer tonen i blodårene, reduserer motstanden.
 3. Hvis det er hevelse, må du ikke uten diuretika, for eksempel "Dieuvera", "Arifona". Disse stoffene hjelper til med å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 4. Legemidler som bidrar til å bekjempe effekten av angina pectoris, hjerteinfarkt og andre komplikasjoner.

Eventuelle medisiner foreskrives med hensyn til kontraindikasjoner og karakteristika for hver pasient, så det er ingen enkelt behandling for behandling av hypertensjon. Svært ofte er flere legemidler foreskrevet, som utfyller hverandres handlinger.

Hver pasient bør forstå at hvis han har essensiell hypertensjon, vil behandlingen bli utført kontinuerlig gjennom hele sitt liv. Det er en feil å avbryte behandlingen hvis det er merkbare forbedringer: Som regel, etter avskaffelse av narkotika, forverres tilstanden svært raskt igjen.

Ikke-medisinske behandlinger

Nødvendig hjelpemiddel i behandling er gitt ved metoder som ikke er relatert til bruk av narkotika:

 • Akupunktur.
 • Auditiv trening.
 • Sessioner av psykoterapi.
 • Electro.

Hyppigst anbefales slike behandlingsmetoder ved å behandle leger til pasientene for å forbedre effekten av medisinering.

Tradisjonell medisin mot hypertensjon

Hvis medikamentterapi er supplert med folkemetoder for behandling av hypertensjon, vil effektiviteten øke betydelig. La oss nevne de mest populære oppskriftene:

 1. Kombiner i 800 ml sukkerroer og honningjuice, tilsett 1 liter vodka. Infiser to uker på et mørkt sted. Ta 2 ss tre ganger om dagen.
 2. Før du spiser, ta en blanding av løkjuice, honning og sitronskall i like store mengder.
 3. Ta 100 gram tranebær, honning og sitron, bland og ta i to uker.

Til tross for sikkerheten til folkemessige oppskrifter, er det bedre å konsultere legen din før du bruker dem, spesielt hvis det er kroniske patologier.

Komplikasjoner av sykdommen

Hvis du ikke behandle sykdommen terapi alvor, tar det ikke lang tid å komplikasjoner av essensiell hypertensjon, og det er mange:

 1. Hypertensiv krise, der det er en kraftig økning i blodtrykket. Videre skal det bemerkes at i noen mennesker kan denne tilstanden forekomme ved en hastighet på 180 mm. Hg. st, og ca 160 er nok. I tillegg til trykkbremsen oppdager pasientene alvorlig hodepine, tinnitus.
 2. Et "hypertonisk hjerte" utvikler seg, mens muskets vegger tykner, og kontraktiliteten minker. Økt risiko for hjerteinfarkt, hjertesvikt.
 3. Med hypertensjon, kan nyreskader ikke unngås.
 4. Nervesystemet er berørt, ikke uvanlig slag.
 5. Som et resultat av utviklingen av hypertensjon, er fundus påvirket.
 6. Lungeødem.

Hvis pasienten er diagnostisert med noen av komplikasjonene, er det nødvendig med akutt sykehusinnleggelse. Ofte skjer dette hvis pasienten ikke følger legenes anbefalinger, tar uregelmessig medisiner.

Hvordan forhindre utvikling av hypertensjon

Enhver sykdom kan forebygges, dette gjelder også for essensiell hypertensjon. Det viktigste er å konstant overvåke blodtrykksindikatorer, spesielt dette er sant i forhold til følgende kategorier av mennesker:

 • pasienter som har hyppig hodepine, svimmelhet, neseblod.
 • Kvinnehalvdelen av befolkningen i overgangsalderen.
 • Pasienter etter operasjon.
 • Lidelse av nyresykdom.
 • Personer som er utsatt for stress og tretthet.

Du kan forhindre sykdommen hvis du følger følgende anbefalinger:

 • Balansere dietten din Eliminer fett og røkt produkter, animalsk fett, reduser saltinntaket.
 • Ikke tillat sterk fysisk aktivitet.
 • Å lede en aktiv livsstil.
 • Avvise dårlige vaner.
 • Hold styr på kroppsvekten.
 • Unngå psychoemotional belastninger.
 • Overvåk blodtrykket.

Hvis du følger disse enkle anbefalingene, kan du ikke bare forsinke utviklingen av patologi, men også helt unngå det.

Etter å ha studert medisinsk litteratur, kan man finne informasjon om denne eller den aktuelle taktikken for behandling av høyt blodtrykk, men den virkelige ekspert vil aldri stole på mønstre. Terapi bør velges hver gang individuelt, idet man ikke bare tar hensyn til patologiens alvor og grad, men også de personlige egenskapene til pasientens kropp.

Viktig arteriell hypertensjon (hypertensjon)

Før overgangen til USSRs helsevesen til den internasjonale klassifikasjonen (ICD) ble navnene etablert: hypertensjon og symptomatisk hypertensjon. Men de stemte ikke overens med de som ble akseptert i verden av kardiologi og statistikk over WHO. Derfor ble de i samsvar med ICD-10 erstattet av andre:

 • "Vesentlig arteriell hypertensjon", det er også primær med kodingen I 10;
 • hypertensiv sykdom med overvektige lesjoner av indre organer (hjerte, nyre), ledsaget av mangel eller uten det;
 • sekundær hypertensjon med cipher I 15, renova-vaskulær, endokrin, uspesifisert og andre ble allokert til undergrupper.

Som du ser, var det ingen store endringer med erstatning av terminologi.

Hvordan blir diagnosen gjort?

For å gjøre den riktige diagnosen, bør legen undersøke pasienten godt for å utelukke involvering av andre organer i forekomsten av hypertensjon.

Gjennomført tester og biokjemiske generelt, for deteksjon av økt indekser av restnitrogen, kreatinin (nyresykdommer), glukose, og hormonelle (endokrine forstyrrelser).

Ifølge analysen av urin vurderes normal glomerulær filtrering, graden av forsinkelse av de nødvendige stoffene (sukker, protein).

Bryst røntgen bestemmer tegn på hjertefeil. Dette blir hjulpet av en ultralydsskanning.

På ultralyd er det mulig å se tumorer av binyrene, en økning i skjoldbruskkjertelen.

Hvis det er mistanke om noen sykdom som kan føre til økt blodtrykk, vil pasienten bli undersøkt med mer nøyaktige metoder for maskinvarediagnostikk. For eksempel utføres magnetisk resonanstomografi for å utelukke svulster i hypofysen, hjernen.

Ifølge eksisterende anbefalinger av manifestasjoner av komplikasjoner av hypertensjon i form av koronar hjertesykdom, setter stroke dem i diagnosen av betydning i utgangspunktet. Hypertensiv sykdom går ned i bakgrunnen.

Hva anses å økt trykk?

For den samme tilnærming til terminologi har International Society of Hypertension etablert anbefalinger om behandling av blodtrykksnivå (BP) -indeksen:

 • for den optimale tatt 120/80 mm Hg. Artikkel.;
 • normalt blodtrykk anses å være lavere enn 135/85;
 • navnet "terskelnivå" mottok indikatoren 139/89.

Essensiell hypertensjon har samme grad som symptomatisk hypertensjon. Her er vibrasjonsgrensene angitt:

 • Den første graden - de øvre tallene fra 140 til 159, den lavere fra 90 til 99;
 • den andre - henholdsvis 160 - 179 og 100 - 109;
 • den tredje er høyere eller lik 180/110 mm Hg. Art.

Årsaker til essensiell hypertensjon

Beklageligvis er forskere tvunget til å innrømme at den viktigste årsaken som forårsaker primær hypertensjon ennå ikke er etablert. Det er imidlertid fremskritt i å studere virkningen av risikofaktorer. De betyr at sannsynligheten for høyt blodtrykk stiger flere ganger.

Forholdet til følgende risikofaktorer er etablert:

 • Skader på hjernen eller ryggraden forstyrrer prosessen med regulering av vaskulær tone i periferien. Den samme handlingen har kompresjon eller iskemi i hjernevævet. Uroligheter, sjokk, langvarig hardt arbeid fører til fremveksten av et stabilt fokus på excitasjon i hjernebarken. Som et resultat blir karene mindre elastiske, forlenget spasme fører til en økning i perifer motstand.
 • Overflød av normal vekt, entusiasme for fettstoffer, søtsaker, overmåling skyldes ikke nødvendigvis sykdommen i endokrine kjertler. Mange fete mennesker anser vedvarende seg syk, men vil ikke forlate det godkjente dietten.
 • Til hypertensjon fører til økt inntak av salt og krydret mat, hurtigmat. De holder tilbake overflødig væske i kroppen. Dette bekreftes av den betydelige forekomsten av forekomsten av essensiell hypertensjon blant den indfødte befolkningen i Japan og en sjeldenhet blant innbyggerne i enkelte afrikanske nasjonaliteter. Den japanske forbruker salt 2 ganger mer enn europeerne.
 • Hobbyen av kaffe opprettholder daglig et høyt nivå av koffein i blodet, noe som ikke tillater avslapning, utvidelse av blodkar.
 • Røyking og alkohol dreper nervøs regulering av tone i arteriene, indirekte forgift andre organer.
 • bidra til utvikling av hypertensjon misbruk av visse legemidler (vasoconstrictor dråper fra forkjølelse), kronisk administrering av hormonelle prevensjonsmidler, forlenget kurs av kortikosteroider.
 • Faktoren til arvelighet er viktig, siden detektering av hypertensive pasienter i en familie er mye høyere enn blant hele befolkningen.

Endringer inne i kroppen

Patologiske endringer i begynnelsen av hypertensjon anses å være kompenserende (adaptive). I fremtiden er alle de adaptive mulighetene brutt, og en organisk irreversibel patologi oppstår.

Slike endringer inkluderer:

 • hypertrofi av venstre ventrikel;
 • spredning av de indre og indre lagene i vaskulærveggen;
 • deponering av aterosklerotiske plakk i hjertets kar, andre arterier av elastisk type;
 • Dystrofi av myokardiet og dilatasjon av det svekkede hjertet til graden av insuffisiens;
 • innsnevring av lumen i nyrene, noe som gjør det vanskelig å filtrere urin, fremmer utviklingen av en "rynket" nyre;
 • i hjernen finnes mikroanurysmer som bidrar til utbruddet av hemorragisk slagtilfelle;
 • ødem i optisk nerve, brudd på tonen i arteriene og årene i øyeklokken.

Alvorlighetsgraden av patoanatomiske endringer og deres utbredelse er avhengig av stadium av hypertensjon.

Kompleks av typiske symptomer på essensiell hypertensjon

Essensiell hypertensjon kan forekomme nesten asymptomatisk, til komplikasjoner følger. Pasienten har ingen klager. Forhøyet blodtrykk oppdages ved et uhell under medisinsk forebyggende undersøkelse.

Det ble funnet at symptomer som periodisk hodepine i bakhodet og parietalregion, forekomst av tinnitus, vertigo, kan ikke anses som er spesifikt for primær hypertensjon, da de er like sannsynlig å plage mennesker med normalt blodtrykk.

Med essensiell hypertensjon er hodepinen vedvarende, langvarig og svært intens, da den er forbundet med et økende ødem i hjernen.

Symptomer på hjertesvikt: iskemisk retrosternal smerte i form av angina angrep, utvikling av sirkulasjonsmangel med dyspné, ødem på føttene. Samtidig økte risikoen for å utvikle et akutt myokardinfarkt trefold, og arytmen - femfoldig.

Fra hjernens side er det svimmelhet, hukommelsestap, svakhet, funksjonshemning.

Om nederlaget i nyrene kan antas på den nattlige rikelig frigjøring av urin.

Er det mulig å skille mellom essensiell hypertensjon og andre typer symptomer

Spesielle egenskaper er få. Legene tar hensyn til følgende:

 • Nødvendig hypertensjon oppdages i alderen 35-45 år (i den mest i stand til befolkningen), barn og eldre er mer utsatt for sekundære typer hypertensjon;
 • Det er en lang stabil økning i blodtrykket, en god reduksjon i behandlingen;
 • en pasients undersøkelse avslører fraværet av typiske endringer i analysene som er karakteristiske for symptomatisk hypertensjon.

Klassifisering av essensiell hypertensjon i faser

Primær (essensiell) arteriell hypertensjon går gjennom tre faser i utviklingen. De bestemmes av graden av nederlag av målorganer (hjerte, hjerne, nyrer):

 1. i første fase - det var ingen lesjoner;
 2. i det andre, oppdages patologi i ett eller alle organer;
 3. i tredje fase - det er symptomer på komplikasjon av primær hypertensjon i form av akutt myokardinfarkt, sirkulasjonssuffisiens, slagtilfelle.

Hva er borderline arteriell hypertensjon?

Diagnosen av "borderline" -formen av essensiell hypertensjon er laget på poliklinisk basis på grunnlag av gjentatte observasjoner, kontroll av blodtrykk, fullstendig undersøkelse av pasienten. Kriteriene er:

 • et konstant nivå av blodtrykk i området fra 130/85 til 159/94 mm Hg. Art. (i henhold til ulike anbefalinger fra kardiologer og WHO);
 • påvisning av et slikt forhøyet nivå ved minst to målinger;
 • fravær av eventuelle brudd i målorganer;
 • eliminering av sekundær hypertensjon
 • Uavhengig normalisering av blodtrykksindeksen (uten behandling).

Skjemaene for borderline hypertensjon er navngitt i henhold til egenskapene til kontingentene til pasienter som er mest utsatt for risiko:

 • ungdom,
 • klimakteriet,
 • alkoholiker,
 • nevrologiske,
 • i idrettsutøvere,
 • forbundet med yrkesfare (økt støy og vibrasjon på arbeidsplassen, intense nattskift).

En direkte kobling til andre risikofaktorer er etablert.

behandling

Hovedmålet med medisinske tiltak er å forhindre livstruende komplikasjoner: akutt hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag, nyresvikt.

Gjennomføringen av forebyggingsprogrammet har gjort det mulig å redusere dødsfall fra effektene av essensiell hypertensjon med 20% de siste 30 årene.

Ikke-behandlingsmetoder

Ikke-farmakologiske metoder inkluderer:

 • diett med strenge restriksjoner på saltinntak (ikke mer enn 5 g per dag), animalsk fett, krydret retter, lossedager med overflødig vekt;
 • nektelse fra røyking og alkohol av alle slag;
 • vanlig mosjon av treningsterapi, gåing, svømming, pilates;
 • bruk av beroligende midler, mestring av avslappingsmetoder (autogen trening, yoga).

Du må kanskje endre arbeidsstedet ditt. Eventuell profesjonell skade er kontraindisert.

Når skal jeg begynne å ta medisin?

Problemet med medisinering må tas veldig alvorlig. Konstante legemidler velges først etter en fullstendig undersøkelse og utelukkelse av symptomatisk hypertensjon.

Faktum er at selv den nyeste svært effektive måten har kontraindikasjoner og bivirkninger. De er ikke så sikre som vi ønsker (handling på leveren, tarmene, bronkiene). Derfor forsøker legen å foreskrive et minimum av medisiner.

Første behandling er alltid monoterapi (ett legemiddel). For varigheten av handlingen er nå nok langvarige stoffer.

Indikasjoner er tydelig definert i WHO-instruksjonen: med økt lavere trykk (90 eller mer) - fra tre måneder til seks måneder.

Pasienten må ta medikamenter hele livet, legge til anti-sklerotisk behandling. Hvis pasienten nekter behandling, returnerer den arterielle hypertensjonen og den gradvise tilbakegangen.

Hvilke medisiner foreskriver?

Den anbefalte medisinterapien gjelder alle aspekter av patologimekanismen.

 1. Diuretika (diuretika) - anvende midler som fører ut væsken og natriumioner, permeabiliteten øke renale tubulære blokkerings hormonet aldosteron produksjon, er det viktig for fortsatt holde kalium i hjertemuskelen.
 2. Adrenoblokere - redusere mengden hormoner adrenalin og norepinefrin, forårsaker vasospasme og økt hjerteslag.
 3. ACE-hemmere - den såkalte gruppen aktive stoffer som endrer overføringen av et spastisk signal på nivået av syntese av de nødvendige enzymer.
 4. Betydelig hjelp er gitt av blokkere av hormonet angiotensin og kalsiumkanaler (kompliserer innføringen av kalsiumioner i hjertemuskulaturceller, reduserer hjerteutgang).
 5. De valgte stoffene er midler som utvider perifer fartøy, beroliger nervesystemet.

Pasienter med essensiell hypertensjon er opplært i uavhengig kontroll av arteriell trykk, puls telling (for tidsriktig kansellering av visse stoffer), kjenner deres kolesterol i blodet godt.

Klinisk undersøkelse er ikke bare kontrollen over tilstanden og den neste undersøkelsen, men også pasientens opplæring i førstehjelp, bruk av kosthold og bruk av lossedager. Råd fra en lege bør nøye vurderes hvis du er interessert i å opprettholde helse.

Essensiell hypertensjon

Essensiell hypertensjon (hypertensjon, EG, GB, primær hypertensjon) - Formen av arteriell hypertensjon er en kronisk sykdom, hvorav det viktigste kliniske tegn er en langvarig og vedvarende økning i arteriell trykk (hypertensjon), hvis diagnose er gjort ved å eliminere all sekundær hypertensjon. Morfologiske endringer i hypertensiv sykdom er forskjellige i ulike perioder, men gjelder først og fremst kar og hjerte.

Sykdommen er løst siden utmattelsen av nyrens depressorfunksjon. Det manifesteres ved vedvarende kronisk økning i systolisk og / eller diastolisk trykk.

innhold

epidemiologi

Det preges av en frekvens på 15% til 45% i befolkningen.

etiologi

 • Genetisk predisposisjon: omtrent 50% [1] Pasienter funnet arvelig predisposisjon til EG, forårsaket av mutasjoner i gener av angiotensinogen, angiotensin II-reseptor av angiotensin converting enzym, renin, aldosteronsynthetase, β-subenhet og renal epitel natriumkanal amiloridchuvstvitelnyh al.
 • Røyking: reduserer endotelavhengig vasodilasjon, øker aktiviteten til det sympatiske nervesystemet, er en risikofaktor for utvikling av koronar hjertesykdom.
 • overskudd av natriumklorid: overflødig natrium øker volumet av sirkulerende blod, forårsaker hevelse av arteriolære vegger, øker følsomheten i vaskulærvegen til vasokonstrictorfaktorer.
 • utilstrekkelig inntak av vann og kalsium og magnesium, mikronæringsstoffer og vitaminer
 • alkoholmisbruk
 • fedme, overvektig
 • lav fysisk aktivitet, mangel på trening
 • psyko-emosjonelle stressfulle situasjoner [2]
 • replikasjon av patogene mikroorganismer, spesielt forsterket under forskjellige spenningsbetingelser assosiert med isolert systolisk hypertensjon og systolisk diastolisk hypertensjon, cytomegalovirusreplikasjon. [3]
 • forekomsten av arteriell hypertensjon avhenger av alderen på personen. I ung alder, hovedsakelig - sekundær hypertensjon - på grunn av røyking, alkoholmisbruk, legemidler, vertebrobasilær insuffisiens, medfødte misdannelser av fartøyer, nyrer, binyrer, hypofysen. I midten alder - på grunn av overflødig kroppsvekt, nervøs og psykisk stress eller en sykdom med en lesjon av hjertet, blodårer og nyrer. Men etter fylte 40 år - det er nesten alltid et resultat av stivnet vaskulære lesjoner.

patogenesen

klassifisering

 1. av graden av blodtrykk
  • AG grad I 140-159 / 90-99 mm Hg. Art.
  • AG II grad 160-179 / 100-109 mm Hg. Art.
  • AG III grad> 180/110 mm Hg. Art.
 2. på risikofaktorer:
  • lav
  • gjennomsnittlig
  • Tall
  • veldig høyt
 3. av scenen i GB: I, II, III

Risikostratifisering

FR - risikofaktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen
POM - nederlag av målorganer
AKS-assosierte kliniske tilstander
Diabetes - diabetes mellitus

Risikofaktorer

hoved~~POS=TRUNC
 • Eldre: Menn over 55 og kvinner over 65 år
 • røyke
 • Dyslipidemi: total kolesterol blod totalkolesterol> 6,5 mmol / l (250 mg / dl), eller LDL-kolesterol> 4,0 mmol / l (155 mg / dl), eller HDL-kolesterol 102 cm for menn og> 88 cm for kvinner
 • CRP> 1 mg / dl
tilleggs
 • Forringelse av glukosetoleranse
 • Lav fysisk aktivitet
 • Økt fibrinogen

Tap av målorganer

 • Hypertrofiell ventrikel
 • Proteinuri (> 300 mg / dag) og / eller en liten økning i plasmakreatinin (1,2-2 mg / dL) eller mikroalbuminuri
 • Tegn på aterosklerotisk lesjon av karoten, iliac og femorale arterier, aorta
 • Generell eller fokal innsnevring av retinale arterier

Samtidig klinisk tilstand

 • Iskemisk slag
 • Hemorragisk slag
 • Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon
 • Myokardinfarkt
 • Angina pectoris
 • Coronary artery revascularization
 • Kongestiv hjertesvikt
 • Diabetisk nephropati
 • Nyresvikt (kreatinininnhold i blodplasma over 2 mg / dl)
 • Dissecting Aneurysm
 • Ekspressiv hypertensive retinopati
 • Blødninger eller ekssudater
 • Ødem i brystvorten til optisk nerve

Klinisk bilde

Arteriell hypertensjon er preget av en lang asymptomatisk kurs. Vanligvis manifesterer symptomene på sykdommen seg under hypertensive kriser (hodepine, svimmelhet og andre nevrologiske lidelser, brystsmerter, kortpustethet, en følelse av frykt). Et mer uttalt klinisk bilde blir observert i etableringen av lesjoner i målets organer:

 • Hjertesvikt: tegn på iskemisk hjertesykdom og progressiv hjertesvikt;
 • Hjerneskade: progressive nevrologiske lidelser, hypertensive encefalopati, synshemming;
 • Nyreskade: tegn på nyresvikt;
 • Nederlaget for perifere fartøyer: intermittent claudication.

diagnostikk

Diagnose av hypertensjon er basert på blodtrykksmåling. For å fastslå diagnosen hypertensjon er det nødvendig å gjennomføre minst tre uavhengige målinger i ulike møter med en medisinsk arbeidstaker bare med en kvikksølvtonometer ved NS Korotkovs metode, der høye blodtrykksverdier oppnås. For diagnostisering av sekundære former for hypertensjon, men også for bestemmelse av visceral lesjoner ble utført ytterligere undersøkelse: fullstendig blodtelling, urinanalyse, spesifikke blod- og urinprøver, ultralyd av hjertet og innvoller, EKG, etc. og de forskjellige prøver.

BP overvåking - denne forskningen metode består i å kle på pasienten automatiske blodtrykksmåler festeblodtrykket i løpet av 24 timer med et intervall på forhånd bestemt program, vanligvis etter 30-60 minutter 60-120 minutter i ettermiddag til natt. Som et resultat oppnås flere dusin resultater per dag. Basert på disse dataene kan man dømme det gjennomsnittlige trykket i løpet av dagen, det gjennomsnittlige trykket om natten, det gjennomsnittlige trykket på dagtid. I tillegg til selve blodtrykket, kan du få data som ikke direkte støtter diagnosen hypertensjon. For eksempel kan tilstedeværelsen eller fraværet av hypertensjon vurderes av hastigheten og størrelsen av blodtrykksreduksjon om natten eller hastigheten av dens stigning om morgenen.

behandling

Hovedmålet for behandling av pasienter med hypertensjon er å minimere risikoen for hjerte og andre. Komplikasjoner og død av dem. For å oppnå dette mål, kreves det ikke bare redusere blodtrykk til normale nivåer, men også for korreksjon av risikofaktorer: røyking, dyslipidemi, hyperglykemi, fedme, og behandling av opportunistiske sykdommer - diabetes, etc. Behandlingen bør være konstant i løpet av årene.. Forsinkelse av ubehagelige opplevelser gir ikke grunn til å stoppe behandlingen!

Aktiviteter for å forandre livsstilen

 • reduksjon i forbruket av alkoholholdige drikkevarer
 • slutte å røyke
 • normalisering av kroppsvekt
 • økning i fysisk aktivitet
 • normalisering av søvn, arbeid og hvile regime
 • reduksjon av forbruk av bordssalt, inkludert salt av bakeri og matvarer, opptil 5 g / dag
 • økning i forbruket av anlegget mat, redusere forbruk av animalsk fett, en økning i rasjonen som finnes i meieriprodukter, grønnsaker, frukt, korn kalium, kalsium, kalsium må virke sammen med vitamin D, og ​​magnesium som inneholdes som kalsium i hardt vann, i mineral magnesium vann, som er den viktigste komponenten av grønn klorofyll, grønne alger, etc.;

Medisineringsterapi

For tiden er det anbefalt å behandle hypertensjon i Russland, syv klasser av antihypertensive stoffer (se nærmere om Arterial Hypertension # Treatment):

 • diuretika (diuretika),
 • α (kun med sammenhengende sykdommer, hvor de er vist) og β-adrenoblokere,
 • kalsiumantagonister (med den ekstra diettinntaket av magnesium kan også betraktes som en metode for en slags kalsiumantagonist),
 • ACE-hemmere,
 • reseptorantagonister for angiotensin II,
 • agonister av imidazolinreceptorer.

Utvelgelse av stoffet eller kombinasjonen av legemidler bør utføres av en lege.

Les Mer Om Fartøyene