cardiography

Kardiografi er en generell betegnelse, som betyr flere metoder for å studere kardiovaskulærsystemet.

Funksjoner av prosedyren

Begrepet "kardiografi" kombinerer ulike metoder for studier av hjerteaktivitet. Foreløpig er de vanligste typene kardiografi:

 • EKG;
 • phonocardiography;
 • koronar angiografi;
 • Magnetocardiography.

Elektrokardiografi er en metode for elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet, basert på innspilling og analyse av elektriske felt dannet under hjertemuskulaturens funksjon. Denne prosedyren gjør det mulig å evaluere blodtilførselen og konduktiviteten til myokardiet. Denne kardiografiske metoden gjør at du kan bestemme endringene i størrelsen på hjørnekamrene og hulrommene, fortykkelsen av hjertemusklen, hjerterytme og endringer i elektrolyttbalansen. I tillegg er elektrokardiografi i stand til å bestemme varigheten av et hjerteinfarkt og hjerteinfarkt ved giftige stoffer.

Phonocardiography. Ved hjelp av fonokardiografi registreres toner og lyder i hjertet under operasjonen. Denne studien er en analog av undersøkelsen, som kardiologen utfører med et fonendoskop, men den ovennevnte prosedyren gjør det mulig å oppnå et grafisk bilde av lyden, som nøyaktig viser alle forstyrrelsene. Fonokardiografi er mye brukt i kardiologi og i terapi.

Koronarografi er en radiopaque testmetode, hvor et kontrastmiddel injiseres i koronarbeholdere ved hjelp av en probe. Etter denne manipulasjonen blir røntgenstråler tatt. Denne kardiografiske metoden gjør det mulig å identifisere alle koronar blodstrømforstyrrelser som oppstår ved utvikling av koronar hjertesykdom.

Magnetokardiografi er en hjerte diagnostisk metode som ikke krever kontakt. Denne prosedyren er utformet for å studere magnetfeltet som oppstår under hjerteoperasjonen. Det kan oppdage de samme endringene som elektrokardiogrammet. Magnetokardiografi er som regel foreskrevet for pasienter som er forbudt å bruke elektroder. I tillegg er et stort antall mennesker denne prosedyren utpekt som en screeningsundersøkelse.

Kardiografi utføres som regel i et polyklinisk eller sykehus. Når det gjelder elektrokardiografi, kan den utføres på et medisinsk anlegg, i en ambulanse eller til og med hjemme.

Når utnevnt

Hovedindikasjonene for kardiografi er:

 • Ubehagelige eller smertefulle opplevelser i hjertet, brystet, magen og øvre ryggen.
 • Hevelse i bena, revmatisme, hjerneslag, diabetes, hypertensjon (økt blodtrykk).
 • Hyppig svimmelhet, kortpustethet, lyder i hjertet.
 • Diagnose av sykdommer (kronisk hjertesvikt, IHD, arteriell hypertensjon, hjertefeil, perikarditt, kardiomyopati).
 • Kontroll etter kardiologisk kirurgisk behandling eller behandling av de ovennevnte sykdommene.

I tillegg kreves pasienter som forbereder seg på kirurgi, gravide og personer som gjennomgår forebyggende årlige undersøkelser, for å gjøre kardiografi. Undersøkelsen er også foreskrevet til personer som utsteder dokumenter til idretts- og helsestasjoner.

Når det gjelder eldre, anbefaler leger at de gjør kardiografi hvert år (selv om det ikke er noen klager). Bare på denne måten vil en kardiolog kunne oppdage et hjerteinfarkt, iskemi og latente brudd på hjerterytmen i tide.

Hvordan å forberede

Spesiell forberedelse krever ikke kardiografi. Noen timer før studien er det tilrådelig å slutte å bruke alkoholholdige drikker, kaffe og røyking, da dette kan påvirke hjertefunksjonen negativt under undersøkelsen. Når det gjelder vanlig husholdningsaktivitet, å spise mat og vann, er det ingen begrensninger i disse sakene.

Kardiografi kan som lege og sykepleier. Hvis vi snakker om koronar angiografi, er det rett til å utføre bare en erfaren kardiolog.

cardiography

Begrepet "kardiografi" kombinerer ulike metoder for å studere kardial aktivitet. Det var utbredt EKG, som måler den elektriske aktiviteten i hjertet. Slike kardiografi fartøyer, hjertet gjør det mulig å vurdere blodtilførselen til hjertemuskelen, ledning og hjertefrekvens, endringer i hjerte av hulrommenes størrelse, fortykkelse av hjertet muskler, for å identifisere brudd på elektrolyttbalansen, varigheten av hjerteinfarkt, giftig myokardskade.

Hjertets aktivitet registreres fra overflaten av pasientens kropp (elektrodene er festet til bryst, ben og hender), resultatene av kardiografi av karene og hjertet registreres i 5-10 minutter. Resultatet av slik diagnostikk er et hjertekardiogram, ifølge hvilket den behandlende lege-terapeut, kardiolog eller annen spesialist kan analysere pasientens tilstand.

Ved utnevnelse av kardiografi av blodkar og hjerte

Indikasjoner for cardiography er smerte, ubehag i hjertet, nakke, rygg, mage, bryst (som vist i noen tilfeller, ischemi), kortpustethet, hyppig besvimelse, hevelse av bena, høyt blodtrykk, hjerte bilyd, revmatisme, diabetes, slag.

For å lage et kardiogram foreskrives for pasienter som forberedelse til operasjonen, under forebyggende årlige undersøkelser, graviditet, når du utarbeider dokumentasjonen før du er fast bestemt på helsesteder og idrettsseksjoner etc.

I tillegg anbefales det at folk etter 40 år kardiogram av hjertet anbefales å gjøre hvert år, til tross for fravær av klager. Dette er den eneste måten å oppdage skjulte brudd på hjerterytme, iskemi, infarkt i tid.

Dekoding av kardiogram

For å lage et kardiogram, å dechifrere de mottatte dataene og utnevne, om nødvendig, kan den aktuelle behandlingen kun være spesialist. Men for å forstå noen av betingelsene som er viktige for dekodingen av kardiogrammet, kan pasientene selv:

 • hjertefrekvens (hjertefrekvens). Indikatoren viser mengden sammentrekning av hjertemusklene per minutt. Hvis sammentrekningen er over 91 per minutt - dette er en takykardi, hvis 59 slag eller mindre er en bradykardi. HR-sats for en voksen er 60-90 slag.
 • Elektrisk akse i hjertet (EOS). Denne indikatoren, oppnådd ved hjelp av kardiografi, bidrar til å forstå plasseringen av hjertet, for å bestemme funksjonene i de ulike avdelingene. I hjertekardiogrammet kan den normale, horisontale, vertikale og avvikte venstre eller høyre posisjonen til EOS angis.
 • Sinus vanlig rytme. Dette er normal rytme i hjertet, som definerer sinuskoden.
 • En ikke-rytmisk rytme. Denne formuleringen i hjertekardiogrammet indikerer at hjerterytmen ikke er satt av sinuskoden, men av en annen sekundær kilde til elektriske kardiale potensialer, som igjen vitner om hjertets patologi.
 • Sinus arytmi (sinus uregelmessig rytme). Dette begrepet betyr at en feil sinusrytme er festet på kardiografien med en gradvis reduksjon og en økning i hyppigheten av hjertekontraksjoner. Slike arytmi kan være ikke-respiratorisk og respiratorisk.
 • Atriell fibrillasjon eller arytmi atriell. Denne konklusjonen cardiography årer og hjertet sier at det er en hjerterytmeforstyrrelse, som oftest forekommer hos pasienter etter 60 år, protekayuscheee uten åpenbare symptomer og ofte fører til hjertesvikt, hjerneslag, hjerne.
 • Paroksysmer av atrieflimmer. Dette er den plutselige starten på atrieflimmer avslørt på kardiografi. En slik tilstand krever umiddelbar behandling, og jo raskere den startes, jo mer sannsynlig er det at normal rytme i hjertet blir gjenopprettet.
 • Atrieflimmer. En slags arytmi, som behandles tyngre enn klassisk arytmi.
 • Extrasystoler eller ekstrasystoler. Så kaller hjertekardiogrammet en ekstraordinær sammentrekning av hjertemuskelen, noe som forårsaker en unormal impuls. Extrasystolia kan være ventrikulær, atrioventrikulær og atriell - avhengig av hjertet i hjertet, hvorfra en slik impuls oppstår.
 • Wolff-Parkinson-White Syndrome (WPW). Medfødt patologi, som er preget av unormale elektriske impulser og farlige angrep av arytmi.
 • Sinoatriell blokkering. En slik formulering i dekoding av kardiogrammet indikerer et brudd på impulsen til atriell myokardiet fra sinusnoden. Slike patologi er vanlig i kardiosklerose, kardiopati, myokarditt, hjerteinfarkt, kalium overdose, beta-blokkere, hjerteglykosider, etter hjerteoperasjon.
 • Atrioventikulær blokk. Dette er patologien for passasjen av en puls fra atriene til hjertets ventrikler. En slik overtredelse er provosert av en asynkron sammentrekning av hjerteets ventrikler og atria.
 • Fullstendig, ufullstendig blokkering av beina til bunten av Hans. Krenkelse av impulsen i hjerte av myokardiet i hjertets ventrikler. Dette avviket manifesterer seg i hjertesvikt, kardiosklerose, myokarditt, myokardinfarkt, myokardial hypertrofi, økt trykk.
 • Hypertrofi av venstre / høyre ventrikel. Dette kalles en økning i størrelsen på ventrikkelen eller en fortykning av veggen.
 • Arr. Kardiografi med denne konklusjonen antyder at pasienten tidligere har hatt et hjerteinfarkt. I så fall foreskrive forebyggende behandling for å forhindre tilbakefall og eliminere årsaken til blodstrømssykdommer.
 • Utvidet QT-intervall. Ved dekodingen av kardiogrammet indikeres den oppkjøpte eller medfødte forringelsen av hjertets ledning, som er ledsaget av synkope, rytmeforstyrrelser, hjertestans.

I undersøkelsesprosessen er det ofte kardiogram foreskrevet for barn, men det skal bemerkes at indeksene av deres kardiografi er forskjellig fra voksne. For barn opptil et år, er svingningene i hjerteslaget typiske, avhengig av deres oppførsel. Den gjennomsnittlige frekvensen av sammentrekninger er 138 slag, EOS - vertikal. Kardiografi av barn 1-6 år viser vertikal, normal og noen ganger horisontal plassering av EOS, frekvensen av sammentrekninger er 128 slag, sinus respiratorisk arytmi er ofte påvist. Kardiogram av barnets hjerte 7-15 l indikerer at normal hjertefrekvens er 65-90 slag, posisjonen til EOS er vertikal eller normal, respiratorisk arytmi er karakteristisk.

Koronar angiografi av hjertet - hva er det, koronar undersøkelse og koronar angiografi

Koronarangiografi av hjertet er "gullstandarden" for å diagnostisere hjertets patologi. Ifølge statistikk er hovedårsaken til dødsfall kardiovaskulære sykdommer. Flere og flere mennesker har høy risiko for hjertesykdom.

Forhindre veksten av hjertesykdommer ved å bruke tidlig påvisning av årsakene til sykdommen.

Moderne medisiner har et helt arsenal av metoder for å undersøke hjertet og blodkarene, slik at de kan gjennomføre en undersøkelse på et hvilket som helst stadium av sykdommen og individuelle egenskaper hos en person.

Koronar angiografi av hjertet eller angiografi er en røntgenmetode som etablerer patenen av hjertets hjertekaronier.

Verdien av diagnosen består i å se problemet fra innsiden: objektivt vurdere tilstanden til det indre laget av blodkar og identifisere fødselsfeil.

Kjernen i prosedyren er at kardiografi av hjerteskjærene utføres med en kontrastmiddel som fyller karene, og projiserer hva som skjer på angiografens skjerm.

Koronarbeholdere er tynne arterier, som sikrer strømmen av blod og oksygen til myokardiet. Dette er den eneste kilden til tilførsel av hjertemuskelen, den er svært sårbar og utsatt for skade. Aterosklerose, myokardinfarkt, iskemi - en konsekvens av innsnevring av lumen, blokkering av koronarbeinene.

Koronar angiografi av hjertet vil tillate:

 • vurdere tilstanden til koronarfartøyene;
 • identifisere kilden til spasme eller okklusjon (blokkering);
 • diagnostisere abnormiteter i strukturen av arteriene;
 • å studere tilstanden av sikkerheten (lateral og bypass) blodstrøm.

Bare en kardiolog kan sende en pasient til en koronar undersøkelse av pasientens hjerte.

Indikasjon for den planlagte studien av koronarbeholdere kan være en avklaring av diagnosen iskemi, angina pectoris og andre hjertesykdommer eller bekreftelse på nylig funnet konklusjoner. Det er nødvendig å gjennomføre koronar angiografi før operativ behandling av hjertesvikt.

Kardiologer skiller følgende indikasjoner for koronarangiografi:

 • langvarig smerte i thoracic region, ledsaget av kortpustethet;
 • forverring av pasienten under intensiv behandling;
 • planlagt kirurgi for utskifting av hjerteventilen;
 • analyse av rangeringseffektivitet;
 • medfødte hjerteanomalier;
 • hjerte og karsykdommer;
 • ineffektiv behandling av iskemi;
 • komplikasjoner av hjerteinfarkt;
 • forskning av hjertepatologier av representanter for høyt ansvarlige yrker (kosmonauter, piloter, maskinist);
 • Kawasaki sykdom;
 • traumatiske skader på brystet.

Koronarangiografi tillater rettidig deteksjon av patologien til hjerteslagene, gjør det mulig å foreskrive riktig behandling, forhindrer utviklingen av hjertesykdommer.

Verdensmedisin har fire moderne metoder for å diagnostisere tilstanden av koronarfartøyer:

 1. Intravaskulær ultralyd (IVUS) - en invasiv metode for studier av blodårer, noe som tydeliggjør koronarkanalens posisjon. Den endovaskulære ultralydmetoden brukes sjelden.
 2. Intervensjonell selektiv koronarografi - Innføring av et kontrastmiddel gjennom kateteret. Prosedyren er fastsatt på et angiogram, det er representert i flere fremskrivninger. Denne teknikken er farlige komplikasjoner av aortaens aeurisme, en trombusbrudd, et hjerteinfarkt. Strengt vist sengestil i 12 timer etter diagnose.
 3. CT-koronarografi - Den mest populære og klinisk relevante studien. Det utføres på en datortomografi med EKG-synkronisering, som rekonstruerer de mottatte bildene inn i den diastoliske fasen av hjertesyklusen, når kranspulsårene ikke beveger seg. Det utføres på en poliklinisk basis og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.
 4. Magnetisk resonanskoronarografi - En sjelden prosedyre, som vanligvis utføres med sikte på vitenskapelig forskning. En teknisk komplisert metode som ikke gir nok tilleggsinformasjon til å vurdere patologi av kranspulsårene.

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det og hvordan å forberede seg

Koronarangiografi av hjertets kar er en alvorlig diagnose som krever forberedende forberedelse. Ofte utføres på planlagt basis, mindre ofte utført for nødindikasjoner.

Forberedelse av prosedyren for koronarangiografi krever at pasienten utfører en rekke aktiviteter:

 • en generell blodprøve med en obligatorisk leukocytformel og blodplate-teller;
 • biokjemisk blodprøve;
 • etablering av blodgruppen og Rh-faktor;
 • koagulasjon;
 • Analyser som utelukker hepatitt C og B, HIV-infeksjon;
 • røntgen;
 • elektrokardiogram i 12 ledninger;
 • veloergometry;
 • ultralyd undersøkelse av hjertet;
 • Stress echography;
 • scintigrafi av myokardiet i en tilstand av hvile og dynamikk.

Pasienten anbefales å gjennomgå et antiinflammatorisk terapi for å ekskludere katarrale og virussykdommer for å stabilisere eksisterende kroniske patologier.

Dagen før koronarangiografien i hjerteskjærne er det bedre å avstå fra mat og å depilere området av punkteringen.

Vi fant ut hva hjertets hjerte-angiografi er. La oss nå snakke om hvordan det gjennomføres. Det finnes flere metoder.

Den første er selektiv. Pasienten er innlagt på sykehus (vanligvis per dag). Legen vurderer pasientens nåværende tilstand, advarer om mulige farer og konsekvenser. I fravær av kontraindikasjoner sendes til operasjonen. Angiografi er smertefri, pasienten er bevisst og kommuniserer med legen.

Selektiv koronarangiografi av hjerteskarene inkluderer følgende stadier:

 1. Novokain eller lidokain anestesi.
 2. Gjennomføring av et kateter gjennom lårets arterie og øvre del av aorta til koronarbeinens munn (muligens gjennom underarmen i underarmen).
 3. Innføring av radiopaque forberedelse.
 4. Å fikse prosessen med et angiogram, se hva som skjer på skjermen og ta opp resultatene. Arteriene er skutt i flere fremspring og forskjellige fly.

CT-koronarangiografi krever ikke forberedende prosedyrer.

Følg bare visse anbefalinger:

 • Ikke bruk stoffer og produkter som fremmer økningen i hjertefrekvensen.
 • gi opp røyking og alkohol;
 • på dagen for en diett
 • ikke spis.

CT - angiografi utføres i flere stadier.

Den første - studien av koronar kalsium (CaScore) - den første fasen, avslørende tilstedeværelsen av aterosklerose i koronarbeinene. Utført uten innføring av et spesielt stoff, er å beregne mengden kalsium i kranspulsårene. Bestemmer behovet for CT-skanning.

Den andre CT-angiografien tilbys liggende på ryggen med armene hevet bak hodet.

Den totale tiden for prosedyren varer fra 40 til 60 minutter og inkluderer følgende trinn:

 • tar Isoket eller Nitroglycerin;
 • innføring av en radio-kontrast jodholdig substans ved hjelp av en automatisk perfusor og saltoppløsning;
 • skanning av avdelingene i kranspulsårene ved tomografien, pasientens overholdelse av pusteforsinkelsen;
 • skaffe bilder i aksialplanet.

Under økten er pasienten i konstant kommunikasjon med legen, og mottar klare instruksjoner og forklaringer. Ti minutter etter CT-angiografi, vil pasienten kunne komme tilbake til sin vanlige livsstil. Siden resultatene krever detaljert tolkning, mottar pasienten dem neste dag.

Koronar angiografi av hjertets kar og kontraindikasjoner til sin adferd

Koronar angiografi - en medisinsk prosedyre, som omfatter ikke bare diagnose, men også behandling av de nærmere, og det er ikke bare individuelle indikasjoner, men også kontraindikasjoner, koronar angiografi årene i hjertet er ikke noe unntak.

Som sådan er det ingen absolutte kontraindikasjoner for å gjennomføre en slik studie.

Samtidig er det en liste over spesielle, ganske betydelige begrensninger som kan påvirke avskaffelsen av koronarangiografi.

Disse inkluderer:

 • forekomsten av en allergisk reaksjon på en spesiell substans som administreres til pasienten før starten av undersøkelsen;
 • Nyresykdom eller hjertesvikt - På grunn av stoffbehandling er pasientens generelle tilstand stabilisert, derfor blir forskningen mulig.
 • Tilstedeværelsen av forandringer assosiert med koagulerbarhet av blodceller eller såkalt anemi - studien kan utføres bare etter omhyggelig forberedelse av pasienten;
 • nivået av sukker i blodet, som overstiger normen;
 • Tilstedeværelsen av ulike typer smittsomme sykdommer;
 • betennelse i hjertets indre skall
 • periode med akutt stadium av magesår
 • Tilstedeværelse av vedvarende arteriell trykk, ikke gi til medisinsk behandling.

Før utførelse av angiografi av hjerte, gir spesialisten pasienten retningen av passasjen av undersøkelsen, som inkluderer, elektrokardiografi, ekkokardiografi, blod-analyse for å bestemme den gruppe hørings en rekke spesialister, for å testene detektere eventuelle virus.

Ikke glem at pasienten skal informere den behandlende legen om alle eksisterende sykdommer, samt mulige allergiske reaksjoner.

Direkte forberedelse til angiografi av hjertekarene utføres i flere stadier:

 • siden diagnosen utføres på tom mage, bør pasienten slutte å ta mat fra kvelden;
 • Stedet for forskning er nødvendigvis barbert;
 • En spesiell metode for bruk av terapeutiske legemidler utvikles ikke bare utelukkende før prosedyren, men også på forhånd.

For koronar angiografi utføres en analyse for å bestemme venøs tilgang til hjerteområdet for å sikre tilstrekkelig bevegelse og videre innføring av stoffet i kranspulsårene. Dette er gjort for å oppnå de mest nøyaktige og sanne resultatene av riktig kvalitet. Legen vurderer også den generelle tilstanden til pasienten for å etablere muligheten for kontakt med en spesialist under prosedyren.

Utvilsomt er det tilfeller der det kreves en nødsituasjon eller planlagt angiografi av hjertesykene.

Kardiovaskulær angiografi anbefales til personer i løpet av øyeblikkelig forverring av helsen etter endovaskulær kirurgi. Hovedtegnene i dette tilfellet inkluderer negative endringer i parametrene for elektrokardiogrammet, forverring av den generelle tilstanden, samt en signifikant økning i nivået av enzymer i blodet.

Dette skjemaet finner sted hos personer som er på behandling i løpet av en periode med abrupt endring, nemlig en økning i intensiteten av angina pectorisangrep.

Koronar undersøkelse av hjertets blodkar - fortolkning av resultatene

Koronarårene i hjertet undersøkelsen ikke varer lenge, og etter inngrepet anbefales sparsom diett som gir restriksjoner på bøyd lemmer, brukt under kirurgisk behandling for å hindre ytterligere åpning av blødning i punktering. For å forhindre forekomsten av ulike lidelser i nyrene, anbefales pasienten å drikke så mye som mulig.

Det er tilfeller hvor stikkstedet blir skarpe smerte natur, ga signifikant svelling med en utpreget knuse kan forårsake følelser av svakhet, senke blodtrykket eller dyspné. I dette tilfellet bør legen informeres umiddelbart.

Det kan være en viss risiko for komplikasjoner fra en slik prosedyre som koronar hjertekar.

Ofte oppstått av dem:

 • utseendet av blod på stedet der punkteringen ble utført;
 • arytmi;
 • forekomst av allergi;
 • alvorlig eksfoliering av intima av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Grundig undersøkelse av flere spesialister samtidig gjør det mulig å redusere risikoen for videre utvikling av denne typen plager.

Når det gjelder resultatene av CAG i kardiologi, representerer de en kombinasjon av mange konklusjoner om den generelle tilstanden til karene i hjerteområdet, inkludert nivået av deres innsnevring, samt tilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet.

Når innsnevring av lumen er avslørt, forårsaker opptil halvparten ikke endringer som medfører alvorlige konsekvenser. Hvis imidlertid koronarundersøkelsen av hjerteskjærene viste et overskudd av de nødvendige parametrene, indikerer dette et signifikant brudd. Å gjenopprette behovet for kirurgisk behandling.

De oppnådde bildene gjør det mulig å bestemme typene av stenose:

 • lokal - dekke et relativt lite område av fartøyet;
 • diffus - referer til et ganske stort område.

Inndelingen av stenose er også underforstått av veggene:

 • glatt og glatt
 • underkutt og ujevnt.

Komplisert form er ganske vanlig og oppstår på grunn av sårdannelse av aterosklerotisk plakk.

Som et resultat av en koronar undersøkelse av blodkarene, kan en fullstendig blokkering av lumen i hjertekarene detekteres. I dette tilfellet er området av myokardiet underlagt restriksjon av oksygen og mange næringsstoffer.

Koronar hjertebeholdere bidrar også til å bestemme alvorlighetsgraden og utbredelsen av aterosklerose. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å vurdere tilstedeværelsen av stenoser og aterosklerotiske plakk i hovedarteriene i hjerteområdet.

Til slutt bør en, to eller tre fartøyslesjoner av systemet angis. Vi merker også at denne prosedyren er ganske dyr.

Kardiografi av hjertet: essensen og mulighetene til studien

Sykdommer i kardiovaskulærsystemet topp dødsårsaken blant ikke-smittsomme patologier. Et bredt spekter av koronar hjertesykdom, myokarditt, arteriell hypertensjon fremmes av eksterne og interne faktorer: genetisk predisposisjon, livsstil, ernæring, stress. Diagnose av årsaken til smerte i brystet utføres ved hjelp av de mest informative studiene for å forhindre nekrose av hjertemuskelen. En av de lovende metodene for moderne hjertekirurgi er kardioskopi.

innhold:

Hva er forskningen

Kardioskopi (fra "cardio" - hjertet, "scopos" - for å undersøke) - mikrokirurgisk undersøkelse av hjertets indre strukturer: hulrom, papillære muskler og ventiler ved hjelp av et kardioskop.

Denne studien tilhører endoskopiske metoder for diagnose, som involverer studiet av den anatomiske strukturen og funksjonene til organer i den levende kropp. Resultatet oppnås ved direkte å bringe innspillingsinstrumentet til det undersøkte området. Kardioskopi er en relativt ny metode, hvis bruk er begrenset av øvelsens kompleksitet, kostnaden for utstyret og fraværet av spesialutdannede leger.

For å utføre forskningen er det nødvendig:

 • Lyskilde.
 • Fibroskop - En enhet som gir lys til objektet som undersøkes, og bakover gjennom bildet gjennom 3000 tynne glassfiber.
 • Dirigent - ballonkateter: En tynn tråd med en ballong plassert på enden. En lignende enhet brukes til angioplastikk. Blåst i luft eller væske, utvider ballongen det smalte lumen av karet under aterosklerose. For kardioskopi brukes en leder med en tilkoblet kjøleanordning.
 • Videokamera med digital opptak.
 • Skjermbildet for kontinuerlig overvåking av forskningen.

Avhengig av behovet for medisinsk manipulasjon (disseksjon av kjertelen spaltet med ventilen - commissurotomi) - i lumen i fibroskopet er det en kanal for instrumenter.

I tillegg innebærer eksisterende teknikker bruk av et kontrastmedium: en 2% løsning av Evans Blue eller fluorescein for å vurdere blodstrømmen.

Metoden består i subkutan introduksjon av en endoskopisk enhet inn i blodet, og fører den til hjertets kamre. Studien av hulrom og ventiler utføres i sanntid ved hjelp av et videosystem.

Varianter av metoden

Kardioskopi er en ikke-standard prosedyre ved kardiologisk diagnostikk, hvis bruk utføres i henhold til vitale tegn, og er alltid forbundet med å gjennomføre en åpen hjerteoperasjon.

Avhengig av metoden for å utføre et kardioskop til det aktuelle området kan man skille mellom:

 • Perkutan kardioskopi - tilgang er gjort både i klassisk koronar angiografi (radiopaque metode for koronar arterie undersøkelse): gjennom lårbenet arterien. På en fleksibel leder ledes fibroskopet inn i aorta og deretter inn i hjerteets venstre kamre. For å studere høyre atrium og ventrikel kan kateterisering av lårbenet eller subklavevenen brukes.
 • Transaortal - et kardioskop er satt inn i et lite snitt i aorta (det største fartøyet) og stiger inn i hulrommet i venstre ventrikkel. Tilgang til aorta er gjennom median sternotomi (disseksjon av brystbenet) i åpent thoraxhulrom.

Viktig! Alle åpne hjerteintervensjoner utføres ved hjelp av en kunstig sirkulasjonsanordning

I tillegg skiller stive (stive) og fleksible (fibroskop) kardioskoper. I moderne cardiosurgery brukes ekstremt fleksible enheter som hindrer traumatisering av vev.

Indikasjon for kardioskopi

Kardioskopi er lik kirurgisk inngrep, hvis utnevnelse utføres i henhold til strenge indikasjoner. Anvendelse av metoden er indikert for slike sykdommer:

 • Hjernens aneurysme er en forstørrelse av hjertehulen (oftest venstresenteret) på grunn av myokardinfarkt og en reduksjon i elastisiteten til det berørte vevet. I veggens sekklignende fremspring forekommer blodstagnasjon med dannelsen av trombi, noe som truer utviklingen av komplikasjoner (f.eks. Iskemisk berøring).
 • Kardiomyopati - en gruppe sykdommer som er preget av skade på hjertemuskelen, er ikke betennelsestillende.
 • Myokarditt - betennelse i myokardiet (hjertets muskel), oftest bakteriell eller viral genese.
 • Ervervede hjertefeil - endokardial skade - hjertets indre skall. Patologi manifesteres av stenose (innsnevring) eller mangel på hjerteventiler.
 • Medfødte hjertefeil: åpent ovalt vindu, defekt av inngrepsseptum.
 • Endokarditt er en smittsom sykdom i valvulære apparatet med dannelse av hull, purulent foci og vegetasjon (spredning).

I tillegg er metoden brukt til å bestemme den eksakte omfanget av skade på hjertemuskelen på grunn av myokardinfarkt. Utføring av medisinske manipulasjoner ved en kardioskopi er forbundet med fjerning av blodpropper fra hjertehul og disseksjon av de sperrede ventiler.

Kontraindikasjoner for studien

Innføringen av en fremmedlegeme inn i lumen i karet, bruk av kontrast og anestetiske stoffer er ledsaget av en risiko for uønskede konsekvenser. For å forhindre komplikasjoner er det kontraindikasjoner for kardioskopi:

 • Mangel på blodsirkulasjon av ІІІ-ІV grad.
 • Nyresvikt (kreatininnivå er over 150 μmol / l).
 • Allergisk reaksjon på injeksjoner.
 • Arteriell hypertensjon, hvor trykknivået ikke kan styres.
 • Koagulopati - forstyrrelser i blodproppene (hemofili, en reduksjon i nivået av blodplater).

Viktig! I tilfelle at bruk av ikke-invasive metoder (for eksempel ultralyd) er tilstrekkelig for diagnose, utføres ikke kardioskopi

Hvordan forberede seg på kardioskopi

På grunn av prosedyrens invasiveness og tekniske kompleksitet er det nødvendig med en foreløpig detaljert undersøkelse av pasienten. Anbefalt forskning:

 • Generell blodprøve med leukocytformel.
 • Generell analyse av urin.
 • Biokjemisk blodprøve: protein, bilirubin, kreatinin, hepatisk transaminaser, urea - for å vurdere funksjonaliteten til nyrene og leveren.
 • Koagulogram: Internasjonal Normalisert Ratio (MNO), fibrinogen, protrombinindeks - for evaluering av blodkoaguleringssystemet.
 • Elektrokardiografi (EKG) er evalueringen av rytmen og puls i hjertemuskelen.
 • Ekkokardiografi - ultralydsundersøkelse av hjertet for å bestemme en haugstrukturell eller funksjonell patologi.

Listen over nødvendig forskning bestemmes av den behandlende legen individuelt, med tanke på funksjonene i sykdomsforløpet og tilhørende klager. I tillegg utføres alle kirurgiske inngrep på tom mage, så det siste måltidet er ikke senere enn 18:00 dagen før studien.

Hvordan utføres forskningen

Prosedyren for perkutan kardioskopi begynner med en allergitest på lokalbedøvelsen som brukes. I den øvre tredjedel av låret, under inngangsvegget, blir huden og det subkutane vevet infiltrert av et bedøvelsesmiddel. Deretter settes en dirigent med ballong inn i lumen på høyre femorale arterie. Et kateter gjennom iliac arteriesystemet kommer inn i aorta, hvorfra, gjennom ventilen, inn i hulrommet til venstre ventrikel.

Gjennom ytterligere kanal av lederen, tilføres karbondioksid, som oppblåser ballongen, som gjør at lederen kan festes til hjertet. En dirigent gjennom femoral tilgangen er satt inn i et kardioskop. Under video kontroll vurderes statusen på store fartøy, papillære muskler, ventiler og hjertets indre overflate på skjermen. Bruken av fluorescein og andre kontrastmidler lar deg vurdere bevegelsen av blod langs veggene i ventriklene.

I tillegg er det mulig å bruke en nitroglycerintest for å evaluere den funksjonelle kapasiteten til koronarbeholdere ved intravenøs administrering av 200 mg av legemidlet.

Viktig! Etter å ha plassert endoskopet i magehulen gjennom en ekstra kanal, blir heparin introdusert for å forhindre dannelse av blodpropper

Transaortal versjon av studien er scenen for en åpen cardiosurgery operasjon med bruk av generell anestesi, et apparat for kunstig ventilasjon og sirkulasjon.

Fordeler med metoden og mulige komplikasjoner etter prosedyren

Diagnose av tilstanden til kamrene og hjerteklaffapparatet, avhengig av den kliniske situasjonen, utføres ved hjelp av kardioskopi og ekkokardiografi.

De komparative egenskapene til metodene er gitt i tabellen.

cardiography

Kardiografi er en rekke metoder for å undersøke hjertet og blodårene. De er rettet mot å vurdere sin nåværende status, bestemme overtredelser, sværhet og alvorlighetsgrad. I fremtiden kan du utvikle en rekke gjenopprettingsprosedyrer og behandlinger. For å utføre forskningen, er spesialisert utstyr brukt, avhengig av hvilken metode som brukes.
For i dag utforskes flere metoder:

 • EKG.
 • Koronar angiografi.
 • Phonocardiography.
 • Magnetocardiography.

Noen indikasjoner på disse prosedyrene:

 • Smertefornemmelser i hjertet, nakken og ryggen er av en uklar natur.
 • Symptomer på sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lav utholdenhet i myokardiet.
 • Tilstedeværelsen av samtidige sykdommer som øker risikoen for hjertesykdommer.
 • Forberedelse for kirurgisk inngrep på andre organer, vurdering av hjertefunksjon og mulighet for bruk av generell anestesi.
 • Utfører hjerteoperasjon, samler tilleggsinformasjon om brudd, bygger en operasjonsplan.
 • Evaluering av effektiviteten av behandlingen.
 • Forebyggende inspeksjon med en viss periodicitet for rettidig registrering av brudd.

Det vil si at studier kan utføres med åpenbare indikasjoner og for forebyggende formål. De er anbefalt for pasienter minst en gang i året for å oppdage patologiske endringer i tid og begynne behandling.

Fremstillingsprosessen avhenger av den valgte metoden. For de fleste undersøkelsesmetoder vil det være nødvendig å avbryte alle forberedelser for en kort stund for å vurdere hjertearbeidet uten ekstern påvirkning. Beslutningen om midlertidig opphør av mottak av midler kan bare aksepteres av legen. Han tar nødvendigvis hensyn til pasientens nåværende tilstand, graden av påvirkning av legemidler på å opprettholde sin helse, mulige konsekvenser. Når man vurderer effektiviteten av behandlingen, er det ikke nødvendig å trekke tilbake midler.
Før koronar angiografi, vil det bli nødvendig med grundigere forberedelser, og en plan for prosedyren skal utvikles. Pasienter kan få smertestillende medisiner i sonen gjennom hvilken sonden er satt inn.

Den vanligste metoden er elektrokardiografi. Det utføres ved hjelp av et spesielt apparat og sensorer. Elementer er festet på pasientens kropp og registrerer hjerterytmer. Signalene konverteres til en graf, den tolkes videre av spesialister. Populariteten til denne metoden skyldes enkelheten i undersøkelsen, evnen til å oppnå et bredt spekter av data, høy tilgjengelighet av utstyr.
Magnetokardiografi er mindre vanlig. Det utføres under påvirkning av et magnetfelt, en spesiell enhet registrerer en hjerterytme. Denne metoden er utmerket for de tilfellene der du ikke kan bruke elektroder under studien.
Fonokardiografi er basert på å lytte til støy med et phonendoskop. Spesialisten bestemmer hjertets rytme og mulige funksjonsfeil i arbeidet. Dette er en ganske subjektiv metode, legen må ha erfaring med å bruke den.
En annen metode som tilhører denne kategorien er koronar angiografi. Sonden er satt inn i venen, den når hjertet. Et fargestoff injiseres i sonen av kranspulsårene, det er tydelig merkbart på røntgenstråler. Legen vil kunne vurdere skjemaet og mulige forstyrrelser i arteriene.

Kardiografi av hjertet som gjør

En av de mest kompliserte oppgavene til medisin av alle tider er problemet med tidlig og pålitelig diagnose av alvorlig patologi. Koronar angiografi, eller koronar angiografi (CAG), er gullstandarden for studiet av blodgennemstrømning i hjertets kranspulsårer. Hva er det som å gjøre en hjerteinfarkt i hjertet?

Litt historie

I 1929 hadde den 25 år gamle Werner Forssmann et urinekateter i de høyre delene av hjertet sitt gjennom en kubisk åre. Forsøket ble overvåket radiografisk. Ti år senere studerte to leger hemodynamikk hos pasienter med revmatisk hjertesykdom. I 1956 mottok disse tre menneskene Nobelprisen for et stort lag med arbeidet med utviklingen av metoden for hjertekateterisering.

anatomi

Aorta, kroppens største fartøy, avgår fra hjertets venstre hjertekammer. Umiddelbart etter aortaklappen begynner tre distinkte fremspring - bihulene av Valsalva. De korresponderer med de tre ventiler av aortaklappen. Det er her at koronar- eller koronararteriene som mate hjertemuskelen, avgår.

Arterier er delt inn i høyre og venstre og videre inn i mindre grener.

 • Den venstre kranspulsåren bærer blod til veggene i venstre ventrikel, hjertepunktet og en del av interventricular septum.
 • Den høyre arterien er høyre ventrikel, en del av interventricular septum.
Anatomi i hjertet

vitnesbyrd

Koronar angiografi av hjertet som jeg gjør, utføres for nødstilfeller og planlagte indikasjoner.

Nødanvisninger:

 • Utviklingen av akutt koronar syndrom (ACS)

ACS inkluderer flere patologiske forhold:

 • akutt myokardinfarkt (AMI) med en ST-stigning på EKG;
 • AMI uten ST løfter på EKG;
 • AMI, oppdaget biokjemisk av enzymer eller biomarkører;
 • AMI diagnostisert ved sent EKG endringer;
 • progressiv angina.

Dersom pasienten utvikler et hjerteinfarkt eller klinikk i undersøkelsen har resultater som indikerer begynnelsen av hjerteinfarkt, bør undersøkelsen holdes i de første 6-12 timene etter utbruddet.

I nærvær av symptomer som presser legen for diagnose av ustabil angina, utføres CAG også.

Tiden er av stor betydning, fordi koronar angiografi utføres på presserende indikasjoner, ikke bare som en metode for å avsløre nivået av patologi, men også som en metode for beredskapsbehandling.

Myokardinfarkt og progressiv angina utvikles på grunn av brudd på blodstrømmen i kranspulsåren eller grenen. Hjertemusklen utfører viktig arbeid som krever mange energikostnader, derfor med akutt oksygen sult, med nedsettelse av fartøyet eller dets trombose. En del av myokardiet, som strømmer fra denne grenen av koronarfartøyet, begynner å lide. I de første 6-12 timer utvikles reversible forandringer i muskelen. Hvis på dette tidspunktet å oppdage lokaliseringen av den forstyrrede blodstrømmen og gjenopprette blodsirkulasjonen, kan irreversible endringer unngås.

 • Forverring av tilstanden til pasienten som blir behandlet etter CABG eller endovaskulær kirurgi.

Planlagte indikasjoner:

 • Tilstedeværelse av tegn på iskemi av hjertemuskelen oppdaget under undersøkelsen;
 • tidligere forekommende farlige ventrikulære arytmier;
 • undersøkelse før kirurgi på hjertets ventiler;
 • når det utføres diffodiagnose med ikke-hjertesykdommer
 • Sosialfaktor: En undersøkelse av personer hvis yrke er forbundet med risiko for andre mennesker, for eksempel piloter, sjåfører.

Objektive tegn på mangel på oksygen i myokardiet inkluderer:

 • de karakteristiske endringene som ble vist på EKG eller med halter EKG;
 • positiv test når du utfører øvelsestesten;
 • angina pectoris spenning;
 • utviklingen av tidlig angiinfarkt.

Kontra

Absolutt kontraindikasjon til CAG er en skriftlig nektelse av pasienten.

Relative kontraindikasjoner MSCT:

 • arytmier som ikke er egnet til narkotikakontroll
 • ukontrollerte forstyrrelser av elektrolyttbalanse av blod;
 • arteriell hypertensjon, dårlig mottagelig for terapi;
 • sykdommer forbundet med feberforhold;
 • alvorlig patologi av parenkymorganene;
 • blodproppens patologi
 • en signifikant reduksjon i antall røde blodlegemer og / eller hemoglobin;
 • uforstyrret blødning, for eksempel i fordøyelsessystemet;
 • akutte brudd på hjernecirkulasjon;
 • enhver allergisk reaksjon på røntgenkontrastmediet;
 • graviditet.

Relative kontraindikasjoner er ikke et forbud mot hjerteinfarkt i hjertet, hvis det er viktig for pasienten.

Fremstilling av

Testen skal utføres på tom mage. For 6-8 timer før hjertets angiografi kan ikke spise og drikke. Dette skyldes mulig oppkast av oppkast og inntak av mageinnhold i øvre luftveier.

Følg rikelig drikking for god nyrefunksjon. Røntgenkontrast substans, introdusert i kroppen under studien, utskilles av nyrene. For å forhindre utvikling av nyrepatologi, er det nødvendig å observere et rikelig drikkegruppe.

Sørg for å informere legen din om konstant inntak av medisiner, for eksempel bør antiaggreganter og antikoagulanter kasseres. Hvis det er en sjanse for komplikasjoner fra koagulasjonssystemet, for eksempel blodpropper, er andre legemidler foreskrevet.

Hvis pasienten har en predisponering for allergiske reaksjoner, kan prosedyren utføres under dekning av antihistaminer.

Før prosedyren utføres en allergitest for jodholdig kontrast. Hva er det Innføringen av en liten mengde stoffet for å bestemme overfølsomheten i kroppen. Med introduksjonen, bør en person ikke oppleve en følelse av varme, feber, hodepine, pustevansker. Og også det skal ikke være utslett på huden.

Umiddelbart på sykehuset, før forberedelse på dagen før studien, foreskrives pasienten beroligende terapi for å redusere angst.

Utstyr for koronarografi

Hvordan gjør

Hjertet i hjertet er en invasiv prosedyre, derfor utføres det i et spesielt operasjonsrom i samsvar med alle regler for aseptisk og antiseptisk.

Hvordan er koronar angiografi gjort? Essensen av metoden for koronarangiografi er redusert til innføring i arteriell sengen av et spesielt kateter som når nivået av bihulene i Valsalva. Gjennom det injiseres et kontrastmedium som kommer inn i koronararteriene, som er radiografisk festet.

På bildene vil det bli et bilde av et karet flettet i hjertet.

Det er flere alternativer for innføring av kateteret, men de femorale og radiale tilnærmingene benyttes oftest. Med femoral tilgang er kateteret satt inn i lårbenet, med den radiale - i den radiale arterien.

Punkteringsstedet til femorale arterien

komplikasjoner

Alle komplikasjoner er delt inn i generelle og lokale, forekommer på stedet for innsetting av kateteret.

Generelle komplikasjoner etter innsetting av kateteret i arterien:

 • hjerteinfarkt;
 • rytmeforstyrrelser;
 • utvikling av akutt nyresvikt
 • ulike allergiske reaksjoner;
 • brudd på hjernecirkulasjon;

Lokale komplikasjoner:

 • blødning og blåmerker
 • pseudoaneurysm i projeksjonen av fartøyet.

For å unngå lokale effekter i de fleste tilfeller, følg anbefalingene etter prosedyren.

Hvis studien av kranspulsårene ble utført i en nødsituasjon, vil motorsystemet avhenge av den underliggende sykdommen.

Når du utfører CAG fra femoral tilgang, er det nødvendig å være strengt i stillingen på baksiden og ikke tillate bevegelsen av benet i hofteleddet innen 24 timer.

Hvis koronarangiografien i hjerteskjærene ble utført fra stråleaksessen, observeres det sparsomme motorregimet, men i albueforbindelsen bør armen ikke bøyes. I alle fall trenger du mye å drikke, for bedre fjerning av kontrastmateriale fra kroppen.

Kjernen i prosedyren

Koronar angiografi av hjertet - hva er det? Dette er en røntgenstudie, som gjør det mulig å se blodkarene danner "hjertekransen".

Denne teknikken tillater oss å vurdere med høyeste nøyaktighet følgende:

 • analysere tilstanden til fartøyene;
 • bestemme plasseringen
 • for å bestemme graden av innsnevring av koronararterien.

Under undersøkelsen vises alle resultater på dataskjermen, slik at du kan se bildet i en forstørret mengde. Legen ser i hvilken tilstand fartøyene, om det er sammenstramninger, observerer hvordan blodet beveger seg langs karene til hjertet. Etter diagnose kan du lage et komplett bilde, følge dynamikken i sirkulasjonen og forstå om det er blokkering av blodårer.

Spesielt nyttig er koronar angiografi i følgende tilfeller:

 • for påvisning av medfødt hjertesykdom;
 • før operasjonen på koronarbeinene, fordi du nøyaktig kan bestemme stedet der intervensjonen skal utføres.

La oss vurdere hvilke indikasjoner som finnes for en slik prosedyre.

Indikasjoner for koronarangiografi

Koronarangiografi er nødvendig etter en ikke-invasiv undersøkelse av pasienten og for studier av kliniske symptomer. Uten utnevnelse av behandlende lege, utføres prosedyren ikke, siden den har stor sannsynlighet for komplikasjoner.

Og også en slik diagnostisk teknikk brukes i tilfelle narkotikabehandlingen har vist seg ineffektiv og det er nødvendig å ty til operative metoder.

Så vitnesbyrdet er som følger:

 1. Diagnose av koronar hjertesykdom, som utviklet seg mot en bakgrunn av blokkering og innsnevring av hjertets hjertekarboner.
 2. Ustabil angina som ikke kan helbredes av medisinering. Som regel oppstår en slik sykdom hos pasienter med hjerteinfarkt, så pasientene har problemer med funksjonen av venstre ventrikel.
 3. Postinfarkt angina.
 4. Det er ingen mulighet til å avsløre graden av vaskulær lesjon ved hjelp av andre metoder.
 5. Forberedelse for operasjonen (erstatning av hjerteventilen, korreksjon av medfødte misdannelser, shunting eller stenting).

Hvis hovedangivelsen for koronarangiografi er kirurgi, utføres operasjonen umiddelbart etter undersøkelsen. Svært ofte etter diagnose bestemmer legen om valg av en bestemt type operasjon.

I noen tilfeller utføres koronarografi raskt etter kort tid etter et hjerteinfarkt. Er det noen kontraindikasjoner for denne prosedyren?

Kontraindikasjoner til hjerteinfarkt i hjertet

Det er ingen absolutte kontraindikasjoner. Du kan nekte prosedyren hvis det er gode grunner til dette, fordi diagnostikk er en frivillig prosedyre.

Det er en rekke faktorer som kan påvirke muligheten for å bestå en undersøkelse, nemlig:

 • høy kroppstemperatur;
 • lavt hemoglobin (anemi);
 • Tilstedeværelsen av blødning;
 • lavt nivå av kalium i blodet;
 • dårlig koagulasjon i blodet.

I dette tilfellet anbefales ikke undersøkelsen, slik at pasientens tilstand ikke forverres.

Det er uønsket å gjøre koronarografi til eldre mennesker, og også til pasienter som er allergiske mot kontrastmiddel. Hvis du ikke advarsler legen din om dette problemet, kan du få ubehagelige konsekvenser i form av kløe og utslett. Med en alvorlig allergisk reaksjon er det mulig å få problemer med å puste, senke trykket og til og med anafylaktisk sjokk.

En høy risiko for komplikasjoner under undersøkelsen i følgende tilfeller:

 • Tilstedeværelse av diabetes mellitus;
 • fedme eller mangel på vekt hos pasienten;
 • nyresvikt
 • skade på lungene;
 • hjertesvikt;
 • sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Når det er et akutt behov for koronarangiografi hos slike pasienter, må pasientene først trenge spesiell trening. Hvilke komplikasjoner kan oppstå hvis legenes anbefalinger til diagnosen ikke blir observert?

Komplikasjoner etter koronar angiografi

Eventuelle inngrep på hjertet og blodårene kan få negative konsekvenser for pasienten, selv om diagnosen utføres av en erfaren spesialist.

Men alvorlige komplikasjoner er svært sjeldne.

Koronarangiografi er en smertefri og sikker prosedyre. Sannsynligheten for komplikasjon er 2%. Dødsfall etter prosedyren er funnet hos en pasient for hundre tusen pasienter.

For ikke å risikere og ikke å skade helsen din, er det nødvendig å gjennomgå undersøkelse i henhold til legenes resept og kun med akutt nødvendighet.

Etter en koronar angiografi kan slike komplikasjoner oppstå:

 • hjerteinfarkt;
 • en bristet arterie eller et hjerte;
 • hjerteinfarkt eller hjerneslag på grunn av et stykke blodpropp fra fartøyets vegg;
 • arytmi;
 • blødning;
 • allergi.

Selv om alvorlige komplikasjoner utvikles sjelden, er lokale komplikasjoner ved punkteringsstedet vanligere. Det kan være et hematom, en trombose eller et arterie traume. Hvis en infeksjon oppstår, kan såret bli betent.

Slag og hjerteinfarkt utvikles ganske sjelden. Det er bare legen som kan vurdere sannsynligheten for komplikasjoner før de utfører en diagnose.

Hvordan forberede seg på koronar angiografi

Forberedelse for prosedyren må pasienten begynne på forhånd. På kvelden skal du avstå fra å spise mat og drikke etter 18:00, ellers kan oppkast oppstå under koronar angiografi.

Når det gjelder bruk av narkotika, må du konsultere en lege. I utgangspunktet er det ikke forbudt å bruke medisiner. Unntak er bare forberedelser fra diabetes mellitus. Siden pasienten ikke vil kunne spise før diagnosen, er det ikke nødvendig å senke sukkernivået, fordi indikatorene kan nå et kritisk merke etter prosedyren.

Forbered deg på koronarografi som følger:

 1. En uke før undersøkelsen slutter de å bruke medisiner som fortynner blod.
 2. Diabetikere rådfører en endokrinolog om å ta insulinpreparater.
 3. Alle dekorasjoner og smykker er igjen hjemme, det kan også hende du må fjerne kontaktlinser (hvis pasienten bærer dem).
 4. Pass på å tømme blæren og tarmen før prosedyren.
 5. Et vanlig sett med ting tas til sykehuset: sengetøy, badekåpe, tøfler, tannbørste og pasta, såpe, toalettpapir. Etter prosedyren må pasienten være på sykehuset i 2-3 dager.

Pasienten må rapportere allergi mot medisiner før undersøkelsen begynner, spesielt hvis han har en allergisk reaksjon på alkohol, jod, gummiprodukter, novokain, antibiotika eller røntgenpreparater.

Hvis det utføres en nødkardon angiografi, blir pasienten gitt et EKG (elektrokardiogram).

Dersom prosedyren utføres i henhold til planen, blir det utnevnt en rekke ytterligere undersøkelser, nemlig:

 • klinisk og biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin;
 • analyse for hepatitt markører;
 • screening for HIV og syfilis;
 • ECG;
 • EKG-overvåkning av Holter.

I tillegg kan røntgenstråler bli foreskrevet.

Etter koronarangiografi skal pasienten strengt følge alle legenes anbefalinger slik at komplikasjoner ikke vises. Pasienten er tildelt en hvilemodus, restriksjoner i bevegelse, særlig i bøyningen av lemmen som prosedyren ble utført på. Dette er for å forhindre åpning av blødning på punkteringsstedet. For å unngå forstyrrelser i nyres funksjon, er det nødvendig å konsumere væske i store mengder.

Hvordan er koronar angiografi gjort?

Hvordan utføres koronarografi?

Det er to alternativer for koronar angiografi: planlagt eller nødstilfelle. Før prosedyren gjennomgår en pasient en undersøkelse der det er nødvendig å identifisere blodgruppen og Rh-faktoren.

Prosedyren er helt trygg, men ikke veldig hyggelig. Vanligvis blir det utført på poliklinisk basis, men i noen tilfeller (hvis umiddelbart etter at operasjonen er utført), gjøres det på et kardiologisk sykehus.

Under diagnosen blodårer er en person bevisst, koronar angiografi gjøres under lokalbedøvelse.

Etter innføring av bedøvelse, føler en person ingen smerte eller ubehag. Hvis prosedyren utføres ikke for første gang, kan det punktering området av pasienten føler ubehag: all grunn av det faktum at den smertestillende effekten er mye svakere med gjentatte manipulasjoner på arteriene.

Rekkefølgen for utførelsen av fremgangsmåten:

 • Etter anestesiets virkning i venen, blir det gjennomført en punktering og et spesielt rør settes inn i det, gjennom hvilket alle handlinger utføres.
 • Kateteret går gjennom venene direkte til hjertet. I dette tilfellet skal pasienten ikke oppleve smertefulle opplevelser.
 • Gjennom røret blir det innført et stoff for å utføre røntgenstrålen, som når den inntas sprer seg gjennom alle koronarbeinene.
 • Hele undersøkelsesprosessen vises på skjermen, doktoren tar bilder. Det er på bildene at trombi og steder av innsnevring av blodkar er synlige.
 • Etter diagnose er det punkterte området i karet sutert eller forseglet, så påføres en bandasje.

Under undersøkelsen må puls og blodtrykk måles. Etter at diagnosen er fullført, avgjøres om videre behandling.

Den mest praktiske og trygge for innføring av kateteret er arterien på beinet i lyskeområdet. Men etter prosedyren kan en person ikke stå opp en time og bøye benet.

Når du går inn i kateteret gjennom armen, er det mulig å få en arterie spasm eller trombusdannelse, så denne metoden er risikabelt for pasienten.

Etter koronar angiografi kan røret ikke fjernes, hvis operasjonen utføres etter diagnosen.

Indikasjoner for koronarangiografi

Indikasjoner for koronarografi for hver pasient bestemmes av den behandlende legen. Spesialisten vil henvise deg til å utføre rutine koronar angiografi prosedyre, hvis det er vanskelig å sette en riktig diagnose, og i tilfelle av forhånds diagnosen koronar hjertesykdom, for å finne ut hva slags operasjon er nødvendig: stenting eller bypass operasjon.

Koronarografi kan også utføres i en nødsituasjon, for eksempel i en viss periode etter utviklingen av et hjerteinfarkt.

Kontraindikasjoner til koronar angiografi

100% kontraindikasjoner denne metoden ikke har. Men du vil ikke utføre koronar angiografi hvis du selv nekter, siden denne operasjonen og uten pasientens frivillige samtykke til å utføre det, er det umulig.

Det anbefales ikke å utføre koronar angiografi for personer med feber, anemi, blødning, blødning, lave blodnivåer og blodproppssykdommer. Risikoen for koronarangiografi hos eldre, pasienter med overdreven eller utilstrekkelig kroppsvekt, diabetes mellitus og nyreinsuffisiens, alvorlige lungesmerter er høy nok.

Hvis pasienten er allergisk mot kontrastmiddelet må varsle legen din, vil den unngå mulige komplikasjoner av prosedyren, ellers etter koronar angiografi vil være bivirkninger: utslett, kløe, hevelse, pustevansker, lavt blodtrykk, og i alvorlige tilfeller kan anafylaktisk sjokk begynne.

Når kontrastmediet injiseres i kroppen, kan nyrearbeidet bli svekket. Hos noen pasienter er sannsynligheten for nyreskader betydelig høyere enn hos andre. For eksempel er det personer som har en historie med kronisk nyresvikt, hjertesvikt eller alvorlig diabetes.

Disse pasientene trenger spesiell trening før man starter koronar angiografi på et sykehus.

Forbereder for koronarografi

På kransen på koronarografi, kan du ikke spise, ellers under prosedyren, kan oppkast og kvalme oppstå. Som regel stopper ikke medisinering. Et unntak er et stoff for behandling av diabetes mellitus (insulin). Siden du ikke kan spise, trenger du ikke insulin, ellers vil blodsukkernivået falle dramatisk. I alle fall er det nødvendig å konsultere legen din.

Metode for koronarangiografi

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, spesialisten pierces pasienten med en arterie på armen eller benet hvor et plastrør er plassert - en spesiell "port" for de andre instrumentene. Enhver pasient føler seg smertefull, i tillegg til å administrere et bedøvelsesmiddel, opplever pasienten ikke.

Når hjertets koronarografi ikke utføres for første gang, er ubehagelige opplevelser i administrasjonsområdet mulig, siden analgetika er svakere i samme sone.

Punktstedet er valgt av operasjonslegen, og hver variant av arteriepunktsiden har sine fordeler og ulemper. Som regel gjør de en punktering på beinet (i lyskeområdet). Denne metoden er mer trygg for pasienten og er praktisk for legen.

Med lesjoner i abdominal aorta eller arterier av bena, er det vanskeligere å jobbe med denne tilgangen, og noen ganger er det helt umulig. Ulempen med denne tilnærmingen er at etter koronar angiografi må pasienten ligge i mer enn en time uten å bøye bena.

Inngang gjennom armen vil tillate pasienten å gå rett etter operasjonen, men slik adgang for kirurgen er vanskeligere og risikabelt for pasienten. Under en punktering og innføring av et kateter kan en arteriespasme eller trombose oppstå. I tilfelle det er adgang, er det fare for blødning fra punkteringsområdet etter operasjonen eller under den.

Etter punkteringen settes et spesielt plastrør i aorta - et kateter, det må føres til pasientens hjerteslagarterier. Et spesielt kontrastmiddel innføres gjennom kateteret, som strømmer inn i hjertets arterier fra kateteret.

Kirurgen observerer den gitte prosessen takket være røntgenapparatet og tar bilder etter hvert som stoffet i arteriene fyller seg. Den gjennomsnittlige personen har to store koronararterier: høyre og venstre.

Kateteret er vekselvis satt inn i hver av dem, og bilder av pasientens arterier blir tatt i forskjellige vinkler. Videre evaluerer kirurgen de oppnådde bildene for nærvær av okklusjoner og innsnevringer av koronarbeholdere.

Koronarografi bestemmer den enkelte tilstanden til hjerte-karsystemet og gir legen tilleggsinformasjon som er nødvendig for etterfølgende behandling. Hvis umiddelbart etter slutten av koronarangiografi ikke utføres operasjoner, blir det installerte plastrøret (port) fjernet. Plasser punkteringen sutert eller limt med et spesielt verktøy, eller legen presser arterien med hånden, og bruker en spesiell bandasje.

Anbefalinger for pasienter som gjennomgått koronar angiografi

Etter denne prosedyren anbefaler vi et mildt regime, limbøyningsbegrensning brukt under operasjonen, slik at blødning i punkteringsområdet ikke åpnes. Du trenger mye å drikke, for å forhindre mulige brudd på nyrefunksjon.

Hvis det er skarp smerte i punkteringen, en stor hevelse med blåmerke, alvorlig svakhet, lavt blodtrykk eller kortpustethet, så er det nødvendig å se legen umiddelbart.

Koronar angiografi - indikasjoner

Radiokontraststudiemetode - Kardinal hjerteinfarkt - er den mest pålitelige og nøyaktige diagnosemetoden. Dette er den eneste undersøkelsen som en lege kan bestemme alvorlighetsgraden av sykdommen og bestemme:

 1. om pasienten skal være koblet til sirkulasjonssystemet;
 2. sett inn en stent under ballongangioplasti;
 3. Enten å gjøre eller lage plast av fartøy eller det er mulig å administrere medisinsk behandling.

Koronar hjerte undersøkelse er indisert for personer med følgende patologier:

 • lungeødem;
 • arytmi;
 • endokarditt;
 • arteriell hypertensjon;
 • kardiopulmonal gjenoppliving;
 • ventrikulær rytmeforstyrrelse;
 • angina pectoris;
 • eksfoliering av intima av arterien;
 • hjertesvikt;
 • før operasjonen av hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • smerte bak brystbenet;
 • iskemisk hjertesykdom (IHD).

Koronarografi - kontraindikasjoner

Fordi prosedyren betraktes som en liten operasjon, er det umulig å gjøre det uten samtykke fra pasienten. Absolutt kontraindikasjoner koronarografi har ikke, men det anbefales ikke å utføre det på et lavt nivå av kalium, med anemi eller blødningsforstyrrelser. Siden en kontrastmiddel injiseres under koronar, er det nødvendig å gjennomgå et forsøk på allergi før operasjonen.

I tillegg er det nødvendig å ta hensyn til bivirkningene av fargestoffer: et brudd på nyrefunksjon, spesielt hos pasienter med diabetes mellitus, hjerte- eller nyreinsuffisiens. Slike pasienter er forberedt på koronar kardiografi i en stasjonær innstilling. Med forsiktighet utnevne koronar til eldre, pasienter med signifikante vektfluktuasjoner, med alvorlige patologier i lungene, med magesår.

Koronar angiografi - forberedelse

Koronarangiografi utføres på tom mage for å unngå oppkast, faller inn i lungene av matmasser eller bevissthetstap. I de foregående dagene bør du konsumere mye væske for å forhindre skade på nyrene. Forberedelse for koronarangiografi i avdelingen inkluderer:

 • installasjon av kanylen;
 • om nødvendig, dripinfusjon utføres for å redusere risikoen for nyresvikt;
 • For å unngå unødig angst, er det tillatt før koronar å ta beroligende medisiner;
 • stedet for punkteringen er barbert, renset;
 • For å unngå infeksjon kan ikke barbering gjøres hjemme.

Hvordan utføres koronarografi?

Prosedyren for koronaroskopi utføres under lokalbedøvelse. Legen punkterer lårbenet eller benen på bena / armen, hvor spesielle "porter" (et plastrør som åpner inngangen til de andre nødvendige instrumentene) er installert. Prosedyren for koronarangiografi er smertefri, men hvis den gjentas, kan pasienten føle ubehagelige opplevelser i punkteringsområdet, da anestesi i samme sone blir svakere.

Etterpå settes et kateter inn i aortaen, gjennom hvilket et kontrastmiddel blir introdusert til hjerteslagene. Prosessen overvåkes av kirurgen, og tar bilder i forskjellige vinkler ved hjelp av en røntgenmaskin. Kateteret er plassert vekselvis på venstre og høyre kranspulsår. Etter fjerning er administrasjonsområdet lukket med en spesiell dressing eller sutur. Deretter evaluerer spesialisten de oppnådde bildene for innsnevring av koronarbeinene og tilstedeværelsen av okklusjoner (okklusjoner) i dem.

Koronar angiografi av hjertets kar - konsekvenser

Den mest alvorlige komplikasjonen av aortokoronarografi er komplikasjonen av vaskulær tilgang. Dens lyse symptom er blødning fra arterien på stedet for punkteringen. Frekvensen av vaskulære komplikasjoner i de første dagene etter operasjonen når 12%. Andre konsekvenser etter koronar angiografi:

 1. Hematom. Den dannes etter at blodet er slettet fra arterien. De fleste hematomer under hjertekoronografi er ikke farlig, men mye større kan føre til venetrombose, komprimering av nerver, tap av følsomhet.
 2. Retroperitoneal blødning. En tilstand som truer pasientens liv under koronar angiografi. Faren er at blødning oppdages sent med et fall i blodtrykk, magesmerter, en reduksjon i hemoglobin.
 3. Arterio-venøs fistel. Under koronar angiografi gjøres en punktering, og noen ganger går nålen inn i venen gjennom arterien, noe som fører til fremveksten av en kanal mellom dem. Fistelen er lukket konservativt innen et år.

Hvor ofte kan jeg gjøre koronarografi?

Undersøkelsen av fartøyene kan ikke kalles trygg, derfor, for å unngå risikoen, må pasientene lytte til anbefalingene fra legene. Koronarangiografi av hjertet er foreskrevet så mange ganger som nødvendig i hvert enkelt tilfelle, da doktoren foretar et valg til fordel for en eller annen behandling, inkludert kirurgisk inngrep. Er koronarografi farlig? Risiko er tilstede, men det er mye verre enn ikke å gjennomføre det og få hjerteinfarkt eller død fra dårlig behandling.

Prisen på koronarografi

I Russland er koronarangiografi den vanligste metoden for diagnose i hjertepraksis. Kostnaden avhenger av nivået på klinikken, kvalifikasjonen til personalet, typen smertestillende middel, lengden på oppholdet på sykehuset og mange andre faktorer. Hvis pasienten har en MHI-policy, vil prosedyren være fri for ham. Gjennomsnittlig pris for koronarangiografi i Moskva og regionen varierer fra 8 000 til 30 000 rubler.

Video: Hva er koronarografi og hvordan det er gjort

anmeldelser

Nikolay, 42 år gammel

Jeg kjente ikke hjertekoroniens angiografi - hva det er og hvordan prosedyren skiller seg fra koronarskintigrafi, til jeg ble foreskrevet en rutine. Preparatet var kortvarig, og undersøkelsen av fartøyene varte omtrent en halv time. Under prosedyren følte jeg meg bra, men i to dager var det en sterk svakhet. Prisen for undersøkelse av hjerteskjærene er 19 000 rubler.

Hvordan utføres koronarangiografi, jeg har sett da min mor hadde iskemi. Jeg trodde ikke at jeg måtte gå gjennom denne forferdelige, etter min mening, prosedyre. Jeg forsto at det gir deg mulighet til å se fartøyets tilstand bedre enn andre teknikker, men konsekvensene skremte meg. Imidlertid var undersøkelsen ekstremt enkel, uten smerte og komplikasjoner.

Koronarografi ble gjort til paven straks på mistanke om hjerteinfarkt. Jeg trodde at prosedyren ville være billig, hvis du selvstendig finner katalogen og kjøper rekvisita som trengs for operasjonen i nettbutikken, men legen sa at de ikke har slik praksis. Det er bra at jeg ikke hadde tid til å bestille, fordi prosedyren var billig.

Les Mer Om Fartøyene