Lipidprofil: tolkning av biokjemisk analyse av HDL, normer og patologier

Det er en oppfatning at kolesterol i menneskekroppen er et ganske skadelig stoff. Mange informasjonskilder anbefaler å hele tiden redusere denne figuren i menneskekroppen. Det bør bemerkes umiddelbart at denne oppfatningen er feilaktig, siden det er kolesterol som deltar i mange prosesser av vital aktivitet av humane celler.

LDL anses å være atherogen, og HDL er anti-atherogen

Omgivende mennesker tror at kolesterol er av to typer - "godt" og "dårlig" og med sitt sterke overskudd i kroppen, blir det lagt på vaskulære vegger og fører til katastrofale konsekvenser. La oss se nærmere, hva er lipidprofilen og hvilket nivå av kolesterol er ikke bare trygt, men også nødvendig for en sunn funksjon av kroppen. Og også hvilken laboratorietest bestemmer denne indikatoren i blodet og dens tolkning.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et steroid eller et stoff med høy biologisk aktivitet. Mest produsert i humane leverceller, opptil 50%, blir 20% syntetisert av tarmen. Resten av kolesterolet syntetiseres av binyrene, huden og kjønnene. Og bare opptil 500 mg kolesterol per dag kommer med mat.

Kolesterol har også en rekke funksjoner. Den mest grunnleggende av dem er styrking av cellevegg, produksjon av gallsyre og syntese av steroidhormoner.

LDL - den såkalte "dårlige", faktisk, dette konseptet i medisinsk ordforråd eksisterer ikke, det er mer et husstandsnavn for lav tetthet lipoprotein. Og det er ille at det med overflødig og oksidasjon setter seg opp på innsiden av fartøyet og lukker lumen. Derfor er det nødvendig å overvåke denne indikatoren, spesielt hvis det totale kolesterolet i blodet øker.

HDL kan senkes av flere grunner, for eksempel med underernæring eller dårlige vaner.

Lipoproteiner varierer i størrelse, tetthet og lipidinnhold

HDL - i hverdagen anses som "bra". Den adskiller seg fra lipoprotein med lav tetthet i sin struktur og funksjonelle egenskaper. Hovedfunksjonen er å rense vaskulasjonen fra LDL. På et tilstrekkelig høyt nivå av HDL eller dets norm, blir folk mindre beseiret av aterosklerotiske sykdommer. Hvis HDL blodprøven viser en signifikant reduksjon i disse, antas det å være atherosklerose og foreskrive flere studier for å bekrefte diagnosen.

Lipidprofil

Dette er en spesiell biokjemisk blodprøve. Studien omfatter utformingen av lipider (fett) for individuelle komponenter. Ved hjelp av denne analysen kan du overvåke indikatorene og gå til spesialisert medisinsk behandling i tide for eventuelle patologiske abnormiteter. Slike biokjemiske analyser inkluderer:

 1. Kolesteroltal eller kolesterol - er en av hovedindikatorene for tilstanden av fettbalanse i menneskekroppen. Produsert i leveren celler.
 2. HDL (høy tetthet lipoproteiner) - levere kolesterol til leveren fra vaskulærmuren med overskudd.
 3. LDL (low density lipoproteins) - er en bærer av kolesterol fra leveren til arteriene, med overskytende avgjør på vaskulærmuren.
 4. TG (triglyserider) er nøytrale lipider.

Selv i denne studien beregnes atherogenicitetskoeffisienten (CA), bestemmer predisponering for aterosklerose. Så, kalt forholdet mellom HDL og LDL.

Indikasjoner for analyse

I noen vaskulære sykdommer øker nivået av LDL i blodet betydelig, det kan snakke om aterosklerose og samtidige sykdommer. Mest sannsynlig vil generelt kolesterol økes. Og indeksen av HDL, som er ansvarlig for prosessen med kolesterols omdannelse til galle og fjerner kolesterolplakk fra veggene i blodårene, faller betydelig i blodet.

Lipidprofilen foreskrives ofte dersom det er risiko for å utvikle koronar hjertesykdom.

Blodprøven for lipidprofil er tildelt personer som tilhører "risikogruppen" og har noen av følgende sykdommer:

 • iskemisk hjertesykdom;
 • lever og bukspyttkjertel;
 • kronisk pankreatitt;
 • fedme, mat opprinnelse;
 • hypertyreose;
 • alkoholisme;
 • myelom;
 • sepsis;
 • gikt.

En annen lipidprofil er foreskrevet for barn, men også for visse sykdommer, for eksempel med diabetes mellitus eller med arvelig disposisjon til en fettmetabolismeforstyrrelse.

Tolkning av analysen

Lipidogram gjør det mulig å oppdage brudd på lipidmetabolismen

I medisinsk praksis er det visse standarder for å vurdere lipidprofilen. Det er også verdt å merke seg at i forskjellige laboratorier kan normene for biokjemi i blod variere noe, dette skyldes bruk av forskjellige sett og reagenser for studien. Ved avkodning av analysen tas vekt og alder av pasienten i betraktning.

Dekrypteringen av denne laboratorieundersøkelsen bør kun gjøres av en lege, det er han som kan korrekt vurdere situasjonen og, om nødvendig, utnevne tilstrekkelig og rettidig behandling. Legen bør også korrelere resultatet av analysen med pasientens individuelle egenskaper og hans anamnese. La oss si et nylig hjerteinfarkt eller ta medisiner.

Hva kan forårsake en økning i LDL?

Økt LDL kan forekomme i visse nyre- og leversykdommer, på grunn av ubalanse i HDL. Og også risikofaktorene for å øke "dårlig" kolesterol inkluderer: røyking, alkoholmisbruk, overeating, mangel på fysisk aktivitet eller mangel på mosjon, galstasis. For å redusere eller vedlikeholde LDL må du ty til en sunn livsstil og riktig ernæring.

Forberedelse for analyse

Før du donerer blod til lipidprofilen, bør du avstå fra å spise i 12 timer

For å oppnå et korrekt og informativt analyseresultat er pasientens forberedelse en forutsetning for pasienten. Blodprøvetaking kommer fra venen og er nødvendig på tom mage. Det er nødvendig å nekte mat 8 timer før endringen, eller bedre for alle 12. Middagen skal være veldig lett og bestå hovedsakelig av fiber, unntatt fett kjøtt, alle slags pølser og røkt produkter. Siden dette vil føre til sykdommen i blodserumet og analysen vil være feil. Det bør også avstå fra å ta kaffe og alkohol på kvelden, ikke røyk minst to timer før bloddonasjon. Hvis medisiner brukes, er det bedre å ikke ta dem før du gir testen. Og hvis det er uønsket, er det nødvendig å advare legen om deres opptak.

Hva er fordelene med lipider?

Lipid metabolisme er svært viktig for den sunne funksjonen av menneskekroppen. Hovedfunksjonen til metabolisme er spaltning, absorpsjon og absorpsjon av fett i tarmkanalen. Et svært viktig faktum er at lipider aktivt deltar i syntesen av mannlige og kvinnelige hormoner. Derfor kan ethvert brudd på fettbalanse føre til problemer med det reproduktive systemet. Med normal lipidprofil produserer binyrene nok vitamin D. Også når denne indikatoren brytes i blodet, blir immuniteten til en person betydelig redusert.

HDL - lipoproteiner med høy densitet ("godt kolesterol")

Lipider er fett som ikke oppløses i vann, så de er ikke til stede i den rene formen i blodet, siden de ikke kan bevege seg og transporteres sammen med blodet.

Derfor har naturen fått en sammenhengende substans, der fett får oppløselighet i blodet og større mobilitet, dette er lipoproteiner (eller lipoproteiner). De er et kompleks som består av fett og proteiner, utseende som en myk voksartsmasse som finnes i nesten alle deler av kroppen, og er en del av cellestrukturene. For mange er dette stoffet mer kjent som kolesterol.

Det er ikke nok å kjenne et enkelt konsept, for diagnostiske formål, eksperter analyserer tilstanden til underklasser og fraksjoner av denne komplekse forbindelsen. En slik undergruppe er høy tetthet lipoprotein (eller HDL). I dag vil vi fortelle deg hva som er lpvp i den biokjemiske analysen av blod, som signaliseres av avvik, og hvilken norm er akseptabel for en sunn person.

Hvilket kolesterol er bra, og hva er dårlig?

Som om det kan høres overraskende for noen, men kolesterol er ikke alltid bringe kroppen skade, de tillatte mengdene er det også nødvendig for kroppen å bygge cellemembraner, å delta i metabolske prosesser, utvikling av kjønnshormoner, og mer.

Forskere har lenge siden begynt å dele kolesterol i "dårlig" og "bra". Dårlig, vi går vanligvis sammen med mat, sammen med stekte pølser, pølser, hermetikk, røkt mat, hurtigmat, majones og annen veldig fett og tung mat. Dette betyr ikke at det ikke er nødvendig av kroppen i det hele tatt, det er i stand til å støtte og stimulere immunsystemet godt, men bare når det er i en akseptabel mengde.

Godt, nyttig kolesterol er produsert av menneskekroppen for å bekjempe negative partikler og normalisere viktige prosesser.

Dette er betraktet høy tetthet lipoproteiner. Det bidrar til å drive farlige stoffer tilbake til leveren for behandling, gir byggesteinene i celler, hjelper til å etablere produksjon av hormoner av binyrene, annet enn det som er ansvarlig for psyko-emosjonelle tilstand, hindrer forekomst av depressive tilstander og plutselige humørsvingninger. Hvis du snakker språket i husstanden, er HDL et "godt" kolesterol. Hvis derfor HDL er senket, er dette absolutt ikke er et godt tegn, i dette tilfellet til tider øker risikoen for aterosklerose, hjerteinfarkt, slag og andre. Karsykdommer.

Således har lipoproteiner med høy og lav tetthet nesten motsatte funksjoner og slags effekt på kroppen, og derfor er diagnostisk verdi av disse substansene forskjellige.

Norm av HDL

For å vurdere mulig risiko for hjerte-ischemi eller myokardialt infarkt, aterosklerose eller forekomsten av blodpropper, så vel som å velge riktig taktikk behandling, blir kardiologer, indre og endocrinologists ofte foreskrevet for pasienten biokjemiske blod.
Normen for lipoproteiner kan variere for personer av forskjellig aldersgruppe og kjønn. Det normale nivået av HDL for en sunn person er:

 • for barn:
 • opptil 5 år, 0,98-1,94 mmol / l;
 • 5-10 år, 0,93-1,94 mmol / l;
 • 10-15 år, 0,96-1,91 mmol / l;
 • mer enn 15 år, 0,91 - 1,63 mmol / l.
 • for voksne:
 • fra 20 år, 0,78-2,04 mmol / l;
 • fra 30 år, 0,72-1,99 mmol / l;
 • fra 40 år-0,7-2,28 mmol / l;
 • fra 50 år-0,72-2,38 mmol / l;
 • etter 60-65 år, 0,78-2,48 mmol / l.

Det skal bemerkes at indikatorens norm kan avvike noe, avhengig av laboratoriet der studien utføres.

HDL er normalt hos menn, litt lavere enn hos kvinner. En indeks på mindre enn 1,036 mmol / l for menn og 1,30 mmol / l for kvinner, gir legen til å tro at høytthetskolesterol er under den tillatte frekvensen, noe som betyr at risikoen for hjerte-og karsykdommer er mye høyere.

Ofte for å vurdere den potensielle risikoen for å utvikle iskemi, analyserer leger høytrykks-lipoproteinkolesterolet
i forhold til totalt antall kolesterol i blodet. For dette ble en atherogenitetskoeffisient opprettet, som viste balansen mellom "godt" og totalt kolesterol.

SC = Samfunn. HDL / HDL kolesterol.

Normalt bør denne koeffisienten ligge i området 2-2,5 (for nyfødte - ikke mer enn 1, for menn etter 40 år, ikke mer enn 3,5).

Kolesterol lpvp senket, hva betyr det?

Nivået på nyttig kolesterol i blodet kan avvike fra normative verdier, av forskjellige årsaker, for eksempel underernæring, dårlige vaner, livets rytme, etc.

Men kolesterol lpvp kan senkes og for de patologiske grunnene er de:

 • arteriosklerose av blodkar;
 • endokrine sykdommer og lidelser;
 • gallestein;
 • lever- og nyresykdommer: cirrhosis, nefrotisk syndrom, etc.;
 • hyperlipoproteinemia type IV;
 • og andre smittsomme sykdommer i akutt stadium.

Å senke nivået av "godt" kolesterol kan skyldes langvarig bruk av visse stoffer, led av alvorlig stress eller akutt infeksjon. I dette tilfellet blir pasienten tildelt en gjentatt studie etter ca. 1,5-2 måneder.

Høy tetthet lipoproteiner økes, hva betyr dette?

Etter å ha studert informasjon om HDL, kanskje du tror at jo høyere hastigheten er en heldig tegn for kroppen, fordi dette stoffet hindrer dannelse av overflødig kolesterol, og dermed reduserer risikoen for kolesterol plakk og utvikling av ulike plager. Dette er sant, men ikke alltid. Hva er LDL-kolesterol?

Ja, selvfølgelig, hvis høydensitets lipoproteiner heves i blodet, sier leger at sannsynligheten for å utvikle iskemi (IHD) er minimal. "Nyttige" komponenter er mer enn nok, og de utfører sitt arbeid aktivt. Men når kolesterol LDL er forhøyet betydelig, er det grunn til å mistenke noen forstyrrelser i kroppen. Det er noen patologiske forhold, de inkluderer:

 • arvelig økning av lipoproteiner i blodet - hyperlipoproteinemi;
 • biliær (primær) skrumplever i leveren;
 • hepatitt i kronisk form;
 • alkoholisme eller annen form for kronisk forgiftning av kroppen.

Jeg vil også merke at det er noen faktorer som kan påvirke resultatet, og provosere en økning i indikatoren, for eksempel:

 • Graviditetstid (derfor anbefales det å ta testen ikke før, etter 6-8 uker etter fødselen);
 • tar statiner, østrogener, fibrater, holisticraminer eller insulin.
til innholdsfortegnelsen ↑

Hvordan øke LDL kolesterol?

Som vi har sagt, en unik funksjon av HDL-kolesterol fraksjonen er at det er mer kompakt og er i stand til å overføre kolesterolet "overskuddet" av organer og blodårer tilbake til leveren, det er der det vil deretter utskilles fra kroppen. Forskere har vist at økningen i HDL bare 0,02 mmol / l reduserer risikoen for hjerteanfall ved mer enn 3%.

Derfor begynte Internett ofte å stille et spørsmål, hvordan å øke godt kolesterol og redusere det dårlige.

Det skal forstås at uttrykkene "dårlig" og "godt" kolesterol brukes til en mer tilgjengelig forklaring på problemet for pasienter. Vel, og basert på egenskapene til forskjellige underkategorier av kolesterol.

Så, for å øke nivået av nyttig kolesterol, må du først og fremst følge anbefalingene for å redusere LDL, dvs. "dårlig" kolesterol. For dette trenger du:

 • redusere inntaket av mettede transfett, de er vanligvis i maksimumsbeløpet som finnes i produkter av animalsk opprinnelse (kjøtt, fett, fløte, smør...);
 • For å redusere daglig inntak av kalorier, ville det beste alternativet være å inkludere i menyen fiberrike grønnsaker, bær og frukt;
 • For å øke fysisk aktivitet er det et spørsmål om nyttige gymnastikk- og kardio-øvelser;
 • overgi dårlige vaner;
 • Ta regelen med å drikke grønn te, den inneholder stoffer polyfenoler, som bidrar til å redusere det totale nivået av kolesterol, mens økende lpvp. Tranebærjuice har lignende egenskaper.

Fremtiden blir du ikke overhalet av en hel "bukett" av sykdommer og problemer med blodårene, tenk på helsen din og se på kostholdet ditt nå!

High-density lipoprotein (HDL) - hva er det?

Noen ganger, når man undersøker lipidspektret, er det funnet at nivået av HDL er forhøyet eller redusert: hva betyr det? I vår gjennomgang vil vi analysere hva som er forskjellene mellom høy tetthet og lavdensitetslipoproteiner, med hvilke avvikene i analysene til den første fra normen er relatert, og hvilke metoder for økning der eksisterer.

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterol - fettlignende stoff i menneskekroppen, som har en trist berømmelse. Det er mye medisinsk forskning om farene ved denne organiske forbindelsen. De forbinder alle høyt kolesterol og en formidabel sykdom som aterosklerose.

Aterosklerose er en av de vanligste sykdommene hos kvinner etter 50 år og menn etter 40 år. I de senere år er patologi funnet hos unge mennesker og til og med i barndommen.

Aterosklerose er karakterisert ved dannelsen av den indre vegg av blodkarene i kolesterol avleiringer - aterosklerotisk plakk som i vesentlig grad begrense hulrommet i arterien og forårsaker en forstyrrelse på blodtilførsel til indre organer. Først og fremst, de systemene som lider mye arbeid og trenger regelmessig inntak av oksygen og næringsstoffer-kardiovaskulær og nervøs, lider mest.

Vanlige komplikasjoner av aterosklerose er:

 • disirkulatorisk encefalopati;
 • ONMIK for iskemisk type - hjerneslag
 • iskemisk hjertesykdom, angina pectoris;
 • akutt myokardinfarkt;
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nyrene, underlempene.

Det er kjent at hovedrollen i dannelsen av sykdommen spiller et økt nivå av kolesterol. For å forstå hvordan aterosklerose utvikler, må du lære mer om biokjemien til denne organiske forbindelsen i kroppen.

Kolesterol - Et stoff av fettliknende struktur, klassifisert ved kjemisk klassifisering som fettalkoholer. Når du nevner den skadelige effekten på kroppen, ikke glem de viktige biologiske funksjonene som dette stoffet utfører:

 • styrker den cytoplasmatiske membranen i hver celle i menneskekroppen, gjør den mer elastisk og holdbar;
 • regulerer permeabiliteten av cellevegger, forhindrer penetrering av visse toksiske stoffer og lytiske gifter i cytoplasmaen;
 • er en del av binyrene produksjonen - glukokortikosteroider, mineralocorticoider, kjønnshormoner;
 • deltar i syntese av gallsyrer og vitamin D av leverceller.

Det meste av kolesterolet (ca 80%) produseres i kroppen av hepatocytter, og bare 20% kommer med mat.

Planteceller er mettede lipider er fri, slik at alle eksogene kolesterol i kroppen kommer som en del av animalsk fett - kjøtt, fisk, fjærkre, melk og melkeprodukter, egg.

Endogent (eget) kolesterol syntetiseres i leverceller. Det er uoppløselig i vann, derfor transporteres det til målceller av spesielle proteinbærere-apolipoproteiner. Den biokjemiske kombinasjonen av kolesterol og apolipoprotein ble kalt lipoprotein (lipoprotein, LP). Avhengig av størrelse og funksjoner er alle LPer delt inn i:

 1. Svært lavdensitets lipoproteiner (VLDL, VLDL) - den største brøkdel av kolesterol, som hovedsakelig består av triglyserider. Deres diameter kan nå 80 nm.
 2. Low-density lipoproteins (LDL, LDL) er en proteinfettpartikkel bestående av et apolipoproteinmolekyl og en stor mengde kolesterol. Den gjennomsnittlige diameteren er 18-26 nm.
 3. High density lipoproteins (HDL, HDL) - den minste brøkdel av kolesterol, hvis partikkeldiameter ikke overstiger 10-11 nm. Volumet av proteindelen i blandingen er mye høyere enn fettinnholdet.

Lipoproteiner med svært lav og lav tetthet (LDL - spesielt) refererer til atherogene kolesterolfraksjoner. Disse volumetriske og grove partiklene beveger seg nesten ikke langs periferfartøyene og kan "miste" en del av fettmolekylene under transport til målorganene. Slike lipider er avsatt på den indre overflate av beholderveggene, styrking av bindevev, og deretter forkalkninger og danner en moden aterosklerotisk plakk. For evnen til å provosere utviklingen av aterosklerose kalles LLNV og VLDLP "dårlig" kolesterol.

Lipoproteiner med høy tetthet, tvert imot, er i stand til å rense fartøyene fra fettavsetninger som akkumulerer på overflaten. Liten og rask, de fanger lipidpartikler og transporterer dem til hepatocytter for videre behandling i gallsyrer og utskillelse gjennom fordøyelseskanalen. For denne egenskapen kalles HDL-kolesterol "bra".

Dermed er ikke alt kolesterolet i kroppen dårlig. Ved muligheten for utvikling av aterosklerose i en individuell pasient taler ikke bare en indikator av x (total kolesterol) i blodprøven, men forholdet mellom LDL og HDL. Den ovennevnte første fraksjon og under - For det andre, sannsynligheten for å utvikle dyslipidemi og dannelsen av aterosklerotiske plakk i den vaskulære vegg. Det omvendte forholdet er også gyldig: en økt HDL-indeks kan betraktes som en lav risiko for aterosklerose.

Hvordan forberede seg på analysen

Blodprøven kan utføres både som en del av et lipidogram - en omfattende undersøkelse av fettmetabolismen i kroppen og uavhengig. For å gjøre testresultatet så pålitelig som mulig, bør pasientene følge følgende anbefalinger:

 1. Lipoproteiner med høy tetthet undersøkes strengt på tom mage, om morgenen (omtrent fra kl. 08.00 til 10.00).
 2. Det siste måltidet skal være 10-12 timer før levering av biomaterialet.
 3. 2-3 dager før undersøkelsen, unntatt fra kostholdet alle fettfri mat.
 4. Hvis du tar medisiner (inkludert vitaminer og biologiske kosttilskudd), må du forsikre legen din om det. Kanskje han vil råde deg til ikke å drikke pillene i 2-3 dager før testen. Spesielt påvirker resultatene av testinntaket av antibiotika, hormoner, vitaminer, omega-3, NSAID, glukokortikoider etc.
 5. Ikke røyk minst 30 minutter før testen.
 6. Før du går inn i blodprøverommet, sitte i 5-10 minutter i et stille miljø og prøv å ikke være nervøs.

For å bestemme nivået av høy tetthet lipoproteiner, er blod fra venen vanligvis tatt. Prosedyren tar et til tre minutter, og resultatet av analysen vil være klar neste dag (noen ganger - noen timer senere). Sammen med de mottatte dataene, er referanse (normale) verdier akseptert i dette laboratoriet vanligvis angitt på analysen skjemaet. Dette gjøres for å gjøre det enklere å dekode den diagnostiske testen.

Legene anbefaler regelmessig å donere blod for å bestemme total kolesterol for alle menn og kvinner i alderen 25-35 år. Selv ved normale verdier av lipidogrammet, bør testen gjentas hvert 5. år.

Priser på HDL

Og hva skal være nivået av høy tetthet lipoproteiner i en sunn person? Normen hos kvinner og menn i denne brøkdel av kolesterol kan være forskjellig. Standardverdiene for lipidogrammet er vist i tabellen under.

Ifølge NICE-undersøkelsen øker risikoen for en akutt vaskulær ulykke (hjerteinfarkt, hjerneslag) med 25% av en 5 mg / dl reduksjon i lipoproteinivået i høy tetthet.

For å vurdere risikoen for å utvikle aterosklerose, så vel som akutte og kroniske komplikasjoner, er det viktig å vurdere forholdet mellom høy tetthetslipoproteiner og totalt kolesterol.

Hvis HDL senkes mot en bakgrunn av høye nivåer av atherogene lipider, er det sannsynlig at pasienten allerede har aterosklerose. Jo mer uttalt fenomenene dyslipidemi, desto mer aktivt er det dannelsen av kolesterolplakk i kroppen.

Hva betyr dette?

Økningen er ikke diagnostisert så ofte. Faktum er at maksimal konsentrasjon av denne fraksjonen av kolesterol ikke eksisterer: jo mer densitets lipoproteiner i kroppen, jo lavere er risikoen for atherosklerose.

I unntakstilfeller er det grove brudd på stoffskiftet av fett, og HDL økes betydelig. Mulige årsaker til denne tilstanden er:

 • arvelig dyslipidemi;
 • kronisk hepatitt;
 • cirrhotic endringer i leveren;
 • kronisk forgiftning;
 • alkoholisme.

I dette tilfellet er det viktig å begynne behandling av den underliggende sykdommen. Spesifikke tiltak for å redusere nivået av HDL i medisin er ikke utviklet. Det er denne delen av kolesterol som kan rense blodårene fra plakk og gir forebygging av aterosklerose.

Hva dette betyr er en lavere verdi

Lavt nivå av HDL i kroppen skjer mye oftere enn høyt. Denne avviket fra analysen fra normen kan skyldes:

 • diabetes mellitus, hypothyroidism og andre hormonelle lidelser;
 • kroniske leversykdommer: hepatitt, cirrhosis, cancer;
 • Nyrens patologi;
 • arvelig (genetisk bestemt) type IV hyperlipoproteinemi;
 • akutte smittsomme prosesser;
 • overskytende inntak av atherogene kolesterolfraksjoner sammen med mat.

Det er viktig å eliminere de eksisterende årsakene, og om mulig øke konsentrasjonen av HDL-kolesterol til riktig nivå. Hvordan gjør vi det, vil vi vurdere i avsnittet nedenfor.

Hvordan øke HDL

Øk innholdet av høy tetthetslipoproteiner i blodkassen, hvis du utfører et sett med tiltak for å korrigere diett, livsstil og normalisering av kroppsvekt. Hvis dyslipidemi skyldes noen sykdommer i indre organer, bør disse årsakene elimineres om mulig.

Korreksjon av en livsstil

Livsstil er det første som bør være oppmerksom på pasienter med lavt HDL nivå. Følg anbefalingene fra leger:

 1. Eliminer dårlige vaner fra livet ditt. Nikotin sigaretter har en skadelig effekt på innsiden av karene, og fremmer avsetningen av kolesterol på overflaten. Alkoholmisbruk påvirker negativt stoffskiftet og ødelegger leverceller, hvor lipoproteiner vanligvis dannes. Avslag fra røyking og alkoholholdige drikkevarer vil øke HDL-kolesterolet med 12-15% og redusere atherogene lipoproteiner med 10-20%.
 2. Kjemp med overdreven kroppsvekt. Fedme legemiddel som kalles patologisk tilstand i hvilken den BMI (relativ verdi, noe som gjenspeiler forholdet mellom pasientens vekt og høyde) er større enn 30. Overvekt - er ikke bare en ekstra byrde på hjertet og blodkarene, men også en av årsakene til vekst i totalkolesterol på grunn av sin aterogene fraksjoner. Nedgangen i LDL og VLDL kompenserer for normaliseringen av nivået av høy tetthet lipoproteiner. Det er bevist at et tap på 3 kg vekt fører til en økning i HDL-C ved 1 mg / dl.
 3. Gjør en lege trening. Det er bedre hvis det svømmer, går, pilates, yoga, danser. Den slags fysisk aktivitet bør næres med all ansvar. Det bør bringe positive følelser til pasienten og ikke øke byrden på hjertet og blodårene. Ved alvorlig somatisk patologi bør pasientens aktivitet forlenges gradvis, slik at kroppen tilpasser seg den daglige økende belastningen.

Og, selvfølgelig, besøk legen regelmessig. Felles arbeid med terapeuten vil tillate å normalisere den forstyrrede metabolismen raskere og mer effektivt. Ikke overse den tildelte terapeut deltakelsen for passering av medisinsk undersøkelse, for å bli testet for lipid en hver 3-6 måneder, og inspisere årene i hjertet og hjernen i tilfelle tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til disse organene.

Terapeutisk diett

Ernæring er også viktig for dyslipidemi. Prinsippene for terapeutisk diett, som gjør det mulig å øke HDL-nivået, inkluderer:

 1. Maten er fraksjonalt (opptil 6 ganger om dagen), i små porsjoner.
 2. Daglig kalori mat bør være tilstrekkelig til å gjøre opp for energi, men ikke overflødig. Gjennomsnittlig verdi er på nivået 2300-2500 kcal.
 3. Den totale mengden fett som kommer inn i kroppen gjennom dagen, bør ikke overstige 25-30% av den totale kalorien. Av disse er de fleste anbefalt for umettede fettstoffer (lavt i kolesterol).
 4. Utelukkelse av produkter med høyest mulig innhold av "dårlig" kolesterol: fett, bifffett; biprodukter: hjerne, nyre; krydret varianter av ost; margarin, kulinarisk fett.
 5. Begrensning av produkter som inneholder LDL. For eksempel anbefales kjøtt og fjærfe ikke oftere 2-3 ganger i uken med et hypo-kolesterol diett. Det er bedre å erstatte det med vegetabilsk protein av høy kvalitet - soya, bønner.
 6. Tilstrekkelig fiberinntak. Frukt og grønnsaker bør bli grunnlaget for pasienter med aterosklerose. De har en gunstig effekt på arbeidet i mage-tarmkanalen og har en indirekte effekt på å øke produksjonen av HDL i leveren.
 7. Inkludering i det daglige kostholdet av kli: havre, rug, etc.
 8. Inkludering i kostholdet av produkter som øker nivået av HDL: oljeholdig sjøfisk, nøtter, naturlige vegetabilske oljer - oliven, solsikke, gresskarfrø, etc.

Å øke HDL er mulig og ved hjelp av biologisk aktive kosttilskudd som inneholder omega-3 - flerumettede fettsyrer, rik på "eksogent" godt kolesterol.

Ifølge statistikk lider om lag 25% av verdens befolkning over 40 år av atherosklerose. Fra år til år øker forekomsten blant unge i alderen 25-30 år. Krenkningen av fettmetabolismen i kroppen er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming og rettidig behandling. Og endringer i nivået av HDL i analysene bør ikke etterlates uten en spesialists oppmerksomhet.

HDL kolesterol

I mennesker spiller kolesterol (aka kolesterol) en viktig rolle i stoffskiftet, er en del av strukturen til mange celler i kroppen. Imidlertid er det "gode" og "dårlige" fraksjoner av dette elementet som har forskjellige effekter på menneskers helse. Med en økning i mengden kolesterol i blodet øker risikoen for hjerteinfarkt.

Hva er høy tetthet lipoprotein

Det meste av stoffet produseres av legemet i leveren (ca. 80%), resten skyldes inntaket med mat. Kolesterol er involvert i dannelsen av hormoner, gallsyrer, cellemembraner. Elementet selv er dårlig løselig i væsken, så det dannes en proteinhylse rundt den, som består av apolipoproteiner (et spesielt protein).

Denne forbindelsen kalles lipoprotein. Flere typer blod sirkulerer gjennom menneskets kar, som har vist seg forskjellige på grunn av de forskjellige proporsjonene av elementene som utgjør sammensetningen:

 • VLDL - svært lav tetthet av lipoproteiner;
 • LDL - lav tetthet av lipoproteiner;
 • HDL - en høy tetthet av lipoproteiner.

Sistnevnte inneholder lite kolesterol, består nesten av proteindelen. Hovedfunksjonen til HDL-kolesterol er transport av overskytende kolesterol til leveren for behandling. Denne typen stoff kalles bra, den står for 30% av blodkolesterolet. Overskudd av LDL provoserer dannelsen av høye kolesterol plakk, som, når opphopning i arterier og vener føre til hjerteinfarkt, slag.

Blodtest for kolesterol

For å bestemme nivået på kolesterol er det nødvendig å bestå en biokjemisk blodprøve, som bestemmer innholdet av HDL og LDL. Studien er laget som en del av lipogrammet. Det anbefales å gjøre det til alle mennesker over 20 år minst en gang hvert 5. år. Hvis pasienten er foreskrevet et fettfattig kosthold, bør medisiner donere blod til analyse, oftere for å overvåke effekten av behandlingen.

Hvordan ta

En blodprøve for totalt kolesterol krever noe preparat før levering. For å få de riktige indikatorene må du følge disse reglene:

 • gjerdet må utføres om morgenen;
 • begrense fete matvarer i 2-3 dager før prosedyren
 • Det siste måltidet skal være 8 timer før testen.
 • unngå fysisk anstrengelse, følelsesmessig stress;
 • slutte å røyke minst 30 minutter før testen.

transkripsjon

Resultatene av analysene viser total mengde kolesterol i blodet, innholdet av triglyserider, som påvirker lipidprosesser, og HDL, LDL. Det kan sies at forholdet mellom dårlig og godt kolesterol bestemmer sannsynligheten for å utvikle vaskulær sykdom. Denne verdien kalles atherogenitetsindeksen eller koeffisienten. I resten er det en spesifikk liste over indikatorer på nivået av LDL og HDL i blod av kvinner, menn av forskjellige aldre:

LDL kolesterol, mmol / l

HDL kolesterol, mmol / l

Koeffisienten av atherogenicitet økes

Denne konklusjonen når dekoding indikerer sannsynligheten for hjertesykdom, kolesterolplakk, innsnevring av lumen av karene, noe som fører til et hjerneslag, et hjerteinfarkt. I dette tilfellet råder "dårlig" kolesterol over "godt" kolesterol. For å beregne koeffisienten av atherogenicitet er det nødvendig å trekke fra den totale mengden HDL-kolesterol og dele resultatet som er oppnådd igjen i nivået av HDL. Årsaken til utviklingen av en økt indikator er:

 • leversykdom i alvorlig form;
 • arvelighet;
 • Nyresvikt (kronisk);
 • ubehandlet diabetes mellitus;
 • kolestase;
 • betennelse i nyrene i kronisk form, noe som fører til nefrotisk syndrom.

Atherogenismens koeffisient er senket

Dette er gode nyheter, i dette tilfellet er risikoen for å utvikle kolesterolplakk, blokkeringer, hjerteinfarkt eller hjerneslag ekstremt lavt. Dette faktum har ingen diagnostisk verdi og betyr at det er økt HDL-kolesterol, som ikke utgjør noen fare for menneskers helse. Når behandling alltid prøver å bringe indeksen for atherogenicitet til normal eller å senke den.

Norm av HDL

Den normale verdien for godt kolesterol er ikke den riktige formuleringen. Det akseptable nivået for denne fraksjonen varierer fra sak til sak og bestemmes individuelt for en person. Sannsynligheten for å utvikle kardiovaskulære sykdommer påvirkes av mange faktorer som bør studeres individuelt for hver pasient. HDL-kolesterol på lavt nivå gir nøyaktig risiko for atherosklerose. Ifølge generell statistikk er det mulig å vurdere risikoen for utvikling hos voksne i henhold til følgende indekser:

 1. Høy sannsynlighet for utvikling av aterosklerose hos menn på 10 mmol / l, hos kvinner - 1,3 mmol / l, uten å ta hensyn til de medfølgende faktorene.
 2. Den gjennomsnittlige sannsynligheten for atherosklerose vil være 1,0-1,3 mmol / l hos menn og 1,3-1,5 mmol / l hos kvinner.
 3. Den lave sannsynligheten for atherosklerose hos mennesker vil være på 1,55 mmol / l.

Hvordan øke godt kolesterol hvis HDL senkes

I forskjellige perioder kan en person ha en annen prosentandel av HDL-kolesterol. Derfor er en enkelt blodprøve ikke en indikator på "vanlig" mengde kolesterol. Dette indikerer behovet for å kontrollere nivået av stoffet regelmessig dersom det er frykt for økning. Endringer kan forekomme over en kort periode, kalt dette - svingninger i kolesterolets metabolisme. For å øke indeksen for HDL bør du:

 • utelukke kortikosteroider, anabole steroider, androgener;
 • unngå stressende situasjoner;
 • ta statiner, fibrater, kolestyramin, fenobarbital, insulin, østrogen.

Lær mer om LDL-hva er det som å ta en analyse.

Video om dårlig og godt kolesterol

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

High-density lipoprotein (HDL): normal, forhøyet, senket

Forskere har lenge delt kolesterol (kolesterol, kolesterol) i "dårlig" og "bra". Den sistnevnte typen inkluderer høy tetthet lipoproteiner, som kan ses i analysevilkårene under forkortelse av HDL. Deres hovedfunksjon er omvendt transport av frie lipider fra vaskulærsengen til leveren for den etterfølgende syntese av gallsyrer.

Lipoproteiner (lipoproteiner) i deres sammensetning kombinerer lipider (fett) og proteiner. I kroppen spiller de rollen som "bærere" av kolesterol. Naturlig fettalkohol i blodet oppløses ikke. Siden det er nødvendig for alle celler i kroppen, blir lipoproteiner brukt til transport.

Lav HDL er en alvorlig fare for fartøyene, da det øker risikoen for atherosklerose. Forverringen av nivået er forbundet med årsaken til hjertesykdom, diabetes, problemer med lipidmetabolisme. Dataene er av interesse for spesialister av enhver profil - terapeuter, kardiologer, endokrinologer.

Typologi av lipoproteiner

Det finnes 3 typer lipoproteiner: høy, lav og svært lav tetthet. De varierer i forholdet mellom konsentrasjonen av protein og kolesterol. Umodne HDL (høydensitetslipoproteiner) inneholder en betydelig prosentandel protein og et minimum av kolesterol.

Formelen for HDL består av:

 • Proteiner - 50%;
 • Gratis xc - 4%;
 • Ethers HS - 16%;
 • Griglyserider - 5%;
 • Fosfolipider - 25%.

Bilags fosfolipid membran i form av en kule som er tilpasset til å laste ned den fri kolesterol, også kalt "gode" kolesterolet, fordi kroppen er det viktig: det hjelper til å bli kvitt den såkalte "dårlige" kolesterol ved å ekstrahere det fra perifere vev til transport til leveren, etterfulgt av behandling og innfall med galle.

Det høyere nivå av effektivitet og et lavere innhold av skadelige kolesterolet, føles kroppen bedre fordi HDL hindrer utvikling av alvorlig sykdom: aterosklerose, hjerteinfarkt, slag, revmatisk hjertesykdom, trombose, hjertearytmier.

Se videoen om fordelene med "god" chas

I motsetning til HDL inneholder lavdensitetslipoprotein (LDL) en høyere prosentandel av kolesterol (i forhold til proteinet). De har opparbeidet seg et rykte for "dårlig" kolesterol, som det overskytende av normer for dette materialet fører til opphopning i blodet fartøy holesterolovyh sel, innsnevrer arteriene og hindre blodtilførsel.

Proteinminimumet er inneholdt i svært lave densitet lipoproteiner, som har lignende egenskaper. VLDLM syntetiserer leveren. De består av kolesterol og triglyceroler, som via blod overføres til vevet. Etter frigjøring av triglyceroler fra VLDLP, dannes LDL.

Kvaliteten på kolesterol er også avhengig av triglyserider - disse fettene kroppen vår bruker som en energikilde. Høye nivåer av triglyserider ved lave HDL-verdier tjener også som forutsetninger for kardiovaskulære patologier.

Sammenligning av forholdet mellom HDL-kolesterol og LDL i blodet hos en voksen, evaluerer leger vanligvis volumet av triglyserider.

Omfanget av normen

For HDL-grenser er normen betinget og avhenger av alder, hormonell bakgrunn, kroniske sykdommer og andre faktorer.

For å overføre mg / dL i mmol / l, bør koeffisienten 18.1 brukes.

Kolesterolindikatorer til en viss grad avhenger av kjønn: HDL-kolesterol i blodet av kvinner kan være litt høyere.

Normen for HDL i blodet, mg / dl

Årsaker til abnormiteter i HDL

Hvis indeksen for HDL er forhøyet, må årsakene først og fremst søges i kroniske patologier. Så hos diabetikere indikerer en lav titer dekompensasjon, systematisk hyperglykemi. Pasienter med ketoacidose har også problematiske resultater.

Indikatorene for slike lipider kan være langt fra normale og med andre sykdommer:

 • aterosklerose;
 • Hjertesykdommer;
 • Nyresvikt;
 • myxedema;
 • Leverkreft i leveren;
 • Hepatitt (kronisk form);
 • Alkoholisme og andre kroniske rusmidler;
 • Et slag som har blitt utsatt i de siste seks månedene;
 • Økt blodtrykk;
 • onkologi;
 • Genetisk predisposisjon.

Hvis noen av de foregående forholdene er tilstede, er en undersøkelse for kolesterol obligatorisk. Hvis NSAID senkes, i tillegg til kroniske sykdommer, kan årsaken være "sulten" dietter, stress, overarbeid.

Analysen på HDL er foreskrevet av:

 • Etter 20 år - for forebygging av aterosklerose;
 • Med en økt total xc;
 • Med arvelig disposisjon til hjertepatologier;
 • Hvis blodtrykket overstiger terskelen på 140/90 mm Hg. Artikkel;
 • Med diabetes av alle typer - årlig;
 • Med overflødig kroppsvekt: volumet av den kvinnelige midjen - 80 cm og 94 cm - hann;
 • Ved brudd på lipidmetabolismen;
 • Med IHD, aorta aneurisme, seks måneder etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag;
 • 5 uker etter utbruddet av en diett eller medisin som reduserer triglyserol - for kontroll.

For de som er i fare, er årlige inspeksjoner obligatoriske, for alle andre - hvert 2 år. Blod blir tatt fra venen om morgenen, etter en 12-timers pause i mat. På elva er det nødvendig å holde seg til det fettfattige dietten, ikke å drikke alkohol, for ikke å være nervøs. Noen ganger foreskriver legen en ny undersøkelse.

Sannsynlighet for iskemisk patologi beregnes ved å bruke atherogene koeffisienter i henhold til formelen: K = totalt kolesterol-HDL / HDL.

Landemerker i dette tilfellet er som følger:

 • For spedbarn opptil 1;
 • For 20-30 år gamle menn - opp til 2,5;
 • For kvinner - opptil 2,2;
 • For menn 40-60 år - opp til 3,5.

Hos pasienter med angina pectoris når denne figuren 4-6.

Hva påvirker resultatene av HDL-testen, du kan lære av overføringen "Live healthy!"

Risikoanalyse

Hvis HDL fremmer rensing av fartøy med fjerning av sel, utfordrer LDL opphopning. Et høyt nivå av HDL er en indikator på god helse, og hvis HDL senkes, hva betyr det? Risikoen for hjertesvikt er som regel vurdert som en prosentandel av nivået av høy tetthetlipider til det totale kolesterolet.

Kritiske volumer av totalt kolesterol og HDL:

Det er et omvendt forhold mellom dataene for HDL og risikoen for hjertepatologi. Ifølge resultater fra studier av NICE-forskere øker sannsynligheten for et slag med 25% med en reduksjon i innholdet av HDL for hver 5 mg / dL.

HDL er "omvendt transport for kolesterol": absorberer overskudd fra vev og blodkar, de returnerer det til leveren for fjerning fra kroppen. Gi HDL og normal tilstand av endotelet, stopp betennelse, forhindrer oksidasjon av LDL vev, forbedrer blodkoagulasjon.

Risikoanalyse viser:

 • Hvis HDL er forhøyet, hva betyr det? Nivået på minst 60 mg / dL indikerer en minimal sannsynlighet for utvikling av CHD. Angina pectoris rammer kvinner oftere i overgangsalderen.
 • Hvis normområdet overskrides for HDL og LDL, er det nødvendig med apolipoprotein-B endringer for å vurdere risikoen for atherosklerose.
 • HDL opp til 40 mg / dL er diagnostisert som svært lav, truer hjertet og blodårene. Ved diagnostisering av metabolske forstyrrelser er lav HDL tatt i betraktning (som en av 5 faktorer).
 • HDL-C ved 20-40 mg / dL indikerer høyt innhold av triglyserol, en risiko for diabetes assosiert med insulinresistens (ufølsomhet mot insulin).
 • Reduser mengden HDL og noen medisiner (som anabole steroider eller β-blokkere).
 • HDL-forholdet i den biokjemiske blodprøven under 20 mg / dL foreslår betydelige endringer i helsestatus. En slik anomali kan bety en økt konsentrasjon av triglyserider. Det er også mulige genetiske mutasjoner (som Tanger's disease eller fish eye syndrome).

Slik hindrer du ubalanse

For å forebygge "god" kolesterolmangel spiller en sunn livsstil en avgjørende rolle. Bare å slutte å røyke garanterer en 10% økning i HDL!

Forbedrer nivået på nyttige lipoproteiner ved å svømme, yoga, målt og regelmessig mosjon.

Fedme indikerer alltid mangel på HDL og et overskudd av triglyserol. Det er også et omvendt forhold mellom disse parametrene: Et vekttap på 3 kg øker HDL med 1 mg / dl.

Lavt karbohydratbalansert diett med en periodisk inntak av matinntak minst 3 ganger om dagen opprettholder et "godt" kolesterol i normen. Hvis fettet i dietten ikke er nok, forverres HDL og LDL dataene. For den anbefalte balansen av transfett bør polyumettede fett foretrekkes.

Med overvekt og metabolske forstyrrelser vil normalisering av nivået av triglyserider bidra til å stoppe raske karbohydrater.

Den totale mengden fett i menyen bør ikke være mer enn 30% av alle kalorier. Av disse bør 7% være mettet fett. Andelen transfettstoffer er ikke mer enn 1%.

Juster mangelen på HDL vil hjelpe slike produkter:

 • Oliven og andre vegetabilske oljer.
 • Alle typer nøtter.
 • Sjømat - Kilder til fettsyrer Щ-3.
 • Enkel (sakte) karbohydrater.

Hvordan behandle / normalisere nivået av lipoproteiner ved hjelp av metodene for tradisjonell medisin? Økning i HDL-kolesterol og fibrater:

 • Niacin - nikotinsyre har ingen kontraindikasjoner. Men selvbehandling av kosttilskudd med Niaspan, som kan kjøpes uten resept, vil ikke kunne korrigere nivået av triglyserol aktivt. Uten medisinsk råd kan kosttilskudd skade leveren.
 • Bezalip, grifibrate, fenofibrat, trikor, lipantil, trilipix og andre fibrater øker innholdet av HDL-kolesterol i blodet.
 • I tillegg til rosuvastatin, lovastatin, atorvastatin, simvastatin, brukes ny-generasjons statiner. En roxer, en crucifer, et rosacard blokkerer syntesen av stoffer som produserer leveren for produksjon av kolesterol. Dette reduserer konsentrasjonen og øker tilbaketrekningen fra kroppen. Forberedelser av denne gruppen er i stand til å eliminere kolesterol fra karene. Kapsler er støttet av hypertensive pasienter og diabetikere. Valget av medisiner bør gis til legen, da statiner har kontraindikasjoner.

Lipoproteiner med høy tetthet er partikler av fett og protein syntetisert av leveren og tarmen. Absorberer gratis kolesterol fra karene, de returnerer det til leveren for behandling. Disse er de minste partiklene med den største isoelektriske tettheten.

Celler kan bare gi kolesterol med HDL. På denne måten beskytter de blodkarene, hjertet, hjernen fra aterosklerose og dens konsekvenser. Regelmessig overvåkning av HDL-kolesterol reduserer risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, IHD.

Lipoproteiner (lipoproteiner) av høy og lav tetthet i blodet: hva er det, normen, økningen

Lipoproteiner er komplekse protein-lipidkomplekser som er en del av alle levende organismer og er en nødvendig komponent av cellulære strukturer. Lipoproteiner utfører en transportfunksjon. Deres innhold i blodet er en viktig diagnostisk test, som signaliserer graden av utvikling av sykdommer i kroppssystemene.

Dette er en klasse av komplekse molekyler som samtidig kan inneholde frie triglyserider, fettsyrer, nøytralfett, fosfolipider og kolesterol i forskjellige kvantitative forhold.

Lipoproteiner leverer lipider til forskjellige vev og organer. De består av ikke-polare fett plassert i den sentrale delen av molekylet - kjernen, som er omgitt av et skall dannet av polære lipider og apoproteiner. En lignende struktur av lipoproteiner forklarer deres amfifile egenskaper: Samtidig hydrofilitet og hydrofobicitet av stoffet.

Funksjoner og mening

Lipider spiller en viktig rolle i menneskekroppen. De finnes i alle celler og vev og deltar i mange metabolske prosesser.

 • Lipoproteiner - hovedtransportformen av lipider i kroppen. Fordi lipider er uoppløselige forbindelser, kan de ikke oppfylle sin egen hensikt. Lipider binder i blod med proteiner - apoproteiner, blir løselige og danner et nytt stoff, kalt lipoprotein eller lipoprotein. Disse to navnene er ekvivalente, i forkortet form - LP.

Lipoproteiner har en nøkkelposisjon i transport og metabolisme av lipider. Chylomicra transporteres fett inntatt sammen med mat, VLDL leveres til stedet for utnyttelse endogene triglycerider, LDL via en celle ankommer kolesterol, HDL har anti-aterogene egenskaper.

 • Lipoproteiner øker permeabiliteten av cellemembraner.
 • LP, hvor proteindelen er representert av globuliner, stimulerer immunitet, aktiverer blodets koaguleringssystem og gir jern til vevet.

klassifisering

LP av blodplasma er klassifisert etter tetthet (ved hjelp av ultracentrifugeringsmetoden). Jo flere lipider i LP-molekylet, desto lavere er dens tetthet. Isoler VLDLP, LDL, HDL, chylomikroner. Dette er den mest nøyaktige av alle eksisterende klassifiseringer av LP, som ble utviklet og bevist ved hjelp av en nøyaktig og ganske arbeidskrevende metode - ultracentrifugering.

Størrelsen på LP er også heterogen. De største er molekylene av chylomikroner, og deretter for å redusere størrelsen - VLDLP, LSPP, LDL, HDL.

Elektroforetisk klassifisering LP er veldig populær blant klinikere. Ved hjelp av elektroforese ble isolert etter PL klasser: chylomikroner, lipoproteiner med pre-beta-lipoproteiner, beta-lipoproteinpartikler, alfa-lipoproteiner. Denne metoden er basert på innføring i det aktive stoffets flytende medium ved galvanisk strøm.

fraksjone LP utføres for å bestemme konsentrasjonen i blodplasma. VLDL og LDL utfelles med heparin, og HDL-P blir igjen i supernatanten.

For tiden utmerker seg følgende typer lipoproteiner:

HDL (høy tetthet lipoproteiner)

HDL gir kolesteroltransport fra kroppsvev til leveren.

HDL inneholder fosfolipider som støtter kolesterol i en suspendert tilstand og forhindrer frigjøring fra blodet. HDL syntetiseres i leveren og gir reversert transport av kolesterol fra omgivende vev til leveren for utnyttelse.

 1. Økningen i HDL i blodet er observert med fedme, fett hepatose og biliær cirrhose, alkoholforgiftning.
 2. Nedgangen i HDL forekommer med en arvelig Tanger sykdom, forårsaket av akkumulering av kolesterol i vevet. I de fleste andre tilfeller er en reduksjon i konsentrasjonen av HDL i blodet et tegn på atherosklerotisk vaskulær skade.

Normen for HDL er forskjellig for menn og kvinner. Hos menn er verdien av LP i denne klassen fra 0,78 til 1,81 mmol / l, normen hos kvinner med HDL er 0,78 til 2,20, avhengig av alder.

LDL (low density lipoproteins)

LDL er bærere av endogent kolesterol, triglyserider og fosfolipider fra leveren til vevet.

Denne klassen av LP inneholder opptil 45% av kolesterolet og er dets transportform i blodet. LDL dannes i blodet som følge av virkningen av lipoprotein lipase enzym på VLDL. Ved overflødigheten på fartøyets vegger vises aterosklerotiske plaketter.

Normalt er mengden LDL 1,3-3,5 mmol / l.

 • Nivået av LDL i blodet øker med hyperlipidemi, hypothyroidisme av skjoldbruskkjertelen, nefrotisk syndrom.
 • Et senket LDL-nivå observeres med bukspyttkjertelbetennelse, hepatisk njurpatologi, akutte smittsomme prosesser og graviditet.

infographics (økning på klikk) - kolesterol og LP, rolle i kroppen og normen

VLDL (svært lav tetthet lipoproteiner)

VLDL er dannet i leveren. De bærer endogene lipider, syntetisert i leveren fra karbohydrater, inn i vev.

Dette er de største LP-ene, som er mindre enn bare i størrelse til chylomicra. De er mer enn halvparten av triglyserider og inneholder en liten mengde kolesterol. Med et overskudd av VLDL blir blodet overskyet og blir melkeaktig.

VLDL er en kilde til "dårlig" kolesterol, hvorfra plakkene dannes på det vaskulære endotelet. Gradvis øker plakkene, trombose blir forbundet med risikoen for akutt iskemi. VLDL økes hos pasienter med diabetes mellitus og nyresykdom.

kylomikroner

Chylomikroner er fraværende i blodet av en sunn person og vises bare når lipidmetabolismen er svekket. Chylomikroner syntetiseres i epitelceller i tynntarmslimhinnen. De leverer eksogent fett fra tarmen til det perifere vev og leveren. De fleste transporterte fettene er triglyserider, samt fosfolipider og kolesterol. I leveren, under påvirkning av enzymer, bryter ned triglyserider, og fettsyrer dannes, hvorav noen transporteres til muskler og fettvev, og den andre delen binder seg til albuminblod.

hva er de viktigste lipoproteins

LDL og VLDL er svært atherogene - inneholder mye kolesterol. De trenger inn i arterieveggen og akkumuleres i den. Når stoffskiftet forstyrres, stiger nivået av LDL og kolesterol kraftig.

Den mest sikre mot aterosklerose er HDL. Lipoproteiner av denne klassen skiller ut kolesterol fra celler og fremmer opptaket til leveren. Derfra går han sammen med gallen inn i tarmen og forlater kroppen.

Representanter for alle andre klasser av LP leverer kolesterol til cellene. Kolesterol er et lipoprotein som er en del av cellevegget. Det deltar i dannelsen av kjønnshormoner, prosessen med galdeformasjon, syntesen av vitamin D, som er nødvendig for assimilering av kalsium. Endogent kolesterol syntetiseres i levervev, binyrene, tarmveggene og til og med i huden. Eksogent kolesterol kommer inn i kroppen sammen med produkter av animalsk opprinnelse.

Dyslipoproteinemia - diagnose av lipoprotein metabolism lidelser

Dyslipoproteinemi utvikles når to prosesser forekommer i menneskekroppen: dannelsen av LP og graden av fjerning av dem fra blodet. HØdeleggelsen av forholdet mellom LP i blodet er ikke en patologi, men en faktor i utviklingen av en kronisk sykdom, hvor arterieveggene blir tettere, deres lumen smalner og blodforsyningen av indre organer forstyrres.

Med en økning i kolesterol i blodet og en reduksjon i nivået av HDL utvikles aterosklerose, som fører til utvikling av dødelige sykdommer.

etiologi

hoved~~POS=TRUNC dyslipoproteinemia er genetisk bestemt.

årsaker sekundær dyslipoproteinemi er:

 1. mangel på mosjon,
 2. Diabetes mellitus,
 3. alkoholisme,
 4. Nyresvikt,
 5. hypotyreose
 6. Hepatisk nyreinsuffisiens,
 7. Langvarig bruk av visse legemidler.

Konseptet med dyslipoproteinemi inkluderer 3 prosesser - hyperlipoproteinemi, hypolipoproteinemi, alipoproteinemi. Dislipoproteinemi forekommer ganske ofte: hver andre innbygger på planeten har lignende forandringer i blodet.

Hyperlipoproteinemi - økt innhold av LP i blodet, forårsaket av eksogene og endogene årsaker. Den sekundære form for hyperlipoproteinemi utvikler seg mot bakgrunnen til den underliggende patologien. I autoimmune sykdommer oppfattes LPs av kroppen som antigener, til hvilke antistoffer produseres. Som et resultat dannes antigen-antistoffkomplekser som har større atherogenicitet enn selve LP-en.

 • Hyperlipoproteinemi type 1 er karakterisert ved dannelsen av xantham-tette noduler som inneholder kolesterol og ligger over overflaten av sener, utvikling av hepatosplenomegali, pankreatitt. Pasientene klager over forverring av den generelle tilstanden, en økning i temperatur, tap av appetitt, en paroksysmal smerte i magen, som forverres etter å ha tatt fettstoffer.

Xanthomas (venstre) og xanthelasm (i midten og til høyre) - eksterne manifestasjoner av dyslipoproteinemia

Alipoproteinemi er en genetisk bestemt sykdom med en autosomal dominerende type arv. Sykdommen manifesteres av en økning i mandler med oransjeblomst, hepatosplenomegali, lymfadenitt, muskel svakhet, redusert refleks, hypokonsentivitet.

hypolipoproteinaemias - lav i blodet av LP, ofte forekommende asymptomatisk. Årsakene til sykdommen er:

 1. arvelighet,
 2. Feil ernæring,
 3. Stillesittende livsstil,
 4. alkoholisme,
 5. Patologi i fordøyelsessystemet,
 6. Endocrinopathy.

Dislipoproteinemier er: organ eller regulatorisk, Toksigenisk, basal - undersøkelse av nivået av LP på fasting, indusert - undersøkelse av nivået av LP etter inntak, narkotika eller fysisk aktivitet.

diagnostikk

Det er kjent at for det menneskelige legeme er overskytende kolesterol meget skadelig. Men mangel på dette stoffet kan føre til dysfunksjon av organer og systemer. Problemet ligger i arvelig disposisjon, så vel som i livsstil og spisevaner.

Diagnose av dyslipoproteinemi er basert på sykdommens historie, pasientklager, kliniske tegn - tilstedeværelsen av xanthomer, xantelasm, lipoidbuer i hornhinnen.

Den viktigste diagnostiske metoden for dyslipoproteinemia er en blodprøve for lipider. Bestem koeffisienten av atherogenicitet og hovedindeksene til lipidogramet - triglyserider, totalt kolesterol, HDL, LDL.

Lipidogram - en metode for laboratoriediagnose, som avslører brudd på lipidmetabolisme, som fører til utvikling av hjertesykdommer og blodårer. Lipidogrammet gjør det mulig for legen å vurdere pasientens tilstand, for å bestemme risikoen for å utvikle aterosklerose i krans-, hjerne-, nyre- og leverkar, samt sykdommer i indre organer. Blod leveres i laboratoriet strengt på tom mage, minst 12 timer etter siste måltid. Dagen før analysen utelukker inntaket av alkohol, og en time før studiet - røyking. På forsiden av analysen er det ønskelig å unngå stress og følelsesmessig overbelastning.

Den enzymatiske metoden for å studere venøst ​​blod er den viktigste metoden for å bestemme lipider. Enheten fikserer pre-stained med spesielle reagenser prøver. Denne diagnostiske metoden lar deg gjennomføre massive undersøkelser og oppnå nøyaktige resultater.

For å bestå analyser om definisjon av et lipidspektrum med det forebyggende formål, er det nødvendig for ungdommer 1 gang på 5 år. Personer som har fylt 40 år må gjøre dette hvert år. Gjennomføre en blodprøve i nesten alle distriktsklinikker. Pasienter som lider av hypertensjon, fedme, hjertesykdom, lever og nyrer, foreskrives en biokjemisk blodprøve og et lipidogram. Veid arv, tilgjengelige risikofaktorer, kontroll av effektiviteten av behandlingen - indikasjoner på utnevnelse av et lipidogram.

Resultatene av studien kan være upålitelige etter å ha spist på kvelden før mat, røyking, led stress, akutt infeksjon, under graviditet og ta visse medisiner.

Diagnostisering og behandling av patologi omhandler endokrinolog, kardiolog, allmennlege, praktiserende læge, familie lege.

behandling

Dietterapi spiller en stor rolle i behandlingen av dyslipoproteinemi. Pasienter anbefales å begrense inntaket av animalsk fett eller erstatte dem med syntetiske, for å spise mat opptil 5 ganger om dagen i små porsjoner. Kostholdet bør berikes med vitaminer og kostfiber. Du bør gi opp fete og stekte matvarer, erstatte kjøtt med sjøfisk, spise mye grønnsaker og frukt. Generell styrkingsterapi og tilstrekkelig fysisk aktivitet forbedrer pasientens generelle tilstand.

tegning: en nyttig og skadelig "diett" når det gjelder balanse LP

Lipidsenkende terapi og antihyperlipoproteinemiske stoffer er ment å korrigere dyslipoproteinemi. De er rettet mot å senke nivået av kolesterol og LDL i blodet, samt øke nivået av HDL.

Fra medisiner til behandling av hyperlipoproteinemi er pasientene foreskrevet:

 • Statiner er Lovastatin, Fluvastatin, Mevacor, Zocor, Lipitor. Denne gruppen medikamenter reduserer produksjonen av kolesterol i leveren, reduserer mengden intracellulært kolesterol, ødelegger lipider og har en anti-inflammatorisk effekt.
 • Sequestrants reduserer syntesen av kolesterol og fjerner den fra kroppen - "Cholestyramin", "Kolestipol", "Cholestipol", "Cholestan".
 • Fibrater reduserer nivået av triglyserider og øker nivået av HDL - "Fenofibrat", "Ciprofibrat."
 • Vitaminer i gruppe B.

Hyperlipoproteinemi krever behandling med lipidsenkende legemidler "Kolesterol", "Nikotinsyre", "Miscleron", "Clofibrate".

Behandling av sekundær form av dyslipoproteinemi er å eliminere den underliggende sykdommen. Pasienter med diabetes anbefales å endre livsstil, regelmessig ta sukkerreduserende legemidler, samt statiner og fibrater. I alvorlige tilfeller er insulinbehandling nødvendig. Når hypothyroidisme er nødvendig for å normalisere funksjonen av skjoldbruskkjertelen. For å gjøre dette, gjennomgår pasienter hormonell erstatningsterapi.

Pasienter som lider av dyslipoproteinemi anbefales etter hovedbehandlingen:

 1. Normaliser kroppsvekt,
 2. Dosering fysisk anstrengelse,
 3. Begrens eller utelukk bruk av alkohol,
 4. Hvis det er mulig, unngå stress og konfliktsituasjoner,
 5. Nekter å røyke.

Les Mer Om Fartøyene