Atrial fibrillering av hjertet: beskrivelse, årsaker, symptomer, fare og behandling

Hva er atrieflimmer? Ofte klager pasienter at hjertet er litt "frøkt".

De føler det i form av en sterk hjertebank, at det virker som om hjertet vil hoppe ut av brystet.

Noen ganger blir følelsene mer underlige - i hjertet fryser det, det er en rystelse eller til og med en liten prikkling.

Denne sykdommen er ikke så sjelden. La oss finne ut hva det er og hvor farlig atrieflimmer i hjertet er, hva er årsakene til forekomsten, symptomene og behandlingen med medisiner.

Hva er det

Normalt arbeid i hjertemuskelen er Atriell og ventrikulær sammentrekning i riktig rekkefølge. Ved brudd begynner hjertet å trekke seg i feil rytme, så det medisinske navnet på dette fenomenet er arytmi.

Oftest har folk denne typen sykdom, som atrieflimmer. På samme tid i arbeidet i hjertemuskelen Fasen forsvinner ved atriärkontrakten. I stedet for sammentrekninger er det tråkker eller "flimmer", som påvirker arbeidet i ventriklene.

utbredelsen

Sykdommen er kjent i lang tid, og ifølge statistikk plasserer brudd på hjerterytmer hver tohundre besøkende til en polyklinisk.

Ofte forekommer atrieflimmer (MA) som en konsekvens og komplikasjon av IHD eller hypertensjon.

MA inkluderer både atriell fladder og fibrillering.

I Storbritannia og USA har ulike studier av denne sykdommen blitt utført, som viser at dette sykdommen forekommer hos 0,4 - 0,9% av den voksne befolkningen.

Angrepet av MA i begynnelsen er vanligvis uttalt, da begynner relapses (periodisk utstøting av blod i aorta).

Klassifisering, forskjeller av arter, stadier

Sykdommen har tre stadier:

 • Avslutter uten behandling. Det utgjør ingen spesiell fare og har en gunstig utsikt.
 • Uavhengig stopper ikke. Hjertrytmen er gjenopprettet på grunn av medisinering eller fysioterapeutiske effekter.
 • konstant. Det er behov for å kontinuerlig overvåke hjertearbeidet for å unngå tromboembolisme.

Atrial fibrillering av hjertet kan være paroksysmal (paroksysmal) og permanent (langvarig), behandling av begge skjemaene er lik.

Hvorfor er det risikofaktorer for unge og eldre mennesker

Oftest forekommer denne sykdommen i hjertemuskelen som følge av reumatisk skade, samt fedme eller diabetes (sukker), hjerteinfarkt (finne ut hva det er og hva er konsekvensene), alkoholskader.

Påvirker hjertemuskelen og inntaket av ulike medisiner, røyking, sterkt psyko-emosjonelt stress, hyppig bruk av drikkevarer med koffein - kaffe, sterk te, energi.

Transaksjoner overført til hjertet, medfødte hjertefeil kan også tilskrives risikofaktorer.

De fleste episodene av sykdommen MA-kontoen for eldre pasienten - over 75 år gammel. Ikke alle kan nøyaktig bestemme årsaken til denne sykdommen.

Hjertepatologi er en av de vanligste årsakene. Ofte oppstår denne sykdommen hvis pasienten noen gang har blitt diagnostisert med en sykdom eller skjoldbruskkjertel.

Risikofaktor hos unge mennesker - Det er dårlige vaner. Bruken av alkohol i ubegrensede mengder og røyking øker sannsynligheten for å inngå AI.

Symptomer og tegn på et angrep

Hvordan manifesterer arytmen? Det avhenger av sykdommens form, så vel som de spesielle egenskapene til den menneskelige psyken og myokardets generelle tilstand.

K innledende funksjoner denne hjertesykdommen bør inkludere periodisk dyspné, som varer lenge etter idrett, hyppige hjertebank, smerte eller andre ubehagelige opplevelser. Alt dette oppstår i form av anfall.

Ikke alle mennesker har en kronisk sykdom. Angrep kan begynne og gjentatte ganger gjennom hele livet. I noen pasienter er 2 eller 3 angrep av atrieflimmer allerede i kronisk form. Noen ganger oppdages sykdommen først etter en grundig medisinsk undersøkelse.

Lær mer om denne sykdommen fra en nyttig video:

diagnostikk

For å få riktig diagnose av hjertesviktssykdom, utfør en slik diagnose: pasienten er invitert til å utføre litt fysisk trening da EKG-prosedyren brukes.

Hvis skjemaet er bradisystolisk, så når musklene blir stresset, blir rytmen mye hyppigere. Differensiell diagnose utføres ofte med sinus takykardi.

Symptomer på atrieflimmer på EKG:

Første og førstehjelp i tilfelle paroksysm

For å unngå anfall, ikke glem å ta foreskrevet medisin, som beroliger hjerterytmen.

Det første du kan gjøre for deg selv eller andre under et angrep av atrieflimmer er ring en ambulanse. Hvis dette skjer ofte i personen din, bære tabletter foreskrevet av legen din. Vanligvis er det valerian tabletter, validol eller volokardin.

Hvis stedet er overfylt, så spør andre om de har medisiner. Hvis trykket faller kraftig, begynner lungene å svulme, og et sjokk oppstår.

Hva kan gjøres, taktikk for terapi, narkotika

Hvordan behandle atrieflimmer? Først og fremst avhenger det av sykdomsformen. Behandling av atrieflimmer i hjertet er medisinert og kirurgisk (operativ).

Hovedmålet er gjenopprette og vedlikeholde sinusrytmen, kontrollere frekvensen av hjertekontraksjoner og unngå tromboemboliske komplikasjoner etter sykdommen.

En av de mest effektive måtene er introduksjonen i en vene eller innad novokainamid, samt cordaron eller kinidin.

De utnevner også propanorm, men før det bør du overvåke blodtrykket og overvåke elektrokardiogrammet.

Det er mindre effektive medisiner. De blir ofte omtalt anaprilin, digoksin eller verapamil. De hjelper å kvitte seg med kortpustethet og svakhet i kroppen og hyppige hjerteslag.

På hvordan å utføre elektrisk cardioversion med atrieflimmer, kan du se på videoen (på engelsk):

Hvis MA varer mer enn to dager, er pasienten tildelt warfarin. Dette stoffet forhindrer utviklingen av tromboemboliske komplikasjoner i fremtiden.

Mest Det viktigste er å behandle den underliggende sykdommen, som førte til et brudd på hjertefrekvensen.

Det er også en metode som eliminerer atrieflimmer på en radikal måte. Dette er Lungveveisolasjon ved radiofrekvensmetode. I 60% av tilfellene hjelper metoden.

Noen ganger hjelper tradisjonelle behandlingsmetoder. Disse inkluderer hagtorn og valerian avkok.

rehabilitering

Når arytmen er fjernet, er hjertet justert og pasienten slippet hjem, er det nødvendig å gjennomgå rehabilitering, som inkluderer en full kompleks av forebyggende tiltak.

Det første som er verdt å ta hensyn til atrieflimmer i hjertet er strømsystem justering og diettretensjon. Du bør prøve å minimere inntaket av mettet fett, for eksempel smør, og også salt.

Et sykt hjerte trenger produkter som inneholder mye kalium, og salt er en antagonist.

Du må inkludere i ditt daglige kosthold ikke bare bananer, som inneholder mye kalium, men også matvarer som bakte poteter, tørkede aprikoser, blåbær, aprikoser.

For å redusere den negative effekten av overført respiratorisk arytmi, Vær oppmerksom på å puste. Vanskelig puste forverrer den generelle tilstanden, noe som fører til at kroppen er lei av karbondioksid. For å normalisere luftveiene bør du prøve å puste gjennom Buteyko-systemet.

Hvordan å puste riktig på Buteyko-systemet, finn ut fra videoen:

Riktig pusting unngår vaskulære spasmer og er en bemerkelsesverdig forebygging av atrieflimmer. Mange pasienter er godt assistert i kvaliteten på rehabilitering velvære.

Prognose av liv, komplikasjoner og konsekvenser

De fleste komplikasjoner oppstår som følge av det faktum at pasienter ikke følger full resept av leger og begynner å bli behandlet kaotisk, etter eget skjønn.

Er det mulig å helbrede atriell fibrillasjon helt? Fullstendig kur er avhengig av ulike faktorer og sykdomsformen.

Et kortsiktig besøk til kardiologen og gjennomføring av alle diagnostiske tester vil bidra til å identifisere denne sykdommen på et tidlig stadium. En av faren for å diagnostisere atrieflimmer er blodpropp.

Hvis anfallene plutselig ser ut og passerer i to dager, så prognosen er gunstig.

Hvis sykdommen har fått en kronisk form og varer i to uker eller mer, er det nødvendig med spesiell terapi. Tidlig arrestere angrepet påvirker det totale resultatet. Det bør regelmessig besøkes av en kardiolog for å spore sykdomsprogresjonen.

Hvis MA ikke blir behandlet, er utfallet ekstremt ugunstig. Manglende atrielle arbeid kan forverre løpet av pasientens underliggende sykdom.

Forebygging av tilbakefall og forebyggende tiltak

Angrep av denne sykdommen kan være vanskelig å bære av pasienten og gjøre livet svært vanskelig for ham. Derfor bør du ta vare på helsen din på forhånd. Først av alt, å behandle de viktigste sykdommene i tide - iskemisk hjertesykdom, takykardi og andre.

Det er tilrådelig å ikke forlate sykehuset dersom legen insisterer på ditt opphold i det. Det er best om forebygging av arytmi vil oppstå under tilsyn av en lege.

Hvis sinusrytmen ikke gjenopprettes etter å ha tatt medisiner i lang tid, bestemmer legen at sykdommen er blitt permanent. I slike tilfeller foreskriver han andre medisiner.

må være følg et balansert kosthold og ikke spis mye fettstoffer, som kan føre til fremveksten av store sykdommer, og deretter og atrieflimmer.

Følger også redusere negative vaner til et minimum - for å redusere alkoholforbruket, slutte å røyke.

Ved en ciliary hjertearytmi arrangeres nødvendigvis en organisme fysisk aktivitet og kontrollere livsstilen. Selv vanlig vandring i lang tid er en utmerket forebygging av atrieflimmer. Hold vekten din i sjakk, og kontroller blodsukkernivået.

Atrial fibrillering av hjertet: Årsaker og behandlingsmetoder

Atrieflimmer er en av de vanligste former for forstyrrelse av hjerterytmen. Et annet navn på patologien er atrieflimmer.

I nærvær av denne sykdommen klager en person om plutselige angrep av takykardi. På disse øyeblikkene ser det ut til ham at hjertet er i ferd med å "hoppe ut av brystet." Noen ganger er andre opplevelser mulige, som om hjertet stopper i noen sekunder, hvorpå det begynner å slå med rødt kraft. I perioden med "fading" i hjertet begynner en person å riste hender, han føler sterk svakhet og skjelvende over hele kroppen.

Sykdommen er preget av alvorlige forstyrrelser i hjertemuskulaturens arbeid. Atriene slutter å trekke seg normalt, i stedet de "rister", noe som resulterer i en reduksjon i mengden blod som kommer inn i ventrikkene. Noen ganger begynner de å produsere en arytmisk vibrasjon som fører til at en person har grunnløse angrep av frykt, panikkanfall, samt en alvorlig forverring i den generelle tilstanden.

Atrieflimmer er ledsaget av hyppige angrep av takykardi, noe som fører til akutt mangel på luft, dyspnø, svimmelhet. Noen ganger er kvalme mulig med påfølgende oppkall til oppkast. I noen pasienter forårsaker slike lidelser synkope - et kortsiktig tap av bevissthet. Som mange andre hjertesykdommer har atrieflimmer en tett forbindelse med pasientens alder. Risikoen for å utvikle patologi øker betydelig etter å ha nådd en pasient på 40 år, men spesielt alvorlige angrep av sykdommen blir på 70-80 år.

Hva er det

Under atriell fibrillasjon menes et brudd på kontraktile funksjonen i hjertemusklen forårsaket av uorganisering av atriell aktivitet. Denne patologien er preget av en plutselig økning i hjertefrekvensen, opp til 600 slag per minutt.

I dette tilfellet blir antallet kontraksjoner av ventrikler og atria også aritmiske, det vil si at disse prosessene ikke sammenfaller med hverandre i tide.

Hvorfor utvikler atrieflimmer?

Årsakene til utviklingen av atrieflimmer er delt inn i 2 grupper:

 • hjerte, direkte relatert til hjertearbeidet;
 • ekstrakardiale - andre faktorer som skyldes at det var et brudd på kontraktile funksjonen i hjertemuskelen.

La oss ta en nærmere titt på hver av disse gruppene.

Hjerteårsaker til MA

Til denne gruppen av grunner for utvikling av atrieflimmer er:

 • postoperative forhold;
 • sykdommer i hjertets hjertearterier
 • vedvarende arteriell hypertensjon;
 • hjertefeil (medfødt og oppkjøpt);
 • kardiomyopati.

Mye mer ekstrakardiale forårsaker utvikling av atrieflimmer.

Ekstrakardiale årsaker til MA

Denne gruppen inkluderer:

 • tidligere kirurgiske inngrep i hjertet;
 • endokrine sykdommer (diabetes mellitus, tyrotoksikose, etc.);
 • obstruksjonsprosesser som forekommer i organene i luftveiene, og har kronisk karakter;
 • virale patologier;
 • Gastrointestinale sykdommer;
 • sykdommer forårsaket av sykdommer i sentralnervesystemet.

Faktorer som disponerer for utvikling av atrieflimmer kan også være:

 • ukontrollert inntak av medisiner;
 • antibiotikabehandling;
 • kronisk utmattelsessyndrom;
 • hyppig stress;
 • emosjonelle utbrudd;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • alkoholmisbruk;
 • overdreven røyking;
 • misbruk av kaffe og andre drikker som inneholder koffein i store mengder (for eksempel de såkalte "maskiningeniørene").

Atrieflimmer kan forekomme ikke bare hos eldre pasienter, men også hos unge mennesker. I dette tilfellet kan vi snakke om utviklingen av en patologi som mitral ventil prolapse. En slik sykdom er i de fleste tilfeller latent, så det kan bare oppdages under en forebyggende undersøkelse.

klassifisering

Atrieflimmer har sine egne varianter, i henhold til hvilke symptomene også er forskjellige. Sykdommen er klassifisert i henhold til følgende kriterier:

 • klinisk kurs
 • hyppigheten av sammentrekning av kardiale ventrikler.

Tenk på disse formene for arytmi separat.

Typer av arytmi i klinisk kurs

Atrieflimmer i henhold til klassifiseringen i henhold til klinisk kurs er:

 1. Paroksysmal. Denne form for atrieflimmer er karakterisert ved en plutselig innfall av et angrep, hvis varighet kan nå 6-7 dager. Men som regel varer det ikke lenger enn en dag. Den patologiske tilstanden går uavhengig, og krever ikke medisinsk inngrep.
 2. Vedvarende. Denne form for atrieflimmer kan vare opptil 7 dager. Det stoppes bare ved å ta medisiner.
 3. Kronisk, noe som kan forstyrre pasienten i lang tid, ikke gi etter medisinsk behandling.

Selv om sykdommen er mild, kan den ikke betraktes som trygg for menneskers helse. Enhver feil i hjertearbeidet er en trussel, derfor er det uakseptabelt å ignorere dem!

Klassifisering av MA ved hyppigheten av sammentrekning av ventrikkene

Hvis vi vurderer klassifiseringen av atrieflimmer ved hyppigheten av ventrikulære sammentrekninger, så kan det være:

 • bradisystolisk, hvor hyppigheten av ventrikulære sammentrekninger reduseres til 60 slag per minutt;
 • normosystolisk med en frekvens av sammentrekninger fra 60 til 90 slag / min.;
 • tachysystolisk, når hyppigheten av sammentrekninger i hjertets ventrikler overstiger 90 slag per minutt.

symptomer

Ofte kan atrieflimmer oppstå uten merkbare symptomer, derfor er det praktisk talt umulig å oppdage det uten å overføre spesielle diagnostiske verktøy. Som regel skjer deteksjonen av patologi helt ved et uhell, når det undersøkes for andre abnormiteter i pasientens tilstand av helse.

Hvis arytmen manifesterer seg, kan tegnene på forekomsten være som følger:

 • plutselig økning i hjertefrekvens, ledsaget av pulsering av livmorhalsen;
 • tap av styrke, generell svakhet;
 • rask tretthet;
 • hjertesmerter som ligner angina pectoris (følelse av trykk i hjertet);
 • systematisk svimmelhet;
 • brudd på koordinering av bevegelser på angrepstidspunktet;
 • kortpustethet selv med mild fysisk anstrengelse og i en tilstand av absolutt hvile;
 • rikelig svette;
 • semi-fainting tilstand;
 • synkope;
 • polyuri.

Når patologien blir en kronisk form, slutter pasienten å lide ubehag og andre ubehagelige opplevelser i hjerteområdet. Gradvis begynner en person å bli vant til å leve med en sykdom.

diagnostikk

For å gjøre en nøyaktig diagnose må pasienten gjennomgå en spesiell medisinsk undersøkelse. Diagnostiske ordningen består av følgende aktiviteter.

 1. Visuell undersøkelse av pasienten, hvor nærværet av den underliggende sykdommen som forårsaket utviklingen av atrieflimmer kan etableres.
 2. Anamnese basert på pasientens klager.
 3. Kliniske studier av urin og blod. Slike prosedyrer vil også bidra til å identifisere patologier som kan forårsake MA.
 4. Biokjemisk blodprøve.
 5. Et elektrokardiogram som hjelper til med å oppdage uregelmessigheter i hjertet.
 6. Test for hormoner.
 7. HMEGG - kardiogramovervåkning, gjennomført over flere dager ved Holters metode. Prosedyren bidrar til å fastslå perioder når arytmieutbrudd oppstår, selv om pasientens tilstand ikke har endret seg.
 8. Ekkokardiografi, som bidrar til å identifisere strukturelle endringer i hjertemuskelen.
 9. Transesofageal ekkokardiografi, som bidrar til å oppdage trombi i atria eller deres ører. Det utføres ved å sette en sonde inn i pasientens spiserør.
 10. Radiografi av brystet.
 11. Last test, utført ved hjelp av en spesiell simulator. Under fysisk trening vurderer legen arbeidet i hjertemuskelen.

Hvordan behandle atrieflimmer?

Behandling av arytmi er avhengig av form. Så, terapi metoder som brukes i paroksysmal MA, er ikke egnet for å arrestere en patologisk tilstand i kronisk form av sykdommen.

Egenskaper ved behandling av paroksysmal atrieflimmer

I dette tilfellet er all innsats rettet mot restaurering av sinus hjerterytme. Hvis mer enn 48 timer har gått siden utviklingen av paroksysm, er spørsmålet om den videre behandlingsstrategien bestemt individuelt for hver person. I dette tilfellet bør du ta minst 3 uker etter at du har tatt warfarin eller lignende. Imidlertid krever alle tiltak som tar sikte på å bli kvitt patologi obligatorisk sykehusinnleggelse av pasienten.

For å gjenopprette hjertefrekvensen, brukes følgende metoder:

 • medisinering med novokainamid, corgliton, strophanthin (intravenøst) og cordaron (oral);
 • behandling med medikamenter som reduserer puls - beta-blokkere (carvedilol, Nebilet et al.), antiarytmika (Propanorm, VFS), antiblodplatemidler (aspirin Cardio TromboAss et al.);
 • cardioversion, som brukes når ineffektiv medisinering. Slike manipulasjoner utføres i en spesiell intensivavdeling av kardiologi, og krever obligatorisk innføring av intravenøs anestesi. Prosedyrets teknikk er basert på bruk av en ikke-sterk utladning av elektrisk strøm, ved hjelp av hvilken legen "gjør" hjerteslag i riktig rytme.

Hvis arytmiangrepene ofte gjentas, kan legen ta to beslutninger:

 1. Oversett Paroksysmal form av MA til en permanent, og bare da behandle patologien.
 2. Gjennomføre nødoperasjon.

I tillegg til det ovenfor er det også andre metoder, som bidrar til å kvitte seg med sykdommen. Det er andre tilnærminger som du kan glemme ubehagelige symptomer i lang tid.

Terapi med warfarin og nye antikoagulantia

Hvis atrieflimmer oppstår, gis alle andre pasienter enn de som har fylt 65 år, samt pasienter med lav risiko for komplikasjoner, oral antikoagulant terapi. Som regel brukes tablettpreparater.

Begynner å ta Warfarin med en minimumsdose på 2,5 mg, men gradvis vil den øke til 5 mg. I dette tilfellet må pasienten regelmessig gjennomgå en kontrollstudie for å vurdere den positive dynamikken i behandlingen, samt å forstå hvordan stoffet påvirker pasientens generelle helse. Hvis det ikke er mulig å kontrollere INR, kan pasienten foreskrive andre legemidler - Aspirin eller Clopidorgel.

Slike kjente antikoagulanter som Dabigatran, Apixaban, etc., har lenge ikke vært ansett for nyheter, derfor blir de referert til som vanlige orale antikoagulantia. Dette kan ikke sies om Edoxaban. Dette legemidlet har allerede bestått 3 faser av kliniske tester. Men, mens det ikke er registrert, blir dets bruk i AI ikke utført.

Når er kirurgi indikert?

Kirurgisk behandling for atrieflimmer har sine mål. For eksempel, hvis det er en hjertesykdom som forårsaket arytmi, hjertekirurgi forhindrer nye utbrudd av sykdommen. Selv om vi selvsagt ikke kan utelukke muligheten for tilbakefall av patologi.

Så, med andre hjertesykdommer, er det mer hensiktsmessig å bruke laserablation. Det holdes på:

 1. Konstant atrieflimmer ledsaget av raskt fremgangende hjertesvikt;
 2. Ineffektivitet av narkotika-antiarytmisk terapi;
 3. Intoleranse mot rusmidler som brukes til å behandle AI.

Radiofrekvensablation innebærer eksponering for de syke atrielle steder av en spesiell elektrode med en radiosensor på slutten. Elektroden settes inn i lårarterien, men før denne pasienten administreres en generell anestesi. Prosessen styres av røntgen-tv. Prosedyren er helt trygg, i tillegg til risikoen for skade er redusert til et minimum.

Pacemaker implantasjon

I noen tilfeller kan legen bestemme seg for å introdusere en spesiell enhet til pasienten - pacemakeren. Denne enheten kalles også en kunstig hjertefrekvensdriver. Med den kan du normalisere hjertefrekvensen.

Pacemakeren kan være enkeltkammer (stimulerer bare atriumreduksjon) og tokammer (stimulering av atrielle og ventrikulære sammentrekninger forekommer). Moderne instrumenter kan lett tilpasse seg rytmen til en persons liv, noe som gir ham muligheten til ikke å tenke på intensiteten i fysisk anstrengelse. I tillegg har enheten lagrer alle data som lasten fant sted nylig, på grunnlag av hvor legen vil være i stand til å gjøre beregninger og vurdere resultatene av en pasientens hjerte.

Teknikk av operasjonen

Operasjonen for innføring av en elektrisk pacemaker utføres i 7 trinn:

 1. Legen gjør et kutt av huden i området av den nederste delen av kragebenet;
 2. Under forsiktig røntgenkontroll er en spesiell elektrode satt inn i hjertet;
 3. Legen tester elektrodens arbeid;
 4. Endene på de innsatte elektrodene er festet på riktig sted; gjør dette ved hjelp av spesielle hekte tips eller korkskruer;
 5. I den subkutane fettcellulose gjør en fordybelse, hvor legemet til pacemakeren senere blir plassert;
 6. Den innsatte pacemakeren er koblet til elektrodene;
 7. Klippestedet er sydd.

Tror ikke at installeringen av en pacemaker vil påvirke pasientens livskvalitet negativt. Omvendt, med atriell fibrillering, gjør enheten hjertet sterkere og mer varig. Men fra operasjonens øyeblikk skal pasienten alltid huske at han har en ganske komplisert enhet. For ikke å skade seg, må han følge forholdsregler.

Ernæringsregler

Siden arytmi ofte ledsages av andre patologier i kardiovaskulærsystemet, er det svært viktig å opprettholde en diett for å forhindre nye anfall. Det bidrar til å unngå unødig belastning på hjertet, mens du beriker kroppen med de nødvendige vitaminer og mineraler.

Til dette formål bør dietten slettes:

 • søtsaker;
 • alle matvarer som inneholder sukker (inkludert frukt);
 • salt og salt produkter;
 • røkt produkter;
 • pickles;
 • pølse produkter;
 • fett kjøtt og fisk;
 • fett smør, margarin;
 • bakeri produkter;
 • konfekt.

I stedet for "skadelig" mat anbefales pasienten å spise mer frukt og grønnsaker - rå, stuvet eller dampet. I denne form beholder de alle sine nyttige egenskaper, og beriker kroppen med fiber, noe som er veldig nyttig for normal metabolisme.

Prognose av liv, komplikasjoner og konsekvenser

I de fleste tilfeller forekommer komplikasjoner av sykdommen på grunn av sen behandling hos legen, samt på grunn av manglende overholdelse av alle anbefalinger fra legen. Mange pasienter, som merker den første fremgangen, stopper behandlingen, eller begynner å ta medisin etter eget skjønn. Kortpustethet, svimmelhet, smerte i hjertet og skarpe angrep av mangel på luft - disse er hovedgrunnene til å ringe til kardiolog.

Er helbredelse for atrieflimmer helt? Det er ingen enkelt svar, fordi det avhenger av mange faktorer. De gunstigste forutsigelsene til behandlingslegerne gir i tilfelle at den ble startet på et tidlig stadium av utviklingen. Komplikasjoner er kun mulig hvis angstsymptomer på patologi har lenge blitt ignorert. Og det spiller ingen rolle, bevisst en person forsømte en tur til legen, eller skrev bort forutsetningen for manifestasjon av tretthet eller fysisk utmattelse. I dette tilfellet kan forsinkelse i å besøke kardiologens kontor være fyldt med trombose i hjerteskarene.

Med fullstendig fravær av behandling for atrieflimmer, er spådommene ekstremt ugunstige. Feil i arbeidet med atriene kan føre til utviklingen av den underliggende patologien som forårsaket forekomsten av atrieflimmer. Konsekvensene av dette kan være uforutsigbare.

Atrieflimmer

Atrieflimmer (Atrieflimmer) - hjerterytmeforstyrrelse, ledsaget av hyppig, uberegnelig eksitasjon og sammentrekning av atriene eller rykninger, atrieflimmer enkelte grupper av muskelfibre. Hjertefrekvensen ved ciliary arytmi når 350-600 per minutt. Langvarig paroxysm av atrieflimmer (over 48 timer) øker risikoen for trombedannelse og ischemisk slag. Med konstant form for atrieflimmer kan det oppstå en skarp fremgang av kronisk sirkulasjonsfeil.

Atrieflimmer

Atrieflimmer (Atrieflimmer) - hjerterytmeforstyrrelse, ledsaget av hyppig, uberegnelig eksitasjon og sammentrekning av atriene eller rykninger, atrieflimmer enkelte grupper av muskelfibre. Hjertefrekvensen ved ciliary arytmi når 350-600 per minutt. Langvarig paroxysm av atrieflimmer (over 48 timer) øker risikoen for trombedannelse og ischemisk slag. Med konstant form for atrieflimmer kan det oppstå en skarp fremgang av kronisk sirkulasjonsfeil.

Atrieflimmer er en av de vanligste varianter av rytmeforstyrrelser og står for opptil 30% av sykehusinnleggelser for arytmier. Utbredelsen av atrieflimmer øker etter alder; det forekommer hos 1% av pasientene under 60 og hos mer enn 6% av pasientene etter 60 år.

Klassifisering av atrieflimmer

Den moderne tilnærmingen til klassifiseringen av atrieflimmer er basert på karakteren av det kliniske kurset, etiologiske faktorer og elektrofysiologiske mekanismer.

Allokere konstante (kroniske), vedvarende og forbigående (paroksysmale) former for atrieflimmering. I paroksysmal form varer angrepet ikke mer enn 7 dager, vanligvis mindre enn 24 timer. Vedvarende og kronisk atrieflimmer varer mer enn 7 dager, den kroniske formen bestemmes av ineffektiviteten av elektrisk kardioversjon. Paroksysmale og vedvarende former for atrieflimmer kan være tilbakevendende.

Skelne mellom den første forekomsten av atrieflimmer og tilbakevendende (andre og påfølgende episoder av atrieflimmer). Atrieflimmer kan forekomme i to typer atrielle rytmeforstyrrelser: flimmer og atrieflimmer.

Ved fibrillering av atriene kuttes separate grupper av muskelfibre, noe som resulterer i mangel på koordinert atriell sammentrekning. I atrioventrikulær forbindelse fokuserer en betydelig mengde av elektriske impulser: en del av dem er forsinket, mens andre gjelder hjertemuskelen av ventriklene, forårsaker dem til å trekke seg sammen med en annen rytme. Ved frekvens ventrikulære kontraksjoner avvike tachysystolic (ventrikkelkontraksjoner til 90 min.), Normosistolicheskaya (ventrikulær kontraksjon fra 60 til 90 min.), Bradisistolicheskaya (ventrikulære kontraksjoner i løpet av mindre enn 60 min.) Atrial fibrillering.

Under paralysen av atrieflimmer, er det ingen injeksjon av blod inn i ventrikkene (atriell supplement). Atria reduseres effektivt, slik at i diastol ventriklene fylt med frittflytende i blodet ikke er fullstendig, med det resultat som med jevne mellomrom er det ingen utstøtning av blod inn i aorta system.

Atriell fladder er en rask (opptil 200-400 min.) Atriell sammentrekning med bevaring av en korrekt koordinert atrieltrytme. Sammentrekningen av myokardiet med atrieflotter følger hverandre nesten uten avbrudd, den diastoliske pause er nesten fraværende, atriene slapper ikke av og er mesteparten av tiden i tilstanden til systole. Fylling av atria med blod er vanskelig, og følgelig avtar blodstrømmen i ventriklene også.

Ifølge atrioventrikulær forbindelser til ventriklene kan komme hvert andre, tredje eller fjerde pulser, som gir den høyre ventrikkel rate - dette er riktig atrieflutter. Ved overtredelse av atrioventrikulær ledning bemerker kaotisk sammentrekning av ventriklene, t. E. Utvikle feil form av atrieflutter.

Årsaker til atrieflimmer

Utviklingen av atrieflimmer kan resultere i både hjertesykdom og sykdommer i andre organer. Oftest er atrieflimmer ledsaget av strømmen av hjerteinfarkt, Cardiosclerosis, revmatisk hjertesykdom, myokarditt, kardiomyopati, hypertensjon, alvorlig hjertesvikt. Noen ganger atrieflimmer skjer med tyreotoksikose, forgiftninger agonister, hjerteglykosider, kan alkohol bli provosert av nevro-psykiatriske overbelastning, hypokalemi.

Idiopatisk atrieflimmer forekommer også, årsakene til hvilke forblir uidentifiserte selv med den mest forsiktige undersøkelsen.

Symptomer på atrieflimmer

Manifestasjon av atrieflimmer avhenger av dens form (eller bradisistolicheskaya tachysystolic, paroksysmal eller vedvarende), fra den tilstand av myokard, valvulær apparat, de individuelle egenskaper av bevisstheten. Vesentlig vanskeligere å tolerere den tahisystolske formen for atrieflimmer. I dette tilfellet opplever pasienter hjertebank, dyspnø, verre med fysisk anstrengelse, smerte og hjertesvikt.

Vanligvis forekommer atriell fibrillering paroksysmalt, progressionen av paroksysmer (deres varighet og frekvens) er individuell. I noen pasienter, etter 2-3 angrep av atrieflimmer, opprettes en vedvarende eller kronisk form, mens i andre, sjeldne, er kortvarige paroksysmer notert i løpet av livet uten tendens til fremgang.

Forekomsten av paroksysm av atrieflimmer kan følges på forskjellige måter. Noen pasienter kan ikke merke det og lærer kun om forekomsten av arytmi i løpet av en medisinsk undersøkelse. I typiske tilfeller er atriell fibrillasjon følt kaotisk hjertebank, svette, svakhet, skjelving, frykt, polyuria. Med en for høy hjertefrekvens, kan du oppleve svimmelhet, svimmelhet, pasienter med Morgani-Adams-Stokes. Symptomer på atrieflimmer forsvinner nesten umiddelbart etter restaureringen av sinus hjerterytmen. Pasienter som lider av en konstant form for atrieflimmer, slutter å slutte å legge merke til det.

Med auscultation av hjertet høres tilfeldige lyder med varierende lydstyrke. En arytmisk puls med forskjellig amplitude av pulsbølger bestemmes. Ved en ciliary arytmi defineres et underskudd av en puls - antall minutters kardiale sammentrekninger overstiger antall pulsbølger). Pulsunderskuddet er forårsaket av det faktum at ikke hver kardial sammentrekning resulterer i utslipp av blod inn i aorta. Pasienter med atrieflimmer føler hjertebank, kortpustethet, noen ganger ubehag i hjerteområdet, pulsasjon i nakkeårene.

Komplikasjoner av atrieflimmer

De vanligste komplikasjonene ved atrieflimmer er tromboembolisme og hjertesvikt. I mitralstenose, komplisert ved atrieflimmer, kan okklusjonen av den venstre atrioventrikulære åpningen ved intrapartumtrombus føre til hjertestans og plutselig død.

Intrakardial trombi kan komme inn i systemet av arterier av en stor sirkel av blodsirkulasjon, forårsaker tromboembolisme av forskjellige organer; av dem 2/3 med blodstrømmen inn i hjernen. Hvert 6. iskemisk slag utvikler seg hos pasienter med atrieflimmer. Pasienter over 65 år er mest utsatt for cerebral og perifer tromboembolisme; pasienter som allerede har hatt tromboembolisme av lokalisering lider av diabetes, systemisk arteriell hypertensjon, kongestiv hjertesvikt.

Hjerteinsuffisiens med atrieflimmer utvikler seg hos pasienter som lider av hjertefeil og brudd på ventrikulær kontraktilitet. Hjertesvikt i mitralstenose og hypertrofisk kardiomyopati kan manifesteres ved hjerteastma og lungeødem. Utviklingen av akutt venstre ventrikulær svikt er forbundet med et brudd på tømming av venstre hjerte, noe som forårsaker en kraftig økning i trykk i lungekapillærene og blodårene.

En av de verste manifestasjonene av hjertesvikt i atrieflimmer er utviklingen av arytmogent sjokk på grunn av en utilstrekkelig lav hjerteutgang. I noen tilfeller er overgangen til atrieflimmer til ventrikulær fibrillasjon og hjertestans mulig. Oftere ved en ciliary arytmi utvikler kronisk hjertesvikt, frem til en arytmisk utvidet kardiomyopati.

Diagnose av atrieflimmer

Vanligvis er atrieflimmer diagnostisert allerede med fysisk undersøkelse. Når palpasjon av periferpulsen bestemmes av en karakteristisk uordnet rytme, fylling og spenning. Lytte på kroppslyd hjerte er auscultated ujevnheter hjertelyd, betydelige variasjoner av det volum (volum etter den diastoliske pause I tone endres avhengig av størrelsen av diastoliske ventrikulær fylling). Pasienter med identifiserte endringer blir henvist til en kardiolog.

Bekreftelse eller klargjøring av diagnosen atrieflimmer er mulig ved hjelp av elektrokardiografiske data. Atrieflimmer på EKG, det er ingen P-bølger som registrerer atrielle sammentrekninger, og QRS ventrikulære komplekser er lokalisert kaotisk. Atrielle fladder, er atrielle bølger bestemt på stedet for P-bølgen.

Gjennom daglig overvåking av EKG overvåkes hjerterytmen angitt atriale arytmier varighet anfall, deres forbindelse med belastninger og så videre. D. Testene med fysisk trening (sykkel ergometry, tredemølletest) er utført for tegn på myokardial ischemi og i valg av antiarytmika.

Ekkokardiografi for å bestemme størrelsen på hjertehulen, intrakardial tromber, tegn til valvulær sykdom, perikarditt, kardiomyopati, en vurdering av det diastoliske og systoliske venstre ventrikulære funksjon. Ekkokardiografi hjelper med å bestemme utnevnelsen av antitrombotisk og antiarytmisk behandling. Detaljert visualisering av hjertet kan oppnås ved hjelp av et MR eller MSCT-hjerte.

Transesophageal elektrofysiologisk undersøkelse (CHPEKG) blir utført for å bestemme mekanismen av atrieflimmer, noe som er spesielt viktig for pasienter som er planlagt kateter ablasjon eller pacemakerimplantasjon (pacemaker).

Behandling av atrieflimmer

Valg av behandling politikken med forskjellige former for atrieflimmer er rettet på restaurering og vedlikehold av sinusrytme, forhindre gjentatte utbrudd av atrieflimmer, puls kontroll, forebyggelse av tromboemboliske komplikasjoner. For lindring av paroksysmal atrieflimmer effektivt bruke prokainamid (intravenøst ​​og oralt), kinidin (indre), amiodaron (i.v. og oralt) og propafenon (innover) under kontroll av blodtrykk og elektrokardiogram.

Mindre fremtredende resultat gjør bruk av digoksin, propranolol og verapamil, som imidlertid å redusere hjertefrekvensen, bidra til å forbedre helsen til pasienter (dyspné, svakhet, palpitasjoner, opplevelser). I fravær av en forventet positiv effekt av legemiddelterapi ty til elektrokardio (påføring av et pulserende elektrisk utladning på hjertet for å gjenopprette den hjertefrekvens), den akutte paroksysmal atrieflimmer i 90% av tilfellene.

Med atrieflimmer, som varer i mer enn 48 timer, øker risikoen for trombose kraftig, slik at warfarin foreskrives for å forhindre tromboemboliske komplikasjoner. For å forhindre gjenopptak av angrep av atrieflimmer etter restaurering av sinusrytmen, foreskrives antiarytmiske legemidler: amiodaron, propafenon, etc.

Ved etablering av kroniske atrieflimmer tilordnet konstant mottak blokkere (atenolol, metoprolol, Bisoprolol), digoksin, kalsiumantagonister (diltiazem, verapamil og warfarin) (under kontroll av koaguleringsparametere - protrombin-indeks eller INR). Når atrieflimmer er nødvendigvis nødvendig for behandling av den underliggende sykdom, som fører til utvikling av hjerterytmeforstyrrelser.

Metoden for radikalt å eliminere atrieflimmer, holder en radiofrekvens isolering av lungevenene, der ektopisk fokus for eksitering plassert ved munningene av lungevenene, blir isolert fra atria. Radiofrekvensisolasjon av lungene i munnen er en invasiv teknikk, hvor effektiviteten er ca. 60%.

Hvis hyppig gjentatte angrep av atrial fibrillering eller dens faste form kan utføre hjerte RFA - radiofrekvent strøm ( "kirurgi" via elektrode) knuten med å skape et fullstendig tverr-AV-blokkering og implantering av et fast pacemaker.

Prognose for atrieflimmer

Hoved prediktor for atrieflimmer er årsakene og komplikasjoner av arytmier. Atrial fibrillasjon forårsaket av hjertefeil, alvorlig myokardial skade (stor hjerteinfarkt, omfattende eller diffus cardiosclerosis, dilatert kardiomyopati), raskt fører til utvikling av hjertesvikt.

Prognostisk ugunstige tromboemboliske komplikasjoner forårsaket av atrieflimmer. Atrieflimmer øker dødeligheten forbundet med hjertesykdom med 1,7 ganger.

I fravær av alvorlig hjertepatologi og tilfredsstillende tilstand av ventrikulær myokard, er prognosen gunstigere, selv om hyppig forekomst av paroksysmer av atrieflimmer betydelig reduserer pasientens livskvalitet. Med idiopatisk atrieflimmer er helsetilstanden vanligvis ikke forstyrret, folk føler seg til å være praktisk sunne og kan utføre noe arbeid.

Forebygging av atrieflimmer

Målet med primær forebygging er den aktive behandlingen av sykdommer som er potensielt farlige når det gjelder utvikling av atrieflimmer (arteriell hypertensjon og hjertesvikt).

Tiltakene for sekundær forebygging av atrieflimmer er rettet mot overholdelse av anbefalinger om anti-tilbakevendende legemiddelbehandling, hjertekirurgi, begrensning av fysisk og psykisk belastning og avståelse fra å ta alkohol.

Atrieflimmer

Atrieflimmer (atrieflimmer) er den vanligste lidelsen i hjerterytmen, som observeres hos 1 - 2% av verdens befolkning. Frekvensen av forekomsten avhenger sterkt av alderen, under 40 år er 0,5% av hele befolkningen, over 65-5%, og hos de for 80-10%. Sykdommenes patogenese er basert på en forandring i myokardcellens automatikk, der sinusnoden slutter å være hovedkilden til hjerterytmen. I denne patologien genereres patologiske nerveimpulser i atriaets muskelvev, som "styrer" arbeidet i hjertet. Det antas at med atrieflimmer forekommer fra 350 til 800 signaler per minutt.

Denne sykdommen ble oppkalt på grunn av sin spesifikke refleksjon på EKG, hvor i stedet for P-bølgen finnes asymmetriske ulik-amplitudebølger f med en meget høy frekvens. Ser på dem gir inntrykk av en flimmer av atriene.

Forskjeller i genereringen av elektriske impulser med et sunt hjerte og atrieflimmer

Årsaker til sykdommen

Atrieflimmer, som enhver annen sykdom, kan utvikle seg mot bakgrunnen av eksisterende patologi. De viktigste sykdommene-forgjengerne er:

 • IHD (iskemisk hjertesykdom);
 • defekter av mitralventilen (plassert mellom venstre atrium og ventrikel);
 • WPW syndrom (Wolff-Parkinson-White);
 • SSSU (syndrom av svakhet i sinuskoden);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • hypertyreose;
 • alkoholisk myokarddystrofi (hjerteskade på grunn av konstant bruk av alkohol);
 • Elektrolyttmangel - i de fleste tilfeller - mangel på magnesium og kalium.

Det er ikke uvanlig å provosere et angrep av atrieflimmer:

 • økt fysisk anstrengelse eller følelsesmessig oppmuntring;
 • drikker alkohol, kaffe;
 • røyking,
 • rikelig inntak av mat.

Sjelden kan årsaken til sykdommen og provoserende faktorer ikke identifiseres. I dette tilfellet anses atrieflimmer som idiopatisk.

En viktig rolle i utviklingen av patologi spilles av nervesystemet. Økt tone i sin spesifikke avdeling kan provosere angrep. Den vagale typen atrieflimmer utvikler seg med den aktive virkning av den parasympatiske lenken. Den sympatiske avdelingen forårsaker hyperadrenerge atrieflimmer.

Mekanismen for utvikling av atrieflimmer

I tilfelle at alle disse impulser ble overført til de nedre delene, ville ventriklene reduseres analogt med atriene: ventrikulær fibrillasjon ville utvikle seg. Dette ville føre til et brudd på blodutløsningen fra hjertet og døden.

For å forhindre denne situasjonen er hjertesystemet i hjertet utstyrt med et spesielt "filter". Som det virker atrioventrikulær knutepunkt, plassert mellom atria og ventrikler. På grunn av denne strukturen er det en spesiell forsinkelse i overdreven antall nervesignaler, og hyppigheten av sammentrekninger av ventriklene er mye lavere enn atriaenes. Dette gir beskyttelse av kroppen fra plutselig død under ventrikulær fibrillering.

klassifisering

Avhengig av opprinnelsesmekanismen, som nevnt ovenfor, er det to typer atrieflimmer:

Kjennetegn ved den vagale typen av atrieflimmer:

 • forekommer oftere i den mannlige halvdelen av befolkningen;
 • anfall begynner på måltider eller om natten;
 • ingen avhengighet av fysisk aktivitet eller stress;
 • provokerende faktorer kan være tett bundet et slips eller skjerf, en hvilestilling eller en horisontal stilling av kroppen, et tett strammet belte eller oppblåsthet.

Den hyperadrenerge varianten er preget av:

 • forekomst av angrep når som helst på dagen, sjelden - om natten;
 • avhengigheten av et angrep på den fysiske eller emosjonelle tilstanden til organismen
 • hyppig forekomst hos kvinner.

Forløpet av sykdommen kan ta følgende former:

 1. Konstant kronisk atrieflimmer uten gjenopprettelse av sinusrytmen.
 2. Paroksysmal - periodisk "brudd" av rytmen med etterfølgende restaurering.

Kliniske manifestasjoner, symptomer på atrieflimmer

Paroksysmal form
Egenheten ved denne varianten av strømmen av atrieflimmer er vekslingen av normal drift av hjertet med den ledende kilden til rytmen fra sinusknudepunktet og atrieflimren. Hyppigheten av anfall kan variere fra en gjennom livet til flere innen 24 timer. Noen ganger blir dette skjemaet permanent.

Med denne varianten av arytmi, utenfor et angrep, på grunn av normal drift av hjertet, føler personen seg selv normalt. Under en skarp rytmeforstyrrelse i typen atriell fibrillasjon, forverres tilstanden kraftig. Med uavhengig eller medisinsk gjenoppretting av normal hjerterytme, blir helsetilstanden igjen normal.

Ved forekomst av et angrep (paroksysm) av en ciliaryarytmi begynner hjertet å reduseres ineffektivt og raskt. Som et resultat er det utilstrekkelig blodoverføring og levering til vitale organer. Dette fører til iskemi av vev og kroppssystemer.

Med hyppige paroksysmer eller lange perioder (episoder) av uregelmessige hjerteslag, tilpasser hele kroppen gradvis til slikt arbeid i hjertet. Subjektivt, forverres tilstanden ved overgang til arytmi fra en normal sinusrytme. Under den allerede ødelagte rytmen, forbedrer tilstanden til en person og hans opplevelser litt.

Atrieflimmer kan manifestere seg med helt forskjellige symptomer. Vanlige som er:

 • et angrep av rask rask hjerterytme;
 • ubehagelige følelser i hjertet;
 • alvorlig svakhet, ubehag
 • økt svette, kalde ekstremiteter;
 • følelse av frykt;
 • svimmelhet til tap av bevissthet.

Ovennevnte symptomer kan forstyrre en person, ikke bare med atrieflimmer. Nesten alle typer hjerterytmeforstyrrelser ledsages av lignende manifestasjoner.

Konstant form
Et slikt kurs for atrieflimmer karakteriseres av fraværet av pulsgenerering i sinusnoden. Alle idiopatiske kilder til rytme er i myokardiet av atriene. Ofte blir paroksysmal form permanent. Dette skjer enten når det er umulig å gjenopprette sinusrytmen, eller hvis for ofte paroksysmer, når restaureringen av normal hjerterytme ikke er berettiget.

Tilstanden og velvære for pasienter med denne versjonen av strømmen bestemmer hjertefrekvensen (hjertefrekvensen). Hvis det er så nært som mulig til 80 slag per minutt, så kan en person generelt ikke føle denne sykdommen. Med betydelig økt eller nedsatt hjertefrekvens forverres tilstanden av helse.

Konseptet med "hjertefrekvens med atrieflimmer" inkluderer antall ventrikulære sammentrekninger per minutt. Med denne patologien er det ikke mulig å endre antall atrielle sammentrekninger.

Diagnose av atrieflimmer

Tolkning av EKG, diagnose av atrieflimmer kan gjøres på grunnlag av følgende endringer:

 1. Det er ikke en eneste tann på P.
 2. I stedet blir fibrillasjonsbølger f registrert.
 3. Den forskjellige amplitude og form av QRS ventrikulære komplekser.
 4. QRS-kompleksene befinner seg på forskjellige avstander fra hverandre (ujevne avstander R-R).

Alle disse dataene indikerer ufullstendig reduksjon og avslapning av individuelle myokardfibre i atriene.

behandling

Behandlingsalternativet avhenger av kurset og omfanget av å utvikle komplikasjoner. Den permanente formen krever ikke restaurering av normal hjerterytme, men innebærer korreksjon av hjertefrekvens og økt kontraktilitet av ventriklene. Den paroksysmale formen krever gjenoppretting av sinusrytmen så snart som mulig.

Behandling av paroksysmer av atrieflimmer (arrestere et angrep med paroksysmal form):

 • Gi tilgang til frisk luft.
 • Ta den horisontale posisjonen til kroppen.
 • Ta Corvalol. Hvis angrepet ikke har utviklet seg for første gang - å ta det anti-arytmiske stoffet anbefalt av legen.
 • Ved plutselig forverring i helsetilstanden eller fravær av effekt innen få timer, er det nødvendig å søke kvalifisert medisinsk hjelp.

Ved gjengivelse av assistanse på et sykehus utføres rytmets restaurering på to hovedveier:

 • Innføring av antiarytmisk legemiddel intravenøst.
 • Anvendelse av elektropulsterapi (bruk av elektrisk utladning).

Til valg av taktikk behandling av den konstante formen for atrieflimmer må behandles med stor forsiktighet. I noen tilfeller kan det fortsatt gå om å gjenopprette en normal sinusrytme.

Hovedoppgaven for å behandle permanent arytmi er å sikre tilstrekkelig blodtilførsel til alle organer i kroppen. For å gjøre dette må du opprette det optimale antall hjerteslag. Med økt frekvens blir det brukt narkotika som hjelper atrioventrikulærnoden å passere til ventrikkene et mindre antall nerveimpulser. Med en ventrikulær sammentrekning på mindre enn 40 slag per minutt, er medisiner nesten ubrukelig. I dette tilfellet er kirurgisk inngrep nødvendig. I lys av økt risiko for blodpropper i atriske hulrom, er ytterligere terapi rettet mot å forebygge forekomsten.

hoved~~POS=TRUNC legemidler som brukes ved atrieflimmer:

 • Antiarrhythmic drugs (Novokainamid, Amiodaron).
 • Betablokkere (anaprilin, metoprolol).
 • Kalsiumkanalblokkere (Verapamil).
 • Antiaggreganter (Aspirin, Polokard).
 • Mineraler og mikroelementer er preparater som inneholder kalium og magnesium (Asparcum, Magnevite, Panangin).
 • Hjerteglykosider (foreskrive ved overholdelse av hjertesvikt - Digoxin, Strophantine).

Kirurgisk behandling av sykdommen

På grunn av den aktive utviklingen av vitenskap og medisin, er den kirurgiske metoden for arytmi behandling veldig lovende. Det er flere forskjellige tilnærminger:

 • Fysisk ødeleggelse av elementet i det atrioventrikulære knutepunktet eller det patologiske buntet av ledelse av en nerveimpuls til ventriklene fra atriumet. Dette alternativet brukes i fravær av effekten av narkotikabehandling. Som et resultat av operasjonen oppnås en reduksjon i hjertefrekvens ved å normalisere antall signaler til ventrikkene. Ved at ganske ofte er den atrioventrikulære tilkoblingen helt blokkert, og for en normal sammentrekning av ventriklene blir en pacemaker implantert i dem (IWR er en kunstig pacemaker).
 • Implantering av mini defibrillator-cardioverter. Dette behandlingsalternativet er mer egnet for personer som har paroxysmer av atrieflimmer sjeldent. En slik enhet oppdager automatisk en rytmeforstyrrelse og gir en elektrisk impuls som kan gjenopprette normal hjerteaktivitet.

Forebygging av atrieflimmer

Hvis det er minst en episode av paroksysm av atrieflimmer i en anamnese, er det viktig å avsløre årsaken. Dette er nødvendig for å hindre gjentatt forekomst. Generell plan for tiltak som skal forebygge angrep av arytmi:

 1. Behandling av en sykdom som forårsaket rytmeforstyrrelser.
 2. Mottak av magnesium og kaliumpreparater. Spise mat med et rikt innhold (gresskar, vannmelon, bananer).
 3. Konstant mottak av små doser av antiarytmiske stoffer (kun på anbefaling av kardiolog).
 4. Utelukkelse av påvirkning av økt tone i nervesystemet.

Det siste poenget med profylakse er effektiv i nærvær av bevis på vagal eller hyperadrenerg form av arytmi.

Forebygging av anfall av vagal type atrieflimmer:

 • Reduksjon av overflødig kroppsvekt;
 • unngå forstoppelse og oppblåsthet;
 • Utelukkelse av kroppens horisontale stilling etter å ha spist. Unngå overdreven forbruk av mat om natten;
 • unngå bratte fliser på stammen.

Hyperadrenerg profylakse:

 • økt hvile og søvn;
 • unngå stress og sterk fysisk anstrengelse;
 • størst mulig reduksjon i forbruket av kaffe, sterk te, nikotin;
 • mottak av beroligende urtepreparater (tinktur av morwort eller valerian).

Mulige komplikasjoner

Når det gjelder mulige komplikasjoner av atrieflimmer, er det nødvendig å forstå at de er delt inn i to typer:

 1. Utvikling i paroxysm.
 2. Utvikling med langvarig strøm av konstant arytmi.

Den første gruppen inkluderer:

 • OLZHN - akutt ventrikulær svikt (kardiogent lungeødem);
 • ONMK - akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon på grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer;
 • brudd på blodtilførselen til organets organer.

Den andre gruppen inneholder den såkalte. sen komplikasjoner:

 • kronisk hjertesvikt med alle dets manifestasjoner;
 • økt trombose og trombose i ulike organer (hjerteinfarkt, tromboemboliske slag).

Atrial fibrillasjonsprognose

Prognosen av sykdommen er helt og holdent avhengig av rettidig diagnose og behandling av patologi. Tilstrekkelig behandling, som bidrar til normalisering av hjertefrekvens og full blodtilførsel til kroppens organer, fører til minst komplikasjoner. Men selv med riktig behandling, er det en økt risiko for trombose og komplikasjoner.
Således, med atrieflimmer, er det ganske mulig å opprettholde en normal livsstil i lang tid.

Les Mer Om Fartøyene