Hva er et microstroke, dets årsaker, symptomer, behandling og utvinning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er et microinsult, hvordan er det forskjellig fra et stort slag, hvordan å forhindre det, i tide for å bestemme de første tegnene og starte den nødvendige behandlingen.

Et mikroinsult er en ganske konvensjonell betegnelse, som kalles en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, hvor deler av hjernen opplever oksygen sult og dør eller er nekrotisk. Prinsippet for en hvilken som helst slag eller cerebrovaskulære hendelser er enkel - det er en blokkering eller krampe i blodkar som mater hjernevev, hjerneceller dør, og mister personen funksjonene under ansvar av offeret delen av hjernen (tale, hørsel, syn, styrt muskelbevegelse).

Hovedforskjellen mellom mikroslaget kan ses allerede fra begrepet "mikro" eller lite. Med denne typen hjerne-sirkulasjonsforstyrrelse, påvirkes små arterier som føder hjernevev, og derfor dør et mye mindre volum hjernevev i forhold til et omfattende slag.

Konsekvensene av slike mikroskopiske lesjoner er mye mindre, en person kan nesten helt gjenopprette tapt funksjon av tale, hørsel eller bevegelse, men dette krever gode kroppsreserver og vedvarende arbeid over seg selv.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

Vanligvis er en nevrolog involvert i diagnose og behandling av noen slag. Men den første legen til hvem en pasient påklages med mini-slag, kan bli den legen for noen spesialitet, avhengig av arten av pasientens klager - hodepine, synsforstyrrelser, forstyrrelser i hjerte, og så videre.

Årsaker til mikroslag

Som vi allerede har nevnt, er hovedårsaken til enhver form for hjerneslag noen hindring for blodstrømmen, som leverer hjerneceller med næringsstoffer og oksygen. Betingelsene for slike hindringer kan deles opp i tre grupper:

 1. Spasm av blodkar. Dette mønsteret observeres oftest hos personer med stadig høyt blodtrykk - arteriell hypertensjon. Imidlertid kan et slag også forekomme hos en helt sunn person med konstant normalt trykk mot bakgrunnen av stress, tar visse stoffer, dehydrering, sjokk og så videre. Et skarp trykkpres i slike pasienter kan forårsake både et mikroslag og andre typer forstyrrelser i hjernens sirkulasjon.
 2. Blokkering av blodkar. Krenkelse av fartøyets lumen gjør blodstrømmen vanskelig - det er oksygen sult av vev. Blokkering av fartøyet kan forekomme aterosklerotisk eller kolesterisk plakk, trombus, gassboble, mindre ofte - bakteriell screening, metastase eller fremmedlegeme.
 3. Rupturen av fôringsfartøyet. Stroker, dannet på denne måten, kalles hemorragisk. Blodet som har strømmet fra fartøyet, når ikke bare "destinasjonen", men impregnerer også de omkringliggende vevene, og forverrer nederlaget. Årsaken til brudd på fartøyet kan være et hopp i trykk, arteriosklerose av fartøyene, hovedtrauma, et brudd på venøs utstrømning fra hodet - for eksempel et forsøk på strangulasjon.

Risikogrupper for utvikling av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tydelig pasienter hvis helse og livsstil øker risikoen for å utvikle hjernesykdommer:

 • Personer med sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt de med hjerterytmeforstyrrelser og arteriell hypertensjon.
 • Aterosklerose av kar - deponering av salter av kolesterol på indre indre av blodkar - dannelse av plaques.
 • Arvelige og kjøpte blodkoagulasjonsforstyrrelser - antiphospholipidsyndrom, polycytemi, defektfaktor Leiden og så videre.
 • Fedme og forbruk av store mengder fett og søtt mat.
 • Diabetes mellitus.
 • Røyking og drikking av alkohol i store doser.
 • Mottak av kombinert orale prevensjonsmidler av kvinner.
 • Tidsperioden for overgangsalder hos kvinner, spesielt mot en bakgrunn av alvorlig climacteric syndrom.
 • Stroker og hjerteinfarkt i det siste.
 • Arvelig disposisjon og familiehistorie.
 • En stillesittende livsstil - spesielt bedridden pasienter.
 • Kronisk tretthet, stress, følelsesmessig nød.

Symptomer på et mikroslag

I denne seksjonen vil vi forsøke å beskrive mer detaljert de første tegnene på mikrotakts manifestasjon, slik at leseren kan påta seg utviklingen av sykdommen i seg selv eller andre.

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

 • Alvorlig hodepine. Slike hodepine oppstår eller intensiverer ganske skarpt, det fjernes ikke av vanlige tabletter og går ikke bort etter søvn eller hvile.
 • Nummenhet i ansikt, lemmer, tunge. I tilfelle av et slag, er det ofte merkbart at pasienten kommer ned i hjørnet av munnen, leppen henger og øyet lukkes.
 • Krenkelser av følsomme analysatorers funksjoner - hørsel, lukt og syn. Pasienten kan klage over et blinkende "kretser" eller "flyr", er vage av strukturene, de hvite og sorte flekker, tinnitus, forvrengning eller tap av luktesansen.
 • Taleforstyrrelser - pasienten "snubler rundt tungen", talen blir uklar. Dessverre blir slike pasienter ofte referert til som "drunkards", så hjelp dem begynner å vise seg mye senere.
 • Nummenhet eller fullstendig "feil" av hender eller føtter. For mikroslag er nummenhet av fingre og hender, muskel svakhet, ustansighet og ganggang i gangen mer typisk.
 • Vanlige symptomer kan legges til disse typiske symptomene: angst, svette, hjertebank, kortpustethet, svimmelhet, en følelse av panikk og frykt.

Disse symptomene kan være til stede i like stor grad, eller vil bli allokert til noen. Hos hodepine, som ikke fjernes ved konvensjonelle medisiner, følelsesløshet og avvisning av lemmer eller tunge, spesielt mot bakgrunnen av høyt blodtrykk, er det i hvert fall en anledning til å besøke en nevrolog umiddelbart.

Det er viktig å forstå noe kompleksitet i å definere konsepter. Micro-stroke disse symptomene har rett til å bli kalt hvis slike nevrologiske symptomer vedvarer for en dag eller mer. Alt som går før 24 timer refereres til som akut forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon eller TIA-forbigående iskemisk angrep. Faktisk er linjen mellom alle disse konseptene veldig subtil og bygger mer på langsiktige konsekvenser - det vil si en eller annen nevrologisk symptomatologi vil vedvare etter 24 timer eller ikke.

diagnostikk

Den "gullstandard" for enhver sykdom i hjernecirkulasjonen er magnetisk resonansbilder, eller MR, av hjernen. På bildet kan du i detalj undersøke alle strukturer i hjernen og se den minste - til brøkdeler av en millimeter - lesjoner. Med hjelp av MR kan du også overvåke dynamikken til regresjon eller "resorpsjon" av patologiske foci.

Men MR er en sjelden, utilgjengelig og ekstremt dyr metode for forskning, og det er ekstremt vanskelig og upraktisk å utføre det under nødindikasjoner til enhver pasient med hodepine. Det er derfor en rekke indikative tester, hvor resultatene kan vurdere behovet for denne forskningsmetoden for en bestemt pasient:

 1. Undersøkelse av nevrolog med spesifikke nevrologiske tester for å vurdere pasientens stabilitet, tilstanden til musklene, reflekser, elever.
 2. Måling av trykk og kolesterolnivåer - jo høyere disse verdiene, jo høyere er risikoen for slag.
 3. Bestemmelse av blodkoagulasjon - i nærvær av visse trender for å øke koagulabiliteten - hyperkoagulerbarhet - høyere risiko for blodpropp i hjernens kar.

Innledende diagnose av hjerneslag hjemme

Jeg vil gjerne være særlig oppmerksom på den pre-medisinske diagnosen av iskemisk hjerneskade. De første tegnene på et mikroslag viser ikke alltid i medisinsk institusjon, oftere skjer det på jobb, på gaten eller i familiekredsen. Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Med disse tilsynelatende enkle testene, er disse testerne svært effektive og reddet liv og helse for mange mennesker.

Metoder for behandling

Ideelt sett, hvis årsaken til begynnelsen av behandlingen allerede er de aller første tegnene på hjernens sirkulasjonsforstyrrelser, men dette skjer svært sjelden. I nærvær av uklare symptomer på et mikroslag, begynner behandling sjelden tidligere enn en dag fra begynnelsen.

De viktigste stoffene for behandling av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er:

 • Trombolytiske - av disse legemidler har i sentrum av blodpropp - oppløser blodproppen og gjenoppretter blodstrøm i karet (streptokinase, urokinase, alteplase, og andre). Men effekten av trombolytisk terapi kan bare oppnås innen 72 timer etter trombosestart, men med hemorragiske slag vil slike stoffer drepe pasienten. Det er viktig å tydelig vite hva slags slag du må kjempe for.
 • Antikoagulanter - en gruppe av medikamenter for å hindre blodlevring og trombedannelse - lavmolekylært heparin og dets analoger (Fragmin, fraxiparine og annet tilbehør).
 • Dezagreganty - betyr at forhindre "banking" av blodceller: aspirin, klopidogrel, dipyridamol og så videre.
 • Diuretika, spesielt mannitol - fjerner hevelse fra hjernevevet selektivt, forhindrer mer alvorlige komplikasjoner - kile av hovent hjernevev inn i oksipitalåpningen.
 • Antihypertensive stoffer - bruk både "nødsykdommer" og permanent, spesielt utvalgt terapi i gjenopprettingsperioden.
 • Neuroprotektorer - En bred gruppe medikamenter og vitaminer for å opprettholde hjerneceller under gjenopprettingsfasen - antioksidantkompleks, B-vitaminer, magnesium, nootropics og så videre.

Typer av rusmidler, kombinasjoner og behandling er kun foreskrevet av en lege.

På rehabiliteringsstadiet er rehabiliteringsforanstaltninger ekstremt viktige - fysioterapi, vannprosedyrer, fysioterapi, øvelser med taleterapeut og rehabilitolog, terapeutisk kosthold, sanatoriumbehandling. Jo mer utholdende og hardt arbeidende pasienten vil være, desto raskere vil de tapte funksjonene i hjernen komme tilbake til ham, og tale, hørsel, syn og muskelstyrke vil bli gjenopprettet.

Det er veldig viktig å gjennomgå en legeutnevnt behandling, ta medisiner fra trykk, antiaggreganter. Det er nødvendig å følge en diett, gi opp alkohol og røyking, lek sport, sov godt og gå mye.

Prognose for sykdommen

Mikroslag-konsekvensene avhenger av pasientens alder, hans opprinnelige tilstand, diameteren av det berørte fartøyet og volumet av dødt hjernevev, samt hastigheten på behandlingstiltak og kvaliteten på rehabilitering.

Mikroslaget innebærer oftest en fullstendig gjenoppretting av pasientens helse og livskvalitet, men øker risikoen for tilbakefall av en episode av sirkulasjonsforstyrrelser i fremtiden. Ifølge statistikken kommer om lag 60% av tilfellene etter et mikroslag i løpet av et år et gjentatt iskemisk angrep.

Derfor er løftet om helse og livskvalitet et vanskelig mål for sykdomsforebygging, siden hver etterfølgende episode er vanskeligere.

Hva er mikroinsultets effekter og behandling?

Microinsultet oppstår som et resultat av utviklingen av iskemi av et lite område av hjernen på grunn av forstyrret blodstrøm i små...

Hva er mikroinsultets effekter og behandling?

Mikroinsult oppstår som et resultat av utviklingen av iskemi av et lite område av hjernen på grunn av forstyrret blodstrøm i små kar. Følge av den korte varigheten av brudd i hjernens blodomløp, liten størrelse fokal ischemi, og evne til å gjenopprette blodstrømmen, blir denne patologi kalles forbigående (forbigående) ischemisk anfall eller dysfunksjonell encefalopati. Med hennes symptomer på hjerneskade forblir ikke mer enn en dag.

Ofte overføres mikroinsultet "på føttene", fordi det ikke har et utprøvd klinisk bilde og ikke er en uavhengig sykdom, men et tegn på en annen, mer alvorlig patologi. Forløpende iskemisk angrep kan gjentas med en hvilken som helst forverring av den underliggende sykdommen, som påvirker ulike deler av hjernen - i dette tilfellet taler de om tilbakefall av mikroslaget. Patologi er vanlig hos unge mellom 20 og 30 år med økt fysisk aktivitet.

Slik gjenkjenner du mikro-fornærmelsen av symptomer og tegn?

Iskemiske angrep forekommer ofte mot bakgrunnen av aterosklerose. Brudd på blodsirkulasjonen i bassenget av karoten arterier manifesteres av et brudd på smertefølsomheten av huden på den ene siden og nummenhet i halvparten av ansiktet.

Utilstrekkelig blodflow i vertebrobasilar systemet ledsages av kliniske symptomer dobbelt så ofte. Her er de viktigste symptomene er svimmelhet, mild hodepine, forvirring, ustøhet i gang, talevansker (vikle et språk), kortsiktige "tap" motoriske reflekser.

Hvis årsaken til cerebrovaskulære lidelser er den hypertensive krisen, overveier de generelle cerebrovaskulære og vegetative symptomer:

 • kvalme;
 • hodepine;
 • oppkast, ikke bringe lettelse;
 • støy i ørene;
 • periodisk svimmelhet;
 • økt svette;
 • ansikt rødhet.

Med gjentatte mikrotrykk forekommer ytterligere nevron-ødeleggelse med en økning i nevrologiske symptomer. Bevegelsen kan være svekket, avhengig av alvorlighetsgraden av mikroslaget og antall tilbakefall. Vises uskarpt tale. Lammelse av ansiktsnerven er mulig, noe som forårsaker parese av halvparten av ansiktet. En gangart karakteristisk for sentral lammelse vises. På språket av nevrologer, "spørsmålet knær, spør hånden." Visuell funksjonsnedsettelse kan være delvis eller fullført.

Årsaker til mikroslagutvikling

Hovedårsakene til forbigående iskemiske angrep er følgende sykdommer:

 • neurokirkulatorisk dystoni av hjernen type;
 • kardiovaskulær patologi;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensiv sykdom;
 • aterosklerose;
 • tromboflebitt.

Brudd åpenheten til små kar i hjernen på grunn av blokkering av lumen eller fragmenter av aterosklerotisk plakk forårsaker microthrombi fokal spasme, og etterfulgt av den reaktive svelling av hjernen, som er en følge av fremkomsten av hodepine og nevrologiske symptomer. Vanligvis forringes mikroemboli, blodstrømmen gjenopprettes, ødem avtar og nevrologiske symptomer forsvinner. Skadelige vaner - røyking, alkoholmisbruk, forårsaker spasmer i blodkar og kan forårsake forbigående iskemisk angrep.

Mulige konsekvenser av et mikroslag. Hvis blodtilførselen til det berørte området av hjernen ikke gjenopprettes innen 6 timer, kan en iskemisk mikroinfarkt i hjernen, ledsaget av nervecellens død, utvikles. Det kan ikke være merkbar for en person som har hatt en mindre slag "på føttene", men foci av nekrose av hjernevev kan identifiseres på CT scan. Transiente forstyrrelser av blodstrømmen i små kar, som gir strømledning, er det mulig forløper for utvikling av vedvarende og omfattende ødeleggelse av hjernevev med dannelsen av infarkt - resulterende ischemisk eller hemorrhagisk trombose i tilfelle av brudd i fartøyet. Med utviklingen av relapses på mikrocirkulatorisk nivå, er det mulig å redusere intellekt og minneverdighet.

Førstehjelp med mikroslag. De første tegn på cerebral iskemi kan oppstå når som helst og hvor som helst. Hvis den skarpe svekkelse av helsen kom i rommet, blant venner, eller hjemme, bør du prøve å sette pasienten, sørg for frisk luft og ringe brigaden "førstehjelp". Gitt muligheten til å forbedre tilstanden til pasienten, er det verdt å overtale en person til ikke å stå opp og vente på at legene skal ankomme. Ofte vises symptomene på forbigående hjernens iskemi på gata. Det tas hensyn til usikker gang, usammenhengende tale, et kortsiktig tap av bevissthet er mulig. En slik person er ofte feil for en full og går forbi. Og her er hjelpen nødvendig. Hvis offeret er bevisst, er det nødvendig å være oppmerksom på smilet, spør personen om å vise språket, sjekk motorrefleksjonene, vær oppmerksom på tale.

De første tegn på nedsatt sirkulasjon av hjernen:

 • asymmetri av ansiktet;
 • språkavviket til venstre eller til høyre;
 • svakhet i arm og ben på den ene siden;
 • usammenhengende tale under intervjuet;
 • klager av hodepine;
 • ingen lukt av alkohol fra munnen.

Hvis du mistenker et microstroke, rolig personen, legg ham eller ta ham i en avslappet posisjon og ring en ambulanse. Hvis det er bevissthetstap, er det nødvendig å ringe en ambulanse og vente på at legene skal ankomme.

Tidlig assistanse vil øke hastigheten på gjenopprettingsprosessen og unngå unødvendige komplikasjoner.

Behandling av mikroslag

Behandling av forbigående hjernesirkulasjonsforstyrrelser bør utføres i en sykehusinnstilling. Prescribed medisiner, som i slag. Det er ingen diagnose av "mikroinsult" i medisin, og diagnosen transient iskemisk angrep forekommer vanligvis etter rask symptomavlastning. Innen få timer forbedres pasientens tilstand, motorfunksjoner og tale blir gjenopprettet, og det oppstår hodepine. Men legemiddelbehandling må fortsette og behandles fullstendig. Nedfallet av hjerneceller på mikrocirkulatorisk nivå i tidlig behandling kan føre til utvikling av en gjentakelse av et iskemisk angrep eller et reelt omfattende slag med alvorlige konsekvenser.

Behandlingsordningen for et mikroslag gir:

 • restaurering av blodstrømmen i det berørte området;
 • vedlikehold av hjernefunksjoner.

Vasodilatormedisiner er foreskrevet: instenon, pentoksifillin.

Antiaggreganter for å redusere blodpropp: aspirin, dipyridamol, ticlopidin.

Angioprotektorer for å styrke vaskulære vegger og gjenopprette blodstrømmen.

Nootropics for å gjenopprette funksjonen til hjernens iskemiske område.

Metabolske midler - mexidol, actovegin - forbedre oksidative prosesser i hjernen.

Etter medisinsk behandling i perioden med konvalescens, er terapeutisk fysisk trening og massasje foreskrevet. I noen tilfeller er talen terapi klasser tilordnet for talekorreksjon.

Forebygging av mikroslag. Behandling av den underliggende sykdommen, regelmessig observasjon av hypertensjon, IHD, diabetes mellitus, aterosklerose, hvis noen, i historien, er grunnlaget for forebygging av mikroslag. Ikke minst rolle i dette tilfellet er valg av nødvendig diett og avvisning av dårlige vaner.

Microinsult: symptomer, tegn, behandling

Microinsult er en forbigående forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen forårsaket av trombose eller en skarp spasme i et lite fartøy. Konsekvensene av mikroslag i form av begrensninger av livsstøttefunksjoner er ubetydelige, da skaden på hjernevæv er av et punktskarakter. Dette faktum gir ikke alltid rettidig diagnose av et angrep, noe som resulterer i at en person kan utvikle et stort slag.

Mikroslag og slag: hva er forskjellene deres

De viktigste forskjellene mellom et mikroslag og en full slag er som følger:

 • mikro-fornærmelsen påvirker de små karene i hjernen, noe som resulterer i et mindre volum av nervevev;
 • Symptomene på mikroslag er smurt og slettet, slik at de lett forveksles med tegn på mild utilsiktethet;
 • Varigheten av et angrep av forbigående iskemisk angrep i de fleste tilfeller ikke overstiger 1 time - etter denne tiden øker tilstanden til offeret;
 • Konsekvensene av et mikroslag er ikke like alvorlige som i et stort slag, etter et angrep kan offeret nesten fullstendig gjenopprette og ikke oppleve restriksjoner i selvbetjening og samfunn.

På grunn av den mindre skade på hjernevævet og dårlig uttrykte symptomer, er det ganske vanskelig å diagnostisere en mikro-fornærmelse av visuelle tegn. Dette fører til at offeret ikke mottar rettidig medisinering, og sjansene for å utvikle et omfattende angrep øker betydelig.

Hvem er i fare?

Uansett alder er folk som er mest utsatt for mikroslag, de som:

 • lider av hypertensjon i kronisk form, stenokardi, aterosklerose, arteritt og andre vaskulære sykdommer;
 • har økt blodkoagulasjon og tendens til trombose;
 • lider av overvekt og fedme;
 • har en historie med sirkulasjonsforstyrrelser og manifestasjoner av iskemiske angrep
 • lider av diabetes mellitus og er utsatt for skarpe endringer i nivået av glukose i blodets struktur;
 • ha en arvelig disposisjon til utvikling av et angrep av hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • misbruk av alkohol, røyking eller bruk av rusmidler;
 • lider av kompresjon av karene ved intervertebrale brok eller deformerte plater;
 • led intrakraniell skader;
 • har medfødte vaskulære sykdommer;
 • er syk med onkologi, mens karene kan påvirkes ikke bare av svulsten lokalisert i hjernestrukturene, men også ved metastaser som vokser i vevet;
 • er utsatt for regelmessig nervøsitet og stress;
 • lever i ugunstige miljøforhold.

Også i risikoen for utvikling av mikroslag er kvinner med ustabil hormonell bakgrunn forårsaket av å ta orale prevensjonsmidler, graviditet, ovarie dysfunksjon og overgangsalder.

Symptomer og de første tegnene på et mikroslag

Forverring av velvære forårsaket av et anfall av et mikroslag, mange skriver av for tretthet eller dårlige værforhold. Årsaken til dette er likheten til mange av dens tegn med symptomene på nevrologiske og vegetatoriske lidelser. Generelle tegn som angir tilnærming til et forbigående iskemisk angrep er:

 • en hodepine som oppstår plutselig;
 • en kraftig økning i blodtrykket;
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • "Mørke prikker" og "flyr" i øynene;
 • kvalme.

Deretter legges symptomer som indikerer hjerneskade:

 • nummenhet i lemmer, ansikt;
 • tap av hudfølsomhet;
 • kortvarig nedsatt bevissthet;
 • Vanskelighetsgrad (inkonsekvens av ord og uttrykk) og dens oppfatning;
 • tap av orientering;
 • et vridd smil;
 • kortsiktig amnesi;
 • tap av koordinering.

De beskrevne symptomene har svak og kortsiktig karakter. På slutten av en time kan offeret for et forbigående iskemisk angrep føles bra, og på grunn av dette tar ikke alvorlighetsgraden av situasjonen.

Førstehjelp for mikroslag

En egenart av symptomatologien til mikroslaget er det moderate uttrykket av tegn på cerebral insuffisiens og deres raske forsvunnelse. Til tross for forbedring av trivsel, bør personen ved siden av den skadde umiddelbart ringe til en ambulanse og gi ham nødhjelp:

 • Til sete eller legge en person som har blitt syk, i en praktisk posisjon;
 • Fjern knekk som kan forstyrre pusten og normal blodstrøm (slips, belte, knapper på skjorten);
 • Snu offerets hode i siden, hvis han er syk og kan oppleve brekningsangrep;
 • måle blodtrykket kontinuerlig for å spore dynamikken til endringer i indikatorer og deretter rapportere denne informasjonen til paramedikeren;
 • å roe offeret i en rolig stemme, hvis han er nervøs eller i panikk, snakker hele tiden med ham;
 • Hvis offeret hevder at han føler seg bra, er det viktig å ikke tillate ham å gjøre plutselige bevegelser og for å forsikre seg om at medisinsk hjelp er nødvendig.

Det er ikke mulig å gi primær hjelp til uprøvde metoder hvis du mistenkes for å angripe et mikroslag - for å gi den berørte personen medisiner for hånden, ta kaldt på hodet og mate dem. Paramedikeren trenger å gi opplysninger om angrepet og dens varighet, alvorlighetsgraden av symptomer og blodtrykk.

diagnostikk

En person som har hatt et angrep av et forbigående iskemisk angrep, bør gjennomgå en test, selv om de ubehagelige symptomene har gått og helsetilstanden har blitt bedre. For å studere tilstanden til karene i hjernen og diagnostisere mikroslaget, bruk følgende metoder:

 • konsultasjon med en nevrolog, oftalmolog og kardiolog for å vurdere visuelle tegn på et mikroslag;
 • passasje av MR og CT - for å studere tilstanden av vev og kar i hjernen, for å identifisere lokalisering av lesjoner, vurdere deres alvorlighetsgraden og dynamikken i deres resorpsjon, om noen;
 • dynamisk måling av blodtrykk for å vurdere kritikken av endringer i sine indekser;
 • en blodprøve for kolesterol, mengden glukose i sammensetningen og graden av koagulasjon;
 • Utførelsen av et elektrokardiogram for å vurdere hjertets ytelse og frekvensen av sammentrekning av musklene;
 • angiografi - utføres for å bestemme den eksakte plasseringen av det iskemiske fokuset eller mikroskraken i fartøyet, samt å vurdere omfanget av dets skade.

I diagnoseprosessen er det også viktig å identifisere sykdommer og patologiske forhold som kan provosere et angrep av et mikroslag. Dette vil tillate dem å starte behandlingen og dermed redusere risikoen for å utvikle ikke bare et gjentatt forbigående iskemisk angrep, men også et fullverdig omfattende slag.

Behandling og gjenoppretting

For å gjenopprette hjernecirkulasjon etter et angrep av et slag, er offeret plassert på sykehuset, der, avhengig av graden av fartøyets skade og forekomsten av sykdommer som forverrer tilstanden, foreskrives han følgende stoffer:

 • Angioprotektorer - legemidler som forbedrer blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i hjernevevet;
 • vasodilatorpreparater;
 • antiplatelet midler - legemidler som reduserer blodviskositeten og forhindrer utvikling av trombose;
 • vitaminer som bidrar til å forbedre hjernens funksjon og styrke immunitet
 • nootropics - narkotika som forbedrer hjernens aktivitet;
 • legemidler for å opprettholde metabolske systemet.

Etter å ha eliminert risikoen for å få full slag, foreskrives pasienten vedlikeholds- og rehabiliteringsbehandling:

 • fysioterapi;
 • massasje;
 • treningsbehandling;
 • Helseforbedrende behandling i et sanatorium;
 • diettoverholdelse
 • ikke-tradisjonelle metoder - manuell terapi, akupunktur, fytoterapi, yoga, behandling med leeches.

Behandlingen av et mikroslag bør ikke bare bestå i fjerning av et angrep og gjenopprettelse av hjerneaktivitet. Det bør tas hensyn til sykdommer som kan bli en katalysator for et forbigående iskemisk angrep og provosere et fullt slag.

Konsekvenser av mikroslag

En enkelt forbigående forringelse av blodtilførselen til hjernen forårsaket av et slag av et mikroslag, ganske ofte, forutsatt at primærbehandling og etterfølgende behandling ikke gir konsekvenser. I noen tilfeller kan en person som har hatt et angrep oppleve følgende lidelser i hjernefunksjonene:

 • redusert minne;
 • fravær og uoppmerksomhet;
 • forverringskonsentrasjon av oppmerksomhet;
 • deprimert humør;
 • utbrudd av irritabilitet og aggresjon eller omvendt tearfulness.

Vanligvis, etter at pasienten har bestått, passerer disse sykdommene, og pasienten slutter å oppleve ubehag.

En farlig konsekvens av angrep av et mikroslag, etter hverandre, er utviklingen av et fullskala iskemisk angrep. I slike tilfeller fører akutt forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen til alvorlige konsekvenser:

 • lammelse av kroppsdeler - armer, ben, deler av ansiktet;
 • psykiske lidelser;
 • taleforstyrrelser eller mangel derav;
 • redusert syn fra hjerneslaget;
 • epileptiske anfall
 • umuligheten av uavhengig matinntak på grunn av forstyrret svelging refleks;
 • delvis hukommelsestap, når pasienten glemmer individuelle hendelser eller mister tidligere kunnskap;
 • redusert intellekt og tenkning;
 • koma;
 • døden.

Forebygging av mikroslag

Den beste måten å håndtere konsekvensene av et mikroslag er å hindre utviklingen. For å gjøre dette, i hverdagen, må folk som er i risikosonen, følge følgende regler:

 • hindre overgangen av kroniske sykdommer til et forsømt eller akutt stadium, for hvilket de regelmessig skal gjennomgå undersøkelse og forebyggende behandling;
 • avstå fra røyking, alkohol og annen avhengighet;
 • å spise riktig - å holde seg til diettmenyen som fremmer vaskulær helse og forhindre dannelsen av kolesterolplakk på veggene deres;
 • overvåke blodtrykket og forhindre at det øker dramatisk
 • forhindre eller tilstrekkelig reagere på situasjoner som kan forårsake nervøs overbelastning og stress;
 • normalisere våkenhet, hvile og sove
 • følg egen vekt, forhindrer utvikling av fedme;
 • Gå regelmessig ut på friluft, gå til fots;
 • utvikle fysisk - utfør daglig gymnastikk, svøm i bassenget, spill sportspill;
 • å utelukke mental overbelastning.

En sunn livsstil og periodisk undersøkelse vil bidra til å redusere risikoen for mikroslag, uavhengig av aldersfaktor.

Microinsult - dets symptomer og behandling

Mikrostroke er den minimale nekrotiske forandringer i hjernen forårsaket av mangel på oksygen, som er provosert av et brudd på hjernens sirkulasjon - sammenblanding, koagulering med en tromb eller ødeleggelse av karvegveggen.

Diagnose "microinsult" ICD-10 eksisterer ikke, og prefikset "micro" til ordet "slag" betyr at de minste blodårene blir påvirket, og tilstanden i seg selv tjener som et forspill til et slag.

Hva er microinsult?

Episoden av oksygen sult av vev med mikroslag er kortvarig og kan skyldes flere patologiske forstyrrelser i kroppen:

 • forbigående iskemisk angrep (TIA) i hjernen - endringene er reversible, kortsiktige;
 • hypertensiv krise - høyt blodtrykk (BP), som ødelegger de minste blodkarene i hjernen, øker permeabiliteten til de vaskulære veggene, skaper en trussel mot hjernesødem;
 • akutt hypertensiv encefalopati - et brudd på hjernefunksjoner forårsaket av et raskt økende ødem i hjernen, som er ledsaget av alvorlig hodepine, anfall, synsforstyrrelser, inkludert blindhet.

Oftest denne tilstanden som mini-slag oppstår med tegn på hjernen iskemi, men denne tilstanden ikke forårsaker irreversible effekter, livstruende, men symptomene kan behandles mye bedre enn i strøk.

 1. iskemisk - oksygen sult av hjernen er forårsaket av okklusjon av fartøyet;
 2. hemorragisk - fartøyet er revet eller permeabiliteten til veggene stiger, og blod fra fartøyet kommer inn i det omkringliggende hjernevæv.

Mekanisme av sykdommen

Med cerebral iskemi, blir karene smale på grunn av en spasme eller delvis overlapping med en trombus, men de tetter ikke opp helt. Hvis en situasjon oppstår som truer med blokkering, jobber kompensasjonskreftene i kroppen og gjenoppretter blodstrømmen i det skadede området.

Reinstatement av cerebral blodstrøm oppnås:

 • utvidelse av blodkar;
 • Opprettelse av sikkerhet, forbipasserende grener av blodstrøm;
 • overgang av nevroner til en aerob måte å skaffe energi på.

Så snart blodsirkulasjonen i lesjonen er gjenopprettet, og oksygen begynner å strømme, forsvinner alle patologiske symptomer, og de kliniske symptomene på mikroslaget går bort.

årsaker

Mikroinsultet hos menn og kvinner skyldes vanlige årsaker til begge kjønn:

 • hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • Tilstedeværelse av trombus i systemisk sirkulasjon;
 • eksfolierende sykdom i blodkar;
 • metabolsk syndrom - diabetes, fedme, hjertesykdom;
 • graviditet, fødsel på grunn av økt tone i blodårene;
 • røyking, hvor blodkarrene i hjernen er spasmodiske, noe som forårsaker iskemi.

I fare er også personer som lider av atrieflimmer. Et slikt brudd på hjerteaktivitet er ledsaget av dannelsen av mikrothrombi, noe som kan forårsake blokkering av hjernens små fartøy.

En økt risikofaktor er diabetes og prediabetes. Tilstanden for prediabetes tilsvarer det faste blodsukkernivået på 5,7 mmol per liter. Prediabetes er assosiert med fedme, eldre alder.

symptomer

Fra lokaliseringen av lesjonen avhenger graden av oksygen sult i hjernen av hvordan mikroslaget manifesterer, hvor intens dets symptomer og varige konsekvenser.

Hvordan identifisere en microstroke i en person, kan den bli anerkjent, hvordan manifesterer seg seg i menn og kvinner?

Hypoksi av hjernen på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser utvikler seg hovedsakelig:

 • i carotidbassenget - bassenget av karoten arterier;
 • i vertebrobasilar bassenget - bassenget av vertebrale arterier.

Symptomene på et mikroslag er forbigående, det vil si at de er:

 • Plutselig vises, men vokser ikke gradvis;
 • forsvinner uten livstruende konsekvenser.

Så, en plutselig følelsesløp i hånden, eller en lue som vises et øyeblikk foran øynene, forsvinner helt etter et angrep. Visjonen minker ikke, men hånden fungerer normalt. Varigheten av et slikt angrep kan variere fra noen få øyeblikk til flere minutter.

Vertebrobasilar lidelser

Vertebrobasilar-bassenget dannes av vertebrale arterier som foder blod til 30% av hjernen - bakre deler av hjernen, cerebellum, medulla oblongata. Angrepet varer i gjennomsnitt 8 minutter.

Symptomene på et mikroslag er:

 • alvorlig hodepine;
 • Krenkelse av koordinering, rystende gang
 • repeterende, voldelige bevegelser av lemmer;
 • svimmelhet - svimmelhet, når pasienten føler at de omliggende objektene dreier seg rundt seg
 • sløret syn, utseendet på uskarpe punkter i synsfeltet, flekker;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • nystagmus - ufrivillige bevegelser av øyeboller, risting i vertikale, horisontale retninger;
 • dysartri - nedsatt mobilitet av tungen, myk gane, på grunn av hvilken artikulasjon er forstyrret, taleforbindelse går tapt;
 • mangel på taktil følsomhet i enkelte deler av huden;
 • sterk svakhet.

Med svimmelhet kan pasienten oppleve oppkast, ringe i ørene, midlertidig hørselstap, visuelle hallusinasjoner.

Symptomer på carotidforstyrrelser

Carotidbassenget danner karotidarterier. De gir blod til 70% av hjernen. Angrepet varer i gjennomsnitt 15 minutter, ledsaget av en bred liste over eksterne symptomer.

Noen symptomer ligner tegn på hjerneskade i vertebrobasilarbassenget. Når fartøyene er skadet i karoten, oppdages symptomer:

 • ensidig tap av hudfølsomhet;
 • ensidig parese - midlertidig lammelse av ansiktsmuskler, lemmer;
 • taleforstyrrelser - unntatt dysartri, avasi er notert - feil uttale av ord;
 • stiv utseende, strabismus;
 • ensidig eller totalt tap av syn
 • kognitiv svekkelse;
  • redusert minne;
  • midlertidig tap av lese- og skriveferdigheter;
  • brudd på tenkning;
  • distrahert oppmerksomhet.
 • Sensoriske motorforstyrrelser, voldsomme bevegelser, svakhet.

En av tegnene på et mini-slag er utseendet på plutselig blindhet i ett øye, og dette symptomet kan virke helt og fullt plutselig, for eksempel etter en morgenkrev. Visjon, som regel, gjenopprettes innen 24 timer, men utseendet av et slikt symptom kan bety et nærliggende slag.

Mikroslag i kvinner

De første tegnene på mikroslag hos kvinner vises oftere etter 60 år, og symptomer på cerebral iskemi er forårsaket. Hos kvinner yngre enn denne alderen var mikrostroken tidligere sjelden. Men selv i unge kvinner fra 18 til 30 år de siste årene, begynte dette bruddet å skje, og oftere enn menn.

De første tegnene på et mikroslag i unge kvinner under 30 år manifesteres av synkope, hyppige alvorlige hodepine, og slike symptomer som forbigående følelsesløp i ansiktsmuskler, dobbeltsyn.

Konsekvensene av mindre slag og slag hos kvinner får symptomer som tearfulness, irritabilitet, humør ustabilitet, tendens til depresjon og de første tegn på brudd - har problemer med å huske, evne til å lære.

 • Risikoen for oksygen sult i hjernen under graviditeten øker på grunn av økt tone i blodårene og muligheten for å danne mikrothrombi som er i stand til å tilstoppe små kar i hjernen.
 • Sirkulasjon av mikrothrombi i blodet skaper en truende tilstand under fødsel, derfor ved første tegn på et mikroslag i en gravid kvinne, utseendet av symptomer på hypertensjon, er behandling nødvendig under tilsyn av en lege.

Under fødsel, på grunn av mulige hjerneskade, klemmer babyens skallen mens den går gjennom fødselskanalen, er det fare for et mikroslag i nyfødte. I ungdomsåren kan årsaken til cerebral sirkulasjonsforstyrrelser være medfødt hjerteflukt, traumer, samt diabetes, noe som er veldig ungt.

Microstroke hos menn

Tilhenger av det mannlige kjønn er en risikofaktor, spesielt i løpet av 60-årene. De første tegnene og symptomene på et mikroslag, som kan forekomme hos menn, vises allerede i 40 år.

Alvorlige konsekvenser er observert hos menn med mikroslag, som oppsto mot bakgrunnen av alkoholforgiftning.

Tegn på et mikroslag i dette tilfellet er maskert av russtatus, og andre kan rett og slett ikke være oppmerksom på det faktum at en mann utvikler en alvorlig sykdom i hjernecirkulasjonen.

Manifestasjoner av hjernens patologi under alkoholisk forgiftning er:

 • hodepine er så alvorlig at det forårsaker oppkast, og et forsøk på å endre stillingen, å stå opp forårsaker en intensivering av disse symptomene;
 • Brudd på artikulasjon, tale blir usynlig, utilstrekkelig full alkohol.

Hvis du ignorerer skiltene dukket opp mindre hjerneslag, kan sjansen for å få et fullt slag i menn øker og utseendet på de første symptomene på denne katastrofen kan forventes i de kommende dager, som er en direkte konsekvens av ubehandlet hypoksi.

Stroke er en alvorlig konsekvens av et mikroslag berørt på bena. Spesielt stor er risikoen for slag, hvis en person allerede har hatt flere angrep av hjernecirkulasjon.

For å unngå alvorlige konsekvenser, er det nødvendig å begynne å handle innen de første 3 timene etter angrepet. Etter 6 timer etter angrepet er sykdommen irreversibel, og pasientens tilstand kan ikke fullstendig gjenopprettes.

Karakteristisk for mikroslaget opplevd på bena hos menn er brudd på styrke, eller til og med et komplett fravær av det.

behandling

Mikroinsultet diagnostiseres ved hjelp av en tomografi. Ifølge blodpåfylling av blodkar er det synlig hvilken del av hjernens blodsirkulasjon som forstyrres. Når det oppstår symptomer på et menneskes mikroslag, er det nødvendig å levere det til sykehuset, det trenger full undersøkelse og behandling.

Dessverre tåler mikroinsultene ofte på bena, skriver ut indikasjoner på ubehag for meteozavisimost, tretthet, noe som øker risikoen for slag. Stroken er preget av alle symptomene som observeres med et mikroslag, men et slag med nekrose av store områder av hjernen og kan føre til lammelse og død.

Behandling av et mikroslag består i utnevnelse av:

 • medisiner for å senke blodtrykket;
 • antikoagulantia og trombolytika for å forhindre trombodannelse og blodfortynning;
 • vasodilatorpreparater for eliminering av vasospasmer;
 • neuroprotectors - nootropics, antioksidanter for å forbedre tilstanden til hjerneceller.

Hvordan opptre i tilfelle tegn på hjerneslag og mikroslag hos menn og kvinner, hva er førstehjelp?

Pasient med angrep skal gi:

 • luft tilgang - åpne vinduet, løsne krage av klær;
 • hvis offeret ligger, legg en pute under hodet, vri hodet litt til den ene siden i tilfelle oppkast, for å forhindre asphyxia oppkast;
 • hos hypertensive pasienter - for å måle trykket og med økt blodtrykk, gi legemidlet foreskrevet av legen;
 • hvis offeret falt i koma, gi ham kunstig åndedrett, hold en hjertemassasje.

Ingen medisin skal gis til en pasient uten legenes avtale. Bare beredskapslederen kan vurderes på riktig måte, som skal kalles umiddelbart.

Dette må gjøres for å eliminere årsaken til angrepet:

 • Reduser blodtrykket hvis årsaken er en hypertensive krise;
 • redusere viskositeten til blodet, hvis lidelsen provoserte TIA hjernen;
 • Innfør narkotika for å forhindre hjerneødem med et hemorragisk slag.

effekter

Etter et mikroslag kan symptomer som minnefunksjon, endring i karakter, manglende evne til å konsentrere oppmerksomhet forbli. Uten tilstrekkelig og rettidig behandling, kan effekten av hjernehypoksi betydelig komplisere livet, påvirke karakteren, få deg til å gi opp arbeid.

Eldre menn og kvinner microstroke blir ofte en konsekvens av hypertensiv krise, og tegn på denne tilstanden, overført til beina, er tap av følelse, muskelsvakhet, senket munnviken, forvirring med valg av ord når de snakker, minne bortfaller.

Vanligvis, over tid, gjenfinner ansiktsmusklene tonen, og en person kan smile uten triste grimasser. Styrken av musklene i den berørte lemmen kan gjenopprettes ved øvelser, men slike pasienter er ofte utsatt for depresjon, deres tegnendringer, nye forekommer eller noen oftere blir negative egenskaper forsterket.

Alvorlig, men en sjelden konsekvens av cerebral sirkulasjon med dødelig utgang, er cerebralt ødem. Forebygging av denne farlige tilstanden er riktig behandling av mikroslag og eliminering av årsakene som forårsaket forverring av hjernesirkulasjonen.

Mikroinsult som risikofaktor for slag. Sakshistorie

Mikroinsult som et eget konsept i offisiell medisin er fraværende. Den internasjonale klassifiseringen av sykdommer, selv i den tiende revisjonen, introduserte ikke den som en egen sykdom. Dette er ikke en ulykke, siden det er en etablert diagnose - et slag, som klart bestemmer forstyrrelsen av hjernecirkulasjonen.

Imidlertid bruker både leger og pasienter i virkeligheten begrepet mikro-fornærmelse mye. Det er et naturlig spørsmål: Ved hvilke kriterier er det mulig å bestemme forskjellen mellom et slag og et mikroslag eller en minisult? Kanskje størrelsen på hjerneskade? Men dette er et veldig illusorisk kriterium - i hvilket mål, i gram av det berørte området eller i volumet?

Korrekt snakke neurologer - enten er det et slag, eller det er det ikke. Mest sannsynlig microstroke begrepet ble tatt i bruk i forbindelse med utviklingen av en mekanisme (når det skjer, og tid for eksponering) og evne til å angripe på den eksponerte menneskelige hjerne å komme seg. Klassisk slag forårsaker ujevnt større skade.

Hva er microinsult?

Så hjernen er den mest kritiske av hele menneskekroppen refererer til oksygen sult (dette er hypoksi). Konsekvensene av utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjerneceller forekommer nesten øyeblikkelig. Etter 8 - 12 sekunder mister en person bevissthet, og etter 20 - 30 sekunder kan det komme til koma.

Tilførselen av oksygen til hjernens celler er bare hjertet gjennom sirkulasjonssystemet ( om funksjonene til hemoglobin leses her ). Gitt betydningen av hjernen i menneskekroppen, er det her at 20% av minuttvolumet av blod sendes. Dessuten, når det er problemer i sirkulasjonssystemet (f.eks, et kraftig fall i trykk), lem blodtilførselen er frakoblet (uten mennesker lever), og blodstrømmen omdirigert til den maksimale effekt av hjernen (nekrose av hjernen - er den ende av hoveddelen).

Mikroslagets karakter er knyttet til forekomsten av problemer med små fartøy som mate de enkelte delene av hjernen. Sosudiki det er meget tynn, og for eksempel når innsnevringen (clot begynner å dannes) hemoglobin-protein er i stand til å "presse" gjennom den gjenværende åpne plass som et resultat av oksygen når ikke til cellene. Eller av en eller annen grunn var det en kraftig innsnevring av det samme fartøyet (iskemisk mikroinsult), som også fører til problemer med celleernæring.

Selv om konseptet med mini slag i den offisielle medisin der, men alt som skjer faller under diagnose av forbigående iskemisk anfall (TIA), som er den offisielle diagnose for de beskrevne betingelser. Forløpende (ellers forbigående) lidelse utvikler seg plutselig, varer kort tid og påvirker et lite fokus i hjernen. Prosessen er alltid reversibel, og derfor ble den kalt en forbigående.

Likevel bør det bli husket som, selv om endringene ikke har tid til å gå til det stadiet av komplett døende av skadede celler som hadde skjedd en kort stans i tilførselen av blodceller (oksygen) går ikke bare sånn.

Brudd på cerebral sirkulasjon kan dokumenteres av følgende tre diagnoser:

 • forbigående iskemisk angrep;
 • cerebral hypertonisk krise;
 • akutt hypertensiv encefalopati.

En av disse diagnosene kan legges inn i din journal, hvis du kommer til legen og fortalte om sine følelser, som ligner symptomene på mindre hjerneslag. Faktisk er det ofte folk som ikke legger merke til hva som skjedde, for eksempel å knytte symptomene til enden av en hard arbeidsdag med tretthet. Etter en forbigående overtredelse forårsaker ikke en betydelig skade, og cellene gjenoppretter raskt deres effektivitet.

Legen i resepsjonen er ikke i stand til å bestemme om du overførte mikrolinjen eller ikke, fordi konsekvensene av det som ble holdt, er skjult. Kun pasientundersøkelse, datamaskin tomografi av hjernen kan nøyaktig fortelle hva som skjedde og hva konsekvensene er. I alle fall, hvis et mikroinsult er mistenkt (spesielt et slag), må pasienten bli innlagt på sykehus, siden tiden er imot.

Årsaker og risikofaktorer for utvikling av mikroslag

Micro-fornærmelsen har nesten de samme årsakene som det klassiske slag. Her er en liste over forutsetningene for et mikroslag:

 • arteriosklerose av blodkar; kjent for alle aterosklerotiske plakk, som er spesielt farlige for hjerneskap på grunn av deres lille diameter. Alt er sammenkoblet i kroppens kardiovaskulære system, og tilstanden til fartøyene er et derivat av koronar hjertesykdom.
 • Hypertensjon, som er "tildelt" til stadig yngre mennesker. Spesielt er det nødvendig å være oppmerksom på de hypertensive pasientene som har hyppige kriser. De sier hvor det er tynt, det bryter det. Denne setningen kan tilskrives et mikroslag, for under påvirkning av økt trykk kan de tynne karene som leverer hjernen bare bryte seg gjennom. Spesielt er det farlig i tilfelle en bestemt betennelse i veggene på fartøyene, under påvirkning som veggene på noen steder blir tynnere.
 • Det antas at mikroinsultet har en arvelig karakter. Det vil si at foreldrene hadde problemer i kardiovaskulærsystemet (spesielt for foreldre som hadde hjerteinfarkt).
 • medfødte eller oppkjøpte sykdommer i kardiovaskulærsystemet (IHD, atrieflimmer, muligens en kirurgi som erstatter hjerteventilene).
 • En viktig årsak til mikrostrokeutvikling er diabetes (spesielt den andre typen). Skarpe svingninger av sukker i blod slites sterkt ut av karene, noe som manifesterer seg i utseendet av foki av fortynnede vegger.
 • Utseendet til en svulst, en brokk som er i stand til å klemme blodårene og selv arteriene er også farlig.
 • kvinner bør være oppmerksom på muligheten for å få diagnosen PNMC på grunn av bruk av orale prevensjonsmidler.
 • dårlige vaner kan ikke spare selv en student i en økt (alder er ikke et hinder), som drakk og røykt. Tobaksrøyking har en svært negativ effekt på vaskulær tone som forårsaker spasmer (under leser historien fra livet).
 • Overvekt (spesielt for personer med stillesittende livsstil) er den sterkeste provokerende faktoren for forekomst av vaskulære problemer.
 • skadelig i kostholdet er overdreven forbruk av animalsk fett i dietten. Her er nøkkelordet immoderat, fordi fett er fortsatt nødvendig.
 • en skarp klimaendring for forretningsreiser; bolig for skiftearbeidere i forhold til alvorlig frost, noe som fremkaller en økning i blodtrykket.

Tegn og symptomer på utvikling av mikroslag

bevis

Det er imidlertid mer uttalt tegn på det forestående problemet. Det er nødvendig å ta disse manifestasjonene med all alvor.

Her er hvilke tegn du bør være oppmerksom på:

   • Utseendet til en følelse av "crawling craw" under håret på hodet og på hvilken som helst del av ansiktets hud, en brennende følelse eller prikkende følelse. Denne tilstanden kalles parestesi. Kortvarig svekkelse av cerebral sirkulasjon fører til en "funksjonsfeil" av arbeidet i nerveenden, noe som fører til "gåsebud".
   • kort følelse av muskel svakhet i arm eller ben.
   • plutselig tap av følsomhet i noe område av huden.
   • forekomsten av hodepine, ledsaget av økt blodtrykk sammen med svimmelhet. Dette er en typisk kombinasjon av mikroslag-symptomer.
   • kortsiktig synshemming. Fornemmelsen er at synsfeltet har blitt kraftig redusert og flyttet til sentrum. Kantene er uskarpe.
   • beinet eller hånden blir ukontrollabel. Denne tilstanden kalles lammelse.
   • Ansiktsuttrykk blir en ukontrollabel tilstand. Spesielt gjelder det munnen. Hjørnet faller (vendinger) og du kan ikke smile.
   • talen er ødelagt. En person prøver å si noe sammenhengende, men virker ikke.
   • mer åpenbare tegn er forbundet med utseendet av anfall, oppkast, kvalme og forvirret bevissthet.

symptomer

Symptomer på et mikroslag kan manifesteres på en slik måte at det er mulig å overføre en mikrostroke på beina med muligheten for å få full slag på grunn av misforståelser. Ovenfor har vi allerede fastslått at vi har å gjøre med en forbigående forringelse av hjernesirkulasjonen (PNMK), som er representert av tre varianter i henhold til type brudd.

Cerebral hypertensive krise

Denne typen PNMK er mest vanlig. Denne diagnosen er gitt til 2/3 av pasientene med symptomer på et mikroslag. Som følge av diagnosens navn, er det en følge av den hypertensive krisen, som oppstår på grunn av brudd på autoregulering av å levere blod til hjernen.

Det er to varianter av utviklingen av krisen:

   • blodtrykket stiger kraftig, noe som fører til venøs fylde etterfulgt av hyperfusjon av hjernevevet og hjernesødem.
   • en gradvis økning i trykk, noe som forårsaker et svar i form av en innsnevring av hjernens arterier, som igjen fører til hypoksi (oksygen sult av neuroner).

På krisens utvikling reagerer folk annerledes. De viktigste manifestasjoner inkluderer følgende:

   • hodepine (raspiruyuschego eller pulserende natur)
   • svimmelhet
   • kvalme og oppkast
   • støy og ringing i ørene
   • kramper
   • liten brudd på bevisstheten.

Ved å måle presset på krisetidspunktet ser vi høye tall.

Forløpende iskemisk angrep

Ofte forbigående iskemisk angrep forkortes som TIA. Som hovedårsaken til angrepet ble det kalt aterosklerotisk innsnevring av kar, blokkering av blodkar ved emboli eller trombotiske masser.

Utviklingen av denne typen forbigående forstyrrelse av blodstrømmen i hjernen ligner utviklingen av iskemisk slagtilfelle. Forskjellen er bare i fartøyets slutt og konsekvensene: med TIA varer situasjonen fra noen få sekunder til 3-4 minutter, symptomene i slutten av situasjonen forsvinner ganske enkelt uten spor. Iskemisk berøring varer imidlertid mye lengre tid enn det tidspunktet nevronene kan overleve uten blodinngang (dvs. oksygen). Tiden for å dø er ca 4 til 6 minutter. Prosessen er ikke reversibel.

For TIA er fokal symptomer karakteristiske:

   • enkelte deler av kroppen kan bli nummen
   • En av lemmer kan påvirkes av lammelse eller muskel svakhet
   • sløret syn
   • hørselshemmede
   • taleforringelse
   • manifestasjon av ansiktets asymmetri
   • utseendet av anfall
   • visse områder av huden kan miste følsomhet.

Alle disse symptomene karakteriserer utseendet av problemer i enkelte deler av hjernen. Imidlertid, under et angrep, går symptomene raskt og kan ikke bli lagt merke til i det hele tatt i hverdagen.

Akutt hypertensive encefalopati

Forsinket eliminering av høyt blodtrykk vil føre til utviklingen av blodsirkulasjonsforstyrrelser i hjernen som fører til utgangen av den flytende del av blod fra fartøyene i fylt nervevev ødem med utvikling av hjernen. Ødem er en livstruende tilstand og kan føre til døden på kort sikt. Symptomer ligner en hypertensive krise, men de er mer uttalt.

Hvordan ikke gå glipp av et microinsult

Microinsult hos kvinner og menn. forskjeller

Inntil nylig var det antatt at eldre mennesker var mer utsatt for mikroslag og slag. Det ble kalt alder over 60 år og ingen kjønnsforskjeller ble gjort. Imidlertid har flere dybdegående studier (spesielt omfattende under WHOs regi) vist at:

   • Likevel er det forskjeller mellom utviklingen av PNMK hos menn og kvinner;
   • Microstroke er veldig ung, og aldersgrensen på 60 er ikke lenger sant.

Vi merker følgende fakta:

   • i de fleste tilfeller påvirker mikrostroken kvinner senere i alderen enn menn. Hvis for menn begynner risikogruppen med 40 år, så begynner denne alderen med 60 år for kvinner. Men de siste ti årene har det vært en trend mot økt risiko for kvinner i alderen 18 til 40 år.
   • graviditet er en risikofaktor.
   • kvinner er mer sannsynlig å dø av stroke enn menn.
   • kvinner er vanskeligere å lide en mikrostroke og stroke, og rehabilitering er vanskeligere.
   • kvinner oppdager ofte ikke de tidlige tegnene på et mikroslag.
   • hos kvinner er kardiovaskulærsystemet mer utsatt for blodpropper.
   • Bruk av orale prevensjonsmidler av kvinner kan øke risikoen for et mikroslag.
   • Kvinnenes følelsesmessige sfære er mer følsom overfor ytre påvirkninger, stress, noe som påvirker kardiovaskulærsystemet sterkt.

Egenskaper ved utvikling av mikroslag hos kvinner

Statistikk viser at den kvinnelige kroppen er underlagt ytterligere risikofaktorer for å motta et mikroslag. Til dem bærer leger:

   • hyppig migrene hodepine,
   • mottak av orale prevensjonsmidler,
   • ugunstig løpet av graviditeten,
   • skarpe humørsvingninger,
   • tilbøyelighet til å fikse på problemer,
   • tilbøyelighet til ukontrollert stress.

Disse faktisk fysiologiske egenskapene til den kvinnelige kroppen øker sannsynligheten for problemer i det vaskulære systemet, noe som fører til utvikling av mikroslag.

I tillegg til de vanlige symptomene på mikroslag, er kvinner notert og spesifikke:

   • en skarp manifestasjon av svakhet i ansiktsmuskulaturen og en skarp nummenhet,
   • Utseendet til en følelse av prikken i noen lemmer (selv om det iblant forekommer en prikkende i begge ekstremiteter)
   • kraftig mistet evnen til sammenhengende tale,
   • ansikt rødmer, pust blir hyppigere, kramper vises,
   • kraftig svak syn (oftere i begge øynene),
   • det er en plutselig hodepine.

Dette er typiske symptomer, men det er tilfeller av utseende og atypiske symptomer som kan utfylle bildet av utseendet på problemet med blodtilførselen av hjernen:

   • plutselig forekomst av hiccoughs (angrep),
   • en skarp utvikling av depressiv tilstand,
   • Utseendet til kvalme og smerte i magen,
   • Utseendet av smerte i brystet, tørr munn og kvelning,
   • plutselig økning i hjertefrekvensen.

Microinsult hos menn. funksjoner

Forskjellige forstyrrelser i blodtilførselen til hjernen hos menn er mer forventet av statistikk etter 40 år. Spesielt er det karakteristisk i intervallet mellom 40 og 45 år. For menn er dette gapet veldig viktig ut fra synspunktet om å opprettholde helse generelt, ettersom kroppen er omstrukturering. Hvorvidt menn vil eller ikke, i løpet av denne perioden, hva som skjer, er at kvinner kalles overgangsalder. Selvfølgelig kan timingen ikke falle sammen med de nevnte, men de er veldig nært.

I denne alderen kan diagnostiserte så vel som skjulte sykdommer spille sin negative rolle, for eksempel:

   • Aterosklerose (det skal bemerkes at hos menn er denne sykdommen diagnostisert oftere enn hos kvinner)
   • sykdommer med brudd på hjerterytmen (for eksempel takykardi eller bradykardi),
   • problemer med fartøy som vaskulitt, aneurisme,
   • skadet cervical ryggrad kan være ledsaget av klemme fartøyene gjennom hvilke blodet strømmer til hjernen.

For menn er følgende risikofaktorer typiske:

   • økt fysisk anstrengelse, spesielt for fans av "rocking", hvor målrettet pitching øker blodtrykket og øker byrden på hjertet.
   • den andre ytterligheten er mangelen på trening, noe som er typisk for IT-Schnick at klokken ikke kan rive meg bort fra datamaskinen, selv om denne livsstilen bør omfatte, for eksempel, og truckers.
   • overdreven røyking (eller til og med røyking), samt overdreven forbruk av alkohol, som ofte følger med alle slags forretningsmøter.

Symptomer på et mikroslag i menn er ikke fundamentalt forskjellig fra kvinner, men du kan se at deres manifestasjon hos menn ikke er så uttalt på grunn av mindre følelsesmessighet.

Førstehjelp for mikroslag

   • sett modusen for fullstendig hvile. Ingen støy, ingen besøkende eller interesserte.
   • sett pasienten i en horisontal posisjon, legger noe under hodet, slik at hodet hans var i en hevet stilling. Hvis det er hjemme, kan det være puter, hvis situasjonen skjedde andre steder, må du samle alle improviserte midler.
   • Hvis situasjonen skjedde hjemme, bør du åpne et vindu for tilstrømning av en stor mengde luft.
   • Løsne klærne - puste ikke trangt.
   • obligatorisk å måle blodtrykket. Hjemme er det lettere å gjøre, men på andre steder er det nødvendig å prøve å finne et alternativ. Ved økt trykk er det viktig å gi et senkende legemiddel som captopril.
   • hjemme, ordne et varmt fotbad og la pasienten drikke hjerteunderstøttende stoffer - valerisk tinktur eller hagtornekstrakt.
   • Du kan feste noe kaldt på baksiden av hodet ditt.
   • Det er veldig viktig å forhindre skarpe bevegelser av pasienten, for eksempel å stå opp.
   • Ikke gi pasientens spasmodik i noe tilfelle.

Se Retningslinjer for førstehjelp

Hvis situasjonen er vellykket, bør pasienten undersøkes for komplikasjonsforebygging.

Konsekvenser av et mikroslag. Sakshistorie

Med et mikroslag er effekten på hjernecellene kort nok til å forårsake alvorlig skade, men fortsatt gjenværende virkninger forbli og de må bekjempes. Jeg foreslår historien til den personen med hvilken denne ulykken skjedde. Dette er en mann i en respektabel alder. Dette er førstepersonshistorien.

Alt skjedde i samme alder da menn skulle ta vare på seg selv - 43 år. Så det skjedde at overgangen til en ny jobb endret min livsstil og ikke til det bedre. Opptil 40 år ledet jeg et veldig aktivt liv: Jeg røyker ikke, jeg brukte alkohol på ferie, jeg gikk inn for sport (generelt var sporten ærverdig fra barndommen).

Og nå trakk det nye arbeidet bokstavelig talt inn i nye forhold. Jeg ble lært å røyke (en slags dumhet), jeg sluttet å sport på grunn av mangel på tid, og mitt ønske var undervurdert. Arbeidet ble mer stillesittende - ledelsen. Dette "nye" livet varte i tre år, til samme situasjon.

Alt skjedde under en lang tur, som jeg kjørte på rattet på bilen min, selv om det var veldig bra at jeg tok en assistent med meg. Store økonomiske forhandlinger var nesten uten avbrudd i 24 timer. Betingelsene er de mest motbydelige: stress, alt er ublu røkt, hjernen slutter å oppleve virkeligheten, men en løsning må bli funnet. På slutten av dagen ble det imidlertid funnet en beslutning og, som de sa, på personalet, ble det notert.

Det er bra at det var en assistent som kom bak rattet på vei tilbake. Night. Det er en ukjent vei. Jeg kunne ikke dumme fordi jeg vet at personen som sover ved siden av sjåføren ikke legger til optimisme. Vi snakket. Og plutselig spør assistenten om min tilstand av helse. Jeg svarer på at det er greit. Det viste seg at jeg ikke hadde hørt meg selv, men assistenten hadde allerede tatt inntrykk av usammenheng. Og det virket for meg at jeg snakket normalt.

Ved ankomst hjem så min kone at ansiktet mitt var litt forvrengt. Da fant de ikke engang at alt var mulig - ganske ung og sterk mann. Men jeg våknet om morgenen, jeg kunne ikke nå toalettet uten hjelp av veggen - hodet mitt spinnet uten å stoppe. Som å ligge der - ingenting stod opp - alt snurrer rundt. Ekstremt ubehagelig følelse.

Legen på anrop fra klinikken sa at han ikke visste hva som skjedde med meg. Nå er jeg bare fantastisk, fordi symptomene på mikroslaget var veldig opplagte. Uken kom til sansene.

Som et resultat måtte jeg endre livet mitt. Bevisst. Fordi hele uken analyserte jeg hva som skjedde. Stoppet røyking, gjenopprettet sakte idrettsskjemaet (i henhold til alder). Nå for meg på 67 år, følger ikke konsekvensene av et mikroslag jeg. Jeg fortsetter sports trening (hver dag). Jeg anbefaler alle som er i fare for å forstå min erfaring.

Les Mer Om Fartøyene