Hva er et microstroke, dets årsaker, symptomer, behandling og utvinning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er et microinsult, hvordan er det forskjellig fra et stort slag, hvordan å forhindre det, i tide for å bestemme de første tegnene og starte den nødvendige behandlingen.

Et mikroinsult er en ganske konvensjonell betegnelse, som kalles en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, hvor deler av hjernen opplever oksygen sult og dør eller er nekrotisk. Prinsippet for en hvilken som helst slag eller cerebrovaskulære hendelser er enkel - det er en blokkering eller krampe i blodkar som mater hjernevev, hjerneceller dør, og mister personen funksjonene under ansvar av offeret delen av hjernen (tale, hørsel, syn, styrt muskelbevegelse).

Hovedforskjellen mellom mikroslaget kan ses allerede fra begrepet "mikro" eller lite. Med denne typen hjerne-sirkulasjonsforstyrrelse, påvirkes små arterier som føder hjernevev, og derfor dør et mye mindre volum hjernevev i forhold til et omfattende slag.

Konsekvensene av slike mikroskopiske lesjoner er mye mindre, en person kan nesten helt gjenopprette tapt funksjon av tale, hørsel eller bevegelse, men dette krever gode kroppsreserver og vedvarende arbeid over seg selv.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

Vanligvis er en nevrolog involvert i diagnose og behandling av noen slag. Men den første legen til hvem en pasient påklages med mini-slag, kan bli den legen for noen spesialitet, avhengig av arten av pasientens klager - hodepine, synsforstyrrelser, forstyrrelser i hjerte, og så videre.

Årsaker til mikroslag

Som vi allerede har nevnt, er hovedårsaken til enhver form for hjerneslag noen hindring for blodstrømmen, som leverer hjerneceller med næringsstoffer og oksygen. Betingelsene for slike hindringer kan deles opp i tre grupper:

 1. Spasm av blodkar. Dette mønsteret observeres oftest hos personer med stadig høyt blodtrykk - arteriell hypertensjon. Imidlertid kan et slag også forekomme hos en helt sunn person med konstant normalt trykk mot bakgrunnen av stress, tar visse stoffer, dehydrering, sjokk og så videre. Et skarp trykkpres i slike pasienter kan forårsake både et mikroslag og andre typer forstyrrelser i hjernens sirkulasjon.
 2. Blokkering av blodkar. Krenkelse av fartøyets lumen gjør blodstrømmen vanskelig - det er oksygen sult av vev. Blokkering av fartøyet kan forekomme aterosklerotisk eller kolesterisk plakk, trombus, gassboble, mindre ofte - bakteriell screening, metastase eller fremmedlegeme.
 3. Rupturen av fôringsfartøyet. Stroker, dannet på denne måten, kalles hemorragisk. Blodet som har strømmet fra fartøyet, når ikke bare "destinasjonen", men impregnerer også de omkringliggende vevene, og forverrer nederlaget. Årsaken til brudd på fartøyet kan være et hopp i trykk, arteriosklerose av fartøyene, hovedtrauma, et brudd på venøs utstrømning fra hodet - for eksempel et forsøk på strangulasjon.

Risikogrupper for utvikling av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tydelig pasienter hvis helse og livsstil øker risikoen for å utvikle hjernesykdommer:

 • Personer med sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt de med hjerterytmeforstyrrelser og arteriell hypertensjon.
 • Aterosklerose av kar - deponering av salter av kolesterol på indre indre av blodkar - dannelse av plaques.
 • Arvelige og kjøpte blodkoagulasjonsforstyrrelser - antiphospholipidsyndrom, polycytemi, defektfaktor Leiden og så videre.
 • Fedme og forbruk av store mengder fett og søtt mat.
 • Diabetes mellitus.
 • Røyking og drikking av alkohol i store doser.
 • Mottak av kombinert orale prevensjonsmidler av kvinner.
 • Tidsperioden for overgangsalder hos kvinner, spesielt mot en bakgrunn av alvorlig climacteric syndrom.
 • Stroker og hjerteinfarkt i det siste.
 • Arvelig disposisjon og familiehistorie.
 • En stillesittende livsstil - spesielt bedridden pasienter.
 • Kronisk tretthet, stress, følelsesmessig nød.

Symptomer på et mikroslag

I denne seksjonen vil vi forsøke å beskrive mer detaljert de første tegnene på mikrotakts manifestasjon, slik at leseren kan påta seg utviklingen av sykdommen i seg selv eller andre.

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

 • Alvorlig hodepine. Slike hodepine oppstår eller intensiverer ganske skarpt, det fjernes ikke av vanlige tabletter og går ikke bort etter søvn eller hvile.
 • Nummenhet i ansikt, lemmer, tunge. I tilfelle av et slag, er det ofte merkbart at pasienten kommer ned i hjørnet av munnen, leppen henger og øyet lukkes.
 • Krenkelser av følsomme analysatorers funksjoner - hørsel, lukt og syn. Pasienten kan klage over et blinkende "kretser" eller "flyr", er vage av strukturene, de hvite og sorte flekker, tinnitus, forvrengning eller tap av luktesansen.
 • Taleforstyrrelser - pasienten "snubler rundt tungen", talen blir uklar. Dessverre blir slike pasienter ofte referert til som "drunkards", så hjelp dem begynner å vise seg mye senere.
 • Nummenhet eller fullstendig "feil" av hender eller føtter. For mikroslag er nummenhet av fingre og hender, muskel svakhet, ustansighet og ganggang i gangen mer typisk.
 • Vanlige symptomer kan legges til disse typiske symptomene: angst, svette, hjertebank, kortpustethet, svimmelhet, en følelse av panikk og frykt.

Disse symptomene kan være til stede i like stor grad, eller vil bli allokert til noen. Hos hodepine, som ikke fjernes ved konvensjonelle medisiner, følelsesløshet og avvisning av lemmer eller tunge, spesielt mot bakgrunnen av høyt blodtrykk, er det i hvert fall en anledning til å besøke en nevrolog umiddelbart.

Det er viktig å forstå noe kompleksitet i å definere konsepter. Micro-stroke disse symptomene har rett til å bli kalt hvis slike nevrologiske symptomer vedvarer for en dag eller mer. Alt som går før 24 timer refereres til som akut forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon eller TIA-forbigående iskemisk angrep. Faktisk er linjen mellom alle disse konseptene veldig subtil og bygger mer på langsiktige konsekvenser - det vil si en eller annen nevrologisk symptomatologi vil vedvare etter 24 timer eller ikke.

diagnostikk

Den "gullstandard" for enhver sykdom i hjernecirkulasjonen er magnetisk resonansbilder, eller MR, av hjernen. På bildet kan du i detalj undersøke alle strukturer i hjernen og se den minste - til brøkdeler av en millimeter - lesjoner. Med hjelp av MR kan du også overvåke dynamikken til regresjon eller "resorpsjon" av patologiske foci.

Men MR er en sjelden, utilgjengelig og ekstremt dyr metode for forskning, og det er ekstremt vanskelig og upraktisk å utføre det under nødindikasjoner til enhver pasient med hodepine. Det er derfor en rekke indikative tester, hvor resultatene kan vurdere behovet for denne forskningsmetoden for en bestemt pasient:

 1. Undersøkelse av nevrolog med spesifikke nevrologiske tester for å vurdere pasientens stabilitet, tilstanden til musklene, reflekser, elever.
 2. Måling av trykk og kolesterolnivåer - jo høyere disse verdiene, jo høyere er risikoen for slag.
 3. Bestemmelse av blodkoagulasjon - i nærvær av visse trender for å øke koagulabiliteten - hyperkoagulerbarhet - høyere risiko for blodpropp i hjernens kar.

Innledende diagnose av hjerneslag hjemme

Jeg vil gjerne være særlig oppmerksom på den pre-medisinske diagnosen av iskemisk hjerneskade. De første tegnene på et mikroslag viser ikke alltid i medisinsk institusjon, oftere skjer det på jobb, på gaten eller i familiekredsen. Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Med disse tilsynelatende enkle testene, er disse testerne svært effektive og reddet liv og helse for mange mennesker.

Metoder for behandling

Ideelt sett, hvis årsaken til begynnelsen av behandlingen allerede er de aller første tegnene på hjernens sirkulasjonsforstyrrelser, men dette skjer svært sjelden. I nærvær av uklare symptomer på et mikroslag, begynner behandling sjelden tidligere enn en dag fra begynnelsen.

De viktigste stoffene for behandling av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er:

 • Trombolytiske - av disse legemidler har i sentrum av blodpropp - oppløser blodproppen og gjenoppretter blodstrøm i karet (streptokinase, urokinase, alteplase, og andre). Men effekten av trombolytisk terapi kan bare oppnås innen 72 timer etter trombosestart, men med hemorragiske slag vil slike stoffer drepe pasienten. Det er viktig å tydelig vite hva slags slag du må kjempe for.
 • Antikoagulanter - en gruppe av medikamenter for å hindre blodlevring og trombedannelse - lavmolekylært heparin og dets analoger (Fragmin, fraxiparine og annet tilbehør).
 • Dezagreganty - betyr at forhindre "banking" av blodceller: aspirin, klopidogrel, dipyridamol og så videre.
 • Diuretika, spesielt mannitol - fjerner hevelse fra hjernevevet selektivt, forhindrer mer alvorlige komplikasjoner - kile av hovent hjernevev inn i oksipitalåpningen.
 • Antihypertensive stoffer - bruk både "nødsykdommer" og permanent, spesielt utvalgt terapi i gjenopprettingsperioden.
 • Neuroprotektorer - En bred gruppe medikamenter og vitaminer for å opprettholde hjerneceller under gjenopprettingsfasen - antioksidantkompleks, B-vitaminer, magnesium, nootropics og så videre.

Typer av rusmidler, kombinasjoner og behandling er kun foreskrevet av en lege.

På rehabiliteringsstadiet er rehabiliteringsforanstaltninger ekstremt viktige - fysioterapi, vannprosedyrer, fysioterapi, øvelser med taleterapeut og rehabilitolog, terapeutisk kosthold, sanatoriumbehandling. Jo mer utholdende og hardt arbeidende pasienten vil være, desto raskere vil de tapte funksjonene i hjernen komme tilbake til ham, og tale, hørsel, syn og muskelstyrke vil bli gjenopprettet.

Det er veldig viktig å gjennomgå en legeutnevnt behandling, ta medisiner fra trykk, antiaggreganter. Det er nødvendig å følge en diett, gi opp alkohol og røyking, lek sport, sov godt og gå mye.

Prognose for sykdommen

Mikroslag-konsekvensene avhenger av pasientens alder, hans opprinnelige tilstand, diameteren av det berørte fartøyet og volumet av dødt hjernevev, samt hastigheten på behandlingstiltak og kvaliteten på rehabilitering.

Mikroslaget innebærer oftest en fullstendig gjenoppretting av pasientens helse og livskvalitet, men øker risikoen for tilbakefall av en episode av sirkulasjonsforstyrrelser i fremtiden. Ifølge statistikken kommer om lag 60% av tilfellene etter et mikroslag i løpet av et år et gjentatt iskemisk angrep.

Derfor er løftet om helse og livskvalitet et vanskelig mål for sykdomsforebygging, siden hver etterfølgende episode er vanskeligere.

Tegn på et mikroslag i menn og kvinner - årsaker og symptomer, diagnose, behandlingsmetoder og konsekvenser

Faktisk er en mikrostripe det samme slag, bare lesjonene berører de små fartøyene. Patologi er fortsatt farlig, fordi det fører til forstyrrelser i hjernens grunnleggende funksjoner. Mikroinsultet vokser raskt yngre og forekommer ikke bare hos eldre, men også hos personer under 30 år. Mange pasienter merker ikke en gang sine tegn, selv om alle pasienter har dem. Det er viktig å kjenne symptomene på et mikroslag, fordi ved å bære sykdommen på beina øker en person sannsynligheten for tilbakefall av angrep i fremtiden.

Hva er microinsult?

I medisin slag som kalles cerebrovaskulær hendelse (CVA), som utvikler seg som et resultat av vaskulær skade eller hindring mating av hjernen. Mikroinsultet er ONMI, der det neurologiske underskuddet vedvarer i en periode på flere minutter til en dag. Dette er den største forskjellen fra et slag. I fremtiden blir hjernens funksjoner delvis restaurert. Prefikset "mikro" indikerer at små fartøy har blitt ødelagt.

I tradisjonell medisin er begrepet "microinsult" fraværende, men i praksis brukes det av både leger og pasienter. Patologi kan utvikle seg i noen, uansett alder, men oftere skjer det etter 30 år. Mekanismen for utvikling av et mikroslag kan presenteres i form av flere stadier:

 1. En plutselig økning i blodtrykket eller koagulering av blodkar ved en trombose i en del av hjernen.
 2. Krenkelse av sirkulasjonsprosessen, utvikling av oksygen sultceller.
 3. Videre utvikling av hypoksi. Hvis blodsirkulasjonen kan gjenopprette til det tidligere volumet, vil det oppstå regenerering av hjernevev.
 4. Hvis microinsult fortsetter å utvikle, utvikler hjernecellene dør, utvikler nekrose. Området med slag er større i dette tilfellet.

Årsaker og risikogrupper

Den vanlige årsaken til mikrostrømsutvikling er et hinder for blodstrømmen, som gir oksygen og næringsstoffer til hjernen. Dette kan skje i følgende tilfeller:

 • Med obstruksjon av blodårer. På grunn av innsnevring av lumen reduseres blodtilførselen til hjernen på grunn av hva hypoksi utvikler - oksygen sult av vev. Fartøy kan bli tett kolesterol eller aterosklerotisk plakk, tromber, gassbobler, metastase eller bakteriell frafall.
 • Når fôringsfartøyet brister. I dette tilfellet utvikler et hemorragisk slag. Spalt ut av et revet blodkar suger det omkringliggende vevet og kommer ikke til rett sted.
 • Med vaskulær spasme. Denne avviken er typisk for personer med vedvarende hypertensjon. Et skarp trykkspring kan føre ikke bare til et slag, men også til andre sykdommer i hjernens sirkulasjon.

Med hensyn til årsakene til utviklingen av mikroslagtsymptomer, var leger i stand til å identifisere grupper av mennesker som er svært sannsynlig å utvikle denne patologien. Risikofaktorer inkluderer følgende sykdommer eller dårlige vaner:

 • hjerteinfarkt eller hjerneslag i historien;
 • fedme;
 • spiser masse søte og fete matvarer;
 • arteriosklerose av blodkar;
 • sykdommer i det kardiovaskulære systemet;
 • stillesittende livsstil;
 • kronisk tretthet;
 • hyppig stress;
 • røyking, alkoholmisbruk;
 • blødningsforstyrrelser (arvelig eller oppkjøpt) - polycytemi, antiphospholipid syndrom, defektfaktor Leiden;
 • overgangsalder hos kvinner;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus.

Symptomer på et mikroslag

Et bestemt klinisk bilde med et mikroslag beror på plasseringen av lesjonen og kaliber av fôringsbeholderen. Den mindre skadede arterien, jo mindre uttalt symptomene er. Tegnene på mikroslag i kvinner og menn er ikke forskjellige i spesifisitet. Mange pasienter avviser tilstanden deres for værendringer, endringer i atmosfærisk trykk, overarbeid eller stress. Et karakteristisk symptom på patologien er generell svakhet med følelse av svakhet, døvhet og døsighet.

Tåkesyn og nummenhet i ekstremiteter og ansikt kan sees på høyre eller venstre side, men alltid overfor berørte side av hjernen. Et klart symptom på et mikroslag er tap av minne. Dens utvinning skjer i kort tid - ca 5-6 timer. Tegnene på et mikroslag er lik det kliniske bildet av et slag, men angrepet varer fra 5 minutter til en dag. For å bestemme hos mennesker er denne patologiske tilstanden mulig på følgende grunnlag:

 • Smile. Med henne vil pasienten ha et hjørne av munnen lavere enn den andre.
 • Tale. Det blir fuzzy og sakte.
 • Movement. Ett lem kan ligge bak den andre eller ikke kontrolleres.

Første tegn

Siden mikroinsultet påvirker små kar, kan en person i et tidlig stadium ikke merke symptomene på patologien. Mange rett og slett ikke ta hensyn til dem. Å vite de første tegnene på et mikroslag er viktig for å kontakte en lege så snart som mulig, fordi videre behandling og rehabilitering er avhengig av dette. Så, for å gjenkjenne denne patologien kan være på følgende diskrete symptomer:

 • presser hodepine, som ikke fjernes av smertestillende midler og oppstår flere ganger om dagen;
 • svimmelhet;
 • følelse av kvalme;
 • tretthet,
 • søvnighet;
 • "Goosebumps" på huden;
 • nedgangen av styrker;
 • økt arteriell trykk;
 • smerte i hjertet;
 • rask pusting.

Merkbare manifestasjoner

Når patologien utvikler seg, vises de mer merkbare tegnene. Et sterkt lys og en høy lyd begynner å irritere personen. Pasienten føler en følelse av angst, en generell nedgang i styrke og døsighet. Disse symptomene er forbundet med følgende symptomer:

 • liten svakhet i armene og bena;
 • svette eller kuldegysninger;
 • brudd på koordinering av bevegelser, ustabil gang, hyppige fall
 • nummenhet av lemmer;
 • vanskeligheter med å vurdere objektet;
 • kvalme og oppkast;
 • bevissthetstap
 • umulighet å kontrollere ansiktsuttrykk;
 • problemer med tale.

Hos menn etter å ha drukket

Mikroinsult er vanlig hos kvinner, men menn faller også inn i risikogruppen på grunn av alkoholisme. De som lider av denne avhengigheten, har stor sannsynlighet for å utvikle hjernesirkulasjonsforstyrrelser. De oppdages ofte etter langvarig misbruk av alkohol. Symptomer på disse lidelsene kan gå tapt på bakgrunn av vanlige klager, derfor blir de også ignorert av mange pasienter. Karakteristiske tegn på et mikroslag i en mann etter å ha drukket binge er oppført:

 • alvorlig hodepine;
 • kvalme, verre når du prøver å stå opp og sitte ned;
 • slurred tale (lisp, tegneserie);
 • "Smoothing" artikulasjonen;
 • indistinkt mumling som svar på spørsmål;
 • glass øyne;
 • ubevisst bevegelse av hender;
 • overdreven svette
 • rødhet i huden på ansiktet.

Farlige tegn

Med noen tegn på et mikroslag, må du ringe en ambulanse umiddelbart, fordi det avhenger av hvor raskt pasienten vil kunne gjenopprette kroppens tapte funksjoner. Indikasjoner for en lege er følgende symptomer:

 • umulighet å smile;
 • alvorlig smerte i hodet;
 • lammelse av øvre eller nedre lemmer;
 • tale- eller synshemming;
 • utelatelse av hjørnet av munnen;
 • svakhet;
 • nummenhet av lemmer;
 • feil oppfatning av omverdenen;
 • "Krypende kryp";
 • kvalme, oppkast;
 • forvirring av bevissthet;
 • kramper;
 • tap av følsomhet.

Symptomer på overført mikrostroke

Hvis patologien ble overført til beina, beholder pasienten et antall tegn på mikroslaget selv. En person lider av minneproblemer, han har en konsentrasjonsforstyrrelse. Blant annet bemerkelsesverdige tegn er følgende:

 • depressiv tilstand;
 • økt irritabilitet
 • forvirring av tale;
 • smerte i hodet;
 • svimmelhet;
 • nummenhet av lemmer.

effekter

Hvis pasienten ikke gikk i tide for hjelp, så har han stor risiko for å komme tilbake i angrepet i fremtiden. Det er en sannsynlighet for å utvikle et iskemisk angrep eller slagtilfelle som fører til minnefeil, taleproblemer og psykisk funksjonsnedsettelse. Mange pasienter ignorerer mikrostroken, siden gjenopprettelsen av hjernefunksjoner oppstår relativt raskt. Dette er fulle av utviklingen i voksen alder av følgende komplikasjoner:

 • nedsatt syn
 • hyppig hodepine;
 • langsiktige depressioner;
 • aggressivitet og irritabilitet;
 • økt tearfulness;
 • brudd på konsentrasjon av oppmerksomhet;
 • hjerteinfarkt.

diagnostikk

Standardmetoden for å diagnostisere denne patologien er magnetisk resonans imaging (MR) i hjernen. Som følge av dette får en spesialist et bilde på skjermbildet. På bildet kan du se strukturen i hjernen i detalj og se til og med det minste (i et par mm) foci av skade. MR hjelper med å overvåke prosessen med resorpsjon av lesjoner. I tillegg til denne prosedyren er pasienten tildelt flere flere studier, for eksempel:

 1. Inspeksjonsnegolog. Legen bemerker de spesifikke nevrologiske symptomene, har studert tilstanden til pasientens reflekser, elever og muskler.
 2. Måling av trykk. Med et mindre slag er det økt.
 3. Angiografi. Denne studien er nødvendig for å studere strukturelle og patologiske forandringer i hjernevævets vaskulære senger.
 4. Doppler. Denne prosedyren forutsetter studiet av strukturen til fartøy som bruker ultralyd. Dette bidrar til å identifisere tårer eller blokkeringer av arteriene og årene.
 5. Ekkokardiogram. Dette er et ultralyd i hjertet, som avslører unormaliteter i hans arbeid. Prosedyren er i stand til å oppdage mangler i hjerteventilene, noe som kan føre til dannelse av blodpropper eller blodpropper.
 6. Blodprøve. Bestem dens koagulerbarhet - hvis den øker, har pasienten risiko for blodpropper i hjernens kar.
 7. Elektrokardiogram. Hjelper med å identifisere arytmier, som er inkludert i listen over årsaker til hjerneslag.

Behandling av mikroslag

Første gang pasienten er assistert på sykehus. En person er foreskrevet medisinering, som bidrar til å gjenopprette aktiviteten til cerebral fartøy. Når narkotika avbrytes, får pasienten hjem. Her må pasienten fortsette behandlingen. I hjertet av behandlingen er en sunn livsstil og riktig ernæring.

Etter hvert som du gjenoppretter, må du legge inn fysisk aktivitet på dagen. Først må de være minimal. I fremtiden kan mengden trening gradvis økes. I tillegg til sport anbefales pasienten:

 • unngå stress;
 • gi opp røyking og alkohol;
 • gjennomgå massasje kurs;
 • opprettholde vekten i normen.

Ernæring under gjenoppretting bør ikke provosere et nytt angrep. Fett, fettete, salte matvarer bør utelukkes. Produkter for dietten bør velges med mye magnesium og kalium. På dagen bør det være 5-6 måltider: 3-4 hoved og 2-3 snacks. Følgende produkter er også forbudt:

 • kullsyreholdige drikker;
 • pakket juice;
 • røkt produkter;
 • mel produkter;
 • halvfabrikata;
 • sterk te og kaffe.

Hvis du velger menyen, må du fokusere på daglig kaloriinnhold ikke mer enn 2500 kcal. I kostholdet anbefales det at du inkluderer produkter fra listen:

 • fruktdrikker;
 • urte avkok;
 • gjærte melkprodukter;
 • grønnsaker og frukt;
 • sjømat;
 • fisk;
 • bønner;
 • blåbær.

Førstehjelp

Når det er engstelig tegn på et mikroslag, bør du umiddelbart ringe til en ambulanse. Etter samtalen må du gi pasienten førstehjelp. Det avhenger av pasientens liv og videre utvinning. Førstehjelp er gitt i henhold til følgende instruksjoner:

 1. Legg pasienten på en hard overflate. Når du er på gaten, velg et skyggefullt sted.
 2. For å unngå hjerneødem, løft hodet. Ved oppkast, snu den på sin side slik at oppkastet ikke kommer inn i luftveiene og ikke fører til asfeksi.
 3. For å sikre normal pust, ta av tette klær, løsn stroppen, om nødvendig - rip tråden på genseren. Påfør kaldt på hodet.
 4. Mål trykket - hvis det er høyt, gi pasienten et antihypertensivt stoff. Spasmolytiske stoffer er forbudt.

Medisineringsterapi

Visse legemidler foreskrives under hensyntagen til tilstanden til pasienten og årsaken til utviklingen av hans mikroslag. Det er umulig å nevne nøyaktig varigheten av dosering og dosering av legemidler, da de utelukkende utvelges av en lege på grunnlag av et klinisk bilde av patologien. Målene med medisinering er å gjenopprette normal blodstrøm og forhindre komplikasjoner. For dette formålet foreskrive slike stoffer:

 • Trombolytika: Streptokinase, Alteplase, Tenteplase. Tilordnet for å oppløse blodproppen og gjenopprette blodstrømmen i karene. De kan ikke brukes til hemorragisk slag.
 • Antikoagulantia: Heparin, Fragmin, Fraksiparin. Disse medisinene er indikert for å forhindre dannelse av blodpropper på grunn av en reduksjon i blodproppene.
 • Desaggreganter: Dipyridamole, Aspirin, Clopidogrel. Disse stoffene forstyrrer vedheft av blodplater, og brukes derfor til å redusere risikoen for blodpropper.
 • Antihypertensive: Korint, Nifedipin, Cordipin. Denne gruppen medikamenter brukes både til beredskap og til gjenoppretting etter en mikroslag. Narkotika reduserer blodtrykket, og reduserer dermed risikoen for blodpropper. Doseringen av hvert medikament bestemmes individuelt.
 • Diuretika: Mannitol, Furosemid. Disse midlene avlaster hjerneødem ved å fjerne overflødig væske. Indikasjon for deres bruk er forebygging av kile av hovne hjernevev i oksipitalåpningen.
 • Neuroprotektive midler: Pyracetam, Cerebrolysin, Vinpocetine. De er vist å forbedre hukommelsen og øke hjernens motstand mot hypoksi.

forebygging

Hovedbetingelsen for forebygging er kontrollen av blodtrykk, fordi økningen er årsaken til forskjellige slagslag. For dette anbefales en person å følge følgende regler:

 • redusere påvirkning av faktorer som forårsaker stress;
 • for å sikre full søvn;
 • spis riktig;
 • Avstå fra alkoholmisbruk og røyking;
 • holde vekt under kontroll
 • ikke starte kroniske sykdommer;
 • å gå inn for sport;
 • ved diabetes mellitus for å overvåke et sukkernivå.

Microinsult - symptomer og de første tegnene, årsakene, konsekvensene, behandling og forebygging

Microinsult er en hjerneskade som ikke bare skjer hos eldre, men også hos unge mennesker. I offisiell medisin er det ikke noe slikt konsept. På annen måte kan det bli kalt "forbigående hjerneblodstrømningsforstyrrelse (PNMK)."

Som et resultat av det såkalte mikroslaget forekommer små (prikk) lesjoner i hjernestrukturen. Siden disse lesjonene er svært små, blir de bruddene som er karakteristiske for et slag, ikke bevart. Faktum av en liten punktblødning i hjernen kan kun opprettes som følge av patoanatomisk forskning.

Hva er denne sykdommen, som manifestert hos voksne, de første tegn og behandlingsmetoder - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er et microinsult?

Mikroinsult er en nekrose av hjernevævet på grunn av en trombus eller en skarpt innsnevring (iskemisk) av en liten beholder. På grunn av brudd på blodtilførselen i hjernevævet utvikles punktskader. Siden den patologiske prosessen påvirker svært små områder av strukturen, er det ingen abnormiteter som er karakteristiske for det "klassiske" slag.

En mikrosirkel kan ikke behandles som et lite slag. Dette konseptet i medisin er det en diagnose for sending av cerebral blodstrøm (TIA), noe som betyr at problemer i hjerne funksjon av vaskulær opprinnelse, som oppsto plutselig og ledsaget av cerebral eller fokale nevrologiske symptomer (slag), men er i seg selv enten under innflytelse av behandling i løpet av første 24 timer.

Mekanismen for mikroslag er:

 1. Det er en kraftig økning i trykket i karene i en av hjerneområdene, eller fartøyet er tilstoppet med en trombose.
 2. Den normale blodsirkulasjonen er ødelagt, cellene i det berørte området begynner å oppleve mangel på oksygen og næringsstoffer.
 3. En slik tilstand kan vare om lag seks timer, hvis blodsirkulasjonen i løpet av denne perioden gjenopprettes til sitt tidligere volum, kan hjernevæv gjenopprettes.
 4. Hvis den patologiske tilstanden varer lengre, dør cellene dør, nekrose utvikler seg, og regionen berørt av slag blir større.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

årsaker til

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Listen over fenomener som forårsaker forekomst av et mikroslag er ganske "standard", som gjelder for mange sykdommer i kardiovaskulærsystemet:

 • overspising;
 • fedme;
 • alkoholmisbruk;
 • stillesittende arbeid og konstant hypodynami;
 • hyppig overarbeid, stress;
 • røyking,
 • overdreven fysisk aktivitet;
 • dårlig økologi;
 • overført hjerteoperasjon (for eksempel å erstatte ventiler);
 • overdreven mengder animalsk fett i det daglige dietten
 • konstant kalde klimatiske forhold (provosere en økning i blodtrykket);
 • en skarp forandring i de vanlige klima- og værforholdene.

Provoke en mikrostroke og noen sykdommer:

 • Ukompensert diabetes mellitus (med glukoseendringer);
 • Aterosklerose i utviklingsstadiet (reduserer diameteren av blodkarets lumen);
 • Forstyrrelse av cerebral blodstrøm, passerer inn i hjertet;
 • Skader på hjerteventiler av smittsom eller revmatisk natur (bidra til ødeleggelsen);
 • Medfødt hjertesykdom;
 • Myokardinfarkt er årsaken til at TIA kompliserer diagnosen sin;
 • Arteritt (en betennelsesprosess som påvirker indre blodvegger);
 • trombose;
 • Arrhythmias - i tilfelle hjerteslag oppstår mikrothrombi, tette blodkarrene i hjernen (arytmi reduserer blodtrykket, forverrer cerebral blodstrøm);
 • Onkologiske problemer;
 • Hypertoniske sykdommer med sine lyse symptomer overskrider alle tegn på et mikroslag;
 • Apné (stopper pust under søvn i 10 sekunder eller mer).

Risikofaktorer

Risikofaktorene inkluderer personer med:

 • konstant nervøsitet i yrker som krever økt oppmerksomhet;
 • aterosklerotiske lesjoner av cerebral kar, karotid og vertebral arterier;
 • hjertesykdommer, spesielt ledsaget av arytmier, ventilfeil;
 • hypertensiv sykdom og symptomatisk hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • allergisk vaskulitt av en autoimmun natur;
 • uttalt osteokondrose, brokk i cervical ryggraden med kompresjon av fartøyene;
 • spirende tumor, hematogene små metastaser;
 • traumas av skallen, led av hjernerystelse i hjernen;
 • medfødt vaskulær patologi.

Symptomer på et mikroslag i voksne

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

Med et mikroslag er symptomene ikke alltid preget av spesifisitet. Mange pasienter avskriver dem for forskjeller i atmosfærisk trykk, værforandring, fysisk eller psyko-nomjonell stress og kronisk tretthet. De første tegnene på et mikroslag er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • svimmelhet;
 • Utseendet til "flyr" foran øynene;
 • hodepine av forskjellig intensitet;
 • generell svakhet og ubehag
 • kvalme.

De viktigste symptomene er:

 • Nummenhet i ansikt og lemmer;
 • Svimmelhet og plutselig intens hodepine;
 • En kraftig økning i blodtrykket;
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser, problemer oppstår når du går eller opprettholder balanse;
 • Overfølsomhet for sterkt lys og høye lyder.

Det kan også være flere symptomer:

 • Generell svakhet er en følelse av dumhet, svakhet, døsighet;
 • Kanskje, men ikke nødvendigvis, et kortsiktig tap av bevissthet;
 • Kortsiktig synshemming
 • Problemer med tale, problemer med uttale og forståelse av tale.

En rekke tegn på et mikroslag (asymmetri, nedsatt syn...) vil avhenge av det berørte området av hjernen. Hvis venstre halvkule er påvirket, vises symptomene på høyre side av kroppen. Og omvendt.

Tap av minne er et av de mest åpenbare symptomene på et mikroslag. Det lar deg bestemme alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis en person ikke har et komplett iskemisk eller hemorragisk slag, så gjenopprettes minnet innen 5-6 timer.

Hvordan gjenkjenne de første tegnene på en mikroslag i en person?

Første tegn og symptomer microstroke varierer over et vidt område, som avhenger av diameteren og lokalisering av den angrepne blodkar, så vel som utvikling mekanisme lidelser (trombe embolus, spasme, kompresjon, forstyrrelser i autoregulering av cerebral blodsirkulasjon osv.).

I noen tilfeller kan folk ikke engang mistenker at han led et mindre slag, for eksempel den vanlige svimmelhet, hodepine, nummenhet og prikking i hånden i noen få sekunder, tåkesyn, kan muskelsvakhet være tegn på en TIA.

Symptomene på slag og mikroslag er ganske liknende, men angrepet av et mikroslag går fra 5 minutter til en dag, det er mindre uttalt.

Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Selv om pasienten bare viser noen av symptomene på mikroslaget som er nevnt ovenfor, er det presserende å ringe en ambulanse. Riktig behandling i løpet av de første 24 timene øker sjansen for fullstendig gjenoppretting.

Førstehjelp

En rask forbedring i tilstanden til et mikroslag bør ikke være villedende for de tilstedeværende.

 • Prøv å plante eller ligge i en komfortabel posisjon.
 • Finn ut slektningens telefonnummer og ring dem.
 • Hvis mulig, bruk kald til hodet.
 • Løsne tett krage, slips, belte, belte.
 • Ved oppkast, vri offerets hode til siden.
 • Pass på å ringe en ambulanse.

effekter

Svært ofte, etter forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon, observeres ingen merkbare effekter. Men noen mennesker har følgende effekter av et mikroslag:

 • minneverdighet,
 • redusert oppmerksomhetskonsentrasjon,
 • glemsomhet,
 • økt irritabilitet,
 • depressiv tilstand,
 • tearfulness eller vice versa.

diagnostikk

Etter at du har blitt besøkt av alle symptomene på mikroslaget som er presentert ovenfor, bør du gå til legekontoret, som skal sende deg til undersøkelse for å fastslå tilstanden til hjertet og blodårene. For slike undersøkelser er det nødvendig å bære:

 • Magnetisk resonansdiagnostikk,
 • Beregnet tomografi,
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • Ekkokardiogram.
 • Elektrokardiogram (EKG).
 • En detaljert blodprøve.

Når symptomer på et mikroslag ser ut, er det nødvendig å ringe til en lege. Det skal huskes at disse tegnene kan indikere et stort slag eller hjerteinfarkt. Hovedbehandlingen vil bli rettet mot den underliggende sykdommen. Noen ganger er det nødvendig med en fullstendig undersøkelse (spesielt hos unge) for å finne ut hva som nettopp forårsaket kortsiktig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen.

Behandling og gjenoppretting

Ved ankomsten av offeret på sykehuset foreskriver legen en rekke laboratorie- og radiografiske studier for å bekrefte den foreløpige diagnosen. Som regel oppdages en mikro-fornærmelse på MR, hvor de mørkede områdene av ødelagte hjernevev er tydelig synlige.

medisiner

Videre behandlingsregime:

 • midler for å forbedre blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i blodkar (angioprotektorer): Nimopidine, Tanakan, Bilobil;
 • vasodilatormedisiner: Instenon, Xanthinal nikotinat, Pentoxifyllin;
 • narkotika for å forbedre metabolisme: Mexicor, Actovegin;
 • betyr for å redusere erythrocytternes evne til å danne blodpropper i blodkar (antiaggreganter): Ticlopidin, Aspirin, Dipyridamole;
 • medisiner for å forbedre hjernens aktivitet (nootropics): Cinnarizine, Vinpocetine, Cerebrolysin, Pyracetam.
 • Vitaminfond (quadevit, decamewith, corvitol) styrker kroppens immunsystem, og bidrar også til å forbedre hjernens arbeid. Disse medisinene skal tas regelmessig 1 t. 2 - 3 ganger daglig etter måltid, i 1 måned, da må du ta en kort pause i 1 - 2 uker, og gjenoppta mottaket igjen.

For å behandle en microstroke er det nødvendig utelukkende under tilsyn av en medisinsk spesialist. Behandlingen hjemme er å gi førstehjelp før ankomsten av spesialister. Pasienten skal legges, løft litt på hodet, for å roe, da panikk bare forverrer angrepet, for å gi oksygen tilgang.

Rehabilitering etter et mikroslag

Det er bedre å gjenopprette pasienten etter et mikroslag i hjemmet. Rehabiliteringskomplekset ikke-medisin-minimumsprogram består av:

 • eliminering av stressende situasjoner;
 • slutte å røyke og drikke alkohol
 • diett terapi, ernæring korreksjon, anti-fedme;
 • urte medisin;
 • terapeutisk fysisk trening og massasje, vanlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer, vann- og varmebehandling, klimatoterapi;
 • andre ikke-tradisjonelle metoder for behandling og rehabilitering (akupunktur, yoga, hirudoterapi, etc.).

Etter å ha hatt et mikroslag, er pasienter strengt forbudt å spise salt, fettaktig, krydret mat, noe som bare forverrer sykdommens generelle løpetyklus. Ernæring av pasienter bør være høyt kalori, som inneholder et stort antall vitaminer (kalium og magnesium), som er nødvendig for normalisering av kardiovaskulærsystemet.

Prognosen for utvinning etter et mikroslag beror på årsakene:

 • Hvis det er på overflaten (overflødig vekt, stress), vil eliminering av provokatører være den beste forebyggingen av tilbakefall og komplikasjoner;
 • Hvis årsaken var en spesifikk sykdom, er en ordning utviklet for behandling.

forebygging

Metoder for forebygging av mikroslag i alle aldre inkluderer:

 1. Kontroll av blodtrykk er det viktigste av en rekke forebyggende tiltak. Hovedårsaken til et mikroslag er høyt blodtrykk, eller dets skarpe hopp;
 2. Oppgivelse av dårlige vaner bidrar til å redusere risikoen for sykdommen betydelig;
 3. Riktig ernæring, som ikke bidrar til fedme, inngår også i antall forebyggende tiltak;
 4. Konstant moderat trening vil ikke bare bidra til å gjøre kroppen sterk og passe, men også for å bevare helsen til hjernens fartøyer;
 5. Redusere de faktorer som forårsaker stress, og en sunn søvn - en annen nøkkel til suksess i forebygging av mikroslag.

Et microinsult er en veldig farlig sykdom som forstyrrer hjernen, forårsaker ubehagelige og livstruende symptomer. Behandle den angitte sykdommen umiddelbart, slik at du ikke utsetter kroppen for ulike komplikasjoner.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Microinsult - i hvilke forskjeller fra et slag?

Forløpende iskemisk angrep (eller bare en mikro-fornærmelse) er en lidelse i hjernens sirkulasjon. Et mikroslag oppstår som følge av at oksygen slutter å strømme med blod inn i hjernen. Denne tilstanden er forskjellig fra det omfattende iskemiske hjerneslaget bare ved at kroppen selvstendig kan sikre tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Til tross for at gjenopprettingsprosessen skjer raskt og uten hjelp av leger, er et lite slag fortsatt svært farlig, og denne tilstanden kan ikke ignoreres.

I denne artikkelen vil vi snakke om måter å diagnostisere et mikroslag, dets konsekvenser, behandling og utvinning av en organisme etter en sykdom.

Hva er microinsult?

Det bør umiddelbart avklares at en slik diagnose og sykdom som et mikroinsult ikke eksisterer i den internasjonale klassifisering av sykdommer, men selv om begrepet er sagt, brukes det av både pasienter og leger. Det vi kaller microinsult behandles i medisin som en forbigående forringelse av cerebral blodstrøm. Dette er den vanligste formen for vaskulær forstyrrelse, som er en "advarsel" av kroppen om det forestående, mye mer forferdelige problemstrekket.

Enkelt sagt er et forbigående iskemisk angrep en plutselig okklusjon av det arterielle lumen med blodpropp, oppløsningen av hvilken kroppen klare seg selv, og blodstrømmen i hjernen gjenopptas. Den cerebrale blodstrømmen gjenopprettes om noen få minutter, og de allerede nye tegnene på et iskemisk angrep går helt. Så hva er forskjellen mellom hjernens mikroinsult og hjerneslaget?

Våre lesere anbefaler!

Et nytt verktøy for rehabilitering og forebygging av slag, som har overraskende høy effektivitet - Monastic te. Monastisk te hjelper virkelig å bekjempe konsekvensene av et slag. Te holder blant annet blodtrykk i normen.

Forskjeller fra slag

Først under en stor blødning dannes en stor blodpropp i hjernen, og kroppen er ikke i stand til å takle det raskt. Blodproppen forsvinner bare etter noen få timer eller dager. I løpet av denne perioden er hjerneceller og vev raskt dør på grunn av mangel på næringsstoffer og oksygen sult. De vil aldri kunne gjenopprette, derfor forblir pasientens alvorlige konsekvenser for livet.

For det andre er symptomene på mikroslaget mindre uttalt, og mange leger feilaktig diagnostiserer "vegetativ-vaskulær dystoni", og skriver bort uoverensstemmelse for brudd på tonen i hjernens kar. Et lite slag er et alvorlig signal om at blodtilførselen til hjernen har sviktet, og risikoen for å få et alvorlig slag er høyt. Det må huskes at gjentatte ganger erfarne mikroinsult kan forårsake de samme tragiske konsekvensene som omfattende hjerneblødning.

Iskemisk mikroinsult: hvem er i fare

Angrepet ser som regel ut på bakgrunn av visse disponible eksterne eller interne faktorer. Det meste av sykdommen fører til mange kroniske sykdommer:

 • Aterosklerose (systemisk vaskulær sykdom). Hvis en person lider av hjertets iskemi, vil aterosklerotiske plakk også være tilstede i hjernens kar;
 • hypertensjon;
 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • Diabetes mellitus;
 • Fedme i alvorlig form
 • Høyt kolesterol i blodet;
 • Det store blodtapet hadde tidligere vært
 • Sykdommer i hjertet (takykardi, hjerteinfarkt);
 • Høy konsentrasjon av erytrocytter i blodet.

Et stort antall mennesker som har opplevd iskemi, fører en stillesittende livsstil, misbruker alkohol og røyk i lang tid.

Øk risikoen for å utvikle et angrep også med vanlig hodepine og ta p-piller.

Å vite årsakene til et mikroslag, å vite hvordan man gjenkjenner det i tide, er det nødvendig å fortsette med å forebygge mer alvorlige lidelser i kroppen, med den konsekvensen som et slag.

En slående historie om å komme seg fra slag Les mer.

De første tegnene på et mikroslag

Ovenfor prøvde vi å finne ut hvem som kan "overvinne" mikro-fornærmelsen og hva den er. La oss nå snakke om hvordan du bestemmer en mikroforstøtelse ved sine primære symptomer. Det er ikke vanskelig å mistenke et lite iskemisk slag i deg selv eller i nærheten av en person, og vite hvilke symptomer som er særegne for ham:

 • Pasienten klager over svimmelhet og økende hodepine;
 • Ofte er det en forverring av visjonen: før øynene dine blinker og "flyr";
 • Koordinering av bevegelser er forstyrret: en person kan svinge og til og med falle;
 • Nemeth del av ansiktet eller lemmen;
 • Blodtrykkendringer, oppkast er mulig;
 • Lys lys og støy forårsaker irritabilitet og intensiverer hodepine;
 • Muligheten til å snakke forverres: det er vanskelig for en person å svare på grunnleggende spørsmål, talen blir uartig.

Pass på å ringe en ambulanse!

Det er viktig å merke seg at selv om symptomene på sykdommen helt ble redusert etter noen få minutter, ble helsestatusen normal, ambulansen skulle fortsatt bli kalt. Tidlig registrering av et angrep øker sjansene for en fullstendig kur.

Det iskemiske angrepet i hjernen kan gjentas i nær fremtid og kanskje i mer alvorlig form. Statistikk sier at en tredjedel av menneskene bor igjen av tegn på et mikroslag. Hver tiende person etter en "liten blødning" innen tre måneder, er det et omfattende slag. I dette tilfellet oppstår 50% av anfall i løpet av de første 48 timene.

Mikro-fornærmelsen og dens symptomer er de første tegnene på et nærliggende omfattende slag.

Specificitet av symptomer: risikoen for et microinsult

De første symptomene på et mikroslag (svimmelhet, hodepine av intensitet, generell svakhet), mange pasienter skriver av for konstant trøtthet og stress, værendringer og magnetiske stormer. Ofte er noen manifestasjoner av et angrep fraværende eller svakt uttrykt, men 4-5 tegn er nok til å etablere diagnosen.

Klassiske nevrologiske tegn på sykdommen er mer utviklet hos menn. Samtidig er risikoen for brudd på hjernesirkulasjonen hos kvinner fra 20 til 40 år høyere enn hos menn av samme alder.

Ofte kan en person som har startet et slag merke en persons plutselige angrep: pasientens tale blir plutselig usammenhengende, han stopper eller slutter å svare på behandlingen. Mannen ser ut som en full.

Førstehjelp

Hva skal du gjøre før du kommer til leger med starten på et mikroslag for en elsket?

Først og fremst bør du sette pasienten og sørge for at i hvilestuen hvor han er, maksimal hvile. For å lette å puste, må du fjerne tette klær (i hvert fall unbutton kragen, løsne stroppen). Under pasientens hode satt en pute (brettet klær, teppe etc.) slik at skuldrene også ble hevet: Dette er for å sikre at blodstrømmen i vertebrale arteriene ikke forverres. Hvis blodtrykket er over 140/90, kan pasienten få medisiner som senker blodtrykket.

Det er viktig å vite at de nevrologiske symptomene som er karakteristiske for hjerneblødninger, ligner de kliniske manifestasjonene av hjerteinfarkt. Noen ganger kan diagnostikk forårsake vanskeligheter, selv for erfarne spesialister, derfor bør man ikke ta eller gi pasienten mange medisiner: å ta uegnet tabletter kan bare forverre tilstanden.

Slik gjenkjenner du et microinsult

Diagnose av denne sykdommen er basert på en fullstendig undersøkelse av tilstanden til kardiovaskulærsystemet. Vanligvis, for nøyaktigheten av diagnosen, er det nødvendig å konsultere en oftalmolog, kardiolog, terapeut.

Forskning som bidrar til å etablere en nøyaktig diagnose inkluderer:

 1. Elektrokardiogram (EKG),
 2. Et ekkokardiogram,
 3. En omfattende blodprøve,
 4. Beregnet tomografi (CT),
 5. Magnetisk resonansdiagnostikk,
 6. Blodkoagulasjonsanalyse (koagulogram),
 7. MR (magnetisk resonansbilder).

Hvordan behandle en mikrostroke kan legen bestemme, bare å ha studert resultatene av undersøkelsen. Resultatet av et elektrokardiogram kan således indikere at dannelsen av en trombus, som forhindret blod i å komme inn i hjernen, fant sted i hjertet. I slike tilfeller kan legen bestemme seg for å foreskrive antikoagulantia. Resultatet av ultralydsundersøkelse av karoten arterier kan vise om det er aterosklerotiske vaskulære lesjoner (deres lumen er for smal for atherosklerose). Som et mål for forebygging av iskemi og slag, kan kirurgisk inngrep anbefales i slike situasjoner.

effekter

Konsekvensene av et mikroslag kan være ubetydelig hvis det ble opplevd en gang. Ellers begynner hjernecellene å oppleve "oksygen sult." Dette fører til:

Hvert mikroinsult som oppleves av en person, er et slag for helsen til hjernen, noe som fører til for tidlig aldring.

Behandling innebærer restaurering av cerebral blodstrøm i det berørte området. Rehabilitering etter mindre slag begynner, først av alt, å studere historie av sykdom: det tillater deg å identifisere den egentlige årsaken til sykdommen, og for å velge passende legemidler for utvinning perioden.

behandling

Narkotika oftest brukt i den komplekse behandlingen av sykdommer i denne sykdommen er rettet mot:

 • Restaurering av blodmikrocirkulasjon i blodkar;
 • Forbedre blodstrømmen, vasodilasjon;
 • Forhindre akkumulering av blodplater på vegger av blodkar;
 • Forbedring av hjernens aktivitet;
 • Normalisering av blodtrykk;
 • Forbedring av metabolske prosesser (blodmetning med oksygen).

Gjenoppretting etter et mikroslag er rettet mot å hindre gjentatte angrep. Behandling på rehabiliteringsstadiet kan også omfatte fysioterapi prosedyrer: massasje, terapeutisk gymnastikk, sirkulær dusj, elektroforese. I spesialiserte sentre bruker ofte hirudoterapi (leech behandling), som bidrar til å normalisere blodstrømmen og rense blodårene fra blodpropper.

For å utelukke tilbakeslag bør pasienten i en viss periode observere legen

Hva er behandlingen av et mikroslag hjemme

Hvis angrepet var forårsaket av kronisk sykdom, så er det meste av terapien rettet mot eliminering. Når årsaken som provoserte angrepet er en feil livsstil, anbefales det sterkt:

 • Minimere stressende situasjoner;
 • Slutte å drikke alkohol og sigaretter;
 • Normaliser vekten (dette er viktig for å stabilisere blodtrykket);
 • Reduser mengden saltet, fett eller røkt mat som er forbrukt - mat etter et mikroslag skal være sunt og balansert;
 • Spis mer fisk, belgfrukter, friske urter, frukt og grønnsaker;
 • Normaliser modusen for arbeid og hvile.

Hva skal man gjøre med konsekvensene?

Minnehemming, generell ubehag, svakhet i hender og føtter, vanskeligheter med å svelge og lidelser i følsomhet er ekstremt sjeldne konsekvenser av flere erfarne forbigående iskemiske angrep. Depresjon og stamming er også mulig. Slike forhold kan kreve inngrep, ikke bare av leger, men også av psykologer og taleterapeuter.

Hvorfor er det farlig å bære en microstroke "på føttene"

Mange mennesker lider av en microstroke (og noen ganger ikke en), uten å søke hjelp fra leger. Konsekvensene av denne holdningen til ens egen helse er ofte tragiske: Den kritiske tilstanden vokser og overgår til et stort slag, hvoretter bare noen få er fullstendig restaurert. Selv korte og svake tegn (deres kombinasjon) av angrep bør bli en anledning til omgående anrop til legen (en ambulanse).

Det er ikke nødvendigvis at etter et mikroslag vil det oppstå et omfattende slag: Noen mennesker lider av flere forbigående iskemiske angrep etter hverandre, uten å måtte møte et alvorlig angrep i fremtiden. Når CT utføres i slike mennesker, er det små, mange endringer i hjernen, men ingenting tyder på et slag. Det er verdt å huske at det er en direkte sammenheng mellom senil demens og antall transiente iskemiske angrep som oppleves.

Forløpende iskemisk angrep: symptomer og klassifisering

Avhengig av plasseringen av det trombusblokkerte cerebral fartøyet, kan angrepene deles inn i:

 • forbigående iskemisk angrep i vertebrobar basilarbassenget: diagnostisert i 70% av tilfellene;
 • akutt cerebral iskemi;
 • forbigående angrep i carotidbassenget

Symptomer og behandling for denne eller den typen angrep kan variere. Vertebrobasilar-angrepet er preget av følgende særegne egenskaper:

 • smerten i hodet er akutt og lokalisert i okkupet;
 • lammelser er karakteristiske;
 • pasienten gjør hyppige bevegelser av øyebollene;
 • preget av ulike synsforstyrrelser: kortsiktig blindhet, enkle visuelle hallusinasjoner;
 • et kortsiktig minnetap er mulig.

Transient cerebral ischemic attack, som regel, oppdages hos spedbarn. Transistoren har en mini hjerneslag symptomer er størst: barnet ikke sover, observerte han skjelvinger og tics, reduserte naturlige reflekser, ofte en dysfunksjon i muskel tone.

Transient mikroinsult forekommer hos nyfødte på grunn av oksygen sult under graviditet eller fødsel. Behandling hos spedbarn avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen, spesifisiteten og alvorlighetsgraden av symptomene.

Konsekvenser og behandling: prognose

Det gunstige resultatet av en liten blødning i hjernen avhenger direkte av hastigheten til rettidig oppdagelse av symptomer. Behandlingen må nødvendigvis foregå på et sykehus under konstant tilsyn av leger. I det hele tatt er det ikke nødvendig å være engasjert i en selftbehandling eller å ignorere på alle tegn på tegn på angrep (deres nåværende kan bli kronisk).

Det er en ting som et "stille slag" - dette er et stort slag som oppstår hos mennesker som allerede har gjennomgått et forbigående iskemisk angrep. Han er redd av det faktum at noen tegn på et angrep ikke observeres, men blodstrømssykdommer forekommer i denne perioden, og irreversible negative prosesser oppstår med hjernens celler.

Forebyggende tiltak

Gjenoppretting etter et angrep er ganske fort, i motsetning til stor blødning i hjernen, når pasienten ofte må lære å snakke, gå, spise osv. Og ferdighetene som ikke alltid går tapt, returneres i sin helhet. Derfor folk som har lidd et mini-slag, for å unngå 'klassisk' slag, ledsaget av ufrivillig vannlating, lammelser og alvorlig hodepine, bør være i tid for å ta forebyggende tiltak og å starte behandling så raskt som mulig.

Hvordan mikroinsultet manifesterer seg er klart fra det som ble skrevet før, men hva er anbefalinger fra spesialister for å forebygge et primært angrep eller dets tilbakefall?

Så hvis en person ikke lider av kroniske sykdommer, er det nok å holde vekten din i normen og å forlate dårlige vaner, for å unngå stressende situasjoner og tilbringe mer tid utendørs. For de som allerede har opplevd anfall, anbefales det sterkt at fortsatt støttende terapi utføres, og eliminerer årsaken til sykdommen.

Det er en feil at mikroinsultet er en aldersrelatert sykdom, som bare personer i moden alder blir utsatt for. Dessverre blir sykdommen "yngre" hvert år, og i dag er det forstyrrelser i hjernen i 25-30 år gamle kvinner og menn. Det er nødvendig å forstå at et microinsult er en anledning til å begynne å legge mer oppmerksomhet til ens helse og å forandre livsstilen til det bedre.

Les Mer Om Fartøyene