Mitral stenose

Stenose av mitralventilen er en ganske spesifikk sykdom kjennetegnet ved et stort tidsintervall mellom dannelsen av lidelsen og manifestasjonen av symptomer. Grunnlaget for sykdommen er lagt i ung alder, selv opp til 20 år, og manifestasjoner blir observert i 40-50 år.

Hjerteaktivitet

Hjertet - det muskulære organet, som ligger i brysthulen, har en form som tilnærmer seg kjeglen. Vekten er 1/200 av kroppsvekten, i gjennomsnitt - 300 g. Orgelet er delt med en langsgående partisjon i venstre og høyre del. Hver del består av atrium og ventrikel, mellom hvilke det er ventiler. På ventilen mellom ventrikkelen og atriumet i høyre halvdel er tre blader, den venstre halv to. Sistnevnte kalles en musling eller mitralventil.

Ventilens oppgave er å forhindre omvendt strøm av blod.

I menneskekroppen fungerer hjertet som en slags pumpe. Det skaper en konstant trykkforskjell i venøse og arterielle kar, som sikrer blodsirkulasjon.

Hjertesyklusen består av tre faser:

 • Den generelle pause - tar i gjennomsnitt 0,4 sekunder. Blod fra venen på grunn av forskjellen i trykk går inn i atriumet og flyttes deretter til ventrikkelen;
 • syltetøy av auriklene - varer 0,1 s, munnen av de store venene er blokkert av muskler i myokardiet, forhindrer utstrømningen, fortsetter blodet å gå inn i ventriklene;
 • Ventricular systole - 0,3 s øker trykket i ventrikkene på grunn av fylling med blod og ventilerne overlapper. Så snart trykket i ventrikkene når den nødvendige verdien, åpner semilunarventilene, ventrikelkontrakter og blod beveger seg til aorta.

Blod i høyre halvdel av hjertet blir matet gjennom venene, henholdsvis høyre hjertekammer beveger blodet inn i lungearterien og deretter til lungene. I venstre del av blodet blir levert gjennom lungevenen, matet inn i aorta, og beveger seg langs en stor sirkulasjon av blodsirkulasjonen. Mitralventilen på venstre side av hjertet sørger for normal sirkulasjon av oksygenrikt blod.

Beskrivelse av sykdommen

Mitral stenose - kjøpt hjertesykdom, dannes langsomt og adskiller seg med ganske vage, uutviklede symptomer. I 50% av tilfellene virker stenose i mitralventilen som en uavhengig sykdom. Resten er ledsaget av nederlaget til andre ventiler eller mangel.

Når sykdommen fortykker og deformerer ventiler i mitralventilen: muskelvevet er delvis erstattet av en binde. Som et resultat avtar mitralåpningen.

Vanligvis når området av atriol-ventrikulæråpningen 4-6 kvadratmeter, se om sykdomsstørrelsen kan reduseres til 1,5 kvadratmeter. se hemodynamikk med mitralstenose er signifikant svekket.

Konsentrasjon av hullet tillater ikke helt å flytte blod fra atriumet til ventrikkelen, som følge av at lungearterien er utilstrekkelig, og lungevenen er overdreven, noe som forårsaker utvidelsen av sistnevnte. For å kompensere for fenomenet utvikler hypertrofi av venstre atrium - en fortykning av veggene. Således oppnås det trykk som er nødvendig for å pumpe blod gjennom en smalere åpning. Arbeidstrykket i venstre atrium stiger fra 5 til 20-25 mm Hg. Art. Symptomer på dette stadiet er bare midlertidige angrep av svakhet og dyspné.

Økningen i muskelmasse i myokardiet kompenserer for defekten, men det forstyrrer arbeidet i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen. Hvis mitralåpningen ikke reduserer mindre enn 50% av originalen, kan denne tilstanden bli stabil og har praktisk talt ingen effekt på pasientens tilstand.

Men med videreutvikling, endres bildet. På grunn av overdreven trykk i venstre atrium øker trykket i høyre og i lungearteriene og lungene. Symptomer er karakteristisk systolisk støy, og med utseendet av turbulent blodstrøm og diastolisk.

De mest farlige komplikasjonene av mitralstenose inkluderer trusselen om å utvikle lungeødem.

Stages av sykdommen

Mitral stenose, utvikling, går gjennom 5 faser. Deres klassifisering er basert på graden av innsnevring av atriale mageforamen.

 1. Størrelsen på hullet holdes innenfor 4 kvadratmeter. se På dette stadiet observeres ingen eksterne symptomer.
 2. Lumen er redusert til 2 kvadratmeter. cm, det er en liten kortpustethet etter vanlig fysisk anstrengelse. Smerte syndrom er fraværende.
 3. Dimensjonene til hullet er redusert til 1,5 kvadratmeter. Åndedrettssvikt blir permanent. På dette stadiet vises et av de mest karakteristiske symptomene på sykdommen: Ved fullstendig hvile øker kortpustet i den horisontale posisjonen, men reduseres ikke.
 4. I fjerde fase er kompensasjonsmekanismen som sikrer en stabil tilstand helt ødelagt. Alle tegn på alvorlig pulmonal hypertensjon manifesteres: vedvarende alvorlig kortpustethet, alvorlig våthoste. Hjertet er sterkt forstørret i størrelse, forstyrrelser i arbeid er merkbare. Det er mangel på blodsirkulasjon, stagnasjon av blod i en stor sirkel
 5. Termisk stadium: lumen er nesten helt blokkert, i mangel av akutt kirurgisk inngrep, dør pasienten fra ekstrem blødning.

symptomatologi

Kompensasjonsmekanismer involvert i hjertesykdom kompliserer både diagnose og behandling, og fravær av smertesyndrom i de to første stadiene blir den vanlige grunnen til å ignorere sykdommen.

Følgende symptomer kan tjene som en alvorlig grunn for å søke medisinsk hjelp:

 • svimmelhet, et sterkt kortvarig tap av styrke, pre-stupor stater som vises på bakgrunn av hvile, men ikke fysisk aktivitet;
 • progressiv tretthet, rask tretthet, brudd på termoregulering: På den ene siden er pasienten kjølig, hendene og føttene er kalde, men varmen lider også dårlig;
 • det er en cyanotisk farge av nesen, leppene, fingertuppene - cyanose, det er en crimson begrenset rødme - blush av dukken;
 • forstyrrelser i hjertets arbeid, når man lytter til de observerte karakteristiske systolske lyder, presystolisk tremor, ventilens åpningstone;
 • utseende av dyspné med fysisk anstrengelse, og i senere stadier - i ro. Identifiser sykdommen bare på dette grunnlaget er ikke mulig, men økningen i dyspnø i horisontal stilling er meget indikativ;
 • Mitral stenose er ofte ledsaget av vedvarende bronkitt og ulike former for lungebetennelse;
 • våt hoste med svette;
 • kjedelig ubehagelig smerte, som er lokalisert på baksiden mellom skulderbladene på venstre side av kroppen.

Den farligste delen av hjertesykdom er inkompatibiliteten av symptomer med alvorlighetsgraden av lesjonen. Sykdommen utvikler seg så sakte at de fleste av dem som lider av det ikke legger merke til hvordan man kan redusere fysisk aktivitet.

Svært ofte blir mitral stenose diagnostisert i senere stadier, når det er merkbare abnormiteter i hjertearbeidet eller i utbruddet av spesielle forhold - graviditet. Den viktigste metoden for behandling er kirurgi.

Årsaker til hjertesykdom

Ifølge kardiologer gir 80% av tilfellene av sykdommen reumatisme. Reumatoid lesjoner dannes før 20 år og i lang tid blir de ikke manifestert, hvis det ikke finnes noen autoimmune antistoffer som faller inn i blodet fra leddene.

Utbruddet av sykdommen går ofte ubemerket og blir tatt for en vanlig forkjølelse. Symptomer på revmatisk feber er ikke forskjellig fra akutt respiratorisk sykdom: kortsiktig feber, vondt i bein, svimmelhet og svakhet. Feberen varer ikke mer enn 5-7 dager, og i de fleste tilfeller stoppes kroppen av seg selv.

 • Infeksjonssykdommer som overføres av ixoidmider forårsaker brusk og bindevevskader. Som et resultat trekker autoantistoffer som fremkaller mitral stenose inn i blodet.
 • Ifølge nyere studier har tilbøyeligheten til hjertesykdom også arvelige røtter: genet overføres på morslinjen. Imidlertid er denne faktoren predisponerende, og årsaken til sykdommen er ikke

diagnostikk

Diagnoseinnstillingen inneholder flere forskjellige studier.

Pasientundersøkelse

Et karakteristisk eksternt tegn er lilla-cyanotisk farge på nesen, leppene, kanskje til og med ører og hender. Ved å beskrive symptomene er det klager på svakhet, dyspnø, svimmelhet helt opp til pre-okklusiv tilstand.

Fysisk forskning

 • Palpasjon - når man undersøker overkardialregionen, oppdages presystolisk tremor - kattrengjøring. Hvis hypertensjonen i lungene allerede har kommet til et uttalt stadium, kan man på hjertebenets høyre side føle hjerteslag.
 • Auskultasjon - en metode for diagnose, som består i å lytte til hjertetoner med et stetoskop. På forskjellige stadier av sykdommen avsløres forskjellige tegn: I første fase leds 1 tone av en klapplyd, lyden av ventilåpningen høres (dette symptomet forsvinner hvis kalkning observeres). I senere stadier vises diastolisk støy.

Laboratorietester

Diagnosen utføres på grunnlag av data fra alle forskningsmetoder, siden resultatene ikke er spesifikke.

Elektrokardiografi - registrerer potensiell forskjell i det elektriske hjertefeltet.

Mitral stenose på kardiogrammet manifesterer seg på denne måten:

1.1. i den andre ledningen er det en bred tann P med et hakk;

1.2. hjerteets elektriske akse er avbøyet til høyre;

1.3. Myokard utvikling av høyre eller høyre og venstre ventrikkel er observert.

Radiografi - skyggen til venstre atrium øker, spiserøret er forskjøvet. I dag er denne metoden for diagnose sjelden brukt, fordi det er mer informativ.

Ekkokardi - ultralyd undersøkelse. Det er flere forskjellige studier:

3.1. todimensjonal ekkokardi - de oppnådde dataene gjør det mulig å vurdere fluidets grad av fluiditet, for å etablere tilstedeværelsen av forkalkning og fibrose, for å bestemme adhesjonsposisjonen. Diagnostisk metode er angitt for å velge type kirurgisk behandling;

3.2. Doppler ekkokardiografi - bestemmer området for bicuspidventilen og tillater gradienten av trykkfallet å bli etablert når det passerer gjennom ventilen;

3.3. Stressekokardi - utføres mot bakgrunnen av en stresstest for opptak av tricuspid og transmittal blodstrøm.

3.4. transesofageal - gjør det mulig å evaluere mest nøyaktig tilstanden til ventilen, graden av strukturelle endringer, tilstedeværelsen av en trombose i venstre halvdel. Det brukes i behandlingen med ballongvalvuloplasti, da det avslører risikoen for emboliske komplikasjoner.

Behandling av stenose

I dag er det ingen stoffer som kan stoppe utviklingen av sykdommen, så den eneste behandlingsmetoden er kirurgisk inngrep. Indikasjoner for ham er den andre fasen av sykdommen.

Kirurgiske metoder

Ballongvalvulotomi, perkutan - behandlingen brukes i fravær av forkalkning, trombi i venstre halvdel, deformasjon av subvalvulære strukturer eller mitralregurgitasjon. Det er foreskrevet for pasienter av ung og middelalderen, samt pasienter hvis tilstand ikke er tillatt for mer invasive operasjoner.

Prosedyren er som følger: ballongen ledes gjennom septum fra høyre til venstre atrium, blir ført til åpningen og oppblåses, og skyver ventilen fra hverandre. Komplikasjoner etter operasjonen er ekstremt sjeldne.

 • Komissurotomi - behandling er foreskrevet for trombi i venstre atrium, en betydelig grad av forkalkning og lignende. I dette tilfellet separeres ventilflikene med en ekspanderer, som gjennomføres enten gjennom atriumet i ventrikkelen - en lukket metode, eller manuelt - en åpen kommissurotomi.
 • Valveproteser - utføres med moderat og alvorlig ventilpatologi og pre-ventile strukturer, signifikant lungehypertensjon. Dette er et ekstremt tiltak og er oftest foreskrevet i tilfeller der de to tidligere metodene ikke kan brukes.

Graviditet er en kontraindikasjon til kirurgi i mild til moderat stadium av sykdommen. I dette tilfellet administreres medisinering. Men hvis området av hullet er redusert til 1,5 kvadratmeter. se og det er en økning i hjertesvikt, det anbefales abort og kirurgi. Kirurgisk behandling utføres på et senere tidspunkt, når avbrudd er umulig: ballongvalvuloplasti er foreskrevet.

Farmakologiske metoder

Legemidlene brukes til å forebygge infektiv endokarditt og redusere hjertesvikt. Under forberedelsen av operasjonen gjennomgår pasienten også behandling med medisiner for å kontrollere symptomene.

 • Indirekte antikoagulanter - for eksempel warfarin, er foreskrevet til pasienter med alvorlig mitralstenos, komplikasjoner i form av atrieflimmer, en trombose i venstre atrium. Noen ganger blir acetylsalisylsyre tilsatt dersom emboliske komplikasjoner observeres mot bakgrunnen for å ta antikoagulantia.
 • Beta-adrenoblokagory - diltiazem eller verapamil, utnevnes om nødvendig for å dempe rytmen til ventriklene.

regime

Pasienter med mitralstenose bør unngå betydelig fysisk og nervøs stress. Fysioterapi er kun foreskrevet på råd fra en lege. Et av de viktigste kravene til regimet er tilstrekkelig søvn.

På kompensasjonsstadiet reduseres all behandling av sykdommen for å overholde riktig regime.

forebygging

Siden sykdomsfremkallende stoffet er reumatofagitt, inkluderer forebygging en periodisk undersøkelse for å bestemme nivået av autoantistoffer i blodet. Spesielt hvis stadium av revmatisk feber har blitt dokumentert. Det bør også treffes tiltak for å forhindre streptokokkinfeksjon.

Ved naturlig utvikling av en mitral stenose utgjør overlevelsesgraden 50%. Med operasjon er den femårige overlevelsesraten 85-95%. Komplikasjoner etter operasjon observeres hos 30% av pasientene i 10 år. Disse indikatorene gir en alvorlig grunn til å ta hensyn til hjertets arbeid og ved de første mistanke om å konsultere en lege.

Stenose av mitralventilen: årsaker, diagnose, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er mitral stenose, de viktigste årsakene til forekomsten. Hvordan utvikler patologien sine karakteristiske symptomer. Metoder for diagnose og behandling, prognose for gjenoppretting.

Innsnevringen av åpningen mellom det venstre atrium og ventrikkelen, som hindrer den intrakardielle blodstrømmen, kalles stenose i mitralventilen.

Ved normal drift, går inn i blod hjertet uten hindring fra atria til ventriklene når ventriklene slappe etter en minuttvolum og redusere infarkt (under diastole). I patologien av ulike årsaker (infeksiøs endokarditt, aterosklerotisk plakk) venstre atrioventrikulær åpning blir redusert i størrelse, er smalere (arrdannelse eller vev ventil forkalkning, fusjons klaffer), og skaper en hindring for normal blodstrøm:

 • i venstre ventrikel, blod ikke leveres i nok mengde, volumet av hjerteutgang faller;
 • i venstre atrium på grunn av trykk øker motstanden til hjertekammerets vegger, de tykker seg (hypertrofi);
 • utvikler pulmonal hypertensjon (en økning i blodtrykk i lungene);
 • høyre ventrikel øker gradvis i volum (dilatasjon), dens kontraktile funksjon brytes.

Resultatet er en alvorlig forstyrrelse av hjertemuskelen og sirkulasjonen.

Denne utførelsesform stenose (innsnevring av den venstre atrioventrikulær åpningen) refererer skrustikker til ervervet patologi farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner - malign arytmi (atrial sin form) fra fatal tromboemboli, blødning (aneurisme ruptur av pulmonale blodårer), lungeødem.

Endelig, er det umulig å herde stenose, kirurgiske metoder unnlater å betydelig forbedre prognose og forlenge levetiden av 2 (med unexpressed svekket blodgjennomstrømning, dyspné etter trening), og 3 stadier av sykdommen (med alvorlig blodsykdom, dyspné ved stillstand).

Før og etter operasjonen behandles patologi av en kardiolog, opererer på innsnevring av hjertekirurgen.

Fem stadier av patologi

Alle sirkulasjonsforstyrrelser (hemodynamikk) med stenose i mitralventilen har en direkte avhengighet av størrelsen på den atrioventrikulære åpningen. Området i det vanlige hjertet er 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi, reduseres det gradvis:

 1. Mindre innsnevring (et område på minst 3 kvm), hemodynamiske forstyrrelser, er ikke uttrykt, kan vare i flere tiår, tilsvarer stadium 1 av sykdommen.
 2. Moderat mitralstenose (fra 2,9 til 2,3), det er svake manifestasjoner av blodtilførsel og stasisforstyrrelser (en liten dyspnø som utvikler seg som følge av fysisk aktivitet, som går i ro) tilsvarer 2 stadier.
 3. Den utprøvde innsnevringen (fra 2,2 til 1,7 kvm), åpenbare symptomer på dysfunksjon, oppstår dyspnø fra noen aktivitet (når du utfører daglige oppgaver, går), går ikke i hvile, tilsvarer 3-4 stadier av stenose.
 4. Den kritiske scenen, når stenosen når en størrelse på 1,0 kvadrat. cm, tilsvarer det dystrofiske stadium 5 av sykdommen. Mangelsymptomer nå katastrofale proporsjoner, sirkulatoriske forstyrrelser forårsake irreversible endringer i organer og vev utvikle maligne arytmier (atrial form), er vanskelig å flytte pasienten, mister han evnen til å arbeide.

På stadium av kritisk innsnevring av atrioventrikulær åpning er det umulig å gjenopprette blodtilførselen og forbedre prognosen til pasienten selv ved kirurgiske metoder, overtredelsene er raskt kompliserte, og resultatet er et dødelig utfall.

Hovedårsakene til stenose i mitralventilen

De hyppigste årsaker til sammenvoksninger og arr (voksn) ventilklaffer - vevsskade som følge av infeksjon, metabolske sykdommer (hyperlipidemi, kolesterolplakkdannelse) og traumer av hjertet:

 • Reumatisme, revmatoid artritt og infektiv endokarditt (80%);
 • aterosklerose;
 • kalsifisering (vevsherding som følge av avsetning i kalsiumceller);
 • syfilis;
 • Myxoma (godartet neoplasma av hjertet);
 • Medfødt hjertesykdom med atrioventrikulær septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aorta insuffisiens (mangler i aortaklaven som fører til forstyrrelser av intrakardial blodstrøm);
 • intrakardial trombi;
 • traumer av hjertet og brystet;
 • ioniserende stråling;
 • forgiftning med legemidler (preparater basert på planteekstrakter av malurt).

Noen ganger er årsaken til at kontraheringen av mitralventilen er kirurgi (30%) for å eliminere stenose (kommissurotomi, ventilproteser).

symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen er helt symptomfri, uten å påvirke evnen til å arbeide og livskvalitet for pasienten, kan en slik periode vare i flere tiår (fra 10 til 20 år).

Alvorlig stenose i mitralventilen blir i etapper, når området av atrioventrikulæråpningen smalker til 2 kvadratkilometer. se Patologi er preget av klare tegn på brudd (hoste med hemoptysis, nattangrep av astma, lungeødem, arytmi av typen ciliary). Alvorlig kortpustethet forstyrrer pasienten, ikke bare etter husholdningsstress, men i fullstendig hvile, går patologien raskt, noe som fører til fullstendig funksjonshemning.

Stenose av mitralventilen (mitral stenose)

Mitralklaffearealet okkupere et ledende plass blant alle de ervervede hjertefeil, og kombinasjonen av stenose (innsnevring) og svikt ofte forekommer (ufullstendig lukking av ventilene) og isolert mitral stenose oppstår i omtrent 30% av defekter av ventilen.

Hvis det normale bindevevet i ventilen er erstattet med et arr, utvikles adhesjonene og fusjonen mellom ventilene eller i den fibrøse ringen som omgir ventilen. Denne patologiske tilstanden kalles stenose av mitralventilen (synonym - stenose av venstre atrioventrikulær åpning).

Stenose av mitralventilen er en sykdom som tilhører gruppen av kjøpte hjertefeil og er preget av følgende symptomer:

- oppstår fra organisk skade på bindevevet av ventilflapper, for eksempel en inflammatorisk prosess i hjertet med revmatisme, bakteriell endokarditt;
- Som et resultat av cicatricial endringer dannes en innsnevring av åpningen mellom atriumet og ventrikkelen, noe som skaper et hinder for bevegelsen av blod fra atriumet til ventrikkelen;
- denne hindringen fører til en økning i trykk i det venstre atrium med hypertrofi (fortykkelse av veggene) og en reduksjon i blodutløsningen i venstre ventrikel og følgelig inn i aorta; det vil si at brudd på hemodynamikk utvikles (blodstrøm i hjertet og i hele kroppen);
- uten kirurgisk behandling, slitasje på hjertemuskelen og dets manglende evne til å sirkulere blod gjennom kroppen, noe som fører til et brudd på blodtilførsel og ernæring av alle vev i kroppen.

Årsaker til stenose i mitralventilen

I de fleste tilfeller er årsaken til mitral stenose, samt andre ervervet hjertesykdom er en reumatisk sykdom (akutt revmatisk feber) sammen med utviklingen av revmatisk hjertesykdom - en betennelse i hjertemuskelen og bindevev.

Symptomer på mitral stenose

Alvorlighetsgraden av de kliniske tegnene på stenose varierer avhengig av prosessstadiet (i Russland er klassifiseringen ifølge AN Bakulev utbredt).

I stadier av kompensasjon klinisk symptomatologi observeres ikke på grunn av at hjertet og kroppen tilpasser seg eksisterende anatomiske lidelser ved hjelp av kompenserende mekanismer. Dette stadiet kan vare mange år, spesielt hvis innsnevringen av ventilringen ikke er veldig stor - ca 3 cm 2 eller mer.

I stadier av subkompensasjon Som progressiv innsnevring av atrioventrikulær åpning mislykkes adaptive mekanismer til å takle den økte byrden på hjertet. De første symptomene - kortpustethet ved anstrengelse, smerter i hjertet og i de interscapular regionen til den venstre med en last eller uten en følelse av forstyrrelser i hjerte og hjertebank, fiolett eller blå fargen på huden fingertuppene, ører, kinn (cyanose), kulde, ekstremitetens kulde. Atrieflimmer kan også forekomme.

I stadier av dekompensering Det er en markert utmattelse av hjertemuskelen, blodstasis er dannet først i lungene, og deretter i alle organer og vev i kroppen. Dyspnø tar en permanent karakter, pasienten kan puste bare i posisjon av et semiside (orthopnea), ofte er det en livstruende tilstand - lungeødem.

Senere stadium alvorlig dekompensasjon sluttet hoste, hemoptysis, hevelse av ben og føtter, noe som resulterer i en økning i mage intracavitary ødem, smerte i den høyre subcostal område på grunn av leverhyperemi (kan utvikle hjerte cirrhose). Dette stadiet kan fortsatt være reversibelt i utførelsen av medisinering.

Neste gang i terminalfasen (stadiet av irreversible forandringer i hjertemuskelen og kroppen), blodtrykket minker, det er hevelse i hele kroppen (anasarca). I forbindelse med brudd på metabolske prosesser i hjertet og i alle indre organer, er det et dødelig utfall.

Diagnose av mitralventil stenose

Diagnosen av mitralstenose er etablert på grunnlag av følgende data.

1. Klinisk undersøkelse. Oppmerksomhet er lagt på hudens hud i kombinasjon med kinnens cyanotiske fargestoff ("mitral rødme"), hevelse i bena og føttene, en økning i underlivet. Det senket arterielle trykket i kombinasjon med en svak hyppig puls bestemmes. Hvis auskultasjon av brystet (auskultasjon) viser unormale lyder og toner (såkalt "rytme vaktel") på grunn av blodstrømmen gjennom de innsnevrede åpning rales i lungene. Når palpasjon av magen (palpasjon) bestemmes av økningen i leveren.

2. Laboratoriemetoder for undersøkelse. I den kliniske analysen av blod er det mulig å oppdage en økning i nivået av hvite blodlegemer (hvite blodlegemer) på grunn av en aktiv reumatisk prosess i kroppen, et brudd på blodkoaguleringssystemet. I den generelle analysen av urin er det patologiske indekser som indikerer et brudd på nyrefunksjonen (protein, hvite blodlegemer, etc.). I den biokjemiske analysen av blod er indeksene av lever- og nyrefunksjon (bilirubin, urea, kreatinin, etc.) bestemt. Også i blodet kan metoder for immunologisk forskning avsløre forandringer som er karakteristiske for revmatisme (C-reaktivt protein, antistreptolysin, antistreptokinase, etc.).

3. Instrumentalmetoder for forskning.
- når EKG utføres, endringer som er karakteristiske for venstre atrial og høyre ventrikulær hypertrofi, registreres hjerterytmeforstyrrelser.
- 24-timers overvåking av EKG avslører mulige hjerterytmeforstyrrelser i normal husholdningsaktivitet som ikke ble registrert når et enkelt EKG ble utført i hvile.
- når radiografering av brystorganer, stillestående fenomener i lungene, endres hjertekonfigurasjonen på grunn av utvidelse av sine kamre bestemmes.
- ekkokardiogram (ultralyd av hjertet) ledes til visualiseringen av interne strukturer i hjertet, detekterer endringen i tykkelse og bevegelighet av ventilklaffene, innsnevring åpningen, er et mål på den innsnevring området. Også når det ECHO - CG lege bestemmer graden av hemodynamiske forstyrrelser (øket venstre atrialt trykk, dilatasjon og hypertrofi (utvidelse) av venstre atrium og høyre ventrikkel), vurderer graden av svekkelse av blodstrøm fra den venstre ventrikkel inn i aorta (ejeksjonsfraksjon, slagvolum).

Ved område atrioventrikulær åpning skille mindre stenose (mer enn 3 kvadrat cm..), Frisk stenose (2,0 -. 2,9 kvadrat cm.), Alvorlig stenose (1,0 -.. 1,9 kvadrat cm) (. Mindre enn 1,0 kvadrat cm), Den kritiske stenose.. Måling av denne indikatoren er viktig når det gjelder å håndtere pasienten, spesielt definisjonen av kirurgisk taktikk, siden stenose med et areal på mindre enn 1,5 kvadratmeter. se er en direkte indikasjon på operasjonen.

- før kirurgisk behandling eller i tilfelle av uklar diagnose, kan kardiell kateterisering angis, hvor trykket i hjertet måles og trykkforskjellen i venstre atrium og ventrikel bestemmes.

På bildet oppnådd ved ekkokardiografi er tykkede mitralventilflapper synlige (mitralventiler)

Behandling av mitralventil stenose

Behandlingstaktikk ved valg av behandlingsmetode (medisinsk, kirurgisk eller kombinasjon) bestemmes individuelt for hver pasient, avhengig av graden av stenose og klinisk stadium av sykdommen.

Så i fase 1 (kompensasjon) i fravær av kliniske manifestasjoner og med en grad av innsnevring av atrioventrikulær blenderåpning til venstre mer enn 3 kvadratmeter.. Cm drift ikke er vist, og medikamentterapi rettet mot stagnasjon av blodkar i lungene bestilt (diuretika, modifikasjoner forlenget virkning av nitroglyserin - nitrosorbid, monocinque).

Trinn 2 og 3 (subkompensasjon og innledende manifestasjoner av dekompensering), spesielt i kombinasjon med en grad av stenose på mindre enn 1,5 kvadratmeter. se er indikasjoner på kirurgisk behandling med konstant inntak av medisiner.

I fase 4 (uttalte dekompensasjon) kan operasjonen forlenge pasientens levetid, men ikke for lenge, derfor er det i utgangspunktet ikke nødvendig å behandle kirurgisk behandling på grunn av den høye postoperative risikoen.

I trinn 5 (terminal) drift er kontraindisert på grunn av hemodynamiske forstyrrelser uttrykt og endringer i de indre organer, og derfor gjelder kun medisinsk behandling for lindring (lette pasient som lider så langt som mulig).

Medisinsk terapi av stenose i mitralventilen reduseres til utnevnelsen av følgende grupper av legemidler:

- hjerte glykosider (korglikon, strophanthin, digitoksin, etc.) brukes hos pasienter med redusert kontraktilitet i høyre ventrikel, så vel som i nærvær av en konstant form for atrieflimmer i pasienten.
- B - blokkere (carvedilol, Bisoprolol, nebilet etc.) blir brukt til formålet retardasjonsgraden når en ri (episoder) av atrieflimmer eller dens faste form.
- Diuretika (diuretika - indapamid, veroshpiron, furosemid, spironolakton, etc.) som er nødvendig for å "avlastende" lungekretsløpet (lungekar) og for å redusere den stagnasjon av blodet i de indre organer.
- ACE-inhibitorer (fosinopril, ramipril, lisinopril, kaptopril, etc.), og angiotensinreseptorblokkere 11 (valsartan, losartan, etc.) har kardiprotektornymi egenskaper - de beskytter hjertet celler mot den skadelige virkning av forskjellige stoffer (for eksempel lipidperoxidasjonsprodukter) produsert i mange, og kardiologiske inkludert sykdommer.
- Nitrater (nitroglyserin nitrosorbid, kardiket retardere monocinque etc.) brukes som perifer vazodilalatorov, dvs. utvider blodkar i periferien av legemet, som retter lys fra blodkar og således redusere alvorlighetsgraden av søvnapné.
- Antiblodplatemidler og antikoagulasjonsmidler (tromboAss, cardiomagnil, aspirin, heparin, etc.) brukes for å forhindre dannelse av blodpropper i hjertet og fartøyer, spesielt i atrieflimmer og i den postoperative perioden.
- Antibiotika (penicillin), og anti-inflammatoriske legemidler (ibuprofen, diclofenac, nimesulid, etc) kreves under den akutte fase av reumatisk feber og reumatisk ved gjentatte angrep.

En eksempelvis behandlingsregime for pasienten med mitralstenose med minimal kliniske tegn, uten atrieflimmer (daglig administrering av legemidler over lengre tid, med den mulige erstatning av medikamentet eller doseringen justeres av den behandlende legen, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene):

- noliprel A forte 5 mg / 1,25 mg (5 mg perindopril + 1. 25 mg indapamid) om morgenen,
- konkor (bisoprolol) 10 mg en gang om dagen i morgen,
- tromboAss 100 mg til lunsj etter måltider,
- nitromitt 1 - 2 doser under tungen med smerte i hjertet eller med dyspné,
- monochinkve 20 mg 2 ganger daglig - 2 uker, deretter nitrosorbid 10 mg i 20 minutter før treningen.

Kirurgiske behandlingsmetoder inkluderer:
- Ballong valvuloplasty - gjennom blodkarene til hjertet sonde utstyrt med en miniatyr ballong ved enden, som blåses opp ved tidspunktet for den gjennom atrioventrikulær åpningen, og ventilklaffer rive søm,
- åpen commissurotomi - en åpen hjerteoperasjon utføres med tilgang til mitralventilen og disseksjon av dets adhesjoner,
- protesen til mitralventilen - brukes hyppigere i kombinasjon av stenose og ventilfeil og utføres ved å bytte ut ventilen med et kunstig (mekanisk eller biologisk implantat).

Kontraindikasjoner for operasjonen:

- scenen med uttalt dekompensasjon (ejektionsfraksjon mindre enn 20%) og sluttstrinnet av defektstrømmen;
- akutte smittsomme sykdommer;
- Generelle somatiske sykdommer i dekompensasjonsstadiet (bronkial astma, diabetes, etc.)
- akutt hjerteinfarkt og andre akutte sykdommer i kardiovaskulærsystemet (hypertensiv krise, hjerneslag, første oppstart av komplekse rytmeforstyrrelser, etc.).

Livsstil med mitral stenose

For en pasient med denne sykdommen må du merke deg følgende retningslinjer: godt og spise riktig, begrense mengden av væskeinntak og salt, for å etablere et fullverdig arbeid og hvile, sove godt, begrense fysisk aktivitet og eliminere stress, lang tid å være utendørs.

En gravid kvinne må registreres med en kvinners konsultasjon i tide for å bestemme om forlengelse av graviditet og valg av leveringsmetode (vanligvis ved keisersnitt). Med kompensert misdannelse er graviditet vanlig, men med alvorlige hemodynamiske sykdommer er graviditet kontraindisert.

Komplikasjoner uten behandling

Uten behandling er det en overhengende utvikling av hemodynamiske lidelser, uttrykt stillestående fenomener i lungene og andre organer, noe som fører til utvikling av komplikasjoner og død. Komplikasjoner av denne sykdommen er som lungeemboli (spesielt hos pasienter med atrieflimmer), lungeødem, lungeblødning, akutt hjertesvikt.

Komplikasjoner av operasjonen

Både i tidlig og sen postoperativ perioder er det også mulighet for komplikasjoner:

 • infeksiøs endokarditt (utvikling av bakteriell betennelse på ventiler, inkludert biologiske kunstige ventiler);
 • dannelsen av trombi som et resultat av arbeidet med en mekanisk protese med utviklingen av tromboembolism - frigjøring av en trombus og dets utstøting i lungene, hjernen, bukhulen
 • degenerasjon (destruksjon) av en kunstig bioventil med gjentatt utvikling av hemodynamiske lidelser.

taktikk av legen kommer til en regulær undersøkelse av pasienter ved ekkokardiografi, overvåking av blodkoagulasjonssystemet, liv formål antikoagulerende og antiblodplatemidler (klopidogrel, warfarin, dipyridamol, klokker, aspirin, etc.), antibiotisk behandling av infeksjonssykdommer, underlivsoperasjoner, gjennomføring av minimum medisinske - diagnostiske prosedyrer gynekologi, urologi, tannlege, etc.

outlook

Prognosen for mitralstenose uten behandling er ugunstig, siden døden utløser døden. Gjennomsnittsalderen til pasienter med en slik defekt er 45 til 50 år. For å vesentlig forlenge livet og forbedre dets kvalitet, er kardiologisk kirurgisk behandling (som en metode for radikal korreksjon av anatomiske og funksjonelle forandringer) i kombinasjon med vanlig inntak av medisiner mulig.

Mitral stenose (stenose av mitralventilen): symptomer og behandling

Mitral stenose (stenose av mitralventilen) er hovedsymptomene:

 • svakhet
 • Hjertebanken
 • Kortpustethet
 • hoste
 • Smerte i hjertet
 • Økt tretthet
 • Forringet hjertefrekvens
 • Hoster opp blod
 • hemoptyse
 • Avbrudd i hjertets arbeid
 • Cyanose av leppene
 • Hjerte astma
 • Cyanose av negler
 • Unhealthy rødme på kinnene

Mitral stenose eller stenose i mitralventilen er en farlig sykdom i kardiovaskulærsystemet. Den patologiske prosessen fører til et brudd på den naturlige utstrømningen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Med andre ord, smelter hullet mellom dem. I hovedrisikogruppen er kvinner i alderen 40-60 år. Men den mannlige halvdelen av befolkningen er også utsatt for denne type hjerte-og karsykdommer. Ifølge statistikken er sykdommen diagnostisert i 0,5-0,8% av den totale befolkningen på planeten.

etiologi

Den vanligste årsaken til utviklingen av den patologiske prosessen er revmatisme. Det er bemerkelsesverdig at sykdommen kan begynne å utvikle asymptomatisk. De første tegnene på mitralstenose kan oppstå etter 10-15 år fra begynnelsen av sykdomsutviklingen. Naturligvis kompliserer denne tilstanden prosessen med behandling betydelig.

I tillegg kan mitralstenose dannes på grunn av følgende faktorer:

 • traumer i hjertet eller brystet;
 • infeksiv endokarditt;
 • aterosklerose;
 • sykdommer forårsaket av infeksjon
 • intrakardial trombi.

I mer sjeldne kliniske tilfeller kan stenose av mitralventilen skyldes medfødte patologier. Men, som medisinsk praksis viser, i 80% av tilfellene, er den overførte stenosen av mitralventilen diagnostisert hos pasienter.

Mot denne bakgrunnen kan andre plager dannes. Den vanligste aorta insuffisiens.

Generelle symptomer

På begynnelsen kan sykdommen ikke gi symptomer i det hele tatt. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan følgende symptomer oppstå:

 • økt tretthet;
 • kortpustethet, selv med mindre belastninger;
 • hoste med en blanding av blod;
 • arytmi eller takykardi
 • astmaangrep om natten.

Ved senere stadier av sykdomsutviklingen kan tegnene på mitralstenose være mer uttalt. Spesielt kan legen oppdage uregelmessigheter i hjertets arbeid ved hjelp av auskultasjon. På et sent stadium blir dyspnø hos mennesker observert selv i ro. Symptomer på astma blir hyppigere, og ikke bare om natten.

Et slikt symptom som kortpustethet er det første og mest pålitelige tegn på en sykdom. Men samtidig kan et slikt symptom, så vel som hemodynamikk, indikere andre sykdommer. Derfor bør du konsultere en kardiolog for en nøyaktig diagnose.

Etter hvert endres pasientens utseende også. Det er cyanose av leppene og til og med fingertuppene. På kinnene kan det oppstå en usunn rødme. Disse er også karakteristiske symptomer på sykdommen.

Mitral stenose kan være dødelig hvis behandlingen ikke er startet i tide. Ifølge statistikken fører denne sykdommen til døden i 40% av tilfellene.

Formen av sykdom

I den offisielle medisinen er det tre stadier i utviklingen av sykdommen. De diagnostiseres avhengig av området i mitralåpningen:

 • lysform - et hull på ikke mindre enn 2 og ikke mer enn 4 kvadratmeter;
 • moderat - hull fra 1 til 2 kvadratmeter;
 • alvorlig - hullet er mindre enn 1 kvadratcentimeter

Som regel fortsetter den milde form av mitralstenose uten noen symptomer. Diagnose av sykdommen kan være tilfeldig - under forskningen av andre sykdommer.

Stadier av utvikling av sykdommen

I alt skiller klinikere fem stadier av utvikling av mitralstenose:

 • den første - full kompensasjon. Det er ingen tegn på forstyrrelser i hjertets arbeid;
 • den andre - Krenkelse av blodsirkulasjon i en liten sirkel. Symptomer kan bare observeres med økt fysisk anstrengelse;
 • den tredje - Stagnasjon av blod i en liten sirkel og forstyrrelser i en stor blodsirkulasjonssirkel;
 • fjerde - markerte indekser av sirkulasjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet, symptomer på initialfeil, er godt hørbare gjennom auskultasjon;
 • femte - dystrofisk stadium. Det er tegn på akutt hjertesvikt.

Det er verdt å merke seg at komplikasjoner kan oppstå i et hvilket som helst stadium av sykdommen. I dette tilfellet er alt avhengig av pasientens generelle tilstand, alder og klinisk bilde av sykdommen.

diagnostikk

Når manifestasjonen av disse symptomene i kroppen umiddelbart skal gå til kardiologen for å gå gjennom diagnosen og bekrefte eller nekte tilstedeværelse av patologi i kroppen. Faktum er at manifestasjonen av disse symptomene ikke betyr at pasienten har mitralstenose. Derfor er det uakseptabelt å gjøre en diagnose uavhengig uansett.

Diagnose av sykdommen består av en personlig undersøkelse, auskultasjon, laboratorie og instrumentelle metoder for forskning.

I utgangspunktet avsløres en anamnese når symptomene begynte å dukke opp og om faktorene som førte til det var overdreven fysisk stress, stress, overførte operasjoner og så videre. Pass på at legen utfører auskultasjon (lytter til hjertet). Auskultasjonsmetoden lar deg forhåndsdiagnostisere før en dybere diagnose utføres.

Standardprogrammet for diagnose av mitralstenose inkluderer følgende:

Basert på resultatene av denne undersøkelsen kan følgende prosedyrer foreskrives:

I tillegg er det behov for instrumentanalyser:

 • ECG;
 • ECHO (ekkokardiografi);
 • Røntgenundersøkelse av brystorganer;
 • transesofageal ekkokardiografi - siden matproben går veldig nær hjertet, kan denne metoden for forskning se på konturer av hjertet og størrelsen på mitralhullet.

EKG-studie, hvis det er mistanke om en slik patologisk prosess, er obligatorisk. Auskultasjon kan bare indikere om omfanget av lesjonen. Forresten, er EKG-studie obligatorisk, hvis det er mistanke om brudd på arbeidet i det kardiovaskulære systemet.

I tillegg til disse metodene for forskning og råd fra en kardiolog, må du kanskje konsultere en reumatolog og en kardiurgirurg. Slike avtaler legen kan gi bare dersom innsnevringen av hullet har nådd en moderat eller alvorlig form.

behandling

Hvis pasienten er diagnostisert med mitralstenose, kan behandlingen av denne sykdommen være av to typer - konservativ eller operativ. I de fleste tilfeller er kirurgisk inngrep brukt hvis hullet er mindre enn 2 kvadratcentimeter, og akutt hjertesvikt blir observert.

Konservativ behandling

I tillegg til å ta smalspektret medisiner for å behandle stenose i mitralventilen, foreskrives pasienten et spesielt diett.

Det er verdt å merke seg at medisiner ikke eliminerer sykdommen. De fjerner bare vanlige symptomer og hemmer utviklingen av den patologiske prosessen. Legen foreskriver forberedelser av dette handlingsspekteret:

 • beta-blokkere - for å hindre følelsesmessig overbelastning og stress;
 • diuretika (diuretika);
 • antiarrhythmic drugs - for å gjenopprette hjertets naturlige rytme;
 • antibiotika - for å hindre dannelsen av en smittsom prosess.

Også for perioden med medisinsk behandling av mitral stenose foreskrives pasienten et fullt kurs med nødvendige vitaminer og mineraler. I tillegg er det nødvendig å utelukke fysisk aktivitet.

Kirurgisk behandlingsmetode

Behandling av mitralstenose ved kirurgisk metode brukes hvis mitralåpningen er mindre enn 2-3 kvadratmeter. Spesielt er det umulig å utsette operasjonen dersom pasienten har akutt hjertesvikt.

For behandling av mitral stenose brukes tre typer operasjoner:

 • perkutan kommissurotomi
 • åpen kommissurotomi av mitralåpningen;
 • lukket kommissurotomi av mitralåpningen.

Hvis en alvorlig skade på ventilen blir diagnostisert, brukes proteser - erstatter den innfødte ventilen med en kunstig.

Etter operasjonen må pasienten gjennomgå en lang rehabiliteringskurs. Siden det er mulig å danne infeksiøs endokarditt og hjertesvikt, foreskrives pasienten et ekstra behandlingsforløp. Inkludert antibiotika.

Pass på å observere kardiologen. Ved hver avtale kan legen bruke auskultasjonsmetoden til raskt å diagnostisere mulige komplikasjoner. Patienten trenger jevnlig en EKG-test.

diett

Behandling av mitralstenose på et tidlig stadium innebærer et spesielt diett. Det er nødvendig å eliminere helt fra kostholdet bruken av slike produkter:

Hvis en person røyker, bør dette slettes, men gradvis. Skarp nektelse av nikotin kan tjene som et sterkt stress for kroppen.

Mulige komplikasjoner

Hvis behandlingen ikke er startet i tide, så mulig komplikasjoner med mitral stenose:

 • akutt hjertesvikt;
 • hjerteastma (venstre ventrikulær svikt);
 • økt trykk i lungearterien;
 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • tette blodårer med trombi (dette kan føre til døden);
 • patologisk utvidelse av venstre atrium.

Sistnevnte kan føre til komprimering av nerveender og nær organer. Denne komplikasjonen medfører andre sykdommer.

Det bør tas hensyn til at komplikasjoner av mitralstenose bare er mulig hvis behandlingen ikke startes i tide.

outlook

Som regel gir korrekt behandling og operativ intervensjon gode resultater. Komplikasjoner eller forekomst av andre bakgrunnssykdommer - hjerte-, venstre ventrikulær svikt blir ikke observert.

Med en rettidig operasjon er overlevelsesgraden 85-95%. I sykdommens naturlige forlengelse er overlevelsesgraden ikke mer enn 50%.

forebygging

Fullstendig eliminere denne sykdommen er umulig. Men noen tiltak for å redusere risikoen for en patologisk prosess kan gjennomføres. For å gjøre dette bør man i praksis anvende slike enkle regler:

 • full ernæring, med et komplett utvalg av vitaminer og mineraler;
 • moderat fysisk aktivitet
 • går i frisk luft, full hvile.

Skulle, hvis ikke helt eliminere, så minst redusere stressende og nervøse situasjoner i deres liv.

Det er svært viktig å starte behandling av angina i tid. Det er denne sykdommen som kan provosere de plager som er forbundet med kardiovaskulærsystemet. Overvåk helsen din og søk medisinsk hjelp i tide.

Hvis du tror at du har det Mitral stenose (stenose av mitralventilen) og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en kardiolog hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Hjertefeil er anomalier og deformasjoner av enkelte funksjonelle deler av hjertet: ventiler, skillevegger og åpninger mellom kar og kamre. På grunn av deres feilfunksjon er blodsirkulasjonen forstyrret, og hjertet stopper å oppfylle sin hovedfunksjon - tilførsel av oksygen til alle organer og vev.

Ervervede hjertesykdommer - sykdommer forbundet med nedsatt funksjon og anatomisk struktur av hjertemuskelen. Som en konsekvens er det et brudd på intrakardial sirkulasjon. Denne tilstanden er svært farlig, da det kan føre til utvikling av mange komplikasjoner, spesielt hjertesvikt.

Silikose i lungene er en patologisk tilstand forårsaket av langvarig eksponering av støv som inneholder silisiumdioksyd i menneskets åndedrettssystem. Denne patologiske effekten fører til spredning av bindevev og dannelse av knuter i lungevevvet.

Reumatisme er en patologi av den inflammatoriske orienteringen, hvor konsentrasjonen av den patologiske prosessen skjer i hjertehulet. Ofte er folk med en tendens syk med dagens lidelse, dette er 7-15 år. Bare rask og effektiv behandling vil takle alle symptomene og beseire sykdommen.

Tromboembolisme eller tromboembolisk syndrom er ikke en enkelt sykdom, men et symptomkompleks som utvikler seg når blodpropper dannes i et fartøy eller driver blodpropp, lymf eller luft i dem. Som et resultat av denne patologiske tilstanden utvikler hjerteinfarkt, slag eller gangren. Tromboembolisme kan påvirke karene i hjernen, hjertet, tarmene, lungene eller underlempene.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Mitral stenose

Mitral stenose - innsnevring av området til venstre atrioventrikulær elvemunning, som fører til vanskeligheter i den fysiologiske strømmen av blod fra venstre atrium til venstre ventrikel. Klinisk manifesteres mitral stenose av økt tretthet, uregelmessig hjerterytme, kortpustethet, hoste med hemoptysis, ubehag i brystet. For påvisning av mitralstenose, auskultativ diagnose, radiografi, ekkokardiografi, elektrokardiografi, fonokardiografi, hjertekateterisering, atrio- og ventrikulografi utføres. Ved alvorlig stenose er ballongvalvuloplasti eller mitral commissurotomi indikert.

Mitral stenose

Mitral stenose er en ervervet hjertesykdom kjennetegnet ved innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning. I kardiologi diagnostiseres mitralstenose hos 0,05-0,08% av befolkningen. Mitralstenose kan bli isolert (40%), kombinert med den mitral (mitral kombinert) eller med involvering av andre hjerteklaffer (mitral og aorta defekt, mitral og trikuspidal defekt). Mitral stenose oppdages 2-3 ganger oftere hos kvinner, hovedsakelig i alderen 40-60 år.

Årsaker til mitral stenose

I 80% av tilfellene har mitral stenose en revmatisk etiologi. Debut av revmatisme, som regel, skjer i alderen opp til 20 år, og klinisk uttrykt mitral stenose utvikler seg i 10-30 år. Blant de mindre vanlige årsakene som fører til mitral stenose, er infeksiøs endokarditt, aterosklerose, syfilis og hjerte traumer notert.

Sjeldne tilfeller av ikke-reumatisk mitralstenose natur kan være forbundet med alvorlige forkalkninger ring og mitral av venstre atrial myxom, medfødt hjertesykdom (syndrom Lyutembashe), intrakardial tromber. Kanskje utviklingen av mitral restenose etter commissurotomy eller protetisk mitralventil. Utviklingen av relativ mitralstenose kan være ledsaget av aortainsuffisiens.

Egenskaper av hemodynamikk i mitral stenose

Vanligvis er området av mitralåpningen 4-6 kvadratkilometer. cm, og dens innsnevring til 2 kvadratkilometer. cm og mindre er ledsaget av utseendet på brudd på intrakardial hemodynamikk. Stenosen av den atrioventrikulære åpningen forhindrer fjerning av blod fra venstre atrium inn i ventrikkelen. Under disse forholdene er kompensasjonsmekanismer inkludert: trykket i atrisk hulrom øker fra 5 til 20-25 mm Hg. Strekning av venstre atriumsystole oppstår, myokardhypotrofi i venstre atrium utvikler, som i aggregatet letter blodovergangen gjennom den stenotiske mitralåpningen. Disse mekanismene lar oss i utgangspunktet kompensere for effekten av mitralstenose på intrakardial hemodynamikk.

Imidlertid ledsages ytterligere progresjon av mitralstenose og veksten av transmittraltrykkkirurgen av en retrograd økning i trykk i det lunge-vaskulære systemet som fører til utvikling av pulmonal hypertensjon. Under forhold med en signifikant økning i trykk i lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel og høyre atrium tømmes, noe som forårsaker hypertrofi i høyre hjerte.

På grunn av behovet for å overvinne betydelig motstand i lungearterien og utviklingen av sklerotiske og dystrofiske forandringer i myokardiet, reduseres kontraktilfunksjonen til høyre ventrikel og dets dilatasjon oppstår. Dette øker belastningen på høyre atrium, noe som til slutt fører til dekompensering av blodsirkulasjonen langs en stor sirkel.

Klassifisering av mitral stenose

Området for innsnevring av venstre atrioventrikulær åpning preges av 4 grader av mitral stenose:

 • Jeg grad - ubetydelig mitral stenose (område av blenderåpning> 3 cm2)
 • II grad - moderat mitral stenose (hullets område er 2,3-2,9 kvm)
 • III grad - markert mitral stenose (hullets område er 1,7-2,2 cm)
 • IV grad - kritisk mitral stenose (åpningsområde 1,0-1,6 cm2)

I samsvar med fremdriften av hemodynamiske sykdommer, går løpet av mitralstenose gjennom 5 stadier:

 • Jeg - stadium av full kompensasjon av mitral stenose med venstre atrium. Subjektive klager er fraværende, men auskultasjon avslører direkte tegn på stenose.
 • II - stadium av sirkulasjonsforstyrrelser i en liten sirkel. Subjektive symptomer oppstår bare ved fysisk anstrengelse.
 • III - stadium av markerte tegn på stagnasjon i en liten sirkel og første tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i en stor sirkel.
 • IV - stadium av markerte tegn på stagnasjon i den lille og store sirkel av blodsirkulasjon. Atrieflimmer utvikles hos pasienter.
 • V-dystrofisk stadium, tilsvarer fase III av hjertesvikt

Symptomer på mitral stenose

Kliniske tegn på mitralstenose oppstår som regel når området av atrioventrikulær åpning er mindre enn 2 kvadrat. se økt tretthet, dyspné med fysisk innsats, og deretter i ro, hoste med utslipp av blodårer i sputum, takykardi, hjerterytmeforstyrrelser etter type ekstrasystol og atrieflimmer. Med alvorlig mitral stenose er det ortopedi, nighttime angrep av hjerteastma, i mer alvorlige tilfeller, lungeødem.

I tilfelle av signifikant hypertrofi i venstre atrium kan kompresjonen av den tilbakevendende nerve oppstå ved utvikling av dysfoni. Ca 10% av pasientene med mitral stenose klager over smerte i hjertet, ikke relatert til fysisk aktivitet. Med samtidig koronar aterosklerose er subendokardial iskemi angina angrep mulig. Pasienter lider ofte av gjentatt bronkitt, bronkopneumoni, croupøs lungebetennelse. Når kombinasjon av mitral stenose med mitral insuffisiens, er bakteriell endokarditt ofte forbundet.

Utvendig pasienter med mitralstenose kjennetegnet cyanose munn, nese og negler, begrenset ved tilstedeværelsen av purpur-farge Cyanotiske kinn ( "mitral rødme" eller "rødme dukker). Hypertrofi og dilatasjon av høyre ventrikel forårsaker ofte utviklingen av hjertebukk.

Med utviklingen av høyresidig hjertesvikt er det tyngde i magen, geptomegaliya, perifert ødem, halsvene oppblåsthet, ødem i hulrom (høyre hydrothorax, ascites). Hovedårsaken til dødsfallet i mitralstenose er tromboembolisme i lungearterien.

Diagnose av mitral stenose

Når man samler informasjon om sykdomsutviklingen, kan reumatisk anamnese spores hos 50-60% av pasientene med mitralstenose. Palpasjon av den overkardiale regionen avslører den såkalte "kattreningen" - presystolisk tremor, perkutant blir hjertets grenser skiftet opp og til høyre. Auscultatory mønsteret av mitral stenose er preget av en klappende tone og åpningstonen til mitralventilen ("mitral-klikk"), tilstedeværelsen av diastolisk støy. Fonokardiografi lar deg korrelere den hørte støyen med denne eller den fasen av hjertesyklusen.

Elektrokardiografi (ECG), avslører mitralstenose hypertrofi av venstre atrium og høyre ventrikkel, hjertearytmi (atrieflimmer, arytmi, paroksysmal takykardi, atrial flutter), blokade av høyre grenblokk.

Ved hjelp av ekkokardiografi er det mulig å oppdage en reduksjon i mitralåpningens område, komprimering av veggene i mitralventilen og fiberringen, en økning i venstre atrium. Transesofageal ekkokardiografi i mitralstenose er nødvendig for å utelukke vegetasjon og kalsifisering av ventilen, tilstedeværelsen av trombi i venstre atrium.

Disse radiografiske studier (bryst radiografi, radiografi av hjertet med kontrastspiserøret) karakterisert utbuling bue lungearterien, venstre forkammer og høyre ventrikkel, mitral-hjerte-konfigurasjon, forlengelse av skygger Vena Cava, økt lunge mønster og andre indirekte tegn på mitral stenose.

Ved probing av hjertehulene, er det et økt trykk i venstre atrium og høyre hjerte, en økning i transmittral trykkgradienten. Venstre ventrikulografi og atriografi, samt koronar angiografi, er vist til alle søkere for protesen til mitralventilen.

Behandling av mitralstenose

Medisinsk behandling for mitralstenose er nødvendig for å forebygge infeksiøs endokarditt (antibiotika) reduserer strengheten av hjertesvikt (hjerteglykosider, diuretika), ødem arrytmier (beta-blokkere). I tromboembolisme administreres en subkutan injeksjon av heparin under kontroll av INR, og antiplateletmidler administreres.

Graviditet for kvinner med mitralstenose er ikke kontraindisert dersom området i mitralåpningen er mer enn 1,6 kvadratmeter. cm og det er ingen tegn på kardial dekompensering; Ellers utføres abort av medisinske grunner.

Kirurgisk behandling av mitral stenose utført ved II, III, IV stadier hemodynamiske forstyrrelser. I fravær av deformering av flikene, forkalkninger, kan lesjoner av de papillære muskler og chordae utføre valvuloplasty ballong. I andre tilfeller viser en lukket eller åpen commissurotomy, der adhesjoner dissekeres, mitral ventil fritatt for forkalkning, blir klumper fjernes fra venstre forkammer når mitral annuloplasty produsert svikt. Robust deformasjon av basen ventilanordningen er en protese Mitralklaff.

Prognose og forebygging av mitral stenose

Den femårige overlevelsesraten med naturlig løpet av mitralstenose er 50%. Selv en liten asymptomatisk mitralstenose er utsatt for progresjon på grunn av gjentatte angrep av revmatisk hjertesykdom. Den postoperative 5-års overlevelse er 85-95%. Postoperativ restenose utvikles hos ca 30% av pasientene i 10 år, noe som krever en mitral rekomissorotomi.

Forebygging av mitral stenose består i å utføre anti-tilbakefall forebygging av revmatisme, sanering av foci av kronisk streptokokk infeksjon. Pasientene skal overvåkes av en kardiolog og reumatolog og gjennomgår en regelmessig fullstendig klinisk og instrumentell undersøkelse for å utelukke fremdriften av mitralstenose.

Les Mer Om Fartøyene