Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni er en sykdom som manifesteres av kardiovaskulære, respiratoriske lidelser, dårlig toleranse for stress og fysisk anstrengelse.

årsaker

 • neuro-emosjonell stress,
 • ugunstige sosioøkonomiske forhold,
 • overdreven sol eksponering,
 • varmt klima,
 • vibrasjon
 • kroniske rusmidler, inkl. alkoholholdige og tobakk,
 • infeksjoner i øvre luftveiene og nasopharynx,
 • en stillesittende livsstil,
 • psykisk og fysisk overarbeid.

Manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni

Med neirotsirkuljatornoj dystoni markerer smerter i hjerteområdet (støyende, prikker). Deres varighet varierer: fra øyeblikkelig ("piercing") til monotont, som varer i timer og dager. Fremveksten av smerte er forbundet med overarbeid, angst, skiftende vær, drikking av alkohol. Hos kvinner oppstår smerte noen ganger i premenstrualperioden. Paroksysmal intens smerte ledsages av frykt og autoniske lidelser i form av en følelse av mangel på luft, svette, en følelse av indre skjelving. Pasienter vil gjerne ta en tinktur av valerian eller hagtorn. Å ta nitroglyserin smerte eliminerer ikke.

Noen pasienter klager over raske, grunne puste, en følelse av ufrivillig inspirasjon, et ønske om å puste dypt i luften (et "kjedelig sukk"). Kanskje en følelse av "klump" i halsen eller klemme den. Det er vanskelig for en pasient å være i et tett rom, det er behov for å åpne vinduer. Disse fenomenene er ledsaget av en følelse av angst, svimmelhet, en frykt for kvelning.

Pasienter rapporterer hjertebank, følelse hardt arbeid av hjertet, ledsaget av en følelse av pulsering i nakke fartøy, hodene vises på tidspunktet for belastning eller forstyrrelser, og noen ganger om natten, der pasienten våkner. Palpitasjon er provosert av spenning, fysisk aktivitet, alkoholinntak.

Asthenisk syndrom er uttrykt i en reduksjon av arbeidsevne, svakhet, økt tretthet.

Periodisk hodepine, "blinkende av fluer" foran øynene, svimmelhet, en følelse av forkjølelse av lemmer.

Noen pasienter merke en økning i kroppstemperatur opp til 37,2-37,5 ° C, temperaturforskjeller i de høyre og venstre armhulene, lem hudtemperatur reduksjon ( "frosne hands").

Vegetative kriser manifesteres av skjelving, kulderystelser, svimmelhet, svette, en følelse av mangel på luft, en ukontrollabel frykt. Slike forhold forekommer vanligvis om natten, sist fra 20-30 minutter til 2-3 timer og ofte ender med rikelig vannlating eller løs avføring.

Slike forhold går vanligvis uavhengig eller ved å ta medisiner. Med tiden går krisen alvorlig, kriser vises sjeldnere og kan helt forsvinne.

Diagnose neyrotsirkulyatrnoy dystoni oppnådd ved undersøkelse av et antall spesialister (endokrinolog, nevrolog, kardiolog, etc.). Exclusion metode.

behandling

Auto-trening og avslapping (avslapping) er svært effektiv i terapi av nevrokirkulatorisk dystoni.

Roten av valerian eller gressmodern blir tatt som infusjoner (fra 10 g til 200 ml vann) i 1/4 kopp 3 ganger daglig og over natten i 3-4 uker.

Tranquilizers lindre en følelse av frykt, angst, emosjonell spenning.

 • Elen er foreskrevet til 0,005-0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Diazepam (Seduxen, i) - administrert i en dose på 2,5-5 mg 2-3 ganger daglig, med den uttrykte følelse av frykt enkeltdose kan økes til 10 mg. Phenazepam - er et svært aktivt beroligende stoff, det anbefales å ta 0,5 mg 2-3 ganger daglig.
 • Oxazepam (Nosepam, Tazepam) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Medazepam (Mezapam, Rudotel) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Tofizopam (Grandaxin) - en daglig beroligende middel, anvendt til 0,05-0,1 g 2-3 ganger om dagen.

Tranquilizers blir tatt innen 2-3 uker, de er spesielt indikert før stressende situasjoner. I de senere årene har det blitt brukt stoffer som Afobazol (OTC daglig trakvilizator uten å forårsake døsighet) og tenoten (homøopatisk forberedelse).

De kombinerte preparatene "Belloid" og "Bellaspon" har en beroligende effekt.

 • BELLOID - 1 tablett av legemidlet inneholder 30 mg butobarbital, 0,1 mg alkaloider av belladonna, 0,3 mg ergotoxin. Det er foreskrevet for 1 tablett 2-3 ganger om dagen.
 • Bellaspan (Bellataminal) - 1 tablett inneholder 20 mg fenobarbital, 0,3 mg ergotamin, 0,1 mg alkaloider av belladonna. Tilordne 1-2 tabletter 2-3 ganger om dagen.

Antidepressiva er hovedsakelig vist i depresjon. Mulig maskert depresjon, når selve depresjonen er "maskert" av en rekke sykdommer.

Piracetam (Nootropil) - Gis i kapsler eller tabletter på 0,4 g 3 ganger daglig i 4-8 uker. Om nødvendig kan du øke dosen til 0,8 g 3 ganger daglig. Mer moderne og kraftige midler er Fenotropil, Pantokaltsin. Soft action har og tolereres godt av Picamalon.

 • Cavinton (vinpocetin) - brukes i tabletter på 0,005 gram per 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Stugeron (cinnarizine) - foreskrives i tabletter på 0,025 gram 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Instenon forte - 1 tablett 2 ganger om dagen i minst 1 måned.

Med neurokirkulatorisk dystoni, Persen brukes som beroligende for økt nervøs excitability, søvnforstyrrelser, søvnløshet, irritabilitet; en følelse av indre spenning. Persen er representert ved to doseringsformer - Persen Tablets og Persen Fort Capsules. Voksne og ungdom over 12 år legemidlet er foreskrevet 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler. Legemidlet er tatt 2-3 ganger om dagen. For søvnløshet, 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler en time før sengetid. Barn i alderen 3 til 12 år, legemidlet er foreskrevet bare under oppsyn av en lege og bare i form av tabletter. Dosen avhenger av pasientens kroppsvekt, i gjennomsnitt 1 tablett 1-3 ganger om dagen.

Ekstra terapi med nevrokirculatorisk dystoni

For å regulere nervesystemet, redusere manifestasjoner av smerte i hjertet, bruk elektrisk. For å få en beroligende effekt, er det foreskrevet fra 20 til 40 minutter daglig, løpet av behandlingen er 15 økter.

Den positive effekten på pasienter med nevrocirkulatorisk dystoni er gitt ved vannprosedyrer. Påfør en rekke dusjer, dousing, tørr og våt omslag. Stor beroligende effekt er gitt av bad valerian, nåle, oksygen, nitrogen og perle (temperatur 36-37 ° C) i 8-15 minutter. Bad foreskrives annenhver dag, behandlingsforløpet er 10-12 bad.

Med en uttalt dominans av eksitasjonsprosessene har radon- og nitrogenbadene en bedre effekt, og i tilfelle av asteni, karbonater. Radon og jodid-brombad er også egnet for osteokondrose.

Aeroionoterapi har blitt utbredt i behandlingen av pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Brukt aeroionizers for individuelle ("Ovion-C") og kollektiv bruk ("lysekrone Chizhevsky"). I prosessen med ionisering av luft dannes luftioner med en overvekt av negative ion-aeroioner. Pasientene er i en avstand på 70-100 cm fra enheten, varigheten av økten er 20-30 minutter. I løpet av denne tiden innånder pasienten luft som er ladet med negative ioner. Behandlingsforløpet er 12-14 økter. Påvirket aeroionotherapy markert reduksjon i blodtrykket (5-20 mm Hg. V.), demping av hjertefrekvensen, øke gassutveksling, en økning i oksygenforbruk forsvinning søvnløshet, redusere hodepine, svakhet.

Massasje har en positiv effekt på pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Pasienter er nyttig generell gjenopprettende massasje, anbefales forsiktig massasje av cervical og thoracic ryggraden i tilfelle osteochondrose av disse avdelingene. En effektiv metode for behandling av nevrocirkulatorisk dystoni er akupressur.

Nålrefleksologi normaliserer funksjonens tilstand i nervesystemet; eliminerer neurokirkulatorisk dystoni; øker kroppens adaptive kapasitet. Akupunktur kan utføres i henhold til den klassiske metoden eller i form av elektroakupunktur. Det første kurset inkluderer 10 økter, etter at 2 ukers pause den andre er utnevnt og etter 1,5 måneder - det tredje kurset.

Hva er neurokirkulatorisk dystoni: egenskaper av patologi

Nevrologisk dystoni er et kompleks av tegn på nevrologisk natur som fremkaller visse etiologiske faktorer. Patologien manifesterer seg i ustabiliteten av puls, arteriell trykk, cardialgi, vegetative forstyrrelser, respirasjonsfeil, muskeltonesykdom og karvevegger.

Nevrologisk dystoni (NDC) anses å være en ganske vanlig sykdom i kardiovaskulærsystemet (det står for 30-35% av alle tilfeller av CCC-lesjoner). Sykdomsdoktorer reparerer ofte hos ungdom, unge mennesker. I sjeldne tilfeller kan sykdommen oppstå hos barn.

Forekomsten av sykdommen i den unge befolkningen forklares av leger med ubalansen i fysisk utvikling, dannelsen av neuroendokrin regulering av autonome NA-funksjoner. Også den patologiske tilstanden registreres hyppigere hos kvinner. Sykdommen har en bølgete karakter (vekslende forverring, remisjon).

I patologi, som vi vurderer, er det mange synonymer: neurokirkulatorisk asteni, vegetativ neurose, hjertesykdom. NDCs regnes som eksperter som et brudd på sjelens tilstand, ikke kroppen.

Er NDC en sykdom?

Legene har lenge forsøkt å finne riktig navn på den oppdagede patologien. Forskere har bestemt at vegetative-vaskulære sykdommer bedre kalles vegeto-vaskulær dystoni (VDD), fordi et slikt uttrykk uttrykker patogenesen av tilstanden i spørsmålet. Den siste varianten av patologi var "et syndrom av vegetativ dystoni."

I henhold til ICD-10 ble ikke NDC gitt sykdomsstatus. Klassifiseringen av neurokirkulatorisk dystoni er tildelt nummeret F45.3. Latin bokstav viser den psykologiske opprinnelsen til den patologiske tilstanden. Han ble gitt status som "symptom-kompleks", som utvikler seg på grunn av utilstrekkelig oppførsel av ANS.

årsaker

Forskere har identifisert et stort antall faktorer som provoserer utviklingen av nevocirkulær dystoni. De la merke til at utseendet på en patologisk tilstand er utsatt for mennesker som er hypokondriak, tilbøyelige til hypokondrier, betennende.

Hoveddelen av kardiologiske kirurger er sikker på at nevrokirkulatorisk dystoni bør inkluderes i kategorien av polytymologiske sykdommer. De noterer seg at utviklingen av patologi ikke er nok en provokerende faktor. Utviklingen av et utvidet klinisk bilde er mulig med en kombinasjon av forskjellige etiopathogenetiske årsaker.

Vi indikerer de mest populære predisponerende faktorene av sykdomshendelse:

 • mangel på søvn i kronisk form;
 • arvelighet, konstitusjonelle egenskaper;
 • stillesittende livsstil;
 • langvarig irrasjonell hypokinesi;
 • mentalt, fysisk overarbeid;
 • asteni, som skyldes infeksiøse komplikasjoner, traumer, kirurgiske inngrep;
 • psykisk overbelastning (psykisk traumer, stress);
 • ugunstige levekår (sosial);
 • hormonell ubalanse;
 • langsiktig isolasjon;
 • virkningen av varmt klima;
 • kronisk rusforgiftning, provosert av alkohol, nikotin;
 • negative produksjonsfaktorer (høyfrekvente felt, støy, vibrasjon);
 • infeksiøs patologi av nasopharynx (kronisk natur).

Kombinasjonen av flere av de ovennevnte stimuli utløser de tilsvarende reaksjonene i kroppen som forårsaker visse lidelser som har en dårlig effekt på menneskekroppen:

 • metabolske forstyrrelser;
 • problemer med organene i mage-tarmkanalen;
 • brudd på funksjonen av indre organer;
 • feil i det endokrine systemet;
 • forverring av blodproppene.

Det autonome nervesystemet er ansvarlig for korrekt funksjon av organer og kroppssystemer. Spesialister delt VNS i slike avdelinger: sympatisk, parasympatisk. Brudd på balansen mellom disse avdelingene fremkaller utseendet på de ovennevnte bruddene i kroppssystemets funksjon.

Hos barn utvikler patologien seg vanligvis i løpet av morselskapet av moren (i hennes livmor) av tre hovedårsaker:

 • problemer med graviditet;
 • fødselstrauma;
 • hypoksi.

Hos unge, unge menn, er utbruddet av nevrocirkulatorisk dystoni provosert av ufullkommenheten til nevroendokrine mekanismer som er ansvarlige for regulering av vegetative prosesser.

Spesialister av den kardiologiske profilen presenterte flere teorier om fremveksten av NDC:

 1. Feil i funksjonen av kroppsstrukturer utløses av virkningen på organene i sentralnervesystemet av negative følelser, tretthet, stress, søvnforstyrrelser. Disse faktorene, ifølge teori, utvilsomt forårsaker mental asteni.

Også strukturer i sentralnervesystemet er utsatt for toksiske effekter, skadelige yrkesfaktorer, hormonell svikt, smittsomme sykdommer.

 1. Hovedårsaken til utviklingen av NDC på denne teorien er en forstyrrelse i apparatets funksjon som regulerer tonen i veggene til fartøyene. Enhver annen grunn betraktes som bakgrunn, som fremkaller symptomene på sykdommen. Denne teorien er bekreftet ved oppdagelse av nevrocirkulatorisk dystoni hos pasienter som har et blodforhold (dette er praktisk talt 25% av tilfellene).

Til tross for at patologi provoserer virkningen av ulike faktorer, har den patogenetiske mekanismen til sykdomsdannelse seg selv en lignende strømningskede. Det manifesterer seg som et brudd på reguleringen av det hemodynamiske systemet. Feil i hemodynamikk provoserer vegetative-vaskulære sykdommer, brudd på den regulatoriske funksjonen av hjernens kortikale strukturer.

En spesiell rolle i utviklingen av mekanismen for den patologiske tilstanden er tildelt utseendet til en symptomatisk dominerende, økt reaktivitet av det kolinergiske system (de oppstår som et svar på funksjonsforstyrrelser i hypotalamus-hypofysesystemet).

klassifisering

Eksperter har skapt flere klassifikasjoner av patologien under vurdering, som er forskjellige i deres aspekt.

Ifølge det etiologiske aspektet identifiserer eksperter følgende typer:

 • dishormonal;
 • psykogen;
 • konstitusjonelt arvelig;
 • smittende-toksiske;
 • provosert av fysisk overstyring, virkningen av profesjonelle faktorer.

Hvis vi tar hensyn til alvorlighetsgraden av tegnene på patologi, utmerker disse skjemaene:

Den vanligste klassifiseringen er:

 • neurokirkulatorisk vaskulær dystoni hypotonisk type. Med denne patologien, svakhet, sløvhet, senking av puls, trykk;
 • neurokirkulatorisk hjerte vaskulær dystoni. Med denne type sykdom er det ingen endringer i blodtrykk. Hans forverring er indikert av smerte i hjertet av hjertet, dyspné;
 • Nevrologisk dystoni i en blandet type. Med denne patologien har pasienten en økning / reduksjon i trykk. Faren for denne typen sykdom ligger i sin uforutsigbarhet. Pasienten vet ikke hva han kan forvente i perioden med eksacerbasjon;
 • neurokirkulatorisk dystoni i henhold til den hypertoniske typen. Den hypertensive typen av sykdommen er preget av en økning i blodtrykket under alle omstendigheter, i alle aldre. Egenskapene er lik hypertensjon.

symptomer

Den aktuelle patologien har tegn som ligner på manifestasjoner av andre sykdommer. Når et eller flere av symptomene vises under, bør du søke kvalifisert hjelp.

De viktigste symptomene som indikerer utviklingen av sykdommen er:

 • en nevrotisk tilstand, ledsaget av tretthet, diffus oppmerksomhet, økt tretthet, søvnforstyrrelser, angst, minnetap og funksjonshemming;
 • svikt i hjertefrekvensen;
 • ubehag i hjerteområdet, som manifesterer seg i smerter av varierende intensitet, karakter (tegning, søm, smerte). Smerte kan bli ledsaget av en følelse av frykt, økt hjertebank, økt svetting, endring i blodtrykk, en følelse av indre skjelving;
 • meteosensitivity;
 • takykardi (økt hjertefrekvens). Med den er det en sterk pulsering av fartøyene i nakken, hodet, spesielt etter belastning. Dette symptomet manifesterer seg ofte om natten, forverres søvn;
 • følelse av mangel på luft. Pasienten er plaget av følelsen av halsen, pusten blir hyppigere, han ønsker å puste dypere;
 • svingninger i blodtrykk (hypotensjon, hypertensjon);
 • perifer vaskulære lidelser. De manifesterer seg i nummen i hendene, føttene, utseendet av kulderystelser i øvre, nedre ekstremiteter, hodepine, pre-stupor, svimmelhet;
 • økning i temperatur til lave karakterer. Symptomenes særegenhet er forskjellen i temperatur under hver armhule;
 • forekomst av en vegetativ krise. Det blir observert om natten, det kan vare i omtrent en halv time og mer (flere timer). Creep er ledsaget av en følelse av frykt, skjelving, økt hjertebank, svimmelhet, kulderystelser, svette. Vanligvis slutter krisen med rikelig vannlating, diaré.

diagnostikk

For å diagnostisere patologi vender pasienter vanligvis til barneleger, terapeuter, kardiologer. Vanskeligheter med diagnosen skyldes det faktum at nevrokirkulatorisk vaskulær dystoni er preget av polymorfisme, lav spesifisitet av manifestasjoner.

Diagnosen utføres ved slike metoder:

 • anamnese. Legen spør pasienten om klagerne;
 • inspeksjon. Spesialisten kan bestemme tilstedeværelsen av eksterne vegetative reaksjoner (ansiktshyperemi, svette, dermografi, tremor, ekstremalv, nedsatt pust, angst, økt nervøsitet;
 • fysisk forskning. Legen bestemmer labiliteten av pulsen. Den uttrykkede takykardien oppstår selv ved liten fiz. belastning. Kardiologen lytter til systolisk murmur, oppdager en ekstra tone i systolen, det fastslår labiliteten av arterielt trykk, oppdager asymmetrien av trykk på begge hender;
 • metoder for ytterligere forskning. For å bekrefte sykdommens funksjonelle natur, foreskrives en elektrokardiografi med ulike prober (medisin, hyperventilasjon, ortostatisk). I sjeldnere tilfeller, fonokardiografi, sykkel ergometri, ultralydundersøkelse av hjertet, undersøkelse av hormonell status.

Noen ganger utpeker en kardiolog en konsultasjon med beslektede spesialister (psykoneurolog, endokrinolog).

behandling

Å fjerne slike patologi er ikke lett. Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er svært lang. Dens suksess skyldes pasientens nøyaktige overensstemmelse med legenes instruksjoner.

Viktig: Med NTSD avhenger behandlingen av behandlingen i stor grad av pasientens moralske, psykologiske stemning. Psykoterapeutiske metoder for atferdskorreksjon anses å være en mer viktig måte å behandle hos leger.

Terapi utføres på en komplisert måte:

 1. Eliminering av mentale, fysiske overbelastninger, konflikter, eliminering av negative produksjonsfaktorer, utelukkelse av dårlige vaner.
 2. Opprettholde en normal livsstil. Dette vil kreve overholdelse av prinsippene om riktig ernæring, oppfyllelse av mulig fysisk anstrengelse, riktig hvile (turer i frisk luft bør gjøres daglig), normalisering av søvn.
 3. Gjennomføre psykoterapi, auto-trening.
 4. Mottak av nootropic medisiner, cerebroangiocorrectors. Disse stoffene bidrar til å forbedre kognitiv funksjon.
 5. Mottak av beroligende midler, antidepressiva, beroligende midler. Forberedelser fra disse gruppene er rettet mot korrigering av neurose-lignende forhold.
 6. Bruk av adaptogener. Legene foreskriver for å eliminere den utprøvde meteosensitiviteten, forstyrret tilpasning til psykomotoriske situasjoner, fys. belastninger.
 7. Fysioterapi. Fra metodene til denne metoden for terapi, anbefaler leger darsonvalisering, elektroslep, elektroforese + medisiner, akupunktur, massasje av krageområdet.
 8. Mottak av beta-adenoblokere. Disse stoffene bidrar til normalisering av tonen i det sympatiske adrenalsystemet, eliminering av funksjonsfeil som provoserte dens aktivitet (arytmi, takykardi, trykkprang).
 9. Sanatorium og helseforbedring. Spesialistene foretrekker vannprosedyrer (balneoterapi), klimatoterapi.

Medisineringsterapi

De fleste stoffene som brukes i behandlingen av sykdommen, refereres til som empiriske:

 • beroligende midler ("Sibazon", "NosePam");
 • beroligende midler ("Corvalol");
 • neuroleptika (Sonapax).

For å senke den økte aktiviteten til sympatisk-binyrene, benyttes B-blokkere ("Pyroxan").

Manifestasjon av symptomer på vagoinsulær krise krever bruk av "Atropinsulfat". Hans leger anbefaler å kombinere med "Dimedrolum". Legemidlene administreres intramuskulært. Hvis tegn på hyperventilering observeres i løpet av krisen, administreres en løsning av "Sibazon" (0,5%) sammen med en løsning av "Kalsiumklorid" (10%).

Av nootropiske legemidler bruker "Nootropil". Han er oppnevnt for å forbedre energiprosesser i hjernekonstruksjoner, for å aktivere intracerebral sirkulasjon, gjenopprette intellektuelle og mnestic evner.

Tilstedeværelsen av angiodystoniske hodepine indikerer behovet for bruk av cerebroangioprotective midler ("Vinpocetine").

Adaptogener bidrar til å eliminere væravhengighet. Disse stoffene er foreskrevet av kurset, vanligvis foreskriver legene legemidler av plantegenese. Anbefalte tinkturer av "Ginseng", "Eleuterococcus."

Folkemidlene

Du kan behandle neurokirkulatorisk dystoni ikke bare med medisiner. Også, terapi hjemme er også vellykket. Det viktigste ved behandling er å ta hensyn til trykkindeksen. Av folkemidlene er oftest brukt ved normalt trykk:

 • infusjon av hagtorn;
 • tinktur av valerian;
 • ferskpresset gulrotjuice og rosen hofter;
 • avkok av roten elecampane høy;
 • infusjon av immortelle sandy.

Ved høyt trykk kan du:

 • infusjon mistelten hvit;
 • magnolia ekstrakt;
 • tinktur fra blomsten av calendula, peppermynte, valerianrot;
 • avkok fra urtekolleksjonen (chokeberry, bjørnebær, barbær, svartbær).

komplikasjoner

Den mest hyppige komplikasjonen til den behandlede patologien er utviklingen av den vegetative krisen, som kan manifestere seg i slike typer:

 • sympatisk-adrenal. Til denne typen kriser har tegnene følgende følelser: kuldegysninger, smerte i hjertet, intens hodepine, dermispor / rødhet, økt trykk, temperatur;
 • vagoinsulyarnye. Denne typen krise er preget av følgende symptomer: plutselig svakhet, kvalme, skarp mørkdannelse i øynene, svette, pulsens senkning, nedsatt kroppstemperatur, senking av trykk;
 • blandet.

outlook

Neurokirkulatoriske dystoniakardiologer vurderer en borderline-tilstand som skiller normen og organisk patologi. Full gjenoppretting er mulig med rettidig oppdagelse av abnormiteter hos barn, deres korrekte behandling. Når sykdommen oppdages i en eldre alder (ungdom, voksen), vil relativt sunn utvinning ikke være så gledelig utsikt. Tilstedeværelsen av kriser påvirker livskvaliteten, menneskets ytelse negativt.

forebygging

Forhindre utviklingen av nevrocirkulatorisk dystoni kan elimineres ved å minimere effekten på kroppen av irriterende faktorer. Fra forebyggende tiltak bør det bemerkes:

 • høyverdig mat;
 • rasjonalisering av mentalt, psykisk stress;
 • en sunn livsstil;
 • rettidig behandling av noen sykdommer (akutt, kronisk);
 • moderat fysisk aktivitet
 • forebygging av overoppheting, langvarig isolasjon;
 • Overholdelse av riktig søvnregime (normalt skal kroppen hvile i 8 timer);
 • Overholdelse av arbeidshelsetjenestene.

NDC og hæren: Er patologi kompatibel med tjeneste i hæren?

Vanligvis diagnostiserte vegetative dysfunksjonskardiologer i en tidlig alder av barnet. Derfor bør foreldrene vite om deres barn er egnet for militærtjeneste. For å gjøre dette må draftee gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

Noen er ivrige etter tjeneste, mens andre ikke kan strammes der. Derfor er holdningen til gutta til symptomkomplekset annerledes. Noen gutter ber om ikke å være oppmerksom på posten i NDC-kortet, mens andre begynner å gjøre mange klager.

Leger som undersøker draftee bør være objektive. De må gjennomføre en omfattende undersøkelse. De trenger å avklare arten av sprettene i blodtrykk, pustefeil, hjerterytme (konstant, periodisk) før de konkluderer med egnetheten til militærtjenesten.

Oppgavens oppgave er:

 • bestemmelse av arten av klager (permanent, periodisk);
 • etablering av graden av påvirkning av tegn på patologi på effektiviteten av drafteen;
 • bestemmelse av vedvarende økning / reduksjon av arteriell trykk;
 • påvisning av kardialgi, hjerterytmeforstyrrelser.

Å studere tilstanden til en fyr med nevrokirkulatorisk dystoni er oppgaven til flere spesialister (oculist, nevrolog, otolaryngologist, endokrinolog, kardiolog). Differensial diagnostikk med andre sykdommer, som har lignende tegn med NDC, er også nødvendig.

Objektiviteten i tilnærmingen ved å avgjøre spørsmålet om egnethet for militærtjenesten er å sende beskjed til et sykehus. Der utfører legene en undersøkelse, hvorav resultatet kan være "midlertidig ufitness" (art 48). I dette tilfellet behandles pasienten. Hvis terapien er ineffektiv, blir beskjedet gitt en militærbillett med merket "uegnet til artikkel 47A."

Graviditet og NDC

Ofte i perioden med å bære et barn, utvikles en latent form for nevrokirkulatorisk dystoni hos kvinner. Disse legene forklarer hormonell svikt, som er provosert ved forberedelsen av kroppen for fødsel av et nytt liv. Feil i arbeidet i det autonome nervesystemet skyldes også økte belastninger:

 • endre plasseringen av indre organer;
 • en økning i antall bestemte hormoner;
 • livmorutvikling.

Det første tegn på utvikling av CNS i en gravid kvinne kan være en synkope. Den særegne tilstanden til den kvinnelige kroppen gir et mer levende klinisk bilde av patologien. Dette på sin side provokerer en alvorlig graviditet, noe som forårsaker fremtidige mødre slike symptomer:

 • hysteri;
 • smerte i hjertet;
 • depresjon;
 • tårer av hvilken som helst grunn;
 • en reduksjon i blodtrykket;
 • kvalme;
 • følelse av mangel på luft.

Ofte passerer dette ubehagelige symptomkomplekset uavhengig etter fødsel. Kanskje er forsinkelsen av den patologiske tilstanden påvirket av ansvarlig arbeid for å ta vare på babyen. Også normaliseringen av kroppens hormonelle bakgrunn kan være årsaken til en uavhengig kur mot NDC.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni Er en primær funksjonell patologisk tilstand preget av funksjonsnedsettelser fra det kardiovaskulære, respiratoriske og autonome nervesystemet. Ledsaget av asteni og redusert motstand mot påvirkning av psyko-emosjonell og fysisk anstrengelse. Symptomer på nevrologisk dystoni er diskutert nedenfor.

GENERAL

Nevrologisk dystoni (NDC) er en svært vanlig patologi. Blant alle kardiovaskulære sykdommer skjer omtrent en tredjedel av tilfellene i NDC.

Denne patologien er typisk for tenåringer og unge mennesker, som er forbundet med ubalanse i prosesser med fysisk utvikling og dannelse av neuroendokrin regulering av autonome funksjoner. Hos eldre mennesker diagnostiseres NCD sjelden. Kvinner er oftere syk.

Forløpet av dystoni er bølget, perioder med forverring veksler med tilbakekallelser.

Synonymer av denne patologien er: "neuros av hjertet", "vegetoneurosis", "neurokirkulatorisk asteni" og så videre.

Det er fortsatt vitenskapelige diskusjoner om denne stats terminologi. Det er imidlertid en ting klart: når NDC-manifestasjoner av autonom dysfunksjon ikke er forbundet med organisk patologi eller psykopatologiske forstyrrelser (f.eks. Neuroser). NDC er sjelenes lidelse, ikke av kroppen.

ÅRSAKER

Faktorer som fører til dannelsen av neurokirkulatorisk dystoni, varierer i deres mangfold. Det er lagt merke til at nevrokirkulatorisk dystoni forekommer oftere hos personer som er hypokondrierer, resentful, utsatt for hypokondrier.

Hovedfaktorene forutsetninger for utviklingen av NDC:

 • Arv og konstitusjonelle trekk.
 • Sosialt ugunstige levekår.
 • Fysisk eller mental overarbeid.
 • Kronisk søvnmangel.
 • Mental overstyring - stress, psykologisk traumer.
 • En stillesittende livsstil.
 • Astheni etter alvorlig skade, smittsomme forhold, kirurgiske inngrep, etc.
 • Påvirkningen av negative produksjonsfaktorer: vibrasjon, støy, høyfrekvensfelt og noen andre.
 • Kroniske forgiftninger, for eksempel alkoholisk eller nikotin.
 • Langsiktig isolasjon, varmt klima.
 • Kroniske smittsomme lesjoner av nasopharynx.
 • Hormonal ubalanse, for eksempel under pubertet.

Meget ofte har dystoni flere årsaker.

KLASSIFISERING

Det er flere typer klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni.

På det etiologiske aspektet:

 • psykogen;
 • dyshormonal;
 • smittende-toksiske;
 • konstitusjonelt arvelig;
 • forårsaket av fysisk overstyring, påvirkning av faglige faktorer etc.

Med hensyn til alvorlighetsgraden av symptomer:

Den vanligste klassifiseringen av NDC til dags dato er betinget fordeling av sykdommen i kliniske typer basert på blodtrykksindikatorer og klager.

Typer av neurokirkulatorisk dystoni:

 • Hypoton.
 • Hypertensive.
 • Cardiac.
 • Blandet.

I hjertetypen av sykdommen er "hjerte" symptomene de ledende. Hyper- og hypotoniske typer er hovedsakelig karakterisert ved å øke eller senke blodtrykket. Mixed kombinerer tegnene til flere typer.

Forløpet av neurokirkulatorisk dystoni kan ledsages av såkalte vegetative kriser.

Typer av kriser i NDC:

 • Vagoinsulyarnye.
 • Sympathoadrenal.
 • Blandet.

sYMPTOMER

Denne patologiske tilstanden er preget av tilstedeværelsen av mange symptomer, som ligner på manifestasjoner av andre sykdommer.

De viktigste manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni:

 • Det overveldende flertallet av pasientene har neurose-lignende tilstander som er preget av sløvhet, økt tretthet, oppmerksomhetsdispersjon, angst, søvnforstyrrelser, tap av minne og ytelse, etc.
 • Ubehag i hjertet. Den vanligste smerten er av forskjellig art og intensitet: søm, trekking, vondt. Dens varighet varierer - fra øyeblikk til varig flere timer og like dager. Ofte med nervosirkulatorisk dystoni er smertefulle følelser i hjertet ledsaget av en følelse av frykt og andre vegetative manifestasjoner: økt svetting, en følelse av indre skjelving, hjertebank, endringer i blodtrykk, etc.
 • Følelse av luftmangel. Det er vanskelig for en person å holde seg i et tett rom, det er en følelse av sammentrekning av halsen. Ofte klager pasienter på grunne og raske pust, fremveksten av et konstant ønske om å ta et dypt pust.
 • Takykardi. En økt hjertefrekvens, som ofte ledsages av pulsering av fartøy på nakke og hode, er spesielt uttalt under ulike belastninger. Denne tilstanden vises ofte om natten, noe som forårsaker søvnproblemer.
 • Følelse av hjerterytmefeil.
 • Perifere vaskulære lidelser. Uttrykt ganske intens hodepine, en følelse av kald og nummenhet av hender og føtter, svimmelhet, pre-stupor stater.
 • Periodiske svingninger i blodtrykk både i retning av depresjon (hypotonisk type) og hypertensjon er forhøyet.
 • Noen ganger, med nevrocirkulatorisk dystoni, er det en økning i kroppstemperatur til subfebrile sifre. I dette tilfellet er temperaturen forskjellig i begge akselbassenger.
 • Utvikling av vegetative kriser oppstår vanligvis om natten. De varer fra en halv time til flere timer. Overhodet av disse eller andre symptomer avhenger av hvilken type autonomt nervesystem som er involvert på den tiden (sympatisk eller parasympatisk). Vanligvis blir kriser ledsaget av økt hjertefrekvens, følelse av ubevisst angst eller frykt, skjelving, alvorlig kulderystelse, svimmelhet, overdreven svette. Krisen slutter ofte med en rikelig vannlating eller avføring med væske avføring.

Utseendet eller intensiveringen av alvorlighetsgraden av kliniske symptomer fremkaller ofte tretthet, stress og alkoholforbruk. Noen pasienter tolererer ikke lange pauser i mat.

Vanligvis er pasienter med NDC meteosensitive - en endring i været kan også føre til en forverring av symptomene på dystoni.

DIAGNOSE

Med symptomene som er knyttet til NDC, er det hovedsakelig terapeuter, barneleger, kardiologer konfrontert. Polymorfisme og lav spesifisitet av manifestasjonene av denne sykdommen kompliserer i stor grad diagnosen.

De viktigste måtene å diagnostisere NDC:

 • Forsiktig samling av anamnese og pasientklager. For løpet av nevrokirkulatorisk dystoni er forbindelsen av utseendet av symptomer med provokerende faktorer (stress, overbelastning, etc.) typisk. Perioder med forverring erstattes av tilbakemeldinger, men sykdommen, som regel, utvikler seg ikke.
 • Inspeksjon. Vanligvis oppdages ulike eksterne vegetative reaksjoner: svette, ansiktshyperemi, tremor, dermografi. Lemmerne er kalde, med blek hudfarge, ofte dekket av svette. Pusten er overfladisk. Ofte avslørt økt nervøsitet hos pasienten, labilitet i stemning, angst, etc.
 • Fysisk undersøkelse. Pulsens labilitet avsløres: Selv en ubetydelig fysisk belastning kan forårsake en uttalt takykardi. Ofte høres en systolisk støy med et stort lydområde, en ekstra tone i systolen. Arterialtrykk er også labilt: for flere målinger på en dag kan du få forskjellige tall. Ofte er asymmetri av arterielt trykk på begge hender avslørt.
 • Ytterligere forskningsmetoder. For å bekrefte sykdommens funksjonelle karakter utføres vanligvis elektrokardiografi ved hjelp av en rekke prøver (ortostatisk, hypermedikament, legemiddel). Mindre vanlig brukes fonokardiografi, ultralyd i hjertet, veloergometri og andre metoder. Noen ganger er det nødvendig å undersøke hormonstatusen (for eksempel å utelukke skjoldbruskkjertelens patologi).
 • Om nødvendig utføres konsultasjoner mellom beslektede spesialister: endokrinologen, psykoneurologen og så videre.

BEHANDLING

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er en lang prosess og krever at pasienten rutinemessig utfører medisinske avtaler. Behandling av sykdommen er kompleks.

Grunnleggende om NDC-terapi:

 • Først og fremst er det nødvendig å eliminere virkningen av årsakene til sykdommen: eliminere mental og fysisk overbelastning, konfliktsituasjoner, utelukke dårlige vaner, minimere de negative effektene av produksjonsfaktorer etc.
 • Normalisering av livsstil: En høyverdig mat, gjennomførbare fysiske aktiviteter, daglige turer i frisk luft, tilstrekkelig tid for en nattdrøm, etc.
 • Bruken av psykoterapi og auto-trening.
 • Sedativmidler, beroligende midler, antidepressiva brukes til å korrigere nevro-lignende forhold i NDC.
 • For å forbedre kognitive funksjoner, foreskrive nootropic drugs og cerebroangiocorrectors.
 • Beta-adrenoblokere brukes vanligvis til å normalisere tonen i sympathoadrenalsystemet og for å korrigere forstyrrelser forårsaket av sin aktivitet - hopp i arteriell trykk, takykardi, arytmi etc.
 • Adaptogener brukes til alvorlig meteosensitivitet, forstyrret tilpasning til fysisk stress eller psykomatotiske situasjoner.
 • Fysioterapi - elektroslep, darsonvalisering, elektroforese med medisiner, massasje, akupunktur og andre metoder er mye brukt hos slike pasienter.
 • Sanatoriumbehandling. Spesielt gunstig effekt har vannprosedyrer (balneoterapi) og klimatoterapi.

Alle pasienter med nevrokirculatorisk dystoni, spesielt i ungdomsår og ungdomsår, må registreres på dispensar.

KOMPLIKASJONER

Den viktigste umiddelbare komplikasjonen i løpet av neurokirkulatorisk dystoni er utviklingen av vegetativ krise - sympatiadrenal, vagoinsulær eller blandet.

Hos noen pasienter med hypertensive NDC er det risiko for å utvikle vedvarende arteriell hypertensjon i fremtiden.

FOREBYGGING

For å forhindre utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni er det nødvendig å minimere eller utjevne effekten av patogenetiske faktorer.

Forebyggende tiltak for fremveksten av NDC:

 • Opprettholde en sunn livsstil.
 • Rasjonal mental og mental belastning.
 • Høyverdig mat.
 • Moderat fysisk aktivitet.
 • Tilstrekkelig natts søvn (ca. åtte timer).
 • Tidlig behandling av akutte og kroniske sykdommer.
 • Overholdelse av arbeidshelsetjenestene.
 • Unngå langvarig isolasjon og overoppheting.

FORECAST FOR RECOVERY

Nevrologisk dystoni betraktes som en grense mellom norm og organisk patologi. Tidlig og korrekt korreksjon av vegetative lidelser hos barn og ungdom fører vanligvis til fullstendig gjenoppretting. Men jo eldre pasientens alder, hvor NDC diagnostiseres, desto mer negativ er prognosen for fullstendig kur.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter

Asystole er en terminal tilstand, ledsaget av opphør av blodsirkulasjon på grunn av opphør av kontraktil aktivitet i hjertemuskelen. Det er ingen bioelektrisk aktivitet i myokardiet.

Alt om nevrokirkulatorisk dystoni: symptomer, diagnose og behandling

Nevrologisk dystoni (NDC) er et kollektivt konsept som kjennetegner den patologiske reguleringen av hjerte- og blodkarets funksjon ved det neuroendokrine systemet. Kliniske tegn på dystoni manifesteres primært av dissociasjon (forstyrrelse) av karene og hjertet, men dette skjer mot bakgrunnen av lidelser i nervøse, limbiske og endokrine systemer. Et bredt spekter av mulige manifestasjoner er en komplikasjon i diagnosen, og deltakelse av flere systemer i menneskekroppen fører til vanskeligheter ved valg av tilstrekkelig effektiv terapi for behandling av denne patologien.

årsaker

Nevrologisk dystoni er delt inn i to kategorier: primær og sekundær. Årsakene til primær nevropirkulatorisk dystoni er:

 • asthenisk syndrom på bakgrunn av naturlig vekst i kroppen og hormonal justering hos ungdom;
  stressforhold, psykisk sjokk;
 • en skarp forandring i klimaet (hypotermi og overoppheting, lang uvanlig isolasjon, økt og lavere atmosfærisk trykk);
 • brudd på riktig livsstil (røyking, skadelig mat med høyt kaloriinnhold eller fasting, fysisk inaktivitet eller overdreven utmattende fysisk aktivitet, bruk av rusmidler);
 • Krenkelse av søvnsvåkenhet;
 • arvelige predisponerende faktorer (ofte hos personer med bindevev dysplasi);
 • Ukontrollert bruk av alkoholholdige, inkludert lav-alkohol og tonic drikkevarer.

Sekundær neurokirkulatorisk dystoni forekommer mot en bakgrunn av alvorlig asthenisk syndrom med infeksjonell invasjon, mot helminthiasis, onkologisk patologi, hormonelle ubalanser i sykdommer i kjertlene i indre sekresjoner, etc.

Pathogenese og mekanismer for utvikling av dystoni er ikke fullt ut forstått. Hovedteorien er brudd på blodhemostost med en forandring i nevrohumoralbakgrunnen, siden det er forstyrrelser i det hypotalamiske hypofysesystemet. På grunn av dette er samspillet mellom de parasympatiske og sympatiske systemene brutt, karene og myokardiet reagerer først på endringene. Gradvis dannes en stabil respons av det kardiovaskulære systemet, og sykdommen blir typespesifikk.

Typer NDCer

 1. Dystonium hjerte type - hovedtegnene er brudd i arbeidet direkte myokardium.
 2. Dystoni av den hypotoniske typen er overvekt av vagale påvirkninger av det parasympatiske nervesystemet.
 3. Dystoni av hypertonisk type er en sympatisk binyreskift mot sympati.
 4. Dystoni av blandet type er en forskjell i effekten av sympati-parasympatisk på bakgrunn av forstyrrelser i hjertearbeidet.

Cardiac NDC

Hovedsymptomet til nevrokirkulatorisk dystoni i henhold til hjertetype er smertesyndrom. Lokalisering av smerte i hjertet av projeksjonen av hjertet. Det kan være en tegning, stikkende karakter, kan ledsages av en følelse av "fading" i hjertet, en person klager over følelsen av hjertebank, uregelmessige hjerterytmer. Smerte kan spre seg til venstre arm, imitere et angrep av iskemi. Med slike klager går en pasient med nevrologisk dystoni inn i kardiologisk avdeling.

Hovedsyndromet ledsages av hodepine, mulig svimmelhet, blinkende "fluer" foran øynene, mørkere i øynene. Samtidig er pasienten irritert, drømmen er forstyrret, med en tendens til søvnløshet mot bakgrunnen av konstant utmattelse.

NDC for hypotonisk type

Den viktigste manifestasjonen av neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk type er et redusert økt (systolisk) blodtrykk (BP). Med denne patologien øker påvirkning av vagusnerven, det vil si den parasympatiske NA. Det påvirker vaskulær tone, noe som resulterer i redusert motstand av vaskemuren, det er en reduksjon av blodtrykket i systolen.

Samtidig syndrom i denne dystonien kan være forbigående hypoksiske lesjoner på grunn av hypoperfusjon av organene under overvekt av den vagale komponenten. I dette tilfellet oppstår synkopale paroksysmer - et korttidsbegrepet som følge av oksygen sult i hjernen. Da kompensasjonsreaksjonen utvikler dyspnø i ro, forsøker kroppen å fylle mangelen på oksygen med hyperventilering.

I tillegg til andre typer NDC er astheniske tegn, kognitiv svekkelse (signifikant forringelse av minne, oppmerksomhet), døsighet, apati, økt tåravhet tilstede. På grunn av hypoperfusjon av hjernen, skjer sentralisering av blodsirkulasjonen - spasmer av perifere fartøyer; På grunn av dette har pasienten en blep av hud, kalde ekstremiteter, kulderystelser. Under utilstrekkelig fysisk anstrengning kan det oppstå et såkalt "uendelig tonefenomen", som preges av en nedgang i diastolisk trykk til null.

NDC for hypertensive type

Ved en dystoni på en hypertonisk type stiger den grunnleggende patogenetiske forandringen av topp BP. Dette skyldes overvekt av sympatisk-adrenal regulering (sympatisk nervesystem). Det er en massiv frigivelse av adrenalin og norepinefrin på grunn av emosjonell overbelastning eller utilstrekkelig fysisk aktivitet. Fartøyene er spasmodiske og økt motstand mot blodstrømmen fra venstre ventrikel, på grunn av hvilken belastningen på den øker.

Økt trykk er ledsaget av alvorlig hodepine, hovedsakelig i frontale og tidsmessige områder. Det er en krusning av halspulsårene på nakken. Subjektivt, en person opplever hjertebank, det er kastet i feber, svette er økt. Når sympathoadrenal Stroke oppkast kan forekomme i en høyde av sentral genesis blodtrykkindikatorer (beskyttende reaksjon av organismen, som brekningsrefleksen stimulerer vagusnerven enn aktiveres parasympatiske nervesystemet).

NDCer av en blandet type

NCD av en blandet type manifesteres ved uforutsigbarhet av symptomer. I denne typen observeres både en reduksjon og en økning i trykk, med denne trykklabiliteten registrerer pasienten kardialgi.

I tilfelle en stressende situasjon eller fysisk overstyring, kan systolisk blodtrykk både øke og synke kraftig opp til synkopeutviklingen. Spenning hodepine eller migrene hodepine er også ikke uvanlig i denne sykdommen, som forverker retningen av det diagnostiske søket og gjør det vanskelig å diagnostisere dystoni.

På grunn av store forskjeller kan utvikle hemodynamiske forstyrrelser som manifesterer som forbigående iskemiske tilstander i hjertet (kardio komponent: ledsaget av masker i hjertet av fremspring) og hjernen (tap av bevissthet).

Det er også somatiske manifestasjoner: dyspepsi (opprør av avføringen med en tendens til fortynning, økning), dysuriske fenomen som manifesteres av pollakiuri (hyppig vannlating). En mann med denne type NDCs emosjonelt labil (aggresjon bouts erstattes av ukontrollert umotivert tåreflod), lider av søvnløshet om natten og alvorlig søvnighet på dagtid.

NDC hos barn

På grunn av hormonelle endringer på bakgrunn av akselerert vekst fenomen og vaskulær neuro dystoni hos barn er sjeldne, noen betrakte dem som forbigående (forbigående) er normale reaksjoner på grunn av utmattelse av tilpasningsmekanismer til vekst sprute og en massiv frigjøring av hormoner i løpet av puberteten.

Nevrologisk dystoni hos barn manifesteres oftere i hypotonisk type, men andre varianter av sykdomsforløpet er ikke utelukket. Babies klager på hodepine av presserende og komprimerende natur, hovedsakelig i oksipitalt eller frontal region, ofte forbundet med meteorologiske faktorer; På svimmelhet er synkope paroksysmer mulig. Klager om smerte i hjertet er ganske sjeldne. I dette svært ofte hos barn kan nevrokirkulatorisk dystoni forårsake kvelningsangrep, ledsaget av økt svette, en følelse av frykt, blanchering av huden, noen ganger med fenomenene marmorering.

Foreldre i skolealderen klager over sengevann, så barn med nevrokirkulatorisk dystoni observeres oftest av en nevrolog med diagnose av enuresis. I barndommen, som ofte manifesterer seg forstyrrelser i mage-tarmkanalen (ustabil stol, halsbrann, kan det være stikkende smerte i magen), fenomenet langlabile subfebrile (thermoneurosis). Betydelig i perioden med å bli barnets personlighet er brudd på kognitiv sfære.

symptomer

I hjertet av nevrokirkulatoriske dystoni symptomer på en generell neurose-lignende tilstand:

 • labilitet av emosjonell bakgrunn (hyppige årsakssammenheng)
 • kronisk utmattelsessyndrom;
 • døsighet;
 • apati;
 • asteni;
 • apati;
 • generell svakhet;
 • økt svette;
 • en klump i halsen, trekker nevropentiske smerter i magehullet (i epigastrium), angrep av nevrotisk kvelning - et "pustekorsett";
 • kognitive manifestasjoner (redusert minne, tap av minnefragmenter, oppmerksomhetsdreksjon) og andre tegn.

Hver type utviser også sin egen symptomatologi av dystoni, takket være det er mulig å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og å velge riktig terapi.

diagnostikk

Ofte observeres en pasient med symptomer på nevrocirkulatorisk dystoni av en kardiolog eller en nevropatolog. Før du leverer en diagnose av nevrokirkulatorisk dystoni til en pasient, må legene ekskludere organisk patologi med lignende symptomer. For dette gjennomgår pasienten en omfattende undersøkelse, helst i sykehusinnstilling.

 1. Klinisk analyse av blod - med hjelp av ikke-spesifikke betennelsesendringer, avsløres.
 2. Urinanalyse - er spesielt viktig hos barn med nocturia (sengevæting) og voksne med nedsatt funksjonsevne dysuric (differensialdiagnose med inflammatoriske sykdommer i det ekskretoriske system).
 3. Koagulogram - å identifisere patologien til koaguleringssystemet og forhindre mulige komplikasjoner under dystoniske kriser eller synkope.
 4. Måling av blodtrykk, fortrinnsvis daglig overvåkning - for å bestemme typen sykdom for differensial diagnose med hypertensjon syndrom, samt å bestemme typen dystoni.
 5. Elektrokardiografi - er differensiert ved hjelp av metoden av organiske endringer i hjertemuskelen, er spesielt viktig i kardiotypen NDC, faste ledningsforstyrrelser, rytme, hjertemuskel repolarisering. Om nødvendig utvides metoden til 24-timers overvåkning (Holter studie).
 6. Load test: sykkel ergometry, step test, tredemølle test - Målet med denne studien er å bestemme kapasiteten på hjertemuskelen, sine reserver, utvinningsgraden etter trening, en direkte indikasjon for denne testen - episoder av synkope anfall, for å avklare sin tilblivelse.
 7. Termometri to ganger om dagen, helst på tre punkter - for diagnose av termoneurose.
 8. Encefalogram - med alvorlige hodepine, synkopale forhold for differensial diagnose med mulig episodrom.

Avhengig av symptomatologien er det mulig å utføre andre diagnostiske tiltak for å avklare patologienes natur og forhindre mulige komplikasjoner.

behandling

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni er kompleks:

 • normalisering av livsstil, ernæring;
 • skaper psykologisk komfort;
 • urte medisin;
 • medisinering.

Normalisere livsstilen

Behandling av NDC er umulig uten å overholde pasienten, det vil si at pasienten selv bør være interessert i behandling og gjøre sitt ytterste for å gjøre det. Når livsstil endres, spesielt hos voksne pasienter, er fullstendig kur for dystoni mulig, selv uten medisinbehandling:

 1. normalisering av søvn - minst åtte timer om dagen, helst nattesøvn;
 2. ernæring - riktig ernæring er den mest effektive forebyggelsen av de fleste patologier;
 3. unngå skadelig avhengighet - dette konseptet inkluderer ikke bare avholdenhet fra alkohol, tobakk og narkotika, men også viser til de såkalte "narkomane fra Liquid", det vil si folk avhengige av kaffe og brus;
 4. fysisk aktivitet - i hypotonisk type gir behandling for intensiv dynamisk belastning, mens andre typer også velger et kompleks av terapeutisk gymnastikk med en tilstrekkelig belastning.

Psykologisk komfort

Ikke mindre viktig i diagnosen nevrocirkulatorisk dystoni, er behandlingsstadiet dannelsen av et psykologisk optimalt. Alvorlighetsgraden av nevrosen fjernes ved slike metoder:

 • Psykoterapi - En erfaren psykoterapeut, selv uten medisinsk støtte, kan lede en person ut av stress, depresjon, nevroser.
 • massasje - avhengig av typen patologi kan være avslappende (hypertonisk) eller tonisk (hypotonisk type dystoni), lindrer alvorlighetsgraden av manifestasjoner av nevroser;
 • akupunktur - tradisjonelle metoden for østlig medisin er utformet til å normalisere nervøs regulering når den utsettes for et visst punkt, er fremgangsmåten effektiv, selv med et enkelt trykk på disse punktene uten bruk av spesielle nåler, anbefaler en behandling av dystoni;
 • musikkterapi - lydoscillasjoner av ulike frekvenser med riktig valg kan balansere sympatisk parasympatisk, redusere eller øke blodtrykket, redusere smerte syndrom betydelig; er en alternativ behandling for dystoni.

Plantevern

Refererer til metodene for tradisjonell medisin, som er tillatt for bruk i alle aldersgrupper av pasienter, har minst bivirkninger, er generelt tilgjengelig og har vist seg å være effektive i behandlingen av dystoni.

Preference er gitt til urter og avgifter, som har en beroligende effekt på nervesystemet. Disse inkluderer:

 • motherwort;
 • vendelrot;
 • mynte;
 • peon;
 • rød viburnum og andre medisinske planter.

Med hypotoniske manifestasjoner av dystoni, er det nødvendig å tone det vaskulære systemet. En slik effekt oppnås ved slike folkemessige midler:

 • ginseng;
 • Sibirsk ginseng;
 • kvede;
 • en slangehodet og andre.

Medisineringsterapi

For behandling av dystoni brukes følgende grupper av legemidler.

 • Preparater med beroligende egenskaper, for eksempel:
 1. Novo-Passit er et urtemedisin, effektivt for fobiske lidelser, nevroser, stressende forhold, ulike typer dystoni.
 2. Persen - også basert på urtekomponenter, normaliserer nerve regulering, brukes i stressforstyrrelser.
 • Medisiner for kardiotrofisk virkning og normalisering av vaskulær tone:
 1. Elkar er et vitaminpreparat, forbedrer metabolske prosesser, inkludert i myokardiet og i nervesystemet.
 2. Vinpocetine - påvirker metabolske prosesser i hjernen, forbedrer blodreologi.
 • Antidepressiva, for eksempel:
 1. Azafen er et antidepressivt middel, det normaliserer stemningen, fremmer tilbaketrekning fra depresjon, brukes til stress.
 2. Seduxen - også et stoff fra tranquilizer-gruppen, brukes til å behandle depresjon og stressstøt.

Anbefalingene fra leger om behandling av dystoni er basert på en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder og minimering av medisinsk inngrep.

Les Mer Om Fartøyene