Syndrom av portalhypertensjon: symptomer, behandling og diett

Portal hypertensjon er en patologisk tilstand som oppstår som følge av økt blodtrykk i portalveinsystemet. Patogenesen av portalhypertensjon er en økning i trykk på grunn av en svikt i flyt av venøst ​​blod av forskjellig opprinnelse og sted. Påvirke den patologiske prosessen kan og kapillærene, og store venøse trunker av portalen, hepatisk eller dårligere vena cava. Økt trykk i sengen på portalstammen kan utvikle seg mot en bakgrunn av ulike patologiske forhold: gastrointestinale, vaskulære, blod- og hjertesykdommer.

Faktorer av sykdomsutviklingen

Årsakene til portal hypertensjon, som fører til dannelsen, er forskjellige:

 • En av de viktigste og vanlige er dyp skade på hepatocytter på grunn av akutte eller kroniske sykdommer. Disse inkluderer hepatitt, cirrhose eller neoplasma i leveren. Mindre vanlig, en faktor som skader leveren er parasitter, for eksempel schistosomiasis.
 • Gallestagnasjon direkte i leveren eller utenfor den. For eksempel, hvis skrumplever i leveren, neoplasmer i galdekanaler, med dannelse av gallestein, neoplasmer i bukspyttkjertelen, utviklet seg. Stagnasjon av gallen kan også forårsake skade på integriteten eller båndbredden av galdekanalen under operasjonen.
 • Intoxikasjon under forgiftning med giftige stoffer som ødelegger leverceller: Noen medisiner, sopp.
 • Den skadelige prosess som involverer portvenen: avsetning av trombotiske masser, medfødt eller dens begrensning dannes Wien, vener deformasjon neoplasmer, cyster.
 • Sykdommer i andre systemer som påvirker patensen i leverenes vaskulære seng. Badda-Chiari syndrom er preget av avsetning av trombotiske masser i leverenes venøse seng. Kardiomyopati, perikarditt forårsaker en økning i trykk i høyre hjertehalvdel, og følgelig i den vaskulære kanalen til den dårligere vena cava.
 • Betingelser som truer livet, som kan oppstå med omfattende kirurgiske inngrep, traumatiske skader, brannskader i store områder av kroppen, syndromet for forbrenningsmotorer, septiske prosesser.

Cirrhose er oftest årsaken til økt trykk i portaltypen. Endringer i venen av portalvenen hos pasienter med cirrhose er som følger:

 • Akkumuleringen av kollagen i intercellulære rom og reduksjon av sinusoider.
 • Brudd på riktig form for sinusoider og venøs leversystem på grunn av formende noder.
 • Utviklingen av shunts inne i leveren mellom grener av portalen og hepatiske venøs trunker.

På bakgrunn av de ovennevnte faktorene blir portal hypertensjon dannet. Drivkraften for utlevering av kliniske symptomer kan være av følgende grunner: infeksjoner, blødning i magesekken, spiserøret eller tarm, overdrevent inntak av diuretiske medikamenter eller beroligende, en stor mengde av animalsk protein matvarer, kirurgi, alkoholmisbruk.

Systematisering av sykdommen

Portal hypertensjon er inkludert i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD-10). I klassifiseringen finner den sted i delen av leversykdommer av forskjellig genese: ICD-10-gruppen K76. Koden for portalhypertensjon K76.6. Ulike former for sykdomsforløpet har ikke en annen kode i ICD-10.

Portal hypertensjon er delt av lesjonens område:

 • Totalt. Inkluderer portalportalnettverket i sin helhet.
 • Segmental. Blodstrømmen er forstyrret i løpet av miltvenen, men i portalen og mesenteriske venøse trunker endres blodstrømmen ikke.

Avhengig av plasseringen av blokkering i portalens venes kanal, blir hypertensjon og dens konsekvenser delt inn i 4 typer. Distinguish disse typer økning i portaltrykk, ikke bare for lokalisering av blokken, men også av grunner som forårsaker det.

 • Prehepatic (4% av tilfellene). Blokkering av blodstrømmen oppstår på grunn av brudd på patenen av portalens vene eller blodåren på grunn av overlapping av trombosen, innsnevring eller klemming av den.
 • Intrahepatisk (85-90% av tilfellene). Svikt i blodstrømmen kan være presinusoidalnom nivå (pre-kapillære sinusformede signaler), sinusformet (direkte inn i leve sinusoider) eller postsinusoidalnom (utenfor de lever sinusoider). Årsaken til den første typen blokk: sarkoidose, parasittisk leversykdom, skrumplever, polycystose, neoplasmer, nodulær leversykdom. Den andre typen blokk er forårsaket av neoplasmer, hepatitt eller cirrhose. Den tredje typen blokk er en konsekvens av alkoholisk ødeleggelse av leveren, cirrhosis, vnutrioklyuzionnoy sykdom.
 • Subhepatisk (opptil 12% av tilfellene). Som regel er det dannet mot bakgrunnen av Budda-Chiari-syndromet, perikardiske prosesser, trombusdannelse i den nedre vena cava eller i dens kompresjon.
 • Blandet. En blodstrømssvikt forekommer både i blodårene som ligger utenfor leveren og inne i den. Denne tilstanden kan oppstå med cirrhose og som følge av tromb dannelse i portalvenen.

Mekanismen utløser dannelsen av trykksetting av portaltypen, er å blokkere passasje av blod gjennom laget av portvenen, økning av mengden av blod som sirkulerer deri, en høy motstand i portalen og hepatisk venesirkulasjon, for tilbaketrekking av blod fra portalvenen system sikkerhet nettverk, og derfra til de sentrale vene stammene.

Klinisk bilde

Syndrom av portalhypertensjon i formasjon og progresjon passerer fire stadier:

 • Den første. Fase av funksjonsnedsettelse.
 • Moderat. Prosessen kompenseres, det er en liten økning i miltene og spiserørets utvidelse av spiserøret.
 • Uttrykt. Dekompensasjonsstadiet. Det er vanlig blødning, hevelse, inkludert i magen, sterkt forstørret milt. Ofte på dette stadiet av patologisk utvikling, får pasienter funksjonshemning.
 • Terminal. Rikelig blødning fra spiserørene i spiserøret, magen, tarmene. Utviklet diffus betennelse i bukhulen, leversvikt.

I de første stadiene av formasjonen er syndromet av portalhypertensjon preget av uspesifikke klager og tegn:

 • oppblåsthet;
 • diaré, vekslende med forstoppelse;
 • følelse av overflødig fylde i magen;
 • kvalme, oppkast;
 • mangel på appetitt
 • smertefulle opplevelser over navlen, under ribben og i bekkenhulen
 • svakhet, svimmelhet;
 • reduksjon i kroppsvekt;
 • guling av huden.

Et av de første tegnene kan være en økning i miltens størrelse. Graden av økning avhenger av plasseringen av blodstrømsenheten og blodtrykkstallene i portalvenen. Størrelsen på den forstørrede milten er variabel. De kan redusere etter blødning fra mage eller tarm og med en reduksjon av trykket i portalvenen. Utvidelse av milten følger ofte med et syndrom, som inkluderer en kraftig reduksjon av nivået av erytrocyter, blodplater og leukocytter i blodet (hypersplenisme). En slik tilstand oppstår på grunn av massiv ødeleggelse og deponering av blodceller i milten. Deretter øker den endrede leveren også med dannelsen av hepatosplenomegali.

Portal hypertensjon har et viktig patognomonisk tegn. Dette skiltet regnes som ascites. En stor mengde væske akkumulerer i bukhulen, svulmer magen. På magen på veggen er det et venøst ​​nettverk bestående av dilaterte kar (et symptom på "manetes hode"). Ascites i denne patologien fortsetter i lang tid og er vanskelig å behandle.

Et annet farlig tegn på det vidtrekkende stadiet av portalhypertensjon er utvidelsen av esophagusårene, magen og tarmene. De utvidede venene har endret seg, utsatt for massiv blødning som oppstår plutselig. Slike blødninger har egenskapen til jevnlig å gjenta og fører til dannelse av anemi. Kjenne blødning fra spiserøret og magesår kan skyldes samtidig oppkast med blodig innhold og en stol som er svart. Blødning fra de nedre delene av tarmene er preget av en avføring med skarlet blod.

Den kliniske symptomatologien av portaltype hypertensjon er lik hos barn og voksne. Utvidelse av spiserøret og blødning fra dem, hepatosplenomegali, ascites. Den spesielle sykdomsforløpet i barn er at årsaken til sykdommen som regel er en medfødt lidelse i venen. Ved et slikt brudd er portalvenen i syke barn en sammenfletting av tynne kar. I dette tilfellet oppstår ekspansjonen av de bindevevende karene, og de får en slags kavernøs formasjon - "portal cavernoma". Portal cavernoma er ikke nok til å sikre utstrømning av blod gjennom portalveinsystemet. Bestem nærværet av et hulrom enkelt ved hjelp av ultralyd.

Årsaken til sykdommen er ukjent. Det foreslås at portalt økning i trykk hos barn dannes på grunn av trombose i leveren årene under intrauterin perioden. Studier av portalhypertensjon hos barn har vist at det er to stadier av sykdommen. Den første er preget av splenomegali, og den andre er hepatosplenomegali og skrumplever.

Pediatrisk hypertensjon i portalveinsystemet er en alvorlig patologi preget av alvorlig manifestasjon, et stort antall komplikasjoner og funksjonshemming fra barndommen. Imidlertid gir kirurgiske inngrep hos barn, utført i tide, de gunstigste resultatene. Oppgaven med å behandle barndom hypertensjon er ikke den midlertidige stabiliseringen av tilstanden, men etableringen av gunstige forhold for barnets vekst.

Komplikasjoner av trykkøkning i portalensnettet:

 • magesår;
 • ulcerativ skade på tynntarmen;
 • hypersplenisme;
 • ekspansjon av esophagusårene, mage og blødninger fra dem;
 • ulcerøs kolitt;
 • giftig skade på hjernen;
 • hepatisk koma.

Diagnostiske tiltak

Syndrom av hypertensjon i portalen krever en forsiktig tilnærming i diagnosen, da den tidligere gjenkjenningen av sykdommen og dens årsaker letter behandlingen av pasienten betydelig.

Først og fremst studerer de sykdommens historie og de kliniske symptomene. Medisinsk historie må inneholde informasjon om relaterte sykdommer, dårlige vaner og arbeidssted, som noen ganger er disse data er et viktig kriterium for å bestemme uførhet. Selv når den ytre undersøkelse av pasienten kan avsløre de karakteristiske symptomer på sykdommen: åreknuter på overflaten av magesekken, viklingen fartøy rundt navlestrengen området, ascites, hemorroider, brokk i navle-regionen, et tett klumpet liver med cirrhose.

Diagnostisk laboratorie og instrumentelle tiltak:

 • Blodtest: generell analyse, biokjemisk og koagulasjonstest, immunoglobulin sammensetning av blod, deteksjon av antistoffer og virus som forårsaker hepatitt.
 • Røntgenundersøkelser med og uten kontrast: cava og portografi, kontrasterende av mesenteri-fartøy, splenoportografi, celiacografi, leverscintigrafi. Disse undersøkelsene bidrar til å lokalisere okklusjonen i portalsystemet for blodstrøm, og tillate også å forutsi løpet av operasjonen og muligheten for å skape anastomoser mellom karene.
 • Ultralyd undersøkelse av bukhulen. Lar deg bestemme størrelsen på leveren og milten for å identifisere endringene. Ultralyd er en viktig metode for å bestemme ascites, spesielt sin første form. Ultralydteknikken bidrar til å lokalisere store blodpropper. Siden ultralyd er en ikke-penetrerende diagnostisk metode og uten bruk av kontrast, gir dette det tilleggsverdi.
 • Ultralyddopplerometri i leveren. US-Doppler bidrar til å bestemme graden av utvidelse eller innsnevring av portalvenen, venene til mesenteri og milt. I følge deres utbredelse av varicose kan forekomsten av hypertensjon bestemmes. US-Doppler er en obligatorisk studie.
 • Perkutan splenometonomiya. Lar deg nøyaktig bestemme portalens blodtrykk. Normale verdier overskrider ikke 120 mm vannkolonne, med hypertensjon øker trykket i miltvenen til 500 mm vannkolonne.
 • Også i det inngår et obligatorisk sett med endoskopiske teknikker: esophagoscopy (øsofagus forskning), fagogastroduodenoskopiya (øsofagus, mage, tynntarm) og sigmoidoskopi (colon). De bidrar til å oppdage spiserør i mage-tarmsystemet. Noen ganger blir de erstattet av radiografisk undersøkelse av spiserøret og magen.
 • I vanskelige tilfeller gripes laparoskopisk undersøkelse av bukhulen og biopsien av levervevet.

Differensiell diagnose utføres med komprimerende perikarditt, tuberkulose i bukhinnen. Et lignende bilde med ascites er funnet i store cyster i livmorvedleggene. Det er viktig når man diagnostiserer for å utelukke sykdommer i blodsystemet som har symptomer på økt lever og milt.

Metoder for terapi

Portalens hypertensjon reduserer pasientens livskvalitet betydelig. Denne patologien krever obligatorisk behandling. Tidlig diagnose kan identifisere sykdommen ved det første, funksjonelle stadium som vil tillate bruk av medisinering. Behandling av senere stadier gjør sjelden uten kirurgisk inngrep.

Narkotikabehandling omfatter bruk av følgende legemiddelgrupper:

 • Nitrater (for eksempel nitroglycerin, isoket);
 • beta-blokkere (propranolol, metoprolol);
 • ACE-hemmere (fosinoprilnatrium);
 • glykosaminoglykaner (Wessel Doué F);
 • somatostatin;
 • diuretika (furosemid, torsid);
 • hemostatisk (etamzilat, vikasol).

Historien om kirurgiske inngrep for høytrykksportalyptype har ca. 150 år. De okkuperer hovednitten i behandlingen av portalhypertensjon:

 • Endoskopisk bandaging eller sclerosing. Brukes for å utvikle blødning fra dilaterte venestammer i spiserøret og magen.
 • Opprettelse av en vaskulær portal-kaval anastomose. En by-pass-vei for blodseparasjon fra portalvenen eller dens store grener går fra mesenteri og milt til den dårligere vena cava dannes. Ofte ty til reseksjon av den endrede milten (splenektomi).
 • Drenering av bukhulen. Det regnes som en palliativ operasjon i terminalformen av hypertensjon i venen av portalvenen. Det utføres med uttrykte ascites.
 • I barns ekstrahepatisk hypertensjon i portalvenen opereres med opprettelse av kunstige portokavale anastomoser. Denne typen operasjon er den eneste radikale måten å kvitte seg med manifestasjonene av sykdommen.
 • Levertransplantasjon er mest relevant hos barn.

Symptomer på hypertensjon i portalportalenettverket hos pasienter kan behandles med folkemetoder. En slik behandling bør ikke være den viktigste, og selv om den har gode anmeldelser, er av hjelpemessig art og bare utføres med tillatelse fra legen din. Følgende verktøy brukes:

 • Infusjon av løvetannrøtter. Tjue gram tørket råmateriale suge et glass kokende vann, sett til side i 10 minutter. Bruk tilberedt mengde to ganger om dagen.
 • Ett hundre milliliter rødbetejuice skal tas en halv time før måltider.
 • Dekoksjon av samlingen av blader av nässel, hofter, kamilleblomster, yarrow. Ta 40 ml tre ganger daglig om en og en halv time etter måltider.

Reduser symptomene på sykdommen vil hjelpe diett:

 • Hovedprinsippet av diett: redusere forbruket av bordsalt. Det høye saltinnholdet fremmer væskeretensjon både i venen av portalvenen og i bukhulen med ascites.
 • Det er nødvendig å redusere inntaket av animalsk protein. Reduksjon av proteinfôr til 30 gram reduserer risikoen for progresjon hos pasienter med symptomer på hepatisk encefalopati.
 • Anbefalinger for ernæring. Grunnlaget for diett av pasienter bør være supper på vegetabilsk kjøttkraft, frokostblandinger, kokte grønnsaker, fisk og magert kjøtt. Lavmette meieriprodukter, fruktdrikker, kompotter. Forbudt er noen fete, røkt og salt mat, sopp, egg, sjokolade, kaffe.

Prognose av sykdommen

Ekstrahepatisk hypertensjon hos pasienter med rettidig behandling er gunstig. Intrahepatisk flyt type, som regel, reagerer nesten ikke på behandling og har en ugunstig prognose. Pasienter dør av kraftig blødning av deres årer i mage-tarmsystemet eller leversvikt. Operasjonen for å skape anastomoser kan øke overlevelsestiden til 10 år eller mer. Prognose av sykdommen i barndommen er gunstigere enn hos voksne.

Dermed er prognosen bestemt av form av portal hypertensjon, patologien som følger med den, og tidspunktet for behandlingen startet.

Hypertensjon i portalveinsystemet er kronisk. Med tanke på alvorlighetsgraden av sykdommen, mister pasientene ofte sin evne til å jobbe på grunn av det og få et funksjonshemning. Alvorlige hypertensjon hos barn er ofte årsaken til barndomshemming. Funksjonshemmingskriterier:

 • scene, nåværende type;
 • antall forverringer per år;
 • graden av aktivitet av prosessen;
 • tyngdekraften av dagens;
 • komplikasjoner og samtidige sykdommer (skrumplever, magesårssykdom);
 • sosiale faktorer.

Basert på kriteriene, er en av de tre funksjonshemmede gruppene bestemt. De avviker hovedsakelig i graden av selvbetjeningsbegrensning.

Syndrom av portal hypertensjon

Portal hypertensjon, syndrom - en økning i blodtrykket i portvenen, fremkalt brudd nominelle strømning i den nedre vena cava, i den hepatiske kar (de deltar også i normaliseringen av den naturlige blodstrøm) i portalskip. Alt dette i summen provoserer ofte utviklingen av åreknuter i spiserøret, magen og påfølgende indre blødning (i forsømte tilfeller). Mer kan utvikle portal hypertensjon, levercirrhose, når det fysisk bryter elastisiteten av blodkar eller tromber forekomme (inklusive bakgrunn av tumorer). Hva er symptomene som går før denne sykdommen, hvordan blir det diagnostisert, og hvilken terapi brukes av leger til å behandle pasienten?

Hovedårsakene til portalhypertensjon

Hovedårsakene til portalhypertensjon er brudd på leverblodstrømmen på grunn av utviklingen av følgende sykdommer:

 • levercirrhose;
 • hepatitt (inkludert de som fremkalles av alkoholavhengighet);
 • schistosomiasis;
 • Caroli sykdom;
 • polycystisk leversykdom;
 • forgiftning med visse stoffer (for eksempel arsen).

I denne såkalte portstyring vaskulær overgang, til den naturlige regulering av blodtrykk, øker dynamikken i snittene. Men idet port Wien i konstant stor påkjenning - reduserer sin elastisitet, så øker blodtrykket (den nederste). I noen tilfeller kan det provosere og kronisk hypertensjon, hvis samtidig den pasient diagnostisert med et komplekst hjertesvikt eller brudd på dynamikken i sammentrekning av hjerteseksjoner (i medisin er det som kalles en "brudd av den sinusformede pulstransmission", som er styrt av frekvensen av kontraksjoner).

Det er også ekstrahepatisk portal hypertensjon. Basert på navnet utvikler det seg ikke på grunn av fysiologiske forstyrrelser i blodstrømmen i leveren. I de fleste tilfeller snakker vi om dannelsen av blodpropp i venene forbundet med portalsonen, de nedre hulkarene. Men selve prinsippet om frustrasjon vedvarer - normal blodstrøm i regionen av leverskarene bremser ned, noe som provoserer deres gradvise nedbrytning og muligens dannelsen av venøse atrofierte plexuser i spiserøret.

Den generelle klassifiseringen (i henhold til WHOs retningslinjer) for portalhypertensjon er som følger:

 • superhepatisk (trombose av den nedre vena cava);
 • intrahepatisk (oftest går til den åpne formen av cirrhosis eller ødeleggelse av leveren);
 • ekstrahepatisk (portalvein trombose).

Symptomer på portal hypertensjon

De viktigste symptomene på portal hypertensjon er som følger:

 • forstørret milt;
 • Tilstedeværelse av varicose forlengelser i spiserøret, kardial region i magen (oftest), nær navlestreng (den såkalte "Medusa Head");
 • kvalme, oppblåsthet, oppkast, buk i magen, selv med den strengeste dietten;
 • økt blodtrykk;
 • smerte under palpasjon i navlen.

Pasienten selv kan også klage på en skarp forringelse av appetitten uten tilsynelatende grunn. Pasienter som har blitt diagnostisert med åpenbare tegn på portal hypertensjon, mister raskt vekt, til tross for sin første fysiske konstruksjon. Over tid er sykdommen ikke nødvendigvis forverret. Oftest når det et bestemt stadium og forblir på dette stadiet av utvikling. Progresjonen av symptomer med den stopper. Men vi må ikke glemme at truffet Wien kan til enhver tid å degradere til staten som åpner indre blødninger, så ikke utsette behandlingen, selv om legens anbefaling - et kirurgisk inngrep.

Det er ekstremt sjeldent, men forekommer også med portal-hypertensjon, småpunktsblødning, enda mindre ofte - neseblod. Bare disse symptomene bør kun rettes opp i tilfeller der pasienten har de ovennevnte klager.

Det er også en komplisert sykdom i spiserøret forårsaket av spredning av varicose i magen. Dette forklares av et brudd på syntesen av enzymer og deres aktivitet, svekket følsomhet av slimhinnen (magesepitelet, som reagerer på mat). I dette tilfellet kan åpenbare sykdommer i spiserøret eller den foregående gastritt ikke være i det hele tatt.

Mulige komplikasjoner av portal hypertensjon

Dessverre er komplikasjoner av portal hepatisk hypertensjon ganske hyppig og resulterer i et dødelig utfall på grunn av massiv blødning i spiserøret og dysfunksjon av leveren selv. I ekstreme tilfeller, når og kirurgisk behandling av trygg legene ikke vil hjelpe pasienten, utføre installer portocaval anastomoser - unngå de fremveksten av hull i skipene og i gjennomsnitt forlenge pasientens liv etter 10-15 år, ikke mer. Men på grunn av cirrhose i leveren portal hypertensjon leversyndrom kan reduseres til "no" beste innsats av leger, spesielt hvis pasienten har en tilbøyelighet for tumordannelse (cirrhose i de fleste tilfeller er det ender leverkreft).

Superhepatisk portal hypertensjon kan provosere et hjerteinfarkt og til og med et slag hvis det er supplert med trombose. Å forutse utseendet til de som er svært blodpropper og deres påfølgende oppførsel er ikke mulig. Men i lys av det faktum at hypertensjon er hovedsakelig utviklet i samarbeid med hypertensjon (eller gjør det provosert), så en slik pasient på forhånd er å bli satt på posten i staten klinikken, det vil si, han bør bli sett av en lege, hvis oppgaver omfatter periodisk omfattende diagnostisering av pasienten.

Behandling av portal hypertensjon

Med portalhypertensjon blir behandlingen utsatt for et primært problem, som senere provoserte utviklingen av vaskulær misdannelse. Hvis det er hypertensjon, vil det bli behandlet, hvis venen tromboseres, blir denne hindringen eliminert, dersom leverdysfunksjon - terapi styres av den. Faktisk kan behandling av portalhypertensjon kalles symptomatisk, men før utnevnelsen av terapi utføres en obligatorisk omfattende undersøkelse, inkludert innføring av kontrastmidler i vaskulærsystemet nær esophagus. Diagnostikk av portalhypertensjon er hovedaspektet ved utformingen av behandlingsalgoritmen.

Det vanskeligste å oppdage intrahepatisk portalhypertensjon, da den gradvis kan utvikles i flere år uten signifikante eksterne symptomer. Bare i de sene stadiene av sykdommen er det tegn på gulsott (på grunn av leverenes ødeleggelse), generell ulempe og problemer med fordøyelseskanalen.

Grunnlaget for den samme konservative behandlingen inkluderer:

 • Den strengeste dietten (med en nedgang i mengden salt som forbrukes);
 • mottak av nitrater (bidrar til den naturlige ekspansjonen av blodkarets lumen);
 • bruk av diuretika (diuretika);
 • hormonbehandling, rettet mot å øke konsentrasjonen av somatostatin;
 • mottak av laktulosederivater (analoger av melkesyre-laktose).

Etter legens skjønn kan antibakteriell terapi foreskrives, noe som reduserer sannsynligheten for å utvikle intragastrisk blødning. Også pasienten er registrert hos gastroenterologen for konstant overvåkning av spiserøret.

Kirurgisk behandling er foreskrevet i de tilfellene da pasienten hadde portal hypertensjon syndrom passert inn i symptomene på uttalt åreknuter med eksacerbasjon. Ofte foreskriver legene portosystemisk shunting, noe som skaper en ekstra sving av blodkar forbi leveren (dermed er arbeidet losset). Devaluering av de nedre delene av spiserøret, hvor venen kan deformere, kan også utføres. Dermed er utviklingen av åreknuter forhindret.

I de alvorligste tilfellene, ved diagnostisering av klasse 4 hypertensjon, vil bare levertransplantasjon hjelpe. Dessverre er slike operasjoner i Russland svært sjeldne på grunn av mangelen på et klart lovverk som regulerer øyeblikket i medisinsk praksis. Deformerte vener eller deres plexus i prosessen er fullstendig fjernet.

Oppsummert er den mest farlige tingen i portalhypertensjon dens skjulte manifestasjon. Mange skriver ut sykelige symptomer på en vanlig gastritt, et magesår eller et tolvfingre, på en hypertoni. Og skylden for alt er kompleksiteten til å diagnostisere hypertensjon. Likevel, hvis sykdommen oppdages på et tidlig stadium, er prognosen for konservativ behandling positiv. Men i fremtiden vil det være nødvendig å hele tiden følge legenes anbefalinger og ta en gjentatt undersøkelse flere ganger i året.

Portal hypertensjon: symptomer og behandling

Portal hypertensjon er de viktigste symptomene:

 • kvalme
 • Tap av appetitt
 • Økt milt
 • Smerte i den epigastriske regionen
 • abdominal oppblåsthet
 • Smerte i riktig hypokondrium
 • Oppkast med blod
 • Økt magevolum
 • Redusert blodpropp
 • gulsott
 • Mage fylde
 • Svart tarry avføring
 • Utseendet på et nettverk av blodårer på magen
 • Svimmelhet i anklene

Under en slik sykdom er portal hypertensjon, menes et syndrom som følge av dårlig blodstrøm i forbindelse med økningen i portvenen blodtrykk. Portal hypertensjon, symptomene som er basert på de karakteristiske manifestasjoner av dyspepsi, ascites, splenomegali, åreknuter i spiserøret og maven og intestinal blødning, for eksempel et radikal behandlingsmetode innbefatter behovet for kirurgisk inngrep.

Generell beskrivelse

I tillegg til det faktum at portal hypertensjon har lang symptom, forårsaker en økning i blodtrykket kanal portvenen (big vein, på hvilken ved intestinal blod til leveren), mens brudd av veneblodstrøm, karakterisert ved hjelp av forskjellige etiologier og konsentrasjon, sykdommen kan også fungere som en faktor, kompliserer en annen type sykdom. Spesielt portal hypertensjon komplikasjoner kan provosere dem i hematologi, vaskulær kirurgi, gastroenterologi og kardiologi.

Når det gjelder årsakene som fører til utviklingen av den aktuelle sykdommen, er de ekstremt varierte. Som en ledende årsak er en massiv lesjon identifisert som påvirker hepatisk parenchyma på grunn av en slags leversykdom. Disse inkluderer spesielt hepatitt (i akutt eller kronisk form av kurset), levertumorer, skrumplever, parasittiske infeksjoner, etc.

Utvikling av portal hypertensjon og kan også resultere i patologiske tilstander som forårsaker kolestase (intrahepatisk eller extrahepatic form). I tillegg fremmer utviklingen av sykdommen primær / sekundær biliær cirrhose, gallestein, galle tumor levergang, felles gallegang tumorer, cancer i bukspyttkjertelen hode, ligering eller intraoperativ skade på gallegangene. Noen rolle i utviklingen av den aktuelle sykdommen foreligger, samt også toksisk sjokk, som underkastes leveren som et resultat av forgiftning hepatotrope gift type (sopp, medisinske preparater etc.).

Isolert i utviklingen av portal hypertensjon og slike patologiske prosesser i kroppen, som medfødt atresi form og trombose, stenose eller tumor kompresjon, konsentrert i den umiddelbare område av portvenen, det økte trykket av høyre hjerte (det faktiske patologi konstriktiv perikarditt og restriktiv kardiomyopati). Noen ganger utvikler portal hypertensjon som følge av de prosesser som skjer i bakgrunnen av kritiske tilstander - i sepsis, traumer, brannsår, drift og omfattende skala.

Som avgjørende faktorer i form av utstikkende skyve særegne ved dannelse av klinisk sykdom, ofte bestemme infeksjon terapi og massive karakter basert på diuretika og beroligende midler, blødning i mave-tarmkanalen, et overskudd av animalsk protein i kosten og alkoholmisbruk. En funksjon av mekanismen til sykdommen vi vurderer er en økning i hydromekanisk motstand. Generelt har de funksjonene opprinnelse portal hypertensjon, samt trekk ved utviklingen er undersøkt hittil utilstrekkelig.

Funksjoner i løpet av portalen hypertensjon

Portalens hypertensjon i sin egen strøm kan korrespondere med funksjonell fase og organisk fase. Funksjonsfasen karakteriseres av toneegenskapen til perifere kar, regulatoriske trekk ved blodstrømmen i leveren og de reologiske karene i portalsystemet. Når det gjelder den organiske scenen, er den preget av å klemme sinusoider og deres ødeleggelse, utseendet på porto-hepatiske kar og spredning av bindevev i de lobulære centrolobulære områdene. La oss utelukke hovedprosessene som karakteriserer hele patologien:

 • forekomsten av en mekanisk hindring som forstyrrer utstrømningen av blod;
 • økning i portalens blodårer
 • økt motstand fra portalfartøyene;
 • dannelse mellom den systemiske blodstrømmen og portalenes sikkerhetsårer;
 • utvikling av ascites, som fungerer som en av de viktigste symptomene på sykdommen;
 • splenomegali (dvs. forstørrelse av milten), som oppstår som en konsekvens av portal hypertensjon og kongestiv karakterisert ved kompleks med hyperplasi av celler i det retikulo-histiocytisk system og proliferasjon av bindevev i milten;
 • hepatisk encefalopati er en tilstand hvor portalen hypertensjon går inn i utviklingen av porto-kavale anastomoser.

Portal hypertensjon: klassifisering

Basert på forekomsten, typisk for zonen der blodtrykksøkningen øker, kan portalen ha total portalhypertensjon eller segmenthypotensjon. I det første tilfellet omfatter det vaskulære karet sykdom som hører til portalsystemet fullstendig, i det andre tilfellet er det en tilsvarende begrensning av blodstrømsforstyrrelser langs miltvenen, og samtidig opprettholde i ferd med normalt trykk og blodstrøm i portalen og mesentriske blodårer.

I samsvar med lokaliseringen som er spesiell for venøsblokken, er pre-hepatisk og intrahepatisk portalhypertensjon, samt blandet hypertensjon, bestemt. Forskjellen i sykdomsformene forutsetter tilstedeværelsen av sine egne årsaker, noe som bidrar til deres forekomst. For eksempel, portal hypertensjon predpechenochnaya, trekker omtrent 4% av tilfellene, er dannet som et resultat av nedsatt blodstrøm i milt og portal årer, noe som forklarer deres klemme, trombose, stenose og andre patologiske symptomer, etc.

Struktur intrahepatisk formen av sykdommen kan ha presinusoidalnym, sinusformet og postsinusoidalnym blokker. Den første utførelsesform forhindrer faktor er før sinusformer (i tilfelle av polycystisk, schistosomiasis, sarkoidose, neoplastisk og nodulære levertransformasjoner), i den andre - i hepatiske sinusformer (cirrhose, tumor, hepatitt), den tredje - utover de hepatiske sinusformer (fibrose, alkoholisk sykdom, levercirrhose, veno-okklusiv sykdom).

Subhepatiske portal hypertensjon, trekke ca 12% av tilfellene er forårsaket av relevans Budd-Chiari syndrom, kompresjon eller trombose i den nedre vena cava, konstriktiv perikarditt, eller andre grunner.

Basert på tidligere nevnte prosesser, karakteristisk for patologi og de tilhørende egenskapene til symptomene, er følgende stadier skilt ut:

 • funksjonelle stadium (innledende);
 • kompensert stadium (moderat) -Splenomegali karakteriseres av moderate manifestasjoner, det er ingen ascites, esophagus venene er gjenstand for en liten utvidelse;
 • dekompensert stadium (uttrykt)- Splenomegali, edematøse ascites og hemorragiske syndromer har en uttalt karakter av manifestasjoner;
 • hypertensjon portal med komplikasjoner -Spesielt blødninger som skyldes åreknuter i mage, spiserør og endetarm, samt manifestasjoner i form av leverinsuffisiens og spontan peritonitt, utmerker seg som sistnevnte.

Portal hypertensjon: symptomer

De tidligste symptomene på portal hypertensjon har en dyspeptic karakter, som henholdsvis blir uttrykt i slike former som oppblåsthet, kvalme, ustøhet krakk (forstoppelse, diaré), en følelse av metthet, øvre abdominal smerte, ileum og høyre ribben. Det er også bemerket utseendet på tap av matlyst og svakhet, pasienten taper vekt dramatisk og raskt sliten, i tillegg utvikle gulsott.

I noen tilfeller, som hovedkarakteristikk som utvises av en av de første symptomer på sykdommen, splenomegali rager, med graden av dens alvorlighetsgrad nivå bestemt obstruksjon karakteristikker i forbindelse med trykkverdi som karakteriserer portalsystemet. Milt etter fullførelse av blødning i fordøyelseskanalen blir redusert i størrelse, noe som også bidrar til trykkfallet som er relevant for portalen systemet i det generelle i disse prosessene.

Mulig er også en kombinasjon av splenomegali og hypersplenisme, som er syndromet, de viktigste manifestasjoner som er anemi, leukopeni og trombocytopeni. Utvikling av syndromet fremmer økt grad av ødeleggelse av dannede elementer i blodet når deres milt delvis innskudd (dvs. tidspunktet for frakobling fra sirkulasjonen og metabolske prosesser i kroppen når den lagres i lengre tid).

Forskjellen på ascites i løpet av den sykdommen som vurderes, er persistensen av manifestasjon i den, samt motstand mot terapien som er anvendt på den. I tillegg til dette er det et symptom, hvor magevolumet øker, puffiness er ankel. Undersøkelse av underlivet viser tilstedeværelsen av et nettverk av dilaterte vener, konsentrert i bukveggen, mens i utseende er en slik manifestasjon lik "manetes hode".

Tilstrekkelig farlig og inneboende for portal hypertensjon manifestasjoner er blødning som oppstår i åreknuter i mage, spiserør og endetarm som påvirkes av åreknuter. Blødning i mage-tarmkanalen har et plutselig utseende, med en særegen egenskap er overflod og tilbøyelighet til å komme tilbake.

På grunn av disse funksjonene blir fremveksten av posthemorrhagisk anemi observert ganske raskt. I tilfelle av blødning fra mage og spiserør, bløder oppstår fra mage og spiserør (en svart avføring-lignende avføring med fetid lukt), samt blodig oppkast.

Hemorroide blødning karakteriseres av utseendet av sekreter fra endetarmen i form av skarlet blod. Det skal bemerkes at blødningen som oppstår med portalhypertensjon kan utløses av slimete sår, redusert blodkoagulasjon, økt intra-abdominal trykk og andre faktorer.

Diagnostikk av portal hypertensjon

Metodene for å diagnostisere den aktuelle sykdommen inkluderer følgende:

 • generell blodprøve (bestemmer tegnene som svarer til hypersplenisme: anemi, leukopeni, trombocytopeni);
 • biokjemisk studie av sammensetningblod (utført for tegn på tegn på leverskade);
 • sigmoidoskopi (bestemmer den tilsynelatende tilstedeværelsen av varicose-dilaterte vener i regionen sigmoid og endetarm under slimhinnen);
 • esophagoscopy (gjør det mulig å avsløre venene i mage og spiserør, utsatt for varicose dilatasjon);
 • Ultralyd av milten, leveren (bestemmer muligheten for å vurdere diameteren til milten og portalårene, og tillater også å identifisere tilstedeværelsen av collaterals og å diagnostisere tromboseporten);
 • Beregnet tomografi og magnetisk resonansbilder tomografi (det er mulig å visualisere leverenes blodkar);
 • Doppler (bestemmer hastighetskarakteristikken for portalblodstrømmen);
 • angiografi(indikerer tilstedeværelsen av store formasjoner i leveren);
 • gepatomanometriya,splenomanometriya (bestemmer intrahepatisk trykk, så vel som graden som er iboende i løpet av portalen hypertensjon).

Behandling av portal hypertensjon

Som et terapeutisk tiltak for å redusere presset i portalen, brukes hypotensive stoffer.

Utseendet på blødning krever nødhjelp, som består i intravenøs administrering av legemidler som reduserer blodtrykk (oktreotid, vasopressin). I noen tilfeller er også blodtransfusjon nødvendig, noe som kompenserer for blodtap.

Å stoppe blødning med endoskopiske metoder er følgende:

 • vene ligering eller injeksjon, som tillater å stoppe blødning;
 • Innføringen av et kateter utstyrt med en ballong på enden. Deretter blir det oppblåst, noe som fører til komprimering av spiserør-dilaterte årer og dermed til blødningstopp.

Bypass kirurgi brukes som kirurgisk behandlingsmetode. I dette tilfellet består kirurgisk inngrep i å skape en shunt (by-pass) i området mellom portalsystemet og venesystemet. På grunn av denne handlingen er det sikret en reduksjon av trykket i portalen, fordi det i det vanlige venesystemet er en størrelsesorden lavere. Shunting-metoden er den mest anvendelige i praksis, men det finnes en rekke andre operative metoder som også viser seg med en ganske effektiv side.

Portal hypertensjon: prognose

Siden den første blødningen dødelighet er ca 40-70% av tilfellene, de overlevende pasienter (de resterende 30%) senere drept på grunn av ny blødning, som vanligvis oppstår i en periode fra noen få dager til seks måneder etter at den første episoden.

Med symptomer som indikerer muligheten for å ha en sykdom som portal hypertensjon, er behandling kreves raskt. Av denne grunn anbefales det sterkt at du besøker en gastroenterolog, samt en kirurg.

Hvis du tror at du har det Portal hypertensjon og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan leger hjelpe deg: en gastroenterolog, en kirurg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Levercirrhose er en kronisk sykdom forårsaket av den progressive utskifting av leverparenkymvevet ved det fibrøse bindemiddelet, som følge av at strukturen er omstrukturert og de faktiske funksjonene blir brutt. De viktigste symptomene på cirrhosis er gulsott, økt lever og milt, smerte i høyre øvre kvadrant.

Gastrisk kreft er en onkologisk sykdom ledsaget av utseende av ondartet svulstdannelse, som dannes på grunnlag av epitel av mageslimhinnen. Magekreft, som oftest symptomene forekomme hos pasienter i alderen 40-45 år (selv om tillatt og den tidligere aldersgrense - 30-35 år), sykelighet og påfølgende dødelighet er på andre plass, etter, og dermed bak lungekreft slike sammenligningskriterier.

Cholecystitis er en betennelsessykdom som oppstår i galleblæren og er ledsaget av merkede manifestasjoner av symptomer. Cholecystitis, hvis symptomer er funnet, som selve selve sykdommen, i størrelsesorden 20% av voksne, kan strømme i akutt eller kronisk form.

Bøyningen av galleblæren er en anomali av strukturen til dette organet, under hvilket orgelet deformerer. På denne bakgrunn er det en endring i HPs normale form, som bør ha et pæreformet utseende. I tillegg er det et brudd på dets funksjon og stagnasjon av galle, noe som medfører utvikling av komplikasjoner.

Fascioliasis er en ekstraintestinal helminthias forårsaket av parasittens patologiske innflytelse på leverparenchyma og gallekanaler. En lignende lidelse tilhører kategorien av de vanligste helminthiske invasjoner av menneskekroppen. Kilden til sykdommen er det årsaksmessige middelet, som kan være en hepatisk fluke eller gigantisk fluke. I tillegg identifiserer klinikere flere infeksjonsveier med en slik mikroorganisme.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Syndrom av portal hypertensjon

Liver - en av de mest varige likene av en mann: sin andel faller ildprøve mange - feil i kosthold, dårlige vaner, langvarig bruk av narkotika, men kompenserende potensialet er så stort at leveren er mulig i mange år for å takle all motgangen uten betydelige skader.

Mulighetene for leveren er gode, men de er ikke ubegrensede. Når på grunn av de utviklede patologiene på vei til blodstrømmen i fartøyene er det forskjellige hindringer, dette medfører økt press i dem. Denne tilstanden er kjent som portal hypertensjon - en livstruende tilstand av pasienter.

Anatomi av spørsmålet

Gjennom leveren passerer portvenen - et stort fartøy, gjennom hvilket blod kommer fra milt, mage, tarm og bukspyttkjertel. Det er en fusjon av tre år - øvre og nedre mesenteric og milt. Lengden på denne venous stammen er ca åtte centimeter, og diameteren er omtrent en og en halv.

Normalt varierer blodtrykket i portalvenen mellom 7-10 mm. Hg. Men i noen sykdommer stiger den til 12-20 millimeter: Slik utvikler portal hypertensjon - et komplekst syndrom som består av flere spesifikke symptomer.

Typer av hypertensjon

Skelne mellom prehepatisk, intrahepatisk og ekstrahepatisk hypertensjon: Ovennevnte klassifisering aksepteres i forbindelse med forskjeller i lokalisering av patologi.

Prehepatisk portalhypertensjon forekommer hos pasienter med anomalier i utviklingen av den dårligere vena cava eller dens trombose, samt ved trombose i leverenveiene. Budd-Chiari syndromet er et annet navn for denne patologien varianten.

Den intrahepatiske form av portalhypertensjonssyndrom er en konsekvens av kroniske leversykdommer - hepatitt og cirrhosis.

Den ekstrahepatiske form for hypertensjon oppstår ved kroniske inflammatoriske prosesser i vev, svulster og skrumplever. Også årsaken til økt trykk kan være medfødt obstruksjon av portalvenen.

Kliniske manifestasjoner og symptomer

Symptomene til syndromet er forskjellige og avhenger av lokalisering av patologi og utviklingsstadiet.

Symptomer på den første fasen

Det første (kompenserte) stadium av portalhypertensjon kan generelt ikke manifesteres eller utseendet av fordøyelsessykdommer. Pasientene klager over:

 • Oppblåsthet og flatulens;
 • Belching og kvalme;
 • Sårhet i den epigastriske regionen;
 • Avføringssvikt (diaré).

I biokjemiske leveranalyser er det ingen abnormiteter, selv om portalhypertensjonen når betydelige tall.

Den manifestasjoner av scenen av delvis kompensasjon

Uten behandling, manifesterer syndromet seg i en styrking av dyspeptiske fenomener som ble undersøkt viste også moderat åreknuter i den nedre øsofagus og cardia, og en svak forstørrelse av milten.

Klinikk og symptomer på dekompensert form for hypertensjon

Dette er det siste stadiet hvor syndromet manifesterer seg som de vanskeligste tilstandene:

 • Uttalte anemi;
 • Ascites (abdominal dropsy);
 • En kraftig økning i leveren og milten;
 • Blødning fra karene i mage og spiserør;
 • Fenomenene encefalopati.

Laboratorie dekompensert form av portal hypertensjon bekreftet av trombocytopeni og endringer i biokjemiske prøver - høye verdier av leveraminotransaminaser (ALT og AST) og bilirubin.

Hva skjer med levercirrhose

Cirrhosis er en alvorlig hepatisk patologi som utvikler seg av mange grunner: hos voksne er alkohol og narkotikamisbruk hoveddelen. Også levercirrhose begynner som et resultat av langvarig bruk av en rekke stoffer eller smittsomme lesjoner med hepatitt av forskjellig opprinnelse.

Syndrom av hypertensjon i portalen er en av de mest formidable komplikasjonene av cirrhosis, når det i grove brudd på strukturen i leveren er hindringer i sirkulasjonen. Disse hindringene, kombinert med økt blodgjennomstrømning i leverarterien, fører til en økning i trykk i portalvenen til 20-30 mm. Hg. Art.

Organismen, som forsøker å forhindre ruptur av fartøyet, starter systemet med "rundkjøring" blodsirkulasjon gjennom anastomoser - portalen innlegg med den mindreverdige vena cava.

Under blodtrykket blir veggene i esophaguskaret, kardia og andre deler av fordøyelseskanalen svakere, i de mest sårbare stedene danner de varicose nodules. Knottbruddene er fulle av kraftig blødning, noe som ofte fører til død av pasienter.

Faser og manifestasjoner

Den innledende fasen av syndromet i lever cirrhose er kjennetegnet dyspeptiske forstyrrelser, smerte i høyre og venstre hypochondria, ubehag i magen, følelse av tyngde i magen etter måltidet. Belching, ustabil avføring, kvalme er også blant de første symptomene på sykdommen.

Pasientene klager over mangel på appetitt, rask tretthet, døsighet og apati.

Siden dette settet av sensasjoner er ganske typisk for andre gastrointestinale sykdommer, matforgiftning, er pasientene sakte å vise seg til legen og komme til spesialister med andre klager:

 • Offensiv avføring av svart farge
 • Kaster opp skarlet blod eller melen (krøllet blod)
 • Forverring eller de første manifestasjoner av hemorroider

Huden til slike pasienter er tørket opp, kjøper en jordskygge. På den finner du små rupturer av fartøy i form av en tynn edderkoppbrikke eller asterisker. I navlenes område blir store, synkende fartøy synlige - "manetes hode".

Ascites (hevelse i magen) knytter seg til senere stadier av manifestasjonen av sykdommen, men for en stund er det forbigående, da det lett stoppes av passende medisinbehandling. Etterpå krever abdominal ødem kirurgisk fjerning av væske fra bukhulen, som ofte fører til utvikling av peritonitt og død av pasienter.

Ofte i begynnelsen av portalen hypertensjon, utvikler hypersplenisme hos pasienter - et spesielt syndrom karakterisert ved en signifikant reduksjon i antall bestemte blodelementer - blodplater og leukocytter. Hypersplenisme er en direkte konsekvens av en økning i milt-splenomegali, som alltid følger med hypertensjon hos portalen.

Neurologiske lidelser

Portal hypertensjon, ledsaget av blødning fra varicose nodules i spiserøret, mage og tarm, fører til absorpsjon av et stort antall toksiner fra tarmen. De forårsaker hjerneforgiftning, noe som resulterer i fremveksten av symptomer på encefalopati i dekompensert stadium.

De er klassifisert som følger:

 • Jeg grader - pasienter merker svakhet, tretthet, døsighet, skjelving av fingre og hender;
 • II grad - tap av evne til å orientere på plass og i tid, med verbal kontakt med pasienten vedvarer;
 • III grad - til manglende evne til å navigere i rom og tid, blir fravær av talekontakt lagt til, men reaksjonen på smerte vedvarer;
 • IV grad - kramper oppstår som følge av smertefull irritasjon.

Diagnose av syndromet

Portal hypertensjon diagnostiseres på grunnlag av medisinsk undersøkelse, laboratorieundersøkelser, og også ved hjelp av instrumentelle og endoskopiske metoder.

Esophagogastroskopisk metode er den enkleste og mest tilgjengelige måten å oppdage blodkarens patologi i mage og spiserør. Under prosedyren identifiserer spesialisten de forstørrede årene i disse delene av fordøyelseskanalen, som blir et absolutt kriterium for å diagnostisere syndromet av portalhypertensjon.

Ved den første ekspansjonsgraden har venene en diameter på opptil 3 mm, den andre graden bestemmes ved å øke diameteren av karene til 5 mm. Omtrent den tredje graden sier de når lumen i magesårets spiser og esophagus overstiger 5 mm.

Endoskopisk undersøkelse kan nøyaktig bestemme ikke bare graden av vasodilasjon, men også forutsi sannsynligheten for blødning fra dem.

Forløpene for blødning er:

 • Økning i diameteren av karene i mage og spiserøret over 5 mm;
 • Spenning av åreknuter;
 • Sites av vaskulopati på slimhinnen;
 • Spredning (ekspansjon) av spiserøret.

Differensial diagnostikk

Til tross for det åpenbare bevis på portal hypertensjon syndrom og høy diagnostiske evner av moderne medisinsk utstyr, har spesialister noen ganger problemer med å identifisere denne vaskulære patologien.

Et slikt problem oppstår i de tilfellene når vedvarende ascites forblir det dominerende symptomet som en pasient går inn på et sykehus.

Hva er det nødvendig å skille mellom syndromet av portalhypertensjon? Vanligvis krever pasienter ytterligere konsultasjoner av smale spesialister for å utelate lignende i settet av symptomer på sykdommen:

 • Perifert perikarditt;
 • Ascetisk syndrom med tuberkulose;
 • Sprouted eggstokk cyster hos kvinner, ofte etterligner ascites;

Forstørrelse av milten, er alltid til stede i syndromet av portal hypertensjon kan være et tegn på svært ulike stater - blodsykdommer, men utnevnelsen av en endoskopi av spiserøret til magesekken og setter alt på sin plass: diagnostisering av portal hypertensjon er helt eliminert, dersom studien ikke oppdage endringer i blodårene.

Prognose og behandling

Prognosen for utfallet syndrom og portal hypertensjon avhenger av den underliggende sykdom, for eksempel, hvis årsaken til økningen i trykk i portvenen blir cirrhose, den videre utvikling grad bestemmes av hvor alvorlig leversvikt.

Behandling av portalhypertensjon utføres konservativt og kirurgisk. Medikamentterapi er kun effektiv i begynnelsen av sykdommen og inkluderer et kurs av vasopressin og dets analoger for å redusere trykket i portalvenen.

Blødnings episoder stoppes med en spesiell sonde som klemmer blødningsbeholderen. Skleroterapi brukes også - en injeksjon med en periodikk på 2-4 dager med en spesiell sammensetning som skleroserer esophagusårene. Effektiviteten av denne metoden er om lag 80 prosent.

I fravær av effekten av konservativ behandling utføres kirurgiske inngrep, hvis formål er:

 • Opprettelse av nye måter for utstrømning av blod;
 • Reduksjon av blodstrøm i portalsystemet;
 • Fjerning av væske fra bukhulen med ascites;
 • Blokkering av kommunikasjon mellom venene i spiserøret og magen;
 • Accelerasjon av regenerative prosesser i levervev og forbedring av blodstrømmen i dem.

Operasjoner utføres ikke av eldre pasienter, gravide kvinner, og også i nærvær av alvorlige sammenhengende sykdommer.

Hvordan og hvorfor det skjer med barn

Portal hypertensjon er en veldig "voksen" diagnose, men den er også satt på barn, selv om sykdommen er svært sjelden blant dem.

Hovedårsaken til utviklingen av så alvorlig vaskulær patologi hos barn er en medfødt anomali av portalvenen. Nylig har eksperter også snakket om effekten av navlestillende sepsis, født i nyfødte perioden. Blant de mulige årsaker til portal hypertensjon hos barn kalles også Omphalitis - infeksiøs betennelse i bunnen av navlestrengen sår, som utvikler seg i de første to uker av livet på grunn av avvik og hyppigheten av behandlingen av navlen.

Klinikk og symptomer

Sykdommen manifesterer seg på forskjellige måter: mye avhenger av alvorlighetsgraden av patologiske forandringer i portalvenen.

Lett for portal hypertensjon hos barn er observert i noe alvorlig vene anomali, og er karakterisert ved hjelp av milde symptomer, detektert ved en tilfeldighet i undersøkelsen om forstørrelse av milten, eller forandringer i antall blodlegemer (leukopeni).

Portal hypertensjon av moderat alvorlighetsgrad diagnostiseres tidlig i barndommen og manifesteres av en kraftig økning i miltens størrelse. Det kan være blødninger fra mage og spiserør.

Alvorlig form for portalhypertensjon er funnet selv i nyfødtiden, når barnet blir observert:

 • Serøs eller sutural utladning fra navlestrengen som skyldes omfalitt;
 • Økning i magen;
 • Brudd på avføringen, avføring med en blanding av grønt;
 • Redusert appetitt.

Disse barna utvikler tidlig mageblødning, samt blødninger fra spiserøret. Ascites og splenomegali observeres. En funksjon av abdominal dropsy hos små barn kan vurderes at det ikke blir betjent av medisinsk behandling.

Åpenbart kompenserer den voksende organismen delvis for den eksisterende mangelen på portalvenen, da gradvis ascites forsvinner, og dyspeptiske lidelser utjevnes.

Barn med portalhypertensjon har nedsatt appetitt. Magen og milten forblir betydelig forstørret, men de alvorligste problemene skaper esophageal-gastrisk blødning.

Under blødningen klager barn av svakhet, svimmelhet, kvalme. Hvis blodtapet er signifikant, kan det oppstå en kort synkope. Andre symptomer inkluderer takykardi, oppkast med blod.

behandling

Behandling av portalhypertensjon i barndommen utføres på konservative og kirurgiske måter.

Konservativ behandling er foreskrevet for å redusere trykket i portalvenen, samt å stoppe internblødning, som har vært og forblir den viktigste og farligste manifestasjonen av sykdommen. Narkotikabehandling utføres enten i en konvensjonell kirurgisk eller et spesialisert sykehus.

Operasjoner er angitt i de tilfeller der blødning ikke kan stoppes ved bruk av konservative metoder, samt når det gjenopptas en stund etter kuppingen. Kirurgisk behandling utføres for barn mellom 3 og 7 år, og noen ganger er det også en år gammel pasient.

Pasientene gjennomgår nødsituasjonshastighet. Denne formen for kirurgi har flere fordeler fremfor alle midler stoppe gjennombruddsblødninger, anvendt tidligere: det gjør det mulig å unngå langvarig sult, anemi, reduksjon av det sirkulerende blodvolum (hypovolemia), og mange andre alvorlige konsekvenser.

Et annet utvilsomt pluss av portokavalsjakt er fraværet av tilbakefall av blødning i fremtiden og behovet for gjentatte operasjoner.

Det er også kirurgiske metoder for behandling av portalhypertensjon hos barn, hvor bruk av tillater herding av pasienter før den første blødningen fra spiserøret og magen, noe som betydelig reduserer risikoen for barns død eller deres videre funksjonshemning.

Les Mer Om Fartøyene