Oversikt over rheovasography: essensen av forskningen, når og hvem trenger det

Fra denne artikkelen vil du finne ut: hva er formålet med rheovasography, hva er det når det er mistanke om hvilke sykdommer det er vist. Regler for gjennomføring og prinsipper for dekoding av forskningsresultater vil bli vurdert.

Rheovasografi (forkortet RVG) er en diagnostisk metode som gjør det mulig å vurdere den funksjonelle tilstanden til blodstrømmen i karene i ekstremiteter. Reovasografi bidrar til å oppdage områder med fullstendig, delvis lukning av lumen av arterier og vener på grunn av inflammatorisk sykdom eller aterosklerose. Det gjør det også mulig å bedømme om det er eller ikke er en vaskulær insuffisiens (det vil si om fartøyene takler sin funksjon).

Data oppnås ved å registrere den elektriske motstanden når den er utsatt for en høyfrekvent strøm på kroppsdelen av interesse. Tolkning av resultatene er basert på analysen av fylling av blodkar under sammentrekning av hjertets ventrikler (systole), studien av patens og kontraktilitet av karene i ekstremiteter.

Studien utføres av en lege med funksjonell diagnostikk.

Ikke forveksle rheovasography med rheoencephalography. I andre tilfelle er det et spørsmål om å studere blodstrømmen av hodene i hodet.

Hvordan går studien?

Rheovasography er en smertefri prosedyre og delvis ligner fjerning av et elektrokardiogram. Pasienten trenger litt foreløpig forberedelse til studien. Den inkluderer:

 1. Oppsigelse av fysisk aktivitet minst 15 minutter før rheovasography.
 2. Avslag på røyking, minst 2 timer før prosedyren. Nikotin, som finnes i tobakk, forårsaker vasokonstriksjon og kan derfor føre til forvrengning av resultater.
 3. Stopp medisinering dagen før studien. Dette skyldes det faktum at noen av dem er i stand til å påvirke tilstanden til vaskemuren, blodets fluiditet. Hvis stoffet kansellering ikke er mulig (for eksempel med antitumorbehandling), bør legen være advart om dette.

RVG utføres i den bakre posisjonen, for hvilken en sofa er tilveiebrakt. Undersøkte lemmer (bein og armer) skal bli utsatt. Etter at pasienten har en komfortabel stilling, blir huden i sensorenes område avfettet med alkohol.

Avhengig av blodstrømmen av hvilken ekstremiteter vil bli analysert, varierer regionen av plasseringen av innspillingselektrodene. Når man vurderer funksjonell aktivitet av blodkar, er sensorene lagt på fingrene, hender, underarmer og skuldre. Hvis reovasografi av nedre ekstremiteter utføres, plasseres elektrodene på føttene, bena og lårene. Det er ingen andre forskjeller mellom studier av lemmer.

Etter at elektrodene er installert, blir indikatorene registrert. Resultater i form av en kurve vises på skjermen

vitnesbyrd

Studien er utformet for å diagnostisere sykdommer og karet og komplikasjoner.

Klager som fungerer som grunnlag for prosedyren

 • Følelse av nummenhet og kaldt snap i ekstremiteter,
 • kramper av bein og hender,
 • en dramatisk endring i fargen på huden på ekstremiteter.

Sykdommer, hvis det antas å bli utført av rheovasography

 • Aterosklerotiske lesjoner av karene i ekstremiteterne (deponering av plakkene reduserer lumen av arteriene);
 • åreknuter (patologi, ledsaget av et brudd på utstrømning av blod i de dype og overfladiske blodårene i nedre lemmer);
 • tromboflebitt (betennelse i venøs veggen med dannelse av en trombose på den);
 • Raynauds syndrom (en tilstand som manifesterer seg i form av overdreven spasme av fingrene i blodårene);
 • utslettende endarteritt (inflammatorisk sykdom i den indre veggen av arteriene, som til slutt fører til fullstendig blokkering av blodstrømmen på skadestedet);
 • vaskulære komplikasjoner i diabetes mellitus;
 • perifert vegetativ fiasko (forstyrrelse av vaskulær funksjon på grunn av forstyrrelse av nervesystemet).
Varicose ben er en indikasjon på å utføre rheovasography. Som regel foreskriver legen RVG på underekstremitetene umiddelbart etter utseendet på pasienten av slike tegn som tap av følsomhet, ødem og endringer i hudens farge.

Kontra

RVG er en forskningsteknikk som ikke har absolutt kontraindikasjoner. Elektroder overlapper ikke sårområdet, trofasår: For å utføre prosedyren må du velge et upåvirket sted over eller under det skadede området.

Få resultater

Varigheten av studien er ikke 15-20 minutter. Ventetiden for resultatene av rheovasography overskrider ikke en halv time. Kostnaden for prosedyren avhenger av klinikken, som holdes, og ligger i området 500-2500 rubler.

Ved dekoding analyserer eksperten symmetrien for svingninger, nedstigningshøyden og løft av faste linjer. De oppnådde resultatene er skrevet i form av indekser.

 1. Rheografisk indeks. Han snakker om den generelle fyllingen av arteriell sengen av de studerte ekstremitetene. Kontoenheten er om. Resultatene er fra 0,05 ohm og høyere. Lys arteriell insuffisiens svinger innen 0,04-0,05 Ohm. Indikatoren under 0,04 Ohm gjør det mulig å anta tilstedeværelsen av den uttrykte brudd på blodstrømmen.
 2. Elasticitetsindeks. Karakteriserer nivået på vaskulær tone. Normale indikatorer starter ved 0,4. Indeksen innenfor 0,2-0,4 indikerer en moderat hypotensjon. Alt under 0,02 er et tegn på en kraftig nedgang i tonen i vaskulærveggen.
 3. Indeks for utstrømning. Hjelper å dømme intensiteten og hastigheten på utstrømning av blod i en venøs seng. Den normale RVG-indeksen er indeksen i området 0,2-0,5. Tall som overstiger denne terskelen indikerer et brudd på venøs utstrømning og høy risiko for dannelse av trombi.
 4. Indeks for perifer motstand. Beskriver graden av motstand av vaskulærsengen i studieområdet. I fravær av patologi varierer det mellom 0,2-0,45. En skarp avvik i en stor (mer enn 0,55) eller mindre (under 0,15) side indikerer et brudd på vaskulær blodstrøm.

Ekstra prøver

De endrede indeksene som er registrert ved hjelp av rheovasography, indikerer ikke nødvendigvis forekomsten av lesjoner i karossens vegger. Tegn på blodstrømssykdommer kan være forårsaket av spasmer, som er episodisk (funksjonell): dette resultatet kan oppnås dersom regler for foreløpig forberedelse ikke overholdes. For å avgjøre hva det egentlig er - vaskulær skade eller midlertidig spasme - studien utføres med to ekstra prøver: nitroglyserin og kompresjon.

Rheovasografi av øvre og nedre ekstremiteter - hva er det og hvem som vil være nyttig

Kan du huske hvordan familie moro ble brukt før den første tv-serien dukket opp på de sentrale kanalene? Kan du forestille deg en tur til å jobbe på sykkel? og nærmeste dagligvarebutikk i en avstand på 5 km?

Teknisk fremgang øker levestandarden, men merkelig nok, ikke dens kvalitet: De fleste av oss tilbringer arbeidsdagen foran skjermen, resten - der, også med popcorn og pommes frites.

Mange foretrekker å glemme at en fettrik men fiberfattig hurtigmatdiet bidrar til avsetning av aterosklerotiske plakk.

Det kan sagtes mildt: "Feil diett og hypodynami øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer", men i praksis fører en usunn livsstil før eller senere til vaskulære patologier. Tidlig diagnose i en slik situasjon vil bidra til å identifisere funksjonsforstyrrelser før de blir irreversible. Reovasografi, sammen med ultralyd, kan bli en metode for massediagnostisering av befolkningen.

Prinsippet om reografi og dets typer

Rheografi er en metode for å undersøke blodtilførselen til organer og deler av menneskekroppen. Det er han i måling og grafisk visning av impulsfrekvensimpulser, avhengig av blodpåfyllingen av kroppen. (Impedans - vævsbestandighet mot passasje av høyfrekvent vekselstrøm.)

Ideen og den første undersøkelsesteknologien ble formulert av N. Mann i 1937 og videreutviklet av østerrikske og sovjetiske forskere.

Anvendelsesområdet for reografi er praktisk talt ubegrenset: hjernen, den okulære membranen, lemmer, hjerte, lunger, lever og andre indre organer. For prosedyrer på separate deler av kroppen, er det forskjellige navn:

 • REG - rheoencefalografi (hjerne);
 • ORG - ophthalmoreografi (koroid i øyet);
 • EGR - Rheovasografi (fartøy i øvre og nedre ekstremiteter).

Hva er dette - rheovasography (RVG) av fartøyene i øvre og nedre ekstremiteter? Vurder alle nyanser i rekkefølge.

Indikasjoner for bruk og kontraindikasjoner

Rheovasography er inkludert i listen over vanlige undersøkelser med slike sykdommer:

 1. Åreknuter, tromboflebitt i underdelene, dyp venetrombose.
 2. Aterosklerose i nedre ekstremiteter, utrydder endarteritt og andre lesjoner i arteriene.
 3. Revmatiske sykdommer (Raynauds syndrom, systemisk vaskulitt, etc.)
 4. Diabetes mellitus komplisert av angiopati av beinene i beina.

I tillegg gir RVG en praktisk metode å etablere arten av hemodynamiske lidelser - Organisk eller funksjonell. Undersøkelsen gjør det mulig å avgjøre om forverring av blodstrømskarakteristika skyldes anatomiske årsaker eller forårsaket av feil livsstil.

RVG er obligatorisk utnevnt på grunnlag av subjektive klager fra pasienten:

 • kramper eller hevelse i bena;
 • fremveksten av vaskulære "stjerner";
 • smerte og / eller svakhet i å gå, oppstår og forsvinner uten grunn
 • nummenhet, chilliness, blanchering av føtter eller børster;
 • smerte i hendene med liten belastning eller i ro.

Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for prosedyren, men følgende anses som relative:

 • forverring av kroniske sykdommer;
 • alvorlige smittsomme sykdommer;
 • sykdommer der det er umulig å avbryte antiplatelet, antikoagulantia, hemostatika og legemidler som påvirker vaskulær tone - psykostimulerende midler, analeptika etc.

Gjennomsnittlig kostnad for diagnostikk

Prisundersøkelse varierer avhengig av klinikkens status, typen rheograph og antall prøver (farmakologisk og funksjonell).

Til sammenligning oppgir vi priser i andre land, populært blant russere - tilhenger av "medisinsk turisme":

 • Hviterussland - Fra 15 til 30 tusen fat, men for utenlandske statsborgere er det en egen prisliste (i gjennomsnitt - $ 10);
 • Ukraina - fra 220 til 350 UAH;
 • Israel - fra 100 til 200 dollar;
 • Tyskland - fra 300 til 700 euro.

Treningsregler og prosedyrer

Forberedelse for RVG krever at pasienten følger enkle begrensninger:

 • en dag før prosedyren for å slutte å ta medisiner som påvirker væsken i blodet og patency av fartøyene;
 • minst 8 timer å ikke røyke, ikke tygge nikotin tyggegummi og ikke snus tobakk;
 • innen 2 timer å ikke spise og ikke bli utsatt for intensiv fysisk anstrengelse;
 • 15 minutter før prosedyren, ta en horisontal posisjon, slapp av og legg deg i stillhet.

Temperaturen i eksamensrommet er satt til 20-23 ◦ C, da pasienten må fjerne alt som dekker og klemmer hendene eller føttene, og Løg stille for en stund.

Å registrere impedansoscillasjonene på begge lemmer av pasienten fikse elektrodene (aluminium, bly, messing, etc.), og de plasseres strengt symmetrisk, og huden i festepunktene blir avfettet med alkohol.

Avhengig av om hele lemmer eller deler av det er gjenstand for forskning, bestemmer legen plasseringen og metoden for påføring av elektroder (langsgående eller tverrgående).

For å studere avhengigheten av hemodynamikk ved eksterne forhold, er resultatet av RVG i hvile ofte sammenligne med reogrammet etter forskjellige prøver: farmakologisk, kompresjon eller prøver med fysisk anstrengelse.

For eksempel, for å utelukke dyp venetrombose, brukes en komprimeringstest: Trekk straks ekstremiteten med mansjett, og etter fjerning gjenta RVG. For å skille mellom funksjonelle og organiske vaskulære patentsykdommer, brukes en prøve med nitroglyserin (0,5 mg under tungen, etter 5 minutter - en andre RVG).

For å sammenligne reogrammet med hjertet, parallelt, registrer du elektro- og fonokardiogrammer (EKG og PCG) hvis det er mulig.

Hovedindikatorer: hva de måler

Resultatet av RVG av nedre eller øvre ekstremiteter (rheogram) er en kompleks quasiperiodisk kurve, tolkningen av rheovasografi er basert på studien av egenskapene til den gjennomsnittlige reografiske bølgen:

 • kvalitet - Tilstedeværelsen av "topper", bratthet og flathet av "oppturer og nedturer";
 • kvantitativ - amplitudverdi, lengde av noen tidsintervaller, etc.

Fra verdiene som er funnet og spesielle formler telle kontrollindekser:

 • rheografisk (RI, registrerer intensiteten av arteriell blodstrøm);
 • elastisitet (IE, reflekterer tilstanden til veggene i arteriene);
 • perifer motstand (IPS);
 • verdien av venøs utstrømning (BO).

Referanseperiodene for indeksene er ikke oppgitt her av følgende grunner:

 1. I rheografi er det ingen ensartet terminologi og beregningsmetode: De samme kevnte koeffisientene, beregnet under tilsvarende forhold for representanter for samme aldersgruppe i ulike medisinske institusjoner, kan variere med dusinvis av ganger.
 2. Normene bestemmes separat for hvert lemmer segment: skulderen, underarmen, hånden, hoften, shin, foten.
 3. Verdiene av enkelte indikatorer avhenger av alder. For eksempel er eldre i RI lavere enn hos friske unge mennesker (spesielt når det gjelder kalveskip).

Merk at Det er ingen vesentlige forskjeller i resultatene av RVG på grunnlag av kjønn, geografi eller etnisitet.

Om hvordan dekoding av rheogrammet blir fortalt på videoen:

Resultatene er ikke normale - hva er neste?

RVG er en grafisk metode, men visualiserer kun resultatene av beregninger, og noen karakteristika av blodstrømmen beregnes bare indirekte. Til tross for dette, er RVG tillater å utelukke de vaskulære patologiene med tilstrekkelig nøyaktighet og er effektiv som en screeningsmetode for negativ diagnose.

Men hva om, under prosedyren, ble det funnet avvik fra normen?

Hvis rheogrammet registrert milde funksjonelle endringer, Legen vil tildele observasjon i dynamikk (gjentatt periodisk RVG), forberedelser for vaskulær veggsterkning og terapeutisk trening. Det vil være nødvendig å gi anbefalinger om å endre kostholdet og til og med kanskje regimet av arbeidet.

For mer alvorlige funksjonelle eller organiske lidelser, er pasienten vist tilleggsundersøkelser for diagnose og valg av en behandlingsmetode: kirurgisk eller medisinsk.

Kort beskrivelse av "konkurrerende" diagnostiske metoder

For studien av sirkulasjonssystemet brukes også radiopaque (RK) eller magnetisk resonans (MR) angiografi, ultralyddopplerografi (UZDG) og farge dupleks angioscanning (DS). Disse metodene, i motsetning til RVG, tillater ikke bare å vurdere tonen og patensen til blodårene, men også vurdere dem i seksjon eller i tredimensjonal form mot bakgrunnen av andre anatomiske strukturer.

RC angiografi - Røntgenmetode, som betyr at den ikke kan brukes til undersøkelse av gravide og små barn.

På grunn av alvorlighetsgraden av prosedyren (anestesi, antihistamininjeksjon, kateterisering av karet, jodkontrast og røntgenstråle) har studien ytterligere kontraindikasjoner:

 • tromboflebitt;
 • en allergi mot jod;
 • hjerte- eller nyresvikt.

MR angiografi bærer ikke en strålingsbelastning på pasientens kropp, men MR-skanneren - utstyret er komplekst og dyrt, slik at du bare kan undersøke det på regionale sykehus. Prisen vil derfor også være "regional": en størrelsesorden høyere enn kostnaden for RVG.

Duplex Angioscanning - En kompleks variant, fordi studien skjer parallelt i to moduser: konvensjonell ultralyd (gir lokale todimensjonale svart-hvitt projeksjoner) og UZDG. Forresten er det ingen "triplex" -skanning: det er bare et markedsføringsflytt med det tredje fargevinduet på ultralydskermen.

Undersøkelsene som er oppført i denne delen De er ikke diagnostikk av "førstevalg" (unntatt kanskje UZDG), men utnevnes etter at RVG oppdager avvik fra normen.

Så er de grunnleggende prinsippene for rheovasografi og dens forskjeller fra andre metoder for diagnostisering av ekstremiteterne nå kjent for deg.

Og mens dette En av de undersøkelsene som alle kan "utpeke" til seg selv uten å skade helsen og lommeboken hans, likevel husk at det er riktig å dechiffrere resultatene med makt bare til legen som brukte diagnostikk: verdier av de grunnleggende faktorene er i hovedsak avhengig av type enhet.

Hva er RVG i underekstremiteter?

Sirkulasjonssirkulasjonen i underkroppene brytes ofte, noe som fører til patologiske prosesser. For å vurdere effektiviteten, foreskriver legene rheovasografi av beina. Hva er det og når er det nødvendig å gjennomgå en undersøkelse?

Essensen av metodikken

Vaskulær reovasografi er en funksjonell diagnostisk metode som bidrar til å vurdere blodsirkulasjonen i ekstremiteter. Vanligvis er prosedyren foreskrevet for å kontrollere blodstrømmen i bena.

Dette skyldes det faktum at fartøyene i denne delen av kroppen er mest patologisk eksponert.

Forskning er en sikker diagnosemetode. Når det utføres, føler pasienten ikke ubehag, han opplever ikke noen bivirkninger. Det er ingen begrensninger på formålet med prosedyren.

Ved bruk av RVG på beina bestemmes abnormiteter i fartøyets funksjon, som skyldes en nedgang i årenes tone, svikt i trofikken og vanskeligheter med blodstrømmen. Under diagnosen registrerer utstyret parametrene ved hvilke fartøyets tilstand vurderes.

Prinsipp for å holde

Reovasografi av beina bruker en sensor med høyfrekvent strøm, som påvirker en persons lem. Samtidig er den elektriske motstanden løst. Indikatoren kan være forskjellig avhengig av hvor mye kroppscellene er mettet med blod.

Enheten vurderer total motstand av vev til elektrisitet. Humant blod har en høy strømgjennomføringsevne og minimal vev og bein. Alle registreringer vises på rheovasogrammet. Det er en kurve der ulike områder av venøs utstrømning og tilstrømning studeres.

Typer av forskning

Tidligere har klinikker utført rheovasografi av nedre og øvre ekstremiteter. Nå er det flere flere typer diagnostikk. Disse inkluderer REG av cerebral fartøy og diagnose av dype vener i nakken.

Men oftest undersøkes beina på beina. Dette skyldes at de blir utsatt for den største byrden. Studien er utført for å bestemme graden av forstyrrelse av leddets sirkulasjon.

Fordeler og ulemper

Alle diagnostiske metoder har sterke og svake sider. Rheovasografi av nedre ekstremiteter har flere plusser enn minuser. Forskningen er ganske enkel, men informativ.

 • Personen føler seg ikke ubehag under prosedyren, da det er ikke-invasivt.
 • Bestillingsordningen er enkel. Dette er en fordel for medisinske fagfolk. Prosedyren utføres av sykepleieren. Dekryptering av RVG på underekstremiteter utføres av legen.
 • Prosedyren er billig, så den er tilgjengelig for alle pasientene.
 • Diagnosen skader ikke menneskers helse. På grunn av dette er det tildelt barn og kvinner som bærer barn. Studien kan gjøres mange ganger.
 • RVG gir pålitelig informasjon om blodsirkulasjon i blodårer.

Ulempene ved teknikken inkluderer den menneskelige faktor. Rheografen kan vise feil informasjon om tilstanden til fartøyene på grunn av feil av medisinsk personell. Pålideligheten av diagnosen av lemmer påvirkes også av utstyrets kvalitet.

Teknikken kan mislykkes, forstyrre en fullstendig undersøkelse av pasienten.

Når er det nødvendig med forskning?

Utstyret gjør det mulig å identifisere den inflammatoriske prosessen, endre integriteten til blodkarets vegger, tilstedeværelsen av aterosklerotiske forekomster i dem. Derfor er årsaken til å utføre RVG slike kliniske manifestasjoner som ødem, følelsesløp i bena, kramper, cyanotisk hud.

I tillegg til symptomatologien til studien er utnevnt dersom følgende indikasjoner:

 • Skade på nedre lemmer.
 • Vaskulære patologier i diabetes mellitus.
 • Åreknuter, preget av en økning i fartøyets lumen, tynningen av veggene, dannelsen av noder.
 • Tromboflebitt, som er en inflammatorisk prosess i blodårene med dannelse av blodpropper i lumen av karene.
 • Aterosklerotisk sykdom, karakterisert ved avsetning av kolesterol i blodårene og arteriene.
 • Endarteritt er en betennelse i de smalte karene i bena.

I tillegg til den mistenkte utviklingen av vaskulære sykdommer, utføres rheovasografi for eldre for forebygging: hos slike pasienter blir vaskulæret lavere og studien er i stand til å oppdage forekomsten av sykdommer.

Forberedelse og implementering av diagnostikk

Til RVG av karene i underdelene, bør hver pasient være godt forberedt: påliteligheten til indikatorene avhenger av dette. Reglene for alle er de samme og består av følgende:

 1. Stopp å ta medisiner som påvirker funksjonen av sirkulasjonssystemet, dagen før prosedyren.
 2. I 8 timer å slutte å røyke, bruk av nikotin tyggegummi.
 3. I 2 timer avstå fra å spise og trene.
 4. 15 minutter før studien starter, ligg på ryggen, slapp av, slapp av.

I rommet hvor RVG på beina utføres, bør temperaturen ligge innenfor 20-23 ºC. Dette er påkrevd fordi pasienten i løpet av studien må klare seg helt, slik at ingenting klemmer eller dekker armene.

Pasienten er plassert på en sofa, festet til føttelektroder, gjennom hvilken impedansoscillasjonene registreres. Ordne enheter strengt symmetrisk. Før påføring behandles huden med alkohol.

Enheter legges over, avhengig av om hele beinet er undersøkt eller bare en del av det. Når det gjelder dette, bestemmer legen fiksjonsmetoden: den kan være langsgående, det vil si på en overflate eller på tverrgående - på begge sider av beinet. Den første typen er valgt når det er nødvendig å studere svak perifer blodstrøm, og den andre typen brukes i alle andre tilfeller.

Deretter registreres impedansoscillasjonene. Prosedyren tar ikke mye tid. Basert på resultatene av studien, bestemmer legen om pasienten har problemer med blodstrømmen i karene til underekstremiteter.

Analyse av indikatorer

Etter å ha gjennomført RVG på underekstremiteter, analyserer legen resultatene av undersøkelsen. Han anslår følgende indikatorer:

 • Rheografisk indeks (RI) indikerer kvaliteten på blodstrømmen. Normen er 0,04-0,05.
 • Elasticitetsindeksen (IE) bidrar til å vurdere elasticiteten til veggene til fartøyene. I en sunn person er verdien 0,2-0,4.
 • Indeks for perifer motstand (IPS). Indikatoren skal variere mellom 0,45 og 0,55.
 • Størrelsen på utstrømningen av blod (BO) indikerer funksjonaliteten til venene. Den normale figuren er 0,2-0,5.

Ifølge disse indikatorene er det mulig å identifisere følgende sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Skade. Det er en moderat reduksjon i RI, IE, pasienten er ikke plaget av noen symptomer.
 • Subcompensated. Disse indikatorene er ikke signifikant senket, men pasienten har smertefulle opplevelser når de beveger seg og i rolige omgivelser.
 • Dekompensert. Ved et slikt brudd blir alle parametere avvist, komplikasjoner vises hos en person.

prøver

Når rheovasografi av underdelene, foreskriver legen prøver. De hjelper spesialister til å oppdage patologiske prosesser i sirkulasjonssystemet, og går i latent form.

Legene bruker to typer prøver:

 1. Nitroglyserin. Det er at en person får en tablett nitroglyserin, som løser det. Etter 5 minutter, utfør RVG på bena. Indikatorene oppnådd under denne prosedyren sammenlignes med de som ble etablert i pasientens normale tilstand. Mottaket av legemidlet er nødvendig for å avdekke forskjellen i funksjonell innsnevring av karene fra det organiske. Med en økning i RI og IE er testen positiv, og lidelsen er funksjonell.
 2. Komprimering. Det brukes til å diagnostisere trombose av de dype karene i ekstremiteter. Under undersøkelsen er en mansjett fastgjort til mannen på låret. Da blir den fjernet, RVG utføres og igjen sammenlignet med parametrene i den vanlige studien.

Prisen på prosedyren

Kostnaden for RVG av fartøy på Russlands territorium varierer sterkt. Kostnaden for å undersøke lemmer avhenger av klinikkens status, type utstyr og nødvendig antall prøver. I russiske medisinske institusjoner kan du gjennomgå rheovasografi for ca 1250-3000 rubler.

Prisen på diagnosen er lav, til tross for at prosedyren gir legen mye informasjon. Å spare på ens helse og ignorere problemene med blodsirkulasjon er umulig: dette fører til utvikling av sykdommer i ekstremiteter som krever alvorlig behandling.

Hva er rheovasografi av fartøy av nedre og øvre ekstremiteter: indikasjoner og transkripsjon av studien

Hvis pasienten klager over ubehag i beina, smerte, kramper eller vedvarende nummenhet, sier legen kulden snap hender og føtter, blek hud, kan det være mistanke om brudd på hemodynamikken i disse områdene av kroppen. For å bekrefte eller avvise diagnosen er rheovasografi foreskrevet.

Du kan gå gjennom rheovasografi, enten ved doktorsavgjørelse eller frivillig uten henvisning. Frivillig bestått rheovasography må gjelde for multi-diagnostiske senter, klinikk for vaskulær sykdom eller kontor, som spesialiserer seg i studiet av vaskulær lem patologi.

Rheovasography lar deg se blodstrømssykdommer i sengen av øvre og nedre ekstremiteter

Grunnleggende begreper

Rheovasography eller RVG er en moderne metode for funksjonell diagnostikk som gjør det mulig å vurdere blodstrømmen i det vaskulære systemet i hender og føtter. Det brukes ofte til å diagnostisere blodsirkulasjonen i beinene av beina, fordi vaskulære patologier som påvirker beinene på bena er mer vanlige. Dataene som er oppnådd som følge av prosedyren, gjør det mulig å bedømme tonen i det vaskulære nettverket av ekstremiteter og tilstanden til det kardiovaskulære systemet som helhet. Når du undersøker det valgte stedet ved hjelp av denne metoden, bestemmer forekomsten av vaskulær obstruksjon eller nærvær av fartøystensose. Ofte er det et spørsmål hvor det er mulig å lage RVG av fartøy av en hjerne. Spørsmålet er ikke helt kvalifisert. For å forstå det, må du forstå hva reografisk forskning er, og hvordan den kan være.

Blant de reografiske metodene er:

 • reovasography;
 • rheoencefalografi (studie av cerebral fartøy);
 • rheogepatografiyu (studie av leveren);
 • thoracisk rheografi og dens grense - reokardiografi.

Rheovasografi av nedre ekstremiteter, så vel som av hendene, er en ikke-traumatisk prosedyre, den utføres uten å forstyrre vevets integritet, smertefri. Det eneste som kan forårsake ubehagelige opplevelser er prosessen med å koble elektrodene. Ubehagelig er han ikke i form av fysisk smerte, men når det gjelder følelsesmessig ubehag.

Hovedindikasjonene for prosedyren

Dersom den pre-vaskulær sykdom ikke var diagnostisert, men pasienten klaget over en kuldeperiode armer, ben eller segmenter (hender, fot), misfarging av huden (midlertidig eller permanent), nummenhet, rheovasography nedre ekstremiteter og hender kan bli en betydelig metode for å fastslå grunnene lidelse. For å overvåke løpet av den patologiske prosessen og dens terapi, er rheovasografi foreskrevet med følgende plager:

 • sykdommer i det venøse nettverket (åreknuter, flebitt, trombose og deres kombinasjoner);
 • brudd på perifer blodsirkulasjon på grunn av diabetes mellitus;
 • Raynauds syndrom;
 • tap av ganglion i ryggmargen med nedsatt perifer blodstrøm;
 • aterosklerotiske endringer.
Mistanke om en slik vanlig sykdom som åreknuter er også en indikasjon på rheovasografi

Når en mistenkt patologi eller for overvåkning av behandling tilordnet EGR, som i dette tilfellet er en effektiv og nøyaktig metode forskningsfartøyer i de øvre og nedre ekstremiteter. Hvis man mistenker en trombose, kan rheogramet som er oppnådd som følge av rheovasografi, bli en pålitelig informasjonskilde.

Reovasography nedre ekstremitetene kan tildele tunge røykere som klager over intermitterende claudicatio og smerter, så ofte folk med denne dårlige vanen lider endarteritis obliterans, vaskulær sykdom i nedre ekstremiteter. De øvre er mindre påvirket.

Forberedende stadium

Før den vasografi av karene i lemmerne, er det nødvendig med en liten forberedelse, noe som vil gjøre resultatene av prosedyren mer pålitelige. For eksempel:

 • En dag før prosedyren bør pasienter som gjennomgår et behandlingsforløp, slutte å ta medisiner (midlertidig seponering av medisiner bør avtales med legen).
 • Minst 2 timer må passere etter røykingstidspunktet (for røykere);
 • 15 minutter før prosedyren, bør pasienten slappe av.

Hvordan går forskningsprosessen videre?

Rheovasografi utføres som engangs- eller sekvensiell opptak av elektriske impulser på øvre og nedre ekstremiteter eller deres segmenter. Resultatet legen får som en oversikt over impedansens svingninger - rheogram.

For prosedyren tar pasienten en liggende stilling (på baksiden) på sofaen. Huden på de stedene hvor elektrodene er festet blir avfettet med alkohol, så er sensorene festet. Fikseringsstedet for sensoren under reaktivitet er avhengig av segmentet som studeres:

 • for studien av underarmenes kar - på håndleddet og området av ulnar fossa;
 • shin - på ankel og i popliteal regionen.

Ved plassering av sensorer på fingrene, skal avstanden mellom dem være 3-4 cm. Sensorene er plassert symmetrisk. Rheogrammet gjør det mulig for den behandlende legen å fastslå tilstedeværelsen av funksjonsfeil i blodtilførselen og for å bestemme forstyrrelsestypen (funksjonell, organisk).

Diagnostiske indikatorer

Studien er rettet mot å studere tilstanden til vaskulærsengen. Resultatene reflekteres på apparatets skjerm i form av synkronbølger, som er en visuell refleksjon av blodfyllingen av vaskulærsengen i en bestemt fase av hjertesyklusen. Resultatene av studien er foreskrevet i form av indekser av reografi:

 • RI eller RSI (reologisk systolisk indeks);
 • IE (elastisitet);
 • DSI (karakteriserer mengden av utstrømning og blodstrøm);
 • PI (perifer motstand);
 • SC (asymmetri av amplituden til systolisk bølge) og noen andre.

Denne indeksen, oppnådd med rheovasografi, reflekterer den totale fyllingen av blodet i kroppssegmentet som undersøkes. Avhengigheten av motstanden til segmentet ved å fylle den med blod er omvendt proporsjonal. IE under reovasografi av ekstremiteter karakteriserer elastisiteten til vaskulærveggen til det studerte området, resten er indirekte egenskaper av staten.

Forklaring av mottatt informasjon

Rheogrammet er bare en kurve som reflekterer vibrasjonene av motstanden til levende vev til høyfrekvente strømmer under hjertesyklusen. Hovedarbeidet faller på legenes skuldre, som vil dekryptere mottatte digitale data. For eksempel, normen for RI er en verdi på over 0,05 enheter. RI, lik 0,04-0,05, regnes moderat redusert og mindre enn 0,04 - reduseres kraftig.

For IE normen i 0,4 enheter vurderes, nivået i 0,2-0,4 enheter indikerer en moderat reduksjon i elastisiteten til kargen veggen av lemmer som studeres, og et nivå mindre enn 0,2 karakteriserer sin skarpe reduksjon. Blodutstrømning, Også registrert som en indeks, regnes som normal ved satser som ligger på nivået 0,2-0,5. Hvis indikatoren når nedre grense og under, anses utstrømningen for å være lettere eller styrket, hvis indikatoren overstiger 0,5 - utstrømning er vanskelig. Den normale verdien av brukergrensesnittet - 0,2-0,45. Denne indikatoren kan enten overskrides (fra 0,55 og høyere) eller undervurdert (fra 0,15).

Tolkningen av resultatene består i å bringe de digitale indikatorene til en forståelig beskrivelse av tilstanden til vaskulærsengen på lemmen som studeres. Det er hun som tillater å utnevne riktig behandling, for å kontrollere den terapeutiske effekten av tiltakene som er tatt og å følge utviklingen av den patologiske prosessen.

Rheovasografi av hender og føtter: essensen av metoden, vitnesbyrdet, hvordan de lager og dekoder

Ofte, etter skade eller ulykke med fysiske skader, kan du høre uttrykket: "Hendene og føttene er intakte - det er allerede bra." Den populære uttalelsen har et solid fundament, siden betydningen av normal funksjon av lemmerne ikke kan overemphasized. Hvis en person begynner å føle ubehagelig følelsesløshet i hender eller føtter, anfall eller kaldt snap, blir legene, i tillegg til en mulig omfattende undersøkelse, tildelt en slik studie som rheovasography.

definisjon

Reovasografi (RVG) er en av måtene å diagnostisere blodsirkulasjonen i pasientens øvre og nedre ekstremiteter. Den undersøkte blodsirkulasjonen kalles hemodynamikken. På grunnlag av undersøkelsen, kan et bilde av den generelle tilstanden av kardiovaskulærsystemet gjøres, kan tonen på fartøyene estimeres.

Ved hjelp av RVG blir det oppnådd data angående tilstanden til venene og arteriene til det valgte området på armene eller bena, og mulige endringer i fartøyets vegger bestemmes. Ofte Resultatene viser om det er delvis innsnevring av fartøyene eller fullstendig hindring av fartøyene.

Siden det i menneskelig aktivitet er en stor belastning på bena, er oftest studien av nedre ekstremiteter, noe som gjør det mulig å vurdere tilstanden av blodstrømmen i beinene i beina.

Du kan gjøre rheovasografi som foreskrevet av en lege, eller uavhengig av hverandre. For å gjøre dette, bør du kontakte et medisinsk, behandlings- og diagnostisk senter eller en spesialisert klinikk.

Reovasografi refererer til invasiv metode for undersøkelse, dvs. betyr ikke inntrengning i pasientens kropp. Når det utføres, brukes en høyfrekvent strøm.

Ikke bruk denne definisjonen for navnet på studien av hodene på hodet. Begrepet "rheovasography of the vessels of head and neck" mangler, siden denne diagnosen er riktig kalt "rheoencephalography". I det generelle konseptet betyr det en metode for å undersøke blodsirkulasjonen, der vibrasjonene av resistens av levende vev blir registrert. I dette tilfellet brukes en alternerende høyfrekvent strøm.

Prinsipp for å holde

Rheovasografi av øvre og nedre ekstremiteter refererer til helt ufarlige diagnosemetoder, karakterisert ved fravær av smertefulle opplevelser og har ingen bivirkninger. Det er ingen kontraindikasjoner for studien.

Under prosedyren påvirker en høyfrekvent strøm (10 mA) et bestemt område av pasientens kropp. Samtidig registreres elektrisk motstand. Denne verdien er variabel og avhenger av blodmetningen av vev, dvs. puls blodstrøm.

Enheten for undersøkelsen registrerer nøyaktig den totale motstanden mot væskens strøm. En høy indikator for elektrisk ledningsevne har humant blod, og det minste - huden og beinene.

Pulse vibrasjoner av blodkar vil bli reflektert på reovassogramme - den resulterende kurven. På den kan du skille mellom individuelle passasjer forbundet med tilstrømning og utstrømning av blod. Formen på rheovasogrammet, dens symmetri, sværheten og karakteren av stigning og fall av kurven, lokaliseringen av bølgene gir informasjon om fartøyets tilstand.

Brudd på blodsirkulasjonen skyldes i hovedsak inflammatoriske eller aterosklerotiske lesjoner av blodkar. Rheovasogrammet under rheovasografi av karene i ekstremiteter kan tydeligvis vise en forverring av blodets blodsirkulasjon, som er forbundet med:

Konsekvensen av disse bruddene er en komplisert utstrømning av blod.

Enheten som brukes til RVG registrerer ikke bare hovedindikatorene, men analyserer også blodsirkulasjonen i fartøyene.

Indikasjoner for ledning

I fravær av uttalt eller tidligere identifiserte sykdommer RVG bør utføres i slike tilfeller hvis følelsesløp i lemmer, blåser eller kramper opptrer. Rheovasografi av nedre ekstremiteter er foreskrevet i nærvær av pasientklager ikke bare for tap av følsomhet, men også for hevelse i beina, en endring i hudens farge.

Denne undersøkelsen er effektiv i forebygging eller behandling av:

 1. aterosklerose;
 2. Tromboflebitt (betennelse i venenees vegger, hvor de danner en trombose);
 3. Raynauds syndrom, som ofte ses som en manifestasjon av revmatisk sykdom. Med det blir det oppdaget brudd i fingrene.
 4. Diabetes mellitus, ledsaget av nedsatt perifer sirkulasjon, dvs. nærvær av vaskulær patologi;
 5. Åreknuter.

Indikasjon for studien kan være emboli (blodpropp). Obliterende endarteritt tjener som en anledning til å utføre rheovasografi av benens arterier, siden det er en sykdom i karene med den overvektige lesjonen av arteriene i nedre ekstremiteter. Med en slik sykdom opplever en person rask tretthet i beina, kramper og smerte, noe som kan føre til halt.

Den forberedende fasen og selve forskningsprosessen

Før du går videre til undersøkelsen av pasientens øvre og nedre ekstremiteter, må de grunnleggende kravene som følger med rheovasografi prosedyren bli oppfylt:

 • Innen 15 minutter skal en person få fullstendig avslapning (foreløpig hvile);
 • I 2 timer før RVG bør nikotininntaket i kroppen stoppes av røykere;
 • 24 timer før studien er det nødvendig å suspendere bruken av medisiner av pasienter som behandles;
 • I RVG på nedre lemmer bør bena befrias fra klær.

Personen befinner seg på sofaen i en stilling som ligger på ryggen. Hudens lemmer skal avfettes med alkoholoppløsning. Sensorer plasseres på de behandlede områdene. Elektroder plassert på beina er koblet til enheten takket være ledningene. Sensorene overfører signalet til skjermen der rheovasogrammet registreres ved beregning av hovedindikatorene.

RVG av ekstremiteter kan utføres samtidig med bruk av flerkanals-rheogrammer eller sekvensielt, med utgangspunkt i kroppsdelene som befinner seg lenger fra senteret, og slutter med områdene nærmere. For å ta opp RVG, for eksempel underarmen, er sensorene plassert i Ulnar fossa og håndleddet. Opptak av reovasografi av tibia er ledsaget av plassering av elektroder i popliteal fossa og ankel. Sensorene på fingrene skal plasseres 3-4 cm fra hverandre.

Et karakteristisk trekk ved plasseringen av ledere er overholdelse av streng symmetri.

Resultater basert på de innhentede indikatorene tillater legen å trekke konklusjoner om forekomsten av eventuelle sykdommer i sirkulasjonen. RVG gir også mulighet til å avgjøre hva slags endringer er: organisk eller funksjonell. Dette vil direkte påvirke pasientens valg av ordningen for etterfølgende behandling av pasienten.

indikatorer

Målet med studien er å studere fartøyets tilstand i henhold til de kvantitative indikatorene som vises på skjermen på enheten ved hjelp av sensorer. Resultatene av målinger er en serie synkrone bølger hvis frekvens er lik pulsfrekvensen. Bølger reflekterer avhengigheten av fyllingen av blodårene på fasen av hjertesyklusen i en bestemt tidsperiode.

Spesiell oppmerksomhet i rheovasografi av øvre ekstremiteter og lavere er gitt til en slik indikator som reografisk indeks (RI), beregnet av resultatene av undersøkelsen.

RI beregnes ved å sammenligne amplituden til bølgen (indeksen for kurvens maksimale høyde) med kalibreringspulsen (dens høyde). Indeksen i Om beregnes og viser total blodstrøm til organet som skal inspiseres. Jo større blodstrømmen er, jo lavere er motstanden til kroppen til dagens. Dermed er verdien av RI avhengig av fylling av blodkar. Indeksen indikerer den totale intensiteten av å fylle organet med arterielt blod.

I tillegg til denne blodtilførselen inkluderer hovedparametrene indeksene:

 1. elastisitet;
 2. Verdier av utstrømning;
 3. Perifer motstand.

Den første av disse indikatorene karakteriserer elastisiteten til arteriene i undersøkt sone i øvre eller nedre ekstremiteter, den andre og tredje tjener til den indirekte evalueringen av de undersøkte områdene.

elektroder layout for rhography av hender og føtter

Dekryptere dataene

Etter at kurven er oppnådd på skjermen av rheografen, er indikatorene på tilstanden og påfyllingen av blodkarene underlagt tolkning av spesialister.

 • Hovedvekten er å studere de kvantitative egenskapene til den rheografiske indeksen. En verdi på mindre enn 0,04 indikerer en kraftig nedgang i indeksen, mens intervallet fra 0,04 til 0,05 anses å være moderat redusert. Normen for RI anses å være en verdi over 0,05.
 • Når det gjelder elastisitet indeks (IE) oppnådd i undersøkelse, skal det bemerkes at tallet på mindre enn 0,2 er dramatisk redusert, fra 0,2 til 0,4 - moderat redusert, og mer enn 0,4 er ansett som det normale.
 • For å bestemme utstrømningen av blod i karene, bestemmes en passende indeks, hvor normen dekker en rekke verdier fra 0,2 til 0,5. En verdi mindre enn dette indikerer en svak utstrømning, over 0,5 indikerer et problem med utstrømning.
 • Indeksen for perifer motstand kan overskrides sterkt (indeksen er mer enn 0,55) eller skarp undervurdert (mindre enn 0,15). Normale verdier av indikatoren dekker spekteret fra 0,2 til 0,45.

Eksempel rheogram resultater

prøver

Fortolkningen av rheovasography kan også utføres etter farmakologiske og funksjonelle tester utført av leger, som bidrar til å avsløre de skjulte patologiene i sirkulasjonssystemet.

Spesialister kan bruke slike prøver som:

Den første innebærer pasientens oppløsning av nitroglycerintabletter, hvorefter RVG utføres etter 4-5 minutter. De oppnådde resultatene sammenlignes med de som er oppnådd i den vanlige tilstanden til den samme pasienten. Prøven utføres for å skille mellom funksjonell vasospasme og organisk sammenblanding. Hvis RI og IE med en prøveøkning øker, betraktes det som positivt, og brudd er klassifisert som funksjonelt.

Kompresjonstesten brukes til å diagnostisere dyp venetrombose i beina, inkludert under graviditet. For å bære den ut, er mansjetten plassert på låret på pasienten, etter fjerning av hvilke RVH-parametrene er bestemt. Ved å sammenligne verdiene av indeksene med de tidligere bestemte, vurderes tilstanden til fartøyene. Den kvantitative verdien av indikatoren påvirkes av hastigheten ved hvilken venøs utstrømning gjenopprettes etter fjerning av mansjetten.

Avhengig av lokalet, omdømmet til medisinsk institusjon og dets plassering (by og infrastrukturforbruk), varierer prisen på rheovasografi. Kostnaden varierer fra 600 rubler til 2500 rubler. Påvirker den oppgitte verdien og kvaliteten på utstyret som ble brukt under diagnosen.

Rheosography: Hva er forskningen

Patologi av blodsirkulasjon og blodfylling av organer og vev er ikke alltid klinisk tydelig. Noen sykdommer har en plutselig og svært akutt start, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere dem. Små og nesten umerkelige symptomer som nummenhet, prikking i fingrene, hodepine og svimmelhet, kan være feilaktig belastet dårlig helse. Alle disse manifestasjonene kan tyde på alvorlige helseproblemer. Reovazograficheskoe forskningsfartøyer i ekstremiteter, nakke og hode - en god og lang velprøvd metode som bidrar til å diagnostisere patologi i tidlige stadier av utviklingen.

Hva er rheovasography?

Rheovasography er en av de lenge etablerte diagnostiske forskningsmetodene som studerer intensiteten av blodsirkulasjon og ernæring av ulike organer og vev. Ved hjelp av denne prosedyren kan man trekke konklusjoner om tilstedeværelsen av en mangel i blodtilførselen og bestemme hovedzonene i kroppen som får minst mulig ernæring.

Forfedrene til teknikken er tradisjonelt ansett som Atzler og Lehman - to forskere som i 1931 oppdaget denne måten å studere blodforsyningsforstyrrelser. Allment kjent rheovasografi var allerede på sekstitallet.

Hvordan sirkulerer blodet i kroppen

For å endelig forstå essensen av studien, er det nødvendig å huske litt grunnleggende for anatomien og fysiologien til menneskekroppen. Som du vet, er det tre typer blod:

 • Arteriell, rik på oksygen og næringsstoffer;
 • Venøs, mettet med karbondioksid og nedbrytningsprodukter;
 • blandet.

Å kjenne blodsirkulasjonen sirkulasjon vil bidra til å forstå strukturen av rheovasography

En person har to sirkler, ifølge hvilke blodet sirkulerer i kroppen: pulmonalt og systemisk organ. Små regulerer blodsirkulasjonen i lungesystemet, den store er ansvarlig for blodtilførselen av andre organer og vev. Fra venstre hjertekammer går blod inn i aortasystemet, som sprer seg videre langs arteriene, som hver sin ende på stien danner små kvister som kalles arterioler. De er i sin tur delt inn i kapillærene.

Små venules danner vener som bærer forfallsprodukter fra organer og vev, samt karbondioksid. Dette blodet flyter gjennom venetestammerne inn i det høyre hjertekammeret, hvor det er mettet med oksygen og igjen kommer inn i en stor sirkel.

Typer av rheovasography

Tidligere var det mulig å gjøre bare studien av hemodynamikk i øvre eller nedre ekstremiteter. I moderne medisin er det mange variasjoner av slik forskning.

 • en klassisk variant: undersøkelse av fartøyene i øvre og nedre ekstremiteter;
 • undersøkelse av dype nakkekart
 • rheovasografi av cerebral fartøy.

Ved hjelp av rheovasography blir det oppnådd informasjon om tilstanden til vaskulærvegg, patency og fylling av blodkanalen. Siden under påvirkning av tyngdekraften og forflytningen av en person, faller en større byrde på underdelene, er prosedyren for å bestemme graden av skade på beinene på beina oftest foreskrevet.

Essensen av studien

Som det lenge har vært kjent, har vevene i menneskekroppen en interessant evne til å passere elektriske strømninger gjennom seg selv. Mellom kroppens celler inneholder en væske som i sammensetningen har forskjellige elektrolytter - disse er elementene i elementene i det periodiske bordet. Strømmene utføres best av væsken og myke medier i menneskekroppen: blod, plasma, galle, tarm og magesaft. Ben- og bruskvæv har den verste elektriske ledningsevnen.

Menneskekroppen, som en unik leder, overfører strøm gjennom seg selv

Teknikken for rheovasografi er basert på kroppens evne til å overføre elektrisitet gjennom seg selv. Biologiske materialer og væsker kan ikke bare utføre nåværende, men også akkumulere en viss mengde det, og danne en slags depot. Under testingen er menneskekroppen utsatt for en strøm av forskjellige frekvenser, noe som fører til at motstandsindeksen endres. Hvis vev og organ fylle godt med blod, vil det være minimal. Når motstanden vokser, er det verdt å tenke på nærvær av patologier.

Hjertet pumper blodet som en pumpe, kutter og slapper av igjen. Derfor vil blodtilførsel av organer, avhengig av tidsperioden, ikke være det samme. Under utløpsfasen kommer en del blod inn i aorta, noe som medfører økning i vaskulært trykk. Når denne passasjen passerer, reduseres trykket gradvis og normaliserer. Et slikt fysiologisk fenomen kalles en pulsbølge. Bølgen har også sine egenskaper:

 • intensitet;
 • fylde;
 • styrke;
 • frekvens;
 • elastisitet.

Resultatet av rheovasography er rheovasogrammet - en grafisk måte å vise og tolke resultatene på. Det er en graf med bølger av forskjellige amplituder. Ved endringer i denne kurvens natur er en erfaren spesialist i stand til å diagnostisere og vurdere tilstanden til vaskulærvegg i øvre og nedre ekstremiteter, samt hjernens og nakkens arterier.

Hovedfordeler og ulemper med metoder

Hver diagnostisk teknikk har sine positive og negative sider. Dessverre er det absolutt ingen praktisk, rask og samtidig sikker undersøkelsesmetode. Reovasografi anses ufortjent å være en metode fra fortiden, siden den bare brukes på Russlands og CIS-territoriet.

Reovasography ble mye brukt til å diagnostisere sykdommer i Sovjetunionen

Positive aspekter ved rheovasography:

 1. Ikke-invasiv prosedyre. Det er ikke nødvendig å legge inn kontraster eller andre terapeutiske stoffer, og på en eller annen måte skade huddekslene. Dette gjør rheovasography til en metode for valg i studien av små barn.
 2. Sikkerhet. Det totale fraværet av skadelige påvirkninger og strålinger fra apparatet gjør det mulig å utføre forskning for gravide, pleie og barn i ulike aldre.
 3. Forenklet prosedyreordning. Du trenger ikke å bruke kompliserte metoder for tilkobling og sikring av enheter. Det er nok å ha en lege og en sykepleier på kontoret.
 4. Datastyrt verifisering av resultater. En slik analyse er mer pålitelig og inneholder ikke faktiske feil.
 5. Rask utførelse. Ikke hold deg på legekontoret i mer enn 20 minutter.
 6. Korrigering av resultatene.
 7. Billighet av prosedyren.
 8. Diagnostisk betydning. Mange vaskulære patologier kan detekteres ved hjelp av rheovasografi.

Ulemper ved rheovasografimetoden:

 1. Lav etterspørsel i forhold til andre metoder for forskning. Datatomografi eller magnetisk resonansavbildning er mer populær.
 2. Den menneskelige faktoren: Et brudd på regler for forberedelse og kontraindikasjoner kan føre til forvrengning av mottatt informasjon.
 3. Frekvens av forstyrrelser. Utstyr for fjerning av rheovasogram på mange sykehus overholder ikke den tekniske standarden, noe som kan forårsake alvorlig forstyrrelse på diagrammet. I dette tilfellet må studien omarbeides i nær fremtid.

Viktige indikasjoner og kontraindikasjoner

Rheovasografi anbefales for både diagnostiske og profylaktiske formål minst to ganger i året. Hvis pasienten allerede har en vaskulær sykdom og må overvåke kurset, og også observere det kliniske bildet i dynamikk, utføres prosedyren mye oftere. Hovedformålet med rheovasography er å skaffe og analysere data om tilstanden til vaskulærsengen.

Indikasjon for studien:

 • aterosklerotisk skade på fartøy av forskjellig lokalisering;
 • diabetes mellitus av den første og andre typen;
 • kronisk sirkulasjonsfeil;
 • en forstyrrelse av blodpropp
 • tilbøyelighet til å danne trombotiske masser i fartøyets lumen;
 • emboli;
 • vegetovaskulær dystoni;
 • akutte og kroniske sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • åreknuter i underekstremiteter;
 • smerte i nakken;
 • hodepine og svimmelhet av uklar etiologi;
 • hyppig synkope og synkope
 • Raynauds syndrom;
 • bindevevssykdommer;
 • tidligere diagnostiserte uregelmessigheter i utviklingen av større fartøyer;
 • hypertensiv sykdom og symptomatisk arteriell hypertensjon.

Diagnose av åreknuter er det hyppigste anvendelsesområdet for rheovasografi

Til tross for all sikkerheten i prosedyren, kan enkelte menneskelige faktorer forstyrre sin rette oppførsel. Det er derfor det er verdt å utsette rheovasografi eller utsette det på en annen dag for å få det mest pålitelige og komplette resultatet av studien.

Hvis det er tvil om det er mulig å delta i prosedyren for rheovasography, bør du konsultere en phlebologist eller kardiolog.

Kontraindikasjoner til reovasografi:

 • tilstanden av alkoholforgiftning;
 • narkotisk forgiftning;
 • feber i flere dager;
 • akutte smittsomme sykdommer;
 • kvalme og oppkast;
 • akutte allergiske reaksjoner på komponenter av funksjonelle prøver;
 • akutt fase av schizotypisk lidelse;
 • Manisk fase av en tofaset personlighetsforstyrrelse;
 • skriftlig dokumentert avslag på å utføre prosedyren.

Hvordan forberede deg på undersøkelsen

Ingen spesielle anbefalinger for forberedelsen til undersøkelsen må ikke overholdes. Du trenger ikke å følge en streng diett, rense tarmene med enemas eller utføre andre ubehagelige manipulasjoner. En av de betydelige fordelene ved rheovasography er dens enkelhet. Men hvis du ikke følger flere enkle regler, er det en mulighet for et mindre brudd eller til og med en betydelig forvrengning av undersøkelsesresultatene.

Den menneskelige faktoren kan forvride resultatet av rheovasography

Hvilke regler bør observeres før rheovasography:

 • Prøv å ikke oppleve alvorlige belastninger dagen før prosedyren;
 • sove minst åtte timer om dagen;
 • to dager før studien ikke bruke Cardiac og legemidler som påvirker tilstanden i karveggen (hvis du ikke kan stoppe narkotika for helseindikatorer, kan du trygt hoppe over dette trinnet);
 • røyk ikke tre timer før prosedyren;
 • Ikke spis sterke alkoholholdige drikker dagen før undersøkelsen;
 • Ti minutter før begynnelsen av rheovasography, slapp av maksimalt kroppens muskler;
 • Ikke ta med telefonen, spilleren eller nettbrettet til kontoret din.

Fremgangsmåte for gjennomføring

Før prosedyren starter, vil legen og sykepleieren undersøke pasienten for tilstedeværelse av fremmede irriterende stimuli. Deretter plasseres sensorer (elektroder) på undersøkelsesområdet (hode, nakke, øvre eller nedre ekstremiteter) som er forbundet med tynne ledninger til hovedapparatet som er plassert i umiddelbar nærhet av pasientens hode. Pasienten sitter komfortabelt i en lenestol eller passer på sofaen.

Studien av cerebral blodstrøm utføres vanligvis i pasientens sittestilling

Video: rheovasography teknikk

Funksjonell prøvetaking i rheovasography

Spesielle tester brukes til å bestemme arten av patologien (forstyrrelse av fartøyets struktur eller funksjon). Det bør bemerkes at nitroglycerintest har noen kontraindikasjoner: gravide og små barn bør avstå fra slik forskning. Det samme kan sies om personer med allergi mot nitroglyserin.

Kald prøve

Ofte er slik testing brukt til å studere tilstanden til hendene og for diagnosen Raynauds sykdom. Før begynnelsen av prøven tas det første kontrollrheovasogrammet. Deretter går fingrene på begge øvre ekstremiteter ned i iskallet i ett minutt. 2 minutter senere, et andre rheovasogram er tatt, 7 og 12 minutter senere, den tredje og fjerde.

Endring i fargen på huden med Raynauds sykdom er observert ganske ofte

Raynauds sykdom er en hypertrofisk respons av blodårer til en kald prøve, som er forbundet med brudd på funksjonell integritet.

Prøven kan kalles positiv hvis det i sammenligning med kontrollrheovasogrammet viser en betydelig reduksjon i alle indeksene med sin sakte (opptil 40 minutter) gjenoppretting til startnivået. En test anses negativ, hvor verdiene av indeksene returnerer til startverdiene etter 10 minutter.

Eksempel på nitroglyserin

Etter å ha fjernet kontrollrheovasogrammet, blir pasienten bedt om å legge under tungen og oppløse nitroglycerinpillen.

Det er nødvendig å sakte oppløsningen av legemidlet under tungen. Ikke svelg eller knekk en pille umiddelbart: det vil ikke forårsake riktig effekt og kan føre til en kraftig nedgang i vaskulær tone.

Nitroglycerintabletter brukes til å slappe av i vaskulærveggen

Når den elastiske indeksen øker med mer enn en tiendedel, blir endringene i fartøyene kalt funksjonelle, og resultatet av testen anses å være positiv.

Et negativt resultat indikerer stenose som årsaken til brudd på patenten.

Mulige negative konsekvenser og komplikasjoner

Som noen diagnostisk prosedyre har rheovasografi noen ubehagelige konsekvenser. I dag er muligheten for forekomsten deres nærmest minimert. Utseendet på komplikasjoner skyldes ikke spesifikke studier, men til den individuelle hyperreaktiviteten og overfølsomheten til en enkelt organisme. Det er også nødvendig å konsultere din behandlende lege og ta hensyn til alle mulige kontraindikasjoner til denne undersøkelsen. Hvis det er tvil, anbefales det å utsette prosedyren for en ubestemt tid.

Personer med økt spenning i nervesystemet som reagerer negativt på enhver medisinsk inngrep, anbefales det å ta en beroligende pille rett før prosedyren. Dette vil legge til rette for doktors arbeid og oppfatningen av studien av pasienten.

 • anafylaktisk sjokk;
 • ødem quincke og urticaria;
 • kløe og skalering av huden;
 • hyperreaktivitet som svar på funksjonelle tester;
 • kompresjon av vev og dannelse av et hematom
 • kramper og spasmer.

Hvis det oppstår ubehagelige eller merkelige opplevelser, bør legen informeres omgående. Prosedyren vil bli avbrutt. Etter at årsaken til dårlig helse er endelig eliminert, vil det være mulig å gå tilbake til studien.

Rheovasography er helt sikker prosedyre, noe som ikke gir alvorlig helsefare: under utførelsen brukes ingen stråling, felt eller impulser.

Rheovasography utføres av små barn og gravide eller ammende kvinner. Dette viser igjen det faktum at prosedyren ikke forstyrrer arbeidet i menneskekroppen.

Hvordan dechifreres resultatene av en undersøkelse

Rheovasogrammet som er oppnådd i studien av en helt sunn person som ikke lider av vaskulær patologi, har form av vanlige grafer. Hver graf inneholder spesielle buler som danner en kompleks forbindelse. De er delt inn i hoved (største) og sekundære (mer, men mindre amplitude). Høyden på de store tennene er 9 til 13 mm, og bredden eller varigheten er 1/4 sekund. Den nedadgående delen representerer graden av dilatasjon av vaskulærmuren på grunn av blodpåfylling, og stigende en tilsvarer vaskulær sammentrekning. Når patologien til den arterielle blodstrømmen dannes, kan en signifikant reduksjon i hovedtandens størrelse, en økning i lengden og forsvinden av de sekundære segene ses på grafen.

Dekoding av diagrammene er kun utført av spesialister

For å oppnå pålitelige resultater er det også nødvendig å ta hensyn til visse statiske og dynamiske verdier oppnådd i måling:

 1. Elasticitetsindeksen (IE). Med hjelpen kan du avgjøre i hvilken tilstand vaskulasjonen er. Normen er 0,4. Indikatoren er mye lavere enn normen, noe som indikerer alvorlige brudd i sirkulasjonen, på grunn av hvilket visse organer og vev ikke har nok ernæring.
 2. Perifer motstand (IPS). Denne indikatoren reflekterer karakteren av sirkulasjonen i mikrocirkulatorisk sengen, som er representert av kapillærer, arterioler og årer. Ikke glem at det er takket være mikrosirkulasjonen at næring av spesielt komplekse deler av kroppen vår (syn og hørselsorganer, hjernestoff) oppstår. Normen er fra 0,2 til 0,45. Når motstanden senker, forstyrres metabolske prosesser i celler.
 3. Verdien av utløpet (BO). Det karakteriserer tilstanden til den venøse sengen. Normalt er verdien 0,5. Nedgang i indikatoren indikerer at det ikke er riktig bruk av forfallsprodukter fra kroppen.

I forbindelse med dette kan ulike typer blodstrømforstyrrelser skille seg ut:

 1. Adaptiv type. Karakterisert av en liten nedgang i elastisk indeks og perifer motstand. Det er nesten asymptomatisk: pasienten kan bare bli plaget av tinning ved fingertuppene.
 2. Dårlig tilpasset type. Vesentlig reduksjon i alle indekser. Klinisk - hyppig svimmelhet og svimmelhet, nummenhet i lemmer og kramper.
 3. Ikke-tilpasset type. Alle indekser er redusert, alvorlige brudd på indre organer: syn i syn, økt risiko for hjerneslag og trombose, det er mulig å danne ulcerative abscesser på huden i øvre og nedre ekstremiteter.

Les Mer Om Fartøyene