Kardiovaskulær dystoni: symptomer og behandling

Dysfunksjon i hjertet og forekomsten av smerte i brystpasientene skyldes hjertesykdommer. Men ofte i grunnlaget for slike klager ligger endringer i det vegetative systemets arbeid. Av sykdommene knyttet til dens forstyrrede funksjon, blir kardiovaskulær dystoni ofte diagnostisert. Dette er et ganske vanlig symptomkompleks, som i moderne medisin har fått flere navn. Blant dem - neurokirkulatorisk, vegetovaskulær dystoni (VSD), kardiovaskulært syndrom. Så vurder egenskapene til sykdommen. Som et resultat av hvilken det oppstår og hvordan man skal håndtere det?

Beskrivelse av patologi

Hjertet oppfattes av de fleste som en selvstendig kropp som fungerer autonomt. Dette er en misforståelse. Hjertets arbeid, dets ventiler og ventrikler sender helt til det autonome nervesystemet. Den styrer hovedpumpen gjennom nerveender.

Hjertets funksjon styres av to divisjoner: parasympatisk og sympatisk. I en sunn person jobber de sammen. Men hvis disharmoni oppstår i deres funksjon, begynner slike avdelinger å "konkurrere" i kontroll over hjertet. Som et resultat oppstår en kardiovaskulær dystoni hos en person.

Som regel begynner patologi med en forstyrrelse i aktiviteten til det vegetative systemet under påvirkning av stress.

Ofte er sykdommen funnet i barndommen. Foreldre bekymret for smertefulle asthenic barnets synspunkter, og noen ganger er det forsinket utvikling, spekulere om tilstedeværelse av alvorlig hjertesykdom og søke legehjelp. I ungdomsårene, er forløpet av sykdommen forverres på grunn av endring av en organisme, utløst av hormonelle "storm", en meget negativ innvirkning på sykdommen. I denne alderen kan hyperfunksjoner av det endokrine systemet legges til hoved symptomatologien.

Dysfunksjon av det vegetative systemet er preget av mangel på oksygen, et brudd på blodsirkulasjonen. Slike fenomener fører til ubalanse i indre organers funksjon. Den aller første lider av blodkar og hjerte. Det er en svekkelse av menneskets indre krefter.

Kardiovaskulær dystoni er ikke livstruende. Men denne patologien skaper gunstige forhold for utvikling av en rekke sykdommer, blant annet:

 • gastritt, sår;
 • hjertets iskemi
 • kronisk hypertensjon;
 • hjertesvikt;
 • bakteriell endokarditt;
 • bronkial astma.

Folk i alle aldre er i fare. Statistikk bekrefter imidlertid at de er mest utsatt for patologi:

 • barn;
 • tenåringer;
 • kvinner under 50 år.

Varianter av VSD

Det autonome nervesystemet ligger i hjernen og ryggmargen. Dette er en viktig del av kroppen, da den koordinerer funksjonen til alle organer, kjertler, blodkar.

 • trykk;
 • kroppstemperatur;
 • sammentrekning av hjertet;
 • volum og sammensetning av det intercellulære fluidum;
 • metabolske prosesser;
 • blodstrøm;
 • følelse av metning, sult, tørst;
 • nyrearbeid;
 • aktivitet av svettekjertler;
 • muskel tone i organer.

Ikke overraskende gir enhver feil i et slikt system en rekke forskjellige symptomer.

Inntil i dag har det ikke vært en enkelt klassifisering av VSD. Med hensyn til sykdommens særegenheter skiller legene imidlertid visse varianter av slik patologi som vegetativ-vaskulær dystoni.

Typer av sykdommer som preger IRR:

 1. Permanent skjema. Forløpet av sykdommen er ikke ledsaget av skarpe endringer i den menneskelige tilstanden.
 2. Paroksysmal (paroksysmal). Pasienten har kriser eller panikkanfall. Mellom slike angrep sviker sykdommen ikke seg selv.
 3. Blandet form. Pasienten har en kombinasjon av paroksysmale og permanente typer.
 4. Latent (skjult). VSD i lang tid kan ikke vise seg selv. Men noen provoserende faktor (sykdom, tretthet, stress) fører til utseendet av symptomer på patologi.

En klassifisering i kardiovaskulære sykdommer er ganske vanlig i medisin. Ifølge henne er følgende typer skilt:

 1. Vaskulær dystoni ved hypotonisk type. Patologi er ledsaget av svært lavt blodtrykk. Indikatorene kan senkes til et merke på 90/45 mm Hg. Art. Pasienten har svakhet, tretthet, tretthet. En slik person står overfor kvalme, dyspné, overdreven svette. Ofte har han en svak.
 2. Vaskulærdystoni i henhold til hypertonisk type. I dette tilfellet har pasienten høyt blodtrykk og når til og med 175/95 mm Hg. Art. Pasientens hjertefrekvens øker, kulderystelser oppstår, en følelse av plutselig opphisselse. Hyppige panikkanfall forekommer. I dette tilfellet stiger trykket ikke bare som følge av følelsesmessig stress. Høye priser kan observeres selv i ro.
 3. Vegeta-vaskulær dystoni av hjerte type. Denne typen patologi er ikke avhengig av press. Det er bestemt av hjerteslagsforstyrrelser. Pasienten kan senke rytmen eller bli hyppigere. En karakteristisk symptomatologi for denne typen er følelsen av uregelmessigheter i hjertets funksjon og dets fading. Patologi er ledsaget av smertefull ubehag i brystbenet.
 4. Den blandede typen. I dette tilfellet kombinerer patologi flere tegn og symptomer som karakteriserer ulike typer sykdommer.

Årsaker til sykdommen

Hvorfor er det kardiovaskulær-vaskulær dystoni? Årsakene til at systemnedbrudd er mange.

Legene nevner følgende faktorer som forårsaker hjerte dystoni:

 1. Arvelig faktor. Dette er hovedårsaken til utviklingen av patologi.
 2. Hormonale lidelser. I dette tilfellet er det en toveiskommunikasjon. Hormonal svikt kan bli en kilde til dystoni. Men hos noen pasienter er det et invers mønster. Funksjonsforstyrrelser i det vegetative systemet fører til hormonell ubalanse.
 3. Graviditetens patologi. Ulike forstyrrelser, som fostertrauma, føtale hypoksi, kan ligge til grund for utviklingen av nevrokirkulatorisk dystoni hos et barn.

I tillegg til de ovennevnte årsakene kan patologi fremkalles av følgende faktorer:

 • psyko-statisk tilstand
 • led craniocerebral traumer, neuroinfections;
 • patologi av det endokrine systemet;
 • psyko-traumatiske situasjoner i teamet, familien, på jobb;
 • klimaendringer;
 • stress, provosert av en endring i situasjonen;
 • ryggsmerter;
 • diabetes mellitus;
 • mitokondriale patologier.

Karakteristiske symptomer

Tegnene på kardiovaskulær dystoni er mangesidig. Vi snakker om et bredt spekter av symptomer. Samtidig kan pasienten ikke alltid si nøyaktig hva som plager ham, men i historien til anamnesen gjør han mange klager. Som regel er en person forstyrret av en rekke smerter og ganske ubehagelige opplevelser.

Spesiell oppmerksomhet bør gis til følgende hvis kardiovaskulær dystoni er mistenkt, symptomer:

 1. Smerte i hjertet av hjertet. Det kan være søm, vondt. Dens varighet er forskjellig. Noen pasienter opplever øyeblikkelig "piercing". Andre har en monotont ubehag, som kan vare i flere timer, noen ganger dager. Det er et ubehagelig symptom etter overarbeid, spenning, bruk av alkohol. Ofte reagerer pasienten på værendringer. Smerte er vanligvis ledsaget av hjertebank, nedsatt humør, en følelse av angst. Trykket kan øke. Intensiv paroksysmal smerte ledsages av en følelse av frykt. Ofte forårsaker det en følelse av mangel på luft, en intern tremor. Pasienten har økt svette. Bruk av stoffet "Nitroglycerin" smerte eliminerer ikke.
 2. Overfladisk rask pusting. Noen pasienter opplever en følelse av manglende inspirasjon. Noen ganger føler en person en "klump" i halsen. Slike mennesker kan ikke være i et tett rom. De føler behovet for å åpne et vindu. Disse er ganske typiske tegn på at kardiovaskulær dystoni kan manifestere seg. Symptomer som følger denne tilstanden: Svimmelhet, en følelse av angst, en frykt for kvelning. Men noen ganger kan disse tegnene indikere hjerte- eller respiratorisk svikt.
 3. Hjertebanken. Noen pasienter klager over økt funksjon av hovedorganet, "pumpen". Personen føler pulsering av fartøyene i hodet, halsen. Denne symptomatologien er karakteristisk for perioder med spenning eller stress. Noen ganger oppstår en følelse av intens hjerterytme om natten. Dette fører til oppvåkingen av pasienten. Denne tilstanden kan utløses av alkoholinntak, spenning, fysisk aktivitet.
 4. Asthenisk syndrom. Pasienter klager over redusert ytelse, økt tretthet. Slike personer har en følelse av kronisk svakhet.
 5. Perifere sykdommer. Hodepine er uhyggelig. Ofte før øynene flyr. Pasienten klager over svimmelhet og kalde ekstremiteter.
 6. Trykkvariasjoner. Det kan være en nedgang og en økning. Høye indikatorer er som regel kortvarige.
 7. Endring i kroppstemperatur. Noen pasienter kan legge merke til avvik fra normen. Kroppstemperaturen stiger til 37,2-37,5 C. Termometeret i venstre og høyre armhuler vil være annerledes. I tillegg er lemmer (armer, ben) ofte kalde.
 8. Vegetative kriser. De manifesterer seg ved kulderystelser, skjelving, svette, uforklarlig frykt, svimmelhet, en følelse av mangel på luft. Slike fenomener oppstår ofte om natten. Deres varighet kan variere fra 20 minutter til 3 timer. De ende opp oftere med en løs avføring eller rikelig vannlating. En ubehagelig tilstand går alene eller ved hjelp av medisiner (beta-adrenoblokere, beroligende midler).

Patologi hos ungdom

En ubehagelig sykdom blir ofte observert hos barn. De første symptomene er merkbare fra tidlig barndom. Barn, som er diagnostisert med kardiovaskulær dystoni, blir ofte syk, er lunefull, konflikt. De tolererer ikke intellektuelle, fysiske, følelsesmessige belastninger. Disse barna har skarpe humørsvingninger.

Kardiovaskulær dystoni hos ungdom krever spesiell oppmerksomhet og rettidig behandling. Symptomer på patologi kan ikke skrives ut for alder. Uavhengig vil de ikke passere.

Oppmerksomhet krever følgende funksjoner:

 • barnet svetter voldsomt;
 • ungdommen er følelsesmessig ustabil;
 • han rødmer lett eller blir blek
 • Tenåringer opplever ofte varme blink og trykkprang.

En slik symptomatologi karakteriserer ofte lidelser i det vegetative systemet. For å lindre tilstanden til en tenåring, er det presserende å treffe tiltak.

Diagnose av sykdommen

Først oppsamlet anamnese. Hvis pasienten har karakteristiske tegn, mistenker legen nærværet av kardiovaskulær dystoni. Som regel blir følgende symptomer tatt i betraktning:

 1. Alvorlig svette I dette tilfellet har pasienten kalde ekstremiteter.
 2. Hjertet hjertesykdommer som følge av overexcitation. Føler seg svakt i beina, rister hendene. Dårlig helse fremkaller obsessive tanker om døden og økt bekymring for helse.

Imidlertid kan diagnosen kun skje etter undersøkelsen. De begynner å studere kroppen fra organer og systemer som forstyrrer pasienten.

For diagnose bruk:

 • tester av urin, blod;
 • et elektrokardiogram;
 • elektroencefalografi;
 • ekkokardiogram;
 • echoencephalography;
 • Ultralyd av nyrer, hjerte.

I tillegg undersøkes organene i fordøyelseskanalen, luftveiene, skjoldbruskkjertelen, binyrene.

Hvis den komplekse diagnosen ikke har bekreftet tilstedeværelsen av patologiske forandringer i kroppens funksjon, er sykdommen bekreftet

Metoder for å kjempe med patologi

Hvordan behandle kardiovaskulær dystoni? Kampen mot patologi er kompleks. Først av alt vil legen anbefale å endre livsstilen din.

Enkle regler kan raskt forbedre pasientens tilstand, lette symptomene, øke vitaliteten. Med slik patologi som kardiovaskulær dystoni er symptomene og behandlingen nært forbundet. Derfor vil legen stoppe på de anbefalingene som vil redusere intensiteten av manifestasjoner av patologi.

Legene anbefales å følge følgende regler:

 • overholdelse av den daglige rutinen;
 • daglig styrketrening, tilstrekkelig hjerteoperasjon;
 • natt søvn - minst 8 timer;
 • å nekte fra alkohol, tobakk;
 • drikkeregime - ikke mindre enn 2 liter væske per dag;
 • balansere ernæring;
 • alltid gå i minst 30 minutter i frisk luft;
 • unngå emosjonell overstyring;
 • restriksjon av salt for hypertensive pasienter (6 g per dag);
 • redusere mulig forbruk av kaffe, sterk te;
 • hypotoniske legemidler for å begrense inntaket av sporstoffer: natrium, kalium, jod;
 • daglig praksis herding av kroppen: dousing med vann, kontrast dusj;
 • drikke urte dekokser, te som har en beroligende effekt.

I tillegg til de ovennevnte anbefalingene, vil legen foreskrive en spesiell medisinering. Han vil i detalj fortelle pasienten hvordan å kurere hjerte-dystoni.

Pasienten foreskrives ofte fysioterapi. De mest populære metodene er:

 • ozon;
 • akupunktur;
 • massasje;
 • elektroforese med sedativer
 • sirkulær dusj.

Slike kurs anbefales å holdes to ganger i året.

medisinering

Utnevnelsen av visse rusmidler vil betydelig lindre symptomene, noe som provoserer hjerte-dystoni. Behandlingen skal bare foreskrives av en lege og kontrolleres nøye.

Følgende medisiner er inkludert i medisinering:

 1. Sedativa. En god effekt har medisinske infusjoner. Pasienten er anbefalt valerian, urt Leonurus.
 2. Beroligende midler. Slike rusmidler eliminerer følelsen av frykt, angst, følelsesmessig spenning. De mest effektive medikamenter er "elenium", "Napoton", "Sibazon", "i" "Diazepam", "hlozepida", "Seduxen", "Fenozepam", "tazepam", "Nozepam", "Oxazepam", "Grandaxinum ". Imidlertid bør slike legemidler forbrukes bare som foreskrevet av legen, og i dosene som vil bli foreskrevet. Det skal huskes at beroligende midler ikke vil gi stor nytte. Overdose av dem kan gjøre en person passiv, uninformativ.
 3. Kombinert medisin. Pasienten kan foreskrives medikamenter Bellaspon, Belloid. Disse medisinene er originale "proof-readers". De er i stand til å normalisere funksjonen av det vegetative systemet. Imidlertid er disse stoffene kontraindisert i glaukom, cerebral aterosklerose, graviditet.
 4. antidepressiva. Nødvendig medisinering og dosering velges for hver pasient individuelt. Konsekvensene av feil behandling kan være ganske deprimerende. Valget av stoffet avhenger av kurs og type depresjon. Innrømmer å stoppe ubehagelig tilstand av følgende medisiner: "Triptizol", "imipramin", "teralen", "Azafen", "Melipraminum" "Cipramil", "Prozac", "Pirazidol", "Reksetin".
 5. Nootropics. Disse medisinene forbedrer blodtilførselen til hjernen, aktiverer intellektuell aktivitet, gjenoppretter minne. Effektive midler er "Nootropil", "Pyracetam", "Pantokaltsin", "Pikamilon", "Fentropil".
 6. Tserebroangiokorrektory. Disse stoffene normaliserer blodsirkulasjonen. De er foreskrevet for cervical osteochondrosis, svimmelhet, hodepine. Følgende medisiner er etterspurt i behandlingen: Cavinton, Vinpocetine, Cinnarizine, Stugeron, Instenon Fort.
 7. Betablokkere. De tillater å redusere den økte aktiviteten til sympathoadrenalsystemet. Oftest brukte rusmidler som Anaprilin, Obzidan, Inderal.

Imidlertid bør det bli tilbakekalt igjen: Hvordan behandle kardiovaskulær dystoni, bare behandlingslegen vil fortelle. Det er ikke nødvendig å gjennomføre uavhengige forsøk på å bekjempe patologi.

Folk oppskrifter

Det er nødvendig å nærme seg kampen mot slike patologier som vaskulær dystoni. Behandling med folkemidlene kan gi gode resultater. Men vær sikker på før du bruker denne terapien, sjekk med legen.

Pasienter anbefales følgende oppskrifter:

 1. Det er nødvendig å klemme fersk juice fra løk. Det trenger 1 glass. Til det er det nødvendig å legge til samme mengde honning. Alt er grundig blandet. Til slike ingredienser legger du til 1 sitron, malt i kjøttkvern. Tilberedt formel tas tre ganger daglig i 1 time før du spiser. Dosering - 1 dess. skjeen. Sammensetningen må oppbevares i lukket form i kjøleskapet. Behandlingsforløpet fortsetter til stoffet er over.
 2. Det er nødvendig å male 5 hode hvitløk. Til dem, legg til juice hentet fra 5 sitroner, og ett glass honning. Blandingen bør infunderes i 7 dager. Dette middelet brukes til 1 ts i 2 måneder på tom mage.
 3. Du trenger 200 g tørkede aprikoser, rosiner (pitted), tørket fiken. I tillegg må du fylle opp på 25 valnøttkjerner. Kryss og bland alle ingrediensene. Den resulterende blanding blir tatt ved 1 ss. skje en gang om dagen. Denne sammensetningen skal vaskes med et glass kefir. Behandlingen varer 1 måned. Etter en pause på 1 uke kan terapi gjentas.

Nå vet du hva en person blir behandlet for kardiovaskulær dystoni. Men det er viktig at slik behandling kontrolleres av legen.

konklusjon

Det er viktig å innse at utelukkende kompleks terapi vil gi pasienten lindring med en sykdom som kardiovaskulær dystoni. Behandling vil bare være effektiv dersom en person blir kvitt dårlige vaner og begynner å lede en sunn livsstil.

Kardiovaskulær dystoni og dens behandling

Kardiovaskulær dystoni har flere navn: vegetativ-vaskulær eller neurokirkulatorisk dystoni, vegetativ neurose, psyko-vegetativ syndrom. Dette er et kompleks av symptomer og kliniske manifestasjoner som oppstår som følge av forstyrrelser i arbeidet til de sentrale eller perifere avdelinger i ANS. Dette kan påvirke alle organer og systemer, men oftest kardiovaskulære. Manifestasjoner av sykdommen, som regel, påvirker hele kroppen. Dette skyldes brudd på blodsirkulasjonen og mangel på oksygen, som følge av at det er en feil i arbeidet med ulike indre organer.

Kardiovaskulær dystoni betraktes ikke som en uavhengig sykdom. I kombinasjon med andre faktorer kan det påvirke forekomsten, utviklingen og fremdriften av visse sykdommer, inkludert bronkial astma, hypertensjon, magesår, iskemi og andre. Alle av dem forverrer i sin tur vegetative lidelser.

Vegetovaskulær dystoni kan utvikles i alle aldre, men er vanlig hos ungdom og personer under 45 år. Kvinner lider tre ganger oftere enn menn.

Med kardiovaskulær dystoni er det som regel ingen livstruende forstyrrelser i kroppens funksjon. Under eksacerbasjoner kan ytelsen bli redusert og til og med helt tapt.

årsaker

En av årsakene til utviklingen av vegetativ neurose anses å være den genetisk bestemte lave stabiliteten til kardiovaskulærsystemet til irritasjoner fra utsiden. VSD oppstår med stress og i strid med evnen til å kontrollere følelsesmessig tilstand. Det er også mer alvorlige grunner for utseendet, blant annet:

 • endokrine sykdommer, inkludert diabetes mellitus;
 • autonom dysfunksjon av hjertet;
 • ryggsmerter;
 • mitokondrie sykdommer.

Allokere faktorer som fremkaller manifestasjonen av en allerede eksisterende autonom dysfunksjon:

 1. En viktig rolle i utviklingen er spilt av traumatiske påvirkninger. Dette er konfliktsituasjoner i team og familie.
 2. Stress forårsaket av endring i situasjonen.
 3. Hormonal ubalanse.
 4. Pathology of pregnancy, traumer ved fødselen kan forårsake hjerte dystoni hos barn.
 5. Temperament og psykomotional tilstand.
 6. Craniocerebral trauma og nevroinfeksjoner.
 7. Endring av klimasone.

symptomer

I vegetovaskulær dystoni er det mange manifestasjoner som ligner tegn på ulike sykdommer, men med VSD er de til stede på en gang. Patienter har som regel mange klager og beskriver tydelig deres følelser, mens objektive manifestasjoner er mindre uttalt. De vanligste symptomene er:

 • Konstant tretthet, som blir kronisk.
 • Svakhet og sløvhet.
 • Minnehemming, redusert effektivitet.
 • Svimmelhet, hodepine.
 • Økt eller redusert blodtrykk.
 • Mangel på luft, en følelse av koma i halsen.
 • Vedvarende døsighet eller søvnløshet.
 • Følelse av kuldegysninger eller omvendt, varme.
 • Kalde hender og føtter.
 • Cardialgia (smerte i hjertet).
 • Forstyrrelser i hjertets arbeid, hjertebanken.
 • Smerter i magen, abnormiteter i fordøyelseskanalen.
 • Apati, en tilbøyelighet til depresjon.
 • Irritability, tearfulness, dårlig humør, frykt.
 • Tap av appetitt.
 • Svimlende tilstander.

behandling

Med VSD-kompleks behandling er nødvendig. En viktig rolle blir spilt ved å observere dagens regime. En korreksjon av ernæring kreves, og ulike medisinske prosedyrer og medisiner kan foreskrives.

diett

Maten skal være balansert. I dette tilfellet er det nødvendig å utelukke fra dietten eller begrense sterkt, skarpe, røyke retter. Det anbefales å spise salater og drikke juice fra frisk frukt og grønnsaker. Du bør spise mer mat som er rik på kalium. Te og kaffe bør helst erstattes med infusjoner av medisinske urter, som kan kjøpes på apoteket eller anskaffes selvstendig. Den andre veien er også bra fordi turer i skogen har en gunstig effekt på en person som lider av kardiovaskulær dystoni.

Dagregimet

Mangel på søvn og overbelastning i hjerte dystoni er ikke tillatt. Søvn må være minst åtte timer om dagen. For bedre å sovne, kan du lage daglige kveldsturer, drikke varm melk om natten med honning, ta et varmt bad med valerian.

Fysisk belastning

Med denne patologien er en stillesittende livsstil svært uønsket, så moderat trening er nødvendig. Skolebarn, som regel, er unntatt fra vanlig leksjon i undervisning, mens barnet er engasjert i en spesiell gruppe. I gymnastikk styres pusting og hjertearbeidet.

Medisinske metoder

Behandling bør velges av lege. Å normalisere arbeidet til VNS utpeke medisiner og ulike prosedyrer.

Fra medisiner vises plante beroligende midler og antidepressiva. De roer og sliter med søvnløshet. I noen tilfeller foreskrive behandling med syntetiske stoffer, som bør tas under tilsyn av en lege under en spesialordning. Midler som reduserer eller øker presset, bør være full, med stor forsiktighet.

Av prosedyrene godt etablert seg akupunktur. Fysioterapeutisk behandling er effektiv, for eksempel elektroforese med valerian eller brom, elektroslip. Hjelper med å forbedre tilstanden til den sirkulære dusjen.

outlook

Med VSD er prognosen god. Imidlertid forblir sykdommen hos personen oftest for alltid. I noen tilfeller er det ingen symptomer, og det får seg til å føle seg sjeldne tilbakefall, men det skjer at det plager hele tiden. Sjelden, med alderen og i nærvær av uønskede faktorer, kan sykdommen ha forskjellige konsekvenser:

 • arteriell hypertensjon;
 • hjertesvikt;
 • arytmi;
 • bakteriell endokarditt (hvis det er prolaps).

Fullstendig kur er mulig i barndommen. Selvbehandling er ofte forbundet med hormonell omorganisering, for eksempel med ungdomsår. Vegetative lidelser kan plage kvinner under graviditet, og etter fødselen manifesterer sykdommen seg ikke lenger.

forebygging

De som lider av vegetoneurose bør huske at det viktigste for dem er en sunn livsstil. Symptomene på sykdommen vil ikke bry seg hvis du følger enkle anbefalinger:

 1. Nok til å sove.
 2. Ikke overexert deg fysisk og mentalt.
 3. Lær å motstå stress.
 4. Å delta i utdanning.
 5. Utfør medisiner og følg legenes råd.

Kardiovaskulær dystoni: tegn og behandling

Etiologi av kardiovaskulær dystoni

Blant de viktigste årsakene til dette bruddet er følgende:

 • arvelig predisposition;
 • hormonelle feil;
 • mangel på mosjon,
 • Tilstedeværelse av fokale infeksjoner;
 • endokrine sykdommer;
 • skade på indre organer;
 • kroniske CNS-sykdommer eller perinatale patologier, ledsaget av cerebrale vaskulære sykdommer, skade på hypothalamus, endringer i væskodynamikk.

Blant årsakene til brudd i arbeidet med kardiovaskulærsystemet bør også noteres VSD. Dette er en patologi forårsaket av en avvik i funksjonen av det perifere autonome nervesystemet. De provokerende faktorene som bidrar til utviklingen er konstante spenninger, fysisk aktivitet og kronisk tretthet, økt meteosensitivitet, alkohol og kaffe misbruk, røyking.

Symptomer på kardiovaskulært syndrom

Nesten 90% av pasientene registrerer kardialgi - smerte i hjertet. Det kan være permanent eller paroksysmal, støyende, i form av brennende eller klemming i hjertet av hjertepunktet. Ofte i kardiovaskulær dystoni registreres slike brudd på hjerterytmen:

 1. Takykardi - akselerasjon av hjerteslag til 150 slag per minutt i hvile. På EKG, som regel, blir sinus typen takykardi registrert, siden den økte automatiteten av sinoatriale knutepunktet er karakteristisk. Årsaken er vanligvis en høy tone i det sympatiske nervesystemet eller lav tone i vagusnerven. Det skal bemerkes at denne lidelsen betydelig reduserer pasientens evne til å jobbe, fordi selv med minimal fysisk aktivitet, når hyppigheten av hjertekontraksjonene for høye priser. I tillegg observeres en økning i blodtrykk samtidig. Hjertets størrelse og toner forblir innenfor det normale området. Samtidige symptomer kan være følelse av varme, feber, parestesi, utseendet av overdreven følsomhet overfor smerte, nevrotiske tilstander, fravær.
 2. Bradykardi - bremse pulsen til 60 slag eller mindre på grunn av økt vagal tone eller redusere sinusknute automatikk. Pasienter registrerer en tendens til å senke blodtrykket, øke størrelsen på hjertet og dempe tonene. På EKG, er sinus bradykardi hovedsakelig detektert, selv om ekstrasystoler også kan registreres. Kardiovaskulære dystoni som oppstår med bradykardi, og er karakterisert ved slike symptomer: smerter i hjertet, svimmelhet, tap av bevissthet, sterk svetting, kulde intoleranse, cyanose av hendene.
 3. Andre typer arytmi. Det kan utvikle ekstrasystoler, paroksysmal takykardi, i alvorlige tilfeller - paroksysmal fibrillasjon av hjertet. Disse arytmier kan skilles fra endringer i hjertehastighet på bakgrunn av den funksjonelle forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen, med myokarditt og refleks forstyrrelser i Osteochondrose.

I noen tilfeller med kardiovaskulær dystoni registreres en høy aktivitet av b1-adrenerge reseptorer. I dette tilfellet dannes det såkalte hyperkinetiske hjertesyndromet. Den er preget av en økning i hjertets minuttvolum og en reduksjon i den totale motstanden til perifere kar.

Behandling av kardiovaskulær dystoni

For å oppnå positive resultater er det nødvendig å behandle sykdommer som kan ha etiologisk betydning (eliminere kroniske fokale infeksjoner, somatiske, endokrine patologier, etc.). I tillegg er det viktig for pasienter å lede en riktig livsstil for å unngå fysisk og psykisk stress.

For smertelindring anbefales det å ta beroligende midler, antidepressiva og nootropiske stoffer (piracetam, diazepam, karbamazepin). God analgesi gir også sublinguale tabletter validol. Noen ganger hjelper applikasjonen av peppergips.

Ofte inkluderer behandlingen neuroleptika, som har en beroligende effekt, undertrykker kroppens respons på ytre stimuli og reduserer den psykomotoriske agitasjonen. Å eliminere patologiske symptomer er også hjulpet av psykoterapi, massasje, akupunktur og vannprosedyrer.

I tilstedeværelse av takykardi foreskriver vanligvis beta-blokkere. De er i stand til å blokkere b1-adrenerge reseptorer, noe som reduserer styrken og frekvensen av hjertesammensetninger, og undertrykker også hjerteledning. Ved bradykardi anbefales bruk av perifer M-holinoblokatorov (atropin eller infusjon av belladonna). Denne gruppen medikamenter har motsatt farmakologisk effekt - akselererer hjerterytmen, styrker dens kontraktilitet, letter atrioventrikulær konduktivitet.

Med rettidig behandling er prognosen for sykdommen gunstig.

Hva er kardiovaskulær dystoni?

Kardiovaskulær dystoni bør forstås som vegetativ vaskulær dystoni (BPD) med uttalte "hjerte" symptomer. Denne diagnosen ble bare brukt i Russland og CIS-landene - det er ikke inkludert i ICD-10 eller til og med tidligere versjoner av den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. For øyeblikket er det kontroversielt og blir stilt spørsmål av mange spesialister. Hva er kardiovaskulær dystoni?

Grovt sett er kardiovaskulær dystoni en kombinasjon av mange symptomer, fremveksten som skyldes ulike faktorer. I de fleste tilfeller er patologiene som har oppstått hos pasienter med denne diagnosen sekundær og utviklet på grunn av en viss sykdom. Denne typen dystoni er nært knyttet til tilstanden til kardiovaskulære og nervesystemene til mennesket.

Dystoni av cerebral fartøy og andre vaskulære systemer

årsaker

I tillegg til kroniske og akutte sykdommer, kan årsaken til hjerte dystoni være:

 • arvelighet;
 • patologisk løpet av graviditeten;
 • hormonelle lidelser;
 • langsiktig stress;
 • hode traumer;
 • ryggsmerter;
 • CNS;
 • beriberi;
 • en skarp forandring i det klimatiske eller tidsmessige beltet;
 • nervøs eller fysisk utmattelse
 • brutale brudd på regimet av dagen, spesielt søvn;

Siden sykdommen er direkte relatert til nervesystemet, kan en persons psykomotional tilstand og til og med hans temperament også spille en rolle. Oftere er kardiovaskulær dystoni syke mennesker trygge, emosjonelle. Ofte er denne sykdommen diagnostisert i ungdomsår, når det er signifikante endringer i hormonell bakgrunn, noe som også provoserer ungdommens emosjonelle ustabilitet.

symptomer

Klinisk bilde av vegetativ - vaskulær dystoni

Kardiovaskulær dystoni er et kompleks av symptomer. Det bør ses som et sett av egenskaper.

Vanligvis går folk til sykehuset når de oppstår:

 • hodepine;
 • endringer i blodtrykk;
 • hjerteslag (normalt bør det ikke følges hvis du ikke hører på det);
 • døsighet eller søvnløshet;
 • smerte i hjertet;
 • økt tretthet.

Dette er de første og mest vanlige symptomene på dystonien i hjertekarene. I mer alvorlige tilfeller blir de sammen med:

 • frysninger;
 • nummenhet i lemmer;
 • følelse av å falle i en liggende stilling;
 • opprørt mage;
 • kvalme, oppkast av nevrologisk natur, ikke relatert til fordøyelse;
 • følelse av varme;
 • panikkanfall;
 • minneverdigelse;
 • visuelle forstyrrelser ("flyr" foran øynene, mørke eller lyse flekker);

Årsaker og typer av vaskulær dystoni

 • depresjon eller apati
 • pusteproblemer
 • hyppig intens smerte i hjertet;
 • forstyrrelser av urinering.

komplikasjoner

Kardiovaskulær dystoni i seg selv er ikke en dødelig eller livstruende sykdom. På grunn av patologens kontrovers og ulike syn på spesialister, kan diagnosen noen ganger ledsages av en feil foreskrevet behandling. Tilstanden til pasienten i dette tilfellet forverres, komplikasjoner er sannsynlig:

 • hypertensjon;
 • arytmi;
 • hjertesvikt;
 • urolithiasis;
 • nevroser;
 • kronisk depresjon.

behandling

Først og fremst bør en pasient med kardiovaskulær dystoni normalisere modusen for arbeid og hvile. Pasienten trenger:

 • En sunn søvn (minst 7-8 timer om dagen);

Kardiovaskulær dystoni - behandling

 • små pauser hvert par timer;
 • går i frisk luft i minst 30 minutter;
 • walking;
 • vannprosedyrer om morgenen og om kvelden;
 • moderat trening.

Noen matvarer kan påvirke nervesystemet, så for å gjenopprette dietten vil det ikke være mindre viktig. Det er nødvendig å begrense eller så langt som mulig helt fjerne fra dietten:

Men naturlig juice, salater fra ferske grønnsaker, meieriprodukter, magert kjøtt og sjømat vil være nyttige.

Medisinering inkluderer vanligvis:

Dystoni av hjertets kar

 • beroligende midler;
 • antidepressiva.

Hvis brudd på blodtrykksnivået observeres, foreskrives passende medisiner.

Ofte er kardiovaskulær dystoni bare en konsekvens av noen patologi. I dette tilfellet vil dystoni-terapi ikke virke til den underliggende sykdommen er herdet.

prognoser

Hvis alle anbefalinger fra den behandlende legen blir fulgt, er prognosen for sykdommens videre forlengelse gunstig. Men dessverre er hjerte dystoni ofte kronisk. I slike tilfeller kan man observere eksacerbasjoner spesielt ofte på vår- eller høstsesongene. Pasienter kan også oppleve meteorologisk avhengighet. Imidlertid er slike anfall lett å stoppe, og konstant overvåking av en lege vil bidra til å forhindre en eksacerbasjon.

forebygging

Tiltak for å forhindre dystoni i hjertet er ikke i det hele tatt komplisert. Etter å ha gjort dem til din vane, vil du bli kvitt risikoen for å utvikle denne ubehagelige sykdommen. For å forebygge en sunn søvn, riktig ernæring, avvisning av dårlige vaner, mulig trening, frisk luft og kontrastdusj om morgenen (for å gi fartøyene tonus).

Kardiale manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni og deres spesifisitet

Hva betyr kardiovaskulær dystoni og hvor å finne den mest komplette informasjonen om det? Mest sannsynlig, her vil det dreie seg om neurokirkulatorisk dystoni (vegetativ-vaskulær dystoni) og andre navn på dette omfattende og utbredt symptomkompleks.

Snarere betyr navnet hjerte type Nevrologisk dystoni (vegetativ-vaskulær dystoni), eksisterende i den gamle klassifikasjonsveiledningen.

Hva betyr denne "mystiske" sykdommen?

Kardiovaskulær dystoni er også et symptomatisk kompleks karakterisert ved et rikt klinisk bilde, når en person ikke kan svare på spørsmålet "hva plager deg", selv om det er mange klager. Det kan være:

 1. Reduksjon eller økning av arteriell trykk;
 2. Skarp forandring i hudfarge;
 3. Angrep av mangel på luft;
 4. Hyppig synkope
 5. Takykardi eller bradykardi;
 6. Hodepine forbundet med meteorologiske forhold (som regel tolererer pasienter ikke endringer i atmosfærisk trykk);
 7. Svimmelhet, spesielt med skarpe sving i hodet;
 8. Brudd på termoregulering, som er spesielt uttalt hos barn under smittsomme prosesser.
 9. Reaksjoner av en psykogen karakter (irritabilitet, spenning, tearfulness, frykt);
 10. Endringer fra mage-tarmkanalen (diaré eller forstoppelse, flatulens, kvalme);
 11. Dyskinesi i galdeveien;
 12. Palpitasjon og dyspné.

Imidlertid vurderer pasientens viktigste symptom hjertesmerter (cardialgia). Det er disse smertene i fravær av åpenbar patologi og indikerer tilstedeværelsen neurokirkulatorisk dystoni ved hypotonisk eller blandet type. I denne forbindelse anbefaler vi å studere mer detaljert materiale om nevrokirkulatorisk dystoni.

Nevrologisk dystoni er etablert på grunnlag av omfattende undersøkelse samlet med involvering av beslektede spesialister:

 • En kardiolog, fra hvilken alt vanligvis begynner;
 • Endokrinolog for utelukkelse av sykdommer knyttet til funksjonen av binyrene, hypothalamus og skjoldbruskkjertelen;
 • Oftalmolog for undersøkelse av tilstanden til fondets fartøy.

Pasienten passerer generelle blod- og urintester, biokjemisk analyse, passerer nødvendige instrumentelle studier (EKG, FCG, ekkokardiografi, rheoencefalografi).

Pasienten må være ultralyd (nyre og hjerte). Noen ganger med ultralyddiagnose av hjertet oppdages mitral ventil prolapse. Det er preget av prolapse (avbøyning) av ventilflikene i venstre ventrikel under sammentrekningen.

Utbruddet av prolapse innebærer ofte arvelighet og funksjonelle funksjoner autonomt nervesystem.

"Headmistress" av alle organer

Vanligvis anser vi hjertet for å være en uavhengig "motor" som sikrer menneskeliv. Imidlertid er arbeidet i hjertemusklene og ventilapparatet helt underordnet aktiviteten autonomt nervesystem, det vil si, du kan si "som hun vil, så det vil være" fordi denne VNS innervates hjertet. Kontroll av implementeringen ved hjelp av to avdelinger: sympatisk og parasympatisk, hvem skal "følge" kroppens tilstand, men "vennskap" virker ofte ikke og en "konkurranse" starter, hvor alle prøver å være de første og undertrykke den andre. Som et resultat av denne ukoordinert oppførsel skjer kardiovaskulær dystoni som ICD 10 (International Classification of Diseases) kvalifiserer som Nevrologisk astheni eller autonom dystoni-syndrom.

En slik patologi er diagnostisert selv i barndommen, fordi de merker symptomene på en uforståelig sykdom, tar bekymrede foreldre alvorlige hjertesykdommer og starter en aktiv undersøkelse.

Egenskaper av strømmen hos barn er i langsom fysisk utvikling, de ser syke ut. Forkjølelsen kjører med høy temperatur, etter høsten, følger en lang subfebril tilstand.

Pubertalet for barnet er alltid vanskelig. Omorganisering av kroppen, en forandring i hormonbakgrunnen forverrer løpet av hjerte dystoni hos ungdom, det kliniske bildet er mettet med flere symptomer assosiert med den kraftige funksjonen i det endokrine systemet. Ofte manifestasjonen av neurokirkulatorisk dystoni i denne alderen, tar pasientene selv og foreldrene til tegn på en annen sykdom, noe som er naturlig, med tanke på reduksjonen i effektivitet, skolens ytelse og spredt oppmerksomhet. Imidlertid er disse og andre symptomer (plager, svette, hjertebank) vanlige fenomener for neurokirkulatorisk dystoni av ungdomsårene.

Hvor er årsaken skjult?

Familiens aspekt er til stede i de fleste menneskelige sykdommer. Vegetative forstyrrelser dette gjelder for det første, derfor En av hovedårsakene til hjerte dystoni er arvelig faktor. I tillegg kan forutsetningene for funksjonsfeil i det autonome nervesystemet være:

 1. Hormonale lidelser (i dette tilfellet er forholdet bilateralt: hormonell status kan være årsaken til dystoni, og funksjonell svikt i det autonome nervesystemet kan forårsake hormonell ubalanse);
 2. Pathology of pregnancy, føtale hypoksi, fødselstrauma gir ofte neurokirkulatorisk dystoni hos barn etterpå;
 3. Psykoterapeutisk tilstand og temperament;
 4. Psykotraumatiske situasjoner i familien og i barnas lag;
 5. Utsatt neuroinfections og craniocerebral trauma;
 6. Stress forbundet med en endring i situasjonen;
 7. Endring av klimasone.

Hva kan du forvente av hjerte dystoni?

Nevrologisk dystoni er en sykdom for livet, den kan lekke (latent), det kan gi sjeldne tilbakefall, og kan plage hele tiden. Det bør tas i betraktning at SSD på grunn av ugunstige situasjoner eller med alder kan ha visse konsekvenser:

 • I nærvær av prolapse i sjeldne tilfeller kan bakteriell endokarditt utvikles;
 • Krenkelse av hjerterytmen;
 • Utvikling av hjertesvikt;
 • Arteriell hypertensjon.

Men komplikasjoner med dette skjemaet neurokirkulatorisk dystoni Det er ekstremt sjeldent, og generelt, gunstig prognose. Saker av "selvhelbredende" finner også sted i denne patologien. Den samme ungdomsåren kan være et vendepunkt, for det er ikke for ingenting at du ofte kan høre at "barnet har vokst opp sykdommen."

En lignende situasjon oppstår under graviditet og etter fødsel. I løpet av barnets svangerskap blir dystoniske sykdommer akutte og smertefulle, men etter fødselen glemmer mange kvinner sykdommen.

Hormonell reorganisering i slike tilfeller spiller en avgjørende rolle.

Behandling og behandling

Før behandlingen blir utnevnt, bør kriteriene defineres: hva kan, hva som ikke kan, hvordan man spiser og hvordan man skal organisere arbeid og fritid. Hvis en slik diagnose er gjort til et barn i skolealderen, så er han som regel ikke forlovet i hovedgruppen i fysisk utdanningsklasser. Men for å lede en stillesittende livsstil, betyr det at situasjonen forverres enda mer, så disse barna er engasjert i i gruppene av terapeutisk fysisk trening, hvor kontrollen av respiratoriske og kardiale aktivitet utføres. Voksne liker denne øvelsen selv.

Overholdelse av regimet av arbeid og hvile I nærvær av dystoni, er ikke den siste rollen tildelt. Sove slike mennesker trenger minst åtte timer, så mangel på søvn og overbelastning (spesielt om natten) er kontraindisert. Bedre sovende vil bli hjulpet ved å gå til fots, et varmt valerianbad og varm melk med honning før du går til sengs.

Kostholdet skal være fullt, men ikke irriterende. Skarp, røkt, stekt retter, det er nødvendig, hvis ikke eliminert, så i det minste begrenset. Det anbefales å bruke ferskpresset juice av frukt og grønnsaker rik på vitaminer. Salater fra produkter som inneholder kalium er nyttige.

Men sterk kaffe og te er bedre å erstatte spesielle medisinske avgifter, som i et bredt utvalg av apoteksnettverk. Du kan også samle og tørke deg selv - fordelene med trippel: En hyggelig tur i naturen, kjent med den medisinske floraen av tempererte breddegrader, inntak av stoffer som har medisinske egenskaper.

Hva legen vil legge til

For å "sette på plass" det vegetative systemet eller i det minste for å begrense sin utilstrekkelige "oppførsel", er det umulig å ignorere behandling av fysioterapi og bruk av medisiner. Som regel foreskrives slike prosedyrer av en lege, og han foreskriver også stoffer som regulerer ANS-arbeidet.

Et meget effektivt tiltak for å bekjempe sykdommen er prosedyren akupunktur. Electro, elektroforese med brom og vendelrot, kan sirkulære dusj også bidra til å forbedre pasientens livskvalitet.

Antidepressiva og beroligende midler av vegetabilsk opprinnelse uskadelig, men helt berolige nervesystemet og sørge for en sunn søvn. Imidlertid trenger pasientene i noen tilfeller utnevnelsen av syntetiske stoffer av denne gruppen, som aksepteres i henhold til ordningen og krever forsiktighet.

Bruk av medisiner som reduserer eller øker blodtrykket bør også vurderes nøye. Ellers kan du ikke bare få den forventede effekten, og deretter skape en livstruende situasjon.

Alt er i dine hender

For å få forrang over vegetative lidelser, trenger du bare å prøve:

 1. Unngå fysisk belastning;
 2. Gi en normal søvn;
 3. Lær å takle mental stress;
 4. Engasjere seg i fysioterapi;
 5. Behandlet med folkemidlene og medisiner foreskrevet av lege.

En syk dystoni av alle slag er bundet til aldri å skaffe seg vanlige vaner og lede en sunn livsstil. Dette er garantien for hans velvære.

Hva er kardiovaskulær dystoni?

Kardiovaskulær dystoni er en manifestasjon av en rekke symptomer på en forstyrrelse i aktiviteten til det vegetative nervesystemet (VNS). En slik sykdom i medisin kalles vegetativ-vaskulær eller neurokirkulatorisk dystoni, psyko-vegetativ syndrom.

Essensen av patologi

VNS er en del av det perifere området i nervesystemet som regulerer hjerteslag, sirkulasjon, respiratoriske funksjoner og fordøyelse. Feil i funksjonen forårsaker oksygen og hjertesvikt, forstyrrelse av blodsirkulasjonen i kroppen og i siste instans fører til forstyrrelser i vitaliteten av alle indre organer, hovedsakelig hjerte- og vaskulære systemer.

Vegetativ-vaskulære dystoni (VVD) kan føre til utvikling av sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesvikt, koronar hjertesykdom (CHD), astma, mentale lidelser.

VSD forekommer hos personer i alle aldersgrupper, men de mest sårbare for det er ungdom i overgangsårene og voksne under 45 år; hos kvinner er sykdommen 3 ganger mer vanlig enn hos menn. Med vaskulær dystoni er det ingen risiko for dødelig utgang, men anfall er ledsaget av midlertidig delvis eller totalt tap av effektivitet.

De første tegn på sykdom er plutselig takykardi, overdreven svette, hudpall. Barn har dårlig akademisk ytelse, fravær og nedsatt hukommelse.

Årsaker til neurokirkulatorisk dystoni

I medisinsk praksis er hovedårsaken til vaskulær neurose den genetiske faktoren - medfødt redusert motstand av det kardiovaskulære apparatet til stressfulle situasjoner, følelsesmessige irritasjoner. Mulige faktorer som fremkaller utviklingen av vaskulær dystoni vurderes også:

 • lesjoner av det endokrine systemet (diabetes mellitus, hormonelle lidelser, etc.);
 • funksjonsfeil ved hjerteaktivitet av vegetativ karakter
 • krumning av ryggraden, osteokondrose;
 • arvelig skade på mitokondrielle celler som er ansvarlige for å omdanne den resulterende maten til energi;
 • graviditet;
 • hjerneskade.

Symptomatisk av kardiovaskulær dystoni

Klinikken i vaskulær dystoni manifesteres av følgende symptomer:

 • intercostal neuralgi med et smertefullt syndrom i hjertet av en vondt eller brennende natur;
 • kolikk i hjertet (kardialgi);
 • blodtrykk hopp (øke eller redusere);
 • svimmelhet;
 • kortpustethet;
 • søvnløshet eller økt døsighet;
 • mangel på appetitt
 • tilstrømning av kuldegysninger eller feber;
 • kaldhet av hender og føtter;
 • treghet og mørkere i øynene, tremmer av hendene;
 • Depresjon, urimelig angst og tanker om døden;
 • dysfunksjon i fordøyelseskanalen.

Klassifisering av IRR

Det er følgende typer vegetativ-vaskulær dystoni:

 1. Den hypotoniske formen til VSD er preget av redusert trykk, svimmelhet og til og med svakhet, muskels svakhet og økt tretthet.
 2. Hypertensiv type er ledsaget av en økning i blodtrykk, hodepine. Stor innflytelse på pasientens helsetilstand gir ikke og er som regel kun diagnostisert ved medisinsk undersøkelse.
 3. Hjerte dystoni mer påvirker hjertet, forårsaker takykardi, intercostal neuralgi.
 4. Blandet type patologi kjennetegnes av en kombinasjon av de ovennevnte tegnene - forstyrrelser i trykk og hjerteaktivitet, midlertidig funksjonshemning. Behandling stasjonær.

VSD idrettsutøvere

Symptomer og behandling av kardiovaskulær dystoni hos idrettsutøvere er noe forskjellig fra vanlig, da selve sykdommen er provosert:

 • økt stress under trening på muskelsystemet, hjerte;
 • nervøse opplevelser i konkurranser;
 • skader vedvarende;
 • underernæring;
 • mangel på søvn.

I profesjonelle idrettspatienter som lider av kardiovaskulær dystoni, observeres slike kliniske tegn ofte:

 • smerte i hode og ryggrad;
 • økt trykk;
 • sirkulasjonsforstyrrelser;
 • nervøse sammenbrudd;
 • smertesyndrom i hjerteområdet og arytmi;
 • nevralgi.

Behandling av sport VSD krever en rimelig fordeling av treningsbelastninger, som gir full søvn, et balansert kosthold med inkludering av produkter som inneholder kalium og mineraler.

Diagnose av kardiovaskulær dystoni

Når sykdommen oppdages, studeres et sett med manifestasjoner av vaskulær dystoni: overdreven svett, kule ekstremiteter, takykardi, emosjonell spenning, svakhet i bena.

Laboratorietester av blod (for biokjemisk sammensetning, tilstedeværelse av sukker, hormonell bakgrunn) og urin (generell analyse, glukose, etc.)

Instrumentdiagnose innebærer følgende typer tester:

 • undersøkelse av hjertet - ECHR (ekkokardiogram), EKG (elektrokardiogram);
 • Feil i nervesystemet blir oppdaget ved hjelp av ekko-avkortning.

For å klargjøre diagnosen er det nødvendig å gjennomgå undersøkelser av en oftalmolog, nevropatolog, endokrinolog, psykoterapeut.

Prinsipper for behandling

For å behandle en dystoni vegetativ-vaskulær er det nødvendig i et kompleks, med en kombinasjon av medisineringsterapi og fysioterapeutisk manipulasjon, diettbehandling og folkemedisin.

Medisinsk behandling utføres på følgende områder:

 • normalisering av hjerte- og vaskulære systemer;
 • fjerning av smertefulle angrep ved å foreskrive beroligende medikamenter (motherwort, valerian) og antidepressiva med overveiende planteopprinnelse;
 • restaurering av det normale nivået av trykk i arteriene;
 • å stabilisere aktiviteten til BCC foreskrive kombinerte stoffer;
 • For å regulere cerebral sirkulasjon og forbedre hukommelsen, brukes nootropiske legemidler;
 • medisiner for behandling av angrep av osteokondrose med cerebroangiocorrection effekt;
 • styrking betyr en retning på påfylling av en organisme med nyttige vitaminer og mineraler.

Fysioterapeutiske prosedyrer forbedrer den terapeutiske effekten av medisiner:

 • elektroforese reduserer smerte, reduserer blodtrykket, beroliger nervesystemet;
 • meget effektiv massasje, fjernelse av neuralgi, nervøsitet, smertesyndrom, forbedre blodsirkulasjonen i kroppen;
 • akupunktur;
 • electrosleep;
 • sirkulær dusj;
 • ozon terapi.

Ikke-medisinske metoder for herdingspatologi foreslår:

 • Tilstrekkelig hvile og søvn (minst 8 timer om dagen), overholdelse av den daglige rutinen;
 • Daglig går i luften om kveldene;
 • For å forbedre søvn anbefales det å drikke et glass varm melk med honning for natten;
 • tar bad med tilsetning av avslappende stoffer, normalisering av trykk og lindring av depressive tilstander;
 • terapeutisk gymnastikk for å styrke hjertemuskelen;
 • mer positive følelser forbundet med land turer, slapper av på havet, snakker med venner og nært folk.

Dietterapi er basert på prinsippene for sunn ernæring, med sikte på å stabilisere kroppens metabolske prosesser. Mat bør være rik på kalium (rosiner, tørkede aprikoser, nøtter, fiken, bananer) og mineralforbindelser som normaliserer funksjonaliteten til hjertemuskelen. Også, for å støtte hjerte i kosten er nødvendig å inkludere mat som inneholder jod, magnesium, quercetin (sjømat, grønne erter, rødbeter, valnøtter, epler, frokostblandinger, havremel og bokhvete). Det anbefales å legge til flere salater og ferskpresset juice fra frukt og grønnsaker.

Kontraindisert ved bruk av stekt, krydret og røkt mat. Det er bedre å erstatte kaffe- og tedrikker med urtefyto-te.

I forbindelse med det faktum at VSD forårsaker nerveforstyrrelser, er bruk av folkemetoder for behandling designet for å berolige nervesystemet og gjenopprette hjerteaktivitet:

 1. Det er svært effektive decoctions av aralia, hagtorn frukt, ginseng rot, blader av zamaniha.
 2. For å øke trykket i hypotonisk dystoni, brukes alkoholholdige tinkturer av urter - nettle, adonis, timian, amfora, elderbær, hagtorn, lily of the valley. I samlingen legger du røttene av valerian og lakris, mynteblader, hestkastanje. 7 g av hver urt helles 45 º med alkohol, oppbevares i lukket form i 3 uker. Infusjon ta 1 ts fortynnet med vann 2 ganger daglig i 30 minutter før måltider.
 3. For å kurere hjertepatologier, brukes en samling av blomster og blader av kamille, immortelle, St. John's wort og birch knopper. 100 g samling helles i termosene og insisterte i 3 timer, ta 1 glass om morgenen og om natten i 4 måneder.
 4. Blandet VSD behandles med phyto te fra valerian for 30 ml 3 ganger daglig før måltider.
 5. For å fylle mangel på kalium i kroppen, bruk følgende sammensetning for mat: 1 ss. tørkede aprikoser, rosiner, fiken og en kjerne 25 valnøtter finslipt og blandes. Ta 1 ts en gang om dagen. blanding med fettfattig kefir. Behandlingsforløpet er 1 måned.
 6. For å bli kvitt hodepine, er badet med sennep nyttig. Avslappende effekt er gitt av vannprosedyrer med tilsetning av mynte.

Det må imidlertid huskes at alle avtaler for bruk av tradisjonelle medisinmetoder skal utføres av den behandlende legen.

For nevrokirkulatorisk dystoni er spådommer alltid gunstige, selv om sykdommen er kronisk, det vil si at det noen ganger eller ofte kan manifestere seg som tilbakefall.

Med alder kan man manifestere seg i form av uønskede konsekvenser - økt blodtrykk, dysfunksjoner i hjertet og hjerterytmeforstyrrelser

Fullstendig kur for sykdommen er bare forventet hos barn og ungdom, når patologi skyldes hormonelle forandringer i voksen alder, så vel som hos gravide kvinner. Symptomatologien går etter fødsel.

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak er rettet mot:

 • Støtte for helse og overholdelse av den daglige rutinen etablert av legen;
 • sørger for en sunn søvn;
 • utelukkelse av overdreven fysisk og psykisk stress;
 • økt stressmotstand;
 • vanlig trening;
 • rettidig eliminering av medfølgende plager og regelmessig forebyggende undersøkelse;
 • vedlikehold av en mulig mobil livsstil.

Det er alltid mye lettere å forhindre utvikling av noen sykdom enn å behandle konsekvenser og komplikasjoner.

Les Mer Om Fartøyene