Tabletter fra kolesterol

I dag, for behandling av tilstander som ledsages av akkumulering og deponering av kolesterol (kolesterol), brukes 5 grunnleggende klasser av legemidler. Blant dem fortjener statiner fra kolesterol spesiell oppmerksomhet, hvilke fordeler og skader som er blitt diskutert siden 1950-tallet. Lidenskapene rundt dem avtar ikke før i dag, og historien om dannelsen av narkotika ligner en fascinerende eventyr roman.

Statiner for senking av kolesterol - et kjennetegn ved stoffet

Det faktum at narkotika blokkerer syntesen av kolesterol vil forårsake mer skade på kroppen enn godt, de begynte å snakke i midten av forrige århundre. Tross alt er kolesterol en plastikkomponent - den er en del av cellemembranen, deltar i syntese av kjønnshormoner og hormoner i adrenaler, kolsyre. Skeptikere tvilte på at det er mulig å lage slike legemidler som ville bli strengt kontrollert, i stand til å eliminere bare overdreven kolesterol uten å forstyrre lipidmetabolismen.

Generell informasjon

Statiner kolesterolsenkende virkning på hverandre er blokkere av HMG-CoA-reduktase - "bioaktivatory" innledende stadier av kolesterolsyntese reaksjon av forløper-forbindelser. En gruppe forskere fra Japan, ledet av Akira Endo, gjennomfører forsøk på forbedring av penicillin, i 1971 merke til at noen arter av mikroskopiske sopper fremstille ikke bare antibiotika, men også stoffer som hindrer dannelsen av cellemembraner av bakterier og forstyrre metabolismen av lipider som trengs for deres vekst og vital aktivitet. Så fra molden, produserende antibiotika, ble en komponent av bioaktive stoffer, kalt Compactin, oppnådd. Det tok mer enn 15 år før den globale farmasøytiske markedet har de første kommersielle statiner - lovastatin (Mevacor), som er en spesifikk inhibitor av HMG-CoA-reduktase. Nesten samtidig med Akira Endo ble statiner også innhentet i et laboratorium, det britiske legemiddelfirmaet Beecham, kjent for sitt arbeid med å forbedre penicillin.

Men i 1980 stoppet det japanske farmasøytiske selskapet Sankyo Co alle studier uten å forklare årsakene. På onsdag lekte forskerne rykter om at tarmkreft ble oppdaget som et resultat av pågående forsøk på statinbehandling i forsøksdyr. Den mulige kreftfremkallende effekten av statiner forårsaket det konservative japanske selskapet for å begrense utviklingen.

Selskapets beslutning om å slutte å introdusere statiner til medisinsk praksis, kan koste liv for pasienter med familiær hyperkolesterolemi, den vanligste arvelige sykdommen i verden. Uten behandling av sykdommen, tidlig og rask utvikling av aterosklerose, er hjerteinfarkt, slag, aorta-stenose (sammentrekning) og plutselig død observert hos pasienter.

Ifølge professor John J.P. Kasteleyna (Nederland), i mange år med å behandle problemet med å behandle familiehyperkolesterolemi uten statiner, er utfallet av sykdommen like dårlig som hos AIDS-pasienter.

Bare takket være støtte fra praktiske klinikere som personlig så effekten av statiner, og forskningsbedriften Merck klarte å forsvare statiner.

Vitenskapelig bevist at statiner:

 • Ikke vis side, og enda flere kreftfremkallende egenskaper når man observerer terapeutisk dose av stoffet.
 • senke kolesterolet for å målrette verdiene mye raskere enn kostholdsterapi og legemiddelbehandling med andre typer lipidsenkende stoffer;
 • 42% reduserte dødsfallet fra hjertesvikt;
 • Selv aggressiv terapi med bruk av statiner bryter ikke kroppens lipidbalanse;
 • bidrar til å stoppe utviklingen av aterosklerose;
 • redusere absorpsjonen av eksogent kolesterol;
 • påvirker betennelsen og immunaktiveringen, som er ansvarlig for utviklingen av kronisk hjertesvikt.

Langtidsstudier har påvist behovet for tidlig bruk av statiner, bruk av høye doser medikamenter og langvarig behandling.

Indikasjoner for resept

Statiner er foreskrevet med arvelig eller kjøpt høyt nivå av kolesterol.

Lipidemi er foreskrevet for:

 • forebygging av kronisk hjertesvikt og hjerneslag i risikogrupper;
 • rehabilitering etter et tidligere hjerteinfarkt;
 • rehabilitering i etteroperasjonsperioden (bypass, stenting, angioplasti);
 • behandling og forebygging av IHD;
 • redusere graden av aterosklerose;
 • behandling av ikke-alkoholholdig fettlever leversykdom;
 • metabolske forstyrrelser (fedme, diabetes mellitus);
 • terapi av hyperkolesterolemi - høy arvelig eller heterozygotisk.

I moderne behandling av kronisk hjertesvikt og familiær hyperkolesterolemi inngår statiner i et omfattende behandlingsregime.

Hvordan tar jeg det?

Dosering og varigheten av å ta statiner av forskjellige generasjoner er forskjellige. I gjennomsnitt er den anbefalte daglige dosen av legemidler 20-40 mg. Økning i nummeret (

80 mg) indikeres med en nedgang i høy kolesterolindeks. Tabellen viser daglige doser for moderne statiner:

Statiner - narkotika for å senke kolesterol i blodet

I denne artikkelen vil du lære hva det er - statiner? Tjener de eller skader? På hvilke grunnlag er de forskjellige / klassifiserer? Hva er bivirkningene? Hva er kontraindikasjonene? Du vil bli kjent med dataene om kompatibilitet med andre legemidler. Lær prisene på de nyeste generasjonsmedisinene og mye mer.

Innholdsfortegnelse:

Statins - hva er det og hva er de for?

"statiner" - et stoff (lipidsenkende virkning), designet for å redusere blodkolesterolnivået ved å redusere produksjonen av lipider (spesielt fraksjonen av LDL) i leveren. De er svært effektive mot systemisk betennelse (mer detaljert om dette i første del artikler).

En annen kilde til kolesterol i menneskekroppen er det såkalte "diettkolesterolet" som kommer inn i kroppen med mat - ca 20% av totalen. Resten av det (ca. 80%) er syntetisert i leveren.

Virkningsmekanisme: statin narkotika blokkerer leverenzymet, som er ansvarlig for å lage brøker av kolesterol (og andre fettstoffer / alkoholer). Fullt navn på dette enzymet er "hydroksy-metylglutaryl-koenzym A reduktase" (HMG-CoA-reduktase). Forresten, i den vitenskapelige / medisinske terminologien til statiner, er det også nevnt: HMG-CoA reduktasehemmere.

Aterosklerose, plakk, blodpropper...

Kolesterol er av stor betydning for normal vital aktivitet av hver celle i kroppen. Likevel fremmer det utviklingen av aterosklerose, skaper negative forhold der kolesterolplakkene dannes inne i arteriene.

Så de ovennevnte atherosklerotiske plakkene blokkerer arteriene, reduserer blodstrømmen til vevet (som inngår i arteriene). Med deres brudd dannes en blodpropp som ytterligere blokkerer arterien og reduserer blodstrømmen.

 • Når blodstrømmen er betydelig redusert i arteriene som foder blod til hjertet, så er det angina (brystsmerter) eller et hjerteinfarkt oppstår.
 • Hvis nedgangen i strømmen skyldes plakk i hjernens arterier, vil et "beklagelig" resultat bli et slag.
 • Hvis den reduserte blodstrømmen skyldes plakk i benens arterier, så er det periodisk kludikering (smerte i beina under gang).

Ved å redusere produksjonen av kolesterol i leveren, kan statiner redusere dannelsen av nye plaketter, og redusere størrelsen på eksisterende. I tillegg kan statinmedisiner ifølge forskere "stabilisere" atherosklerotiske plakk, noe som gjør dem mindre utsatt for tårer. Derved unntatt risikoen for dannelsen av de farligste elementene av aterosklerose - blodpropper (med brudd på plaketter).

Meninger av anerkjente leger

Forskere over hele verden har lenge anerkjent kolesterolets viktige rolle i utviklingen av aterosklerose. Nylige vitenskapelige studier har vist at aktiv / "aggressiv" kolesterolreduksjon er mer effektiv og gunstig enn moderat. Ikke desto mindre er aterosklerose en ganske komplisert prosess som involverer mange flere faktorer enn bare høyt kolesterol i blodet.

For eksempel fant forskerne at betennelse i veggene i arteriene ikke kan være mindre alvorlig grunn for utviklingen av aterosklerose. Så, i tillegg til en slik egenskap som å senke nivået av kolesterol, statiner reduserer også betennelse, derved i tillegg (fordelaktig for kroppen) ved å virke på aterosklerose.

Interessant er en nedgang i betennelse ikke den viktigste "oppgave" av statiner, men antiinflammatoriske effekter kan observeres så tidlig som 2 uker etter starten av denne gruppen av legemidler.

Statins I II III og den siste generasjonen (navn på narkotika, liste)

Vi legger oppmerksom på tabellen "statinmedikamenter fra kolesterol" (detaljert liste, priser - utvalg av startkostnad, avhengig av form for utgivelse / emballasje). For mer detaljert kjennskap til legemidler du er interessert i (bruksanvisning og sikkerhet / kontraindikasjoner / mottaksforhold, etc.), klikk på linkene.

Statiner for senking av kolesterol. Liste over statiner for kolesterolreduksjon

Hypercholesterolemi bekymrer mange mennesker. Det er kjent at denne patologien er en nøkkelfaktor i utviklingen av myokardinfarkt, aterosklerose, perifer arteritt og angina pectoris. I 60% av tilfellene slutter disse patologiene i et dødelig utfall. I moderne medisin brukes høypresterende statiner ofte til å senke kolesterolet. Medisinske testimonialer bekrefter den positive dynamikken i endringer som observeres i laboratoriet blodprøver.

Informasjon om "skadelig" og "nyttig" kolesterol

Kolesterol refererer til enkle fetter (steroler), den er syntetisert på 2/3 i leveren, resten tredje kommer inn i kroppen med mat. Dette stoffet sammen med fosfolipider danner cellemembraner, er en del av steroidhormoner (østrogen, testosteron, progesteron), gallsyrer og vitamin D3. Kolesterol tar også del i metabolismen av fettløselige vitaminer (A, D, E, K, F). Steroler tjener som energimateriale for skjelettmuskler, de er nødvendige for binding og transport av proteiner.

Den økte konsentrasjonen av kolesterol i blodet fremkaller dannelsen av fete (aterosklerotiske) plakk, som er avsatt på vegger av karene. Over tid, fettplakkene tykkere, smalere lumen av arteriene, tette blodårene. Som et resultat av trombose utvikles slag og hjerteinfarkt. For å redusere nivået av patologisk kolesterol i blodet som brukes på forskjellige måter: piller, drippere, salver til ekstern bruk, etc. I dag er det en stor mengde legemidler som reduserer konsentrasjonen av totalt kolesterol i blodet.

Hvorfor stiger det?

Husdyrprodukter inneholder en betydelig mengde kolesterol, spesielt mye av det i biprodukter, kjøtt, krem, smør, sjømat, eggeplomme. Til tross for dette, kolesterol, som kommer inn i kroppen med mat, praktisk talt ikke påvirker innholdet i blodet. Juster konsentrasjonen av dette elementet i kroppen kan bruke produkter som er rike på flerumettede fettsyrer. Disse inkluderer: fiskeolje, lard, torskeleverolje, vegetabilsk olje (rapsfrø, oliven, jordnøtt, soya, hamp, etc.). Tabellen nedenfor viser produkter med høyt kolesterolinnhold.

Statiner: hvordan å handle, indikasjoner og kontraindikasjoner, en gjennomgang av narkotika, enn å erstatte

Kolesterol, eller kolesterol - et stoff som utfører viktige funksjoner i menneskekroppen. Disse inkluderer:

 • Deltakelse som byggemateriale i prosessen med vital aktivitet av nesten alle celler i kroppen, siden kolesterolmolekyler er inkludert i sammensetningen av cellemembranen og gir den styrke, fleksibilitet og "fluiditet"
 • Deltakelse i fordøyelsesprosessen og dannelsen av gallsyrer, som er nødvendige for spaltning og absorpsjon av fett i mage-tarmkanalen,
 • Deltakelse i dannelsen av hormoner i kroppen - steroidhormonene i binyrene og kjønnshormonene.

Kolesterolinnholdet i kroppen består av to komponenter - syntese (dannelse) av det i leverceller (80%) og eksternt inntak med matvarer (20%). Kolesterol er rik på eggeplomme, meieriprodukter, kjøtt, lever og nyrer av fugler og dyr.

Overflødig kolesterol i blodet fører til det faktum at overskytende molekyler kan deponeres på veggene i blodårene (hovedsakelig arterier). Dannelsen av aterosklerotisk plakk som hemmer blodstrømmen gjennom blodårene, og noen ganger med klumper fester dem fullstendig å dekke åpningen av beholderen, for å fremme utviklingen av hjerteanfall og slag.

total kolesterol, bør normen i voksent humant blod ikke overskride 5,0 mmol / L hos pasienter med koronar hjertesykdom er ikke mer enn 4,5 mmol / l, og i pasienter med hjerteinfarkt - mindre enn 4,0 mmol / L.

Hva er statiner og hvordan fungerer de?

I tilfeller der pasienten har økt risiko for å utvikle hjerteinfarkt på grunn av aterosklerose og brudd på kolesterolmetabolisme, er han vist langsiktig bruk av lipidsenkende legemidler.

Statiner er hypolipidemiske (lipidsenkende) legemidler, hvis virkningsmekanisme er å hemme enzymet som fremmer dannelsen av kolesterol. Arbeid på prinsippet om "nei enzym - ikke kolesterol." I tillegg, på grunn av indirekte mekanismer bidra til forbedring av den skadede indre lag av blodkarene på scenen når aterosklerose er ennå ikke mulig å diagnostisere, men avsetningen av kolesterol på veggene allerede har begynt - i en tidlig fase av aterosklerose. Også gunstig påvirke de reologiske egenskapene til blod, redusere viskositeten, som er en viktig faktor som hindrer dannelsen av blodpropper og fester dem på plaketter.

Den mest effektive for tiden er statiner av den nyeste generasjonen, som inneholder som aktiv ingrediens atorvastatin, cerivastatin, rosuvastatin og Pitavastatin. Narkotika av den siste generasjonen reduserer ikke bare nivået av "dårlig" kolesterol, men øker også blodinnholdet til "godt". Disse er de beste statinene for i dag, og effekten av deres søknad utvikler seg allerede i den første måneden med konstant opptak. Statiner er foreskrevet en gang om dagen om natten, det er mulig å kombinere dem i en tablett med andre hjerte medisiner.

Uavhengig bruk av statiner uten å konsultere en lege er uakseptabelt, siden før du tar stoffet, må du bestemme nivået av kolesterol i blodet. Videre, hvis kolesterolnivået er mindre enn 6,5 mmol / l, innen et halvt år er det nødvendig å prøve å redusere det ved hjelp av kosthold, en sunn livsstil, og bare med ineffektivitet av disse tiltakene bestemmer legen om utnevnelse av statiner.

Fra instruksjonen om bruk av statiner kan du fremheve hovedpoengene:

Indikasjoner for forskrivning av statiner

Hovedindikasjonen er hyperkolesterolemi (høyt kolesterol) med ineffektivitet av ikke-farmakologiske metoder og familiær (arvelig) hyperkolesterolemi med diett ineffektivitet.

aktiv progresjon av aterosklerose og høy risiko for vaskulær okklusjon - hovedindikasjonen for bruk av statiner

Utnevnelsen av statiner er obligatorisk for personer med hyperkolesterolemi forbundet med følgende sykdommer, siden deres bruk i kombinasjon med andre medisinsk foreskrevne medisiner er pålitelig reduserer risikoen for plutselig hjertedød:

 • Personer over 40 år med høy risiko for hjerte-og karsykdommer,
 • Iskemisk hjertesykdom, angina pectoris,
 • Utsatt myokardinfarkt,
 • Operasjon av aortokoronar bypass eller stentinstallasjon i hjertekarsi,
 • hjerneslag,
 • fedme,
 • Diabetes mellitus,
 • Tilfeller av plutselig hjertedød i nærstående under 50 år.

Kontra

Kontraindikasjoner inkluderer brudd på leverfunksjonen (hepatitt, cirrhosis) i aktiv fase, allergiske reaksjoner med tidligere inntak av legemidler. Statiner kan ikke tas av gravide og ammende kvinner, så vel som kvinner i reproduktiv alder som ikke bruker pålitelige prevensjonsmetoder. Statiner påvirker ikke andre typer metabolisme (protein, karbohydrat, purinbytte), slik at de kan brukes til pasienter med diabetes mellitus, gikt og andre sammenhengende sykdommer.

Bivirkninger

Mindre enn 1% av pasientene langvarige og kontinuerlig statin utviklet sykdomsfølelse, søvnforstyrrelser, muskelsvakhet, hørselstap, tap av smak, hjertebank, en skarp nedgang, og øket blodtrykk, reduserte nivåer av blodplater i blodet, neseblødning, halsbrann, magesmerter, kvalme, ustabil krakk, hyppig vannlating, reduksjon i potens, smerter i muskler og ledd, rabdomyolyse (nedbrytning av muskelvev), øket svetting, allergiske reaksjoner.

Mer enn 1% av pasientene kan oppleve svimmelhet, kvalme, smerter i hjertet, en tørrhoste, nesetetthet, perifert ødem, øket hudens følsomhet overfor sollys, hudreaksjoner - kløe, rødhet, eksem.

Kan jeg kombinere statiner med andre stoffer?

I henhold til anbefalingene fra WHO og American Heart Association er statiner et obligatorisk legemiddel ved behandling av koronar hjertesykdom, med stor risiko for komplikasjoner og hjerteinfarkt. Utnevnelse av bare ett legemiddel for å redusere kolesterol er derfor ikke nok de essensielle medisinene er inkludert i behandlingsstandardenea er beta-blokkere (bisoprolol, atenolol, metoprolol, etc.), antiplatelet midler (aspirin, Aspirin Cardio, Aspicor, Trombo Ass, etc.), ACE-hemmere (enalapril, perindopril, kvadripryl, etc.) og statiner. Mange studier har blitt utført som viser at bruken av disse stoffene i komplekset er trygt. Videre, når et trekk, for eksempel pravastatin og aspirin per tablett ble betydelig redusert risiko for hjerteinfarkt (7,6%) sammenlignet med medikamentadministrering alene (nesten 9% og 11% når man tar et statin og acetylsalisylsyre, henholdsvis).

Dermed, hvis tidligere statiner ble foreskrevet for natten, er det på en egen tid fra å ta andre medisiner, nå er verdens medisinske samfunn konkludert med at det å foreta kombinasjonsmedikamenter i en pille er mer å foretrekke. Av slike kombinasjoner blir nå stoffer testet, kalt polypillus, men deres massebruk er begrenset. Allerede brukt medisiner med en kombinasjon av atorvastatin og amlodipin - kaduet, dupleks.

Med høyt kolesterolnivå (mer enn 7,4 mmol / l), er det mulig å bruke statiner sammen med legemidler for å redusere den fra en annen gruppe - fibrater. Denne avtalen skal bare gjøres av en lege, og vurderer risikoen for bivirkninger nøye.

Det er umulig å kombinere statiner med grapefruktjuice, da den inneholder stoffer som senker metabolismen av statiner i legemet og øker deres konsentrasjon i blodet, som er fylt med utvikling av uønskede toksiske reaksjoner.

Ta heller ikke slike stoffer med alkohol, antibiotika, spesielt klaritromycin og erytromycin, da dette kan ha en toksisk effekt på leveren. Antibiotika av andre grupper i kombinasjon med legemidler for å redusere kolesterol er trygt. For å vurdere leverfunksjonen er det nødvendig å ta biokjemisk blodprøve hver tredje måned og bestemme nivået på leverenzymer (ALAT, ASAT).

Skader og fordeler - for og imot

Enhver pasient, når du tar medisiner foreskrevet av en lege, tenker på korrekthet av reseptene. Å ta statiner er ikke noe unntak, spesielt som du ofte kan høre om farene ved disse stoffene. Denne oppfatningen kan fjernes, siden nye medisiner har blitt utviklet de siste årene som gir mer fordel enn skade.

Fordeler med å ta statiner

 1. Reduksjon av dødelighet fra hjerteårsaker med 40% i løpet av de første fem årene;
 2. Reduser risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt med 30%;
 3. Effektivitet er reduksjonen av kolesterolnivået med konstant påføring på 45 - 55% av det opprinnelige høye nivået. For å vurdere effektiviteten av pasienten bør ta en blodprøve hver måned for innholdet av kolesterol;
 4. Sikkerhet - å ta den siste generasjonen statiner i terapeutiske doser, har ingen signifikant toksisk effekt på pasientens kropp, og risikoen for bivirkninger er ekstremt lav. En rekke studier, å gjennomføre langtidsovervåkning av pasienter som er under langtids statinterapi, har det blitt demonstrert at deres metode kan føre til utvikling av type 2 diabetes, kreft, leversykdom, grå stær og svekke den mentale egenskaper. Dette har imidlertid blitt avvist og bevist at slike sykdommer utvikler seg på grunn av andre faktorer. Videre observasjoner utført i Danmark for pasienter med eksisterende diabetes mellitus type 2 1996 år har vist at risikoen for diabetiske komplikasjoner så som diabetisk neuropati, retinopati, redusert med henholdsvis 34% og 40%;
 5. Et stort antall analoger med ett aktivt stoff i forskjellige prisklasser, noe som bidrar til å velge stoffet med hensyn til pasientens økonomiske evner.

Ulemper ved å ta statiner

 • Høy pris på noen originale produkter (en crucifer, et palisander, en gaffel av forte). Heldigvis er denne feilen lett eliminert ved å bytte stoffet med samme aktive substans med en billigere analog.

Selvfølgelig bør slike fordeler og uforlignelige fordeler tas i betraktning av en pasient som har indikasjon på opptak, dersom han tviler på om det er trygt å ta statiner og nøye veier fordeler og ulemper.

Oversikt over forberedelsene

Listen over narkotika som oftest er foreskrevet for pasienter, presenteres i tabellen:

Til tross for en så stor spredning i kostnaden for statiner, er billigere analoger få dårligere enn dyre rusmidler. Derfor, hvis pasienten ikke kan kjøpe det opprinnelige stoffet, er det ganske mulig å erstatte det med en lege resept for en lignende og rimeligere pris.

Video: statiner i "Helse" -programmet

Er det mulig å redusere nivået av kolesterol uten tabletter??

I behandlingen av aterosklerose som en manifestasjon av det overskytende i kroppen av "dårlig" kolesterol fra første legebesøk bør være anbefalinger for korreksjon av livsstil, fordi hvis kolesterolnivået er ikke for høy (5,0 til 6,5 mmol / l), og risikoen for hjertekomplikasjoner er ganske lav, det er mulig å prøve å normalisere det ved hjelp av slike hendelser:

 • Riktig ernæring, organisering av et måltid med unntak av fete, stekte matvarer. Prefekt er gitt til retter i damp, kokt, stuvet. Forbruk av egg (eggeplommer), kjøtt av fete varianter, biprodukter (lever og nyrer), meieriprodukter er begrenset. Det er viktig å ikke utelukke disse produktene, men bare å bruke dem i moderasjon i samsvar med prinsippene om riktig ernæring, siden kolesterol er nødvendig av kroppen som byggemateriale for hjernen, leveren, blodlegemene og andre organer og vev. Derfor ikke bruk produkter med innhold er ikke verdt det.
 • Tilstrekkelig fysisk tilstand av kardiovaskulærsystemet (turgåing, gymnastikk, utendørs aktivitet, etc.).
 • Avslag fra dårlige vaner, som forskere har bevist at alkoholmisbruk og røyking øker kolesterolet i blodet.

Noen matvarer inneholder såkalte naturlige statiner. Blant disse produktene er de mest studerte hvitløk og gurkemeie. Fiskeoljepreparater inneholder omega-3 fettsyrer, som bidrar til normalisering av kolesterol metabolisme i kroppen. Du kan ta fiskeolje, kjøpt på apoteket, og du kan lage fiskeretter (ørret, laks, laks etc.) et par ganger i uken. Bruk av tilstrekkelige mengder vegetabilsk fiber, som finnes i epler, gulrøtter, frokostblandinger (havregryn, byg) og bønner, oppfordres.

I fravær av effekt fra ikke-farmakologiske metoder, foreskriver legen ett av de hypolipidemiske legemidlene.

Avslutningsvis vil jeg bemerke at, til tross for frykt for pasienter og forståelse av farene ved statiner, er deres formål helt berettiget i avansert atherosclerosis med koronarsykdom, da disse stoffene er faktisk forlenge livet. Hvis du har høyt kolesterolnivå uten første tegn på vaskulær lesjon, bør du spise riktig, flytter aktivt, føre en sunn livsstil, og i fremtiden, så trenger ikke å tenke på om du trenger å ta statiner.

Les Mer Om Fartøyene