Fordeler og skade i behandlingen av forhøyet kolesterol med statiner

Spørsmålet om normalisering av kolesterol i moderne liv er ekstremt akutt. Mange leger er sikre: for å løse problemet er alle midler gode.

Statiner fra kolesterol, fordelene og harmsene som diskuteres mye, utnevnes ganske ofte. Samtidig er garantiene for deres fulle sikkerhet ganske ustabile, siden nesten alle medisiner har kontraindikasjoner og bivirkninger. Provoke deres manifestasjon kan ikke bare komponentene av stoffet, men også selvbehandling og overdreven dosering.

Virkningsmekanismen for statiner

Statiner er medisiner for å senke kolesterolkonsentrasjonen i blodet. De påvirker ikke kolesterolet selv - de ødelegger ikke og fjerner ikke fra kroppen. Legemidlene samhandler med leveren, hemmer sekresjonen av enzymet, som er involvert i produksjonen av kolesterol.

Menneskekroppen inneholder lipoproteiner med forskjellige tettheter - lav og høy. Den bærer kolesterol fra leveren til kroppens vev og i motsatt retning. Med de rette metabolske prosessene er de ufarlige for helse. Men "dårlig" kolesterol kan grupperes og danne plakk som fører til fremveksten av alvorlige patologier.

Statiner bidrar til å redusere antall kolesterolbærere til vev. Konsentrasjonen av kolesterolbærere fra vev til leveren, tvert imot, øker. Det vil si at direkte og omvendt transport av kolesterol er normalisert. Dens samlede nivå er redusert.

Parallelt delte narkotika fettvev i separate fragmenter, og sloss med arvelige forutsetninger for økt kolesterolkonsentrasjon. Denne egenskapen er iboende bare i statiner.

Indikasjoner for bruk av narkotika

Behandling med statiner foreskriver:

 • Hvis kolesterolinnholdet i blodet overstiger 5,8 mmol / l - hvis det ikke kan korrigeres med en diett i tre måneder eller mer.
 • Med aterosklerose og hjertesykdommer - for å forhindre videre utvikling;
 • I sykdommer som provoserer utseende av aterosklerose;
 • For forebygging av unge - hvis en av familiemedlemmene lider av arvelige sykdommer i hjertet;
 • Som et forebyggende tiltak for forebygging av atherosklerose hos mennesker i moden alder - med aldring av kroppen, øker risikoen for å utvikle patologi.

Bruk av statiner er kontraindisert:

 • Hvis risikoen for hjerte og karsykdommer er lav;
 • Til kvinner før utbruddet av overgangsalderen;
 • Pasienter som lider av diabetes mellitus;
 • Barn og pasienter som har fylt 75 år - sannsynligheten for at bivirkninger øker på grunn av dårlig stofftoleranse, vil skaden fra statiner være mer enn bra.

På spørsmålet om hvilke kolesterolverdier som skal ta statiner, er det forskjellig mellom leger i meninger. Men etter hjerteinfarktene, gir rehabiliteringsforanstaltninger obligatorisk for bruk av disse stoffene.

Svært sjelden får de gis til barn med genetiske lidelser og en for høy konsentrasjon av "dårlig" kolesterol i blodet. Statins under disse omstendighetene utnevne, nøye veie de fordeler og skade de kan ta med. Men under alle omstendigheter må legen riktig beregne doserings- og doseringsregime - for hver pasient individuelt.

Dra nytte av bruk av statiner

I visse situasjoner gir statiner fra kolesterolet materielle fordeler. Noen ganger blir de pasientens eneste sjanse til å redde livet.

 • Hjelpe kroppen å kjempe med aterosklerose;
 • Fremme rehabilitering etter slag og hjerteinfarkt;
 • Forleng livet til en pasient som lider av alvorlige sykdommer;
 • Reduser innholdet av "dårlig" kolesterol i blodet;
 • Forhindre patologi av blodårer og hjerte.

Mange pasienter reagerer godt på statinbehandling. Men nødvendigheten av langvarig mottakelse (ca. tre til fire år) påvirker kroppens immunsystem negativt.

Skader forårsaket av rusmidler

Pasienten til tider og ikke mistenker, enn statiner er farlige. Skader fra søknaden er ikke umiddelbart synlige. Derfor, når du tar langsiktige medisiner, er det nødvendig å overvåke tilstanden av helse - å regelmessig ta hensiktsmessige tester og besøke en lege.

Ulemper ved langvarig inntak av statiner manifesteres av reaksjonen:

 • Nervesystemet er en overdrivelse, uforklarlige humørsvingninger, søvnløshet, svimmelhet, svakhet,
 • Ikke-inflammatorisk nerveskade;
 • Fordøyelsessystemer - forstoppelse, diaré, meteorisme, dårlig appetitt, oppkast, anoreksi, legemiddel gulsott, pankreatitt;
 • Lokomotorisk system - sterke ledd- og muskelsmerter, smerter i ryggen, vondt i bein, kramper, forverring av leddgikt;
 • Sirkulasjonssystem - en reduksjon i blodkonsentrasjonen i det perifere sirkulasjonssystemet.

Statiner fra kolesterol kan forstyrre metabolismen, og forårsaker skarpe endringer i konsentrasjonen av sukker i blodet. Allergiske reaksjoner kan ledsages av kløe, utslett, rennende nese, delaminering av det øvre lag av huden, anafylaktisk sjokk.

Noen ganger tar statiner skade kroppen, provoserer utviklingen av luftveissykdommer, forårsaker impotens, fedme, ødem, ekstremt sjelden - Alzheimers. Det har vært tilfeller av nyrepatologier, manifestasjoner av grå stær, blodproppstrombose, eksem.

Risikoen for forekomsten av bivirkninger øker med pasientens alder. Utilstrekkelig respons på rusmidler kan forekomme hos personer med en subtile kroppsbygning og hos alkoholikere - statiner og alkohol er inkompatible. Pasienter med legemidlene i muskel-skjelettsystemet er indikert i tilfeller av ekstrem nødvendighet og under medisinsk tilsyn.

Det anbefales ikke å bruke statiner samtidig med visse legemidler (antibiotika, antidepressiva, veropamil, flukonazol, erytromycin). Det er nødvendig å nekte bruk av grapefrukt og juice på grunnlag av dem.

Forberedelser av flere generasjoner

Gruppen statiner er representert av flere generasjoner medikamenter.

Preparater av gruppen statiner

Narkotika er forskjellig aktiv substans, ellers er de alle lik. Statiner av den siste generasjonen - preparater av Rosuvastatin-gruppen; dets navn er identisk med navnet på hovedvirkende agent, fordelene og skaderne fra å ta er individuelle for hver pasient.

Naturlige statiner

Statiner har en rekke alvorlige kontraindikasjoner, hvorfor mange hypokondriac pasienter er redd for å bruke dem.

Men det er en naturlig erstatning - kjent "anticholesterol" -stoff:

 • Askorbinsyre (sitrusfrukter, havtornbær og sort currant, hofter, paprika, kål);
 • Nikotinsyre (nøtter, alle slags kjøtt og rød fisk);
 • Omega-3 fettsyrer (alle typer rød fisk, vegetabilske oljer);
 • Polikozanol (ekstrahert av sukkerrør, solgt på apotek);
 • Pektin (epler, gulrøtter, kål, bønner og frokostblandinger, kli);
 • Resveratrol (rødvin, druehud);
 • Curcumin (gurkemeie).

Velfremmet reduksjon i konsentrasjonen av kolesterol i blodprodukter fra soya og vanlig hvitløk.

Funksjoner av bruk av narkotika

Ved vurderingen av skadene kan pasienten nekte å bruke farlige stoffer, etter hans mening. Men beslutningen om å drikke eller ikke drikke statiner, bør tas, vel gjennomtenkt alle risikoene. Inkludert de som oppstår uten behandling med disse stoffene.

Det er viktig å vite de spesifikke egenskapene ved bruk av statiner:

 • Deres mottak blir noen ganger livslang. Uten dem kan pasienten oppleve en betydelig forverring i helse - til tider sammenlignet med den opprinnelige tilstanden.
 • Kun spesialister kan bestemme stoffene som passer til pasienten, og ta hensyn til alle kroniske sykdommer. Uavhengige avtaler er strengt forbudt.
 • Å oppnå et effektivt resultat med sikker bruk av narkotika kan gjøres ved å følge legenes riktig valgte dose.
 • Ved forskrivning av medisiner bestemmer legen den nødvendige periodiciteten av biokjemiske blodprøver; pasienten må nøye observere den.
 • Med patologiske endringer i leveren i små doser, anbefales det å ta Rosuvastatin. De vil få sykehuset minst skade. Under behandlingen bør maten overvåkes nøye. Alkohol og antibiotika må elimineres helt.
 • Pasienter med nyresykdommer anbefales ikke å drikke Fluvastatin og atorvastatin. Deres effekter er mest giftige for nyrene.
 • Hvis det foreskrevne legemidlet ikke er tilgjengelig til en pris, må muligheten for erstatning bli diskutert med behandlende lege.
 • Med andre legemidler kan statiner nesten ikke kombineres. Når du tar flere stoffer, kan det oppstå komplikasjoner og bivirkninger.

Ifølge uttalelsene fra farmasøytiske selskaper og representanter for offisiell medisin, overstiger bruken av statiner betydelig skade. Men uavhengige forskers oppfatning er forskjellig - bivirkningene av narkotika er mye farligere enn deres fordeler. Sannsynligvis, som i de fleste tilfeller, er det viktig å finne en mellomstasjon.

Det er klart at å ta statiner bringer både skade og nytte for pasienten. Derfor kan de tas ut bare for legenes resept. Det er han som bestemmer den optimale typen stoff for pasienten og doseringen. Og for å lytte til legenes anbefalinger eller ikke - pasientens tilfelle.

Omtaler om effektiviteten av statiner

Omtaler av pasienter som tar statiner fra kolesterol, viser også fordelene og skadene til medikamenter. De lar oss konkludere med at i kampen mot "dårlige" kolesterolmedisiner er svært effektive. Men bivirkningene gjør noen ganger denne kampen uutholdelig.

Fordelene og skadene til statiner

Moderne lipidsenkende terapi rettet mot å senke kolesterol er et av de lovende områdene for behandling av aterosklerose. Ledende stillinger i medisinske avtaler for pasienter med forhøyet kolesterol er statiner - legemidler som reduserer produksjonen av "dårlige" fettfraksjoner.

Til tross for effektiviteten av statinbehandling har forskningen nylig blitt publisert i den vitenskapelige verden om farene ved langvarig bruk av disse stoffene. Negativ påvirkning av leveren og andre indre organer tillater ikke å ta disse legemidlene til pasienter med kroniske sykdommer, og behovet for langvarig bruk av statiner kan forårsake farlige bivirkninger. Ikke bare nyttige, men også skadelige egenskaper har statiner: Fordelene og ulemper ved å ta disse lipidsenkende medisinene presenteres i anmeldelsen nedenfor.

Når statiner er foreskrevet

Før du beskriver i detalj bivirkningene og skadene til medlemmene av gruppen statiner for kroppen, er det nødvendig å finne ut når legen kan ordinere disse legemidlene.

Statiner - hypolipidemika, virkningsmekanisme som er forbundet med selektiv inhibering av enzymet HMG CoA-reduktase - en nøkkel kolesterol utdanningsnivå og dens aterogene fraksjoner. Indikasjoner for bruk av statiner:

 • i kompleks terapi av hyperkolesterolemi (høyt kolesterol);
 • med arvelige former for hyperkolesterolemi (familiær heterozygot, homozygot);
 • korreksjon av fettmetabolismen i fare eller et utvidet klinisk bilde av kardiovaskulær cerebrovaskulær patologi.

Således anbefaler moderne medisin å drikke statiner med en økning i kolesterolnivået over normen, uavhengig av årsaken til tilstanden.

Prinsipper for Statin Administration

 • Før du bruker medisiner for alle pasienter med hyperkolesterolemi, bør du anbefale metoder for å korrigere fettmetabolismen gjennom diett og tilstrekkelig fysisk anstrengelse, avvisning av dårlige vaner.
 • Hvis kolesterolnivået ikke vender tilbake til normalt innen tre måneder etter ikke-medisinsk behandling, foreskriver legene vanligvis statiner;
 • statiner basert på atorvastatin og simvastatin begynner å fungere etter 2 uker med vanlig inntak, basert på rosuvastatin - litt raskere. Den maksimale terapeutiske effekten av legemidlene utvikler seg i en måned med opptak og varer hele behandlingsforløpet;
 • Terapien med statiner, som regel, er lang, og tar måneder og til og med år.

Virkningsmekanismen for statiner

Statins "arbeid" på biokjemisk nivå, blokkering av en av de viktigste enzymene av kolesterol syntese i leveren. Dermed har legemidlene følgende farmakologiske effekter:

 • allerede innen den første måneden senker den opprinnelige konsentrasjonen av kolesterol merkbart;
 • reduserer produksjonen av "skadelige" atherogene lipider - LDL-kolesterol, VLDL, TG;
 • ustabil øker konsentrasjonen av den "nyttige" fraksjonen av kolesterol-HDL.

I tillegg, ved å øke antall reseptorer for HDL på overflaten av hepatocytter, øker statiner deres utnyttelse av leverceller. Dermed blir det forstyrrede forholdet mellom lipoproteiner med høy og lav tetthet gjenopprettet, og koeffisienten av atherogenicitet kommer tilbake til normal.

Fordelene med statiner er:

 • reduksjon av risikoen for iskemiske manifestasjoner hos pasienter med utilstrekkelig blodtilførsel til hjerte og hjerne;
 • forebygging av kardiovaskulære sykdommer hos personer med risikofaktorer (alder over 60 år, røyking, alkoholmisbruk, diabetes, etc.);
 • reduserer risikoen for dødelige komplikasjoner av iskemisk hjertesykdom og dyscirculatory encephalopathy;
 • forbedre pasientens livskvalitet.

Statiner forlenger livet

Det er ingen hemmelighet at pasienter med forhøyede kolesterolnivåer og kliniske manifestasjoner på aterosklerose står overfor risiko for alvorlige komplikasjoner slik som akutt hjerteinfarkt, nedsatt blodsirkulasjon i blodkar av lemmer og indre organer, hjerneslag.

Alle disse tilstandene forbinder den generelle mekanismen til den patologiske effekten:

 1. Øk konsentrasjonen av totalt kolesterol og dets atherogene fraksjoner i blodet (LDL).
 2. Avsetningen av lipider på karets vegger, deres styrking av bindevevsrammen - dannelsen av aterosklerotisk (kolesterol) plakk.
 3. Overtredelse av blodtilførsel av indre organer for å begrenses ved avsetning av kolesterol på veggene i arteriene. Først og fremst lider hjertemuskelen og hjernen, fordi de trenger konstant inntak av oksygen og næringsstoffer;
 4. Utseende til de første symptomene på iskemi: når hjertet påvirkes - ubehagelig å trykke smerter bak brystbenet, kortpustethet, redusert toleranse for fysisk aktivitet; med utilstrekkelig inntak av oksygen i hjernen - svimmelhet, glemsel, hodepine.

Hvis du ikke tar hensyn til disse symptomene i tide, vil sirkulasjonsfeilen raskt utvikle seg og føre til livstruende konsekvenser - et hjerteinfarkt eller et hjerneslag.

Hjerte muskelinfarkt er irreversible fysiologiske endringer i hjertevævet, inkludert nekrose (celledød) og aseptisk betennelse. Tilstanden manifesteres av en skarp smerte i hjertet, panikk, frykt for døden. Hvis nekrose berørt hele veggen av orgelet, kalles hjerteinfarktet transmural. Ved et gunstig utfall skjer en "stramming" av nekroseområdet med bindevev, og pasienten forblir for alltid med et arr på hjertet.

Hvis skaden er for omfattende, kan hjertet ikke utføre sine funksjoner for å pumpe blod. Med en ugunstig variant av hjerteinfarkt forekommer hjertesvikt, lungeødem og noen ganger død av pasienten.

Også dødelig kan være et slag - et brudd på blodforsyningen i hjernens område. Hvis iskemiske lesjoner utvikles i en viktig del av hjernen, kan døden oppstå øyeblikkelig. Alle farlige komplikasjoner av aterosklerose utvikler seg plutselig og krever umiddelbar sykehusinnleggelse.

Bruken av statiner i forebygging og behandling av aterosklerose uvurderlig: disse stoffene hemmer kolesterol i målverdiene, hindre dannelsen av aterosklerotiske plakk, og dramatisk redusere risikoen for hjerteanfall og slag på grunn av aterosklerose. I tillegg reduserer statiner dødelighet fra gjentatte hjerteinfarkt og slag hos pasienter med høy konsentrasjon av kolesterol i blodet, uttrykt ved atherosklerose og nedsatt blodsirkulasjon.

Skader av statiner

I 2000-årene oppstod en ekte "boom" for statiner i medisin: Legemidler ble foreskrevet selv for de som ikke hadde høyt kolesterol, og tilstanden kunne korrigeres av riktig diett. Etter flere års urimelig popularitet av atorvastatin, begynte simvastatin og andre statiner å publisere studier om de negative effektene av disse midlene på arbeidet med indre organer. Noen publikasjoner kategoriseres uttalt: fordelene og skadene fra behandling med statiner er ensbetydende med.

Skadelig effekt på leveren

Som kjent er det i leveren at opptil 80% av det såkalte endogene kolesterolet blir produsert. Ved behandling av statiner blir synteseprosesser brutt, og stamceller fra aterogene lipidfraksjoner har farlige skadelige effekter på hepatocytter.

Skader på statiner er ødeleggelse av leverceller. Til tross for at leveren har en nesten uuttømmelig evne til å regenerere, kan den farlige effekten av statiner på dette organet ikke nektes.

På den annen side oppstår ødeleggelsen av leverceller langt fra hos alle pasienter. Det er ikke vanskelig å spore skaden forårsaket av statiner: det er nok å overvåke laboratorieparametere regelmessig og å bestå test for leverprøver.

Analysen for leverprøver inneholder to indikatorer:

 • Alanylamotransferase (ALT, ALT) er en norm på 0,12-0,88 mmol / l;
 • Aspartataminotransferase (AST, AST) er en norm på 0,18-0,78 mmol / l.

I tillegg er det ønskelig å bestå test for generell og direkte / indirekte bilirubin - disse indikatorene brukes ofte av terapeuter til å vurdere leverfunksjonen. Økt bilirubin kan indikere brutale brudd på levercellulært nivå. I dette tilfellet er det ikke anbefalt å benytte statiner.

På kjemisk og biologisk natur er ALAT og AsAt enzymer som kommer inn i blodet når leverceller ødelegges. Vanligvis oppdateres hepatocytter regelmessig: gamle dør, deres sted erstattes av nye. Derfor er disse stoffene til stede i blodet ved minimumskonsentrasjoner.

Men hvis døden av hepatocytter øker (det er giftige effekter av giftstoffer og rusmidler, kroniske leversykdommer, etc.), vokser innholdet av disse enzymene flere ganger. Hvis du drikker statiner i lang tid, kan leverprøver overskride normale verdier med 2-4 ganger.

Det ideelle alternativet for en pasient som bare begynner å drikke statiner, vil være levering av en test for leverforsøk før behandling og etter 1-2 måneder med vanlig inntak av legemidler. Hvis ALAT og ASAT ligger innenfor normens grenser i henhold til resultatene av den første og andre analysen, har statene ingen skadelig effekt på leveren, og terapien vil være til nytte for kroppen. Hvis før legen ble tatt, var leverprøver normalt, men da økt dramatisk, så er leverskader på statinpatienten dessverre mye større enn fordelene for karene. I dette tilfellet er det nødvendig å konsultere en lege for valg av videre terapi taktikk. Følgende alternativer er tilgjengelige:

 • Avskaffelsen av statiner. Ofte, når konsentrasjoner av AlATa og AsAt blir helseskadelige, er det eneste riktige skrittet til en spesialist, at hele legemidlet er fullstendig. For å unngå skade, som i dette tilfellet vesentlig overstiger fordelen, anbefales det å bytte til andre grupper av lipidsenkende legemidler, bare etter restaurering av leverfunksjonstester. I tillegg bør pasienter ikke glemme at hovedmetoden for behandling av høyt kolesterol og aterosklerose er en diett med et minimumsinnhold av animalsk fett og moderat fysisk aktivitet.
 • Korrigering av dosen. Doseringen av nesten alle statiner er den samme: Legemidlet er foreskrevet 1 gang daglig, minimum anbefalt dose er 10 mg, maksimum - 80 mg. Prosessen med å velge en passende dose for pasienten kan ta lang tid ved begynnelsen av behandlingen, som en regel, alle mennesker med åreforkalkning og høyt kolesterol foreskrevet drikk enhver statin med en dose på 10 mg. Deretter, etter 2-4 uker fra begynnelsen av den vanlige mottakelsen av pasienten, blir pasienten gitt kontrollanalyser av kolesterol og atherogene lipider, og resultatet blir evaluert. Hvis 10 mg av legemidlet ikke "klarer", og det opprinnelige nivået av kolesterol forblir på samme nivå eller økes, blir dosen doblet, dvs. opptil 20 mg. Så, om nødvendig, kan du gradvis øke dosen av tatt statiner til 80 mg.

Jo høyere dosering av medisinen du trenger å drikke til pasienten, jo mer statiner forårsaker mer skade på leveren. Derfor, pasienter som tar 80 mg av legemidlet hver dag og møter sine farlige effekter, kan dosen av legemidlet reduseres (på anbefaling av legen).

 • Andre anbefalinger for statinbehandling er valgt hver for seg.

I tillegg må alle pasienter som tar statiner, vite om deres farlige effekt på leveren og forsøke å beskytte kroppen mot miljøets negative påvirkning:

 • begrense forbruket av fettstekt i olje mat;
 • Avvis alkohol og røyking;
 • Ikke bruk andre legemidler uten anbefaling av lege.

Farlig effekt på muskler og ledd

En annen ganske vanlig bivirkning av statiner er relatert til deres virkning på skjelettmuskulatur. I noen pasienter forårsaker stoffene sterke muskelsmerter (vondt, trekkende tegn), spesielt om kvelden etter en aktiv dag.

Mekanismen for myalgiutvikling er forbundet med statins evne til å ødelegge myocytter - muskelceller. På stedet for de ødelagte cellene utvikler inflammatorisk respons - myosit, melkesyre frigjøres og enda mer irriterer nerve reseptorene. Muskelsmerter når du tar statiner, ligner veldig ubehagelige opplevelser etter intens fysisk arbeid. Ofte, musklene i nedre lemmer.

Ifølge statistikk oppstår en lignende bivirkning hos 0,3-0,4% av pasientene som tar statiner. Alle patofysiologiske endringer som foregår i muskelstrukturen er midlertidige og forsvinner helt etter at stoffet er avsluttet. Bare i svært sjeldne tilfeller (1: 30000-40000) pasienter står overfor en farlig uønsket effekt av statiner - rhabdomyolyse.

Rhabdomyolyse er et syndrom som er en kritisk grad av myopati. Tilstanden manifesteres av en kraftig massiv død av et stort område av muskelfibre, absorpsjon av nedbrytningsprodukter i blodet og utvikling av akutt nyresvikt. Med andre ord nyrene nektes uten å takle mengden giftige stoffer som må fjernes fra kroppen. Med utviklingen av rabdomyolyse må pasienten bli sterkt innlagt i ICU for kontroll av vitale funksjoner.

For å hindre utviklingen av denne farlige syndrom, alle pasienter som tar statiner, anbefales det å inkludere i det faste plan for inspeksjon måling av kreatinkinase (CK) - et enzym som finnes i muskelcellene og ut i blodet når nekrose av muskelvev. Norm CK i blodet 24-180 IE / liter. Med veksten av denne indikatoren i kontrolltester, anbefales det å forlate bruken av statiner eller redusere doseringen.

Mindre hyppig hos pasienter som tar statiner, det er farlige komplikasjoner fra leddene. Skadet av narkotika som reduserer kolesterolet er å endre mengden og fysisk-kjemiske egenskaper til det intraartikulære væsken. På grunn av dette utvikler pasienter leddgikt (spesielt store ledd - kne, hofte) og artrose. Hvis en slik pasient ikke mottar rettidig assistanse, kan det med utviklingen av tilstanden utvikles ledd - en patologisk sammensmelting av hovedelementene. På grunn av dette blir aktive bevegelser i leddene vanskeligere, og snart blir det helt umotivert.

Skader av statiner for fordøyelsessystemet

De vanligste skadelige bivirkningene av statiner som ikke har en farlig effekt på liv og helse, er dyspepsi. I 2-3% av tilfellene under inntak av legemidler for å redusere blodkolesterolnivået forekommer:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • ikke lokalisert magesmerter;
 • raping;
 • økt appetitt eller omvendt nektet å spise.

Alle disse symptomene er et tegn på individuell følsomhet overfor legemidlet, slik at de ofte også krever avskaffelse av statin eller dosejustering nedover.

I tillegg, i sjeldne tilfeller, pasienter som mottar midler på basis av atorvastatin, simvastatin og andre statinene kan utvikle en inflammatorisk eller erosive og sårdannelse mukosale lesjoner i munnen, spiserøret (øsofagitt), mage og tarmer (gastroenteritt). Behandling av disse forholdene utføres på generelle prinsipper, statiner for denne perioden avbrytes. I fremtiden, for behandling av aterosklerose og forhøyet kolesterol, er det bedre å velge midler med et annet aktivt aktivt stoff.

Skader på nervesystemet

Å ta statiner kan forårsake følgende bivirkninger fra nervesystemet:

 • hodepine;
 • søvnløshet, endringer i søvnkvalitet, mareritt;
 • døsighet;
 • svimmelhet;
 • alvorlig asteni (svakhet, tretthet, ubehag);
 • redusert minne;
 • Følsomhetsforstyrrelser - tap eller tvert imot utseendet av patologiske fornemmelser i lemmer eller andre deler av kroppen;
 • perversjon av smak;
 • følelsesmessig labilitet (ustabilitet) - rask endring av stemninger og manifesterte følelser, tårer, berøring;
 • lammelse av ansiktsnerven, manifestert av asymmetri i ansiktet, tap av motorisk aktivitet og følsomhet på siden av lesjonen.

Det skal forstås at ikke alle disse bivirkningene vil utvikle seg hos en bestemt pasient. Generelt overskrider forekomsten av hver ikke 2% (ifølge en klinisk studie med mer enn 2500 pasienter). Siden instruksjonene skal indikere alle mulige effekter av statiner på kroppen, minst en gang utviklet under kliniske forsøk, ser denne listen imponerende ut. Faktisk vil de fleste pasienter med aterosklerose, som tar statiner, ikke møte de farlige effektene av legemidler på nervesystemet.

Skader på hjertet og blodårene

Til tross for de uvurderlige fordelene statinene har på kardiovaskulærsystemet, er det i enkelte tilfeller i 1-1,5% av tilfellene mulig å utvikle bivirkninger ved sirkulasjonssystemet. Disse inkluderer:

 • følelse av hjertebank
 • utvidelse av perifere fartøy, fall i blodtrykk;
 • migrene forårsaket av endringer i tonen i hjernens kar
 • av og til - hypertensjon
 • arytmi;
 • i de første ukene med opptak - økte manifestasjoner av angina pectoris, deretter normalisering av tilstanden.

Alle disse bivirkningene er knyttet til "reorganisering" av fartøyene til en ny modus for funksjon etter arbeid for slitasje under forhold med kronisk oksygen sult.

Farlige bivirkninger fra luftveiene

Skader av statiner i forhold til luftveiene er:

 • ubetydelig nedgang i immunitet og utvikling av infeksjonsprosessen i øvre luftveiene (bihulebetennelse, rhinitt, faryngitt);
 • progressjon av infeksjonen og spredningen til de nedre delene av luftveiene (bronkitt, lungebetennelse);
 • brudd på puste - dyspné;
 • bronkial astma av blandet opprinnelse;
 • neseblødning.

Skader på nyrene og urinsystemet

Den negative effekten av statiner på urinsystemet er:

 • utvikling av urogenitale infeksjoner på grunn av lokal immunosuppresjon;
 • infeksjon med betinget patogen flora og utseende av tegn på blærebetennelse - hyppig vannlating, smerte i projeksjon av blæren, kutt og brenning på tidspunktet for urinutgangen;
 • nedsatt nyrefunksjon, utseende av perifert ødem;
 • endringer i laboratorietester av urin: mikroalbuminuri og proteinuri, hematuri.

Allergiske reaksjoner

Overfølsomhetsfenomen ved behandling av statiner er sjeldne. Pasienter som tar statiner for å senke kolesterolnivået kan oppleve:

 • hudutslett;
 • kløe;
 • generalisert eller lokalt ødem;
 • kontakt dermatitt;
 • urticaria.

Anafylaktisk sjokk, farlige hud syndromer (Laylela, Stevens-Johnson), og andre alvorlige allergiske reaksjoner ble rapportert i noen få tilfeller i løpet av de pågående studier etter markedsføring. Derfor betraktes de som casuistry.

Den skadelige effekten av statiner på fosteret

Behandling med statiner av gravide og ammende mennesker er strengt forbudt. Videre, hvis behandling med kolesterolsenkende, anbefales for kvinner i reproduktiv alder (15-45 år eller eldre - før menopause), så før du begynner å bruke den, sørg for at det ikke er graviditet og under behandling ved bruk av effektive prevensjonsmetoder.

Statiner refererer til preparater fra X-kategorien av virkning på fosteret. Studier hos mennesker har ikke blitt utført, men i eksperimenter med laboratoriedyr har det vist seg at innføringen av narkotika basert på atorvastatin til gravide hunrotter fører til en betydelig reduksjon i massen til den ungefødte. Også i medisin er det et kjent tilfelle av fødsel av et barn med flere utviklingsdefekter etter å ha tatt legemidlet Lovastatin i første trimester av svangerskapet.

I tillegg er kolesterol et nødvendig stoff for normal vekst og utvikling av fosteret. Statins passerer lett hematoplacental barriere og i høye konsentrasjoner akkumuleres i barnets blod. Idet disse medikamenter er grunnet hemming av HMG-CoA-reduktase i betydelig grad redusere kolesterolsyntese i leveren, kan foster oppleve betydelig ulempe med denne fettalkohol og dets derivater.

Midler som reduserer kolesterol, er også i stand til enkelt å trenge inn og akkumulere i morsmelk. Derfor, under behandling av en kvinne med statiner (hvis fordelene ved å ta det overstiger den skadene som er gjort for dem), bør amming stoppes.

Egenskaper ved statinbehandling

Før legen velger det nødvendige stoffet fra gruppen statiner, er det tilrådelig å gjennomgå en fullstendig undersøkelse av legemet og passere:

 • generell klinisk analyse av blod og urin - for å bestemme kroppens generelle funksjoner
 • lipidprofil - en fullstendig undersøkelse av tilstanden i lipidmetabolismen i kroppen med bestemmelse av total kolesterol og dets aterogene og anti-aterogene fraksjoner, triglyserider og risikofaktor for kardiovaskulære og cerebrovaskulære aterosklerotiske komplikasjoner hos den individuelle pasient;
 • biokjemisk analyse, inkludert bestemmelse av: totalt og direkte / indirekte bilirubin, AlAT og Asat, CK, kreatin og urea for å bestemme nyrefunksjonen.

Hvis disse undersøkelsene er innenfor normen, er det ingen kontraindikasjoner for utnevnelsen av statiner. En måned etter starten av medisinering, bør hele omfanget av undersøkelsen gjentas for å bestemme taktikken for videre tiltak. Hvis alle testene er innenfor normale grenser, er statiner for å senke kolesterolet egnet for pasienten, og de gjør mer bra enn skade.

Hvis det i pasientforsøk er pasienter med brudd på leveren, skjelettmuskulaturen eller nyrene, har statinbehandling mer skade enn bra.

Statiner: Fordeler og ulemper

Til tross for kontroversen i den vitenskapelige verden, som fortsatt er mer i statiner: fordel eller skade, foreskriver legene daglig disse stoffene til et stort antall pasienter med høyt kolesterol. Alle fordeler og ulemper med å ta HMG CoA reduktasehemmere er presentert i tabellen nedenfor.

Tabletter fra kolesterol

Generell informasjon

kolesterol Er en fettalkohol, en organisk forbindelse som finnes i membranene i levende organismer.

To begreper brukes ofte: kolesterol og kolesterol. Hva er forskjellen mellom dem? Faktisk er dette navnet på det samme stoffet, bare i medisinsk litteratur er begrepet "kolesterol"Siden slutten"-ol"Indikerer dets forhold til alkoholer. Dette stoffet er ansvarlig for å gi styrke celle membraner.

Men hvis kolesterolnivået i kroppen øker, dannes kolesterolplakk i veggene på karene, som, sprekker, skaper et gunstig miljø for utdanning blodpropp. Plaques smalker fartøyets lumen.

Derfor, etter en analyse av innholdet av kolesterol, bestemmer legen om nødvendig hva som skal gjøres med høyt kolesterol. Hvis analysen av analysen på kolesterol indikerer høye priser, utpeker spesialisten ofte dyre medisiner - statiner, som er utformet for å forebygge sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Det er viktig at legen forklarer at pasienten etter avtalen skal drikke slike tabletter til enhver tid, som bruksveiledningen antyder.

Men anti-kolesterol medisiner har visse bivirkninger, som leger bør advare pasientene om, og forklarer hvordan de skal drikke tabletter riktig.

Derfor bør hver person som har høyt kolesterolnivå, bestemme om han skal ta slike medisiner.

For tiden er det to hovedgrupper av narkotika for kolesterol: statiner og fibrater. I tillegg anbefaler eksperter at pasienter bruker Liposyre og Omega 3. Følgende er legemidler som brukes til å redusere kolesterol. Imidlertid er deres bruk bare tilrådelig etter undersøkelse og avtale av lege.

Statiner for senking av kolesterol

Før du tar slike legemidler, er det nødvendig å vite hva som er de statiner -. Hva det er nytte og skade av slike legemidler og andre statiner er kjemiske stoffer som reduserer produksjonen i kroppen enzymer, nødvendig for prosessen med kolesterol syntese.

I instruksjonene for slike legemidler kan du lese følgende:

 • Reduser konsentrasjonen av kolesterol i plasma på grunn av undertrykkelse HMG-CoA reduktase, så vel som å senke syntesen av kolesterol i leveren.
 • Reduser nivået av kolesterol hos personer med homozygot familiær hyperkolesterolemi, som ikke kan behandles med lipidsenkende medisiner.
 • Deres virkningsmekanisme gjør det mulig å senke det totale nivået av kolesterol med 30-45%, "skadelig" - med 40-60%.
 • Når du tar et statinivå HDL kolesterol og apolipoprotein Aøker.
 • Narkotika reduserer sannsynligheten for komplikasjoner av iskemisk natur med 15%, spesielt ifølge konklusjonene fra kardiologer, risikoen angina pectorisog hjerteinfarktfaller med 25%.
 • Det er ingen mutagen og kreftfremkallende effekt.

Bivirkninger

Etter å ha tatt mange negative effekter kan man merke seg:

 • Hyppige bivirkninger: asteni, søvnløshet, hodepine, forstoppelse, kvalme, magesmerter, diaré, myalgi, flatulens.
 • Fordøyelsessystemet: diaré, oppkast, hepatitt, pankreatitt, kolestatisk ister, anoreksi.
 • Nervesystemet: svimmelhet, hukommelsestap, hypoestesi, ubehag, parestesi, perifer neuropati.
 • Allergiske manifestasjoner: et utslett og kløe i huden, urtikaria, anafylaksi, eksudativ erytem, ​​Lyells syndrom.
 • Muskuloskeletalsystemet: Ryggsmerter, myositt, kramper, gikt, myopati.
 • hematopoiesis: trombocytopeni.
 • Utvekslingsprosesser: hypoglykemi, diabetes mellitus, vektøkning, fedme, impotens, perifer ødem.
 • Den mest alvorlige komplikasjonen ved statinbehandling er rabdomyolyse, men dette skjer i sjeldne tilfeller.

Hvem skal ta statiner?

Informere om at slike statiner, reklameprøver og instruksjoner til forberedelser vitner om det statiner - er effektive stoffer for å redusere kolesterol, noe som betydelig øker livskvaliteten, og reduserer sannsynligheten for utvikling slag, hjerteinfarkt. Følgelig er bruk av disse tabletter hver dag en sikker metode for å senke kolesterolnivået.

Men faktisk, til i dag, er det ingen nøyaktig informasjon om hvorvidt behandling av pasienter med slike legemidler er virkelig trygg og effektiv. Tross alt hevder enkelte forskere at potensiell skade og bivirkninger overskrider bruken av statiner som et forebyggende verktøy som brukes til å forebygge sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Eksperter argumenterer fortsatt om det er verdt å ta statiner, veier fordeler og ulemper. Forumet for leger inneholder nesten alltid en debatt om temaet "Statins - Fordeler og ulemper".

Men likevel er det visse grupper av pasienter som statiner er obligatoriske for.

Statiner av den siste generasjonen må søke:

 • med sikte på sekundær forebygging etter hjerneslageller hjerteinfarkt;
 • ved rekonstruktiv kirurgisk inngrep på store fartøy og hjerte;
 • ved hjerteinfarkteller akutt koronarsyndrom;
 • ved iskemisk sykdom med økt risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Det vil si at kolesterolnøsemidler er indikert for hjertepasienter for å øke varigheten av livet. I dette tilfellet, for å redusere bivirkninger, må legen velge riktig medisin, overvåke biokjemiske parametere. Hvis det er en 3 ganger økning i transaminaser, avbrytes statiner.

Tvilsomt er det tilrådelig å ordinere medisiner av denne gruppen for slike pasienter:

Hvis statiner er foreskrevet for personer med diabetes, kan de trenge flere tabletter for å redusere sukker i blod, siden i slike pasienter øker statiner sukker. Legemidler for å redusere blodsukker bør foreskrives og justeres til dosen av en lege.

For tiden innebærer standarden for terapi for de fleste hjertepatologier i Russland bruk av statiner. Men til tross for at medisinsk formål reduserer dødeligheten, er dette ikke en forutsetning for å forskrive medisiner til alle personer med IHD eller hypertensjon. Ikke bruk dem av alle som allerede er 45 år, eller alle som har høyt nivå av kolesterol.

Det er viktig å vurdere kompatibiliteten av disse stoffene med andre legemidler.

Om nødvendig, sammen med antikolesterol-legemidler, foreskriver legen andre legemidler til behandling av hjerte-og karsykdommer: diroton, Concor, propanorm og andre.

diroton (aktiv komponent - lisinopril) brukes til å behandle arteriell hypertensjon.

Concor (aktiv komponent - bisoprololhemifumarat) brukes til terapi arteriell hypertensjon, hjertesvikt, angina pectoris.

Liste over statin narkotika

Hvilke stoffer er relatert til statiner, og hva er deres aktivitet for å senke kolesterol, kan du finne ut av tabellen nedenfor.

Klassifisering av statiner

I medisin er visse parametere for klassifisering tatt i betraktning.

Hvordan velge statiner?

Til tross for alle vurderinger om statiner for å redusere kolesterol, er det opp til pasienten å bestemme om man skal ta slike medisiner, men det er bare nødvendig å gjøre dette på anbefaling av en spesialist. Viktig, først og fremst, ikke tilbakemelding, men utnevnelse av lege.

Hvis en person fortsatt bestemte seg for å ta statiner, bør valgfaktoren ikke være prisen på medisinen, men først og fremst tilstedeværelsen av kroniske sykdommer.

Uavhengig behandling, hvis det økes kolesterolet, kan det ikke utføres noen legemidler. Behandling for økt kolesterol og lipid metabolisme lidelser er foreskrevet av en kardiolog eller terapeut. I dette tilfellet vurderer eksperten nødvendigvis følgende risikoer:

 • alder;
 • gulvet;
 • vekt;
 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet, andre sykdommer (diabetes mellitus, etc.).

Det er viktig å ta statiner i dosen som ble foreskrevet av legen, mens det er viktig å ta biokjemisk blodprøve så ofte som foreskrevet av en spesialist.

I tilfelle at for dyre piller ble foreskrevet, kan du be legen om å erstatte medisiner som er billigere. Imidlertid anbefales det å bruke originale forberedelser, siden generikkene av innenlandsk produksjon er av lavere kvalitet enn det originale stoffet og generikkene som tilbys av importprodusenten.

De som tidligere tar interesse, er interessert i hvilke virkelige fordeler og skader av statiner fra kolesterol, og flere viktige faktorer må vurderes for å minimere skadene av disse stoffene.

Hvis medisiner foreskrives for eldre pasienter, bør det tas hensyn til risikoen myopati dobles hvis tatt sammen med rusmidler fra hypertensjon, gikt, diabetes mellitus.

Ved kroniske leversykdommer er det ønskelig å ta Rosuvastatin i lave doser, pravastatin (Pravaksol). Disse stoffene gir beskyttelse for leveren, men når du bruker dem kategorisk, kan du ikke drikke alkohol, og også øve behandling antibiotika.

Med konstant manifestasjon av smerte i musklene eller tilstedeværelsen av en risiko for skade, er det også tilrådelig å bruke Pravastatin, siden det ikke er så giftig for musklene.

Personer med kronisk nyresykdom bør ikke tas Fluvastin Lescoll, også ikke bør drikke Atorvastatin kalsium (Lipitor), siden disse legemidlene er giftige for nyrene.

Hvis pasienten søker å redusere kolesterol med lav tetthet, anbefales det å bruke forskjellige typer statiner.

For tiden er det ingen presise data at det er tilrådelig å ta en kombinasjon av "statiner pluss nikotinsyre". Når du tar nikotinsyre, kan folk med diabetes miste blodsukker, giktangrep, blødning fra fordøyelseskanalen er også mulig, sannsynligheten øker rabdomyolyse og myopatier.

Studien av effekten av statiner på kroppen

Tidligere kardiologer foreskrev statiner for mennesker som lider iskemisk sykdom, arteriell hypertensjon, og har lav risiko for kardiovaskulære patologier.

For tiden har holdningen til denne typen narkotika endret seg i noen spesialister. Selv i Russland så langt har det ikke vært en fullverdig uavhengig studie av effektene av statiner på kroppen.

I mellomtiden hevder canadiske forskere at etter bruk av statiner, er risikoen katarakt hos pasienter økte med 57%, og forutsatt at en person led diabetes mellitus, - med 82%. Slike alarmerende data ble bekreftet ved statistisk analyse.

Spesialister analyserte resultatene fra fjorten kliniske studier som ble utført for å studere effekten av statiner på kroppen. Deres konklusjon var som følger: Når du tar denne typen medisin, reduseres sannsynligheten for slag og hjerteinfarkt, men i følge de alvorlige bivirkningene, er de ikke foreskrevet for personer som ikke tidligere har hatt slag eller hjertesykdommer. Ifølge forskere utvikler folk som regelmessig tar slike legemidler følgende bivirkninger:

Men generelt er det forskjellige synspunkter på om disse stoffene er skadelige, eller de er relativt sikre.

 • Forskere fra Tyskland har vist at med lavt nivå av kolesterol, sannsynligheten for å utvikle seg kreft, leversykdommer og en rekke alvorlige plager, samt tidlige dødsfall og selvmord, og bekrefter dermed at lavt kolesterolnivå er farligere enn høyt kolesterol.
 • Forskere fra USA sier det hjerteinfarkt og slag utvikle seg ikke på grunn av høyt kolesterol, men på grunn av et lavere nivå av magnesium i kroppen.
 • Statiner kan undertrykke en viktig funksjon av kolesterol, gjenopprette forstyrrelser i kroppens vev. For å øke muskelmassen i kroppen, og for sin normale aktivitet som helhet, er det nødvendig med fettceller med lav tetthet, det vil si "dårlig" kolesterol. Hvis det mangler det, myalgi, muskeldystrofi.
 • Når du tar slike legemidler, undertrykkes kolesterolproduksjon henholdsvis og produksjonen mevalonat, som ikke bare er en kilde til kolesterol, men også en rekke andre stoffer. De utfører viktige funksjoner i kroppen, slik at deres mangel kan utløse utviklingen av sykdommer.
 • Denne gruppen medikamenter øker sannsynligheten for å utvikle seg diabetes mellitus, og denne sykdommen fører til økning i kolesterol. Ulike kilder sier at hvis du tar statiner i lang tid, er risikoen for diabetes 10 til 70%. Under påvirkning av disse stoffene, reduseres konsentrasjonen av GLUT4-proteinet som er ansvarlig for nivået av glukose i blodet i cellen. Britiske forskere har bevist at det å ta slike legemidler øker risikoen for diabetes hos kvinner etter menstruasjonspause med 70%.
 • Negative bivirkninger utvikles sakte, henholdsvis, kan pasienten umiddelbart ignorere den, noe som er farlig med langvarig opptak.
 • Ved bruk av statiner, er det en effekt på leveren. De som lider av fedme eller fører en stillesittende livsstil, markerer for en periode forbedringen av fartøyets tilstand. Men over tid er komplekse prosesser i kroppen brutt, noe som kan føre til en forverring i mentale prosesser, særlig hos folk i alderen.

Når en person under 50 år har forhøyet kolesterolnivå, indikerer dette at kroppen utvikler alvorlige lidelser som må behandles. I noen land, på nasjonalt nivå, presenteres programmer som fremmer reduksjonen av kolesterol ved å popularisere aktiv livsstil, endre kostvaner, forlate nikotinavhengighet og bruk av statiner.

Som et resultat, i mange land denne metoden "arbeidet": dødeligheten fra hjerte-og karsykdommer har betydelig redusert. Likevel er det en oppfatning at slutte å røyke, fysisk aktivitet og endre menyen er den beste måten å forlenge livet, enn å bruke medisiner som har kontraindikasjoner, bivirkninger.

Statiner for eldre pasienter

Blant argumentene til fordel for at eldre mennesker bare skal ta statiner etter forsiktig veiing av skade og nytte, kan vi huske en studie der mer enn 3000 mennesker i alderen 60 år og eldre tok medisinstatiner. Omtrent 30% merket manifestasjonen av muskel smerte, samt en reduksjon i energi, tretthet, svakhet.

Smerten i musklene er mest alvorlig hos de som nettopp har begynt å ta slike medisiner. Som følge av dette reduserer denne tilstanden intensiteten i fysisk aktivitet - det er vanskelig for folk å trene, gå, noe som i sidste ende fører til økt risiko for å utvikle slag og hjerteinfarkt. I tillegg begynner en person som beveger seg litt, gradvis å øke kroppsvekten, noe som også er en risiko for kardiovaskulær sykdom.

Fibrats: hva er det?

preparater fibrater brukes også til å senke kolesterolet. Disse stoffene er avledet fibronsyre. De binder seg til gallsyre, og reduserer dermed den aktive produksjonen av kolesterol i leveren.

fenofibrat redusere nivået medisinsk lipider, som igjen fører til en nedgang i kolesterolet. I kliniske studier reduserer bruken av fenofibrat kolesterol med 25%, triglyserider med 40-50%, og øker også nivået av såkalt "godt" kolesterol med 10-30%.

Instruksjonen om bruk av fenofibrates, ciprofibrates indikerer at med høyt kolesterolnivå reduserer disse legemidlene mengden ekstravaskulære innskudd, og senker også kolesterol og triglyserider hos pasienter med hyperkolesterolemi.

 • Taykolor;
 • Lipantil;
 • Exilip 200;
 • ciprofibratLipanor;
 • Gemfibrozil.

Men før du kjøper og tar slike medisiner, bør du vurdere at deres mottak fører til utseendet av visse bivirkninger. Som regel manifesterte seg ofte en rekke fordøyelsessykdommer: flatulens, fordøyelsesproblemer, diaré, oppkast.

Det er slike bivirkninger etter å ha tatt fenofibrates:

 • Fordøyelsessystemet: pankreatitt, hepatitt, oppkast, magesmerter, kvalme, diaré, flatulens, utseende av gallestein.
 • Muskuloskeletalsystemet: Svakhet i musklene, rhabdomyolyse, diffus myalgi, myosit, spasmer.
 • Nervesystemet: hodepine, seksuell dysfunksjon.
 • Hjerte og blodårer: lungeemboli, venøs tromboembolisme.
 • Allergiske manifestasjoner: hud kløe og utslett, lysfølsomhet, urtikaria.

Det praktiseres kombinere statiner med fibrater for å redusere dosering og følgelig negative manifestasjoner av statiner.

Medisiner som senker absorpsjonen av kolesterol i tarmen

Legemidlet ezetimib (Ezetrol) Er et nytt lipidsenkende middel som reduserer absorpsjonen av kolesterol i tarmen. I tillegg utløser Ezetimibe (Ezetrol) ikke utviklingen av diaré. På en dag må du ta 10 mg medisin. Men det er viktig å vurdere at kroppen produserer opptil 80% kolesterol, og bare ca 20% av det kommer inn i kroppen med mat.

Alle andre medisiner

Legen kan anbefale å ta kosttilskudd (BAA).

Men slike naturlige rettsmidler som Omega 3, tykveol, linfrøolje, liposyre senk kolesterolet litt.

Det bør tas hensyn til at kosttilskudd ikke er medisiner, derfor er slike legemidler dårligere enn statinsmedisiner når det gjelder å forebygge kardiovaskulære sykdommer.

Listen over kosttilskudd som brukes til dette formålet og inneholder naturlige komponenter:

Omega 3

Tabletter som inneholder torskeleverolje (Omega 3, Okeanologii, Omacor) anbefales for opptak til folk som prøver å senke kolesterolet. Fiskolje beskytter kroppen mot utviklingen av plager av blodkar og hjerte, samt fra depresjon og leddgikt. Men for å drikke fiskolje må du være veldig forsiktig, som når du tar det øker risikoen kronisk pankreatitt.

tykveol

Gresskarfrøolje er indikert for opptak til de som lider kolecystitt, aterosklerose fartøy av hjernen, hepatitt. Legemidlet gir koleretisk, antiinflammatorisk, antioksidant, hepatoprotective effekter.

Liposyre

Dette middelet er endogent antioksidant, Den brukes til forebygging og behandling av koronar aterosklerose. Det er en positiv effekt av stoffet på karbohydratmetabolismen. Når det er mottatt, forbedres trofiske neuroner, glykogenivåene i leveren øker.

vitaminer

vitaminer bidra til normalisering av kolesterolindikatorer, øke hemoglobin og andre. Organismen trenger vitamin B12 og B6, folsyre, Nikotinsyre. Det er veldig viktig at disse er naturlige vitaminer, det vil si, det er viktig å spise de matvarene som inneholder disse vitaminene.

Sitoprom

BAD er et ekstrakt av granens fot, det inneholder beta-sitosterol, polyprenoler. Skal tas på hypertensjon, aterosklerose, høye nivåer av triglyserider og kolesterol.

policosanol

BAA - ekstrakt av vegetabilsk voks. Hjelper med å redusere kolesterol med lav tetthet, bidrar til å forhindre atherosklerose.

Andre midler

Gallsyresekvestranter (colesevelam og andre) er legemidler som brukes i kompleks behandling som en hjelpestoff for senking av kolesterol. De undertrykker sin syntese i plasma.

ciprofibrat Lipanor - Undertrykker syntesen av kolesterol i leveren, senker nivået i blodet, reduserer nivået av atherogene lipoproteiner.

funn

Dermed er listen over narkotika for kolesterol som tilbys i dag svært bredt. Men hvis en pasient praktiserer å redusere kolesterol i blodet, må han huske at stoffer som reduserer kolesterolnivået, forårsaker en rekke bivirkninger. Selvfølgelig, når du forskriver medisiner for høyt kolesterol, tar doktoren hensyn til dette, og informerer også pasienten om kontraindikasjoner for å senke kolesterolet.

Men likevel bør medisinske preparater for reduksjon av kolesterol i blod aksepteres, kombinere slik behandling med diett, så vel som aktiv livsstil. Det er ønskelig å ta medikamenter som reduserer kolesterolet i blodet, den siste generasjonen, da deres produsent forbedrer stoffene.

Den beste kur for høyt kolesterol er riktig ernæring

Opptil visse indikatorer kan du senke kolesterolet i blodet med tabletter. Men kolesterolsenkende tabletter bør kun brukes når det er høy risiko for hjerte-og karsykdommer. Det er grupper av pasienter som må ta tabletter fra kolesterol i blodet. I andre tilfeller, før du begynner å ta piller for å redusere kolesterol, bør du konsultere en lege som veier fordelene og skadene til slik behandling.

For å leve et fullt liv, bortsett fra å ta tabletter, må du spise riktig, spille sport. Hvis kolesterolverdiene er svært høye, er det bedre å umiddelbart endre livsstilen, noe som vil bidra til normalisering uten ytterligere behandling. Du kan også øve på mottak av folkemidlene, som inkluderer honning og andre sunneste komponenter som gjør at du kan "rense" kroppen. Hvordan og hvor mange ganger om dagen å konsumere slike midler, vil eksperten fortelle.

Les Mer Om Fartøyene