stenose

I barnas medisinske praksis er det en rekke patologiske forhold som krever akuttmedisinsk behandling. En av disse patologiene er strupe i strupehode.

Hva er det

Sterk innsnevring av strupehodet kalles stenose. Denne patologiske tilstanden kan oppstå i alle aldre. Vanligvis utvikler sykdommen seg raskt. En rekke årsaker kan føre til utvikling av stenose. Den farligste patologien i nyfødte babyer og babyer.

Larynxet er orgelet som er ansvarlig for utseendet av stemmen. Aktiv deltakelse i dette tar vokalledninger, som ligger inne i dette anatomiske elementet. Konsentrasjon eller stenose av glottis, som vanligvis er tilstede i strupehodet, og fører til utseendet i barnet av farlige symptomer på luftveissykdommer.

Noen leger bruker også andre termer for å betegne denne patologiske tilstanden hos småbarn. De kaller denne innsnevringen også stenosering laryngotrakese eller akutt stenose i strupehode. Disse begrepene forklarer i stor grad essensen og mekanismen for utvikling av uønskede symptomer hos babyen.

Babyer har flere funksjonelle og anatomiske egenskaper ved utviklingen av kroppen. Dette forklarer mekanismen for utvikling av patologisk innsnevring av glottis.

Mukøse membranen i luftveiene, er godt utstyrt med blod, og er nært forbundet med lymfoide formasjoner. Dette fører til at noen fanget i kroppen infeksjonen er i stand til å føre til utvikling av en sterk sammentrekning av glottis.

Den overflod av lymfoid vev i den submukosale plassen til vokalapparatet fremmer utviklingen av et sterkt ødem og hevelse av skadet vev i en syk baby.

Spesielt farlig er slike manifestasjoner hos babyer i en alder av 2-6 måneder av livet. I dette tilfellet kan sykdomsforløpet være ekstremt ugunstig. Uten å gi rettidig medisinsk hjelp, kan barnet til og med dø.

Larynx hos barn er ganske liten i størrelse og ligner en "trakt" i form. Plasseringen av vokalbåndene i babyer er ikke helt den samme som hos voksne. De har dem noe høyere.

Diameteren av glottis hos barn er også noe mindre. Dette bidrar til at strupen i strupehodet utvikler seg mye raskere og er farlig for utviklingen av de farligste komplikasjonene.

Under utviklingen kan sykdommen konsekvent spredes til flere tilstøtende anatomiske elementer. Prosessen begynner med en glottis. Så går han til podogolosovoye-plassen og lendarven på veggen. I dette tilfellet snakker leger om en utvidet patologisk sammenblanding. Engasjement av organets bakvegg i den patologiske prosessen fører til utvikling av posterior stenose.

Hvis vevet i strupehodet er skadet i en sirkel, kalles en slik klinisk variant av sykdommen en sirkulær konsentrasjon. I dette tilfellet er sykdomsforløpet allerede betydelig forverret.

En stor prosess fører til utvikling av total stenose. Denne tilstanden er ekstremt farlig, da det fører til utvikling av akutt respiratorisk svikt. Uten medisinsk behandling kan en slik patologi til og med føre til et dødelig utfall.

årsaker

Til utvikling av patologisk innsnevring av glottis kan føre til en rekke årsaker. Deres påvirkning kan variere i varighet, i noen tilfeller bare en kort og intens påvirkning.

Graden av alvorlighetsgrad av ugunstige symptomer er i stor grad avhengig av den underliggende årsaken, noe som førte til utviklingen av denne patologiske tilstanden i barnet. De vanligste årsakene til stenose hos en baby - smittsomme patologier. En rekke bakterier og virus kan føre til utvikling.

Stenose blir ganske hyppig komplikasjon akutt laryngitt. Denne patologiske tilstanden er som regel forårsaket hos barn av stafylokokker eller streptokokker flora. Mye sjeldnere, utseendet av negative symptomer på laryngitt resulterer i virusinfeksjoner.

Til utvikling av unormal innsnevring av glottis hos barn, parainfluenza, scarlet feber, difteri, influensa, tyfus og andre smittsomme patologier. Disse sykdommene er også farlig utvikling uttrykt rus syndrom, som er manifestert ved feber hos barnet og utviklingen av en sterk generell svakhet.

Traumatisk skade Larynx kan også føre til utvikling i krummer av farlige symptomer på akutt respiratorisk svikt. Denne patologiske tilstanden hos nyfødte barn blir lettere ved feil utførte fødsler.

Operasjoner på skjoldbruskkjertelen kan forårsake barnet farlige komplikasjoner, manifestert av utviklingen av alvorlig patologisk innsnevring av glottis.

I de yngste pasientene blir årsaken til strupe i strupehodet også ganske ofte inntrengning av fremmedlegemer inn i luftveiene. Lukk lumen av bronchus i barnet kan til og med en liten detalj av leketøyet, som babyen vrider i hendene.

Denne funksjonen skyldes babyens heller smale bronkial lumen. Et objekt fanget i luftveiene kan føre til asphyxia - en markert innsnevring av strupehode og fullstendig opphør av pusten. I dette tilfellet er akutt medisinsk hjelp nødvendig for å redde barnets liv.

Medfødte sykdommer i luftrøret kan også føre til utvikling av et barns sterke innsnevring av glottisene. I dette tilfellet vises ugunstige kliniske tegn på stenose allerede hos nyfødte barn allerede i de første timene etter fødselen.

Som regel utføres behandling av uttalt anatomiske defekter i strupehodet i bare ved å utføre kirurgiske operasjoner. Beslutningen om behovet for operasjonen er laget av den operative barnets otolaryngolog.

allergi kan også manifestere i barnets utvikling av alvorlig stenose av strupehodet. I de fleste tilfeller er denne tilstanden forårsaket av inntrengning av allergener med luftbårne dråper.

Mat og kjemikalier bli en hyppig årsak til utvikling av uttalt innsnevring av glottis i barnet. For å forbedre pusten i dette tilfellet er det nødvendig å eliminere allergener helt fra å komme inn i barnas kropp og foreskrive antihistaminer eller hormoner. Allergisk patologi, ifølge statistikk, utvikler seg oftest hos barn i alderen 5-12 år.

Purulente formasjoner, som dukker opp i nakkeområdet, kan også passere inn i strupehodet, og forårsaker dermed en sterk betennelse der. Dette fører til det faktum at barnet smalker inn lumen av glottis og forstyrrer signifikant pusten. Forløpet av purulente sykdommer er som regel ganske alvorlig og fortsetter med utviklingen av de mest ugunstige symptomene.

I noen tilfeller er kirurgisk behandling nødvendig for å eliminere sår i nakken.

I deres praksis bruker leger en rekke klassifikasjoner, som inkluderer et stort utvalg av forskjellige kliniske varianter av sykdommen.

Ved utbruddet av ugunstige symptomer kan alle stenoses være akutt og kronisk. For første gang kalles innsnevringen av glottis i babyen som følge av ulike årsaker akutt. Vanligvis er kurset farlig og er ofte komplisert ved utvikling av akutt respiratorisk svikt.

Om subakutt prosess snakkes i tilfelle at ugunstige symptomer forblir i 1-3 måneder. Prognosen for denne kliniske sykdomsforløpet er som regel mer gunstig. Ved utnevnelsen av den riktige behandlingen forsvinner alle symptomer seg helt. I noen tilfeller kan kronisk betennelse forekomme.

Hvis unormal innsnevring av glottis i babyen vedvarer i mer enn tre måneder, så er det i dette tilfellet at legene allerede snakker om den kroniske prosessen. Vanligvis forekommer denne kliniske varianten av sykdommen hos barn som har noen medfødte anomalier i strukturen i luftveiene.

Sekundær patologi, som bidrar til bevaring av de trange lumen av glottis, kan også føre til utviklingen av et barns versjon av en kronisk laryngeal stenose.

Barns otolaryngologists skiller også ut flere kliniske former for sykdommen. Hver av dem har sine egne egenskaper i utviklingen og graden av manifestasjon av uønskede symptomer.

I deres praksis bruker legene et bredt utvalg av tabeller, hvor hovedtrekkene i utviklingen av hver form for denne patologiske tilstanden blir introdusert.

I lys av årsaken som førte til innsnevringen av glottisene, alle stenoses kan deles inn i følgende grupper:

 • Lammende. Oppstår hos babyer noe oftere enn hos voksne. Som regel utvikles hos barn som har gjennomgått operasjon på skjoldbruskkjertelen eller i andre formasjoner på nakke. Patologisk innsnevring i dette tilfellet oppstår på grunn av skade på vokal nerve under kirurgisk behandling.

Noen babyer kan utvikle postintubasjonsstenose, som oppstår etter en feil intubasjon av luftrøret.

 • Arrdannelse. Kan forekomme både etter traumatiske effekter, og etter nakkeoperasjoner. Traumatisk skade på slimhinnene under kirurgiske inngrep fører til dannelsen av mye arrvæv. Disse arrene strammer vokalhulen, som bidrar til en endring i diameteren. Langsiktig smittsomme sykdommer kan også føre til utvikling av arr-endringer i barnet.
 • Svulst. De er en ekstremt ugunstig variant av utviklingen av sykdommen. Innsnevringen av glottisene i dette tilfellet utvikles som et resultat av veksten av tumorvevet. Sterk laryngeal papillomatosis er også vekkende årsak til utviklingen av store tumorer, som under sin vekst forårsaker endringer i lumen av glottis.
 • allergisk. Er manifestert hos barn som har individuell følsomhet for utvikling av allergier. Provoke en stenose av strupehodet kan en rekke allergener. De hyppigste blant barna er: biter av ulike insekter, innånding av pollen av planter, noen kjemikalier og mat.

symptomer

Alvorlighetsgraden av kliniske tegn på patologisk innsnevring av glottis kan være svært forskjellig. Det avhenger av mange innledende faktorer:

 • barnets alder;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Årsaken som førte til innsnevring av strupehode.

Intensiteten av symptomene øker med innsnevring av glødenes lumen. Så, leger tildele flere stadier av utvikling av denne patologiske tilstanden:

 • 1 grad. Når graden 1 er innsnevret, blir babyens pust forstyrret. Denne kliniske varianten av sykdommen kalles også kompensert, siden den har en veldig god prognose. På dette stadiet av sykdommen blir babyens stemmeformasjon forstyrret. Barnets stemme blir mer hes.
 • 2 grader. Innsnevringen av 2. grad er ledsaget av mer levende ugunstige symptomer. Denne varianten av sykdommen kalles subkompensert. Barnet blir altfor spent, puster oftere, huden blir rød. Åndedrettsbevegelser i dette tilfellet blir godt synlige fra siden.

Barnet "faller" noen deler av brystet, som ligger mellom ribbenene.

 • 3 grader. Den mest ugunstige varianten av utviklingen av denne patologiske tilstanden er innsnevringen av tredje grad. Denne sykdomsformen kalles også dekompensert. I denne tilstanden kan barnet være både ekstremt nervøs og helt hemmet. Huden blir veldig blek, og området av den nasolabiale triangelen og leppene blir blå. I de alvorligste tilfellene kan barnet til og med helt miste bevisstheten.

asfyksi

Det mest ekstreme stadiet av sykdomsutviklingen kalles kvælning. Dette er den farligste tilstanden, spesielt for småbarn. Denne patologien er preget av fullstendig opphør av pusten. I fravær av oksygen begynner hjernens celler å dø.

Hvis du ikke gir nødhjelp, kan barnet dø av akutt respiratorisk og hjertesvikt.

Førstehjelp

Foreldre bør huske at utseendet i barnet av tegn på åndedrettsbrudd er en beredskapsangivelse, å ringe akutt ambulanse. Dette må gjøres før noen forsøk og tiltak blir tatt for å raskt fjerne angrepet.

Etter en samtale til de "raske" foreldrene bør først og fremst prøve å roe seg og i ingen tilfelle panikk! Det "kalde" sinnet er en nødvendig betingelse for å hjelpe barnet ditt i en så vanskelig situasjon.

Mens du venter på legen, prøv å roe babyen. For å gjøre dette kan du ta barnet i armene dine. Vær alltid oppmerksom på din babys tilstand. Åpne alle vinduer og dører i barnas rom for å sikre strømmen av frisk luft og oksygen inn i rommet. I den kalde årstiden skal du sette en varm bluse og truser på babyen slik at du ikke blir kald.

Førstehjelpen fra foreldrene er bare å gjennomføre ikke-spesifikke tiltak som vil være rettet mot noen forbedringer i barnets velvære.

Spedbarn som har utviklet laryngeal stenose grunn til å uttrykke smittsomme sykdommer som forekommer med høy temperatur, kan gi antipyretiske og anti-inflammatoriske medikamenter. Slike førstehjelp er bare brukt med vedvarende febrilitet.

For å redusere luftveisødem og forbedre pusten, antihistaminer. Slike midler inkluderer: "Claritin", "Suprastin", "Loratadin", "Zirtek" og mange andre. De brukes vanligvis i 5-7 dager. Langere bruk av narkotika diskuteres alltid med den behandlende legen.

Stenose - hva er det, årsakene, symptomene, lokalisering, diagnose, behandling og forebygging

Alle interne systemer i menneskekroppen i sin struktur - et rør som forbinder det ytre miljøet, som kan omfatte ett eller to parenkymatiske organer. Stenose er en patologi som kan påvirke nesten ethvert hul organ: magen, ryggraden, luftrøret, blodkarene og til og med tårkanalen. Hvordan behandle og om mulig forhindre denne sykdommen? Det er nødvendig å forstå dette problemet, for ikke å utsette helsen din for fare.

Hva er stenose

Den sykdom som er kjennetegnet ved en unormal innsnevring av røret av menneskelige organer i prosessen av sitt liv, kalt stenose (oversatt fra gresk betyr "smal"). I medisin er det begrepet "stricture" (fra latin strictura - komprimering), betegner den patologiske prosessen i kroppen. To av disse begrepene brukes like ofte av medisinsk personale for å bestemme avviket fra normen for diameteren av hulrummets lumen.

årsaker

Stenose kan skyldes ulike faktorer som en person arver fra sine foreldre eller erverver i livet. Hovedårsakene som fører til innsnevring av organer og fartøy er:

 • Medfødte anomalier. Forårsaget av abnormaliteter av intrauterin utvikling av fosteret og genetiske mangler hos foreldrene.
 • Tykkelse av veggene. Infeksjoner, toksiner og andre faktorer fører til brudd på menneskelig metabolisme. Som et resultat - inflammatoriske prosesser, fiberfibre vokser, blir kolesterol deponert, noe som påvirker bredden på organets indre lumen negativt.
 • Spasmer. I en normal tilstand består kroppens organer og vev av elastiske fibre. Stress, kroniske stress, visse sykdommer fører til en kraftig reduksjon i dem, ofte ledsaget av smerte. Over tid fører dette til hypertrofi av karets vegger og glatte muskler i organene.
 • Patologi av naboorganer. Betennelse, traumer, hevelse, neoplasma (godartet eller ondartet) i et bestemt område av menneskekroppen kan ha en klemmeffekt på tilstøtende vev.
 • Naturlig aldring av kroppen. Det er gradvis slitasje på systemer og vev, destruktive endringer i deres funksjoner.

Typer av sykdommen

Avhengig av tidspunktet for sykdomsbegrepet er den medfødte og oppkjøpte (primære og sekundære) stenose skilt. I form av flyt - akutt (krever kirurgisk inngrep) og latent (korrigert ved konservativ behandling). Lokalisering av patologisk sammenbrudd er stenose i ryggraden, så vel som:

 • strupehode;
 • fartøy (hjerne, nyrer, etc.);
 • sentral kanal i ryggraden;
 • aorta blenderåpning;
 • mitral (lumen mellom venstre ventrikel og høyre atrium);
 • lungekropp;
 • livmorhalsen (livmorhalsen);
 • gatekeeper;
 • spiserør;
 • celiac stamme av abdominal aorta;
 • lacrimal kanal;
 • urinrøret.

symptomer

Tegnene som det er mulig å bedømme manifestasjonen av stricture av fartøy og organer, kan være forskjellige. Det avhenger av orgelet hvor de destruktive endringene forekommer og scenen der den patologiske prosessen er lokalisert. For eksempel er stenose av strupehodet i den akutte sykdomsformen preget av plutselige angrep, og i kronisk gradvis forverring av vanskeligheter med å puste, ledsaget av "fløyte", hoste, heshet. Hud av ansikt blek.

Stenose i lumbale ryggraden

På grunn av aldringsprosesser av organismen (degenerative forandringer), oppstår den naturlige innsnevringen av lumbaleområdets ryggrad. Dette er vanlig hos eldre mennesker. Stenose i ryggraden, lokalisert i lumbalområdet, ledsages av slike symptomer:

 • Aching i lumbale ryggraden, sacrum og coccyx. De er ikke avhengige av kroppens stilling, de gir ofte til bena.
 • Neurogen lameness. Smerter, nummenhet, svakhet i underkroppene når du går.
 • Lampformet smerte (langs hele beinet er følt en stripe). Klemming av ryggmargen og nerver fører til smertefulle symptomer på Lasseg, Wasserman (muskelspasmer).
 • Forringet følelse av beina. Pasienter med lukkede øyne er vanskelige å gjenkjenne hvilket objekt legen berørt til lemmeren - skarp eller stump. Fornemmelsen av lemmer forverres i retning av føttene. Det skjer at eldre mennesker ikke føler fingrene i det hele tatt.
 • Følelsen av tinning, brennende, "krypende krypende" i beina.
 • Forstyrrelse av genitourinary systemet. Skarp ønske om å urinere opp til inkontinens, problemer med styrke.
 • Kramper i bena.
 • Dystrofi av muskler. Som en konsekvens, tynning og svekkelse av nedre lemmer.

Nakkekar

Arterier i nakken, ansvarlig for blodtilførselen til hjernen, kan gjennomgå strenge. Den viktigste er søvnig. Årene er mindre sannsynlig å bli påvirket. Innsnevringen av arteriene er asymptomatisk. En person lærer at han har en smal lumen i halshulenes hulrom etter å ha hatt et slag. Ved de første symptomene er det nødvendig å konsultere en lege for undersøkelse for å unngå problemer. Hjerter av slag:

 • Utseendet til "flyr" (svarte prikker) foran øynene, mørkere i øynene;
 • svimmelhet ledsaget av kvalme
 • støy i ørene;
 • svakhet i nedre ekstremiteter.

Hjertets fartøy

Stenose av blodkar er alltid forbundet med dannelsen av aterosklerotiske (atheromatøse) plaques (en klynge av kolesterol, kalsium og bindevevsavfall på vegger av fartøyet). Innsnevringen av hjerte- og karotisarterier i hjertet fører til koronar hjertesykdom, noe som kan føre til kronisk hjertesvikt. Symptomer på det er som følger:

 • kortpustethet;
 • høyt blodtrykk
 • smerte i hjertet;
 • takykardi;
 • hevelse i nedre ekstremiteter.

mage

Strammingen av pylorus eller stenose i magen er en konsekvens av magesår eller onkologi. Innsnevringen av pylorens diameter kan kondisjoneres i tre trinn, som er preget av forskjellige symptomer:

 • Kompensasjonstrinn. Mindre stricture: sur belch og en følelse av full mage, selv etter et moderat måltid.
 • Fase av subkompensasjon. Den konstante følelsen av en full mage, en følelse av smerte, kløe, oppkast som oppstår etter å ha spist, bringer lettelse, en reduksjon av pasientens vekt, et sprut i navlen nær palpasjonen.
 • Dekompensasjonsstadiet. Depletion, dehydrering mot en bakgrunn av konstant fetid oppkast.

Stenose av underarmsarterier

Ofte årsaken til strenge av arteriene i underdelene er diabetes mellitus, kardiovaskulær patologi. Spinal stenose fører til iskemi av vevene i nedre ekstremiteter. Det er forbundet med aterosklerose av popliteal, femoral, tibial arterier, oksygen sult av nerveceller og uttrykkes i slike symptomer:

 • generell ulempe;
 • føle kalde føtter;
 • kramper med kalver om natten;
 • nummenhet av tær;
 • rask tretthet når du går.

Hvis det ikke på dette stadium treffes tiltak for å behandle sykdommen, kan prosessen med å redusere blodkarens diameter føre til komplikasjoner med følgende symptomer:

 • permanent lameness;
 • atrofi av kalvemuskulaturen;
 • impotens;
 • dårlig helbredelse, suppurating sår, dannet som et resultat av mikrotraumas av huden og muskler i underdelene;
 • koldbrann.

Arterier av hjernen

Intrakranial stenose er preget av en begrenset tilførsel av blod til hjernen. Denne alvorlige tilstanden med langvarig lekkasje fører til et slag. Forløpende iskemisk angrep - En annen konsekvens av stricture av hjernens arterier, som oppstår lyn, finner sted innen en time, og symptomatologien avhenger av området sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Paretiske fenomener. Redusere muskelton og lemmerbevegelse eller kroppsdel. De fører ikke til fullstendig forlamning.
 • Aphasia (mangel på tale), dysartri (uttalelse fuzzy), brudd på orientering i rommet. Oppstår med en lesjon av cerebral fartøy i venstre halvkule.
 • Visuelle og hørselshemmede ledsaget av svimmelhet, kvalme, oppkast. Det observeres i nederlaget for vertebrobasilar arterier.
 • Krenkelse av koordinering er mangel på blodtilførsel til cerebellum.
 • Kortsiktig hukommelse - tap av minne.

Skjeden

Det viktigste symptomet på skjelettens stenose er smerte i kopiering. Noen kvinner prøver å forhindre uønsket graviditet med å tømme med sure løsninger og alkalier etter samleie. Noen ganger fører dette til en brenning av skjeden og en innsnevring av lumen i skjeden. Andre grunner:

 • Strålebehandling. For å hindre innsnevring av lumen i skjeden, er det nødvendig å bruke denne metoden for behandling med fuktighetskremer og dilatatorer av skjeden.
 • Menopause. Med alder utvikler kvinner atrofi av vaginaets muskler.
 • Drift for å skape en kunstig vagina.
 • Vaginisme. I denne sykdommen er spasmen av organets muskler funksjonell.

Stenoser av blodårer hos barn

Isolert perifer stenose av lungearterien (valvular, supra-valvular, subvalvular) er en medfødt misdannelse hos barn. Dets årsaker er de patologiene som dannes før barnets fødsel:

 • smal aorta ring;
 • Feil utvikling eller fravær av en (to) av de tre ventilflappene;
 • et arr fra bindevevet under aortaklappen.

Hvis tidlig graviditet med ultralyd i fosteret bestemmes av en alvorlig form for hjertets patologi, blir graviditeten avbrutt. Lys og middels patologi av føtale hjertet for å bestemme ultralyd er vanskelig. Hvis det er slik mistanke blant leger, utføres diagnosen ved hjelp av ekkokardiografi (fra 6-7 måneder), observere systematisk utviklingen av barnet i livmoren. Umiddelbart etter fødselen avgjøres det om tilrådelig kirurgisk inngrep.

Til primære stenoser er det mulig å bære en pulmonal reduksjon av diameteren av en lungearteri. Denne sykdommen utgjør ca 10% av antall nyfødte med medfødt hjertesykdom. Ved å begrense lumen i lungeens lunge fører det til stor press på hjerteets høyre hjerte. Hjertemuskelen fortykkes, varigheten av blod evakuering øker. Med mild patologi passerer sykdommen asymptomatisk, barnet utvikler seg normalt.

I tilfelle av en gjennomsnittlig grad av alvorlighetsgraden av patologien, vises et typisk symptom i den nyfødte - blåser av den nasolabiale triangelen, negler. Hjertefeil er ofte manifestert. Operative inngrep gjennomføres i alderen 5 til 10 år. Alvorlig lungestrengning behandles kun kirurgisk, operasjonen skal utføres så snart som mulig etter fødselen av barnet. Utsettelse kan føre til barnets død.

Grad av sykdom

Vurdering av stenose utføres i henhold til nivået av manifestasjon og kompleksitet av symptomene. Det er mange varianter av strenge av de hule organene og karene i kroppen. Samtidig utmerker seg flere grader av sykdommen med forskjellige alvorlighetsgrader av symptomer:

 • Den første fasen kan passere asymptomatisk. På veggene i rørformene er det plaques, men de utøver fortsatt ikke patologiske påvirkninger på organsystemene:
 1. GASTROINTESTINAL TRACT - en erctation, en sur smak, mindre ofte oppkast;
 2. vertebrale kanaler - tyngde i beina, rask tretthet;
 3. øvre luftveiene - kortpustethet.
 • I den andre fasen er symptomene tydelig skiller og sykdommen utvikler seg. Pasientens tilstand forverres, han søker en lege for hjelp. Innsnevring av blodårene kan forårsake komplekse kliniske avvik fra normen i form av anfall:
 1. fra fordøyelseskanalen - hyppig oppkast, dehydrering;
 2. kardiovaskulær system - iskemisk hjertesykdom;
 3. Hjernen er et forbigående iskemisk angrep.
 • Den siste fasen. Lumen av de rørformede organene og karene er minimal eller helt blokkert. Patologiske endringer påvirker hele organets organer. Hvis alvorlig behandling ikke utføres, er det mulig for pasienten et dødelig utfall.

Mulige komplikasjoner

For hver rekke stenose mulige komplikasjoner. I tillegg til de som tidligere er beskrevet, er disse:

 • akutt hevelse i lungene på grunn av svakhet i venstre ventrikel, noe som fører til hypoksi;
 • pulmonal blødning, hemoptysis (fra ruptur av bronchiale årer);
 • hypertensjon av en liten sirkel (tretthet, kortpustethet på grunn av mangel på oksygen, besvimelse, hevelse i livmorhalsen, forstørret lever);
 • arytmi (angrep av sterk hjertebank);
 • tromboembolisk komplikasjon (forekomst av trombose i venstre atrium)
 • bronkitt;
 • tracheitis;
 • lungebetennelse;
 • pulmonal hypertensjon
 • ufruktbarhet;
 • vanskeligheter med å åpne livmorhalsen under fødsel
 • magesår;
 • dannelse av en malign tumor;
 • blødninger i spiserøret;
 • cachexia (ekstrem grad av underernæring)
 • iskemi i fordøyelsessystemet
 • dacryocystitis (betennelse i lacrimal sac i øyet)
 • pyelonefritt;
 • nyre steinsykdom

diagnostikk

Innsnevring av organer og fartøy er bestemt ved hjelp av maskinvare- og laboratoriemetoder av leger med smal spesialisering, som inkluderer lokalisering av strenge. Hvis det er vanskelig for en pasient å bestemme smertets etiologi, bør han konsultere en terapeut som vil henvise ham til den rette personen for en fullstendig historie. Bekreft eller motbevis den påståtte diagnose av stenose ved å bruke:

 • Dopplerografi (ultralydssøkingsmetode);
 • auskultasjon;
 • angiografi (røntgenundersøkelse);
 • magnetisk resonansbehandling;
 • datatomografi;
 • elektrokardiogram;
 • ekkokardiografi;
 • laboratorietester av blod og urin;
 • esophagoscopy;
 • fibrogastroduodenoscopy.

behandling

Selvbehandling med stenose fører til komplikasjoner som kan inkludere irreversible prosesser i pasientens kropp, noe som kan føre til døden. Det er nødvendig å identifisere sykdommen i tide, fordi i de første stadiene kan det herdes medisinsk. Hvis innsnevring av organer og fartøy er bestemt i utgangspunktet, er følgende metoder anvendelige for behandling av barn og voksne:

 • administrasjon av medisiner;
 • fysioterapi;
 • terapeutisk og fysisk treningskompleks (LFK)
 • folkemetoder for behandling;
 • diett terapi.

I 2-3 stadier av denne sykdommen er kirurgisk inngrep nødvendig for å korrigere patologien. Spesiell oppmerksomhet kreves ved degenerativ stenose (utvikling mot bakgrunn av andre sykdommer). Det er smale baserte metoder for å behandle strenge:

 • Forlengelse og komprimering av ryggraden. Utført under tilsyn av en lege ved hjelp av en spesiell enhet. Hvis prosedyren ikke utføres på riktig måte, er det fare for ytterligere komplikasjoner.
 • Massasje. Muskler slapper av, smertefulle opplevelser reduseres ved en stramming av vertebrale kanaler og kar. Det er spesielt effektivt for å eliminere stenose hos barn.
 • Trombusfjerning (endarterektomi). Kirurgisk måte å rydde lumen på blodkar.
 • Restaurering av elektrolyttvannbalansen. Brukes til å forstørre magen i magen.

Konservativ terapi

Metoder for konservativ terapi er avhengig av lokalisering og graden av stenose. Med narkotikabehandling er det vanlig for alle typer strenge administrasjon av narkotika med følgende egenskaper:

 • Anti-inflammatorisk. Eventuelle stagnerende fenomener som forårsaker innsnevring av organer og kar fører uunngåelig til inflammatoriske prosesser. Å håndtere de grunnleggende årsakene er å håndtere slike medisiner.
 • Smertestillende. Disse legemidlene er foreskrevet til pasienter som lider av smerte under strenge.
 • Decongestants. Denne typen medisiner legen foreskriver til pasienten for støtte til normal vitale aktivitet. Spesielt relevant er slike legemidler for stenose i ryggraden.
 • Preparater for å styrke nevromuskulær ledning. Alle strenge i lys av den negative effekten på blodtilførsel til organsystemer fører til atrofi på muskler og nerver. Narkotika i denne gruppen hindrer denne prosessen.
 • Polyvitaminiske komplekser. De er foreskrevet for pasienter som er svekket av sykdommen.

Konservativ terapi for behandling av vaskulær stenose er basert på preparater som fortynner blod og forhindrer ytterligere plakettforstørrelse:

 • Cardiomagnil. Antiaggregerende stoff, som kombinerer en kombinasjon av acetylsalisylsyre og magnesiumhydroksyd for forebygging av trombose, har en antiinflammatorisk og smertestillende effekt. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt hos pasienter med komplikasjoner av sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Det er et forebyggende tiltak mot gjendannelse av trombi for pasienter som har hatt et slag.

Blant fordelene er den optimale mengden acetylsalisylsyre anbefalt av European Heart Association. Inkludert i magnesiumhydroksidet beskytter mageslemmen mot irritasjon med syreaspirin. Blant minusene - evnen til å blokkere bare en, assosiert med syntese av cyklooksygenase, mekanismen for blodplateformasjon.

 • Warfarin. Antikoagulant av indirekte virkning. Undertrykker virkningen av vitamin K, som bidrar til utviklingen av koagulasjonsfaktorer. Som et resultat blir blodet flytende. Har en lang halveringstid, tas en gang om dagen. Det er foreskrevet for personer utsatt for trombose i kranspulsårene. Den maksimale effekten av å ta stoffet blir observert i 3-5 dager fra begynnelsen av opptaket og varer ca 5 dager etter kursstart.

Blant plussene - stoffet kan brukes i komplisert terapi med antiplatelet-legemidler, fordi den har en annen virkningsmekanisme. Blant minusene - samhandler med mange stoffer og til og med matvarer, noe som forverrer dets antikoagulerende egenskaper. Ved interaksjon med visse stoffer (cimetidin, kloramfenikol, etc.) øker risikoen for blødning.

Kirurgisk behandling

Operativ intervensjon brukes til når ikke-kirurgisk behandling av strenge er ineffektiv. I medisin brukes følgende metoder for kirurgisk korreksjon av lumen av kar og organer:

 • Stenting - komprimering av plakkene (neoplasma). Først utføres en invasiv undersøkelse - introduksjonen til patologien til et spesielt kateter med stent (sylindrisk skjelett). Beholderen eller orgelet blir utvidet ved å trykke plakk / neoplasma på veggen. Den kunstige konstruksjonen forblir i karet (organ), som fremmer fri blodgass.
 • Bypass - en operasjon som innebærer å åpne kranen. På grunn av komplisert kirurgisk manipulasjon omdirigeres intrakranielle fartøy for å omgå uregelmessig formasjon.
 • Plast drift av fartøyet. Ved okklusjon av den subklave arterien er den forbundet med halspulsåren. Noen ganger blir en del av det berørte karet fjernet og proteser laget (et syntetisk implantat brukes). En lignende metode brukes til å øke klaring av hule organer.
 • Shunting er etableringen av en ny måte (shunt) av blodstrømmen rundt det berørte området (blokkering).
 • Endarterektomi - fjerning av trombus. Korrigering av det berørte området ved reseksjon.

Tradisjonell medisin

Offisiell medisin er skeptisk til å behandle folks metoder. Ved de første stadier av stenose fører overgangen til en sunn livsstil til pasienten (spesielt kosthold, trening med mosjon, etc.) og behandling med tradisjonelle medisinmetoder til selvhelbredelse av kroppen og normalisering av menneskers helse. Tradisjonelle metoder for behandling av innsnevring av vertebrale kanaler foreslår å bruke:

 • pakker:
 1. På problemområdet smurt med honning, legges ryggene i sennepsposer og pakkes inn med cellofan.
 2. Røkelse (50 g) oppløses i eplecidereddik (50 g). Med en løsning fukte ullduken, bruk på problemstedet flere kvelder på rad.
 3. Pepperrot, reddik i like deler rist. Tilsett rømme. Påfør pasientens ryggrad og topp med blandede ingredienser. Deksel med polyetylen, isolere.
 • sliping:
 1. Masser massasje med honning om kvelden før du går i dvale.
 2. Tinktur av eukalyptus på alkohol.
 3. Razirku forbereder seg som følger: et halvt glass lilla blomster heller 0,5 liter vodka og insisterer to uker på et mørkt sted.
 • Anestesi til oral administrasjon:
 1. Ett glass honning, 2 kopper revet reddik, hell 0,5 liter vodka. Bruk morgen og kveld til 1 teskje i en halv time før måltider.
 2. En 4% propolis løsning tas 20 dråper 3 ganger daglig før måltider.
 3. Hestekastnøttens frukter skales, helles med alkohol, infunderes i 10 dager på et mørkt sted uten omrøring (10 gram frukt - 100 ml alkohol). Strain. Drikk 30 dråper 1 gang daglig før måltider.

forebygging

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk og styrke karene, er det nødvendig å følge en diett som inneholder grønnsaker, frukt, sjømat, fisk og vegetabilsk fett i dietten. Det er nødvendig å opprettholde en sunn kroppsvekt, å gi opp å røyke og drikke alkohol. Hard fysiske øvelser i form av spesielle øvelser fører til økt aktivitet og forbedring av en persons generelle trivsel. For å forhindre stenose er det nødvendig:

 • Systematisk gjennomgå en omfattende undersøkelse av legemet for tidlig deteksjon og behandling av sykdommer i de foregående strukturer: reumatisme, hypertensjon, angina, infeksiøs endokarditt, osteoartritt og så videre.
 • Utfør systematisk overvåkning av blodtrykk, blodsukker. Eldre, pasienter med hypertensjon, diabetes må måle disse indikatorene. Eventuell langvarig unormalitet fører til aterosklerose av karene.
 • Drikk rikelig med vann (opptil 3 liter per dag).

video

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Stenoser av kar / arterier og ventvulært hjerte: lokalisering, spesifisitet, behandling

Stenose av fartøy er en patologisk tilstand av fartøyene, hvor delvis innsnevring skjer i større eller mindre grad opp til helhetens lukking av fartøyets lumen.

Faktisk er stenose obstruksjon av fartøyene, som adskiller seg fra en mer alvorlig okklusjon ved at blodbanen er blokkert ikke helt, men delvis.

Alvorlighetsgraden og klinisk bilde av denne sykdommen avhenger ikke så mye av omfanget og omfanget av prosessen som på lokaliseringen av den patologiske prosessen. Den vanligste stenosen av aorta, stenose av koronar, karotid, mesenterisk (cøliaki) og femorale arterier. Årsaken til denne patologiske tilstanden kan betjene en rekke forskjellige sykdommer, både medfødte og oppkjøpte i livet.

Stenose av karoten arterie og cerebral fartøy

Med denne sykdommen i menneskekroppen er blodtilførselen til hjernen svekket.

Det finnes en rekke predisponerende faktorer som bidrar til utviklingen av denne sykdommen:

 • alder;
 • Arvelig predisposition;
 • røyking,
 • fedme;
 • Mangel på aktiv livsstil;
 • Diabetes mellitus;
 • Høyt blodtrykk.

Den vanligste årsaken til at halspulsårene er smale, er atherosklerotisk plakk, som dannes på grunn av avsetning av kolesterol på karveggen. I sjeldne tilfeller kan den helt dekke fartøyets lumen eller løsne fra veggen og migrere gjennom fartøyet, noe som medfører en rekke alvorlige komplikasjoner.

Symptomer på hodeskade

I de tidlige stadier av stenose av karoten arterien og karene i hjernen er ikke manifestert av noen lyst uttrykte symptomer. Og pasienten er klar over hans nærvær av patologi før utbruddet av alvorlige komplikasjoner, slik som for eksempel hjerneslag eller TIA.

Forløpende iskemisk angrep ("minislag") er det viktigste advarselsskiltet til et slag.

Bly til det kan blokkere arteriene, som nærer blodet i hjernen. Symptomer på et slikt forbigående angrep kan vare som et par minutter, og vare i flere timer, og listen over dem er som følger:

 1. Tap eller tap av syn på ett eller begge øyne;
 2. Nummen i ansiktet eller en del av kroppen, for eksempel armer eller ben;
 3. svimmelhet;
 4. Vanskelig, usammenhengende tale og andre.

Slike forhold krever akutt medisinsk behandling, siden det ikke er mulig å forutsi om denne tilstanden vil passere inn i en mer alvorlig komplikasjon-et slag.

Iskemisk berøring - et brudd på hjernecirkulationen, oppstår hvis blodkaret er blokkert helt, noe som resulterer i at hjernecellene ikke mottar oksygen.

Uten oksygen kan den menneskelige hjernen eksistere i ikke mer enn 3-4 minutter, hvorpå nervecellene begynner å dø av.

Det er flere årsaker til slag, følgende er de viktigste:

 • Signifikant innsnevring av arterien på grunn av blodpropp;
 • Lukking av trombus og okklusjon av en arterie med mindre diameter;
 • Andre årsaker, for eksempel blødning (hemorragisk slag).

Diagnose av stenose av hjernens arterier

For diagnostisering av vaskulær stenose er det nå et bredt spekter av moderne forskning, i tillegg til standard fysisk undersøkelse og auskultasjon:

 1. Angiografi av fartøyer - Røntgenundersøkelse av fartøy som bruker radioaktive stoffer;
 2. Ultralyddopplerografi av fartøy i hode og nakke - undersøkelse ved hjelp av ultralydbølger;
 3. Beregnet tomografi;
 4. Magnetisk resonansangiografi er en undersøkelsesmetode basert på elektromagnetiske bølger og magnetfelt. Det er mulig å bruke denne metoden uten innføring av et kontrastmiddel, noe som minimerer sannsynligheten for komplikasjoner.

Hvordan behandle stenose av karene i hodet?

For å behandle denne sykdommen tar doktoren hensyn til utviklingsgraden av prosessen, lokaliseringen, graden av innsnevring av arteriene og tilstedeværelsen av samtidig patologi.

Behandlingen kan være kirurgisk og konservativ:

 • Konservativ behandling inkluderer utnevnelse av farmakologiske legemidler, samt endring av livsstilen.
 • Terapi med medisiner består i å ta antiplatelet, antikoagulantia og andre legemidler som påvirker blodsammensetningen.

Endringen i livsstil skal omfatte alle aspekter av menneskelivet:

 1. Kontroll av blodtrykk, kolesterolnivå;
 2. Diett terapi;
 3. Oppretthold optimal vekt;
 4. Nekte å røyke og drikke alkohol
 5. Regelmessig fysisk aktivitet.

Kirurgiske prosedyrer

Stilling av halspulsåren er å sette et ballonkateter inn i et blodkar under kontroll av et spesielt apparat, og sammen med innsnevringen av fartøyet svulmer ballongen for å utvide arterien. I den innsnevrede delen er en stent plassert, som stadig forblir i stedet for den innsnevrede delen, slik at fartøyet forblir bredt hele tiden.

Disse manipulasjonene er ganske effektive og trygge, og pasienten kan komme tilbake til normalt liv etter 2-3 uker.

Carotid endarterektomi: essensen av denne operasjonen er å åpne det blokkerte området av karoten arterien og fjerne trombuset eller aterosklerotisk plakk. Etter dette er fartøyet sydd og normal blodstrøm gjenopprettes.

Video: Programmet for stenose av hodeskårene

Egenskaper av stenose avhengig av lokalisering

 • Stenose av nyrearteriene kan være en av årsakene til en vedvarende økning i blodtrykket, som ikke stoppes av standard antihypertensive behandling. I laboratorieanalyser blir endringer i urinanalyse notert: protein i urin, enkeltrøde blodlegemer og lignende. En typisk årsak er atherosklerose.

Stenose av beinene i beina

Utviklingsgraden av sykdommen avhenger av tilstedeværelsen av risikofaktorer, samtidig sykdom og graden av utvikling av den aterosklerotiske prosessen.

Betimelig appell for legehjelp, blodtrykkskontroll, tidsbruk konservativ eller kirurgisk behandling vil redusere muligheten for komplikasjoner og oppheve symptomene på sykdommen hos pasienter med stenose i de lavere lemmene.

Stenoser av blodårer hos barn

Ifølge litteraturen medfødt stenose av karene finnes hos nyfødte i 0,5-0,7% tilfeller. Moderne ultralyd kan oppdage medfødt stenose av fartøy i de tidlige stadier.

Med lette og mellomstore former er barn fysisk godt utviklet, og vice kan oppdages ved et uhell. Derfor, i dette tilfellet, under behandling av graviditet, er vent-og-se taktikk brukt og bare følge utviklingen av vice. Og etter fødselen bestemmer spørsmålet om behovet for kirurgisk inngrep.

I alvorlige former i de tidlige stadier av graviditet, som regel, avbryte. Siden med utviklingen av defekten går nyfødte videre til vedvarende hjertedekompensasjon fra de første dagene i livet.

Hjerteventil stenose

Nær den vaskulære regionen Stenose av hjerteventiler er selvforsynende og krever separat behandling. Oftere er det stenoser av hjertets mest belastede ventiler - mitral og aorta. Stenose av lunge- eller tricuspid-ventilen - patologien er relativt sjelden.

Mitral stenose

Mitral stenose er den vanligste hjertesykdommen som oppstår. Det kan defineres som en uavhengig sykdomsform, og i kombinasjon med mitralventilinsuffisiens og skade på andre ventiler.

Årsaken til mitralstenose er oftest reumatisme, og vanligvis utvikler den seg i en ganske ung alder, oftest hos kvinnelige individer.

Kliniske symptomer og manifestasjoner av mitralstenose

Pasienten har en rekke klager som først oppstår under fysisk anstrengelse, men med utviklingen av sykdommen begynner å forstyrre personen og i ro:

 1. Kortpustethet (med fysisk aktivitet og i ro);
 2. Hoste tørr eller med en liten mengde slimete sputum, noen ganger med en blanding av blod;
 3. Svakhet, rask tretthet, hjertebank
 4. Sjelden, smerte i hjertet av den smertefulle naturen og andre klager.

Utseende av disse pasientene i de tidlige stadier av sykdommen er ikke mistenkelig, og skiller seg ikke fra den vanlige. Men med veksten av graden av stenose, slike folk begynner å vise karakteristiske tegn på denne sykdommen: på bakgrunn av blek hud fungerer som en skarp rødme i kinnene, leppene blir blå og spissen av nesen. Når stenosen er uttalt, øker cyanosen og utvikles en gråaktig hudfarge. Hvis mitralstenose uttalt, kan den danne en "hjerte hump" - et fremspring i hjertet, og blir merkbar pulsering i midten av magesekken.

Komplikasjoner av mitral stenose

 • Komplikasjoner i denne sykdommen er delt inn i to grupper. Den første er forbundet med stagnasjon av blod i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon: hemoptysis, hjerteastma, aneurysm, lungartaris stenose og andre.
 • Den andre er knyttet til utvidelsen av hjertet: krenkelse av hjerterytmen, tromboemboliske komplikasjoner og andre.

Diagnose og behandling

Ved diagnostisering av mitralstenose bruker doktoren en rekke grunnleggende og hjelpelaboratorier og instrumentelle studier og diagnostiske teknikker:

 1. Percussion av hjertet (bestem økt sløvhet opp og til høyre);
 2. Auskultasjon av hjertet (bestemmer tilstedeværelsen, fraværet, forekomsten av endrede og ekstra hjertemormer);
 3. Røntgenundersøkelse (for å bestemme den endrede størrelsen på hjertet);
 4. Et elektrokardiogram (EKG) vil bidra til å identifisere visse tegn som er karakteristiske for mitralventilstenose;
 5. En ekkokardiogram;
 6. phonocardiogram;
 7. Angiografi av fartøy.

Det finnes ingen spesifikke metoder for konservativ behandling av pasienter med mitral stenose. Det finnes en rekke stoffer som er rettet mot å eliminere symptomene på sykdommen - diuretika, hjerteglykosider, legemidler som forbedrer vann-saltbalansen og andre.

Radikal metode for behandling av denne sykdommen er kirurgi (mitral commissurotomy), indikasjoner og kontraindikasjoner som definerer den lege, i henhold til graden av alvorlighet av prosessen og tilstedeværelse av andre sykdommer.

Foto: protetisk mitralventil

Prognosen for sykdommen påvirkes av alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen, hjertemuskulaturen og andre viktige indikatorer. Med en svak aktivitet i prosessen er prognosen ganske gunstig og pasienter kan opprettholde sin evne til å jobbe lenge.

Video: Mitral stenose i programmet "Vær sunn"

Aortisk stenose

Aorta stenose eller stenose av aorta åpningen er medfødt og ervervet. Det er både isolert aortastensose, og i kombinasjon med nederlaget til andre hjerteventiler.

Klinisk bilde

Denne patologien er preget av et forlenget kurs, praktisk talt uten manifestasjon av forutsetninger. De første symptomene på aortastensose begynner å oppstå med økt fysisk anstrengelse. Typisk kortpustethet, angina, svakhet, besvimelse, hjertebank og andre. Noen ganger, i de tidlige stadiene, oppdager pasientene utseendet av brystsmerter, som er gitt til det interlobulære området. Det er noen ganger andre symptomer: hodepine, svimmelhet i ansiktet, heshet av stemmen (med trykk på luftrøret).

Ved diagnose av aorta-stenose brukes et bredt spekter av kliniske og laboratorie- og instrumentstudier som ble beskrevet ovenfor i beskrivelsen av mitralstenose.

Foto: aorta stenose

Behandling og forebygging av aortastensose

Årsaken til ervervet aorta-stenose er oftest en aterosklerotisk prosess. Derfor vil forebyggende tiltak være å slutte å røyke, redusere kroppsvekt, normalisere kolesterolmetabolisme, diettbehandling.

Konservativ behandling inkluderer et ganske bredt spekter av legemidler som er rettet mot å redusere blodtrykket, normalisere lipidmetabolismen, midler som har beskyttende egenskaper i forhold til blodkarets vegger og mange andre.

En viss del av pasientene viser kirurgisk behandling (ventilproteser, etc.)

Hos pasienter med isolert aorta-stenose er prognosen gunstig, de kan forbli langsiktige, forutsatt at arbeidet ikke er forbundet med fysisk anstrengelse.

Les Mer Om Fartøyene