Gjennomgang av pulmonal emboli: hva er det, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungeemboli (forkortet PE), som fører til utvikling. Hvordan er denne sykdommen manifestert og hvor farlig, hvordan å behandle den.

Ved tromboembolisme i lungearterien okkluderer en okklusjon av en arterie et venøst ​​blod fra hjertet til lungene for anrikning med oksygen.

Emboli kan være forskjellig (for eksempel gass - når beholderen er forseglet med en luftboble, bakteriell - lukking av lumen blodpropp mikroorganismer). Vanligvis er lumen i lungearteriene blokkert av en trombus dannet i venene på beina, hendene, bekkenet eller hjertet. Med blodstrømmen overføres denne blodproppen (embol) til en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen og blokkerer lungearterien eller en av dens grener. Dette forstyrrer blodstrømmen i lungene, noe som fører til at oksygen utveksles for karbondioksid.

Hvis tromboembolismen i lungearterien er alvorlig, mottar menneskekroppen lite oksygen, noe som forårsaker kliniske symptomer på sykdommen. Med en kritisk mangel på oksygen er det en umiddelbar fare for menneskelivet.

TEAL behandles av leger av ulike spesialiteter, inkludert kardiologer, hjertekirurger, anestesiologer.

Årsaker til PE

Patologi utvikles som følge av dyp venetrombose (DVT) i bena. En trombose i disse årene kan komme av, overføres til lungearterien og blokkere den. Årsakene til dannelsen av trombose i karene beskriver triaden av Virchow, som tilhører:

 1. Forstyrrelse av blodstrømmen.
 2. Skade på vaskemuren.
 3. Økt blodkoagulasjon.

1. Forstyrrelse av blodstrømmen

Hovedårsaken til forstyrrelser i blodstrømmen i benene på beina er mangelen på mobilitet hos personen, noe som fører til stagnasjon av blod i disse karene. Vanligvis er dette ikke et problem: så snart en person begynner å bevege seg, øker blodstrømmen, og trombi dannes ikke. Langvarig immobilisering fører imidlertid til en betydelig forverring i blodsirkulasjonen og utvikling av dyp venetrombose. Slike situasjoner oppstår:

 • etter et slag
 • etter operasjon eller skade;
 • med andre alvorlige sykdommer som forårsaker en persons lyveposisjon
 • for lange flyreiser i et fly, reiser i bil eller tog.

2. Skade på vaskemuren

Hvis fartøyets vegg er skadet, kan lumen hans innsnevres eller blokkeres, noe som fører til dannelse av en trombus. Blodkar kan bli skadet i skader - med beinfrakturer, under operasjoner. Inflammasjon (vaskulitt) og visse medisiner (for eksempel legemidler som brukes til kjemoterapi i kreft) kan skade kargenes veggen.

3. Økt blodkoagulasjon

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg svært ofte hos personer med sykdommer der blodet er krøllet lettere enn normalt. Slike sykdommer inkluderer:

 • Maligne neoplasmer, bruk av kjemoterapeutiske stoffer, strålebehandling.
 • Hjertesvikt.
 • Trombofili er en arvelig sykdom hvor menneskelig blod har en økt tendens til å danne blodpropper.
 • Antiphospholipid syndrom er en sykdom i immunsystemet, noe som medfører en økning i blodets tetthet, noe som gjør det lettere å danne blodpropper.

Andre faktorer som øker risikoen for lungeemboli

Det er andre faktorer som øker risikoen for å utvikle PE. Til dem tilhører:

 1. Alder over 60 år.
 2. Tidligere led dyp venetrombose.
 3. Å ha en slektning som tidligere hadde en dyp venetrombose.
 4. Overvekt eller fedme.
 5. Graviditet: Risikoen for PE øker til 6 uker etter fødsel.
 6. Røyking.
 7. Kvittering av p-piller eller hormonbehandling.

karakteristiske symptomer

I tromboembolismen i lungearterien er symptomene som følger:

 • Smerte i brystet, vanligvis akutt og forverret med dyp pusting.
 • Hoste med blodig sputum (hemoptyse).
 • Kortpustethet - En person kan ha problemer med å puste selv i ro og med mosjon, dyspnø forverres.
 • Økning i kroppstemperatur.

Avhengig av mengden av okkludert arterie og pulmonalt vev hvor blodstrømmen er forstyrret, vitale tegn (blodtrykk, hjertefrekvens, oksygenmetning, og respirasjonsfrekvens) kan være normal eller unormal.

Klassiske tegn på PE inkluderer:

 • takykardi - økt hjertefrekvens;
 • tachypnea - økt respiratorisk frekvens
 • reduksjon av oksygenmetning, noe som fører til cyanose (hud og slimhinne endrer seg til blått);
 • hypotensjon - blodtrykksfall.

Videreutvikling av sykdommen:

 1. Kroppen prøver å kompensere for mangel på oksygen ved å øke frekvensen av hjerteslag og puste.
 2. Dette kan forårsake svakhet og svimmelhet, siden organer, spesielt hjernen, ikke har nok oksygen til å fungere ordentlig.
 3. En stor trombose kan helt blokkere blodstrømmen i lungearterien, noe som fører til umiddelbar død av en person.

Siden de fleste tilfeller av lungeemboli skyldes trombose av karene i beina, må legene være spesielt oppmerksom på symptomene på denne sykdommen, som inkluderer:

 • Smerte, hevelse og overfølsomhet i en av de nedre lemmer.
 • Varm hud og rødhet over stedet for trombose.

diagnostikk

Diagnosen tromboembolisme er etablert på grunnlag av pasientklager, medisinsk undersøkelse og ytterligere undersøkelsesmetoder. Noen ganger er lungeemboli svært vanskelig å diagnostisere, da det kliniske bildet kan være svært variert og ligner på andre sykdommer.

For å klargjøre diagnosen:

 1. EKG.
 2. Blodprøven for D-dimer er et stoff hvis nivå økes ved tilstedeværelse av trombose i kroppen. På et normalt nivå av D-dimer er pulmonal emboli fraværende.
 3. Bestemmelse av nivået av oksygen og karbondioksid i blodet.
 4. Radiografi av thoracic hule organer.
 5. Ventilasjon-perfusjonsskanning - brukes til å studere gassutveksling og blodstrøm i lungene.
 6. Angiografi av lungearterien - Røntgenundersøkelse av lungene i lungene ved hjelp av kontrast. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å identifisere emboli i lungearterien.
 7. Angiografi av lungearterien ved hjelp av datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.
 8. Ultralyd undersøkelse av vener av nedre ekstremiteter.
 9. Ekkokardioskopi - ultralydsundersøkelse av hjertet.

Metoder for behandling

Valget av taktikk for behandling av lungeemboli utføres av legen på grunnlag av nærvær eller fravær av umiddelbar fare for pasientens liv.

I PE utføres behandling hovedsakelig ved hjelp av antikoagulantia - legemidler som svekker blodkoagulasjon. De forhindrer økningen i størrelsen på tromben, på grunn av hvilken kroppen sakte oppløses. Antikoagulanter reduserer også risikoen for ytterligere dannelse av blodpropper.

I alvorlige tilfeller er det nødvendig med behandling for å eliminere blodproppen. Dette kan gjøres med trombolytika (legemidler som sperrer blodpropper) eller kirurgisk inngrep.

antikoagulanter

Antikoagulantia kalles ofte blodfortynnende legemidler, men de har egentlig ikke muligheten til å fortynne blod. De påvirker faktorene for blodkoagulasjon, og dermed forhindrer den enkle dannelsen av blodpropper.

De viktigste antikoagulantia som brukes til lungeemboli er heparin og warfarin.

Heparin injiseres i kroppen ved intravenøs eller subkutan injeksjon. Dette stoffet brukes hovedsakelig i de første stadiene av PE behandling, da handlingen utvikler seg veldig raskt. Heparin kan forårsake følgende bivirkninger:

 • økt kroppstemperatur;
 • hodepine;
 • blødning.

De fleste pasienter med pulmonal tromboembolisme trenger behandling med heparin i minst 5 dager. Deretter gis de oral administrering av warfarintabletter. Effekten av dette stoffet utvikler seg langsomt, det er foreskrevet for langtidsbruk etter å ha stoppet administreringen av heparin. Dette stoffet anbefales å ta minst 3 måneder, selv om enkelte pasienter trenger lengre behandling.

Siden warfarin virker på blodkoagulasjon, må pasientene nøye overvåke effekten ved å bruke en regelmessig bestemmelse av koagulogrammet (blodprøve for folding). Disse testene utføres på poliklinisk basis.

I begynnelsen av behandlingsforløpet kan warfarin bli testet 2-3 ganger i uka, dette hjelper med å bestemme riktig dose av legemidlet. Etter det er frekvensen for å bestemme koagulogrammet omtrent 1 gang per måned.

Effekten av warfarin påvirkes av ulike faktorer, inkludert ernæring, inntak av andre legemidler, leverfunksjonen.

Behandling av tromboembolisme av lungearterien (PE)

Plutselig utviklet kortpustethet, svimmelhet, blek hud og brystsmerter - symptomene er selvsikker. Hva kan det være - angina pectoris angrep, hypertensive krise, et angrep av osteokondrose?

Kanskje. Men blant de mistenkt diagnose må være en annen, truende og krever akutt medisinsk behandling, - lungeemboli (PE).

Hva er PE og hvorfor utvikler det?

PE - en blokkering av lumen av lungearterien med en flytende trombus. -Emboli og kan være en relativt uvanlig tilstand forårsaket av trykket på luft arterie (luft emboli), fremmedlegemer, fett og tumorceller eller amnionvæske ved patologiske slekter.

Den vanligste årsaken til blokkering av lungearterien er revet blodpropper - en eller flere samtidig. Deres størrelse og antall bestemmes av alvorlighetsgraden av symptomene, og utfallet av sykdommen: I noen tilfeller kan en person ikke engang ta hensyn til deres tilstand på grunn av fravær eller milde symptomer, mens andre - å være på intensiven eller dør plutselig.

Risikosonen for sannsynligheten for dannelse av trombi inkluderer:

 • Dype kar på underbenet;
 • Åre i bekkenet og underlivet;
 • Fartøy av det høyre hjerte;
 • Hendene på hendene.

Til beholderen først blodpropp krever flere forhold: hemoconcentration og dens stagnasjon i forbindelse med skade på vene eller arterie vegg (Virchow triade).

Til gjengjeld oppstår ikke ovennevnte forhold fra grunnen: de er konsekvensen av dype forstyrrelser i blodsirkulasjonssystemet, dets koagulerbarhet, så vel som i fartøyets funksjonelle tilstand.

Hva er årsakene?

Mangfoldet av faktorer som kan forårsake trombose fører til at spesialister fortsatt diskuterer utløsningsmekanismen for PE-utvikling, selv om følgende anses som hovedårsakene til blokkering av pulmonale arterieårer:

 • Medfødte og revmatiske hjertesykdommer;
 • Urologiske sykdommer;
 • Onkopatologi i noen organer;
 • Tromboflebitt og trombose av beinene i beina.

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg oftest som en komplikasjon av allerede eksisterende vaskulære eller onkologiske sykdommer, men det kan også forekomme hos ganske sunne mennesker - for eksempel de som er tvunget til å bruke mye tid på flyreise.

Med en generelt sunn fartøy forårsaker langvarig eksponering for flystolen en forstyrrelse av blodsirkulasjonen i beinene på beina og småbjelken - stagnasjon og fortykkelse av blodet. Selv om det er svært sjelden, kan en trombose danne og begynne sin fatale "reise", selv i de som ikke lider av åreknuter, ikke opplever problemer med blodtrykk eller med hjertet.

Det er en annen kategori av personer med høy risiko for tromboemboliske hendelser: Pasienter etter skader (oftest - et hoftebrudd), slag og hjerteinfarkt - det vil si de som har å overholde strenge sengeleie. Dårlig omsorg forverrer situasjonen: hos immobiliserte pasienter reduseres blodstrømmen, noe som til slutt skaper forutsetninger for dannelse av blodpropp i karene.

Det er en patologi i obstetrisk praksis. Tromboembolisme av lungearterien som en alvorlig komplikasjon av fødsel er mest sannsynlig hos kvinner som har en anamnese:

 • Brystsykdom;
 • Nederlag bekken i bekkenet;
 • fedme;
 • Mer enn fire tidligere fødsler;
 • Svangerskapsforgiftning.

Øke risikoen for lungeemboli ved akutt keisersnitt indikasjoner, fødsel før 36 uker, sepsis, septisk utvikles som et resultat av vev-lesjoner, lang immobilisering vist i skader, samt luft for varer mer enn seks timer rett før levering.

Dehydrering (dehydrering) av organismen, ofte begynner med ukontrollerte eller voldsomme oppkast entusiasme avføringsmidler for å bekjempe slik hyppig forstoppelse hos gravide fører til fortykkelse av blodet, noe som kan føre til dannelse av blodpropp i blodkar.

Selv om det er ekstremt sjeldent, blir lungeemboli diagnostisert selv hos nyfødte. Årsakene til dette fenomenet kan forklares av fostrets dype prematuritet, tilstedeværelsen av medfødte vaskulære og hjertesykdommer.

Så, PE kan utvikle seg i nesten alle aldre - det vil være forutsetninger for dette.

Klassifisering av PE

Som allerede nevnt ovenfor, kan tresko av lungearterien eller dens grener ha blodpropper av forskjellige størrelser, forskjellig det kan være deres nummer. Den største faren er blodproppene, festet til veggen av fartøyet bare på den ene siden.

Trombusen bryter når hoste, brå bevegelser, belastning. En avskåret blodpropp passerer en hul åre, et høyre atrium, passerer hjerteets høyre ventrikel og går inn i lungearterien.

Der kan det forbli intakt eller bryte ned mot fartøyets vegger: i dette tilfellet opptrer tromboembolisme av lungearteriets små grener, siden størkningen av koagelstykkene er ganske tilstrekkelig for trombosering av små diameterkarmer.

Hvis blodpropper mye tilstopping av hulrommet i arterien som fører til økt trykk i blodkarene i lungene, så vel som utvikling av hjertesvikt ved å øke belastningen på høyre kammer - et fenomen som er kjent som akutt lunge hjerte, en av de åpenbare tegn på en massiv lungeemboli.

Alvorlighetsgraden av tromboembolisme og pasientens tilstand avhenger av den store vaskulære lesjonen.

Skelne ut følgende grader av patologi:

Den massive tromboembolismen i lungearterien innebærer at mer enn halvparten av karene påvirkes. Submassiv PE forstås som en trombose fra en tredjedel til en halv av store og små kar. Liten tromboembolisme er en tilstand hvor mindre enn en tredjedel av lungene er berørt.

Klinisk bilde

Manifestasjoner av pulmonal tromboembolisme kan ha varierende intensiteter: i noen tilfeller passerer den nesten umerkelig, i andre har den en turbulent begynnelse og en katastrofal slutt etter noen få minutter.

De viktigste symptomene som fører til at legen mistenker utbruddet av PE inkluderer:

 • Kortpustethet
 • Takykardi (betydelig akselerasjon av hjertefrekvensen);
 • Smerte i brystet;
 • Utseendet av blod i slim når hoste;
 • Økning i temperaturen;
 • Våt rales;
 • Cyanose av leppene (cyanose);
 • Sterk hoste;
 • Støy av friksjon av pleura;
 • En skarp og rask reduksjon av blodtrykket (sammenbrudd).

Symptomer på patologi kombineres på en bestemt måte, danner hele symptomkomplekser (syndromer), som kan manifestere seg i forskjellige grader av tromboembolisme.

For små og underdanige tromboembolisme av lungebåter er lungepleurssyndrom karakteristisk: pasienter utvikler dyspné, smerte i brystkroppene, hoste med eller uten slem.

Massiv emboli oppstår med uttalt hjertesyndrom: brystsmerter som angina pectoris, en skarp og rask trykkfall, etterfulgt av sammenbrudd. På pasientens hals kan du se de hovne årene.

Ved å ringe, legger leger oppmerksomhet på disse pasientene i en intensivert hjerteimpuls, en positiv venepuls, en vekt på den andre tonen på lungearterien, og en økning i blodtrykket i høyre atrium (CVP).

Lungeemboli hos eldre og er ofte ledsaget av cerebral syndrom - tap av bevissthet, paralyse, kramper.

Alle disse syndromene kan kombineres på forskjellige måter.

Hvordan ser du problemet i tide?

Mangfoldet av symptomer og deres kombinasjoner, så vel som deres likhet med manifestasjonene av andre vaskulære og hjertesykdommer, gjør diagnosen mye vanskeligere, noe som i mange tilfeller fører til et dødelig utfall.

Med hva er det vanlig å skille mellom tromboembolisme? Det er nødvendig å utelukke sykdommer som har lignende symptomer: hjerteinfarkt og lungebetennelse.

Diagnose med mistanke om lungeemboli bør være rask og nøyaktig i tide for å iverksette tiltak og minimere de alvorlige konsekvensene av PE.

For dette brukes maskinvare metoder, inkludert:

 • Beregnet tomografi;
 • Perfusjon scintigrafi;
 • Selektiv angiografi.

EKG og radiografi har mindre potensial ved diagnosen lungeemboli, så data som er oppnådd under disse studietypene, brukes på en begrenset måte.

Beregnet tomografi (CT) kan på en pålitelig måte diagnostisere ikke bare lungeemboli, men også lungeinfarkt - en av de alvorligste konsekvensene av trombose av karene i dette organet.

Magnetisk resonansavbildning (MRI) - også helt pålitelig metode for forskning, som kan anvendes også for fremstilling av PE diagnose for gravide kvinner på grunn av fraværet av stråling.

Perfusjon scintigrafi - en ikke-invasiv og relativt billig diagnostisk metode, som muliggjør en nøyaktighet på mer enn 90 prosent for å bestemme sannsynligheten for emboli.

Selektiv angiografi avslører ubetingede tegn på utvikling av PE. Ved å bruke det utføres ikke bare bekreftelse av den kliniske diagnose, men også påvisning av trombose sted, og overvåking av bevegelse av blodet i lungesirkulasjonen.

Under angiografiprosedyren kan trombus bugges ved hjelp av et kateter, og deretter begynne behandling: Denne teknikken tillater deg å oppnå pålitelige kriterier i fremtiden, som vurderer effektiviteten av behandlingen.

Kvalitativ diagnose av tilstanden til pasienter med tegn på lungeemboli er umulig uten å fjerne den angiografiske indeksen av alvorlighetsgraden. Denne indikatoren er beregnet i punkter, som indikerer graden av vaskulær lesjon i emboli. Nivået på blodtilførselsmangel er også estimert, som i medisin kalles perfusjonsmangel:

 • Indeks på 16 poeng eller lavere, perfusjonsmangel på 29 og mindre prosent tilsvarer mild grad av tromboembolisme;
 • Indeksen på 17-21 poeng og en perfusjonsmangel på 30-44 prosent indikerer en gjennomsnittlig grad av nedsatt blodtilførsel til lungene;
 • Indeksen på 22-26 poeng og perfusjonsmangel i 45-59 prosent - indikatorer for alvorlig grad av lungevaskulær sykdom;
 • En ekstremt alvorlig grad av patologi estimeres til 27 eller flere poeng av den angiografiske alvorlighetsindeksen og over 60 prosent av perfusjonsmangelen.

Tromboembolisme i lungearterien er komplisert ved diagnose, ikke bare på grunn av mangfoldet av symptomer som er forbundet med det og deres villedende. Problemet er også at undersøkelsen skal utføres så raskt som mulig, siden pasientens tilstand kan forverres direkte i øynene på grunn av gjentatt trombose i lungekarrene ved den minste belastningen.

Av denne grunn er mistenkt diagnose tromboembolisme er ofte kombinert med terapeutiske intervensjoner: før undersøkelsen pasienten administreres intravenøst ​​i en dose av heparin 10-15 tusen enheter, og deretter utføres en konservativ eller operativ terapi..

Hvordan behandles?

Metoder for behandling, i motsetning til de fremgangsmåter for diagnostisering av PE er ikke spesielt variert og består av beredskaps tiltak som tar sikte på å redde livet til pasienten og gjenopprette vaskulær permeabilitet.

For dette brukes både operative og konservative behandlingsmetoder.

Operativ behandling

Tromboembolisme av lungearterien er en sykdom hvis suksess i behandlingen avhenger av massiviteten av hindringen av karene og den generelle alvorlighetsgraden av pasientens tilstand.

Tidligere brukte metoder for fjerning av emboli fra de berørte karene (for eksempel Trendelenburg-operasjonen) brukes nå med forsiktighet på grunn av pasientens høy dødelighet.

Spesialister foretrekker en kateter intravaskulær embollektomi, som gjør det mulig å fjerne en trombose gjennom hjørnene i hjertet og karene. Denne operasjonen betraktes som mer sparing.

Konservativ behandling

Konservativ terapi brukes for å formidle (lysis) blodpropper i de berørte karene og gjenopprette blodstrømmen i dem.

For dette brukes fibrinolytiske midler, antikoagulanter med direkte og indirekte virkning. Fibrinolytika bidrar til trombuslikdannelse, og antikoagulantia forstyrrer blodpropper og gjentatt trombose av lungekar.

Kombinert terapi med PE er også rettet mot normalisering av hjerteaktivitet, fjerning av spasmer, korrigering av metabolisme. I løpet av behandlingen brukes anti-sjokk, antiinflammatoriske, eksponerende legemidler, analgetika.

Alle legemidler injiseres gjennom nesekateteret, intravenøst ​​drypp. Noen narkotika pasienter kan motta gjennom et kateter satt inn i lungearterien.

Små og underdanige grader av PE har en god prognose dersom diagnosen og behandlingen er fullført på en rettidig og fullstendig måte. Massiv tromboembolisme resulterer i rask død av pasienter, dersom de ikke går inn i fibrinolytikken i tide eller ikke gir kirurgisk hjelp.

Vi anbefaler også at du lærer av materialene på nettstedet som truer dyp venetrombose.

Hva er Tela?

PE Er en akutt kardiovaskulær patologi forårsaket av en plutselig koagulering av lungearterien av en embolus i form av en trombose. Trombi, som obturating grener av lungearterien, blir oftest dannet i hjerte eller venøs kar i sirkulasjonssystemet og forårsaker en skarp brudd på blodtilførselen til lungevevvet.

PE har en høy dødelighet, årsakene som ligger i tidlig diagnose, samt utilstrekkelig behandling. Dødeligheten av befolkningen fra kardiovaskulære sykdommer rangerer først, og PE står for 30% av denne indikatoren.

Fatal utfall fra PE kan forekomme ikke bare i hjertesykdommer, men også i postoperativ periode med omfattende kirurgiske inngrep, under fødsel og omfattende traumatisk skade.

Risikoen for PE øker med alderen, og det er en avhengighet av denne patologien om kjønn (forekomsten blant menn er 3 ganger mer enn blant kvinner).

PE er klassifisert i henhold til lokalisering av en blodpropp i lungearterien system på: massiv (blodpropp lokalisert i hoved stammen av fremspring), segmental (trombotisk masse i hulrommet i de segmentlungearteriene) og emboli av små grener av lungevenene.

Årsaker til PE

Blant årsakene til PE er:

- Akutt venøs flebotrombose i nedre lemmer, komplisert ved tromboflebitt (90% av tilfellene);

- sykdommer av S. S. ledsaget av økt trombe i lungearterien (iskemisk hjertesykdom, hjertesykdommer av revmatiske opprinnelse, hjertesykdom inflammatoriske og smittsomme natur, kardiomyopati av forskjellig opprinnelse);

- en fibrillasjonsform for arytmi, noe som resulterer i dannelse av en trombose i høyre atrium

- Blodsykdommer, ledsaget av et brudd på reguleringen av hemostase (trombofili);

- autoimmun antiphospholipid syndrom (økt syntese av antistoffer mot fosfolipider av endotelet og blodplater, ledsaget av en overvurdert tendens til trombose).

- stillesittende livsstil

- samtidige sykdommer ledsaget av kardiovaskulær insuffisiens

- en kombinasjon av et konstant inntak av diuretika med utilstrekkelig væskeinntak;

- tar hormonelle legemidler

- Varicose sykdom i nedre lemmer, som er ledsaget av overbelastning av venøst ​​blod og er preget av dannelse av tilstander for trombose;

- sykdommer ledsaget av et brudd på metabolske prosesser i kroppen (diabetes mellitus, hyperlipidemi);

- kardiokirurgi og invasiv intravaskulær manipulasjon.

Ikke alle trombosene er kompliserte ved tromboembolisme, men bare flotasjonstrombi kan løsne seg fra kargenes veggen og komme inn i det pulmonale blodstrømssystemet med blodstrøm. Den vanligste kilden til slike flotasjonstrombier er de dype venene i underdelene.

Nå er det en genetisk teori om opprinnelsen til flebotrombose, som er årsaken til PE. Denne teorien støttes av utvikling av trombose i ung alder og bekreftede episoder av PE i pasientens slektninger.

PE symptomer

Graden av kliniske manifestasjoner av lungeemboli avhenger av trombos plassering og volumet av pulmonal blodstrøm, frakoblet som følge av blokkering.

Hvis skaden ikke overstiger 25% av lungearteriene, utvikles en liten PE, der funksjonen til høyre ventrikel bevares og det eneste kliniske symptomet er kortpustethet.

Hvis det oppstår en obturering på 30-50% av lungefartøyene, utvikler en underdanig PE, hvor første manifestasjoner av høyre ventrikkelfeil opptrer.

Bright kliniske bildet utvikler seg når du slår av strømmen av mer enn 50% av lungene arteriene i form av brudd på bevissthet, lavt blodtrykk opp til utvikling av kardiogent sjokk og andre symptomer på akutt svikt i høyre hjertekammer.

I en situasjon hvor volumet av de berørte lungefartøyene overstiger 75%, oppstår et dødelig utfall.

I henhold til økningsraten i kliniske symptomer er det 4 varianter av PE-strømning:

- lyn (død inntreffer innen noen få minutter på grunn av utvikling av akutt respiratorisk svikt på grunn av blokkering av lungearterien kliniske symptomer er -. Akutte angrep på bakgrunn av velvære, falsk angina, psyko-emosjonelle nervøse, dyspné, cyanose av huden på den øvre halvdel av kroppen og hode, hevelse av årer i nakken);

-. Akutt (er karakterisert ved hurtig voksende symptomer på luftveiene og hjertesvikt utvikler seg i noen timer i denne perioden, klager pasienten av dyspné inntil angrep av åndenød, hoste og hemoptysis, uttrykt brystsmerter komprimerende art som stråler inn i den øvre lem favorisere utviklingen av hjerteinfarkt );

- subakutt (Kliniske manifestasjoner vokse i flere uker, hvorunder bildet av små områder av pulmonalt infarkt i den perioden observerte temperaturstigning til subfebrile, uproduktiv hoste, brystsmerter, forverret av bevegelse og puste disse symptomene viser seg om.. forekomsten av lungebetennelse på bakgrunn av et lungeinfarkt);

- kronisk (karakterisert ved hyppig tilbakevendende episoder av emboli og dannelsen av multi-infarkt kombinert med pleuritt ofte observert asymptomatisk lungeemboli, og dette alternativet i forgrunnen de kliniske manifestasjoner forbundet patologier av det kardiovaskulære systemet.).

Pate ingen spesifikke kliniske symptomer er karakteristisk for denne patologi bare, men en fundamental forskjell fra andre PE sykdommer er utseendet på en lys bakgrunn for det kliniske bildet av velvære. Imidlertid er det tegn på pulmonær emboli, som er tilgjengelig for hver enkelt pasient, men graden av deres manifestasjoner er forskjellige: økt hyppighet av hjertefrekvens, brystsmerte, tachypné, hoste med blodig oppspytt, feber, knitrer uten klar lokalisering, kollaps, blekhet og cyanose av huden.

Den klassiske varianten av utvikling av tegn på PE består av fem grunnleggende syndromer.

- Et sterkt fall i blodtrykk i kombinasjon med en økning i hjertefrekvensen som en manifestasjon av akutt vaskulær insuffisiens;

- en skarp kontraherende smerte bak brystbenet med bestråling i underkjeve og øvre lem i kombinasjon med tegn på atrieflimmer, noe som indikerer utviklingen av akutt kransittinsuffisiens;

- Takykardi, en positiv vennepuls og hevelse i nerverne er tegn på utvikling av et akutt pulmonal hjerte;

- svimmelhet, tinnitus, svekket bevissthet, kramper, oppkast ikke forbundet med matinntak, så vel som positive meningeale tegn tyder på at utvikling av akutt cerebrovaskulær insuffisiens.

- Det symptomatiske komplekset av akutt respiratorisk svikt manifesterer seg i dyspné opp til choking og uttalt cyanose i huden;

- Tilstedeværelsen av tørr wheezing vitner for utviklingen av bronkospastisk syndrom;

- infiltrerende forandringer i lungene som et resultat av pulmonar foci av myokardialt vev er manifestert som feber, hoste forekomst med vanskelige oppspytt, brystsmerte på den berørte side og ansamling av væske i pleurahulen. Ved auskultasjon av lungene, bestemmes lokal våt hvæsen og friksjonsstøy av pleura.

Hypertermalsyndrom manifesterer sig i økningen i kroppstemperatur til 38 grader i 2-12 dager og er forårsaket av inflammatoriske endringer i lungevevvet.

Abdominal symptomkomplekset manifesteres i nærvær av akutt smerte i riktig hypokondrium, oppkast og erctasjon. Dens utvikling er forbundet med intestinal parese og dilatasjon av leveren kapsel.

Immunologisk syndrom manifesterer seg i utseendet av urtikaroidlignende utslett på huden og økning av eosinofiler i blodet.

PE har en rekke langsiktige komplikasjoner i form av lungeinfarkt, kronisk pulmonal hypertensjon og emboli i sirkulasjonssystemet.

PE diagnose

Alle diagnostiske tiltak av PE er rettet mot tidlig påvisning av trombuslokalisering i pulmonal arteriesystemet, diagnose av hemodynamiske lidelser og obligatorisk påvisning av kilden til trombusdannelse.

Listen over diagnostiske manipulasjoner for mistanke om PE er ganske stor, derfor er det med henblikk på diagnose anbefalt å innlegge en pasient i en spesialisert vaskulær avdeling.

Obligatoriske diagnostiske tiltak for tidlig påvisning av tegn på PE er:

- nøye objektiv undersøkelse av pasienten med obligatorisk innsamling av anamnese av sykdommen

- En detaljert analyse av blod og urin (for å bestemme inflammatoriske forandringer);

- bestemmelse av gassammensetningen av blod

Holter overvåking av EKG;

- Koagulogram (for å bestemme blodets koagulasjonskapasitet);

- Radiasjonsmetoder for diagnose (radiografi av brystorganer) gjør det mulig å bestemme tilstedeværelsen av komplikasjoner av PE i form av infarkt-lungebetennelse eller tilstedeværelse av effusjon i pleurhulen

- ultralydsundersøkelse av hjertet for å bestemme tilstanden til hjertekamrene og tilstedeværelsen av trombi i deres lumen;

- angiografi (gjør det mulig å bestemme nøyaktig ikke bare plasseringen, men også størrelsen av tromben i stedet for den estimerte lokalisering tromben bestemmes fylle defekten sylindrisk form og merket symptom "amputasjon lungearterie" komp karlumenet obstruksjon.). Legg merke til at manipulering har en rekke sidereaksjoner: allergi mot administrering av kontrastmiddel, myokardial perforering, forskjellige former av arytmi, øking av trykket i lungearterien, og død på grunn av utvikling av akutt hjertesvikt;

- ultralydsundersøkelse av venene i underdelene (i tillegg til å etablere lokalisering av trombotisk okklusjon, er det mulig å bestemme omfanget og mobiliteten til tromben);

- Kontrastflebografi (tillater å bestemme kilden til tromboembolisme);

- Beregnet tomografi med kontrasterende (trombus er definert som en defekt i fyllingen i lumen i lungearterien)

- perfusjon scintigrafi (vurdert metningsgrad lungevevsprøver radionuklid-partikler som blir administrert intravenøst ​​før studien plott pulmonalt infarkt karakteriseres ved fullstendig fravær av partikler av radionuklide.);

- Bestemmelse av nivået av kardiospesifikke markører (troponiner) i blodet. Forhøyde individer av troponiner indikerer en lesjon av hjerteets høyre hjertekammer.

Hvis det er mistanke om PE, gir EKG en betydelig hjelp til å etablere diagnosen. Endringer i det elektrokardiografiske mønsteret manifesteres allerede i de første timene ved starten av PE og er preget av følgende parametere:

• Unidireksjonell forskyvning av RS-T-segmentet i III og høyre thoracic ledninger;

• Samtidig inversjon av T-bølge i III, aVF og høyre thoracic fører;

• Kombinasjon av utseendet til en Q-bølge i III-ledningen med en markert oppover-skifting av RS-T i III, V1, V2-lederne;

• Gradvis økning i graden av blokkering av den rette gren av bunten;

• Tegn på akutt overbelastning av høyre atrium (en økning i P-bølgen i II, III, aVF-leder.

Karakteristisk for PE er en rask revers utvikling av EKG endringer innen 48-72 timer.

"Gullstandarden" for diagnostikk, som gjør det mulig å fastslå diagnosen PE, er en kombinasjon av radiopaque undersøkelsesmetoder: angiopulmonografi og retrograd eller neokavagrafii.

I akutt kardiologi er det en utviklet algoritme for diagnostiske tiltak rettet mot rettidig diagnose og bestemmelse av individuell taktikk for pasientbehandling. I følge denne algoritmen er hele diagnostiske prosessen delt inn i tre hovedfaser:

♦ Trinn 1 holdes på en prehospital oppfølging av pasienten og omfatter en grundig historie data med identifisering av komorbiditet, samt målet studie av pasienten, der bør du ta hensyn til utseendet på pasienten, for å gjennomføre perkusjon og auskultasjon av lungene og hjertet. Allerede på dette stadiet kan du identifisere viktige tegn på PE (cyanose i huden, styrke II-tonen når du lytter til lungearterien).

♦ Fase 2 av diagnosen lungeemboli innebærer ikke-invasive forskningsmetoder som er tilgjengelige i alle sykehusinnstillinger. Elektrokardiografi utføres for å utelukke hjerteinfarkt, som har et lignende klinisk bilde med PE. Alle pasienter med mistenkt pulmonar embolisme viser en anvendelse radiografi av brysthulen for formålet med differensialdiagnose av andre sykdommer i lungene, ledsaget av akutt respiratorisk utilstrekkelighet (eksudativ plevritt, polysegmental atelektase, pneumothorax). I en situasjon hvor akutte brudd i form av respiratorisk svikt og hemodynamiske lidelser blir identifisert under undersøkelsen, overføres pasienten til intensivavdelingen for videre undersøkelse og behandling.

♦ Trinn 3 innebærer bruk av mer sofistikerte teknikker (scintigrafi, angiografi, Doppler underekstremitetene, spiral computertomografi) for å avgrense lokalisering av tromben og dens mulige eliminering.

Behandling av lungeemboli

I den akutte perioden med PE er et viktig problem ved behandlingen av pasienten bevaring av pasientens liv, og på lang sikt er behandlingen rettet mot å forebygge mulige komplikasjoner og hindre gjentakelse av PE.

Hovedretningene i behandlingen av PE er korreksjon av hemodynamiske lidelser, fjerning av trombotiske masser og gjenoppretting av pulmonal blodstrøm, forebygging av tilbakefall av tromboembolisme.

I en situasjon hvor PE-segmentgrener diagnostiseres, ledsaget av mindre hemodynamiske lidelser, er det tilstrekkelig å utføre antikoagulant terapi. Forberedelser av antikoagulantgruppen har evnen til å stoppe utviklingen av eksisterende trombose, og små tromboemboler i lumen av segmentale arterier blir uavhengig av lyset.

Ved sykehusforhold er bruk av hepariner med lav molekylvekt, som er blottet for hemorragiske komplikasjoner, høyt biotilgjengelig, påvirker ikke blodplaters funksjon og blir lett dosert når de brukes. Den daglige dosering av hepariner med lav molekylvekt er delt inn i to metoder, for eksempel Fraxiparin administreres subkutant med 1 monodose opptil 2 ganger per dag. Varigheten av heparinbehandling er 10 dager, hvoretter det anbefales å fortsette antikoagulant terapi ved bruk av indirekte antikoagulantia i tablettform i 6 måneder (Warfarin 5 mg en gang daglig).

Alle pasienter som tar antikoagulant terapi skal screenes for laboratorieindikatorer:

- analyse av avføring for okkult blod

- Indikatorer for blodkoagulasjon (APTT daglig gjennom heparinbehandlingen). En positiv effekt av antikoagulant terapi er en økning i APTT sammenlignet med den opprinnelige indeksen med 2 ganger;

- En utvidet blodprøve med bestemmelse av antall blodplater (en indikasjon på å stoppe heparinbehandling er en reduksjon av antall blodplater med mer enn 50% av den opprinnelige verdien).

Absolutte kontraindikasjoner mot bruk av antikoagulanter med PE indirekte og direkte handling er tunge cerebrovaskulære ulykker, kreft, en hvilken som helst form for lungetuberkulose, kronisk nyresvikt og hepatisk dekompensasjon.

Trombolytisk terapi er et annet effektivt område i behandlingen av PE, men det må være overbevisende bevis for bruk:

- massiv PE, hvor det er en utelukkelse fra blodbanen på mer enn 50% av blodvolumet;

- alvorlige brudd på lungeperfusjonen, som er ledsaget av alvorlig pulmonal hypertensjon (lungearteritrykk over 50 mm Hg);

- redusert kontraktilitet i høyre ventrikel

- Hypoksemi i alvorlig form.

De valgte stoffene for trombolytisk terapi er: Streptokinase, Urokinase og Alteplase i henhold til de utviklede regimene. Behandlingsregime for streptokinase: I løpet av de første 30 minuttene er en dose på 250.000 enheter gitt, og deretter reduseres dosen til 100.000 enheter i timen i 24 timer. Urokinase administreres i en dose på 4400 IE / kg kroppsvekt i 24 timer. Alteplase brukes i en dose på 100 mg i 2 timer.

Trombolytisk terapi er effektiv for lysering av trombus og gjenoppretting av blodstrømmen, men bruk av trombolytika er farlig på grunn av risikoen for blødning. Absolutte kontraindikasjoner for bruk av trombolytiske midler er: tidlig postoperativ og postpartum periode, vedvarende arteriell hypertensjon.

For å evaluere effekten av trombolytisk terapi, anbefales pasienten å gjenta scintigrafi og angiografi, som er diagnostiske diagnostiske metoder i denne situasjonen.

Det er en metode for selektiv trombolyse som omfatter administrering av et trombolytisk middel i en korket lungevenen via kateter, men denne metode er ofte ledsaget av blødningskomplikasjoner på stedet av kateteret.

Etter endt trombolyse utføres alltid antikoagulant terapi med lavmolekylære hepariner.

I fravær av effekten av bruk av medisinske behandlingsmetoder, er bruken av kirurgisk behandling vist, hovedformålet med dette er å fjerne embolus og gjenopprette blodstrømmen i hovedlunge arterien stammen.

Den mest optimale metoden for embolektomi er utførelsen av operasjonen ved over-tilgang under forholdene til en venoarteriell blodsirkulasjon. Embollektomi utføres ved metoden for fragmentering av en trombus ved hjelp av et intravaskulært kateter plassert i lumen av lungearterien.

PE akutt pleie

PE er en akutt tilstand, slik at pasienten er pålagt å utføre akuttmedisinske tiltak for å gi primær helsetjenester:

Tilbyder fullstendig hvile til pasienten og umiddelbar gjennomføring av et omfattende spekter av gjenopplivingstiltak, inkludert oksygenbehandling og mekanisk ventilasjon (hvis det foreligger indikasjoner).

Utfør antikoagulant terapi i prehospital stadium (intravenøs introduksjon av unfractionated heparin i en dose på 10.000 enheter sammen med 20 ml reopolyglucin).

Intravenøs administrering av No-shpas i en dose på 1 ml av en 2% løsning, Platyfilin 1 ml 0,02% løsning og Euphyllin 10 ml av en 2,4% løsning. Før påføring eufillin nødvendig å klargjøre en rekke problemer: om pasienten har epilepsi, ingen tegn på myokardial infarkt, fraværet av alvorlig hypotensjon, fravær av paroksysmale takykardi episoder i historien.

Hvis det foreligger brystsmerter, er nevrologisk behandling (intravenøs administrering av Fentanyl 1 ml 0,005% løsning og Droperidol 2 ml 0,25% løsning) indikert.

Med en økning i hjertefeil anbefales intravenøs strofantina 0,5 til 0,7 ml av en 0,05% oppløsning eller Korglikon 1 ml av 0,06% løsning kombineres med 20 ml isoton natriumkloridoppløsning. Intravenøs injeksjon av Novocaine 10 ml av en 0,25% løsning og Cordiamin 2 ml.

Ved tilstedeværelse av tegn på vedvarende sammenbrudd, bør intravenøs infusjonsdose infusjon brukes. Reopoliglyukin 400 ml ved tilsetning av prednisolon 2 ml 3% løsning. Kontraindikasjoner mot bruk reopoliglyukina er: organiske lesjoner i urinveiene, med anuria uttrykte human hemostase system, hjertesvikt dekompensasjon.

Alvorlig smertsyndrom er en indikasjon på bruk av morfin narkotisk analgetisk 1 ml av en 1% løsning i 20 ml av en isotonisk oppløsning intravenøst. Før du bruker morfin, er det nødvendig å avklare forekomsten av et konvulsivt syndrom hos en pasient i en anamnese.

Etter stabilisering av pasientens tilstand, er det nødvendig å levere til det kardiovaskulære sykehuset snarest for å bestemme den videre behandlingstaktikken.

Forebygging av lungeemboli

Det er primær og sekundær forebygging av PE. Primære aktiviteter forebyggende er rettet mot å forebygge lungeemboli forekomst flebotrombose i dype vener på den nedre ekstremiteter system: elastisk kompresjon av de nedre ekstremiteter, og reduserer varigheten av sengeleie og tidlig aktivering av pasientene i den postoperative perioden, gjennomføre terapeutiske øvelser med immobile pasienter. Alle disse tiltakene må nødvendigvis utføres av pasienter som er langtidsbehandlet.

Ettersom kompresjonsbehandling er mye brukt spesielle "emboliske strømper" laget av medisinsk strikkevarer, og deres konstante seg i betydelig grad reduserer risikoen for flebotrombose beinet årer. Absolutt kontra til bruken av støttestrømper er aterosklerotisk vaskulær sykdom i de lavere ekstremiteter med betydelig grad av iskemi og i den postoperative periode etter autodermoplasty av operasjoner.

Som forebygging av narkotika, anbefales heparin med lav molekylvekt for pasienter med risiko for flebotrombose.

Sekundære forebyggende tiltak av PE brukes når pasienten har symptomer på flebotrombose. I denne situasjon, det viser bruken av antikoagulanter i direkte terapeutisk dose, og hvis det er en flytende trombe i lumen av den venøse kar, er det nødvendig å bruke kirurgiske korreksjonsmetoder: bruksområde inferior vena cava, installasjon av cava filtre og thrombectomy.

En viktig verdi i forebyggingen av lungeemboli er et livsstilsendring: eliminering av mulige risikofaktorer vekkende trombedannelse prosesser, samt vedlikehold av kroniske sykdommer relatert til kompensasjonstrinnet.

For å fastslå sannsynligheten for å utvikle PE anbefales pasienter å ta en test i henhold til Genèveskalaen, som innebærer svar på enkle spørsmål og summering av resultatene:

- Hjertefrekvens mer enn 95 slag per minutt - 5 poeng;

- Hjertefrekvens 75-94 slag per minutt - 3 poeng;

- Tilstedeværelsen av åpenbare kliniske manifestasjoner av flebotrombose av de dype venene i de nedre ekstremiteter (hevelse av myk vev, smertefull palpasjon av venen) - 5 poeng;

- Antagelse av venetrombose i underbenet (smerte av et trekk i en lem) - 3 poeng;

- Tilstedeværelse av pålitelige tegn på trombose i anamnese - 3 poeng;

- gjennomføre invasive kirurgiske manipulasjoner for den siste måneden - 2 poeng;

- tildeling av blodig sputum - 2 poeng;

- Tilstedeværelse av onkologiske sykdommer - 2 poeng;

- alder etter 65 år - 1 poeng.

Når resultatet er mindre enn 3, er sannsynligheten for PE lav, hvis poengsummen er 4-10, bør du snakke om moderat sannsynlighet, og pasienter med en score mer enn 10 poeng er utsatt for denne sykdommen og behovet for forebyggende medisinering.

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien (PE) - okklusjon av lungearterien eller dens grener med trombotiske masser, som fører til livstruende brudd på pulmonal og systemisk hemodynamikk. Klassiske tegn på PE er smerten bak brystbenet, choking, cyanose i ansikt og nakke, sammenbrudd, takykardi. For å bekrefte diagnose av lungeemboli og differensiell diagnose med andre av lignende symptomer tilstander som bæres EKG, radiografi, ekkokardiografi, scintigrafi av pulmonal angiografi. Behandling av PE inkluderer levering av trombolytisk og infusjonsbehandling, innånding av oksygen; med ineffektivitet - tromboembollektomi fra lungearterien.

Tromboembolisme av lungearterien

Lungeemboli (PE) - en plutselig sammenbiting av grener eller stammen av lungearterien ved hjelp av en trombe (blodpropp), dannet i den høyre ventrikkel eller atrium av hjertet, veneledningen i den systemiske sirkulasjon og brakt i blodet. Som et resultat av PE stopper blodtilførselen av lungevevvet. Utviklingen av PE er ofte rask og kan føre til pasientens død.

Fra PE dør 0,1% av verdens befolkning årlig. Omtrent 90% av pasientene som døde fra PE har ikke blitt diagnostisert riktig, og den nødvendige behandlingen har ikke blitt utført. Blant dødsårsakene til befolkningen fra kardiovaskulære sykdommer er PE tredjeplass etter IHD og slag. PE kan føre til dødelig utgang i ikke-kardiologisk patologi, som oppstår etter operasjon, traumer, levering. Med rettidig optimal behandling av PE observeres en høy dødelighetsreduksjon på 2-8%.

Årsaker til utvikling av lungeemboli

De vanligste årsakene til PE er:

 • dyp venetrombose (DVT) av tibia (i 70-90% tilfeller), ofte ledsaget av tromboflebitt. Det kan være en trombose av både dype og overfladiske vener i shin
 • trombose av den nedre vena cava og dens sidestykker
 • Kardiovaskulære sykdommer som predisponerer for trombedannelse og emboli forekomst i lungearterien (koronarsykdom, sammen med den aktive fasen av revmatisk mitral stenose og tilstedeværelsen av atrial arytmi, hypertensjon, infeksiøs endokarditt, kardiomyopati og myokarditt ikke-revmatisk)
 • septisk generalisert prosess
 • onkologiske sykdommer (oftere kreft i bukspyttkjertelen, mage, lunger)
 • trombofili (økt intravaskulær trombose når hemostase reguleringssystemet er forstyrret)
 • antiphospholipid syndrom - dannelse av antistoffer mot fosfolipider av blodplater, endotelceller og nevralvev (autoimmune reaksjoner); manifesteres av en økt tendens til trombose av forskjellige lokaliseringer.

Risikofaktorene for venetrombose og PE er:

 • forlenget tilstand av ubevegelighet (sengeleie, langvarig og hyppig luft, reise, parese av lemmer), kronisk hjerte- og åndedrettssvikt, ledsaget av langsom blodstrøm og venøs kongestion.
 • motta et stort antall diuretika (massetap av vann fører til dehydrering, økt hematokrit og blodviskositet);
 • maligniteter - noen typer ondartede hematologiske tilstander, polycytemi (et høyt innhold fører til dannelse av tromber og hyperaggregation av røde blodceller og blodplater);
 • Langvarig bruk av visse medisiner (orale prevensiver, hormonbehandling) øker blodkoagulabiliteten;
 • varicose sykdom (med åreknuter i underarmene, betingelser er opprettet for stagnasjon av venøst ​​blod og dannelse av blodpropper);
 • metabolske forstyrrelser, hemostase (hyperlipidproteinemi, fedme, diabetes, trombofili);
 • kirurgiske operasjoner og intravaskulære invasive prosedyrer (for eksempel et sentralt kateter i en stor vene);
 • Arteriell hypertensjon, kongestiv hjertesvikt, slag, hjerteinfarkt;
 • ryggmargenskader, brudd på store bein;
 • kjemoterapi;
 • graviditet, fødsel, postpartum periode;
 • røyking, alderdom, etc.

Klassifisering av PE

Avhengig av lokalisering av den tromboemboliske prosessen, er følgende PE-varianter uttalt:

 • massiv (en trombose er lokalisert i hovedstammen eller hovedgrenene til lungearterien)
 • Emboli av segmentale eller lobar grener av lungearterien
 • emboli av små grener av lungearterien (oftere bilateral)

Avhengig av volumet av frakoblet arteriell blodstrøm i PE, er følgende former skilt:

 • liten (mindre enn 25% av lungebeinene påvirkes) - ledsaget av kortpustethet, høyre ventrikkel fungerer normalt
 • submassive (submaksimal - påvirkes pulmonær vaskulær volum med 30 til 50%) ved hvilken pasienten må kortpustethet, normalt arterielt trykk, svikt i høyre hjertekammer lite uttrykt
 • massiv (volum frakoplet lungeblodstrømmen mer enn 50%) - det er et tap av bevissthet, hypotensjon, tachycardia, kardiogent sjokk, pulmonal hypertensjon, akutt svikt i høyre hjertekammer
 • Dødelig (volum avkoblet blodstrøm i lungene er mer enn 75%).

PE kan oppstå i alvorlige, moderate eller milde former.

Det kliniske kurset av PE kan være:
 • akutt (fulminant), når det er øyeblikkelig og fullstendig blokkering av trombus av hovedstammen eller begge hovedgrenene til lungearterien. Utvikler akutt respiratorisk svikt, åndedrettsstans, kollaps, ventrikulær fibrillasjon. Det dødelige utfallet kommer om et par minutter, et lungeinfarkt har ikke tid til å utvikle seg.
 • akutt, hvor en raskt voksende obturasjon av hovedgrenene til lungearterien og en del av aksjen eller segmentet. Det begynner plutselig, det utvikler seg voldsomt, symptomene på åndedretts-, hjerte- og cerebral insuffisiens utvikles. Det varer i maksimalt 3 til 5 dager, komplisert ved utvikling av hjerteinfarkt.
 • subakutt (langvarig) med trombose av store og mellomstore grener i lungearterien og utvikling av flere lungeinfarkt. Flere uker fortsetter, beveger seg langsomt, ledsaget av en økning i respiratorisk og høyre ventrikulær svikt. Det kan være tilbakevendende tromboembolisme med forverring av symptomer, hvor død ofte oppstår.
 • kronisk (relapsing), ledsaget av tilbakevendende trombose av lobar, segmentale grener av lungearterien. Det manifesteres av gjentatte lungeinfarkt eller gjentatt lungeproblemer (oftere bilateralt), samt gradvis økende hypertensjon av liten sirkulasjon og utvikling av høyre ventrikulær svikt. Det utvikles ofte i den postoperative perioden, mot bakgrunnen av allerede eksisterende onkologiske sykdommer, kardiovaskulære patologier.

Symptomer på lungeemboli

Symptomatologi PE er avhengig av antall og størrelse av lungearterien thrombosed, hastighet av tromboembolisme, en hvilken som helst grad av sirkulasjonsforstyrrelser i lungevevet, den første tilstanden til pasienten. Med PE er det observert et bredt spekter av kliniske forhold: fra et nesten asymptomatisk kurs til plutselig død.

Kliniske manifestasjoner av uspesifikk lungeemboli, kan de bli observert er skarp, plutselig angrep med ingen andre åpenbare grunn for denne status (kardiovaskulær sykdom, hjerteinfarkt, lungebetennelse og andre.) På andre lunge- og hjerte-karsykdommer, den største forskjellen mellom dem. For PE i den klassiske versjonen er preget av en rekke syndromer:

1. Kardiovaskulær:

 • akutt vaskulær insuffisiens. Det er en blodtrykksfall (kollaps, sirkulasjonssjokk), takykardi. Hjertefrekvensen kan nå mer enn 100 slag. om et minutt.
 • akutt koronar insuffisiens (hos 15-25% av pasientene). Det manifesteres av plutselige alvorlige smerter bak brystbenet av forskjellig natur, som varer fra flere minutter til flere timer, atrieflimmer, ekstrasystole.
 • akutt pulmonal hjerte. Det er forårsaket av massiv eller underdanig PE; manifest takykardi, hevelse (pulsering) av livmorhalsene, en positiv puls. Ødem med et akutt pulmonalt hjerte utvikler seg ikke.
 • akutt cerebrovaskulær insuffisiens. Det er cerebrale eller fokal lidelser, cerebral hypoksi, med alvorlig form - cerebral ødem, hjerneblødninger. Det manifesteres av svimmelhet, støy i ørene, dyp besvimelse med kramper, oppkast, bradykardi eller koma. Det kan være psykomotorisk agitasjon, hemiparese, polyneuritt, meningeal symptomer.
 • Akutt respiratorisk svikt manifesterer seg ved kortpustethet (fra en følelse av mangel på luft til svært uttalt manifestasjoner). Antall puste er mer enn 30-40 per minutt, cyanose er kjent, huden er askegrå, blek.
 • moderat bronkospastisk syndrom ledsaget av tørr hvesenhet.
 • infarkt av lungene, infarkt lungebetennelse utvikler 1 - 3 dager etter PE. Det er klager på kortpustethet, hoste, brystsmerter fra siden av lesjonen, verre med pusten; hemoptysis, feber. Liten boblende våt hvesning, en friksjonsstøy av pleura blir hørt. Hos pasienter med alvorlig hjertesvikt observeres signifikante effusjoner i pleurhulen.

3. Feberhudssyndrom - subfebril, feberkroppstemperatur. Det er forbundet med betennelsesprosesser i lungene og pleura. Varigheten av feberen er fra 2 til 12 dager.

4. Abdominal syndrom er forårsaket av akutt, smertefull hevelse i leveren (i kombinasjon med intestinal parese, irritasjon av bukhinnen, hiccough). Opptrer akutt smerte i riktig hypokondrium, erctasjon, oppkast.

5. Immunologisk syndrom (pneumonitt, tilbakevendende pleuritt, urtikaropodobnaya hudutslett, eosinofili, i utseendet av blod sirkulerende immunkomplekser) forekommer ved 2-3 ukers av sykdom.

Komplikasjoner av lungeemboli

Akutt PE kan forårsake hjertesvikt og plutselig død. Når kompensasjonsmekanismer opererer, dør pasienten ikke umiddelbart, men i fravær av behandling utvikler sekundære hemodynamiske sykdommer veldig raskt. Pasientens hjerte-og karsykdommer reduserer signifikant kompensasjonsmulighetene i kardiovaskulærsystemet og forverrer prognosen.

Diagnose av lungeemboli

Diagnosen av PE er den viktigste oppgave - å lokalisere blodpropper i lungekar for å vurdere graden av skade og alvorlighetsgraden av hemodynamiske, identifiserer kilden til tromboembolisme for å forebygge tilbakefall.

Kompleksiteten i diagnosen av PE krever at slike pasienter er til stede i spesialutviklede vaskulære enheter som har størst mulighet for spesiell forskning og behandling. Alle pasienter med mistanke om PE har følgende undersøkelser:

 • nøye innsamling av anamnese, vurdering av risikofaktorer for DVT / PE og kliniske symptomer
 • generelle og biokjemiske analyser av blod, urin, studie av gassammensetningen av blod, koagulogram og studiet av D-dimer i blodplasma (metode for diagnostisering av venøs trombi)
 • EKG i dynamikk (unntatt myokardinfarkt, perikarditt, hjertesvikt)
 • Røntgen av lungene (for å utelukke pneumothorax, primær lungebetennelse, svulster, ribbeinfrakturer, pleurisy)
 • ekkokardiografi (for påvisning av økt trykk i lungearterien, overbelastning av høyre hjerte, trombi i hjertehulene)
 • scintigrafi av lungene (et brudd på perfusjon av blod gjennom lungevevet indikerer en reduksjon eller mangel på blodstrøm på grunn av PE)
 • Angiopulmonografi (for presis bestemmelse av lokalisering og størrelse av trombus)
 • UZDG vener av nedre ekstremiteter, kontrasterende flebografi (for å identifisere kilden til tromboembolisme)

Behandling av lungeemboli

Pasienter med PE er plassert i intensivavdelingen. I akutt tilstand er pasienten fullstendig i intensiv omsorg. Videre behandling av PE er rettet mot normalisering av lungesirkulasjonen, forebygging av kronisk pulmonal hypertensjon.

For å hindre gjentakelse av PE, er det nødvendig med streng strenge hvilerom. For å opprettholde oksygeninntak, blir oksygen kontinuerlig innåndet. Massiv infusjonsbehandling utføres for å redusere blodviskositeten og opprettholde blodtrykket.

I den tidlige tiden er formålet med trombolytisk terapi angitt med sikte på maksimal rask oppløsning av trombus og gjenoppretting av blodstrømmen i lungearterien. I fremtiden brukes heparinbehandling for å hindre gjentakelse av PE. Ved hendelser av infarkt-lungebetennelse, er antibakteriell terapi foreskrevet.

I tilfeller av utvikling av massiv PE og ineffektivitet av trombolyse utfører kirurgisk kirurgisk tromboembollektomi (trombusfjerning). Kateterfragmentering av tromboembolisme brukes som et alternativ til embobektomi. Med tilbakevendende PE brukes et spesielt filter i lungearterien, den nedre vena cava.

Prognose og profylakse av lungeemboli

Ved tidlig forsyning av pasienter med fullt omsorg er prognosen for livet gunstig. Ved uttrykte kardiovaskulære og respiratoriske forstyrrelser på bakgrunn av omfattende PE overgår dødeligheten 30%. Halvparten av tilbakefallene av PE er utviklet hos pasienter som ikke fikk antikoagulantia. Tidlig korrekt utført antikoagulant terapi halverer risikoen for gjentakelse av PE.

For å forhindre tromboembolisme, tidlig diagnostisering og behandling av tromboflebitt, utnevnelse av indirekte antikoagulantia til pasienter i fare.

Les Mer Om Fartøyene