Gjennomgang av pulmonal emboli: hva er det, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungeemboli (forkortet PE), som fører til utvikling. Hvordan er denne sykdommen manifestert og hvor farlig, hvordan å behandle den.

Ved tromboembolisme i lungearterien okkluderer en okklusjon av en arterie et venøst ​​blod fra hjertet til lungene for anrikning med oksygen.

Emboli kan være forskjellig (for eksempel gass - når beholderen er forseglet med en luftboble, bakteriell - lukking av lumen blodpropp mikroorganismer). Vanligvis er lumen i lungearteriene blokkert av en trombus dannet i venene på beina, hendene, bekkenet eller hjertet. Med blodstrømmen overføres denne blodproppen (embol) til en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen og blokkerer lungearterien eller en av dens grener. Dette forstyrrer blodstrømmen i lungene, noe som fører til at oksygen utveksles for karbondioksid.

Hvis tromboembolismen i lungearterien er alvorlig, mottar menneskekroppen lite oksygen, noe som forårsaker kliniske symptomer på sykdommen. Med en kritisk mangel på oksygen er det en umiddelbar fare for menneskelivet.

TEAL behandles av leger av ulike spesialiteter, inkludert kardiologer, hjertekirurger, anestesiologer.

Årsaker til PE

Patologi utvikles som følge av dyp venetrombose (DVT) i bena. En trombose i disse årene kan komme av, overføres til lungearterien og blokkere den. Årsakene til dannelsen av trombose i karene beskriver triaden av Virchow, som tilhører:

 1. Forstyrrelse av blodstrømmen.
 2. Skade på vaskemuren.
 3. Økt blodkoagulasjon.

1. Forstyrrelse av blodstrømmen

Hovedårsaken til forstyrrelser i blodstrømmen i benene på beina er mangelen på mobilitet hos personen, noe som fører til stagnasjon av blod i disse karene. Vanligvis er dette ikke et problem: så snart en person begynner å bevege seg, øker blodstrømmen, og trombi dannes ikke. Langvarig immobilisering fører imidlertid til en betydelig forverring i blodsirkulasjonen og utvikling av dyp venetrombose. Slike situasjoner oppstår:

 • etter et slag
 • etter operasjon eller skade;
 • med andre alvorlige sykdommer som forårsaker en persons lyveposisjon
 • for lange flyreiser i et fly, reiser i bil eller tog.

2. Skade på vaskemuren

Hvis fartøyets vegg er skadet, kan lumen hans innsnevres eller blokkeres, noe som fører til dannelse av en trombus. Blodkar kan bli skadet i skader - med beinfrakturer, under operasjoner. Inflammasjon (vaskulitt) og visse medisiner (for eksempel legemidler som brukes til kjemoterapi i kreft) kan skade kargenes veggen.

3. Økt blodkoagulasjon

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg svært ofte hos personer med sykdommer der blodet er krøllet lettere enn normalt. Slike sykdommer inkluderer:

 • Maligne neoplasmer, bruk av kjemoterapeutiske stoffer, strålebehandling.
 • Hjertesvikt.
 • Trombofili er en arvelig sykdom hvor menneskelig blod har en økt tendens til å danne blodpropper.
 • Antiphospholipid syndrom er en sykdom i immunsystemet, noe som medfører en økning i blodets tetthet, noe som gjør det lettere å danne blodpropper.

Andre faktorer som øker risikoen for lungeemboli

Det er andre faktorer som øker risikoen for å utvikle PE. Til dem tilhører:

 1. Alder over 60 år.
 2. Tidligere led dyp venetrombose.
 3. Å ha en slektning som tidligere hadde en dyp venetrombose.
 4. Overvekt eller fedme.
 5. Graviditet: Risikoen for PE øker til 6 uker etter fødsel.
 6. Røyking.
 7. Kvittering av p-piller eller hormonbehandling.

karakteristiske symptomer

I tromboembolismen i lungearterien er symptomene som følger:

 • Smerte i brystet, vanligvis akutt og forverret med dyp pusting.
 • Hoste med blodig sputum (hemoptyse).
 • Kortpustethet - En person kan ha problemer med å puste selv i ro og med mosjon, dyspnø forverres.
 • Økning i kroppstemperatur.

Avhengig av mengden av okkludert arterie og pulmonalt vev hvor blodstrømmen er forstyrret, vitale tegn (blodtrykk, hjertefrekvens, oksygenmetning, og respirasjonsfrekvens) kan være normal eller unormal.

Klassiske tegn på PE inkluderer:

 • takykardi - økt hjertefrekvens;
 • tachypnea - økt respiratorisk frekvens
 • reduksjon av oksygenmetning, noe som fører til cyanose (hud og slimhinne endrer seg til blått);
 • hypotensjon - blodtrykksfall.

Videreutvikling av sykdommen:

 1. Kroppen prøver å kompensere for mangel på oksygen ved å øke frekvensen av hjerteslag og puste.
 2. Dette kan forårsake svakhet og svimmelhet, siden organer, spesielt hjernen, ikke har nok oksygen til å fungere ordentlig.
 3. En stor trombose kan helt blokkere blodstrømmen i lungearterien, noe som fører til umiddelbar død av en person.

Siden de fleste tilfeller av lungeemboli skyldes trombose av karene i beina, må legene være spesielt oppmerksom på symptomene på denne sykdommen, som inkluderer:

 • Smerte, hevelse og overfølsomhet i en av de nedre lemmer.
 • Varm hud og rødhet over stedet for trombose.

diagnostikk

Diagnosen tromboembolisme er etablert på grunnlag av pasientklager, medisinsk undersøkelse og ytterligere undersøkelsesmetoder. Noen ganger er lungeemboli svært vanskelig å diagnostisere, da det kliniske bildet kan være svært variert og ligner på andre sykdommer.

For å klargjøre diagnosen:

 1. EKG.
 2. Blodprøven for D-dimer er et stoff hvis nivå økes ved tilstedeværelse av trombose i kroppen. På et normalt nivå av D-dimer er pulmonal emboli fraværende.
 3. Bestemmelse av nivået av oksygen og karbondioksid i blodet.
 4. Radiografi av thoracic hule organer.
 5. Ventilasjon-perfusjonsskanning - brukes til å studere gassutveksling og blodstrøm i lungene.
 6. Angiografi av lungearterien - Røntgenundersøkelse av lungene i lungene ved hjelp av kontrast. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det mulig å identifisere emboli i lungearterien.
 7. Angiografi av lungearterien ved hjelp av datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.
 8. Ultralyd undersøkelse av vener av nedre ekstremiteter.
 9. Ekkokardioskopi - ultralydsundersøkelse av hjertet.

Metoder for behandling

Valget av taktikk for behandling av lungeemboli utføres av legen på grunnlag av nærvær eller fravær av umiddelbar fare for pasientens liv.

I PE utføres behandling hovedsakelig ved hjelp av antikoagulantia - legemidler som svekker blodkoagulasjon. De forhindrer økningen i størrelsen på tromben, på grunn av hvilken kroppen sakte oppløses. Antikoagulanter reduserer også risikoen for ytterligere dannelse av blodpropper.

I alvorlige tilfeller er det nødvendig med behandling for å eliminere blodproppen. Dette kan gjøres med trombolytika (legemidler som sperrer blodpropper) eller kirurgisk inngrep.

antikoagulanter

Antikoagulantia kalles ofte blodfortynnende legemidler, men de har egentlig ikke muligheten til å fortynne blod. De påvirker faktorene for blodkoagulasjon, og dermed forhindrer den enkle dannelsen av blodpropper.

De viktigste antikoagulantia som brukes til lungeemboli er heparin og warfarin.

Heparin injiseres i kroppen ved intravenøs eller subkutan injeksjon. Dette stoffet brukes hovedsakelig i de første stadiene av PE behandling, da handlingen utvikler seg veldig raskt. Heparin kan forårsake følgende bivirkninger:

 • økt kroppstemperatur;
 • hodepine;
 • blødning.

De fleste pasienter med pulmonal tromboembolisme trenger behandling med heparin i minst 5 dager. Deretter gis de oral administrering av warfarintabletter. Effekten av dette stoffet utvikler seg langsomt, det er foreskrevet for langtidsbruk etter å ha stoppet administreringen av heparin. Dette stoffet anbefales å ta minst 3 måneder, selv om enkelte pasienter trenger lengre behandling.

Siden warfarin virker på blodkoagulasjon, må pasientene nøye overvåke effekten ved å bruke en regelmessig bestemmelse av koagulogrammet (blodprøve for folding). Disse testene utføres på poliklinisk basis.

I begynnelsen av behandlingsforløpet kan warfarin bli testet 2-3 ganger i uka, dette hjelper med å bestemme riktig dose av legemidlet. Etter det er frekvensen for å bestemme koagulogrammet omtrent 1 gang per måned.

Effekten av warfarin påvirkes av ulike faktorer, inkludert ernæring, inntak av andre legemidler, leverfunksjonen.

Behandling av tromboembolisme av lungearterien (PE)

Plutselig utviklet kortpustethet, svimmelhet, blek hud og brystsmerter - symptomene er selvsikker. Hva kan det være - angina pectoris angrep, hypertensive krise, et angrep av osteokondrose?

Kanskje. Men blant de mistenkt diagnose må være en annen, truende og krever akutt medisinsk behandling, - lungeemboli (PE).

Hva er PE og hvorfor utvikler det?

PE - en blokkering av lumen av lungearterien med en flytende trombus. -Emboli og kan være en relativt uvanlig tilstand forårsaket av trykket på luft arterie (luft emboli), fremmedlegemer, fett og tumorceller eller amnionvæske ved patologiske slekter.

Den vanligste årsaken til blokkering av lungearterien er revet blodpropper - en eller flere samtidig. Deres størrelse og antall bestemmes av alvorlighetsgraden av symptomene, og utfallet av sykdommen: I noen tilfeller kan en person ikke engang ta hensyn til deres tilstand på grunn av fravær eller milde symptomer, mens andre - å være på intensiven eller dør plutselig.

Risikosonen for sannsynligheten for dannelse av trombi inkluderer:

 • Dype kar på underbenet;
 • Åre i bekkenet og underlivet;
 • Fartøy av det høyre hjerte;
 • Hendene på hendene.

Til beholderen først blodpropp krever flere forhold: hemoconcentration og dens stagnasjon i forbindelse med skade på vene eller arterie vegg (Virchow triade).

Til gjengjeld oppstår ikke ovennevnte forhold fra grunnen: de er konsekvensen av dype forstyrrelser i blodsirkulasjonssystemet, dets koagulerbarhet, så vel som i fartøyets funksjonelle tilstand.

Hva er årsakene?

Mangfoldet av faktorer som kan forårsake trombose fører til at spesialister fortsatt diskuterer utløsningsmekanismen for PE-utvikling, selv om følgende anses som hovedårsakene til blokkering av pulmonale arterieårer:

 • Medfødte og revmatiske hjertesykdommer;
 • Urologiske sykdommer;
 • Onkopatologi i noen organer;
 • Tromboflebitt og trombose av beinene i beina.

Tromboembolisme i lungearterien utvikler seg oftest som en komplikasjon av allerede eksisterende vaskulære eller onkologiske sykdommer, men det kan også forekomme hos ganske sunne mennesker - for eksempel de som er tvunget til å bruke mye tid på flyreise.

Med en generelt sunn fartøy forårsaker langvarig eksponering for flystolen en forstyrrelse av blodsirkulasjonen i beinene på beina og småbjelken - stagnasjon og fortykkelse av blodet. Selv om det er svært sjelden, kan en trombose danne og begynne sin fatale "reise", selv i de som ikke lider av åreknuter, ikke opplever problemer med blodtrykk eller med hjertet.

Det er en annen kategori av personer med høy risiko for tromboemboliske hendelser: Pasienter etter skader (oftest - et hoftebrudd), slag og hjerteinfarkt - det vil si de som har å overholde strenge sengeleie. Dårlig omsorg forverrer situasjonen: hos immobiliserte pasienter reduseres blodstrømmen, noe som til slutt skaper forutsetninger for dannelse av blodpropp i karene.

Det er en patologi i obstetrisk praksis. Tromboembolisme av lungearterien som en alvorlig komplikasjon av fødsel er mest sannsynlig hos kvinner som har en anamnese:

 • Brystsykdom;
 • Nederlag bekken i bekkenet;
 • fedme;
 • Mer enn fire tidligere fødsler;
 • Svangerskapsforgiftning.

Øke risikoen for lungeemboli ved akutt keisersnitt indikasjoner, fødsel før 36 uker, sepsis, septisk utvikles som et resultat av vev-lesjoner, lang immobilisering vist i skader, samt luft for varer mer enn seks timer rett før levering.

Dehydrering (dehydrering) av organismen, ofte begynner med ukontrollerte eller voldsomme oppkast entusiasme avføringsmidler for å bekjempe slik hyppig forstoppelse hos gravide fører til fortykkelse av blodet, noe som kan føre til dannelse av blodpropp i blodkar.

Selv om det er ekstremt sjeldent, blir lungeemboli diagnostisert selv hos nyfødte. Årsakene til dette fenomenet kan forklares av fostrets dype prematuritet, tilstedeværelsen av medfødte vaskulære og hjertesykdommer.

Så, PE kan utvikle seg i nesten alle aldre - det vil være forutsetninger for dette.

Klassifisering av PE

Som allerede nevnt ovenfor, kan tresko av lungearterien eller dens grener ha blodpropper av forskjellige størrelser, forskjellig det kan være deres nummer. Den største faren er blodproppene, festet til veggen av fartøyet bare på den ene siden.

Trombusen bryter når hoste, brå bevegelser, belastning. En avskåret blodpropp passerer en hul åre, et høyre atrium, passerer hjerteets høyre ventrikel og går inn i lungearterien.

Der kan det forbli intakt eller bryte ned mot fartøyets vegger: i dette tilfellet opptrer tromboembolisme av lungearteriets små grener, siden størkningen av koagelstykkene er ganske tilstrekkelig for trombosering av små diameterkarmer.

Hvis blodpropper mye tilstopping av hulrommet i arterien som fører til økt trykk i blodkarene i lungene, så vel som utvikling av hjertesvikt ved å øke belastningen på høyre kammer - et fenomen som er kjent som akutt lunge hjerte, en av de åpenbare tegn på en massiv lungeemboli.

Alvorlighetsgraden av tromboembolisme og pasientens tilstand avhenger av den store vaskulære lesjonen.

Skelne ut følgende grader av patologi:

Den massive tromboembolismen i lungearterien innebærer at mer enn halvparten av karene påvirkes. Submassiv PE forstås som en trombose fra en tredjedel til en halv av store og små kar. Liten tromboembolisme er en tilstand hvor mindre enn en tredjedel av lungene er berørt.

Klinisk bilde

Manifestasjoner av pulmonal tromboembolisme kan ha varierende intensiteter: i noen tilfeller passerer den nesten umerkelig, i andre har den en turbulent begynnelse og en katastrofal slutt etter noen få minutter.

De viktigste symptomene som fører til at legen mistenker utbruddet av PE inkluderer:

 • Kortpustethet
 • Takykardi (betydelig akselerasjon av hjertefrekvensen);
 • Smerte i brystet;
 • Utseendet av blod i slim når hoste;
 • Økning i temperaturen;
 • Våt rales;
 • Cyanose av leppene (cyanose);
 • Sterk hoste;
 • Støy av friksjon av pleura;
 • En skarp og rask reduksjon av blodtrykket (sammenbrudd).

Symptomer på patologi kombineres på en bestemt måte, danner hele symptomkomplekser (syndromer), som kan manifestere seg i forskjellige grader av tromboembolisme.

For små og underdanige tromboembolisme av lungebåter er lungepleurssyndrom karakteristisk: pasienter utvikler dyspné, smerte i brystkroppene, hoste med eller uten slem.

Massiv emboli oppstår med uttalt hjertesyndrom: brystsmerter som angina pectoris, en skarp og rask trykkfall, etterfulgt av sammenbrudd. På pasientens hals kan du se de hovne årene.

Ved å ringe, legger leger oppmerksomhet på disse pasientene i en intensivert hjerteimpuls, en positiv venepuls, en vekt på den andre tonen på lungearterien, og en økning i blodtrykket i høyre atrium (CVP).

Lungeemboli hos eldre og er ofte ledsaget av cerebral syndrom - tap av bevissthet, paralyse, kramper.

Alle disse syndromene kan kombineres på forskjellige måter.

Hvordan ser du problemet i tide?

Mangfoldet av symptomer og deres kombinasjoner, så vel som deres likhet med manifestasjonene av andre vaskulære og hjertesykdommer, gjør diagnosen mye vanskeligere, noe som i mange tilfeller fører til et dødelig utfall.

Med hva er det vanlig å skille mellom tromboembolisme? Det er nødvendig å utelukke sykdommer som har lignende symptomer: hjerteinfarkt og lungebetennelse.

Diagnose med mistanke om lungeemboli bør være rask og nøyaktig i tide for å iverksette tiltak og minimere de alvorlige konsekvensene av PE.

For dette brukes maskinvare metoder, inkludert:

 • Beregnet tomografi;
 • Perfusjon scintigrafi;
 • Selektiv angiografi.

EKG og radiografi har mindre potensial ved diagnosen lungeemboli, så data som er oppnådd under disse studietypene, brukes på en begrenset måte.

Beregnet tomografi (CT) kan på en pålitelig måte diagnostisere ikke bare lungeemboli, men også lungeinfarkt - en av de alvorligste konsekvensene av trombose av karene i dette organet.

Magnetisk resonansavbildning (MRI) - også helt pålitelig metode for forskning, som kan anvendes også for fremstilling av PE diagnose for gravide kvinner på grunn av fraværet av stråling.

Perfusjon scintigrafi - en ikke-invasiv og relativt billig diagnostisk metode, som muliggjør en nøyaktighet på mer enn 90 prosent for å bestemme sannsynligheten for emboli.

Selektiv angiografi avslører ubetingede tegn på utvikling av PE. Ved å bruke det utføres ikke bare bekreftelse av den kliniske diagnose, men også påvisning av trombose sted, og overvåking av bevegelse av blodet i lungesirkulasjonen.

Under angiografiprosedyren kan trombus bugges ved hjelp av et kateter, og deretter begynne behandling: Denne teknikken tillater deg å oppnå pålitelige kriterier i fremtiden, som vurderer effektiviteten av behandlingen.

Kvalitativ diagnose av tilstanden til pasienter med tegn på lungeemboli er umulig uten å fjerne den angiografiske indeksen av alvorlighetsgraden. Denne indikatoren er beregnet i punkter, som indikerer graden av vaskulær lesjon i emboli. Nivået på blodtilførselsmangel er også estimert, som i medisin kalles perfusjonsmangel:

 • Indeks på 16 poeng eller lavere, perfusjonsmangel på 29 og mindre prosent tilsvarer mild grad av tromboembolisme;
 • Indeksen på 17-21 poeng og en perfusjonsmangel på 30-44 prosent indikerer en gjennomsnittlig grad av nedsatt blodtilførsel til lungene;
 • Indeksen på 22-26 poeng og perfusjonsmangel i 45-59 prosent - indikatorer for alvorlig grad av lungevaskulær sykdom;
 • En ekstremt alvorlig grad av patologi estimeres til 27 eller flere poeng av den angiografiske alvorlighetsindeksen og over 60 prosent av perfusjonsmangelen.

Tromboembolisme i lungearterien er komplisert ved diagnose, ikke bare på grunn av mangfoldet av symptomer som er forbundet med det og deres villedende. Problemet er også at undersøkelsen skal utføres så raskt som mulig, siden pasientens tilstand kan forverres direkte i øynene på grunn av gjentatt trombose i lungekarrene ved den minste belastningen.

Av denne grunn er mistenkt diagnose tromboembolisme er ofte kombinert med terapeutiske intervensjoner: før undersøkelsen pasienten administreres intravenøst ​​i en dose av heparin 10-15 tusen enheter, og deretter utføres en konservativ eller operativ terapi..

Hvordan behandles?

Metoder for behandling, i motsetning til de fremgangsmåter for diagnostisering av PE er ikke spesielt variert og består av beredskaps tiltak som tar sikte på å redde livet til pasienten og gjenopprette vaskulær permeabilitet.

For dette brukes både operative og konservative behandlingsmetoder.

Operativ behandling

Tromboembolisme av lungearterien er en sykdom hvis suksess i behandlingen avhenger av massiviteten av hindringen av karene og den generelle alvorlighetsgraden av pasientens tilstand.

Tidligere brukte metoder for fjerning av emboli fra de berørte karene (for eksempel Trendelenburg-operasjonen) brukes nå med forsiktighet på grunn av pasientens høy dødelighet.

Spesialister foretrekker en kateter intravaskulær embollektomi, som gjør det mulig å fjerne en trombose gjennom hjørnene i hjertet og karene. Denne operasjonen betraktes som mer sparing.

Konservativ behandling

Konservativ terapi brukes for å formidle (lysis) blodpropper i de berørte karene og gjenopprette blodstrømmen i dem.

For dette brukes fibrinolytiske midler, antikoagulanter med direkte og indirekte virkning. Fibrinolytika bidrar til trombuslikdannelse, og antikoagulantia forstyrrer blodpropper og gjentatt trombose av lungekar.

Kombinert terapi med PE er også rettet mot normalisering av hjerteaktivitet, fjerning av spasmer, korrigering av metabolisme. I løpet av behandlingen brukes anti-sjokk, antiinflammatoriske, eksponerende legemidler, analgetika.

Alle legemidler injiseres gjennom nesekateteret, intravenøst ​​drypp. Noen narkotika pasienter kan motta gjennom et kateter satt inn i lungearterien.

Små og underdanige grader av PE har en god prognose dersom diagnosen og behandlingen er fullført på en rettidig og fullstendig måte. Massiv tromboembolisme resulterer i rask død av pasienter, dersom de ikke går inn i fibrinolytikken i tide eller ikke gir kirurgisk hjelp.

Vi anbefaler også at du lærer av materialene på nettstedet som truer dyp venetrombose.

Symptomer og behandling av lungeemboli

Hva er lungeemboli? Tromboembolisme av lungearterien, uttrykt i unprofessional språk, forklares av blokkering av arterien eller dens grener i lungembolus. Et stoff som kalles embolus er ikke noe mer enn en del av en blodpropp som kan danne seg i hoftene og karene i underlivet. Korking av lungene, hjertet eller andre organer oppstår når embolet er delvis eller fullstendig løsrevet og karetets lumen er blokkert. Konsekvensene av lungeemboli er alvorlige. I 25% av det totale antallet de som er rammet av denne patologien, overlever pasientene ikke.

Klassifisering av tromboembolisme

Systematisering av lungeemboli utføres under hensyntagen til mange faktorer. Avhengig av manifestasjoner, variasjoner i løpet av sykdomsstaten, alvorlighetsgraden av PE-symptomer og andre funksjoner, og utføre gruppering.

Årsaker til tromboembolisme

Det er mange årsaker til tromboembolism i lungearterien. Men alle av dem, på en eller annen måte, strømmer fra flere hovedkilder til en patologisk tilstand.

Hovedårsakene til lungeemboli:

 • Oksygen sult.
 • Økning i viskositeten av blodstrømmen.
 • Økt koagulasjon av blodmassen.
 • Stagnerende fenomener av blodsubstansen i årene.
 • Systemiske inflammatoriske prosesser i venøse vegger (virale og bakterielle infeksjoner).
 • Skader på fartøyets vegg (kirurgiske inngrep endovaskulær, venøs protese).

Økningen i viskositeten til blodfluidet skyldes visse prosesser som forekommer i kroppen. Ofte resulterer slike alvorlige konsekvenser i banalt dehydrering. Et annet alvorligere helseproblem er erytrocytose.

Økningen i foldingen av blodsubstansen forklares ofte av økningen i antall fibrinogenproteiner, som er ansvarlig for denne prosessen. Blodtumorer, som polycytemi, øker nivået av erytrocytter og blodplater sterkt. Å ta visse medisiner fremmer høy koagulering av blodvæsken.

Når graviditet ofte øker trombose.

Stagnasjon av blodstrømmen i venene er observert hos personer utsatt for fedme. Diabetes mellitus fører til brudd på fettmetabolismen og avsetning av kolesterol i form av plakk på veggene i blodårene. Ofte er PE årsaken til hjertesvikt. Folk som allerede har åreknuter i underekstremitetene er utsatt for trombose. På de ivrige røykerne hele dagen er det spasmer av fartøy, med tiden fører denne skadelige vanen til sterke vaskulære forstyrrelser. Hypodynami eller obligatorisk funn i immobilisert stilling (postoperativ periode, funksjonshemning, etter infarkt og andre forhold).

Patologier som medførte emboli i lungearterien:

 • Trombose av overfladiske, indre og hule vener.
 • Intravaskulær dannelse av trombi (trombofili) i patologi av hemostase.
 • Onkologiske prosesser og som følge av blokkering av blodkar ved produkter av cellulært forfall.
 • Syndrom er antifosfolipid, kjennetegnet ved produksjon av antistoffer mot blodplatefosfolipider. Tilstanden er preget av økt trombose.
 • Sykdommer i hjerte-og luftveiene, som fører til trombose og lungeemboli.

Tromboembolisme av lungearterien forårsaker forklaring av alder. I de siste 30 årene, spesielt i fravær av spesifikke patologier, observeres ikke tromboser og relaterte konsekvenser, slik som lungeemboli. Fra hvilken det kan konkluderes med at lungeemboli refererer til konsekvensene av alderspatiologier.

Symptomer på tromboembolisme

Blant tegnene på tromboembolisme av lungearterien er det vanlig, karakteristisk for flere patologier, og spesifikk. Tromboembolisme av små grener i lungearterien har en svak eller helt asymptomatisk manifestasjon, vanligvis registrerer pasienten en liten økning i kroppstemperatur og en uopphørlig hoste.

Andre symptomer på lungeemboli:

 • Smerter i brystbenet, intensiverer med et dypt sukk.
 • Blek, cyanotisk eller grå hudfarge.
 • Utseendet til kaldt svette sammen med en klebrig svette.
 • Sterk reduksjon i blodtrykk.
 • Økt hjertefrekvens.
 • Vanskelighetsproblemer, mangel på luft, kortpustethet.
 • Comatose tilstand, besvimelse, kramper.
 • Sputum med blod under hoste oppstår med blødning.

Symptomer på lungeemboli kan være svært lik et syndrom av hjerteinfarkt, lungepatologi. I tilfeller hvor lungeemboli ikke er identifisert av noen grunn. Deretter er det sannsynligheten for overgangen til den patologiske tilstanden til kronisk med utvikling av hypertensjon (økt spenning i lungearterien). Å mistenke overgangen av lungemboli til kronisk form er mulig for dyspné, som opptrer ved enhver fysisk anstrengelse. Og også kronisk lungeemboli er vanligvis ledsaget av konstant svakhet og alvorlig tretthet.

Alle de ovennevnte symptomene på lungeemboli er ikke spesifikke. Men til tross for dette, bør de alarmerende tegnene, ligner tromboembolisme i lungearteriene, ikke legges uten oppmerksomhet. Det er presserende å ringe for nødhjelp eller å se en lege på ditt bosted. Selv om symptomene på lungeemboli ikke er bekreftet, vil det i hvert fall bli nødvendig med en diagnose for å finne ut hva som var kilden til helseavviket.

tromboembolisme-syndrom kan forårsake alvorlige komplikasjoner, inkludert kronisk økning i arterielt trykk i lungene, pulmonal eller nyresvikt, hjerteanfall, pleuritt eller lungebetennelse, lunge abscess og andre alvorlige sykdommer.

Metoder for diagnostisering av tromboembolisme

Diagnose av lungeemboli er delt inn i obligatoriske og hjelpemetoder. De obligatoriske diagnostiske tiltakene inkluderer: EKG, ekkokardiografi, røntgenstråler, scintigrafi, ultralyd av vener i nedre ekstremiteter. Tilleggsdiagnose av lungeemboli kan omfatte ileokavalgi, angiopulmonografi, måling av trykk i atria, ventrikler, pulmonal arterie.

En annen tidsbestemt metode for diagnose er samlingen av anamnese. Informasjonen fra pasienten vil på mange måter bidra til å gjøre riktig klinisk bilde. Med en klar mistanke om tromboembolisme, symptomene uttrykkes av pasienten, kan indikere graden av utvikling av sykdom, hvorfor vil avhenge av tiltak i forhold til en bestemt klinisk tilfelle av lungeemboli. Og også den personen undersøkelsen, leverte en klage, er det nyttig å få informasjon om de tidligere overførte sykdommer med kirurgi eller uten dem.

Spesielt hvis sykdommene er relaterte eller kan påvirke utviklingen av tromboembolisme.

Lung-arteriell tromboembolismaboratoriediagnostikk er effektiv, på grunn av enkelhet, tilgjengelighet av prosedyren og hastigheten for å oppnå resultatene av analysen.

Tromboembolismens syndrom i blodprøven er indikert av følgende indekser:

 • Overskudd av totalt antall leukocytter.
 • Økt akkumulering av bilirubin.
 • Øke indeksen for ESR.
 • Overdreven konsentrasjon av effektene av nedbrytning av fibrinogen i blodet av blodsubstansen.

Blant de obligatoriske diagnostiske metoder lungeemboli, den mest informative og pålitelig stativ elektrokardiogram, ekkokardiografi og angiografi. EKG spesielt når det kombineres med en blodprøve og studere samlet historie, vil sette den mest nøyaktige konklusjon, og avklare kategorier tromboembolisme tyngdekraften. Ekkokardiografi vil i sin tur bidra til å avklare alle parametrene i trombuset, og i tillegg til den spesifikke lokaliseringen. Angiografi er en spesifikk diagnostisk verktøy og lar deg få en fullstendig oversikt over fartøy for blodpropp gjenkjenning og påvisning av lungeemboli.

Perfusjonskintigrafi av åndedrettsorganer brukes som en screeningsundersøkelse. En, men scintigrafi lar deg bestemme tilstoppingen av bare hovedarteriene i lungen, for en undersøkelse av små grener, slik en metode er ikke ment. Ved hjelp av en røntgenstråle er det heller ikke mulig å nøyaktig bestemme tromboembolisdiagnosen. Denne metoden kan bare bidra til å skille PE fra andre sykdommer.

Behandling av tromboembolisme

Først av alt, når pasienten skal diagnostisere tromboembolism, må pasienten gi nødhjelp. Urgent tiltak bør rettes mot gjennomføring av resuscitativ manipulasjon.

Bestillingen av gjenopplivende tiltak for tromboembolisme (utført av medisinsk personell):

 • Pasienten skal legges i sengen eller på en flat overflate.
 • Frigjør tettheten fra klærne (løsn kragen, løs midjebåndet eller beltet i midjen).
 • Sørg for fri tilgang av oksygen til rommet.
 • Opprett et sentralt venetisk kateter, gjennom hvilket de nødvendige legemidlene administreres og blodtrykket måles.
 • Innfør intravenøst ​​antikoagulant direkte virkning av heparin ved en dose på 10.000 enheter.
 • Innfør oksygen gjennom et kateter i nesen eller bruk en oksygenmaske.
 • Pågående reopoliglyukina venøs infusjon (legemiddel gir gjenopprettelse av blodstrømmen), dopamin (en neurotransmitter hormon), antibiotika for å forhindre sepsis og andre stoffer på skjønn gjenopplivings lagene.

Deretter ble det truffet tiltak for å gjenopprette pulmonal blodtilførsel, forhindre utvikling av blodinfeksjon og dannelse av hypertensjon i lungen. Det er nødvendig å overføre til grunnleggende behandling av tromboembolisme, rettet mot resorpsjon av tromben. Syndrom av tromboembolisme av lungearteriebehandlingen er å fjerne trombosen kirurgisk. Hvis pasientens tilstand tillater det, kan du fortsette med trombolytisk terapi. Det innebærer passerer banen, og det er ikke en, mottar spesielle preparater, er effekten av dette med sikte på den totale eliminering trombobrazovany i arteriene i lungene og i hele kroppen.

Behandling av PE utføres med slike legemidler:

 • Clexane eller dets analoger.
 • Novoparin (heparin).
 • Fraxiparine.
 • Streptaza.
 • Plasminogen.

Behandling av tromboembolisme i lungearterien er ikke en rask prosess. Det viktigste er ikke å gå glipp av den dyrebare tiden og på alle mulige måter å prøve å unngå et dødelig utfall. Bedre, selvfølgelig, ikke å bringe din tilstand til katastrofale konsekvenser. Faktum er at en predisponering for dannelsen av trombi og dermed lungtromboembolisme er tilbøyelig til en bestemt kategori av mennesker. Risikogruppen inkluderer vanligvis personer som har krysset 50 års aldersgrensen, som er overvektige, som ikke har skilt seg med dårlige vaner. Slike personer må ta forebyggende tiltak mot tromboembolisme av lungens arterier.

Tromboembolisme av lungearterien

Tromboembolisme av lungearterien (forkortet versjon - PE) er en patologisk tilstand der trombi plutselig tette grenene til lungearterien. Blodpropper opptrer først i blodårene i det menneskelige sirkulasjonssystemet.

Til dags dato, en svært høy prosentandel av mennesker som lider av hjerte- og karsykdommer, er det å dø på grunn av utviklingen av lungeemboli. Svært ofte forårsaker PE død av pasienter i den postoperative perioden. Ifølge medisinsk statistikk, om en femtedel av alle personer med pulmonal tromboembolisme dør. I dette tilfellet oppstår det dødelige utfallet i de fleste tilfeller allerede i de første to timene etter utviklingen av emboli.

Eksperter hevder at det er vanskelig å fastslå frekvensen av PE, da omtrent halvparten av sykdommens tilfeller passerer ubemerket. Vanlige symptomer på sykdommen ligner ofte på andre sykdommer, så diagnosen er ofte feilaktig.

Årsaker til tromboembolisme av lungearterier

Den vanligste tromboembolismen i lungearterien skyldes blodpropper som opprinnelig oppstod i de dype venene på beina. Følgelig er hovedårsaken til tromboembolismen i lungearterien oftest utviklingen trombose dype vener av beina. I mer sjeldne tilfeller, tromboemboliske hendelser provosere tromber fra venene i høyre hjerte, mage, bekken, øvre ekstremiteter. Svært ofte forekommer trombi hos de pasientene som, på grunn av andre plager, konstant observerer hvilerom. Oftest er det folk som lider hjerteinfarkt, lungesykdommer, så vel som de som fikk ryggmargenskader, gjennomgikk kirurgi på hoften. Risikoen for tromboemboli hos pasienter øker betydelig tromboflebitt. Svært ofte manifesteres PE som en komplikasjon av kardiovaskulære lidelser: revmatisme, infeksiøs endokarditt, kardiomyopati, hypertensjon, iskemisk hjertesykdom.

PE påvirker imidlertid noen ganger mennesker uten tegn på kroniske sykdommer. Vanligvis skjer dette hvis en person er lenge i tvunget stilling, for eksempel gjør det ofte fly på et fly.

For at en trombose skal danne seg i menneskekroppen, er følgende forhold nødvendige: Tilstedeværelsen av skade på vaskemuren, forsinket blodstrøm på skadestedet, høy blodkoagulasjon.

Skader på venens vegger forekommer ofte med betennelse, i skadeprosessen, og med intravenøse injeksjoner. I sin tur reduseres blodstrømmen på grunn av utviklingen av hjertesvikt i pasienten, med langvarig tvunget stilling (bruk av gips, sengestøtte).

Som årsaker til økt koagulerbarhet av blod, bestemmer leger en rekke arvelige lidelser, og en lignende tilstand kan utløse bruken av orale prevensiver, sykdom AIDS. En høyere risiko for blodpropper er funnet hos gravide kvinner, hos personer med en annen blodgruppe, så vel som hos pasienter fedme.

Den farligste er trombi, som i den ene enden er festet til fartøyets vegg, og den frie enden av tromben er i fartøyets lumen. Noen ganger er det bare liten innsats (en person kan hoste, skape en skarp bevegelse, belastning), og en slik blodpropp går av. Videre med blodstrømmen er trombosen i lungearterien. I noen tilfeller trekker trombosen fartøyets vegger og bryter ned i små deler. I dette tilfellet kan det forekomme blokkering av små fartøy i lungene.

Symptomer på tromboembolisme av lungearterier

Eksperter definerer tre typer PE, avhengig av hvor mye volumet av lungevaskulære lesjoner blir observert. ved massiv PE mer enn 50% av lungene påvirkes. I dette tilfellet uttrykkes symptomene på tromboembolisme ved sjokk, en skarp nedgang blodtrykk, tap av bevissthet, mangel på høyre ventrikulær funksjon. Konsekvensen av cerebral hypoksi med massiv tromboembolisme er noen ganger cerebrale lidelser.

Submassiv tromboembolisme Det er definert ved en lesjon fra 30 til 50% av lungekarrene. Med denne sykdomsformen lider en person av kortpustethet, Imidlertid forblir blodtrykket normalt. Brudd på funksjonene til høyre ventrikel er mindre uttalt.

ved ikke-massiv tromboembolisme funksjonen til høyre ventrikel er ikke forstyrret, men pasienten lider av kortpustethet.

I følge sykdommens alvor er tromboembolismen delt inn i akutt, subakutt og tilbakevendende kronisk. I akutt form av sykdommen begynner PE plutselig: hypotensjon, alvorlig brystsmerte, dyspnø oppstår. Ved subakut tromboembolisme er det en økning i høyre ventrikulær og respiratorisk insuffisiens, tegn infarkt lungebetennelse. Tilbakevendende kronisk form av tromboembolisme er preget av repetisjon av dyspnø, symptomer på lungebetennelse.

Symptomer på tromboembolisme er direkte avhengig av hvor stor prosessen er, og også på betingelse av karene, hjertet og lungene til pasienten. Hovedtegnene til utviklingen av lungemetrisk tromboembolisme er alvorlig dyspné og rask pusting. Manifestasjonen av dyspnø er vanligvis skarp. Hvis pasienten ligger i en liggende stilling, blir det lettere. Utseendet til dyspnø er det første og mest karakteristiske symptomet på PE. Kortpustethet indikerer utviklingen av akutt respiratorisk svikt. Det kan uttrykkes på forskjellige måter: Noen ganger virker det for en person at det ikke har nok luft, i andre tilfeller er dyspnø spesielt uttalt. Også et tegn på tromboembolisme er en sterk takykardi: hjertet samler mer enn 100 slag per minutt.

I tillegg til kortpustethet og takykardi er smerte i brystet eller en følelse av noe ubehag manifestert. Smerten kan være annerledes. Så, de fleste pasienter merker skarpe dolk smerter bak brystbenet. Smerten kan vare i flere minutter, og i flere timer. Hvis embolien til hovedstammen i lungearterien utvikler seg, kan smerten rive og føles bak brystbenet. Med massiv tromboembolisme kan smerte spres utover brystbenet. Embolien til de små grenene i lungearterien kan manifesteres generelt uten smerte. I noen tilfeller kan blodspyting forekomme, blåsing eller blep av leppene, øre i nesen.

Når du lytter til en spesialist, finner du piping i lungene, systolisk murmur over hjerteområdet. Når ekkokardiogrammet utføres, er det funnet trombier i lungearteriene og høyre hjerte, og tegn på brudd på funksjonen til høyre ventrikel forekommer også. Røntgen viser endringer i pasientens lunger.

Som et resultat av blokkering minker pumpefunksjonen til høyre ventrikel, noe som resulterer i utilstrekkelig blod i venstre ventrikel. Dette har en nedgang i blod i aorta og arterie, noe som provoserer en kraftig reduksjon i blodtrykk og sjokk. Under slike forhold utvikler pasienten seg hjerteinfarkt, atelektase.

Ofte har pasienten en økning i kroppstemperatur til subfebrile, noen ganger febrile indekser. Dette skyldes det faktum at mange biologisk aktive stoffer slippes ut i blodet. feber kan vare fra to dager til to uker. Noen få dager etter pulmonal tromboembolisme kan noen få brystsmerter, hoste, blodspotting, symptomer på lungebetennelse.

Diagnose av lungeemboli

Under diagnosen utføres en fysisk undersøkelse av pasienten for å identifisere visse kliniske syndromer. Legen kan bestemme kortpustethet, arteriell hypotensjon, bestemme temperaturen i kroppen, som stiger allerede i de første timene med utvikling av PE.

De viktigste metodene for undersøkelse for tromboembolisme bør omfatte EKG, bryst røntgen, ekkokardiogram, biokjemisk blodprøve.

Det skal bemerkes at i ca 20% av tilfellene kan utviklingen av tromboemboli ikke bestemmes ved hjelp av EKG, siden ingen endringer observeres. Det er en rekke spesifikke funksjoner som bestemmes i løpet av disse studiene.

Den mest informative undersøkelsesmetoden er ventilasjons-perfusjonskanning av lungene. En angiopulmonography studie er også utført.

Under tromboembolismens diagnose utføres også en instrumentell undersøkelse, hvor doktoren bestemmer tilstedeværelsen av flebotrombose i nedre ekstremiteter. For å oppdage venetrombose blir radiopaque flebografi brukt. Ledning av ultralyddopplerografi av beinene i beina gjør det mulig å avdekke brudd på permeabiliteten av vener.

Behandling av tromboembolisme i lungearterien

Behandling av tromboembolisme er først og fremst rettet mot aktivering perfusjon av lungene. Også formålet med terapi er å forhindre manifestasjoner postembolisk kronisk pulmonal hypertensjon.

Hvis det er mistanke om PE-utvikling, er det viktig at øyeblikkelig sørge for at pasienten holder seg til den strengeste sengestøtten på scenen som foregår før sykehusinnleggelsen. Dette vil forhindre tilbakefall av tromboembolisme.

produsert sentral venekateterisering for infusjonsbehandling, samt nøye overvåking av sentralt venetrykk. Ved akutt åndedrettsangrep, er pasienten gitt intubering av luftrøret. For å redusere alvorlig smerte og lindre en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen, må pasienten ta narkotiske analgetika (til dette formål, bruk helst 1% løsning morfin). Dette stoffet reduserer også kortpustet effektivt.

Pasienter som har akutt retrikulær svikt, sjokk, arteriell hypotensjon, injiseres intravenøst reopoligljukin. Dette stoffet er imidlertid kontraindisert med høyt sentralt venetrykk.

Med det formål å senke trykket i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon, en intravenøs eufillina. Hvis systolisk blodtrykk ikke overstiger 100 mm Hg. artikkel, dette stoffet er ikke brukt. Hvis pasienten er diagnostisert med infarkt lungebetennelse, er han foreskrevet behandling antibiotika.

For å gjenopprette patronen i lungearterien, brukes både konservativ og kirurgisk behandling.

Metoder for konservativ terapi inkluderer trombolyse og forebygging av trombose for å hindre gjentakende tromboembolisme. Derfor utføres trombolytisk behandling for operativ gjenoppretting av blodstrøm gjennom de okkluderte pulmonale arterier.

Slike behandlinger utføres dersom legen er sikker på nøyaktigheten av diagnosen og kan gi fullstendig laboratoriekontroll av terapeprosessen. Det er nødvendig å ta hensyn til en rekke kontraindikasjoner for bruk av slik behandling. Dette er de første ti dagene etter operasjon eller traumer, tilstedeværelsen av samtidig lidelser, der det er risiko for hemorragiske komplikasjoner, en aktiv form tuberkulose, hemorragisk diatese, spiserør i spiserøret.

Hvis det ikke er kontraindikasjoner, så behandling heparin Begynn umiddelbart etter diagnosen har blitt etablert. Doser av stoffet bør velges individuelt. Terapi fortsetter med resept indirekte antikoagulantia. Legemidlet warfarin pasienter er vist å ta minst tre måneder.

Personer som har klare kontraindikasjoner for trombolytisk terapi, ser fjerning av trombus kirurgisk (trombektomi). Også i noen tilfeller anbefales det å installere cava filtre i fartøyene. Disse er retikulære filtre, som kan forsinke de frittliggende blodproppene og ikke la dem komme inn i lungearterien. Slike filtre blir introdusert gjennom huden - hovedsakelig gjennom den indre jugulære eller femorale venen. Installer dem i nyrene.

Forebygging av tromboembolisme i lungearterien

For å forebygge tromboembolisme er det viktig å vite hvilke forhold som prediserer for utseende av venøs trombose og tromboembolisme. Spesielt oppmerksom på ens egen tilstand følger personer som lider av kronisk hjertesvikt, blir tvunget til å legge seg til hvilerom i lang tid, gjennomgå massiv vanndrivende behandling og i lang tid ta hormonelle prevensjonsmidler. I tillegg er en rekke systemiske bindevevssykdommer og systemiske sykdommer en risikofaktor. vaskulitt, diabetes mellitus. Risikoen for å utvikle tromboemboli øker med slag, traumer i ryggmargen, langvarig opphold på kateteret i sentralvenen, tilstedeværelsen av onkologiske sykdommer og kjemoterapi. Spesielt oppmerksom på tilstanden til ens egen helse, bør man behandle de som har blitt diagnostisert åreknuter av bena, fete mennesker, pasienter med onkologiske sykdommer. For å unngå utvikling av lungeemboli er det derfor viktig å forlate tilstanden til postoperativ sengestil i tide for å behandle tromboflebitt i benene på bena. Personer som er i fare, vises forebyggende behandling med hepariner med lav molekylvekt.

For å forhindre manifestasjoner av tromboembolisme, antiplatelet midler: da kan det være små doser acetylsalisylsyre.

3 hovedårsaker til lungeemboli. VIKTIG

Tromboembolisme i lungearterien, eller PE er en av de vanligste kardiovaskulære sykdommene. Patologi uttrykkes i tilstopping av en av lungearteriene eller deres grener med blodpropp (trombi), ofte dannet i store vener av bein eller bekken. Sjelden nok, men fortsatt er det utseendet av blodpropp i høyre hjertekammer og vener på hendene.

Utenlandske kilder emboli vurderer begrepet mer grovt sett av lungeemboli og emboli, noe som tyder ikke bare den tromben, men også basert på andre partikler av materialer som har forskjellige sammensetninger, for eksempel: vev tumorer, fremmedlegemer, parasitter, etc..

Sykdommen utvikler som regel raskt, slutter ofte dessverre - fører til pasientens død. PE har det tredje stedet (etter slike patologier som iskemisk hjertesykdom og hjerneslag) blant dødsårsakene forbundet med kardiovaskulær sykdom. Den fleste patologi er funnet hos eldre. Ifølge statistikken er dødeligheten fra effekten av PE hos menn nesten en tredjedel høyere enn blant kvinner.

Sannsynligheten for død av pasienten er mulig etter PE som utviklet på grunn av kirurgisk inngrep, skader, arbeidskraft. Med tromboembolisme i lungearterien, kan behandling som startes i tid tillate en signifikant reduksjon i dødsfallet (opptil 8%).

Årsaker til utvikling av lungeemboli

Essensen av tromboembolisme er dannelsen av blodpropper og den etterfølgende hindringen av arterielle lumen.

 • Brudd på blodstrømmen. Feil i blodforsyningen oppstår som konsekvenser:
 1. åreknuter,
 2. kompresjon av blodkar ved eksterne faktorer (cyste, tumor, bein fragmenter),
 3. led i flebotrombose, og konsekvensen av dette er ødeleggelsen av venene i venene,
 4. tvunget immobilitet, som bryter med riktig operasjon av muskulære og venøse bensystemer.

I tillegg bremser bevegelsen av blod i kroppen, da dens (blod) viskositet øker. Polycytemi, dehydrering eller unormal økning i erytrocytter i blodet er faktorer som påvirker blodets viskositet.

 • Skader på innsiden av fartøyet, ledsaget av lansering av en serie blodproppreaksjoner. Endotelet kan bli skadet på grunn av proteser, installasjon av katetre, operasjoner, skader. Virale og bakterielle sykdommer forårsaker noen ganger skader på endotelet. Dette foregår av det aktive arbeidet med leukocytter, som er festet til indre veggen av fartøyet, og sårer det.
 • Også med tromboembolisme av lungearterien, kan årsaken som sykdommen kan utvikle være hemming av den naturlige prosessen med å oppløse trombi (fibrinolyse) og hyperkoagulerbarhet.
 • Langvarig immobilisering (lengre reise, den lange og tvunget sengeleie), respiratoriske og kardiovaskulære svikt, noe som resulterte i bevegelsen av blod gjennom kroppen bremser ned, er det en venøs stasis.
 • Det antas at immobilitet til og med relativt kort tid øker risikoen for en såkalt "venøs tromboembolisk sykdom".
 • Bruken av en betydelig mengde diuretika. På bakgrunn av å ta slike legemidler utvikler dehydrering blodet blir mer viskøst. Øker også intensiteten av blodproppinntaket av visse hormonelle stoffer.
 • Kreftutdanning.
 • Varicose ben. Utviklingen av denne patologien til nedre ekstremiteter bidrar til utviklingen av trombi.
 • Sykdommer ledsaget av feil metabolske prosesser i kroppen (diabetes, fedme).
 • Kirurgisk inngrep, montering av et kateter i en stor vene.
 • Skader, brudd på bein.
 • Barnelager, fødsel.
 • Alder etter 55 år, røyking etc.

Klassifisering av PE og mekanismen for utvikling av patologi

 • Massive. Denne typen PE er preget av at det påvirker mer enn halvparten av lungene. Konsekvenser - sjokk, systemisk hypotensjon (senking av blodtrykk).
 • Submassive. Det er ledsaget av en lesjon på mer enn 1/3, men mindre enn halvparten av lungene i lungene. Hovedsymptomen er høyre ventrikulær svikt.
 • Ikke i det hele tatt. Det påvirker mindre enn 1/3 lungekar. Med en lignende form for tromboembolisme i lungearterien er symptomer vanligvis fraværende.

Vi legger større vekt på patogenesen av PE. Embolisering er provosert av trombi som er i venen og holdes utilsiktet bak veggen. Atskilt fra veggen av venen, betydelig størrelse trombe eller embolisering av en liten bit av blod, sammen med bevegelsen passerer gjennom den høyre side av hjertet, så finner seg i lungearterien og lukker dens passasje. Avhengig av størrelsen på de frittstående partiklene, hvor mange er de og organismenes respons, er konsekvensene av blokkering av lumen i lungearterien variert.

Sitter fast i lumen av lungearterien, fremkaller små partikler ikke nesten ingen symptomer. Større partikler kompliserer passering av blod, noe som medfører feil gassutveksling og forekomst av oksygen sult (hypoksi). Som et resultat øker trykket i lungene, øker graden av overbelastning i høyre ventrikel betydelig, noe som kan føre til akutt svikt (ventrikulær) akutt svikt.

Klinisk bilde av sykdommen

Når lungeemboli, symptomer, patologi behandling avhenger av den initielle tilstanden i pasientens kropp, antallet og størrelsen av det okkluderte lungearterien, hastigheten av den patologiske prosess, graden av lette nye blodsykdommer. PE er preget av ulike kliniske forhold. Sykdommen kan strømme uten å gi praktisk talt ingen merkbare tegn, men det kan også føre til et plutselig dødelig utfall.

I tillegg er symptomene på PE lik de som følger med andre sykdommer i hjertet og lungene. Hovedforskjellen i symptomer med lungeemboli er deres skarpe utseende.

 • Fra kardiovaskulærsystemet:
 1. Vaskulær insuffisiens. Hun er ledsaget av senking av blodtrykk, takykardi.
 2. Akutt koronarinsuffisiens. Hun er akkompagnert av svært palpabel og med varierende varighet av smerte bak brystbenet.
 3. Akutt pulmonal hjerte (patologi, oppstår i høyre hjerteavdeling). Som regel er det typisk for en massiv versjon av PE. Det er ledsaget av rask hjertefrekvens (takykardi), mens venene i livmorhalsområdet sterkt svulmer.
 4. Akutt cerebrovaskulær insuffisiens. Karakterisert av funksjonsfeil i hjernen, utilstrekkelig blodtilførsel til hjernevæv. De viktigste symptomene - oppkast, ørelyd, bevissthetstap (ofte ledsaget av kramper), noen ganger forvirring i koma.
 • lunge:
 1. Akutt respiratorisk svikt. Det er ledsaget av uttalt dyspné, cyanotisk hud, eller en endring i fargen til askegrå, blek.
 2. Bronkospastisk syndrom. Den viktigste kjennetegn er tilstedeværelsen av tørre wheezes med fløyte.
 3. Lungeinfarkt. Han er ledsaget av kortpustethet, hoste, brystsmerter under pust, feber, hemoptyse. Med auscultasjon av hjertet ved hjelp av et stetoskop, høres karakteristisk hvesing av fuktig karakter, en svekkelse av åndedrett.
 • Feber. Økt kroppstemperatur (fra subfebrile til febril). Utvikler som et svar på inflammatoriske prosesser i lungene. Varer opptil 2 uker.
 • Abdominal syndrom. Vises på grunn av akutt hevelse i leveren. Hun er ledsaget av oppkast, bøyninger, smerte i området med riktig hypokondrium.

Diagnose av sykdommen

Det er vanskelig å diagnostisere PE fordi patologien har uspesifikke symptomer, og diagnostiske metoder er langt fra perfekte. For å ekskludere andre sykdommer er det imidlertid først og fremst vanlig å utføre en rekke standarddiagnostiske metoder: røntgen av brystbenet, EKG, laboratorieundersøkelser som involverer måling av d-dimer-nivået.

På samme tid foran en lege er ikke en lett oppgave, hvis formål - ikke bare for å finne ut tilstedeværelse av PE per se, men også for å bestemme plasseringen av blokkeringen, omfanget av skaden og pasientens tilstand i form av hemodynamikk. Kun i nærvær av de innhentede dataene er det mulig å skape et kompetent og funksjonelt program for pasientterapi.

 • Kliniske og biokjemiske blodprøver.
 • Måling av d-dimer nivået (protein i blodet etter trombus ødeleggelse). Med en tilstrekkelig indikator på d-dimer er det lav risiko for PE i pasienten. Imidlertid bør det bemerkes at etableringen av D-dimer nivået fortsatt ikke er helt nøyaktig diagnostisk metode, siden økningen i d-dimer tilsetning sannsynlige utvikling av lungeemboli kan også indikere de mange andre sykdommer.
 • EKG, eller elektrokardiografi i dynamikk. Formålet med undersøkelsen er å utelukke andre hjertesykdommer.
 • Røntgen av organene i brystbenet for å fjerne mistanker om brutte ribber, hevelse, pleurisy, primær lungebetennelse etc.
 • Ekkokardiografi, som avslører feil operasjon av hjerteets høyre ventrikel, pulmonal hypertensjon, blodpropper i hjertet.
 • Datatomografi, takket være det er mulig å oppdage tilstedeværelsen av trombi i lungearterien.
 • Ultralyd av dype vener. Det gjør det mulig å oppdage trombi som opptrer i beina.
 • Scintigrafi - oppdager ventilert, men ikke blodig lungekilde. Denne metoden er indikert i nærvær av kontraindikasjoner til CT.
 • Angiografi (kontrast røntgenundersøkelse). En av de mest nøyaktige diagnostiske metodene.

Behandling av sykdommen

Hovedoppgavene til leger i behandlingen av pasienter med lungeemboli er i gjenopplivingstiltak som har som mål å redde menneskeliv, samt maksimal mulig fornyelse av karet.

Eliminering av følgene av akutt lungeemboli trinn er å eliminere lungeemboli eller lysis (ruptur) trombus forlengelse sikkerhet (siden uten kjerne) pulmonare arterier. I tillegg forventes det å utføre symptomatiske terapeutiske tiltak for å forhindre fremveksten av konsekvensene som er dannet som et svar på nedsatt blodsirkulasjon og puste.

Konservativ behandling

Vellykket konservativ behandling av patologi består av foreskrivelse av fibronolytika eller trombolytiske midler (trombolytisk terapi - TLT) ved å sette dem gjennom et kateter inn i lungearterien. Disse stoffene er i stand til å oppløse blodpropper inne i karene på grunn av streptase som ødelegger blodtrykket. Det er derfor, noen timer etter starten av medisiner, forbedrer den generelle tilstanden til en person, og etter en dag - nesten fullstendig oppløsning av trombi.

Fibronolitiske stoffer indikeres med hurtigflytende lungeemboli, massiv emboli av lungene med aktiv blodsirkulasjon på et minimumsnivå.

Etter avslutning av behandlingen med fibronolytiske legemidler, viser pasienten heparin. I utgangspunktet går stoffet inn i kroppen i mindre doser, og etter 12 timer økes mengden heparin 3-5 ganger sammenlignet med den første.

Som et middel for å hindre, heparin (antikoagulant direkte eksponering), sammen med fenilinom, neodekumarinom eller warfarin (antikoagulerende indirekte effekter) hindrer forekomsten av blodpropper i det berørte sted i lungene, og minimerer risikoen for vekst av andre venøse tromber.

I tilfelle av lungeemboli submassive leger foretrekker heparin, som denne medisinen er i stand til å umiddelbart blokkere prosessen med blodpropp (antikoagulantia, i motsetning til de indirekte virkningene som ikke er så fort).

Likevel, til tross for "langsomhet" av antikoagulantiske indirekte effekter, anbefales det å koble Warfarin i begynnelsen av behandlingen. Som regel utpekes Warfarin med en støttende, liten dose som, etter å ha tatt hensyn til resultatene av en spesiell analyse, er revidert. Bruk Warfarin bør vare minst 3 måneder. Antikoagulantia av indirekte effekter er i stand til å trenge inn i morkaken og påvirker fosterets utvikling negativt. Derfor er warfarin kontraindisert under graviditet.

Alle pasienter med PE er vist å utføre en massiv kombinert,

 • hjerteterapi (panangin, obsidan);
 • Utnevnelsen av spasmolytiske legemidler (No-shpa, Andipal, Papaverin);
 • korreksjon av metabolisme (vitamin B);
 • anti-sjokk behandling (hydrokortison);
 • anti-inflammatorisk terapi (antibakterielle stoffer);
 • Utnevnelsen av expectorant, antiallergiske stoffer og smertestillende midler (Andipal, Dimedrol).

Mange av stoffene presentert, for eksempel, Andipal, har en rekke kontraindikasjoner. Derfor er Andipal og terapeutiske legemidler forskrevet forsiktig til gravide og andre i risikosonen, til pasientkategorier.

Terapi utføres hovedsakelig ved intravenøs infusjon av legemidler (unntak - slike medisiner som Andipal, som tas oralt). Fibrinolytisk behandling involverer injeksjoner i systemet for intravenøs administrering, da intramuskulære injeksjoner kan provosere utseendet til store hematomer.

Kirurgisk inngrep

I situasjoner der, til tross for pågående trombolytisk terapi for PE, i en time ikke blir observert ved behandling av de forventede resultater, viste utføring embolektomi (avvikling embolus kirurgisk). Operasjonen utføres i et spesielt utstyrt klinikk.

Prognosen for behandling avhenger først og fremst av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og alvorlighetsgraden av patologien.

 • Vanligvis ved 1 og 2 grader av PE er prognosen gunstig, med et minimum antall dødsfall og en høy sannsynlighet for nesten fullstendig gjenoppretting.

Det skal bemerkes at tromboembolisme av små grener i lungearterien har sannsynlighet for tilbakevendende lungeinfarkt og som et resultat utviklingen av det såkalte kroniske lungehjerte.

 • Imidlertid er en patologi av klasse 3 eller 4 i stand til, når det ikke foreligger rettidig terapeutisk eller kirurgisk hjelp, føre til øyeblikkelig død.

video

Video - tromboembolisme av lungearterien

Forebygging av patologi

Forebygging av PE er nødvendig for alle pasienter med stor sannsynlighet for komplikasjoner fra denne patologien. Samtidig vurderes risikoen for tromboemboli individuelt for hver pasient og for kirurgisk inngrep. Følgelig velges primær og sekundær forebygging av PE også individuelt.

Liggende pasienter vises regelmessig forebygging av flebitt og flebotrombose av bein og bekken ved å gå så tidlig som mulig ved hjelp av spesielle enheter som forbedrer blodstrømmen hos disse pasientene.

 • Subkutan administrering av heparin i små doser. En slik metode for å forebygge patologi er foreskrevet en uke før operasjonen og fortsetter til pasientens fullstendige fysiske aktivitet.
 • Reopoligljukin. Introdusert under operasjonen. Det anbefales ikke i forbindelse med mulige anafylaktiske reaksjoner til pasienter som lider av allergier og pasienter med bronkial astma.

For forebyggende kirurgiske metoder inkluderer installasjon av spesielle klips, filtre, spesielle suturer på vena cava i stedet for dens ligering. Personer som er tilbakefall kan bruke slike metoder for å minimere sannsynligheten for patologiske gjentatte manifestasjoner.

For i dag kan konsekvensene av tromboemboli ikke elimineres helt. Men kompetent rehabilitering, bestående sanatorium og spa-behandling, etter klinisk undersøkelse, (må være en dispensary på poliklinikk) og forebygging kan redusere kliniske manifestasjon av sykdom.

Pasienter som er utsatt for blodpropp i underkroppene, anbefales sterkt ikke å forsømme bruk av kompresjonstrømper. Disse klærelementene bidrar til bedre sirkulasjon i beina og forhindrer utseende av blodpropper.

Og selvfølgelig vil en utmerket forebygging av ikke bare tromboembolisme, men også mange andre sykdommer være riktig ernæring, og om nødvendig en bestemt diett. Riktig utvalgt, balansert ernæring med PE bidrar ikke bare til dannelsen av en normal blodkonsistens, men også til det faktum at en person mister vekt og føles mye bedre i nærvær av overvekt.

En sunn livsstil, konstant kontroll av kroppsvekt (om nødvendig - vekttap), samt rettidig behandling av ulike smittsomme sykdommer er ikke mindre viktig.

Les Mer Om Fartøyene