Hva er trombolyse og hvordan utføres det?

Trombose av koronarbeinene kan føre til brudd på blodtilførselen til hjerte og hjerne, noe som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Full rehabilitering og tilbakeføring til et sunt liv er umulig uten restaurering av forstyrret blodsirkulasjon, noe som i sin tur vil ikke være i stand til å gjenopprette til en blodpropp i fartøyet, så det blir viktig hvordan du fjerner en blodpropp raskere. Mer om hva en trombose er, les her.

Hva er trombolyse?

trombolyse - Dette er en teknikk for oppløsning av trombus, slik at den kan fjernes fra fartøyet og gjenopprette blodstrømmen. Det finnes flere metoder som gjør at prosedyren kan utføres uten skade på kroppen, og bidrar til den mest komplette restaureringen av funksjonaliteten til de berørte områdene.

Tidsfaktoren spiller en avgjørende rolle, fordi den raskere trombolyse utføres, jo mer effektiv er den. Trombolyse kan redde liv for pasienter med hjerteinfarkt, slag, lungeemboli, trombose i venene i underekstremiteter og mesenteriske kar.

Hvordan utføres trombolyse?

trombolyse - er et intravenøst ​​legemiddel (trombolytisk). Disse stoffene inkluderer streptokinase, urokinase, alteplase og anestreplase i kombinasjon med heparin.

Stoffet føres enten inn i cubital vene (systemisk trombolyse brukes prehospital) eller endovaskulær kirurgi, noe som gjør det mulig å innføre medikamentet direkte til det angrepne området (trombolyse kateter). Denne typen trombolyse utføres på et sykehus.

Begge disse typer trombolyse kan utføres sekvensielt hvis det foreligger bevis for dette - systemisk på prehospitalstadiet (brigade "ambulanse"), kateter - på sykehuset. Behovet for slik dobbelt trombolyse forekommer sjelden.

Når utføres trombolyse?

Legen bestemmer om å ta trombolyse. Han kan foreskrive denne prosedyren for hjerteinfarkt, iskemisk berøring (ikke hemorragisk!), Tromboembolisme, inkludert lungearterien.

Prosedyren kan utføres både hjemme, under bistand til ambulansbrigaden og på sykehuset. Nødtrombolyse har en ubestridelig fordel over tid - det tillater ikke bare å redde liv, men også for å muliggjøre maksimal mulig rehabilitering av pasienten.

Sykehustrombolyse utføres på sykehuset etter diagnostiske prosedyrer. Det er ikke så raskt som prehospital, men det unngår systemiske komplikasjoner og trombolyse hvis den er kontraindisert.

Indikasjoner for prehospital trombolyse:

 • Symptomer på hjerteinfarkt i EGC;
 • Tegn på involvering av store grener av lungearterien - dyspné, kvelning, hevelse i livmorhalsen, krepitasjon og pleural friksjonsstøy.

Trombolyse for mistenkt slag er vanligvis ikke utføres en brigade av "første", fordi uten apparat eller MR-angiografi er vanskelig å skille mellom iskemisk slag, i hvilken trombolyse er nødvendig, fra den hemoragisk, hvor han bare forverre tilstanden.

Indikasjoner for sykehustrombolyse:

 • Myokardinfarkt (mindre enn seks timer etter symptomstart, dersom ingen trombolyse før sykehus har blitt utført);
 • Iskemisk berøring (mindre enn seks timer etter sykdomsutbruddet);
 • lungeemboli;
 • Trombose av venene i underdelene;
 • Trombose av vener av indre organer.

Det er viktig å gjennomføre trombolyse senest seks timer etter utviklingen av de første symptomene, siden det senere ikke vil gi resultater.

Forberedelser for trombolyse

Enzympreparater brukes til å utføre trombusoppløsning. En av de aller første medisinene av denne typen - streptokinase. Det sprer raskt og pålitelig trombosen, dessuten er det billigere enn sine nyere analoger. Det utskilles raskt fra kroppen uten å forårsake langvarige komplikasjoner.

Men det har også betydelige ulemper - streptokinase forårsaker ofte allergiske reaksjoner, forstyrrer blodproppingsprosessen og kan forårsake blødning. Raskt dekomponering av streptokinase krever at den administreres i en stor dose, noe som øker risikoen for allergiske reaksjoner.

urokinase fikk navnet fordi det først ble isolert fra en persons urin. Det er mer effektivt enn streptokinase, spalt trombi, det virker raskere, men det forårsaker de samme bivirkningene, slik at dets fordel over streptokinase ikke regnes som bevist. I tillegg krever administrering av heparin.

alteplase er en mer moderne analog av streptokinase. Risikoen for allergiske reaksjoner er mye lavere, den virker allerede i små doser, elimineres raskt fra kroppen. Etter introduksjon av behandling med heparin i en uke, som øker risikoen for blødning og blødning betydelig.

Anistreplase. Den dyreste og moderne av listen. Dens verdighet er at dette stoffet kan injiseres, og det krever ikke heparin. Ulempen er en veldig stor pris, noe som gjør søknaden til "rask" umulig.

Kontra

Trombolyse kan ikke utføres dersom:

 • Pasienten har blødninger av noe sted, inkludert mistanke om hemorragisk slagtilfelle;
 • Det er tegn på en koagulasjonsforstyrrelse eller et ICE-syndrom;
 • I den postoperative perioden;
 • Med arteriell hypertensjon;
 • Med økt intrakranielt trykk;
 • Hvis det er en mistanke om aorta-disseksjon eller en aneurisme av hjerneskapene;
 • I tilfelle av alvorlige allergiske sykdommer i anamnesen;
 • Med leversykdommer
 • Under graviditet.

Metoder for å utføre trombolyse

Det er to metoder for å utføre trombolyse - systemisk og lokalt. Systemisk trombolyse innebærer innføring av stoffet i ulnarvenen. Dette gjør det mulig å oppløse trombus uansett plassering.

Kan gjennomføres på prehospitalstadiet. Ulemper - en stor risiko for allergiske manifestasjoner, en stor dose av stoffet, er nødvendig for å oppnå effekten.

Lokal eller katetertrombolyse utføres kun på et sykehus og er i hovedsak en endovaskulær operasjon. Operativ tilgang er gjennom lårbenen - et kateter settes inn som når trombosen direkte, og administrasjon av medisiner skjer direkte i det berørte området.

Fordelene ved fremgangsmåten - som ikke krever høye konsentrasjoner av medikamentet, og mangelen - i stor kompleksitet av fremgangsmåten, og som før å bruke endovaskulær trombolyse, krever angiografi eller MR for å bestemme den nøyaktige blodpropp sted, tar det en lang tid, og etter alle diagnostiske prosedyrer, kan trombolyse miste effektivitet.

Bruk av trombolyse i akutt nødstilfelle

Med akutte forhold kan ambulansteamet anvende systemisk trombolyse, hvis det foreligger bevis for bruk. Med hjerteinfarkt er indikasjoner på trombolyse tegn på koronar trombose på EKG. Når slag er ikke alltid mulig å skille iskemisk slag fra hemorragisk.

Ofte, med iskemisk slag, er ansiktet blegt, og med hemorragisk rødhet og hevelse, så vel som høyt blodtrykk, men dette er ikke absolutte indikatorer. En pålitelig differensialdiagnostisering kan bare gis av MR, derfor er trombolyse utført bare på et sykehus ved hjerneslag.

Mulige komplikasjoner og tegn på vellykket terapi

Trombolytisk behandling kan være komplisert av blødning, spesielt når heparin er nødvendig, eller en allergisk reaksjon (pasienten kan ikke være klar over at han har en allergi mot narkotika, trombolytika).

Tegn på vellykket behandling - Dette er en forbedring i pasientens tilstand, som oppstår i løpet av noen få timer, oppløsningen av tromben, som bekreftes av angiografi, og den vellykkede rehabilitering av pasienten i fremtiden. Den mest vellykkede trombolyse i de tre første timene av sykdommen, i ekstreme tilfelle - seks, i en senere periode i vev som gjennomgikk hypoksi, utviklet uopprettelige forandringer.

trombolyse

Med ulike kroniske sykdommer, spesielt i alderen, påvirkes blodkarene, egenskaper og blodkoagulasjon, metabolisme i vev endres. Dette skaper forhold for dannelse av blodpropper. Trombose er den hyppigste komplikasjonen av hjerte-og karsykdommer. Med myokardinfarkt, fladder eller atrieflimmer, er behandling av trombose nødvendig. Slike spontane komplikasjoner som trombose og tromboembolisme, kan forårsake tumorer, nyre sykdom, ulcerøs kolitt, overfladisk tromboflebitt og dyp venetrombose. Blodpropper kan tette arterier, årer eller små fartøy. Når blodkarene i hjernen eller hjertet er blokkert, opptrer et slag eller hjerteinfarkt. I disse tilfellene vil legen forsøke å oppløse tromben ved hjelp av spesielle legemidler og gjenopprette blodkarens patenter. Disse stoffene er produsert fra urin eller streptokokker eller er opprettet i henhold til spesifikke humane vevsfaktorer. Restaurering av patency av blodkar kalles trombolyse.

Trombolyse er oppløsningen av en trombose under virkningen av et enzym introdusert i blodet. Slike oppløsning brukes til behandling av flebotrombose, lungeemboli og koronar trombose.

Hvordan utføres trombusoppløsning?

Trombolyse kan utføres på to måter. Når det administreres intravenøst ​​til menneskekroppen, fordeles legemidlet jevnt i hele sirkulasjonen og når stedet for blodkarblokkering. Denne metoden kalles systemisk trombolyse. Dens ulemper - behovet for en stor mengde medisin, som har effekt på hele sirkulasjonssystemet. Med lokal trombolyse injiseres stoffet direkte inn i okklusjonsstedet med et kateter. Denne metoden er imidlertid svært komplisert og innebærer en viss fare. Implementeringen er mulig med samtidig administrering av kontrastmedium og perkutan transluminal kateterangiografi. Legen ser kateteret som går gjennom sirkulasjonssystemet på røntgenskjermen.

vitnesbyrd

Trombolyse kan brukes til alle typer trombose. Du kan oppløse trombi i blodårene og arteriene. Indikasjon for bruk av trombolyse er hjerteinfarkt, tromboembolisme av pulmonale arterier, økt sentertrombose i øynene eller trombose i bena.

Det er spesielt effektivt å gjennomføre trombolyse i de første 3 timene etter hjerteinfarkt. Ledning av trombolyse i de første 24 timer etter hjerteinfarkt har en positiv effekt på sykdomsforløpet. Senere dør myokardiale muskelfibre på grunn av blokkering av blodet som tilfører blodet eller grenen.

Kontra

Det er sykdommer der bruk av trombolyse er kontraindisert. For eksempel med en predisponering for blødning eller høyt blodtrykk, fordi Legemidler som brukes i oppløsning av blodpropper kan forårsake livstruende blødninger. Kontraindisert trombolyse med magesår, kreft, samt med arteriell aterosklerose i hjernen. Ikke utfør denne prosedyren for pasienter eldre enn 75 år. Settet av prosesser av blodkoagulasjon gir en likevekt mellom prosesser av blodkoagulasjon og oppløsning av blodpropper. For eksempel, etter en operasjon, må trombi tilstoppe skader på blodkarets vegger. For å unngå blødning fra såret er derfor trombolyse etter operasjon forbudt. Trombolyse brukes ikke i diabetes mellitus og diabetisk retinopati, så vel som etter fødsel.

Er prosedyren farlig?

Listen over sykdommer der trombolyse er kontraindisert, viser sin fare. Derfor brukes denne metoden bare i unntakstilfeller. Hvis konsekvensene av blokkering av blodårer utgjør en trussel mot pasientens liv, er det nødvendig å gjenopprette blodkarens patenter så snart som mulig, for eksempel med hjerteinfarkt. Ved lokal trombolyse er sannsynligheten for blødning mye mindre. Imidlertid kan det oppstå andre komplikasjoner, for eksempel hjertearytmier eller gjentatt kjøp av blodkar (trombose).

Intramuskulær administrering av legemidler før innføring av enzymer i blodet er forbudt. som et resultat av skade på muskelvevet, kan blødning begynne.

Trombolyse: essensen, anvendelsesområder, stoffer, indikasjoner, komplikasjoner

Dessverre gjør tiden ikke folk yngre. Kroppen blir gammel, og med det blir karene gamle. I vevets metabolisme endres blodkjøpbarhet. Kroniske sykdommer akselerere disse prosessene. Som en konsekvens dannes blodpropp i blodkar som kan blokkere blodstrømmen. Denne sykdommen kalles trombose.

Avhengig av hvor trombosen er, kan en person utvikle hjerteinfarkt, hjerneslag (hjerneinfarkt) og andre ikke mindre formidable komplikasjoner. Er det mulig å hjelpe offeret? Det er en berging - trombolyse eller trombolytisk terapi (TLT)!

Utvilsomt vil rettidig assistanse ikke bare redde personens liv, men gir også håp for full rehabilitering. Ikke alle vet om dette, og derfor mister de dyrebar tid. Men det er ganske logisk å anta at blodstrømmen kan gjenopprettes ved å på en eller annen måte fjerne en forfalsket blodpropp. Dette er essensen av TLT.

Trombolytiske legemidler redder liv i tilfelle av en rekke vaskulære sykdommer, inkludert pulmonal emboli (PE), dyp venetrombose, hjerteinfarkt og iskemisk berøring.

 • Selektiv trombolyse. Legemidlet som løser blodet, med denne metoden, blir introdusert i bassenget av den skadede arterien. Denne handlingen er mulig innen seks timer etter at blodstrømmen stopper.
 • Ikke-selektiv trombolyse er intravenøs. For å utføre denne metoden slippes enda mindre tid - 3 timer.

Trombolyse med hjerneinfarkt

blokkering av hjernens arterier med trombose i iskemisk slag

Akutte hjertesirkulasjonsforstyrrelser (ONMI), som provoserer alvorlige nevrologiske sykdommer, kalles slag. Diagnosen av hjerneslag lyder som en setning. I Russland. Halvparten av pasientene dør, de fleste av dem innen den første måneden. Og du vil ikke misunne de overlevende - mange forblir hjelpeløse invalider til slutten av deres dager.

Men i land som har brukt TLT i mange år, er statistikken forskjellig: ikke mer enn 20% av pasientene dør. I mange pasienter er nevrologiske funksjoner fullstendig restaurert. Og dette er takket være trombolyse - den mest effektive metoden for behandling av iskemisk slag.

Prosedyren for TLT er ikke veldig vanskelig - spesielle enzymer blir introdusert i karet som kan oppløse tromben. Det er imidlertid kontraindikasjoner:

 1. Blødning av forskjellig lokalisering. Med TLT i blodårene oppløses alle blodpropper, og de som dannes som følge av blødning, er ikke utelukket.
 2. Mulig aorta disseksjon.
 3. Arteriell hypertensjon.
 4. Intrakranielle svulster.
 5. Hemorragisk slag (blødning, som skyldes brudd på hjernens vegger).
 6. Leversykdommer
 7. Graviditet.
 8. Operasjoner på hjernen.

Pasientens alder påvirker ikke trombolytisk terapi!

Blant de ovenfor angitte kontraindikasjoner er noen absolutt, andre er relative. Den viktigste absolutte kontraindikasjonen er blødning.

Trombolyse kan forebygges ved mangel på nødvendige forhold: en datortomografi, et laboratorium, en neuroreanimasjon. Og viktigst, det kan ganske enkelt ikke være nok tid. Tre (maksimalt seks) timer fra sykdomsutbruddet - i disse kriteriene er det nødvendig å møte trombolytisk terapi. Dette er tilfellet når tiden ikke er penger, men livet! Derfor er det så viktig å være oppmerksom på de første tegnene på et slag:

 • Unilateral følelsesløp i armen eller benet;
 • Inkonsekvent tale;
 • Skewed ansikt.

Du kan be en person å strekke ut hendene og si noe. Hvis en slik oppgave viser seg umulig for ham - ring en ambulanse straks. Husk: nedtellingen har startet, og det er ikke nok for pasienten!

Hjerte og TLT

Clogged kan ethvert fartøy i kroppen, koronar, inkludert. I dette tilfellet utvikler hjerteinfarkt. Selvfølgelig, i en sunn kropp, er utseendet på en trombose usannsynlig. Denne prosessen bidrar vanligvis til vanlige brudd. Blant dem: reduserer mengden av antikoagulantkomponenter i blodet: heparin og fibrinolysin, noe som øker innholdet av koagulasjonskomponenter. I tillegg oppstår lokale forstyrrelser i fartøyet: indre veggen blir grov, atherosklerotisk plaque ulcerat, blodstrømmen bremser ned.

På samme måte som i tilfelle av hjerneslag med hjerteinfarkt, er det viktig å fjerne klumpen i tide og gjenopprette blodtilførselen til hjertemuskelen. Legene tør imidlertid ikke å utføre denne prosedyren uten grundig undersøkelse av pasienten, og frykter negative konsekvenser.

Denne undersøkelsen inkluderer tosidig skanning, computertomografi angiografi, Doppler studie. Alt dette gjør det mulig å bestemme lokaliseringen av trombus mest nøyaktig og å introdusere legemidlet direkte inn i det berørte karet. Med denne tilnærmingen reduseres risikoen for komplikasjoner mange ganger.

Men fortsatt, noen ganger, når pasienten ikke har tid, utfører selv ambulanse leger trombolyse. Faktisk er i et slikt tilfelle utestengelse i sannhet som døden! Selvfølgelig bør denne prosedyren bare utføres av kvalifiserte spesialister - det kardiologiske teamet. Varigheten av trombolyse kan variere fra 10 minutter til 2 timer.

Behandling av trombolytisk terapi ved hjerteinfarkt, så vel som i slag, har kontraindikasjoner. Og også det største hindret er blødningen av lokalisering.

Prosedyren for oppløsning av trombus er ikke en billig glede. Kostnaden for trombolytiske stoffer, spesielt importert produksjon, når opp til $ 1000 per injeksjon. Men hva kan være dyrere enn livet? Da denne prosedyren er presserende, er utgiftene for den inkludert i CHI-taksten for avgang av ambulanslaget.

Metoder for å utføre trombolyse

Trombolyse utføres ved to hovedmetoder:

 1. system;
 2. Local.

Den første metoden er fordelaktig fordi medisinen kan injiseres i en vene uten å ha en anelse hvor blodproppene skjuler. Med blodstrømmer sprer stoffet gjennom hele sirkulasjonen, hvor det på vei møter et hinder i form av blodpropp og oppløses. Men systemisk trombolyse har en betydelig ulempe: En økt dose av legemidlet er nødvendig, og dette er en ekstra byrde på hele sirkulasjonssystemet.

Ved utførelse av lokal trombolyse injiseres legemidlet direkte inn i stedet for trombos lokalisering. Legemidlet er matet gjennom et kateter, så metoden ble kalt katetertrombolyse. Denne metoden er imidlertid mer komplisert enn den første i utførelse og er forbundet med en viss fare. Under prosedyren observerer doktoren bevegelsen av kateteret ved hjelp av en røntgenstråle. Fordelen med denne metoden er den lave invasiviteten. Det brukes selv i nærvær av et stort antall kroniske sykdommer i pasienten.

Enn clots løse opp?

De viktigste trombolytika som brukes til indikasjoner på trombolyse:

 • Streptokinase. Dette legemidlet er det billigste blant trombolytiske midler. En signifikant ulempe med streptokinas er dens inkompatibilitet med menneskekroppen, som forårsaker mange allergiske reaksjoner. Også, en relativt kort halveringstid krever langvarig administrasjon (60 minutter). Og viktigst, når streptokinase brukes, utvikler mange hemorragiske bivirkninger. Alt dette fungerte som en unnskyldning for utviklingen av mer moderne trombolytikk.
 • Urokinase. Det er mye dyrere, men dets fordel over streptokinase er ennå ikke bevist. Krever innføring av heparin i venen. For første gang ble dette proteinet funnet i human urin. Men senere ble han isolert fra andre vev og organer.
 • Anistreplase. Det dyra stoffet. Du kan injisere en jet, som i stor grad letter sin prehospital applikasjon. Det er ikke nødvendig å injisere heparin i venen.
 • Alteplase. Dyrt medisin. Ved rettidig administrasjon av legemidlet er overlevelsesgraden av pasienter høyere enn i tilfellet streptokinase. I løpet av uken er heparinbehandling nødvendig. Høy sannsynlighet for blødning i hjernen.

Komplikasjoner av TLT

 1. Blødning. Både små og svært farlige er mulige.
 2. Violert kontraktil funksjon av hjertemuskelen, som manifesterer seg som tegn på hjertesvikt.
 3. Hemorragisk slag. Denne komplikasjonen kan forekomme hos eldre pasienter som følge av streptokinase.
 4. Allergiske reaksjoner.
 5. Reperfusjonsarytmier. Nesten halvparten av pasientene blir observert.
 6. Reocclusion av koronararterien. Er manifestert i 19% av pasientene.
 7. Arteriell hypotensjon. Dens forbindelse med blødning er ikke utelukket.
 8. Feber, utslett, kulderystelser.

TLT på prehospital scenen

Ved hvilke tegn kan vi anta brudd i hjernens kar:

 • Smerter i hodet;
 • svimmelhet;
 • Forringelse av oppmerksomhet, syn, minne.

Hvem vet ikke disse symptomene! I visse perioder av livet kan de vises i helt friske mennesker. Imidlertid er disse samme tegnene registrert på et tidlig stadium av cerebrovaskulær ulykke. For å utelukke denne muligheten og ikke gå glipp av ONMK, må hver person som har utvekslet det femte tiåret årlig utføre ultralyd av hjerneskipene, samt tosidig skanning av karoten arterier.

I tillegg er det ikke dårlig å gjennomgå MR-hjernen - den mest informative studien. Det er spesielt indikert for pasienter i fare: de med diabetes mellitus, hypertensjon, aterosklerose, fedme, hjerteproblemer. En alvorlig faktor er hypodynami og arvelighet (spesielt for moren). Det er også nyttig å gjennomføre en undersøkelse av koronarbeholdere.

Hva gir trombolyse på prehospitalstadiet? (infographics: "Helse i Ukraina")

Hvis det oppdages en trombose av visse fartøy under undersøkelsen, vil trombolyse være den mest korrekte avgjørelsen. Stædig statistikk viser effektiviteten av denne metoden. Axiomet er at enhver sykdom er lettere å advare enn å kurere. Prehospital trombolyse reduserer dødeligheten fra slag og hjerteinfarkt til 17%.

Trombolytisk terapi er foretrukket på prehospitalstadiet, gitt utdannet medisinsk personell, beredskapspersonell, evnen til å dekode EKG på stedet. Samtidig kan TLT starte så tidlig som 30 minutter etter et møte med pasienten.

En panacea?

En imponerende liste over kontraindikasjoner og komplikasjoner av trombolytisk terapi tyder på at den er forsiktig. Bruk kun denne metoden i de mest eksepsjonelle tilfeller når livet til en person står på spill.

Viktig! Bare tidlig bruk av metoden er effektiv: innen 3 (maks 6 timer) fra de første "klokkene" av sykdommen.

Deretter dør hjertemuskelen eller hjernecellene. Bruken av trombolyse i dette tilfellet er ikke bare ubrukelig, men mer - ekstremt farlig!

Hva er trombolyse (trombolytisk terapi)

Med alderen skjer visse prosesser i menneskekroppen som påvirker helsen negativt. Spesielt taper fartøyene sin elastisitet, kolesterolplakkene dannes på veggene, og blodet kan bli viskøst.

Konsekvensen av slike prosesser kan være dannelsen av trombi, som delvis eller helt kan blokkere fartøyets lumen, og dermed forhindre normal sirkulasjon. Dette kan true utviklingen av livstruende komplikasjoner. I slike tilfeller kan spesialister foreskrive trombolyse, hva det er og hvordan det utføres, la oss snakke videre.

Hva er trombolyse?

trombolyse - er prosedyren for innføring av legemidler som kan oppløse blodpropper dannet i blodet.

informasjon. Den naturlige prosessen med trombolyse utføres av spesielle enzymer i blodet, men de kan takle bare små trombi.

Større blodpropper kan delvis eller helt overlappe fartøyets lumen, noe som resulterer i brudd på blodsirkulasjonen. Dette fører igjen til en forstyrrelse i tilførselen av vev med næringsstoffer og oksygen.

Dysfunksjon av berørte områder av hjernen, hjertemusklene og andre organer kan føre til funksjonshemning eller til og med dødelig.

Det er veldig viktig rettidig behandling, så i slike tilfeller ofte ty til trombolyse terapi, som en av de effektive metoder for å eliminere farlige blodpropp i sirkulasjonssystemet.

Denne teknikken begynte å bli utviklet i det tjuende århundre, og ble først brukt i praksis for å behandle en pasient i 1995 i USA. Finn ut hva trombolyse er, la oss gå videre til å vurdere selve prosedyren og spesifikasjonene av dens resept.

trombolyse

I dag i medisin trombolytisk terapi utføres med 2 metoder:

Systemmetode Det utføres i slike situasjoner når det ikke foreligger nøyaktig informasjon om trombos plassering.

Legemidlet administreres intravenøst, fordelt gjennom blodsirkulasjonen og løser opphopningen på noe sted.

Metoden er teknisk enkelt å utføre, men det krever bruk av økt dose av stoffet, noe som skaper en ekstra byrde på sirkulasjonssystemet.

Hjelp. Ulempene ved denne metoden inkluderer økt blødningsrisiko.

Lokal metode er mer komplisert, siden stoffet injiseres så nært som mulig til lokaliseringen av blodproppen.

Stoffet blir levert gjennom et kateter, og et kontrastmiddel blir dessuten innført i karet. Parallelt utføres transluminal kateterangiografi.

Legen overvåker prosedyren ved hjelp av røntgenutstyr.

Hjelp. Fordelen med metoden er en lav sannsynlighet for blødning og muligheten for å bruke selv med alvorlige kroniske lidelser.

Etter prosedyren overvåkes pasientens helsetilstand hele dagen. Pasienten måler følgende:

Effekten uttrykkes ved gjenoppretting av blodstrøm og fjerning av sårhet etter 1 time etter prosedyren.

Medisiner for trombolyse

Trombolytiske midler som brukes i medisin, forbedres kontinuerlig.

Hittil er stoffer for trombolyse klassifisert i 4 grupper basert på arten av effekten på menneskekroppen:

 • naturlige enzymer ( "Plasmin" "Streptokinase", "Streptodekaza", "urokinase") - blir brukt i en systemisk metode. De er rettet for å gjenopprette prosessen med fibrinolyse. De påvirker ikke bare koagulasjonen, så blødning kan forekomme. Det er også allergiske reaksjoner. Slike funksjoner begrenser bruken av dem;
 • medisinske legemidler ("Aktilis", "Alteplaz", "Prourokinase") - selektivt gjenopprette fibrinogen i blodproppen. Ikke i stand til å ha en felles effekt;
 • avansert gruppe av verktøy ("Reteplase", "Tenteplase", "Lanoteleplase") - preget av selektiv og langsiktig eksponering;
 • kombinert medisin ("Urokinase - Plasminogen") - kombinere flere medisiner.

Den mest studerte er den andre gruppen. Til tross for at de har den høyeste oppløsningsraten, brukes de forsiktig, siden ofte forårsaker ulike komplikasjoner.

De resterende gruppene er preget av en smal fokusert effekt, og deres søknad vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Kontra

Kontraindikasjoner for trombolyse er alle de situasjonene der det er en trussel om uventet blødning:

 1. Hypertensjon - økt blodtrykk.
 2. Diabetes mellitus.
 3. Allergisk reaksjon på medisiner.
 4. Diabetisk retinopati.
 5. Oncology.
 6. Blodproppssykdommer.
 7. Graviditetstiden.
 8. Mangel på nyre og lever.
 9. Magesår.
 10. Nylig overførte kirurgiske inngrep.
 11. Mottak av antikoagulantia.
 12. Kroniske patologier som påvirker forekomsten av blødning (akutt pankreatitt, aorta aneurisme, perikarditt).
 13. Craniocerebral skader opptil 2 uker.

Aldersbegrensninger har ingen prosedyre. Men med det aldersgrensen er satt til 75 år.

komplikasjoner

Trombolysebehandling kan forårsake noen komplikasjoner, blant hvilke de vanligste er følgende:

 • blødning - intensiv (med nedsatt hemoglobin, blodplater) eller inessentielle (blødende gummier, på injeksjonsstedet);
 • økning i kroppstemperaturen, frysninger;
 • hypotensjon - senke blodtrykket
 • hudutslett - hvis saken er alvorlig, men kortikosteroider er foreskrevet.

I tillegg kan spesialister på grunnlag av mulige konsekvenser etablere klare kontraindikasjoner for prosedyren.

Indikasjoner for bruk

Indikasjoner for bruk av trombolyse kombinerer forskjellige Kardiovaskulær patologi assosiert med dannelsen av trombi:

 • iskemisk slag;
 • akutt myokardinfarkt;
 • tromboembolisme av lungens arterie;
 • korking av dype vener, en shunt eller stent, perifere arterier.

Indikasjoner for ulike lidelser er etablert på sykehuset i hvert enkelt tilfelle.

Hjelp. En akseptabel tid for å starte behandlingen er de første 3 timene.

Men på en del av dette tas en halv dag i betraktning fra øyeblikket symptomene begynner.

konklusjon

Rask utvikling av medisin gjør det mulig å øke effektiviteten av behandlingen av mange alvorlige patologier, noe som betyr å bevare menneskeliv og helse.

En slik prosedyre som trombolyse gjør det mulig å eliminere trombus uten kirurgiske inngrep og for å forbedre pasientens tilstand på kortest mulig tid.

Trombolyse: Hva er metoden for terapi?

Trombolyse er en spesiell terapi som tar sikte på å ødelegge og presse evakuering av spesielle strukturer - blodpropper. Personer med hypertensjon, representanter for den eldre generasjonen og andre kategorier av mennesker lider ofte av en økning i skipets tone. Dette fenomenet går hånd i hånd med en annen: en fortykning av blodet og en forandring i sammensetningen. Som et resultat begynner trombose. Trombi er farlig for liv og helse, fordi de kan tette store blodstrukturer og provosere et sekundært hjerteinfarkt, hjerneslag, gangre, død. Slik at dette ikke skjer og en prosedyre som trombolyse foreskrives. Hva med ham burde jeg vite?

Indikasjoner for arrangementet

Denne typen terapi er av sin natur definert som en medisinsk effekt på den generaliserte eller lokaliserte organismen, ved bruk av spesielle legemidler som forbedrer blodsammensetningen og dens egenskaper. Generelt er hovedindikasjonen for trombolyse en tilstand hvor hypertensjon av vaskulære strukturer blir observert, samt en fortykning av blodet. I denne situasjonen er risikoen for å utvikle blodpropper stor, derfor er det nødvendig å forhindre utvikling av farlige konsekvenser. Spesielle tilfeller er som følger:

 • Et akutt nåværende infarkt av hjertemuskelen (spesielt myokardiet). I dette tilfellet er det nødvendig å forhindre dannelsen av blodpropper og den sannsynlige dødsfallet til pasienten fra emboli.
 • Stenose eller okklusjon av perifere blodstrukturer med utvikling av akutt iskemi av nedre eller øvre ekstremiteter. I dette tilfellet er risikoen for gangrenøs lesjon høy.
 • Emboli av arterier (inkludert lungearterier).
 • Trombolyse i slag er indikert. Spesielt er ofte trombolyse foreskrevet for iskemisk slag. Med hemorragisk form er denne prosedyren kontraindisert, da det er stor risiko for å provosere dannelsen av et stort hematom i hjernestrukturene.
 • Tromboflebitt.

Generelt er listen over vitnesbyrd ikke uttømmende. Det er nødvendig å bestemme behovet for å utføre på stedet, når pasienten allerede er blitt tatt til et spesialisert sykehus.

Våre lesere anbefaler!

Et nytt verktøy for rehabilitering og forebygging av slag, som har overraskende høy effektivitet - Monastic te. Monastisk te hjelper virkelig å bekjempe konsekvensene av et slag. Te holder blant annet blodtrykk i normen.

Liste over kontraindikasjoner

Når trombolytisk terapi ikke kan utføres? Det er en rekke kontraindikasjoner for trombolyse:

 • Hypertensjon i dekompensasjonsfasen i avanserte stadier. Blodtynning kan føre til dannelse av omfattende hemorragisk slag. Det er dødelig farlig.
 • Postoperativ periode. I denne situasjonen snakker vi om mulig intensivering av postoperativ blødning fra sår, siden legemidler foreskrevet for eliminering av blodpropper, fører til en reduksjon i blodets tetthet og antall blodplater.
 • Tilstedeværelse av hematologiske sykdommer i historien, som utfordrer intens intern og ekstern blødning.
 • Alderdom (etter 70 år). Fordi sårbarhet i vener og arterier øker.
 • Diabetes mellitus på et hvilket som helst stadium.
 • Perioder med svangerskapet (svangerskap) og amming. Tidlig postpartum periode.
 • Neoplastiske prosesser i kroppen (enhver lokalisering).
 • Tilstedeværelse i anamnese av retinopati (patologisk vaskularisering av øyets retina).
 • Åpent og lukket craniocerebralt traume innen de første 14 dagene etter mottak.
 • Ulcerøse lesjoner i mage og tarm.
 • Tilstedeværelsen av en utprøvd immunrespons på preparater for en hendelse (allergi).
 • Pankreatitt, nyreinsuffisiens, hepatitt, levercirrhose og andre degenerative sykdommer i mage-tarmkanalen og utskillelsessystemet.

Kontraindikasjoner er i de fleste tilfeller relativt. Det er, etter å ha eliminert grunnårsaken, som forårsaket umuligheten av behandling, kan du ty til trombolyse. Samtidig bestemmes godkjenning og hensiktsmessighet av terapi etter spesialistens skjønn.

Komplikasjoner og konsekvenser

Enhver behandling, spesielt så alvorlig, er en risiko. Det er alltid mulighet for å bli følgende komplikasjoner:

 • Økt kroppstemperatur til subfebrile markeringer og høyere (fra 37 til 38 grader). Hypertermi anses som et relativt normalt fysiologisk fenomen.
 • Begynnelsen av intern og ekstern blødning.
 • Hjerteinsuffisiens (i akutt fase).
 • Hemorragisk skade på cerebrale strukturer (slag).
 • Immunrespons på injeksjoner (allergier).
 • Arytmi er et brudd på hjertets rytme.
 • Senke blodtrykket.

Hyppigheten av forekomsten av de beskrevne konsekvensene overstiger ikke 10-12%. Oftest opplever pasientene et fall i blodtrykk, et brudd på graden av blodpropp, allergier. Stroker og enda mer dødelige utfall er ekstremt sjeldne og ofte hos eldre pasienter. Det er viktig å utføre behandling på sykehus og kun under oppsyn av en lege.

En slående historie om å komme seg fra slag Les mer.

Legemidler

Forberedelser for trombolyse er forskjellige. Blant de mest effektive medisinene er følgende:

 • Alteplase. Det er foreskrevet for fortynning av blod, men bare som et hjelpemiddel, siden bruk av et farmasøytisk middel i forbindelse med heparin er nødvendig, noe som skaper visse vanskeligheter i terapien.
 • Streptokinase. Et klassisk stoff med en kraftig trombolytisk effekt. Imidlertid blir blodet overdreven flytende, og permeabiliteten til kapillærene øker også. Ofte dannet hematomer. Streptokinase er et farlig stoff med en masse bivirkninger.
 • Anistreplase. Det regnes som et legemiddel av den siste generasjonen. Verdt dyrt. Effekten er sammenlignbar med Alteplase, men det er ikke nødvendig med tidligere bruk av heparin.
 • Urokinase. Det er også et moderne stoff. Det gir gode overlevelseshastigheter (i gjennomsnitt 15% mer enn analoger). Det er dyrt og krever foreløpig behandling med heparin.

Alle disse er enzymatiske medisiner basert på naturlige komponenter. Fordel andre medisiner:

 • Syntetisk kombinert betyr. Urokinase-Plasminogen og andre.
 • Legemidler av selektiv handling. Prourokinase, Actylysis, Reteplase og andre.

Vi snakker om en rekke stoffer for trombolyse. Ta dem selv er strengt forbudt, siden risikoen for å utvikle alvorlige bivirkninger er stor.

Typer av trombolytisk terapi

Klassifisere trombolyse kan være av flere grunner. Avhengig av effektenes massivitet, er de:

 • Selektiv trombolyse. Legemidlet i dette tilfellet injiseres direkte inn i den skadede arterien for å ødelegge blodproppen. Det anses i de fleste tilfeller å være den mest foretrukne behandlingsmetode.
 • Ikke-selektiv innvirkning. Produsert ved intravenøs infusjon av legemidler.

Et annet grunnlag er typen anti-trombotiske stoffer som brukes. Følgelig kan vi snakke om:

 • Trombolyse er generalisert når stoffene har størst mulig spekter av farmakologiske effekter.
 • Selektiv form, når medisiner brukes selektiv handling.

Alle legemidler velges av legen, basert på alvorlighetsgraden av prosessen og dens natur.

Teknikker for gjennomføring

Legemidlet, som allerede nevnt, injiseres intravenøst ​​eller direkte inn i den berørte arterien ved minimal invasiv inngrep. I alle fall er den høye profesjonaliteten til en spesialist påkrevd.

Om fordelene med behandling

Trombolytisk terapi har en positiv effekt på hjertet, forbedring av arbeidet av det venstre hjertekammer, hindrer utviklingen av arytmien (i sjeldne tilfeller kan den motsatte virkning). Graden av vaskularisering av berørte omgivende vev øker (dette er spesielt viktig ved iskemisk berøring). Imidlertid er det i hvert enkelt tilfelle pålagt å evaluere alle risikoer og generell hensiktsmessighet av behandlingen.

Evaluering av effektivitet

Evaluering av effektiviteten av trombolyse innebærer en kontrast MRT for å bestemme graden av effekt av behandlingen.

Følgelig, i medisinsk praksis, snakker de om følgende grad av effektivitet:

Hva er trombolyse?

Hva er trombolyse?

Hva er trombolyse og hvordan foregår det?

Etter hvert som en persons alder øker, øker risikoen for å utvikle sykdommer med en spesiell type blodkarbeskadigelse og skiftende egenskaper ved blodkoagulasjon gradvis.

Innskudd i blodkarene og en nedgang i veggens elastisitet i kombinasjon med økt koagulasjon av blodet, skaper en gunstig jord for dannelse av blodpropper - blodpropper.

For å behandle kritiske forhold forårsaket av trombose i blodkar, bruker leger ofte såkalt trombolyse. For vanlige mennesker er dette ordet ikke helt klart og krever avklaring.

Så, hva er trombolyse?

Faktisk er trombolyse - innføring av spesielle legemidler som raskt løser blodpropper.

Direkte indikasjon for behandlingen er alle sykdommer forbundet med ukontrollert trombose, slik som koronar trombose, hjerteinfarkt, tromboflebitt, lungeemboli, flebotrombose, venøs trombose av ben eller øynene, og så videre. E., Inkludert trombolytisk terapi for hjerneinfarkt.

Hvordan utføres trombolyse?

I moderne medisinsk praksis utføres trombolyse på to måter - systemisk og lokalt.

 1. Systemisk trombolyse utføres ved å introdusere i blodet av enzymet, som umiddelbart fordeles gjennom hele sirkulasjonen. Metoden er teknisk enkel, men krever en stor del av det aktive stoffet. Av ulempene bør det noteres den økte blødningsrisikoen.
 2. Lokal metode Trombolyse mye mer teknisk komplisert, - preparater som kreves for trombolyse administreres direkte til blokkering av fartøyet, og i en vene samtidig administrert kontrastmiddel og gjennomført transluminal angiografi kateter.

Spesialisten overvåker prosedyren på røntgenskjermen. Men med lokal trombolyse er sannsynligheten for massiv blødning mye lavere.

Forberedelser for trombolyse

Nedenfor er de aktuelt brukte trombolytiske midler, funksjonene til hver handling og mulige komplikasjoner i deres bruk.

 1. streptokinase - Legemidler mot fibrinogen, som omdanner plasminogen til plasmin, som slutter med systemisk fibrinolyse. Hennes kraftige tiltak for å oppløse blodpropper forårsaker også en bivirkning - blødninger og mindre blødninger. Det er grunnlaget for mange dyrere trombolytiske stoffer. Den største ulempen er høy allergenicitet.
 2. urokinase - Et stoff basert på protein, først oppdaget i urin. Handlingen ligner streptokinase, men kostnaden er mye høyere. Gir en 15% høyere overlevelsesrate enn streptokinase. Det brukes kun i kombinasjon med intravenøs administrering av heparin.
 3. anistreplase Er et veldig dyrt stoff. Tillater mulighet for jetting uten tidligere behandling med heparin.
 4. alteplase - et stoff som også gir overlevelsesrate i prosentvise termer høyere enn tradisjonell streptokinase (men bare med tidlig administrasjon). Det krever en uke med foreløpig behandling med heparin, noe som skaper visse vanskeligheter når man bruker det på prehospitalstadiet.

Når er trombolyse kontraindisert?

Kontraindikasjoner til trombolyse trombolyse inkluderer alle situasjoner når det er en trussel om uventet blødning.

Bruk av trombolytisk terapi (TLT) ved akutte akutte tilstander

Trombosen dannet i arterien er en alvorlig trussel mot pasientens liv.

De vanligste kritiske forholdene er iskemisk slag, hjerteinfarkt, emboli i lunge- eller lårarterien.

Trombolyse er meget effektiv som nødhjelp i ischemisk slag (forårsaket av en blodpropp i et kar), men det er absolutt kontraindisert i hemoragisk (forårsaket ved brudd av fartøyet og blødning).

Trombolyse med hjerneinfarkt skal gjøres så tidlig som mulig, da det i celler utvikles raskt irreversible ødeleggelsesprosesser.

Selv med hjerteinfarkt er den beste tiden til å utføre trombolytisk terapi de første tre timene, i ekstreme tilfeller - innen 24 timer, siden da dør cellene fra fravær av oksygen.

Mulige komplikasjoner av TLT og tegn på vellykket terapi

Tegn på effektiv virkning av trombolytisk terapi er: gjenoppretting av koronar blodstrøm, etter 1 time etter administrering - opphør av smerte og normalisering av kardiogrammet.

Med et godt utfall - et komplett fravær av blødning og allergiske reaksjoner. For en mer komplett kjennskap til prosessen med å gjennomføre prosedyren, foreslår vi å se videoen - anvendelsen av trombolyse av ambulansedoktorer.

Hva er trombolyse?

Med alder, kroppen og blodkarene, inkludert, mister tonus, metabolismeendringer, blodtykkelser. Alt dette kan føre til opphopning av blodpropp i store blodårer som blokkerer blodstrømmen, er i stand til å "klippe" vev og organer i total blodtilførsel og med føre til døden. For å sikre at trombi i karene ikke førte til liknende konsekvenser, er terapi mye brukt terapi med sikte på eliminering - trombolyse.

Trombuset i lang tid kan fritt "gå" gjennom karene asymptomatisk, som flyter fra venen til venen. Men hver dag, levd med blodpropp inni - dette er en stor risiko for pasienten.

Hvis legen har avdekket i undersøkelser bekreftet tilstedeværelsen av en blodpropp i kroppen, bør du tenke på å fjerne den, fordi moderne medisin har en masse på metoder for å fjerne blodpropper.

Med slag

Trombolyse i iskemisk slag er mye brukt i europeiske land, og derfor er andelen mennesker som gjenoppretter etter infarkt, mye høyere der. Metoden består i å introdusere inn i karet-spesifikke enzymer som er i stand til å oppløse tromben. Ifølge statistikk, trombolyse i slag hjelper omtrent åtti prosent av pasientene, mens i Russland hjerteinfarkt er ansett som en dødelig sykdom, og selv de som klarte å redde for livet forblir deaktivert.

Trombusfjerning med trombolyseprosedyre

Med PE

Trombolyse med PE (arterieokklusjon) er den mest risikabel operasjon, og en 75-prosent av tilfellene ikke resulterer i fullstendig oppløsning av blodpropper, men kan i betydelig grad redusere risikoen for komplikasjoner.

Med et infarkt

Trombolyse brukes også i hjerteinfarkt. Fra dannelsen av trombose er ikke ett fartøy forsikret, inkludert kranspulsårer, hvis skade kan føre til at hjertets arbeid opphører. Årsakene til utbruddet av et hjerteinfarkt kan omfatte: blødningsforstyrrelser, høyt blod viskositet, redusere mengden av heparin og fibrinolizina, vekst av aterosklerotiske plakk i karveggen som et resultat av å gjennomføre en usunn livsstil til pasienten.

Kontra

Kontraindikasjoner av trombolyse i dette tilfellet er svært mange, siden operasjonen utføres over de viktigste karene i kroppen. Før operasjonen må legen utføre en tosidig undersøkelse og beregnet tomografi for å redusere risikoen for postoperative komplikasjoner hos pasienten.

Prosrollen med trombolyse har en rekke kontraindikasjoner:

 • Tilstedeværelse av blødning i pasienten;
 • aorta patologi;
 • cerebrale og intrakraniale svulstformasjoner;
 • hjerneblødning;
 • leversykdom;
 • graviditet på ulike tidspunkter.

Varigheten av prosedyrer for fjerning av trombos er fra ti til hundre og tjue minutter. I noen tilfeller kan trombolysebehandling utføres selv av et ambulanseteam uten ytterligere undersøkelser, da dette forsinkelser kan vise seg å være dødelig.

Fortsatt å snakke om trombolytisk terapi, det er nødvendig å fortelle om dens varianter. Ved operasjonsmetoden isoleres systemisk og lokal trombolyse-terapi TLT.

Ved utførelse av systemisk TLT legen kan injisere stoffet i en hvilken som helst stor vene uten å bestemme plasseringen av trombosen. Blod vil spre stoffet over alle fartøyene, og trombosen vil oppløse. Denne prosedyren er nyttig i tilfelle det ikke er mulig å bestemme plasseringen av trombosen under undersøkelsen. Imidlertid bør injeksjonens størrelse være stor nok til å dekke hele sirkulasjonssystemet, som til tider vil øke kostnadene ved prosedyren og byrden på hjertet.

Disintegrasjon av trombus med systemisk trombolyse

Med lokal eller kateter trombolyse stoffet injiseres i stedet for koagulasjonslokalisering via et spesielt kateter. Denne metoden er mer egnet for pasienter som har andre helseproblemer eller noen kontraindikasjoner.

preparater

For å oppløse blodproppene, bruk følgende stoffer:

Alle injeksjoner er ekstremt dyre (omtrent tusen dollar for en injeksjon), men så langt er det ingen billigere alternativer i dagens marked for medisiner.

Streptokinase er det billigste stoffet blant alle, men bivirkningene i form av hemorragisk blødning tvang legene til å gi opp bruk i TLT. Urokinase er et stoff som ikke overstiger streptokinase i effektivitet. Generelt er disse to legemidlene ineffektive og brukes svært sjelden til trombolyse.

Alle andre stoffer er anerkjent som mer effektive, men ingen av dem kan garantere 100%.

oppførsel

Trombolyse kan kun utføres dersom klinikken har alt nødvendig utstyr - et tomografi- og neuroreanimasjonsutstyr. Trombolysen kan kun utføres innen tre til seks timer etter at tromben er slått av. Når symptomer som følelsesløp i hånden, manglende evne til å kontrollere ansiktsmuskler, usammenhengende ødelagt tale, er det påkrevd å overføre pasienten til spesialistens hender, siden kontoen går i minutter.

Trombolyse kan utføres selv før det utgjør en trussel mot pasientens liv. For eksempel, hvis det er koagulasjoner på røntgenstråler eller ultralyd i en rutinemessig undersøkelse. Videre øker sannsynligheten for blodpropper hos menn og kvinner over femtiårene betydelig, og nesten alle har problemer med blodårene.

Men gitt den stor andel av komplikasjoner etter operasjonen, så vel som mange kontraindikasjoner for prosedyren, er det vurdert at skiltene til trombolyse - en sykdom i de senere stadier, som representerer en direkte trussel mot menneskers liv.

Komplikasjoner av trombolyse kan oppstå, som ved andre operasjoner. Den vanligste komplikasjonen er hjerneblødning eller andre typer blødninger. Andre "bivirkninger" inkluderer: utvikling av hjertesvikt, allergiske reaksjoner, arytmi, arteriell hypertensjon.

Les Mer Om Fartøyene