Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

vaskulitt

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer. Berørte fartøy kan være overfladisk plassert i dermis, dypere - på grensen til dermis og hypodermis eller i noen kroppshulrom.

Årsaker til vaskulitt

Årsakene til vaskulitt kan være forskjellige faktorer, men oftest er det smittsomme allergiske midler. Med langvarig sensibilisering av kroppen med noe allergen (bokstøv, medisiner, pollen av planter, fluff). Eller med en langvarig infeksjonsprosess (kronisk tonsillitt, otitis, adnexitt, tannskader, soppinfeksjoner).

Noen forskere peker på mulig provokasjon av de første symptomene på vaskulitt ved langvarig eksponering for direkte sollys, noe som er en ekte parallergisk (allergisk fremmende) faktor. Det er tilfeller av utseende av vaskulitt etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Et vesentlig sted bør gis til utveksling av biologisk aktive stoffer (mediatorer av betennelse og allergier), samt til alle mulige brudd på funksjonen av blodplasma og koagulasjonskomponent av hemostase.

Når man etablerer årsakene til vaskulitt, er det nødvendig å ta hensyn til tilstanden av cellulær og humoristisk immunitet, fordi noen immunbristtilstander kan føre til vaskulitt. Dessverre er det ikke alltid mulig å fastslå årsakene til organismenes aggresjon mot vevene i fartøyets vegger.

Vaskulitt Symptomer

De første symptomene på vaskulitt er vanlige for de fleste sykdommer, nemlig svakhet, økt tretthet, en liten økning i kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid, etter en tid med den videre utviklingen av auto-aggresjon av kroppen, begynner symptomene på lesjonen av organet hvis kar er utsatt for den patologiske prosessen. I mange tilfeller kan disse symptomene behandles feilaktig før du utfører en bestemt diagnose av vaskulitt.

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær.

Primær vaskulitt er betennelse i fartøyet, noe som forårsaker skade på organet eller vevet som leveres med blod av dette fartøyet.

Sekundær vaskulitt er en konsekvens av en sykdom (sarcoidose, diabetes, systemisk lupus erythematosus) og ses som et symptom.

Med allergisk vaskulitt i huden, blødninger, knuter, eksudative elementer med hemorragisk innhold, opptrer. Mulige utslett uten hemorragiske elementer, som erytematøse flekker, blærer, vesikler. Slike manifestasjoner kompliserer i stor grad diagnosen. I tilfelle av utslett, kan du noen ganger se en svart skorpe - et hudinfarkt. Dette symptomet på vaskulitt skaper en imaginær likhet med papulær nekrotisk hudt tuberkulose. I noen pasienter er en slik manifestasjon som en blødning under tennene på tærne ganske sjelden.

Vanligvis påvirker utslett i vaskulitten bena, nemlig: underbenet, baksiden av føttene, hofter. I generalisert form av vaskulitt, selv om det er manifestasjoner på underarmenes hud, vil stammen, huden på underekstremiteter fortsatt være mest berørt.

Allergisk vaskulitt, foruten de viktigste kliniske manifestasjoner, bringer mye ubehag for pasientene - leddsmerter, klemme eller brennende smerte, sjelden - kløe på stedet av skader. Det ble registrert tilfeller av pasienters klager om urimelig leddsmerte noen måneder før utseendet av de første utslettene.

Allergisk knottende vaskulitt

Denne gruppen av vaskulider inkluderer akutt og kronisk erytem nodosum og Bazen erytem.

Erythema nodosum akutte inflammatoriske forskjellig danner noder i de fremre og bakre overflater av de nedre ben, kan hudfarge være over dem skifter fra lys rød til blå og gul-grønn (som i resorpsjon blåmerke). Knuter finnes i forskjellige tall, størrelsen kan overstige valnøtten, tett. Med typiske knuter er sjeldne blemmer, papler, kviser, men ikke forekommer sårdannelse, nekrose, arrdannelse. Prosessen fullføres ved fullstendig resorpsjon av formasjonene.

Behcets sykdom er en uspesifikk vaskulitt, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente. Det påvirker primært slimhinnene i øynene, munnen og huden (oftere i kjønnsområdet). Denne vaskulitten er preget av dannelse av sår og erosjoner.

Temporal angiitt er vaskulitt, som er ledsaget av langvarig hodepine i templet. Det er oftest funnet hos eldre kvinner, derav det andre navnet - senil arteritt (senil indikerer overvekt av sykdomsskader hos eldre).

bilde av allergisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt forekommer i bindevevssykdommer, som Wegeners granulomatose, systemisk lupus erythematosus, revmatisme.

Vaskulitt med Wegeners granulomatose er manifestert av ødeleggende endringer i veggene til fartøy med forskjellige kalibrer i øvre og nedre delene i luftveiene, samt nyrene. Forskere foreslår at denne sykdommen fremkalles ved innånding av et bestemt antigen. Sykdommen er alvorlig. Pasienter med sårholdige granulomer vises på slimhinnen i munnhulen, nesen og bronkiene. På bakgrunn av disse manifestasjonene utvikler glomerulonephritis, som forverrer alvorlighetsgraden av tilstanden. I vidtrekkende tilfeller lider ofte hjerte, hud, øyne, nervesystemet. Diagnose er basert på å ta en biopsi fra de berørte områdene av slimhinnen.

Vaskulitt i revmatisme er generalisert i naturen. Alvorlighetsgraden av manifestasjoner avhenger av stadium av vaskulitt. Karakteristiske hemorragiske utbrudd endrer ofte lokalisering. I tillegg til dermale manifestasjoner av vaskulitt i revmatisme, blir karer av vitale organer - hjertet, hjernen, lungene, magen, spiserøret og nyrene ofte påvirket. I det aggressive løpet av revmatisme, som er vanskelig å behandle, er intern blødning fra disse karene mulig. Slike konsekvenser, som ofte unngår pasienter, kan føre til dødelig utgang. Dessverre, ifølge statistikk, er mer enn halvparten av pasienter med revmatisme kvinner av ung alder.

Vaskulitt hos systemiske sykdommer, så som systemisk lupus erythematosus er karakterisert ved erytem, ​​follikulær hyperkeratose (fortykkede skalaer epedermisa), hudatrofi og tilstede telangiectasier (spider "stjerne" forsvinne trykkfølsomme lysbilder). Med hensyn til fartøyenes indre organer, de lider ofte på grunn generalisering prosess med lav effektivitet hormonelle stoffer. Nyrearterier, kombinert med en renal autoaggression kalver fører til lupus nefritt. Dette fører i noen tilfeller til en forferdelig komplikasjon - kronisk nyresvikt. Slike pasienter trenger hemodialyse og nyretransplantasjon.

Serebral vaskulitt hos pasienter med systemisk lupus erythematosus kan forårsake blødning under meningene eller til og med i hjernen.

bilde av systemisk vaskulitt

Urtikaria vaskulitt

Urtikarielt vaskulitt (synonymer - urtikarielt vaskulitt, dermal urticarial vaskulitt) - kronisk betennelse i overfladiske kar i dermis, en type allergisk vaskulitt. Den flyter bølget, er ofte tatt for kronisk urtikaria. Typiske hud manifestasjoner er hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister som kan vedvare i tre dager. Disse morfologiske elementene er ledsaget av ubehagelige følelser for pasienter - en følelse av å brenne, strekke eller irritere huden, samt smerter i leddene.

Ikke utelukket og en rekke vanlige symptomer - feber til 1 - 1,5 ˚ C, svakhet, hodepine, irritabilitet, smerte i musklene, mage, nedre rygg. I en detaljert studie kan glomerulonephritis oppdages hos pasienter, noe som indikerer generalisering av prosessen. I enkelte tilfeller klager pasienter på alvorlige paroksysmale magesmerter som ikke har en klar plassering, samt en flytende "svart" avføring. Dette kan tyde på et overfølsomt kurs av vaskulitt, en tendens til generalisering.

Diagnose av vaskulitt i denne varianten av strømmen er basert på immunfluorescensmetoder for undersøkelse, samt på den histologiske undersøkelsen av det berørte hudområdet. Ved histologisk undersøkelse er løse, edematøse, lokalt nekrotiske vegger av blodkar synlige, vevssteder er impregnert med blodplasma. I løpet av fartøyet infiltrerer inflammatorisk celle med strekk, med områder som synes å trenge inn i karveggen.

Forskere har etablert forbindelsen mellom mastceller og prosessen med allergiske inflammatoriske vaskulære lesjoner. Disse cellene produserer og akkumulerer biologisk aktive stoffer - histamin, serotonin, heparin, hyaluronsyre. Følgelig, med en grundig biokjemisk og klinisk studie av blod, kan det oppdages en signifikant økning i frekvensene av basofiler, eosinofiler og biologisk aktive stoffer.

Det bør tas i betraktning at selv kutan vaskulitt kan skaffe seg en systematisk karakter og forårsake alvorlig helsefare hos mange organer.

bilde av urticaria vaskulitt

Vaskulitt hos barn

Vaskulitt forekommer ganske sjelden i barndommen, men de har karakteristiske trekk ved perkolering.

Kawasaki syndrom er den primære lesjonen av små og middels diameter fartøy med videre utvikling av destruktive eller destruktive proliferative vaskulitt. Det forekommer hos barn under 7 år. Sykdommen har en systemisk natur, som påvirker hjertekoronene i hjertet, slimhinnen i øvre og nedre delene i luftveiene, lymfeknuter. Har en skarp, rask start med en betydelig temperaturøkning til høy (38 o C) og til ekstremt høye (41 o C) tall.

På bakgrunn av en lang utmattende feber manifesterte symptomer på huden i form av polymorf purpura (scarlatiniform utslett erytematøse plakk) og slimhinnene i luftveiene, øyne, nese, som i stor grad kompliserer diagnose av vaskulitt.

Med en viss tid (1-3 dager) begynner rødmen og fortykning av huden på håndflatene og sålene, noe som begrenser mobiliteten til små ledd på grunn av skarp sårhet. På bakgrunn av disse fenomenene øker cervical lymfeknuter, tungen blir crimson. To uker etter sykdommens begynnelse begynner en perifer storplattskalering på falangene av fingrene eller tærne. I noen tilfeller sprer peeling til hele fingeren. Den overvinnelsen av kardiovaskulære systemet følger den akutte fase av sykdommen, er den farligste komplikasjon koronar aneurismer kan føre til myokardialt infarkt og død. Blant de mer sjeldne lesjonene i de indre organene er meningeal syndrom, gastrointestinale lesjoner, lever- og miltskader og nyreskader de mest sjeldne. Med rettidig diagnose kan Kawasaki syndromet kureres, og konsekvensene kan komme tilbake innen 5-8 år.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er delt inn i flere former, avhengig av de rådende symptomene på skade på organer og vev. Nemlig: hud-, hud-, buk-, nyre- og kutane nyreformer. Kutan form kan være enkel, nekrotisk eller ledsaget av kald urtikaria med uttalt hevelse. En enkel kutan form av vaskulitt er preget av dermal hemorragisk utbrudd i form av purpura, noe som stiger litt over friske områder av huden. Innledningsvis er utslett lokalisert på beina, som gradvis sprer seg høyere til lårets indre overflate.

Hudsyndrom går gradvis sammen. I form av migrerende smerter i de store leddene i nedre ekstremiteter, mindre ofte i albuen og skulderleddene. Hos barn blir smerter i leddene observert før utseendet av nye utslett på huden. Mageformen er preget av et mer alvorlig kurs med alvorlig smerte i magen. Barn peker ofte på lokalisering av smerte nær navlen.

Noen ganger er abdominal form av vaskulitt ledsaget av gastrointestinal blødning. I de fleste tilfeller er disse blødninger ikke rikelig og ikke livstruende. Av de mulige komplikasjonene - peritonitt, perforering, intussusception. I nyreform forekommer patologiske forandringer i løpet av 2 eller 3 uker etter sykdommens begynnelse. Ofte registreres nyreskade med mikroskopi av urin. Proteiner og globuliner oppdages. Vanligvis forsvinner disse endringene i indikatorene uten spor, med rettidig tilstrekkelig behandling. Men i enkelte tilfeller må leger kjempe med glomerulonephritis eller nefrotisk syndrom. Nedfallet av lungene, nervesystemet i hemorragisk vaskulitt hos barn, er beskrevet i isolerte tilfeller. Et vanlig trekk ved ulike former for denne sykdommen er tilbøyelighet til generalisering og tilbakevendende kurs.

barn har vaskulittfotografier

En annen type systemisk vaskulitt som oppstår hos barn er nodulær periarteritt. Det er en av de mest alvorlige former for angiitt. Forskerne fant at nesten 30% av pasientene i blodet har hepatitt B. Hovedsymptomene overflatemarkør - høy feber som ikke svare på antibiotika og antipyretika (bare er følsomme for glukokortikoider), hurtig vekttap, hyppig trombose av små arterier, noe som resulterer til iskemi og nekrose av vev. Mulig nekrose av fingertuppene, infarkter av indre organer.

Sykdommen kan føre til mange komplikasjoner - arteriell hypertensjon, nefrotisk syndrom, akutt hjertesvikt, vaskulær pleuropneumoni, xantinresistent bronkial astma. Typiske kutane manifestasjoner er: marmorering av huden eller såkalt livedo (manifestasjoner langs fartøyets grener i form av grener av treet), subkutane knuter langs karene og smertefull hevelse i ekstremiteter. Symptom på "blødningsknude" (beskrevet av professor Romanenko) skjer utelukkende med nodulær periarititt - uavhengig av skader eller fysisk anstrengelse, kan det oppstå blødning fra noden, som kan vare i tre dager. Det tromboangiotiske syndromet manifesteres av alvorlige smerter utover den trombosed arterien, som intensiverer om natten, utmattende barnet ved søvnløse netter.

Senere er det en cyanose i huden, en kald snap, en nedgang i følsomhet, puffiness, en følelse av "krypende skumle." Hvis det ikke er foreskrevet hensiktsmessig behandling, utvikler gangrene mot bakgrunnen av den bakterielle infeksjonen som har gått sammen. Vanligvis slutter denne prosessen med amputasjon av en del av lemmen. Men hvis forsøk på adekvat terapi har blitt gjennomført, kan iskemien elimineres, noe som vil bidra til å opprettholde lemmen.

Av de andre symptomene på vaskulitt bør det observeres begrenset ephemeral ødem og telangiektasi (vaskulære stjerner). Vises på ansiktet, øvre eller nedre ekstremiteter. Ha formen av et armbånd eller en pute. Kan bli feilfortolket og forvirret med elveblest, Quincks hevelse. Forsvinner plutselig og uten spor. Selv med åpenbare symptomer som indikerer nodular periarteritt, blir diagnosen basert på resultatene av en histopatisk undersøkelse av det biopsierte materialet i utslettene.

En annen kompleks form for systemisk vaskulitt er ikke-spesifikk aortoarteriitt. Aorta er et viktig hovedfartøy. Avhengig av plasseringen av lesjonen utskiller flere former av sykdommen: buen tap av aorta og avfalls forgrener det, overvinnelsen av den nedadgående aorta, blandet bue svikt, bryst og buk deler av den, og også mulig ødeleggelse av noen del av aorta, er kombinert med tap av lungearterien. Sykdommen utvikler sakte.

Karakteristisk for denne typen vaskulitt symptomer - mangel eller asymmetri av puls på overdelene kan bli savnet i begynnelsen av sykdommen. For hver type vaskulitt kan ledende symptomer identifiseres. Med lesjoner i abdominal aorta - intermittent claudikasjon, cyanotisk og kaldt snap, smerte under gang, samt brudd på nyrene - proteinuria, hematuri.

Når en primær lesjon i thorakalaorta og lungearterien - kortpustethet, cyanose av nasolabiale trekant, kan "danse carotis" (synlig pulse av halspulsårene i halsen). Med tap av aortabuen kan være sykdommer i nervesystemet - hodepine, neseblødning, svimmelhet, en progressiv reduksjon av synsskarphet og "visuelt halthet" (kortvarig forringelse av synsskarphet ved å endre posisjonen av kroppen, blir legemet roteres, hodet), med forlenget varighet av vaskulitt kan blødning i netthinnen og utbruddet av blindhet. Sluttresultatet er en erstatning av NAA holdbar og elastisk aortisk veggvev på bindevev (herding) med mulig brudd eller tilstopping av hulrommet vegg. I tillegg til konservative behandlingsmetoder, brukes kirurgisk vaskulær plastikkirurgi.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt som en uavhengig sykdom eller som følge av systemisk skade på kroppen, står overfor visse vanskeligheter. For å forhindre feilfortolkning av eksterne (ofte maskerte) manifestasjoner, har mange diagnostiske tester blitt utviklet.

Hovedmetoden i den nøyaktige diagnosen av vaskulitt er histopatologisk undersøkelse. For å identifisere den allergiske karakteren av vaskulitt, allergiske tester, intradermale allergiske tester og immunologiske tester utføres. For å fastslå sykdommen for virus, bakteriell eller sopp i sykdommen i spesialiserte laboratorier, utføres en PCR-test, en polymerasekjedereaksjon. For å utelukke streptokoksenhetens sensitivitet bestemmes anti-streptolysin-O-titeren. Immunologisk (enzymimmunoassay), komplementfiksering (RSK), RPGA og andre laboratorietester benyttes også.

Pass på å gjøre en immunogramstudie, studie av immunkomplekser. Ifølge nyere studier, i den akutte fase av vaskulitt, er det en kraftig økning i mengden av kininogen i blodet, så det er tilrådelig å foreta en analyse som bestemmer aktiviteten til BAS i blodet. Prediktive tester ved behandlingens slutt - Flere analyser av urin og blod, flere studier av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Vaskulittbehandling

Behandling av ulike former for vaskulitt har betydelige egenskaper. Således, med langsomt flytende kronisk kapillaritt, er det mulig å gjøre uten intensiv generell behandling. Men med så alvorlige patologiske forhold som nodulær periarteritt, er en kompleks generell og lokal behandling med glukokortikosteroider nødvendig.

Terapeutiske tiltak bør rettes mot behandling av den underliggende sykdommen, mot hvilken vaskulitt oppstod (i sekundære former). Det er nødvendig å behandle mulige infeksjonsfelt - karies, tonsillitt, bihulebetennelse, frontalitt, mykose.

Pasienter med vaskulitt med tuberkuloseallergi er foreskrevet phthisiatric konsultasjon, Rifampicin og Ftivazide.

I alvorlig hud- eller hudleddsyndrom brukes ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer i 7 dager med en pause på 5 dager - Reopyrin, Pirabutol 0,025 g etter hvert måltid; Mefenaminsyre til 0,5 g tre ganger daglig; Indometacin eller Ibuprofen to ganger etter hvert måltid. Ifølge indikasjonene gjennomføres 5-7 kurs.

For å gjenopprette elastisiteten og styrken til karveggen, er Ascorbinsyre 5 ml - 5% oppløsning intravenøst ​​3-4 uker; Rutinemessig innenfor 0,005 g etter frokost, lunsj og middag. Etter - dragee inne for 0,3 g 3 ganger om dagen. Disse legemidlene kan erstattes med fytopreparasjoner - infusjon av hofter, avkok av blader av rød og svart currant, tinktur av fjellas, nesel.

Bruken av antioksidanter, for eksempel Retinol, er vist.

Med hodepine og ledsmerter, foreskrives tiaminbromid for 2 ml - 3% intramuskulært hver annen dag i ikke mer enn en måned. Med metabolske endringer i hjertemuskelen, leser EKG vitamin B-12 i kombinasjon med Riboxin 2-tab 2-3 ganger om dagen.

Multivitaminer - Stresstab, Multivit, Unicap, Supradin - 1 tablett om dagen.

Tilordne inducere av interferon - Cycloferon, Neovir, Amizon, Amiksin. Disse stoffene har en antiviral effekt, forbedrer immunforsvaret. Kurs - 5-9 dager, bare 5 kurs.

Nonspecifik immunterapi - Methyluracil 0,5 g til fire ganger daglig, kombinert med lokal applikasjon.

Med omfattende ødem, hemoragisk nekrose - Neogemodez 200-400 ml + 30 mg prednisolon + Askorbinsyre 10 ml - 5% oppløsning for intravenøs injeksjon ved 40 - 60 dråper i minuttet, 2-3 ganger i uken. Bruken av en slik "blanding" av kortikosteroider unngår mange av de bivirkningene som oppstår med inntak.

En ny lovende trend i behandling av vaskulitt er bruk polienzimov - terapeutiske komplekser for oral administrasjon: Vobenzim for 15-18 dager, og i andre Phlogenzym 6-9 om dagen i 1-2 måneder...

For å redusere den inflammatoriske prosessen som brukes Parmidin, Pyridinocarbamate, Phenylbutazole i form av 5% salve.

I økende grad anbefales vaskulitt å bruke nye metoder for hemoterapi - plasmaferese, lymfocytose, hemosorpsjon, aferes av globuliner.

Fysioterapeutiske prosedyrer for vaskulitt - UF i erytematøse doser 10-15 minutter daglig. Fonophorese av antiinflammatoriske stoffer.

Behandling av vaskulitt bør være strengt individuell og godkjent av leger av ulike spesialiteter.

I diett av pasienter bør inkludere matvarer som inneholder store mengder protein, karbohydrater, vitamin C, P.

Ekstern behandling av vaskulitt er indikert i nærvær av sår, foci av nekrose. Bruk salver 5-10% Metiluratsila, Levosin, Troxevasin, Propocyum.

Vaskulitt - hva slags sykdom og hvordan å behandle. Vaskulitisformer, symptomer og manifestasjoner hos barn og voksne

Hvert år blir problemet med autoimmune sykdommer mer presserende. Såkalte patologier, hvor menneskelig immunitet angriper ikke farlig for kroppens celler, og deres egne. Blant de mange autoimmune sykdommene er vaskulitt vanlig. Alvorlighetsgraden av sykdommen består av betennelse og skade på karenees vegger.

Hva er vaskulitt?

Vaskulitt (ICD kode 10) - en patologisk tilstand av legemet, karakterisert ved at veggene i betente blodkar i alle størrelser: kapillærer venuler, arterier, vener, arterioler. De kan være plassert i dermis, på grensen av hypodermis eller andre kroppshulrom. vaskulitt sykdom ikke er en sykdom, er en gruppe av patologier, som er forent ved hjelp av en felles attributt. Legene har identifisert en rekke typer sykdom, preget av lokalisering av sted, vekten av prosessflyten, etiologi:

 1. Primær. Det begynner som en uavhengig sykdom med egne symptomer.
 2. Sekundær. Den utvikler seg i nærvær av andre patologier (tumorer, invasjon). Det kan oppstå som en reaksjon på en infeksjon.
 3. System. Sykdommen går videre på forskjellige måter. Det er preget av nederlag av fartøy med betennelse i vaskulasjonen, kan ledsages av nekrose.

Vaskulitt - Årsaker

Moderne medisiner har ennå ikke fullt ut studert alle årsakene til vaskulitt. Nå er det flere meninger om opprinnelsen til sykdommen. Ifølge en teori utvikler patologi mot bakgrunnen for virus- eller smittsomme sykdommer. Fartøy er spesielt ofte betent etter hepatitt, når en unormal immunrespons på patogenet oppstår.

Den andre versjonen er den autoimmune naturen til sykdommen. Legene mener at patologien er provosert av det menneskelige immunforsvaret selv når det ikke kjenner igjen sine celler og reagerer på dem som et fremmedlegeme. Den tredje teorien er knyttet til genetisk natur. Ifølge denne versjonen øker arvelighet i kombinasjon med ugunstige ytre faktorer sjansene for sykdommen.

Vaskulitt - symptomer

Avhengig av type patologi, varierer symptomene. Primær vaskulitt ledsages av symptomene som er typiske for de fleste sykdommer: muskel og hodepine, en liten temperaturøkning. I fremtiden vises tegn på organskader, hvor fartøyene begynner å gjennomgå en patologisk prosess. De viktigste symptomene på vaskulitt:

 • hudutslett;
 • tap av appetitt;
 • vekttap;
 • svakhet, tretthet;
 • feber.

Vaskulitt - klassifisering

Alle former for vaskulær betennelse er like i naturen, men det er noen forskjeller. Noen patologier fører til irreversible konsekvenser og et dødelig utfall, mens andre bare påvirker huden. Klassifisering av vaskulitt i henhold til graden av vaskulær skade:

 1. stor:
 • tropisk aortitt;
 • Kogans syndrom;
 • sarkoidose;
 • gigantisk celle arteritt;
 • Takayasu's sykdom (ikke-spesifikk aortoarteriitt).
 1. gjennomsnitt:
 • familiær innlandsfeber;
 • lepromatøs arteritt;
 • striatal vaskulopati
 • nodular polyarteritis;
 • Kawasaki sykdom.
 1. Liten (kryoglobulinemisk form):
 • Urtisk vaskulitt;
 • Dego sykdom;
 • pigmentlilla av Shemberg;
 • kutan leukocytoklastisk angiitt;
 • utløsende tromboangiitt;
 • Cherdja-Strauss syndrom (eosinofil granulomatose);
 • Wegeners granulomatose;
 • Behcet's sykdom;
 • Sjenlaine-Genokos sykdom.

Avhengig av størrelsen på blodkarene, er betennelsens betennelse delt inn i flere grupper:

 • flebitt (betennelse er konsentrert i venøs veggen);
 • kapillær (kapillærene er involvert);
 • arteriolitis (arterioler er skadet);
 • arteritt (arterieveggene er involvert i den patologiske prosessen).

Vaskulitt på bena

Den inflammatoriske prosessen i venene i underbenene fortløper tvetydig, da flere vev og organer er involvert i den patologiske prosessen. Hva er vaskulitt av karene på bena? Dette er en autoimmun sykdom i venenees vegger, som ser veldig mye ikke ut estetisk. Vaskulitt på beina har subkutan blødning, preges av betennelse og påfølgende ødeleggelse av vaskulære vegger. Prosessene fører til slutt til døden av vev. Denne patologien forekommer ofte hos kvinner og unge jenter. Sykdommen manifesterer seg ved slike symptomer:

 • utslett eller kløende hud på det berørte området
 • felles / muskel smerte;
 • blodige blærer;
 • hemorragiske flekker.

Systemisk vaskulitt

Dette er en hel gruppe sykdommer, som fører til iskemi av vev eller organer. Enhver systemisk vaskulitt forverres av skade på organene av syn, ledd, lunger, hjerte, nyrer, hud. Diagnosen er bekreftet ved visceral angiografi, biopsi, laboratorietester. Ofte lider middelaldrende menn av systemiske patologier. Symptomatisk i denne sykdomsgruppen er forskjellig og avhenger av den flytende formen.

Neyrovaskulit

Sykdommen kan utvikles under påvirkning av kald eller på nervøs jord. Neuroasculitt er preget av lemkemi og cerebral vasospasmer. Patologi tilhører kategorien kronisk, så de første symptomene bør alltid referere til en vaskulær kirurg. Symptomer på primær nevrologisk sykdom:

 • forvirring og forvirring
 • desorientering;
 • kronisk encefalopati;
 • hodepine;
 • nevropati av kraniale nerver;
 • hjerneslag.

perivaskulær

Når arterievegget er fullstendig ødelagt, oppstår dets brudd og påfølgende blødning til tilstøtende vev. Perivaskulær - denne tap, og betennelse av det ytre laget av fartøyet og bindevev, noe som ofte fører til nekrose, koldbrann. Sykdommen kan lokaliseres på forskjellige steder. Polyarteritt nodosa er mer vanlig som påvirker arteriene i små og mellomstore: hjerne, lever, nyre, koronar og tarmens fartøy.

Autoimmun vaskulitt

Årsakene til og former for autoimmun vaskulitt er mange. Symptomene er direkte avhengig av sykdommens type. De viktigste symptomene er nederlag i huden (følsomhet, utslett), kronisk utmattelsessyndrom, søvnløshet. Forverringen veksler med tilbakekallelser. Hematologisk form varierer i brystsmerter, hoste med kortpustethet og rikelig slem. Arteritt Takayasu er preget av vekttap, skade på karoten og nyrene, resulterer ofte i hjerteinfarkt. Med Behcets sykdom utvikler stomatitt, øynene blir betent, sår vises på kjønnsorganene.

Hemorragisk vaskulitt

Refererer til den vanligste sykdomsformen. Hemorragisk vaskulitt - hva er denne sykdommen? Patologi kalles også kapillarotoksikose, allergisk purpura, Shenlen-Henoch sykdom. Hemorragisk vaskulitt er en aseptisk systemisk betennelse i karene med følelse av leddene, huden, nyreglomeruli, mage-tarmkanalen. Barnet er mer utsatt for sykdommen fra 7 til 12 år. Voksne med denne form for patologi blir sjelden syk. Hovedårsaken til allergisk purpura er infeksjoner: influensa, herpes, SARS, streptokokker, mykoplasma og andre.

Allergisk vaskulitt

Patologi oppstår som en manifestasjon av allergier. Til utvikling av allergisk vaskulitt antar ulike forhold: infeksjon, vanlig inntak av medisiner, arbeid med produkter fra kjemisk industri. Vaskulære vegger blir betent på grunn av immunsystemets reaksjon på effekten av giftige smittsomme faktorer. Diagnostikk av den allergiske formen av sykdommen er en kompleks tilnærming til instrumental (plasmaferese) og laboratorieundersøkelse med tanke på det kliniske bildet og anamnese.

Revmatisk vaskulitt

Denne form for patologi utvikler seg ofte hos menn. Klassiske tegn på revmatisk vaskulitt er: lungeskader, perikarditt, skleritt, mononeuritt, perifer gangrene. Revmatoid vaskulitt er delt inn i tre kliniske og histologiske typer:

 1. Nekrotiserende arteritt. Mellomstore og små arterier er involvert, noe som fører til skade på perifere nerver og organer.
 2. Inflammasjon av kapillærer, arterioler, arterier, venules. Karakterisert av sår på huden og håndgripelig lilla.
 3. Motor arteritt. Hos pasienter med denne typen patologi observeres spredning av intimale kar, trombose og skade på neglefalanger.

Nekrotiserende vaskulitt

Denne form for patologi betyr hudnekrose, som utvikler seg i store områder. Nekrotiserende vaskulitt er ikke en sykdom, men en hel gruppe sykdommer med en lignende virkningsmekanisme. Selv om sykdommen ikke er lett, er prognosen med rettidig behandling betingelsesmessig gunstig, siden det tillater å forlenge remisjon og redusere hyppigheten av tilbakefall. De viktigste symptomene på nekrotiserende vaskulitt:

 • prikking, nummenhet, smerte i ulike deler av kroppen;
 • muskel sammentrekning;
 • ikke-helbredende sår (sår);
 • taleforringelse;
 • problemer med å svelge;
 • blå fingre, tær, hender;
 • rødhet i huden;
 • blod i avføring og urin.

Behandling av vaskulitt

Den mest effektive terapien av denne patologien blir observert når man diagnostiserer det på et tidlig stadium. Behandling av vaskulitt utføres på sykehus eller hjemme, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen. Medikamentbehandling med mild sykdom varer 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - seks måneder, med alvorlig - i opptil et år. Kronisk patologi behandles med kurs fra 4 til 6 måneder med samme pause. Hjelper i helbredelsen av sykdommen plasmaferese, hemosorpsjon, fytoterapi, diett. Med rusmiddelbehandling er pasientene foreskrevet:

 • antikoagulantia og antiaggreganter: Warfarin, heparin;
 • vasodilatorer: Dipyridamol, Thetamon;
 • glukokortikoider: kortison, triamcinolon;
 • ACE-hemmere: Captopril, Perindopril;
 • antiinflammatoriske ikke-steroide preparater: Ketoprofen, Acetaminophen.
 • cytostatika: Leflunomid, metotreksat.

Video: Hva er vaskulitt og hvordan å behandle det

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Vaskulitt - symptomer, årsaker, typer og behandling av vaskulitt

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi undersøke vasculittens sykdom, samt symptomer, årsaker, typer, diagnose, behandling, folkemidlene, forebygging og annen nyttig informasjon. Vel, da.

Vaskulitt - hva er denne sykdommen?

Vaskulitt (Latin Vasculum) - Kollektivt navn på en gruppe av vaskulære sykdommer karakterisert ved betennelse og ødeleggelse av veggene i blodårene - arterier, kapillærer, årer og andre.

Synonymer for vaskulitt - angiitt, ​​arteritt.

Av arten av den patologi ligner vaskulitt aterosklerose - basert på en fortykning av karveggen, på grunn av hvilket hulrom er redusert blodet, blodsirkulasjon, så vel som normal blodgjennomstrømning av en legemsdel, et organ.

Blod, i tillegg til å levere næringsstoffer til alle organer, leverer også oksygen til dem. Naturligvis, på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser, gir "sultende" organer en funksjonsfeil, og med en fullstendig sammenbrudd begynner blodet til dem å dø i det hele tatt.

Årsakene til vaskulitt er fortsatt ikke (fra 2017) fullt ut forstått. Det er bare forutsetninger, for eksempel - en kombinasjon av egenskaper av genetikk (predisposisjon), infeksjon (stafylokokker, hepatittvirus) og uønskede miljøfaktorer.

Klassifikasjon av vaskulitt inkluderer et stort antall arter og former, men avhengig av årsaken, er de delt inn i primær (uavhengig sykdom) og sekundær (fremstår mot bakgrunn av andre sykdommer). Lokalisering er vaskulitt på huden, hvor andre organer ikke er skadet, og interne, konsekvensene av dette kan ikke bare være alvorlige kardiovaskulære sykdommer, men også døden.

I form er de mest populære - urticarum, allergisk, hud, systemisk og hemorragisk vaskulitt.

Vaskulitt - ICD

ICD-10: I77.6, 80, L95, M30-M31;
ICD-9: 446, 447,6.

Symptomer på vaskulitt

Vanlige symptomer på vaskulitt er:

 • Økt tretthet, generell svakhet og ubehag
 • Økt kroppstemperatur;
 • Blek hud;
 • Mangel på appetitt, kvalme, noen ganger oppkast;
 • Redusert kroppsvekt;
 • Forverring av kardiovaskulære sykdommer;
 • Hodepine, svimmelhet, besvimelse
 • Forstyrrelse av visuell funksjon;
 • Bihulebetennelse, noen ganger med dannelse av polypper i nesen;
 • Lesjoner av nyrene, lungene, øvre luftveiene;
 • Forstyrrelse av følsomhet - fra minimal til overfølsomhet;
 • Artralgi, myalgi;
 • Hudutslett.

Symptomer (kliniske manifestasjoner) av vaskulitt er i stor grad avhengig av type, beliggenhet og form av sykdommen, slik at de kan avvike noe, men hovedsymptomet er et brudd på normal sirkulasjon.

Komplikasjoner av vaskulitt

 • Tap av syn
 • Nekrose av nyrene;
 • Iskemisk hjertesykdom (CHD);
 • Hjerteinfarkt;
 • slag;
 • Dødelig utfall.

Årsaker til vaskulitt

Som vi allerede nevnte, er ikke etiologien av vaskulitt helt forstått, men det er bekreftet data om noen av årsakene.

Årsaken til vaskulitt kan være:

 • Genetisk predisposisjon;
 • Infeksjon av kroppen mot et svekket immunforsvar;
 • Hyperaktivitet av immunsystemet for infeksjon;
 • Allergisk reaksjon på visse medisiner;
 • Inflammatoriske prosesser i skjoldbruskkjertelen;
 • Autoimmune prosesser;
 • Komplikasjon av slike sykdommer som - reaktiv artritt, glomerulonephritis, Schwartz-Jampel syndrom, systemisk lupus erythematosus.

Typer av vaskulitt

Klassifikasjonen av vaskulitt, ifølge Chapel Hill Consensus Conference (CHCC) for 2012, er som følger:

Ved dannelse:

hoved~~POS=TRUNC - utviklingen av sykdommen skyldes betennelse i selve blodkarets vegger

sekundær - utviklingen av sykdommen skyldes responsen av blodårene til bakgrunnen av andre sykdommer. Sekundær kan være:

 • Vaskulitt assosiert med hepatitt B virus (HBV);
 • Kryoglobulinemisk vaskulitt assosiert med hepatitt C-virus (HCV);
 • Vaskulitt assosiert med syfilis;
 • ANCA-vaskulitt (ANCA) assosiert med medisiner;
 • Immunokompleks vaskulitt assosiert med medisiner;
 • Vaskulitt assosiert med kreft (syn. "Paraneoplastisk vaskulitt")
 • Annen vaskulitt.

Ved lokalisering:

1. Vaskulitt i store blodårer:

- Giant celle arteritt (HCA, Hortons sykdom, tidsmessig arteritt, senil arteritt) - autoimmun sykdom, preget av granulomatøs betennelse i hovedgrenene i aorta, oftest - grener av karoten og tidsmessige arterier. I mange tilfeller kombineres det med revmatisk polymyalgi, smerte og litt stivhet i bekkenet i bekkenet og skuldrene, samt en økning i ESR. Årsaken er infeksjon av en person med virus av hepatitt, herpes, influensa og andre. Det forekommer hovedsakelig hos personer på 50 år.

- Arteritt Takayasu (ikke-spesifikk aortoarteriitt) - autoimmun sykdom, hvor en produktiv inflammatorisk prosess utvikler seg i aortas vegger og dets grener, som fører dem til utrydding. Med utviklingen av sykdommen, er det patologiske prosesser slik som - dannelse av fibrotiske granulomer, ødeleggelse av elastiske fibre, nekrose av glatte muskelceller i blodkarveggen, og deretter, etter en stund, kan der intimalfortykning og sekundære beholdermantelen. Noen ganger kan hendene miste en puls, på grunn av hvilken sykdommen har et annet navn - "en sykdom med mangel på puls". Ifølge statistikk utvikler arteritt Takayasu oftest hos kvinner, i en omtrentlig andel menn 8 til 1, hvor pasientene blir unge mennesker, fra 15 til 30 år.

2. Vaskulitt av mellomstore fartøyer:

- Nodulær periarteritt (nodulær polyarteritt, nodose periarteritt) - inflammatorisk sykdom i arterievegg i små og mellomstore blodkar, som fører til utvikling av aneurysmer, tromboser, infarkt. I dette tilfellet er nyreskader (glomerulonephritis) fraværende. Hovedårsakene er intoleranse for visse legemidler, samt vedvarende hepatitt B-virus (HBV).

- Kawasaki sykdom - Akutt og feber sykdom preget av inflammatoriske lesjoner av små, mellomstore og store vegger i diameter av vener og arterier, som ofte kombineres med dermeslimt lymfatisk syndrom. Det forekommer hovedsakelig hos barn.

3. Vasculitt små i størrelse kar:

- ANCA-assosiert vaskulitt (AAB):

 • Mikroskopisk polyangiitt (MPA) - er ikke fullt ut forstått sykdom som er assosiert med utviklingen av antistoffer til cytoplasma av nøytrofiler, på grunn av hvilken den inflammatoriske prosessen utvikler seg i flere organer (ofte utsatt bli lunger og nyrer), og granulomene dannes ikke. Leger oppmerksom på følgende kliniske trekk SBS: utvikling av alvorlig lunge-renal syndrom (ca. 50%), nyreskader (ca. 90%), lunge (fra 30 til 70%), hud (70%), øyne (ca. 30% ), det perifere nervesystem (ca. 30%), mage-tarmkanalen (ca. 10%).
 • Granulomatose med polyangiitt (SBS, Wegeners granulomatose) - tung og hurtig progressiv autoimmun sykdom karakterisert ved granulomatøs betennelse av veggene i små og mellomstore blodkar (kapillærer, venyler, arterioler og arteriene) med involvert i patologiske øye prosess, øvre luftveier, lunge, nyrer og andre organer. I fravær av tilstrekkelig behandling kan føre til dødelig utfall innen 1 år. Leger oppmerksom på følgende kliniske trekk SBS: lesjon av de øvre luftveier (90% eller mer), nyrer (ca. 80%), lunge (fra 50 til 70%), øyne (ca. 50%), hud (25 til 35% ), det perifere nervesystem (fra 20 til 30%), hjerte (20% eller mindre), mage-tarmkanalen (ca. 5%).
 • Eosinofil granulomatose med polyangiitt (EGPU, Churg-Strauss syndrom) - en autoimmun sykdom forårsaket av et overskudd av blod og er blodkanal eosinofiler, karakterisert ved granulomatøs betennelse i små og mellomstore karveggene med involvering av de øvre luftveier i den patologiske prosess, lunger, nyrer og andre organer. Ofte ledsaget av astma, rhinitt og andre bihulebetennelse, feber, dyspné, eosinofili.

- Immunokompleks vaskulitt av små kar:

 • Immunoglobulin-A assosiert vaskulitt (hemorragisk vaskulitt, Schonlein-Henoch purpura, Schonlein-Henoch sykdom, allergisk purpura);
 • cryoglobulinaemic vaskulitt - karakterisert ved lesjoner i de små beholderveggene hovedsakelig nyre og hud, som er den viktigste årsaken til store mengder serum kryoglobuliner, på grunn av hvilke de er ved begynnelsen avsatt på karveggene etter omforming dem.
 • Hypokomplementær urtikarial vaskulitt (anti-C1q-vaskulitt);
 • Anti-GBM sykdom.

4. Vaskulitt, i stand til å påvirke blodkar, forskjellig i størrelse:

 • Behcets sykdom - er karakterisert ved inflammasjon av arterier og vener i små og middels kaliber, sammen med hyppige tilbakefall av ulcerøs formasjoner på de orale slimhinner, hud, øyne, genitale lesjoner og lunge, nyre, mage, hjerne og andre organer.
 • Cogans syndrom.

5. Systemisk vaskulitt:

 • Hemorragisk vaskulitt (Henoch-Johann Lukas Schönleins syndrom) - er karakterisert ved aseptisk betennelse i små blodkar vegger (arterioler, kapillære venuler, og kapillærer), multippel mikrotrombirovaniem, hovedsakelig i å utvikle kar i hud, nyre, tarm og andre organer. Ofte ledsaget av artralgi og leddgikt. Den viktigste årsaken til hemorragisk vaskulitt er overdreven opphopning i blodet sirkulerende immunkomplekser i hvilke antigener som er fremherskende på grunn av hvilke de er avsatt på den indre overflate av den vaskulære vegg (endotel). Etter reaktivering av proteiner endres vaskulærveggen;
 • Lupus vaskulitt;
 • Behcet's sykdom;
 • Reumatoid vaskulitt;
 • Vaskulitt i sarkoidose;
 • Arteritt Takayasu;
 • Annen vaskulitt.

6. Vaskulitt i enkelte organer:

 • Kutan arteritt;
 • Kutan leukocytoklastitt angiitt er preget av en isolert inflammatorisk prosess av karene i huden, uten samtidig glomerulonephritis eller systemisk vaskulitt;
 • Primær angiitt i sentralnervesystemet;
 • Isolerte aortritter;
 • Annen vaskulitt.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt inkluderer følgende undersøkelsesmetoder:

Vaskulitt kjennetegnet ved en økning i ESR, CRP-konsentrasjonen, mild trombocytose, normochromic normocytic anemi, Am nøytrofil cytoplasmatisk (ANCA) og CEC forlenget varighet sinusitt eller mellomørebetennelse, glomerulonefritt.

Behandling av vaskulitt

Effektiviteten av vaskulitt behandling er i stor grad avhengig av rettidig og nøyaktig diagnose, behandling av berørte organer og samtidig sykdommer. I noen tilfeller går sykdommen alene, som i tilfelle av primær allergisk vaskulitt.

Kompleks behandling av vaskulitt inkluderer:

1. Narkotikabehandling;
2. Fysioterapeutiske behandlingsmetoder
3. diett
4. Forebyggende tiltak (i ​​slutten av artikkelen).

Viktig! Før du bruker medisiner, kontakt legen din!

1. Narkotikamedikamenter for vaskulitt

Drogbehandling av systemisk vaskulitt er rettet mot følgende mål:

 • Suppression av immun-patologiske reaksjoner, som er grunnlaget for sykdommen;
 • Vedlikehold av vedvarende og langsiktig remisjon;
 • Behandling av tilbakefall av sykdommen;
 • Forhindre utvikling av mindre sykdommer og komplikasjoner;

Legemidler til vaskulitt:

glukokortikoider - En gruppe hormonelle legemidler som har antiinflammatorisk, antiallergisk, immunoregulerende, anti-stress, anti-sjokk og andre egenskaper. I dette tilfellet spiller disse hormonene en av de viktigste rollene i behandlingen av gigcelle arteritis (HCA) og arteritt Takayasu, som i mange tilfeller bidrar til å oppnå vedvarende og langvarig remisjon. I tilfelle av en meget rask respons på bruken av glukokortikoider, kan reaksjonen betraktes som et ekstra diagnostisk tegn på HCA og reumatisk polymyalgi (RPM).

Blant glukokortikoider kan identifiseres: "Prednisolon", "Hydrokortison".

Cytotoksiske stoffer (cytostatika) - En gruppe antitumormedikamenter som forstyrrer og senker mekanismer, deling, vekst og utvikling av alle celler i kroppen, noe som er spesielt viktig i tilfelle av ondartede (kreft) tumorer. Også effektiv for nefritt.

God effekt i behandling bør gis til samtidig mottak av cytostatika med glukokortikoider, spesielt i tilfeller av behandling av vaskulitt som - ANCA, urtikarielt hemoragisk, cryoglobulinaemic, temporalisarteritt, Takayasu arteritt. Varigheten av cytotoksisk behandling er fra 3 til 12 måneder.

Blant cytostatika kan man skille mellom "Cyclophosphamide", "Methotrexate", "Doxorubicin", "Fluorouracil".

Monoklonale antistoffer - immunceller produsert antistoffer med immunosuppressive og anti-tumor egenskaper, som også viste seg å være effektiv mot hudkreft (melanoma), brystkreft og limfaleykoza. Legemidler fra gruppen av monoklonale antistoffer ikke har lavere virkningsgrad enn cytotoksiske midler, og anvendes i behandlingen-ANCA vaskulitt. Avtalen er tilrådelig for uønsket bruk av cytotoksiske stoffer. Kontra for å motta en - tilstedeværelse av hepatitt B-virus (HBV), en positiv tuberkulintest, nøytropeni, såvel som et lavt innhold i blodet IgG (immunoglobulin G).

Blant monoklonale antistoffer mot vaskulitt kan identifiseres: "Rituximab".

immunsuppressive - En gruppe medikamenter som hemmer immunforsvaret. Tilordnet i kombinasjon med glukokortikoider.

Blant monoklonale antistoffer mot vaskulitt kan identifiseres: "Azathioprine", "Mofetil mycophenolate."

I nærvær av kontraindikasjoner til "azathioprine" kan det utpeke "Leflunomide."

"Mykofenolat-mofetil", er tilordnet som en alternativ behandling av pasienter med ildfast eller tilbakevendende systemisk vaskulitt, for eksempel nyresykdom, men med en økning i perifert blod ALT og AST i 3 ganger eller mer, så vel som å redusere blodplater (100 x x 10 9 / l) og leukocytter (2,5 x 10 9 / L) blir legemidlet tatt for å stoppe.

Normal human immunoglobulin - er foreskrevet for alvorlig nyreskade, smittsomme komplikasjoner, hemorragisk alveolitis.

Anti-infeksjonsbehandling - brukes i tilfeller av smittsom etiologi eller tilhørende smittsomme sykdommer.

I nærvær av bakterier foreskrives antibakterielle stoffer - "Trimethoprim", "Sulfamethoxazole".

I tilstedeværelse av virus foreskrives antivirale legemidler: Interferon alfa, Vidarabine, Lamivudine.

Med hepatitt blir medisiner foreskrevet av hepatologen, avhengig av type hepatittvirus.

Avgiftningsterapi - brukes til å binde giftstoffer og biologisk aktive stoffer, samt deres utskillelse fra kroppen.

Som avgiftning kan legemidler identifiseres: "Atoxil", "Nutriklins", "Polyphepan", "Enterosgel."

Ikke-steroide antiinflammatoriske ikke-steroide legemidler (NSAIDs) - utpekt med vedvarende og nekrotisk foci, tromboflebitt med nodulær vaskulitt.

Blant NSAIDene kan identifiseres - "Acetylsalicylsyre", "Ibuprofen," Indomethacin, "Phenylbutazone."

antikoagulanter - en gruppe medikamenter som forhindrer dannelsen av blodpropper i blodpropper

Blant antikoagulantene kan identifiseres - "Warfarin", "Heparin".

Antihistaminterapi - brukes hvis pasienten har allergi mot medisiner eller mat.

Blant antihistaminer kan du identifisere - Diazolin, Claritin, Tavegil, Terfen, Fenkarol.

Behandling av vaskulitt hos barn inkluderer også transfusjonsterapi.

Kan også brukes:

 • hemosorbtion;
 • ACE-hemmere;
 • Vasodilatorer.

2. Fysioterapeutiske metoder for vaskulitt behandling

Plazmofarez - forbedrer effektiviteten av nyrene, reduserer risikoen for å utvikle terminal nyresvikt.

3. Kosthold med vaskulitt

Kosthold med vaskulitt har en hypoallergen karakter, noe som er viktig for sykdommens allergiske natur.

Unntatt fra diett produkter vysokoallergennoy gruppe - egg, melk, sjømat (skalldyr), egg, jordbær, jordbær, banan, melon, mango, persimmon, sitrusfrukter, tomater, gulrøtter, paprika, nøtter, kaffe, kakao, sjokolade, bakervarer industriell hermetikk, samt individuelt utålelige matvarer.

I alvorlig nefrit er diett № 7 foreskrevet, med en ytterligere gradvis overgang til hypoklorid dietten. Når abdominal syndrom viser anvendelse av diett nummer 1.

Behandling av vaskulitt med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemedisiner mot vaskulitt, kontakt legen din!

Samling 1. Bland 4 ss. skjeer med finhakkede elderbærblomster, japansk Sophora-frukt, nesleblad, blomkål og sporegrass. 1 ss. Skje en samling av helle et glass kokende vann, fyll i en time, belastning. Infusjon bør tas i løpet av dagen, 2-3 ganger.

Samling 2. Bland 3 ss. skjeer av calendula blomster, elderbær blomster, mynteblader, yarrow, horsetail, sving og poplar knopper. 1 ss. skje samling helle et glass kokende vann, la dekke beholderen og la agentet infuse i 1 time, belastning. Infusjon bør tas til 100 ml per dag, hver 3. time.

Timmelen går. Den brukes til blodrensing. For å forberede produktet trenger du 2 ss. skjeer av tørkede blader av fathead tykk-leafed i termosene og hell et glass kokende vann. Agenten bør infunderes om natten, etter at den er filtrert, tilsett 1 ss. skje med honning og drikke om morgenen, på tom mage.

Bitter gress. Brukes til å rense tarmene, som er obligatorisk ved behandling av vaskulitt. For å forberede produktet trenger du 2 ss. skjeer ett av bitre gress (tarragon, tansy, Elecampane, immortelle) fyll og hell over i en termos 1 liter kokende vann i 2 timer og filtrer. Drikk infusjon for å danne en ostuzhennoy, spredning med lunkent vann i et forhold på 1: 1 (etter et halvt glass), 2 ganger daglig i 30 minutter før måltidet.

Grønn te. Grønn te styrker veggene i blodårene, senker permeabiliteten, senker nivået av "dårlig" kolesterol i blodet, øker tonen i hjertemuskelen. For terapeutisk effekt må du drikke sterk grønn te 3 ganger om dagen, et glass. Den største effekten oppnås når den samtidig administreres med andre folkemidlene.

Profylakse av vaskulitt

Forebygging av vaskulitt er ikke bare nødvendig for å forhindre utviklingen av denne sykdommen, men også for terapeutiske formål, som vil bidra til raskere utvinning og minimere utviklingen av komplikasjoner.

Forebyggende tiltak inkluderer:

 • Unngå stress;
 • Ikke bruk medisiner uten å konsultere en lege.
 • Ikke la de ulike sykdommene være alene, slik at de ikke blir kroniske, spesielt smittsomme.
 • Avslag fra dårlige vaner - røyking, bruk av alkoholholdige drikker;
 • Opprettholde normal kroppsvekt;
 • Å lede en aktiv livsstil, å flytte mer;
 • Prøv å ikke bruke malopoleznye og skadelige matvarer;
 • Forbruket er hovedsakelig mat, beriket med vitaminer og sporstoffer.

Les Mer Om Fartøyene