Symptomer og behandling av vaskulitt hos barn

Med vaskulitt er symptomene hos barn ikke forskjellige fra voksne. Vanskeligheten oppstår i diagnosen, siden de samme tegnene er tilstede i flere sykdommer. Et lite barn kan ikke fullstendig beskrive sin helsetilstand og fortelle oss hvor det gjør vondt.

Hva er vaskulitt?

Vaskulitt er en kompleks inflammatorisk prosess i små og store fartøy gjennom hele kroppen. Prosessen med blodsirkulasjon er ødelagt, væggene i vev og indre organer påvirkes. Gruppen av barns og ungdoms sykdommer inkluderer:

 • Hemorragisk vaskulitt (kapillarotoksikose, Shenlaine-Henoch sykdom);
 • Kawasaki syndrom;
 • Nodulær (nodulær) polyarteritt;
 • Ikke-spesifikk aortoarteriitt;

Egenskaper i sykdomsforløpet:

 1. I 50% av tilfellene er hovedskiltet nederlaget i huden.
 2. De første symptomene er: høy feber, vaskulær og gastrointestinal lesjoner.
 3. Brudd på aktivitet av nyrer hos barn forekommer sjelden. Men hvis dette skjer, går det uten komplikasjoner.
 4. Ved rettidig behandling og slanking forsvinner tegnene på vaskulitt innen 30 dager.

Kawasaki syndrom manifesterer seg hos små barn. Hvorfor det oppstår, det er ikke noe bestemt svar. Ofte påvirker gutter mellom 2 måneder og 4-5 år. Mindre uttalt i ungdomsårene. Hvis det er en familie sykdom med vaskulitt, kan du snakke om arvelighet.

Tegn på sykdommen er høy feber, svakhet, døsighet. Etter en dag eller to, vises følgende symptomer:

 • rødhet og tørrhet i tungen;
 • sår hals;
 • knitrende lepper;
 • rødhet i øyebollet;
 • forstørrede lymfeknuter;
 • hovne hender og palmer, føtter.

Etter 2-3 uker forsvinner symptomene. Men i øyeblikket er det en trussel mot hjertet.

Når nodular polyarteritt hos barn forekommer patologiske prosesser i arteriene. I dette tilfellet er det et brudd på blodsirkulasjonen, det er hematomer.

Det er vaskulitt hos barn etter vaksinering, medisinering, virusinfeksjoner.

Manifestasjoner av sykdommen: en kraftig økning i temperatur, leddsmerter, nodulært utslett.

Smertefulle prosesser i nervesystemet fører til hodepine, svakhet, synshemming, oppkast. Lesing av mage-tarmkanalen forårsaker smerte i magen, oppkast, kvalme.

Ikke-spesifikk aortoarteritt hos barn, som en slags vaskulitt, påvirker store kar: aorta og dets prosesser. Inflammatoriske prosesser fremkaller et brudd på blodtilførselen til indre organer. Sykdommen ble kalt Takayasu. Jenter som er mellom 10 og 15 år er utsatt for sykdommen. Førskolebarn utvikler sjelden, men det har alvorlige konsekvenser.

Andre typer vaskulitt

Det er en annen klassifisering av denne sykdommen:

 • hemorragisk vaskulitt;
 • allergisk;
 • urtikarielt.

Hver av dem har karakteristiske tegn på utvikling.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er preget av forekomst av hudallergisk utslett. Lokalisert på nedre lemmer, går gradvis til hofter. Bølger bølgende karakter. Eruptions vises i gjennomsnitt en gang i uken med en gradvis forsvinning. Størrelsen på lilla varierer fra 2 mm til 2 cm. Kløe og betennelse vises. Sykdommens varighet fra to dager til to uker.

Noen ganger klager barnet om smerter i bena og hender. Smertefulle opplevelser oppstår på grunn av nederlag av store ledd: kne og ankel. Hemorragisk vaskulitt hos barn forekommer oftere enn andre.

Behandling av denne typen vaskulitt diett er viktig. Parallelt med dette, bør du følge sengestøtten. Utnevnt medisinbehandling. Sammenlignet med voksne, har barn en tyngre sykdom, derfor er det nødvendig å dispensere tilsyn.

Allergisk vaskulitt av barnet er preget av skade på indre vegger av karene, som oppstår på grunn av allergene stoffer. De kan deles inn i flere typer:

 1. Infeksjon. De forårsakerne er hepatitt, spedalskhet, streptokokker.
 2. Mottak av medisiner.
 3. Allergene av kjemisk opprinnelse: vaske pulver, vaskemidler, skure og så videre.

Utslett forekommer på underkroppene, mindre ofte spredt til foten, håndflaten, ansiktet. De ser ut som papiller. Størrelsen varierer fra noen få millimeter til centimeter. I alvorlige tilfeller fylles papler med pus, som opptrer sår. Etter remisjon av symptomer forblir pigmentflettene på lesjonsstedet, som ikke overgår i lang tid.

I tilfelle problemer med blodkoagulasjon på kroppens kropp, kan hematomer bli lagt merke til. Du kan selvstendig diagnostisere sykdommen ved å klemme. Etter hver danner en rød flekk og et blåmerke.

Sammen med nederlaget i huden forverres den generelle tilstanden: svakhet oppstår, appetitten minker. Kan øke feber, oppkast. Barnet klager også over magesmerter og kvalme.

Med systemisk allergisk vaskulitt er interne organer involvert i den patologiske prosessen.

Urtisk vaskulitt i barnet er praktisk talt ikke funnet. Unge mennesker blir utsatt for ham etter tretti år. Ved første øyekast ligner det elveblest, men med en mer stabil form.

Patogenese av sykdommen hos barn

Utseendet til sykdommen er forbundet med et brudd på immunsystemet. Vaskulær skade oppstår på grunn av akkumulering av et stort antall antistoffer. De påvirker tilstanden til de indre organene, som primært påvirker fartøyene.

Årsaken til utviklingen av sykdommen kan være en oppbygging av proteinkonstruksjoner.

Hemorragisk vaskulitt i et barn oppstår som følge av eksponering for patogene infeksjoner.

Enhver form for vaskulitt i et barn er vanskelig, full av konsekvenser. Behandling bør være rettidig, grundig og omfattende. Diagnose kan bare lege basert på resultatene av tester og undersøkelser.

Hvordan kurere sykdommen?

Kosthold er den trofaste følgesvenn av et barn med vaskulitt.

Det riktige kostholdet og kostholdet sikrer en rask gjenoppretting.

Kosthold består i utelukkelse av allergifremkallende produkter. Etter utryddelse av symptomer, presenteres et nytt produkt hver tredje dag. Behovet for kosthold fra en måned til ett år. Avhenger av kroppens egenskaper og form av vaskulitt. I noen tilfeller følger en diett en person hele sitt liv.

Narkotikabehandling er tilordnet avhengig av totaliteten av symptomer:

 • antibiotika for smittsom opprinnelse;
 • antihistaminer mot allergier;
 • medisiner for vaskulær styrke: askorbinsyre, ascorbautin, rutin;
 • hormonelle preparater;
 • legemidler for å forbedre blodproppene;
 • Aktivert karbon og andre sorbenter.

I noen tilfeller kan det være nødvendig med intravenøs oppløsning, blodtransfusjon. Ofte er et barn innlagt på sykehus og innlagt på sykehus.

Etter behandling observeres barn av barnelege i fem år eller ved å oppnå voksenalder. Etter akutte manifestasjoner av sykdommen, er det forbudt å vaksinere i tre år. Urin analyseres hver tredje måned eller etter kulde og virussykdommer.

For å forhindre en gjentakende sykdom må flere regler overholdes:

 • styrke immunforsvaret;
 • sørge for riktig ernæring, ikke misbruke allergifremkallende produkter;
 • så ofte som mulig å være i friluft;
 • Gi barnet vitaminer, spesielt i vår-vinterperioden.

Barnets organisme er underlagt konstante påkjenninger, stress. Til slutten av uoppbygget immunforsvar mislykkes. I en sunn kropp gir det beskyttelse mot virus, allergener, inflammatoriske prosesser. Derfor er det svært viktig å være oppmerksom på dette. Hjelper med å styrke immunforsvaret, balansert ernæring og inntak av mineraler og vitaminer. Derfor er det så viktig å følge en bestemt diett. Ved den minste mistanke om vaskulitt, bør du gå til et medisinsk anlegg.

Behandling av vaskulitt hos barn: symptomer, typer, spådommer

Essensen av patologi

Vaskulitt hos barn er en gruppe patologier kombinert av lesjonens natur, nemlig den inflammatoriske reaksjonen i blodkarene, som fører til iskemiske og nekrotiske prosesser i vevene i ulike organer. Alle sykdommer er preget av skade på vaskulære vegger av destruktive proliferative natur. Generelt tar sykdommen hensyn til systemiske patologier, og det kliniske bildet avhenger av typen, plasseringen og størrelsen av fokuset.

Den viktigste inflammatoriske prosessen kan være primær eller sekundær. Primær variasjon kan utvikles i noen fartøy av forskjellige størrelser fra brennpunktsbetennelse i de vaskulære veggene med gradvis spredning til tilstøtende vev. Sekundær type sykdommen er provosert av andre sykdommer av forskjellig genese (infeksiøse, autoimmune, reumatiske patologier).

Den vanligste formen for sykdommen er hemoragisk vaskulitt (gemovaskulit) som representerer immuno-allergisk sykdom karakterisert ved blødning i hudlag og mucosal permeabilitet brudd på karvegger.

Dette fenomenet oppstår i barndommen (spesielt i 4-11 år) mye oftere enn hos voksne, og gutter lider nesten 2 ganger oftere enn jenter.

Særlig allergisk utseende av sykdommen utmerker seg, når vaskulær skade blir en hypertrofisk allergisk reaksjon av kroppen til penetrering av allergener. Blant andre former for systemisk vaskulitt omfatter slike varianter: periarteritis nodosa, aortoarteriit, purpura fulminans, lymfatisk mucocutaneous syndrom type Wegeners granulomatose.

Til tross for ulike etiologiske årsaker og særegenheter av ulike arter, alle sykdommer har en felles patogenetiske prinsipper for utvikling, morfologi og de viktigste kliniske manifestasjoner, som fungerte som grunnlag for sin tilknytning til den generelle gruppen - vaskulitt hos barn.

Alle de viktigste patogene prosessene utvikles i vaskulære vegger, og forstyrrelsene har en systemisk natur med manifestasjon av destruktive og destruktiv-produktive lesjoner. Generelt er pediatrisk vaskulitt en alvorlig, langvarig sykdom som kan forårsake alvorlige konsekvenser, opp til et dødelig utfall.

Etiologisk mekanisme

De eksakte årsakene til barndom vaskulitt er ikke definert, men det antas at hovedrolle tilhører den hyperergiske reaksjonen av karene i nedre ekstremiteter, store kar, bukhule og nyrer. Det antas at den viktigste skyldige er en immunforstyrrelse, hvor antistoffer fremstår som oppfatter sine egne celler av karets vegger som utenlandske, og genererer en autoimmun prosess.

Etter effekten av antistoffer i vaskulært vev, er strukturen brutt - veggene blir løs, noe som øker permeabiliteten betydelig og forårsaker blødning i form av små prikker.

Det er følgende provoserende grunner som kan føre til funksjonsfeil:

 • Den overførte sykdommen av smittsom type (den mest karakteristiske er ARVI, skarlagensfeber, angina);
 • forverring av tonsillitt;
 • innføring av visse typer vaksiner og inntak av en rekke medisiner (f.eks. kinidin, barbiturater, sulfonamider, noen antibiotika);
 • hypotermi;
 • traumatiske effekter på blodkar; nærvær av helminter kronisk fokus av infeksjon (karies, bihulebetennelse, bihulebetennelse, etc.);
 • allergisk reaksjon på mat (spesielt egg, sopp, sjokolade, bønner, etc.),
 • noen andre eksterne faktorer.

Saker som årsakene er forbundet med en arvelig disposisjon til patologier av den vaskulære og revmatiske typen, blir avslørt.

De fleste forskere er enige om at lik av de etiologiske faktorer som fører til den primære form for vaskulitt, er en type streptokokkinfeksjon, herpes virus, parvovirus, hepatitt, på den ene siden, og allergiske reaksjoner - fra den andre siden.

Prioritert rolle er gitt til dannelsen og fiksering av immunkomplekser på de vaskulære veggene; immune betennelser; skade på det vaskulære endotelet; iskemi av blodkar; Hyperkoagulasjon og økt permeabilitet av stenose.

Symptomatisk manifestasjon av patologi

Når vaskulitt utvikler seg, er symptomene avhengig av lokalisering av fokus og størrelsen på lesjonen. Med tanke på de karakteristiske manifestasjonene, er sykdommen delt inn i følgende grunnleggende former:

 1. En enkel eller dermal form er den lettest tolererte form for barndomsvaskulitt. Hovedtegnet er hudutslett, som i utgangspunktet har form av erytematøse flekker med gradvis oppkjøp av uttalt hemorragisk karakter. Primær lokalisering - ekstremiteter i forlengelsesområder (ofte med symmetri), hofter, bakder, føtter. På føttene konsentrerer slike utslett i kne- og ankelleddet. Utslett ledsages av kløe. Ofte er det tegn på barnforgiftning: sløvhet, hodepine, anoreksi, subfebril temperatur.
 2. Reumatoid type. Det er alle de ovennevnte symptomene, og det er et merkbart leddsmertsyndrom. Albuen, kneet og ankelleddene er oftest påvirket, og et utslag av hemorragisk natur dannes hovedsakelig rundt disse leddene.
 3. Abdominal type patologi innebærer en kombinasjon av hudutslett med magesår. Disse lesjoner vises som tarmkramper, oppkast (hvor blanding med blod), avføring med spor av blod, abdominal oppblåsthet, smerter i underlivet med forsterkning palpasjon. Hovedpine er lokalisert i navlen og har en paroksysmal karakter. Ofte fører det til forvirring i diagnosen - feil anerkjent pankreatitt, cholecystitis, selv appendisitt.
 4. Nyrene forekommer hos barn mye sjeldnere enn tidligere former, og kan utvikle seg med generalisert utvikling, vanligvis 1-1,5 måneder etter sykdomsutbruddet. I mangel av nødvendig behandling er det tegn på glomerulonephritis av kronisk type med risiko for utvikling av nyresvikt. Denne sykdommen avsløres av en endring i farge og sammensetning av urin.
 5. Lyn-rask form av sykdommen. Slike vaskulitt hos barn regnes som den mest alvorlige manifestasjonen av patologi. Utbruddet av sykdommen oppstår uventet og dramatisk. Umiddelbart er det klare symptomer: hudutslett med symmetrisk lokalisering, febertilstand, kraftig blødning, hard pust, tap av følsomhet i ekstremiteter, oppkast. Gangrene av ekstremiteter kan begynne. En blodprøve avslører leukocytose og en økning i ESR.

Prinsipper for behandling av patologi

Behandling av vaskulitt hos barn utføres under stasjonære forhold, med tanke på alvorlighetsgraden av sykdommen, størrelsen på fokuset og dens plassering, barnets alder og kroppens egenskaper.

Det er produsert av komplekse terapeutiske metoder. Først av alt bør barn få strenge sengestøtter. Medisinsk praksis viser at brudd på pastellregimet i løpet av behandlingen ofte fører til en gjentakelse av hudutslett.

Delvis fjerning av strengt regime er først etter 10-12 dager etter utfallet av utslett, og deretter gradvis. Alvorligheten av diett ernæring skyldes tilstedeværelsen av nyreformen eller nederlaget i fordøyelsessystemet.

I andre tilfeller er en generell tabell med tilstrekkelig ernæring foreskrevet, men med en økning i inntaket av matvarer rik på vitaminer. Fra kostholdet kan ikke produkter som kan forårsake allergisk reaksjon, utelukkes.

Grunnleggende terapi er basert på innføring av legemidler som reduserer sensibilisering av kroppen, reduserer hypertrofisk følsomhet og styrker de vaskulære veggene. Parallelt leveres symptomatisk terapi og restorativ behandling. Ved forskrivning av antibiotika, er det truffet tiltak for å normalisere tarmmikrofloraen.

medisinering

Legemiddelmedikamenter tas strengt i henhold til legenes resept under hensyntagen til aldersrelatert dosering og tilhørende aldersrelaterte kontraindikasjoner. Uavhengig av type vaskulitt, er antiplatelet midler foreskrevet: Dipyridamole, Curantil, Persanthin, Agapurin, Trental, Pentoxifylline.

Veldig populær medisiner Heparin eller Fraksiparin. Ved utvikling av revmatisk form med leddsmerter, brukes ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler: salisylater, Movalis, Orthofen, Butadion, Rezokhin, Reopirin.

Hvis sykdommen har gått til mer alvorlige stadier med nyreskader, utføres mer intensiv behandling med introduksjonen av kortikosteroider som Prednisolon og frosne plasma. Transfusjonsterapi utføres med åpenbar forgiftning av barnets organisme med en dråpeinjeksjon av Reopoliglyukin, Reomacrodex, Reogluman. Pasienter utsatt for allergiske reaksjoner trenger antihistamin medisiner (Tavegil, Suprastin, Claritin, Loratadin, Zodak). For å rense kroppen av giftstoffer anbefales enterosorbenter (Polyphepanum, Enterosorb).

Pasienter med diagnose av trombangiotisk, nevrologisk eller abdominalsyndrom tildeles plasmaferese sammen med Metipred eller cyklofosfamidbehandling. Når magesyndrom positivt resultat oppnås ved intravenøs injeksjon Novocain (0,5%) løsning, spasmolytika (Nospanum, Eufillin), enzym-inhibitorer (Trasylol, Contrycal). Kompleks terapi vil ikke være komplett uten vitaminterapi. Pass på å gi økt inntak av vitaminer C, P, E.

Prognosen for herding av barns vaskulitt er ganske optimistisk, men for dette er det nødvendig å starte behandlingen så tidlig som mulig og å gjennomføre et fullstendig behandlingsforløp.

Maksimal undertrykkende dose medisiner holdes i orden, hvorpå den begynner å gradvis reduseres. Lengden på kurset avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og dens form. Med mild sykdom varer terapien fra 3 til 12 måneder. Kompliserte varianter av patologi behandles med medisinering i minst 2 år.

Hvem kan hjelpe med pediatrisk vaskulitt? Eventuell behandling i en medisinsk institusjon kan starte med en terapeut som vil hjelpe med valg av en spesialist. Hovedbehandlingen utføres av en phlebologist. Avhengig av involvering av indre organer i patologien, vil involvering av en hudlege, nephrologist, nevropatolog være nødvendig. Alvorlig indre blødning kan kreve hjelp av en kirurg.

Hemorragisk vaskulitt hos barn: årsaker, symptomer og behandling

Hemorragisk vaskulitt (kapillyarotoksikoz eller Henoch-Schonlein purpura sykdom) - en sykdom som kjennetegnes ved lesjoner av små blodkar (kapillærer, arterioler, kapillære venyler) lokalisert i huden, nyrer, ledd, i mage-tarmkanalen. Sykdommen kan oppstå i alle aldre på barnet, men ifølge statistikk, opp til 3 år, er det ekstremt sjeldent. Ofte påvirker sykdommen barn fra 4 til 12 år. Hos gutter oppstår hemorragisk vaskulitt 2 ganger oftere enn hos jenter. La oss snakke i denne artikkelen om årsakene til denne sykdommen, vurder symptomene og behandlingen av sykdommen.

Årsaker til hemorragisk vaskulitt

Den eksakte årsaken til sykdommen er ikke etablert til dags dato. Formentlig spiller rollen av en funksjonsfeil i immunsystemet en rolle i utviklingen av sykdommen, noe som resulterer i produksjon av antistoffer mot cellene i kar-kargen i karillærene: en autoimmun prosess utvikler seg. Vaskulærveggen, skadet av antistoffer, blir mer sprø, dens permeabilitet stiger, og småpunktsblødninger utvikles.

De provokerende faktorene for å utløse en autoimmun prosess kan være:

 • den nylig overførte smittsomme sykdommen (tonsillitt, skarlagensfeber, ARVI);
 • en allergisk reaksjon på mat eller medisiner
 • traumer;
 • tilstedeværelse av kronisk infeksjonssinfeksjon (bihulebetennelse, karusell tenner, etc.);
 • vaksinasjoner;
 • tar antibiotika;
 • hypotermi;
 • helminthic invasjoner.

Det har også en genetisk predisponering for vaskulitt.

Kliniske manifestasjoner av sykdommen

Av naturen av sykdomsforløpet skiller man ut akutt, fulminant, subakut og kronisk form for hemorragisk vaskulitt. Graden av aktivitet av den patologiske prosessen kan være minimal, moderat og høy.

Ved akutt sykdom er utbruddet vanligvis preget av utseende av flere symptomer (temperatur, utslett, ledd eller magesmerter, dårlig helbred). Kroppstemperaturen i begynnelsen av sykdommen kan stige til høye tall, og i fremtiden vil det normalisere seg.

Med lynrask form var utbruddet akutt med en rask økning i kliniske manifestasjoner; mot en bakgrunn av høy feber, er det omfattende blødninger på huden og slimhinnene med områder av nekrose i midten og mulig forekomst av gastrointestinal blødning.

Barnets tilstand er svært vanskelig med involvering i nyreprosessen og utvikling av nyresvikt i flere dager eller til og med timer. I lynrask form, påvirkes nyrene i 100% tilfeller. En lynrask form krever umiddelbar hjelp i en gjenopplivningsavdeling. Hvis forsinket med behandling, kan det føre til dødelig utgang.

I subakutt utvikler sykdommen seg gradvis, knapt merkbar, innen noen få uker, og vaskulitt kan også gå inn i kronisk form.

Avhengig av den primære lokaliseringen av vaskulære lesjoner, er følgende former for sykdommen preget:

 • hud;
 • ledd eller skjøt
 • abdominal eller hud-buk;
 • renal eller dermal-renal;
 • blandet.

Hudform

Hoved manifestasjonen av hemorragisk diatese (eller vaskulitt) er utslett. Utslippet kan være annerledes. I en typisk manifestasjon av sykdommen, oppstår en liten, tett rødaktig farget knute på huden, som blir blek når den presses mot den.

Fargen på elementene i utslett blir lilla (med en liten blåaktig tinge) og endres ikke med trykk. Størrelsen på utslett varierer fra liten størrelse, separat plassert, til store steder (eller små, men ligger i grupper, noen ganger fusjonerer med hverandre).

Lokalisering av utslett er oftere notert i nedre og øvre ekstremiteter (symmetrisk i leddområdet), bakder, buk. Vanligvis er utslett lokalisert på ekstensorflatene på lemmer, på håndflatene og føttene ser det sjelden ut. På kroppen og ansiktet kan utslett være fraværende (eller utseendet av separate individuelle elementer). Karakteristiske småtandede (1-3 mm) blødninger kan også noteres på munnens slimhinne.

Noen dager senere blir utslettene mørkere og forsvinner, hvorpå pigmenteringen forblir på huden. I midten av store elementer kan det oppstå en nekrose (nekrose) med den etterfølgende dannelsen av skorper. Forstyrrelser vises og forsvinner ikke samtidig, slik at du kan se de nærliggende elementene i utslett, som ligger på forskjellige stadier av utviklingen.

Noen barn kan ha kløe, hevelse i øyelokkene, leppene, skrittet, føttene, hendene (i sjeldne tilfeller svulmer hele ekstremiteten). Jo yngre barnet er, jo mer sannsynlig utseendet på disse symptomene.

Articular eller kutan artikkelform

Det tap av ledd (artritt) er det vist en symmetrisk utseende av svelling og smerte i de store ledd av lemmer (ankel, albue, kne, håndleddet). Ødem fører til forstyrrelse i leddets konfigurasjon. Leddene i nedre ekstremiteter påvirkes oftere enn de øvre. Disse symptomene kan ledsages av økt kroppstemperatur og en forverring av barnets generelle trivsel.

Manifestasjoner av leddgikt kan oppstå samtidig med utbrudd eller noen dager senere. Utslett vises ikke bare på huden i leddområdet, men også i leddene. Dette forklarer utseendet av smerte under bevegelse. Barn velger ofte en defensiv posisjon for å unngå felles bevegelser. Graden av skader på leddene kan være forskjellig: fra kortvarige oppstår følelser av smerte til uttalt inflammatoriske forandringer.

Lesjoner av leddene er reversible. Etter noen dager (vanligvis 3-4) forsvinner smerte og hevelse gradvis, og motorfunksjonen gjenopprettes. Deformering av leddene forekommer ikke.

Abdominal eller kutan-abdominal form

Sykdommen kan begynne med akutte kramper i magen med det påfølgende utslaget av utslett. Men enda ofte forekommer utslett og magesmerter samtidig. Utbruddet av smerte er forbundet med hemorragiske utbrudd i veggene i fordøyelseskanaler.

Alvorlighetsgrad av smerte kan være annerledes. I noen tilfeller fører moderat smerte uten fordøyelsessykdommer ikke til barnets lidelse. Smerte kan lokaliseres i navlen eller i nedre delene til høyre, etterligner akutt blindtarmbetennelse (noen ganger kan dette føre til urimelig kirurgisk inngrep).

Angrep av smerte kan gjentas flere ganger om dagen, kan være ledsaget av kvalme, oppkast, diaré. Ofte blandes friskt eller forandret blod med emetiske massene.

Abdominal form refererer til alvorlige former for hemorragisk vaskulitt, en av komplikasjonene som er gastrointestinal blødning.

Alvorlige komplikasjoner inkluderer også mulig perforering av tarmveggen med etterfølgende utvikling av peritonitt.

Med gunstig utfall av sykdommen, går buksmerter gjennom 3-4 dager.

Nyreform

Nyrenes nederlag med hemorragisk vaskulitt manifesterer seg som et klinisk bilde av akutt glomerulonephritis. På bakgrunn av forgiftningssymptomer (tretthet, høy feber, anoreksi) er det endringer i urinen (røde blodceller og proteiner), ødem (som avhenger av prosessen utbredelsen av tyngdekraften); noen ganger øker blodtrykket. Tap av protein kan være signifikant, blodkolesterolnivået kan øke, forholdet mellom proteinfraksjoner i kroppen kan forstyrres.

Nyrenes nederlag med hemorragisk vaskulitt kan i noen tilfeller være asymptomatisk. Dette skjemaet er preget av et kronisk kurs og en fare for å utvikle kronisk nyresvikt.

Egenskaper av sykdomsforløpet hos barn

 1. Hemorragisk vaskulitt hos barn i 50% av tilfellene har ingen hud manifestasjoner.
 2. Hos barn er de første symptomene på vaskulitt tegn på leddskader i ledd og fordøyelseskanaler.
 3. Brudd på funksjon av nyrer hos barn er merket sjeldnere og passerer eller foregår uten noen konsekvenser.
 4. Ved rettidig diagnose og behandling er prognosen for hemorragisk vaskulitt hos barn gunstig, og alle manifestasjoner av sykdommen forsvinner innen en måned.

Diagnose av sykdommen

Det finnes ingen spesifikke diagnostiske laboratorieindikatorer for hemorragisk vaskulitt.

I klinisk analyse av blod kan ESR og antall leukocytter øke.

Det er også å variere forholdet mellom proteinfraksjon (en økning av alfa-2 globuliner og albuminer reduksjon), og øke ytelsesegenskap av betennelse (CRP, seromucoid, antistreptolysin O og antigialuronidaza).

Ved alvorlig sykdom vises forhøyede blodkoagulasjonsindikatorer.

I noen tilfeller utføres angiografi for å klargjøre diagnosen.

behandling

Behandling av barn med hemorragisk vaskulitt utføres kun på sykehus.

Overholdelse av sengestøtten er obligatorisk. Hvis sengestøtten ikke overholdes, øker mengden utslett betydelig.

Narkotikabehandling avhenger av den kliniske formen og alvorlighetsgraden av sykdommen. Aldersdoser av medisiner brukes, varigheten av behandlingen med hvert legemiddel er valgt individuelt. I alle former foreskrives antiplateletmidler (Dipiridamol, Curantil, Persanthin, Agapurin, Trental, Pentoxifylline). Et godt resultat er notert ved bruk av heparin (fraksiparin).

I berørte ledd er tilordnet ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (salisylater Movalis, Ortofen, fenylbutazon, Rezohin, Reopirin), og i alvorlige vaskulitt, med involvering av nyrene prosess utnevnt kortikosteroider (prednisolon) og friskt frosset plasma. Ved alvorlig forgiftning utføres transfusjonsbehandling: intravenøs drypp injiseres med Reopoliglyukin, Reomacrodex, Reogluman.

For barn med allergi bruker nødvendigvis antihistaminer (Tavegil, Suprastin, Claritin, Loratadin, Zodak, etc.). Enterosorbents (Polyphepan, Enterosorb, aktivert karbon) brukes også opptil 10 dager.

Når magesyndrom tilordnet intravenøs 0,25-0,5% novocaine oppløsning (fra 3 til 10 ml, avhengig av barnets alder), spasmolytika (Nospanum, Eufillin et al.), Inhibitorer av proteolytiske enzymer (Trasylol, Contrycal).

Den komplekse terapien inneholder også vitaminer C, P, E. Under behandlingen, om mulig, avgrense fokalet for kronisk infeksjon; om nødvendig, behandle intestinale orminfeksjoner.

Ta hensyn til barnets ernæring: er ekskludert fra kostholdet av alle mulige allergener (sitrus, honning, frukt og grønnsaker røde, fisk, sjokolade, syltetøy, egg, krydder, mat fargestoffer).

Varigheten av behandlingen avhenger av alvorlighetsgrad og form av vaskulitt (fra 2 måneder med mild sværhet til 12 måneder med gjentatt glomerulonefrit).

Til hvilken lege å søke

Når mistenkelige symptomer oppstår, går foreldrene vanligvis til barnelege. Etter undersøkelsen kan han henvise barnet til en reumatolog, som er engasjert i behandlingen av hemorragisk vaskulitt. I tillegg, avhengig av det berørte organet, undersøkes barnet av en nephrologist, en hudlege. Med utvikling av gastrointestinal blødning er det nødvendig med en kirurgs hjelp.

Den første kanalen, programmet "Live healthy!" Med Elena Malysheva, under rubrikken "Om medisin", snakk om hemorragisk vaskulitt (fra 35:55):

vaskulitt

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer. Berørte fartøy kan være overfladisk plassert i dermis, dypere - på grensen til dermis og hypodermis eller i noen kroppshulrom.

Årsaker til vaskulitt

Årsakene til vaskulitt kan være forskjellige faktorer, men oftest er det smittsomme allergiske midler. Med langvarig sensibilisering av kroppen med noe allergen (bokstøv, medisiner, pollen av planter, fluff). Eller med en langvarig infeksjonsprosess (kronisk tonsillitt, otitis, adnexitt, tannskader, soppinfeksjoner).

Noen forskere peker på mulig provokasjon av de første symptomene på vaskulitt ved langvarig eksponering for direkte sollys, noe som er en ekte parallergisk (allergisk fremmende) faktor. Det er tilfeller av utseende av vaskulitt etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Et vesentlig sted bør gis til utveksling av biologisk aktive stoffer (mediatorer av betennelse og allergier), samt til alle mulige brudd på funksjonen av blodplasma og koagulasjonskomponent av hemostase.

Når man etablerer årsakene til vaskulitt, er det nødvendig å ta hensyn til tilstanden av cellulær og humoristisk immunitet, fordi noen immunbristtilstander kan føre til vaskulitt. Dessverre er det ikke alltid mulig å fastslå årsakene til organismenes aggresjon mot vevene i fartøyets vegger.

Vaskulitt Symptomer

De første symptomene på vaskulitt er vanlige for de fleste sykdommer, nemlig svakhet, økt tretthet, en liten økning i kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid, etter en tid med den videre utviklingen av auto-aggresjon av kroppen, begynner symptomene på lesjonen av organet hvis kar er utsatt for den patologiske prosessen. I mange tilfeller kan disse symptomene behandles feilaktig før du utfører en bestemt diagnose av vaskulitt.

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær.

Primær vaskulitt er betennelse i fartøyet, noe som forårsaker skade på organet eller vevet som leveres med blod av dette fartøyet.

Sekundær vaskulitt er en konsekvens av en sykdom (sarcoidose, diabetes, systemisk lupus erythematosus) og ses som et symptom.

Med allergisk vaskulitt i huden, blødninger, knuter, eksudative elementer med hemorragisk innhold, opptrer. Mulige utslett uten hemorragiske elementer, som erytematøse flekker, blærer, vesikler. Slike manifestasjoner kompliserer i stor grad diagnosen. I tilfelle av utslett, kan du noen ganger se en svart skorpe - et hudinfarkt. Dette symptomet på vaskulitt skaper en imaginær likhet med papulær nekrotisk hudt tuberkulose. I noen pasienter er en slik manifestasjon som en blødning under tennene på tærne ganske sjelden.

Vanligvis påvirker utslett i vaskulitten bena, nemlig: underbenet, baksiden av føttene, hofter. I generalisert form av vaskulitt, selv om det er manifestasjoner på underarmenes hud, vil stammen, huden på underekstremiteter fortsatt være mest berørt.

Allergisk vaskulitt, foruten de viktigste kliniske manifestasjoner, bringer mye ubehag for pasientene - leddsmerter, klemme eller brennende smerte, sjelden - kløe på stedet av skader. Det ble registrert tilfeller av pasienters klager om urimelig leddsmerte noen måneder før utseendet av de første utslettene.

Allergisk knottende vaskulitt

Denne gruppen av vaskulider inkluderer akutt og kronisk erytem nodosum og Bazen erytem.

Erythema nodosum akutte inflammatoriske forskjellig danner noder i de fremre og bakre overflater av de nedre ben, kan hudfarge være over dem skifter fra lys rød til blå og gul-grønn (som i resorpsjon blåmerke). Knuter finnes i forskjellige tall, størrelsen kan overstige valnøtten, tett. Med typiske knuter er sjeldne blemmer, papler, kviser, men ikke forekommer sårdannelse, nekrose, arrdannelse. Prosessen fullføres ved fullstendig resorpsjon av formasjonene.

Behcets sykdom er en uspesifikk vaskulitt, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente. Det påvirker primært slimhinnene i øynene, munnen og huden (oftere i kjønnsområdet). Denne vaskulitten er preget av dannelse av sår og erosjoner.

Temporal angiitt er vaskulitt, som er ledsaget av langvarig hodepine i templet. Det er oftest funnet hos eldre kvinner, derav det andre navnet - senil arteritt (senil indikerer overvekt av sykdomsskader hos eldre).

bilde av allergisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt forekommer i bindevevssykdommer, som Wegeners granulomatose, systemisk lupus erythematosus, revmatisme.

Vaskulitt med Wegeners granulomatose er manifestert av ødeleggende endringer i veggene til fartøy med forskjellige kalibrer i øvre og nedre delene i luftveiene, samt nyrene. Forskere foreslår at denne sykdommen fremkalles ved innånding av et bestemt antigen. Sykdommen er alvorlig. Pasienter med sårholdige granulomer vises på slimhinnen i munnhulen, nesen og bronkiene. På bakgrunn av disse manifestasjonene utvikler glomerulonephritis, som forverrer alvorlighetsgraden av tilstanden. I vidtrekkende tilfeller lider ofte hjerte, hud, øyne, nervesystemet. Diagnose er basert på å ta en biopsi fra de berørte områdene av slimhinnen.

Vaskulitt i revmatisme er generalisert i naturen. Alvorlighetsgraden av manifestasjoner avhenger av stadium av vaskulitt. Karakteristiske hemorragiske utbrudd endrer ofte lokalisering. I tillegg til dermale manifestasjoner av vaskulitt i revmatisme, blir karer av vitale organer - hjertet, hjernen, lungene, magen, spiserøret og nyrene ofte påvirket. I det aggressive løpet av revmatisme, som er vanskelig å behandle, er intern blødning fra disse karene mulig. Slike konsekvenser, som ofte unngår pasienter, kan føre til dødelig utgang. Dessverre, ifølge statistikk, er mer enn halvparten av pasienter med revmatisme kvinner av ung alder.

Vaskulitt hos systemiske sykdommer, så som systemisk lupus erythematosus er karakterisert ved erytem, ​​follikulær hyperkeratose (fortykkede skalaer epedermisa), hudatrofi og tilstede telangiectasier (spider "stjerne" forsvinne trykkfølsomme lysbilder). Med hensyn til fartøyenes indre organer, de lider ofte på grunn generalisering prosess med lav effektivitet hormonelle stoffer. Nyrearterier, kombinert med en renal autoaggression kalver fører til lupus nefritt. Dette fører i noen tilfeller til en forferdelig komplikasjon - kronisk nyresvikt. Slike pasienter trenger hemodialyse og nyretransplantasjon.

Serebral vaskulitt hos pasienter med systemisk lupus erythematosus kan forårsake blødning under meningene eller til og med i hjernen.

bilde av systemisk vaskulitt

Urtikaria vaskulitt

Urtikarielt vaskulitt (synonymer - urtikarielt vaskulitt, dermal urticarial vaskulitt) - kronisk betennelse i overfladiske kar i dermis, en type allergisk vaskulitt. Den flyter bølget, er ofte tatt for kronisk urtikaria. Typiske hud manifestasjoner er hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister som kan vedvare i tre dager. Disse morfologiske elementene er ledsaget av ubehagelige følelser for pasienter - en følelse av å brenne, strekke eller irritere huden, samt smerter i leddene.

Ikke utelukket og en rekke vanlige symptomer - feber til 1 - 1,5 ˚ C, svakhet, hodepine, irritabilitet, smerte i musklene, mage, nedre rygg. I en detaljert studie kan glomerulonephritis oppdages hos pasienter, noe som indikerer generalisering av prosessen. I enkelte tilfeller klager pasienter på alvorlige paroksysmale magesmerter som ikke har en klar plassering, samt en flytende "svart" avføring. Dette kan tyde på et overfølsomt kurs av vaskulitt, en tendens til generalisering.

Diagnose av vaskulitt i denne varianten av strømmen er basert på immunfluorescensmetoder for undersøkelse, samt på den histologiske undersøkelsen av det berørte hudområdet. Ved histologisk undersøkelse er løse, edematøse, lokalt nekrotiske vegger av blodkar synlige, vevssteder er impregnert med blodplasma. I løpet av fartøyet infiltrerer inflammatorisk celle med strekk, med områder som synes å trenge inn i karveggen.

Forskere har etablert forbindelsen mellom mastceller og prosessen med allergiske inflammatoriske vaskulære lesjoner. Disse cellene produserer og akkumulerer biologisk aktive stoffer - histamin, serotonin, heparin, hyaluronsyre. Følgelig, med en grundig biokjemisk og klinisk studie av blod, kan det oppdages en signifikant økning i frekvensene av basofiler, eosinofiler og biologisk aktive stoffer.

Det bør tas i betraktning at selv kutan vaskulitt kan skaffe seg en systematisk karakter og forårsake alvorlig helsefare hos mange organer.

bilde av urticaria vaskulitt

Vaskulitt hos barn

Vaskulitt forekommer ganske sjelden i barndommen, men de har karakteristiske trekk ved perkolering.

Kawasaki syndrom er den primære lesjonen av små og middels diameter fartøy med videre utvikling av destruktive eller destruktive proliferative vaskulitt. Det forekommer hos barn under 7 år. Sykdommen har en systemisk natur, som påvirker hjertekoronene i hjertet, slimhinnen i øvre og nedre delene i luftveiene, lymfeknuter. Har en skarp, rask start med en betydelig temperaturøkning til høy (38 o C) og til ekstremt høye (41 o C) tall.

På bakgrunn av en lang utmattende feber manifesterte symptomer på huden i form av polymorf purpura (scarlatiniform utslett erytematøse plakk) og slimhinnene i luftveiene, øyne, nese, som i stor grad kompliserer diagnose av vaskulitt.

Med en viss tid (1-3 dager) begynner rødmen og fortykning av huden på håndflatene og sålene, noe som begrenser mobiliteten til små ledd på grunn av skarp sårhet. På bakgrunn av disse fenomenene øker cervical lymfeknuter, tungen blir crimson. To uker etter sykdommens begynnelse begynner en perifer storplattskalering på falangene av fingrene eller tærne. I noen tilfeller sprer peeling til hele fingeren. Den overvinnelsen av kardiovaskulære systemet følger den akutte fase av sykdommen, er den farligste komplikasjon koronar aneurismer kan føre til myokardialt infarkt og død. Blant de mer sjeldne lesjonene i de indre organene er meningeal syndrom, gastrointestinale lesjoner, lever- og miltskader og nyreskader de mest sjeldne. Med rettidig diagnose kan Kawasaki syndromet kureres, og konsekvensene kan komme tilbake innen 5-8 år.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er delt inn i flere former, avhengig av de rådende symptomene på skade på organer og vev. Nemlig: hud-, hud-, buk-, nyre- og kutane nyreformer. Kutan form kan være enkel, nekrotisk eller ledsaget av kald urtikaria med uttalt hevelse. En enkel kutan form av vaskulitt er preget av dermal hemorragisk utbrudd i form av purpura, noe som stiger litt over friske områder av huden. Innledningsvis er utslett lokalisert på beina, som gradvis sprer seg høyere til lårets indre overflate.

Hudsyndrom går gradvis sammen. I form av migrerende smerter i de store leddene i nedre ekstremiteter, mindre ofte i albuen og skulderleddene. Hos barn blir smerter i leddene observert før utseendet av nye utslett på huden. Mageformen er preget av et mer alvorlig kurs med alvorlig smerte i magen. Barn peker ofte på lokalisering av smerte nær navlen.

Noen ganger er abdominal form av vaskulitt ledsaget av gastrointestinal blødning. I de fleste tilfeller er disse blødninger ikke rikelig og ikke livstruende. Av de mulige komplikasjonene - peritonitt, perforering, intussusception. I nyreform forekommer patologiske forandringer i løpet av 2 eller 3 uker etter sykdommens begynnelse. Ofte registreres nyreskade med mikroskopi av urin. Proteiner og globuliner oppdages. Vanligvis forsvinner disse endringene i indikatorene uten spor, med rettidig tilstrekkelig behandling. Men i enkelte tilfeller må leger kjempe med glomerulonephritis eller nefrotisk syndrom. Nedfallet av lungene, nervesystemet i hemorragisk vaskulitt hos barn, er beskrevet i isolerte tilfeller. Et vanlig trekk ved ulike former for denne sykdommen er tilbøyelighet til generalisering og tilbakevendende kurs.

barn har vaskulittfotografier

En annen type systemisk vaskulitt som oppstår hos barn er nodulær periarteritt. Det er en av de mest alvorlige former for angiitt. Forskerne fant at nesten 30% av pasientene i blodet har hepatitt B. Hovedsymptomene overflatemarkør - høy feber som ikke svare på antibiotika og antipyretika (bare er følsomme for glukokortikoider), hurtig vekttap, hyppig trombose av små arterier, noe som resulterer til iskemi og nekrose av vev. Mulig nekrose av fingertuppene, infarkter av indre organer.

Sykdommen kan føre til mange komplikasjoner - arteriell hypertensjon, nefrotisk syndrom, akutt hjertesvikt, vaskulær pleuropneumoni, xantinresistent bronkial astma. Typiske kutane manifestasjoner er: marmorering av huden eller såkalt livedo (manifestasjoner langs fartøyets grener i form av grener av treet), subkutane knuter langs karene og smertefull hevelse i ekstremiteter. Symptom på "blødningsknude" (beskrevet av professor Romanenko) skjer utelukkende med nodulær periarititt - uavhengig av skader eller fysisk anstrengelse, kan det oppstå blødning fra noden, som kan vare i tre dager. Det tromboangiotiske syndromet manifesteres av alvorlige smerter utover den trombosed arterien, som intensiverer om natten, utmattende barnet ved søvnløse netter.

Senere er det en cyanose i huden, en kald snap, en nedgang i følsomhet, puffiness, en følelse av "krypende skumle." Hvis det ikke er foreskrevet hensiktsmessig behandling, utvikler gangrene mot bakgrunnen av den bakterielle infeksjonen som har gått sammen. Vanligvis slutter denne prosessen med amputasjon av en del av lemmen. Men hvis forsøk på adekvat terapi har blitt gjennomført, kan iskemien elimineres, noe som vil bidra til å opprettholde lemmen.

Av de andre symptomene på vaskulitt bør det observeres begrenset ephemeral ødem og telangiektasi (vaskulære stjerner). Vises på ansiktet, øvre eller nedre ekstremiteter. Ha formen av et armbånd eller en pute. Kan bli feilfortolket og forvirret med elveblest, Quincks hevelse. Forsvinner plutselig og uten spor. Selv med åpenbare symptomer som indikerer nodular periarteritt, blir diagnosen basert på resultatene av en histopatisk undersøkelse av det biopsierte materialet i utslettene.

En annen kompleks form for systemisk vaskulitt er ikke-spesifikk aortoarteriitt. Aorta er et viktig hovedfartøy. Avhengig av plasseringen av lesjonen utskiller flere former av sykdommen: buen tap av aorta og avfalls forgrener det, overvinnelsen av den nedadgående aorta, blandet bue svikt, bryst og buk deler av den, og også mulig ødeleggelse av noen del av aorta, er kombinert med tap av lungearterien. Sykdommen utvikler sakte.

Karakteristisk for denne typen vaskulitt symptomer - mangel eller asymmetri av puls på overdelene kan bli savnet i begynnelsen av sykdommen. For hver type vaskulitt kan ledende symptomer identifiseres. Med lesjoner i abdominal aorta - intermittent claudikasjon, cyanotisk og kaldt snap, smerte under gang, samt brudd på nyrene - proteinuria, hematuri.

Når en primær lesjon i thorakalaorta og lungearterien - kortpustethet, cyanose av nasolabiale trekant, kan "danse carotis" (synlig pulse av halspulsårene i halsen). Med tap av aortabuen kan være sykdommer i nervesystemet - hodepine, neseblødning, svimmelhet, en progressiv reduksjon av synsskarphet og "visuelt halthet" (kortvarig forringelse av synsskarphet ved å endre posisjonen av kroppen, blir legemet roteres, hodet), med forlenget varighet av vaskulitt kan blødning i netthinnen og utbruddet av blindhet. Sluttresultatet er en erstatning av NAA holdbar og elastisk aortisk veggvev på bindevev (herding) med mulig brudd eller tilstopping av hulrommet vegg. I tillegg til konservative behandlingsmetoder, brukes kirurgisk vaskulær plastikkirurgi.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt som en uavhengig sykdom eller som følge av systemisk skade på kroppen, står overfor visse vanskeligheter. For å forhindre feilfortolkning av eksterne (ofte maskerte) manifestasjoner, har mange diagnostiske tester blitt utviklet.

Hovedmetoden i den nøyaktige diagnosen av vaskulitt er histopatologisk undersøkelse. For å identifisere den allergiske karakteren av vaskulitt, allergiske tester, intradermale allergiske tester og immunologiske tester utføres. For å fastslå sykdommen for virus, bakteriell eller sopp i sykdommen i spesialiserte laboratorier, utføres en PCR-test, en polymerasekjedereaksjon. For å utelukke streptokoksenhetens sensitivitet bestemmes anti-streptolysin-O-titeren. Immunologisk (enzymimmunoassay), komplementfiksering (RSK), RPGA og andre laboratorietester benyttes også.

Pass på å gjøre en immunogramstudie, studie av immunkomplekser. Ifølge nyere studier, i den akutte fase av vaskulitt, er det en kraftig økning i mengden av kininogen i blodet, så det er tilrådelig å foreta en analyse som bestemmer aktiviteten til BAS i blodet. Prediktive tester ved behandlingens slutt - Flere analyser av urin og blod, flere studier av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Vaskulittbehandling

Behandling av ulike former for vaskulitt har betydelige egenskaper. Således, med langsomt flytende kronisk kapillaritt, er det mulig å gjøre uten intensiv generell behandling. Men med så alvorlige patologiske forhold som nodulær periarteritt, er en kompleks generell og lokal behandling med glukokortikosteroider nødvendig.

Terapeutiske tiltak bør rettes mot behandling av den underliggende sykdommen, mot hvilken vaskulitt oppstod (i sekundære former). Det er nødvendig å behandle mulige infeksjonsfelt - karies, tonsillitt, bihulebetennelse, frontalitt, mykose.

Pasienter med vaskulitt med tuberkuloseallergi er foreskrevet phthisiatric konsultasjon, Rifampicin og Ftivazide.

I alvorlig hud- eller hudleddsyndrom brukes ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer i 7 dager med en pause på 5 dager - Reopyrin, Pirabutol 0,025 g etter hvert måltid; Mefenaminsyre til 0,5 g tre ganger daglig; Indometacin eller Ibuprofen to ganger etter hvert måltid. Ifølge indikasjonene gjennomføres 5-7 kurs.

For å gjenopprette elastisiteten og styrken til karveggen, er Ascorbinsyre 5 ml - 5% oppløsning intravenøst ​​3-4 uker; Rutinemessig innenfor 0,005 g etter frokost, lunsj og middag. Etter - dragee inne for 0,3 g 3 ganger om dagen. Disse legemidlene kan erstattes med fytopreparasjoner - infusjon av hofter, avkok av blader av rød og svart currant, tinktur av fjellas, nesel.

Bruken av antioksidanter, for eksempel Retinol, er vist.

Med hodepine og ledsmerter, foreskrives tiaminbromid for 2 ml - 3% intramuskulært hver annen dag i ikke mer enn en måned. Med metabolske endringer i hjertemuskelen, leser EKG vitamin B-12 i kombinasjon med Riboxin 2-tab 2-3 ganger om dagen.

Multivitaminer - Stresstab, Multivit, Unicap, Supradin - 1 tablett om dagen.

Tilordne inducere av interferon - Cycloferon, Neovir, Amizon, Amiksin. Disse stoffene har en antiviral effekt, forbedrer immunforsvaret. Kurs - 5-9 dager, bare 5 kurs.

Nonspecifik immunterapi - Methyluracil 0,5 g til fire ganger daglig, kombinert med lokal applikasjon.

Med omfattende ødem, hemoragisk nekrose - Neogemodez 200-400 ml + 30 mg prednisolon + Askorbinsyre 10 ml - 5% oppløsning for intravenøs injeksjon ved 40 - 60 dråper i minuttet, 2-3 ganger i uken. Bruken av en slik "blanding" av kortikosteroider unngår mange av de bivirkningene som oppstår med inntak.

En ny lovende trend i behandling av vaskulitt er bruk polienzimov - terapeutiske komplekser for oral administrasjon: Vobenzim for 15-18 dager, og i andre Phlogenzym 6-9 om dagen i 1-2 måneder...

For å redusere den inflammatoriske prosessen som brukes Parmidin, Pyridinocarbamate, Phenylbutazole i form av 5% salve.

I økende grad anbefales vaskulitt å bruke nye metoder for hemoterapi - plasmaferese, lymfocytose, hemosorpsjon, aferes av globuliner.

Fysioterapeutiske prosedyrer for vaskulitt - UF i erytematøse doser 10-15 minutter daglig. Fonophorese av antiinflammatoriske stoffer.

Behandling av vaskulitt bør være strengt individuell og godkjent av leger av ulike spesialiteter.

I diett av pasienter bør inkludere matvarer som inneholder store mengder protein, karbohydrater, vitamin C, P.

Ekstern behandling av vaskulitt er indikert i nærvær av sår, foci av nekrose. Bruk salver 5-10% Metiluratsila, Levosin, Troxevasin, Propocyum.

Les Mer Om Fartøyene