Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Vaskulitt - hva er denne sykdommen? Symptomer, årsaker og behandling

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer.

I løpet av sin utvikling fører patologi til komplikasjoner fra ulike organer, noe som skyldes et brudd på normal blodgass til disse kroppsdelene. Avhengig av hva og hvordan sykdommen provoseres, er vaskulitt delt inn i primær og sekundær.

I de fleste tilfeller er sykdommen godartet. Alle kan få infeksjon - en voksen eller et barn. Vaskulitt har et stort antall underarter og klassifikasjoner, de varierer i alvorlighetsgrad, lokalisering og etiologi. Separat, utskilles hemorragisk vaskulitt, som påvirker karene i huden, nyrene, fordøyelseskanalen, leddene.

Årsaker til vaskulitt

Hva er denne sykdommen, og hva er årsakene til vaskulitt: Hovedårsaken til denne sykdommen er betennelse i veggene i blodårene. Den vanligste er vaskulitt på beina, behandlingen av som må begynne i tide.

 1. Etiologien til primær vaskulitt har ennå ikke blitt nøyaktig etablert. Den viktigste mulige årsaken betraktes som autoimmune lidelser.
 2. Sekundær vaskulitt kan forekomme med kroniske, akutte infeksjoner, vaksinasjonen, kreft, sterk oppvarming eller avkjøling termiske skader, inkludert solbrenthet.

Ofte oppstår sykdommen på grunn av en allergisk reaksjon på medisiner. For tiden er mer enn 150 medisiner kjent, hvor administrasjonen utløser utviklingen av vaskulitt. Disse stoffene inkluderer: sulfanilamidpreparater, radiokontrastmidler, B-vitaminer, tuberkulostatika, analgetika, jodpreparater, antibiotika, etc. I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Spesielt gjelder det barn.

Hver av disse faktorene kan forårsake begynnelsen av prosessen med å endre vevets antigene struktur, som danner grunnlaget for karene. Som et resultat starter en autoimmun prosess, hvor kroppen begynner å oppleve kroppens eget vev som fremmed. Som et resultat begynner det humane immunforsvaret å angripe sitt eget vev og skade blodårene.

klassifisering

Det er et stort antall forskjellige typer vaskulitt, som hver er ledsaget av nederlag av en bestemt type fartøy og sine egne spesifikke symptomer. De vanligste av dem.

 1. Hemorragisk vaskulitt. Det flyter med symptomene på overfladisk vaskulitt, karakteriseres av nederlaget av kapillærene i huden, leddene, mage-tarmkanalen og nyrene. Det er basert på økt produksjon av immunkomplekser, økt vaskulær permeabilitet og skade på kapillærveggen.
 2. Systemisk - en sykdom som oppstår med nederlag av store og små blodårer. Ofte oppstår som en allergi eller som respons på tilstedeværelsen av en infeksjon i kroppen. Det behandles med Prednisolon, Pyrazolon, acetylsalisylsyre.
 3. Wegeners granulomatose er vaskulitt, hvor små fartøy i øvre luftveier, lunger og nyrer påvirkes.
 4. Urticary - kan fungere som en uavhengig sykdom av allergisk natur, og som en manifestasjon av systemiske sykdommer. Eksternt, urticarial vaskulitt er svært lik manifestasjonen av urticaria, bare blærer med denne sykdommen varer mye lenger (1-4 dager).
 5. Allergiske - vaskulære lesjoner med ulike allergiske reaksjoner.

I tillegg kan vaskulitt være primær - utvikler seg som en uavhengig sykdom, og sekundær - forekommer som en manifestasjon av en annen sykdom.

Symptomer på vaskulitt

Med vaskulitt kan symptomene være forskjellige. De er avhengige av lesjonens art, typen vaskulitt, lokaliseringen av den inflammatoriske prosessen, og også på alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

I tilfelle av hudskader vises et utslett på overflaten. Hvis nervene påvirkes, blir følsomheten til personen tapt, forverret eller helt forsvinner. Når blodsirkulasjonen i hjernen er ødelagt, opptrer et slag.

Blant de vanlige symptomene på vaskulitt hos voksne, kan vi merke seg svakhet og tretthet, tap av appetitt, pallor, økt kroppstemperatur og mer. Det første tegn på sykdommen er liten, knapt merkbar, og utvikler seg gradvis blødninger på huden, andre manifestasjoner er fraværende eller forekommer senere.

Symptomatologi i lesjoner av nedre ekstremiteter:

 • utslett og hemorragiske flekker;
 • blodige blærer;
 • økt kroppstemperatur;
 • ledsmerter eller muskelsmerter;
 • svakhet;
 • kløe i huden i det berørte området.

Sykdommen kjennetegnes av et langt og kronisk kurs med periodiske eksacerbasjoner, vanskeligheter med behandling og progresjon.

Behandling av vaskulitt

Behandling av vaskulitt, samt diagnose av sykdommen, skal utføres av en reumatolog. Kun ved hjelp av symptomene som pasienten indikerer, kan han konkludere om hvilken form for vaskulitt som er før han og foreskrive en individuel behandling.

Det bør tas i betraktning at nesten alle typer vaskulitt har en kronisk progressiv natur, så terapien bør være omfattende og langvarig.

For behandling av vaskulitt foreskrive medikamenter som undertrykker produksjonen av antistoffer, desensibiliserende vev: cytostatika (cyklofosfamid), kortikosteroider (prednisolon). Prosedyrer som hemosorpsjon og plasmaferes kan foreskrives. Den nødvendige behandlingen for hemorragisk vaskulitt er antibiotika. Pasienter med utslettende former for vaskulitt, trombose av store arterier, utvikling av stenose hos hovedartene viste kirurgisk behandling.

Når det gjelder den primære allergiske vaskulitt, passerer den i de fleste tilfeller uavhengig, uten å kreve absolutt ingen spesiell behandling. Når sykdommen påvirker organer som er vitale for livet (hjerne, hjerte, lunger, nyrer), trenger pasienten intensiv og aggressiv terapi.

Hvis det er et ønske om å bruke folkemessige rettsmidler for vaskulitt, må de også diskuteres med legen din.
Prognosen av sykdommen kan varieres. Som regel påvirker vaskulitt bare huden. Men det er noen typer sykdommer som kan skade vitale organer alvorlig og føre til døden. Hos pasienter med vaskulitt uten spesifikk behandling med immunosuppressiv terapi er prognosen ikke gunstig, en 5-års overlevelse er 10% av det totale antall pasienter.

Kosthold med vaskulitt

Kostholdet til en pasient med vaskulitt er gjort under hensyntagen til årsakene som førte til utviklingen av sykdommen. Først av alt er en slik diett rettet mot å utelukke muligheten for allergiske reaksjoner. Derfor bør pasienten i løpet av en forverring og noen tid etter det følge en streng hypoallergen diett.

Det er ikke nødvendig å avbryte forbruket av friske grønnsaker, frukt (med unntak av de som fremkalle allergi), fermenterte melkeprodukter, særlig ost, tørket frukt, forskjellige kornblandinger. For eksempel øker noen medikament blodtrykk, noe som betyr at forbruk av kaffe, fett kjøtt, hermetisert mat, røkt mat, muffins, salt bør begrenses.

Kokens natur er også viktig. Når du forverrer deg, kan du ikke spise stekt mat, det er bedre å bytte til kokt eller stuet. Vanligvis bør en diett med vaskulitt utføres på grunnlag av sykdomsformen og kroppens individuelle egenskaper, så når du tar opp diett, er kostholdet veldig viktig for å lytte til doktors syn.

Vaskulitt: symptomer og behandling

"Vaskulitt" er en generell betegnelse som forener en rekke sykdommer som er karakterisert ved betennelse i de vaskulære veggene. Med slike patologier, blir blodkarene smale, og forsyning og tilførsel av vev med oksygen forverres. Konsekvensen er ofte døden av vev og en kraftig nedgang i den funksjonelle aktiviteten til individuelle organer, til deres fullstendige fiasko.

Vaskulitt behandles hovedsakelig av spesialister, reumatologer, men mangfoldet av kliniske manifestasjoner krever ofte undersøkelse av leger fra andre spesialiseringer.

klassifisering

I henhold til den aksepterte klassifiseringen, isoleres primære og sekundære varianter av inflammatoriske lesjoner i de vaskulære veggene.

Avhengig av hvilken type fartøy som er berørt av den inflammatoriske prosessen, er vaskulitt delt inn i:

 • arteritt (lider av store kar - arterier);
 • arteriolitis (berørte arterioler);
 • flebitt (inflammerte årer);
 • kapillaritt (små blodkar påvirkes).

Til gruppen av vaskulitt er følgende sykdommer:

 • hemorragisk vaskulitt (Shenlaine-Henoch syndrom);
 • Takayasus sykdom (ikke-spesifikk aortoarteritt);
 • mikroskopisk polyangiitt;
 • Kawasaki sykdom;
 • blandet vaskulitt;
 • nodular polyarteritis;
 • allergisk hudvaskulitt;
 • Behcet's sykdom;
 • Hortons sykdom (gigantisk vasculitt);
 • Wegeners granulomatose;
 • kryoglobulinemisk vaskulitt.

Hvorfor utvikler vaskulitt?

Primær vaskulitt vurderes av spesialister som en selvstendig nosologisk form. De eksakte årsakene til denne sykdommen er fortsatt uklare.

Sekundære lesjoner av de vaskulære veggene utvikles mot bakgrunn av et bredt spekter av patologier.

Mulige årsaker til sekundær vaskulitt:

 • infeksjoner (både akutt og kronisk);
 • individuell reaksjon av kroppen til introduksjon av vaksiner (serum);
 • kontakt med kjemikalier eller biologiske forgiftninger;
 • genetisk faktor (arvelig predisposition);
 • termisk faktor (overoppheting eller hypotermi i kroppen);
 • hudforbrenninger (inkludert på bakgrunn av langvarig insolasjon);
 • traumer av ulike genese og lokalisering.

Det er viktig å: Vaskulitt utvikler ofte hos personer som har hatt viral hepatitt.

Enhver av disse faktorene, så vel som en kombinasjon av to eller flere av dem, er i stand til å endre den antigene strukturen i kroppens eget vev, i dette tilfellet - veggene til fartøyene. Immunsystemet begynner å oppleve dem som fremmed, og aktiverer produksjon av antistoffer, som i tillegg skader blodkarene. Således utløses en autoimmun reaksjon, hvor inflammatorisk degenerative prosesser utvikles i målvevene.

Symptomer på vaskulitt

Kliniske manifestasjoner av patologier i denne gruppen er i stor grad avhengig av sykdommens art, dvs. spesifikk nosologisk form. Vaskulitt påvirker kun huden, noe som forårsaker pasienten kun mindre ubehag. Andre forårsaker flere skader på indre organer, som fører til død av en person.

En vanlig for alle vaskulitt symptomer er en mer eller mindre uttalt febrile reaksjon. En økning i kroppstemperaturen er en typisk reaksjon av kroppen til en alvorlig betennelse på et hvilket som helst sted. Hypertermi kan være ustabil; for betennelser i fartøyene er de daglige temperaturvariasjonene ganske typiske. På toppen av økningen utvikles ofte hudreaksjoner i form av utslett.

Andre symptomer som ofte ses hos pasienter med vaskulitt inkluderer:

 • generell svakhet;
 • alvorlig fysisk og mental tretthet;
 • kvalme;
 • oppkast;
 • skinn av huden;
 • myalgi (særegent til nodular form);
 • parestesi (nedsatt følelse);
 • redusert synsstyrke;
 • periodisk tap av bevissthet (besvimelse);
 • hodepine;
 • forverring eller totalt mangel på appetitt;
 • søvnforstyrrelser;
 • nevropsykiske lidelser;
 • konjunktivitt;
 • hyppig betennelse i munnslimhinnen
 • hevelse i den tidlige regionen (karakteristisk for Hortons sykdom);
 • utseendet på ikke-tilknyttede ulcerative lesjoner på kjønnsorganene (med Behcet's syndrom).

Typiske kliniske manifestasjoner av vaskulitt inkluderer blødninger i et lite område med primær lokalisering på huden av ulike deler av kroppen. Etter hvert som prosessen utvikler seg, vises de i muskelvevet, leddhulene og i sonene av nerveender.

Avhengig av hvilke fartøy som påvirkes, lider et bestemt organ overveiende. Hvis nyreskip har lidd, utvikler glomerulonefrit, pyelonefrit og infarkt av nyrene ofte. Ved lokalisering av betennelse i koronararteriene, er risikoen for hjerteskader (opp til infarkt forårsaket av iskemi) høy. Når karene som mates leddvæv påvirkes, utvikler symptomene på leddgikt primært, og andre tegn kan bare vises etter noen få uker eller måneder.

Vennligst merk: for leddgikt forårsaket av spiseforstyrrelser og vevsoksygenering, er utviklingen av smertesyndrom, ikke forbundet med økt fysisk anstrengelse eller traumer, karakteristisk. På bakgrunn av vaskulitt utvikler betennelse vanligvis i store ledd.

Et karakteristisk symptom på en av de vanligste vaskulittene - hemoragisk Er den palpable lilla. Dette er hudutslett i form av små hemorragier med overveiende lokalisering på brettet i lemmer. Ofte avslørt abdominal syndrom, som er preget av intens smerte i bukregionen.

Når lesjoner av koronarbeholdere forekommer kardialgii, kortpustethet og hjerterytmeforstyrrelser.

For Wegeners granulomatose er den overvektige lesjonen av nasale bihuler preget av frigjøring av blod og pus fra nesepassasjene.

For noen patologi i denne gruppen, et typisk forlenget kronisk kurs med uunngåelig progresjon i fravær av behandling. De er også preget av periodiske eksacerbasjoner, hvor alvorlighetsgraden av kliniske symptomer øker.

I løpet av laboratoriediagnostikk blir det ofte observert en reduksjon i hemoglobinnivået (anemi) og en moderat økning i antall leukocytter og blodplater i blodet.

I urinen dannes blodceller (leukocytter og erytrocytter), det vil si at det er en mikrohematuri; ofte funnet og protein.

Kliniske symptomer er for det meste ikke-spesifikk, så diagnose krever en rekke laboratorietester (for å bekrefte den inflammatoriske og autoimmune prosess), så vel som maskinvarebaserte undersøkelser - ultralyd, gjennomlysning, computertomografi og magnetisk resonansbilleddannelse. Om nødvendig utføres vævsbiopsi.

Behandling av vaskulitt, prognose og forebygging

Terapeutisk taktikk er valgt for hver pasient individuelt. Ved utformingen av behandlingsplanen tas form av vaskulitt, alvorlighetsgraden av prosessen og tilstedeværelsen av samtidige patologier i betraktning.

Hovedoppgaver for behandling i vaskulitt:

 • oppnåelse av remisjon
 • forebygging av tilbakefall
 • forebygging av irreversibel skade på organer og vev;
 • en reduksjon i sannsynligheten for komplikasjoner;
 • en økning i pasientens varighet og livskvalitet.

Grunnlaget for vaskulittbehandling er farmakoterapi. Pasienten er foreskrevet medisiner som reduserer vevets følsomhet og reduserer syntesen av antistoffer. Spesielt vises glukokortikoidhormoner. Det er hormonbehandling som gir kort tid til å undertrykke immunforsvarets unormale aktivitet. Hvis det i det kompliserte sykdomsforløpet ikke er mulig å oppnå positive resultater med glukokortikoider, er kjemoterapi ved bruk av cytostatika indikert.

Hvis en hemorragisk rekke patologi blir diagnostisert, blir rasjonell antibiotikabehandling en forutsetning for vellykket behandling.

En god terapeutisk effekt i de fleste tilfeller kan oppnås ved hjelp av blodrensing ved hjelp av plasmaferese og hemosorpsjon.

I det milde løpet av sykdommen og i ettergivelsesfasen benyttes narkotika fra NSAID-gruppen (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler). Spesielt pasienter tildeles Voltaren og Indomethacin, noe som blant annet gjør det mulig å redusere smerte syndromets intensitet.

Vaskulitt viser legemidler som reduserer graden av permeabilitet i de vaskulære veggene og hemmer prosessen med trombusdannelse.

Vennligst merk: behandling av vaskulitt av allergisk genese, hvor det kun oppdages mindre hudskader, muligens uten bruk av farmakologiske midler. I dette tilfellet er eliminering av pasientens kontakt med det formodede allergen i forkant.

outlook

Prognosen avhenger i stor grad av lokalisering og alvorlighetsgrad av betennelser i karene, samt på antall organer som er berørt.

forebygging

For å forhindre betennelse i karene anbefales herdingsprosedyrer. En av de viktigste forebyggende tiltakene er å redusere innflytelsen av ugunstige ytre faktorer på kroppen og normalisere søvn og hvile. Ta ikke farmakologiske legemidler uten å ordinere en lege eller bli unødig vaksinert. Alle vaksinene en person skal få i henhold til National Vaccination Calendar.

Sowinskaya Elena, medisinsk anmelder

17,233 visninger totalt, 2 visninger i dag

Vaskulitt - symptomer, årsaker, typer og behandling av vaskulitt

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi undersøke vasculittens sykdom, samt symptomer, årsaker, typer, diagnose, behandling, folkemidlene, forebygging og annen nyttig informasjon. Vel, da.

Vaskulitt - hva er denne sykdommen?

Vaskulitt (Latin Vasculum) - Kollektivt navn på en gruppe av vaskulære sykdommer karakterisert ved betennelse og ødeleggelse av veggene i blodårene - arterier, kapillærer, årer og andre.

Synonymer for vaskulitt - angiitt, ​​arteritt.

Av arten av den patologi ligner vaskulitt aterosklerose - basert på en fortykning av karveggen, på grunn av hvilket hulrom er redusert blodet, blodsirkulasjon, så vel som normal blodgjennomstrømning av en legemsdel, et organ.

Blod, i tillegg til å levere næringsstoffer til alle organer, leverer også oksygen til dem. Naturligvis, på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser, gir "sultende" organer en funksjonsfeil, og med en fullstendig sammenbrudd begynner blodet til dem å dø i det hele tatt.

Årsakene til vaskulitt er fortsatt ikke (fra 2017) fullt ut forstått. Det er bare forutsetninger, for eksempel - en kombinasjon av egenskaper av genetikk (predisposisjon), infeksjon (stafylokokker, hepatittvirus) og uønskede miljøfaktorer.

Klassifikasjon av vaskulitt inkluderer et stort antall arter og former, men avhengig av årsaken, er de delt inn i primær (uavhengig sykdom) og sekundær (fremstår mot bakgrunn av andre sykdommer). Lokalisering er vaskulitt på huden, hvor andre organer ikke er skadet, og interne, konsekvensene av dette kan ikke bare være alvorlige kardiovaskulære sykdommer, men også døden.

I form er de mest populære - urticarum, allergisk, hud, systemisk og hemorragisk vaskulitt.

Vaskulitt - ICD

ICD-10: I77.6, 80, L95, M30-M31;
ICD-9: 446, 447,6.

Symptomer på vaskulitt

Vanlige symptomer på vaskulitt er:

 • Økt tretthet, generell svakhet og ubehag
 • Økt kroppstemperatur;
 • Blek hud;
 • Mangel på appetitt, kvalme, noen ganger oppkast;
 • Redusert kroppsvekt;
 • Forverring av kardiovaskulære sykdommer;
 • Hodepine, svimmelhet, besvimelse
 • Forstyrrelse av visuell funksjon;
 • Bihulebetennelse, noen ganger med dannelse av polypper i nesen;
 • Lesjoner av nyrene, lungene, øvre luftveiene;
 • Forstyrrelse av følsomhet - fra minimal til overfølsomhet;
 • Artralgi, myalgi;
 • Hudutslett.

Symptomer (kliniske manifestasjoner) av vaskulitt er i stor grad avhengig av type, beliggenhet og form av sykdommen, slik at de kan avvike noe, men hovedsymptomet er et brudd på normal sirkulasjon.

Komplikasjoner av vaskulitt

 • Tap av syn
 • Nekrose av nyrene;
 • Iskemisk hjertesykdom (CHD);
 • Hjerteinfarkt;
 • slag;
 • Dødelig utfall.

Årsaker til vaskulitt

Som vi allerede nevnte, er ikke etiologien av vaskulitt helt forstått, men det er bekreftet data om noen av årsakene.

Årsaken til vaskulitt kan være:

 • Genetisk predisposisjon;
 • Infeksjon av kroppen mot et svekket immunforsvar;
 • Hyperaktivitet av immunsystemet for infeksjon;
 • Allergisk reaksjon på visse medisiner;
 • Inflammatoriske prosesser i skjoldbruskkjertelen;
 • Autoimmune prosesser;
 • Komplikasjon av slike sykdommer som - reaktiv artritt, glomerulonephritis, Schwartz-Jampel syndrom, systemisk lupus erythematosus.

Typer av vaskulitt

Klassifikasjonen av vaskulitt, ifølge Chapel Hill Consensus Conference (CHCC) for 2012, er som følger:

Ved dannelse:

hoved~~POS=TRUNC - utviklingen av sykdommen skyldes betennelse i selve blodkarets vegger

sekundær - utviklingen av sykdommen skyldes responsen av blodårene til bakgrunnen av andre sykdommer. Sekundær kan være:

 • Vaskulitt assosiert med hepatitt B virus (HBV);
 • Kryoglobulinemisk vaskulitt assosiert med hepatitt C-virus (HCV);
 • Vaskulitt assosiert med syfilis;
 • ANCA-vaskulitt (ANCA) assosiert med medisiner;
 • Immunokompleks vaskulitt assosiert med medisiner;
 • Vaskulitt assosiert med kreft (syn. "Paraneoplastisk vaskulitt")
 • Annen vaskulitt.

Ved lokalisering:

1. Vaskulitt i store blodårer:

- Giant celle arteritt (HCA, Hortons sykdom, tidsmessig arteritt, senil arteritt) - autoimmun sykdom, preget av granulomatøs betennelse i hovedgrenene i aorta, oftest - grener av karoten og tidsmessige arterier. I mange tilfeller kombineres det med revmatisk polymyalgi, smerte og litt stivhet i bekkenet i bekkenet og skuldrene, samt en økning i ESR. Årsaken er infeksjon av en person med virus av hepatitt, herpes, influensa og andre. Det forekommer hovedsakelig hos personer på 50 år.

- Arteritt Takayasu (ikke-spesifikk aortoarteriitt) - autoimmun sykdom, hvor en produktiv inflammatorisk prosess utvikler seg i aortas vegger og dets grener, som fører dem til utrydding. Med utviklingen av sykdommen, er det patologiske prosesser slik som - dannelse av fibrotiske granulomer, ødeleggelse av elastiske fibre, nekrose av glatte muskelceller i blodkarveggen, og deretter, etter en stund, kan der intimalfortykning og sekundære beholdermantelen. Noen ganger kan hendene miste en puls, på grunn av hvilken sykdommen har et annet navn - "en sykdom med mangel på puls". Ifølge statistikk utvikler arteritt Takayasu oftest hos kvinner, i en omtrentlig andel menn 8 til 1, hvor pasientene blir unge mennesker, fra 15 til 30 år.

2. Vaskulitt av mellomstore fartøyer:

- Nodulær periarteritt (nodulær polyarteritt, nodose periarteritt) - inflammatorisk sykdom i arterievegg i små og mellomstore blodkar, som fører til utvikling av aneurysmer, tromboser, infarkt. I dette tilfellet er nyreskader (glomerulonephritis) fraværende. Hovedårsakene er intoleranse for visse legemidler, samt vedvarende hepatitt B-virus (HBV).

- Kawasaki sykdom - Akutt og feber sykdom preget av inflammatoriske lesjoner av små, mellomstore og store vegger i diameter av vener og arterier, som ofte kombineres med dermeslimt lymfatisk syndrom. Det forekommer hovedsakelig hos barn.

3. Vasculitt små i størrelse kar:

- ANCA-assosiert vaskulitt (AAB):

 • Mikroskopisk polyangiitt (MPA) - er ikke fullt ut forstått sykdom som er assosiert med utviklingen av antistoffer til cytoplasma av nøytrofiler, på grunn av hvilken den inflammatoriske prosessen utvikler seg i flere organer (ofte utsatt bli lunger og nyrer), og granulomene dannes ikke. Leger oppmerksom på følgende kliniske trekk SBS: utvikling av alvorlig lunge-renal syndrom (ca. 50%), nyreskader (ca. 90%), lunge (fra 30 til 70%), hud (70%), øyne (ca. 30% ), det perifere nervesystem (ca. 30%), mage-tarmkanalen (ca. 10%).
 • Granulomatose med polyangiitt (SBS, Wegeners granulomatose) - tung og hurtig progressiv autoimmun sykdom karakterisert ved granulomatøs betennelse av veggene i små og mellomstore blodkar (kapillærer, venyler, arterioler og arteriene) med involvert i patologiske øye prosess, øvre luftveier, lunge, nyrer og andre organer. I fravær av tilstrekkelig behandling kan føre til dødelig utfall innen 1 år. Leger oppmerksom på følgende kliniske trekk SBS: lesjon av de øvre luftveier (90% eller mer), nyrer (ca. 80%), lunge (fra 50 til 70%), øyne (ca. 50%), hud (25 til 35% ), det perifere nervesystem (fra 20 til 30%), hjerte (20% eller mindre), mage-tarmkanalen (ca. 5%).
 • Eosinofil granulomatose med polyangiitt (EGPU, Churg-Strauss syndrom) - en autoimmun sykdom forårsaket av et overskudd av blod og er blodkanal eosinofiler, karakterisert ved granulomatøs betennelse i små og mellomstore karveggene med involvering av de øvre luftveier i den patologiske prosess, lunger, nyrer og andre organer. Ofte ledsaget av astma, rhinitt og andre bihulebetennelse, feber, dyspné, eosinofili.

- Immunokompleks vaskulitt av små kar:

 • Immunoglobulin-A assosiert vaskulitt (hemorragisk vaskulitt, Schonlein-Henoch purpura, Schonlein-Henoch sykdom, allergisk purpura);
 • cryoglobulinaemic vaskulitt - karakterisert ved lesjoner i de små beholderveggene hovedsakelig nyre og hud, som er den viktigste årsaken til store mengder serum kryoglobuliner, på grunn av hvilke de er ved begynnelsen avsatt på karveggene etter omforming dem.
 • Hypokomplementær urtikarial vaskulitt (anti-C1q-vaskulitt);
 • Anti-GBM sykdom.

4. Vaskulitt, i stand til å påvirke blodkar, forskjellig i størrelse:

 • Behcets sykdom - er karakterisert ved inflammasjon av arterier og vener i små og middels kaliber, sammen med hyppige tilbakefall av ulcerøs formasjoner på de orale slimhinner, hud, øyne, genitale lesjoner og lunge, nyre, mage, hjerne og andre organer.
 • Cogans syndrom.

5. Systemisk vaskulitt:

 • Hemorragisk vaskulitt (Henoch-Johann Lukas Schönleins syndrom) - er karakterisert ved aseptisk betennelse i små blodkar vegger (arterioler, kapillære venuler, og kapillærer), multippel mikrotrombirovaniem, hovedsakelig i å utvikle kar i hud, nyre, tarm og andre organer. Ofte ledsaget av artralgi og leddgikt. Den viktigste årsaken til hemorragisk vaskulitt er overdreven opphopning i blodet sirkulerende immunkomplekser i hvilke antigener som er fremherskende på grunn av hvilke de er avsatt på den indre overflate av den vaskulære vegg (endotel). Etter reaktivering av proteiner endres vaskulærveggen;
 • Lupus vaskulitt;
 • Behcet's sykdom;
 • Reumatoid vaskulitt;
 • Vaskulitt i sarkoidose;
 • Arteritt Takayasu;
 • Annen vaskulitt.

6. Vaskulitt i enkelte organer:

 • Kutan arteritt;
 • Kutan leukocytoklastitt angiitt er preget av en isolert inflammatorisk prosess av karene i huden, uten samtidig glomerulonephritis eller systemisk vaskulitt;
 • Primær angiitt i sentralnervesystemet;
 • Isolerte aortritter;
 • Annen vaskulitt.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt inkluderer følgende undersøkelsesmetoder:

Vaskulitt kjennetegnet ved en økning i ESR, CRP-konsentrasjonen, mild trombocytose, normochromic normocytic anemi, Am nøytrofil cytoplasmatisk (ANCA) og CEC forlenget varighet sinusitt eller mellomørebetennelse, glomerulonefritt.

Behandling av vaskulitt

Effektiviteten av vaskulitt behandling er i stor grad avhengig av rettidig og nøyaktig diagnose, behandling av berørte organer og samtidig sykdommer. I noen tilfeller går sykdommen alene, som i tilfelle av primær allergisk vaskulitt.

Kompleks behandling av vaskulitt inkluderer:

1. Narkotikabehandling;
2. Fysioterapeutiske behandlingsmetoder
3. diett
4. Forebyggende tiltak (i ​​slutten av artikkelen).

Viktig! Før du bruker medisiner, kontakt legen din!

1. Narkotikamedikamenter for vaskulitt

Drogbehandling av systemisk vaskulitt er rettet mot følgende mål:

 • Suppression av immun-patologiske reaksjoner, som er grunnlaget for sykdommen;
 • Vedlikehold av vedvarende og langsiktig remisjon;
 • Behandling av tilbakefall av sykdommen;
 • Forhindre utvikling av mindre sykdommer og komplikasjoner;

Legemidler til vaskulitt:

glukokortikoider - En gruppe hormonelle legemidler som har antiinflammatorisk, antiallergisk, immunoregulerende, anti-stress, anti-sjokk og andre egenskaper. I dette tilfellet spiller disse hormonene en av de viktigste rollene i behandlingen av gigcelle arteritis (HCA) og arteritt Takayasu, som i mange tilfeller bidrar til å oppnå vedvarende og langvarig remisjon. I tilfelle av en meget rask respons på bruken av glukokortikoider, kan reaksjonen betraktes som et ekstra diagnostisk tegn på HCA og reumatisk polymyalgi (RPM).

Blant glukokortikoider kan identifiseres: "Prednisolon", "Hydrokortison".

Cytotoksiske stoffer (cytostatika) - En gruppe antitumormedikamenter som forstyrrer og senker mekanismer, deling, vekst og utvikling av alle celler i kroppen, noe som er spesielt viktig i tilfelle av ondartede (kreft) tumorer. Også effektiv for nefritt.

God effekt i behandling bør gis til samtidig mottak av cytostatika med glukokortikoider, spesielt i tilfeller av behandling av vaskulitt som - ANCA, urtikarielt hemoragisk, cryoglobulinaemic, temporalisarteritt, Takayasu arteritt. Varigheten av cytotoksisk behandling er fra 3 til 12 måneder.

Blant cytostatika kan man skille mellom "Cyclophosphamide", "Methotrexate", "Doxorubicin", "Fluorouracil".

Monoklonale antistoffer - immunceller produsert antistoffer med immunosuppressive og anti-tumor egenskaper, som også viste seg å være effektiv mot hudkreft (melanoma), brystkreft og limfaleykoza. Legemidler fra gruppen av monoklonale antistoffer ikke har lavere virkningsgrad enn cytotoksiske midler, og anvendes i behandlingen-ANCA vaskulitt. Avtalen er tilrådelig for uønsket bruk av cytotoksiske stoffer. Kontra for å motta en - tilstedeværelse av hepatitt B-virus (HBV), en positiv tuberkulintest, nøytropeni, såvel som et lavt innhold i blodet IgG (immunoglobulin G).

Blant monoklonale antistoffer mot vaskulitt kan identifiseres: "Rituximab".

immunsuppressive - En gruppe medikamenter som hemmer immunforsvaret. Tilordnet i kombinasjon med glukokortikoider.

Blant monoklonale antistoffer mot vaskulitt kan identifiseres: "Azathioprine", "Mofetil mycophenolate."

I nærvær av kontraindikasjoner til "azathioprine" kan det utpeke "Leflunomide."

"Mykofenolat-mofetil", er tilordnet som en alternativ behandling av pasienter med ildfast eller tilbakevendende systemisk vaskulitt, for eksempel nyresykdom, men med en økning i perifert blod ALT og AST i 3 ganger eller mer, så vel som å redusere blodplater (100 x x 10 9 / l) og leukocytter (2,5 x 10 9 / L) blir legemidlet tatt for å stoppe.

Normal human immunoglobulin - er foreskrevet for alvorlig nyreskade, smittsomme komplikasjoner, hemorragisk alveolitis.

Anti-infeksjonsbehandling - brukes i tilfeller av smittsom etiologi eller tilhørende smittsomme sykdommer.

I nærvær av bakterier foreskrives antibakterielle stoffer - "Trimethoprim", "Sulfamethoxazole".

I tilstedeværelse av virus foreskrives antivirale legemidler: Interferon alfa, Vidarabine, Lamivudine.

Med hepatitt blir medisiner foreskrevet av hepatologen, avhengig av type hepatittvirus.

Avgiftningsterapi - brukes til å binde giftstoffer og biologisk aktive stoffer, samt deres utskillelse fra kroppen.

Som avgiftning kan legemidler identifiseres: "Atoxil", "Nutriklins", "Polyphepan", "Enterosgel."

Ikke-steroide antiinflammatoriske ikke-steroide legemidler (NSAIDs) - utpekt med vedvarende og nekrotisk foci, tromboflebitt med nodulær vaskulitt.

Blant NSAIDene kan identifiseres - "Acetylsalicylsyre", "Ibuprofen," Indomethacin, "Phenylbutazone."

antikoagulanter - en gruppe medikamenter som forhindrer dannelsen av blodpropper i blodpropper

Blant antikoagulantene kan identifiseres - "Warfarin", "Heparin".

Antihistaminterapi - brukes hvis pasienten har allergi mot medisiner eller mat.

Blant antihistaminer kan du identifisere - Diazolin, Claritin, Tavegil, Terfen, Fenkarol.

Behandling av vaskulitt hos barn inkluderer også transfusjonsterapi.

Kan også brukes:

 • hemosorbtion;
 • ACE-hemmere;
 • Vasodilatorer.

2. Fysioterapeutiske metoder for vaskulitt behandling

Plazmofarez - forbedrer effektiviteten av nyrene, reduserer risikoen for å utvikle terminal nyresvikt.

3. Kosthold med vaskulitt

Kosthold med vaskulitt har en hypoallergen karakter, noe som er viktig for sykdommens allergiske natur.

Unntatt fra diett produkter vysokoallergennoy gruppe - egg, melk, sjømat (skalldyr), egg, jordbær, jordbær, banan, melon, mango, persimmon, sitrusfrukter, tomater, gulrøtter, paprika, nøtter, kaffe, kakao, sjokolade, bakervarer industriell hermetikk, samt individuelt utålelige matvarer.

I alvorlig nefrit er diett № 7 foreskrevet, med en ytterligere gradvis overgang til hypoklorid dietten. Når abdominal syndrom viser anvendelse av diett nummer 1.

Behandling av vaskulitt med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemedisiner mot vaskulitt, kontakt legen din!

Samling 1. Bland 4 ss. skjeer med finhakkede elderbærblomster, japansk Sophora-frukt, nesleblad, blomkål og sporegrass. 1 ss. Skje en samling av helle et glass kokende vann, fyll i en time, belastning. Infusjon bør tas i løpet av dagen, 2-3 ganger.

Samling 2. Bland 3 ss. skjeer av calendula blomster, elderbær blomster, mynteblader, yarrow, horsetail, sving og poplar knopper. 1 ss. skje samling helle et glass kokende vann, la dekke beholderen og la agentet infuse i 1 time, belastning. Infusjon bør tas til 100 ml per dag, hver 3. time.

Timmelen går. Den brukes til blodrensing. For å forberede produktet trenger du 2 ss. skjeer av tørkede blader av fathead tykk-leafed i termosene og hell et glass kokende vann. Agenten bør infunderes om natten, etter at den er filtrert, tilsett 1 ss. skje med honning og drikke om morgenen, på tom mage.

Bitter gress. Brukes til å rense tarmene, som er obligatorisk ved behandling av vaskulitt. For å forberede produktet trenger du 2 ss. skjeer ett av bitre gress (tarragon, tansy, Elecampane, immortelle) fyll og hell over i en termos 1 liter kokende vann i 2 timer og filtrer. Drikk infusjon for å danne en ostuzhennoy, spredning med lunkent vann i et forhold på 1: 1 (etter et halvt glass), 2 ganger daglig i 30 minutter før måltidet.

Grønn te. Grønn te styrker veggene i blodårene, senker permeabiliteten, senker nivået av "dårlig" kolesterol i blodet, øker tonen i hjertemuskelen. For terapeutisk effekt må du drikke sterk grønn te 3 ganger om dagen, et glass. Den største effekten oppnås når den samtidig administreres med andre folkemidlene.

Profylakse av vaskulitt

Forebygging av vaskulitt er ikke bare nødvendig for å forhindre utviklingen av denne sykdommen, men også for terapeutiske formål, som vil bidra til raskere utvinning og minimere utviklingen av komplikasjoner.

Forebyggende tiltak inkluderer:

 • Unngå stress;
 • Ikke bruk medisiner uten å konsultere en lege.
 • Ikke la de ulike sykdommene være alene, slik at de ikke blir kroniske, spesielt smittsomme.
 • Avslag fra dårlige vaner - røyking, bruk av alkoholholdige drikker;
 • Opprettholde normal kroppsvekt;
 • Å lede en aktiv livsstil, å flytte mer;
 • Prøv å ikke bruke malopoleznye og skadelige matvarer;
 • Forbruket er hovedsakelig mat, beriket med vitaminer og sporstoffer.

Les Mer Om Fartøyene