Årsaker til vasospasme, symptomer, diagnose og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: hvilken type tilstand kalles vasospasm. Hvorfor oppstår det, symptomene på patologi. Hvilke typer blodårer er mer sannsynlig å forårsake spasme, og hvor farlig det er for mennesker. Diagnose og behandling.

Vasospasme (eller angiografisk vasospasme) - patologisk en kontraksjon av muskelfibre i arterieveggen, forårsaker en innsnevring av lumen, og avbrytelse av normal blodstrøm. På bakgrunn av en akutt vasospasme oppstår en mangel på oksygen i vev, som skiller den fra den fysiologiske innsnevring av blodårer (vasokonstriksjon) - element av intern regulering av blodstrømmen gjennom kapillarene og arterier.

Den patologiske prosessen påvirker bare arteriene av muskulær og blandet type (delt av innholdet i glatte muskelceller). Den elastiske typen (aorta og lungearteriene) lider ikke. Med angiospasm krymper det indre skallet på fartøyet, og de indre (intima) korrugerer og stikker ut i lommen, forstyrrer ytterligere blodstrømmen.

Strukturen av ulike typer vener og arterier. Klikk på bildet for å forstørre

Mekanismen for vasospasmutvikling er ikke fullt ut forstått. Det er kjent at det er forbundet med et brudd på bevegelsen av kalium-, natrium- og kalsiumioner gjennom celleveggene. I patologi blokkeres begge typer kanaler for å bevege dem, noe som fører til svikt i regulering av sammentreknings-avspenningsprosesser i arterieveggen.

Denne blokken er forårsaket av to grunner som kan virke både uavhengig og sammen:

 1. Biokjemiske endringer på nivået av hormoner.
 2. Brudd på innerveringen av fartøyets veggen med overvekt av sympatisk innflytelse.

På grunn av vasospasmen, vil tilstrømningen av arterielt blod, som bærer oksygen og næringsstoffer som er nødvendig for normal vital aktivitet, reduseres kraftig, en iskemisk sone oppstår. Denne tilstanden og gir kliniske manifestasjoner, som avhenger av sonen med den forstyrrede blodstrømmen.

Vasospasm forekommer i arterier av middels størrelse eller diameter, som er forbundet med deres ledende rolle i regulering av blodsirkulasjonen i kroppen. De reagerer mer på indre og eksterne påvirkninger, noe som normalt forårsaker vasokonstriksjon.

Visualisering av prosesser av vasokonstriksjon og vasodilasjon

Hva er cerebral vasospasme og hvordan å behandle

Forstyrrelse av blodsirkulasjonen, forårsaket av spasmer av arterier og årer, er en sykdom kalt vasospasme av hjernens kar. I dette tilfellet er det en midlertidig suspensjon av næringsstofftilførsel til hjernen.

Denne paroksysmale sykdommen medfører ikke store konsekvenser, men det krever medisinske prosedyrer og avslører årsaken til utviklingen. Hvordan og hvorfor det er en innsnevring av arteriene og kapillærer som finner sted under et angrep og hvordan å behandle denne sykdommen, bør du forstå.

Årsaker til cerebral vasospasm utvikling

Til dato er det identifisert en rekke årsaker som forårsaker cerebral vasospasme i arteriene. Under deres innflytelse oppstår en reflekskompresjon av vaskulærmuren og den muskulære delen av kapillæren eller arterien. Dette forårsaker suspensjon eller fullstendig fravær av blodstrøm til hjerneområdet.

Hovedårsakene som kan utvikle vasospasm er:

 • dysregulering av det autonome nervesystemet (på grunn av feilfunksjon av beholderveggene forårsaket av sykdommer som høyt blodtrykk, tumordannelse i hjernen, angina, hjernerystelse, tromber);
 • en sterk og rask reduksjon i veggene i arteriene og kapillærene, forårsaket av arvelige faktorer eller tidligere sykdommer;
 • tromboflebitt, på grunn av hvilken blokkering av kapillærvegger utvikles og tilførselen av oksygen og blod til vev og celler minker.

I tillegg til disse grunnene er det en rekke faktorer som påvirker utviklingen av den patologiske prosessen;

 • nevroser og psykiske lidelser;
 • vegetativ-vaskulær dystoni;
 • dårlige vaner (røyking, alkohol, tar sterke stoffer);
 • forstyrrelser i kroppens endokrine system (diabetes mellitus);
 • kardiovaskulære patologier;
 • har tidligere hatt hjernerystelser
 • hydrocephal lesjoner;
 • økt belastning, tretthet;
 • lav væskeinntak;
 • mangel på søvn;
 • god bruk av kaffe og sterk te;
 • økt skade på arbeidsplassen, knyttet til vanskelige arbeidsforhold.

Klassifisering av vasospasmer

En slik patologi, som vasospasmen til hjernens kar, kan ha akutt og kronisk kurs.

Akutt angiospasme utvikler seg med rask inntreden av kliniske symptomer, mens karene raskt kommer til normal arbeidstilstand.

Den kroniske sykdommen av sykdommen innebærer en mild, langsiktig utvikling av symptomatologien, som har mer alvorlige komplikasjoner, som f.eks. Iskemisk slag eller fullstendig overlapping av arterieveggene.

I tillegg klassifiseres vasospasmer i henhold til utviklingsgraden:

 1. Angio-vaskulære cerebrale vasospasmer er preget av utvikling av vasokonstriksjon i mild form. Slike spasmer bærer ikke en stor nevrologisk symptomatologi og gjenopprettes raskt til normal strømning.
 2. Angiodistroficheskie - på grunn av manifestasjon av symptomer på hjernen, med manifestasjonen som svimmelhet, kvalme, oppkast, hodepine. Etter avslutningen av angrepet utvikler dystrofiske forandringer i arteriene og kapillærene.
 3. Cerebral nekrotisk spasmer - denne typen patologi er den mest omtrentlige til utviklingen av mikroslag og skyldes utviklingen av synkope, et brudd på motorens og talens funksjoner i kroppen.

Ulike typer alvorlighetsgrad av sykdommen skyldes tilstedeværelsen av karakteristiske symptomer og som følge av visse terapeutiske tiltak som utfallet av patologi avhenger av.

Symptomer på vasospasme

Manifestasjonen av kliniske symptomer på vasospasm skyldes det faktum i hvilket fartøy og i hvilken del av hjernen det er en innsnevring. I tillegg øker forekomsten av symptomer med hvor lang tid angrepet utvikler.

De viktigste kliniske manifestasjoner av vasospasme er vanlige symptomer:

 1. Det er hodepine som har en presserende karakter.
 2. Svimmelhet.
 3. Blekhet.
 4. Nummen av hender og føtter
 5. Kvalme, oppkast.
 6. En kraftig nedgang i evnen til å jobbe og utseendet av svakhet i hele kroppen.
 7. Ring og støy i ørene.
 8. Taleforstyrrelser, tap av minne.

Slike symptomer kan være et tegn på utviklingen av ulike patologier, og krever derfor ytterligere undersøkelser under tilsyn av en spesialist.

Diagnose av sykdommen

Diagnosen er basert på en undersøkelse av vasospasme av cerebral fartøy med spesielle enheter som fanger den muskuløse evne arteriene og kapillærer, og lar deg finne ikke bare tilstedeværelse av sykdom, men også for å identifisere årsaken til utviklingen.

En omfattende undersøkelse foreskrives ved gjentatt gjentakelse av anfall og høy risiko for komplikasjoner som slag, IHD og død.

De viktigste metodene for å studere hjernens fartøy er:

 1. Magnetisk resonans og datatomografi - disse typene undersøkelser tillater oss å vurdere den strukturelle komponenten av hjernen i ulike fremskrivninger.
 2. Angiografi av hodeskårene - denne metoden er basert på innføring i arteriene til et kontrastmiddel som røntgenerer fartøyene på en røntgenstråle. Denne metoden vil bidra til å avgjøre om det er tromboflebitt og aterosklerotiske plakk i hjernen.
 3. Doppler.
 4. Ultralyd av livmorhvirveler - for å utelukke osteokondrose.

Diagnostisering av sykdommen må være svært nøyaktig og forsiktig, fordi sykdommen ofte sprer seg til svært små arterier og kapillærer, og kan ikke bli sett av en lege.

Hvis en patologisk prosess utvikler seg i hjernen, bør kompleks behandling påbegynnes for å forhindre utvikling av komplikasjoner.

Prinsipper for behandling av pasienter med vasospasme av cerebral fartøy

Når du diagnostiserer en lege, gjør legen et sett med tiltak for å eliminere årsaken til sykdommen, ved å stoppe og behandle forekomsten av anfall selv.

Behandlingsprinsippet er utnevnelse av narkotika som slapper av i blodkarets vegger for å unngå fullstendig lukking av kapillær eller arterie. Videre er det nødvendig å tilveiebringe en tilstrekkelig mengde av hjernens blodstrøm og oksygen - for denne bruk av hensiktsmessige midler som forbedrer cerebral sirkulasjon (Dibazol, Aktovegin, Cavinton).

For å bedre terapeutisk effekt av det basiske legemidlet til pasienten viser spasmolytika og medikamenter stabiliserende nervesystemet for pasienten, som forbedrer den generelle tilstanden til pasienten på bakgrunn av angrepet.

Svært ofte er årsaken til utviklingen av vaskulær patologi hypertensjon, noe som bidrar til innsnevring av blodkar. For å behandle dette problemet, er pasienten vist medikamenter som reduserer blodtrykket og har en vasodilerende effekt.

I dannelsen av tromben som den viktigste årsaken til spasmer nødvendige tilsetting av blod, midler slik som heparin, acetylsalicylsyre, Ascorutin.

Prescribe narkotika, samt monitor behandling bør være en spesialist, fordi den viktigste kurativ effekten er rettet mot å eliminere årsaken, i stedet for å stoppe angrepet. Med feilaktig inntak av narkotika kan man ikke bare forverre patologien, men også provosere utviklingen av mer alvorlige komplikasjoner.

Hvordan stoppe et angrep hjemme

For å lette sykdomsforløpet, samt å forbedre den generelle tilstanden, er det en rekke tiltak som vil bidra til å kvitte seg med symptomer hjemme:

 • ta en horisontal eller semi-sittende stilling, med hodet ende forhøyet;
 • gjør en hodemassasje;
 • drikke et glass varmt vann, hvis det ikke er allergi - fortynnet vann 1 ts. honning;
 • Det er nyttig å vaske ansiktet ditt med kaldt vann, fest et fuktet kaldt håndkle til templene og til pannen din;
 • I fravær av allergiske reaksjoner kan du ta medikamenter som lindrer hodepine (No-shpa, Drotaverin, Ibuprofen);
 • hvis utviklingen av angrepet ble foretatt av en sterk stressende situasjon, å drikke sedativer (valerian, motherwort).

Selvbehandling er bare mulig med en enkelt manifestasjon av et angrep. Ellers er obligatorisk spesialisthøring nødvendig.

Forebyggende tiltak

Sikre deg selv fra utseendet på denne patologien er mulig hvis du nøye overvåker helsen din. Hovedkriteriet som bidrar til forebygging av vasospasme, er å opprettholde en sunn livsstil, som inkluderer:

 • nekte å røyke, inntak av alkoholholdige drikker;
 • mottak av en kontrastdusj om morgenen fremmer riktig utvikling og styrking av vaskemuren;
 • rasjonelt distribuere tiden for fysisk aktivitet i løpet av dagen;
 • sove minst 7-8 timer om dagen;
 • Den rasjonelle bruken av kaffe og sterk te fremmer riktig operasjon av arterier og kapillærer;
 • å observere fraksjonaliteten av mat, å ta mat 4-5 ganger om dagen i små porsjoner som inneholder et tilstrekkelig antall næringsstoffer og vitaminer;
 • Drikk en tilstrekkelig mengde væske, hvis volum skal være minst 1,5-2 liter per dag;
 • spiller sport;
 • tilstrekkelig opphold i frisk luft.

Disse enkle diagnosemetodene vil bidra til å holde blodårene i orden og forhindre forekomsten av ulike sykdommer.

Cerebral vasospasme er nervøs med utviklingen av komplikasjoner som kan ikke bare forverre helsen, men også føre til uopprettelig skade, vil behandlingen da være ubrukelig eller umulig. Det er nødvendig å nøye overvåke helsen din, følg forebyggende og diagnostiske tiltak for å unngå og oppdage tidspunkter for raskere terapeutisk effekt.

Angiospasm: årsaker, symptomer og lokalisering, behandling, konsekvenser

Angiospasm er et fenomen som er kjent. Det er ingen blant oss som aldri har hørt om spasmer av blodårer, og mange opplever dette fenomenet på egenhånd regelmessig. I de siste årene har antall pasienter med spasmer av blodkar blitt stadig økende, flere og flere unge lider av denne farlige og ubehagelige tilstanden.

Angiospasm (vasospasm) - dette er innsnevringen av fartøyene under påvirkning av ulike faktorer. Ignorer det er umulig, selv om de vanlige måtene å håndtere det fortsatt er effektive, og å ta pillen fører til en forbedring. Det er verdt å huske at hver gang mot en bakgrunn av innsnevring av fartøyene, mangler vevet oksygen, og irreversible forandringer utvikles gradvis i dem. Spesielt farlig er en spasme med trombose, fordi dette er veien til et hjerneslag eller et hjerteinfarkt, som fører til antall dødsfall over hele verden.

Årsakene til vasospasmen er forskjellige, bare en spesialist kan finne dem, det besøket som ikke trenger å bli utsatt. Ikke bli båret bort og selvmedisinering, det kan være farlig utvikling av komplikasjoner.

Årsaker til vasospasmer

Blant de viktigste risikofaktorene for vasospasm er:

 • røyking,
 • Avhengighet av alkohol;
 • Drikker mye sterk kaffe eller te;
 • Unøyaktigheter i kostholdet;
 • Irrasjonell regim av dagen med mangel på søvn, hypodynami, sjeldne utendørs turer;
 • Fysisk og intellektuell overbelastning;
 • Stress, følelsesmessige erfaringer, depresjon.

I tillegg til ovennevnte, kan fartøyene til krampe forårsake skiftende værforhold, særlig ved meteosensitive mennesker, langvarig hypotermi, tungmetallforgiftning, legemiddelsubstanser (amfetamin, kokain).

Enheter av oss kan skryte av absolutt helse, riktig regime og alltid et godt humør. Flertallet vil finne minst en av risikofaktorene, og selv de som er anstrengende følger prinsippene for en sunn livsstil, er fortsatt utsatt for stress, fysisk og mental overbelastning - dette krever en moderne rytme i livet. Med alder, bli med sykdommer som tjener som grunnlag for vasospasmer - Aterosklerose, arteriell hypertensjon, osteokondrose, diabetes mellitus og andre.

Mekanismer for angiospasm fortsetter å bli studert, og i forskjellige organer kan de være forskjellige fra hverandre, noe som skyldes heterogeniteten til årsakene. Det antas at grunnlaget for vaskulær spasme er forstyrrelsen av glatte muskelceller, hvor de overløper med kalsium og slutter å slappe av.

Manifestasjoner av vaskulær spasme

Manifestasjoner av vasospasmer av arterier og mikrosirkulasjonsfartøyer avhenger av lokaliseringen av denne prosessen og varigheten. Det anses å være urettferdig å knytte noen iskemisk hendelse i vev med spasme, når årsaken til dem ikke er nøyaktig etablert, men dette skjer ganske ofte og fører til overdiagnose.

Blant alle former for vasospasme, cerebral, koronar form og skade på karene i ekstremiteter og øyne er av største betydning. De to første skaper faren for alvorlige komplikasjoner og til og med død, du kan leve med andre, men risikoen for trofiske lidelser med tap av kroppsfunksjon er fortsatt stor. La oss dvele på noen varianter av vasospasmer og deres tegn.

Serebral angiospasm

Cerebral vasospasme - en skarp innsnevring av karene i hjernen liggende cerebrovaskulær patologi og fører til skade på nervevevet. Slike spasme disponerte individer som allerede lider av aterosklerose, høyt blodtrykk eller uregelmessig, mer "uskyldig" grunner - autonom dysfunksjon, stress, nevrose.

Blant årsakene til cerebral spasme spesiell plass tilhører osteochondrose og andre endringer av nakkesøylen, som i økende grad blir diagnostisert i en ung befolkning på planeten. En stillesittende livsstil og mangel på sportsaktiviteter forårsake degenerative forandringer i mellomvirvel brusk, komprimering av store karene til hjernen, som svar på hvilken spazmiruyutsya små arterier og arterioler.

Med angiospasm av cerebral fartøy, klager pasientene av:

Korte spasmer begrenset til slike symptomer, en langvarig forstyrrelse av blodstrømmen i hjernen, spesielt i mennesker med endrede vaskulære vegger kan flyte som en forbigående iskemiske angrep og jevne tak. Hvis sikkerhetsblodstrømmen i hjernen er godt utviklet, kan det ikke være tegn på angiospasme i det hele tatt.

Når kramper er kvalme og oppkast, taleforstyrrelser, nummenhet, svakhet i lemmer, kortsiktige minne problemer, fokale nevrologiske symptomer. Når vasospasme MCA (midtre cerebral arterie) og dens grener på bakgrunn av et slag eller aneurisme ruptur vil bli merket parese av den motsatte side av spasmer, taleforstyrrelser eller forstyrrelser i anerkjennelse i overvinnelsen av den dominerende halvkule av hjernen.

Pasienter med nevroser og autonom dysfunksjon på tidspunktet for vaskulære spasmer hodet ofte opplever alvorlig angst, panikkanfall, blek, og hodepine er beskrevet som klemming, som "legger hodet i en skrustikke." Det er ofte tilfeller når frykten for et nytt angrep og den konstante erfaringen i denne forbindelse fører til en forverring av symptomer, fordi stress er en viktig risikofaktor.

Koronar angiospasm

Tegn på angiospasme i hjertet, er faktisk et angina pectorisangrep. Plutselig og vedvarende innsnevring av koronararteriene fører til iskemi i hjertemuskelen og smerte - retrosternal, begrensende, gir til venstre arm. Slike angrep oppstår ofte blant hvile, i en drøm, når pasienten ligger - Prinzmetal angina.

angiospasme med angina pectoris

Viktig å huske, at det er krampen som ligger til grund for de "unge" hjerteinfarktene som forekommer hos mennesker 30-40 år uten koronar aterosklerose. Slike spasmer fremkaller stress, hypotermi, bruk av visse stoffer (kokain).

Vaskulær spasme i netthinnen

Angiospasma i retina er ikke en uavhengig sykdom og følger ofte hypertensive kriser, Raynauds sykdom, alvorlig hypotermi, alvorlig gestose, diabetes mellitus. Vanligvis er det en isolert spasme uten strukturelle forandringer i selve vaskemuren.

Pasienter med spasmer i øyets arterier klager over en kortvarig "oversvømmelse" av visjonen, ubehag, en følelse av blinkende "fluer" foran øynene, ofte kombinert med hodepine. Disse symptomene varer ikke mer enn en time, sjelden lenger, og når man undersøker fundus, oppdager øyeleggen den innsnevrede sentrale arterien og dens forgrening.

Perifer vasospasme

Angiospasmen i lemmer har blitt studert ganske bra. Perifert type vasokonstriksjon er iboende i sykdommen og Reynauds syndrom, aterosklerose hos hovedartene, diabetisk makro- og mikroangiopati.

Manifestasjoner av mikrocirkulatoriske forstyrrelser i lemmer er ganske typiske. Merket blekhet, cyanose, kalde distale partier av armer og ben i perifert krampe, som i tilfellet med involvering av store arterier hele benet eller armen kan anskaffe et lignende utseende. Med et sterkt brudd på blodstrømmen, kan fingrene bli nesten hvite, følsomheten lider, følelsesløshet og ømhet vises, og huden ligner marmor. Lange og ofte gjentatte spasmer av lemmerne i lemmerne fører til forstyrrelse av metabolske prosesser opp til trophic ulcers og even gangrene.

behandling

Det er vanskelig å forestille seg riktig behandling av slik multifaktoriell patologi som vasospasme, uten nøye undersøkelse. Bare etter å ha kjent årsaken til spasmen, kan du utpeke effektive medisiner, prosedyrer eller til og med kirurgi.

I diagnostisering av vasospasme arteriene i hjernen og dens årsaker brukes CT og MR, Doppler ultralyd, kanskje - angiografi, men på strenge vilkår. For å utelukke eller bekrefte ryggvirvel natur hjernen fartøy krampe nødvendige røntgenbilder av nakkesøylen, eller MR og ultralyd av halsen fartøy bruke for å unngå deres anatomiske anomalier (hypoplasi, snirkler). Hvis det er mistanke om Prinzmetal angina, er det nødvendig med EKG. Angiospasm i retina krever ophthalmoskopi.

Ved behandling av vasospasm brukes både medisiner og ikke-medisinske metoder, inkludert diett og diett. Ved komplikasjoner er kirurgisk behandling indikert. Individuell tilnærming til hver pasient er viktig, avtaler skal utarbeides av en lege med hensyn til årsakene til vasospasmen, samtidig patologi. Det er uakseptabelt å lage en uavhengig diagnose og ta medisiner, selv om en nabo eller en slektning informerte om hva som alltid hjelper dem. Årsakene til angiospasme er masse, og hva hjelper man med å bli kontraindisert til en annen.

medisinering innebærer utnevnelse av midler som slapper av muskellaget av vaskemuren, eliminerer nervøs spenning, reduserer blodtrykket, etc.

Når spasmer i hjernen brukes ofte spasmolytika i en "ren" form eller i kombinasjon med smertestillende midler:

Disse stoffene eliminerer en av de viktigste manifestasjonene av cerebral angiospasm - en hodepine. Det er verdt å merke seg at med migrene, der det også er en innsnevring av blodkarene i hjernen, anbefales ikke antispasmodik, siden de kan øke smerte. Slike pasienter foreskrives spesifikk terapi med legemidler av gruppen triptaner (sumatriptan), antiinflammatoriske stoffer (ibuprofen, nimesil) og koffeinholdige (ascocene) midler.

Med vasospasmer av cerebral fartøy hos eldre, kan en god effekt oppnås ved hjelp av nootropics, som ikke bare forårsaker vasodilasjon, men også forbedrer nervesystemet. Den mest populære representanten for denne gruppen er piracetam, som foreskrives i lang tid, ikke mindre enn tre uker. Ved kronisk cerebral iskemi med angiospasm, aminalon, sermion, cavinton, cinnarizin, vises.

Et spesielt sted i genesis av angiospasm tilhører arteriell hypertensjon, så kampen mot høyt blodtrykk er den første handlingen, som skal gjennomføres i denne kategorien av pasienter. Avhengig av form av hypertensjon og samtidige sykdommer, foreskrives antihypertensiva - ACE-hemmere, beta-blokkere, kalsiumantagonister. Det er ikke nødvendig å bo på disse midlene i detalj, siden bare en lege kan foreskrive et bestemt stoff og velge riktig dose.

I vaskulære spasmer hos unge som er utsatt for stress, som lider av vegetativ dysfunksjon, er nevrologiske lidelser vist sedativa. I utgangspunktet forstyrrer de ikke de eldre pasientene i kombinasjon med behandling utpekt av en terapeut eller kardiolog. Blant de beroligende, ikke-reseptbelagte legemidler er de mest populære valerian, motherwort, hagtorn, adaptol, afobazol, urte sedativer, som kan kjøpes på et hvilket som helst apotek.

Vaskulær spasme i hjertet - Et alvorlig problem, fulle av utviklingen av et hjerteinfarkt, spesielt hvis det er arteriosklerose aterosklerose. Hvis mot den allerede foreskrevne behandlingen av koronar hjertesykdom er det angina pectorisangrep, som vanligvis indikerer en innsnevring av karene, pasientene "griper" for nitroglyserin, corvalol, validol. Disse midlene lindrer symptomene på hjertesmerter, men du må være ekstremt forsiktig i alle tilfeller av kardialgi og regelmessig besøke en lege for å korrigere medisiner. Hvis spasmer i hjerteskjærene førte til hjerteinfarkt, følte pasienten en "dolk" smerte i brystet, det er bedre å ringe "ambulanse" og ikke engasjere seg i amatøraktiviteter.

Spasms av karene i ekstremiteter kan vises mot bakgrunn av problemer med ryggraden, diabetes, på grunn av Raynauds syndrom, inflammatoriske endringer i veggene i blodårene. For å eliminere dem foreskrives perifere vasodilatorer (pentoksifylin, nicergolin), vitaminer, fysioterapeutiske prosedyrer for å forbedre blodstrømmen.

Dessverre er det tilfeller hvor trombose utvikler seg mot en bakgrunn av alvorlig spasme - tilstopping av fartøyets lumen ved blodkonvolusjon Dette er fulle av iskemi og død av vevselementer. Spesielt farlig trombose av karene i hodet og hjertet, som skyldes slag og hjerteinfarkt. Slike pasienter, i tillegg til legemiddelbehandling, inkludert trombolytika, blodfortyndingsmidler, kan trenge operasjon - stenting, trombektomi. Med disse tiltakene fjernes en trombose, og et tynt rør (stent) er installert i fartøyets lumen, og gjenoppretter den normale blodstrømmen.

Effektiv behandling av vaskulær spasme er umulig uten å overholde regimet, diett, tilstrekkelig fysisk aktivitet. De fleste medikamenter eliminerer spasmer, men påvirker ikke løpet av den underliggende patologien og påvirker ikke gjentatte spasmer. Anbefalinger for ernæring inkluderer begrensning av sterk te og kaffe, fett og krydret mat, mel. Kosthold i angiospasm er svært lik det som anbefales for pasienter med aterosklerose, fordi aterosklerose er den viktigste risikofaktoren for spasmer, hypertensjon, trombose.

Tilstrekkelig fysisk aktivitet, gå utendørs, gjennomførbare øvelser hjemme gjør det mulig å normalisere blodsirkulasjonen som helhet, forbedre hjertearbeidet og dermed forstyrre spasmer. Spesielt viser sport for folk som leder en stillesittende livsstil, engasjert i intellektuelt inaktivt arbeid, pasienter med fedme.

En sunn livsstil eller ønsket om det i et forsøk på å bli kvitt spasmer innebærer avvisning av dårlige vaner. En sterk vasokonstrictor effekt er forårsaket av røyking, så det er bedre å dele med denne vanen en gang for alle. Alkohol er ikke mindre farlig avhengighet. Selv om venner sier at et glass cognac eller et glass rødvin utvider fartøyene, er det verdt å begrense bruken til et minimum, spesielt for de som lider av hjerteekskemi eller encefalopati.

Hjemme, for å avlaste krampetrekning av blodkar i hodet, kan du bruke tradisjonelle oppskrifter - urten johannesurt, sitronmelisse, jordbær, god rose, timian og hagtorn, men selvfølgelig er alltid å konsultere legen din, fordi gress og kan være kontraindisert ved alvorlig komorbiditet.

Spasm av cerebral fartøy og dets behandling

Spasm av cerebral fartøy er patologi, som er en del av gruppen akutt sirkulasjonsinsuffisiens. Tilstanden for vasospasmen betraktes som en forbigående, kortvarig, paroksysmal krenkelse av et matinntak i en hjerne.

Alvorlige brudd skjer ikke. Men det er viktig at endringer i muskeltonen bidrar til utviklingen av en annen patologi - slag. Derfor bør holdningen til manifestasjoner av angiospasme i alle aldre være veldig alvorlig. Tidlig behandling vil forhindre iskemi i hjernen.

Patologi er mer vanlig blant folk i den mest i stand til å bli eldre (30-45 år), menn lider oftere. Ved barnangrep av cerebral insuffisiens kan det være konsekvenser av fødselstrauma, en medfødt vaskulær patologi, hormonell omorganisering i ungdomsalderen.

Hva skjer i fartøyene?

Når vi snakker om blodkarens spastiske tilstand, må det klargjøres at små arterielle grener (kapillærer, arterioler) er ment. De har en glatt muskuløs vegg som reduseres av alle lover:

 • impuls innstrømning gjennom nervefibre eller ved hjelp av spesielle hormonelle stoffer i blodet;
 • erstatning av steder av nødvendige ioner av elektrolytter (kalium, natrium, kalsium), endring av ladningen av cellemembranen;
 • forkortelse av muskelfibre (sammentrekning).

Krenkelser forekommer i ett eller alle stadier. Det kan ikke utelukkes fra den betraktning at en trekning av fartøyer av hodet kan være forårsaket av en refleks som reaksjon på kald (vinter tur uten lue), smerte i indre organer, sirkulatoriske forstyrrelser i nivå med halsen fartøy (carotis, vertebral arterie).

Hvorfor oppstår spasmer?

Hovedårsaken til cerebral vasospasm er feilregulering av det autonome nervesystemet. Dette er tydeligst manifesterte symptomer på angiospasme på bakgrunn av vegetativ-vaskulær dystoni (VSD), en sykdom med disirkulasjonsforstyrrelser. Med VSD blir spastiske sammentrekninger erstattet av en kraftig ekspansjon (parese) av arteriene.

Det er mange sykdommer som bidrar til en kortvarig reduksjon i arteriene:

 • skade på cerebral fartøy med aterosklerotiske plakk, trombi, forekomst av aneurysmal utvidelse;
 • nevroser;
 • traumatiske kraniet skader;
 • godartede og ondartede svulster i hjernen, hypofysen;
 • hypertensjon;
 • angina pectoris angrep
 • endringer i vene av arterier i vaskulitt, kollagenose;
 • endokrine sykdommer i tyrotoksikose, fedme, diabetes mellitus;
 • sykdommer i meninges (arachnoiditis, meningitis).

Hva provoserer anfall?

Det er fastslått at direkte "provocateurs" av disirkulasjonsforstyrrelser i hjernen kan være:

 • forgiftning med giftige stoffer (salter av tungmetaller, karbondisulfid, nikotin lenge i et røykerom og røyking, rusmidler);
 • intens mentalt arbeid, overarbeid;
 • sterke følelser, stressende situasjoner i livet;
 • forstyrret søvn, nattskiftearbeid;
 • atmosfæriske forandringer (magnetiske stormer, trykkfall, værendringer);
 • misbruk av tonic drinker (sterk te, kaffe, tonics);
 • mangel på væske i kroppen - dehydrering med alvorlig svette, tap med oppkast og diaré.

Predisponering til nedsatt vaskulær respons er arvet hos familier der det er hypertensjon, hjerneslag, akutt infarkt.

Kliniske manifestasjoner

Neurologisk praksis gjør det mulig å skille mellom symptomer på kortvarig vasospasm (innsnevring av diameteren av små arterier):

 • hodepine - i nakkenes nakke, templer, temporomandibulær sone;
 • svimmelhet (vestibulær type paroksysm) - med en rotasjonsfølelse av gjenstander, ubalanse, ustabil gang, "ustabil" jord underfoot;
 • besvimelse;
 • en forandring i synet - mørkere i øynene, en følelse av "glødende poeng", "shrouds", tap av synsfelt (optisk paroksysm);
 • kortsiktig tap av orientering og bevissthet;
 • paroksysmal nummenhet, svakhet, en følelse av "krypende krypende" i lemmerne;
 • midlertidig taleforstyrrelse;
 • flush av blod til hodet, rødhet i ansiktet, en følelse av pulsering i hodene i hodet og nakken, tinnitus, økt blodtrykk;
 • søvnforstyrrelse;
 • angrep av smerte i hjertet, en følelse av "fading", hjertebanken;
 • forbigående blek og kaldhet av hender og føtter.

Typer av spasmer i henhold til alvorlighetsgraden av kurset

Med hensyn til alvorlighetsgraden av vaskulære spastiske kriser er delt inn i 3 grupper:

 • angiodystonic - den enkleste formen, alle nevrologiske symptomer er dårlig uttrykt, tilstanden er raskt gjenopprettet;
 • angioedystrophic - etter krisen er det forbigående cerebrale symptomer i form av asteni (svakhet, svimmelhet), vaskulære forandringer i muskelveggen når dystrofistadiet;
 • Cerebro-nekrotiske - det er en kortvarig tap av bevissthet, lungesykdommer av motorisk aktivitet, tale, syn, oppkast, hodepine, sjelden, pasienter klager over at "hodet av helte bly" føler tinnitus, definert øyelokkødem, blå lepper.

Under alvorlige forhold dannes mikrocyster eller lakuner i hjernens substans.

Avhengig av forekomsten av skade, er vaskulære spasmer delt inn i:

 • generalisert (generelt) - karakteristikk av hypertensjon, øker viskositeten av blod, metabolske endringer i hjernen på grunn av de typiske symptomer på hjerte lesjoner (koronarnotserebralnye), lever og bukspyttkjertel (gepatotserebralnoy), nyre (renalnotserebralnye);
 • regional (lokal) - hvis en bestemt sone med spasmodisk vasokonstriksjon oppdages under diagnosen.

For eksempel, spastisk kriser forårsaket av stenose av kragebenet og vertebrale arterie, ledsaget av forstyrrelser i hjernen og den lokale blodtilførselen (besvimelse, svakhet, forandring i likevekten, blekhet, parestesi, redusert pulsering av den radielle arterie, kalde føtter og hender).

For koronar cerebrale spasmer er preget av:

 • Samtidig utvikling av hypoksi i hjernen og hjertet;
 • manifestasjoner av sekundære hjertesykdommer (angina pectorisangrep, arytmi).

Med hepatocerebrale kriser, klager pasienter om smerte i høyre øvre kvadrant, kvalme, oppkast, oppblåsthet.

Renalcerebral patologi forårsaker alvorlig hodepine, milde meningeal symptomer, svekket urinering.

Nøyaktig diagnose er viktig for riktig valg av legemidler i rationell behandling av pasientens tilstand.

Diagnostiske metoder

Med en mild sykdom av sykdommen, er diagnosen utført på grunnlag av utelukkelse av andre alvorligste hjertesykdommer, fordi endringer i karene etter spontan uttak av spasmen ikke kan oppdages.

Neurologer og angiosurgeoner til undersøkelsesbruk:

 1. tosidig skanning av intracerebrale og brakiocefaliske grener av cerebrale arterier, er det mulig å registrere konsekvensene av hyppige vaskulære spasmer i deres moderat alvorlige kurs;
 2. MRI av blodkar;
 3. Beregnet tomografi av hjernen.

Hvis det ikke er mulig, utføres kontrastradiografi i de ovennevnte metodene.

Hva skal jeg endre?

Før legen foreskrives, vil legen kreve at pasienten forandrer livsstilen og forlater de skadelige vaner:

 • det er nødvendig å slutte å røyke, drikke alkohol
 • å hvile på naturen, går kveldsturer;
 • å trene morgenøvelser, for å prøve å mestre yoga og teknikk for auto-forslag;
 • i kosten for å unngå lange pauser, følger de vanlige glass vann (opp til 2 liter per dag), for å stoppe misbruk av sterk kaffe og te, erstatte dem med urtete med mynte og sitronmelisse, kompott av tørket frukt;
 • i kosten for å gjenopprette tonen i karveggen er nødvendig grøt (fra korn, i stedet for flak), rå frukt og grønnsaker, sjømat (fisk, planter), magert kjøtt, melkeprodukter, ost durumhvete. Begrens akutt snacks, stekt og feit kjøtt, kaker, karbonatiserte drikker.

Behandling av cerebral spasme i arteriene

Metoder for behandling av vaskulær spasme er forbundet med hovedårsakene til patologi, sykdommer som fører til forekomsten.

 1. Ved behandling av hypertensjon og aterosklerose er antihypertensiva og narkotika viktig for å senke nivået av kolesterolfraksjon med lav molekylvekt (statiner).
 2. For fjerning av spasmer av blodkar brukes tabletter fra gruppen kalsiumantagonister (Corinfar, Adalat).
 3. For lindring av smertesyndrom med alvorlig hodepine brukes: Euphyllinum, Papaverin, No-shpa, Papazol. Legen vil anbefale søknad i form av injeksjoner eller innsiden.
 4. Normaliser responsen av blodårene til beroligende midler som tinkturer av morwort, valerian eller sterkere stoffer (Seduxen, Relanium).
 5. For å påvirke metabolske prosesser i hjernevevvet, brukes en gruppe nootropics (Nootropil, Pyracetam), er Trental foreskrevet.
 6. Vasotoniske egenskaper er Cavinton, Cerebrolysin, Actovegin.
 7. Ifølge pasientens indikasjoner er anbefalingene av legemidlene mulig å forbedre den adaptive responsen på miljøet (tinkturer av aralia, ginseng, eleutherococcus, magnolia vintre).
 8. Du trenger multivitaminer med mikroelementer eller separat nikotinsyre, vitamin E, gruppe B.

Pasienter anbefales fysioterapeutiske behandlingsmetoder, massasje. En god og varig effekt er oppnådd av folk etter deres opphold på skianleggene. Spesielt hvis klimasonen brukes, naturlige stimulanter i bad og gjørme applikasjoner, mineralvann.

Hvordan fjerne et angrep hjemme?

For å raskt fjerne angrepet hjemme, brukes distraherende refleksprosedyrer:

 • varm urtete med honning;
 • vaske med kaldt vann eller is;
 • kaldt fotbad i 10 minutter;
 • massasje i den tidlige regionen, i "krage" sonen av den cervicale ryggraden.
 • gni pannen og whisky salven "asterisk";
 • ta 20 dråper Corvalol eller tinkturer av Valerian;
 • tygge og svelge en tablett av Aspirin, Ibuprofen, Spazgan.

Ved gjentatte anfall, må du se en lege og gjennomgå en fullstendig undersøkelse. Dette er den eneste måten å finne ut hvilken behandling som virkelig kan hjelpe.

Folk oppskrifter

Folk oppskrifter gjelder i tilfeller av vasospastiske symptomer. Anbefalinger varierer ikke i virkningsmekanismen med medisinske innstillinger.

Den berømte oppskriften på hvitløk, honning og sitroner er utvilsomt vist for alle, siden det har en positiv effekt på pasientens immunitet og stemning.

For urtete viser rosen hofter, neseblader, mynte, sitronmelisse, currants, bær tranebær.

Diagnose og behandling med spasmer i hjernens arterier kan bidra til å forhindre alvorlige konsekvenser i form av tidlig berøring, tromboembolisme og hjerneinfarkt. Hos barn forårsaker denne patologien en forsinkelse i generell og mental utvikling, vedvarende migreneanfall, nedsatt syn og hørsel. Tidlig kontakt med lege bidrar til å unngå uopprettelig skade på helsen.

Årsaker til vasospasmen av cerebral fartøy og behandlingsmetoder

innhold

Vasospasmen til cerebral fartøy er en sykdom som manifesterer seg periodisk. Smertefulle opplevelser og andre symptomer i pasienten skjer sjelden. Men dette betyr ikke at du ikke kan bekjempe sykdommen. Enhver sykdom før eller senere kan gi en komplikasjon, så du må behandle den. Denne artikkelen vil forsøke å beskrive i detalj hva vasospasm er og hvordan man skal håndtere det.

Hvorfor skjer dette?

Vasospasm er en prosess der det skjer en kraftig sammentrekning / innsnevring av blodkarets vegger. Som et resultat, kan kroppen, i vårt tilfelle, hjernen, ikke motta riktig mengde blod, og derfor - alle næringsstoffer og oksygen.

En slik spasme kan ha en refleks karakter. For eksempel, blodkar kontraherer med kjøling hvis personen er om vinteren uten hodeplagg. Men hvis denne prosessen skjer uten gode grunner, må den bekjempes.

Vasospasm kan forekomme:

 • på grunn av nevroser;
 • hvis det er blodpropper i hjernens kar. Denne sykdommen kalles tromboflebitt;
 • i nærvær av godartede eller ondartede neoplasmer i hjernen eller hypofysen;
 • hvis det er problemer med arbeidet i det kardiovaskulære systemet, for eksempel angina eller hypertensjon;
 • Noen endokrine lidelser, for det første er det diabetes mellitus;
 • en rekke andre sykdommer. Dette inkluderer vaskulitt med meningitt og så videre.

I noen tilfeller kan cerebral vasospasme skyldes craniocerebral operasjon eller hodeskader. Også slike manifestasjoner fører ofte til en feil livsstil. For eksempel, røyking eller alkoholmisbruk, lav mobilitet, overflødig vekt eller til og med kaffe mani.

manifestasjoner

Vazospazm kan medføre mange sykdommer for pasientens helse. Det er derfor du må starte behandlingen på tide. Men først og fremst må det identifiseres. Derfor bør pasienten lytte til sykdommens manifestasjoner.

Symptomene på cerebral vasospasm inkluderer følgende:

 1. Til de åpenbare og vanligste manifestasjonene er hodepine og svimmelhet. I tillegg kan støy og ringing i ørene høres. Det er også ofte en følelse av kvalme.
 2. Brudd på blodtilførselen til hjernen påvirker også den fysiske tilstanden. Pasientens arbeidsevne reduseres kraftig og tretthet øker. Du kan også føle muskel svakhet. Og denne manifestasjonen er ofte følt bare i den ene halvdelen av kroppen.
 3. Hjernen er ansvarlig for alle sanser og mentale evner. Derfor, hvis han begynner å oppleve mangel på "mat", er disse funksjonene ikke fullt implementert. I en pasient kan dette forårsake problemer med minne og tale, en forsinket reaksjon på ytre stimuli, og noen visuelle feil.

Oftest viser vasospasmen tegn relatert til den første gruppen. Hvis sykdommen ikke er cerebral, så passerer symptomene raskt. I en strengere form kan alle manifestasjoner vare i flere dager.

diagnostikk

Alle disse symptomene gjelder ikke bare for vasospasme. Slike manifestasjoner kan skyldes andre sykdommer. Derfor, uten nøyaktig diagnose, er det vanskelig å oppdage sykdommen. For å starte riktig behandling, må du gjennomgå en ekstra undersøkelse.

De vanligste metodene for å diagnostisere vasospasmer inkluderer følgende:

 • tosidig skanning;
 • magnetisk resonanstomografi av hjernen;
 • Beregnet tomografi.

I tillegg, i fravær av det nødvendige utstyret, kan kontrastradiografi eller andre teknikker utføres. For mer nøyaktig diagnose utføres slike studier serielt flere ganger. Men det er verdt å merke seg at vasospasmen til cerebral fartøy er vanskelig å identifisere. Noen ganger kan en erfaren lege bli diagnostisert vanskelig. Dette skyldes at symptomene og indikasjonene på sykdomsforskningen ofte ligner egenskapene til andre plager. Derfor er det nødvendig å foreta inspeksjonen serielt og nøye.

behandling

Å forlate uten behandling er en sykdom farlig. Det samme gjelder for vasospasme. Ikke tenk at ved å drikke anestetiske piller og fjerne symptomer, kan du løse problemet. Ved vasospasme er problemer med blodkarene permanente. Som et resultat mangler hjernen oksygen, noe som fører til nekrotiske prosesser. Alt dette fører ofte til iskemisk sykdom og slag. Derfor er det nødvendig å bekjempe sykdommen, og starte den så snart som mulig.

Vasospasmen til blodkarene i hjernen er en sykdom som kan skyldes en rekke årsaker.

Det er veldig viktig å kjempe med blodpropper. Dannelsen av blodpropp kan skyldes ulike årsaker. Tromboflebit kan ikke overlates ubehandlet. En slik sykdom kan ikke bare forårsake vasospasme, det kan føre til mye mer alvorlige konsekvenser (opp til et dødelig utfall).

Vi bruker ikke-farmakologiske metoder

Ofte, for å bekjempe ulike sykdommer, pasienter ty til folkelige oppskrifter. Slike metoder for å bekjempe spasmer kan vel være effektive. Men de må bare brukes etter samråd med behandlende lege.

Ikke glem kostholdet ditt. Først av alt må vi etablere et vannregime. En dag bør drikke minst en og en halv liter rent vann. Det er bedre å gi opp juice og brus. I stedet kan du drikke urtete eller infusjon av rosen hofter.

Årsaker, symptomer og behandling av cerebral vasospasme

Cerebral vasospasme er en spasme av de midtre cerebrale arteriene og andre kar som oppstår som følge av utseendet av patologiske neoplasmer på veggene.

I den utviklende neoplasma, akkumuleres blod gradvis, etterfulgt av en pause og en skarp nedgang i diameteren av karene.

Vasospasm tilhører gruppen av patologier av akutt sirkulasjonsfeil. Varigheten av vasospasmen når flere dager, uten at forbedring og lindring oppstår.

Årsaker til utviklingen av uorden

Hovedårsaken til utviklingen av cerebral vasospasme kalles forstyrret regulering av det autonome nervesystemet.

For det meste ligger årsaken til innsnevring i funksjonsfeil i muskellaget på karetveggene, og dermed forstyrrer rekkefølgen av muskelarbeid, og musklene i veggene trekkes sammen i en raskere og langvarig rytme. Det er mange årsaker til dette sviktet i muskelarbeid.

Noen sykdommer og forhold kan bidra til reduksjon av arterier. Blant dem kan vi nevne:

 • hypertensiv sykdom;
 • hjerne svulst;
 • hydrocephalus;
 • osteokondrose av den øvre ryggraden;
 • angina pectoris;
 • blodpropper og aneurysmer av cerebral fartøyer;
 • sykdommer i hjernens membraner
 • nyre- og skjoldbrusk sykdom;
 • diabetes;
 • craniocerebral trauma.

Samtidig årsak til spasmer kan også være andre faktorer, for eksempel:

 • dårlige vaner (alkoholisme, rusmisbruk, røyking);
 • Tilstedeværelse av konstant stressende situasjoner;
 • overdreven forbruk av te og kaffe
 • konstant mangel på søvn;
 • feil kosthold;
 • stillesittende livsstil;
 • forgiftning med giftige stoffer;
 • atmosfæriske fenomener.

Patologiske neoplasmer på veggene i blodårene kan føre til innsnevring av store arterier. Cerebral vasospasme skjer som følge av brudd på en aneurysm (en svulst på veggen av fartøyet som blodet samles inn i). Krammen i seg selv er den beskyttende virkningen av kroppen, i et forsøk på å forhindre en blødning.

En av faktorene i fremveksten av vasospasme kan også kalles medfødt dystrofi av de vaskulære konvoluttene. En av de moderne årsakene til utvikling av spasmer i hjernen kalles en dårlig tilstand av økologi. Livet i store byer bærer en fare i form av forurenset luft, forekomsten av tungmetaller i vannet.

De hyppige årsakene til cerebral vasospasme er også hypertensive slag og vaskulære misdannelser.

Symptomer på cerebral vasospasme

Mistenker at utviklingen av uorden kan være på visse symptomer. I dette tilfellet må du søke medisinsk hjelp så snart som mulig.

De vanligste symptomene på cerebral vasospasme er:

Cerebral vasospasme manifesterer seg uventet, og dets symptomer vises plutselig, det er mulig å skille det fra andre typer spasmer i hjernen ved varigheten av manifestasjon av symptomer. Symptomene forsvinner ikke i flere dager, og blir mer intens.

Avvik i blodstrømmen i hjernen virker eksternt i slike tegn (manifestasjonen av en eller annen karakteristikk avhenger av lokalisering av blødningen):

 • muskel svakhet i midten av stammen, som er motsatt til halvkule med intracerebral blødning;
 • taleforstyrrelser;
 • problemer med anerkjennelse;
 • forsinket reaksjon;
 • feil i synsfeltet;
 • kvalme;
 • nummenhet av lemmer.

Disse symptomene er ikke unike, og kan snakke om tilstedeværelsen av andre sykdommer. Identifisere og diagnostisere vasospasmer av hodeskårene kan kun baseres på undersøkelsens resultater.

Diagnostiske kriterier

Det er nødvendig å gjennomføre laboratorieforsøk og et CT-scan for å utelukke andre sykdommer som kan være systemisk (hypotensjon, hypoksi, hyponatremi), eller har en nevrologisk natur (gjentatt blødning, hydrocefalus).

Diagnose av vasospasme kan gjøres ved hjelp av en rekke teknikker. Disse inkluderer:

De mest informative resultatene kan oppnås som følge av serielle studier. Det er vanskelig å bestemme tilstedeværelsen av et brudd i fartøyene, selv for en erfaren lege, siden symptomene ikke er individuelle for denne sykdommen. Av denne grunn bør diagnosen utføres nøye for å nøyaktig bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av cerebral vasospasme hos pasienten.

Klinikeren må nøye intervjue pasienten for å etablere det mest nøyaktige kliniske bildet og utnevnelsen av alle nødvendige undersøkelser. Faren for denne typen spasmer ligger i det faktum at det kan føre til iskemisk sykdom i hjernen, pasientens funksjonshemming og til og med et dødelig utfall.

Kompleks av terapeutiske og forebyggende tiltak

Moderne nevrologi og nevrokirurgi er aktivt engasjert i å studere måter å forbedre behandlingsmetoder for pasienter med cerebral vasospasme. Behandlingen inkluderer ofte medisiner (legemidler som tar sikte på å redusere produksjonen av serotonin).

Til å begynne med er det nødvendig å gi vasodilasjon (avslapping av glatte muskler i blodkarets vegger) av blodkar.

For å sikre en reduksjon i mengden sirkulerende blod, brukes saltvannsløsninger og kolloidale midler. I dette tilfelle er oral væskeinntak uønsket. Pasientene får da Nimodipin, Phenylylein, Dopamin eller Dobutamin.

Du bør unngå å foreskrive alle tilgjengelige medisiner til pasienten samtidig.

Den andre store metoden for å behandle vasospasmer av karene i hjernens område er den kirurgiske metoden - endovaskulær intervensjon. Både medisinske og kirurgiske metoder er rettet mot å stoppe innsnevringen av blodårene. Disse to metodene er komplementære.

Det er nyttig - restaurering av cerebral fartøy:

For å beskytte deg mot fremveksten av vasospasmen må du være spesielt oppmerksom på helsen din og ta et valg mot en sunn livsstil.

Avvisning av avhengighet, riktig kosthold, begrensning eller utestenging av koffein og skadelige produkter vil ha en positiv effekt på tilstanden til fartøyene.

Den daglige dietten bør omfatte frokostblandinger, frokostblandinger, magert fisk, ferskpresset juice, grønnsaker, frukt, grønn te og sur melk.

Det er teorier om den negative effekten på tilstanden til kolesterolkaret, men nylig blir disse dataene stilt spørsmålstegn ved mange forskere.

Også fordelene for fartøyene vil gi regelmessig mosjon og sport. Ikke glem å observere dagens regime, full søvn og redusere antall stressende situasjoner. Følgende anbefalinger vil bidra til å gjenopprette riktig regulering av vaskulær tone.

Les Mer Om Fartøyene