Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

Vegeto-vaskulær dystoni

Vegeto-vaskulær dystoni - et kompleks av funksjonsforstyrrelser, som er basert på et brudd på reguleringen av vaskulær tone i det autonome nervesystemet. Manifestert paroksysmal eller permanente hjertebank, sterk svetting, hodepine, prikking i hjertet, rødhet eller blanche ansikt, kulde, besvimelse. Kan føre til utvikling av nevroser, vedvarende arteriell hypertensjon, betydelig forverre livskvaliteten.

I moderne medisin anses vegetativ-vaskulær dystoni ikke som en uavhengig sykdom, fordi det er en kombinasjon av symptomer som utvikler seg mot bakgrunnen av et kurs i en organisk patologi. Vaskulær dystoni ofte referert til som autonom dysfunksjon angioneurosis, psychovegetative nevrose, vasomotorisk dystoni, autonom dystoni syndrom og m. P.

Betegnelsen vaskulære dystoni ment autonom ubalanse indre homeostase av organismen (blodtrykk, puls, varmeoverføring, eleven bredde, bronkial, fordøyelses- og ekskresjonssystemer funksjoner, syntesen av insulin og adrenalin), fulgt av forandringer i vaskulær tonus og blodsirkulasjonen i vev og organer.

Grønn-vaskulær dystoni er en ekstremt vanlig lidelse og observeres hos 80% av befolkningen, en tredjedel av disse tilfellene krever terapeutisk og nevrologisk behandling. Fremveksten av de første manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni refererer som regel til barndommen eller ungdomsårene; uttalte brudd har en effekt på 20-40 år. Kvinner er utsatt for å utvikle vegetativ dysfunksjon 3 ganger mer enn menn.

Morfo-funksjonelle egenskaper av det autonome nervesystemet

De funksjoner som utføres av det autonome nervesystem (ANS) i legemet funksjoner, er det svært viktig: det utføres kontroll og regulering av aktiviteten av indre organer for å sikre opprettholdelse av homøostase - en permanent balanse mellom det indre miljøet. ANS er i sin funksjon autonom, det vil si at den ikke sender til bevisst, forsettlig kontroll og andre avdelinger i nervesystemet. Det autonome nervesystemet blir oppnådd ved regulering av mange fysiologiske og biokjemiske prosesser: å opprettholde en optimal termoregulerende blodtrykk, metabolisme, urin dannelse og fordøyelses, endokrine, kardiovaskulære, immunreaksjoner, etc...

VNS består av sympatiske og parasympatiske avdelinger, som har motsatte effekter på reguleringen av ulike funksjoner. Symptomatiske effekter av SNS inkluderer dilatasjon av eleven, økte metabolske prosesser, økt blodtrykk, redusert glatt muskelton, økt hjertefrekvens, økt respirasjon. Av det parasympatiske - innsnevring av eleven, lavere blodtrykk, øker i glatt muskeltonus, redusere hjertefrekvensen, langsom pust, økt sekretorisk funksjon av fordøyelseskjertlene, etc.

Den normale aktiviteten til VNS sikres av konsistensen av funksjonen til de sympatiske og parasympatiske avdelinger og deres tilstrekkelige respons på endringer i interne og eksterne faktorer. Brudd på balansen mellom sympatiske og parasympatiske effekter av VNC forårsaker utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni.

Årsaker og utvikling av vegetativ-vaskulær dystoni

Utvikling vegetato-vaskulær dystoni hos små barn kan skyldes forstyrrelser i perinatalperioden (føtal hypoksi), p-trauma, sykdommer i nyfødte periode. Disse faktorene negativt påvirker dannelsen av det somatiske og autonome nervesystemet, bruken av funksjonene som utføres av dem. Autonom dysfunksjon i disse barna manifest av fordøyelsessykdommer (hyppig oppkast, flatulens, ustabil avføring, dårlig matlyst), emosjonell ubalanse (av økt konflikt, moodiness), utsatt for forkjølelse.

I puberteten, utvikling av de indre organer og veksten av organismen som en helhet før dannelsen av nevroendokrine regulering, noe som fører til en forverring av autonom dysfunksjon. I denne alderen, vaskulær dystoni manifestert ved smerter i hjertet, og hjertet slå uberegnelig, labilt blodtrykk, nevropsykiatriske lidelser (tretthet, nedsatt hukommelse og oppmerksomhet, raskt herdet, høy angst, irritabilitet). Grønn-vaskulær dystoni forekommer hos 12-29% av barn og ungdom.

Hos voksne pasienter, kan forekomsten av vaskulær dystoni fremkalles og forverret på grunn av virkningen av kroniske sykdommer, depresjon, stress, nevrose, traumatiske hjerneskader og ryggmargsskader, endokrine sykdommer, gastrointestinale abnormiteter, hormonelle endringer (graviditet, overgangsalder). I alle aldre, en risikofaktor for utvikling av vegetative-vaskulære dystoni er et konstitusjonelt arvelig.

Klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni

Hittil er det ikke utviklet en enkelt klassifisering av vegetativ-vaskulær dystoni. Ifølge ulike forfattere, varierer vegetativ dysfunksjon i henhold til et antall av følgende kriterier:

 • Ved overvekt av sympatiske eller parasympatiske effekter: sympatikotonisk, parasympatikotonisk (vagotonisk) og blandet (sympatisk-parasympatisk) type vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved forekomst av vegetative lidelser: generalisert (med interesse for flere organsystemer samtidig), systemisk (med interesse for ett organsystem) og lokal (lokal) form for vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Etter kursets alvor: latent (latent), paroksysmal (paroksysmal) og permanent (permanent) varianter av vegetativ-vaskulær dystoni;
 • Ved alvorlighet av manifestasjoner: mild, moderat og alvorlig kurs;
 • På etiologi: primær (konstitusjonelt betinget) og sekundær (på grunn av ulike patologiske forhold) vegetativ-vaskulær dystoni.

Ved arten av anfall som kompliserer løpet av vegetativ-vaskulær dystoni, er sipppathoadrenal, vagoinsulær og blandet krise isolert. Lette kriser kjennetegnes av monosymptomatiske manifestasjoner, fortsett med uttalt vegetative skift, siste 10-15 minutter. Kriser av moderat alvorlighetsgrad har polysymptomatiske manifestasjoner, uttalte vegetative skift og en varighet på 15 til 20 minutter. Den alvorlige krisesituasjonen manifesteres av polysymptomatika, alvorlige vegetative forstyrrelser, hyperkinesi, kramper, varigheten av et angrep på mer enn en time og postcrazy asteni i flere dager.

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni

Manifestasjon av vaskulær dystoni varieres, på grunn av en mangefasettert effekt på organismen VNS regulere basisautonome funksjoner -. Åndedrett, blodgjennomstrømning, svette, urin, fordøyelse og andre symptomer på autonom dysfunksjon kan uttrykkes konstant eller manifest beslag kriser (panikkanfall, besvimelse, andre paroksysmale forhold).

Det er flere grupper av symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni grunnet overordnede forstyrrelser i aktiviteten til ulike kroppssystemer. Disse forstyrrelsene kan manifestere seg i isolasjon eller i kombinasjon med hverandre. Kardiale manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni inkluderer smerte i hjertet, takykardi, en følelse av avbrudd og fading i hjertet.

Når brudd respiratorisk regulering vaskulær dystoni manifestert respiratoriske symptomer: hurtig pust (tachypné), den manglende evne til dyp inspirasjon og full utløp, sanseinntrykk av åndenød, vekt, tett bryst, alvorlig paroksysmal dyspné, som minner om astmaanfall. Vaskulær dystoni kan manifestere forskjellige disdinamicheskimi sykdommer: vibrasjoner og veneblodtrykket, blodsirkulasjon lidelse og lymfevevet.

Vegetative forstyrrelser av termoregulering inkluderer labiliteten av kroppstemperaturen (økning til 37-38 ° C eller redusere til 35 ° C), følelser av chilliness eller følelse av varme, svette. Manifestasjonen av termoregulatoriske lidelser kan være kortsiktige, langsiktige eller permanente. Forstyrrelsen av vegetativ regulering av fordøyelsessystemet er uttrykt ved dyspeptiske lidelser: smerte og spasmer i magen, kvalme, strup, oppkast, forstoppelse eller diaré.

Vaskulær dystoni kan føre til at ulike typer av urinveier: anorgasmia når den lagres libido; smertefull, hyppig vannlating, i fravær av organisk patologi i urinveiene og lignende. g. psyko-nevrologiske manifestasjoner av vaskulær dystoni er slapphet, svakhet, tretthet ved lett belastning, redusert effektivitet, økt irritabilitet, og gråt. Pasienter lider av hodepine, meteodependent, søvnforstyrrelser (søvnløshet, overfladiske og urolig søvn).

Komplikasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni

Forløpet av vegetativ-vaskulær dystoni kan bli komplisert av vegetative kriser som forekommer hos mer enn halvparten av pasientene. Avhengig av overvekt av lidelser i denne eller den delen av det vegetative systemet, skilles sympathoadrenal, vagoinsular og blandede kriser.

Utviklingen av sympathoadrenal krise eller "panikkanfall" skjer under påvirkning av en skarp utløsning av adrenalin i blodet, som skjer under ledelsen av det vegetative systemet. Forløpet av en krise begynner med en plutselig hodepine, rask hjerterytme, kardialgi, rødme eller rødhet i ansiktet. Det er en arteriell hypertensjon, en puls raser, det er en subfebril tilstand, en rystende tremor, følelsesløp i ekstremiteter, en følelse av intens angst og frykt. Krisens slutt er like plutselig som begynnelsen; etter avslutning eller slutt - en asteni, en polyuri med tildeling av urin med lav spesifisitet.

Den vagoinsulære krisen manifesterer sig i symptomer, i mange henseender imot sympatiske effekter. Dens utvikling er ledsaget av frigjøring av insulin i blodet, en kraftig reduksjon i nivået av glukose, en økning i fordøyelsessystemet. Den vagoinsulære krisen er preget av følelser av hjertesvikt, svimmelhet, arytmier, pustevansker og en følelse av mangel på luft. Det er en nedgang i puls og redusert blodtrykk, svette, hudspyling, svakhet, mørkere i øynene.

Under krisen blir peristaltikken i tarmen intensivert, det er flatulens, rommelse, oppfordring til avføring, flytende avføring er mulig. På slutten av angrepet er det en markert post-cirrus asteni. Oftere er det blandede sympatiske parasympatiske kriser karakterisert ved aktivering av begge deler av det autonome nervesystemet.

Diagnose av vegetativ-vaskulær dystoni

Diagnostikk av vegetativ-vaskulær dystoni er vanskelig på grunn av mangfoldet av symptomer og fraværet av klare objektive parametere. Når det gjelder vegetativ-vaskulær dystoni, kan vi heller snakke om differensial diagnose og eliminering av organisk patologi i et bestemt system. For dette gjennomgår pasientene en nevrolog, en endokrinolog og en kardiolog.

Når man klargjør en anamnese, er det nødvendig å etablere en familiebyrde på autonom dysfunksjon. Pasienter med vagotoni i familien er mer sannsynlig å ha tilfeller av magesårssykdom, bronkial astma, neurodermatitt; med sympatikotoni - hypertensiv sykdom, iskemisk hjertesykdom, hypertyreose, diabetes mellitus. Hos barn med vegeto-vaskulær dystoni blir anamnese ofte belastet av den ugunstige løpet av perinatal perioden, gjentatte akutte og kroniske fokale infeksjoner.

Ved diagnostisering av vegetativ-vaskulær dystoni er det nødvendig å evaluere den første vegetative tonen og indeksene av vegetativ reaktivitet. Den opprinnelige tilstanden til VNS er beregnet til hvile på analysen av klager, hjernens EEG og EKG. Vegetative reaksjoner i nervesystemet bestemmes ved hjelp av ulike funksjonstester (ortostatisk, farmakologisk).

Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni

Pasienter med vegeto-vaskulær dystoni behandles under tilsyn av en praktiserende læge, nevrolog, endokrinolog eller psykiater, avhengig av syndromets overveiende manifestasjoner. Med vegetativ-vaskulær dystoni utføres komplekse, langsiktige, individuelle terapi, tatt i betraktning arten av vegetativ dysfunksjon og dens etiologi.

Preferanser i valg av behandlinger gitt nemedikamentoznymu tilnærming: normalisering av arbeidskraft og hvile, eliminering av inaktivitet, dosert fysisk belastning, begrense effektene av emosjonell (stress, dataspill, se på TV), individ og familie psykologisk korreksjon, rasjonell og regelmessige måltider.

Positivt resultat i behandlingen av vegetativ-vaskulær dystoni er observert fra terapeutisk massasje, refleksbehandling, vannprosedyrer. Den anvendte fysioterapeutiske effekten avhenger av typen autonom dysfunksjon: vagotonia viser elektroforese med kalsium, mezaton, koffein; med sympatikotoni - med papaverin, euphyllin, brom, magnesium).

Utilstrekkelig gjenoppretting og fysioterapeutiske tiltak, er individuelt utvalgt medisinsk behandling foreskrevet. For å redusere aktiviteten av vegetative reaksjoner foreskrive sedativer (valerian, morwort, St. John's wort, melissa, etc.), antidepressiva, tranquilizers, nootropic drugs. En gunstig terapeutisk effekt er ofte glycin, gopantinsyre, glutaminsyre, komplekse vitamin- og mineralpræparater.

For å redusere manifestasjoner sympathicotonia brukt betablokkere (propranolol, propranolol), vagoton effekt - (. Schisandra preparater Eleutherococcus et al) vegetabilske psykostimulerende. Med vegeto-vaskulær dystoni, kronisk infeksjonsfokus, behandles samtidig endokrin, somatisk eller annen patologi.

Utvikling av alvorlige vegetative kriser kan i noen tilfeller kreve parenteral administrering av neuroleptika, beroligende midler, β-blokkere, atropin (avhengig av krisens form). Pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni bør gjennomgå regelmessig oppfølging (en gang hver 3-6 måneder), spesielt i høstårsperioden, når det er behov for en rekke terapeutiske tiltak.

Prognose og profylakse av vegetativ-vaskulær dystoni

Tidlig deteksjon og behandling av vegetativ-vaskulær dystoni og dens konsekvente forebygging i 80-90% av tilfellene fører til forsvinning eller en signifikant reduksjon i mange manifestasjoner og restaurering av adaptive evner hos organismen. Det ukorrigerte løpet av vegetativ-vaskulær dystoni bidrar til dannelsen av ulike psykosomatiske lidelser, psykologisk og fysisk disadaptasjon av pasienter, negativt påvirker livskvaliteten.

Et sett med tiltak for forebygging av vegetativ-vaskulær dystoni bør være rettet mot å styrke mekanismene for selvregulering av nervesystemet og øke adaptive evner hos organismen. Dette oppnås gjennom forbedring av livsstil, optimalisering av hvile, arbeid og fysisk aktivitet. Forebygging av eksacerbasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni utføres ved hjelp av sin rasjonelle terapi.

Vegeto-vaskulær dystoni: typer, årsaker, symptomer, behandling hos voksne og barn

Kanskje det er ingen blant oss som aldri har hørt om vegetativ-vaskulær dystoni (VSD). Dette er ikke tilfeldig, fordi ifølge statistikk Hun lider opp til 80% av den voksne befolkningen på planeten og ca 25% av barna. På grunn av større følelsesmessighet, lider kvinner av vegetativ dysfunksjon tre ganger oftere enn menn.

Patologi oppdages vanligvis i barndommen eller ung alder, toppen av symptomene faller på 20-40 år - Den mest funksjonsrike og aktive perioden, mens livets vanlige rytme forstyrres, er profesjonell aktivitet hemmet, familieforholdene påvirkes.

Hva er det: en sykdom eller funksjoner i nervesystemet? Spørsmålet om essensen av vegetativ dysfunksjon forblir kontroversiell i lang tid, eksperter definerte det først som en sykdom, men som pasienter ble observert, ble det klart at VSD var en funksjonsforstyrrelse, som hovedsakelig påvirker psyken og vegetasjonen.

Samtidig er funksjonelle lidelser og subjektive smertefulle opplevelser, ikke bare tvunget til å endre livsstil, men også krever en rask og kvalifisert hjelp, fordi det over tid kan de utvikle seg til en mer - iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk, magesår eller diabetes.

Årsaker til vegetativ-vaskulær dystoni

Det autonome nervesystemet, inkludert sympatiske og parasympatiske avdelinger, regulerer funksjonen av indre organer, opprettholde en konstant indre miljø, kroppstemperatur, trykk, hjertehastighet, fordøyelse, og så videre. D. Fra den godt koordinert arbeidet i disse avdelinger er avhengig av riktig reaksjon på ytre stimuli, og tilpasser det til den stadig endrede miljøforhold, stress og overbelastning.

Det autonome nervesystemet fungerer uavhengig, autonomt, adlyder ikke vårt ønske og bevissthet. simpatico bestemmer slike endringer som en økning i trykk og puls, dilatasjon av eleven, akselerasjon av metabolske prosesser, og parasimpatika ansvarlig for hypotensjon, bradykardi, økt sekresjon av fordøyelsessaft og glatt muskel tone. Nesten alltid har disse delene av det autonome nervesystemet en motsatt, antagonistisk effekt, og i forskjellige livsbetingelser hersker innflytelsen av en av dem.

Når den vegetative funksjonen oppløses, oppstår en rekke symptomer som ikke passer inn i bildet av noen av de kjente sykdommer i hjertet, magen eller lungene. Når VSD vanligvis ikke finner organiske skader på andre organer, og pasientens forsøk på å finne en forferdelig sykdom i kroppen, er forgjeves og ikke bringer de forventede fruktene.

VSD er nært forbundet med den følelsesmessige sfæren og funksjonene til psyken, derfor foregår det vanligvis med en rekke psykologiske manifestasjoner. For å overbevise en pasient om at han ikke har noen indre organer, er det svært vanskelig, og en psykoterapeut kan virkelig gi effektiv hjelp.

Årsaker til vegetativ-vaskulær dystoni Den mest varierte og, til tider, ligger i tidlig barndom eller til og med perioden med intrauterin utvikling. Blant dem er de viktigste:

 • Intrauterin hypoksi, unormal fødsel, barndomsinfeksjoner;
 • Stress, neuroser, sterk fysisk overbelastning;
 • Craniocerebral traumer og neuroinfections;
 • Hormonelle endringer i graviditet, i ungdomsårene;
 • Arv og egenskaper i grunnloven
 • Forskjellen mellom kronisk patologi av indre organer.

Det patologiske løpet av graviditet og fødsel, infeksjoner i tidlig barndom bidrar til manifestasjon av tegn på vegetativ-vaskulær dystoni hos barn. Slike babyer er utsatt for lunger, rastløse, ofte regurgitate, lider av diaré eller forstoppelse, er utsatt for hyppige forkjølelser.

Hos voksne, blant årsakene til vegetativ-vaskulær dystoni, stress, sterke følelsesmessige opplevelser, fysiske overbelastninger kommer i forgrunnen. Morbiditet i barndommen, dårlig fysisk helse og kronisk patologi kan også bli et bakteppe for VSD i fremtiden.

Hos ungdom, vegetative-vaskulære dystoni assosiert med rask vekst, når den fysiske utviklingen av det autonome systemet rett og slett "ikke har tid", en ung kropp kan ikke riktig tilpasse seg økte krav, symptomer på tilpasningsforstyrrelse er psykologisk i laget og familien, så vel som fysisk - med hjertebank, hypotensjon, dyspné, etc.

Symptomer på VSD

Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni er ekstremt varierte og påvirker funksjonen til mange organer og systemer. Av denne grunn gjennomgår pasienter på jakt etter en diagnose all slags forskning og besøker alle eksperter som er kjent med dem. Vanligvis ved diagnosetidspunktet spesielt aktive pasienter har en imponerende liste av diagnostiske prosedyrer og gått seg ofte tror, ​​i nærvær av en alvorlig sykdom, fordi symptomene kan være så uttalt at det ikke er tvil om det er mer skremmende diagnoser, snarere enn IRR.

Avhengig av forekomsten av denne eller den manifestasjonen, utmerker seg typer av vegetativ-vaskulær dystoni:

 1. sympathicotonic;
 2. Parasimpatikotonichesky;
 3. Blandet type VSD.

Alvorlighetsgraden av symptomene bestemmer det enkle, moderate eller alvorlige løpet av patologien, og utbredelsen av VSD-fenomenene gjør at vi kan identifisere generelle former og lokale når mange systemer eller noen lider. Med løpet av VSD kan det være skjult, paroksysmal eller permanent.

Hovedtegnene til VSD er:

 • Smerte i hjertet (kardialgi);
 • arytmier;
 • Respiratoriske lidelser;
 • Vegetative lidelser;
 • Svingninger i vaskulær tone;
 • Neuro-lignende stater.

Hjertesyndrom med VSD, som forekommer hos 9 av 10 pasienter, er en følelse av hjerteslag eller hjerte synker, brystsmerter, uregelmessig rytme. Pasientene tilpasser seg ikke godt til fysisk anstrengelse, de blir raskt trette. Cardialgia kan være brennende, vondt, langvarig eller kortsiktig. Arrytmi manifesterer tahi eller bradykardi, ekstrasystol. En grundig undersøkelse av hjertet viser vanligvis ingen strukturelle og organiske endringer.

Vegeto-vaskulær dystoni, som strømmer gjennom hypertonisk type, manifesteres av en økning i blodtrykk, som imidlertid ikke overskrider grensediagrammet, varierer mellom 130-140 / 85-90 mm Hg. Art. Sann hypertensive kriser skjer sjelden. På grunn av trykkfluktuasjoner er hodepine, svakhet, hjertebanken mulig.

Vegeta-vaskulær dystoni av hypotonisk type er forbundet med økt tone i det parasympatiske nervesystemet. Slike pasienter som er utsatt for letargi, tretthet, svakhet og utmattelse, besvimelser, blant dem råde asthenics og lean fag, de er bleke og ofte kaldt. Systolisk blodtrykk i dem er vanligvis på nivået 100 mm Hg. Art.

Med alle former for VSD er hodepine, konstant tretthet, forstyrrelser i avføring i form av diaré eller forstoppelse, kortpustethet, følelse av klumper i halsen og mangel på luft mulig. Serebral dystoni er ledsaget av svimmelhet, besvimelse, støy i hodet.

Kroppstemperaturen øker uten grunn og reduseres også spontant. Karakterisert ved svette, "heter" i form av ansiktets rødhet, skjelving, chilliness eller følelse av varme. Pasienter med VSD er meteosensitive, dårlig tilpasset fysisk stress og stress.

Den psykomotiske sfæren fortjener spesiell oppmerksomhet, som alltid lider av ulike former for autonom dysfunksjon. Pasienter er apatisk eller omvendt, overdreven aktiv, irritabel, fryktelig. Det er ofte panikkanfall, fobier, mistenksomhet, depresjon. I alvorlige tilfeller er selvmordstendenser mulige, nesten alltid er det hypokondrier med overdreven oppmerksomhet i noen, selv de mest ubetydelige symptomene.

VSD er oftere diagnostisert hos kvinner som er mer emosjonelle, er mer sannsynlig å oppleve forskjellige årsaker, opplever større stress under graviditet, fødsel og senere oppdragelse av barn. Symptomer kan forverres i overgangsalderen når det er en signifikant hormonell forandring.

Symptomer VSD er svært forskjellige, påvirker mange organer, hver av dem er pasienten svært akutt. Sammen med de tilsynelatende sykdommene, endres den emosjonelle bakgrunnen. Irritabilitet, tearfulness, overdreven entusiasme for sine klager og søket etter patologi bryter med sosial tilpasning. Pasienten slutter å kommunisere med venner, ødelegger relasjoner med slektninger, og livsstilen kan bli lukket. Mange pasienter foretrekker å være hjemme og ensomme, noe som ikke bare forbedrer tilstanden, men bidrar til en enda større konsentrasjon av klager og subjektive opplevelser.

For tiden er det i tillegg til funksjonelle lidelser ingen andre brudd på de indre organer. Men det er ikke for ingenting at de sier at alle sykdommer er fra nerver. Lengre IRR før eller senere kan føre til andre sykdommer - iskemisk hjertesykdom, diabetes, hypertensjon, kolitt eller magesår. I slike tilfeller vil i tillegg til korreksjonen av den emosjonelle bakgrunnen være nødvendig å behandle den utviklede patologien mer.

Diagnose og behandling av VSD

Siden det ikke foreligger klare diagnostiske kriterier og patognomoniske symptomer på VSD, Diagnose skjer vanligvis på prinsippet om å ekskludere en annen, somatisk, patologi. En rekke symptomer skaper pasienter for å besøke ulike spesialister som ikke finner avvik i funksjonen til indre organer.

Pasienter med tegn på VSD trenger konsultasjon av en nevrolog, kardiolog, endokrinolog, i noen tilfeller - en psykoterapeut. Legene intervjuer pasienten nøye om arten av klager, tilstedeværelsen hos slektninger av tilfeller av magesår, hypertensjon, diabetes, nevroser. Det er viktig å finne ut hvordan graviditeten og fødselen fant sted i moren, pasientens tidlige barndom, fordi årsaken til IRR kan dekkes av bivirkninger allerede før fødselen.

Blant undersøkelsene, blir blod og urintest, elektroencefalografi, funksjonstester for analysen av det autonome nervesystemet vanligvis utført, er et EKG obligatorisk.

Når diagnosen ikke er i tvil, og andre sykdommer utelukkes, bestemmer legen om behovet for behandling. Terapi avhenger av symptomene, deres alvorlighetsgrad, graden av nedsatthet av pasienten. Inntil nylig var pasienter med VSD i omsorg for nevrologer, men i dag er det ubestridelig at den største hjelpen kan gis av en psykoterapeut, siden VSD er primært et psykogent planproblem.

Det viktigste ved behandling av vegetativ-vaskulær dystoni tilhører generelle tiltak. Selvfølgelig forventer de fleste pasienter at de får en pille som på en gang fjerner alle symptomene på sykdommen, men dette skjer ikke. Vellykket avhending av patologi krever pasientens arbeid, hans ønske og ønske om å normalisere sin helse.

Generelle tiltak for behandling av AVI inkluderer:

 1. En sunn livsstil og riktig regime.
 2. En diett.
 3. Tilstrekkelig fysisk aktivitet.
 4. Eliminering av nervøs og fysisk overbelastning.
 5. Fysioterapeutisk og vannprosedyrer.

En sunn livsstil er grunnlaget for at alle organer og systemer fungerer tilfredsstillende. Når VSD bør utelukkes fra røyking, alkoholmisbruk. Det er nødvendig å normalisere modusen for arbeid og hvile, med de uttrykte symptomene kan det være nødvendig å endre type arbeidskraft. Etter en hard dags arbeid må du hvile på riktig måte - ikke ligge på sofaen, men heller å spasere i frisk luft.

Diettpatienter med VSD bør ikke inneholde overflødig salt og væske (spesielt når hypertensiv type), det er verdt å gi opp sterk kaffe, mel, fett og krydret mat. Hypotonikk viser sjømat, cottage cheese, te. Gitt at flertallet av pasientene har problemer med fordøyelsen, lider svekket tarm motilitet og avføring, må maten være balansert, lys, men en full - korn, belgfrukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt, nøtter, meieriprodukter.

Fysisk aktivitet gjør det mulig å normalisere tonen i det autonome nervesystemet, så regelmessig mosjon, treningsterapi, vandreturer - et godt alternativ til hjemmefortidene som sitter eller ligger ned. Veldig nyttig er alle typer vannprosedyrer (bad, kontrastdusjer, dousing med kaldt vann, et basseng), fordi vann ikke bare lar deg styrke muskler, men lindrer også stress.

Pasienter med VSD trenger å beskytte seg så mye som mulig fra følelsesmessig og fysisk overbelastning. TV og datamaskin er sterke irriterende, så de er bedre ikke misbruk. Det vil være mye mer nyttig å kommunisere med venner, gå til en utstilling eller en park. Ønsker du å trene i treningsstudioet, bør du utelukke alle slags styrkeøvelser, løfte vekter og helst foretrekke gymnastikk, yoga, svømming.

Fysioterapeutiske prosedyrer bidrar til å forbedre tilstanden betydelig. Det viser akupunktur, massasje, magnetoterapi, elektroforese med magnesium, papaverin, kalsium (avhengig av form av patologi).

Sanatoriumbehandling er vist for alle lidelser VSD. Det er ikke nødvendig samtidig å velge institusjoner med en kardiologisk profil, bare et vanlig sanatorium eller en tur til sjøen. Hvile fra de vanlige tingene, endre situasjonen, nye bekjente og kommunikasjon gjør at du kan abstrahere fra symptomene, distrahere og roe ned.

medisinering bestemmes av den overveiende symptomatologien hos en bestemt pasient. Hovedgruppen med narkotika med VSD er midler med beroligende effekt:

 • Phytopreparations - valerian, motherwort, new-passit, etc.;
 • Antidepressiva - cipralex, paroksetin, amitriptylin;
 • Tranquilizers - seduxen, elenium, tazepam, grandaxin.

I noen tilfeller oppnevnt nootropics (Piracetam, omnaron), kardiovaskulære legemidler (cinnadisin, aktovegin, cavinton), psykofarmaka - Grandaxinum, medazepam, sonapaks. Når hypoton typen VSD hjelper velkommen tonic og adaptogens fitosredstv - sibirsk ginseng, ginseng, Pantocrinum.

Behandlingen starter som regel med mer "myke" urte rettsmidler, i fravær av effekt, legg til lette beroligende midler og antidepressiva. Med alvorlig angst, angrep av panikkanfall, neurose-lignende lidelser uten narkotikakorreksjon, og ikke i det hele tatt.

Symptomatisk terapi er rettet mot å eliminere symptomene fra andre organer, først og fremst - det kardiovaskulære systemet.

Med takykardi og økt blodtrykk, er anaprilin og andre legemidler fra gruppen av beta-adrenoblokere (atenolol, egilok), ACE-hemmere foreskrevet. Cardialgias blir vanligvis fjernet ved å ta sedativer - seduksena, corvalol, valocordin.

Bradykardi mindre enn 50 slag per minutt krever bruk av atropin, preparater av belladonna. Cool, kaldt tonic bad og dusj, trening.

Behandling med folkemessige rettsmidler kan være ganske effektiv, vurderer at mange urter har en slik beroligende effekt. Påfør valerian, morwort, hagtorn, peon, mynte og sitronmelisse. Urter selges på apotek, de er tilberedt på den måten som er beskrevet i instruksjonene, eller bare brygge ferdige poser i et glass vann. Fytoterapi kan vellykkes kombinert med å ta medisiner.

Det skal bemerkes at utnevnelsen av de beskrevne "hjerte" -midler ikke vitner om tilstedeværelse av en virkelig hjertepatologi, fordi i de fleste tilfeller problemer med hjerterytme og -rytme er funksjonell karakters. Dette bør være kjent for pasienter som forglemmelig ser etter tegn på virkelig farlige sykdommer.

Psykoterapeutiske tiltak fortjener spesiell oppmerksomhet. Det så skjedde at kampanjen til en psykiater eller psykolog, og blir ofte sett på av pasienten og hans familie som et sikkert tegn på psykiske lidelser, og mange pasienter nådde ikke denne ekspert. I mellomtiden er det terapeuten som er i stand til å bedst vurdere situasjonen og gjennomføre behandling.

Nyttig både individuelle og gruppe økter ved hjelp av ulike metoder for å påvirke pasientens psyke. Med en rekke fobier, panikkanfall, uberettiget aggresjon eller apati, suget etter å det samme i hans forferdelige sykdommen, hjelper terapeuten til å finne ut den egentlige årsaken til disse lidelsene, som kan ligge i barndommen, familieforhold, har lenge holdt en nervøs sjokk. Etter å ha forstått årsaken til deres erfaringer, finner mange pasienter en måte å lykkes på med å bekjempe dem.

For å behandle VSD skal integreres og med deltagelse av pasienten selv, velge individuelt ordninger og navn på medisiner. Pasienten må i sin tur forstå at symptomene på sykdom hos indre organer er relatert til psykenes særegenheter og livsstil, derfor er det verdt å stoppe søket etter sykdommer og å begynne å endre livsstil.

Spørsmålet om det er nødvendig å behandle på alle VSD, hvis det ikke er en uavhengig sykdom, skal ikke stå. For det første forverrer denne tilstanden livskvaliteten, reduserer effektiviteten, utmasser pasientens allerede utmattede nervesystem. For det andre kan en langsiktig VSD føre til utvikling av alvorlig depresjon, selvmordstendenser, asteni. Hyppige hypertensive kriser og arytmier vil etter hvert forårsake organiske endringer i hjertet (hypertrofi, kardiosklerose), og da vil problemet bli veldig alvorlig.

Med rettidig og korrekt korreksjon av symptomer på VSD er prognosen gunstig, trivselene forbedres, livets vanlige rytme, arbeidskraft og sosial aktivitet gjenopprettes. Pasientene skal være under dynamisk observasjon fra en nevrolog (psykoneurolog, psykoterapeut), og behandlingsforløp kan holdes for forebyggende formål, spesielt i høstårene.

Hva er vegetativ-vaskulær dystoni, symptomer, hvordan å behandle

Vegeta-vaskulær dystoni (VDD) hvis ikke direkte, så indirekte påvirker nesten 80% av hele voksenbefolkningen i Jorden. Og selv barn (25%) er utsatt for denne patologien. Dette er WHO-statistikk. Siden patologi påvirker nervesystemet, og kvinner er mer emosjonelle enn menn, er det den kvinnelige halvdelen som er mer utsatt for denne plaggen.

Som regel kan patologi oppdages allerede i barndommen. Uttrykte symptomer manifesteres i den mest aktive alderen fra 20 til 40 år. Hvis en person er diagnostisert med VSD, er det vanligvis mulig å si farvel til den vanlige rytmen i livet. Videre, hvis du ikke tar hensyn til situasjonen, så kan du forvente at utviklingen av hjerte sykdom, eller et sår eller diabetes, og ikke uten hypertoni.

Merk at i lang tid i det medisinske samfunnet har argumentert for statusen til IRR - er det en sykdom eller ikke. I noen tilfeller, for VSD, foreslo de å bruke navnet nevrokirkulatorisk dystoni, som viste seg å være ikke helt riktig tolkning. Til slutt enige om at vi har å gjøre med en funksjonsforstyrrelse.

Hva er dystoni

For å forstå utviklingen og løpet av prosesser av vaskulær dystoni, ledsaget av et brudd på funksjonene i ulike deler av det autonome nervesystemet, er det nødvendig å forstå hva det er og hva det er ansvarlig for.

Det autonome nervesystemet

VNS, det er et autonomt nervesystem - hovedregulatoren for alle prosessene som finnes i kroppen. Bare takket være det er vedlikehold av homeostase - den optimale konstansen av menneskets indre miljø og stabiliteten til de grunnleggende fysiologiske funksjonene:

 • Puste.
 • Sirkulasjon.
 • Fordøyelsen.
 • Isolasjon.
 • Termoregulering.
 • Utvekslingsprosesser.
 • Reproduksjon.

Også en like viktig oppgave av det autonome nervesystemet, den adaptive trofiske funksjonen, er utpekt som en egen prosess. På grunn av denne evnen er metabolismen i kroppen i stand til å tilpasse seg forandrede miljøforhold.

Hvorfor innebærer forstyrrelsen av det autonome systemet i seg selv den rikeste symptomatologien?

Siden denne avdelingen er avhengig av de høyere delene av nervesystemet, er det en nær forbindelse mellom vegetative og somatiske deler.

I sammensetningen av alle menneskets nerver er det vegetative ledere. De viktigste morfologiske enhetene i alle avdelinger i nervesystemet er:

 • Nervecellen - neuronen - er den morfologiske enheten.
 • Refleksbue er en funksjonell enhet.

Takket være samspillet mellom nevroner og refleksbuer, sikres aktiviteten til hele organismen. Og siden alle nerver i deres sammensetning inneholder en vegetativ komponent, er symptomatologien til det autonome nervesystemet derfor svært variert.

Klassifisering av det autonome nervesystemet

 • Sympatisk del.
 • Parasympatisk del.

All aktivitet i det autonome nervesystemet er regulert av det limbiske retikulære komplekset i hjernen - en del av det limbiske systemet som styrer slike prosesser i kroppen som:

Limbiko-retikulært kompleks - den mest kompliserte strukturen, som er ansvarlig for følgende funksjoner:

 • Første oppfatning og behandling av hele kroppen.
 • Innflytelsen av eksterne og interne faktorer på menneskets indre miljø.
 • Formasjon av behov fra de mest primitive til de mest komplekse.
 • Motivasjon av biologisk natur.
 • Utvikling av følelser.
 • Styring og kontroll av alle vekselvirkninger av vegetative og viscerale nervesystemer, som i siste instans sikrer fullstendig regulering av homeostase.

Feil i det limbiske systemet forårsaker irritasjon av sympatiske og parasympatiske nerver, noe som medfører utvikling av visse symptomer og syndromer.

I tillegg utføres reguleringen av autonome responser av hypothalamus, som også er ansvarlig for det balansert arbeidet mellom de nervøse og endokrine systemene.

Således oppstår en tilstand som kalles vegetativ-vaskulær dystoni, ved svikt på et hvilket som helst nivå i det autonome nervesystemet.

Hva er vegetativ-vaskulær dystoni (vegetativ dysfunksjon)

På Internett, en stor mengde informasjon om at VSD ikke er en sykdom, at den er den samme som nevrocirkulatorisk dystoni, og mye annen informasjon, som dessverre bare 10% er pålitelig.

Det er ikke riktig å kombinere HPV med nevrocirkulatorisk dystoni, siden NDC er begrenset bare ved brudd på reguleringen av vaskulær tone og hjerteaktivitet, mens VSD kan involvere ethvert kroppssystem. I tillegg har koden for ICD 10 nevropirkulatorisk dystoni en helt annen - F 45.3.

Avhengig av type patologiske forstyrrelser, manifesterer VSD seg i flere av sine hovedvarianter.

klassifisering

Hovedparameteren for separasjonen av IRR-type er utbredelsen av brudd:

 • Sympatisk avdeling.
 • Parasympatisk avdeling.

Avhengig av hvilken avdeling av nervesystemet som er mest utsatt for den patologiske prosessen, skjer vegetativ-vaskulær dystoni:

 • Vagotonisk (parasympatikotonisk).
 • Sympathicotonic.
 • Blandet.

Ifølge den etiologiske faktoren:

 • Primær - skyldes konstitusjonelle brudd.
 • Sekundær - forekommer på grunn av ulike patologier.

Av omfanget av involvering av ulike organer og systemer:

Av naturen av sykdomsforløpet:

Med hensyn til alvorlighetsgraden av symptomer:

 • Enkel flyt.
 • Den gjennomsnittlige alvorlighetsgraden.
 • Tung.

Siden VSD er preget av tilstedeværelse av anfall, er det slik:

 • Sympathoadrenal.
 • Vagoinsulyarnye.
 • Blandet.

Klassifisering etter type syndromer som hjerte, hypertonisk, hypotonisk og blandet er mer karakteristisk for nevrocirkulatorisk dystoni, siden NDC som nevnt ovenfor er begrenset til hjerte og vaskulær region.

Vegeto-vaskulær dystoni har sine egne symptomer og syndrom som kan manifestere seg i et hvilket som helst organ og system. Derfor er de mest grunnleggende:

 • Åndedrettssyndrom, eller forstyrrelser i luftveiene.
 • Syndrom av hjerte- og vaskulære sykdommer.
 • Fordøyelsessystemet i fordøyelsessystemet.
 • Endring i aktiviteten til ekskresjonssystemet.
 • Overtredelse av termoregulering.
 • Svettepatologi.
 • Endringer i muskel-skjelettsystemet.
 • Forstyrret salivasjon og rive.
 • Forstyrrelser i den følelsesmessige sfæren.
 • Asteni.

Ved hjelp av klassifisering, å kjenne årsakene og mekanismene til utviklingen av sykdommen, er det mulig å håndtere sykdommen på riktig måte, og dermed å oppnå positive resultater av behandlingen.

Årsaker og utvikling

Men likevel er følgende generelt anerkjent:

 • Nervøs spenning, langvarig stressende tilstand, følelsesmessig og fysisk utmattelse.
 • Arvelighet.
 • Egenskaper av kroppens struktur.
 • Endre den hormonelle bakgrunnen.
 • Søvnforstyrrelser, kronisk søvnmangel.
 • Patologi av det endokrine systemet.
 • Dårlige vaner.
 • Sykdommer og skader på ryggraden, spesielt den cervicale ryggraden.
 • Craniocerebral skade.
 • Dårlig og / eller ubalansert mat.
 • Mangel på vitaminer.
 • Fedme.
 • Svak fysisk aktivitet, stillesittende livsstil.
 • Ulike smittsomme sykdommer.
 • Sykdommer i sentralnervesystemet.
 • Psykiske lidelser.
 • Skarpe endringer i de vanlige livsbetingelsene.
 • Allergi.

Vegetovaskulær dystoni og dens utvikling er ikke bare en komplisert prosess, men uforutsigbar. Det er ingen klare kriterier, siden det er en ting som terskelen til en persons følsomhet for ulike stimuli.

Derfor er det ikke fornuftig å snakke om den fasede utviklingen av et slikt fenomen som vegetativ-vaskulær dystoni på grunn av sin entydighet i hver enkelt person.

Det er helt av alle disse grunnene at symptomatologien til den patologiske prosessen avhenger.

symptomer

Til tross for ulike former for sykdommen, er det vanlige manifestasjoner som kan forekomme med alle typer dystoni:

 • Forskjeller i blodtrykk.
 • Smerte i hjertet, opp til en fullstendig etterligning av et hjerteinfarkt.
 • Arrhythmier i ulike manifestasjoner kombineres ofte med kjøling, svette og svakhet i ekstremiteter.
 • Umulighet å sovne uten å ta noen midler.
 • Hodepine av forbigående natur.
 • Forverring av memoriseringsprosesser.
 • Fallende syn og hørsel.
 • Urimlig svakhet, tretthet.
 • Nervøsitet.
 • Vekslende diaré og forstoppelse, kvalme, ofte ledsaget av oppkast.
 • Intoleranse mot varme og kulde.
 • Panikk og frykt for ingen grunn.

De viktigste kriterier for å bestemme den type og form av den IRR i moderne medisin er bare de kliniske manifestasjoner, som kjennetegnes av overvekt av sympatisk, parasympatiske nervesystemet, eller deres kombinasjon, så vel som arten av panikkanfall (kriser)

 1. Sykdomsforløpet med utbredelses simpatoadrenalovoj symptomer - kan skje med små eksplosjoner, men ofte kjennetegnes ved forekomsten av sympathoadrenal kriser som manifesterer øket skarphet og hoved manifestasjoner. Det utvikler seg i tilfelle av overvekt av sympatisk HC. For dette skjemaet er karakteristiske:
  • Hodepine.
  • Økning i blodtrykk.
  • Smerter i hjertet, bak brystbenet, gir til venstre skulderblad, arm, kraveben og underkjeven.
  • Brudd på rytmen fra mild takykardi til blokkeringer og uttalt ekstrasystoler.
  • Visjon og støy i ørene.
  • Fingre av fingre og hender.
  • Konstant nervøs spenning og forventning om noe dårlig.
  • Utseendet til en plutselig uforståelig angst.
  • Periodisk diskoordinering av bevegelser.
  • Kvalme.
  • Panikkanfall.
  • Forstyrrelser i minnet, oppmerksomhet, forverring av vanlige aktiviteter.
  • Utvikling av sympati-adrenalkrise.

Den sympatiske adrenalkrisen, som er et panikkanfall, kan i mange tilfeller være helt identisk med en hypertensive krise, et hjerteinfarkt, noen slagslag. De viktigste symptomene er:

 • Stigningen av blodtrykk til høye figurer, noen ganger plutselige, uten tilsynelatende grunn.
 • Takykardi.
 • Smerte i hjertet av en annen natur.
 • Spenning, nervøs spenning, frykt.
 • Hyppig vannlating.
 • Nummenhet, svakhet i hender og føtter.
 • Tørrhet i munnen.
 • Noen ganger alvorlig hypertermi opp til 40C.

 • Forløpet av sykdommen med en overvekt av vagoinsulære symptomer - forekommer også på forskjellige måter med utvikling av vagoinsulære kriser. Det manifesterer seg i overveksten av patologiske prosesser i det parasympatiske nervesystemet. For dette skjemaet er karakteristiske:
  • Forskjellige pusteforstyrrelser - det er vanskelig for pasienter å få dypt åndedrag, puste i mange tilfeller er hyppig, intermittent, det er frykt for kvelning.
  • Lavt blodtrykk.
  • Transient kramper i hendene, spesielt føttene, som ofte oppstår om natten.
  • Arytmi.
  • Hodepine.
  • Svimlende tilstander.
  • Hyppig diaré, halsbrann.
  • Konstant frysing av hender og føtter, uansett vær.
  • Hyppige humørsvingninger.
  • Panikkanfall.
  • Konstant tretthet, irritasjon.
  • Tilnærming til depresjon.

  Utviklingen av vagoinsulær krise (panikkanfall) er bestemt av suddenness, den raske økningen i alvorlighetsgraden av symptomer, som ytterligere forverres av frykten for døden. I denne tilstanden er følgende manifestasjoner typiske:

  • Plutselig svakhet.
  • Senker blodtrykk og hjertefrekvens.
  • Kraftig drooling.
  • Panikkanfall.
  • Smerter i magen på en rekke steder, ofte ledsaget av utvikling av diaré.
  • Kvalme.
  • Svimmelhet.
  • Sult.
  • Svakhet, depresjon.
  • Blekhet.
  • Våte, kalde hender og føtter.
  • Forbedre taktil følsomhet.
  • Oppblåsthet og økt motoraktivitet i tarmen.
  • Det kan forekomme angrep av kvælning.

 • Blandet flyt, som bestemmes av en kombinasjon av de to ovennevnte former. Anfall som oppstår i denne formen, ledsaget av en kraftig start skjelvende fingre, frysninger, instant synsforstyrrelser med utseendet på "flies" før øynene, støy, øresus, problemer, eller omvendt, raskt, inkonsekvent tale.
 • Hovedflytformene beskrevet ovenfor er ikke de eneste. Vegeto-vaskulær dystoni er også preget av slike mindre hyppige manifestasjoner som er isolert i forskjellige typer anfall:

  • Isteroidopodobny eller ubevisst-tetanic - ledsaget av ulike symptomer, men funksjonene er psevdosudorogi og tap av bevissthet, samt høyt blodtrykk, rask puls, svetting, skjelving. Det er interessant at i denne type krise, i det som skulle være hysterisk pasienten ikke slåss, da faller inn i en besvimelse aldri skjer traumer.
  • Vestibulopatisk - trykkendringer, sterk diskoordinering av bevegelser, svimmelhet med kvalme og oppkast observeres.
  • Cluster, eller migrene-lignende - den sterkeste paroksysmale hodepine.

  Slike forskjellige manifestasjoner krever en grundig diagnose for å bestemme den videre taktikken for å håndtere pasienten.

  diagnostikk

  • Bronkial astma.
  • Hjerneslag.
  • Et hjerteinfarkt.
  • Hypoglykemi / hyperglykemi.
  • Akutt koronarsyndrom.
  • Addisons sykdom.
  • Hypertensiv sykdom.
  • Feokromocytom.
  • Akutte kirurgiske sykdommer i bukhulen og bekkenet.
  • Tetani.
  • Onkologiske sykdommer.
  • Psykiske lidelser.
  • Sykdommer i bindevev.
  • Magesår og 12 duodenalsår.

  Følgende diagnostikk brukes til dette:

  • Anamnese.
  • EKG.
  • Undersøkelse av blod og urin.
  • Bestemmelse av blodsukker.
  • USA.
  • MR, CT.
  • Score på omfanget av panikkanfall, depresjon.

  Og først etter at en grundig diagnose og diagnose er mulig å gå videre til behandling.

  Behandling av IRR

  Behandlingen av vegetativ-vaskulær dystoni er en lang, ofte livslang prosess. Behandlingen er kompleks, ved hjelp av en rekke metoder:

  • Gjenopprette dagens regime og ernæring med nok vitaminer, mineraler, sporstoffer.
  • Fysisk stress - spesielt vist med sympathoadrenal prevalens, da fysisk arbeid bidrar til nedbrytning av adrenalin.
  • Avhengig av tilstanden - ulike massasjer, svømming etc.
  • Psykoterapi.
  • Godkjennelse av medisiner foreskrevet av en lege. I intet tilfelle kan du ta medisiner på egen hånd, om hvilke du hørte et sted, så, les. Som nevnt ovenfor imiterer VSD et stort antall alvorlige sykdommer, for derved å unngå forverring av ens egen tilstand, gjør kun legen alle avtaler.
  • Perioden for rehabilitering og gjenoppretting.

  Vegeto vaskulær dystoni: Symptomer og behandling hos voksne

  Betegnelsen VSD brukes kun av leger fra CIS-landene i praksis, i vest er en slik sykdom fraværende. I denne forbindelse er det noe forvirring.

  Noen eksperter gjenkjenner ikke eksistensen av vegetativ-vaskulær dystoni hos voksne, andre, tvert imot, anser det som en betinget nosologisk form.

  Symptomkomplekset og årsakene til dystoni er omfattende, derfor bør undersøkelsen være omfattende og kvalifisert. Ikke desto mindre er syndromet i de fleste tilfeller ikke forbundet med alvorlig sykdom, noe som er tegn på funksjonsforstyrrelser.

  Så hva er dette i enkle ord? Vegeto vaskulær dystoni er en senket vitale aktivitet av blodårer, inkludert de som er forbundet med brudd eller klemming av blodårer som leverer hjernevev til livmorhalsen. VSD er i stand til å forvandle en voksenes liv til helvete. Tross alt bidrar denne sykdommen til forstyrrelsen av kardiovaskulærsystemet og mage-tarmkanalen, og kan også provosere psykiske lidelser.

  For å finne ut om det er mulig å kvitte seg med vegeto-vaskulær dystoni for alltid, må man kjenne sine symptomer og virkelige behandlingsregimer, inkludert folkemidlene. Det er disse aspektene av IRR hos voksne som vi vil vurdere i denne artikkelen.

  klassifisering

  Hittil har en enhetlig klassifisering av VSD ikke blitt utviklet. Ifølge ulike forfattere, varierer vegetativ dysfunksjon i henhold til et antall av følgende kriterier:

  1. Av blandet type. Oppstår når det er en konflikt mellom parasympati og sympati. Det ser ut som en kamp for lederskap i nervesystemet, og dette er også unormalt.
  2. Av hypotonisk type. Hvis det parasympatiske nervesystemet dominerer gjennom dagen, overgår kroppen med energi, og kan ikke bruke krefter, depresjon, hypotensjon, etc. oppstår.
  3. På hypertonisk type. Hvis hele dagen er dominert av det sympatiske nervesystemet, en person føler hjertebank, angst, får kroppen raskt sliten, sover ikke, parasimpatika kan ikke takle, og makt kan ikke gjenopprettes.

  Ved arten av anfall som kompliserer symptomene på vegetativ-vaskulær dystoni, er sipppathoadrenal, vagoinsulær og blandet krise isolert. Lette kriser kjennetegnes av monosymptomatiske manifestasjoner, fortsett med uttalt vegetative skift, siste 10-15 minutter.

  Kriser av moderat alvorlighetsgrad har polysymptomatiske manifestasjoner, uttalte vegetative skift og en varighet på 15 til 20 minutter. Den alvorlige krisesituasjonen manifesteres av polysymptomatika, alvorlige vegetative forstyrrelser, hyperkinesi, kramper, varigheten av et angrep på mer enn en time og postcrazy asteni i flere dager.

  årsaker

  Hvorfor oppstår IRR, og hva er det? Vegeto-vaskulær dystoni er et brudd på det autonome nervesystemet. VNS er ansvarlig for å opprettholde intern balanse i menneskekroppen, påvirke alle organer og organer av organer. Brudd på VNS-funksjonen manifesteres oftest i form av brudd på funksjonen av blodsirkulasjon, fordøyelse, varmeutveksling.

  Hos voksne er forekomsten av syndrom stor i aldersgruppen 20-30 år, mens hos kvinner manifestasjoner av dystoni er hyppigere enn hos menn. Hos de eldre, reduseres sannsynligheten for fremveksten av VSD kraftig.

  Blant de eksterne faktorene som bidrar til fremveksten av tegn VSD, utpekt:

  • alvorlig stress, depresjon
  • alvorlig virusinfeksjon
  • påvirkning av elektrisk strøm;
  • radioaktiv bestråling;
  • overdreven insolasjon;
  • ugunstig økologi;
  • alkoholisme, narkotikamisbruk
  • søvnløshet, mental overarbeid;
  • tung fysisk aktivitet;
  • craniocerebral trauma;
  • langvarig bakteriell sykdom (f.eks. angina, bronkitt).

  Risikogruppen påvirker et ganske stort antall personer:

  1. Kvinner. Ironisk nok er kvinner av sin natur mer emosjonelle, sårbare og mottakelige. Følgelig er mental tilstand lettere forstyrret.
  2. Ungdom, gravide kvinner, kvinner i løpet av overgangsalderen (alvorlige hormonelle avbrudd).
  3. Mennesker hvis arbeid er nært forbundet med å reise (konstant akklimatisering), en stillesittende livsstil.
  4. Menn og kvinner diagnostisert med cervical osteochondrosis.
  5. Bor i et konstant psyko-emosjonelt ubehag.
  6. VSD kan forekomme hos personer som har opplevd fødselstrauma, oksygen sult, selv ved fødselen.
  7. Mistenksom og stress-utsatt mennesker er også i fare.
  8. Folk som har blitt diagnostisert med VSD i familien (arvelig predisposition) i familien.
  9. Lider av kroniske sykdommer.

  Sykdommen manifesterer visse symptomer som forekommer paroksysmalt eller er av permanent karakter. Videre indikerer tilstedeværelsen av permanente symptomer en medfødt ustabilitet i nervesystemet.

  Vanlige tegn på IRR hos voksne

  Vegetasjonsvaskulær dystoni hos voksne symptomer er svært forskjellig, avhengig av det svake punktet i kroppen som reagerer på stimulansen.

  Imidlertid bemerker eksperter oftest slike tegn:

  • hot flushes;
  • spasmer av blodkar;
  • overfladisk søvn;
  • tremor av hender og like føtter;
  • besvimelse;
  • sterke hjertebanken;
  • apati og mangel på styrke;
  • en skarp mangel på luft;
  • hyppig hodepine og til og med migrene;
  • hjertearytmi i alle dets manifestasjoner;
  • indre skjelving og ulike manifestasjoner av frykt;
  • smerter i leddene, uavhengig av leddgikt og artrose;
  • kaldt hender når som helst, selv ved pluss temperatur og varme;
  • neurotiske avvik fra overexcitability og til aktiv passivitet.

  Disse er de mest karakteristiske tegnene på VSD, som voksne ofte ignorerer, skriver av på individuelle fysiologiske egenskaper.

  Symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni

  I tilfelle av vegetativ dystoni-vaskulære symptomer er meget mangfoldig, på grunn av den mangesidig virkning på kroppen av SNC, hovedreguleringsautonome funksjoner - pusting, blodstrøm, svette, urin, fordøyelse og andre.

  I denne sammenhengen er flere grupper av symptomer på vegetativ-vaskulær dystoni hos voksne preget av overordnede forstyrrelser i aktiviteten til forskjellige kroppssystemer. Disse bruddene kan skje i isolasjon eller i kombinasjon med hverandre:

  1. I kardiovaskulærsystemet: brudd på hjertefrekvens (hyppig eller stopp), svingninger i blodtrykk, smerte i venstre halvdel av brystet;
  2. I luftveiene: følelse av mangel på luft, kvelning, kortpustethet, kortpustethet, rask pusting;
  3. I fordøyelsessystemet: kvalme og oppkastrefleks, flatulens, kløe, halsbrann, forstoppelse og diaré;
  4. I termo-reguleringssystemet: kulderystelser, kalde ekstremiteter, økt svette, mot en bakgrunn av stress, en temperaturstigning;
  5. I vestibulærsystemet: svimmelhet, pre-occlusive forhold;
  6. I urinforplantningssystemet: økt vannlating, smerte og kløe i kjønnsområdet;
  7. I den emosjonelle sfære: angst, angst, fobier, tretthet, nedsatt ytelse, spenning konstant følelsesmessig, nedtrykthet, tearfulness, appetitt og søvnforstyrrelser.

  Forløpet av vegetativ-vaskulær dystoni kan være latent, kan være av permanent karakter, eller det kan oppstå paroksysmalt (vegetative kriser). Ofte oppstår kriser mot bakgrunnen av psykisk og fysisk overbelastning, med økt følelsesmessig stress, og også med ulike smittsomme sykdommer. Deres varighet kan variere fra noen få minutter til flere timer.

  Angrep av eksacerbasjon VSD

  Angrepet av vegetativ-vaskulær dystoni begynner plutselig plutselig. En person har plutselig hjerteslag, blodtrykk stiger, huden blir blek, kroppstemperaturen stiger og kulderystelser utvikler seg. Under et angrep har en person en sterk frykt. Etter krisen frigjøres en stor mengde lysurin og en sterk svakhet utvikler, inkludert skjelving i beina og manglende evne til å bevege seg normalt. I perioden etter krisen er det mulig å få et sterkt fall i blodtrykket.

  I tillegg kan forverring av AVR oppstå som en vagoinsulær krise. Den er karakterisert ved plutselig opptreden av synkope innledes presyncopal transiente fenomener (f.eks mørkere i øynene, summende i ørene, alvorlig svakhet, følelse av uvirkelighet). Også under angrepet, kan en person vises harde og sterke smerter i magen, imperativ ønske om å tømme tarmen, økt bevegelighet i fordøyelseskanalen, redusere trykket, bradykardi, svetting og hetetokter, kvalme, angst og frykt uttrykt.

  Diagnostikk av VSD

  For å forstå hvordan å behandle vegetativ vaskulær dystoni, er det nødvendig ikke bare å diagnostisere sykdommen, men også å bestemme årsaken til dens utvikling.

  Derfor, for å kunne diagnostisere VSD riktig, er det nødvendig med profesjonalitet, samt koordinering av arbeidet til slike spesialister som kardiolog, nevropatolog, terapeut. Det er nødvendig å utrydde andre diagnoser med lignende egenskaper.

  For dette må du gjennomgå visse undersøkelser:

  • datamaskin elektroencefalografi,
  • EKG,
  • magneto-nuclear resonans,
  • vegetative tester.

  Selvfølgelig vil diagnosen bli bestemt av resultatene av samtalen med pasienten, etter bekjentskap med hans klager.

  Behandling av vegetativ-vaskulær dystoni

  Hvis vegeto-vaskulær dystoni oppdages, utføres behandling avhengig av type syndrom, og den terapeutiske strategien må ta hensyn til andre tilgjengelige fysiske sykdommer.

  Behandlingskomplekset inkluderer medisinering metoder for VSD og ikke-medisinske metoder, som noen ganger kan være svært effektive og selv erstatte grunnleggende medisinering.

  Derfor bør behandling med dette syndromet ikke begynne med bruk av narkotika, men med endring i kosthold og livsstil. Det er nødvendig å observere:

  • Tilstrekkelig modus for arbeid og hvile
  • balansert og sunt kosthold;
  • tilstrekkelig nivå av fysisk aktivitet;
  • avvisning av dårlige vaner
  • likvidasjon av yrkesfare
  • unngåelse av stressende situasjoner eller utvikling av stressmotstand;
  • normalisering av kroppsmasseindeks.

  Følgende metoder har også stor effekt på herdingen av VSD:

  • vannprosedyrer;
  • refleksologi;
  • terapeutisk massasje.

  Også den fysioterapeutiske effekten vil avhenge av typen av dysfunksjon av det vegetative systemet.

  • med vagotonia, er elektroforese med kalsium, koffein og mezaton foreskrevet.
  • med sympatikotoni - med papaverin og brom, magnesium og euphyllin.

  Hvis disse tiltakene, som er rettet mot en restorativ effekt, ikke hjelper mye, så foreskrive legemidler. De velges individuelt for hver pasient, begynner med minimal dose og gradvis gir til ønsket konsentrasjon. Spesiell oppmerksomhet er gitt på å bli kvitt kroniske fokaliteter av infeksjon i kroppen, behandling av endokrine og andre patologier.

  Legemiddelmedisinering for voksne hos eldre

  Behandling av vegetovaskulær dystoni er hovedsakelig basert på symptomer. Det er umulig å si nøyaktig hvilke stoffer som skal foreskrives for behandling, det avhenger av egenskapene til saken, de velges bare etter undersøkelse av pasienten.

  Først og fremst er antidepressiva og beroligende midler foreskrevet. Dosering er valgt, basert på alvorlighetsgraden av symptomer. I tillegg er de foreskrevet antihypertensive midler, eller tvert imot koffein for å heve blodtrykk. B-vitaminer B, ginseng og betablokkere anses å være obligatoriske.

  En spesiell gruppe ved behandling av make VSD nootropiske medikamenter (for eksempel "Nootropil", "Pyracetam") som er i stand til å forbedre energi prosesser og behandler blodtilførsel til hjernen, noe som øker motstanden mot cerebral hypoksi. Disse stoffene aktiverer intellektuelle funksjoner, forbedrer minnet til hjernen. Du kan imidlertid ikke ta dem selv.

  Tenk på noen stoffer som brukes til behandling av vegetativ-vaskulær dystoni:

  1. Persen. Har en beroligende og avslappende effekt.
  2. Ny Passit. Narkotika av planteopprinnelse har en uttalt beroligende effekt, hjelper i kampen mot frykt og angst.
  3. Corvalol. Soothes kroppen, bidrar til å normalisere søvn. Har også en lett avslappende effekt.
  4. Valokormid. Gir spasmolytisk, avslappende og kardiotonisk effekt (reduksjon av belastningen på hjertet). Korrigerer spenningen i nervesystemet.
  5. Normatens. Et middel som sliter med hypertensjon. Legemidlet forårsaker også vasodilasjon, minimerer den totale motstanden til perifere kar. Gjør fysiologisk søvn dypere.
  6. Azafen. Eliminerer angst, forbedrer humør, eliminerer tristhet.
  7. Vinpocetin. Et legemiddel som forbedrer hjernens sirkulasjon. Produserer en vasodilerende effekt.

  Dermed er spekteret av legemidler som brukes til å behandle VSD, ganske bredt. Dette skyldes det faktum at i tillegg til behandling av den underliggende sykdommen er nødvendig for å utføre effektiv symptomatisk terapi for lindring av smertefulle manifestasjoner VSD.

  Folkebehandling av vegetativ vaskulær dystoni

  Bruk av folkemetoder er klassifisert etter typen VSD:

  1. Når vegetative lidelser hypoton type som brukes urter som ginseng, Aralia, sand immortelle, djevelen, sibirsk ginseng, Rhaponticum carthamoides, einer, bearberry, kinesisk magnolia vintreet, tyttebær. De er designet for å forbedre trivsel og øke presset.
  2. Hypertensiv eller blandet type lidelser er mye brukt urte og plante samlinger som har en beroligende effekt: mynte, valerian, salvie, motherwort, peonrot, sitronmelisse, humle. Disse urter tvert imot beroliger og senker trykket.

  Vegeto vaskulær dystoni er primært en lidelse i nervesystemet. Derfor er behandlingen av VSD folkemidlene i de fleste tilfeller basert på inntaket av beroligende avkok av medisinske planter med funksjonen av normalisering av blodtrykk og aktivitet av hjertemuskelen.

  1. Taget i like store mengder, blomstring av blomsterfugl, rotten og rhizomet av valerianen, frukten av spidskommen, morworten, dillfrøene, blandes grundig. 1 teskje kolleksjon for 200 ml kokende vann, la stå i to timer, filtrer. Bruk i vegeto - vaskulær dystoni 4-5 ganger i 1 ss. skje en dag.
  2. 0.5 Bruk av einer frukt brøkdel, 0,5 brøkdel Calamus jordstengler, 2 aksjer nyper, 2 aksjer urt gress, en jordbær blad brøk, brøk en urt Speedwell, en urt Hypericum brøkdel en brøkdel blomster sikori mix. Ta 2 ss. l. samling, tilsett 500 ml kokende vann, insistere på en termos natt. Filter og ta infusjon i 3 doser på tom mage.
  3. Tinktur av motherwort. Ta 40 til 50 dråper 3 til 4 ganger om dagen. Når det gjelder effektivitet, overgår dette stoffet til og med tinkturen til valerianen. Han lindrer smerte i hjertet, lindrer nervesjokk og hjerteslag.
  4. Det er nødvendig å blande 200 ml naturlige cahors, honning og ferskpresset gulrot, hvitløk, sitron, reddik og betersaft. Ta denne medisinen for 15 ml (spiseskje) i en halv time før frokost, lunsj og middag.
  5. Ristet rhizome av valerian - 15 g, yarrow-50 g, sitronmelisse - 10 g hell 1 l varmt vann, legg på lav varme og koke i 20 minutter, filtrer. Å drikke kjøttkraft på en vegeto - vaskulær dystoni på 150 ml 3 ganger daglig før måltidet.
  6. 200 g tørkede aprikoser, 25 g valnøtter, rosiner uten frø, fiken - helst tørket, alt knust. Spis 1 gang om dagen for 1 ss. skje skyllet ned med yoghurt. Behandlingsforløpet er en måned, ta en pause en uke og gjenta. Blandingen er nyttig i vegetativ - vaskulær dystoni og har også smakegenskaper.
  7. Ett glass fennikelfrø og 10 gram knust tørrvalerianrot helles 1 liter kokende vann i en termos, la stå i to dager, filter, tilsett deretter 50 g honning, avløp. Drikk 2 ss. skjeer før måltider.

  Healing urter ikke forårsake avhengighet og avhengighet, de kan tas i lang tid. De har en myk terapeutisk effekt på kroppen; I tillegg er det mulig å raskt avgjøre om de er egnet til behandling i hvert enkelt tilfelle. Likevel, før begynnelsen av mottak av nasjonale midler, er det nødvendig å spesifisere tilstedeværelse av kontraindikasjoner hos legen din.

  fysioterapi

  Metodene for fysioterapeutisk behandling av denne vegetative lidelsen inkluderer:

  • electrosleep;
  • elektroforese;
  • inductothermy;
  • arsonvalisasjon;
  • Plating;
  • laser terapi;
  • magnetisk terapi;
  • aeroionotherapy.

  Fysioterapi i behandling av vegetativ-vaskulær dystoni er rettet mot å regulere vaskulær tone, normalisere stoffskiftet og eliminere smerte. Naturen, regelmessigheten og intensiteten av prosedyrene velges av legen i samsvar med sykdommens karakteristika.

  massasje

  Massasje med vegetoneurose bør utføres i henhold til type sykdom. Med en hypertensive type anbefales massasje av krageområdet, bena, magen. Sjokk teknikker sammen med effleurage bør utelukkes.

  Når antihypertensive vegetative-vaskulær dystoni, og lage et punkt massasje, ved hjelp av elementer som stryker, gniing, elting, vibrasjon. Massasje bidrar til å normalisere funksjonaliteten i nervesystemet, eliminere hodepine og justere pasientens søvn.

  fysisk trening

  Statens lettelse bringer daglige turer i frisk luft, moderat trening. Det er spesielt godt å besøke svømmebassenget regelmessig, svømming anbefales av alle leger. Skiferie i vinterskogen, fotturer - alt som gir en tilstrekkelig belastning til musklene og bringer glede.

  Sistnevnte er spesielt viktig. Klasser må være morsomme. Du kan lære å danse mage dans eller latin dans. Bevegelse til musikk, levende kommunikasjon er en fantastisk kur for depresjon.

  Forebygging av IRR: Hvordan unngå kriser

  Disse forebyggende tiltakene vil bidra til å unngå kriser, som er måtene som oppstår hos mennesker som lider av VSD.

  Først av alt handler det om å overholde visse regler:

  1. Rasjonell balansert kosthold med å gi opp junk food (salt, krydret, stekt, mel, søtsaker, fastfood, etc.);
  2. Full natts søvn (søvn skal vare minst 8 timer i et godt ventilert rom);
  3. Sport (obligatorisk: 10-15 minutters morgenøvelser og 2-3 ganger i uken besøk sportsseksjonen);
  4. Daglig 1-2 time går i frisk luft;
  5. Harmonisering av arbeidskraft og rekreasjon;
  6. Overgivelse av avhengighet.

  Dermed er vegetovaskulær dystoni en sykdom som ikke utgjør en trussel mot menneskelivet, men det reduserer kvaliteten betydelig. Tilstedeværelsen av tegn på VSD er en anledning til samråd med en spesialist. Tross alt er bare rettidig og riktig behandling en garanti for forbedring, og dermed øker sjansene for å bli kvitt VSD for alltid.

  Les Mer Om Fartøyene