Hva er beregningstomografi?


Metoden for computertomografi er den mest moderne og informative måten medisinsk undersøkelse på. CT er praktisert relativt nylig - siden 1988, og i løpet av denne tiden har gjort det mulig å forbedre diagnosen sykdommer betydelig. Det er ikke behov for undersøkelser som krever innføring av flere enheter i kroppen, og andre ulemper for pasienten. På grunnlag av CT ble en annen metode for lag-for-lag undersøkelse av kroppen senere utviklet - en MR. Så, computertomografi - hva er det?

Essensen av CT-forskning

Datatomografi er studien av indre organer av en person som bruker røntgenstråler.
På kroppen til pasienten via ray tube CT-scanner handling ved forskjellige vinkler med små doser av røntgenstråler, er resultatet av passering av hvilken er ført særskilte detektorer er overfølsomme for å gi en rekke bilder fibrewise legeme prøvedel.

Videre utfører datamaskinen ved hjelp av kompleks programvare behandling og analyse av de oppnådde CT-bildene, og skaper et tredimensjonalt bilde av det syke organet, slik at legen kan studere den i forskjellige vinkler. Dette er den viktigste fordelen med RKT før konvensjonell radiografi.

Datateknologi tillater en detaljert studie av alt vev, som koordinerer prosessen.

Ved hjelp av denne metoden kan du studere nesten hvilket som helst område av kroppen, inkludert bløtvev, som ikke er mottagelig for konvensjonell radiografi. Det ble mulig å utføre målinger, for å regulere driften av skanneren, lede den til et bestemt sted.

Typer av computertomografi

Kjernen til alle typer CT er den samme metoden for strålingseksponering. De avviker hovedsakelig i apparatets tekniske egenskaper, så vel som i anvendelsesområdene.

 • Spiral CT - tidligste, men samtidig den mest populære og nøyaktige typen tomografisk studie. SCT fikk navnet sitt på grunn av at ringenes del av tomografen, i veggene som strålekilden er plassert, roterer i forhold til det horisontalt bevegelige bordet som pasienten befinner seg på. Dermed ligner bevegelsen av strålekilden som skanner den ønskede regionen en bevegelse langs en spiral. Dette gjør at du kan forkorte studietiden og øke området med anatomisk dekning.
 • Multispiral CT - En forbedret versjon av den første typen. MSCT varierer med stråle stråling, noe som øker området av området som blir sett. Noen ganger kan tomografer ha flere radialrør. Endringer bidrar til en akselerert gjennomgang av prosedyren, og reduserer også mengden skadelige effekter under undersøkelsen.

Se en video om mulighetene for multispiral computertomografi.

 • Cone-ray CT - En smalere variasjon, fokusert på studien av bein og vev i hodet, brukes, inkludert i tannlegen. Enheten har en mindre størrelse, bare pasientens hode blir under ringen. Lokalisering bidrar til å skape skarpere, større og mer voluminøse bilder, og å oppdage sykdommen selv tidlig.
 • Utslipp CT - Den mest sjeldne typen, som hovedsakelig brukes i onkologi, kardiologi og andre områder hvor gjenkjenning av sykdomsfokus er ikke alltid lett. Kjernen i prinsippet er å gjennomføre pasientens radionuklider, som "markerer" de nødvendige organene. Utstyr for en slik prosedyre er ikke tilgjengelig i alle klinikker, og den brukes kun i spesialiserte diagnostiske sentre.

Muligheter for CT

Metoden er utmerket for primærdiagnose og deteksjon av sykdommen. Samtidig kan CT også brukes til å bekrefte diagnosen, etablert ved hjelp av andre kliniske metoder.

Dette inkluderer bukhulen, brystregionen, urogenitalt system, lever, bukspyttkjertel og andre deler og organer i kroppen. Takket være CT ble det mulig å diagnostisere sykdommer i hjernen.

I noen tilfeller utføres CT med kontrast, en spesiell substans som brukes til å forbedre synligheten av strukturen til organet som undersøkes.

Legemidlet injiseres i venen og akkumuleres i vevet, og forbedrer visualiseringen i bildene. Spesielt godt trenger den inn i rikt perfuserte vev og organer, noe som er grunnen til at det er hyppig brukt i påvisning av lesjoner med økt blodstrøm: betente områder, ondartede svulster. Kontraststoff uten konsekvenser blir helt eliminert fra kroppen innen en og en halv time.

CT er ekstremt effektiv i diagnostisering av ryggradssykdommer.

Med data innhentet en datamaskin, kan du ikke bare se hver enkelt ryggvirvel, satt beintetthet, men også for å avgjøre statusen til mellomvirvelskiver, ledd, erkjenner lokalisering av bløtvev betennelse og graden av kompresjon av nerverøtter.

  Ved å bruke prosedyren, finner du følgende patologier i ryggraden:

 • frakturer av ryggraden;
 • brudd på integriteten til vertebrae i osteoporose, som et resultat av smittsomme sykdommer;
 • svulster dannet i nærliggende vev;
 • ryggsmerter;
 • ryggmargen sykdommer;
 • intervertebral brokk;
 • forberedelse til kirurgiske inngrep på ryggraden og postoperativ oppfølging;
 • ben anomalier og andre.
 • Beregnet tomografi, kontraindikasjoner

  Det er ingen kategoriske kontraindikasjoner til CT. Strålingen som påvirker en person under undersøkelsen er så ubetydelig at det ikke er noe å bekymre seg for. Prosessen skader ikke kroppen, selv med gjentatt CT.

  I enkelte sentre er barn under 14 år ikke innlagt i CT. I tillegg, hvis du planlegger å introdusere kontrastmidler, bør du sørge for at du ikke har allergier på dem. For dette utføres tester eller antiallergiske stoffer brukes.

  Prosedyre Prosedyre

  Dersom det tas en beslutning om bruk av kontrastmedium, administreres sammensetningen til pasienten før CT (vanligvis intravenøst ​​eller ved vanlig inntagelse).

  Før du starter studien, må du ta av klærne og smykker, du kan vanligvis forlate undertøy eller spesiell kjole.

  Pasienten ligger på mobilbordet, som beveger seg til innsiden av skanneringen ved begynnelsen av prosedyren. Det er ønskelig å opprettholde immobilitet under undersøkelsen. Bordet vil utføre mindre horisontale bevegelser, ringen roterer rundt pasienten.

  Prosedyren er helt smertefri. I tilfelle pasienten har noen ulempe, kan han alltid vende seg til teknikeren som sitter i neste rom. I gjennomsnitt tar prosedyren fra 15 til 30 minutter.

  Hvordan forberede seg på en slik studie

  Som regel er det ikke nødvendig med spesiell forberedelse før CT utføres, med unntak av følgende tilfeller:

  • CT med kontrastpreparater utføres på tom mage;
  • i studier i bekkenområdet bør blæren fylles i full grad;
  • Når du undersøker bukhulen natten før, er det nødvendig å tømme tarmene, ved hjelp av avføringsmiddel eller med enema.

  Det er også nødvendig å prøve å ikke spise mat som kan forårsake flatulens i noen dager før prosedyren.

  Informer den behandlende legen hvis du:

  1. har kroniske sykdommer
  2. Nylig, radiografi ved hjelp av barium (dette stoffet kan forstyrre klarheten i bildene som er oppnådd);
  3. Lider av klaustrofobi (være inne i en tomografi i dette tilfellet kan være ubehagelig for deg).

  Det er nødvendig å ha informasjon om sykdommens fremgang, inkludert: en henvisning, et utdrag fra medisinsk historie, bilder eller resultater oppnådd fra andre undersøkelsesmetoder.

  Hvis du har gjennomgått en undersøkelse på eget initiativ, kan du konsultere spesialistene i diagnosesentralen om videre tiltak.

  Kostnad for RCP studie

  Klinikkene i St. Petersburg kostnaden av en CT språk prosedyrer (en av leddene i ekstremiteter, en av ryggraden) begynner ca fra 2600 rubler, avhengig av hvilket organ er inspisert og hvis den brukes med kontrastmiddel.

  I Moskva vil det koste litt mer: minimumskostnaden er 3700 rubler.

  CT-angiografi av et område, for eksempel undersøkelse av hjerneskip eller kar i cervikal-regionen eller kar i benet vil koste mer - fra 6100 rubler.

  Hva er beregningstomografi?

  Prosessen med å undersøke pasienten, i moderne medisin, avhenger i stadig av bruken av utstyr, teknologisk forbedring, som oppstår ekstremt raskt. Under trykket av den diagnostiske informasjon fås ved databehandling av resultatene av røntgen eller MR, mister sin mening selvstendige konklusjoner lege konstruert på grunnlag av egen erfaring og klassiske diagnostiske metoder (palpation, auskultasjon).

  Et perfekt stadium i utviklingen av røntgenforskningsmetoder, de grunnleggende prinsippene som senere dannet grunnlaget for utviklingen av MR, kan betraktes som en beregningstomografi. Uttrykket "computer tomografi" omfatter det generelle konseptet med en tomografisk studie implisere noen datamaskin behandling av informasjon som er innhentet gjennom stråling og radiodiagnostikk og smal - noe som tyder på bare den røntgenberegnet tomografi.

  Hvor informativ er datatomografi, hva er det og hva er dets rolle i sykdomsgjenkjenning? Uten å forsterke eller redusere betydningen av tomografi, kan vi trygt si at dets bidrag til studiet av mange sykdommer er enormt, siden det gir en mulighet til å skaffe et bilde av objektet som undersøkes i et tverrsnitt.

  Essensen av metoden

  Grunnlaget for computertomografi (CT) er evnen til vev i menneskekroppen, med varierende grad av intensitet, for å absorbere ioniserende stråling. Det er kjent at denne eiendommen er grunnlaget for klassisk radiologi. Med en konstant røntgenstrålestyrke vil vev med høy tetthet absorbere de fleste av dem, og vev med henholdsvis lavere tetthet vil være mindre.

  Registrere kilde og mål kraft av røntgenstrålen som sendes gjennom kroppen, er det ikke vanskelig, men det bør huskes på at menneskekroppen er en heterogen gjenstand som har gjennom strålebanen gjenstander av forskjellig tetthet. Når røntgenstrålen, for å bestemme forskjellen mellom det skannede mediet, kan du bare ved intensiteten av overliggende skygger på fotopapir.

  Bruken av CT kan helt unngå effekten av å overlappe fremspringene til ulike organer på hverandre. Skanning ved CT utføres ved hjelp av en eller flere stråler av ioniserende stråler, passert gjennom menneskekroppen og registrert fra motsatt side av en detektor. Indikatoren som bestemmer kvaliteten på det resulterende bildet er antall detektorer.

  I dette tilfellet beveger strålekilden og detektorer seg synkront i motsatt retning rundt pasientens kropp og registrerer fra 1,5 til 6 millioner signaler, slik at man får en flere projeksjon av samme punkt og omgivende vev. Med andre ord, røntgen rørbøyer rundt gjenstand for undersøkelse, stanse enhver 3 ° og gjør langsgående forskyvning detektorer fast informasjon om graden av dempning av strålingen i hvert rør stilling og datamaskinen rekonstruerer graden av absorpsjon og fordeling av punkter i rommet.

  Bruken av komplekse algoritmer for databehandling av skanningsresultater gjør det mulig å få et bilde som viser differensiert vevstetthet, med en nøyaktig definisjon av grensene, organene selv og de berørte seksjonene i form av en seksjon.

  Bildevisualisering

  For å visualisere tettheten av vev i datatomografi, brukes en svart og hvit Hounsfield skala, som har 4,096 enheter med intensitetsendring. Referansepunktet i skalaen er indikatoren som gjenspeiler vannets tetthet - 0 NU. Indekser reflekterende mindre tette mengder, f.eks, luft, og fettvevet er under null i området fra 0 til -1024 og tettere (mykt vev, ben) - er større enn null, i området 0-3071.

  En moderne dataskjerm kan imidlertid ikke gjenspeile så mange gråtoner. I denne forbindelse, for å reflektere det ønskede området, påføres en programvareberegning av mottatte data til det tilgjengelige intervallet for visning av skalaen.

  Ved vanlig skanning viser tomografien bildet av alle strukturer som er vesentlig forskjellig i tetthet, men strukturer som har lignende indikatorer blir ikke visualisert på skjermen, forkortelsen av "vinduet" (rekkevidde) av bildet blir anvendt. Samtidig er alle objekter i visningsområdet tydelig skilt, men de omliggende strukturene kan ikke lenger skelnes.

  Utvikling av CT-enheter

  Det er akseptert å skille mellom 4 trinn av perfektion av datatomografer, hvor hver generasjon ble preget av en forbedring i kvaliteten på opplæringen av informasjon på grunn av en økning i antall mottakelsesdetektorer og følgelig antall mottatte fremskrivninger.

  1 generasjon. De første datatomografiene dukket opp i 1973 og besto av ett røntgenrør og en detektor. Skanneprosessen ble utført ved å sirkulere rundt pasientens kropp, noe som resulterte i en enkelt kutt, hvor behandlingen tok ca 4-5 minutter.

  2 generasjon. For å erstatte trinn-for-trinns tomografer, kom apparatet med vekselscaningsmetoden. I innretninger av denne type ble flere detektorer plassert rett overfor radiatoren, slik at tidspunktet for innhenting og behandling av informasjon ble redusert med mer enn 10 ganger.

  3 generasjon. Tilkomsten av datatomografer av den tredje generasjonen lagde grunnlaget for den etterfølgende utviklingen av spiral CT. I utformingen av anordningen ble det ikke bare gitt en økning i antall luminescerende sensorer, men også muligheten for trinnvis bevegelse av bordet under bevegelsen av hvilken en fullstendig rotasjon av skanneutstyret fant sted.

  4 generasjon. Til tross for at betydelige endringer i kvaliteten på informasjonen mottatt ved hjelp av nye tomografer ikke kunne oppnås, var en positiv endring reduksjonen av undersøkelsestiden. På grunn av det store antallet elektroniske sensorer (over 1000) permanent plassert rundt omkretsen av ringen og uavhengig rotasjon av røntgenrøret, ble tiden brukt per revolusjon 0,7 sekunder.

  Typer av tomografi

  Det første forskningsområdet med CT var hodet, men på grunn av den konstante forbedringen av utstyret som brukes, er det i dag mulig å undersøke hvilken som helst del av menneskekroppen. Til dags dato er det mulig å identifisere følgende typer tomografi, som bruker røntgenbilder under skanning:

  • spiralformet CT;
  • MSCT;
  • CT med to strålekilder;
  • kjegle-tomografi;
  • Angiografi.

  Spiral CT

  Essensen av spiralskanning reduseres til samtidig utførelse av følgende handlinger:

  • konstant rotasjon av røntgenrøret, utførelse av skanning av pasientens kropp;
  • konstant bevegelse av bordet med pasienten liggende på den i retning av skanneaksen gjennom tomografens omkrets.

  På grunn av bevegelsen av bordet, tar banen av strålrørsbevegelsen seg i form av en spiral. Avhengig av formålet med studien, kan hastigheten på bordet justeres, noe som ikke påvirker bilens kvalitet. Styrken på computertomografi er muligheten til å studere strukturen av bukhulenes parenkymale organer (lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer) og lunger.

  Multislice (multislice, multilayer, multilayer) computertomografi (MSCT) er en relativt ung retning av CT, som dukket opp tidlig på 90-tallet. Hovedforskjellen mellom MSCT og spiral CT er tilstedeværelsen av flere rader detektorer, stasjonær langs omkretsen. For å sikre stabil og jevn mottak av stråling av alle sensorer ble formen på strålen som ble utstrålet av røntgenrøret endret.

  Antallet rekke detektorer gir samtidig produksjon av flere optiske seksjoner, for eksempel 2 rader detektorer, gir 2 skiver og 4 rader, henholdsvis 4 skiver samtidig. Antall tverrsnitt oppnådd avhenger av hvor mange rader detektorer er gitt i konstruksjonen av tomografen.

  Den siste oppnåelsen av MSCT er 320-seriens tomografier, som ikke bare gir et tredimensjonalt bilde, men også å observere de fysiologiske prosessene som forekommer ved undersøkelsen (for eksempel å observere hjerteaktivitet). En annen positiv forskjell i MSCT av den siste generasjonen kan betraktes som muligheten for å oppnå fullstendig informasjon om det organet som er undersøkt etter en revolusjon av røntgenrøret.

  CT med to strålekilder

  CT med to strålekilder kan betraktes som en av varianter av MSCT. Forutsetningen for å opprette en slik enhet var behovet for å studere bevegelige objekter. For eksempel, for å oppnå et kutt i studien av hjertet, kreves et tidsintervall hvor hjerte er i relativ hvile. Et slikt gap bør være lik den tredje delen av et sekund, som er halve rotasjonstiden for røntgenrøret.

  Siden økningen i rørets rotasjonshastighet øker, og overbelastningen øker, er den eneste måten å oppnå informasjon på så kort tid å bruke 2 røntgenrør. Ligger i en vinkel på 90 °, tillater radiatorene å gjennomføre en hjerteundersøkelse, og hyppigheten av sammentrekninger er ikke i stand til å påvirke kvaliteten på de oppnådde resultatene.

  Cone-ray tomografi

  Cone-ray computer tomograph (CBCT), som alle andre, består av et røntgenrør, opptakssensorer og programvarekompleks. Imidlertid, hvis normal (spiral) Imager strålebunten har en vifteform, og opptaks transdusere arrangert i en linje, er den konstruksjonstrekk CBCT rektangulært arrangement av sensorer og en liten størrelse brennpunktet, noe som gjør det mulig å oppnå et bilde av et lite objekt over radiatoren en omsetning.

  En slik mekanisme for å oppnå diagnostisk informasjon reduserer sjelden strålingsbelastningen på pasienten, noe som gjør det mulig å bruke denne metoden i følgende medisinområder hvor behovet for røntgendiagnostikk er ekstremt høyt:

  • tannbehandling;
  • ortopedikk (undersøkelse av kne, albue eller ankel);
  • traumatologi.

  Videre, ved bruk av CBCT sørger for ytterligere å redusere stråleeksponering ved overføring tomograf i pulsmodus under hvilken strålings påføres ikke er konstant, og slik at pulsene for å redusere eksponeringen dosen med 40%.

  angiografi

  Informasjon som er oppnådd med CT-angiografi, er et tredimensjonalt bilde av blodkar oppnådd ved hjelp av klassisk røntgen-tomografi og dataarkrekonstruksjon. For å få et volumetrisk bilde av vaskulærsystemet, injiseres en røntgenkontrast substans (vanligvis jodholdig) i pasientens venne, og en serie bilder av det undersøkte området utføres.

  Til tross for det faktum at et CT er forstått overveiende røntgenberegnet tomografi, i mange tilfeller, begrepet omfatter også andre diagnostiske metoder basert på en annen metode for å skaffe kildedataene, men på en tilsvarende måte for å håndtere dem.

  Eksempler på slike metoder er:

  • magnetisk resonans imaging (MR);
  • optisk sammenhengstomografi (OCT);
  • Positron Emisjon Tomography (PET);
  • MR.

  Til tross for at MR er basert på prinsipp for informasjonsbehandling, som er analog med CT, har metoden for å oppnå de opprinnelige data betydelige forskjeller. Hvis det ved CT er en registrering av demping av ioniserende stråling som passerer gjennom objektet som undersøkes, blir forskjellen mellom konsentrasjonen av hydrogenioner i forskjellige vev registrert med MR.

  For å gjøre dette, er hydrogen ioner begeistret av et kraftig magnetfelt, og energiutløsningen er fast, noe som gir en ide om strukturen til alle indre organer. På grunn av fraværet av en negativ effekt på kroppen av ioniserende stråling og den høye nøyaktigheten av den innhentede informasjonen, har MR blitt et verdig alternativ til CT.

  Også, MR har en viss overlegenhet over stråling CT, når du undersøker følgende objekter:

  • myke vev;
  • hule indre organer (endetarm, blære, livmor);
  • hjerne og ryggmargen.

  Diagnose av optisk koherens tomografi blir utført ved å måle graden av refleksjon av infrarød stråling med meget kort bølgelengde. Mekanismen for å skaffe data har noen likheter med ultralydforskning, men i motsetning til sistnevnte gjør det mulig å undersøke bare nærliggende og mellomstore objekter, for eksempel:

  • slimhinner;
  • øyets nese;
  • lær;
  • gingival og dental vev.

  Positronutslippstomografen har ikke et røntgenrør i sin struktur, siden det registrerer stråling fra et radionuklid direkte i pasientens kropp. Metoden gir ikke en ide om organets struktur, men det tillater en å evaluere sin funksjonelle aktivitet. Vanligvis brukes PET til å vurdere aktiviteten til nyrene og skjoldbruskkjertelen.

  Kontrastforbedring

  Behovet for å kontinuerlig forbedre resultatene av undersøkelsen gjør det vanskeligere å diagnostisere diagnostiseringsprosessen. Økningen i informativitet på grunn av kontrasteringen er basert på muligheten for å skille mellom vevstrukturer som selv har ubetydelige forskjeller i tetthet, ofte ikke bestemt av konvensjonell CT.

  Det er kjent at et sunt og sykt vev har en annen intensitet av blodtilførselen, noe som medfører en forskjell i volumet av innkommende blod. Innføringen av røntgenkontrastmateriale gjør det mulig å forbedre bildetettheten, som er nært knyttet til konsentrasjonen av jodholdig røntgenkontrast. Innføringen av et 60% kontrastmiddel i venen i en mengde på 1 mg per 1 kg av pasientens vekt gjør det mulig å forbedre visualiseringen av organet som er undersøkt ved ca. 40-50 Hounsfield-enheter.

  Det er 2 måter å introdusere kontrast på i kroppen:

  I det første tilfellet drikker pasienten stoffet. Vanligvis er denne metoden brukt til å visualisere de hule organene i mage-tarmkanalen. Intravenøs administrasjon tillater å estimere graden av akkumulering av legemidlet ved hjelp av vevene i organene som er under studien. Det kan utføres ved manuell eller automatisk (bolus) administrasjon av stoffet.

  vitnesbyrd

  Anvendelsesområdet for CT er praktisk talt ubegrenset. Ekstremt informative tomografi i magen, hjerne, ben apparat, karakterisert ved at påvisning av tumordannelse, inflammatoriske skader og konvensjonelle fremgangsmåter, typisk, ikke krever ytterligere oppdateringer (for eksempel en biopsi).

  CT-skanningen vises i følgende tilfeller:

  • når det er nødvendig å utelukke en sannsynlig diagnose, blant pasienter som er i fare (screening undersøkelse), utføres under følgende forhold:
  • vedvarende hodepine;
  • hode traumer;
  • Synkope, ikke provosert av åpenbare årsaker;
  • mistanke om utvikling av ondartede neoplasmer i lungene;
  • om nødvendig, en nødundersøkelse av hjernen:
  • konvulsivt syndrom komplisert av feber, bevissthetstap, abnormiteter i mental tilstand;
  • traumer i hodet med penetrerende skade på skallen eller blødningsforstyrrelsen;
  • hodepine ledsaget av psykiske lidelser, kognitiv svekkelse, økt blodtrykk;
  • mistanke om traumatisk eller annen skade på hovedartariene, for eksempel aorta-aneurisme;
  • mistanke om forekomst av patologiske forandringer i organer, på grunn av tidligere behandling eller hvis det er en onkologisk diagnose i anamnesen.

  oppførsel

  Til tross for at komplisert og kostbart utstyr er nødvendig for å utføre diagnosen, er prosedyren ganske enkel å utføre og krever ingen innsats fra pasienten. I listen over stadier som beskriver hvordan datatomografi er ferdig, kan du inkludere 6 elementer:

  • Analyse av indikasjoner for diagnose og utvikling av taktikk for studien.
  • Klargjøring og plassering av pasienten på bordet.
  • Korreksjon av strålingskraft.
  • Utfører en skanning.
  • Fiksing av informasjon mottatt på flyttbart medium eller fotopapir.
  • Samling av en protokoll med beskrivelse av resultatet av undersøkelsen.

  På kvelden eller på undersøkelsesdagen registreres pasientens pasdata, anamnese og indikasjoner for prosedyren i klinikkens database. Her registreres resultatene av datatomografi.

  Det er ganske vanskelig å dekke alle områder av utvikling og diagnostiske evner av CT, som frem til nå fortsetter å utvide. Det er nye programmer for å få et tredimensjonalt bilde av interesse for kroppen, "renset" fra eksterne organer som ikke er relatert til testobjektet. Utviklingen av "lavdose" -utstyr, som gir tilsvarende resultater i kvalitet, vil kunne konkurrere med ikke mindre informativ metode for MR.

  Datatomografi og MR i hva er forskjellen, indikasjoner og muligheter

  Moderne diagnostisk medisinsk vitenskap har enestående muligheter for å oppdage visse sykdommer. En av de mest effektive metodene er magnetisk resonans imaging og computertomografi. Som regel forblir valg av metode hos legen.

  Mange pasienter er interessert i: datatomografi og mrt - hva er forskjellen? La oss se hvilke forskjeller som har to lignende prosedyrer.

  Prinsipper for drift av CT og MR-enheter

  Magnetic resonance imaging (MRI) og computertomografi (CT) har en og samme viktige mål - å utforske og "skanne" indre organer og systemer. På produksjonen får vi detaljerte bilder av organismen "fra innsiden".

  Grunnlaget og forgjengeren til slike teknikker var den vanlige røntgenstrålen. Radiografi er det første store skrittet mot forskning og diagnose. Men denne metoden ikke gir et fullstendig bilde av hva som skjer, fordi bildet var et todimensjonalt bilde og de ulike områdene er lagt på hverandre. Imperfeksjon av røntgenstrålen har stimulert utviklingen av mer informativt utstyr.

  Så hva er forskjellen mellom mrt og computertomografi? De to kjøretøyene har forskjellige handlingsprinsipper og ulike fysiske fenomener som danner grunnlaget for deres arbeid.

  CT-metoden er basert på røntgenstråling, som påføres det nødvendige området. I kontrast til den tradisjonelle røntgenstrålen påvirker tomografien fra forskjellige sider, og strålene passerer gjennom vev med forskjellige tettheter. Informasjonen behandles av datamaskinen, hvoretter et lagdelt tredimensjonalt bilde av det ønskede organet oppnås, som om det er i et "kutt".

  For MR brukes atommagnetisk resonans. Kroppen er et kraftig magnetfelt. Etter det viser enheten de elektromagnetiske pulser som genereres i menneskekroppen. Tomografen konverterer dem til et tredimensjonalt bilde og viser det på skjermen.

  I motsetning til CT, har magnetisk resonansbilder ikke strålingseffekt og kan brukes oftere. Prosedyrens varighet er forskjellig. MR kan ta mer tid - opp til 40-60 minutter. Derfor, når man velger en teknikk, blir ikke bare indikasjonene tatt i betraktning, men også tilstedeværelsen av klaustrofobi.

  Forskjeller i teknikkens tekniske evner

  Den vesentlige forskjellen mellom mrt og computertomografi er deres tekniske evner og forskningsområder. CT gir et utmerket bilde av objektets fysiske tilstand, mens MR viser væskens kjemiske struktur. Disse metodene er ikke alltid utbytbare.

  CT-skanning viser tettheten av vev og deres endringer. Benstrukturer best studeres ved hjelp av denne metoden. Ingen annen diagnosemetode gir et slikt nøyaktig resultat i dette området. Med hjelpen kan du finne de minste bruddene, sprekker og svulster i beinene, som ikke er synlige på vanlige røntgenbilder.

  Også, CT skanner lungene perfekt. Metode informativt undersøkelse i hjernen (spesielt nærvær av skade, slag), bekken og bukhulen.

  Når vi undersøker beinene, vil MR være ubrukelig. Hans spesialisering er myke stoffer. Prosedyren vil gi informasjon om skader på leddbånd, ledd- og seneskader. Metoden brukes til å oppdage vertebrale brok, strukturelle lesjoner i hjernen, patologi i ryggmargen, muskler, brusk.

  Ved lungekontroll vil prosedyren være ubrukelig.

  En nødvendig betingelse for å oppnå et nøyaktig resultat er at personens ro og immobilitet undersøkes. Ved innføring av kontrastpreparat kan prosedyren ta en time. Pasienter med ubalansert psyke eller barn blir ofte gitt beroligende eller sovende piller.

  I hvilke tilfeller vises denne eller denne prosedyren

  Hvilken metode for diagnose å velge, løses individuelt i hver situasjon. Dette bør gjøres av en spesialist. Pasienten kan lese og legge merke til informasjonen om indikasjonene. Teknikker er informative hvis de er valgt riktig.

  Beregnet tomografi anbefales i følgende tilfeller:

  • diagnostisering av graden av skade ved skader, ulykker
  • svulstpatologier av beinvev
  • indre blødninger på grunn av skader, slag
  • diagnose av skjoldbruskkjertelstatus
  • endringer i blodkar (aterosklerotiske plakk, aneurysmer)
  • ulike lungesykdommer
  • undersøkelse av hjernen (traumer, tilstedeværelse av hematomer, svulster)
  • sykdommer i muskuloskeletale systemet (osteoporose, skoliose, dystrofiske forandringer)
  • skade på bein i ansiktet (tenner, kjeve)
  • svulst lungesykdommer, tuberkulose
  • patologi i bukhuleorganene
  • diagnose av otitis og bihulebetennelse

  CT brukes til å vurdere pasientens tilstand etter operasjon, utelukke patologier i magen.

  Magnetic resonance imaging vises i slike situasjoner:

  • patologiske prosesser og svulstformasjoner i fettvev, muskler, mage
  • betennelse i hjernevæv
  • Definisjon av stadier av neoplastiske sykdommer
  • undersøkelse av intrakraniale nerver
  • identifisering av sykdommer i ryggraden
  • hjernesvulster
  • pasienter med multippel sklerose
  • hypofysenes patologi
  • studie av ryggmargen, ledd og leddbånd
  • Bestemmelse av intervertebral plate status
  • sirkulasjonsforstyrrelser i ryggmargen

  MR diagnose brukes til å klargjøre diagnosen etter ultralyd. Metoden er indisert for personer som har intoleranse mot kontrastmedier, som i noen tilfeller er nødvendige for CT-prosedyre.

  Disse to metodene brukes ofte etter en foreløpig undersøkelse på andre måter. Spesielt når det er tvil i diagnosen eller på en lav informativ verdi av andre metoder.

  Funksjoner for forberedelse for gjennomføring av undersøkelser

  Spesiell forberedelse til prosedyren er bare nødvendig når du studerer bestemte områder av kroppen. I andre tilfeller (hvis legen ikke fastsatte noe annet), trenger du ikke å gjøre noe forutgående.

  For CT anbefales det å fjerne alle enheter som kan fjernes: briller, proteser, høreapparater, ornamenter. Prosedyren er tillatt for beinprøver i nærvær av metallimplantater i leddene.

  I studien av noen indre organer (for eksempel tarmene) er det nødvendig med en tidlig innføring av et kontrastmiddel. En abdominal undersøkelse utføres ofte på tom mage.

  Med økt spenning eller psykomotoriske sykdommer før undersøkelsen viser bruk av sedativer.

  Videre vil tilleggstrening kreve en undersøkelse av abdominalområdet og bruk av MR. For å gjøre dette, noen dager før prosedyren, bør pasienten utelukkes fra diettmat, noe som fører til flatulens. Nemlig: belgfrukter, friske grønnsaker og frukt, helkornsbrød. Det er ønskelig å motta enterosorbenter.

  Når du studerer bekkenorganene, må du sørge for at blæren er fylt ut før prosedyren. For å gjøre dette er det nok å drikke ca. 0,5 liter vann en halv time før arrangementet.

  Under undersøkelsen kan pasienten høre alle typer klikk. Dette bør ikke fryktes. Lyder er knyttet til driften av utstyret.

  Det bør tas i betraktning at hvis den totale CT-tiden er 10-15 minutter, er MR noen ganger nødvendig i opptil 40 minutter. Den andre metoden er ikke alltid mulig for pasienter som stadig trenger maskinvarehjelp for vitale funksjoner. Metoden kan heller ikke nærme seg personer med alvorlige former for klaustrofobi.

  Hvilken metode er mer informativ

  Det er umulig å gi et entydig svar på spørsmålet "hvilken diagnosemetode er mer effektiv". Dette, samtidig, alternative og forskjellige metoder for forskning. I ett tilfelle er det beste resultatet gitt ved en prosedyre, i en annen - av en annen.

  MR viser bedre organer som er omgitt av et skjelett, men har høyt væskeinnhold (ledd, hjerne- og spinal), intervertebrale skiver. Skjelettet selv viser mer informativt CT. For indre organer (nyrer, fordøyelsessystemet), benyttes begge metoder.

  Det skal bemerkes at for datatomografi er mye mindre tid nødvendig. Så det er hensiktsmessig å bruke det i nødstilfeller, når hvert minutt er viktig (for eksempel etter ulykker, ulykker).

  Med magnetisk resonansavbildning er det ingen røntgenbestråling. Derfor betraktes det som relativt tryggere. I sin tur kan MR ikke gjøres for personer med implantater av metall og en pacemaker.

  MR er mer trygg, og CT-skanning tar mindre tid. Hvilken fremgangsmåte som skal velges, skal bare bestemmes av den behandlende legen. Han vil ta hensyn til pasientens egenskaper, egenskapene til forskningsområdet og sykdomsforløpet. Ta også hensyn til de foreløpige resultatene av tester og andre undersøkelser (ultralyd, røntgen).

  Sammenligning av kostnader for prosedyrer

  Utstyr for datamaskin- eller magnetisk resonansavbildning er ekstremt dyrt. Prisen på en installasjon kan nå flere millioner dollar. En slik enhet har ikke råd til alle medisinske fasiliteter.

  Hvis røntgenstråler og ultralyd er tilstede i hver selvrespektende klinikk, kan tomografer være i en enkelt kopi, spesielt i småbyer. På landsbygda og i byområder er slike enheter ofte fraværende.

  Også, vi trenger gode spesialister som korrekt dechifiserer resultatene av diagnosen. Alt dette i komplekset gir en betydelig kostnad for en slik prosedyre. Jo høyere bildet, jo nyere utstyret og jo bedre arrangementet av klinikken, jo høyere pris.

  Den laveste prisen på CT eller MR er omtrent $ 30. Jo mer omfattende undersøkelsesområdet, jo høyere pris. Med en komplett diagnose av organismen, innføringen av et kontrastmiddel, kan mengden nå opp til 500-1000 cu. Diagnostikk av hvert organ eller system i kroppen har sin tydelig foreskrevne pris.

  På grunn av de høye kostnadene ved en slik studie, er pasientene primært rettet mot mer overkommelige ultralyd og røntgenstråler. MR og CT brukes når legen har spørsmål om diagnosen.

  Moderne tomografer - et ekte gjennombrudd innen diagnostisering av sykdommer. Selvfølgelig er tomografi den mest informative metoden til dags dato. Hver metode har sine fordeler og ulemper, samt visse indikasjoner og kontraindikasjoner. Hva du skal velge - CT eller MR er avhengig av det spesifikke tilfellet og området som skal studeres.

  Nødsituasjonen bestemmer også hvilken type prosedyre som skal brukes.

  Detaljer om forskjellene mellom CT og MR - på video:


  • Last Original] "class =" imagefield imagefield-lightbox2 imagefield-lightbox2-240-180 imagefield-field_imgarticle imagecache imagecache-field_imgarticle imagecache-240-180 imagecache-field_imgarticle-240-180 ">

  • Last Original] "class =" imagefield imagefield-lightbox2 imagefield-lightbox2-240-180 imagefield-field_imgarticle imagecache imagecache-field_imgarticle imagecache-240-180 imagecache-field_imgarticle-240-180 ">

  • Last Original] "class =" imagefield imagefield-lightbox2 imagefield-lightbox2-240-180 imagefield-field_imgarticle imagecache imagecache-field_imgarticle imagecache-240-180 imagecache-field_imgarticle-240-180 ">

  • Last Original] "class =" imagefield imagefield-lightbox2 imagefield-lightbox2-240-180 imagefield-field_imgarticle imagecache imagecache-field_imgarticle imagecache-240-180 imagecache-field_imgarticle-240-180 ">

  • Last Original] "class =" imagefield imagefield-lightbox2 imagefield-lightbox2-240-180 imagefield-field_imgarticle imagecache imagecache-field_imgarticle imagecache-240-180 imagecache-field_imgarticle-240-180 ">

  • Last Original] "class =" imagefield imagefield-lightbox2 imagefield-lightbox2-240-180 imagefield-field_imgarticle imagecache imagecache-field_imgarticle imagecache-240-180 imagecache-field_imgarticle-240-180 ">
  • Logg inn eller registrer deg for å skrive kommentarer

  Re: Computer tomografi og MR i hva er forskjellen, vitnesbyrd og.

  Har du problemer med ryggen i form av slitasjegikt og post-traumatisk brokk SHmorlja, måtte gjennomgå en undersøkelse og CT og MR, men visste ikke om deres funksjoner, nå forstår jeg hvorfor det var nødvendig.

  Hva er datatomografi, i hvilke tilfeller er det foreskrevet og hvordan utføres det?

  Metoden for computertomografi tillater lag-for-lag-undersøkelse av vev og organer i menneskekroppen uten å skade integriteten til huden. Sammenligning med andre typer undersøkelser er det nødvendig å merke smertefrihet og høy pålitelighet av mottatte data, som spesialisten kan operere i fremtiden.

  Hva er prosedyren for CT (computertomografi)

  En CT-skanning skal passere røntgenstråler gjennom vev. Strålene er festet av ultrasensitive sensorer, og programvaren tar de innhentede CT-skanningsdataene i digitalt format og gir videre dekoding og behandling.

  Den moderne tomografien er et komplekst kompleks som kombinerer mekaniske deler og en datamaskindel.

  Et tomogram er resultatet av behandling av flere skanninger av samme del av kroppen som er laget i forskjellige vinkler. Varigheten av eksponering for røntgenstråler per sted bør ikke overstige 3 sekunder. Detektorer som fastsetter stråling, blir kontinuerlig oppdatert og forbedret for å få et nøyaktig bilde for det korteste eksponeringsintervallet. Mulighetene for moderne utstyr gjør det mulig å få et ekstremt klart grafisk bilde, for å forstørre det om nødvendig for detaljert studie. Analyse av CT utføres av en spesialist.

  Typer av computertomografi

  Spiraltomografi - hva er det?

  Under spiral CT roterer to gjenstander samtidig: et rør som genererer røntgenstråler og et bord som pasienten ligger på. Dermed har strålebanen form av en spiral - derav navnet på metoden. Hastigheten til oversetterbevegelsen på bordet kan variere avhengig av oppgaven.

  Hva viser multiseksjon (flerlags) CT?

  I motsetning til helical, med multislice CT, er sensorer som mottar røntgenstråler arrangert i flere rader. Den volumetriske strålen gjør det mulig å skaffe et 3D-bilde ved hjelp av moderne tomografer og å overvåke prosessene som foregår i organene i sanntid.

  En revolusjon av røntgenrøret gjør det mulig å undersøke hjernen eller hjertet helt, sterkt redusere stråledosen og hvor mye tid som kreves for prosedyren.

  Tiden for skanning (og dermed strålingsdosen) kan redusere samtidig bruk av to strålekilder. Hvert av rørene fungerer uavhengig av det andre. Denne metoden er mest gunstig for å studere hjertet.

  Diagnostikk med kontrastforbedring

  Kontraststoff som inneholder jod brukes i databehandlingstomografi for separasjon av organer som ligger svært nær hverandre, og differensiering av sunne og patologiske vev.

  For undersøkelse av de hule organene i fordøyelseskanalen, tas kontraststoffet oralt, i de resterende tilfeller - intravenøst:

  • Bruk en sprøyte hvis stoffets hastighet ikke er viktig.
  • bolus, maskinvare metode, hvis det er nødvendig å kontrollere hastighet og intensitet av motpartens kvittering.

  Til hvem CT er vist

  Etter hvert som undersøkelsen er inkludert i en pakke av tiltak for å fastslå årsaken til sykdommer, er CT brukes for skader og fall av hodet, svimmelhet (uten synkope), migrene, så vel som for å undersøke lungene for mistenkt onkologi.

  I tilfelle en livstruende, tillater en tomogram for å diagnostisere blodkarets integritet, slagtilstand, for å undersøke pasienten i tilfelle alvorlige skader, mulige patologier av indre organer.

  CT brukes i løpet av behandlingen for å overvåke pågående prosesser og rutinemessige undersøkelser.

  For samling av cytologi eller histologi, kan et tomogram brukes som en ekstra metode.

  Kontra

  Metoden har en rekke kontraindikasjoner:

  1. Overflødig kroppsvekt, kroppsstørrelse som ikke tillater bruk av en tomografi.
  2. Graviditet.
  3. Allergi mot kontrastmedium (med kontrastmetode).
  4. Nyresvikt.
  5. Endokrine sykdommer (diabetes, skjoldbrusk sykdom).
  6. Patologier av benmarg.

  Forbereder seg for datatomografi

  I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med spesiell forberedelse for tomografien (det er en spiral og multilayer CT-skanning).

  For å bruke kontrastmetoden når man undersøker organene i magehulen og små bekken, nyrer, er det nødvendig å ta urografiløsningen på tisdag. Nøyaktige anbefalinger kan fås ved å konsultere en spesialist.

  I hvilke tilfeller er det foreskrevet og hva viser CT-skanningen?

  Som et resultat av undersøkelsen ser legen tilstedeværelsen av patologiske prosesser, betennelsesfokus, dannelse av svulster, cyster, sel, forandringer i form og struktur av vev.

  CT av hjernen Angir nøyaktig tilstedeværelse og plassering av utenlandske strukturer, neoplasmer, inkludert ondartet, skade på blodkar og blødninger.

  Ved hjelp av et grafisk bilde bestemmer legen komprimeringen av vevstrukturen eller reduksjonen i dens tetthet. Neoplasmer, cyster, koaguleringer, plaques er bestemt ved hjelp av kontrastmedium.

  CT i hjernen utnevne i nærvær av symptomer på hjerneskade - forverring av oppmerksomhet og minne, nevrologiske lidelser, økt ICP, hode traumer, obsessiv hodepine.

  Med lungesykdom - tuberkuloseinfeksjon, lungebetennelse, ondartede neoplasmer blir en indikasjon på utnevnelse av CT i lungene. Det utføres i to moduser:

  1. Undersøk strukturen, tilstanden og posisjonen til lungene, bronkiene, luftveiene, karene;
  2. I tillegg til lungene kommer hjertet, blodkarene (aorta, øvre hule venen, lungearterien), lymfatiske pectoral noder inn i synsfeltet.

  En omfattende versjon av undersøkelsen av lungene blir CT av thorax. Tre-dimensjonal grafisk fremstilling som gjør det mulig for tidlig diagnose av tumorer, metastaser bryst lokalisere tuberkuløse lesjoner differensiere aneurisme og verifisere vaskulær integritet, for å overvåke effektiviteten av behandlingen er betegnet ved langvarig behandling av alvorlige sykdommer.

  Før rhinoplastikk og etter alvorlig skade på nesen er nødvendig CT i nesen og bihulene. Med hjelpen er muligheten for tilstedeværelse av infeksjonsfokus i paranasale bihulene utelukket.

  Tilstedeværelsen av svulster, konkreksjoner, medfødte patologier av nyreutvikling, cystene bestemmer CT. Det er utnevnt når du kommer tilbake og nyre skader.

  På tærskelen til alvorlige inngrep gjør operasjoner på tennene CT av tenner og kjeve. Med hjelpen vurderer legen helsen til munnhulen, lokaliseringen av betennelse, tilstanden av beinvev.

  Indikasjon for computertomografi tarm Det er mistanke om legen om tilstedeværelsen i det av polypper eller ondartede neoplasmer, foci av betennelse og tarmblødning. I tillegg tillater metoden deg å evaluere effektiviteten av behandlingen.

  Brudd på lever og andre indre organer diagnostiseres ved hjelp av CT i bukhulen.

  CT i ryggraden, bein og ledd avslører deformasjoner og skader, brudd, sykdommer, infeksjonsfokus. Som et resultat av undersøkelsen er det mulig å fastslå årsakene til smerte.

  Hvordan er databehandling tomt gjort?

  Hvordan utføres prosedyren

  Pasienten ligger på ryggen på tomografibordet som roterer med en viss hastighet inne i enheten. Hovedoppgaven er fullstendig immobilitet under undersøkelsen.

  Legen er utenfor kontoret, pasienten støttes av lydenheten. Noen ganger kan det være nødvendig å holde pusten, som pasienten blir informert via lydlinken.

  Prosedyrens varighet er fra kvart til en halv time, hvis det ikke er nødvendig med ytterligere undersøkelser.

  Hva er forskjellen mellom CT og MR

  Til tross for likheten til begge metodene (en undersøkelse ved hjelp av et tredimensjonalt grafisk bilde som er oppnådd som følge av "respons" av vev til en ekstern effekt), ligger hovedforskjellen i bølgene som brukes.

  I motsetning til CT bruker MR ufarlige elektromagnetiske bølger.

  Bivirkninger av CT

  • negativ påvirkning av røntgenstråler på kroppen (risiko for å utvikle kreftceller);
  • allergiske reaksjoner på det anvendte kontrastmiddelet;
  • giftig effekt av kontrastmedium på nyrene.

  Pasienten under prosedyren kan oppleve feber, tilstrømning av blod til hodet, ørene, kinn, hodepine, "jern" smak i munnen og epigastrisk smerte - slike skjermer er normen.

  Datatomografi - en metode som gir deg et klart bilde av tilstanden til indre organer på kort tid. Moderne maskiner minimerer risikoen for negative effekter på kroppen, som ikke kan sammenlignes med effekten som er oppnådd.

  Hvis du finner en feil, velg tekstfragmentet og klikk Ctrl + Enter.

  Datatomografi av fartøy og andre organer: Metodenes essens, indikasjoner, plusser og minuser, sammenligning med MR

  Korrekt diagnostisert er en halvherdet sykdom. Leger av antikken bestemte sykdommen ved uvanlige metoder: i øynene, neglene, hudfargen og andre tegn. Og selv i dag vil en erfaren lege fortelle mye om pasienten, da han så første gang. Mye, men ikke alle. Mulighetene for moderne medisin har vokst betydelig, nye diagnosemetoder har dukket opp som gjør at man ser inn i menneskekroppen og visuelt vurderer omfanget av skaden på et eller annet organ. datamaskin tomografi - en av slike metoder.

  Hva er det

  Så snart røntgenstrålene ble oppdaget, lærte folk å motta bilder av menneskelige organer. Det kan ikke sies at disse bildene er ideelle. Radiografi tillater ikke å se små forstyrrelser, ettersom vevene er stablet på toppen av hverandre. Metoden for lineær tomografi, ved hjelp av hvilken et bilde av et bestemt lag av organet er oppnådd, er også langt fra perfekt.

  Og bare med oppfinnelsen av fremgangsmåten CT et gjennombrudd i diagnosen begynte. For denne oppdagelsen ble forskere Cormac og Hounsfield tildelt Nobelprisen. I arsenalen til medisinske arbeidere ble det mulig å se mange deler av orgelet på forskjellige steder. Nøyaktigheten og hastigheten til forskningen er forbedret ved innføring av spiralteknologi. En Med moderne multislice-teknikk kan du lage opptil 64 bilder av forskjellige lag av kroppen (det er allerede informasjon om utseendet på en 320-snitt-tomografi).

  Hvordan går det?

  Installasjon av CT er ganske massiv. Det er en ring som kan rotere med utslipp av røntgenstråler. En person som ligger på et spesielt bord er plassert inne i ringen. Skanneren roterer rundt den, lag for lag, undersøker orgelet som undersøkes. Med spiral tomografi beveger bordet med pasienten seg også. Det er noe i den kosmiske fantasiverden, ikke sant?

  Alle bilder kan skrives ut. CT-prosedyren utføres med kontrast. Kontraststoff (jodholdig) brukes til bedre visualisering av bildet. Faktum er at røntgenstråler med visse egenskaper nesten ikke ser bløtvev. Kontraststoff injiseres i blodåren, og i noen tilfeller drikker den enkelte bare den.

  Ved å bruke metoden av datamaskinstyrt tomografi blir undersøkt i nesten alle organer i menneskekroppen: hjerte, blodkar, nyrene, lungene, hjernen og ryggmargen, blære, bukhulen, bein. Noe glemte å huske? Og dette er også utforsket!

  Hvorfor CT?

  • Datatomografi av fartøy, ved hjelp av røntgenstråling, lar deg se arterier og årer i hvilken som helst del av menneskekroppen.
  • Få et bilde av den patologiske delen av fartøyet, som ligger på det mest ubeleilige stedet for andre metoder for forskning.
  • Det er mulig å gi et detaljert tredimensjonalt bilde av hele det vaskulære bassenget.
  • Det er mulig å se ikke bare fartøyene, men også de tilstøtende vevene, noe som er et viktig pluss i diagnosen.
  • CT av blodkar i hjertet og andre organer er trygt for de fleste pasienter.
  • CT-prosedyren er ikke veldig invasiv.

  Hvem er kontraindisert med CT?

  1. Allergiske pasienter.
  2. Pasienter med alvorlig nedsatt nyrefunksjon.
  3. Personer som har en patologi av skjoldbruskkjertelen. Faktum er at jod, inneholdt i kontrastmiddel, øker produksjonen av skjoldbruskhormoner, og dette kan føre til komplikasjoner.
  4. CT er forbudt for gravide kvinner. For det første kan kontrastmiddelet ha en toksisk effekt på fosteret. For det andre er effekten av røntgenstråler også usikker for barnet.

  Video: Prosess av datatomografi

  CT av fartøy

  Årsaken til sykdommen i organene kan være vaskulær sykdom. Tross alt strømmer blod gjennom dem, og gir celler av hele organismen oksygen. Blokkering av trombi, aterosklerotiske plakk, aneurysmer - alt dette fører til brudd på blodstrømmen og som et resultat skader på det tilsvarende organet. Ved hjelp av metoden for computertomografi kan du undersøke fartøyene i hvilken som helst del av kroppen. For eksempel, for å studere tilstanden av koronarår og arterier, kan man bruke CT av koronarbeholdere. En CT av karene i hodet og nakken utforsker hjernens sirkulasjon.

  tomografi fartøy er indikert dersom pasienten har:

  De fleste pasienter kan gjennomgå en studie uten å skade helsen. En del av prosedyren er imidlertid ikke vist. I utgangspunktet mennesker for hvem et kontrastmedium (spesielt jod) eller røntgenstråling kan bli farlig.

  CT i hjernen

  Hvis konvensjonell radiografi gir en oversikt over hjernen, CT "fotograferer" hjernen laget for lag. Avstanden mellom lagene er ca. 1 mm. Som følge av dette får legen det nødvendige antall bilder, slik at man ser på et hvilket som helst punkt i orgelet. Ved hjelp av CT i hjernen kan du vurdere strukturen, se cyster, svulster, vurdere tilstanden til venøse og arterielle kar.

  For å gjøre bildet av lagene i hjernen mer tydelig, som i tilfelle med perifere fartøy, innføres et kontrastmiddel. Når det gjelder kontraindikasjoner, er de de samme som i fartøyets tomografi. Den eneste forskjellen: Gravid kvinner utfører noen ganger en undersøkelse, men på forhånd er uterusområdet dekket med et forspring. Barn tomografi av cerebral fartøy er utført for svært alvorlige indikasjoner. Hvis en kvinne ammer, bør en pause i fôring være minst 48 timer. I løpet av denne tiden vil kontrastmiddelet bli fjernet fra kroppen helt.

  studie utnevne om en person blir observert:

  • besvimelse;
  • Minne tap;
  • Slurred tale;
  • kramper;
  • Forverring av synet;
  • Økt intrakranielt trykk;
  • Tegn som indikerer skade på hjernen;
  • Mistanke om en svulst eller metastase;
  • Preoperativ definisjon av lokalisering og formasjonens størrelse;
  • Craniocerebral skade;
  • Stroke (begge typer - iskemisk og hemorragisk);
  • Misbruk av cysten;
  • meningitt;
  • encefalitt;
  • Absesse av hjernen.

  Forberedelse for studien er også minimal. Det anbefales ikke å spise i 6 timer før prosedyren. Bare rent vann er tillatt fra drikkevarer.

  Viktig! Når du utfører computertomografi, bør pasientens hode være helt immobile. Den minste bevegelsen forstyrrer lesingene sterkt.

  Hva vil "fortelle" en CT-skanning om hjernen?

  Ved hjelp av datatomografi er det mulig å finne ut:

  1. blødning;
  2. svulster;
  3. Hematomer av lokalisering;
  4. Ødem og grad av alvorlighetsgrad
  5. Fordeling av hjernestrukturer;
  6. cyster;
  7. Inflammatoriske sykdommer;
  8. Tilstedeværelse av purulente sekresjoner mellom membranene.

  patologisk område av hjernen i en CT-skanning

  CT i bekkenet og bukhulen

  Prosedyren bidrar til å diagnostisere årsaken til smerte i bukhulen, bekkenet, bestemme indre organers patologi.

  Hovedindikasjoner:

  • Stener i nyrene og blæren;
  • pankreatitt;
  • pyelonefritt;
  • Ulcerativ kolitt;
  • Trombose av karene i bukhulen (tarm, lever).
  • Levercirrhose;
  • blindtarmbetennelse;
  • abscesser,
  • Tumorer av indre organer, lymfom;
  • Aneurysme i abdominal aorta, stenose.

  CT i bukhulen er nødvendig for:

  1. Vurdering av indre organer etter traumer;
  2. Riktig styring av strålebehandling for svulster og overvåking av tilstanden etter kjemoterapi;
  3. Estimater av postoperative konsekvenser for organtransplantasjon og gastrisk bypass;
  4. Manuelle minimalt invasive metoder for behandling av svulstliknende sykdommer.

  Forbereder prosedyren

  • Klær bør være komfortable. I noen klinikker tilbyr de en kappe under eksamenens varighet.
  • Siden metallobjekter er i stand til å forvride forskningsdata, anbefales det at de fjernes. Dette kan være smykker, barrettes, proteser, høreapparater, briller, piercinger, bh med metallbones. Det er nødvendig å informere spesialisten om den tilgjengelige pacemakeren. Under visse forhold kan dette ikke forstyrre undersøkelsen.
  • Det anbefales ikke å spise i flere timer før testen.
  • Det er nødvendig å advare legen om allergiske reaksjoner og medikamenter tatt.
  • Nyresykdommer, diabetes, skjoldbruskkjertelproblemer øker også muligheten for bivirkninger.
  • Det er også svært viktig å advare en lege om graviditet eller en mistanke om graviditet. For nesten alle typer CT er graviditet en absolutt kontraindikasjon.

  Tomografi av hjertet

  Hjertet er sammenlignet med motoren. På grunn av utrettelig arbeidsevne eller på grunn av dens betydning for kroppen. Krenkelser i hjertets arbeid fører til forstyrrelser i blodtilførselen av alle organer og vev. Derfor er diagnosen sykdommer av "motor" spesielt viktig.

  Hva kan bestemmes?

  • Årsaken til hjertesvikt;
  • Aterosklerotiske plaketter;
  • Tilstand av vaskulære vegger;
  • Problemer med ventiler;
  • Tumorer i hjertet (Myxoma, etc.);
  • Kalkning av koronararterier;
  • Årsaker til smerte;
  • Begynnelsen av endringer i myokard og koronarbein.

  Hva er spesielt med å utføre CT av hjertet?

  Fotografer vet at det er nesten umulig å få et kvalitetsbilde av et bevegelige objekt. Derfor blir de alltid bedt om å "fryse". Men du kan ikke stoppe hjertet. I denne forbindelse oppfunnet en strålende teknikk: Kameraet, som fjerner delene av hjertet, beveger seg synkront med organets bevegelse. Det er viktig at pasientens puls ikke akselereres. Men uansett hvordan trøstet pasienten, er bekymring fortsatt tilstede under enhver prosedyre, selv så smertefri. Derfor involverer tomografi av hjertet og blodårene bruk av beta-adrenoblokker for fjerning av takykardi. Noen ganger blir legemidler injisert direkte i karet før prosedyren. For å få de mest sannferdige resultatene, blir pasienten bedt om å holde pusten hans.

  Borst Tomografi

  Ved hjelp av CT i brystet er en rekke pulmonale patologier bestemt i de tidlige stadier. Vanligvis blir CT i lungene utført etter radiografisk undersøkelse.

  Muligheter for CT ved lungeundersøkelse

  • Tidlig lungebetennelse, kreft, tuberkulose, emfysem, kronisk emboli oppdages;
  • Åndedrettsvolumet er målt;
  • Det er mulig å analysere lungtetthet;
  • Mulig diagnose av yrkessykdommer forbundet med inntreden i lungene av silisium, kvarts, asbest;
  • Sykdommer i de intratorakale lymfeknuter, luftrør, bronkier er avslørt.

  Når tomografi av lungene gjelder også kontrastmidler. En spesiell studie krever ikke.

  Video: Beregnet tomografi i "1-kanals" -historien

  Så hva er CT-skanning eller MR?

  Mange pasienter går tapt: hvilken metode for forskning bør foretrekkes? Sammenlign de to mest populære teknikkene: CT og MR.
  MR og CT er teknologisk forskjellige. Datatomografi er basert på bruk av røntgenstråler. Derfor er det preget av samme ulempe som for andre røntgenteknikker - stråling lasting. Selv om det i tomografien til den nye generasjonen ble klart å bli redusert så mye som mulig, er CT fortsatt kontraindisert til en bestemt pasientkategori. Og et stort område (for eksempel hele ryggraden) kan ikke undersøkes på grunn av strålingsdosering.

  MR er basert på magnetiske bølger. Denne metoden er sikrere. Det anbefales til og med til barn og gravide.

  Se også metodene på forskjellige måter. MR utmerker seg ved å diagnostisere patologiene i hjernen og ryggmargen, men skiller dårlig mellom hule organer: Blære, lunger, galleblære. Med denne metoden kan du undersøke nyrene, leddene, milten, leveren. MR ikke dårlig "tar" leddbånd, muskler, øyeeball.

  Datatomografi brukes til å diagnostisere sykdommer i indre organer. Med hjelpen kan 100% avdekke en sykdom i hjernens sirkulasjon, et tidlig stadium av et slag. Høy informasjon i studien av bukspyttkjertelen. Velkjente svulster, indre blødninger. Enhver røntgen kan se beinene perfekt. Derfor er metoden uerstattelig for beinskader.

  enheten for MR er eksternt ligner X-ray CT-oppsettet, men har en lengre "tunnel" og et helt annet handlingsprinsipp

  MRI-prosedyren er mer behagelig for pasienter, det trenger ikke engang å bli avklædd. Apparater av den nye generasjonen (åpen type) forårsaker ikke klaustrofobiske angrep for visse pasientkategorier.

  Resultatene av MR-studien påvirkes av metallet hvor som helst i kroppen: proteser, bånd, pacemakere, pinner, stifter, elektroniske enheter i det indre øre, implantater. Alle disse "triksene" kan bli en absolutt kontraindikasjon for å utføre forskning.

  Gjennomsnittskostnaden for CT på et nettsted i Moskva er 2 500-3 500 rubler og MR - fra 4 500 til 5 000 i samme valuta. Prisen avhenger av utstyret til klinikken. En dyrere prosedyre, mest sannsynlig, utføres på et større apparat. Pasienter som har en MHI-politikk kan gå gratis gjennom disse studiene, men køen er slik at det med visse sykdommer ikke bare kan vente.

  Viktig! Uansett CT-forskjellene fra MR og priser for prosedyrer, velger legen den mest hensiktsmessige studien for hver pasient individuelt.

  Les Mer Om Fartøyene