Diastolisk trykk: økt og redusert

Blodtrykk er en av de eldste biomarkørene i medisin. Måle det lært for lenge siden, og i tusen år ble det fastslått mange diagnoser på parametrene for diastolisk og systolisk trykk. Og til tross for det enorme antallet moderne diagnostiske metoder, bidrar lavt diastolisk trykk eller høyt og i dag til raskt å identifisere sykdommen.

Blodtrykk: hva er det?

Dette begrepet betyr blodtrykk, det vil si det som blodstrømmen utøver på væggene i arterielle kar. Nærmere bestemt er dette størrelsen på overflødig trykk av væsken i sirkulasjonssystemet i forhold til atmosfærisk trykk. Målt i samme enheter - millimeter kvikksølv, og består av to tall - det øvre og nedre.

Hvor kommer de to tallene fra? Årsakene ligger i kjernen i hjertet.

Venstre ventrikel kontrakterer og kaster blodet inn i aorta, som passer inn i det. Mengden trykk i dette området bestemmes av volumet av blod som pumper hjertet ikke en gang, men per enhetstid, så vel som motstanden til fartøyets vegger.

Siden arbeidsvolumet av store arterier ikke er mye forskjellig fra aorta og ventrikel, er forskjellen i trykk her svært liten - 5-10 mm. Hg. Art. Dette skyldes mangel på hydrodynamisk motstand.

Men ytterligere store arterier er delt inn i mindre og mindre seksjoner, arbeidstverrsnittet blir mindre, den hydrodynamiske motstanden er høyere og trykket avtar. I kapillærene vil indikatoren være mye lavere enn arteriell, i venene, spesielt på eksterne steder - ankelen vil for eksempel være minimal.

Den laveste er registrert i høyre atrium, hvor blodet går tilbake gjennom venene. I noen tilfeller er slikt trykk også en viktig indikator og måles av spesielle enheter.

Tilførsel av blod til aorta er imidlertid syklisk, og ikke kontinuerlig, fordi det er kort tid mellom sammentrekning og fylling av venstre ventrikel. Derfor går blod inn i aorta i porsjoner, og trykket ved opptakstidspunktet og uten det er annerledes.

 • Systolisk arteriell - øvre figur, indeksen ved komprimering av venstre ventrikel - hjertets systole. Verdien bestemmes av mengden blod som kommer inn i aorta, graden av veggmotstand og antall reduksjoner per målbar tidsenhet.
 • Den nedre figuren er en indikator på diastolisk, det vil si verdien av blodtrykket ved hjertedempelse - diastol. Dette tiltaket bestemmer graden av motstand av små fartøy. Høyt diastolisk trykk, så vel som lavt, indikerer diaré i sirkulasjonssystemet. Årsakene er forskjellige, men oftest forbundet med nedsatt nyrefunksjon..

Den største forskjellen mellom indeksene er registrert i aorta, hvor blodet kastes ut med det sterkeste presset.

Når avstanden fra hjertet reduseres, reduseres amplituden. Kapillær og venøs, for eksempel, er praktisk talt uavhengig av fase.

Lav ytelse

Lavt diastolisk trykk er en indikasjon på utilstrekkelig elastisitet av veggene i perifere kar. Årsakene ligger som regel i svingningene i mengden renin.

Sistnevnte utskilles av nyrene, så hvis lavere tall er for lavt, vurderes nyretilstanden først.

Indeksen er mindre enn 90 mm. Hg. Art. tilsvarer normer. Det antas at en ung sunn person bør ha en lavere figur på 80 mm. Hg. St, midaldrende - 85, og i eldre figur på 90 mm. Hg. Art. tro normal. Variasjonene kan være, men innen 5-10 enheter. Aldersendringer som passer inn i dette rammeverket, anses som naturlige. For øvrig, for barn og tenåringer er normen enda lavere - 60-70 mm. Hg. Art.

Det er ofte nok unntak. For eksempel, under menstruasjon hos mange kvinner, reduseres nivået av diastolisk trykk til 70, og til og med 60 mm. Hg. Art. Dette skyldes tap av et visst volum blod, noe som krever tid å gjenopprette. Derfor, hvis svingninger bare observeres i denne perioden, er uroen grunnløs.

Trykket på 60 mm Hg. St, til tider, er stabil og påvirker ikke helsen din. Hvis dette er tilfelle, anses denne undersøkte indikatoren som normen, og avvik fra det regnes som et brudd i arbeidet.

Lavt diastolisk fenomen har følgende grunner:

 • diskord i arbeidet med nyrene og binyrene. Redusert produksjon av renin er vanligvis forbundet med akkumulering av giftige stoffer, og sistnevnte er konsentrert i tilfelle feil i nyrenes arbeid;
 • anoreksi - samt etterlevelse av kalori diett fører til en jevn nedgang i indikatoren. Systolisk trykk i dette tilfellet er også ofte undervurdert;
 • tuberkulose - tap av blod og krampe i lungeskader ødelegger sirkulasjonssystemet;
 • allergi - avhengig av type og lokalisering har en annen effekt, inkludert på fartøyene;
 • stress, angst og til og med en endring i klimaet kan utløse lavt diastolisk trykk.

Årsakene til forstyrrelsen er svært varierte, så behandlingen begynner med en grundig diagnose. Det er ekstremt uønsket å bruke noen normaliserende medisiner, beroligende midler, for eksempel for å finne ut de sanne årsakene til sykdommen.

Økt trykk

Ved første øyekast, høyt blodtrykk bør indikere en god tonus av veggene i perifer fartøy. Faktisk er mekanismen her noe annerledes.

Forhøyet trykk indikerer en hypertonisk glattmuskelkar, som manifesterer seg som en fortykning av veggene, redusert lumen og økt kontraktilitet. I sin tur krever slike endringer et høyere systolisk trykk for å kompensere for en reduksjon i arbeids-tverrsnittet, og forårsake hypertrofi av ventrikel og hjerteinfarkt.

 • Forhøyet diastolisk trykk karakteriseres av indekser fra 90 til 105 mm. Hg. Art. Hvis et slikt nivå blir observert hos en eldre person, kan det betraktes som en norm med strekk. Men hos pasienter under 30 år er dette en eksplisitt indikasjon på utviklingen av hypertensjon.
 • Området er fra 106 til 115 mm. Hg. Art. bekrefter tilstedeværelsen av moderat alvorlighetsgrad av hypertensjon.
 • Høyt diastolisk trykk - fra 115, og enda mer, over 130 mm. Hg. Art. - Et klart tegn på alvorlig arteriell hypertensjon.

De mest åpenbare konsekvensene av høyt blodtrykk inkluderer forstyrrelser i hjertets arbeid, spesielt - myokardiet. Videre øker sannsynligheten for sykdommen to ganger med en økning i indeksen for hver 10/20 mm, Hg. Art.

Årsakene til brudd er som følger:

 • arvelig predisposisjon regnes som primær, da hyperplasi av muskler i karene er forbundet med brudd på iontransport i cellen, nemlig med kalsiummetabolisme. Andre faktorer kan betraktes som provokatører av dette bruddet;
 • røyking - ødelegger først ionbytter i vevsceller, inkludert vaskulære celler;
 • fedme - i tillegg til brudd på kalsiummetabolisme, er en rent mekanisk faktor viktig her, siden overvekt automatisk krever en mer intensiv drift av venstre ventrikel, og derfor provoserer hypertrofi;
 • diabetes mellitus - av begge slag. Sykdommen forstyrrer stoffskiftet betydelig og påvirker dermed trykket;
 • diaré - samt bruk av diuretika. Bryter utbyttet av salter, og forårsaker innsnevring av fartøyene. Hvis årsakene til sykdommen bare er i bruk av diuretika, så sykdommer denne sykdommen veldig raskt.
 • stress - forårsaker både høyt trykk og lavt. Det avhenger av kroppens og temperamentets generelle tilstand.

Blodtrykk er svært følsomt for følelsesmessige opplevelser av noe slag. Derfor, i en sykehusinnstilling, må du aldri etablere en diagnose på en enkelt måling av indikatoren. Observasjon utføres minst en dag. Og selv en endring av personalet er mulig, siden noen ganger utseendet av en hvit kapp bare gjør pasienten nervøs.

Tabell over normer for press for mennesker.

Å ta behandling er fornuftig i de tilfellene når det er stabile lave eller høye priser i flere dager, og også når årsaken til avviket ikke er klart. Trykkvariasjoner selv for en dag kan være ganske signifikante, men en gjennomsnittsverdi er viktig for evalueringen.

Puls blodtrykk

Dette er ikke mindre veltalende enn et høyt diastolisk eller lavt trykk. Forskjellen mellom øvre og nedre tall er volumet av blod overført fra ventrikkelen til aorta. Avvik indikerer en økning eller reduksjon i volum.

 • Forskjellen i 40 mm, Hg regnes som normal. Art.
 • En reduksjon i verdien indikerer en reduksjon i slagvolum, en mulig aortastensose og så videre.
 • Økningen i forskjellen er ikke mindre ødeleggende, siden det fører til en akselerert aldring av indre organer. Hjertet og hjernen er spesielt skadet.

Korrigering av puls BP utføres ved å påvirke diastolisk eller systolisk trykk for å redusere eller øke nivået. Narkotikabehandling er ofte foreskrevet med en kritisk liten forskjell, eller når lidelsen er forbundet med en annen underliggende sykdom.

Hvordan eliminere lavt eller høyt trykk

Paradoksalt sett er det et faktum: å redusere det økte trykket eller øke den lave, brukes de samme metodene, bortsett fra når indikatorens svingninger er forbundet med en bestemt sykdom eller bruk av legemidler som forårsaker forstyrrelser.

 • Fysisk aktivitet - selv en enkel 20 minutters spasertur i et raskt tempo, vil bidra til å regulere et høyt diastolisk trykk eller øke lavt diastolisk trykk. Belastninger bør imidlertid ikke overstige den kritiske verdien. Det er kjent at idrettsutøvere ofte har et lavere nivå av diastolisk trykk, som er forbundet med overdreven, utmattende innsats.
 • Massasje - av noe slag: manuell, maskinvare, anti-cellulitt - vil gjenopprette normal drift av kapillærene, som igjen vil påvirke tonen sin.
 • Reduser trykket vil bidra til å møte visse regler i kostholdet. Siden økningen utløses av en lav mengde kalium, bør preferansen gis til grønnsaker og frukt, der et høyt innhold av kalium og vitamin C er notert.
 • For å øke frekvensen anbefales det å gi opp mye koffein: til tross for den stimulerende effekten på karene, bidrar koffein til uttak av natrium.
 • En kontrastdusj er en utmerket måte å justere figuren på, fordi alternativ kjøling og oppvarming av perifere fartøy normaliserer ytelsen.
 • Bevaring av ro - Forstyrrelsene påvirker umiddelbart fartøyets arbeid, og trykkets størrelse. Selvfølgelig er det ingen mulighet for å unngå unrest helt, og det er ikke behov for det. Dette er en smertefull sterk, overdreven reaksjon. Hvis en slik tendens eksisterer, anbefales det å gjøre meditasjon, yoga eller en favoritthobby.

Avvik fra den normale indikatoren er ikke ledsaget av noen karakteristiske trekk.

Ofte vil pasientene bare vite om dette når de undersøkes. I dette tilfellet, hvis arteriell hypertensjon og hypotensjon ikke har nådd et høyt stadium, blir behandlingen redusert til anbefalingene nevnt ovenfor. Som er mye lettere og mer nyttig enn å ta medisin.

Hva betyr systolisk og diastolisk trykk?

Blodtrykk

Blodtrykk - Trykket som blod utøver på blodkarets vegger, eller med andre ord overskudd av væsketrykket i sirkulasjonssystemet over atmosfærisk. En av indikatorene på vitale funksjoner og biomarkører.

Hyppigst betyr blodtrykk blodtrykk. I tillegg til det, er følgende typer blodtrykk preget: intrakardial, kapillær, venøs. Ved hvert hjerteslag blodtrykksnivå mellom den laveste (diastolisk lat diastolen -. Vakuum) og høyest (systolisk lat sustolḗ -. Compression) [1].

Blodtrykk

Fysiologi av parametere målt ved sphygmomanometriske enheter

Arterialtrykk er en av de viktigste parameterne som karakteriserer funksjonen av sirkulasjonssystemet. Blodtrykket bestemmes av volum av blod pumpes av hjertet pr tidsenhet og vaskulær resistens. Ettersom blodet beveger seg under påvirkning av en trykk-gradient i beholderne som frembringes av hjertet, vil den høyeste blodtrykket være utgangssignalet fra blod fra hjertet (venstre ventrikkel), kommer det minimalt trykk være i arteriene, ennå lavere i kapillærene, og lavest i venene og ved innløpet hjerte (i høyre atrium). Trykket ved utløpet av hjertet i aorta og store arterier er litt forskjellig (5-10 mm Hg. V.) På grunn av den store diameteren på disse skipene deres hydrodynamiske motstand er liten. På samme måte varierer trykket i de store venene og i høyre atrium litt. Den største blodtrykksfallet forekommer i små kar: arterioler, kapillærer og venuler.

Det øvre nummeret - systolisk blodtrykk, viser trykket i arteriene i det øyeblikket hjertet samles og skyver blod inn i arteriene, avhenger det av kraften i hjertets sammentrekning, motstanden som blodkarets vegger utøver, og antall sammentrekninger per tidsenhet.

Lavere nummer - diastolisk blodtrykk, viser trykket i arteriene på tidspunktet for avslapning av hjertemuskelen. Dette er det minste trykket i arteriene, det reflekterer motstanden til perifere kar. Etter hvert som blodet beveger seg langs den vaskulære sengen, reduseres amplituden til blodtrykkssvingningene, det venøse og kapillære trykket avhenger ikke mye av fasen av hjertesyklusen.

En typisk verdi av arteriell blodtrykk av en sunn person (systolisk / diastolisk) er 110 og 70 mm Hg. Trykket i store vener er flere mm. Hg. Art. Under null (under atmosfærisk). Forskjellen mellom systolisk blodtrykk og diastolisk trykk kalles pulstrykk og er vanligvis 30-40 mm Hg. Art.

Fremgangsmåte for måling av blodtrykk

Det lettest målte blodtrykket. Det kan måles med en sphygmomanometer enhet (tonometer). Dette er det som vanligvis er underforstått av blodtrykk. Standardmetoden for måling av blodtrykk er Korotkov-metoden, utført med et ikke-automatisk sphygmomanometer og stetoskop.

Moderne digitale semi-automatiske blodtrykksmålere som tillater begrenset bare til innstilling av trykk (til lyd), en ytterligere kollaps, er registrert i systolisk og diastolisk blodtrykk, noen ganger - frekvensen og arytmi, anordningen opptrer.

Automatiske tonometre selv pumper luft inn i mansjetten, noen ganger kan de gi ut data i digital form, for overføring til en datamaskin eller andre enheter.

Den siste oppfinnelsen av forskerne er et implantat som ligner en sommerfugl som er designet for å måle blodtrykket i sanntid. Størrelsen på enheten er litt mindre enn 50 russiske cent. Ifølge forfatterne av studien, vil enheten redusere hyppigheten av sykehusinnleggelse av pasienter med 40%. Implantatet måler blodtrykket og sender signalet til en spesiell sensor. Dataene som registreres av sensoren sendes automatisk til nettsiden tilgjengelig for pasientens behandlende lege [2].

For å implantere enheten, blir pasienten et lite snitt i lyskeområdet og et kateter settes inn i arterien med anordningen. Passerer gjennom vascular systemet, når enheten lungearterien og er festet ved hjelp av to metallsløyfer. Operasjonen utføres med lokalbedøvelse i 20 minutter. Hittil har leger installert CardioMEMS HF-enheten i syv pasienter [2].

Påvirkning av ulike faktorer på blodtrykksindikatorer

Blodtrykket er avhengig av mange faktorer: den tid på dagen, den psykologiske tilstanden til en person (trykket øker under stress), for mottak av ulike midler (kaffe, te, amfetamin), eller medikamenter som øker eller reduserer trykket.

Variasjoner i blodtrykk under normale og patologiske forhold

En vedvarende økning i blodtrykk over 140/90 mm Hg. Art. (arteriell hypertensjon) eller vedvarende senkning av blodtrykk under 90/50 (arteriell hypotensjon) kan være symptomer på ulike sykdommer (i det enkleste tilfellet med henholdsvis hypertensjon og hypotensjon).

Den fysiologiske avhengigheten av arteriell trykk på alder i form av en formel ble bestemt for folk "praktisk sunn i Sovjetunionen" i alderen fra 17 til 79 år:

 • systolisk trykk = 109 + (0,5 × alder) + (0,1 × vekt);
 • diastolisk trykk = 63 + (0,1 × alder) + (0,15 × vekt).

Disse dataene har tidligere blitt beskrevet som "ideelt trykk" under hensyn til "normal" byrden av aldersrelaterte sykdommer [3]. Men ifølge moderne ideer i alle aldersgrupper over 17 år, er det ideelle trykket under 120/80 (optimal), og arteriell hypertensjon og prehypertensjon er ikke en variant av idealet i alle aldre.

For ungdom i alderen 14-16 år med normal fysisk utvikling, bør øvre grense for normen vurderes som nivået på systolisk trykk på 129 mm Hg. st, diastolisk - 69 mm Hg. gjenstand [3]

Hos personer eldre enn 50 år er systolisk blodtrykk høyere enn 140 mm Hg en viktig risikofaktor for hjerte-og karsykdommer.

Personer med systolisk blodtrykk 120-139 mm Hg. Art. eller diastolisk blodtrykk på 80-89 mm Hg. Art. bør betraktes som personer med "prehypertensjon".

Starter med blodtrykk 115/75 mm Hg. Art. med en økning i blodtrykk for hver 20/10 mm Hg. Art. risikoen for kardiovaskulær sykdom øker.

For å forebygge hjerte-og karsykdommer trenger de en livsstilsendring som forbedrer helsen. Tidligere ble det antatt at den farligste i form av kardiovaskulære hendelser økning i diastolisk blodtrykk, men det viste seg at denne fare er forbundet med renal sykdom, og isolert systolisk hypertensjon blir ofte betraktet som en variant av det normale, den "ideelle trykk". Nå ble disse visningene forlatt.

Fluktuasjoner i blodtrykk

Blodtrykk er ikke konstant. Det er funnet ut at dens størrelse er gjenstand for raske svingninger. Disse svingningene kalles Mayer-bølger, siden de ble oppdaget i 1876 av den tyske fysiologen Zygmund Mayer (de: Siegmund Mayer) [4]. Hos mennesker er frekvensen av Mayerbølger omtrent 0,1 Hz, det vil si omtrent seks ganger per minutt. Hos hund og katt er frekvensen av Mayerbølger også ca 0,1 Hz, i kaniner - 0,3 Hz, i rotte - 0,4 Hz. Det er fastslått at denne frekvensen er konstant for en person eller for et dyr av en bestemt type. Det avhenger ikke av kroppens alder, kjønn eller stilling. Eksperimentelle studier viser at amplituden av Mayer-bølger øker ved aktivering av det sympatiske nervesystemet. Årsaken til utseendet på Mayerbølger er for tiden ikke etablert [5].

Hypertensjon av hvite strøk

Nøyaktigheten av blodtrykksmåling kan reduseres med det psykologiske fenomenet "white coat hypertension" eller "white coat" syndrom. Økningen i trykket ved målingen skyldes stress, noen ganger når du kontakter en lege eller når en sykepleier opptrer. Som et resultat, er det vesentlig lavere enn i nærvær av medisinsk personell i løpet av de daglige automatisk overvåking av trykk slike mennesker [6] [7].

Systolisk og diastolisk trykk

Ved arterielt trykk menes volumet av blod pumpet av hjertet per enhetstid. Det høyeste blodtrykket observeres under utgang fra hjerte venstre ventrikel. I arteriene er blodtrykket litt mindre. Når du flytter til kapillærene, blir den ytterligere redusert. Venøst ​​blodtrykk regnes som det laveste, spesielt ved inngangen til høyre atrium. I ulike deler av kroppen vår er det en annen grad av blodtrykk. Hva er systolisk og diastolisk trykk? Hva er forskjellen mellom dem?

Systolisk blodtrykk er den øvre figuren til denne viktige parameteren. Denne indikatoren indikerer nivået av trykk i øyeblikket når hjertemuskelen trekker sammen, noe som fører til at blodet presses inn i arteriene. Denne indikasjonen er helt avhengig av kraften i sammentrekningene i hjertemuskelen.

I medisin anses diastolisk blodtrykk som den nedre delen av parameteren. Denne indikatoren reflekterer trykkparametrene under fullstendig avslapning av hjertemuskelen. Det skal bemerkes at dette trykket er det minste trykket i arteriene. Parametrene for amplitude av svingninger i blodtrykk reduseres ettersom blodstrømmen beveger seg gjennom alle fartøyene. Et viktig poeng er at kapillær og venetrykk er nesten uavhengig av faser av hjertesyklusen.

Systolisk og diastolisk trykk har optimale verdier og kritiske verdier. Så, normen for blodtrykk anses å være indikatorer som er innenfor 120/80 mm Hg. Den optimale forskjellen mellom den øvre og nedre verdien av denne indikatoren er forholdet 30/40. Denne forskjellen kalles vanligvis pulstrykk.

Systolisk og diastolisk trykk er svært viktige medisinske indikatorer som indikerer den generelle tilstanden for menneskers helse. Så, hos noen er det en periodisk økning i blodtrykk i forhold til normalt. Dette symptomet kalles arteriell hypertensjon. En stabil verdi av arteriell trykkindeks under normen kalles arteriell hypotensjon. Dette avviket fra normen kan føre til en sykdom med hypertensjon eller hypotensjon.

Systolisk og diastolisk trykk hos personer over 50 år fortjener forsiktig diagnose, fordi folk i denne alderen er spesielt utsatt for utviklingen av ulike sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Av disse to parametrene bør eldre mennesker nøye overvåke indikatorene for systolisk trykk. Maksimum tillatt grense for normalt trykk for personer i alderen er 140/90 mm Hg. Vanligvis betraktes indikatorer under dette nivået som normalt, men hvis det diastoliske trykket, uansett alder, har overskredet verdien på 90 mm Hg, oppstår en årsak til alvorlig bekymring.

Arterialt trykk bør ideelt sett korrespondere med normen, siden noen avvik fra denne parameteren fra den normale verdien indikerer utviklingen av noen sykdom. Hvis det er noen avvik i blodtrykksindikatorer, er det tilrådelig å kontakte en lege umiddelbart. Bare en spesialist vil kunne nøyaktig bestemme årsaken til et slikt avvik og metodene for å eliminere det.

Siden hjertet iboende er en muskel som krymper og dekomprimerer gjennom hele livet, kan den gradvis slites ut. Det systoliske og diastoliske trykkgjenspeiler den generelle tilstanden av hjertemuskelen, og et hvilket som helst brudd i sitt arbeid blir straks synlig på grunn av disse viktige indikatorer.

Systolisk trykk

Systolisk blodtrykk er trykket som oppleves av veggene i kroppens arterier når blodet strømmer gjennom dem på det tidspunktet hvor hjertemuskelen trekker seg sammen (på tidspunktet for systolen). I den generelle indikatoren for blodtrykk er dette det første eller øvre tallet (øvre blodtrykk).

Størrelsen på systolisk trykk avhenger av tre hovedfaktorer:

 • tvinge, med hvilket hjertet er kontrahert;
 • motstanden som utøves av blodkarets vegger (deres tone og elastisitet);
 • Antall kardiale sammentrekninger per enhetstid.

Normen for systolisk trykk er verdier fra 110 til 120 mm Hg. Art. Men verdien av denne indikatoren har en tendens til å endres med en persons alder, derfor er normen en individuell verdi for hver enkelt av oss, der velvære er notert. En viss rolle i dette spilles av arvelighet. Hvis systematiske trykkmålinger viser stabile avvik fra normen i en eller annen retning med 20%, bør du konsultere legen din.

Årsaker til lavt systolisk trykk

Lavt systolisk trykk kan være midlertidig registrert på grunn av følgende faktorer:

 • graviditet (første trimester);
 • tretthet,
 • fysisk aktivitet;
 • plutselige endringer i vær eller klimatiske forhold.

I slike tilfeller er lavt øvre trykk ikke noe farlig og normaliserer seg etter eliminering av ovennevnte faktorer. Alvorlige grunner til å senke det øvre blodtrykket er:

 • forstyrrelse av hjerteventilen, noe som får hjertet til å pumpe blodet dårlig;
 • bradykardi (pulsreduksjon som kan være forbundet med sklerotiske endringer i hjertemuskelen, avta i skjoldbruskkjertelen, økt intrakranialt trykk, etc.);
 • diabetes mellitus (på grunn av redusert vaskulær tone og økt blodviskositet);
 • forgiftning (forgiftning med alkoholer, barbiturater, etylenglykol, etc.);
 • traumer i hjernen og ryggmargen, etc.

Med redusert systolisk trykk kan en person oppleve symptomer som:

 • irritabilitet;
 • døsighet;
 • apati;
 • kjedelig smerte i hodet;
 • svimmelhet;
 • glemsomhet;
 • svetting.

Årsaker til høyt systolisk trykk

Økt systolisk trykk hos friske mennesker kan registreres som følge av:

 • sterk følelsesmessig overstyring;
 • drikker alkohol;
 • drikker kaffe, sterk te, salt mat.

De patologiske årsakene til en vedvarende økning i øvre blodtrykksindeks kan være:

 • overdreven aktivitet av skjoldbruskkjertelen eller binyrene;
 • fedme;
 • forstyrrelse av aortaklappen;
 • nyresykdom;
 • utslettelse av arteriene med kolesterolplakk osv.

I lang tid kan det økte systoliske trykket ikke gi symptomer, men det er ofte nevnt følgende tegn:

 • hodepine (ofte i det okkipitale området);
 • svimmelhet;
 • "Flyr" foran øynene;
 • kvalme;
 • pusteproblemer.

Diagnose med en reduksjon eller økning i systolisk trykk

For å forstå hva som forårsaket endringen i trykkindeksene, er det ikke nok en måling av tonometeren. Som regel er følgende typer studier tildelt for diagnose:

 • fysisk undersøkelse av hjertet ved hjelp av et fonendoskop
 • hjerte elektrokardiogram;
 • ekkokardiografi;
 • Dopplerografi av fartøy;
 • blodprøve (generell, biokjemisk).

I noen tilfeller kan det være nødvendig å besøke leger av smale spesialiteter - kardiolog, gastroenterolog, nevrolog, etc.

Økt lavere trykk - diastolisk fare

Hva betyr lavere trykk og øvre trykk? Top - den kraft med hvilken blod strømmer fra hjertekammeret inn i aorta, og den nederste - den laveste trykk som er igjen i beholderne før den neste sammentrekningen av hjertemuskelen.

Blodtrykk på mange måter karakteriserer funksjonen av sirkulasjonssystemet. Økt lavere trykk er like farlig som en forhøyet øvre. Plutselige svingninger i systolisk blodtrykk oppfattes av kroppen og representerer den største faren. Derfor, før vi forstår hvordan du senker det lavere blodtrykket, må vi forstå, noe som kan føre til utgangen fra normen til indikatorene. Den første og enkleste faktoren kan kalles "hypertensjon av hvite strøk". Dette fenomenet er ganske vanlig, da vi alle bryr oss nok om vår helse og ikke vil se dårlige indikatorer på enheten. Dette medfører stress, noe som gjør at tonometeret stiger flere grader høyere. De materielle faktorene inkluderer psykologisk tilstand til en person, stimulerende stoffer eller medisiner. Personer med vedvarende økning i blodtrykk kalles hypertensive mennesker. De har økt lavere trykket er, sammen med den øvre kan spores tilbake til nivået av 140/80 mm. RS og høyere. Vel, hvis figuren er under 110/70, så kan de kalles hypotoniske mennesker. Med alder er overvåkning av blodtrykket spesielt relevant. Personer eldre enn 50 år med et trykk på mer enn 140 mm Hg. Art. Ta alvorlig risiko uten å ta til akutt medisinsk hjelp.

Økt systolisk trykk

Det er også flere interessante saker. Ofte blir bare en av indikatorene for trykk hevet, men folk gir ikke den den rette oppmerksomheten. Tross alt, i alle institusjoner blir så mye oppmerksomhet til systolisk press, at pasienter med noen ignorerer for diastoliske. Forhøyet lavere trykk, for eksempel 110/95, kan foreskygge svært alvorlige konsekvenser, opp til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Årsakene til økt trykk kan være:

 • Arvelighet.
 • Å spise fettstoffer.
 • Økt saltinnhold i mat.
 • Overvekt.
 • Drikker alkohol og nikotin.
 • Kullsyreholdige drikker med høyt sukkerinnhold.
 • Stress.

Alle de ovennevnte faktorene påvirker i stor grad balansen i vår daglige trykkindikator. Noen, for eksempel arvelighet, kan vi ikke forandre, men noen kan takle resten.

Misbruk av god helse og forsømmelse av besøk til lege kan føre til kongestiv hjertesvikt, arytmi og nyresvikt. Hjertehinnen i øyet og hjertet lider også sterkt. Hør nøye på kroppen din. Hovedsymptomet på å ha økt lavere trykk er hodepine. Ikke forsøm dette signalet og bare drikk smertestillende. Det er mer rimelig å søke kvalifisert medisinsk hjelp. Det er mulig at dette vil spare deg for negative konsekvenser i nær fremtid eller i nær fremtid.

Systolisk og diastolisk trykk: beskrivelse, normale verdier, avvik

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er blodtrykkstypen, hvilken av dens varianter er viktigere - systolisk eller diastolisk trykk. Hvorfor de er utpekt separat, hva er deres norm, og hva er avvikene.

Arterialtrykk er en indikator for spenning i lumen i den arterielle vaskulære sengen, noe som gjenspeiler den kraften som blodet presser på arteriene til. Den vanlige måleenheten er millimeter kvikksølv (mm Hg). Denne indikatoren består av to siffer som er skrevet gjennom et skråstrek (/): den første (øvre) viser systolisk, og den andre (nedre) diastoliske (f.eks. 130/80 mm Hg)

Det systoliske trykket viser spenningen mellom hjertet og karene i det øyeblikket sammentrekningen skjer - inn i systolen. Derfor kalles det også hjerte.

Diastolisk trykk - gjenspeiler denne spenningen ved avslapning - i diastolen. Derfor kalles den også vaskulær.

Generelle data om systolisk og diastolisk trykk

Blodsirkulasjonen i kroppen skyldes det velkoordinert arbeidet i det kardiovaskulære systemet. En av de viktigste indikatorene for den normale samspillet mellom hjerte og blodkar er arteriell press. Hjertet utfører funksjonen til en pumpe, som konstant pumper opp spenning for å bevege blod gjennom karene:

 • Med sammentrekning av ventriklene (inn i systolen) stiger den, som blodet presses ut i aorta lumen og alle andre arterier ned til de minste kapillærene.
 • Med myocardiums avslapping, ekspanderer hjertehulene, spenningen i dem faller, som blodet blir fylt av.

Arterialt trykk er blodtrykket, som er notert i arteriekarene som følge av hjerteaktivitet. Det kan beskrives som en indikator som gjenspeiler hvor mye blodtrykk på veggene i arteriene. Uansett hvilken fase av hjertesyklusen er sammentrekningen eller avslapping av myokardiet, forblir BP konstant (går ikke utover normen). Dette er mulig på grunn av tilstedeværelsen av aortaklappen, som åpner når neste del av blodet strømmer inn i aorta og lukkes, og hindrer at det kommer tilbake til hjertet når det slapper av.

Systemet med arterielle fartøy er nødvendig for å transportere blod til alle organer og vev. Trykket i det er den viktigste drivkraften, som konsekvent skyver blod fra arteriene med stor diameter til deres terminale mikroskopiske grener (kapillærer).

Diastolisk og systolisk trykk utmerker seg. Systolisk viser hvor sterkt anstrengt og fylt med blodårer på tidspunktet for maksimal kontraktil aktivitet i hjertet. Diastolisk reflekterer minimalverdien av stress, når myokardiet slapper av, og også hvor raskt blodet forlater karene, passerer gjennom kapillærene og mikrocirkulatorisk sengen.

Systolisk og diastolisk trykk i faser av hjertesyklusen. Klikk på bildet for å forstørre

Systolisk og diastolisk trykk er sammenhengende, derfor i 90% er endringen i en av dem (økning eller reduksjon) ledsaget av en lignende forandring i det andre.

På hvilke trykkindikatorer avhenger deres normer

Mengden blodtrykk påvirker faktorene som er beskrevet i tabellen.

Diastolisk trykk - hva er det, indikatorene for normen, årsakene til økte eller reduserte verdier

Folk har lært å måle styrken av blodstrømmen i svært lang tid. Men hvis en person blir spurt: "Diastolisk press - hva er det, hva er indikatorene for kroppens ytelse?", Så ofte er det vanskelig. Først må du vite hva en systole og diastole i hjertet er - de bestemmer systolisk og diastolisk blodtrykk. Systolen er øyeblikket av sammentrekning av hjertet, når det presser blodet inn i de store arteriene med trykk, og diastolen - avslappingsperioden.

Hva er det diastoliske trykket

Folk er vant til å operere med to sifre på en tonometer, uten å ha en ide om hva systolisk og diastolisk trykk er. Den første indikatoren taler om styrken som den venstre hjertekammeret utstråler blod inn i arteriel sengen. Diastolisk trykk er den andre figuren som karakteriserer blodtrykket når hjertemuskelen er avslappet.

Hva er ansvarlig for det lavere trykket hos mennesker

Discharged på tidspunktet for systole, går blod raskt gjennom arteriene, når små kapillærer og kar. Veggene til disse karene, krympende, gir motstand mot innkommende blodstrøm, og jo mer denne motstanden er, jo høyere er det diastoliske blodtrykket. Derfor er det lavere trykket i en person ansvarlig for graden av vaskulær motstand mot blodstrømmen. Jo høyere det er, jo verre permeabilitet av blodkar, jo mer motstand de utøver til blod. Omvendt, jo lavere motstand, jo lavere diastoliske parametere.

Normen for diastolisk trykk

Blodtrykk, med hvilken hjertet presser blodet gjennom arteriene, målt i millimeter kvikksølv, og tonometeret indikatorer indikerer et systolisk og diastolisk blodtrykk hos mennesker i øyeblikket.. Relations (forskjell) normale verdier er forskjellige for forskjellige mennesker, men den gjennomsnittlige Verdien tatt som normen er mellom verdier fra 120/70 til 140/90 mm Hg.

Normen diastoliske trykket varierer, og er avhengig av den biologiske alder og helse - unge mennesker er lavere enn i de eldre, fordi i løpet av årene, er fartøy med en økende motstand mot blodstrømmen, tap av elastisitet og evne til å trekke seg sammen, og at hjertemuskelen øker den kraft som er nødvendig for å mette blodsyreholdige blodkar. Imidlertid kan unge mennesker også ha problemer med funksjonen av sirkulasjonssystemet.

Hva betyr høyt lavt trykk

Hypertensjon og hypotensjon bør vite hva høyt blodtrykk sier? Variasjoner av patologiske abnormiteter kan være flere:

 • begge tallene økes;
 • forhøyet er det bare systoliske indikatorer, diastoliske er normale;
 • høyt lavere trykk, øvre normal.

En økning i begge tallene på tonometeren indikerer tilstedeværelsen av hypertensjon, som krever akutt behandling. I dette tilfellet øker frekvensen av sammentrekninger av hjertemuskelen belastningen på sirkulasjonssystemet, men noen ganger er situasjonen reversert - en økning i diastoliske parametere påvirker systolisk. I alle fall bør mekanismen for forverring av kroppens funksjon, avhengig av hjertets ytelse, betraktes som omfattende.

Økt lavere trykk ved normal øvre

Med fokus på systoliske indikatorer, vet folk ikke hva som fremgår av et økt diastolisk nivå. Dette er et alvorlig problem som taler om mulige nyresykdommer, siden renin bidrar til vasokonstriksjon og øker muskeltonen. Denne viktige egenskapen til nyrene og bestemt det andre navnet på diastolisk blodtrykk - nyre. Isolert diastolisk hypertensjon kalles patologi, når en person har et forhøyet lavere trykk ved normal øvre.

Årsaker til høyt lavt trykk

Siden diastolisk blodtrykk anses å være en markør for sirkulasjonssystemet, som viser hvor godt blodet trenger inn i karene når de utvides, er årsakene til høyt lavere trykk forbundet med en rekke funksjonshemminger. Men hyppigere enn andre, forårsaker høye diastoliske trykk de følgende karakteristiske patologiske prosessene:

 • Nyresvikt, hvor hovedkaretarbeinet i nyren smalrer, og det blir uegnet til normal funksjon.
 • Bekjempelse av skjoldbruskkjertelen ved sykdommer som forårsaker økt frigjøring av hormoner i blodet.
 • Feil i sammentrekninger av hjertemuskelen. Samtidig registreres høye indekser for begge BP-tallene.
 • Diabetes mellitus.
 • Konstant stress og tar medikamenter som stimulerer oppmerksomhet og konsentrasjonsevne.

Årsaker til høyt lavt blodtrykk hos kvinner

Endring av hormonell bakgrunn i bakgrunnen for overgangsalder, funksjonsfeil i menstruasjonssyklusen kan være årsaken til høyt lavere blodtrykk hos kvinner. Det er kjent at arteriell hypertensjon - et syndrom der det forhøyede nivået av diastolisk blodtrykk konstant observeres, er fyldt med død av et hjerneslag eller hjerteinfarkt. Samtidig, hvis de diastoliske parametrene går utover grensene på 129 millimeter kvikksølv, sier leger om ondartet hypertensjon.

Årsakene til høyt lavt trykk hos menn

Menn er mye mer sannsynlig enn kvinner å lide av sykdommer forbundet med et forhøyet nivå av diastolisk blodtrykk. Årsakene til høyt lavt trykk hos menn kan være:

 • Avhengighet av dårlige vaner.
 • Dysfunksjon av nyrene som skyldes oppbevaring av store mengder væske av kroppen. Det skjer i tilfelle misbruk av salt, fet, krydret mat.
 • Usunn livsstil, feil og usystematisk ernæring, overspising.

Hva betyr lavt diastolisk trykk?

Folk har en tendens til å kalle en alarm hvis de finner høye BP-verdier, men vet ikke hva det lavere trykket viser når lavt nivå er konstant fast. Lavt diastolisk trykk er et symptom på alvorlige plager. Hvis verdien av diastolisk blodtrykk var i utgangspunktet ca. 59-70 mm Hg. og deretter flere måneder på rad svinger det rundt nivået på 40, da må du vende deg til en spesialist, siden lavt blodkarresistens kan skyldes ulike patologier.

Det systoliske trykket er høyt og diastolisk lavt

Med alderen mister veggene til fartøyets vegger patenter, krympes dårlig, blir stive. Dette fører til en situasjon der en person har et høyt systolisk blodtrykk og diastolisk lavt, fordi blodet flyter sakte gjennom de perifere blodårene og hjertet begynner å slå hardere, prøver å presse det mer effektivt inn i kapillærene. Samtidig kan aterosklerose av karene, kardiosklerose i hjertet, forringelse av syn og jevne blinde registreres.

Lavt diastolisk trykk ved normal systolisk

Faktorer som påvirker lavt diastolisk trykk ved normalt systolisk trykk kan være fysiologisk av natur. Reduksjon av diastolisk blodtrykk forekommer hos idrettsutøvere med økt trening, hos kvinner som sitter på dietter eller lider av menorrhagia. Men hvis en person opplever smerte i hjertet, og tonometeren viser en nedgang i diastolisk blodtrykk under 50 mmHg. da må du ringe en ambulanse fordi et angrep av paroksysmal arytmi er mulig.

Årsaker til lavt diastolisk trykk

Bare en omfattende undersøkelse og konsultasjon av en kardiolog, onkolog, nephrologist vil bidra til å finne ut årsakene til lavt diastolisk trykk, da interne sykdommer som forårsaker en nedgang i diastoliske BP-tall kan avvike. Blant dem:

 • nyresykdom (glomerulonephritis, pyelonefritis);
 • forstyrrelser i aktiviteten til hjertemuskelen;
 • magesår i mage-tarmkanalen;
 • alvorlig allergi;
 • tilstedeværelse av infeksiøse foci av betennelse i kroppen, høy temperatur;
 • onkologiske sykdommer;
 • autoimmune sykdommer i akutt stadium;
 • dehydrering av kroppen under oppkast og diaré forårsaket av forgiftning;
 • en følelse av skarp svakhet, som er ledsaget av tap av bevissthet, fra stuffiness med en stor mengde mennesker.

Hvordan redusere høyt diastolisk trykk

For å normalisere kroppens tilstand forårsaket av høyt blodtrykk, bør man ikke engasjere seg i selvmedisinering, siden det kan være mange årsaker til denne patologien. Du må gå gjennom konsultasjoner med en kardiolog, foreta undersøkelser, finne årsaken til hypertensjon, og deretter bestemme sammen med legen din hvordan du kan redusere høyt diastolisk trykk medisinsk. Imidlertid er det enkle metoder for å få blodtrykket tilbake til det normale:

 • spise mat med overvekt av frukt og grønnsaker;
 • Overholdelse av regimet av dagen hvor søvn tar minst 7-8 timer, en aktiv livsstil;
 • vekt normalisering;
 • går rolig i parken i minst en og en halv time om dagen.

Hvordan senke nedre trykk, uten å senke øvre

Isolert diastolisk hypertensjon krever spesielle tiltak, som du trenger for å bestemme hvordan å senke lavere trykk, uten å senke toppen. Behandling av denne sykdommen holdes i ro under oppsyn av en lege spesialister som fortløpende gjennomgår hvordan å handle på pasientens medisiner til reduksjon i diastolisk ytelse ikke føre til komplikasjoner i aktiviteten i hjertemuskulaturen og forverring av pasientens tilstand. Hvis årsaken til hypertensjon var en feil i aortaklappen, utføres en komplisert hjerteoperasjon.

Legemidler til reduksjon av diastolisk blodtrykk

I hvert tilfelle pasienten medisiner fore hver for seg, fordi de grunner som gjør at diastolisk hypertensjon kan dramatisk forskjellig, og for å bli behandlet uavhengig av hverandre, vilkårlig å velge et medikament for å redusere det diastoliske blodtrykket er farlig, og er strengt forbudt. Leger er foreskrevet legemidler fra følgende serie:

 • vanndrivende medisiner;
 • legemidler som blokkerer reseptorene av angiotensin II;
 • selektive stoffer - adreno- og beta-blokkere;
 • antagonister av kalsiumkanaler.

Behandling av lavt diastolisk trykk

Siden diastolisk hypotensjon kan være forårsaket av en rekke årsaker, behandling av lavt diastolisk trykk består av: undersøkelse av pasienten, studere dets historie for kroniske sykdommer og allergier til legemidler, og formen av hypotensjon observert ved dette tidspunkt (det er akutt eller kronisk i remisjon ). Hvis pasienten har en akutt form for hypotensjon, brukes følgende medisinske midler:

 • Preparater som forbedrer blodtilførselen til hjernen og øker pulsatilt blodtrykk;
 • Medisiner som øker tonen i fartøyene og bidrar til å forbedre blodtilførselen til kroppen, som angiotensinamid. Med en antihypertensiv krise injiseres den i venen ved hjelp av en dropper.
 • Hvis pasienten viste positiv dynamikk, og i sin tilstand er det stabile forbedringer, foreskriver legene medisiner for toning, immun- og neurostimulerende virkning.

Video: Hvordan senke nedre trykket hjemme

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Systolisk og diastolisk trykk

Arterielt blodtrykk er vanligvis delt inn i øvre og nedre. Hvorfor øker diastolisk og systolisk blodtrykk?

Blodtrykk stammer fra det faktum at trykket i det bevegelige fluidet i blodkarene overstiger atmosfæretrykket. Denne indikatoren tilsvarer volumet av blod som passerer gjennom hjertet per tidsenhet. Arterialtrykk demonstrerer tydelig effektiviteten og korrektheten av kardiovaskulærsystemet.

På forskjellige segmenter av sirkulasjonen i menneskekroppen, varierer den numeriske verdien av trykket fra hverandre. Blod, som forlater hjertet, skaper et sterkt trykk i hans venstre ventrikel. Flytting videre (langs arterier, kapillærer, årer) blir indikatoren lavere. Ved inngangen til hjertet etter en perfekt sirkel gjennom sirkulasjonssystemet, vil trykket være det laveste.

Hva er systolisk og diastolisk trykk? Det øvre blodtrykket er systolisk, mens det lavere blodtrykket kalles diastolisk.

Tabellnorm: Normal systolisk og diastolisk trykk

Diastolisk trykk

Den diastoliske trykkindeksen reflekterer blodtrykket når hjertemuskelen slapper av. Dette er den minste grenseverdien i blodkarene, som markerer styrken av motstanden til fartøyene som befinner seg i hjerteets periferi.

Normalt er denne verdien 80 mm Hg. Art. I prosessen med blodstrømning gjennom arterier, årer og kapillærer, reduseres amplituden av blodtrykkssvingninger.

Systolisk trykk

Systolisk trykk er maksimumsparametret for arterielt trykk målt i prosessen med sammentrekning av hjertemusklen når blodet presses inn i karene. Den øvre (systoliske) verdien er innenfor 120 mm Hg. Art.

Blodtrykket påvirkes av flere parametere: Antall kollisjoner i hjertemuskelen, ferdig om 1 minutt; elastisitet og tone i vaskulært vev; styrke når du trekker hjertemuskelen. Alle disse indikatorene er i stor grad avhengig av arvelig disposisjon til sykdommen, livsstilen til en person og tilstedeværelsen av andre sykdommer som påvirker kardiovaskulærsystemet.

Forskjell mellom systolisk og diastolisk trykk


Det øvre systoliske trykket tilsvarer kraften i hjertekontraksjonene, med hvilket blodet virker på overflaten av arteriene fra innsiden. Mens det lavere trykket (diastolisk) er omvendt, bestemmes det ved å svekke arbeidet i hjertet i en tid da blodtrykket avtar.

I en voksen sunn person er det normale trykket 120/80 mm Hg. Art. Forskjellen mellom øvre og nedre grenser kalles pulstrykk. Denne verdien viser permeabiliteten av blodårene, en betingelse for den indre foring, kan indikere tilstedeværelse i de betente områder eller krampe. For små et trykkpulssignal til alvorlige sykdommer i sirkulasjonssystemet: venstre ventrikulære slag, myokardialt infarkt, hjertesvikt eller annen ubehagelig og farlig for hjertesykdom.

Pulstrykk

Pulstrykket er i området 40 - 50 mm Hg. Art. For bedre kontroll over den fysiske tilstanden til personer som lider av hjertesykdommer og sykdommer i sirkulasjonssystemet, er det nødvendig å måle denne indikatoren med jevne mellomrom.

For å oppnå korrekte data blir trykkmålinger gjort om morgenen før frokost eller hele dagen med en frekvens på 1 hver 3. time.

Pulstrykket kan øke og redusere. Dessuten vil en økning i denne indikatoren er mer farlig, t. For å. På samme tid er det en akselerasjon av aldrende fartøyer, hjerte, nyre og hjerne ved å øke stivheten i aorta, som i sin tur kan bli observert på grunn av dannelsen av fettstoffer plaques på den indre vaskulært vev.

Måling av blodtrykk

Trykket måles på et rolig og rolig sted. For å unngå å overvurdere tonometeren, bør du utelukke å se på TV eller høre på radioen under prosedyren. I tillegg, før måling av trykket, er det nødvendig å begrense eller fullstendig eliminere bruken av sterk te, kaffe og medisiner som påvirker hjertearbeidet.

Selve prosessen med å måle blodtrykk utføres ved hjelp av et stetoskop og en tonometer (ved ikke-automatisk måling), eller ved hjelp av digitale semiautomatiske eller automatiserte tonometre.

Hva er diastolisk og systolisk trykk?

Indikatorverdi

Når en persons blodtrykk økes med bare 10 mm Hg. Art. over normal, da er han allerede på 30% akselerert utviklingen av hjertesykdom og blodårer. I tillegg er de som lider av hypertensjon, mer redd for akutt cerebrovaskulær sykdom (slag) - ca 7 ganger, iskemisk hjertesykdom - i 3 - 5 ganger, aterosklerotiske og andre forstyrrelser av de store blodkar i de lavere ekstremiteter - et eller annet sted i 2 ganger.

endringer i blodtrykket kan forårsake hodepine, følelse av svakhet og "svakhet", tretthet, svimmelhet, tap av bevissthet, oppkast og andre ubehagelige symptomer. Denne indikatoren er viktigst i diagnosen kardiovaskulære og nervesykdommer.

Systolisk trykk: hva er det ansvarlig for?

Den øvre figur (vanlig er omtrent 120 -.. 140 mm Hg) er primært karakterisert ved hjertet. Systolisk trykk indikerer nivået av "utstøtning" av blod på det tidspunkt det største organet reduksjon. Det er denne indikatoren som er ansvarlig for kraften til utvisning av blod i arterien.

Personer med høyt blodtrykk karakteriseres av økning i både øvre og nedre trykk. Samtidig øker hjertefrekvensen, frekvensen av sammentrekningene øker. Imidlertid er ikke alltid en økning i trykk ledsaget av en raskere sammentrekning av organet. For eksempel, med sjokkstatus, faller trykket kraftig, men hjertet begynner å slå raskere for å kompensere for tilstanden.

Systolisk trykk kalles også "hjerte" eller "øvre".

Diastolisk trykk: hva er det?

Den nedre indeksen karakteriserer fartøyets arbeid i større grad. Dette skyldes det faktum at i løpet av diastolen (avslapping) av hjertet ikke utviser blodet. Følgelig viser det diastoliske trykket det minste mulige trykket i arteriene. Dette fenomenet er forårsaket av motstanden til perifere arterier.

Ved normal diastolisk trykk (ca. 70 - 90 mm Hg), varierer små arterier i normal patency, hjertet slår med en frekvens på ca. 60 til 80 kutt per minutt, og karetets vegger er ganske elastiske. I tillegg karakteriserer det lavere trykk også arbeidet i det genitourinære systemet (nemlig nyrene). Faktum er at det er disse organene som produserer et spesielt enzym som kalles renin. Det øker tonen i blodårene og forbedrer motstanden til perifer fartøy.

Andre navn på diastolisk trykk er "lavere" og "nyre".

Forholdet mellom systolisk og diastolisk trykk

For forskjellen (pulstrykk) mellom systolisk og diastolisk trykk er det også en annen norm. Det antas at den optimale skal være en forskjell på ca. 30 - 50 mm Hg. Art. Men hvorfor andre indikatorer vil snakke om ugunstige prosesser i kroppen?

En kvalifisert spesialist vil umiddelbart si at pulstrykket karakteriserer patenen av arteriene og venene, stivheten i deres indre skall, tilstedeværelsen av spasmer eller betennelser i et bestemt område. For liten forskjell mellom systolisk og diastolisk trykk signalerer en alvorlig patologi. Årsakene til dette fenomenet er oftest:

 • slag av venstre ventrikkel;
 • hjertesvikt;
 • traumer, hvor en stor mengde blod gikk tapt;
 • cardio;
 • myokarditt;
 • hjerteinfarkt, etc.

Økning av pulstrykket betraktes som farligere, da det akselererer aldring av hjerte, blodårer, hjernen og nyrene, fordi de blir tvunget til å jobbe med "å ha på seg." Vanligvis observeres en stor forskjell mellom øvre og nedre trykk hos personer med høyt blodtrykk, når indeksene er betydelig høyere enn normalt. Andre faktorer som forårsaker en økning i pulstrykket, kan virke:

 • cardio;
 • thyrotoxicosis og andre sykdommer i det endokrine systemet;
 • feber (eller bare feber);
 • anemi (anemi, en reduksjon i nivået av hemoglobin i blodet);
 • stress,
 • hjerteblokk;
 • kroniske lesjoner av noen vitale organer;
 • endokarditt (betennelse i hjertets indre skall).

Hva er farlig lavt og høyt blodtrykk?

Økt trykk (hypertensjon eller hypertensjon) i første omgang truer alvorlige patologier i hjertet og blodårene. Disse inkluderer noen typer slag, hjerteinfarkt, hjerte- og nyresvikt, nedsatt syn. Spesielt farlig er den hypertensive krisen - en akutt økning i blodtrykket. Fortsett denne tilstanden fra noen få timer til et par dager. Dermed føler pasienten svimmel, skarp hodepine og et dyscomfort bak et brystben, akselerasjon av hjertebank, følelse av varme og synshemming. Ofte er det også oppkast, som er kroppens beskyttelsesmekanisme.

Reduksjon av blodtrykk (hypotensjon eller arteriell hypotensjon) er heller ikke en positiv situasjon. Når trykket faller, blir blodtilførselen til vev, inkludert hjernen, forverret. Det truer med hjerneslag eller kardiogent sjokk. I hypotonisk krise føles en person skarp svakhet, hodet hans blir, noen ganger blir huden blek eller kaldere. Denne tilstanden er preget av tap av bevissthet.

Et interessant faktum er at langvarig hypotensjon uten riktig behandling fører til strukturelle forandringer i hjertet og store kar. Dette følger med en fullstendig "omorganisering" av mekanismen, som følge av at pasienten begynner å bli diagnostisert med hypertensjon, kalt sekundær. Denne typen sykdom behandles mye vanskeligere enn vanlig hypertensjon og fører ofte til alvorlige konsekvenser.

Derfor er det ekstremt viktig å tildele en riktig tidsplan for medisinsk og fysioterapi terapi i tide. Husk at ofte endringer i blodtrykk - et symptom på en sykdom, ignorerer som truer forekomsten av komplikasjoner. Selvmedisin er farlig for helsen din!

Les Mer Om Fartøyene