Demyeliniserende hjernesykdommer

Demyeliniserende hjernesykdom er en patologi i nervesystemet, manifestert i ulike abnormiteter. Denne sykdommen er preget av konstant progresjon, noe som gjør det ekstremt farlig.

I dette tilfellet er myelin påvirket, et spesielt skjede av nervefibre. For å vise en slik patologi kan være veldig lys, avhenger symptomatologien av det spesifikke området av lesjonen.

Hva er denne sykdommen?

Demyeliniserende sykdommer forårsaker atrofiske forandringer i membranet av fibrene, ødelegger forbindelsen til nevroner, noe som forstyrrer lederens funksjoner i hjernen. Demyelinering blir ofte diagnostisert i sykdommer som encefalitt, multippel sklerose, polyradikulonuritt, Alexander sykdom og andre.

Denne patologiske prosessen kan påvirke nervesystemet på forskjellige måter, slik at symptomatologien kan observeres forskjellig. Tegn på en slik sykdom forekommer nesten helt på begynnelsen av utviklingen, derfor er det umulig å savne dette stadiet. På grunn av at denne sykdommen er vanskelig å behandle, må den behandles umiddelbart, ved de første manifestasjonene.

Legen vil fortelle deg hva det er, men han er ikke i stand til å nøyaktig svare pasientens spørsmål om den mulige utviklingen av sykdommen som manifestert og hvilke konsekvenser truet, fordi i hvert tilfelle har sin egen kliniske bildet kan forekomme.

Hvorfor vises

Demyeliniseringsprosessen kan starte av mange grunner, det er umulig å forutse utviklingen av patologi på forhånd. Leger har nylig lært å bestemme denne sykdommen og behandle den. Effektiviteten av behandlingen avhenger i stor grad av årsaken som forårsaket sykdommen.

Presumptive årsaker til utvikling:

 1. Neuroinfeksjon, i stand til å ødelegge myelin, som forårsaker sykdomsutbrudd selv.
 2. Feil i immunforsvaret. Myelinproteiner kan oppfattes av kroppen som fremmed, noe som provoserer immunforsvaret for å ødelegge dem. Denne grunnen er veldig farlig, da den provoserer aggresjon av ens egen kropp mot seg selv. Denne mekanismen kan utløses av infeksiøs patologi eller noen sykdommer som multippel sklerose, reumatiske sykdommer, Guillain-Barre syndrom og andre kroniske lidelser. Noen ganger kan en person ha en medfødt anomali av immunsystemet, som også manifesterer seg på denne måten.
 3. Forgiftning av kroppen med stoffer av kjemisk opprinnelse, psykotrop, alkoholisk, narkotisk. I tillegg kan forgiftning forekomme når en person er i malingsbutikken eller andre lignende steder i lang tid. Ofte fremkalles sykdommen ved forgiftning med produktene av selve organismenes livsviktige aktivitet, frie radikaler eller peroksyder.
 4. Krenkelse av metabolske prosesser i kroppen. Denne situasjonen fører til en utilstrekkelig tilførsel av myelin, noe som fører til at cellene i denne strukturen dør. Vanligvis kan det forekomme mot en bakgrunn av diabetes eller skjoldbruskpatologier.
 5. Komplikasjoner av prosesser av svulstegn er også i stand til å provosere utviklingen av denne sykdommen.
 6. Akutt mangel på vitamin B12 i kroppen.

Det har vært vitenskapelig bevist at demyeliniserende sykdommer i nervesystemet er mer sannsynlig å forekomme hos mennesker som bor i visse områder, det vil si at geografisk plassering spiller en viktig rolle.

Et forhold mellom begynnelsen av denne patologien og ulike provokerende faktorer ble notert.

Viralangrep på kroppen (rubella, herpes, meslinger og andre sykdommer av denne opprinnelsen) påvirker dette området av menneskekroppen negativt. Misbruk av skadelig mat, dårlige miljøforhold, konstant stress kan føre til utvikling av denne sykdommen.

Legene sier at demyeliniserende sykdom kan være arvelig. Noen sykdommer oppstår på grunn av genetisk predisponering for dem.

Noen ganger blir denne sykdommen en konsekvens av vaksinasjon, når kroppen reagerer dermed på innføring av en bestemt vaksine.

Hvordan kan det manifestere seg

Symptomer bestemmes av brudd på visse områder av hjernen, slik at deres natur er avhengig av sykdomsstedet. Hver del av hjernen er ansvarlig for en bestemt funksjon av kroppen, som er forbundet med tegn på denne sykdommen.

 • parese, lammelse og frustrasjon av tendonreflekser er en følge av nederlaget i kroppens motorsystemer;
 • manglende evne til å svelge eller signifikante forstyrrelser av svelgningsrefleksen, talefunksjonens lidelse og mangel på bevegelse av øyebollene betyr at sykdommen er lokalisert i hjernestammen;
 • parese og lammelser av en spastisk natur, umulighet av orientering i rommet, frustrasjon av synkronisering av bevegelser er en konsekvens av nederlaget i cerebellumet;
 • brudd på minne, konsentrasjon av oppmerksomhet eller tenkning på en person, samt kardinal endringer i karakter og atferd;
 • symptomer forbundet med ulike forstyrrelser av følsomheten i huden;
 • funksjonsfeil i bekkenorganene, blære (urininkontinens eller urinretensjon), brudd på styrke, forstoppelse;
 • en synskapning, kan pasienten blinde helt eller delvis, samt bestemme feil farge.

Blant alle de sykdommene som kan forårsake slike alvorlige patologiske prosesser i hjernen, er den vanligste multippel sklerose. Denne sykdommen påvirker sentralnervesystemet, flere av avdelingene samtidig, slik at symptomatologien kan varieres.

Det skal bemerkes at menn er mindre sannsynlig å møte en slik sykdom. Men sykdommen hos menn utvikler seg mye raskere enn hos kvinner. Vanligvis begynner denne patologien sin utvikling, når folk fortsatt er unge, rundt 25-30 år.

Fokus på demyelinering av hjernen kan oppdages under diagnosen, de snakker om nederlaget i nervesystemet. Hvis det er mange slike foci, kan symptomatologien være svært alvorlig. For eksempel forstår en slik pasient ikke sin plassering, han plages av hallusinasjoner, nivået av intelligens er betydelig redusert.

Klassifisering av sykdommen

Klassifiseringen av denne sykdommen er basert på årsakene til dens utvikling:

 • hvis en pasient har en arvelig autoimmun lidelse i kroppen som bidrar til å ødelegge sin egen proteiner myelin, så handler det om myelinoklasti;
 • i tilfelle ødeleggelse av myelinskjeden på grunn av noen faktorer (sykdom, forgiftning, etc.), er sykdommen klassifisert som myelinopati.

Konsekvensene av en slik lidelse er svært alvorlige. Ofte er det et vedvarende nevrologisk underskudd, en persons tilstand og nivå av livet forverres raskt. Det er svært alvorlige komplikasjoner, for eksempel å stoppe pusten. Mulig død av pasienten.

Diagnostiske metoder

Den beste og mest nøyaktige måten å diagnostisere en demyeliniserende sykdom er magnetisk resonansbilder. Ved MR vil en spesialist se det fulle kliniske bildet av sykdommen, lokaliseringen av destruktive prosessen, utviklingsgraden og sykdomsstadiet.

Subkortikale lesjoner som detekteres av MRI-teknikken, snakk om scenen av patologisk prosess, ettersom det er arealet av periventrikulær og subkortikale områder er typisk lokalisering av slik patologi.

Ofte i resultatene av MR, kan man se konklusjonen at ovale og rundformede foci har en størrelse på 3 mm - 3 cm i et bestemt område av hjernen.

Med en langvarig sykdomssyklus kan man finne flere foci som har egenskapen til å fusjonere med hverandre, og danner et stort område av skade, som manifesteres veldig tydelig.

Blant andre indikatorer, kan den sakkyndige skriver i avslutningen av MR for å øke ventrikkel systemet på grunn av atrofiske endringer i hjernen, samt endringer i subaraknoidalrommet.

Etter å ha studert resultatene av magnetisk resonansavbildning, kan legen foreskrive en rekke andre tiltak for undersøkelse av pasienten, blod og cerebrospinalvæskanalyse og andre. Terapi utføres først etter en grundig diagnose, fordi behandlingen er helt avhengig av årsakene som forårsaket denne sykdommen.

Hvordan behandle

Terapi utføres av en nevrolog, og bare på et sykehus. Behandlingen er rettet mot å forbedre lederens funksjonsfunksjoner som forhindrer utviklingen av degenerative endringer i dette organet. Hvis sykdommen har et langt kurs, er det mye vanskeligere å kurere det enn ved den første utviklingsstadiet.

 1. Beta-interferoner. Reduser sannsynligheten for videre progresjon av sykdommen, reduser risikoen for utvikling av patologiske forandringer i dette området av kroppen, og forhindrer også forekomsten av komplikasjoner.
 2. Midler mot antiinflammatorisk virkning. Hvis sykdommen skyldes en infeksjon, er slike legemidler nødvendige for å redusere den inflammatoriske prosessen, som samtidig stopper den negative effekten på nervefibre. Sammen med disse legemidlene foreskrives pasienten antibakteriell behandling.
 3. Muskelavslappende midler. Slike medisiner er nødvendig for å slappe av musklene for å gjenopprette pasientens motorfunksjon.
 4. Nootropiske legemidler som gjenoppretter ledningsevnen til nervefibrene. Sammen med disse legemidlene er det nødvendig med nevrorotorer og et kompleks av aminosyrer.

Noen ganger er pasienten foreskrevet væskesorption - en prosedyre som renser cerebrospinalvæsken, noe som bidrar til å redusere ødeleggende effekten på myelin.

I tillegg brukes ikke-spesifikke behandlingsmetoder, bruk av cytostatika, glukokortikosteroider og andre medisiner.

Sykdommer som forårsaker en demyeliniseringsprosess i hjernen, er vanskelig å behandle. Leger kan redusere aktiviteten til slike patologier. Pasienten trenger veldig langvarig terapi, noen ganger livslang, så ofte venter slike pasienter på funksjonshemming.

Konsekvensene av denne sykdommen kan være helseforstyrrelser og abnormiteter. En person er ofte ute av stand til selvbetjente, tar narkotika og gjør andre ting. Hvis behandling av denne sykdommen startes i tide, i et tidlig stadium, kan man forvente en håndgripelig effekt fra behandlingen.

Demyeliniserende sykdommer, foci av demyelinering i hjernen: diagnose, årsaker og behandling

Hvert år øker antall sykdommer i nervesystemet, ledsaget av demyelinering. Denne farlige og i stor grad irreversible prosessen påvirker den hvite delen av hjernen og ryggmargen, fører til vedvarende nevrologiske lidelser, og individuelle former gir ikke en pasient en sjanse til å leve.

Demyeliniserende sykdommer blir stadig mer diagnostisert hos barn og relativt unge mennesker 40-45 år, det er en tendens til atypisk sykdom i patologien, spredt seg til de geografiske områdene hvor forekomsten tidligere var svært lav.

Diagnostisering og behandling av demyelinerende sykdommer forblir kompleks og lite studert, men forskning innen molekylær genetikk, biologi og immunologi, aktivt utført siden slutten av det forrige århundre, har gjort det mulig å ta et skritt videre i denne retning.

Takket være forskernes innsats, kaste lys på de viktigste mekanismene for demyelinering og årsaker, utviklet ordninger for behandling av visse sykdommer, og bruken av MR som hovedmetode for diagnose lar deg bestemme begynnelsen av den patologiske prosessen allerede i tidlige stadier.

Årsaker og mekanismer for demyelinering

Utviklingen av demyeliniseringsprosessen er basert på autoimmunisering, når bestemte proteiner-antistoffer, som angriper komponenter av celler i nervesvevet, dannes i kroppen. Utviklingen som respons på denne inflammatoriske reaksjonen fører til irreversibel skade på prosessene til nevroner, ødeleggelsen av myelinskjeden og forstyrrelsen av overføringen av nerveimpulser.

Risikofaktorer for demyelinering:

 • Arvelig predisposisjon (forbundet med gener av sjette kromosom, samt mutasjoner av gener av cytokiner, immunoglobuliner, myelinprotein);
 • Viral infeksjon (herpetic, cytomegalovirus, Epstein-Barr, rubella);
 • Kronisk infeksjon av bakteriell infeksjon, vogn av H. pylori;
 • Forgiftning med tungmetaller, damp av bensin, løsemidler;
 • Sterkt og langvarig stress;
 • Funksjoner av dietten med overvekt av proteiner og fett av animalsk opprinnelse;
 • Ufordelaktig økologisk situasjon.

Det bemerkes at demyeliniserende lesjoner har noen geografisk avhengighet. Det største antallet tilfeller er registrert i de sentrale og nordlige delene av USA, Europa, en ganske høy forekomstrate i Sibir, Midt-Russland. Blant de innbyggerne i afrikanske land, i Australia, Japan og Kina, er tvert imot demyeliniserende sykdommer svært sjeldne. Race spiller også en viss rolle: Kaukasiere blant pasienter med demyelinering dominerer.

Den autoimmune prosessen kan utløses av seg selv under ugunstige forhold, og den primære rollen spilles av arvelighet. Å utføre visse gener eller mutasjoner i dem fører til utilstrekkelig produksjon av antistoffer som trer inn i hemato-nence-barrieren og forårsaker betennelse med ødeleggelsen av myelin.

En annen viktig patogenetisk mekanisme betraktes som demyelinisering mot bakgrunnen av infeksjoner. Veien til betennelse er noe annerledes. En normal reaksjon på tilstedeværelsen av infeksjonen er ansett for å være dannelsen av antistoffer mot proteinkomponentene av mikroorganismer, men det hender at bakterier og virus, slik at proteinene er lik de i pasientens vev, begynner kroppen å "forvirre" sin egen og andre, angripe både mikroorganismer og deres egne celler.

Inflammatoriske autoimmune prosesser i de første stadiene av sykdommen fører til reversible impulser av impulser, og delvis restaurering av myelin tillater nevroner å utføre funksjoner i det minste delvis. Over tid utvikler ødeleggelsen av nervemembranen, prosessene til nevronene er "bare" og det er ganske enkelt ikke nok til å overføre signaler. På dette stadiet er det et vedvarende og irreversibelt nevrologisk underskudd.

På vei til diagnose

Symptomatisk demyelinering er ekstremt variert og avhenger av lokalisering av lesjonen, egenskapene i løpet av en bestemt sykdom, graden av progresjon av symptomer. Vanligvis utvikler pasienten nevrologiske lidelser, som ofte er forbigående. Visuelle symptomer kan bli de første symptomene.

Når en pasient føler at noe går galt, men for å rettferdiggjøre endringer ved tretthet eller stress er ikke lenger mulig, går han til legen. Mistenker en bestemt type demyeliniserende prosess bare på grunnlag av klinikken er ekstremt vanskelig, og i nærvær av demyelinisering er i seg selv ikke alltid en klar forsikring spesialist, så ingen videre forskning er uunnværlig.

Eksempel på demyelinering i multippel sklerose

Den viktigste og svært informative måten å diagnostisere demyeliniseringsprosessen er tradisjonelt ansett som MR. Denne metoden er ufarlig, kan brukes til pasienter i ulike aldre, gravide, og kontraindikasjoner er overdreven vekt, frykt for lukkede rom, tilstedeværelsen av metallstrukturer som reagerer på et sterkt magnetisk felt, psykisk sykdom.

Rund eller oval lesjoner ved MRI demyelinisering finnes hovedsakelig i den hvite substansen i henhold til det kortikale lag rundt ventriklene (periventrikulær), spredt diffust, er av forskjellige størrelser -. Fra noen få millimeter til 3,2 cm for å kontrollere tidspunktet for dannelse av foci anvendes kontrastforbedring, med Disse flere "unge" demyeliniseringsfeltene samler bedre en kontrastmiddel enn de eksisterende.

Nevrologistens hovedoppgave i å oppdage demyelinering er å bestemme den spesifikke formen for patologi og å velge riktig behandling. Prognosen er tvetydig. For eksempel, med multippel sklerose, kan du leve ti eller flere år, og med andre varianter kan forventet levetid være et år eller mindre.

Multiple sklerose

Multiple sklerose (MS) er den vanligste formen for demyelinisering, noe som påvirker omtrent 2 millioner mennesker på jorden. Blant pasientene er unge og middelaldrende mennesker overveiende, 20-40 år, og kvinner er oftere syk. I samtaletall bruker folk som er langt fra medisin ofte begrepet "sklerose" i forhold til aldersrelaterte endringer i forbindelse med nedsatt hukommelse og tankeprosesser. MS med en slik "sklerose" har ingenting å gjøre.

Sykdommen er basert på autoimmunisering og skade på nervefibre, nedbrytning av myelin og påfølgende erstatning av disse foci med bindevev (derved "sklerose"). Karakteristisk for den spredte naturen av endringene, det vil si demyelinering og sklerose finnes i ulike deler av nervesystemet, uten å vise et klart mønster i sin fordeling.

Årsakene til sykdommen er ikke løst til slutten. Det antar en kompleks påvirkning av arvelighet, ytre forhold, infeksjon med bakterier og virus. Det legges merke til at frekvensen til PCen er høyere der det er mindre sollys, det vil si lenger fra ekvator.

Vanligvis påvirkes flere deler av nervesystemet på en gang, muligens både hjernen og ryggmargen. Et særegent trekk er funnet på MR-plater av forskjellig resept: fra veldig frisk til sclerosed. Dette indikerer et kronisk, pågående mønster av betennelse og forklarer en rekke symptomer med en endring i symptomer ettersom demyelinering utvikler seg.

Symptomatologien til MS er svært variert, siden lesjonen påvirker flere deler av nervesystemet samtidig. Det er:

 • Parese og lammelse, økte tendonreflekser, konvulsiv sammentrekning av visse muskelgrupper;
 • Forstyrrelse av balanse og fine motoriske ferdigheter;
 • Svakhet i ansiktsmuskulaturen, endring av tale, svelging, ptosis;
 • Patologi av følsomhet, både overfladisk og dyp;
 • Fra siden av bekkenet organer - forsinkelse eller inkontinens av urin, forstoppelse, impotens;
 • Med involvering av optiske nerver - redusert synsstyrke, innsnevring av feltene, et brudd på oppfatningen av farge, kontrast og lysstyrke.

De beskrevne symptomene er kombinert med endringer i den mentale sfæren. Pasienter deprimert, følelsesmessig bakgrunn er vanligvis redusert, en tendens til uønskethet oppstår, eller omvendt eufori. Etter hvert som antallet og størrelsen på demyeliniseringsfokuset i den hvite delen av hjernen øker, blir endringer i motor og følsom sfære ledsaget av en nedgang i intelligens og tenkning.

Med multipel sklerose vil prognosen være gunstigere hvis sykdommen begynner med en følsomhetsforstyrrelse eller visuelle symptomer. I tilfelle når forstyrrelser i bevegelse, balanse og koordinasjon vises først, er prognosen verre, siden disse tegnene taler om en lesjon av cerebellum og subkortiske veier.

Video: MR i diagnosen demyeliniserende endringer i MS

Marburg sykdom

Marburgs sykdom er en av de farligste former for demyelinisering, da det utvikler seg plutselig, øker symptomene raskt, noe som fører til pasientens død i løpet av måneder. Noen forskere anser det for å være multippel sklerose.

Utbruddet av sykdommen ligner en generell infeksjonsprosess, feber er mulige, generaliserte kramper. Raskt dannende foci av myelin ødeleggelse fører til en rekke alvorlige motoriske lidelser, følsomhet og bevissthet. Karakterisert av meningeal syndrom med alvorlig hodepine, oppkast. Ofte øker intrakranielt trykk.

Maligniteten i løpet av Marburg sykdom er forbundet med den overveiende lesjonen av hjernestammen, hvor de viktigste ledende veier og kjerner i kraniale nerver er konsentrert. Dødsfallet til en pasient kommer om noen måneder fra sykdomsutbruddet.

Devicks sykdom

Deviks sykdom er en demyeliniseringsprosess hvor optiske nerver og ryggmargen påvirkes. Etter å ha begynt akutt, går patologien raskt, noe som fører til alvorlige synsforstyrrelser og blindhet. Involveringen av ryggmargen er av stigende karakter og er ledsaget av parese, lammelse, et brudd på følsomhet, en lidelse i bekkenorganene.

En utvidet symptomatologi kan dannes om lag to måneder. Prognosen for sykdommen er dårlig, særlig hos voksne pasienter. Barn - noe bedre med rettidig avtale av glukokortikosteroider og immunosuppressiva. Terapeutiske planer er ennå ikke utviklet, så terapien er redusert til fjerning av symptomer, utnevnelse av hormoner, støttende aktiviteter.

Progressiv multifokal leukoencefalopati (PMLE)

PMLE er en demyeliniserende sykdom i hjernen, som oftest diagnostiseres hos eldre, og er ledsaget av flere skader på sentralnervesystemet. I klinikken er det parese, kramper, ubalanser og koordinering, synsforstyrrelser, preget av en reduksjon i intelligens opp til alvorlig demens.

Demyeliniserende lesjoner av hvitt stoff i hjernen med progressiv multifokal leukoencefalopati

Et karakteristisk trekk ved denne patologien er kombinasjonen av demyelinering med immunitetsfeil av den tilegnede karakteren, som trolig er hovedfaktoren for patogenese.

Guillain-Barre syndrom

Guillain-Barre syndrom er preget av perifer nerveskader som en progressiv polyneuropati. Blant pasienter med denne diagnosen, dobbelt så mange menn, er det ingen aldersbegrensninger.

Symptomatikk er redusert til parese, lammelse, smerte i ryggen, ledd, muskler i lemmer. Hyppige arytmier, svette, svingninger i blodtrykket, noe som indikerer en vegetativ dysfunksjon. Prognosen er gunstig, men i en femtedel av pasientene forblir gjenværende tegn på nervesystemet lesjon.

Egenskaper ved behandling av demyeliniserende sykdommer

To tilnærminger brukes til å behandle demyelinering:

 • Symptomatisk terapi;
 • Patogenetisk behandling.

Patogenetisk terapi er rettet mot å begrense prosessen med ødeleggelse av myelinfibre, eliminering av sirkulerende autoantistoffer og immunkomplekser. De valgte stoffene er universelt anerkjent som interferoner - betaferon, avoneks, copaxone.

Betaferon brukes aktivt til behandling av multippel sklerose. Det er bevist at risikoen for sykdomsprogresjon med sin langsiktige avtale på 8 millioner enheter reduseres med en tredjedel, sannsynligheten for funksjonshemning og hyppigheten av eksacerbasjoner reduseres. Legemidlet injiseres under huden annenhver dag.

Preparater for immunoglobuliner (sandoglobulin, ImBio) ble rettet for å redusere produksjonen av autoantistoffer og redusere dannelsen av immunkomplekser. De er vant til å forverre mange demyeliniserende sykdommer i fem dager, injiserer intravenøst ​​med en hastighet på 0,4 gram per kilo kroppsvekt. Hvis den ønskede effekten ikke oppnås, kan behandlingen fortsette ved halv dose.

På slutten av forrige århundre, en metode Kornfiltrering, ved hvilke autoantistoffer blir fjernet. Behandlingsforløpet omfatter opptil åtte prosedyrer, hvorav opptil 150 ml cerebrospinalvæske passerer gjennom spesielle filtre.

Tradisjonelt, med demyelinering, plasmaferese, hormonbehandling og cytostatika. Plasmaferese er rettet mot å fjerne sirkulerende antistoffer og immunkomplekser fra blodet. Glukokortikoider (prednisolon, dexametason) reduserer aktiviteten av immunitet, undertrykker produksjonen av antimielinproteiner og har en antiinflammatorisk effekt. De er foreskrevet i opptil en uke i store doser. Cytotoksiske stoffer (metotrexat, cyklofosfamid) er nyttige i alvorlige former for patologi med alvorlig autoimmunisering.

Symptomatisk terapi inkluderer nootropiske medikamenter (piracetam), smertestillende midler, antikonvulsiva midler, neuroprotektorer (glycin, semaks), muskelavslappende midler (midol) med spastisk lammelse. For å forbedre nerveoverføringen er vitaminer fra gruppe B foreskrevet, og i tilfelle depressive tilstander - antidepressiva.

Behandling av demyeliniserende patologi har ikke som mål å fullstendig lindre pasienten av sykdommen på grunn av patogenesen av disse sykdommene. Det er rettet mot å inneholde den destruktive effekten av antistoffer, forlenger livet og forbedrer kvaliteten. For videre studier av demyelinisering er internasjonale grupper opprettet, og forskere fra ulike land gir oss allerede mulighet til å yte effektiv hjelp til pasientene, selv om prognosen forblir veldig alvorlig i mange former.

Demyelinering av hjernen

Demyeliniseringsprosessen er en patologisk tilstand hvor myelin av det hvite stoffet i nervesystemet, sentralt eller perifert, er ødelagt. Myelin er erstattet av fibrøst vev, noe som fører til svekket overføring av impulser langs hjernens ledende veier. Denne sykdommen tilhører det autoimmune og i de senere år har det vært en tendens til å øke frekvensen. Også antallet tilfeller av denne sykdommen hos barn og personer over 45 er økende, flere og flere sykdommer er notert i geografiske regioner som ikke var typiske for dem. Forskning utført av ledende forskere innen immunologi, nevrogenetikk, molekylærbiologi og biokjemi har gjort tydeligere i prosessen for å utvikle sykdommen, som gjør det mulig å gjennomføre utvikling av nye teknologier for sin behandling.

årsaker til

Demyeliniserende hjernesykdom kan utvikles av flere grunner, de viktigste som er oppført nedenfor.

 1. Immunreaksjon på proteiner som er en del av myelin. Disse proteinene begynner å bli oppfattet av immunsystemet som fremmed og angrepet, noe som resulterer i ødeleggelsen. Dette er den farligste årsaken til sykdommen. Drivkraften for å starte en slik mekanisme kan være en infeksjon eller medfødt immunitet funksjoner: disseminert encefalomyelitt, multippel sklerose, Guillain-Barre syndrom, revmatiske sykdommer og kroniske infeksjoner.
 2. Neuroinfeksjon: Noen virus kan påvirke myelin, noe som resulterer i demyelinering av hjernen.
 3. Feil i metabolismen. Denne prosessen kan være ledsaget av et brudd på myelin ernæring og etterfølgende død. Dette er typisk for slike patologier som skjoldbrusk sykdom, diabetes mellitus.
 4. Beruselse kjemikalier av forskjellig art: alkohol, narkotika, psykotropisk sterk handling, toksiske stoffer, produksjon av maling, lakk, aceton, eller forgiftning av kroppens egne avfallsprodukter: peroksider, frie radikaler.
 5. Paraneoplastiske prosesser er patologier som er en komplikasjon av tumorprosesser.
  Nylige studier bekrefter at utløsningen av mekanismen til denne sykdommen er spilt av en viktig rolle for samspillet mellom miljøfaktorer og predisponering av arvelig natur. Forholdet mellom den geografiske beliggenheten og sannsynligheten for sykdom forekommer etablert. I tillegg spiller virus (rubella, meslinger, Epstein-Barra, herpes) en viktig rolle, bakterielle infeksjoner, spisevaner, stress og økologi.

Klassifisering av denne sykdommen er utført i to typer:

 • myelinoklasti - genetisk plassering for akselerert ødeleggelse av myelinskjeden;
 • myelinopati - ødeleggelsen av myelinskede, som allerede er dannet, som et resultat av noen grunner, med myelin uten tilknytning.

symptomer

Demyeliniseringsprosessen av hjernen i seg selv gir ingen klare symptomer. De er helt avhengige av hvilke strukturer i det sentrale eller perifere nervesystemet denne patologien er lokalisert. Det er tre hovedemyeliniserende sykdommer: multippel sklerose, progressiv multifokal leukoencefalopati og akutt spredning av encefalomyelitt.

Multiple sklerose - den vanligste sykdommen blant de listede, er preget av nederlaget i flere deler av sentralnervesystemet. Dette er ledsaget av et bredt spekter av symptomer. Utbruddet av sykdommen manifesterer seg i ung alder - ca 25 år og er vanlig hos kvinner. Menn blir sykere sjeldnere, men sykdommen manifesterer seg i en mer progressiv form. Symptomer på multippel sklerose er konvensjonelt delt inn i 7 hovedgrupper.

 1. Nederlaget for pyramidalbanen: parese, klonus, svekkelse av huden og en økning i tendonreflekser, spastisk muskelton, patologiske tegn.
 2. Det tap av hjernestammen og kranienerver: nystagmus horisontal, vertikal, eller flere, svekkelsen av ansiktsmusklene, inter oftalmoplegi, bulbar syndrom.
 3. Dysfunksjon av bekkenorganene: urininkontinens, trang til å urinere, forstoppelse, potensforstyrrelser.
 4. Nedfallet av cerebellum: nystagmus, ataksi av stammen, ekstremiteter, asynergi, hypotoni av musklene, dysmeteri.
 5. Visuell funksjonsnedsettelse: tap av skarphet, scotoma, svekket fargeoppfattelse, endring av synsfelt, lysstyrke, kontrast.
 6. Sensitivitetsforstyrrelser: Forvrengning av temperaturoppfattelse, Dysestesi, Sensitiv ataksi, Fornemmelse av trykk i ekstremiteter, Forvrengning av vibrasjonsfølsomhet.
 7. Krenkelser av nevropsykologisk natur: hypokondri, depresjon, eufori, asteni, intellektuelle forstyrrelser, atferdsforstyrrelser.

diagnostikk

Den mest avslørende metode for forskning, som kan oppdage foki for demyelinering av hjernen, er magnetisk resonansbilder. Et karakteristisk bilde for denne sykdommen er deteksjon av foci av oval eller rund form med dimensjoner fra 3 mm til 3 cm i hvilken som helst del av hjernen. Typisk for lokalisering i denne patologien er de subkortiske og periventrikulære sonene. Hvis sykdommen varer lenge, kan disse fociene fusjonere. Også MR viser endringer i subaraknoide mellomrom, en økning i ventrikulærsystemet på grunn av hjernenatrofi.

Relativt nylig ble metoden for fremkalte potensialer brukt til å diagnostisere dimyeliniserende sykdommer. Tre indikatorer er estimert: somatosensorisk, visuell og auditiv. Dette gjør det mulig å vurdere brudd ved å utføre impulser i hjernestammen, de visuelle organer og ryggmargen.

Electroneuromyography viser tilstedeværelsen av aksonal degenerasjon og gjør det mulig å bestemme ødeleggelsen av myelin. Ved hjelp av denne metoden blir det også gjort en kvantitativ vurdering av graden av vegetative lidelser.

Studier av den immunologiske planen gjennomgår oligoklonale immunoglobuliner inneholdt i cerebrospinalvæsken. Hvis konsentrasjonen er høy, indikerer dette aktiviteten til den patologiske prosessen.

behandling

Tiltak for behandling av demyeliniserende sykdommer er spesifikke og symptomatiske. Ny medisinsk forskning har gjort det mulig å oppnå god suksess i bestemte behandlingsmetoder. Beta-interferoner anses å være et av de mest effektive legemidlene: de inkluderer rephib, betaferon, avinex. Kliniske studier av betaferon har vist at bruken minsker sykdomsprogresjonen med 30%, forhindrer utviklingen av funksjonshemning og reduserer hyppigheten av eksacerbasjoner.

Eksperter foretrekker i økende grad metoden for intravenøse immunglobuliner (bioin, sandoglobulin, venoglobulin). Dermed utføres behandling av eksacerbasjoner av denne sykdommen. For mer enn 20 år siden ble en ny, ganske effektiv metode for behandling av demyeliniserende sykdommer utviklet: immunofiltrering av cerebrospinalvæsken. Nå er det på gang med studier på narkotika som er rettet mot å stoppe demyeliniseringsprosessen.

Som et middel for spesifikk behandling, brukes kortikosteroider, plasmaferes, cytostatika. Også mye brukt er nootropics, neuroprotectors, aminosyrer, muskelavslappende midler.

Demyelinering av hjernen

Statistiske data viser at de siste årene har spredningen av sykdommer knyttet til ødeleggelsen av myelin i kroppens vev økt. Dette skjer overalt, og hvis tidligere i noen områder slike tilfeller var unntaket, er demyelinering av hjernen nå den vanligste sykdommen. Andelen sykdommer i aldersgruppene vokser også: flere og flere mennesker i menneskeheten faller inn i risikogruppen.

funksjoner

Hittil har det ikke blitt funnet tilstrekkelig effektive metoder til å detektere og behandle degenerative prosesser i myelinlagene ved de første trinnene i hjernedemyelinering. Men vitenskapen fortsetter å søke en løsning på dette problemet. I forrige århundre har menneskeheten gjort betydelige framskritt på dette området.

For øyeblikket kjenner vi de grunnleggende ideene om hvordan destruktive prosesser forekommer, årsakene er identifisert, det finnes en rekke resepter og anbefalinger for behandling - sant, så langt bare for bestemte sykdommer.

Sykdomskurs

Beskrivelsen av sykdomsforløpet vil bidra til å forstå hva som er demyelinisering av hjernen.

Demyelinering av hjernen begynner med dannelsen av et stort antall antistoffer i kroppen - denne prosessen kalles også autoimmunisering. Antistoffer i blodet er en spesiell type proteinformasjoner, i dette tilfellet begynner de å angripe deler av det nervøse vevet, noe som forårsaker betennelse i dem.

På grunn av dette begynner global skade på prosessen med nerveceller - neuroner -. Nervefibrene er normalt dekket med et beskyttende kappe myelin, men slike forhold fører til ødeleggelse og en reduksjon i konduktiviteten av nerveimpulser.

årsaker

Hovedårsakene til demyelinering i hjernen:

 • Predisposisjon, inneboende i den menneskelige genotype;
 • Viral og smittsomme sykdommer;
 • Tilstedeværelse av eventuelle kroniske bakterielle infeksjoner, for eksempel en person som er bærer av H. pylori;
 • Kjemisk forgiftning med tungmetaller, bensin og andre stoffer;
 • Lang opphold i en tilstand av alvorlig angst, stress;
 • Innholdet av en meget stor prosentandel av animalske produkter
 • Forurenset miljø.

I tillegg er det noen lover for den geografiske fordeling av forekomsten. Befolkningen i landene i Europa og USA er mest utsatt, og folk fra Sentral-Russland og Sibir er mindre sannsynlig å være i fare. Men beboere i varme kontinenter og østlige stater er praktisk talt ikke gjenstand for sykelighet.

Hvis du ser etter en grunn i et løp, er det europeiske rase i største fare.

Kausjonsmiddelet i starten av den autoimmune prosessen kan være naturlig, arvelig reaksjon på endringer i det omgivende eller indre miljøet: Noen muterte gener forårsaker syntese av antistoffer.

Oppstått mot bakgrunn av infeksjoner av myelin ødeleggelse forekommer som følger: Hvis en kropp som representerer en fare kommer inn i kroppen, tilordner spesielle organer et bestemt sett med antistoffer for å nøytralisere en bestemt type kropp for å ødelegge den. Men blant dem kommer over og de som er svært like i struktur til kroppene i kroppen. Følgelig påvirker antistoffer dem, begynner selvdestruksjon.

Hvis det i begynnelsen er konsekvenser som forårsaker demyelinisering av hjernen, er reversible, så i fremtiden, med mer forsømte stater, vil en slik mulighet ikke eksistere.

symptomer

De viktigste symptomene på hjernedemyelinering er tegn på nevrologiske lidelser. Deres manifestasjon begynner med visuelle feil. Over tid kommer pasienten til å forstå at det har vært noen funksjonsfeil i kroppen, og han skal se en spesialist.

Problemet er imidlertid at noen muntlige beskrivelser av symptomene ikke er nok til å diagnostisere, noe som krever en grundigere undersøkelse.

Neurologiske forstyrrelser kan være et tegn på hjernedemyelinering

Demyeliniserende sykdommer

For medisinske arbeidere er det viktigste å forstå årsakene og, basert på dem, å velge behandlingsmetoder. Varigheten av videre liv er også avhengig av sykdomsprovokatøren. Med noen kan du leve i mange år, og tilstedeværelsen av andre kan føre til døden innen to år.

De viktigste demyeliniserende sykdommene:

diagnostikk

Diagnosen av hjernedyyinering starter som regel med magnetisk resonansavbildning, da dette for øyeblikket er en av de mest effektive og pålitelige metodene for å oppdage demyeliniserende foci. De finnes vanligvis i den hvite substansen i hjernen. I tillegg er det trygt for gravide kvinner og barn.

Demyeliniseringsfokus på MR

behandling

Målene for behandling av demyelinering i hjernen: Stopp prosesser for destruksjon av myelinfibre, noe som krever nøytralisering av farlige antistoffer. Gode ​​stoffer i dette tilfellet vil tjene som slike stoffer som: betaferon, avoneks, copaxone.

Betaferon-preparater brukes til å behandle multippel sklerose. De kan redusere sannsynligheten for komplikasjoner i form av funksjonshemning og en økt forekomst av de mest akutte manifestasjoner. Den dødelige trusselen er redusert.

Immunoglobuliner og deres stoffer kan redusere produksjonen av immunbeskyttende komplekser - antistoffer. De brukes under eksacerbasjoner av sykdommer forårsaket av demyelinering. Kurset er designet i fem dager. Legemidlet injiseres intravenøst ​​i huden.

En meget effektiv metode er væskefiltrering. Denne prosedyren avsluttes ved å passere gjennom en spesiell antistoffrensningsanordning for cerebrospinalvæske. Garantert fullstendig avhending av dem.

Plasmaferese av blod er en av de tradisjonelle behandlingsmetodene, det fjerner også immunforsvar og antistoffer.

Den andre metoden er glukokortikoider, som undertrykker funksjonen av immunitet, syntese av antimielinkropper, og svekker betennelsen forårsaket av dem.

Behandlingen av symptomer er avsluttet i terapi, inkludert nootropiske legemidler, smertestillende midler, antikonvulsive midler og nevrorotorer. For å øke overføringen av nerveimpulser foreskrevet B-vitaminer. I noen tilfeller er antidepressiva foreskrevet.

I de fleste tilfeller er fullstendig behandling av hjernedemyelinering til enden umulig. Hovedoppgaven til leger er å svekke den videre effekten av antistoffer på nervesystemet ved å anvende terapeutiske midler og enheter. For å finne nye, mer nyttige løsninger på dette problemet, jobber grupper av forskere rundt om i verden nå.

Symptomer på demyeliniserende hjernesykdom

For det normale interaksjon mellom nevroner (nerveceller) mellom seg selv og med andre kroppsstrukturer, er det svært viktig ikke bare deres indre innhold, men også skallet som inneholder myelin-stoffet. Dens komponenter er lipider og proteiner.

Hvis en slik "wrapper" av nevroner er ødelagt av en eller annen grunn, er overføring av nerveimpulser umulig. Slike konsekvenser kan resultere i en demyeliniserende hjernesykdom som sterkt kan påvirke bevisstheten og til og med levedyktigheten til en person.

Essensen av patologi

De fleste vet ikke hva det er, hva er demyelinisering av hjernen. Likevel forekommer demyeliniserende sykdommer i nervesystemet hos både barn og voksne. Det er interessant at hyppigheten av deres forekomst er relatert til geografisk plassering og rase: det største antallet pasienter med denne diagnosen tilhører europeerne og observeres i Europa og Amerika.

Neuroner har en bestemt form som skiller dem fra alle andre typer celler. De har svært lange prosesser, hvorav noen er dekket av myelinskjede, som gjør det mulig å overføre nerveimpulser og gjør denne prosessen raskere. Hvis myelin har kollapset, vil utveksten heller ikke kunne kommunisere med andre neuroner gjennom elektrofysiologiske impulser, eller denne prosessen vil være ekstremt vanskelig.

Deretter vil strukturen i menneskekroppen, innerveringen av den er forbundet med den skadede nerven, lide. Dette betyr at forsvinden av myelinkappen kan ha svært forskjellige symptomer og konsekvenser. Pasienter med lignende diagnoser, men forskjellig lokalisering av det patologiske fokuset, kan leve en annen mengde tid, prognosen avhenger av betydningen av den berørte strukturen.

En svært viktig rolle i ødeleggelsen av skallet spilles av immunsystemet, som plutselig angriper kroppens levende strukturer.

I mange tilfeller skyldes dette at immuniteten reagerer svært voldsomt på smittsomme midler som er plassert i hjernestoffet, og samtidig - til de strukturelle komponentene i CNS; den såkalte autoimmune reaksjonen utvikler seg. Men det er andre, ikke-smittsomme årsaker til slike feil.

årsaker

Noen av årsakene til denne sykdommen i sentralnervesystemet er ikke avhengig av livsstil (f.eks. Arvelighet), andre er forbundet med en persons foraktige holdning til ens egen helse.

Mest sannsynlig oppstår den demyeliniserende prosessen i hjernen under påvirkning av flere faktorer samtidig.

Utviklingen av denne sykdommen kan være forbundet med virkningen av slike faktorer:

 1. Defekter av arvelig informasjon knyttet til dannelsen av myelinskjeden.
 2. Skadelige vaner som forårsaker forgiftning av nevroner med røyk, narkotiske forbindelser, alkohol.
 3. Langvarig eksponering for stress.
 4. Virus (røde hunder, herpes sykdommer, meslinger)
 5. Neuroinfeksjoner som påvirker nerveceller.
 6. Vaksinasjon mot hepatitt.
 7. Autoimmun sykdom, mot hvilken ødeleggelsen av myelinkappen utføres.
 8. Forstyrrelser av metabolisme.
 9. Paraneoplastisk prosess, som utvikler seg på grunn av veksten av svulster.
 10. Intoxikasjon av sterkt skadelige stoffer (inkludert de som brukes i husholdninger - maling, aceton, linolje), samt giftige produkter av metabolisme.

Varianter av sykdommen

Klassifiseringen av denne sykdommen er basert på identifisering av årsaken til sykdommen:

 1. Hvis myelin i kroppen er ødelagt av arvelige årsaker, sier de om myelinoklasti.
 2. Hvis konvolutten er utviklet og fungerer riktig, men forsvinner på grunn av eksterne faktorer, sier de om myelinopati.

I tillegg er de viktigste sykdommene som inngår i begrepet "demyeliniserende CNS-sykdom":

 1. Den vanligste patologien av denne typen - multippel sklerose - påvirker alle deler av sentralnervesystemet. Karakteristiske symptomer er svært varierte.
 2. Progressiv multifokal leukoencefalopati.
 3. Marburg sykdom.
 4. Akutt spredning av encefalomyelitt.
 5. Sykdomssykdom

symptomatologi

Symptomene er avhengige av sykdomsversjonen og hvor fokiene for demyelinering av hjernen er lokalisert.

Spesielt er multippel sklerose karakterisert ved følgende sett av symptomer:

 1. Endring i forholdet mellom intensitet av sener og noen hudreflekser, parese, muskelkramper.
 2. Endring i egenskapene til syn (forvrengning av feltet, klarhet, kontrast, utseende av storfe).
 3. Endringer i sensitiviteten til ulike analysatorer.
 4. Tegn på dysfunksjon av hjernestammen og nerver, anatomisk relatert til hjernen (bulbar syndrom, dysfunksjon av etterligne muskler, nystagmus).
 5. Dysfunksjon av bekkenorganene (impotens, forstoppelse, inkontinens).
 6. Endringer i nevropsykologisk natur (nedsatt intelligens, depressive tilstander, eufori).

Marburgs sykdom (spredt encefalomyelitt) er en forbigående, dødelig sykdom som kan drepe en person om noen måneder. Det er en klassifisering, ifølge hvilken denne sykdommen skyldes form av multippel sklerose. Det ligner en smittsom sykdom der slike symptomer oppstår:

 1. Raskt utviklende demyeliniserende patologi påvirker hjernestammen og nerver som er forbundet med det.
 2. Øker intrakranielt trykk.
 3. Motorfunksjonen og følsomheten forstyrres.
 4. Ofte er det hodepine ledsaget av oppkast.
 5. Kramper vises.

Deviks sykdom kalles en demyeliniseringsprosess, som hovedsakelig dekker de optiske nerver, samt ryggradenes substans. Sykdommen betraktes som farligere for voksne og mindre farlig for barn, spesielt hvis du begynner behandling med hormonelle medisiner til tiden. Manifestasjonene av denne patologien er som følger:

 1. Problemer med syn, som fører til fullstendig blindhet.
 2. Lammelser.
 3. Dysfunksjon av bekkenorganene.

En annen patologi, progressiv multifokal leukoencefalopati, er preget av en kombinasjon av immunforstyrrelser forårsaket av eksterne faktorer og utseendet til demyelinerte foci. Å mistenke at en slik sykdom er mulig av følgende grunner:

 1. Redusert visuell evne.
 2. Redusert intelligens.
 3. Tap av koordinering.
 4. Kramper.
 5. Parese.

Som du vet, reduserer disse problemene livskvaliteten sterkt.

diagnostikk

Kun på kliniske symptomer kan legen ikke bestemme den nøyaktige diagnosen, og enda mer - velg riktig behandling. Derfor trenger vi slike diagnostiske studier som gjør at vi kan identifisere de patologiske prosessene som skjer i hjernen.

 1. Veldig informativ er magnetisk resonansbilder. Det gir en mulighet til å se om det er enkeltfokus eller flere, deres plassering. Svært ofte viser MR-bilder endringer i frontallober, lokalisert periventrikulær eller subkortisk.
 2. Electroneuromyography tillater ikke bare å bestemme lokaliseringen av foci, men også graden av forfall av nervestrukturen.
 3. Nylig er det utviklet en metode for fremkalte potensialer som gjør det mulig å evaluere prosessen med å gjennomføre nerveimpulser ved å registrere den elektriske aktiviteten til hjernestrukturer.

Metoder for behandling

Behandlingen av slike komplekse plager innebærer to hovedmetoder: hindring av patologiske fenomener i sentralnervesystemet og bekjempelse av autoimmune prosesser (patogenetisk behandling) og lindring av manifestasjon av symptomer.

interferon

Den første behandlingsretningen innebærer utnevnelse av legemidler som inneholder interferon. Effekten på immunitet innebærer fjerning av disse immunkompleksene og antistoffene som er i blodet til pasienten.

Legemidler kan administreres intravenøst, subkutant, og hvis de tas i lang tid, reduseres risikoen for plutselig progresjon faktisk.

plasmaferese

En annen måte å eliminere farlig for myelin antistoffer er å filtrere CSF. Under hver av de åtte påfølgende prosedyrene kjøres ca. 150 mg CSF gjennom spesielle filtre. Til samme formål blir plasmaferes også brukt til å fjerne antistoffer som sirkulerer i pasientens kar og sendes til hjernen.

hormoner

Behandling med hormoner hjelper også å fjerne aggressive biokjemiske forbindelser fra blodet som ødelegger nevronkonvolutten. Hvis autoimmunitet uttrykkes tydelig, anbefales det å bruke cytostatika.

nootropics

Symptomatisk behandling innebærer bruk av nootropic medisiner som beskytter nervesystemet mot sykdommens patologiske effekter. Disse stoffene tar lang tid, men de har ikke bivirkninger på kroppen.

Nootropics stimulerer ikke bare tenkning og optimaliserer de grunnleggende psykiske prosessene, men hindrer også nevroner og tilhørende celler i å være dårlige. Under deres påvirkning, venøs sirkulasjon forbedrer og rettidig blod utstrømning fra hjernen, reduserer følsomheten av hjernestrukturer til giftige stoffer.

Til tross for mange positive effekter har nootropics fortsatt kontraindikasjoner: de kan ikke tas med seglcelleanemi, rusmisbruk, nevroser, cerebrovaskulær insuffisiens og noen andre forhold.

Muskelavslappende midler

Med disse patologiene kan det oppstå en situasjon hvor nevroner med et ødelagt skall stopper å sende signaler for å slappe av musklene, og de er i kontinuerlig spenning. For å eliminere dette problemet, er muskelavslappende midler foreskrevet.

Anti-inflammatoriske stoffer

For å redusere intensiteten av betennelse og for å senke den voldelige reaksjonen av kroppen til sine egne betente vev, er det behov for antiinflammatoriske legemidler. Under deres påvirkning slutter det vaskulære nettverket i sentralnervesystemet å være så permeabelt for autoantistoffer og immunkomplekser.

Folkemetoder

Behandling med folkemessige, ikke-tradisjonelle metoder kan bare være til hjelp. Slike sykdommer kan ikke overvinnes ved hjelp av medisinske urter, hjemme prosedyrer. Men noen måter å styrke immuniteten kan være hensiktsmessig. I dette tilfellet bør eventuelle gjeldende forskrifter diskuteres med behandlende lege.

konklusjon

Slike patologiske forandringer i sentralnervesystemet kan provosere mange faktorer, men en person bør huske at i noen tilfeller kan hindre utviklingen av en farlig lidelse. For eksempel, unngå hypotermi og kommunisere med smittede mennesker, du kan redusere risikoen for å utvikle voldelige immunreaksjoner som kan føre til ødeleggelse av strukturen i din egen organisme. Mens du gjør kroppsherding og elementære fysiske øvelser, kan man til tider øke motstanden mot svært mange negative påvirkninger.

Demyelinisering av hjernen: symptomer, behandling

Myelin er et fettlignende stoff som danner kuvertet av nervefibre. Dette skallet fungerer som en isolasjon, som ikke tillater eksitasjon å spre seg til nærliggende fibre. Samtidig i myelinskjeden er det spesielle vinduer - rom hvor myelin er fraværende. Deres tilstedeværelse akselererer kraftig prosessen med overføring av nerveimpulsen. Når myeliniseringen av nervefibrene forstyrres, blir ledningsevnen i nervesystemet ødelagt, og det oppstår forskjellige nevrologiske lidelser.

Når det er demyeliniserende prosesser i hjernen, forstyrres oppfattelsen, koordinering av bevegelser og kognitive funksjoner. I alvorlige tilfeller kan denne prosessen føre til funksjonshemming og død av pasienten. For tiden er det tre kjente demyeliniserende hjernesykdommer:

 • Multiple sklerose.
 • Progressiv multifokal leukoencefalopati.
 • Akutt spredning av encefalomyelitt.

Årsaker til demyeliniseringsprosesser

Demyeliniseringsprosesser betraktes som en autoimmun hjerneskade. Blant årsakene til at ditt eget vev oppfattes av immunsystemet som utenlandsk, kan det være:

 • Revmatiske sykdommer.
 • Medfødte sykdommer i myelinstruktur.
 • Medfødt eller oppkjøpt patologi av immunsystemet.
 • Smittsomme lesjoner i nervesystemet.
 • Metabolske sykdommer.
 • Tumor og paraneoplastiske prosesser.
 • Rus.

Med alle disse sykdommene blir myelinskjeden i nervesystemet ødelagt og erstattet av bindevevformasjoner.

Multiple sklerose

Dette er den vanligste av demyeliniserende sykdommer. Det særegne er at sentralene for demyelinisering befinner seg i flere deler av sentralnervesystemet, derfor er symptomene forskjellige. De første tegn på sykdommen vises i en alder av ca. 25 år, oftere hos kvinner. Hos menn er multippel sklerose mindre vanlig, men utvikler seg raskere.

symptomer

Symptomer på multippel sklerose avhenger av hvilke deler av sentralnervesystemet som er mest påvirket av sykdommen. I denne sammenheng utmerker seg flere grupper:

 • Pyramidale symptomer - parese av lemmer, muskelspasmer, kramper, styrke senes reflekser og svekkelse av huden.
 • Stem symptomer - nystagmus (skjelving av øynene) i ulike retninger, en reduksjon i uttrykket av ansiktsuttrykk, et vanskelig fokus på utseendet.
 • Pelvic symptomer - dysfunksjon av bekkenet organer, oppstår i nederlaget av ryggraden i ryggmargen.
 • Cerebellar symptomer - brudd på koordinering av bevegelser, ustabil gang, svimmelhet.
 • Visual - tap av synsfelt, redusert følsomhet for farger, nedsatt kontrast av oppfatning, scotoma (mørke flekker foran øynene).
 • Forstyrrelser av følsomhet - parestesi (rystelser), forstyrrelse av vibrasjons- og temperaturfølsomhet, trykkfølelse i ekstremiteter.
 • Psykiske symptomer - hypokondri, apati, lav ånder.

Disse symptomene forekommer sjelden alle sammen, da sykdommen utvikles gradvis over mange år.

diagnostikk

Den vanligste metoden for diagnostisering av multippel sklerose er MR. Det gjør det mulig å identifisere sentralene for demyelinisering av hjernen. På bildene ser de ut som lettere ovale inneslutninger i hjernens bakgrunn. En typisk plassering er nær hjernens ventrikler og lavere nær cortex. Med en lang sykdomssykdom, foci fusjon, øker størrelsen på hjernens ventrikler (et tegn på atrofi).

Metoden for fremkalte potensialer gjør det mulig å bestemme graden av forstyrrelse av nervedannelsen. Hud, visuell og auditiv potensial evalueres.

electroneuromyography - En metode som ligner EKG, er det mulig å bestemme sentrene for myelin-ødeleggelse, se deres grenser og vurdere graden av nerveskade.

Immunologiske metoder bestemmer tilstedeværelsen av antistoffer i væske og virale antigener.

I tillegg til disse metodene kan brukes og andre, for eksempel, tillater deg å bestemme tilstedeværelsen av rusmidler.

behandling

Fullstendig utvinning fra multippel sklerose er umulig, men det er svært effektive metoder for patogenetisk og symptomatisk behandling. Spesielt har bruk av interferoner - rephib, betaferon, vist seg å være svært nyttig. På bakgrunn av disse legemidlene, reduseres progresjonsgraden av sykdommen, frekvensen av eksacerbasjoner reduseres, og tilstandene som fører til funksjonshemning utvikles sjeldnere.

For å fjerne patologiske antigen-antistoffkomplekser, anvendes metoder for plasmaferes og immunofiltrering av cerebrospinalvæsken.

For å støtte kognitive funksjoner, foreskrive neotropiske medikamenter (piracetam), nevroprotektorer, aminosyrer (glycin), sedativer.

Pasienter anbefales å observere dagens regime, moderat fysisk aktivitet i frisk luft, sanatoriumbehandling.

Progressiv multifokal leukoencefalopati

I motsetning til multippel sklerose utvikler seg med en signifikant inhibering av immunsystemet. Årsaken er aktiveringen av polyomavirus (den er vanlig hos 80% av personer). hjerneskade er asymmetrisk, blant symptomene - tap av følsomhet, svekket bevegelser av lemmene, opp til hemiparesis, hemianopsi (tap av syn på ett øye). Krenkelser utvikles alltid på den ene siden. Karakteristisk er den raske utviklingen av demens og personlighetsendringer. Sykdommen anses uhelbredelig

Akutt spredning av encefalomyelitt

Dette er en polyetologisk sykdom som påvirker hjernen og ryggmargen. Sentralene for demyelinering er spredt i mange deler av sentralnervesystemet. Symptomer - døsighet, hodepine, konvulsiv syndrom, lidelser forårsaket av nederlaget i et bestemt område i sentralnervesystemet. Behandling av sykdommen avhenger av årsaken som forårsaket den i dette spesielle tilfellet. Etter utvinning kan det forbli nevrologiske defekter - parese, lammelse, visuell, hørsel, koordinering.

Les Mer Om Fartøyene