Alt om diabetisk angiopati er en farlig vaskulær komplikasjon av diabetes

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er diabetisk angiopati, hvor mye er en farlig sykdom. Symptomer og diagnose, mulige komplikasjoner, behandling og forebygging av sykdommen.

Med diabetisk angiopati oppstår smertefulle forandringer i karene forårsaket av høyt nivå av glukose (sukker) i blodet.

Sykdommen er farlig ved å forstyrre arbeidet med organer som leveres med blod gjennom syke fartøyer.

Siden diabetes ikke er fullstendig helbredet, kan også diabetisk angiopati unngås og herdes 100%. Imidlertid, med riktig kontinuerlig behandling av diabetes, reduseres risikoen for angiopati og relatert organdysfunksjon betydelig.

Behandling og tilsyn med pasienter med diabetes er engasjert i en høyt spesialisert lege - en diabetiker.

 • Hvis det ikke er i den lokale polyklinikken, behandler endokrinologen diabetikere med diabetes.
 • Med uttalt angiopati kan det hende du må konsultere en vaskulær lege - en angiolog.
 • Hvis angiopati fører til forstyrrelse av arbeidet i ulike organer, kan det hende du trenger hjelp fra leger fra andre spesialiseringer. For eksempel, en øyelege med øyeskader, en nephrologist med nyresykdom, en kardiolog - med hjerte.

Årsaker og mekanisme for sykdomsutvikling

Endringer i fartøyene blir provosert av et stadig økt nivå av glukose i blodet. På grunn av dette begynner glukose å trenge inn i blodet i endotelet (karets indre skall). Dette provoserer akkumuleringen i endotelet av sorbitol og fruktose (glukosemetabolismeprodukter), samt vann som fører til ødem og økt permeabilitet i vaskulærveggen. På grunn av dette dannes aneurismer (patologisk vasodilasjon), forekommer blødninger ofte.

Andre viktige funksjoner i cellene i det indre skallet til fartøyet blir også brutt. I dem slutter den endotelavslappende faktor å bli utviklet, som regulerer tonen i karene og fjerner om nødvendig deres spasmer. Og prosessen med dannelse av trombier øker, noe som kan føre til en innsnevring av lumen eller fullstendig blokkering av fartøyet.

Med strukturelle forstyrrelser i endotelet øker risikoen for deponering av aterosklerotiske plakker, noe som også fører til innsnevring av lumen eller fullstendig blokkering av karet.

Dermed resulterer diabetisk angiopati i:

 • dannelsen av aneurysmer - patologiske dilatasjoner av blodkar som forstyrrer normal blodsirkulasjon og kan sprekke;
 • blødninger fra små fartøyer;
 • økt arteriell trykk på grunn av vasospasmer (som følge av nedsatt endotelavslappningsfaktor);
 • dannelse av trombi;
 • aterosklerose;
 • senker blodsirkulasjonen (på grunn av spasmer av blodkar, deres aneurysmer, innsnevring av lumen ved trombotiske eller atherosklerotiske masser).

To varianter av angiopati

Avhengig av kaliber av de berørte fartøyene, utmerker seg to typer sykdommer:

 1. Mikroangiopati. Kapillærene lider. Påvirkede små kar ligger i huden (spesielt huden på underdelene), øyets nese, nyrene, hjernen. Denne typen er karakterisert ved dannelsen av aneurysmer i kapillærene, deres spasmer og blødninger fra dem.
 2. Makroangiopati. Arterier lider. Med denne typen angiopati dannes aterosklerose, øker risikoen for trombose. Arteriene i hele kroppen, inkludert koronar, lider, noe som kan føre til hjertesvikt, hjerteinfarkt.

Noen ganger er mikroangiopati og makroangiopati kombinert.

Effekten av angiopati på ulike organer

Angiopati fører til:

 • Retinopatier - patologiske forandringer i øyets retina på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel og små blødninger i den.
 • Nephropathy - lidelser i nyrene.
 • Encefalopati - skade på hjernen.
 • Koronar hjertesykdom på grunn av forstyrrelser i koronarbeinene.
 • Syndrom av diabetisk fot på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser i bena.

Det er svært viktig å gjennomgå en forebyggende undersøkelse med en øyelege, siden endringer i fundusens kar er lettere å diagnostisere. I tilfelle forstyrrelser i øyekarrene kan man også mistenke vaskulære lidelser i andre organer. Ved rettidig diagnose av dem i utgangspunktet, kan du unngå utseende av ubehagelige symptomer.

karakteristiske symptomer

Avhengig av hvilke kapillærer og arterier som har det orgel som har mest, er diabetisk angiopati ledsaget av ulike symptomer.

Tegn på retinopati

Tap av karene i netthinnen i begynnelsen kan være asymptomatisk. Derfor, hvis du har diabetes, må du gå til øyeologen en gang i året for undersøkelse med øyeundersøkelse.

Som veksten av vaskulære sykdommer utvikler plagsomme pasient symptomer:

 • Hovedsymptomet er nedsatt syn;
 • med blødninger i glasslegemet - utseendet på mørke flekker, gnister, blinker i øynene;
 • med hevelse i retina - en følelse av hylle foran øynene.

Fraværet av behandling kan føre til blindhet.

Hvis behandling ikke er startet i tide, når visjonen allerede har vesentlig redusert, er det umulig å gjenopprette det. Man kan bare forhindre ytterligere tap av syn og blindhet.

Symptomer på diabetisk nephropati

Utviklingen skyldes ikke bare patologiske forandringer i nyreskipene, men også den negative effekten av høye glukoseinnhold i kroppen. Når blodsukkeret stiger over grensen på 10 mmol / liter, begynner glukose å bli utskilt fra kroppen med urin. Dette gir en ekstra byrde på nyrene.

Nephropathy er vanligvis funnet 10-15 år etter diagnosen diabetes mellitus. Ved feil behandling av diabetes er det mulig å oppstå tidligere sykdomsforstyrrelser.

Nephropathy manifesteres av slike symptomer:

 1. Hyppig og rikelig vannlating.
 2. Permanent tørst.
 3. Poser. Det tidligste symptomet er hevelse rundt øynene. De er mer uttalt om morgenen. Økt forekomst av ødem kan føre til abnormaliteter i bukhulen (på grunn av bukhulenes ødem) og hjertet (på grunn av ødem i perikardmembranen).
 4. Høyt blodtrykk.
 5. Tegn på beruselse av kroppen med ammoniakk og urea (da utskillelsen av nyrene er forstyrret). Dette redusert ytelse, svakhet i kroppen, døsighet, kvalme og oppkast, svimmelhet. Ved alvorlige nyresvikt, når konsentrasjonen av ammoniakk i hjernen øker kraftig, oppstår kramper.

Hvordan manifesterer diabetisk encefalopati

Den utvikler seg på grunn av brudd på mikrosirkulasjonen i hjernen og skade på cellene på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel.

Fremskritt sakte - i dusinvis av år.

I de første stadiene manifesteres man av en reduksjon i arbeidskapasitet, økt tretthet i intellektuelt arbeid. Deretter legges hodepine, som er svært vanskelig å fjerne med medisiner. En natts søvn er forstyrret, noe som medfører søvn i dagtid.

I mellom og alvorlige stadier legger legene merke til cerebrale og fokale symptomer hos pasienter

Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter: egenskaper av kurset og behandling av patologi

Ifølge Verdens helseorganisasjon øker antallet pasienter med diabetes mellitus hvert år. En av de hyppige komplikasjonene av sykdommen er diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter. Denne patologiske tilstanden fører ofte til brudd på livskvaliteten, så vel som funksjonshemning. Faren er at sykdommen oppstår ikke bare hos eldre, men også hos unge mennesker. Hva er utløserne, årsakene til progresjon, de første symptomene og behandlingen av diabetisk angiopati?

Hva er diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter

Hovedfaren for et forhøyet glukosenivå er impregnering av produkter ved produktene ved utveksling av blodproteiner og kroppsvev. Sistnevnte mister sin normale struktur. Den mest følsomme for hyperglykemi (økt blodsukker), karvevegen, samt nervøs vev.

Det er mot bakgrunn av patologiske endringer i blodårene at alle komplikasjoner av diabetes utvikler seg. En slik unormal transformasjon kalles angiopati.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Diabetisk angiopati av de nedre ekstremiteter - er endre ben vaskulære strukturer hos diabetespasienter i form av lavere elastisitet av den vaskulære veggen og dens fortykkelse som fører til luminal innsnevring eller total utslettelse (okklusjon) arterier. Slike omarrangementer forårsaker en nedgang i blodstrømmen til nedre lemmer. Mest av alt, føles foten, siden den er den fjerneste delen av foten. Den resulterende ischemi (utilstrekkelig blodstrøm og oksygenmangel) fører til tap av funksjonsevnen i de lavere ekstremiteter, trofiske endringer i huden, nekrose (nekrose, koldbrann) med fingrene, føtter, eller til og med hele lem.

klassifisering

Avhengig av hvilke fartøy som er berørt, er sykdommen delt inn i følgende typer:

 1. Makroangiopati - nederlaget i vaskulære strukturer og arterier med stor kaliber (diameter) i et hvilket som helst segment av underdelene. Avhengig av fartøyets spesifikke plassering, kan makroangiopati lokaliseres i:
  • aorta;
  • iliac fartøyer;
  • popliteal arterie;
  • femoral segmentet;
  • arterier i underbenet.
 2. Mikroangiopati er en diabetisk lesjon av mikrocirkulatorisk sengen. Endringer påvirker bare de små fartøyene i beina:
  • kapillærer;
  • arterioler;
  • venules.
 3. Kombinert varianter av angiopati - en kombinasjon av diabetiske lesjoner av store arterier og små kar av bena.

Det er viktig å huske! Diabetisk mikroangiopati av nedre ekstremiteter i isolert form er sjelden. Det er kombinert med en lesjon av mikrocirkulatorisk sengen av andre lokaliseringer, inkludert nyrer (nephropati) og retina (retinopati)!

Årsaker og mekanismer ved sykdomsutbrudd

Diagnosen av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter utgjør i seg selv utbredelse av patologi utelukkende hos pasienter med diabetes mellitus av både første og andre typer. Bare en vedvarende og langvarig økning i nivået av glukose (sukker) i blodet kan fungere som den eneste årsaken til en slik spesifikk komplikasjon.

Sannsynligheten for angiopati av beina og graden av dens progresjon påvirkes av mange eksterne og interne faktorer.

Risikofaktorer for utvikling av diabetisk angiopati - tabell

Symptomer og kliniske manifestasjoner

Tilstedeværelsen av diabetes mellitus (selv med den mest gunstige strømmen) i 5 år truer utviklingen av angiopati i nedre ekstremiteter. Pasientene har slike klager om føttene:

 1. Smerter under belastning og i ro.
 2. Tretthet og tretthet.
 3. ˮ Intermittent claudication состояние er en tilstand når en person som går under korte avstander, må stoppe på grunn av smerter i bena.
 4. Hevelse.
 5. Følelse av kulde.
 6. Endrer hudfarge på beina og føttene (blep, rødhet, mørkere fingre).
 7. Tilstedeværelsen av trophic ulcers og dårlig helbredelse av sår på beina

Det er interessant å vite! Diabetisk angiopati kan manifestere seg i varierende grad på både en og begge nedre lemmer. Det er ofte kombinert med nevropati (skade på nerverøtter og trunker), noe som forverrer kurset sterkt. Mesteparten av denne funksjonen er karakteristisk for mikroangiopati. Problemet i lang tid forblir ukjent på grunn av fravær av smertesyndrom eller andre signaleringssymptomer, kun manifestert i løpet av utviklingen av irreversible endringer i tærne.

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Symptomer på diabetisk angiopati i nedre lemmer - bord

Manifestasjoner av angiopati i nedre ekstremiteter - galleri

Grad av angiopati

Klassifisering av diabetisk angiopati ved alvorlighetsgrad er svært viktig for ekspertvurdering av pasientens tilstand, definisjon av funksjonshemmede. Enhver type arteriell vaskulær lesjon mot bakgrunnen av diabetes mellitus er delt inn i slike stadier:

 1. Preklinisk. I fartøyene vises første patologiske endringer, men de manifesterer ikke noen symptomer. Du kan bare oppdage dem under en spesiell undersøkelse.
 2. Funksjonsforstyrrelser. Diabetisk transformasjon av karene uttrykkes så mye at spesifikke kliniske tegn vises, forårsaket av brudd på blodtilførselen til bena. De er reversible i naturen.
 3. Organiske endringer. Transformasjonen av blodårer og sirkulasjonssuffisiens i nedre lemmer er så uttalt at trofiske lidelser oppstår. De er enten delvis reversible eller irreversible. På beina opptrer spontant sår, gangrene (nekrose) av fingrene eller hele foten oppstår.

For en rent diabetisk makroangiopati ble følgende klassifisering utviklet:

 • 1. grad - første manifestasjoner i form av kalde føtter, smerte i underbenet når du går i en avstand på ca 1 km;
 • 2. grad - forekomst av "intermittent claudication" (bein smerte når du går, gjør den stopper) i en avstand fra 50-200 til 400-500 m;
 • 3. grad - umulighet å passere uten smerte 50 m, og også tilstedeværelse av smertesyndrom i ro
 • 4. grad - de sterkeste smertene, trophic ulcers, fingrene i fingrene eller hele foten.

diagnostikk

For å oppdage diabetisk angiopati av underekstremiteter tillater følgende metoder:

 • Rheovasography er en grafisk oversikt over pulsbølgen av benene. Det brukes sjelden på grunn av tilgjengeligheten av mer informative metoder;
 • ultralyd diagnostikk:
  • Doppler studie - avslører makroangiopati på noe nivå, bestemmer graden av uttrykket;
  • Farge dupleks skanning av fartøy - viser på skjermen de berørte karosseriene.
 • kapillaroskopi - moderne utstyr lar deg se tilstanden til selv de minste kapillærene;
 • angiografi - Røntgenundersøkelse, hvor en radiopaque substans injiseres i karene. Det regnes som den mest informative metoden for å diagnostisere diabetisk makroangiopati.
Angiogrammet bestemmer reduksjonen av blodsirkulasjonen i beinene på beina på grunn av innsnevring av deres lumen

behandling

Komplekset med konservative medisinske tiltak for diabetisk angiopati i underdelene kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, pasientens alder og de individuelle egenskapene til organismen.

Konservativ behandling - bord

 • diett i rammen av tabell nummer 9 (moderat redusert kaloriinnhold på grunn av fordøyelig karbohydrater og animalsk fett);
 • Resepsjon Siofor, Diabeton, Glukofazha;
 • innføringen av insulin.
 • direkte antikoagulantia (heparin, klexan, fraksiparin). De administreres subkutant eller intravenøst ​​i alvorlige former og komplikasjoner av diabetisk angiopati;
 • indirekte antikoagulantia (Warfarin, Cincumar). Tilordnet etter injeksjon av direkte antikoagulantia under kontroll av blodpropp (analyse på MNO);
 • disaggregeringsmidler: preparater som inneholder acetylsalisylsyre (Magnikor, Cardiomagnet), Clopidogrel (Trombone, Plavix), Ticlopidin.
 • Pentoxifylline (Trental);
 • Tivortin;
 • Reosorbilakt;
 • Plestazol;
 • vazaprostan;
 • Ilomedin.
 • aktovegin;
 • Nikotinsyre;
 • Vitamin E;
 • mildronat;
 • Cytoflavin.

Nødvendighet og typer kirurgisk inngrep

Til kirurgi for diabetisk fotangiopati gripet med:

 1. Disorders of large vessels (ileum-femoral-popliteal segment) i form av enkelt begrensede områder av innsnevring. Slike pasienter er:
  • shunting operasjoner (erstatning av de smalte deler av vaskulær seng med kunstige eller protese enheter fra egne vener);
  • Trombektomi og endarterektomi - fjerning av patologiske vev som blokkerer lumen av arterien;
  • endovaskulære inngrep - utvidelse av smalte områder med en pneumatisk ballong eller en spesiell vaskulær stent. Vaskulær operasjon gjenoppretter patensen til de berørte arterielle karene
 2. De vanlige lesjonene i arterien i alle segmenter eller utrydding (avgrensning) av hovedgrenene på skinnene. I slike tilfeller er spørsmålet om operasjonens hensikt - sympathektomi (fjerning av nervehodene som er ansvarlig for spasmer i arteriene.
 3. Purulente sår, flegmon, osteomyelitt, nekrose (nekrose) av fingrene. Det viser ytelsen til sanitizing operasjoner, essensen som ligger i åpningen og bred drenering av alle purulente hulrom, fjerning av ikke-gunstige vev, amputasjon av fingrene. Når store sår blir renset, utføres plasthuden.
 4. Gangrene på underbenet. Amputasjon utført:
  • fremre del av foten - med gangrene av alle fingrene;
  • på nivået av shin - med skader på hælområdet sår mot bakgrunnen av bevaret hovedblodstrøm til nivået av poplitealarterien;
  • på lårnivået - med gangren på foten og underbenet.

Det er viktig å huske! Sanitære operasjoner med diabetisk angiopati av underekstremitetene lindrer ikke en person av problemet, men bare hindrer forgiftning og spredning av den purulente prosessen.

Muligheter for tradisjonell medisin og homøopati

Behandling av angiopati i underekstremiteter bør være komplisert, og derfor bør man ikke stole helt på folkemidlene og homøopati. Før du bruker noen av oppskriftene, må du konsultere en spesialist.

Effektive oppskrifter av tradisjonell medisin:

 1. Lime te. En spiseskje med hakket, tørket lime blomstre helle et glass kokende vann. I 10-12 minutter, hold på en liten brann. Ikke kom til koking. Ta et glass preparert drikke etter å ha spist 3 ganger om dagen.
 2. Blåbærte. Tørke eller friske blader av blåbær hogge, sett i metallredskaper og hell to kopper kokende vann. Slå på brannen i 5-7 minutter, og ikke føre til sterk koking. Ta 3-4 ganger om dagen i 15-20 minutter før du spiser.
 3. Infusjon fra bønnebladene. 5 ss. l. revet bønneblader, 2 ss. l. dogrose, St. John's wort og horsetail field, 1/2 st. l. linfrø for å sette i en termos, tilsett et glass kokende vann. Infuse i minst 2-3 timer. Fordeler til 3 mottakelser. Drikk 30 minutter før du spiser.
 4. Fotbad basert på hvetegress. Ta 50 g knuste tørke gressrøtter, sett i en metallbeholder og hell 1 liter varmt vann. Kok og hold på lav varme i 10-15 minutter. Tilberedt kjøttkraft legges til en bolle eller et bad med 5 liter vann (ikke over 35-36˚C). Varigheten av prosedyren er 15-20 minutter.

Folk rettsmidler mot komplikasjoner av diabetes - galleri

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Diabetisk angiopati av underekstremiteter før eller senere fører til komplikasjoner. Mulige utfall av sykdommen:

 1. Stall kurs med minimal manifestasjoner og langsom progresjon. Dette alternativet er mest sannsynlig i lysformer av den andre typen diabetes mellitus.
 2. Progresjon av angiopati med dannelsen av diabetisk fotsyndrom: vedvarende smerte, ødem, deformitet av foten, purulente komplikasjoner (flegmon, osteomyelitt), trofasår.
 3. Nekrose (gangren, nekrose) av fingrene, føttene, bena.

Tilstedeværelsen av gangrene og purulent-nekrotiske komplikasjoner utgjør en umiddelbar trussel mot pasientens liv, da det forårsaker alvorlig forgiftning av kroppen med produktene fra nedbrytning av sitt eget vev.

Det er interessant å vite! Behandlingen av pasienter med diabetes mellitus, komplisert av skaden av beinene i beina, praktiseres samtidig av leger av flere spesialiteter: en endokrinolog eller en vaskulær kirurg. Til dags dato er det smale spesialister som arbeider i diabeteskoens kontor. De kalles podium leger!

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak er rettet mot:

 • forebygging av sykdomsutbrudd og progresjon. Faktisk bare for den andre typen sykdom. Anser normalisering av ernæring, bekjempelse av fedme, avslag på røyking, alkoholmisbruk og andre dårlige vaner;
 • redusere hastigheten på progresjon av angiopati. Tidlig korreksjon av blodsukkernivå, systematisk medisinsk og kirurgisk behandling rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen i beina på bena;
 • forebygging av purulent-gangrenøs komplikasjoner. Forutsetter overholdelse av alle tiltak for pleie av nedre lemmer.

Diabetisk fotsyndrom - video

Angiopati i nedre lemmer er en farlig patologisk tilstand som utelukkende forekommer hos personer med diabetes mellitus. Tidlig diagnose og behandling vil bidra til å unngå alvorlige komplikasjoner, for eksempel deformiteter av foten, gangrene. Husk at noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, så følg forebyggingsretningslinjene og vær sunn!

Diabetisk angiopati

Diabetisk angiopati (gamle greske άγγεϊον -. «Vessel» og πάθος - «lidelse", 'sykdom') - den utbredte skader på blodkarene i forskjellige diametre, utvikle diabetes mellitus.

Denne vaskulære patologien er hovedårsaken til komplikasjoner fra ulike organer og systemer, funksjonshemming og dødelighet hos pasienter med langvarig diabetes mellitus eller alvorlig progressiv kurs. Målorganer for angiopati er oftest hjernen, nyrene, sykeorganet, hjertet og nedre lemmer.

I noen grad er det registrert vaskulær skade hos 9 av 10 bærere av diabetes mellitus. Den største risikoen for utvikling av patologi er for personer med type I diabetes (insulinavhengig).

Årsaker og risikofaktorer

Hovedårsaken til angiopati i diabetes mellitus er den skadelige effekten av glukose på indre fôr (endotelet) av vaskemuren, noe som fører til funksjonell og strukturell omlegging.

Siden diabetes plasmaglukosenivå overskrider de normale verdier [som skyldes insuffisiens den kasserte hormon (insulin) eller feil interaksjon med cellene], den overskytende aktiv trenge inn i den vaskulære veggen. Som en konsekvens akkumuleres fruktose og sorbitol, som er de endelige produktene av glukosemetabolismen, i endotelet. Begge stoffene transporteres dårlig gjennom cellemembraner, så de er konsentrert i ganske store mengder i endotelceller.

Patologiske endringer forbundet med impregnering av endotelet med glukose og dets metabolske produkter:

 • økt permeabilitet og hevelse i vaskulærveggen;
 • økt trombusdannelse (aktivering av koagulasjonsprosesser);
 • reduksjon i produksjonen av endotel-avslappende faktor som er ansvarlig for å slappe av glatte muskler i karene.

Den såkalte Virchowens triade dannes, inkludert endotelskader, en senking av blodstrømmen og overdreven hyperkoagulasjon (trombogenese).

Risikoen for å utvikle diagnostisk angiopati i diabetes mellitus er individuell og avhenger av korrekthet av terapien, pasientens overholdelse av behandling og gjennomføring av anbefalinger for livsstilsendring.

Patologiske endringer forårsaker hypoksi av organer og vev, blodtilførsel til berørte kar. Reduksjon av oksygenkonsentrasjon er et stimulus for den aktive aktiviteten til fibroblaster (celler som produserer elementer av bindevev), som igjen fører til utvikling av aterosklerose.

Former av sykdommen

Avhengig av kaliber av de involverte fartøyene, identifiseres følgende:

Ved den overordnede lokaliseringen av den patologiske prosessen er det forskjellige former for angiopati:

 • Retinopati - retinal vaskulær skade;
 • Nephropathy - involvering av nyrefartøy;
 • encefalopati - en forandring i hjernens kar
 • angiopati av karene i de nedre ekstremiteter;
 • angiopati av hjertets blodkar.

symptomer

Symptomer på diabetisk angiopati varierer avhengig av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

Tegn på retinopati vises i gjennomsnitt 3 år etter bekreftelsen av diagnosen. I løpet av de neste 20 årene er symptomer på retinal vaskulære lesjoner registrert hos nesten 100% av bærerne av diagnosen "diabetes mellitus". Disse er:

 • redusert synsstyrke opp til fullstendig blindhet i alvorlige tilfeller;
 • forvrengning av objektets konturer, manglende evne til å skille mellom små detaljer;
 • "Shroud" og blinkende "flyr" før øynene;
 • lyse flekker, striper, gnister;
 • I tilfelle av glansblødning (normalt - gjennomsiktig), vises et flytende mørkt sted foran øynene, noen ganger flere.

Diabetisk retinopati er preget av en rekke oftalmologiske symptomer, avslørt ved instrumentell undersøkelse. Karakterisert tidlig manifestasjon av disse tegnene på en patologisk tilstand, mens retinopati fortsatt er asymptomatisk og pasienten ikke gjør aktive klager:

 • innsnevrede, krympede, deformerte arterier, noen ganger med mikroanurysmer;
 • punktblødninger i den sentrale sone i netthinnen;
 • crimped, blodfylte, stillestående årer;
 • retinal ødem;
 • blødning i tykkelsen på glassplaten.

Målorganer for angiopati er oftest hjernen, nyrene, sykeorganet, hjertet og nedre lemmer.

Nephropathy er vanligvis dannet hos personer med en lang historie med diabetes, mot et bakteppe av alvorlig nåværende eller dårlig behandling av den underliggende sykdommen. Symptomer på skade på nyrekarene:

 • ødem, hovedsakelig i ansiktet om morgenen;
 • arteriell hypertensjon;
 • kvalme, svimmelhet, døsighet
 • Endringen i laboratorieparametre - proteinuria (protein, bestemt i den generelle analysen av urin), forårsaket av skade på nyretilfilteret, som begynner å passere store proteinmolekyler, normalt ikke filtrerbart.

Diabetisk encefalopati utvikler seg ekstremt sakte. I utgangspunktet pasienter klager over følelse "gammel" head, svekket syklus "sleep - våkenhet" (søvnighet på dagtid og søvnløshet om natten), problemer med å sovne og våkner opp, husker brudd, hyppige episoder med hodepine, svimmelhet, nedsatt konsentrasjonsevne.

Med videre progresjon vises følgende symptomer:

 • ustansighet av gang
 • mangel på koordinering;
 • mangel på konvergens;
 • dannelsen av patologiske reflekser.

Diabetisk vaskulær hjertesykdom er preget av slike manifestasjoner:

 • trykke klemme,, brennende smerte bak brystbenet stenokardicheskie tegnet med bestråling under skulderbladet, til venstre, den venstre halvdel av den nedre kjeve, hals, i magesekken på høyden av fysiske eller psykiske belastning;
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • avtagende eller økende frekvens av hjertefrekvens;
 • brudd på kontraktil funksjon av hjertemuskelen [dyspnø med trening og (i alvorlige tilfeller) i ro, hevelse, smerte og tyngde i riktig hypokondrium, etc.].

Angiopati av karene i nedre ekstremiteter regnes som en av de alvorligste komplikasjonene av diabetes og manifesterer seg i en rekke karakteristiske trekk. Blant dem:

 • nummenhet, kalde ekstremiteter;
 • følelse av kravling;
 • fravær eller signifikant reduksjon i styrken av puls på baksiden av foten;
 • ømhet i musklene, spesielt kalvene (både i ro og under belastning);
 • kramper;
 • sjeldenhet eller fullstendig tap av hår;
 • følelse av svakhet og smertefulle opplevelser som oppstår under gangavstand (av varierende intensitet);
 • dystrophic hudendringer (tørrhet, pigmentering, cyanotisk farging, peeling);
 • smertefri trophic ulcers, oftere lokalisert på føttene, i ankles.

I de senere stadier av angiopati i de lavere ekstremiteter er dannet av såkalt diabetisk fot, karakterisert ved å endre formen og fargen av negler, tørr hud og sprukne føtter med liktorn, deformasjon av den første tå.

diagnostikk

Diagnose av diabetisk angiopati utføres ved hjelp av både laboratorie- og instrumentelle undersøkelsesmetoder.

Diabetespasienter med type I diabetes er mer sannsynlig å utvikle diabetisk angiopati (insulinavhengig).

 • bestemmelse av blodglukosekonsentrasjon;
 • generell urinanalyse (proteinuri, acetonuri, glukosuri oppdages);
 • en test av glukosetoleranse
 • bestemmelse av resterende nitrogen, urea, blodkreatinin (indikatorer for nyresvikt);
 • Bestemmelse av glomerulær filtreringshastighet, GFR (primær markør for nedsatt nyrefunksjon).

Nødvendige instrumentelle metoder for forskning:

 • undersøkelse av fundus
 • Ultralyd av hjertet, nyre;
 • ECG;
 • angiografi (om nødvendig);
 • Doppler studie av karene i nedre ekstremiteter, nyrer;
 • datamaskin eller magnetisk resonans avbildning av hjernen.

Blant annet er konsultasjon av en oftalmolog, en nevrolog, en vaskulær kirurg, en kardiolog nødvendig.

behandling

Først av alt kreves behandling av den underliggende sykdommen som forårsaket utviklingen av angiopati, diabetes mellitus. Avhengig av type diabetes, er alvorlighetsgraden av symptomer og tilstedeværelsen av komplikasjoner, enten tabletterte hypoglykemiske legemidler eller insulinpreparater, brukt.

Farmakoterapi direkte multikomponent angiopati, utføres ved hjelp av følgende midler:

 • angioprotectors;
 • spasmolytisk medisin;
 • legemidler som forbedrer mikrosirkulasjonen;
 • nootropics;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulanter;
 • stoffstimulerende midler;
 • lipidsenkende stoffer;
 • aldose reduktase inhibitorer; og andre.

Pasienter som er tilordnet on demand nitrater, antihypertensiver, diuretika, preparater, senker hjertefrekvensen, antiarytmika, correctors cerebrovaskulær forstyrrelse, etc. og biogene stimulatorer.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

Diabetisk angiopati kan forårsake alvorlige komplikasjoner:

 • gangrene i nedre ekstremiteter;
 • komplett eller delvis tap av syn
 • akutt eller kronisk nyresvikt;
 • hjerteinfarkt;
 • akutt brudd på cerebral sirkulasjon.

I noen grad er vaskulær skade (diabetisk angiopati) notert hos 9 av 10 bærere av diabetes mellitus.

outlook

Prognosen av diabetisk angiopati betinget gunstige: rettidig diagnose og adekvat behandling av progresjon av sykdomsprosessen i betydelig grad kan forsinke eller stanse helt, evnen til å arbeide og sosial aktivitet, i dette tilfellet ikke lider.

Risikoen for å utvikle vaskulær sykdom er individuell og avhenger av korrektheten av behandlingen, pasientens overholdelse av behandlingen og gjennomføringen av anbefalinger for endring av livsstil.

forebygging

Forebyggende tiltak er som følger:

 1. Obligatorisk overholdelse av kosttilskudd, diett.
 2. Regelmessig blodsukkermåling.
 3. Systematiske forebyggende undersøkelser med obligatorisk besøk til oculist, nevrolog, kardiolog.
 4. Utførelse av målingstrening.
 5. Avslag på røyking, alkoholmisbruk.
 6. Forsiktig omsorg for huden på underdelene.

Utdanning: høyere utdanning, 2004 (Kursk State Medical University), spesialitet "Medisin", kvalifikasjon "Doctor". 2008-2012. - Post-graduate student ved Institutt for klinisk farmakologi, State Medical University of Kemerovo, "Kandidat i medisinsk vitenskap" (2013, spesialitet "Farmakologi, klinisk farmakologi"). 2014-2015 gg. - profesjonell omskoling, spesialitet "Management in Education", FGBOU HPE "KSU".

Informasjonen er generalisert og er kun gitt til informasjonsformål. Ved første tegn på sykdom, kontakt lege. Selvbehandling er farlig for helsen!

Ifølge mange forskere er vitaminkomplekser praktisk talt ubrukelige for mennesker.

I fire skiver med mørk sjokolade inneholder omtrent to hundre kalorier. Så hvis du ikke vil bli frisk, er det bedre å ikke spise mer enn to stykker per dag.

Ifølge WHO-studier øker en daglig halvtimes samtale på en mobiltelefon sannsynligheten for å utvikle hjernesvulst med 40%.

En jobb som ikke passer til en person, er mye mer skadelig for hans psyke enn en mangel på arbeid i det hele tatt.

Hos 5% av pasientene forårsaker antidepressiva Clomipramine orgasme.

Ifølge statistikk øker risikoen for tilbake skader på mandager med 25%, og risikoen for hjerteinfarkt - med 33%. Vær forsiktig.

Den høyeste kroppstemperaturen ble registrert i Willie Jones (USA), som kom inn på sykehuset ved en temperatur på 46,5 ° C.

Leveren er det tyngste organet i kroppen vår. Den gjennomsnittlige vekten er 1,5 kg.

Under drift bruker vår hjerne en mengde energi som tilsvarer en 10-watt pære. Så bildet av en lyspære overhead på tidspunktet for en interessant tanke er ikke så langt fra sannheten.

Faller fra en rumpa, du er mer sannsynlig å krølle nakken din enn å falle av en hest. Ikke prøv å motbevise denne utsagnet.

Hvis leveren din sluttet å virke, ville døden ha kommet innen 24 timer.

74-årige bosatt i Australia, James Harrison, ble blodgiver om 1000 ganger. Han har en sjelden blodgruppe, hvis antistoffer bidrar til å overleve nyfødte med alvorlig anemi. Dermed reddet australieren omtrent to millioner barn.

Folk som er vant til vanlig frokost, er mye mindre sannsynlig å lide av fedme.

Det velkjente stoffet "Viagra" ble opprinnelig utviklet for behandling av arteriell hypertensjon.

I tillegg til mennesker, lider bare en levende ting på planeten Jorden - en hund - av prostatitt. Det er virkelig våre mest lojale venner.

Det virker vel, hva kan være nytt i et slikt hackneyed emne som behandling og forebygging av influensa og ARVI? Alle har lenge vært kjent som den gamle "bestemors" metoder, den ene.

Årsaker, diagnose og behandling av diabetisk angiopati av nedre lemmer

Nylig er den vanligste endokrinologiske sykdommen diabetes mellitus, som er fylt med utviklingen av komplikasjoner og en klar nedgang i livskvaliteten. Angiopati av karene i nedre ekstremiteter, som utvikler seg på grunn av patologienes utvikling, er en av de første som manifesterer seg ikke bare hos eldre, men også hos unge.

Hva er diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter

Endotel - det indre laget av vaskemuren, som er ansvarlig for prosessene for regulering av blodtrykk, inflammatoriske reaksjoner, forebygging av blodpropper. Et høyt sukkerinnhold i blodet fører til forstyrrelse og utvikling av komplikasjoner.

Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter - et konsept som karakteriserer skade på endoteliale lag av små kapillærer (mikroangiopatisyndromer) eller vener og arterier (makroangiopati).

Utviklingen av diabetisk angiopati fører til en forstyrrelse i tilførselen av bløtvev i nedre lemmer

Mekanisme for utvikling av diabetisk angiopati - video

Årsaker og risikofaktorer for utviklingen av sykdommen

Diabetes mellitus er hovedårsaken til skade på karene i underbenet. Videre øker mangelen på tilstrekkelig hypoglykemisk terapi denne prosessen. Tynne lag beholderen glukose og produkter av metabolismen (sorbitol, fruktose) fører til opphopning av væske i veggen, noe som reduserer blodstrømshastighet, økt trombogenese, ettersom endotelet er ansvarlig for regulering av disse prosessene. Over tid er små fartøy sclerosed, og store aneurysmale bunter dannes. Skader på endotelvegg i store kaliberkar fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk og hindring av deres lumen.

Dannelsen av kolesterolplakkene provoserer brudd på blodsirkulasjonen i nedre ekstremiteter og som en konsekvens av diabetisk angiopati

Ut fra dette er risikofaktorer for utvikling av vaskulære komplikasjoner i diabetes:

 • genetisk disposisjon for insolvens av veggene i blodkarene - med diabetes, akselererer den negative effekten av glukose de destruktiva prosessene i vaskulærveggen;
 • hypertensiv sykdom - et høyt nivå av arterielt trykk utøver en ekstra belastning på veggen av det skadede karet;
 • brudd på lipidmetabolisme - med overskytende kolesterol i kroppen, begynner det å bli avsatt på det indre (endotel) lag av karet og tette dets lumen;
 • røyking - nikotin og tjære i tillegg smalker fartøyene;
 • misbruk av alkohol - fører til økt trombose;
 • alder over 55 år;
 • unormal hjertefrekvens (arytmisk)
 • Varigheten av diabetes er mer enn 10 år.

Diabetisk angiopati: spesialiserte kommentarer - video

Symptomer på patologi

Symptomatologien til komplikasjonen avhenger av alvorlighetsgraden av angiopati selv.

mikroangiopati

Med mikroangiopati er det seks grader av alvorlighetsgrad, som varierer i symptomer og lokale manifestasjoner hos pasienten.

 • null grad av mikroangiopati forårsaker ikke ubehagelige opplevelser i pasienten, men under undersøkelse, hudens blekhet, en reduksjon eller mangel på hårvekst på beina, en karakteristisk skinn av huden;
 • i første grad blir huden tynnere, pasienter klager over å føle seg kald i bena, smerte når man går, det er knapt merkbare sår uten tegn på betennelse;
 • Den andre graden av mikroangiopati hos pasienter er ledsaget av dannelse av sår, som ikke bare sprer seg til bløtvev, men også påvirker beinene, med uttalt smertesyndrom;
 • i tredje grad, sårets kanter og bunnstøtten blir de nekrotiske og blir svarte. På samme tid svimmer beinet og blir blåaktig. I noen tilfeller utvikler shin osteomyelitt;

Trofiske sår i underbenet med diabetes kan ytterligere føre til gangrene

makroangiopati

Makroangiopatiske lidelser i underlivet i diabetes har en rekke vanlige symptomer:

 • følelse av nummenhet, kulde, kulderystelser i bena;
 • smerte i kalvemuskulaturen, som ofte ledsages av kramper;
 • endringer i myk vev og atrofi av musklene i underlivet;
 • dannelsen av trofasår på grunn av langvarig eksponering for metabolske produkter.

Symptomer avhengig av scenen av makroangiopati

Avhengig av scenen av makroangiopati, noterer pasienten følgende endringer:

 • 1 - pasienten klager over forkjølelse i føttene med økt svetting av føtter, komprimering av negleplater på tær, smerte og lameness etter fysisk anstrengelse;
 • 2A - pasientens bevegelser blir mer anstrengt, i tillegg til følelsen fot frysepunktet, selv i varmt vær, er det nummenhet i fingrene, føtter, bleke hud svette tungt og halthet blir hyppigere;
 • 2B - permanent lameness dominerer;
 • 3A - pasienten klager over alvorlig smerte i bena og hyppige kramper i ro og om natten blir huden på beina gul, blir tørr og sterkt flak. Når du senker beina fra sengen, blir de blå;
 • 3B - i tillegg til det konstante smertesyndromet, er det uttalt ødem, sår med nekrotisk bløtvev;
 • 4 - Nekrotiserer foten og utvikler den smittsomme prosessen i den på grunn av bindingen av et bakterielt patogen.

Funksjoner av manifestasjoner av diabetisk fot

I de siste stadier av utvikling av makroangiopati oppstår et kompleks av forandringer, kalt diabetisk fot. Det forekommer hos nesten 2/3 av pasientene med diabetes og fører ofte til amputasjon. Ytterligere karakteristiske makroangiopati endringer sklerose og forkalkning av arterier dype for dette syndrom er iboende og patologiske prosesser i ledd og benvev.

En diabetisk fot kan provosere:

 • traumatisk skade på huden (riper, biter av insektbit);
 • dannelse av grovhet;
 • soppsykdommer av spikerplater;
 • inngrodde tånegl;
 • cornification av lagene i huden og deres infeksjon.

En pasient som har levd lenge med diagnose av diabetes mellitus, bør varsle utseendet på symptomer på føttene:

 • hevelse;
 • rødhet i huden;
 • fravær av puls på arteriene;
 • redusert lokal temperatur og håravfall på ytre (bakre) overflaten.

Alle disse tegnene kan indikere begynnelsen på utviklingen av diabetisk fotsyndrom.

Diabetisk fotsyndrom - video

Diagnostiske tiltak

Metoder for studier av diabetisk angiopati er basert på mekanismene i utviklingen. For diagnosen bruker spesialisten ikke bare inspeksjonsdataene, men også flere diagnostiske prosedyrer.

 1. Bestemmelse av lipidfraksjon - totalt kolesterol, lav og høy tetthet lipoprotein.
 2. Undersøkelse av nivået av glykosylert hemoglobin - jo lenger hypoglykemisk behandling er ineffektiv, jo høyere er prosentandelen.
 3. Dopplerografi av karene i underarmene - bidrar til å vurdere hastigheten på blodstrømmen, tilstanden til venene i venene og deres patency. Metoden brukes i obligatorisk rekkefølge hos pasienter med trofasår.
 4. US leg arterier - gjør det mulig å bestemme tykkelsen av lagene av arterieveggen og deres evne avslører tromber og lokalisering av inflammasjonsprosesser på endotelet, tilstedeværelse av aterosklerotisk plakk og blodstrømningshastighet og graden av blodtilførselen til mykt vev.

Arteriografi lar deg vurdere graden av patency av fartøyene

Dannelsen av trofasår er typisk for skader av fartøy av forskjellig opprinnelse, som må skelnes ut.

Differensiell diagnose av trofasår - tabell

Behandling av vaskulære komplikasjoner i diabetes mellitus

For vellykket behandling av diabetisk angiopati bør starte med eliminering av de viktigste årsakene - svingninger i glukoseverdier i blodet og høye nivåer av glykosylert hemoglobin. Følg anbefalingene for livsstil:

 • diettmat med unntak av transgene fettstoffer og hurtig fordøyelig karbohydrater. Å spise mat av typen "matplate", hvor halvparten av produktene er grønnsaker, 25% - fettfattig kjøtt og 25% - nyttige karbohydrater;

Diabetisk matoppskrifter bidrar til å redusere blodsukker og totalt kolesterol

Produkter som skal inkluderes i dietten - galleriet

Medisineringsterapi

Ved begynnelsen av utviklingen av både mikro- og makroangiopati er konservativ behandling rettet mot å eliminere symptomer mulig.

 1. Behandlingsregimet bør nødvendigvis omfatte sukkerreduserende legemidler, siden det er umulig å oppnå resultater i stabil glukosereduksjon ved hjelp av korreksjon av livsstil og ernæring. De vanligste er Metformin, Diabetes, Amaryl. Dosering avhenger av laboratorieparametere og er strengt individuell.
 2. For å forhindre dannelse av trombi gjelder Cardiomagnolo eller Aspirin. Legemidler reduserer blodplaternes evne til å holde seg sammen og forbedre blodets reologiske egenskaper.
 3. Når makroangiopati for å stabilisere og hindre dannelsen av aterosklerotiske plakk ved hjelp av statiner - ators, rosuvastatin Lovastatin.
 4. Oscillasjoner eller høyt blodtrykksverdier må reguleres av antihypertensive midler - lisinopril, ekvator, valsartan.
 5. I tilfelle av ødem i ekstremiteter, brukes diuretika - Torasemide, Veroshpiron, Lasik.
 6. Diabetisk angiopati trenger medisiner for vasodilatasjon - Trental, Nikotinsyre, Pentoksifylin.

Narkotika for diabetisk angiopati i underekstremiteter - fotogalleri

Kirurgiske metoder

Kirurgisk behandling brukes i tilfelle sårdannelse. For deres behandling brukes en laserteknikk, der cauterized blodkar. Ved nekrose av bløtvev blir de utskåret.

Den mest moderne og kostbare operasjonen inkluderer gjenoppbygging av arteriene, som bidrar til å gjenopprette blodstrøm og næring av vev.

I alvorlige tilfeller utføres amputering av underbenet på nivået av lesjonen.

Homeopatisk behandling

Homeopati er en effektiv måte å forsinke utviklingen av angiopati i nedre ekstremiteter. Legemidler reduserer ikke bare glykemi, men forbedrer også tilstanden til endotelvegget. I behandlingen bruk alkoholholdig tinktur Acidum phosphoricum, uran, iris, brionium.

Metoder for tradisjonell medisin

Bruk av folkemidlene er kun mulig etter samråd med en lege. Deres bruk bør ikke erstatte hovedterapien. Metodene for alternativ medisin for behandling av diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter inkluderer:

 • urtete med en hypoglykemisk effekt - kamille, lind, blåbærblader, salvie;
 • infusjoner - perfekt stimulere arbeidet i bukspyttkjertelen bønne pods, stilker av løvetann, linfrø;
 • bad fra urte doser - redusere risikoen for vaskulære komplikasjoner. De er forberedt fra stilkene og roten til Jerusalem artisjokk, kløver, rot av hvete gress;
 • Komprimerer hjelper helbredelsen av trofasår. For dette formålet, bruk blader og blomster av calendula, tørrnål i knust form.

Metoder for forberedelse av tradisjonell medisin - bord

Folkemetoder for behandling - fotogalleri

Prognose og komplikasjoner

Tidlig appell til en lege, riktig valgt behandling, opprettholde en sunn livsstil, vil bidra til å oppnå en stabil remisjon av den patologiske tilstanden. Ellers er det en progresjon av angiopati og begynnelsen av:

 • gangrene på nivået av foten, shin eller låret;
 • en reduksjon i følsomheten i huden, noe som fører til traumatisering og dens unormal bestemmelse. Dette kan utløse utviklingen av diabetisk fot;
 • bli med i bakteriell infeksjon og til og med aseptisk nekrose, noe som resulterer i amputasjon av lemmen.

Forebygging av diabetisk angiopati

For å forhindre utvikling av angiopati hos pasienter med diabetes, er det nødvendig:

 • regelmessig overvåke karbohydrat og fettmetabolismen;
 • å besøke endokrinologen med det formål å anslå en tilstand av hud og bløtvev i bunnekstremiteter;
 • å lede en sunn livsstil og spise riktig;
 • daglig hygieneprosedyrer i kroppen, håndterer riper i tide ved hjelp av antiseptiske midler.

En viktig komponent i forebyggende tiltak hos en diabetespasient er å ta vare på beina:

 • unngå eksponering for høye eller lave temperaturer;
 • Bruk komfortable, brede sko som slipper inn luften.
 • Grove hudområder smør fettkrem med urea;
 • å kutte negler utelukkende i rette vinkler
 • daglig inspisere føttene, i tilfelle skader - behandle dem med et antiseptisk middel;
 • på steder med mulig spredning av soppinfeksjon (badstuer, svømmebassenger, hoteller) bruk engangssko;
 • Ved gjenkjenning av endringer i fothuden, er det haster å konsultere en lege-podolog.

For å forsinke utviklingen av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter, er det viktig å strengt kontrollere blodsukkernivået, lipid metabolisme, for å unngå virkningen av risikofaktorer. For å oppnå konsistente resultater kan brukes som en standard behandling, så homøopatiske og folk rettsmidler som kan bidra til å forhindre dannelsen av sår og lem amputasjon.

Hva er diabetisk angiopati, hva er dens tegn og årsaker

Diabetisk angiopati er et kollektivt konsept, som er preget av utvikling av flere vaskulære lesjoner mot bakgrunnen av progressiv diabetes mellitus.

Eksponering for alvorlig påvirkning kan være små eller store arterier. Hvis det er en lesjon av små fartøy, så er det et spørsmål om mikroangiopati, hvis store er berørt, da er dette makroangiopati.

Hva er den særegne angiopati i diabetes mellitus?

Dersom diabetes ikke er kompensert for, som er i blodet i lang tid, har en forhøyet blodsukker, problemene med blodårene begynner å forstyrre pasienter mye raskere enn når sykdommen prøver å styre en spesiell diett, insulin eller blodsukkersenkende medikamentell behandling.

Men problemer med det vaskulære systemet oppstår ikke bare hos diabetikere. Også karakteristisk for alder endringer, da en del av fartøyene ikke bare sperret plakk som en følge av underernæring og langsom metabolisme, men også miste sin elastisitet på grunn av fremskreden alder av pasientene som blir gradvis redusert evne til reproduksjon av indre vev og kroppsceller, så vel som tapt elastisitet av blodkar.

Følgelig er angiopati en kronisk sykdom, som hos diabetikere utvikler seg mye tidligere enn hos friske mennesker. Med alder vil problemer med kardiovaskulærsystemet fremdeles føle seg, og bare i din makt for å minimere de negative konsekvensene av denne sykdommen.

Hvordan gjør du dette?

Det er nødvendig å oppnå en stabil kompensasjon av diabetes og følge målglykemi.

Jo bedre diabetes blir kompensert - jo mindre skadelige blir diabetiske komplikasjoner.

Det er ikke vanskelig å gjette, og det oppstår ikke problemer med blodårene så mye på grunn av hyperglykemi (forhøyet blodsukker), men på grunn av lipid metabolisme, når det er en klar dyslipidemi fører til aterosklerose, på grunn som de fleste av skipene er utsatt for deformasjon i Resultatet av deponering av kolesterol (fett) plaques på de vaskulære veggene. Dette, i sin tur, bremser strømmen av blod gjennom venene deformert i fremtiden med progresjonen av aterosklerotiske effekter, kan blodstrømmen gjennom den påvirkede fartøyet bli fullstendig blokkert.

Neste logiske kjeden vil alle lesere og til et annet problem som kompliserer behandlingen av både makro og mikroangiopati - en hypertensjon (hvis du får problemer med fartøyene på grunn av sykdom, er det et spørsmål om hypertensive angiopati).

Problemet med trykket som oftest holdes i høye områder, har også en skadelig effekt på diabetikernes helsestatus. Sammen med de ovennevnte, er denne kombinasjonen av sykdommen fører til alvorlige komplikasjoner, og påvirker ikke bare hjertefrekvensen og de indre organene, men også på visjonen, fordi inne i øyehulen innhyllet i et nett av flere blodårer som gir næring og støtte funksjonaliteten til øyets evne til å hjelpe kontroll visjon.

Men våre øyne har skjønt svakt, men beskyttelse. For eksempel, med noen forstyrrelse av blodstrømmen i den sentrale arterien av netthinnen, kan den ciliary regulerende arterien fortsette å gi ernæring til makulærsonen (makula er området av netthinnen). Som følge av denne substitusjonen faller ikke synsstyrken, men de mer skadede områdene av fartøyene - jo mer sannsynlig at synsstyrken vil falle dramatisk og kirurgisk korreksjon vil bli nødvendig. Derfor er angiopati i retina en ganske vanlig komplikasjon, som er typisk for diabetikere som lider av type 2 diabetes.

Men innvirkning på tilstanden av skipene kan ikke bare som slike metabolske forstyrrelser, men også å holde feil livsstil: røyking (nikotin constricts blodkar), alkoholmisbruk, inaktiv livsstil, konstant stress, depresjon, trøtthet og mangel på hvile eller sove, og mer.

Når det gjelder alkohol i diabetes, har alkohol, som kommer inn i blodet, eiendommen til å "deaktivere" de røde blodlegemer, som uten et slikt fettskjell begynner å holde seg sammen. Jo mer alkohol i blodet - jo mer fast sammen klumper, som når de berører hverandre danner en enda større klump. En slik kaotisk organisk klump kan bokstavelig talt blokkere, sitte fast i et fartøy og senke blodstrømmen, noe som igjen vil påvirke blodtrykket og øke det. Dette er en av grunnene til at mange etter en god tid er alvorlig syk hodet (sterkt presser på templene og går i baksiden av hodet). Mange små fartøy kan rett og slett ikke stå slik en last og briste, men slike miniendringer er ikke synlige for oss. Det skal passere flere år før en person virkelig merker en stor forandring i kroppen.

Risikofaktorer

 • Alder over 50 år
 • Opprettholde feil livsstil
 • Dårlig ernæring (høyt inntak av fett- og karbohydratfôr)
 • Langsom metabolisme
 • fedme
 • røyke
 • Misbruk av alkoholholdige drikker
 • Arteriell hypertensjon
 • Forhøyede nivåer av kolesterol i blodet (spesielt en forhøyet LDL-konsentrasjon og et redusert nivå av HDL i form av totalt kolesterol)
 • Hjertearytmi
 • Arvelig disposisjon

Hvis pasienten har diabetes mellitus, akselereres utviklingen av angiopatier med nederlag av ulike organer når:

 • resistent hyperglykemi
 • økt konsentrasjon av insulin i blodet
 • insulinresistens
 • diabetisk nephropati (nyrearbeid er forstyrret)
 • Langsiktig diabetes mellitus (mer enn 10 år)

Målorganer

Hos diabetikere med forstyrret metabolisme er blod vanligvis overmettet med glukose, og med nærvær av fedme er også kolesterol. Derfor har de angiopatiske risikofaktorer mye mer enn hos friske mennesker.

Derfor er det ganske vanskelig å forutsi utviklingen av angiopati. Det kan påvirke de ulike indre organene til en person, fordi de alle sammen er forbundet med en kjede av flere fartøy, arterier og kapillærer. Den funksjonelle tilstanden til et organ avhenger ikke bare av sin generelle tilstand, men også på sammensetningen av blod, som sprer næringsstoffer gjennom hele kroppen.

Men de mest sårbare er:

symptomer

Avhengig av det berørte området kan tegnene til sykdommen være forskjellige. Derfor er det mest hensiktsmessig å vurdere dem separat, med tanke på de berørte organene.

Kardiovaskulære komplikasjoner

Hvis hjertet ikke får nok næringsstoffer fra blodet, er den nåværende som vanskelig på grunn av innsnevring av blodårene, da forstyrret ikke bare hjertet, men andre organer, siden deres aktivitet avhenger av kapasiteten på hjertet til å trekke seg sammen og innhente blod.

Dermed kan pasientene klage om:

 • hevelse av føttene
 • brystsmerter i hjertet, bak brystbenet

De presser, klemmer, er veldig skarpe og oppstår som regel etter fysisk anstrengelse, når hjertet begynner å slå mer voldsomt og overta blodets masse i karene. Hvis sykdommen utvikler seg, kan smerten også oppstå i ro. Etter å ha tatt medisiner som reduserer blodtrykket, stopper smerten.

Etter fysisk anstrengelse er denne tilstanden normal, men hvis dyspnø oppstår med minimal trening (under normal dagbehandling), har angiopati allerede begynt å utvikle seg.

 • hjerterytmeforstyrrelser

Det er notert på EKG (elektrokardiografi) og andre maskinvareundersøkelser.

 • høyt blodtrykk
 • smertefri nekrose av hjertetmuskelen, noe som fører til hjerteinfarkt

Dette er mulig dersom diabetisk nevropati utvikler seg mot bakgrunnen av diabetes mellitus, som er preget av nederlag av nerveender som blokkerer smertefulle, taktile følelser av pasienter.

Nederlag i hjernen

 • brudd på tale, koordinering av bevegelse, minne, oppmerksomhet
 • hodepine
 • svimmelhet
 • slag i hvilken del av hjernen regionen dør

Vaskulær skade på nedre ekstremiteter

Med angiopati i underlempene, merker diabetikere:

 • lameness, vanskeligheter med å bevege seg
 • deformering av negler
 • Tilstedeværelsen av calluses, gjør det vanskelig å gå ("natoptyshi" på tettene i tærne)
 • kaldt cyanotiske føtter
 • smerte i ekstremiteter (med nevropati smerter kan ikke være, noe som ofte fører til diabetisk fot)
 • ikke-helbredende sår, sår, kutt på bena
 • gangrene, hvor nekrose av bløtvev utvikler seg og den funksjonelle kapasiteten til lemmen går tapt (fører til kirurgisk inngrep - amputasjon)

Når diabetes er veldig viktig for å lære å ordne seg godt for føttene dine!

Hvis en diabetiker med eksisterende nairopati, som forårsaket en reduksjon i følsomheten av lemmerne, ikke vil observere daglig hygiene, nøye undersøkelse av føttene og føttene, så kan han ikke merke dødelig skade på huden. I det dannede såret på benet kommer smuss lett inn, noe som skaper en gunstig jord for utvikling av patogene bakterier.

I det tidlige stadium av infeksjon i huden er fortsatt mulig å raskt å avhjelpe situasjonen (som brukes antiseptiske midler, vaske sår, pålegge isolerende lag dressings), men når massen fortsetter nekrose av mykt vev, mens bare kan bidra til fjerning av nekrotiske områder.

Komplikasjoner og konsekvenser

La oss oppsummere litt fra alt ovenfor.

 1. Med økt nivå av sukker i blodkarene er skadet, siden hyperglykemi fremmer en økning i permeabiliteten.
 2. Makroangiopati er karakteristisk for insulinavhengige diabetikere (type I DM) og mikroangiopati - ikke-insulinavhengige diabetikere (kjøpt type II diabetes).
 3. Med alderen blir situasjonen kun forverret, og bildet vises i form av en puffkake: lag av mange diabetiske komplikasjoner er lagt på aldersrelaterte endringer.

Hva skjer hvis fartøyet krymper?

Blodkar nærer ulike organer. Hvis det er en innsnevring av fôringsåren, fører dette til iskemi - anemi.

Et organ som ikke får nok næringsstoffer som kommer til det gjennom blodet som går gjennom venene begynner å oppleve sult. Cellens celler, sultende, begynner gradvis å dø, i ordets ordale betydning, siden de ikke bare mottar vitale energier, men de blir heller ikke renset (produktene av metabolsk metabolisme fjernes ikke fra celler ved hjelp av blod). Det er arr av vevet, gjennom hvilket de skadede karene passerer, så nekrose - død.

Denne prosessen er irreversibel! Det kan imidlertid bli bremset.

Men å legge merke til slike endringer i de tidlige stadiene er svært vanskelig, fordi pasienten ikke opplever noen alvorlig ubehag.

Hvis vi snakker om agniopati av fartøyene i hjerteområdet, kan det oppstå spasmer i hjerteårene. Et angina pectorisangrep begynner, den eldre sykdommen, som også kalles bare "hjertets padde". Spasm av arterien og sklerotiske endringer i veggen fører til dannelse av blodpropper (med andre ord blodpropper) som tetter blodkaret. Hvis det oppstår en plutselig og fullstendig blokkering av kranspulsåren, fører det til forstyrrelse i ernæring og nekrose av hjertemuskelen. Og dette er hjerteinfarkt!

Dersom de syke hjernen fartøy, fører dette til hjerneslag, hjerteinfarkt, individuelle berørte områder av hjernen som kan føre til døden, lammelse, tap av tale eller konsentrasjon, mentale reduserer aktivitet (manifesterer seg med hukommelsesproblemer), motorisk dysfunksjon oppstår, etc..

Med andre ord, er utvikling av ulike angiopathies, fører spesielt til vaskulær skade, mate hjerne eller hjerte arterier og tilsynekomst av hjertesykdom på grunn hos diabetikere de tilfeller som hyperglykemi, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og genetisk disposisjon for kardiovaskulær sykdom.

Gravide kvinner har økt risiko for abort, tidlig fødsel. Fosteret kan utvikle ulike abnormiteter som følge av utilstrekkelig blodgassmengde fra mor til barn eller alvorlig sakte utviklingen av fosteret. Også kan begynne gestose, for hvilke tegnene: hevelse, høyt blodtrykk, kramper.

diagnostikk

For å få den riktige diagnosen er det nødvendig å utføre en primær anamnese med å forklare arvelige faktorer som spiller en viktig rolle i utviklingen av sykdommer. Selvfølgelig lytter doktoren til pasienten og lærer om hva som plager ham (han vil gjennomføre en analyse av klager om forekomst av risikofaktorer og tegn på angiopati).

Deretter følger en generell, fysisk undersøkelse og noen studier blir tildelt:

 • en vanlig blodprøve og OAM
 • biokjemisk blodprøve for sukker, kolesterol og andre lipider
 • EKG (for takykardi og andre abnormiteter)
 • Ultralyd av karene i hjernen og nakke, nedre ekstremiteter, hjerte osv. om nødvendig
 • overvåking av blodtrykk (både uavhengig og innenfor medisinsk undersøkelses omfang)
 • Definisjonen av blodsukker (vel, hvis du sjekker diabetisk dagbok for en viss periode)
 • analyse for glykert hemoglobin
 • GTT - glukosetoleranse test (for kvinner i den generelle undersøkelsen av en endokrinolog ved 24 ukers svangerskap)

Du må kanskje rådgiving og andre fagfolk som: endokrinolog, nefrolog, nevrolog (tilstedeværelse av nevropatiske symptomer), øyelege (besøk 1 eller 2 ganger i året), en kardiolog, phlebologist (spesialisert seg på behandling og forebygging av venøs sykdom), en fødselslege-gynekolog, kirurg -angiologa (kirurg, som er verdt å besøke en gang per år, avhengig av helsetilstand) og Fotpleie (spesialist i sykdommer i foten).

behandling

Enhver lege vil umiddelbart utnevne en omfattende behandling med hensyn til pasientens alder, fysiologiske egenskaper.

Voksen menn, kvinner, barn og gravide:

 • et komplekst diett med saltrestriksjon (for å forhindre ødem og manifestasjoner av hypertensjon), karbohydrater og lipider
 • med tilgjengelig diabetes, er det nødvendig å oppnå kompensasjon for sykdommen (strever for målverdiene for glykemi)
 • nektelse fra dårlige vaner (fra røyking, fra alkoholholdige drikker)
 • spesielt valgt fysisk belastning (det er nødvendig å ta hensyn til eksisterende takykardi, angina pectoris og utvikle et sett med øvelser som ikke fører til forverring)
 • daglig minst 40 minutter går i frisk luft (helst i parken, grønn sone)
 • vektkorreksjon (hvis det er fedme)
 • daglig overvåking av blodtrykk og blodsukkerkontroll
 • overvåke og overvåke nivået av kolesterol i blodet (doner biokjemi hver sjette måned)
 • unngå stressende situasjoner
 • tabletterte vitaminkomplekser eller injeksjoner (ikke bare for formålet med behandling, men også for forebygging)

Voksne stoffbehandling med medisiner:

 • antiischemiske
 • reduserer trykk
 • reduserer overdreven koagulerbarhet av blod
 • neurotropisk (stimulerer nervesystemet)
 • sosudorasshirayuschimi
 • (hvis andre metoder ikke hjelper, kan legen ordinere "sibutramin").

I alvorlig sykdom:

 • kirurgisk inngrep med korreksjon av det vaskulære systemet (for eksempel benyttes skanning, som i figuren ovenfor)
 • amputasjon i gangrene av ekstremiteter

Gravide kvinner foreskriver at noen stoffer er ekstremt farlige, så behandling av angiopati av gravide blir utført på en mild måte med en gjennomgang av dietten.

Les Mer Om Fartøyene