Behandling av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter

Foreløpig er forekomsten av diabetes svært høy og er for det første blant endokrine sykdommer. Av særlig betydning er den andre typen diabetes, som vanligvis forekommer hos eldre på grunn av det faktum at bukspyttkjertelen ikke er fullt utføre sin funksjon og insulin-produserende celler etter hvert dø.

Med type 1 diabetes blir ikke insulin syntetisert i det hele tatt, og hvis pasienten behandles riktig og overtales for å overholde alle medisinske anbefalinger, vil tilstanden hans være på et godt nivå. Og hvis insulin ikke er produsert nok, men det er ikke kjent hvor mye, sykdommen er svært vanskelig å behandle, og komplikasjoner forekommer ofte. En av de alvorligste - diabetiske angiopati i underekstremiteter.

Tidligere mente legene at underekstremitetene rammes oftere enn det er fordi det utvikler angiopathy av nedre ekstremiteter, men i dag fant ut at beinet tap hos diabetikere oppstår som følge av ødeleggelse av nerver, som er polynevropati. Fartøyene varierer kun hos ca 15% av pasientene.

Angiopati i nedre ekstremiteter kan deles i to deler:

 1. Diabetisk mikroangiopati - nederlaget på karene i mikrocirkulatorisk sengen (arterier i retina, nyrer).
 2. Diabetisk makroangiopati - de større arteriene lider.

På den andre form for angiopati, og særlig på sykdommen av beinene i beina, er det verdt å bo nærmere.

Leg sykdom

Ifølge morfologien er denne sykdommen en aterosklerose som påvirker blodårene i diabetes, og har visse egenskaper:

 • - nederlag har en flersegmental karakter
 • - sykdomsforløpet utvikler seg over tid
 • - kan utvikle seg hos unge mennesker
 • - dårlig behandlingsbar trombolytisk

Aterosklerose fører til sammenpressing av veggene i blodårene, og deretter er det en innsnevring av lumen (stenose) inntil fullstendig blokkering. Som et resultat opplever vevene oksygen sult, noe som fører til en metabolsk forstyrrelse, og visse symptomer vises. Denne tilstanden er ledsaget av karakteristiske symptomer.

Fase I: sykdommen er asymptomatisk og bestemmes kun ved instrumentell diagnose.

Stage II: Symptomene oppstår i form av smerte i beina og noen ganger hofter, smerter som oppstår når man går til en viss avstand, begynner intermittent claudication. I dette tilfellet, når en person slutter, går smerte symptomer, men diabetisk angiopati utvikler seg.

Ofte utvikler angiopati i nedre ekstremiteter sammen med nevropati (skade på nervesystemet). I slike tilfeller kan klassisk smerte være fraværende, og andre symptomer, en følelse av tretthet og ubehag oppstår, noe som får en person til å stoppe.

Fase IIA: Fornemmelsen av smerte oppstår i en avstand på mer enn to hundre meter.

Trinn IIB: smerten begynner på en avstand på mindre enn to hundre meter.

Trinn III: alvorlig smerte forstyrrer selv i ro. Det oppstår når pasienten er i horisontal stilling. Hvis den berørte lemmen senkes ned, blir intensiteten av smerte mindre, men symptomene forsvinner ikke.

Stage VI: utseendet av trofasår, utviklingen av gangrene.

Angiopati av nedre ekstremiteter påvirker popliteal arterier og deres grener. Sykdommen går aggressivt, utvikler seg raskt, fører ofte til gangrene, og så må lemmen amputeres, og pasienten blir deaktivert.

Symptomer og diagnose

Hvis pasienten går på sykehuset, må legen ikke bare ta hensyn til klager og diabetes i historien, men også til følgende symptomer:

 • - når palpasjon av føttene i føttene ikke er palpert puls;
 • - Lokal temperatur senkes (betydningen av diagnosen er tilstedeværelsen av et tegn på den ene siden);
 • - mangel på hår på beinets hud
 • - tørr, fortynnet, cyanotisk hud, rødt føtt;
 • - iskemisk ødem (i alvorlige tilfeller).

Dessuten utføres diagnosen ved hjelp av instrumentelle metoder, noe som gjør at vi kan vurdere symptomene:

 1. - Dopplerografisk undersøkelse av arterier (screeningsteknikk);
 2. - Dupleks ultralydsskanning;
 3. - Multislice tomografi;
 4. - Kontrast angiografi.

Tidligere også brukt reovasography, men nå er det ikke brukes, fordi det kan gi falske positive resultater, og dette fører til overdiagnostikk angiopati. Derfor er denne metoden ikke anbefalt for påvisning av en sykdom som diabetisk angiopati.

behandling

Behandling av diabetisk angiopati består av obligatorisk overholdelse av flere punkter:

- avslag på sigaretter

- bringe nivået av kolesterol og blodsukker tilbake til normal;

- behandling og oppnåelse av en stabil verdi av blodtrykk

- utnevnelse av vasoaktive stoffer - de øker avstanden når de går, men påvirker ikke prognosen;

- Moderat belastning på lemmer og bruk de rette skoene. Dette kan ikke gjøres hvis pasienten har trophic ulcers, deres behandling vil være nødvendig;

- sympathektomi og behandling i lumbalområdet

- utføre intravaskulære operasjoner og behandling etter dem

- Shunting og behandling av arterier.

For å oppnå positiv dynamikk i behandlingen av angiopati, er det nødvendig å kompensere for den underliggende sykdommen og normalisere protein- og karbohydratmetabolismen. For dette blir pasientene individuelt utvalgt og behandlet og en diett som begrenser inntaket av animalsk fett og raffinerte karbohydrater. Også, avhengig av diabetes, foreskriver insulinbehandling eller behandling med sukkerreduserende midler.

Nå er det ofte ofte leger som gir kirurgisk behandling. Med utvikling av fuktig gangren og økt forgiftning, oppstår amputasjon.

forebygging

Personer med diabetes må forsøke å gjøre alt som diabetisk angiopati av karene begynte så sent som mulig. Du må forstå at, mest sannsynlig, for å unngå at prosessen ikke vil lykkes, men du kan være sikker på at det ikke var noen progresjon og tilhørende ubehagelige fenomener.

For å forebygge denne komplikasjon er nødvendig for å følge alle medisinske anbefalingene i behandling av diabetes, er stadig tar insulin ved hjelp av en sprøyte for diabetikere eller anti-diabetiske medikamenter, diett og vektkontroll. Om nødvendig, drikk medisiner for å fortynne blodet. Det er viktig å konstant overvåke nivået av kolesterol, fordi økningen øker skaden på karene, og fører dermed til ødeleggelse av vevene i ekstremiteter. Det er også nødvendig å overvåke leverfunksjon, fordi det er ansvarlig for kolesterol og produksjon av glykogen, og således har en innvirkning på hastigheten i utviklingen av angiopati.

Hvis du følger alle anbefalingene, kan starten på denne komplikasjonen forsinke eller avbryte den allerede startede prosessen. I dette tilfellet vil benbetjeningen ikke lide, og livskvaliteten til diabetikere vil øke betydelig.

Angiopati i diabetes mellitus

Diabetespasienter viser ofte tegn på diabetisk angiopati når små fartøy påvirkes. Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter diagnostiseres oftest, med en komplikasjon av denne variasjonen som forekommer hos diabetikere i patologier av type 1 eller type 2. Hvis det ikke utføres rettidig operativ eller konservativ behandling med diabetisk angiopati, er det alvorlige komplikasjoner med nederlag i mange organer.

Hva slags sykdom?

Diabetisk angiopati er preget av nederlag av små og store kar og arterier. Kode for sykdommen med MBK 10 - E10.5 og E11.5. Som regel er det en sykdom i sykdommen, men det er også mulig å skade karene fra andre deler av kroppen og indre organer. Det er akseptert å subdivide angiopati i diabetes mellitus i to typer:

 • Mikroangiopati. Karakterisert av nederlag av kapillærene.
 • Makroangiopati. Det er en arteriell og venøs lesjon. Dette skjemaet er mindre vanlig, og påvirker diabetikere som er syke i 10 år og lenger.

Ofte, på grunn av utviklingen av diabetisk angiopati, blir pasientens generelle helse forverret, og forventet levealder reduseres.

Hovedårsakene til diabetisk angiopati

Hovedårsaken til utviklingen av diabetisk angiopati er det regelmessig forhøyede nivået av sukker i blodvæsken. Følgende årsaker fører til utvikling av diabetisk angiopati:

 • langvarig hyperglykemi;
 • økt konsentrasjon av insulin i blodfluidet;
 • Tilstedeværelse av insulinresistens;
 • diabetisk nefropati, der nyresvikt oppstår.
Tilbake til innholdet

Risikofaktorer

Ikke alle diabetikere har en slik komplikasjon, det er risikofaktorer når sannsynligheten for vaskulær skade øker:

 • langsiktig løpet av diabetes;
 • aldersgruppe er eldre enn 50 år;
 • feil livsstil;
 • forstyrret kosthold, med overvekt av fett og stekt
 • bremsing av metabolske prosesser;
 • forekomsten av overflødig vekt;
 • økt belastning på føttene;
 • overdreven forbruk av alkohol og sigaretter;
 • arteriell hypertensjon;
 • hjertearytmi
 • genetisk predisposisjon.
Tilbake til innholdet

Målorganer

Det er vanskelig å forutsi utseendet av diabetisk angiopati. Oftest er angiopati av nedre ekstremiteter notert, da de er tungt lastet med diabetes. Men det er mulig å beseire de vaskulære, arterielle, kapillære lesjonene i andre deler av kroppen. Fordel målorganer, som ofte lider av angiopati:

Symptomer på patologi

Tidlig diabetisk angiopati kan ikke vise noen spesielle tegn, og en person kan ikke mistenke en sykdom. Som progresjon manifesterer ulike patologiske symptomer, som er vanskelig å ikke legge merke til. Symptomatiske manifestasjoner avhenger av type og stadium av vaskulær lesjon. Tabellen viser de viktigste stadiene av sykdommen og de karakteristiske manifestasjonene.

diagnostikk

Diabetisk angiopati av karene i underdelene avsløres gjennom laboratorie- og instrumentstudier.

Ultralyd av beinene i beina er nødvendig for å overvåke tilstanden deres.

Det anbefales å konsultere endokrinolog, nevrolog, nevrolog, oculist, kardiolog, gynekolog, angiolog, podiater eller andre spesialister. Diabetikere er tildelt slike studier:

 • generell analyse av urin og blod;
 • biokjemi av blod for sukker, kolesterol og andre lipider;
 • EKG;
 • Ultralyd av karene i hjernen og nakke, ben, hjerte og andre målorganer;
 • måling av blodtrykk;
 • analyse for glykert hemoglobin;
 • test for glukosetoleranse.
Tilbake til innholdet

Behandling av patologi

preparater

Når diabetisk angiopati krever en omfattende behandling, som innebærer å ta medikamenter fra forskjellige grupper og overholde en streng diett og diett. Før du behandler patologien, bør du forlate forbruket av alkohol og narkotika, noe som påvirker blodkarene negativt. Farmakoterapi av diabetisk angiopati er å ta følgende legemidler:

I tillegg vil legen anbefale behandling med E-vitamin eller nikotinsyre. Hvis pasienten er bekymret for alvorlig smerte med diabetisk angiopati, er anestetika angitt: "Ibuprofen", "Ketorolac". Hvis en sekundær smittsom lesjon har sluttet seg, vises antibakterielle legemidler: "Cyprinol", "Ceftriaxone".

Operativ inngripen

Det skjer at medisiner ikke gir det riktige resultatet, da er en operativ intervensjon foreskrevet. Operasjonen utføres på flere måter, alt avhenger av graden av skade og andre faktorer. Slike typer kirurgisk inngrep er vanlige:

 • Trombektomi og endarterektomi. I prosedyren fjernes patologisk vev som overlapper arteriell lumen.
 • Endovaskulær inngrep. Med denne typen kirurgisk inngrep, blir områdene som innsnevret ved hjelp av en pneumatisk ballong eller en vaskulær stent utvidet.
 • Sympatektomi. Det er utført for å fjerne nervehodene som er ansvarlige for spasmer i arteriene.
 • Sanitær kirurgisk inngrep. Det er sørget for åpning og bred drenering av hulrommene der pus akkumuleres. Fjern også døde vev eller amputere fingre.
Tilbake til innholdet

Folkemidlene

Diabetiske angiopatier i nedre ekstremiteter behandles ofte med folkemidlene. Før du bruker denne behandlingen, bør du konsultere en lege, og det er viktig å forstå at det bare hjelper i de tidlige stadiene av sykdommen, når komplikasjoner ennå ikke har skjedd. Følgende folkemidlene kan bli kvitt sykdommen:

 • te fra en lind;
 • blåbær te;
 • tinktur basert på bønneblader;
 • infusjon med røtt av wheatgrass til fotbad.
Tilbake til innholdet

Hva er faren?

Hvis du ikke tar terapeutiske tiltak for å eliminere diabetisk angiopati, vil det snart oppstå alvorlige konsekvenser. De viktigste komplikasjonene er:

 • tap av syn til det fulle;
 • hjertesvikt;
 • gangrene i alvorlig grad;
 • tvungen amputasjon av lemmer;
 • nekrose av vev.
Tilbake til innholdet

Prognose og forebygging

Med rettidig tilgang til en lege og riktig behandling, er pasienten i stand til å forlenge liv og opprettholde helse. Hvis det ikke foreligger terapi, opptrer blodinfeksjon, noe som fører til at en diabetiker dør i 15% av tilfellene, og i de resterende pasientene opprettes en funksjonshemming av forskjellige grader.

For å forhindre utvikling av diabetisk angiopati bør det tas forebyggende tiltak. Det er nødvendig å behandle diabetes på riktig måte og forhindre dens progresjon. Hvis angiopati ikke desto mindre kunne unngås, er det nødvendig å takle behandlingen for ikke å provosere komplikasjoner. Når en purulent lesjon oppstår, er det nødvendig å overvåke sårene og omhyggelig behandle dem.

Angiopati av nedre ekstremiteter i diabetes mellitus: en komplett gjennomgang

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er årsakene til diabetisk angiopati av underekstremiteter og behandling av sykdommen. Karakteristiske symptomer, metoder for diagnose og forebygging.

Diabetisk angiopati i underdelene er en komplikasjon av diabetes mellitus, hvor karene, nerver og ernæring av benvev påvirkes.

Cure allerede dannet diabetisk angiopati kan ikke. Men du kan sikre en stabil tilstand og forhindre invalidiserende effekter: gangrene (nekrose), amputasjon av bena.

Resultatet av behandlingen er i stor grad bestemt av scenen i den patologiske prosessen, pasientens disiplin, aktualiteten til å søke medisinsk hjelp.

Behandling av blodtilførselspatologien til føttene i diabetes mellitus utføres samtidig av leger av ulike spesialiteter: endokrinolog, nevrolog, generell og vaskulær kirurg, kardiolog. En integrert tilnærming til diagnose og behandling av sykdommen sikrer bevaring av det optimale nivået av helse og livskvalitet for pasienter med diabetes mellitus.

Essensen av patologi

Det er to typer diabetisk angiopati:

 1. Mikroangiopati - hvor mikrocirkulatorisk seng og kapillær er skadet.
 2. Makroangiopati - lidelser er lokalisert i årer og arterier.

Den overskytende mengden glukose, som er tilstede i blodet i diabetes mellitus, trenger inn i veggen av karet. Dette fremkaller ødeleggelsen av endotelet (indre overflaten av karetets vegger), som blir gjennomtrengelig for sukker. I endotelet bryter glukosen ned til sorbitol og fruktose, som akkumulerer, tiltrekker væske. Utvikler hevelse og fortykning av veggen.

Brudd på integrasjonen av vaskulær veggen fremkaller frigjøring av koaguleringsfaktorer i blodet (dannelsen av mikrothrombi). Dessuten produserer det skadede endotelet ikke en endotel-avslappende faktor, noe som gir utvidelse av beholderens lumen.

Krenkelse av vaskulærmuren, aktivering av koagulasjon og senking av blodstrømmen - Triaden av Virchow - et klassisk tegn på angiopati.

Dette fører til oksygen sult av celler og vev, atrofi, ødem og fibroblast aktivering. De syntetiserer bindevev, forårsaker skleroserende (liming) av blodkar.

I store fartøy er dannelsen av aterosklerotiske plakk knyttet til disse endringene.

Hovedrollen i fremveksten av problemet er spilt av polyneuropati - nederlaget på nervene i bena. I diabetes mellitus er det forskjeller i konsentrasjonen av glukose i blodet. Når det senkes (hypoglykemi), opplever nervecellene sult. Med en overdreven mengde sukker dannes frie radikaler, som utløser oksidasjon av celler og fremkaller oksygen sjokk. Akkumulerende sorbitol og fruktose fører til ødem av nervefibre.

Hvis hypertensjon (økt blodtrykk) legges til dette, oppstår en spasme av kapillærene som foder nerverommet.

Kombinasjonen av disse faktorene bidrar til utviklingen av oksygen sult og død av nerveprosesser. De slutter å passere nerveimpulsen til vevet.

Disse felles forstyrrelser i næringen av nedre ekstremiteter vev ligger til grunn for mekanismen for utbruddet av diabetisk angiopati.

Årsaker til diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter

Utviklingen av diabetisk angiopati oppstår mot bakgrunnen av diabetes mellitus av den første eller andre typen på grunn av høy blodsukker og plutselige, ukontrollerte hopp i sukkernivået. I type 1 diabetes, når ditt eget endogene insulin ikke er produsert i det hele tatt, er det lettere å kontrollere stabilt glukoseinnhold. Ved type 2, når produksjonen av insulin i bukspyttkjertelen bevares, men ikke nok - er slike topper uunngåelig, selv med streng overholdelse av anbefalinger fra behandlingsendokrinologen.

Faktorer som bidrar til utviklingen av vaskulære komplikasjoner i diabetes mellitus er:

 • insulinresistens - insensitivitet av vev til insulin;
 • dyslipidemi - økte atherogene fraksjoner av lipoproteiner;
 • fedme - spesielt visceral, i mannlig type, med avsetning av fettvev i magen og indre organer;
 • arteriell hypertensjon;
 • økt koagulasjonskapasitet av blod;
 • systemisk betennelse;
 • røyking,
 • stillesittende livsstil;
 • yrkesfare
 • arvelig predisposition;
 • alder - over 45 år hos menn, 55 - hos kvinner.

Tapet på store og små fartøy kan utvikle seg så tidlig som tre år etter diabetesstart. Selv om det ofte skjer senere, om 10-15 år. Derfor, så snart diagnosen "diabetes mellitus" er etablert, er det nødvendig å engasjere seg i forebygging av diabetisk fotangiopati.

karakteristiske symptomer

Tegn på brudd på blodtilførselen til beina begynner sakte. For det første kan pasienten ikke føle noen endringer.

Klikk på bildet for å forstørre

Til tidlige symptomer, som er verdt å ta hensyn til, inkluderer:

 • en følelse av nummenhet i føttene;
 • kald føtter;
 • kramper;
 • redusere eller miste følsomhet
 • periodiske smerter i musklene;
 • morgen stivhet;
 • "Starter" smerte;
 • hevelse i leddene, hevelse i beina med langvarig statisk spenning;
 • tørrhet og peeling av huden;
 • tap av hår på beina;
 • brennende følelse;
 • forandre og fortykke neglene på tærne.

Med patologiens utvikling, intermittent claudication, forstyrrelse av integriteten til huden, utseendet av trofasår. I denne situasjonen kan du ikke forsinke og utsette besøket hos en medisinsk spesialist. Nødvendige tiltak er nødvendige for å forhindre atrofi og gangren.

I avanserte tilfeller av utviklingen av diabetes mellitus dannes et kompleks av patologiske forstyrrelser - diabetisk fot, som består av beinleddsdeformiteter med endringer i mykt vev.

Diabetisk fot med dype sår

Ved diabetisk fot utvikler dype festering sår, penetrerer til sener og ben. Det er en mulighet for forskyvninger, og det er stor sannsynlighet for brudd i fotbenene, føttene deformeres.

Samtidig er karene i ekstremiteterne sclerosed og kalsifisert - Menkebergs syndrom.

diagnostikk

Ved en objektiv undersøkelse vurderer tilstanden til huden, neglene, en grundig undersøkelse av føttene, interdigitalrom er nødvendig. Legen registrerer pulsering av blodkar, måler trykk på popliteal- og femorale arterier, sammenligner indeksens symmetri. Kontrollerer temperaturen, taktilen og vibrasjonsfølsomheten til beina.

Ved hjelp av laboratorietester avsløres biokjemiske avvik.

De grunnleggende instrumentelle metodene, som gjør det mulig å diagnostisere og bestemme nivået av skade:

 • angiografi - Røntgenundersøkelse av fartøy som bruker kontrastmedium;
 • ultralyd Doppler fargeskanning - ikke-invasiv vurdering av blodstrømmen;
 • datamaskin video kapillaroskopi;
 • spiral computertomografi;
 • magnetisk resonans tomografi;
 • undersøkelse av fundus - visualisering av sirkulasjonen av den mikrovaskulære sengen.

For å fullføre det kliniske bildet konsulterer endokrinologen, nevrologen, økologen, den vaskulære og den generelle kirurgen, kardiologen.

Metoder for behandling

Hovedbetingelsen for behandling av diabetisk angiopati i nedre lemmer er normalisering av karbohydratmetabolismen. Uten kosthold, tilstrekkelig utvalg av glukose-senkende legemidler og streng kontroll av glukose nivåer, er alle andre tiltak ubrukelige og vil ikke føre til ønsket resultat.

 • å slutte å røyke
 • normalisere kroppsvekten;
 • å kontrollere blodtrykket.

Konservativ terapi

Konservativ behandling er bruk av medisiner som er rettet mot å forbedre fluiditeten i blodet og dets biokjemiske indikatorer, stoffskifte i vev.

Til dette formål foreskrive legemidlene i følgende grupper:

 1. Statiner - for å senke kolesterol og bekjempe dyslipidemi.
 2. Midler mot høyt blodtrykk.
 3. Antioxidanter - påvirker fartøyene gunstig.
 4. Legemidler som fortynner blod.
 5. Angioprotectors.
 6. Metaboliki.
 7. Biogene stimulatorer.
 8. Vasoaktive stoffer.
 9. Diuretika.
 10. Stimulatorer av vevregenerering.

For å behandle polyneuropati gjelder nevrotropiske legemidler, B-vitaminer, antidepressiva.

Valg av medisiner utføres individuelt, med tanke på de avdekkede avvikene.

Operativ behandling

Kirurgisk inngrep innebærer to fundamentalt forskjellige mål: gjenoppretting av blodtilførsel i nedre lemmer og ekskreksjon av nekrotiske områder.

Vaskulære rekonstruksjonsoperasjoner som brukes til diabetisk angiopati:

 • minimal invasiv teknikk - med okklusjon av hovedkarene;
 • endovaskulære inngrep - med segmenterte lesjoner;
 • shunting - med langvarig blokkering opprette en kunstig kanal for blodpassasje rundt de stenotiske karene.

Slike operasjoner gjenoppretter blodtilførselen av beina og bidrar til ardannelse av grunne trofasår.

Lumbal sympathectomy - clipping - innebærer krysset mellom sympatiske trunker i lumbalområdet. Slike kirurgiske inngrep fjerner innsnevring av arteriene og øker blodstrømmen i beina.

Til radikal kirurgisk behandling - amputasjoner - behandles som et ekstremt alternativ, da irreversible endringer oppstod, oppstod vevnekrose eller gangren. Amputasjonsmengden bestemmes avhengig av området av det berørte området: fingre, en del av foten, benet.

fysioterapi

Den fysioterapeutiske effekten er en hjelpemetode og har en ustabil symptomatisk effekt. Imidlertid til sammen letter det pasientens tilstand.

Legen-fysioterapeut kan utnevne:

 • magnetisk terapi;
 • slambehandling;
 • massasje;
 • fotbad.

Tradisjonell medisin

Medisinske urter med diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter tas inn (te, infusjoner) og brukes eksternt (bad, komprimerer).

Husk: urtemedisin kan ikke erstatte stoffet, men fungerer bare som en ekstra terapi.

Infusjoner av urter stimulerer produksjonen av insulin, styrker blodkar og immunitet, forbedrer og stabiliserer metabolske prosesser i kroppen.

 1. Te og kaffe skal byttes med cikoria og urtete: kamille, lime, blåbær, salvie, lilla.
 2. Løvetann inneholder et stoff som ligner på insulin. Til matlaging: ta 2 ss. l. friske eller tørkede løvetannrøtter, hell 800 ml kokende vann, insisterer over natten. Ta 10-15 minutter før du spiser.

 • Baths med kløver, Jerusalem artisjokk, fra røttene av hvit bleking tone huden, redusere risikoen for komplikasjoner av diabetisk angiopati og diabetisk fot.
 • Forstyrrelser i ben ernæring kan behandles ved hjelp av kompresser i form av urteforbindelser og olje komprimerer. Bandasjene er laget av: friske blader av blomstring, blader og nyrer av linden, tørket blader av nettle. Oljebaserte kompresser ikke bare helbrede sår, men også myke huden.
 • Til matlaging: 400 g solsikke eller olivenolje, ta sakte keramisk kokekar til koking. Tilsett 50 g bivoks, 100 g gran eller furuharpiks. Kok denne blandingen i 5-10 minutter, slik at det ikke blir voldsomt kokt. Kjøl oljen og lagre den i et rom utenfor rekkevidde av direkte sollys. Marl, gjennomvåt i oljeinfusjon, gjelder såret i 20-30 minutter daglig.

  outlook

  Fra komplikasjoner av diabetisk angiopati, nekrose og infeksjon av blod (sepsis) dør 10-15% av pasientene.

  Overholdelse av forebyggende tiltak sparer liv. En fullstendig restaurering av blodtilførselen i bena er mulig, hvis det ennå ikke har oppstått irreversible intravaskulære komplikasjoner.

  forebygging

  Behandling av diabetisk angiopati i underlempene er ikke alltid effektiv, spesielt i avanserte stadier. Imidlertid kan denne tilstanden forhindres.

  Tiltak rettet mot forebygging av invaliderende komplikasjoner av diabetes:

  • glukose kontroll;
  • vekt normalisering;
  • gjennomførbar fysisk aktivitet;
  • føttens hygiene;
  • medisinsk pedikyr;
  • komfortable ortopediske sko;
  • avvisning av dårlige vaner.

  Overholdelse av disse enkle handlingene er 2-4 ganger mer effektiv enn stoffbehandling av den utviklede patologien.

  Behandling av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter

  Med langvarig diabetes kan det oppstå en alvorlig komplikasjon - diabetisk angiopati i underlempene. Denne sykdommen er en skade på blodkarene, både store og kapillærer. Hvis vi bare snakker om sistnevnte, kalles sykdommen mikroangiopati. Og i tilfelle av arterier eller blodårer, blir det gjort en diagnose - makroangiopati. Uansett hvilken form denne sykdommen tar, sammenlikner alle artene et felles punkt - sykdommen oppstår med langvarig forekomst av diabetes (vanligvis mer enn ti år).

  Årsaker til sykdommen

  I diabetes mellitus påvirker en stor mengde sukker hele tiden kroppens indre organer og systemer. Veggene til fartøy, arterier, vener og også små kapillærer er spesielt sterke. Et eller annet sted kan de tynne ut, sterkt deformere, et sted - tvert imot, tykkere, noe som skaper alvorlige hindringer for normal blodstrøm og utveksling av næringsstoffer mellom vev. Resultatet av en slik negativ innvirkning er hypoksi (eller oksygen sult) av vev som omgir det berørte området.

  Hvis vi snakker om store fartøy, så blir de oftest påvirket i bein og hjerte. En lignende komplikasjon er ca 70% av alle tilfeller av angiopati. Det er disse delene av kroppen som er mest stresset, og derfor er deformeringen av fartøyene den raskeste og åpenbare. Blant mikroangiopatier merker legene oftest skaden på bunnen av øynene.

  symptomer

  Hva slags lidelse er angiopati, og hvilke symptomer er det direkte avhengig av kilden til komplikasjonen. I forskjellige mennesker kan symptomene på sykdommen være helt annerledes, for eksempel hvis man har angiopati i øyets kar, og den andre har kar på underbenet. De vanligste symptomene på komplikasjoner inkluderer følgende:

  1. Synlig nedsatt syn.
  2. Forekomsten av problemer med hjertet.
  3. Nedsatt nyrene.
  4. Redusert total hjernevirksomhet.

  I risikosonen hos diabetes faller pasientene vanligvis inn i områder som øyne, øvre og nedre ekstremiteter, hjerte, nyrer, etc. Det er indirekte symptomer som avsløres av legene, som gjør det mulig å identifisere sykdommen i sine tidlige stadier. Disse inkluderer:

  Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

  Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

  • Petechiae (pinkeblødninger) vises på hele huden.
  • Blod, som frigjøres under en sterk hoste.
  • Merkbar tørrhet i huden rundt foten, peeling, sprekker er mulig.
  • Redusert synsstyrke. I noen komplekse tilfeller kan det forsvinne helt.
  • Kløe og brennende følelse i bena.
  • Rikelig blodig utslipp fra nesen, gjentatt ofte nok i løpet av dagen.
  • Utseendet av blod i urinen.
  • Forekomsten av alvorlig smerte i beina, noe som øker med kontinuerlig fysisk anstrengelse.

  For senere og mer komplekse stadier av sykdommen, er følgende symptomer karakteristiske: følelsesløp av føttene, utseendet på beinostomyelitt, utseendet av cellulitt på baksiden av foten. Også uttalt retinopati eller nephropati kan danne, trofiske sår på beina kan danne seg. I spesielt forsømte tilfeller er forekomsten av gangren av individuelle deler av foten eller alle nedre lemmer sannsynlig.

  Det er verdt å huske at med diabetisk angiopati er det stor sannsynlighet for rask infeksjon i alle områder av kroppen selv med en liten ekstern skade. Derfor bør du være oppmerksom på de nye tegnene, i tide for å legge merke til forekomsten av komplikasjoner.

  Diagnose av sykdommen

  Hvis en pasient med diabetes mellitus mistenkes for å utvikle angiopati, så skal han se en lege så snart som mulig. I en medisinsk institusjon vil en spesialist utføre en fysisk undersøkelse av pasienten, spør om symptomene som har oppstått. Også pasienten må ta en blodprøve for sukker, så vel som noen andre tester og gå gjennom flere studier som legen vil anbefale.

  Diabetisk angiopati diagnostiseres ved hjelp av følgende metoder:

  1. Magnetic resonance imaging. En undersøkelse av strukturen av bløtvev utføres. Denne prosedyren er helt ufarlig og smertefri.
  2. Ultralyd undersøkelse av blodkar. Prosedyren utføres for å bestemme tilstanden til veggene i blodkar og blodårer, hvor god deres tone er. Etter at en tosidig skanning er utført, er det mulig å bestemme hastigheten på blodstrømmen.
  3. Angiografi. Denne undersøkelsen utføres ved hjelp av en røntgenstråle. I pasientens kropp er det innført en spesiell indikator som gjør det mulig å evaluere fartøyets patenter, samt hastigheten som fargen sprer seg gjennom dem.
  4. Datatomografi. Denne studien lar deg studere det patologiske området til pasientens kropp. Tomografen gjør lagdelte bilder som gir et komplett bilde av tilstanden til den problematiske delen av kroppen.

  Medisinsk behandling av angiopati

  Behandling av diabetisk angiopati lege utpeker enkeltvis i hvert tilfelle. Tilnærming til behandling avhenger direkte av sykdomsutviklingsperioden, på hvilke organer som påvirkes, hvilke symptomer som manifesteres, og så videre.

  Hjertet i pasientens hjelp er medisinske metoder. Ulike spesialiserte preparater tillater positivt å påvirke mikrosirkulasjonen i vev. Generelt brukes narkotika som normaliserer blodpropp, forbedrer blodsirkulasjonen i hjernens kar og andre organer i kroppen. Også obligatorisk innføring av insulin, som gjør det mulig å normalisere nivået av glukose i pasientens blod.

  Ofte er pasienten foreskrevet følgende typer medisiner:

  • Statiner (atorvastatin). Disse stoffene kan redusere risikoen for kardiovaskulære komplikasjoner.
  • Antioksidanter (for eksempel vitamin E). Nødvendig å forbedre tilstanden til blodkar.
  • Preparater som forbedrer metabolismen (Mildronate, trimetazidin).
  • Angioprotektorer (anginin, dicinon).
  • Biogene stimulanter (aloe).

  Ofte anbefales pasienter med angiopati fysioterapi. Spesielt gir en god effekt ved behandling med slam, plasmaferese, etc.

  Hvis saken er ekstremt alvorlig, utføres kirurgisk inngrep. For det første kan en lumbal sympathectomy utføres, noe som gjør det mulig å redusere den sympatiske effekten på arterieveggene. En ganske dyr prosedyre kan også utføres - rekonstruktiv kirurgi. Det gjør det mulig å gjenopprette lumen av de største arteriene, noe som betydelig forbedrer blodmikrocirkulasjonen.

  De mest kompliserte, nesten forsømte tilfellene med angiopati i underbenet behandles bare ved amputasjon (hvis det allerede er gangrene). Bare på denne måten er det mulig å redde pasientens liv. Etter avslutning av alle stadier av kirurgisk inngrep, og også etter gjenopprettingsperioden, gjør pasienten en protese av høy kvalitet, noe som gjør det mulig å fungere normalt.

  Det er verdt å huske at folkemetoder for behandling av diabetisk angiopati brukes i strengt i kombinasjon med medisinske og fysioterapeutiske prosedyrer. Som separat vil de ikke gi et konkret resultat.

  Først av alt må pasienten ta medisinplanter som normaliserer og forbedrer metabolisme. Disse inkluderer:.. Ginseng, Manchurian Aralia, merian, brennesle, kjerringrokk, etc. Også disse urter bidra til å normalisere hormonbalansen i kroppen.

  Det er nyttig å drikke avkok av elekanan og løvetann. Disse plantene forbedrer karbohydratmetabolismen, reduserer blodsukkeret.

  Med diabetes er det bedre for en pasient å helt gi opp kaffe og erstatte den med cikorie. Denne urt bidrar til å bekjempe høye nivåer av glukose, senker kolesterol, forbedrer immuniteten.

  Med forbehold om å følge anbefalingen fra den behandlende legen og full overholdelse av alle forebyggende og kurative aspekter, er det mulig å senke utviklingen av diabetisk angiopati betydelig. Det er også viktig å overvåke endringer i kroppen nøye og ikke gå glipp av fremveksten av nye symptomer.

  Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter: egenskaper av kurset og behandling av patologi

  Ifølge Verdens helseorganisasjon øker antallet pasienter med diabetes mellitus hvert år. En av de hyppige komplikasjonene av sykdommen er diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter. Denne patologiske tilstanden fører ofte til brudd på livskvaliteten, så vel som funksjonshemning. Faren er at sykdommen oppstår ikke bare hos eldre, men også hos unge mennesker. Hva er utløserne, årsakene til progresjon, de første symptomene og behandlingen av diabetisk angiopati?

  Hva er diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter

  Hovedfaren for et forhøyet glukosenivå er impregnering av produkter ved produktene ved utveksling av blodproteiner og kroppsvev. Sistnevnte mister sin normale struktur. Den mest følsomme for hyperglykemi (økt blodsukker), karvevegen, samt nervøs vev.

  Det er mot bakgrunn av patologiske endringer i blodårene at alle komplikasjoner av diabetes utvikler seg. En slik unormal transformasjon kalles angiopati.

  Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

  Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

  Diabetisk angiopati av de nedre ekstremiteter - er endre ben vaskulære strukturer hos diabetespasienter i form av lavere elastisitet av den vaskulære veggen og dens fortykkelse som fører til luminal innsnevring eller total utslettelse (okklusjon) arterier. Slike omarrangementer forårsaker en nedgang i blodstrømmen til nedre lemmer. Mest av alt, føles foten, siden den er den fjerneste delen av foten. Den resulterende ischemi (utilstrekkelig blodstrøm og oksygenmangel) fører til tap av funksjonsevnen i de lavere ekstremiteter, trofiske endringer i huden, nekrose (nekrose, koldbrann) med fingrene, føtter, eller til og med hele lem.

  klassifisering

  Avhengig av hvilke fartøy som er berørt, er sykdommen delt inn i følgende typer:

  1. Makroangiopati - nederlaget i vaskulære strukturer og arterier med stor kaliber (diameter) i et hvilket som helst segment av underdelene. Avhengig av fartøyets spesifikke plassering, kan makroangiopati lokaliseres i:
   • aorta;
   • iliac fartøyer;
   • popliteal arterie;
   • femoral segmentet;
   • arterier i underbenet.
  2. Mikroangiopati er en diabetisk lesjon av mikrocirkulatorisk sengen. Endringer påvirker bare de små fartøyene i beina:
   • kapillærer;
   • arterioler;
   • venules.
  3. Kombinert varianter av angiopati - en kombinasjon av diabetiske lesjoner av store arterier og små kar av bena.

  Det er viktig å huske! Diabetisk mikroangiopati av nedre ekstremiteter i isolert form er sjelden. Det er kombinert med en lesjon av mikrocirkulatorisk sengen av andre lokaliseringer, inkludert nyrer (nephropati) og retina (retinopati)!

  Årsaker og mekanismer ved sykdomsutbrudd

  Diagnosen av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter utgjør i seg selv utbredelse av patologi utelukkende hos pasienter med diabetes mellitus av både første og andre typer. Bare en vedvarende og langvarig økning i nivået av glukose (sukker) i blodet kan fungere som den eneste årsaken til en slik spesifikk komplikasjon.

  Sannsynligheten for angiopati av beina og graden av dens progresjon påvirkes av mange eksterne og interne faktorer.

  Risikofaktorer for utvikling av diabetisk angiopati - tabell

  Symptomer og kliniske manifestasjoner

  Tilstedeværelsen av diabetes mellitus (selv med den mest gunstige strømmen) i 5 år truer utviklingen av angiopati i nedre ekstremiteter. Pasientene har slike klager om føttene:

  1. Smerter under belastning og i ro.
  2. Tretthet og tretthet.
  3. ˮ Intermittent claudication состояние er en tilstand når en person som går under korte avstander, må stoppe på grunn av smerter i bena.
  4. Hevelse.
  5. Følelse av kulde.
  6. Endrer hudfarge på beina og føttene (blep, rødhet, mørkere fingre).
  7. Tilstedeværelsen av trophic ulcers og dårlig helbredelse av sår på beina

  Det er interessant å vite! Diabetisk angiopati kan manifestere seg i varierende grad på både en og begge nedre lemmer. Det er ofte kombinert med nevropati (skade på nerverøtter og trunker), noe som forverrer kurset sterkt. Mesteparten av denne funksjonen er karakteristisk for mikroangiopati. Problemet i lang tid forblir ukjent på grunn av fravær av smertesyndrom eller andre signaleringssymptomer, kun manifestert i løpet av utviklingen av irreversible endringer i tærne.

  Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

  Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

  Symptomer på diabetisk angiopati i nedre lemmer - bord

  Manifestasjoner av angiopati i nedre ekstremiteter - galleri

  Grad av angiopati

  Klassifisering av diabetisk angiopati ved alvorlighetsgrad er svært viktig for ekspertvurdering av pasientens tilstand, definisjon av funksjonshemmede. Enhver type arteriell vaskulær lesjon mot bakgrunnen av diabetes mellitus er delt inn i slike stadier:

  1. Preklinisk. I fartøyene vises første patologiske endringer, men de manifesterer ikke noen symptomer. Du kan bare oppdage dem under en spesiell undersøkelse.
  2. Funksjonsforstyrrelser. Diabetisk transformasjon av karene uttrykkes så mye at spesifikke kliniske tegn vises, forårsaket av brudd på blodtilførselen til bena. De er reversible i naturen.
  3. Organiske endringer. Transformasjonen av blodårer og sirkulasjonssuffisiens i nedre lemmer er så uttalt at trofiske lidelser oppstår. De er enten delvis reversible eller irreversible. På beina opptrer spontant sår, gangrene (nekrose) av fingrene eller hele foten oppstår.

  For en rent diabetisk makroangiopati ble følgende klassifisering utviklet:

  • 1. grad - første manifestasjoner i form av kalde føtter, smerte i underbenet når du går i en avstand på ca 1 km;
  • 2. grad - forekomst av "intermittent claudication" (bein smerte når du går, gjør den stopper) i en avstand fra 50-200 til 400-500 m;
  • 3. grad - umulighet å passere uten smerte 50 m, og også tilstedeværelse av smertesyndrom i ro
  • 4. grad - de sterkeste smertene, trophic ulcers, fingrene i fingrene eller hele foten.

  diagnostikk

  For å oppdage diabetisk angiopati av underekstremiteter tillater følgende metoder:

  • Rheovasography er en grafisk oversikt over pulsbølgen av benene. Det brukes sjelden på grunn av tilgjengeligheten av mer informative metoder;
  • ultralyd diagnostikk:
   • Doppler studie - avslører makroangiopati på noe nivå, bestemmer graden av uttrykket;
   • Farge dupleks skanning av fartøy - viser på skjermen de berørte karosseriene.
  • kapillaroskopi - moderne utstyr lar deg se tilstanden til selv de minste kapillærene;
  • angiografi - Røntgenundersøkelse, hvor en radiopaque substans injiseres i karene. Det regnes som den mest informative metoden for å diagnostisere diabetisk makroangiopati.
  Angiogrammet bestemmer reduksjonen av blodsirkulasjonen i beinene på beina på grunn av innsnevring av deres lumen

  behandling

  Komplekset med konservative medisinske tiltak for diabetisk angiopati i underdelene kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, pasientens alder og de individuelle egenskapene til organismen.

  Konservativ behandling - bord

  • diett i rammen av tabell nummer 9 (moderat redusert kaloriinnhold på grunn av fordøyelig karbohydrater og animalsk fett);
  • Resepsjon Siofor, Diabeton, Glukofazha;
  • innføringen av insulin.
  • direkte antikoagulantia (heparin, klexan, fraksiparin). De administreres subkutant eller intravenøst ​​i alvorlige former og komplikasjoner av diabetisk angiopati;
  • indirekte antikoagulantia (Warfarin, Cincumar). Tilordnet etter injeksjon av direkte antikoagulantia under kontroll av blodpropp (analyse på MNO);
  • disaggregeringsmidler: preparater som inneholder acetylsalisylsyre (Magnikor, Cardiomagnet), Clopidogrel (Trombone, Plavix), Ticlopidin.
  • Pentoxifylline (Trental);
  • Tivortin;
  • Reosorbilakt;
  • Plestazol;
  • vazaprostan;
  • Ilomedin.
  • aktovegin;
  • Nikotinsyre;
  • Vitamin E;
  • mildronat;
  • Cytoflavin.

  Nødvendighet og typer kirurgisk inngrep

  Til kirurgi for diabetisk fotangiopati gripet med:

  1. Disorders of large vessels (ileum-femoral-popliteal segment) i form av enkelt begrensede områder av innsnevring. Slike pasienter er:
   • shunting operasjoner (erstatning av de smalte deler av vaskulær seng med kunstige eller protese enheter fra egne vener);
   • Trombektomi og endarterektomi - fjerning av patologiske vev som blokkerer lumen av arterien;
   • endovaskulære inngrep - utvidelse av smalte områder med en pneumatisk ballong eller en spesiell vaskulær stent. Vaskulær operasjon gjenoppretter patensen til de berørte arterielle karene
  2. De vanlige lesjonene i arterien i alle segmenter eller utrydding (avgrensning) av hovedgrenene på skinnene. I slike tilfeller er spørsmålet om operasjonens hensikt - sympathektomi (fjerning av nervehodene som er ansvarlig for spasmer i arteriene.
  3. Purulente sår, flegmon, osteomyelitt, nekrose (nekrose) av fingrene. Det viser ytelsen til sanitizing operasjoner, essensen som ligger i åpningen og bred drenering av alle purulente hulrom, fjerning av ikke-gunstige vev, amputasjon av fingrene. Når store sår blir renset, utføres plasthuden.
  4. Gangrene på underbenet. Amputasjon utført:
   • fremre del av foten - med gangrene av alle fingrene;
   • på nivået av shin - med skader på hælområdet sår mot bakgrunnen av bevaret hovedblodstrøm til nivået av poplitealarterien;
   • på lårnivået - med gangren på foten og underbenet.

  Det er viktig å huske! Sanitære operasjoner med diabetisk angiopati av underekstremitetene lindrer ikke en person av problemet, men bare hindrer forgiftning og spredning av den purulente prosessen.

  Muligheter for tradisjonell medisin og homøopati

  Behandling av angiopati i underekstremiteter bør være komplisert, og derfor bør man ikke stole helt på folkemidlene og homøopati. Før du bruker noen av oppskriftene, må du konsultere en spesialist.

  Effektive oppskrifter av tradisjonell medisin:

  1. Lime te. En spiseskje med hakket, tørket lime blomstre helle et glass kokende vann. I 10-12 minutter, hold på en liten brann. Ikke kom til koking. Ta et glass preparert drikke etter å ha spist 3 ganger om dagen.
  2. Blåbærte. Tørke eller friske blader av blåbær hogge, sett i metallredskaper og hell to kopper kokende vann. Slå på brannen i 5-7 minutter, og ikke føre til sterk koking. Ta 3-4 ganger om dagen i 15-20 minutter før du spiser.
  3. Infusjon fra bønnebladene. 5 ss. l. revet bønneblader, 2 ss. l. dogrose, St. John's wort og horsetail field, 1/2 st. l. linfrø for å sette i en termos, tilsett et glass kokende vann. Infuse i minst 2-3 timer. Fordeler til 3 mottakelser. Drikk 30 minutter før du spiser.
  4. Fotbad basert på hvetegress. Ta 50 g knuste tørke gressrøtter, sett i en metallbeholder og hell 1 liter varmt vann. Kok og hold på lav varme i 10-15 minutter. Tilberedt kjøttkraft legges til en bolle eller et bad med 5 liter vann (ikke over 35-36˚C). Varigheten av prosedyren er 15-20 minutter.

  Folk rettsmidler mot komplikasjoner av diabetes - galleri

  Mulige konsekvenser og komplikasjoner

  Diabetisk angiopati av underekstremiteter før eller senere fører til komplikasjoner. Mulige utfall av sykdommen:

  1. Stall kurs med minimal manifestasjoner og langsom progresjon. Dette alternativet er mest sannsynlig i lysformer av den andre typen diabetes mellitus.
  2. Progresjon av angiopati med dannelsen av diabetisk fotsyndrom: vedvarende smerte, ødem, deformitet av foten, purulente komplikasjoner (flegmon, osteomyelitt), trofasår.
  3. Nekrose (gangren, nekrose) av fingrene, føttene, bena.

  Tilstedeværelsen av gangrene og purulent-nekrotiske komplikasjoner utgjør en umiddelbar trussel mot pasientens liv, da det forårsaker alvorlig forgiftning av kroppen med produktene fra nedbrytning av sitt eget vev.

  Det er interessant å vite! Behandlingen av pasienter med diabetes mellitus, komplisert av skaden av beinene i beina, praktiseres samtidig av leger av flere spesialiteter: en endokrinolog eller en vaskulær kirurg. Til dags dato er det smale spesialister som arbeider i diabeteskoens kontor. De kalles podium leger!

  Forebyggende tiltak

  Forebyggende tiltak er rettet mot:

  • forebygging av sykdomsutbrudd og progresjon. Faktisk bare for den andre typen sykdom. Anser normalisering av ernæring, bekjempelse av fedme, avslag på røyking, alkoholmisbruk og andre dårlige vaner;
  • redusere hastigheten på progresjon av angiopati. Tidlig korreksjon av blodsukkernivå, systematisk medisinsk og kirurgisk behandling rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen i beina på bena;
  • forebygging av purulent-gangrenøs komplikasjoner. Forutsetter overholdelse av alle tiltak for pleie av nedre lemmer.

  Diabetisk fotsyndrom - video

  Angiopati i nedre lemmer er en farlig patologisk tilstand som utelukkende forekommer hos personer med diabetes mellitus. Tidlig diagnose og behandling vil bidra til å unngå alvorlige komplikasjoner, for eksempel deformiteter av foten, gangrene. Husk at noen sykdom er lettere å forebygge enn å behandle, så følg forebyggingsretningslinjene og vær sunn!

  Les Mer Om Fartøyene