Aterosklerose i nedre ekstremiteter: tre årsaker, lumske symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: essensen av sykdommen av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, hvorfor det er en patologi. Hvem er oftest syk, hvordan kan du diagnostisere og kurere sykdom.

Med aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter dannes kolesterolplakk på veggene av arteriene av beina til disse karene, noe som begrenser deres lumen. Folk er mer enn 40 år, oftere menn.

De første stadiene av sykdommen forstyrrer personen, noe som bare viser smerter i bena med uttalt stress. Jo tyngre atherosklerosen, jo mer uttalt smerten, som forstyrrer selv i hvile. De lanserte skjemaene avsluttes med en gangren av lemmer og dens amputasjon på hoftenivå.

Det er umulig å helbrede aterosklerose helt. Men moderne medisinsk og kirurgisk behandling gjenoppretter patency av de berørte arteriene og opprettholder blodsirkulasjonen i underdelene på riktig nivå.

Vaskulær kirurg behandler dette problemet mest. Først og fremst kan du kontakte en generell kirurg.

Kjennetegn ved sykdommen

Arterielle blodårer gir oksygenert og næringsrikt blod til alle vev i området på underdelene. Ansvarlig for denne siste delen av aorta innen bifurcation, iliac, femoral, popliteal, bena og føtter.

Klikk på bildet for å forstørre

Hvis på den indre overflate av beholderveggene i noen av segmentene i pulsåren akkumulerer kolesterol innskudd - med tiden disse avsetninger øke og bli tett aterosklerotisk plakk. Innsnevring av hulrommet i arterien, har de hindre fri flyt av blod og bryte benene blodsirkulasjon. En slik sykdom kalles aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

Hvordan fartøyene endres

De viktigste egenskapene ved denne patologien:

 1. Arterier mister deres elastisitet og blir tett på grunn av betennelse og kalsiumavsetning.
 2. Etter hvert som plakkene sprer seg, smalner de inn i indre beholder.
 3. Når plakk når en stor størrelse, bryter den med skade på det indre laget av arteriene.
 4. På stedet for skade, trombi form, som begrenser det vaskulære lumen enda mer.

Et annet navn på denne patologien er å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter. Begrepet utryddet betyr - innsnevring, overlapping - som mer reflekterer essensen av sykdommen.

Hva er faren for forandring?

Berørt av aterosklerotiske plakk, er arteriene ikke i stand til å gi vev i underbenene med den nødvendige mengden blod. Det er et brudd på sirkulasjonen av beina - arteriell insuffisiens. Dens fare er at oksygen sulten av vev negativt forandrer metabolismen i dem, det bryter strukturen og funksjonelle evner. Atrofi (reduserer, tynner) hud, muskler, bein og ledd i bena, noe som forstyrrer muligheten for å gå. Kritiske brudd på blodsirkulasjonen - trofiske lidelser i form av sår, sår, nekrose (gangre) av fingrene, føttene eller hele lemmen.

De tre viktigste årsakene til patologi

Aterosklerose av karene i underekstremitetene er bare tre hovedårsaker:

 1. Lang (år) økning i nivået av kolesterol i blodet (total og lavdensitets lipoproteiner).
 2. Genetisk predisposisjon (hvis sykdommen var med nære slektninger).
 3. Metabolske lidelser (primært, fett).

Hvem er sykere oftere?

Den vanligste sykdommen forekommer hos mennesker i fare. Det inkluderer folk:

 • lider av fedme;
 • lider av diabetes mellitus;
 • lider av hypertensjon
 • Misbruker fet mat og sterk kaffe;
 • røyking,
 • konstant superkjølende føtter;
 • lider av betennelsesprosesser i benens arterier (arteritt);
 • menn etter fylte 40 år.

Den åpenbarhet av manifestasjoner

Atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter manifesterer seg ikke i seg selv før det fører til mer eller mindre uttalt innsnevring av arteriene, som forstyrrer blodsirkulasjonen i vevet. Dette er insidiousness av sykdommen. Aterosklerose av fartøyene i ben og derfor kalles aterosklerose obliterans, at hvis pasienten allerede har de typiske symptomer, betyr det at tilstedeværelsen av innsnevring eller fullstendig overlapping av arteriene.

Et annet poeng av sykdomens lumskhet er manglende evne til å forutsi kurs og symptomer. Om lag 20% ​​av pasientene over 65 år med uttalt atherosklerotiske plakk presenterer ikke noen klager som vil snakke om atherosklerose. Samtidig manifesterer 25-30% av sykdommen seg umiddelbart som akutte komplikasjoner, som truer gangrene (nekrose) i lemmen.

Graden av symptomer er avhengig av tilstedeværelsen av collaterals - nye fartøy som dannes som svar på utilstrekkelig blodtilførsel. De, men små, men er i stand til å møte behovene til vev i næringsstoffer i forhold til oksygen sult. De mer utviklede collaterals, jo mindre manifesterte selv lansert aterosklerose.

Folk som er syke i årevis, sirkulasjonsforstyrrelser er mindre uttalt enn hos pasienter med raskt progredierende aterosklerotiske prosessen, som de har tid til å danne sikkerhet flyt. I dette henseende er nederlaget til store arterier mindre farlig enn små. I andre tilfelle kan collaterals ikke enkelt dannes.

De tre viktigste symptomene

Å mistenke atherosklerotisk lesjon av nedre ekstremiteter tillater slike symptomer:

 1. smerte og kald følelse i bena,
 2. Intermittent claudication og svakhet i beina,
 3. trofiske lidelser.

1. Smerte og andre følelser

Typisk lokalisering av smerte i sirkulasjonsforstyrrelser i nedre ekstremiteter på grunn av aterosklerose er kinemusklerne i skinnene. Dette skyldes det faktum at de har størst belastning, og antall arterier er minimal. Derfor forårsaker obstruksjonen av et hvilket som helst fartøy smerter i beina. I de tidlige stadier vises det bare med store belastninger (løp, lang gang), ledsaget av en følelse av chilliness, kalde føtter.

Når aterosklerose når en kritisk grad, begynner ikke bare underbenet, men også føttene å smerte. Disse smertene er permanente, er så sterke at de ikke engang tas av med smertestillende medisiner. Karakteristisk for deres tilstedeværelse er ikke bare med masse, men også i ro.

2. Intermittent claudication

Tvangs nedre ekstremitetene aterosklerose kriteriet - claudicatio intermittens. Dette symptomet gjenspeiler graden av nedsatt funksjonsevne av beinmuskulaturen - pasienter rapporterer alvorlig svakhet i beina, ledsaget av smerter når han går på forskjellige avstander (fra 1 km opp til 20-30 m). Etter å ha reist en viss avstand, må en person stoppe og stå i flere minutter mens musklene hviler. Deretter fortsetter han å gå til neste angrep av svakhet i beina. Dette fenomenet kalles intermittent claudication.

3. Trofiske lidelser

Brudd på strukturen av vevet i beina, på grunn av aterosklerose og arteriell insuffisiens, kalles trofiske lidelser. De gjelder for:

 1. hud på beina - det blir blekt, kaldt, hårveksten forverres;
 2. muskler i underben og lår - de blir tynne, reduserer volum og masse (er hypotrofiske);
 3. stoff hud komplekser, subkutant vev, fascia, bein - er det trofiske sår (åpne sår) i forskjellige størrelser (fra 1 cm til sirkulære defekter på hele leggen), mørkfarging, nekrose (koldbrann) av tærne, en del eller alt av foten og leggen og hele lemmen.

Grad av atherosklerose

Fordelingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter i grader reflekterer alvorlighetsgraden av patologiske forandringer i vevet. Jo høyere grad, jo tyngre symptomene.

Aterosklerose i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i nedre lemmer er en kronisk sykdom forårsaket av et brudd på blodstrømmen i de terminale delene av abdominal aorta og dets hovedgrener som følge av avsetning av modifiserte lipider i vaskulære vegger. Langvarig hemodynamisk lidelse i beinets hovedfartøy fører til iskemi og nekrotisering av tilstøtende vev, og truer med å resultere i så alvorlige komplikasjoner som trofasår og gangren.

Sklerotiske endringer i blodkar er et av de vanligste problemene hos eldre. Hos menn er de første tegnene på atherosklerose i nedre lemmer manifestert fra 45-50 år; hos kvinner på bestillingen senere - fra 60-70 år. Statistikken om sykelighet i Russland gir et deprimerende inntrykk: fra åreforkalkning av beina, tre fjerdedeler av den mannlige befolkningen har 40 år, og hos eldre pasienter er forekomsten 90%.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste forutsetning for utviklingen av aterosklerose rager forstyrrelser i lipidmetabolismen, noe som resulterte i levercellene miste bearbeidbarhetsegenskaper lipoproteiner (fett-proteinkomplekser) med lav tetthet i lipoproteiner med høy tetthet som er lett benyttes av kroppen. Fettkomplekser med lav tetthet legger seg på veggene i arteriene og danner plakker som reduserer karbamidens diameter til de er helt blokkert. Det er også en viktig rolle i patogenesen av aterosklerose spiller stenose - innsnevring av lumen av blodkar på grunn av redusert elastisitet av muskelmembraner i arteriene, som er typisk for røykere og hypertensives.

Forstyrrelser i fettstoffskiftet og mangel på elastisitet i den vaskulære vegg kan være en manifestasjon av aldring eller konstitusjonelle predisposisjon, men i de fleste tilfeller de patologiske forandringer i arteriene som forårsakes av modifiserbare faktorer som pasienten er i stand til å påvirke. En sammenheng mellom forekomsten av en stillesittende livsstil, overvekt, røyking, langvarig stress og dårlig kosthold. I motsetning til det mange tror, ​​hadde lav-kolesterol diett ikke hindre forebygging av aterosklerose, og i noen tilfeller til og med provosere sitt utseende ved å opprette en mangel i kosten, "gode kolesterolet", altså. E. High-density lipoprotein.

Noen kroniske sykdommer og endokrine lidelser bidrar til utviklingen av aterosklerose. Her tilhører palmen diabetes mellitus: Det er bemerket at i aterosklerose i nedre ekstremiteter utvikler seg hos 75-80% av diabetikerne innen 4-5 år fra det øyeblikk som manifesterer sykdommen. Ukontrollert hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, hypothyroidisme og kronisk nyresvikt øker også risikoen for atherosklerose.

form

Avhengig av den ledende mekanismen for patogenese er to former for aterosklerose preget:

De mest utbredte arteriosklerose obliterans i de lavere ekstremiteter (OASNK) forårsaket av avsetninger av lav tetthet fettfraksjoner i karvegger inntil fullstendig blokkering og stans av blodsirkulasjonen. Røykere er mer vanlig stenotiske aterosklerose av bena som forekommer på bakgrunn av vedvarende krampe av arteriene og redusere elastisiteten av muskel vaskulære membraner i moderate mengder av lipidavsetninger.

Trofiske sår av foten eller underbenet er en av de vanligste komplikasjonene av aterosklerose i bena.

Stadier av

Med fremdriften av aterosklerose i nedre ekstremiteter finner man fire påfølgende utviklingsstadier. Den nåværende fasen av sykdommen bestemmes av intensiteten av smerte i beina, toleransen for fysisk anstrengelse og alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til vev.

 1. Moderate manifestasjoner av oksygen sult av vev: Anemi av huden. Smerter i føttene og nedre bein bekymrer pasienten bare ved betydelige belastninger - ikke tidligere enn en kilometer senere.
 2. Lav toleranse for fysisk aktivitet. Når det er smertefulle opplevelser i beina i en avstand på 200-900 meter, er stadium av aterosklerose i nedre ekstremiteter IIA etablert; med en følelse av ubehag på mindre enn 200 meter av banen - fase IIB.
 3. Smerte i beina slutter ikke i ro, noe som indikerer en høy grad av stenose eller utrydding av karene, til arterien lumen er helt lukket.
 4. På bakgrunn av et permanent underskudd i blodtilførselen av nedre ekstremiteter i vev ved siden av de berørte fartøyene, utvikler ulcerative nekrotiske forandringer; muligens utseendet av gangrene.

Symptomer på atherosklerose i nedre ekstremiteter

Med utryddet form for aterosklerose, vises ikke det kliniske bildet av en vedvarende hemodynamisk lidelse i karene i underekstremitetene umiddelbart. Opptil et bestemt tidspunkt, kompenserer nederlaget til hovedartariene for sikkerhetssirkulasjonen. I de tidlige stadiene av sykdommen, er det ikke observert bein smerte hos alle pasienter; Første etappe av aterosklerose i bena går ofte asymptomatisk, og det eneste tegn på mangel i blodtilførselen er intermittent claudikasjon, som oppstår når utryddet når 80% av arterielumen.

Økningen i degenerative dystrofiske forandringer i vev med progressiv aterosklerose i nedre ekstremiteter er preget av uspesifikke manifestasjoner:

 • kaldhet og chillness av bena;
 • blep og cyanose av huden;
 • langsom hårvekst og skallethet i bena;
 • hyppig følelse av "gåsebud" i beina uten tilsynelatende grunn;
 • atrofi av muskler og fettlag i regionen av lår, kalver og føtter;
 • intermitterende claudication.

På III-IV-stadiet av aterosklerose forekommer stagnerende fenomener i det berørte vevet, på grunn av hvilket huden på fingrene og hælene skaffer seg en krøllet eller lilla fargetone; Deformasjoner av neglene blir ofte observert. Endring i fargen på huden gir grunn til å mistenke tilstedeværelsen av en trombus og advarer om høy risiko for trofasår og nekrose.

diagnostikk

Preliminær diagnose er laget av en phlebologist på grunnlag av anamnese og fysisk undersøkelsesdata, tatt i betraktning arten av pulsen av store arterier. Med en markert innsnevring av fartøyets lumen, er virkningen nesten ikke følt, og når man lytter til problemområder, er ekstern støy løst.

På bakgrunn av det generelle bildet av blokkert blodstrøm i underdelene, utføres funksjonstester for Burdenko, Moshkovich og Shamov-Sitenko, som gjør det mulig å vurdere tilstanden til perifer sirkulasjon.

Hos menn er de første tegnene på atherosklerose i nedre lemmer manifestert fra 45-50 år; hos kvinner på bestillingen senere - fra 60-70 år.

For å klargjøre diagnosen utnevne flere instrumentelle og laboratorie studier:

 • Dopplerografi av blodårer - bestemmer nøyaktig blodstrømningshastigheten i de store arteriene av beina, oksygeninnholdet og næringsstoffene i tilstøtende vev;
 • biokjemisk analyse av blod - avslører et økt innhold av triglyserider og lavdensitets lipoproteiner. En viktig diagnostisk verdi er beregningen av atherogenitetsindeksen (forholdet mellom fettfraksjoner med høy tetthet og total blodkolesterol);
 • radioisotop angiografi - brukes til å vurdere nivået og kvaliteten på trofisk vev rundt de berørte karene;
 • Radiografi - er tilordnet OCS for å avklare volumet og lokaliseringen av lipidplakkene;
 • Spektral skanning av arteriene er den mest informative nyskapende teknikken for den funksjonelle studien av store fartøy, kombinere visualisering av arterielle konturer, måling lokaltrykk og bestemme nøkkelparametrene for hemodynamikk.

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Konservativ behandling av fot-aterosklerose er effektiv bare i de første stadier av den patologiske prosessen. Standard terapeutiske behandlinger sørger for å ta antispasmodika, vasodilaterende legemidler og midler for å forbedre blodets reologiske egenskaper omtrent fire ganger i året. Samtidig utføres behandling av samtidige sykdommer - normalisering av arterielt trykk hos hypertensive pasienter, reduksjon av blodsukker hos diabetikere og så videre.

For å gjenopprette lokal blodsirkulasjon og trofisk vev, er også fysioterapeutiske prosedyrer foreskrevet:

 • elektroforese;
 • phonophoresis;
 • UHF;
 • magnetisk terapi;
 • interferens terapi; og så videre.

Kompleks terapi av aterosklerose i nedre ekstremiteter antar aktiv involvering av pasienten i den terapeutiske prosessen. Det er nødvendig å slutte å røyke, bringe kroppsvekten i tråd med den fysiologiske normen og revidere menyen. Det terapeutiske dietten for aterosklerose i nedre ekstremiteter (tabell №10с) foreskriver å begrense forbruket av mettet animalsk fett, transfett og hurtigoppløselige karbohydrater. Hvis du er avhengig av fedme, bør du redusere kaloriinnholdet i dietten med 10-15%. Som et resultat er mange tradisjonelle produkter utestengt:

 • stekt mat og hurtigmat;
 • eggeplommer;
 • pølser og røkt produkter;
 • kjøtt biprodukter;
 • søte brus
 • industrielle sauser - majones, ketchup, etc.;
 • sjokolade og konditori;
 • margariner, sprøyter og andre kilder til transfett.

Dietten må være tilstede produkter med et lipolytisk virkning, rikt på fiber: friske grønnsaker, frukt, bær og urter, uraffinert olje, sjøfisk og bikarbonat-sulfat mineralvann kantiner. Det er viktig å konsumere nok vitaminer B1 B3, B6 C, naturlige antioksidanter, flerumettede fettsyrer, makro- og mikroelementer, spesielt jod og mangan.

Det legges merke til at i 75-80% av diabetikere utvikler aterosklerose i underekstremitetene innen 4-5 år fra det øyeblikk som manifesterer sykdommen.

Begynnende med II-fasen av sykdommen, vises operativ behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter:

 • femoral-popliteal eller femoral-tibial bypass - retningen av blodstrømmen omgår arteriell okklusjon gjennom en shunt;
 • fjerning av den berørte arterien med den etterfølgende installasjonen av en protese;
 • Stenting - å forlenge fartøyets lumen ved å installere det indre rammeverket - stenten;
 • endarterektomi - åpen fjerning av sklerotiske plaques;
 • endovaskulær behandling - endoskopisk fjerning av lipidplakkene under videokontroll.

Med en lang lengde av arterielle okklusjoner og svak utvikling av collaterals blir spørsmålet om å utføre arteriell rekonstruksjon eller lemmer amputasjon vurdert.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

Trofiske sår av foten eller underbenet er en av de vanligste komplikasjonene av aterosklerose i bena. Ved skade på sener, periosteum og benvev er det stor sannsynlighet for irreversibelt tap av lemmer, og langsiktige ikke-helbredende sår er utsatt for malignitet.

Med forsømt aterosklerose øker risikoen for nekrotiske komplikasjoner og den raske utviklingen av gangren. I de alvorligste tilfellene kan en amputasjon av beinet kreves for å redde pasientens liv.

outlook

Utfallet av underekstremitet arteriosklerose avhenger av mange faktorer - alvorlighetsgraden av symptomene og dynamikken i prosessen, arvelighet, alder og generelle helsen til pasienten, til etterlevelse av legens anbefalinger og en vilje til å revidere sin tradisjonelle levemåte. Sjansene for en fullstendig herding, er det bare ved deteksjon av aterosklerose i det første trinn på bakgrunn uten tidligere historie, men ikke fortvilelse - med tilfredsstillende behandling og den aktive hjelp av pasientens sykdom terapeutiske prosessen kan ta kontroll og unngå uførhet, forebygge komplikasjoner og bevare leddfunksjon.

forebygging

For å forhindre atherosklerose og andre vaskulære patologier er det viktig å opprettholde fysisk aktivitet, slutte å røyke og kontrollere kroppsvekt i voksen alder og alderdom. Vandring, svømming og lett gymnastikk aktiverer metabolisme og brenner overskytende kalorier før de blir til sklerotiske plakk. Med tilbøyelighet til diabetes og hypertensjon, er det nødvendig å strengt overholde timeplanen for å ta medisiner og holde seg til kostholdet.

Balansert næring øker sjansene for å unngå aterosklerose. For reaksjoner av normal lipid-karbohydratmetabolisme hos eldre person daglig meny må inneholde tilstrekkelige mengder av vitaminer, mineraler, antioksidanter, flerumettede fettsyrer og vegetabilske fibre. For utarbeidelse av mat bør velges bare høykvalitets naturlige produkter som ikke inneholder hydrogenerte vegetabilske fettstoffer og industrielle tilsetningsstoffer. Ikke bli involvert i fettstoffer, hurtigmat og søtsaker. Disse produktene øker kaloriinntaket dramatisk.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: symptomer, diagnosemetoder og behandling

Aterosklerose av karene i underdelene er en kronisk progressiv sykdom i kardiovaskulærsystemet. Årsaken til forekomsten er avsetning av kolesterol og fettlignende stoffer på de indre veggene i arteriene.

Etter hvert som patologien utvikler seg, øker kolesterolplakkene, smalker fartøyets lumen (arteriell stenose) eller dekker det helt (okklusjon).

På grunn av en nedgang i blodvolumet som kommer inn i vevet, forverres trofisk vev, noe som fører til utvikling av sekundære alvorlige patologier, noe som ofte medfører uførhet.

Generell informasjon

I de tidlige stadier av utvikling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter oppstår en tilstand kjent som iskemi. Det er preget av følelser vekt når du går, rask tretthet, lokal temperaturreduksjon i den distale delen av den berørte lemmen.

Den neste fasen av sykdommen er kjent som utslettende endarteritt. Karakteristiske symptomer på endarteritt - en stabil pimple og intermittent claudication. Denne patologien i fravær av rettidig behandling kan føre til utvikling av gangrene og lemmer.

Aterosklerotiske endringer i blodkar av forskjellig grad av alvorlighetsgrad er tilstede hos de fleste middelaldrende og eldre, men i de tidlige utviklingsstadiene er sykdommen asymptomatisk. Smerter under gang vises senere, med en betydelig innsnevring av fartøyets lumen, og indikerer en markert arteriell insuffisiens.

årsaker til

Obliterating aterosklerose påvirker hovedsakelig menn, utviklingen av patologi bidrar:

 • røyke. Ca 90% av pasientene med aterosklerose er røykere med lang historie.
 • Utilstrekkelig fysisk aktivitet. Blant personer som leder en stillesittende livsstil, er vaskulære patologier mer vanlige.
 • alkohol. Systematisk og overdreven forbruk av alkohol akselererer sykdomsforløpet.
 • Krenkelse av prinsippene for sunn mat. Den overflod av røkt, stekt, fet mat bidrar til dannelsen av kolesterolplakk.
 • Kronisk stress og nevro-emosjonell overbelastning er årsaken til angiospasmer, noe som forverrer blodsirkulasjonen i vev.
 • Kroniske sykdommer. Aterosklerose kan utvikle seg mot bakgrunnen av diabetes, fedme, reumatisme, tuberkulose, hypertensjon og andre patologier i kardiovaskulærsystemet.

Risikofaktorer kan deles inn i to grupper: de enten føre til en permanent innsnevring av blodkar, hemme blodsirkulasjonen og akselerere avsetningen av kolesterol, eller øke nivået av kolesterol og assosierte lipoproteiner i blodet.

bevis

Vaskulære patologier er spesielt farlige fordi de kan utvikle seg asymptomatisk i lang tid. De første merkbare symptomene på arteriosklerose av beinene på beina indikerer at prosessen allerede har gått langt nok og pasienten trenger akutt behandling.

Det første som pasientene pleier å være oppmerksom på - rask tretthet og smerte som oppstår under treningen (spesielt når du går, klatrer trapper, løper), ledsaget av en følelse av skumle hud. Noen pasienter rapporterer økt følsomhet overfor kulde.

Lokalisering av smerte avhenger av lesjonens plassering. Vanligvis kalvemuskulaturene lider, stenosen av abdominal aorta og iliac arteriene er smertefulle i muskler i lår og rumpe. Med fremdriften av aterosklerotiske forandringer øker intensiteten av smerteopplevelser, de sprer seg til andre muskler i det berørte benet.

Pasientene klager over følelser av tetthet, stivhet, nummenhet. Det er karakteristisk at ved fjerning av lasten, og enda mer etterpå hviler smerten, vil ubehagelige opplevelser forsvinne. Dette symptomkomplekset er kjent som intermittent claudication.

Intermittent claudication manifesterer i de fleste tilfeller seg på ett ben, Bilaterale symptomer er sjeldne i de tidlige stadier. Med bilaterale symptomer er graden av uttrykk ikke den samme på hver av bena.

videre Progresjonen av sykdommen er ledsaget av en økning i smerteintensiteten, selv i ro og spredt seg til de distale delene av lemmen helt opp til fingrene. Smertefulle opplevelser øker med den horisontale posisjonen til den berørte lemmen.

Som et resultat av vev trofisme På den berørte bekken faller håret gradvis ut, neglens vekst og helbredelse av små sår, slitasje, skur. På underbenet, fingre og fot er det nekrose, ødem i underben og fot utvikles, trophic ulcers dannes. Huden får en cyanotisk skygge, som til slutt blir brun eller svart. Mangelen på behandling fører til gangrene.

Hovedtegnet for å bestemme stadiet for utvikling av aterosklerose er avstanden til smertefri vandring:

 • 1. trinn. Avstanden til smertefri gange overstiger 1 km, smerte oppstår med betydelig fysisk anstrengelse.
 • 2a trinn. Smertefulle opplevelser vises etter å ha passert en avstand på 250-1000 m.
 • 2b trinn. Pasienten er i stand til å overvinne uten smerte 50-250 m.
 • Trinn 3 (stadium av kritisk iskemi). Avstanden til smertefri gangavstand reduseres enda mer, smerten undertrykker ikke selv i hvilemodus og intensiverer om natten.
 • 4. trinn. Trofiske lidelser.

Disse bildene viser åpenbare symptomer på avansert aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter:

Overtredelse av trofiske ben på grunn av aterosklerose.

I det klassiske forløpet av åreforkalkning, overgår sykdommen gradvis utviklingsstadiene, unntatt tilfeller komplisert av akutt arteriell trombose. Trombuset blokkerer arterien lumen i det smaleste stedet, Den berørte bekken blir plutselig kald og blir veldig blek. Arteriell trombose er referert til som akutte tilstander, når pasienten umiddelbart trenger hjelp av en vaskulær kirurg.

Når skal jeg se en lege?

Hvis en person allerede er over førti, eventuelle uventede opplevelser i beinområdet bør være alarmerende.: Stivhet, tyngde, økt følsomhet overfor kulde, chilliness - spesielt hvis de kombineres med rask tretthet og muskelsmerter. Trouble, ubetydelig ved første øyekast, faktisk - en truende varsel fra fartøyene om tilstedeværelsen av en patologisk prosess.

Det kliniske bildet av vaskulære patologier i tidlige utviklingsstadier ligner manifestasjoner av andre sykdommer som ikke er direkte relatert til blodstrømssykdommer. Derfor er de første symptomene på den påståtte aterosklerosen av karene (blodårer og arterier) på underbenet - en unnskyldning for et besøk til en terapeut, som vil sende pasienten til en spesialist av den aktuelle profilen for behandling.

Smerten som oppstår når du går er en direkte indikasjon på at du ikke kan utsette ditt besøk til phlebologisten igjen. Smertefulle opplevelser, endringer i lokal temperatur og hudfarge indikerer at patologiske endringer har gått langt nok og utgjør en alvorlig trussel, opp til livets trussel.

Veldig forferdelige fenomener - vanskelig helbredelse av riper, små sår, langsommere vekst av negler, håravfall på beina. Hvis en eller flere symptomer blir funnet, bør endokrinologen konsulteres umiddelbart (for å unngå diabetes mellitus) eller umiddelbart til en vaskulær kirurg.

Kostholdet for aterosklerose i hjerneskarene er egnet for pasienter med sykdomsform i underekstremiteter. Lær mer om det.

Hvilke stoffer brukes til åreforkalkning av cerebral fartøy? Alle av dem er oppført her.

diagnostikk

Diagnostisering av okklusiv arteriell sykdom er gjort obligatoriske instrument studier. Pasienten må sendes til ultralyd dupleks skanning av blodkar (UZDS). Ultralydskanningsteknikken gjør at du kan se egenskapene til blodstrømmen i karet, tilstanden til veggene og tilstøtende vev, og å oppdage hindringer som forstyrrer sirkulasjonen.

Hvis det er et antatt behov for kirurgi, radiopaque arteriografi. Radiokontrastmiddelet injiseres i arterien, og en rekke påfølgende bilder tas langs fartøyet. Etter dette blir pasienten igjen på sykehuset og tildelt hvilerid i 12 timer.

I tvistelige tilfeller, en ekstra måling av oksygenpartialtrykk i vev.

Klinisk bilde av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter i tidlige stadier ligner manifestasjoner av andre vaskulære patologier, spesielt tromboangiitt og utryddsende endarteritt:

 • endarteritis påvirker mennesker i ung alder og utvikler seg vanligvis mot bakgrunn av frostskader, nervøs overbelastning eller alvorlig hypotermi. Patologiske endringer er vanligvis lokalisert i de distale delene av lemmen.
 • for thromboangiitis karakteristisk kombinasjon av symptomer, karakteristisk for arteriell insuffisiens og tromboflebitt i årer. Sykdom oppstår hos unge menn.

Hva er det nødvendig å gjøre eller gjøre for konvalescens?

Hvert tilfelle av aterosklerose krever en individuell tilnærming. Ved utvikling av behandlingens taktikk tas det hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer, graden av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, omfanget av vaskulær lesjon og noen andre. Behandling av aterosklerose kan være:

 • konservative;
 • endovaskulær;
 • Kirurgisk.

Konservativ terapi

Konservativ behandling er mulig dersom aterosklerose oppdages i de tidlige stadier. Konservative metoder blir brukt under forberedelsen til operasjonen av pasienter i en ukritisk tilstand, svekket av samtidige patologier. Avhengig av pasientens tilstand, kan det i tillegg til medisinsk behandling og fysioterapi, dosert turgåing, treningsbehandling, pneumospressoterapi og visse folkemidlene foreskrives.

Forløpet av medisinering inkluderer stoffer som reduserer blodviskositet, fremmer normalisering av perifer sirkulasjon og antispasmodik. Noen medisiner pasienten bør ta hele tiden, er et fullt behandlingsløp utført flere ganger i året.

Medisinering på noen måte Påvirker ikke kolesterolplakkene, men forbedrer bare blodsirkulasjonen i de små arteriene i det berørte bassenget, som kompenserer for sirkulasjonsfeil.

Endovaskulær behandling

Endovaskulær behandling er minimalt invasivt alternativ til kirurgisk inngrep og brukes i senere stadier av utvikling av aterosklerose, når konservative metoder allerede er utilstrekkelig effektive. I det berørte området av arterien innføres en anordning for å forhindre ytterligere innsnevring av fartøyets lumen.

Metoder for endovaskulær behandling inkluderer ballong dilatasjon, stenting og angioplasti. Prosedyrene utføres i røntgenrommet, hvoretter pasienten får en trykkbinding og får sengestøtte i 12-18 timer.

kirurgi

Når lange flekker blir funnet, vises pasienten kirurgisk behandling. De vanligste metodene for kirurgisk behandling er:

 • protetikk et korket område;
 • Trombendarterektomiya - fjerning av kolesterolplakk
 • bypass - installasjon av et kunstig fartøy som omgår den okkluderte delen av arterien. Mindre ofte som shunts, brukes fragmenter av pasientens subkutane årer.

Kirurgisk behandling kan kombineres med endovaskulære og andre typer operasjoner avhengig av pasientens tilstand.

Ved alvorlig koldbrann og omfattende nekrose utført amputasjon av armen eller benet, da dette er den eneste måten å redde pasientens liv.

Mer om sykdommen og dens forebygging, se videoen:

Hvordan er aterosklerose diagnostisert: angst symptomer, undersøkelsesmetoder

Aterosklerose - en kronisk generalisert sykdom som påvirker arteriene i et hvilket som helst kaliber, og er kjennetegnet ved avsetning i den vaskulære veggen spesifikk lipoprotein, noe som fører til utseendet av aterosklerotisk plakk og dårlig blodtilførsel til indre organer. Kjernen i utviklingen av patologi er brudd på lipidmetabolisme, spesielt utveksling av kolesterol og skade på det vaskulære endotelet. Moderne medisiner er underlagt diagnosen aterosklerose i begynnelsen, noe som øker effektiviteten av videre behandling.

Hvordan sykdommen utvikler seg

For øyeblikket er det to mest populære teorier om utvikling av aterosklerose - lipid og endotel.

Lipidteori vurderer den primære lenken i utviklingen av sykdommen for å øke lipidnivået i blodplasma, spesielt lavdensitetslipider (LDL-kolesterol) og triglyserider (TG). Ifølge denne teorien forårsaker et økt nivå av lipider deres penetrering i vaskulærveggen og dannelsen av kolesteriske plaques.

Lipider med høy tetthet (HDL), tvert imot har en beskyttende effekt, og derfor høyere risiko for å utvikle aterosklerose, brudd-forhold "dårlig" og "gode" kolesterol.

Endotelial teori som et startmoment aterosklerose tanke på skader på indre vaskulære lag, som utløser en kaskade av reaksjoner som fører til utvikling av plakk på skadestedet.

Begge teoriene kompletterer hverandre uten å utelukke. Den vanlige tingen er at den dannede aterosklerotiske plakk utvikler seg sakte og asymptomatisk i mange år. Den passerer i utviklingsstadiet fra løs til kalsifisert (hard) plakett, noe som forstyrrer blodstrømmen av arteriefôret. På et hvilket som helst tidspunkt kan plakkene bli skadet under påvirkning av økt trykk, noe som fører til dannelse av trombi og utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Aterosklerose: Hvordan diagnostisere problemet

Mange mennesker mistenker ikke en gang tilværelsen av aterosklerose i sine tidlige stadier, siden symptomene på patologi kan være uspesifikke eller ikke-eksisterende. For å identifisere sykdommen krever en omfattende diagnose, som inkluderer:

 • identifisering av risikofaktorer for aterosklerose;
 • Definisjon av spesifikke symptomer på patologi
 • laboratorieforskning;
 • instrumentell diagnostikk.

Den komplekse tilnærmingen gjør det mulig å avsløre aterosklerose selv i asymptomatisk flyt.

Risikofaktoranalyse

Faktorene som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon er ikke fullt ut forstått. Den dominerende av dem er:

 • kronisk stress;
 • misbruk av mat rik på animalsk fett og raffinerte karbohydrater;
 • røyking,
 • endokrine sykdommer (diabetes mellitus, hypothyroidisme);
 • ukontrollert arteriell hypertensjon;
 • fedme;
 • arvelig predisposisjon til tidlig aterosklerose;
 • mangel på mosjon,
 • dyslipidemi (økt total kolesterol, lavt tetthetskolesterol og redusert høyt tetthetskolesterol).

Hver av disse faktorene, og deres kombinasjon, akselererer utviklingen av aterosklerotisk lesjon, uavhengig av pasientens alder. Dersom en eller flere faktorer er funnet, skal pasienten henvises til en ytterligere laboratorieundersøkelse.

Klinisk bildeanalyse

Etter å ha bestemt risikofaktorene for utviklingen av sykdommen, er det nødvendig å analysere det kliniske bildet av sykdommen, for å bestemme den mest sannsynlige lokalisering av aterosklerose. Symptomer på atherosklerose kan variere avhengig av stedet for vaskulær lesjon og alvorlighetsgraden av okklusjonen av arteriel sengen. Siden aterosklerose er en generalisert patologi, kan absolutt alle arterier i kroppen lide.

Symptomer på aterosklerotisk lesjon avhengig av lokalisering av patologi:

 • nederlaget i hjernens fartøy er uttrykt ved utseendet av slike symptomer som hukommelsessvikt, hørselstap, støy i hodet;
 • Hovedsymptomen på aterosklerose i nedre ekstremiteter er tilstedeværelsen av intermittent claudication;
 • Aterosklerose av koronarbeholdere er klinisk uttrykt av fenomenene angina pectoris. Pasienten har smerte under trening i hjertet, dyspné, hjertebanken. Smerter passerer etter at du har tatt nitroglyserin eller etter en lang hvileperiode
 • Skader på nyrernes arterier manifesteres av en reduksjon av nyrefiltrering og symptomer på nedsatt filtreringskapasitet av nyrene. I urinprotein er bestemt, erythrocytter, blir sylindernivået økt. Ved hjelp av et fonendoskop er det mulig å oppdage spesiell støy over området for innsnevring av nyrearterien. Å mistenke at denne typen aterosklerose burde være hos unge med vedvarende (ildfast) hypertensjon;
 • for aterosklerose av karoten arterier, utseendet av svimmelhet og de samme symptomene som er karakteristiske for skader på hodene;
 • Aterosklerotiske lesjoner av aorta har en lang latent periode. Et klart klinisk bilde vises bare i en alder av ca. 60 år. Et av de mest slående symptomene på aorta lesjon er en økning i systolisk og pulsatilt vaskulært trykk med nedsatt diastolisk;
 • Aterosklerose av mesenteriske arterier manifesteres ved utseendet av symptomer på "abdominal padden" og brudd på fordøyelsesprosessene. "Abdominal pad" er preget av skarpe paroksysmale smerter i overlivet etter et rikelig måltid. Smerten kan vare flere timer og fjernes ved å ta nitroglyserin. Smerte kan bli ledsaget av hevelse, kløe, forstoppelse. Når sykdommen utvikler seg, kommer rikelig diaré sammen med restene av ufordøyd fet mat. Ved auskultasjon kan det oppdages en reduksjon i peristaltikk og systolisk murmur i karene i overlivet.

Laboratorium og instrumentell diagnostikk av aterosklerose

Laboratoriediagnose er foreskrevet for alle pasienter med eksisterende risikofaktorer for utvikling av sykdommen, uavhengig av tilstedeværelse eller fravær av symptomer på aterosklerose. Laboratoriediagnostiseringsmetoder gjør det mulig å trekke konklusjoner om den generelle tilstanden til arteriell sengen og å bestemme sannsynligheten for å utvikle aterosklerotiske skader i en bestemt pasient. Fra laboratoriestudier er de viktigste:

 • nivået av totalt kolesterol (CS) er en norm på 3,1-5,2 mmol / l;
 • HDL, eller "godt kolesterol", eller - frekvensen på 1,42 hos kvinner og 1, 58 hos menn;
 • LDL, eller "dårlig kolesterol" - normen til 3,9 mmol / l;
 • triglyserider - norm 0,14 -1,82 mol / l;
 • indeksen for atherogenicitet (forholdet mellom HDL og LDL) - normen til 3.

Også definisjonen av følgende indikatorer er diagnostisk:

 • c-reaktivt protein;
 • hastighet av nyretilfiltrering;
 • nivå av kreatinin.

Bekreftelse av diagnosen er laget med instrumentelle midler. De mest brukte er:

 • Ultralyd av fartøy av lokalisering med doplerometrisk bestemmelse av blodstrømmen;
 • Røntgenkontrastangiografi;
 • MRI;
 • ultralydbestemmelse av tykkelsen av intima (indre lag) av vaskulærveggen.

Diagnose av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Det primære diagnosepunktet er analysen av pasientklager.

Den vanligste klagen for aterosklerose av arteriene i underbenet er den intermitterende claudikasjonen som oppstår under trening, og er preget av skarp smerte i beinmuskulaturen, deres nummenhet og svakhet. Symptomer på lameness passerer etter en hvileperiode.

Palpasjon kan bemerkes kjøling av nedre lemmer og nedsatt puls på de perifere arteriene. Når det blir sett, trekker atrofi av muskelvev, en reduksjon i hårfargene, en fortykning av negleplatene og bremse veksten. Hudfarge i typiske tilfeller er blek, bestemt av cyanose av tærne.

Et typisk symptom er en endring i fotens farge når foten er hevet og foten er bøyd - foten blir blek, og når den vender tilbake til sin opprinnelige posisjon, observeres en reaktiv rødning av sålen.

For å bekrefte diagnosen aterosklerose i nedre ekstremiteter er brukt:

 1. Definisjonen av LIP - ankel-brachialindeks. For dette måles systolisk trykk på skulderen og på tibia, og deres forhold bestemmes. Normalt er trykket på ankelen høyere enn på skulderen. Hvis nivået på systolisk trykk på skulderen er høyere, så har pasienten mest sannsynlig en obstruktiv lesjon av arteriene til bena eller aorta;
 2. dupleksskanning - ultralyd med evnen til å bestemme intensiteten av blodstrømmen. Denne metoden lar deg identifisere fungerende fartøy som ikke er bestemt av konvensjonell ultralyd. Sensitiviteten til teknikken er 85-90%;
 3. datamaskin tomoangiography er en høy presisjon metode som gir deg mulighet til å få høy kvalitet bildekvalitet. Fordelen med metoden er en klar visualisering av kalsiumtilskudd;
 4. MR - denne metoden brukes ofte med kontrasterende gadolinium. Kontraindikert bruk av MR med installert pacemaker, stenter og nedsatt nyrefiltrering under 30 ml / min;
 5. digital subtraksjon angiografi er en svært nøyaktig metode som brukes før kirurgi.

Diagnose av cerebral aterosklerose

Dannelsen av kolesterolplakk på veggene i cerebral arterier fører til et klinisk bilde av forverring av cerebral sirkulasjon eller forbigående iskemiske angrep. Pasienten kan gjøre klager om hukommelsestap, forringelse av søvn, ustabilitet i gangen, redusert evne til å lære. Pasienten begynner å bekymre seg for konstant støy i hodet, blinkende av fluer før øynene, ustabilitet i gangen. Den alvorligste form for aterosklerotisk lesjon av hodene i hodet er iskemisk slag.

For å forhindre utvikling av slag er viktig tidlig diagnose av aterosklerotisk skade på hodeårene, som oppnås ved bruk av:

 1. Tosidig skanning av ekstrakranielle arterier (nakkeårene). Det utføres for å oppdage en blodstrømssykdom, til blodet kommer direkte inn i hjernen. Teknikken er basert på en dopplerometrisk bestemmelse av intensiteten av vaskulær blodstrøm.
 2. Transcranial dopplerografi eller ultralyd av hjernens intrakraniale arterier
 3. Encephalography, som gjør det mulig å evaluere funksjonen til enkelte områder av hjernen.
 4. Angiografi. Denne metoden er røntgenkontrast og krever innføring av en spesiell substans i karet, noe som gjør det mulig å visualisere arteriene under radiografi.

Disse metodene er helt sikre og i forbindelse med biokjemiske blodprøver kan vurdere pasientens generelle tilstand.

Diagnose og analyse av aterosklerose

Årsaker til aterosklerose

Kardiovaskulære sykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Russland etter onkologi. Aterosklerose er en av de mest formidable patologiene i hjertet og blodkarene. Det er en sykdom der det oppstår irreversible forandringer i store arterier som følge av akkumulering av kolesterol i dem. Dette begrenser lumen i karene, de blir sprø. Som et resultat, symptomer på koronar hjertesykdom, iskemisk slag, der hjernen lider. På grunn av sykdommen utvikler de nedre ekstremiteter ofte. Diagnose av aterosklerose innebærer å bestemme nivået av lipider i blodet, utføre en røntgen- og ultralydsundersøkelse av blodkar og ultralyd i hjertet. Behandling av patologi er medisinsk, kirurgisk og ved hjelp av spesielle dietter.

Årsaken til atherosklerose er en lidelse lipid (dvs. fett) og proteinmetabolismen i karets vegger, som følge av hvilke arterier påvirkes. De inneholder kolesterolplakk, som inkluderer kolesterol, fett med lav tetthet og kalsium. Denne massen er dannet på steder som skader på blodårene. Jo mer plakk, jo mindre blir fartøyets lumen. På stedet der fartøyet var skadet, opptrer trombosen. Det tetter opp den allerede smale gjennomgangen av blodet. Den største faren for trombusdannelse er at dens fragment kan komme ut og blokkere tilgangen til blod som er beriget med oksygen til organene. Dette fører til at de blir bortkastet.

Det er en rekke faktorer som provoserer utviklingen av aterosklerose:

 • arvelighet;
 • dårlige vaner;
 • stillesittende livsstil;
 • metabolske forstyrrelser;
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • hypertensjon;
 • feil kosthold;
 • alder etter 45 år;
 • mannlig sex (mye oftere enn kvinner, i fare for å bli syk);
 • skjoldbrusk sykdom.

Hvis en person går inn i minst to faktorer i en risikogruppe, må han undersøkes årlig av en kardiolog. vanlige blod- og urinprøver, blodkjemi, koagulasjon, kolesterolnivået, og thyroidhormoner, ultralyd av hjertet og blodkarene, brystrøntgen og Doppler og angiografi: For å gjøre dette, kan følgende analyse og forskningsmetoder blir tildelt.

Symptomer på atherosklerose

Aterosklerose utvikler seg ikke bare i hjertets kar, men også i andre organer. Symptomene på sykdommen vil avhenge av plasseringen av blodveiene.

 1. Ved koronar aterosklerose, dvs. skade på blodkarene i kolesterolplakkene vil bli observert slike symptomer:
 • smerte i venstre side av brystet, gir til venstre arm, skulderblad, skulder;
 • svakhet i ekstremiteter, kulderystelser;
 • smerte under inspirasjon;
 • hjerterytmeforstyrrelse;
 • en ubevisst tilstand.
 1. Med aterosklerose av aorta, hovedkardiærarterien, observeres følgende kliniske manifestasjoner:
 • økt blodtrykk;
 • en brennende følelse i brystet;
 • svimmelhet;
 • Tilstedeværelse av fett, spesielt på ansiktet;
 • for tidlig aldring.
 1. Med aterosklerose i bukdelen, dvs. hvis aorta er skadet i peritoneumet:
 • flatulens;
 • nyresvikt
 • avføring
 • alvorlig smerte i magen.
 1. Aterosklerose i nedre lemmer, symptomer er observert:
 • blep av huden med et fremtredende venøst ​​mønster;
 • konstant følelse av chilliness i bena.
 1. Ved en cerebral aterosklerose av karene i en hjerne:
 • hyppig hodepine og svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • alvorlig tretthet;
 • høyt blodtrykk;
 • minneproblemer;
 • kortpustethet.

Moderne metoder for å diagnostisere aterosklerose

Sammen med lipid og biokjemisk analyse av blod, som brukes til å diagnostisere aterosklerose fra midten av forrige århundre, finnes det andre informative teknikker, inkludert laboratorium. Disse inkluderer:

 1. Radiokontrast angiografi.
 2. Ultralyd av blodkar.
 3. Metode for datamaskinangiografi
 4. MR i koronarbeinene.
 5. Elektronstråle-tomografi.

Det er nødvendig å se nærmere på funksjonene i hver metode.

Generell analyse av blod og urin i aterosklerose

Generelt blodanalyse av den behandlende lege blir tildelt for å bestemme den erytrocytt sedimenteringshastighet (ESR), hemoglobininnhold av røde blodceller, hvite blodceller og blodplater. Blod er tatt fra fingeren om morgenen, før du tar testen, må du avstå fra å spise i minst en time.

Tilstedeværelsen av aterosklerose kan snakke økt ESR. Så for menn i normen på 1-10 mm / t, for kvinner - 2-15 mm / t. Indikatoren, som ligger utenfor normen i større retning, indikerer tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon i kroppen.

Resultatene av studien blir utarbeidet innen 2-3 timer.

Generell analyse av urin

Den generelle analysen av urin kan vitne om patologier i ulike organer. Aterosklerose er det mest informative nivået LDG er Laktat dehydrogenase er et glukosemetabolisme produkt. Denne indikatoren i urinen kan fortelle at cellen mangler oksygen. En slik prosess oppstår når myokardiet er ødelagt. Hvis nivået overskrides, indikerer dette et iskemi eller hjerteinfarkt.

Spesiell forberedelse til generell analyse av urin er ikke nødvendig, bortsett fra et forsiktig toalett av ytre kjønnsorganer. Resultatene av studien er utarbeidet innen få timer.

Biokjemisk blodprøve

Den mest avslørende i diagnosen aterosklerose er blodets biokjemi, som gjør det mulig å oppdage innholdet av kolesterol i blodet. Denne studien kalles et lipidogram og består av flere viktige indikatorer:

 • totalt kolesterol;
 • triglyserider;
 • HDL (høy tetthet lipoproteiner) - det såkalte "nyttige kolesterolet"
 • LDL (low density lipoproteins) - såkalt "skadelig kolesterol".

Dekoding av resultatene: normer for alle indikatorer bør ikke overstige 5,9 - 6,5 mmol / l, mens det hos kvinner skal være mindre - opptil 5,2 mmol / l. Hvis studien viste et overskudd på 7,9 mmol / l, er slike tall ikke patologi, men indikerer forekomsten av fete og røyke retter i pasientens diett. Tilbake til normal Disse tallene kan være med dietten.

Normale HDL-indekser er 08-2,2 mmol / l, og LDLP er opptil 3,5. Det totale kolesterolet bør ikke overstige 8 mmol / l, ellers indikerer det utviklingen av koronar hjertesykdom.

Biomaterialet for denne analysen er venøst ​​blod. Du kan få resultatene innen 2-3 timer.

Denne analysen krever spesiell trening: du må ta det strengt på en tom mage! 10 timer før bloddonasjon, bør du ikke ta mat, drikke drikke, bortsett fra fortsatt vann. I dette tilfellet bør du gi opp alvorlig fysisk anstrengelse i 3-4 dager og ikke endre dietten i løpet av denne tiden!

Elektroforese av blodserumlipoproteiner

Denne blodprøven er nødvendig for å diagnostisere aterosklerose på grunn av det faktum at det tillater å bestemme rollen som blod lipoproteiner i utviklingen av sykdommen. Lipoproteiner av blod er transportmolekyler som bærer fett (lipider) i blodplasmaet.

Aterosklerose det er en økning i LDL og en reduksjon i HDL, hvor de normale indeksene ble diskutert ovenfor.

Utfør denne analysen på spesialutstyr - ved hjelp av en elektrisk strøm blir proteinene i blodets serum delt inn i fraksjoner. Forberedelse for analysen er ikke nødvendig. For ham er det blod i blodet tatt.

Bestemmelse av apo-B protein i serum

Apo-B-protein av blod er en indikator for atherosklerose hos en pasient. Dens oppgave er redusert til overføring av triglyserider fra tarmen til fettcellene. B-lipoproteiner fremmer penetrering av kolesterol i karets vegger. Hvis den er forhøyet, som LDL-indeksen, indikerer dette en høy risiko for hjerteinfarkt. Normalt er dette tallet for menn 60-138 mg / dl, for kvinner - 52-129.

Før levering, 8-10 timer før testen, bør du ikke spise, drikke. Resultatet av studien er tilgjengelig i flere timer.

Immunologisk måte å bestemme blod lipoproteiner på

Lipoprotein A produseres i leveren. Den består av proteiner og fettstoffer. Hovedfunksjonen er å transportere fett i kroppen. Hans LDL-C utmerker seg bare av et større proteininnhold.

Hvis innholdet hos menn og kvinner er over 30 mg / dl, har pasienten stor risiko for å utvikle hjerteinfarkt og iskemi.

Venøst ​​blod brukes som forskningsmateriale. Resultatet blir forberedt i flere timer.

Immunofermentell diagnostikk

Immunoenzyme-analyse av blod lar deg diagnostisere muligheten for å utvikle kardiovaskulære sykdommer hos mennesker. Studien er basert på reaksjonen "antigen-antistoff" - dette er en reaksjon der et immunrespons (antistoff) blir produsert for å komme inn i kroppen av et fremmedlegeme (antigen). Ved antall og kvalitet av antistoffer vurderes tilstedeværelsen av betennelse. Som et resultat er tilstedeværelsen av antistoffer mot myokard og kardiomyosin vist, hvilket indikerer tilstedeværelsen av sykdommer.

Blant fordelene ved metoden er høy nøyaktighet, en ulempe - legen må først gjette hvilke antigener som forårsaket reaksjonen i kroppen.

Venøst ​​blod brukes som en biologisk væske, som renses med spesielle reagenser. Analyse er gitt på tom mage. Resultatene er utarbeidet innen 2-3 dager.

Koagulogram sjekk

I hjertesykdommer og blodårer brukes et koagulogram som en diagnostisk metode, som viser hvordan prosessen med koagulering og dannelse av blodpropper går videre. I denne prosessen er det involvert flere indikatorer, hvis normale verdier er som følger:

 • protrombintid - 11-16 sekunder;
 • proteininnholdet i fibrinogen er 2-4 g / l;
 • trombintiden er 11-18 sekunder.

Reduksjon av trombin og protrombintid indikerer en tendens til hyperkoagulerbar, dvs. akselerert prosess av koagulering og tendens til trombose. Dette resultatet er karakteristisk for aterosklerose.

Forberedelse for analyse inkluderer nektet å spise og drikke (unntatt vann) i 12 timer. I 3-4 dager, om mulig, unngå å ta alle medisiner, så vel som alvorlig fysisk anstrengelse og stress. Laboratorieassistenten tar blod fra venen uten hjelp av en tourniquet. Analyser utarbeides innen 1-2 timer.

Angiografi av fartøy

Denne metoden kalles kontrast-røntgen. Det brukes til å vurdere tilstanden til karene i hjertet, hjernen, nedre lemmer. For å gjøre dette injiseres et kontrastmiddel i karene, og flere røntgenfotografier blir tatt. Teknikken lar deg evaluere alle blodårer, uavhengig av størrelse. Denne studien utføres med aterosklerose.

Det er kontraindikasjoner for denne metoden, selv om de er få:

 • psykisk lidelse;
 • allergiske reaksjoner på jod (før prosedyren gjør en test for følsomhet overfor det);
 • nyre-, lever- og hjertesvikt;
 • graviditet og amming.

Angiografi av karene krever alvorlig forberedelse av pasienten! Han blir satt på et sykehus, utfører nødvendige blodprøver, inkludert allergisk reaksjon på kontraststoff og urin, og bare da forbereder seg på prosedyren.

Før prosedyren anbefales pasienten å avstå fra å spise i 8 timer. Før angiografi under lokalbedøvelse, lage et lite snitt og finn arterien, der kateteret settes inn. Gjennom det kommer et kontrastmedium inn i fartøyet.

Etter en prosedyre som varer i ca 40 minutter fjernes kateteret. Agenten brukt til angiografi utskilles uavhengig av nyrene per dag.

Beregnet tomografi angiografi

Ved hjelp av denne metoden blir karene i hjernen, hjertet, halsen, brystet undersøkt. Som et resultat av studien, vises bilder av karene i ulike deler av menneskekroppen. En lege kan vurdere tilstanden deres, blodstrømmen etc.

En studie ved hjelp av røntgenstråler og kontrastmedier utføres. Imidlertid er moderne tomografer flere ganger mindre utsatt for stråling, så det er tryggere enn konvensjonelle røntgenstråler. Hvis undersøkelsen utføres uten kontrastvæske, er det ikke nødvendig med forberedelse, ellers skal pasienten nekte å ta mat i 4-5 timer.

Pasienten er plassert på et spesielt bord, bedt om å avklare og fjerne metalltyper, da blir han plassert i kapselen til tomografen, hvor undersøkelsen utføres. Pasienten er der alene i 30 minutter. Hvis studien er ferdig med et kontrastmedium, injiseres det noen minutter før studien gjennom et kateter i venen.

Foreløpig sykehusinnstilling for denne metoden er ikke nødvendig. Til tross for fordelene med CT-angiografi har hun kontraindikasjoner:

 • klaustrofobi (frykt for lukkede rom);
 • graviditet;
 • for mye vekt av pasienten;
 • arytmi;
 • allergiske reaksjoner på jod - i tilfelle at et kontrastmiddel administreres;
 • barn i alderen 5-7 år.

Ultralyd undersøkelse

Ved diagnostisering av aterosklerose brukes ultralydmetoden. Med sin hjelp undersøkes hjertets kar, underben og halspulsår. I nærvær av kolesterolplakk, er det en nedgang i blodstrømmen og tilstedeværelsen av plakk og klumper. Spesiell trening for gitt prosedyre er ikke nødvendig. Pasienter umiddelbart etter ultralyd blir gitt resultater, som kan tolkes av den behandlende legen.

MR i arteriene

Unektelig nytte av MR er at det tillater deg å visualisere prosesser i kroppen som ikke er tilgjengelige for diagnostisk ultralyd eller røntgen!

Takket være denne metoden kan du se plasseringen av aterosklerotiske plakk, identifisere abnormiteter i karossens struktur og bestemme graden av innsnevring.

Prosedyren er smertefri og tar 40 minutter. Pasienten er nedsenket på et spesielt bord, som deretter beveger seg inn i en kapsel, omgitt av en magnet. I neste rom er det datamaskiner som gir legen informasjon om statusen til det undersøkte området av kroppen i sanntid.

2-3 timer før prosedyren, anbefales det ikke å spise, og ved inngangen til kontoret må du fjerne alle metalltyper og enheter, ellers kan studien være unøyaktig.

Elektronstråle-tomografi

Denne teknikken er viktig for å studere hjertearbeidet, som er demonstrert på en skjerm i et tredimensjonalt format. Med hjelpen kan man se prosessene som finner sted i koronararteriene, nemlig kalsiumavsetningene i karene.

Metoden har praktisk talt ingen kontraindikasjoner, unntatt graviditet, tk. Hovedvirkningen - stråling - kan ha en negativ innvirkning på fosteret.

CRT utføres veldig raskt. Innen sekunder skanner maskinen hjertet og blodkarene og overfører informasjon til datamaskinen. Hele prosedyren tar 10 minutter. Resultatene gis til pasienten umiddelbart etter testen.

Ankel-brachialindeksen (LIP)

Denne studien er nødvendig for påvisning av aterosklerose i nedre ekstremiteter. Essensen av metoden er å måle trykket i 4 lemmer i en liggende stilling, med forsiden opp. Resultatene oppnås således: Det er nødvendig å skille det systoliske trykket i venstre ankel ved systolisk trykk i venstre underarm, og gjenta det samme med høyre lemmer. Som et resultat, bør du få en koeffisient. Hvis han svinger fra 1 til 1,4 - så er det ingen alvorlige problemer med aterosklerose i nedre ekstremiteter.

Hvis LPI er høyere enn 1,4, så er det alvorlige problemer med kalsifisering av blodkar som følge av langsiktig diabetes eller aterosklerose.

Med LIP mindre enn 0,4 - har pasienten alvorlige problemer med perifere kar.

Hvis LPI fra 0,41 til 0,9 - det er små patologier av perifere arterier og andre studier er nødvendig.

Forebygging av aterosklerose

På grunn av den høye forekomsten av aterosklerose, oppretter medisinske institusjoner notater for forebygging av denne sykdommen. Anbefalinger er de samme for alle notater. De koker ned til følgende:

 1. Avslag fra dårlige vaner.
 2. Se etter vekt, unngå fedme.
 3. Reduser kaloriinntaket av mat: begrense forbruket av fete, stekt og røkt mat.
 4. Spill regelmessig sport.
 5. Unngå stress.

Hvis disse enkle reglene blir observert, kan du lagre helsen din i lang tid. Men hvis sykdommen oppstår, bør du spørre om kvalifisert medisinsk hjelp så tidlig som mulig. Bare en lege kan ordinere de nødvendige tester og prosedyrer som vil bidra til å gjøre en korrekt diagnose og begynne å kjempe med aterosklerose.

Les Mer Om Fartøyene