Studie av cerebral fartøy: en gjennomgang av de beste metodene

Helsen til hjerneskibene bestemmer dens funksjonelle tilstand. Leger vet at enhver kardiovaskulær patologi kan påvirke arbeidet i sentralnervesystemet. I denne forbindelse er studien av cerebral fartøy avgjørende for diagnosen ulike nevrologiske lidelser.

Blodforsyning til hjernen

Hjernen er hovedregulatoren for alle funksjoner i kroppen

Celler i hjernen er ekstremt sensitive for mangel på blodstrøm. Dette skyldes den spesielle egenskapen til nevronens funksjonelle aktivitet: cellene lagrer ikke nok oksygen og næringsstoffer.

Således kan en kortvarig forsinkelse i blodstrømmen forårsake patologi. Denne funksjonen manifesterer seg skarpt i slag - innen en time etter at blokkering av arterien i pasienten kan danne irreversible endringer.

Blodkar i hjernen er konvensjonelt delt inn i intrakranial og ekstrakraniell. Ekstra kranial fartøy passerer gjennom nakkeområdet - dette er den indre halspulsåren og vertebrale arteriene.

I hjernens vev grener store arterier for blodtilførselen av ulike deler av orgelet. I dette tilfellet kan vaskulær patologi påvirke både den lille terminal gren av arterien og hovedfartøyet. På skalaen og lokalisering av lesjonen vil graden av funksjonsforstyrrelse avhenge av.

Mål for undersøkelse av cerebral fartøy

Det er mange indikasjoner på slike studier. En nevrolog, en generalpraktiser, en nevrokirurg og til og med en psykiater kan henvise en pasient til diagnosen av cerebral fartøy.

Ofte krever symptomene på nevrologiske lidelser en vurdering av den funksjonelle tilstanden i sentralnervesystemet. I tillegg er studiet av cerebral fartøy en viktig del av å forebygge sykdommer hos eldre.

Svimmelhet, hyppig hodepine, kramper, nedsatt syn, hørsel og tale - en anledning til å bli gjennomgått

 1. Mistanke om plugging eller innsnevring av arterien. Resultatene av studien vil hjelpe legen med å avgjøre videre behandlingstaktikk. Obstruert blodstrøm øker sannsynligheten for et slag eller forbigående iskemisk angrep.
 2. Sjekk symptomene på nevrologiske lidelser. Spesiell oppmerksomhet blir lagt til hodepine, ulike former for nedsatt bevissthet, minnetap, sløret tale, svimmelhet, uskarpt og bifurcated syn, muskel svakhet, lammelse og tap av koordinering.
 3. Påvisning av en aneurisme av et cerebral fartøy. Studien vil hjelpe legen å finne ut om kirurgisk inngrep er nødvendig i dette tilfellet.
 4. En undersøkelse av blodstrømmen av en ondartet hjernesvulst. Dette vil bidra til å finne ut om den ondartede prosessen sprer seg.
 5. Kontrolldiagnose etter behandling av hjerneslag og andre nevrologiske sykdommer. Legen må vurdere blodstrømmen og bestemme hvorvidt disse eller andre behandlingsprosedyrer er hensiktsmessige.

Studien av hjernens arterier og vener kan være en del av en omfattende diagnose av sykdommer i sentralnervesystemet.

De beste metodene for vaskulær diagnostikk

Forskjellige metoder for vaskulær forskning er nødvendig for å diagnostisere spesifikke sykdommer. Likevel tillater mest effektive metoder at leger vurderer tilstanden til blodstrømmen i hjernen og identifiserer eventuelle brudd.

I studien av hjernekarsystemet er forskningsområdet av særlig betydning. Den enkleste måten å vurdere tilstanden til ekstrakranielle fartøy, siden skallet bein er et hinder for noen typer diagnose. Imidlertid tillater de fleste moderne metoder for skanning også detaljert undersøkelse av intrakranielle kar.

MRA gjør det mulig å allokere til forskning av nerveskip og trunks fra en projeksjon av avdelinger av en hjerne

 • Angiografi av hode og nakke er en slags røntgenundersøkelse, for hvilken et kontrastmiddel innføres i karene. Det spesielle fargestoffet når hjernens fartøy og gjør det mulig å lage et klart bilde. Kontraststoff injiseres i blodkarene i inngangsregionen (lårarterien eller venen) eller like over albuen (brachialarterien eller venen).
 • Magnetisk resonansangiografi (MRA) eller CT-angiografi er en variant av angiografisk undersøkelse, der det brukes mer kraftige bildemetoder. Dette er en mindre invasiv og mer nøyaktig metode for å undersøke fartøyene i hodet og nakken.
 • Ultralyd og dopplerografi er studier basert på refleksjon av høyfrekvente lydbølger fra kroppsvev. Ved hjelp av Doppler-effekten kan du mer nøyaktig visualisere fartøyene. Ulike typer ultralyddiagnostikk er utformet for å studere både ekstrakranielle og intrakraniale arterier og årer.
 • Radionuklidstudie (scintigrafi) er en metode for visualisering med foreløpig innføring av radioaktive isotoper. Gradvis opphopning av isotoper i hjernevevet gjør det mulig å studere detaljer i blodtilførselen og å avdekke eventuelle anomalier.

Røntgenbilderingsmetoden i dag er minst nøyaktig og ubeleilig. I forkant av magnetisk resonansangiografi, kombinerer teknologien til de mest effektive forskningsmetodene.

Forberedelse før diagnose

Preparatet avhenger av diagnosemetoden

De fleste metoder for vaskulær diagnostikk krever ikke komplisert foreløpig opplæring. Før den angiografiske undersøkelsen anbefales det å informere legen om følgende forhold:

 1. Graviditet.
 2. Amming. Innen 1-2 dager etter studien anbefales det å stoppe fôring fordi kontraststoffet kan komme inn i melken.
 3. Tilstedeværelsen av en allergisk reaksjon på jodfargestoff.
 4. Alvorlige allergiske reaksjoner (anafylaktisk sjokk) i anamnesen.
 5. Bronkial astma.
 6. Intoleranse mot medisiner.
 7. Blødning i fortiden eller sykdommer som påvirker blodkoagulasjon.
 8. Nyresykdom og diabetes i historien.

Det er nødvendig å avstå fra å spise 4-8 timer før angiografi. Legen kan også be om ikke å ta acetylsalisylsyre og andre legemidler som fortynner blodet på dagen før studien. Også før testen er blodprøver for koagulasjon og kreatininkonsentrasjon foreskrevet. Diagnosen kan ta flere timer.

Legen kan be patienten å nekte måltider noen timer før magnetisk resonansangiografi. Før testen må du sørge for at metallgenstandene (inkludert smykker, briller og proteser) fjernes. I regelen krever ultralydundersøkelse og scintigrafi ikke spesiell foreløpig forberedelse.

Hvilke sykdommer kan avsløre undersøkelser?

Diagnose av cerebral fartøy kan avsløre et bredt spekter av nevrologiske lidelser. Verdien av de fleste forskningsmetoder ligger i evnen til å oppdage farlige sykdommer med asymptomatisk flyt.

I tillegg er angiografi, datamaskin og magnetisk resonans avbildning ofte foreskrevet for beredskapsdiagnose av hjerneslag.

Fartøy undersøkelser kan identifisere sykdommer på et tidlig stadium, som vil tillate deg å starte riktig behandling

 • Stroke - akutt brudd på blodtilførselen til hjernevæv. Patologi kan være assosiert med blokkering av fôringsåren (iskemisk berøring) eller blødning med skade på blodårene (hemorragisk slag). Separat blødning i hjernenes konvolutter og forbigående iskemisk angrep. Stroke er den farligste form for cerebral vaskulær sykdom. Sjansene for å redde pasienten vedvarer i flere timer etter utseendet av de første symptomene.
 • Kronisk cerebral iskemi er en patologi som preges av nedsatt blodtilførsel til organets deler. I motsetning til et slag, er dette en mildere form for iskemi, årsaken til hvilken kan være relatert til innsnevringen av karet på grunn av aterosklerose. Symptomene på sykdommen kan forverres i mange år.
 • Vaskulær aneurisme - dannelsen av en slags "lomme" i veggen på fartøyet som samler blod. Tilstanden er ekstremt farlig på grunn av mulig blødning, ettersom vaskulær membran blir skjøre nok.
 • Encefalopati er en lesjon av hjernevevet assosiert med et kompleks av ulike vaskulære patologier. Ofte er sykdommen forbundet med komplikasjoner av aterosklerose og diabetes.
 • Arteriovenøs misdannelse er en unormal type arterie og venerforbindelse, forbi kapillærforbindelsen. En ekstremt farlig sykdom, manifestert av skade på hjernevæv og blødning. Dødelig utfall er en hyppig komplikasjon av sykdommen.
 • Aterosklerose er en patologi av fartøyets indre vegg, preget av veksten av lipidplakk. Komplikasjon av sykdommen er innsnevring av fartøyets lumen og brudd på blodtilførselen til dette eller det vevet.

Mer informasjon om vaskulære sykdommer i hjernen kan læres av videoen:

Tidlig diagnostisering av aterosklerose tillater bruk av effektive metoder for berolighetsforebygging. Legene anbefaler å gjennomgå undersøkelse av hjerneskip til alle pasienter fra risikogruppen minst en gang i året.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Hovedtyper av diagnose av cerebral fartøy

Behandlingen av en hvilken som helst sykdom er mest effektiv til å starte i tidligere stadier, og for dette er det nødvendig å identifisere problemet i tide. Med nederlaget til fartøyene som leverer hjernen, kan det være noen kliniske manifestasjoner - smerte, svimmelhet, redusert effektivitet og minneverdighet. Men alle disse symptomene kan være tegn på helt forskjellige natursykdommer. Derfor er det nødvendig med diagnose av cerebral fartøy, noe som gir et objektivt bilde. Det finnes flere effektive metoder for forskning.

Diagnose av cerebral fartøy

Indikasjoner for denne type målinger er ganske mye: en mistanke om akutt eller kronisk sirkulasjonssvikt, migrene og andre smerter etymologi, tumor, øket intrakranialt trykk, etc. I alle fall, en beslutning om hvorvidt fremgangsmåten brukt av legen..

UZDG fartøy i hjernen

Ultralyddopplerografi - UZDG-fartøy i hjernen. Denne prosedyren kalles også tosidig skanning av brakiocefaliske kar. Denne undersøkelsen gjennomføres for å vurdere blodstrømmen i store arterier og årer, ikke bare hodet, men også halsen. Av hovedstammen vurderes tilstanden til vertebrale, karotide og subklave arterier, og fra de store cerebrale karene - den bakre, midtre og fremre arterien. Også ekspert gir en mening om tilstanden av venøs utstrømning fra skallen.

Denne ultralydsmetoden for forskning muliggjør sanntidsvurdering av tilstanden til veggene og indeksene for blodstrømmen av arterier og årer. Samtidig er evalueringen gitt i grafisk, kvantitativ og lydform. Undersøkelsen gir deg mulighet til å konkludere om kvaliteten på blodstrømmen i hjernens arterier, dens ensartethet. Hvis det er noen innsnevringer, blokkeringer, tilstedeværelse av trombi eller plakk i dem, vil spesialisten se endringer i blodstrømmen.

Under denne studien evalueres den anatomiske strukturen til arteriene - deres tortuositet, forekomsten av aneurysmer og deformiteter. Hvis det er en vasospasme, vil spesialisten få en konklusjon om alvorlighetsgrad, samt om hva som akkurat klemmer arterien - vertebra eller spasmodiske muskler.

Med hensyn til venøs utstrømning fra kranialhulen, er det ved hjelp av dopplerografi mulig å vurdere patogen og konsistensen av venøse ventiler.

Den unikke metoden for ultralyd er evnen til å oppdage abnormiteter og patologier selv før starten av de første symptomene.

Studien ved hjelp av ultralyddopplerografi har ingen kontraindikasjoner og utføres vanligvis ambulant. En dag før den fastsatte dagen anbefales pasienten å slutte å bruke alkohol, drikkevarer med høyt koffeininnhold og røyking.

MRA av cerebral fartøy

Magnetisk resonansangiografi er en MRA. Denne studien antar bruken av prinsippet om spektralanalyse og samtidig Doppler digital koding. Skanning av denne studien strekker skiver, hvorved et fargebilde utstedes vaskulære hulrom, deres forgrening, for deformasjon, aterosklerotiske avleiringer, blodpropp.

MRA-teknologien gjør det mulig å skape en tredimensjonal rekonstruksjon av venene og arteriene, samt å skaffe tynne seksjoner, noe som øker effektiviteten av diagnosen.

Denne metoden (sammen med ultralyddopplerografi) regnes som den mest informative.

Magnetisk resonansangiografi har en rekke kontraindikasjoner: graviditet, nyresvikt, forekomst av metallimplantater i kroppen, psykiske lidelser.

REG av cerebral fartøy

Rheoencephalography - REG av cerebral fartøy. Denne undersøkelsesmetoden ligner oppførelsen av encefalografi. Men i dette tilfellet vurderes tilstanden av blodsirkulasjon i det undersøkte området, fyllingsgraden av fartøyene, deres tone. Blant de parametrene som kan bestemmes, er blodstrømningshastigheten, blodviskositeten, hastigheten til pulsbølgeutbredelsen og reaksjonsgraden på fartøyets del.

Mange moderne spesialister anser denne metoden utelatt, men i noen tilfeller anbefales det å bruke det for å klargjøre diagnosen. Det er tradisjonelt brukt i studien av hemodynamikk (blodsirkulasjon) av fosteret under arbeid.

Andre metoder

Vanlige metoder for undersøkelse er:

 • Echoencefalografi (EchoEg), som utføres med et oscilloskop som korrigerer de reflekterte ultralydsignalene;
 • Magnetisk resonansavbildning (MRI) - en effektiv metode for å identifisere, blant annet manifestasjoner av multippel sklerose og inflammatorisk demyelinisering;
 • electronuromyography (ENMG), hvorav prinsippet er registrering av muskelbiokrøver);
 • Beregnet tomografi (CT), utført ved hjelp av en spesiell skanningsenhet;
 • Neurosonography (NSG) er en metode hvor unge barn undersøkes, med en åpen fontanel.

Valg av undersøkelsesmetode utføres kun av den behandlende legen.

Typer av undersøkelse av den menneskelige hjerne

I denne artikkelen vil vi se på ulike typer undersøkelser av den menneskelige hjerne. Vi vil fortelle det tillater å studere i den menneskelige kroppen denne eller den skanneprosedyren.

Avhengig av grunnen til at en person ble til en kvalifisert spesialist for en hjerneundersøkelse, brukes ulike metoder, den mest populære som vi vil vurdere senere i denne artikkelen.

echoencephalography

Echoencefalografi, eller, som det også kalles, er EchoEG en unik metode innen ultralyddiagnostikk for å analysere hjernens patologi.

Prosedyren for ekkofinografi består i å fikse ultrasoniske signaler reflektert fra hjernen, hvis resultater vises visuelt på enhetens display.

Generelt gir EchoEG-prosedyren en levende og velbegrunnet resonnement om tilstedeværelsen, omfanget og forskyvningen av alle hjernestrukturer i tilfelle et craniocerebralt traume eller svulst.

Det bør bemerkes at prosedyren for ekkofinografi er enkel, ufarlig og krever ikke spesialisert trening.

UZDG fartøy i hjernen

En annen ekstremt effektiv operasjon er ultralyd Doppler ultralyd, eller, som forkortet, USDG-prosedyren (ultralyddopplerografi).

Det er nødvendig for riktig evaluering av blodstrømmen i området av store og mellomstore fartøy i nakken og hodet.

I tillegg brukes USDG-prosedyren for å overvåke pasientens generelle tilstand, og også å identifisere de første patologiene i karet.

UZDG-prosedyren har i de fleste tilfeller ingen kontraindikasjoner, og det er også smertefritt. I tillegg er det utført på poliklinisk basis og krever ikke spesiell trening.

REG av cerebral fartøy

REG, eller, som det ellers kalles, er Rheoencephalography en annen måte å undersøke fartøyene i hjernen regionen på for sin funksjonelle tilstand.

Rheoencefalografi er basert på opptak av alle endringer i total eller delvis elektrisk motstand av levende vev.

Denne metoden for å studere hjernen bestemmes av pulsoscillasjonene av sine kar. Faktisk er REG en meget lovende metode med varierende alvorlighetsgrad av traumer og hjernetumorer, så vel som epilepsi og migrene. Metoden brukes også som en undersøkelsesmetode for føtal hemodynamikk.

Undersøkelsen utføres ved hjelp av et spesielt flerkanalsapparat, som kalles en rheografi. Selvfølgelig, jo flere antall kanaler, desto mer vil området bli utforsket.

Hvordan ser REG-prosedyren trinnvis ut:

 • Pasienten er plassert på sofaen;
 • Han satte på metallplaten på hodet, som er forbehandlet med gel;
 • Platen er også festet med et spesielt gummibånd hvor det er nødvendig å vurdere fartøyets samlede tilstand.

Magnetic resonance imaging

Magnetic resonance imaging, eller MR, lar deg fullt ut diagnostisere lokaliseringen og naturen av lesjoner, samt å nøyaktig bestemme blodretningen i ulike deler av hjernen.

I tillegg gir denne undersøkelsen av hjernen ved hjelp av magnetisk resonansbilder ganske gode resultater i tilfelle av karsykdommer.

For eksempel, hvis en person utvikler hjerne aterosklerose. I tillegg, magnetisk resonansavbildning stor hjelp i nødstilfeller slag periode, da det er denne fremgangsmåten er i stand til å detektere tromboembolisk slag, og iskemisk blodsirkulasjonen.

Magnetisk resonans angiografi

I tillegg til magnetisk resonansavbildning kjent for alle, er det også en annen prosedyre, magnetisk resonansangiografi.

Til dags dato er det en av de lovende teknikkene fra alle typer vaskulær diagnostikk. I tillegg krever magnetisk resonansangiografi ikke en arteriepekurering for den.

I løpet av magnetisk resonans-angiografi fagmann er gitt en unik mulighet til ikke bare å diagnostisere hjernen, men også for å utforske alle mulige strukturelle og patologiske forandringer i vaskulær hjernen, samt kompetent og den mest nøyaktig vurdering av fysikalsk-kjemiske og patofysiologiske prosesser som et hele hjernen, så og dens skall og individuelle strukturer.

I tillegg til alt ovenfor hjelper denne prosedyren med hjerneforskning å bygge en tredimensjonal rekonstruksjon av nettverket av fartøy, for å oppnå tynne seksjoner og identifisere individuelle trunker og nervefartøy.

Hittil har magnetisk resonansangiografi gradvis flyttet til sin hederlige første plass blant alle typer hjernediagnostikk.

elektroencefalografi

EEG, eller som det ellers kalles, Electroencephalography - spesialiserer posten alt, selv de mest ubetydelige, svingninger potensialer av hjernen som er svært enkel registreres ved hjelp av en spesiell enhet - en electroencephalograph.

Prosedyren går slik: Alle elektriske potensialer i hjernen blir viderekoblet ved hjelp av spesielle, styrte elektroder. Og alle resultatene av prosedyren registreres på papir eller på skjermen. Elektroencefalografi utføres i tilfelle forsinket psyko-tale utvikling, så vel som i tilfelle en person som har epileptiske anfall eller skader.

I tillegg er det moderne, utstyrt med det nyeste teknologiske utstyret, som gjør at du kan utføre detaljert EEG-overvåking, det vil si et langtidsopptak av alle biokjemikalier i epilepsi.

electroneuromyography

ENMG, eller Electro neuromyography - er en prosedyre som registrerer muskelbiokrater.

I tillegg til registrering, gir prosedyren også den mest nøyaktige informasjonen om funksjonene og den generelle tilstanden til musklene. ENMG er spesielt relevant i tilfelle en perifer nervesykdom hos en person, samt for den mest nøyaktige diagnosen av nevrologiske sykdommer.

neurosonography

En annen prosedyre for å undersøke hjernen er neurosonografi, som tar sikte på å undersøke ungdomshode for tilstedeværelse eller fravær av en altfor åpen fontanel. Bare gjennom denne mest økte fontanel ved hjelp av ultralydssensorer, undersøkes dimensjonene i det væskedannende systemet, de optimale parametrene for blodstrømmen og hjernens struktur bestemmes.

Denne metoden er veldig informativ og, selvfølgelig, trygt. I tillegg tillater det en optimal tid og tid for å vurdere effektiviteten og påliteligheten av behandlingen i løpet av den dynamiske observasjonen. Neurosonography bidrar også til å identifisere noen patologi hos barn.

craniography

Craniography tillater bruk av moderne utstyr for å gjøre en rask og smertefri undersøkelse som er beregnet på å oppdage medfødte defekter og brudd på bein.

Med kraniografi er dosen av røntgenstråling ekstremt liten, og den er valgt for hver person individuelt.

Bildene er tatt i to fremspring - i profilprojeksjonen og i projeksjonen av ansiktsprojeksjonen.

Metoden for kraniografi inkluderer en rekke spesialiserte radiografer, det vil si:

 • Skrå direkte, aksiale og laterale røntgenbilder;
 • Fotografier innen tidsmessige ben;
 • Skew øyeblikksbilder av banene;
 • Detaljert bilder av den tyrkiske salen.

Kraniografi er nødvendig i tilfelle skader eller sykdommer i kraniale bein, hjerne og tilbehør bihuler.

Datatomografi av cerebral fartøy

CT, eller computertomografi - en detaljert undersøkelse av fartøyene i hjernen med en spesiell skanningsenhet.

Enheten gjør det mulig å måle intensiteten til røntgenstrålingsflussene og deres påfølgende passasje inn i hjernevævet, og dermed tillate en visuell fremstilling av seksjoner i hjernen på forskjellige nivåer av de horisontale planene.

Denne prosedyren utføres ved hjelp av skanneutstyr, noe som gjør en full revolusjon rundt hodet. Stegstørrelsen på enheten er 1 grad.

Den resulterende innsamlede informasjonen registreres på en personlig datamaskin der beregningene utføres.

Datatomografi hjelper med å oppdage eventuelle medfødte abnormiteter og misdannelser, samt bestemme naturen og plasseringen av ulike patologiske formasjoner.

Doppler ultralyd

Dopplerografi i dag er en fullverdig type diagnose gjennom ultralyd.

Det tar hensyn til oscillasjoner i frekvensen av ultralydbølger, som reflekterer seg fra de aktive strukturer i menneskekroppen.

Denne prosedyren gjør at du får den mest nøyaktige og nøyaktige informasjonen om status og aktivitet av blodkar. I tillegg krever dopplerografi ikke utarbeidelse av en pasient for prosedyren og utføres utelukkende i ambulant innstilling.

I hvilke tilfeller foreskrives dopplerografi?

 • Den er beregnet for alle kvinner ved 32 uker av svangerskapet;
 • I tilfelle komplikasjoner av graviditet;
 • Hvis mistenkt for forsinket fosterutvikling;
 • Ved mistanke om feto-placenta insuffisiens
 • Når du bærer to eller flere frukter i ett, den vanlige morkaken;
 • Med Rh-konflikten hos fosteret og moren.

Husk: For å maksimalt effektivt og rettidig håndtere problemet, må det først bli funnet og lokalisert. Undersøkelse av hjernen vil i alle fall hjelpe en kvalifisert medisinsk profesjonell å bestemme alvorlighetsgraden av sykdommen og foreskrive riktig behandling for deg.

Undersøkelse av fartøy i hjernen og nakken

På blodkarene mottar hovedorganet i nervesystemet næringsstoffer og oksygen, som det trenger for normal drift. Ethvert brudd på det vaskulære lumen øker risikoen for oksygen sult, og truer dermed neuronernes død og tap av kontroll over kropp eller del av kroppen. Undersøkelse av hjernen lar deg oppdage ulike patologier i tide, bestemme omfanget av lesjonen og vurdere pasientens generelle tilstand.

Hvem trenger å sjekke blodkarene i hjernen

Hva slags forskningsmetoder en pasient trenger, bestemmer legen basert på klager, symptomer og generelle manifestasjoner av lidelsen. Regnskapsført:

 • Informasjon om nakke- og hodetrauma.
 • Alvorlig synshemming.
 • Tøftferdighet.
 • Hodepine, hodepinne.
 • Utsatt slag eller hjerteinfarkt.
 • Meteozavisimost.
 • Vegetosovaskulær dystoni.
 • Søvnløshet.
 • Besvimelse.
 • Bevegelse av lemmer.
 • Mistanke om onkologi eller aneurisme.

Diagnose av hjernen utføres rutinemessig med slike patologiske forhold som:

 • Alzheimers sykdom.
 • Hjerneslag.
 • Postoperativ periode.
 • Åreforkalkning.
 • Diabetes mellitus.
 • Blodtrykk hopper.
 • Epilepsi.

Eldre, overvektige, røykere mennesker som drikker alkohol overdrevet, som lever i konstant stress, bør regelmessig gjennomgå undersøkelse av hjernens og nakkens kar.

Metoder for hjerneforskning

Moderne teknologi gir deg mulighet til å se patologien, for å gjennomføre en hjerneundersøkelse ved hjelp av flere metoder som gir et bredt spekter av visualiseringsmuligheter:

neurosonography

Ultralyddiagnose anses å være en pålitelig og ufarlig metode som gjør det mulig å identifisere hjernens patologi, vurdere brudd i kraniet, graden av spredning og lokalisering. Ved ultralydsskanning kan legen avdekke medfødte sykdommer og mangler i utvikling av hjernestrukturer. Ultralydbølger kan bare passere gjennom myke vev, slik at neurosonografi utføres hos barn i det første år av livet til fontanelle overgrows.

Barn må gjennomgå en screening:

 • Tidlig.
 • Født med mangel på vekt.
 • Med en skalle av uvanlig form og størrelse.
 • Fastsatt oksygen sult i livmoren eller under fødsel.
 • Med fødselstrauma.
 • Med kramper, en forsinkelse i psykofysisk utvikling, muskel tone.

Prosedyren varer ikke mer enn 15 minutter. Dette er nok til å klargjøre diagnosen og utnevnelsen av passende behandling til en liten pasient.

rheoencephalography

REG av cerebral fartøy er en noninvasive undersøkelse som gjør det mulig å vurdere tilstanden til hjernens kar, deres tone, elastisitet, for å få informasjon om vaskulær motstand og omfanget av blodpåfylling i periferien. Nevrologgen kan utnevne pasienten REG med:

 • Krenkelse av koordinering.
 • Økt intrakranielt trykk.
 • Hodet traumer.

En slik undersøkelse anses som trygg, svært informativ, smertefri. Med hjelpen kan du finne ut av tilstanden til hjernekonstruksjoner:

 • Å avsløre nivået av vaskulær tone.
 • Vurder hastigheten på utstrømning av blod.
 • Bestem viskositeten til blodet.
 • Å oppdage et brudd på blodsirkulasjonen i hjernen.
 • For å evaluere puls blod fylling.

På hele overflaten av motivets hode er spesielle elektro-sensorer festet, som er festet med et gummibånd. Før prosedyren bør en person ikke bekymre seg, drikk koffeinholdige drikker, røyk. Legen kan midlertidig slutte å ta visse medisiner som påvirker vaskulær tone.

Kompleks diagnostikk

Samtidig undersøkelse av tilstanden til karene i hjernen og nakken utføres ved hjelp av slike metoder som:

 • Ultralyddopplerografi.
 • Echoencephalography.
 • Elektroencefalografi.
 • Electroneuromyography.
 • Computer angiografi.
 • Magnetisk resonans angiografi.

Ultralyddopplerografi

UZDG-dopplerografi er en ikke-invasiv metode som muliggjør en grundig undersøkelse av hjernens og nakkens kar. En spesiell transduser, som beveger seg langs nakke- og hodeskallene, sender høyfrekvente bølger inn i arteriene. De reproduseres ved frekvenser som tilsvarer blodstrømmen, og omdannes til lydsignaler.

Tosidig skanning inkluderer ultralyd i dagens tid og visning av fartøy ved ultralyd. De resulterende bildene blir tatt opp på skjermen. De er skrevet til disk for dekryptering.

Denne metoden gir fullstendig informasjon om den anatomiske strukturen til vener, arterier og kapillærer, frekvensen av blodstrømmen langs arteriene, gjør det mulig å oppdage tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk, trombi, tette steder.

Undersøk blodstrømmen og vurder tilstanden til sirkulasjonssystemet som anbefales når:

 • Smerter i hodet av ukjent opprinnelse.
 • Hovens hvirvler, lyden av øret.
 • Krenkelse av koordinering.
 • Flimrende flyr for øynene.
 • Nummen av hendene.
 • Kronisk nedgang i styrke, svakhet.
 • Shane osteochondrosis.
 • Migrene.
 • Konfulsive angrep.
 • Merkbar minneverdigelse.

På bare en halv time fastslår prosedyren diameteren av fartøyene, graden av innsnevring, hastigheten på blodstrømmen, noe som forhindrer utviklingen av et slag. Ingen tilleggsopplæring er nødvendig fra pasienten. Det anbefales å slutte å røyke på undersøkelsesdagen og ikke ta medisiner som påvirker blodtrykket.

Til tross for populariteten og høyt innhold av denne metoden er ikke alle klinikker utstyrt med spesialutstyr. Derfor, for å diagnostisere en pasient, er det nødvendig å lete etter en klinikk som tilbyr slike tjenester.

echoencephalography

Dette er en ultralydsmetode som avslører ulike forstyrrelser i hjernens struktur og vev. Forskningen utføres på moderne utstyr, noe som tillater:

 • For å undersøke ikke bare hodens midterstruktur, men også å avdekke abnormiteter i benkutane deler av skallen.
 • Evaluer arten av medianpulseringer i ekte modus.
 • Mål intrakranielt trykk.
 • Identifiser hjerneskader, avgjøre størrelsen, plasseringen og kontrollere alvorlighetsgraden.
 • Oppdag foci av blødninger.
 • For å overvåke dynamikken og årsaken til forstyrrelsen av blodstrømmen i hjernen.
 • Vurder graden av hydrocephalus.

elektroencefalografi

En annen ikke-invasiv diagnosemetode er EEG-studien, som gjenspeiler de minste endringene i arbeidet i hjernebarken og dens dype strukturer. Denne metoden lar deg analysere reaksjonene til nervesystemets hovedorgan til forskjellige stimuli (lys, støy, blinkende). Eksamen er indikert hvis observert:

 • Forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.
 • Paroksysmale tilstander.
 • Vaskulær og diskutasjonsendringer endres.
 • Neurotiske, psykosomatiske, perinatale lesjoner.
 • Inflammatoriske sykdommer i nervesystemet.

electroneuromyography

Bruken av en electronuromyograph gjør det mulig å skaffe data om tilstanden til muskler og nerveender, avslørende amplitude av impulser og hastigheten som de utføres på. Utnevnt når:

 • Skader på nakke og rygg.
 • Polynevropati.
 • Hjerterusjoner, skader, blåmerker av hodet.
 • Neuropatier og neuritt.
 • Multiple sklerose.
 • Myasthenia gravis, myositis.
 • Shane osteochondrosis.

Computer angiografi

Informasjon om fartøyene og tilstanden til hjernestrukturene kommer inn i datamaskinen ved å skanne med elektromagnetisk stråling. Resultatet blir umiddelbart gitt til pasienten, siden dataene som er innhentet, ikke trenger manuelle beregninger, men rekonstrueres av et dataprogram. For den mest nøyaktige vurderingen av tilstanden til karene i hodet og nakken, er undersøkelsen utført ved administrering av et kontrastmedium. Samtidig brukes moderne sikre preparater, som nesten ikke gir komplikasjoner.

Angiografi av fartøy er utført for rettidig påvisning av patologier og forstyrrelser i studieområdene. Legen kan undersøke i detalj ikke bare store, men også minste båter. Siden arterier og vener i hode og nakke ofte blir påvirket av en enkelt patologi, utføres CT angiografi av disse delene samtidig. Takket være denne teknikken kan pasientene identifisere følgende sykdommer:

 • Trombose.
 • Aterosklerose av blodkar.
 • Onkologiske neoplasmer.
 • Vaskulære svulster i første fase.
 • Neoplasmer som klemmer og skyver blodkarrene.
 • Vaskulitt.
 • Misdannelser, aneurysmer.

På grunn av røntgenbestråling har prosedyren mange kontraindikasjoner og begrensninger. Det brukes ikke:

 • For å undersøke kvinner i svangerskapet og fôre barnet.
 • Testen utføres ikke med en allergisk reaksjon på jod som kommer inn i kontrastmediet.
 • I strid med skjoldbruskkjertelen.
 • Med forverring av inflammatoriske prosesser.
 • Med tromboflebitt.
 • Pasienter som veier over 110 kg, anbefales å gjennomgå en annen type diagnose, siden de ikke passer på datamaskinens tomografistabell.
 • Hepatisk eller nyresvikt er en alvorlig kontraindikasjon for undersøkelse.
 • Tilstedeværelsen i kroppen av metallobjekter (fragmenter, kuler, implantater, etc.).

Magnetisk resonans angiografi

Den nødvendige informasjonen er oppnådd ved å plassere en person i en magnetisk resonanstomografi. Høyfrekvente pulser reflekteres fra organer, fartøy og strukturer blir studert, noe som gir et klart bilde på skjermen. Under studien må alle metallobjekter fjernes.

 • Brudd på lumen av blodkar.
 • Stratifisering av aneurisme.
 • Medfødte abnormiteter i blodkar.
 • Hematomer, traumer.
 • Inflammatoriske prosesser i vaskulære vegger.
 • Aterosklerose av arteriene.

Dette er en sikker metode for strålediagnose, som vurderer blodets anatomiske egenskaper i et bestemt område. Samtidig, etter å ha mottatt informasjonen, vil spesialister sikkert prøve å foreskrive riktig behandling for å maksimere pasientens utvinning. Basert på de oppnådde resultatene er det mulig å utføre operativ intervensjon på fartøyene.

Kontraindikasjoner inkluderer:

 • En etablert pacemaker.
 • Tilstedeværelse av mellomøreimplantater, nervestimulatorer, insulinpumper.
 • Artificial cardio ventiler.
 • Hemostatiske klemmer av cerebral fartøy.
 • Akutt hjertesvikt.
 • Perioder med svangerskapet når som helst.
 • Frykt for lukket rom.

Metoder for å studere hjernestrukturer er i utgangspunktet trygge og ikke-invasive. Men i hvert enkelt tilfelle må du konsultere en lege for å vite nøyaktig om det er noen kontraindikasjoner og begrensninger. Resultatene av undersøkelsen gis til pasientene. En ytterligere spesialist er engasjert i videre behandling.

Når en hjerneundersøkelse er nødvendig

Hjernen vår er for komplisert for å tillate noen - selv en svært erfaren doktor, en smal spesialist, å si med sikkerhet at han virkelig kan utføre en hjerneundersøkelse. Derfor, alle som står overfor behovet for å gjennomføre hjerneforskning, er det nødvendig å innse at noen av diagnosene kun kan være relative. Og likevel er hjerneforskning nødvendig når visse typer sykdommer krever det.

I disse tilfellene kan kun legen avgjøre hvilke metoder som passer best for deg. Ved å gjøre det vil han ta hensyn til sykdommens art og gyldigheten av disse metodene. Tross alt er de alle spesifikke. En erfaren lege vet hvilke metoder for hjerneforskning som vil være mest informativ når det gjelder sykdommen din. Også legen vil sikkert beregne alle risikoene. Han vil ikke tildele deg dyre og ineffektive metoder for din sykdom i hjernen, så vel som de som kan forverre tilstanden din. Det vil ta hensyn til alder og kontraindikasjoner - individuelle og generelle.

Sykdommer som krever diagnosen av hjernen

Alle verdens forskere vil komme inn i gåtaene som er knyttet til særegenheter i hjernens arbeid. De utfører entusiastisk utallige forskning på dette området. I tillegg er det en rekke sykdommer, i behandlingen som diagnosen av hjernen er virkelig nødvendig, fordi den kan påvirke suksessen av behandlingen betydelig. Så uten en spesiell undersøkelse av hodet er det umulig å gjøre i dag i behandlingen av hjernesvulster, epilepsi, Alzheimers og Parkinsons sykdommer, så vel som hjerneslag.

Naturligvis er undersøkelsen foreskrevet i tilfelle brudd på skallen. Fødselsskader i sin struktur, med støt og hjernerystelser og andre skader, eller hvis det er konstante klager på smerte i hodeområdet - spesielt hvis det er dårlig arvelighet. Legen vil bruke hensiktsmessige metoder for å studere hjernens kar. I tilfelle av vanskelig fødsel, hvis det på noen måte var en tilsvarende skade på det nyfødte, så vel som med mistanke om avvik i utviklingen av fosteret, selv før barnets fødsel. Hvis det er en forsinkelse i utviklingen av barnet som er forbundet med tale.

Faktisk kan årsakene til at en person får tildelt skanning, ultralyd, røntgen og andre metoder for undersøkelse av meningene, karene og andre deler av hodet mye. Likevel bør avgjørelsen om hvilken man velger en forskningsmetode eller en gruppe metoder bare tas av en lege. Det er uakseptabelt at en person etter eget skjønn, uten å foreskrive en lege, gjennomgår noen undersøkelse av hodet. I det minste er det ubrukelig og kan være veldig dyrt, materielt og stort sett - bare farlig. Så, i noen tilfeller, uten overdrivelse, kan slik ukontrollert diagnostikk koste deg livet. Og selv om legen gir ut retningen av hjernens undersøkelse, skjer det noen ganger at pasienten skal ta den endelige avgjørelsen selv. Gitt alle de risikoene som kan være forbundet med dette. Derfor er det nødvendig å innhente informasjon på forhånd om egenskapene til noen metoder. For ikke å ta beslutninger raskt, under påvirkning av følelser, når en person plutselig lærer om sin sykdom.

En gruppe grunnleggende metoder for å studere hjernen

Det er en gruppe metoder for å studere hjernen. Hver av dem har sine egne egenskaper, selv navnene sier seg selv. De vanligste og rimelige, som de er i dag i nesten hvilken som helst klinikk, er følgende metoder: Ultralyd, MR, CT, PET og Røntgen. Hvorfor kalles de det? For eksempel, ultralyd og kalles - ultralyd undersøkelse av cerebral fartøy. Veldig informativ, relativt billig, rimelig og helt trygg, smertefri metode. I prinsippet er det fornuftig å gjennomgå slik undersøkelse i noen klager om systematisk hodepine. Fordi selv i tilfeller der det er forbundet med osteokondrose i nakken, blir arbeidet i hjerneskarene forstyrret, og arten eller omfanget av disse forstyrrelsene kan vurderes ved hjelp av ultralyd i hodest regionen.

MR - magnetisk resonans billeddannelse, en teknikk som brukes, ikke bare for diagnostisering av cerebrale kar, men også for å undersøke andre indre organer. For eksempel, i noen tilfeller, er MR utført før kirurgi på hjertet. Han gir også en ide om strukturen av den menneskelige hjerne, avslører unormaliteter som er medfødte og forårsaket av en rekke sykdommer. Metoden er ufarlig, smertefri og svært effektiv. I enkelte tilfeller, for et klarere bilde, får man en spesiell forberedelse før testen. Enten det er nødvendig i ditt tilfelle, om det er kontraindikasjoner for deg, bestemmer selvfølgelig bare legen. Hvis hjernens MR er laget for barn, brukes sedativer, siden prosedyren er lang og barnet forblir lenge alene i et begrenset rom, og det er vanskelig for et lite barn å ligge ned i 40-60 minutter. Og generelt krever denne metoden forberedelse og overholdelse av visse forhold. For eksempel, fraværet på tidspunktet for undersøkelse av forkjølelse, akutt hodepine, etc.

CT - Metoden for computertomografi, tar noen sekunder, svært informativ. Uunnværlig i spesielle tilfeller, hvis kontoen går for et øyeblikk, spesielt i situasjoner med hjernesvulster eller på operasjonstidspunktet. Når det ikke er tid å vente på resultatene av testene for å bekrefte eller nekte diagnosen. Imidlertid brukes røntgenstråler til diagnose, og også en løsning som inneholder jod kan injiseres i menneskekroppen for å øke informasjonsinnholdet. Derfor er det nødvendig å konsultere en spesialist lege, er denne metoden nødvendig for deg som en diagnose?

PET - Metoden for positronutslippstomografi, som brukes som en diagnose av hjernen og andre indre organer av mennesker. Metoden er relativt sikker i seg selv, kontraindikasjoner kan bare være i forhold til legemidlene administrert for diagnosen. Preparatene er spesielt farget, derfor er de naturlig, på grunn av sin struktur, at de blir inkludert i stoffskiftet i kroppens vev, synlig på skjermen. Konsentrasjonen på ett eller annet sted i hjernevævet gjør det mulig for oss å identifisere abnormiteter i hjernen som er direkte relatert til sykdommer i hjernen eller andre indre organer.

Røntgen - Skallens radiografi, det vil si oppkjøpet av bilder gjennom påvirkning av røntgenstråler. Vanligvis tar det ca 15 minutter, bildet er oppnådd i fem fremspring, kroppen er beskyttet med et spesielt forkle fra stråling. Relativ harmløs metode, hvis den bare er gjort noen ganger i året. Selvfølgelig kan du ikke bare gjøre det, du må få en henvisning fra en lege. Måten visse deler av skallen reflekterer røntgenstråler, viser hva som skjer med dem. Sunn og skadede områder reflekterer røntgenstråler på forskjellige måter, og det brukes til å signalisere lege for å identifisere patologier eller abnormiteter i enkelte deler av skallen, og derfor er virkningen av disse prosessene på vevssnittene og cerebrale kar.

Disse metodene er de vanligste innen hjerneeksamen. Det er fortsatt deres varianter, innenfor disse metodene selv. De har en bestemt karakter, tildeles individuelt, spesielt under behandling av visse sykdommer i samsvar med individuelle egenskaper i løpet av sykdommen og endringer i pasientens tilstand, tilbakeslag og oppmuntring av hans velvære, etc.

Ytterligere metoder for hjerneforskning

Ytterligere metoder for å diagnostisere hjernen utføres vanligvis i spesialiserte medisinske institusjoner, så dyrt utstyr er nødvendig for utførelsen av dem. En gruppe smale spesialister, samt et system av aktiviteter for å overvåke pasienten, som selvsagt inneholder den foreløpige forberedelsen av pasienten. I tillegg tar behandling av resultatene litt tid, eller andre diagnostiske metoder må kanskje brukes sammen med de som allerede har blitt gjort under behandlingen eller under studien.

Disse metodene er mange, de har alle et smalt fokus og utnevnes, etter behov, strengt individuelt for visse indikasjoner, i forbindelse med bestemte sykdommer, på en eller annen måte knyttet til arbeidet i visse områder av hjernen. Tross alt er hjernen det viktigste senter for ledelse og koordinering av alle prosesser som forekommer i kroppen vår. Det er ingen mening å liste alle disse metodene, det er bare nødvendig å forstå prinsippene de er basert på, og som de kan grupperes i forskjellige retninger. Det er også nødvendig å huske spesielt at disse tilleggsmetodene har visse kontraindikasjoner, derfor kan de kun foreskrives av en spesialist.

Sant, noen av dem er enkle, rimelige, kan utføres i vanlige klinikker. De har ingen kontraindikasjoner og foreskrives i tillegg, sammen med hoved eller separat fra dem, i forbindelse med spesifisiteten til den spesifikke sykdommen. For eksempel, EchoEG, eller echoencephalography; så vel som ultralyd, ultralyd dopplerografi - en rekke ultralyd. Eller mer kompleks, som finner sted bare i spesialiserte medisinske institusjoner eller i forskningslaboratorier, institusjoner for behandling av hjernesykdommer. For eksempel REG - rheoencephalography, EEG - elektroencefalografi, ENMG - electroneuromyography, craniography Neurosonography og - eksterne diagnostikk arter.

Kontraindikasjoner ved valg av metoder for hjernens undersøkelse

Hovedkontraindikasjonen ved å velge en bestemt gruppe metoder for å diagnostisere hjernen er selvsagt personens alder. Så, foreskrevne forsiktighetsregler foreskrives for barn eller utfører foreløpig opplæring med dem. Spesielt mange restriksjoner gjelder for nyfødte og gravide, eller de som planlegger en graviditet i nær fremtid. Som allerede nevnt, kan tilstedeværelsen av forkjølelse være et hinder for denne eller denne metoden for diagnose ved et gitt bestemt øyeblikk. Akutt hodepine under undersøkelsen eller tar visse medisiner kan være et hinder for å oppnå pålitelige resultater, samt bruk av alkohol og andre psykotrope stoffer. Derfor, når du velger diagnosemetoder, utfører legen en grundig samtale med pasienten. Pasientens oppgave er å være så ærlig som mulig når man diskuterer slike problemer.

Diagnose av sykdommer i hjernen

Den komplekse strukturen i sentralnervesystemet blir stadig studert i slike grener av medisin som nevrologi, nevrokirurgi, nevrofysiologi, psykologi og psykiatri.

Å ekskludere abnormaliteter og medfødte patologier i orgelet, som er ansvarlig for respiratorisk, refleks, lederfunksjon, følsomhet, hørsels- og synssteder, koordinering av bevegelser og balanse. Det legges stor vekt på søket etter nye metoder for å diagnostisere hjernens arbeid. Og de, for i dag, er det ganske mye.

Undersøkelse av hjernen

Først og fremst kan årsakene til skade på hjernen være craniocerebral traumer. Smittsomme og inflammatoriske prosesser, vaskulære sykdommer, immunforstyrrelser og genetiske abnormiteter, parasitter og neoplasmer.

En forsiktig studie er tildelt for å hindre utviklingen av disse patologiene.

MR-metoden er svært sensitiv på grunn av effekten av elektromagnetiske bølger på nevroner. Som et resultat av prosedyren er selv de minste endringene i undersøkt område fast: tumorer, traumer, strukturelle forstyrrelser, utviklingsmessige abnormiteter og blødninger.

Avansert skanning utføres ved hjelp av MSCT. Denne metoden gjør det mulig å visuelt vurdere hemisfæren og hjernemembranen, mellomøret, ventriklene, oppdage smittsomme, purulente og demyeliniserende prosesser, neoplasmer.

Computer elektroencefalografi behandler informasjon gjennom spesielle sensorer som registrerer bioelektriske signaler. Denne metoden gjør det mulig å avdekke graden av nedsatt aktivitet av hjernefunksjoner. Identifiser neoplasmer, led skade og slag.

Hvordan sjekke hjernens fartøy

Ikke glem at nervøsitetens spenning og arbeidet i hjernecirkulasjonen er avhengig av inntak av næringsstoffer, glukose og oksygen med blodstrøm. Derfor er det verdt å være spesielt oppmerksom på sykdommer i hjerneskipene som kan forebygges og oppdages i tide i prosessen med forskning.

Den mest populære metoden, hvordan man kontrollerer hodens fartøy, er USDG-prosedyren. Smertefri ultralydmetoden, den forbedrede ultralyd-analog, bidrar til å få en nøyaktig fremstilling av de cerebrale arterier, og stenose, trombose, spasme og aterosklerotisk plakk utvikling for å detektere abnormaliteter.

Studien av blodkar kan utføres ved tosidig skanning, hvoretter det er mulig å bedømme tilstanden av blodstrømmen. Å diagnostisere medfødte anomalier eller overførte sykdommer i det vaskulære systemet, som aneurysmer, trombose, encefalopati, aterosklerose.

Positron utslipp tomografi med hensyn til kvaliteten på oppførsel og informativitet er mye høyere enn de allerede kjente diagnostiseringsmetodene. Det gjør det mulig å kontrollere arbeidet på alle deler av hodet, inkludert deres funksjonelle aktivitet, mengden innkommende oksygen og glukose nivå, blodstrøm, for å estimere størrelsen og grensene til neoplasmaene.

De beste metodene for å undersøke hodet

Hjernen er kanskje det dårligst studerte organet i menneskekroppen. I dag vet vi bare hvilke deler det består av, og at de koordinerer kroppens funksjon. Det er også kjent at mange sykdommer forekommer nettopp i hjernen, og deretter påvirker alle systemene. Så et slag er et brudd på blodstrømmen i cerebral arterien. Resultatene er tale, bevegelseskoordinasjon, mental aktivitet, lammelse. Hjernetumorer, Alzheimers sykdom, epilepsi - alle disse patologiene reduserer kvaliteten og forventet levetid betydelig.

I dag muliggjør tidlig diagnose effektiv behandling av sykdommer i ulike hjernestrukturer. Vurder hvilke metoder som brukes til å undersøke hodet.

Diagnose av cerebrale lidelser kan deles inn i flere typer: en brukes til mer "smale" formål, andre gir et komplett bilde av hjernens funksjon.

Smal-spesifikke metoder

 • Ultralyddopplerografi - gir detaljert informasjon om blodsirkulasjon i store kar i hjernen og nakken. Denne metoden gjør det mulig å identifisere patologien til det vaskulære systemet i begynnelsen, samt vurdere effekten av terapien. Fordelene med ultralyd er at det ikke trenger å være spesielt forberedt, prosedyren er smertefri og har ingen kontraindikasjoner.

På eve av en ultralyd bør en pasient slutte å røyke, ikke drikke te, kaffe og andre koffeinholdige drikker, for ikke å påvirke tonen på fartøyene.

 • Electroencephalography er en hjerne-studie utført for å analysere sin funksjonelle tilstand, samt reaksjoner på stimuli. Med EEG registreres biomasse i hjernen, og selv små svingninger registreres. Data om bioelektrisk aktivitet overføres til en spesiell papirtape eller registreres i en fil og vises på en dataskjerm. EEG brukes til å diagnostisere og behandle epilepsi, forsinke mental og taleutvikling, identifisere konsekvensene av hodeskader.
 • Echoencefalografi - undersøkelse av hodet ved hjelp av ultralyd. Enheten kalt et oscilloskop fanger en slags ekko som returnerte når du sender ultralydbølger til hjernen. Dermed vises et bilde på skjermen, hvorfra det er mulig å bedømme tilstedeværelsen av svulster i hjernen og lidelser i sin struktur etter traumas av skallen.
 • Rheoentsefalografiya - fikser vibrasjonen av elektrisk motstand av vev i prosessen med å passere gjennom dem en svak høyfrekvent elektrisk strøm. REG gir nøyaktig informasjon om tilstanden til fartøyene, slik at de kan undersøke deres tone, elastisitet og blodpåfylling. Metoden gjør det mulig å se separat funksjonen av hjernens venøse og arterielle systemer og å diagnostisere intrakranial hypertensjon, aterosklerose, vaskulær dystoni, subdural hematomer. Med det samme skjer evaluering av behandling av nevnte sykdommer.

Dataene fra rheoencefalogrammet er oppnådd ved å påføre elektroder på overflaten av hodet, som tidligere har blitt smurt med en spesiell pasta for å sikre bedre kontakt med huden. Ved analyse av informasjon mottatt fra en rheograph, blir det tatt hensyn til organiske endringer, avhengig av pasientens alder.

 • Electroneuromyography er en metode for å studere hjernen, som er en fiksering av dens biokjemiske stoffer. ENMG tillater å identifisere nevromuskulære sykdommer og nedsatt funksjon av det perifere nervesystemet.
 • Neurosonography - diagnose av hjernen til nyfødte og spedbarn i alderen opptil 9-12 måneder. Prosedyren er helt sikker, fordi den utføres ved hjelp av ultralyd. Det er svært informativt om deteksjon av patologier i de tidligste stadiene og kan utføres før overgrodd av den store fontanelen i barnets skalle.
 • Kraniografi - med andre ord en studie av hodet ved hjelp av røntgenstråler. Lar deg lage to skjoldprojeksjoner (profil og fullt ansikt) for å registrere tilstedeværelsen av medfødte eller oppkjøpte beinavvik.

Utbredte metoder

Beregnet Tomografi

Diagnose av hjernesykdommer ved hjelp av CT er basert på beregning av intensiteten av penetrasjon av røntgenstråler gjennom hjernevæv. Dermed er det mulig å få sitt detaljerte bilde i tverrsnitt. Moderne enheter for datadiagnostikk har lavt bestrålingsnivå, noe som ikke påvirker nøyaktigheten av resultatene.

En lignende undersøkelse av hjernen kan foreskrives dersom pasienten har en historie om:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • bevissthetstap
 • kramper;
 • slag;
 • Tale- og minneforstyrrelser;
 • auditiv og visuell forstyrrelse.

Kontraindikert denne metoden for å diagnostisere hjernens patologi hos barn og gravide. Om nødvendig intravenøs administrering av kontrastmiddel i listen over kontraindikasjoner tilsatt: nyre- og leverfunksjon, diabetes mellitus, hjertesykdom, astma, thyroid sykdom, allergisk reaksjon overfor jod.

Hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner, utføres en CT-skanning så mange ganger som nødvendig for å diagnostisere og overvåke effekten av terapien.

CT krever ikke spesiell forberedelse av pasienten. Med mindre, før prosedyren med kontrast, kan du ikke spise mat og væske i 4 timer. Eksamen varer fra 15 minutter til en halv time. På denne tiden er personen på et bevegelige bord som beveger seg til tomografien. Pasienten har ikke lov til å flytte, og noen ganger vil det være nødvendig å holde pusten hans på ledelsen av det medisinske personalet.

Magnetic resonance imaging

Vitenskapelig i utenlandske filmer om arbeidet til medisinske institusjoner refererer leger konstant pasienter til MR - i dag er det ledende blant metoder for hjerneforskning. Visualisering av organets tilstand skyldes magnetfeltet, som konstant opprettholdes i tomografien. Gjennom det blir elektromagnetiske bølger passert, hvor energibeløpet slår av hydrogenatomer tilstede i alle celler i menneskekroppen. Datautstyret forvandler mottatte data til bilder av hjernevev.

MR er effektiv for å diagnostisere et bredt spekter av sykdommer: fra vaskulære patologier til svulster.

Moderne tomografer avgir elektromagnetiske felt med lave frekvenser og er utstyrt med en rekke spesialiserte dataprogrammer, som gir deg et detaljert bilde av hjernens funksjon.

Inspeksjon i tomografi er kontraindisert i følgende tilfeller:

 • pasienten er mentalt ubalansert, har et akutt smerte syndrom eller er i koma;
 • I pasientens kropp er det metall og ferromagnetiske implantater, pinner, klemmer, permanente kroner på tennene.
 • På pasientens hud er det tatoveringer malt med metalliske partikler.

Gravide kvinner før en MR er pålagt å fortelle legen om svangerskapet og dens timing.

Som med CT, for å kartlegge vedkommende bør ligge på et bevegelig bord, hvor hans kropp vil bli sikret med spesielle stropper, og leder til vedlagte følerne, og sender lesesignalet. Etter at bordet er flyttet til tomografen. Avhengig av antall programmer som er involvert for skanning, er prosedyrens varighet 15-40 minutter. All denne gangen må en person ligge stille.

Prinsippet om bruk av et lavfrekvent elektromagnetisk felt gjør MR helt trygt for barn og voksne.

Magnetisk resonans angiografi

Denne teknikken for hjerneforskning er basert på de samme prinsippene som MR, men hovedoppgaven er å identifisere patologiene i karet. Moderne utstyr er utformet for å oppnå et tredimensjonalt bilde av hele nettverket av cerebral fartøy, samt separering av tynne seksjoner av individuelle fartøy og nerverstammer.

Positron Emisjon Tomography

Ved hjelp av denne metoden er det mulig å undersøke hjernen for å fikse i den tredimensjonale projeksjonen alle funksjonelle prosesser som foregår i den. Analyse av metabolismen av hjernekonstruksjoner forekommer på mobilnivå, fordi PET er den beste måten å skille en godartet tumor fra en malign i de tidlige stadier. Også denne typen tomografi brukes til å få informasjon om konsekvensene av skader, avvik i hjernen, vurdere pasientens tilstand etter slag.

PET kan ikke utføres under graviditet og amming, så vel som diabetes mellitus.

4-6 timer før prosedyren ikke kan spise. På kvelden anbefales det at man spiser proteinfri mat. En del av undersøkelsen er intravenøs introduksjon av radiofarmasøytisk. Skanneren varer i løpet av 30-75 minutter.

Valg av undersøkelsesmetode

Studien av hjernestrukturer ved hjelp av ultralyd er enklere og krever ikke spesielle forhold for plassering av utstyr. Men apparatet til CT, MR, PET har ikke råd til alle diagnostiske sentre, fordi kostnadene for skanning, henholdsvis, vil bli høyere.

Hvis du mistenker en alvorlig hjernesykdom, kan du ikke bare fokusere på prisen eller populariteten til en bestemt undersøkelsesmetode. Først av alt er det nødvendig å ta hensyn til anbefalingene fra den behandlende legen og det faktum at noen diagnostiske metoder har forskjellig informativitet i forskjellige områder.

 • PET bestemmer umiskjennelig forekomsten av en svulst, inkludert en ondartet, selv før den begynte å manifestere seg på noen måte.
 • MR er foretrukket i nevrologi og nevrokirurgi.
 • CT-skanninger identifiserer perfekt hodeskader og vaskulær skade.

Fra sikkerhetssynspunktet er palmen opptatt av MR på grunn av mangel på ioniserende og røntgenstråling. Selv om moderne utstyr for ultralyd og radiografi minimerer risikoen for genmutasjoner.

CT og PET er kontraindisert i svangerskapet. MR kan brukes av fremtidige mødre, men bare hvis den potensielle fordelen for en kvinne overstiger den mulige risikoen for barnet.

Ytterligere komplikasjoner oppstår i bildet av barn. Barnet er vanskelig å tilbringe lang tid i en utsatt stilling uten å bevege seg. Derfor bør eldre barn bli utdannet etter prosedyren, tilsvarer den for eksempel med et fly på en rakett. Til de minste pasientene gjøres lignende studier under generell anestesi.

Hvilken type undersøkelse en bestemt person trenger, bør en kvalifisert lege bestemme seg. For den mest nøyaktige diagnosen kan han foreskrive flere forskjellige hjerneskanninger samtidig.

Les Mer Om Fartøyene