Koronarangiografi av hjertets kar: Kjernen i prosedyren, indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarangiografi er en svært informativ, moderne og pålitelig metode for å diagnostisere lesjonen (konsentrasjon, stenose) av kransbunnen. Studien er basert på visualisering av passasje av kontrastmedium langs hjertets kar. Kontraststoff gjør det mulig å se prosessen på skjermen av en spesiell enhet i sanntid.

Koronararterier (koronararterier, hjertearterier) er kar som gir blodtilførselen til hjertet.

Koronarangiografi av hjertekarene er "gullstandarden" av kranspulsårforskning. Utfør prosedyren i røntgenstrålen. Intervensjonell kirurgi utvikler seg raskt og konkurrerer med "stor operasjon" i behandlingen av koronar hjertesykdom.

Leger av denne spesialiteten er kardiovaskulære kirurger som har gjennomgått seriøs trening. Nå blir de kalt - av intervensjonskirurger eller røntgen endovaskulære kirurger.

Røntgenkirurgi er et rom hvor leger utfører intrakardial forskning og behandling under sterile forhold ved hjelp av røntgenutstyr. Det er røntgenstrålen som gjør at legen kan se hjertet, kranspulsårene under hele prosedyren.

Da vil du lære: Når koronarografi er vist, vil vi dvele i detalj om det viktigste øyeblikket for pasienten - hvordan prosedyren går, og hvem når du kan begynne å jobbe. Hva er indikasjonene, mulige komplikasjoner.

Indikasjon for koronarografi

Hvem trenger å gjøre forskning? Indikasjonene er svært brede, det er flere og flere av dem. Vi vil vurdere de hyppigste tilfellene når forskning er uunnværlig.

 1. Under utviklingen av akutt koronarsyndrom (ACS) - dette er starten på et mulig myokardinfarkt. Faktum er at myokardinfarkt (hjertemuskulatur) har flere utviklingsstadier. Hvis i begynnelsen av denne hendelsen forsøker å gjenopprette blodstrømmen, vil ACS ikke ende med nekrose (død) av delen av myokardiet.
 2. Mistanke om koronar sykdom. Hvis pasienten har angina pectoris, så hvis det er innsnevring i henhold til koronar angiografi, må blodstrømmen i hjerteårene gjenopprettes før det oppstår iskemi eller et hjerteinfarkt.
 3. Når det er nøyaktig kjent at det er stenose i kranspulsåren (innsnevring av lumen aterosklerotiske plakk), men det er nødvendig å finne ut hvor mye det er uttrykt. Røntgen kirurger øyne (det vil si visuelt) vurdere volumet av stenose. På skjermen kan du se "en timeglass, når den er i stenosens plass, passerer kontrast en innsnevring. Hvis denne innsnevringen er svært liten - vurder deretter hastigheten som kontrastmiddelet er vasket av (tross alt er kontrasten normal blodstrøm).
 4. I de tilfellene når pasienten trenger en hjertekirurgi: erstatning av en eller flere ventiler eller en operasjon for aortaens forstørrelse (forstørrelse). I alle disse tilfellene bør legene avgjøre om det er en patologi i hjerteårene. Hvor mye kirurgi er nødvendig for pasienten? Bare en korreksjon av en flamme eller en rippe også?
 5. Det er velkjent at iskemisk hjertesykdom (koronar hjertesykdom) utvikles tre ganger oftere hos pasienter med en transplantert nyre enn hos den vanlige befolkningen i samme alder. I forbindelse med det økende antall transplantasjoner i verden blir dette problemet ganske akutt, og koronarografi utføres også av slike pasienter.
 6. Det er ikke lenger en sjeldenhet når studien utføres til pasienter med et transplantert hjerte for diagnose av angina pectoris.

Koronarografi er nødvendig for timing (som presserende) og metoden for behandling av stenotiske lesjoner i kranspulsårene. Hvis en kritisk innsnevring (mer enn 50% av den arterielle lumen), at et presserende behov for å bestemme hvorvidt en pasient behov for å koronararterie-bypasskirurgi eller koronar angioplastikk. Hvis innsnevringen ikke er kritisk, kan det være nok medisiner.

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner eksisterer ikke. Hvis pasienten tar svært lang tid å ta medisiner som fortynner blodet, og det ikke er noe behov for koronar angiografi, kan prosedyren bli utsatt i 7-10 dager. I dette tilfellet anbefales det å avbryte medisinen. Det er nødvendig at etter prosedyren stoppet blodet raskt, og det var ingen risiko for blødning.

Hvordan virker prosedyren?

Vi vil vurdere hele prosedyren for koronarangiografi av hjerteskjoldene "fra pasientens side".

Hospitalisering og forberedelse

Pasienten ankommer om kvelden i avdelingen eller om morgenen kommer han på fastsatt tidspunkt for studien. På hendene skal han ha blodprøver (legen vil spesifisere hva), elektrokardiografi og ultralyd i hjertet.

I venterommet eller i menigheten vil pasienten få informasjon om samtykke på hånden, som må signeres (med mindre du har forandret deg til å gjennomgå en studie). Koronarografi utføres på tom mage, varigheten av hele prosedyren er fra 30 minutter til 2 timer. Pasienten tømmes neste dag. Om morgenen før utslipp vil ta alle testene.

Denne prosedyren kan utføres på to måter (det er en standard diagnostisk metode): gjennom armene og gjennom lårarterien.

Metoder for innføring av et kateter for koronar angiografi av hjertekarene

Før koronar angiografi, vil en nyxis (premedikasjon) bli brukt til å lindre nervøsitet.

Vanligvis er pasienten bevisst under studien og kommuniserer med legen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å nedsette pasienten i en tilstand av medisinsk søvn - så vil anestesiologen være på studien.

Hva skjer i operasjonen

 1. I begge tilfeller er lokalbedøvelse opprinnelig ferdig (lidokain og andre rusmidler).
 2. Punkterer fartøyet på låret eller armen, sett et kateter eller rør inn i karet. I utgangspunktet er det nødvendig å nå koronararterien munn (dette er stedet for utgangen av koronararterien fra aorta). Kirurgen setter inn et rør inn i pasientens høyre fartøy
 3. Lektekateteret stiger direkte til koronararteriene. I den andre enden (hvor de kom inn i huden) er en sprøyte med kontrast festet til kateteret. Her er det introdusert. Kontrast fyller hjerteslagene og vaskes av blodstrømmen. Under hele prosedyren er det et videoopptak. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen. Skjermen kan roteres slik at pasienten også ser sine egne arterier. Du kan snakke med legen. Gjennom kateteret injiserer kirurgen kontrast fra sprøyten. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen
 4. Etter å ha fullført prosedyren på punkteringsområdet, utøver legen fysisk trykk med hender. Det er nødvendig å stoppe blødningen.
 5. Deretter påføres en steril, pressende (veldig tett) bandasje og pasienten overføres til menigheten. Etter prosedyren pålegger kirurgen et tett bandasje på pasienten

Etter koronar angiografi

Pasienten anbefales ikke å komme seg ut av sengen fra 5 til 10 timer. Denne forskjellen er forståelig - fordi noen pasienter tar stoffer som fortynner blod. Og ikke i alle tilfeller kan de bli kansellert før prosedyren.

Du kan spise rett etter prosedyren. Kirurgen nærmer seg menigheten for å diskutere alle nyanser av studien.

Prosedyren for koronarangiografi blir nøye og gjentatte ganger studert og analysert av leger. En kopi av videoen vil bli gitt til deg umiddelbart i operasjonen.

Pasienten er utladet, hvis det ikke er noen komplikasjoner, neste dag. Du kan begynne å jobbe på en dag.

Komplikasjoner av prosedyren

I praksis er komplikasjoner ekstremt sjeldne - ikke mer enn 1%. I litteraturen rapporteres fra 0,19 til 0,99% av komplikasjoner etter denne studien.

 • Blødning og påføring av trykkbinding. Det er obligatorisk etter undersøkelsen at legen som gjorde prosedyren, vil nærme seg deg. Han vil gå så ofte som situasjonen krever.
 • Allergiske reaksjoner mot kontrast. Det kan være kvalme, oppkast, utslett. Problemene går bort på egenhånd, eller de får injeksjoner av allergier.
 • Myokardinfarkt, arytmi, smerte i hjertet - ikke mer enn 0,05%. I menigheten ved siden av pasienten får lov til å finne en kjære. Pass på å observere to leger: doktoren i avdelingen og legen som gjorde koronarangiografi. Slike komplikasjoner vil bli diagnostisert på det tidspunktet.
 • Kontrast-indusert nefropati (akutt nyreskade) er ledsaget av en kortvarig økning i kreatinin i blodet på grunn av kontrast. Kreatinin er et produkt av proteinmetabolisme, en viktig indikator for nyrefunksjon. Kontrasten utskilles innen 24 timer uten skade på nyrene.
 • Perforering og ruptur av koronararterien. Det forekommer hos 0,22% av pasientene. Denne komplikasjonen utvikler seg hos pasienter med avansert aterosklerose i kranspulsårene. (Journal of Practice of Emergency Medical Care, 2014). Mer enn hos 99% av pasientene, kan komplikasjonen elimineres på operasjonstabellen.

funn

Koronarografi er nødvendig for legen å estimere med egne øyne hvordan, hvor og hvorfor kranspulsårene påvirkes. Etter studien vil pasienten få en nøyaktig diagnose.

Det kan også være at under koronar angiografi vil du umiddelbart få en korreksjon av de trange arteriene (oppblås kanen under trykk i stedet for stenose).

Prosentandelen av komplikasjoner etter studien er lav, og metodens informativitet er pålitelig og viktig for videre behandling.

Koronar angiografi av hjertet - hva er det, koronar undersøkelse og koronar angiografi

Koronarangiografi av hjertet er "gullstandarden" for å diagnostisere hjertets patologi. Ifølge statistikk er hovedårsaken til dødsfall kardiovaskulære sykdommer. Flere og flere mennesker har høy risiko for hjertesykdom.

Forhindre veksten av hjertesykdommer ved å bruke tidlig påvisning av årsakene til sykdommen.

Moderne medisiner har et helt arsenal av metoder for å undersøke hjertet og blodkarene, slik at de kan gjennomføre en undersøkelse på et hvilket som helst stadium av sykdommen og individuelle egenskaper hos en person.

Koronar angiografi av hjertet eller angiografi er en røntgenmetode som etablerer patenen av hjertets hjertekaronier.

Verdien av diagnosen består i å se problemet fra innsiden: objektivt vurdere tilstanden til det indre laget av blodkar og identifisere fødselsfeil.

Kjernen i prosedyren er at kardiografi av hjerteskjærene utføres med en kontrastmiddel som fyller karene, og projiserer hva som skjer på angiografens skjerm.

Koronarbeholdere er tynne arterier, som sikrer strømmen av blod og oksygen til myokardiet. Dette er den eneste kilden til tilførsel av hjertemuskelen, den er svært sårbar og utsatt for skade. Aterosklerose, myokardinfarkt, iskemi - en konsekvens av innsnevring av lumen, blokkering av koronarbeinene.

Koronar angiografi av hjertet vil tillate:

 • vurdere tilstanden til koronarfartøyene;
 • identifisere kilden til spasme eller okklusjon (blokkering);
 • diagnostisere abnormiteter i strukturen av arteriene;
 • å studere tilstanden av sikkerheten (lateral og bypass) blodstrøm.

Bare en kardiolog kan sende en pasient til en koronar undersøkelse av pasientens hjerte.

Indikasjon for den planlagte studien av koronarbeholdere kan være en avklaring av diagnosen iskemi, angina pectoris og andre hjertesykdommer eller bekreftelse på nylig funnet konklusjoner. Det er nødvendig å gjennomføre koronar angiografi før operativ behandling av hjertesvikt.

Kardiologer skiller følgende indikasjoner for koronarangiografi:

 • langvarig smerte i thoracic region, ledsaget av kortpustethet;
 • forverring av pasienten under intensiv behandling;
 • planlagt kirurgi for utskifting av hjerteventilen;
 • analyse av rangeringseffektivitet;
 • medfødte hjerteanomalier;
 • hjerte og karsykdommer;
 • ineffektiv behandling av iskemi;
 • komplikasjoner av hjerteinfarkt;
 • forskning av hjertepatologier av representanter for høyt ansvarlige yrker (kosmonauter, piloter, maskinist);
 • Kawasaki sykdom;
 • traumatiske skader på brystet.

Koronarangiografi tillater rettidig deteksjon av patologien til hjerteslagene, gjør det mulig å foreskrive riktig behandling, forhindrer utviklingen av hjertesykdommer.

Verdensmedisin har fire moderne metoder for å diagnostisere tilstanden av koronarfartøyer:

 1. Intravaskulær ultralyd (IVUS) - en invasiv metode for studier av blodårer, noe som tydeliggjør koronarkanalens posisjon. Den endovaskulære ultralydmetoden brukes sjelden.
 2. Intervensjonell selektiv koronarografi - Innføring av et kontrastmiddel gjennom kateteret. Prosedyren er fastsatt på et angiogram, det er representert i flere fremskrivninger. Denne teknikken er farlige komplikasjoner av aortaens aeurisme, en trombusbrudd, et hjerteinfarkt. Strengt vist sengestil i 12 timer etter diagnose.
 3. CT-koronarografi - Den mest populære og klinisk relevante studien. Det utføres på en datortomografi med EKG-synkronisering, som rekonstruerer de mottatte bildene inn i den diastoliske fasen av hjertesyklusen, når kranspulsårene ikke beveger seg. Det utføres på en poliklinisk basis og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.
 4. Magnetisk resonanskoronarografi - En sjelden prosedyre, som vanligvis utføres med sikte på vitenskapelig forskning. En teknisk komplisert metode som ikke gir nok tilleggsinformasjon til å vurdere patologi av kranspulsårene.

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det og hvordan å forberede seg

Koronarangiografi av hjertets kar er en alvorlig diagnose som krever forberedende forberedelse. Ofte utføres på planlagt basis, mindre ofte utført for nødindikasjoner.

Forberedelse av prosedyren for koronarangiografi krever at pasienten utfører en rekke aktiviteter:

 • en generell blodprøve med en obligatorisk leukocytformel og blodplate-teller;
 • biokjemisk blodprøve;
 • etablering av blodgruppen og Rh-faktor;
 • koagulasjon;
 • Analyser som utelukker hepatitt C og B, HIV-infeksjon;
 • røntgen;
 • elektrokardiogram i 12 ledninger;
 • veloergometry;
 • ultralyd undersøkelse av hjertet;
 • Stress echography;
 • scintigrafi av myokardiet i en tilstand av hvile og dynamikk.

Pasienten anbefales å gjennomgå et antiinflammatorisk terapi for å ekskludere katarrale og virussykdommer for å stabilisere eksisterende kroniske patologier.

Dagen før koronarangiografien i hjerteskjærne er det bedre å avstå fra mat og å depilere området av punkteringen.

Vi fant ut hva hjertets hjerte-angiografi er. La oss nå snakke om hvordan det gjennomføres. Det finnes flere metoder.

Den første er selektiv. Pasienten er innlagt på sykehus (vanligvis per dag). Legen vurderer pasientens nåværende tilstand, advarer om mulige farer og konsekvenser. I fravær av kontraindikasjoner sendes til operasjonen. Angiografi er smertefri, pasienten er bevisst og kommuniserer med legen.

Selektiv koronarangiografi av hjerteskarene inkluderer følgende stadier:

 1. Novokain eller lidokain anestesi.
 2. Gjennomføring av et kateter gjennom lårets arterie og øvre del av aorta til koronarbeinens munn (muligens gjennom underarmen i underarmen).
 3. Innføring av radiopaque forberedelse.
 4. Å fikse prosessen med et angiogram, se hva som skjer på skjermen og ta opp resultatene. Arteriene er skutt i flere fremspring og forskjellige fly.

CT-koronarangiografi krever ikke forberedende prosedyrer.

Følg bare visse anbefalinger:

 • Ikke bruk stoffer og produkter som fremmer økningen i hjertefrekvensen.
 • gi opp røyking og alkohol;
 • på dagen for en diett
 • ikke spis.

CT - angiografi utføres i flere stadier.

Den første - studien av koronar kalsium (CaScore) - den første fasen, avslørende tilstedeværelsen av aterosklerose i koronarbeinene. Utført uten innføring av et spesielt stoff, er å beregne mengden kalsium i kranspulsårene. Bestemmer behovet for CT-skanning.

Den andre CT-angiografien tilbys liggende på ryggen med armene hevet bak hodet.

Den totale tiden for prosedyren varer fra 40 til 60 minutter og inkluderer følgende trinn:

 • tar Isoket eller Nitroglycerin;
 • innføring av en radio-kontrast jodholdig substans ved hjelp av en automatisk perfusor og saltoppløsning;
 • skanning av avdelingene i kranspulsårene ved tomografien, pasientens overholdelse av pusteforsinkelsen;
 • skaffe bilder i aksialplanet.

Under økten er pasienten i konstant kommunikasjon med legen, og mottar klare instruksjoner og forklaringer. Ti minutter etter CT-angiografi, vil pasienten kunne komme tilbake til sin vanlige livsstil. Siden resultatene krever detaljert tolkning, mottar pasienten dem neste dag.

Koronar angiografi av hjertets kar og kontraindikasjoner til sin adferd

Koronar angiografi - en medisinsk prosedyre, som omfatter ikke bare diagnose, men også behandling av de nærmere, og det er ikke bare individuelle indikasjoner, men også kontraindikasjoner, koronar angiografi årene i hjertet er ikke noe unntak.

Som sådan er det ingen absolutte kontraindikasjoner for å gjennomføre en slik studie.

Samtidig er det en liste over spesielle, ganske betydelige begrensninger som kan påvirke avskaffelsen av koronarangiografi.

Disse inkluderer:

 • forekomsten av en allergisk reaksjon på en spesiell substans som administreres til pasienten før starten av undersøkelsen;
 • Nyresykdom eller hjertesvikt - På grunn av stoffbehandling er pasientens generelle tilstand stabilisert, derfor blir forskningen mulig.
 • Tilstedeværelsen av forandringer assosiert med koagulerbarhet av blodceller eller såkalt anemi - studien kan utføres bare etter omhyggelig forberedelse av pasienten;
 • nivået av sukker i blodet, som overstiger normen;
 • Tilstedeværelsen av ulike typer smittsomme sykdommer;
 • betennelse i hjertets indre skall
 • periode med akutt stadium av magesår
 • Tilstedeværelse av vedvarende arteriell trykk, ikke gi til medisinsk behandling.

Før utførelse av angiografi av hjerte, gir spesialisten pasienten retningen av passasjen av undersøkelsen, som inkluderer, elektrokardiografi, ekkokardiografi, blod-analyse for å bestemme den gruppe hørings en rekke spesialister, for å testene detektere eventuelle virus.

Ikke glem at pasienten skal informere den behandlende legen om alle eksisterende sykdommer, samt mulige allergiske reaksjoner.

Direkte forberedelse til angiografi av hjertekarene utføres i flere stadier:

 • siden diagnosen utføres på tom mage, bør pasienten slutte å ta mat fra kvelden;
 • Stedet for forskning er nødvendigvis barbert;
 • En spesiell metode for bruk av terapeutiske legemidler utvikles ikke bare utelukkende før prosedyren, men også på forhånd.

For koronar angiografi utføres en analyse for å bestemme venøs tilgang til hjerteområdet for å sikre tilstrekkelig bevegelse og videre innføring av stoffet i kranspulsårene. Dette er gjort for å oppnå de mest nøyaktige og sanne resultatene av riktig kvalitet. Legen vurderer også den generelle tilstanden til pasienten for å etablere muligheten for kontakt med en spesialist under prosedyren.

Utvilsomt er det tilfeller der det kreves en nødsituasjon eller planlagt angiografi av hjertesykene.

Kardiovaskulær angiografi anbefales til personer i løpet av øyeblikkelig forverring av helsen etter endovaskulær kirurgi. Hovedtegnene i dette tilfellet inkluderer negative endringer i parametrene for elektrokardiogrammet, forverring av den generelle tilstanden, samt en signifikant økning i nivået av enzymer i blodet.

Dette skjemaet finner sted hos personer som er på behandling i løpet av en periode med abrupt endring, nemlig en økning i intensiteten av angina pectorisangrep.

Koronar undersøkelse av hjertets blodkar - fortolkning av resultatene

Koronarårene i hjertet undersøkelsen ikke varer lenge, og etter inngrepet anbefales sparsom diett som gir restriksjoner på bøyd lemmer, brukt under kirurgisk behandling for å hindre ytterligere åpning av blødning i punktering. For å forhindre forekomsten av ulike lidelser i nyrene, anbefales pasienten å drikke så mye som mulig.

Det er tilfeller hvor stikkstedet blir skarpe smerte natur, ga signifikant svelling med en utpreget knuse kan forårsake følelser av svakhet, senke blodtrykket eller dyspné. I dette tilfellet bør legen informeres umiddelbart.

Det kan være en viss risiko for komplikasjoner fra en slik prosedyre som koronar hjertekar.

Ofte oppstått av dem:

 • utseendet av blod på stedet der punkteringen ble utført;
 • arytmi;
 • forekomst av allergi;
 • alvorlig eksfoliering av intima av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Grundig undersøkelse av flere spesialister samtidig gjør det mulig å redusere risikoen for videre utvikling av denne typen plager.

Når det gjelder resultatene av CAG i kardiologi, representerer de en kombinasjon av mange konklusjoner om den generelle tilstanden til karene i hjerteområdet, inkludert nivået av deres innsnevring, samt tilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet.

Når innsnevring av lumen er avslørt, forårsaker opptil halvparten ikke endringer som medfører alvorlige konsekvenser. Hvis imidlertid koronarundersøkelsen av hjerteskjærene viste et overskudd av de nødvendige parametrene, indikerer dette et signifikant brudd. Å gjenopprette behovet for kirurgisk behandling.

De oppnådde bildene gjør det mulig å bestemme typene av stenose:

 • lokal - dekke et relativt lite område av fartøyet;
 • diffus - referer til et ganske stort område.

Inndelingen av stenose er også underforstått av veggene:

 • glatt og glatt
 • underkutt og ujevnt.

Komplisert form er ganske vanlig og oppstår på grunn av sårdannelse av aterosklerotisk plakk.

Som et resultat av en koronar undersøkelse av blodkarene, kan en fullstendig blokkering av lumen i hjertekarene detekteres. I dette tilfellet er området av myokardiet underlagt restriksjon av oksygen og mange næringsstoffer.

Koronar hjertebeholdere bidrar også til å bestemme alvorlighetsgraden og utbredelsen av aterosklerose. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å vurdere tilstedeværelsen av stenoser og aterosklerotiske plakk i hovedarteriene i hjerteområdet.

Til slutt bør en, to eller tre fartøyslesjoner av systemet angis. Vi merker også at denne prosedyren er ganske dyr.

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Metoder for undersøkelse av hjerte og blodårer

I de siste tiårene har forekomsten av hjerte- og karsykdommer økt betydelig. Eksperter på mange måter tilskriver dette til vitenskapelig og teknisk utvikling, som i tillegg til positive aspekter har negative effekter - en reduksjon i fysisk aktivitet, en skadelig effekt av produksjonsfaktorer, en økning i belastningen på nervesystemet.

I forbindelse med dette har studien av hjertet blitt en nødvendighet for mange mennesker. Kardiologi har i dag betydelige diagnostiske evner. Ulike datamaskiner, røntgen og andre metoder for kardiovaskulær forskning er mye brukt, som har stor informativitet. Også, tradisjonelle metoder for hjerteforskning fortsetter å bli brukt, som har vist seg effektiv i flere tiår.

Kardio-rehabilitering av verdensnivå i sanatoriet "Barvikha". De beste spesialistene, individuell tilnærming, god service! Ring 8 925 642-52-86.

Auskultasjon av hjertet

På kardiologens mottak tilbys auskultasjonen - lytting av lyde av hjertearbeid ved hjelp av et fonendoskop. Spesialisten lytter til toner som følger hjertets aktivitet, og bestemmer tegnene med diagnostisk betydning. Spesielt er rytmen, frekvensen av hjerteslag, forholdet mellom deres høyhet og tilstedeværelsen av støy beregnet. Hjertetoner er klassifisert som følger:

konstant (første og andre), som vises i begynnelsen av systole og diastol i ventriklene; ustabil (tredje og fjerde); ekstra.

Normalt skal bare to konstante toner tappes, i andre tilfeller kan legen konkludere med at det foreligger brudd. I tillegg til auskultasjon, under prosessen, blir perkusjon (perkusjon av hjerteets grenser), undersøkelse av hjerteområdet, samt måling av blodtrykk, vanligvis utført.

Laboratorietester

Verdifull informasjon om tilstanden til pasientens kardiovaskulære system er gitt ved laboratorieblodprøver. Omfanget av skade på hjertemusklene kan vurderes av aktiviteten til visse enzymer i det aktuelle materialet. Ifølge resultatene av analysen konkluderer ekspertene at det er koronar hjertesykdom, diabetes, tilknyttede skjoldbruskkjertelpatologier og andre organer.

EKG

Elektrokardiografi (ECG eller EKG) - grunnleggende kardiologiske undersøkelser metode basert på påvisning av hjerte elektrisk aktivitet og gjør det mulig å påvise områder med svekket sirkulasjon og arrforandringer, tegn på myokardial infarkt, arrytmier, koronar hjertesykdom, defekter, perikarditt og andre lidelser.

Siden ikke alle sykdommer kan nøyaktig diagnostiseres med EKG, brukes andre varianter av denne studien:

EKG-kartlegging er en langsiktig studie som involverer bruk av et stort antall elektroder. Med hjelpen kan spesialister oppdage tegn på hjerte og karsykdom selv i de vanskeligste tilfellene; Holter overvåking - registrering av hjertet i løpet av dagen, slik at du kan identifisere skjulte lidelser; veloergometri, tredemølleprøve - fikser hjerteaktiviteten under trening (klasser på en motorsykkel eller tredemølle). Metoden tillater ikke bare å avsløre skjulte smertefulle forhold, men også å fastslå toleransen for fysisk anstrengelse, som er nyttig ved diagnose og planlegging av behandling.

EKG er en absolutt sikker forskningsteknikk, praktisk talt uten kontraindikasjoner.

ekkokardiografi

Ved bruk av ultralydsutstyr foretar doktoren undersøkelsen av fartøyene og vurderer deres grunnleggende egenskaper, studerer egenskapene til blodstrømmen. Metoden lar deg visualisere hjertefunksjonen i sanntid, vurdere tilstanden til hjerteventilene, mykardets kontraktile aktivitet, tykkelsen av organets vegger, hulrommets volum og tilstanden til alle myke vev. Under prosedyren undersøkes hele hjertet, så vel som dets individuelle deler. Etter et hjerteinfarkt, er en lignende undersøkelse nødvendig for å identifisere cicatricial endringer i hjertemuskelen.

Stress ECHO

Stress Echo KG gjør det mulig å diagnostisere koronar hjertesykdom, evaluere effektiviteten av terapi for obstruksjon av koronarbeholdere og andre patologiske forhold. Under denne prosedyren blir pasienten først operere konvensjonell ultralyd og deretter bruke spesielle sensorer, ved hjelp av hvilken det er mulig å registrere endringen i tilstand av hjertet under trening på en ergometersykkel eller en tredemølle.

Doppler. Dupleks- og triplexstudier

Denne diagnostiske teknikken er basert på bruk av ultralydbølger, som reflekteres ved forskjellige frekvenser fra bevegelige objekter, det vil si røde blodlegemer. Metoden gjør det mulig å vurdere hastigheten og retningen av bevegelsen av røde blodlegemer, samt de særegenheter ved operasjonen av blodkar med identifisering av risikoen for deres brudd eller dannelse av trombi.

Mulighetene for moderne kardiologi tillater utførelse av fargedopp Doppler-kartlegging, der det fargede kartogrammet til det undersøkte fartøyet vises. Ved endringer i farge kan man dømme retningen og intensiteten av blodstrømmen i hvert enkelt område.

I løpet av den kardiologiske undersøkelsen kan også en dupleksundersøkelse av hjertet og blodkarene, som kombinerer Doppler og normal modus for ultralydapparatet, brukes. Metoden gjør det mulig å diagnostisere aterosklerose med høy nøyaktighet, fartøyens stenose og også deres forskjellige skader.

Med triplex vaskulær undersøkelse brukes Doppler-effekten også, men det er fra den forrige metoden, det adskiller seg ved at bildene er oppnådd i farge. I fargemodus kan spesialister vurdere patenter av fartøyene, deres anatomi og blodstrømskarakteristikker. Resultatene av studien gjør det mulig å utvikle den mest effektive terapeutiske taktikken for hver enkelt pasient.

Røntgenmetoder

Noen forstyrrelser i kardiovaskulærsystemet kan påvises ved hjelp av spesielle stråle (røntgen) diagnostiske metoder. For å vurdere tilstanden til fartøyene kan man bruke moderne radiologi teknikker:

Angiokardiografi - diagnose av store fartøy med et spesielt kontrastmedium. Metoden er praktisk talt uunnværlig ved påvisning av medfødte hjertefeil; Angiografi - radiografi av fartøy, som utføres ved bruk av et stoff som kontrasterer fartøyene. Typer av denne studien inkluderer coronaroangiografi, arteriografi og flebografi.

Essensen av disse teknikkene er innføringen av et kontrastmedium i fartøyet, hvor hovedkomponenten er jod, og en engangs røntgenundersøkelse. Slike strålemetoder har noen kontraindikasjoner, men de er svært informative og kan oppdage alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Radioisotopstudier

Den radioaktive isotopen blir introdusert i pasientens kropp under slike studier. Samler i hjertet, gjenspeiler det sin nåværende tilstand. Siden for et sunt hjerte og en rekke sykdommer i kroppen akkumuleres ulike mengder av isotopen, kan resultatene av forskningen ekspert dømme blodtilførselen til hjertemuskelen, i nærvær av hennes skader, nivået av hypoksi tilstand ventrikkel.

Diagnose av hjertet utføres oftest ved scintigrafi, og fikserer strålingen fra isotopemiddelet administrert til pasienten med et spesielt gammakamera. Studien er sikker og har praktisk talt ingen kontraindikasjoner, det kan utføres flere ganger i året og kombineres med røntgendiagnostiske metoder.

MR, CT

I moderne kardiologi presisjon diagnose av hjerte- og vaskulære patologier også utføres ved hjelp av datamaskinen og magnetisk resonans tomografi. I en rekke kliniske tilfeller i kardiologi ved hjelp av fremgangsmåten i magnetisk resonans billeddannelse av hjerte og blodkar, noe som gjør det mulig nøyaktig å vurdere egenskapene til den anatomiske strukturen av organet som undersøkes og koronarsystemet, betjening av ventilanordningen, spesielt av hjertekamrene, samt for å påvise strukturendringer i myokardium.

Elektrofysiologisk studie

Elektrofysiologisk studie (EFI) av hjertet gir deg mulighet til å evaluere de elektrofysiologiske egenskapene til det ledende systemet. Teknikken innebærer bruk av spesielle elektroder som injiseres i hjertehulen under kontroll av fluoroskopi. Denne studien er spesielt verdifull ved diagnosen arytmier med sjeldne anfall, som er svært vanskelig å fikse ved andre metoder. EFI er mye brukt i kardiologi, ikke bare for diagnose, men også for å overvåke effektiviteten av behandlingen.

Alle disse metodene for undersøkelse av hjertet og blodårene er svært effektive i diagnostisering av ulike sykdommer, men bare en erfaren kardiolog kan gjøre en kompetent inspeksjonsprogram tar hensyn til opplevelsen av pasient patologiske symptomer og mulige kontraindikasjoner mot visse prosedyrer. Forskning funksjoner av hjertet må utføres ikke bare i umiddelbar diagnose av patologiske tilstander, men også for å overvåke pasientens tilstand, det siste løpet av behandlingen.

Det er en rekke sykdommer som ikke er direkte relatert til kardiovaskulærsystemet, men kan forårsake alvorlige komplikasjoner fra sin side. Spesielt snakker vi om søvnapné - en tilstand som preges av ufrivillige stopp av å puste inn en drøm. Det viktigste symptomet på sykdommen er snorking. Siden antall stopp pusting kan nå flere hundre over natten, og ignorerer sykdommer fylt med utvikling av kronisk hjertesvikt, hjerteinfarkt, slag eller andre komplikasjoner. Du kan også gå til Barvikha klinikken i Senter for søvnmedisin for å få en kontroll og få kvalifisert hjelp.

Kardio-rehabilitering av verdensnivå i sanatoriet "Barvikha". De beste spesialistene, individuell tilnærming, god service! Ring 8 925 642-52-86.

Til dato er de vanligste, å ta liv oftere enn noen annen sykdom, sykdommer forbundet med forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet.

Heldigvis moderne kardiologi har stor diagnostiske egenskaper som sikrer tidlig påvisning av en spesiell variasjon i det kardiovaskulære systemet. Metoder er meget mangfoldig, men de brukes bare etter palpatsionnogo undersøkelse kardiolog som først gjennomfører en undersøkelse av pasienten, med fokus på klager lytter lyder og toner hjertemuskelen, måler puls og blodtrykk verdi.

innhold

1. Elektrokardiografi (EKG).

1.1 EKG-kartlegging.

1.2 Holter overvåking.

1.3 Sykkel ergometri og tredemølle test.

2. Ultralydundersøkelse av hjerte og blodårer.

3. Doppler undersøkelse av hjertet og blodkarene.

4. Dupleksstudie av blodkar og hjerte.

5. Triplex studie av blodkar.

6. Radiografisk undersøkelse av hjertet og blodkarene.

7. Radioisotopmetoder for hjerteundersøkelse.

8. Fonokardiografi (FCG).

9. Elektrofysiologisk undersøkelse av hjerte og blodkar (EFI).

1. Electrocadiography (EKG) eelektrofysiologisk kartlegging av hjertet

For den endelige diagnose og bekreftelse, etter pre-undersøkelse av en lege til pasienten ved hjelp av forskjellige instrumentelle metoder, den viktigste av hvilke - EKG.

Denne obligatoriske metoden for diagnose tar kort tid og tillater:

å etablere plasseringen av hjertet i forhold til brystet, dets størrelse, rytmen til arbeidet; å oppdage mulige arr og områder med dårlig blodtilførsel; bestemme tilstedeværelsen av tegn på hjerteinfarkt og sykdomsstadiet.

Med denne analysemetoden umiddelbart detekteres myokardial, ischemiske sykdommer, angina pectoris, myokarditt, endokarditt og perikarditt, patologiske forandringer atrial størrelse eller ventriklene, men om andre kardiovaskulære EKG sykdommer ikke gir et fullstendig bilde, så ytterligere diagnostiske metoder ytterligere anvendt hvis det er nødvendig, f.eks, elektrofysiologisk hjertekortlegging (EKG-kartlegging).

1.1 EKG-kartlegging

Denne studien er basert på bruk av et betydelig antall ledninger (elektroder), noe som gjør det langt og upraktisk. Men ved hjelp av denne metoden er det bestemt:

Tilstedeværelsen av unormale prosesser i kardiovaskulærsystemet med asymptomatisk strømning eller i tidlige utviklingsstadier; tidligere overført sykdom og graden av forverring.

1.2 Holter overvåking

Overvåkning av Holter er en langsiktig metode for forskning - hjertets arbeid registreres hele dagen. Denne metoden hjelper til med diagnostisering av skjult hjertesykdom, noe som kan være usynlig når du utfører et rutinemessig EKG.

1.3 Sykkel ergometri og tredemølle test

Disse metodene for forskning er basert på å fikse arbeidet i hjertemusklene under utøvelsen av målingstrening. Under testprosessen er pasienten under oppsyn av en lege som overvåker trykket, arbeidet og tilstanden til pasientens hjerte med EKG.

Når den brukes veloergometry velotrenazhor, mens tredemølle testing tredemølle innstilt ved en forutbestemt vinkel for å øke belastningen.

Hensikten med disse diagnostiske metoder er å påvise skjult hjertesykdom og etablere grensene for fysisk aktivitet i løpet av passasjen av hvilken arbeidet til hjertet er i fare.

2. Ultralyd og ehokardiograficheskoe undersøkelse av hjerte og blodårer

Ekkokardiografisk undersøkelse av hjertet (ekkokardiogrammet) er en undersøkelsesmetode, hvor hjertet undersøkes ved hjelp av ultralyd. Moderne ultralydsundersøkelse av hjertet og blodårene bidrar til å kombinere:

en grundig undersøkelse av fartøyene selv, deres kurs, lumen, tykkelse og tetthet av veggene; å studere blodstrømningshastigheten, motstanden til fartøyets vegger, spektralegenskapene til blodstrømmen av hvilken som helst del av karet; bestemme retningen og grad av patency av blodstrømmen.

Ekkokardiografi tillater å gjennomføre en hjerteundersøkelse i bevegelse, for å evaluere sitt arbeid generelt og dets individuelle deler. Ofte er denne metoden for forskning brukt etter et hjerteinfarkt for å bestemme graden av skade på myokardiet av arr.

3. Doppler (Doppler) undersøkelse av hjerte og blodårer

Doppler-undersøkelse av hjertet og blodkarene utført som ekkokardiografi, ved hjelp av ultralyd, er den forskjell at med denne ytterligere ultralydbølger frekvens forandres ved refleksjon fra de røde blodcellene, noe som tillater å presisere:

hastighet og løpet av bevegelsen av røde blodlegemer; egenskaper av arbeid, tilstand og type fartøyer.

Doppler studie av blodårer gjør det mulig å vurdere risikoen for vaskulær ruptur eller trombose. Dopplerografi er vellykket brukt i diagnosen av åreknuter og ulike lidelser forårsaket av blokkering eller innsnevring av arteriene. Moderne systemer gjør det mulig å spille ved hjelp av fargedoppler (CFM), og med et flerfarget cartogram blodstrømmen i testbeholderen, hvor den farge representerer intensiteten og retningen av blodstrømmen.

4. Dupleksstudie av blodkar og hjerte

Dupleksstudie av blodkar og hjerte er en metode som kombinerer to ultralydmoduser - B-modus og Doppler-modus.

B-modus innebærer bruk av en sensor med et antall krystaller som sender ultralydbølger av en bestemt frekvens. Slike bølger trenge gjennom vevet i forskjellige vinkler og med forskjellig tidsforsinkelse, momentant skanning målorganet og tilbake, og reprodusere på skjermen for den todimensjonale rekonstruksjon av hjertet og blodkarene.

Doppler-regimet, når du studerer bevegelige elementer i blodkar, sammen med B-modus, gjør det mulig å skaffe data på:

anatomisk struktur av blodkar og mulige morfologiske endringer i sykdommens effekt på blodstrømmen.

Ved hjelp av tosidig skanning, blir aterosklerotiske plakk, okklusjoner, stenoser, vaskulære misdannelser og andre patologier påvist.

5. Triplex undersøkelse av blodkar

Triplexstudien av fartøy er en metode for diagnose basert på anvendelse av Doppler-effekten og kartlegging av organene under studien i ekstremt nær deres anatomiske konfigurasjon.

Denne studien av blodårene tillater en detaljert undersøkelse av blodstrømmen som går gjennom de enkelte delene av vaskulærsystemet. Denne diagnostiske metoden suppleres av CDC, som gjør den mer effektiv enn den dupleksstudien som denne studien bygger på.

Således, takket være triplexdiagnostiseringsmetoden, blir begge følgende nøye undersøkt:

anatomi av blodkar; blodstrøm; vasoprobilitet i fargemodus.

På grunn av den nøyaktige informasjonen som er oppnådd, bestemmer legen den mest effektive behandlingen.

6. Røntgenundersøkelse av hjertet og blodårene

Røntgenundersøkelse av hjerte og blodårer er en diagnostisk metode som gjør det mulig å kjenne hjertet. Endring av hjerteposisjon kan indikere tilstedeværelse av pleurisjyrer, mediastinale svulster, alle typer adhesjoner, noe som gjør denne forskningsmetoden svært populær i medisinsk praksis.

6.1 Angiokardiografi

Denne røntgenmetoden for undersøkelse innebærer bruk av et spesielt stoff som kontrasterer i hovedkarene.

Angiokardiografi gjør det mulig å diagnostisere tilstanden til store fartøy og er derfor praktisk talt uunnværlig for å fastslå tilstedeværelsen av medfødte hjertefeil. I tillegg er denne metoden en grunnleggende undersøkelse før du utfører kirurgiske inngrep på hjertet.

6.2 Vasografi

Røntgenbilder av fartøy kalles vasografer.

Denne prosedyren utføres sammen med innføring av en spesiell substans, som blodstrømmen sprer seg raskt, noe som fører til at karene er flekkete og blir synlige på røntgenmaskinen.

Vazografiya har mange varianter, som hver har sine egne detaljer. Hovedtyper av en slik røntgenstudie inkluderer:

artrografi - undersøkelse av grupper av arterier; flebografi - studier av vener; koronar angiografi - undersøkelse av hjertekarene.

Spesiell oppmerksomhet kreves ved en slik metode for å undersøke hjertet og blodårene som coronagraphy, siden denne teknikken er en av de mest effektive for å etablere kardiovaskulære patologier.

6.3 Kroning

Denne metoden for tilleggsdiagnose brukes ikke bare for å bekrefte diagnosen, men også for å bestemme plasseringen av patologier. Resultatet av undersøkelsen av koronarbeinene vises på angiografen, enheten som gir et komplett bilde av hjertesykdommen. Takket være koronografi klart definert:

steder hvor fartøyene kontrakt, og det er en hindring av blodtilførselen til hjertet; omfanget av vasokonstriksjon.

Denne studien hjelper kardiologen med å bestemme behandlingsmetoden, som i dag er den mest nøyaktige metoden for å diagnostisere tilstanden til kranspulsårene.

7. Radioisotopmetoder for hjerteundersøkelse

Med disse diagnostiske metodene brukes en radioaktiv isotop som blir introdusert i kroppen og akkumuleres i hjertet, og reflekterer dens tilstand på et gitt tidspunkt. Stoffet akkumuleres i forskjellige mengder avhengig av integriteten eller skaden på myokardets steder, derfor er denne metoden svært effektiv for å etablere:

grad av blodtilførsel til myokardiet; omfanget av hypoksi - nivået av alvorlighetsgrad av oksygen sult; defekter av myokardiet; gyldigheten av kardiale ventrikler graden av mobilitet av fartøyets vegger.

8. Fonokardiografi (FCG)

FCG bidrar til å registrere hjertemormer som ikke kan bli fanget av et fonendoskop. Denne metoden er svært effektiv i de situasjonene når spørsmålet oppstår når det gjelder å fastslå korrektheten i hjertet.

9. Elektrofysiologisk undersøkelse av hjerte og blodkar (EFI)

Den elektrofysiologiske studien av hjerte og blodårer er basert på registrering av potensialene som vises på hjertets indre side. For å utføre denne diagnosen, bruk spesielle kateterrør og apparater for registrering av patologiske funn. EFI bidrar til å bestemme kilden og årsaken til arytmi, og å fastslå plasseringen av lokaliseringen.

EFI er svært effektiv til å diagnostisere og behandle hjertesykdommer, da det bidrar til å kontrollere og regulere effektiviteten av den foreskrevne behandlingen.

Bare kardiologer har en stor praktisk erfaring, som gjør det mulig å nøyaktig diagnostisere hjertesykdommer og blodkar, basert på dataene fra komplekset av diagnostiske metoder. Alle metoder for hjerte- og vaskulære studier for å være effektive for deteksjon av en kardiovaskulær sykdom, så bare legen, lesing av pasientens klager og gjennomføre en innledende undersøkelse, påføring kan bestemme hvilken metode som er mest effektiv i det aktuelle tilfelle. Men i løpet av årene med praksis eksperter var overbevist om at X-ray er de mest effektive metodene for undersøkelse, spesielt den koronagraf, og avanserte diagnostiske teknikker som duplex og triplex forskning.

Foreløpig fører medisinsk statistikk til skuffende tall - nesten 60% av dødsfallene forekommer i sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Dette skyldes hovedsakelig sen behandling av pasienter til leger. Å ignorere tegn på hjertesvikt fører til en forverring av kroniske sykdommer, hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Men sammen med dette tilbyr moderne kardiologi en rekke metoder for å undersøke hjertet og blodårene. Diagnostikk er svært variert, noe som gjør det mulig å gjennomføre en undersøkelse i enhver sykdom og individuelle nyanser av en person.

I denne artikkelen presenteres de mest populære metodene for å studere kardiovaskulærsystemet, deres egenskaper, hvem og hvem er foreskrevet, og også hvordan de utføres. I tillegg vil spørsmålet om undersøkelse av organet gjennom spiserøret bli fremhevet. Som leseren leser, kan det oppstå flere spørsmål.

Kompetente spesialister på portalen på gratis basis i online-modus er klare til å gi et detaljert svar på emnet du er interessert i.

På oss finner du ikke vanskelig terminologi - vi snakker tilgjengelig om vanskelig!

Undersøkelse av hjerte og blodårer

Krenkelser i kardiovaskulærsystemet rangerer først i forekomsten. Dette skyldes det faktum at behandlingen er langsom og noen ganger kan vare gjennom livet. Derfor anbefaler spesialister innen kardiologi sterkt at hjertet blir testet for en sunn person minst en gang i året. De pasientene som er diagnostisert med sykdommen, må undersøkes, i henhold til planen utarbeidet av den behandlende legen.

En sykdom oppdaget tidlig, betyr en høy sannsynlighet for rask helbredelse. Tidlig diagnose har allerede reddet mange liv.

Mange av våre lesere til behandling av hjertesykdommer bruker aktivt den kjente metoden basert på naturlige ingredienser, oppdaget av Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å lese det.

Les om den nye teknikken Malysheva...

Tabellen nedenfor viser gruppene av mennesker som oftest foreskrevet en hjerteundersøkelse.

Studien av kardiovaskulærsystemet er delt inn i to kategorier - objektiv og instrumental. La oss se nærmere på begge kategoriene.

Objektive metoder for diagnose blir brukt i pasientens første undersøkelse. Anamnese gitt av en person tillater legen å foreta en foreløpig diagnose og bestemme problemet. Disse metodene inkluderer:

Palpasjon. Det skjer som følger - på pasientens bryst legger legen hånden slik at børsten rører ribbenene, og fingrene føler hjertet i hjertet. Denne tilnærmingen lar deg lytte til styrken, høyden og lokaliseringen av jolter i hjertet. Dermed er en rekke sykdommer bestemt. For eksempel stenose av ventiler og aorta, takykardi, dysfunksjon i hjertet og andre. Perkusjon. Bestemmer den omtrentlige størrelsen og plasseringen til orgelet, så vel som den vaskulære "bushen". Auskultasjon av orgel. Det utføres ved hjelp av et stetoskop. Den lar deg bestemme egenskapene til hjertetonen, støy og mulige forstyrrelser. Studien av hjertet er utført i absolutt stillhet. Måling av trykk i arteriene. Bruk tonometere av noe slag. På denne måten kan du finne ut av utviklingen av hypertensjon og hypotensjon.

Disse metodene brukes av legen ved fullstendig undersøkelse av pasienten. I tilfelle av abnormiteter er det nødvendig å gjennomgå ytterligere undersøkelse av kardiovaskulærsystemet.

Instrumental diagnostikk av studien av hjertearbeidet

Tabellen nedenfor gir informasjon om normale kardiale og vaskulære parametere.

I tillegg til objektive metoder finnes det instrumental diagnostikk som etablerer sykdommen med høy nøyaktighet. Selvfølgelig er den vanligste elektrofysiologiske undersøkelsen av hjertet (EKG), men det finnes andre måter å undersøke orgel og karsystem på:

EKG, dette er en metode for å fikse elektroimpulser, som avgir kroppens overflate. Disse impulser er identiske med organets sykliske aktivitet. Undersøkelsen gjør det mulig å oppdage myokardinfarkt, iskemi, arytmi, ledningsdysfunksjon. Hittil er det en nyskapende tilnærming til denne metoden - undersøkelsen utføres eksternt ved hjelp av en PC eller mobil enhet, informasjon samles inn i pasientens daglige økter.

Figuren under viser hvordan prosedyren utføres.

Etter å ha studert omhyggelig Elena Malysheva-metodene i behandlingen av takykardi, arytmi, hjertesvikt, vannkopper og generell helse i kroppen - bestemte vi oss for å gi deg oppmerksomhet...

Ultralyddiagnose. Identifiserer de patologiske prosessene til organets deler. Oppgaven med ultralyd å studere systemet. Den siste oppdateringen av utstyret lar deg spore aktiviteten til blodårer, blodpropper, for å oppdage tilstedeværelsen av plakk. Ekkokardiografi. Den overvåker aktiviteten til valvulærapparatet, størrelsen på hjertemurene, og vurderer også blodstrømmen. Ekkokardiografi er en avansert metode for å diagnostisere blodpropper, vices, onkologi, ventrikulære og aorta aneurysmer. Dette er den anbefalte testen for pasienter som har hatt hjerteinfarkt. Scintigrafi av myokardiet. Det utføres ved hjelp av et spesielt farmasøytisk preparat. Å komme inn i blodet, løser det blodstrømmen, slik at du kan vurdere tilstanden til det vaskulære systemet. MR. Tomografi avslører lyder, lokalisering av iskemi og vaskulær dysfunksjon.

Metoder for å studere hjertets arbeid kan utføres som uavhengige prosedyrer, og i et kompleks. Forebyggende metoder basert på forskning er garantisten for et høyt resultat. Selvfølgelig er dette ikke hele spekteret av instrumentelle metoder. Det er fortsatt diagnostikk på Holter og gjennom spiserøret, vil de bli beskrevet i de følgende avsnittene.

Det bør noteres og slik diagnostikk som funksjonelle tester av kardiovaskulærsystemet. Disse prøvene brukes til fysisk undersøkelse. Resultatet, de innhentede indikatorene er i tillegg til den fysiske beredskapen til fagene.

Holter forskning

Holters teknikk er oppkalt til ære for den amerikanske forskeren Norman Holter. Diagnose er at i 24 timer er det en overvåkning av hjertet. Undersøkelsen er uunnværlig i analysen av data om arbeidet i hjertet og blodkarene.

Holters hjerteovervåking utføres ved bruk av en mobil enhet som pasienten bruker på dagen på beltet eller over skulderen.

Vekten av enheten er 0,45 kg, slik at en person ikke føler seg ulempe forårsaket av hans bruk. Fra denne enheten går ledninger som slutter med elektroder. Sistnevnte er festet til kroppen og overfører informasjon til disken i enheten.

Det er to holter diagnostikk - fragmentarisk og fullskala.

En fullskalaundersøkelse kan ta opptil tre dager og brukes svært ofte i dag. På grunn av at registrering av data skjer hele dagen, er resultatet av undersøkelsen svært informativ. Dermed kan legen analysere kroppens aktivitet og identifisere årsaken til feilene. Det klassiske EKG er i stand til å registrere ikke mer enn 50 hjerteslag, og Holters metode er i stand til å ta opp fra 100.000 slag. En fragmentarisk Holter-screening brukes hvis pasienten har hjertesvikt, manifestert i sjeldne tilfeller. Tidsområdet for overvåking kan være lengre. Det er nødvendig å forstå årsaken til periodiske forstyrrelser. Data kan spilles inn i en konstant modus eller bare på tidspunktet for ubehag og smerte.

Holter-diagnostikk er av spesiell verdi når rytmen i hjertet sammentrekning er forstyrret. Det er vanskelig å identifisere symptomer ved å bruke et tradisjonelt EKG. Og Holters metode er tillatt å spore begynnelsen av arytmi og dermed å forstå årsaken. Denne overvåking er nyttig med uventet tap av bevissthet, hyppig svimmelhet og uforståelig smerte i brystet. Disse tegnene indikerer organets sykdommer, og en slik diagnose er i stand til å bekrefte eller refundere mistanker.

Overvåkning av Holter er oftest tilordnet følgende personkategori:

led et hjerteinfarkt; med diagnosen angina pectoris eller med mistanke om det; hvis myokardiet er forstørret; med en langstrakt QT (forfatterens notat - unormal ventrikulær funksjon med høy sannsynlighet for død).

Takket være forskerne fra forskeren var det mulig å diagnostisere en slik sykdom som iskemi på et tidlig stadium, det ble tilgjengelig for enhver pasient. I tilfelle en person føler ubehagelige opplevelser, bør du gå til en medisinsk institusjon. Og så er det stor sannsynlighet for å bli helbredet av sykdommen og fortsett å nyte livet i mange år framover.

Transesofageal diagnose av hjertet

Esophageal undersøkelse er hovedsakelig brukt i studien av pasienter for iskemi. Hovedaspektet er vurderingen av tilstanden til koronarreserven. En tydelig fordel ved diagnosen er ikke-invasivitet. For eksempel utføres elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet av sinusknudepunktet ved å bruke taktil kontakt med kroppsoverflaten.

Transesofageal forskning er til en viss grad den sikreste, Ingen fysisk anstrengelse er nødvendig, noe som ikke kan sies for prøver med fysiologisk belastning.

Oftest overvåking gjennom spiserøret er foreskrevet for de menneskene som ikke kan være fysisk overbelastet. Til slike pasienter bærer:

brudd på muskel-skjelettsystemet; med sykdommer i luftveiene; med berørte årer og arterier; høy hypertensjon; fravær av fysisk. trening.

Denne metoden er strengt kontraindisert i sykdommer i spiserøret.

For diagnose gjennom spiserøret i hvert behandlingssenter tildeles et eget rom hvor det er kardioutstyr, gjenoppliving og registreringsutstyr. Pasienten tar en horisontal posisjon, og uten bruk av bedøvelse gjennom nesofarynksen i spiserøret, blir det innført en ledning fra 25 cm til 45 cm, hvor en elektrode er enden av enden. Bevegelsen overvåkes av et elektrogram som kommer fra esophagus.

For å vurdere arytmi brukes en multipolarelektrode hovedsakelig, noe som muliggjør stimulering og fiksering av data. Takket være bruken av nyskapende utstyr, i noen tilfeller blir bunten av Hans undersøkt med denne metoden. For å diagnostisere gjennom spiserøret, brukes pacemakere, som lager pulser opp til 20 mm med muligheten for å justere til 50 V.

Figuren under viser et skjema for å utføre hjertediagnostikk gjennom spiserøret.

Oppsummering av artikkelen, det bør bli notert et bredt spekter av diagnostiske metoder for hjertet og systemet av blodkar. Dermed gjør medisin det mulig for hver person å observere tilstanden til hovedorganet i menneskekroppen, reagere i tide på endringer i sitt arbeid og følgelig opprettholde helse. Ikke ignorere tegn på plager, registrer deg for en konsultasjon med en kardiolog og ditt hjerte vil gi takknemlighet de lange sunne årene av livet!

Og litt om hemmeligheter...

Har du ofte ubehagelige opplevelser i hjertet (stikkende eller begrensende smerte, brennende følelse)? Plutselig kan du føle svakhet og tretthet... Fortsatt hoppetrykk... Om dyspné etter den minste fysiske belastningen, og det er ingenting å si... Og du har lenge tatt en masse narkotika, slanking og ser på vekten...

Men dømme etter at du leser disse linjene - seieren er ikke på din side. Derfor anbefaler vi at du blir kjent med den nye teknikken til Olga Markovich, som fant et effektivt verktøy for behandling av hjertesykdommer, aterosklerose, hypertensjon og vaskulær rensing. Les mer >>>

Sykdommer i kardiovaskulærsystemet er de vanligste i verden. Faren for slike plager ligger i de alvorlige komplikasjonene som de provoserer, så rettidig og informativ diagnostikk er viktig for deres kur.

Elektrokardiografi: Dette er en billig og rimelig metode for å vurdere hjertets tilstand og funksjon. Takket være apparat-elektrokardiografen er det mulig å registrere myokardiums elektriske aktivitet. Hent nødvendige data fra overflaten av motivets kropp ved å feste 10 elektroder eller spesielle sugekopper og mansjetter. Under diagnosen bør en person være utsatt.

Elektrokardiografi er en informativ diagnostisk metode som gjør det mulig å bestemme rytmen til hjerterytmen, så det brukes til å undersøke pasienter som lider av arytmi. På grunn av denne studien er det også mulig å bestemme utviklingen av koronar hjertesykdom. Diagnostiseringsprosedyren tar ikke mer enn 10 minutter. Indikasjoner for elektrokardiografi:

hypertensiv sykdom; økt kolesterol; overførte smittsomme sykdommer; graviditet; økte symptomer på hjertesykdom; mistanke om revmatisk hjertesykdom; forberedelse til kirurgi; Ekspertvurdering av bilkjørere.

Det finnes ytterligere elektrokardiografiske metoder for hjerteundersøkelse: Holter elektrokardiografi (daglig overvåkning av hjerteens elektriske aktivitet) og elektrokardiografi med trening. Disse metodene brukes til å utføre detaljert diagnostikk. Ved elektrokardiografi med fysisk anstrengelse overvåkes pasientens tilstand mens du trener på en motorsykkel eller tredemølle.

Ultralyddiagnose av hjertet: En av metodene for hjerteundersøkelse, som lar deg se ikke bare organets struktur, men også blodstrømmen i den, samt tilstanden til myokardiet og valvulære apparatet. Pålideligheten av resultatene oppnådd med ultralyddiagnostikk når 90%. Ultralydundersøkelse av hjertet gjør at du kan bestemme:

støyens opprinnelse type hjertesvikt; Tilstedeværelse av hjertefeil; årsaker til forstyrrelse av myokardiums elektriske aktivitet; Tilstedeværelse av svulster i organet; Resultat av operasjon på orgel; arteriell hypertensjon.

Ved vitnesbyrd utføres ultralyddiagnose av hjertet ikke bare av voksne, men også av barn. Fordelen med denne prosedyren er ikke bare informativ, men også smertefri. Undersøkeren må klare seg, ligge på sofaen i nærheten av diagnoseapparatet. På bestemte punkter i pasientens bryst, setter legen sensorer og starter studien. Prosedyren tar ikke mer enn 20 minutter.

Hjertets radiografi: En enkel diagnosemetode, som gjør det mulig å vurdere hjertet og dets fysiske parametere. Bildet er tatt i sidet og direkte fremspring. For å visualisere den bakre grensen av hjertet, kan det være nødvendig å administrere et kontrastmiddel. Studien utføres med mistanke om orgelfeil og med det formål å observere den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjon.

Radioisotopdiagnose: involverer innføring av en isotop, som akkumuleres i hjertet og lar deg vise organets tilstand. I de normalt fungerende og berørte delene av hjertemuskelen akkumulerer isotoperne ulik, noe som gjør det mulig å vurdere tilstanden til myokardiet. Det brukes også til å vurdere tilstanden til ventriklene.

Transesofageal elektrokardiostimulering: brukes til å diagnostisere arytmi og hjertesvikt, utløst av hjertets iskemi. Gjennom pasientens munn setter et tynt, mykt rør inn, som er montert i spiserøret på nivået av atria. For å undertrykke emetikk brukes lokalbedøvelse av roten av tungen. Gjennom røret gir legen elektriske utladninger, og normaliserer hjertefrekvensen. Om nødvendig administreres pasienten atropinsulfat, noe som forbedrer ledning av hjertet. Testen avsluttes dersom belastningen ikke samsvarer med organets fysiske evner.

Kateterisering: brukes som en preoperativ diagnostisk metode. Et kateter settes inn i det store fartøyet i skulderen eller låret og fremover til hjertet. Betyr bruk av en røntgenmaskin. Denne metoden for diagnose kan identifisere hjerte- og valvulære defekter.

Fonokardiografi: Metoden er basert på den grafiske innspillingen av støy som kommer fra det fungerende hjerte. Opptaket utføres ved hjelp av en mikrofon, en lydforsterker, et frekvensfilter system og et opptaksapparat. Prosedyren utføres for arytmier og hjertesvikt.

Beregnet tomografi av hjertet: prosedyren har sine egne egenskaper. Siden hjertet hele tiden er i bevegelse, må kameraet som fikser bildet av organstrukturen synkronisere med hjerterytmen. Pulsen bør derfor ikke overstige 65 slag per minutt, fordi bare i dette tilfellet kan du få et pålitelig resultat. Hvis motivet har en rask puls, bør du ta et stoff med et beta-blokkere innhold, for eksempel Metoprolol. Datatomografi kan utføres med eller uten innføring av et kontrastmiddel. Dersom administrasjonen av dette stoffet er nødvendig, skal pasienten ta en allergisk test.

For å utføre forskning må en person legge seg ned på et spesielt bord. Et kateter er forbundet med venen gjennom hvilken en røntgenkontrast påføres (om nødvendig). På denne tiden er pasienten koblet til en tomografi. Under prosedyren bør du lytte til legenes kommandoer (hold pusten, etc.). Skanning av hjertekonstruksjonene utføres i henhold til den utviklede protokollen. Gjennom studien kan du identifisere hjertesykdom og valvulære apparater, tilstedeværelsen av kolesterolplakk i koronarbeinene, samt å utvikle iskemi.

Magnetic resonance imaging: en metode for å studere orgelet, basert på effekten av magnetfeltet og radiobølger. Takket være moderne tomografer, kan du få et lagdelt bilde av hjertet. Metoden utelukker effekten av røntgenstråler. Det er indisert for pasienter med hjertesvikt, iskemi, ventelflaskefeil og perikarditt. Denne prosedyren er ikke egnet for personer som har en pacemaker, vaskulære stenter, kunstige ledd og andre gjenstander laget av metall i kroppen.

Ultralyddopplerografi av blodårer: Denne prosedyren gir ikke ubehag for subjektet. Gjelder for fartøy på forskjellige steder. Det er oftest brukt til fartøy i hjernen, nakke og nedre lemmer, da de er utsatt for trombose og aterosklerose. Indikasjoner for studien er:

aterosklerose; brudd på lipidmetabolisme; hypertensjon; vaskulitt; smittsomme sykdommer i blodkar; tegn på venetrombose i nedre ekstremiteter; Svimmelhet, besvimelse, led på traumer.

Dopplerografi av fartøyene gjør det mulig å bestemme tidlig lesjoner av arteriene og venene, deres tone og blodstrømningshastighet over dem. Med denne prosedyren kan du identifisere tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk og blodpropper.

Computer angiografi: brukes til å diagnostisere hjernens og nakkens kar, samt koronararterier som sikrer levering av blod til myokardiet. Prosedyren utføres med innføring av en radiopaque substans gjennom kateteret inn i pasientens vene. Undersøkeren ligger på angiografbordet og forblir ubevegelig, og gjennom kroppen blir røntgenstråler savnet, som hentes av skanneren; Videre projiseres bildet av fartøyene på angiografmonitoren. Prosedyren varer opptil 30 minutter. Ved å utføre angiografi kan du bestemme endringen i fartøyets posisjon, samt form og bredde av lumen. Indikasjon for denne diagnostiske prosedyren:

et erfarent slag svimmelhet, tinnitus, alvorlig hodepine; hydrocephalus; aterosklerose; hjerne traumer; vegetovaskulær dystoni; Parkinsons sykdom.

Prosedyren utføres ikke for pasienter hvis kroppsvekt overstiger 150 kg, barn under 5 år, gravide og ammende kvinner, og også onkologiske pasienter. Absolutt kontraindikasjon for å utføre computerangiografi er en allergi mot jod, som er en del av kontrastmedikamentet.

Magnetisk resonansangiografi av hjernens og nakkens kar: lar deg visualisere ikke bare karene, men også det myke vevet som omgir dem. Lar deg bygge et tredimensjonalt bilde av vaskulaturen. For å utføre diagnosen av halsens fartøy, er det nødvendig med et kontrastmiddel. Prosedyren utføres i henhold til følgende indikasjoner:

Tilstedeværelsen av en aneurisme eller disseksjonen; hjertefeil; stenose eller vaskulitt av blodkar; aterosklerose.

Magnetisk resonansavbildning av karene i hjernen og nakken er ikke egnet for personer med sykdommer i det endokrine systemet og med nyresvikt. Kontraindikert diagnose og de pasientene som har metallimplantater i kroppen.

Flebografi: Røntgenmetode for å undersøke vener ved bruk av kontrastpreparat. Det er gjort i forskjellige fremskrivninger. Flebografi brukes til åreknuter.

Rheovasography: en datamaskin metode for undersøkelse som lar deg vurdere tilstanden av fartøyene i ekstremiteter og blodstrøm i dem. Indikasjon for prosedyren er åreknuter, tromboflebitt, diabetes mellitus, aterosklerose og Raynauds syndrom.

Rheografi: Grafisk registrering av blodstrømmen i organer og deres vev, vist som en kurve. Det utføres med mistanke om sykdommer i hjernens, hjerte, lunger og lever.

Laser Doppler flowmetri: laser probing av kapillærene, som gjør det mulig å estimere mikrosirkulasjon av blod i organer. Etter registrering av data analyserer et spesielt dataprogram informasjonen som mottas og danner en forskningsprotokoll.

Resultatene av en hvilken som helst diagnostisk prosedyre skal deklareres av en lege, som bestemmer taktikken for å behandle pasienten. Behandling av hjertesykdommer er ansvaret for en kardiolog og en kardiurgirurg. I tilfelle av vaskulær sykdom, er en phlebologist, nevrolog, angiolog og kardiolog nødvendig.

Les Mer Om Fartøyene