Dysirkirkulatorisk encefalopati

Dysirkirkulatorisk encefalopati er en vanlig nevrologisk sykdom som skyldes en langsomt fremgangende kronisk lidelse i hjernecirkulasjonen av forskjellige etiologier.

I den generelle strukturen av vaskulær nevrologisk patologi rangerer disirkulatorisk encefalopati først i hyppigheten av forekomsten i den generelle befolkningen. Sykdommen er oftere registrert hos eldre, men i de senere år har det vært en økning i antall tilfeller av karsirkulatorisk encefalopati i aldersgruppen under 40 år.

Med det formål å tidlig detektere karsirkulatorisk encefalopati, anbefales det å gjennomgå regelmessige forebyggende undersøkelser hos en nevrolog for personer i fare.

Blodtilførsel til hjernen forekommer i fire arterier (to indre halsarterie fra systemet arteria carotis og to vertebrale arterie av den kragebenet system). Søvnige arterier gir 70-85% av blodstrømmen til hjernen. Vertebrale arterier, forming vertebrobasilær bassenget, tilføre blod til de bakre områder av hjernen (cervikal ryggmargen og lillehjernen, medulla) og gir 15-30% av blodstrømmen til hjernen. Hjernevevet blod kommer arterier som strekker seg fra sirkelen av Willis utformet gjennom hovedårene nær bunnen av skallen. Hjernen i hvile forbruker 15% av volumet av blod, og samtidig 20-25% oksygen oppnådd ved å puste. Fra den indre og ytre cerebrale venøst ​​blod strømmer inn i de venøse bihulene i hjernen, som er plassert mellom ark av dura mater. Den strøm av blod fra hodet og halsen er båret av halsvenene, som hører til et system av superior vena cava og plassert på halsen.

I tilfelle av ødeleggelse av cerebral sirkulasjon på bakgrunn av de uheldige virkninger av forskjellige trofiske faktorer forstyrret hjernevev hypoksi, noe som resulterer i celledød og dannelse av foci av hjernevev fortynning. Kronisk iskemi i de dype deler av hjernen bevirker et sammenbrudd i kommunikasjon mellom den cerebrale cortex og de basale ganglier, som i sin tur tjener som den viktigste patogene mekanismen for forekomst av vaskulær encefalopati.

Årsaker og risikofaktorer

Hovedårsaken til dyscirculatory encephalopathy er kronisk cerebral iskemi. Omtrent 60% av pasientene er sykdommen forårsaket av aterosklerotiske forandringer i hjernens karervegger.

I fravær av rettidig tilstrekkelig behandling er det risiko for å utvikle vaskulær demens.

Videre encefalopati forekommer ofte med kronisk hypertensjon (som et resultat av spastiske tilstander av cerebrale blodkar, noe som fører til uttømming av cerebral blodstrøm) med hypertensjon, polycystisk nyresykdom, kronisk glomerulonefritt, pheochromocytoma, hypofyse - Cushing.

Andre sykdommer som kan bli en årsak til en patologisk prosess inkluderer Osteochondrose, Kimerli anomali, anomali av arteria vertebralis, nakkesøylen ustabilitet dysplastic karakter, og også etter mottatt ryggmargsskader. Encefalopati kan utvikles i pasienter med diabetes, spesielt i tilfeller hvor pasienter har diabetisk makroangiopati. Blant andre årsaker til sykdommen allokerer systemisk vaskulitt, arvelig angiopati, traumatisk hjerneskade, ischemisk hjertesykdom, arrytmier.

Risikofaktorene inkluderer:

 • genetisk predisposisjon;
 • hyperkolesterolemi;
 • vektig;
 • utilstrekkelig fysisk aktivitet
 • overdreven psykisk stress;
 • dårlige vaner (spesielt alkoholmisbruk);
 • irrasjonell ernæring.

Former av sykdommen

Ifølge den etiologiske faktoren er disirkulatorisk encefalopati delt inn i følgende typer:

 • aterosklerotisk - den vanligste formen, med utviklingen av sykdommen, hjernefunksjonene forverres;
 • hypertonisk - kan vises i ung alder, forverret under hypertensive kriser; Det er fare for fremdrift av brudd på intelligens og minne ned til dyp demens;
 • venøs cerebrale funksjoner forverres mot bakgrunnen av ødem, som utvikler seg på grunn av vanskeligheter med utstrømning av blod;
 • blandet - kombinerer egenskapene til aterosklerotiske og hypertoniske former.

På de første stadiene av sykdommen, viser pasientene å ha en sanatoriumbehandling.

Avhengig av arten av sykdomsforløpet kan sykdommen sakte progressiv (klassisk), remitting og raskt progressiv (galopperende).

Stages av sykdommen

I løpet av disirkulatorisk encefalopati bestemmes tre stadier.

 1. Ingen endring i nevrologisk status tilstrekkelig behandling tillater vanligvis å oppnå en stabil langsiktig remisjon.
 2. Begynnelsen av sosial feiljustering, objektive nevrologiske lidelser blir observert, og evnen til selvbetjening er bevart.
 3. Utvikling av vaskulær demens, forverring av nevrologiske lidelser, fullstendig avhengighet av pasienten på andre.

Symptomer på dyscirculatory encefalopati

Dysirkirkulatorisk encefalopati er preget av nedsatt kognitiv funksjon, nedsatt motor og følelsesmessige lidelser.

Karakteristisk gradvis og subtil begynnelse av utviklingen av den patologiske prosessen. I den første fasen av karsirkulatorisk encefalopati er det kliniske bildet vanligvis dominert av følelsesmessige lidelser. Omtrent 65% av pasientene klager på depresjon og lavt humør. De er preget av fiksering på ubehagelige følelser av somatisk natur (smerter i rygg, ledd, indre organer, hodepine, støy eller ringing i ørene, etc.), som ikke alltid skyldes eksisterende sykdommer. Depressiv tilstand med karsirkulatorisk encefalopati, som regel, skjer under påvirkning av en mindre psykotraumatisk årsak eller spontant, dårlig egnet til korreksjon ved hjelp av antidepressiva og psykoterapeutiske teknikker. I 20% av tilfellene kommer alvorlighetsgraden av depresjon i betydelig grad.

Hos pasienter med innledende stadier av karsirkulatorisk encefalopati, blir eksacerbasjoner ofte forårsaket av psykomotisk overbelastning, yrkesfare.

Andre symptomer på vaskulær encefalopati utgangspunktet omfatter irritabilitet, passer for aggresjon mot andre, humørsvingninger, anfall av ukontrollerbar gråt for inkonsekvente grunner, forvirring, tretthet, søvnforstyrrelser. I 90% av pasienter med svekket hukommelse observert, dårlig konsentrasjon, problemer med planlegging og / eller organisere noen aktivitet, tretthet med den intellektuelle belastning, bremse farten på tenkning, redusert kognitiv aktivitet, vanskeligheter ved å bytte fra en aktivitet til en annen. Noen ganger er det økt respons på ytre stimuli (høy lyd, lys), asymmetri i ansikt, tunge avvik fra midtlinjen, oculomotor lidelser, utseendet av patologiske reflekser, ustø når han går, kvalme, oppkast og svimmelhet mens du går.

Den andre fasen av karsirkulatorisk encefalopati er preget av forverring av kognitive og motoriske lidelser. Det er en betydelig forverring av minne og oppmerksomhet, en merkbar intellektuell tilbakegang, vanskeligheter med å utføre tidligere gjennomførbare intellektuelle oppgaver, apati, tap av interesse i tidligere hobbyer. Pasienter er ikke i stand til å kritisk vurdere sin status, overskatte deres intellektuelle evner og ytelse, de er preget av egocentrisme. Med utviklingen av den patologiske prosessen hos pasienter, er evnen til å generalisere, orientere i tid og rom tapt, det er daglig døsighet og dårlig nattesøvn. En typisk manifestasjon av dyscirculatory encephalopathy på dette stadiet er forsinket shuffling i små trinn ("skier's gang"). I ferd med å gå, er det vanskelig for pasienten å begynne bevegelse, og det er like vanskelig å stoppe. I dette tilfellet observeres ikke motorforstyrrelser i arbeidet i de øvre lemmer.

I den generelle strukturen av vaskulær nevrologisk patologi rangerer disirkulatorisk encefalopati først i hyppigheten av forekomsten i den generelle befolkningen.

Hos pasienter med stadium III av karsirkulatorisk encefalopati observeres alvorlige tenkningssykdommer, og evnen til å jobbe er tapt. Med videre progresjon av den patologiske prosessen er evnen til selvbetjening tapt. Pasienter med dette stadiet av sykdommen er ofte engasjert i en slags uproduktiv aktivitet, men i de fleste tilfeller mangler de motivasjon for noe yrke, likegyldighet til hva som skjer rundt dem, deres omgivelser og seg selv er notert. Utvikle alvorlige taleforstyrrelser, urininkontinens, tremor, parese eller lammelse av lemmer, pseudobulbar syndrom, i noen tilfeller - epileptiforme anfall. Pasienter faller ofte når de går, spesielt i hjørner og stopp. Når kombinert dyscirculatory encefalopati med osteoporose under slike fall, oppstår brudd (oftest - en brudd på lårets hals).

De viktigste nevrologiske manifestasjoner av sykdommen inkluderer gjenopplivelse av senreflekser, utvidelse av refleksogene soner, vestibulære lidelser, muskelstivhet, kloner i underekstremiteter.

diagnostikk

Diagnosen av cirkulatorisk encefalopati er etablert på grunnlag av alvorlige symptomer på sykdommen i seks måneder eller mer.

For å få en diagnose, blir klager og anamneser samlet. Siden kognitiv forringelse i de tidlige stadiene av sykdommen kan gå ubemerket for pasienten og hans kjære, anbefales spesielle diagnostiske tester. For eksempel blir pasienten bedt om å gjenta individuelle ord for legen, tegne et ratt med piler som angir en bestemt tid, og deretter gjenta ordene som pasienten gjentas etter legen, etc.

Hovedårsaken til dyscirculatory encephalopathy er kronisk cerebral iskemi.

Bærer ultrasoniske doppler-blodkarene i hode og nakke, tosidig skanning og magnetisk resonans-angiografi, cerebrale kar. I noen tilfeller er tilordnet computer tomografi, noe som gjør det mulig å beregne graden av hjerneskade og bestemme fasen av vaskulær encefalopati (for jeg stadium av sykdom bestemt ved hjelp av mindre organiske hjerneskader på II - små lommer av redusert tetthet av hvit substans, utvide furer og hjerne ventrikler, i III stadium - markert atrofi i hjernen).

Magnetisk resonanstomografi i hjernen gjør det mulig å skille disirkulatorisk encefalopati med Alzheimers sykdom, Creutzfeldt-Jakob sykdom, spredt encefalomyelitt. De mest pålitelige tegnene som indikerer denne sykdommen inkluderer deteksjon av foci av "mute" cerebral infarcts.

Indikasjonene er elektroencefalografi, echoencefalografi, rheoencefalografi.

For å identifisere etiologiske faktor nødvendig for konsultasjon med en kardiolog blodtrykksmåling, gjennomføre elektro, blodprøver på koagulasjon, blodkjemi analyse (bestemmelse av total kolesterol, høy og lav tetthet lipoproteiner, glukose). For å klargjøre diagnose kan kreve en konsultasjon med et oftalmologisk utføre ophthalmoscopy og definisjon av synsfeltene. For å bestemme nevrologiske lidelser, er det nødvendig med nevrologisk konsultasjon.

Behandling av dyscirculatory encefalopati

Behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati er rettet mot å eliminere den etiologiske faktoren, forbedre hjernecirkulasjonen, beskytte nervene fra hypoksi og iskemi.

Hjernen i hvile forbruker 15% av volumet av blod, og samtidig 20-25% oksygen oppnådd ved å puste.

På de første stadiene av sykdommen, viser pasientene å ha en sanatoriumbehandling.

Grunnlaget for patogenetisk behandling av sykdommen er legemidler som forbedrer hjernehemodynamikk (kalsiumkanalblokkere, fosfodiesterasehemmere). Ved detektering av økt blodplateaggregering, brukes antiplateletmidler. Med arteriell hypertensjon - hypotensive stoffer, som bidrar til å forhindre komplikasjoner og redusere sykdomsprogresjonen. I tilfelle av høy konsentrasjon av kolesterol i blodet, som ikke reduseres med slanking, foreskrives hypolipidemiske legemidler. For å redusere alvorlighetsgraden av kognitiv svekkelse, brukes nootropics. Ved svimmelhet utpeke vasoaktive og vegetotrofiske stoffer. I nærvær av følelsesmessige lidelser, vises antidepressiva med en analeptisk effekt som tas om morgenen, og antidepressiva med beroligende effekt som tas om ettermiddagen. Vitaminoterapi er indikert.

Fra metodene til fysioterapi, elektroforese av legemidler, magnetoterapi, oksygenbehandling, refleksbehandling og balneoterapi er effektive.

De viktigste målene med psykoterapi for hjerne-encefalopati er psykologisk tilpasning til miljøet, mental og sosial tilpasning, eliminering av astheniske manifestasjoner.

Ved innsnevring av lumen av den indre halspulsåren til 70% og rask sykdomsfremgang, indikeres kirurgisk behandling (karotid endarterektomi, dannelse av ekstra-intrakranial anastomose). I tilfelle av ryggvirvelarterienes abnormiteter utføres rekonstruksjonen.

I motorforstyrrelser vises terapeutiske øvelser med en gradvis økning i belastningen, balanse terapi.

Sykdommen er oftere registrert hos eldre, men i de senere år har det vært en økning i antall tilfeller av karsirkulatorisk encefalopati i aldersgruppen under 40 år.

En nødvendig betingelse for effektiviteten av behandlingen er avvisningen av dårlige vaner, korrigering av overskytende vekt, diett begrensning av animalsk fett, holesterinosoderzhaschih produkter salt. Pasienter med tidlig trinn vaskulær encefalopati ofte føre til forverringer psyko-emosjonelle overspenning, yrkesrisiko (arbeid om natten, vibrasjon, arbeide under forhold med høy temperatur, høyt støynivå), som en konsekvens, er det anbefalt å unngå disse ugunstige faktorer.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

I fravær av rettidig tilstrekkelig behandling er det risiko for å utvikle vaskulær demens.

Rapid progresjon av den patologiske prosessen, mot hvilken hjertesirkulatorisk hjerne-encefalopati utviklet (iskemisk slag, systemiske bindevevssykdommer, ondartede former for arteriell hypertensjon) fører til funksjonshemning.

outlook

Tidlig og riktig valgt behandling ved første og andre stadier av sykdommen gjør det mulig å senke progresjonen av den patologiske prosessen, forhindre uførhet og øke levetiden til pasienter uten å redusere kvaliteten. Prognosen forverres med akutte sykdomsrelaterte sykdommer, hypertensive kriser, dårlig kontrollert hyperglykemi.

forebygging

For å forhindre utvikling av dyscirculatory encephalopathy, anbefales det:

 • rettidig behandling av sykdommer som kan føre til utvikling av dyscirculatory encefalopati;
 • tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • rasjonell ernæring;
 • korreksjon av kroppsvekt;
 • avvisning av dårlige vaner
 • en rasjonell modus for arbeid og hvile.

Med det formål å tidlig påvisning av vaskulær encefalopati anbefales å gjennomgå regelmessige mellomrom etter en nerve til personer med høy risiko (pasienter med høyt blodtrykk, diabetes, aterosklerotiske karforandringer, eldre).

Komplett oversikt over dyscirculatory encephalopathy: årsaker og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er dyscirculatory encefalopati, hvilke sykdommer som fører til dens utvikling. Hvilke metoder brukes til å etablere diagnosen. Behandling av denne sykdommen og pasientomsorgen.

Encefalopati (forkortet ED) - et brudd av funksjon av hjernen, som utvikler seg som et resultat av diffus skade på sin vev på grunn av kronisk insuffisiens av cerebral blodtilførselen (dvs. de kar i hjernen).

Med kronisk mangel på blodtilførselen opplever hjernevevet hele tiden et underskudd på oksygen og næringsstoffer som leveres av blod. Som regel er DE forårsaket av en vanlig lesjon av små blodkar, derfor forekommer cellefunksjonsforstyrrelser i hele hjernen.

Det er praktisk talt umulig å eliminere patologiske forandringer i små hjernekar og konsekvensene av langvarig mangel på oksygen og næringsstoffer. DE er en sakte fremgangssykdom, som i alvorlige tilfeller fører til fullstendig tap av evnen til å jobbe, selvbetjening og sosiale ferdigheter.

Neuroscientists og psykiatere er opptatt av DE.

årsaker

Årsakene til DE forener deres skadelige effekter på hjernen blodkar. Til dem tilhører:

 • aterosklerose i hjernen;
 • hypertensiv sykdom;
 • diabetes mellitus;
 • Kardiovaskulære sykdommer med tegn på kronisk sirkulasjonsfeil;
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • arteriell hypotensjon.

Alle disse sykdommene fører til en forverring av blodtilførselen til hjernen på grunn av en nedgang i blodstrømmen eller forstyrrelser fra siden av de vaskulære veggene. På grunn av kronisk mangel på oksygen og næringsstoffer er det en diffus død av hjerneceller og dets atrofi.

Med fullstendig blokkering av bittesmå cerebrale fartøy med aterosklerotiske plakk, utvikler pasienter flere små slag som ikke forårsaker noen merkbare symptomer. Imidlertid er slike personer i økt risiko for å utvikle dyscirculatory encephalopathy.

symptomer

De viktigste symptomene på DE kan deles inn i kognitive og nevrologiske lidelser. I tillegg til disse symptomene, pasienter med sirkulasjons encefalopati observert følelsesmessige forstyrrelser som oppstår humørsvingninger, vilter gråte eller le, treghet, tap av interesse i miljøet.

Kognitiv svekkelse

Kognitiv svekkelse er forverring av mentale evner, som hovedsakelig påvirker hukommelse, tenkning, evnen til å lære, løse hverdagsproblemer og oppleve ny informasjon.

Tidlige tegn på kognitiv svekkelse i AD:

 1. Senker ned av tenkning.
 2. Vanskeligheter med å planlegge sine handlinger.
 3. Problemer med forståelse.
 4. Problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon.
 5. Endringer i atferd eller humør.
 6. Problemer med korttidsminne og tale.

I de første stadiene av DE kan disse symptomene ikke merkes, noen ganger blir de tatt for tegn på annen sykdom - for eksempel depresjon. Imidlertid indikerer deres tilstedeværelse at en person har en viss grad av hjerneskade og at han trenger behandling.

Over tid er det kliniske bildet av kognitiv svekkelse forverret. Progresjonen av sykdommen utvikler sakte, selv om det hos noen pasienter kan forekomme raskt nok i flere måneder eller år. Sene symptomer på kognitiv svekkelse i AD inkluderer følgende:

 • Betydelig bremsing av tenkning.
 • Disorientasjon i tid og sted.
 • Tap av minne og uttalt vanskeligheter med oppmerksomhetskonsentrasjon.
 • Vanskeligheter med å finne de riktige ordene.
 • Sterke personlighetsendringer - for eksempel aggressivitet.
 • Depresjon, humørsvingninger, mangel på interesse eller entusiasme.
 • Økende vanskeligheter med utførelsen av hverdagens oppgaver.

Neurologiske lidelser

I tillegg til kognitiv svekkelse utvikler pasienter med alvorlig DE de nevrologiske symptomer som inkluderer:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • ustabilitet under gang, gangavbrudd;
 • forverring av koordinering av bevegelser;
 • bremse bevegelser;
 • tremor av ekstremiteter;
 • tale og svelgeforstyrrelser;
 • tap av kontroll over vannlating og avføring.

diagnostikk

For diagnostisering av vaskulære encefalopati leger avhøre pasienten eller hans familie av symptomer forstyrrende ham, påvise nærvær av sykdommer, som kan føre til dårlig blodtilførsel til hjernen. Etter at den generelle og nevrologisk undersøkelse, inkludert identifikasjons sene reflekser, muskeltone og styrke, følsomhet, koordinasjon og balanse.

For å bekrefte diagnosen, en laboratorie og instrumental undersøkelse, brukes en vurdering av kognitiv svekkelse.

Laboratorieforskning

Ved hjelp av laboratorietester forsøker de å klargjøre årsakene til utviklingen av DE. For å gjøre dette, bestem:

 1. Generell blodprøve med leukocytformel.
 2. Blodkoagulasjonsindeks (koagulogram).
 3. Lipidprofil (nivå av forskjellige typer kolesterol).
 4. Nivået av glukose i blodet.
 5. Nivået av skjoldbruskhormoner.

Instrumental undersøkelse

Formålet med instrumental undersøkelse med DE er å visualisere lesjonene av blodkar og hjernevev, samt å identifisere årsakene til denne sykdommen.

Hovedeksamenene, som tillater å skaffe seg et bilde av hjernevævet:

 • Computertomografi (CT) - smertefri testen er utført i løpet av hvilken et stort antall av røntgenbilder ved forskjellige vinkler. Da skaper datamaskinen, ved hjelp av informasjonen mottatt, et detaljert bilde av hjernen. CT gir informasjon om strukturen i hjernen, kan oppdage lommer av slag og mindre slag, endringer i blodårene og svulster. Noen ganger mer detaljert visualisering og øke den diagnostiske verdien av en pasient undersøkelse CT med kontrast, i løpet av hvilken det radioopake medikamentet blir administrert intravenøst.

 • Magnetic resonance imaging (MRI) - en metode som bruker for visualisering av hjernens radiobølger og sterke magnetfelt. Denne undersøkelsen varer lenger enn CT-skanning, men det er også helt smertefritt. Med hjelp av MR kan du få mer detaljert informasjon om slag, mikrostreker og patologi av cerebral fartøy.
 • På DE gjennomfører også en rekke andre undersøkelser:

  1. Ultralydundersøkelse av karoten arterier er en undersøkelse som ved hjelp av høyfrekvente lydbølger kan oppdage aterosklerose eller strukturelle forandringer fra hoved blodkarene som leverer blod til hjernen.
  2. Elektroencefalografi er en metode for registrering av hjernens elektriske aktivitet.
  3. Oftalmoskopi - undersøkelse av fundusen som blodårene befinner seg på. Hvis en person har en lesjon av hjernearteriene, gjenspeiles dette oftest i tilstanden til retinalfartøyene.
  4. Elektrokardiografi er en metode for registrering av hjertets elektriske aktivitet, som du kan oppdage mange av sine sykdommer som fører til hjertesvikt - for eksempel arytmier.

  Evaluering av kognitive funksjoner

  Hovedproblemet hos pasienter med DE og personer nær dem er kognitiv svekkelse. For å vurdere kognitive funksjoner er det mange spesielle nevropsykologiske tester som er utformet for å vurdere pasientens evne:

  • snakk, skriv, forstå muntlig og skriftlig tale;
  • arbeid med tall;
  • å oppleve og huske informasjon
  • utvikle en handlingsplan
  • effektivt reagere på hypotetiske situasjoner.

  behandling

  Dysirkulatorisk encefalopati behandling tar sikte på å stoppe eller sakte utviklingen av hjerneskade, forhindre utvikling av slag, behandling av sykdommer som førte til cerebral sirkulasjonssykdom.

  Vanligvis omfatter den terapeutiske planen livsstilsendringer:

  • Sunn mat.
  • Vekt normalisering.
  • Nekte å røyke og drikke alkohol.
  • Fysisk aktivitet.

  Drogbehandling med DE utføres på følgende områder:

  1. Hypotensiv terapi med sikte på å normalisere blodtrykket. Vedlikehold av normale blodtrykksnivåer kan bidra til å forhindre eller forsinke progresjonen av AD. I de fleste tilfeller er nærværet av kroniske cerebrovaskulær svikt leger anbefaler bruk preparater som tilhører gruppen av angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer (for ramipril, perindopril) eller angiotensin (kandesartan, losartan) reseptoren, som det antas at de har beskyttende egenskaper med hensyn til hjernen, blodkar hjerte og nyrer. Dersom for å kontrollere blodtrykket av disse stoffene er ikke nok, blir de kombinert med andre medikamenter - diuretika (indapamid, hydroklortiazid), betablokkere (bisoprolol, nebivolol) kalsiumkanal-blokker (amlodipin, felodipin). Egnet for pasienter med DE-preparater fra trykk kan kun utpeke en lege.
  2. Senke blod kolesterol. Siden den annen vesentlig årsak til ED er cerebral aterosklerose, er pasienter med denne sykdommen ofte foreskrevne legemidler som reduserer kolesterol i blodet. De mest brukte statiner (atorvastatin, rosuvastatin), som - i tillegg til kolesterolreduksjon - også forbedre tilstanden av det indre lag fartøy (endotel) redusere blod viskositet, stoppe eller bremse utviklingen av aterosklerose, har antioksidanteffekt.
  3. Antiaggregant terapi. En av de obligatoriske komponentene i den kurative planen for DE. Antiaggreganter påvirker blodplater, og forhindrer liming (aggregering), noe som forbedrer hjernens sirkulasjon. Den mest foreskrevne aspirin i lave doser.

  Disse tre områdene av narkotikapreparasjon for karsirkulatorisk encefalopati er anerkjent av nesten alle leger. I tillegg anbefaler mange nevrologer følgende typer behandling:

  • Antioxidant terapi er en behandlingsmetode basert på antagelsen om fordelene med narkotika som undertrykker de skadelige effektene av frie radikaler. Disse inkluderer vitamin E, askorbinsyre, actovegin, meksidol.
  • Bruk av kombinerte virkemidler. Det antas at disse midler å normalisere blodpropper, cerebral blodstrøm i små kar, venøs utstrømning fra hjernen, og eie antioksidant, angioproteguoe og neurobeskyttende egenskaper. Oftest nevrologer fore vinpocetine, pentoxifylline, piracetam, cinnarizin.
  • Metabolisk terapi. Mange leger mener at forbedring av metabolismen i hjernecellene er en integrert del av behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati. Den vanligste foreskrevet cerebrolysin, cortexin, glycin.
  • Forbedring av kognitive funksjoner. For å behandle forstyrrelser i minnet, å tenke, dømme og planlegge handlinger, blir ofte legemidler som øker nivået av nevrotransmittere foreskrevet. De inkluderer donepezil, galantamin, memantin.

  I de fleste pasienter er det ikke mulig å fullstendig eliminere disirkulatorisk encefalopati ved hjelp av medisinbehandling. Et godt resultat av behandlingen er en stopp eller avmatning i sykdomsprogresjonen og kognitiv svekkelse.

  Livreddende pasienter med alvorlig dyscirculatory encefalopati

  Det er mange forskjellige metoder som gjør livet enklere for pasienter med alvorlig DE. Disse inkluderer:

  • Arbeidsterapi - å identifisere problemer i hverdagen, som kan omfatte dressing eller vasking, og deres løsninger.
  • Talebehandling - bidrar til å eliminere kommunikasjonsproblemer.
  • Terapeutisk fysisk trening er nyttig for å eliminere problemer med bevegelser.
  • Psykoterapi - for å forbedre minnet, mental kapasitet, sosial interaksjon.
  • Endringer i hjemmet - for eksempel å sikre god belysning i alle rom, eliminere glatte seter og tepper, legge til rekkverk og rekkverk, skape komfortable forhold, glidesko.

  I DE-pasienter kan forverring og angst forekomme under alle nye forhold (for eksempel når de er innlagt på sykehus), når de blir utsatt for overdreven støy, når en stor gruppe ukjente mennesker går inn i en stor klynge når det er nødvendig med komplekse oppgaver.

  Omsorg for en pasient med en alvorlig form for DE er en fysisk og psykologisk forringende prosess. Den som har det, kan føle sinne, sinne, skyld, skuffelse, despondency og sorg. Derfor er det svært viktig å legge mer oppmerksomhet til ens egen helse, å hvile, for å tilfredsstille ens behov, både for å ta vare på en pasient med DE, og for pasientene selv.

  outlook

  Prognosen avhenger av scenen og årsaken til denne sykdommen. Dysirkirkulatorisk encefalopati i hjernen gir egentlig ikke noe til å fullføre kur. Formålet med terapien er å forsinke eller stoppe utviklingen av kognitiv svekkelse og nevrologiske symptomer.

  DE øker dødeligheten, risikoen for skade fra fall.

  Dysirkirkulatorisk encefalopati

  Dyscirculatory encephalopathy er et syndrom av kronisk hjerneskade som har evnen til å utvikle seg over tid. Kronisk mangel på blodtilførsel fører til strukturelle forandringer i hjernen, som igjen påvirker kvaliteten på å utføre sine funksjoner. Dyscirculatory encephalopathy har tre stadier, flere arter og en annen prognose for hver av sine stadier. I tillegg kan denne sykdommen i mangel av behandling føre en gang en full sunn person til demens og total manglende evne til sosial tilpasning.

  Typer av sykdom

  Aterosklerotisk dyscirculatory encefalopati

  Sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose i hjerneskarene og er den vanligste formen for karsirkulatoriske encefalopatier. Aterosklerose, generelt, påvirkes hovedkarene, som bærer hovedblodstrømmen til hjernen, og regulerer også volumet av hele hjerneblodstrømmen. Følgelig, med sykdomsprogresjonen, er tilstrømningen av blod i det tidligere volum vanskelig, og følgelig blir hjernens funksjoner gradvis forverret.

  Venøs dyscirculatory encefalopati

  Sykdommen oppstår og utvikler seg med et brudd på utstrømningen av venøst ​​blod fra kranets hulrom. Som et resultat fører den dannede stagnasjonen til å klemme venene, både inne i skallen og utsiden. Hjerneaktivitet over tid er forstyrret på grunn av hevelse, som oppstår ved vanskeligheten ved utstrømning av blod gjennom venene.

  Hypertensive dyscirculatory encefalopati

  Sykdommen er forskjellig fra andre typer encefalopatier ved at den kan forekomme i en ganske ung alder. Det er forbundet med forekomsten av hypertensive kriser og forverres direkte under dem. Siden tilstedeværelsen av kriser forverrer sykdomsforløpet, utvikler den seg raskt nok.

  Blandet dyscirculatory encefalopati

  Den kombinerer funksjonene til hypertensiv og aterosklerotisk disirkulatorisk encefalopati. Hjernestammen begynner å fungere dårlig, og situasjonen forverres av hypertensive kriser, noe som fører til forverring av de allerede eksisterende symptomene på sykdommen.

  Stadier av karsirkulatorisk encefalopati

  Dysirkulatorisk encefalopati, avhengig av symptomene og deres alvorlighetsgraden, er delt inn i tre faser, som hver tilsvarer bestemte kriterier.

  jeg stadium - antyder små organiske lesjoner i hjernen, som ofte kan forveksles med symptomene på andre sykdommer og komplikasjoner (for eksempel med konsekvensene av craniocerebralt trauma eller beruselse). Imidlertid er det i mange tilfeller mulig å oppnå stabil remisjon i mange år ved diagnosering av "circulatory encephalopathy" ved dette innledende stadium av sykdommen. Den første fasen av disirkulatorisk encefalopati er uttrykt i følgende symptomer:

  • Lyder i hodet
  • hodepine
  • Å ha svimmelhet
  • Søvnforstyrrelse
  • Minnehemming
  • Redusert kognitiv aktivitet
  • Utseendet på noen ustabilitet i å gå

  II stadium - preget av utseendet på forsøk på sine problemer og feil å anerkjenne andre folks skyld, og denne tilstanden er ofte foran en periode med hard selvkontroll. Sosial disadaptasjon begynner, pasientens adferd opptrer av hypokondrier, økt angst. Den andre fasen av disirkulatorisk encefalopati er representert ved følgende symptomer:

  • Overtredelse av oppmerksomhet
  • Betydende minnetap
  • Brudd på evnen til å kontrollere sine egne handlinger
  • Pseudobulbar syndrom
  • Økt irritabilitet
  • Depressiv tilstand

  Den andre fasen av karsirkulatorisk encefalopati forutsetter tilstedeværelse av funksjonshemning, men pasienten beholder fortsatt evnen til selvbetjening.

  III stadium - betyr overgang av sykdommen til en form for vaskulær demens, noe som tyder på en uttalt kjøpt demens og en betydelig redusert evne til å erverve nye ferdigheter. Neurologiske lidelser blir tydeligere. Den tredje fasen av karsirkulatorisk encefalopati antyder:

  • Vesentlig forstyrrelse i å gå
  • Urininkontinens
  • Parkinsonisme i alvorlig grad
  • Tap av selvbetjeningsevne
  • counterinhibition
  • Uttales demens

  I tredje fase av sykdommen begynner pasienten å være helt avhengig av andre og trenger konstant ekstern omsorg og omsorg.

  Du trenger å vite at encefalopati har et annet tempo av progresjon fra sakte, i 5 år eller mer, for å spole, når scenen kan erstattes i mindre enn 2 år.

  Årsaker til sykdommen

  I hjertet av alle årsaker discirculatory encefalopati, er et brudd på blodstrøm: vanskeligheter oppstå enten i hjerne store fartøy som er ansvarlig for hovedblodstrøm eller i venene, som bryter den strøm av blod fra kraniet. Blant årsakene til sykdommen kan vi skille mellom:

  • Tilstedeværelsen av arteriell hypertensjon er en økning i blodtrykket.
  • Tilstedeværelsen av aterosklerose av cerebral fartøy er et brudd på funksjonen av arteriene.
  • Tilstedeværelse av arteriell hypertensjon og aterosklerose samtidig
  • Tilstedeværelsen av vasculitt i hjernevaskene - betennelse i karene, som oppstår på grunn av visse årsaker.

  I tillegg kan ofte en impuls til videre progresjon av sykdommen og overgangen til mer alvorlige stadier virke som alkoholisme, mental overstyring, osteokondrose i livmoderhalssegmentet.

  Vanlige symptomer på dyscirculatory encefalopati

  Hvert stadium av sykdommen forutsetter tilstedeværelsen av visse karakteristiske trekk, men det er mulig å identifisere den generelle symptomatologien til karsirkulatorisk encefalopati, som er tilstede i varierende grad i alle stadier av sykdommens utvikling.

  • hodepine
  • vertigo
  • Forstyrrelser av oppmerksomhet av varierende alvorlighetsgrad
  • Forstyrrelser i kognitiv aktivitet av varierende alvorlighetsgrad
  • Funksjonsforstyrrelser
  • Overtredelse av sosial tilpasning
  • Depressive tilstander
  • Gassforstyrrelser
  • Det gradvise tapet av uavhengighet

  Hvis du har noen av disse symptomene bør umiddelbart oppsøke nevrolog for første diagnose og passering av en mer detaljert undersøkelse, som vil være i stand til å nøyaktig fastslå om de gitte symptomer tegn på vaskulær encefalopati.

  Diagnose av dyscirculatory encefalopati

  For å få en diagnose bør en spesialist registrere endringer i pasientens tilstand, basert på følgende kriterier:

  1. Neurologiske forstyrrelser og deres fremgang
  2. Studie av nevropsykiatrisk undersøkelse av en pasient
  3. De karakteristiske endringene som ble avslørt i REG (studie av cerebral fartøy)
  4. De karakteristiske endringene som ble avslørt i CT (computertomografi)
  5. Endringer registrert av ultralyddopplerografi
  6. Endringer registrert i studien av pasientens blod

  Studien av tilstanden til hjernens kar, som gir informasjon om deres tone og hvordan de er fylt med blod. Dataene oppnås ved hjelp av et reografisk vedlegg, og resultatene vises i form av kurver, som deretter deklareres av en spesialist. REG er en smertefri metode for forskning, som vanligvis utføres av en nevrolog eller nevrolog. På grunnlag av data om tilstanden av cerebral fartøy, bestemmer spesialisten metoder for behandling av karsirkulatorisk encefalopati grunnet aterosklerose eller hypertensjon.

  Beregnet Tomografi (CT)

  En smertefri forskningsmetode som lar deg kjenne informasjon om tilstedeværelsen av atrofiske prosesser i hjernen. Basert på dataene som er oppnådd, kan en spesialist dømme graden av hjerneskade og dermed scenen av dyscirculatory encephalopathy. Den første fasen av sykdommen innebærer minimal atrofi, noe som gjør det mulig å kompensere for tilstanden i nærvær av rettidig medisinsk inngrep. Senere stadier av karsirkulatorisk encefalopati foreslår mer omfattende atrofier, så vel som tilstedeværelsen av leukoariose.

  Evaluering av nevrologiske manifestasjoner av sykdommen

  Evaluering utføres av en nevropatolog ved en visuell undersøkelse av pasienten, sjekker refleksene, basert på pasientens klager eller med slektsordens ord. Blant de viktigste nevrologiske manifestasjonene av denne sykdommen kan identifiseres:

  • Utvidelse av refleksogene soner
  • Revitalisering av senreflekser
  • Tilstedeværelse av kloner i nedre ekstremiteter
  • Krenkelse av talenes klarhet
  • Forstyrrelse av kognitive funksjoner
  • Vestibulære lidelser
  • Stivhet av muskler

  Det er viktig å huske på at diagnosen "encefalopati" ikke kan være basert bare på evaluering av de nevrologiske manifestasjoner av sykdommen, da de kan være tegn på en meget forskjellige forstyrrelser i sentralnervesystemet som har lignende symptomer.

  Ultralyddopplerografi av cerebral fartøy

  Studier smertefritt og trygt lar deg bestemme tilstedeværelsen av blodpropper i hjernens kar, beskrive blodstrømmen, dens hastighet og graden av brudd. Trombose forhindrer ikke bare blodstrømning i normale volumer, men utgjør også en direkte trussel mot pasientens liv. I de aller fleste pasienter med karsirkulatorisk encefalopati avslører dopplerografi fullstendig blokkering av visse arterier.

  Metoden for å diagnostisere den mentale tilstanden til en pasient, som bidrar til å bestemme brudd på høyere mentale funksjoner, som analyse og syntese. Den mer forsømte scenen av diskirkulatorisk encefalopati pasienten har, jo mer uhøflig er lidelsene i høyere mentale funksjoner. Vi undersøker nivået av kritikk, evnen til orientering i tid, tilstanden i emosjonelle sfære, frivillig og ufrivillig oppmerksomhet, studiet av visuell-romlig gnosis, studiet av tale.

  Blodtilstandsundersøkelse

  Ifølge analysen i blodet vaskulære encefalopati ofte det har en høy viskositet, noe som fører til dannelsen av tromber og nedsatt cerebral sirkulasjon. Derfor, med de første stadiene av sykdommen, kan terapi rettes mot å fortynne blodet, som forhindrer tilstopping av blodårer og utseendet av atoksyfokus i hjernen.

  Basert på disse studiene, blir et generelt bilde av sykdommen gjort, dets stadium er etablert og behandlingsstrategien er bestemt.

  Metoder for behandling av dyscirculatory encephalopathy

  Behandlingen av sykdommen skal ikke bare være basert på undersøkelsens resultater, men også på analysen av sykdomsforløpet. Dyscirculatory encephalopathy kan utvikle seg så raskt, med gjentatte angrep, og sakte, stabilt. Det finnes flere metoder for å behandle sykdommen, men som regel bruker spesialister dem i kombinasjon for å oppnå bedre resultater.

  Normalisering av blodtrykk

  I hypertensiv og når blandet form vaskulær encefalopati nødvendig å eliminere en av de viktigste grunnene til dens forekomst - vaskulær hypertensjon. Dette vil forhindre eller stoppe veksten av mentale og motoriske forstyrrelser. Trykket skal reduseres jevnt og under hele behandlingsperioden er det nødvendig å unngå skarpe svingninger, da dette kan påvirke resultatene av behandlingen og pasientens generelle tilstand negativt.

  For å normalisere trykket, brukes antihypertensive midler:

  • klonidin - et stoff med sentral handling, brukt både for høyt blodtrykk og for hypertensive kriser. Det er tilgjengelig som en injeksjonsvæske, samt i en tablettform.
  • pentamin - Et preparat av perifer virkning, en ganglion blokker. Legemidlet bør brukes med forsiktighet ved nyre- og leverinsuffisiens.
  • oktadin - Sympatolytisk, legemidlet er tilgjengelig i tabletter og i flytende form, i noen tilfeller for instillasjon i en conjunctival sac.
  • phentolamine - alpha-adrenoblokker, som må brukes med forsiktighet til pasienter med svært alvorlig kardiovaskulær sykdom.

  Tiltak for å bekjempe aterosklerose. Det er aterosklerotisk karsirkulatorisk encefalopati som er den hyppigste typen av sykdommen, derfor er behandlingen av aterosklerose svært viktig i det overveldende flertallet av sykdomsfallene.

  Som lipidsenkende terapi utpeke:

  • Sermion - frigjøres i form av tabletter, den viktigste aktive substansen - nicergolin. Avhengig av graden av skade kan det foreskrives for oral administrasjon i flere måneder. I tillegg, i tillegg til å påvirke blodsirkulasjonen, senker serumet blodtrykket, så det er nødvendig med forsiktighet når du tar medisiner samtidig for å redusere blodtrykket.
  • pentoxifylline - Et stoff som er tilgjengelig i form av tabletter og i flytende form, ofte foreskrevet for intravenøs administrering med en dråper. Forsiktighet bør gis til pasienter med nedsatt nyrefunksjon.
  • vinpocetine - et stoff for å forbedre intracerebralt sirkulasjon, som, i motsetning til andre, ikke krever en reduksjon av dosen til pasienter med nedsatt lever eller nyre.
  • piracetam - Et stoff som er designet for både korte (opptil 2 uker) og langvarig behandling (opptil 6 måneder). Jo lengre kurset, jo nærmere må du overvåke tilstanden til nyrene og deres funksjon.

  Hvis pasienten trinn I eller II vaskulær encefalopati medikamentterapi for å øke cerebral sirkulasjon det gir en betydelig effekt, og sykdom kan herdes eller for å oppnå remisjon og hans langsom forverring av sykdommen.

  En behandlingsteknikk basert på virkningen av legemidler på nevroner. Samtidig er kvaliteten på deres funksjon forbedret, selv under hypoxiske forhold på grunn av utilstrekkelig hjernecirkulasjon.

  • aktovegin - et stoff produsert i tabletter og i injeksjonsvæske, oppløsning. Det er vanligvis foreskrevet for bruk innen 10-14 dager, men behandlingsforløpet kan være lengre om nødvendig.
  • Cere - injeksjoner for intramuskulær injeksjon. Kontraindikasjon kan være tilstedeværelse av kramper eller epileptisk aktivitet, så før du bruker legemidlet, må du lage en EEG.
  • gliatilin - Preparatet er tilgjengelig i form av kapsler og som en oppløsning for injeksjoner. Den er designet for langvarig terapi (opptil seks måneder), avhengig av pasientens tilstand.

  Operativ inngrep utføres, hovedsakelig på veggene til hovedskipene, når bare medisinsk behandling ikke lenger kan eliminere de eksisterende problemene med fartøyene.

  Stenose (stenting av blodkar) - Prosedyre utført for å gjenopprette lumen av arterien. Forundret med atherosklerose, er beholderen blokkert med en plakett som forhindrer normal blodsirkulasjon. Det er ikke mulig å eliminere en plakk medisinsk, så det er den eneste veien ut av stenosen i karoten arteriesystemet. Operasjonen krever ikke generell anestesi - bare lokalbedøvelse administreres. Deretter setter en spesiell tube inn i arterien - en introducer, gjennom hvilken spesialisten vil kunne introdusere andre instrumenter som er nødvendige for kirurgisk inngrep. I stedet for innsnevring av fartøyet er det installert spesielle vegger, hvorved lumenet utvides til ønsket verdi.

  Pasienter med dyscirculatory encefalopati bør overvåkes kontinuerlig av en nevrolog og holde seg til de behandlingsmåter som legen foreskrev. Selvmedisinering gir i de fleste tilfeller ikke de ønskede resultatene, men forverrer kun sykdomsforløpet og bidrar til å akselerere utviklingsgraden. I tillegg, som et resultat av de tiltak som er vedtatt som en selv-medisinering, kan du miste tid som kunne vært brukt på riktig behandling og stoppe utviklingen av sykdommen. Det må bli husket at det kommer til en alvorlig diagnose, og hvis på den første etappen, kan pasienten gå tilbake til et normalt liv, vil overgangen til en mer alvorlig stadium gjør det mye vanskeligere.

  Prognose og forebygging av dyscirculatory encephalopathy

  Med en raskt fremgang i sykdommen er prognosen mindre gunstig enn i den langsomme. Jo eldre pasienten er, jo mer utprøvd blir symptomene på karsirkulatorisk encefalopati. Ofte i det første trinn kan oppnå betydelige forbedringer ved behandling av sykdom og for en lang tid for å stanse den, og i noen tilfeller fullstendig herdet helt. Den andre fasen er mindre vellykket i dette henseende, men det tillater at man ofte oppnår remisjon. Den verste prognose i det tredje trinn av vaskulær encefalopati - pasienten ikke er gjenstand for full restaurering av sine sosiale ferdigheter og selvbetjenings ferdigheter er nesten helt forsvinner, og medikamentterapi er rettet hovedsakelig ved symptomatisk behandling.

  For å forebygge utvikling av vaskulær encefalopati opp til de mest alvorlige stadier, er det nødvendig å treffe tiltak for dens behandling i begynnelsen av sykdommen, når det er avslørende. I tillegg må folk som har et trombofili-gen eller økt blodpropp, av andre grunner, vite at de er i fare for denne sykdommen. Dette betyr at de må nøye overvåke tilstanden av blodkoagulasjon og om nødvendig kontakte en lege for å foreskrive bruk av blodfortynnende medisiner.

  Dyscirculatory encephalopathy - hva er det? Grader, behandling og prognose

  Hurtigsides navigasjon

  Dyscirculatory encephalopathy, eller "mye støy fra ingenting"

  Modern nevrologi "feber". Noen diagnoser er erstattet av andre, nye teorier kommer frem, i behandling av deaktivere sykdommer, datateknologi, exoskeletoner og trådløs neurosensorisk kommunikasjon brukes.

  Dette er fullt berørt og en slik diagnose, som har et sonorøst og vakkert navn - "circulatory encephalopathy". Hva er det Hvis denne diagnosen er å dechiffrere bokstavelig oversettelse fra "Helse på russisk" høres noe sånt som dette - "vedvarende og diverse uregelmessigheter i sentralnervesystemet forårsaket av kronisk blodsirkulasjon"

  "Hvor mye kan du leve med vaskulær encefalopati" - betegnelsen på de uinnvidde, det høres skummelt, og ikke tilfeldigvis, en av de hyppigste forespørsler Runet. Offisielt svar: Så mye du vil.

  Men dette kan legges til at å se på sykehus poster i eldre pasienter som besøkte resepsjonen på nevrolog, på nittitallet, kan du oppleve at vel halvparten av undersøkelsene diagnosen slutter, for eksempel "ED II", dvs. "encefalopati grad 2".

  Siden 1995, etter innføringen av ICD-10, det vil si den nåværende internasjonale klassifiseringen av sykdommer, er det imidlertid ingen slik diagnose. Og offisielt, som, og det er ingenting å snakke om, og spørsmålet er stengt. Imidlertid bruker våre "ikke-avanserte" leger, spesielt i outbacken, ikke de diagnosene som nå er tillatt. "Tillatede" diagnoser inkluderer for eksempel "kronisk hjerneekskemi" eller "hypertensiv encefalopati."

  Og ifølge den gammeldags måten er den gamle, gode DE i kurset. Hva er dette?

  Dyscirculatory encephalopathy - hva er det?

  hjernedysirkulatorisk cerebral encefalopati

  Faktisk er det svært vanskelig å lage en nøyaktig diagnose, hvis det ikke er klare kriterier for formuleringen. Spesielt ofte forekommer denne situasjonen i nevrologi, hvor alt "hviler" på hjernens funksjon, som er ukjent (til nå) hvordan det virker.

  Hva skal en lege gjøre hvis en pasient klager over det faktum at han "ble litt dårligere" husker hendelser på grunn av sin alder, hans søvn ble verre, stemningen endret seg? Nevrolog ved inspeksjon merker en liten skjelving i øyelokkene, en liten forskjell i refleksene, og ingenting mer. Er han sunn eller ikke?

  Gitt at nesten alle eldre pasienter har høyt blodtrykk, tegn på cerebral arteriosklerose, og disse eller andre mulige former for sirkulasjonsforstyrrelser etter lange diskusjoner og endringer ble begrepet tatt i bruk i 1958 som "encefalopati".

  Han var ikke helt klar fra begynnelsen. Tross alt, klinisk ble encefalopati kalt vedvarende organisk hjerneskade, for eksempel posttraumatisk encefalopati. Og i tilfelle dyscirculatory form, med rettidig behandling, forsvant alle disse små symptomene. Som et resultat viste det sig at encefalopati er en fullstendig reversibel, om enn relapsing lidelse.

  • Selvfølgelig er dette begrepet utdatert. Tross alt virket det før bemannet romferd, til fremveksten av slike moderne forskningsmetoder som ultralyd, CT, MR, angiografi, PET (positron-utslippstomografi).

  Likevel, i vår tid er det forsøk på å "gjenopplive" denne termen. For eksempel kan det ofte leses at disirkulatorisk encefalopati er en cerebral vaskulær lesjon (diffus) som utvikler seg sakte, er en konsekvens av mange sykdommer og tilstander der hjernens små arterier påvirkes.

  I den moderne klassifikasjonen av sykdommer er det mulig å erstatte denne "mastodon" med slike diagnoser som:

  • cerebral aterosklerose;
  • hypertensive encefalopati;
  • cerebrovaskulær sykdom (uspesifisert);
  • vaskulær demens;
  • kronisk iskemi i hjernen.

  Hvorfor døde diagnosen som "disirkulatory brain encephalopathy"? Svært enkelt: I forbindelse med fremdriften av bevisbasert medisin i diagnosen av ulike sykdommer, er det brukt ulike kriterier som har innført noe klarhet og klarhet. Men en slik diagnose som encefalopati, var svært vag, la absorbere alt det du kan, hvorfor glad i leger. Det er ikke nødvendig å utføre algoritmert søk, tenk på overholdelse av kriterier, som for eksempel i multippel sklerose.

  Det er veldig enkelt: Hvis ingenting er spesielt forstyrret, men noe må skrives, det vil si en diagnose av karsirkulatorisk encefalopati.

  På årsakene og varianter av dyscirculatory encefalopati

  Siden DE skal være basert på forfatterens intensjon om brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, ser det ut til at den enkleste og mest naturlige måten å dele sykdommen var utpekingen av en faktor som fører til iskemi i hjernevævet. Men her er alt også "blandet opp". Følgelig er følgende "årsaker" til DE:

  • cerebral aterosklerose. Hvorfor ikke gjøre den viktigste diagnosen? Nei, det er nødvendig å "hakke opp" den sirkulatoriske
  • aterosklerotisk encefalopati;
  • arteriell hypertensjon (tilsvarende er det hypertensive encefalopati i ICD-10);
  • blandet form (også mulig);
  • Venøs.

  Årsakene er alle sammenblandet. De to første er diagnoser og forståelige patologiske prosesser, da blir de kombinert, og til slutt oppstår et anatomisk "venøst" utvalg som ikke gir klarhet.

  I tillegg, hvis ikke nok av disse hyppige diagnoser det som en kilde til DE "tiltrekke ørene" vaskulær dystoni, og i dette tilfellet viser det seg at ingen av disse diagnosene i ICD-10 ikke eksisterer, er det vår, innenriks oppfinnelse.

  Derfor styrker selv en enkel analyse av årsakene til denne tilstanden kun tvil om eksistensen av diagnosen DE. Og hva er symptomene på denne sykdommen? Kanskje er det noe spesielt som ikke forekommer i andre sykdommer?

  Symptomer på dyscirculatory encefalopati

  Ak, nei. Døm selv: tegn og symptomer på vaskulær encefalopati - er noe mer enn en klem, "virvar", som er karakteristisk for mange nevrologiske sykdommer. Så kan symptomene på dyscirculatory encefalopati bli "vurdert":

  • Ulike kognitive lidelser, som tidligere ble kalt "intellektuell-mnestic". Disse inkluderer psykiske lidelser, utmattelse og ustabilitet av oppmerksomhet og minne, glemsomhet, fravær. I senere stadier kan det være tegn på vaskulær demens;
  • Brudd på karakter. Utseende av apati, blinker av raseri, fremveksten av umotivert angst, depresjon, frykt;
  • Utseendet til pyramidale lidelser (økt tone, muskelhypertensjon, utseende av patologiske reflekser, stopp tegn, anisorefleksi);
  • Fremveksten av ekstrapyramidale lidelser (akinesi, tremor, økning i tonen i "dentat typen", tegn på parkinsonisme, fremkomsten av voldelige følelser - gråt og latter);
  • Krenkelse av funksjonen til den kaudale gruppen av kranialnervene ved type pseudobulbar syndrom (dysfagi, dysartri, nasolalia);
  • Forstyrrelser av koordinering av bevegelser og hjernefunksjonene. Denne svimlende, forsettlige tremor, chanted tale, nystagmus, brudd på fine motoriske ferdigheter, inkludert skriving;
  • Otoneurological og vestibulære sykdommer: forårsake kvalme, i sjeldne tilfeller - oppkast, forekomsten av svimmelhet, tinnitus av vaskulær (dvs. tinnitus).

  I et ord, selv en overfladisk blikk på disse symptomene indikerer at encefalopati - det er ingenting som hele moderne nevrologi, kanskje med unntak av meningeal symptomer og tegn på intrakraniell hypertensjon. Hvis de ikke er for lat og legger til, er det ikke lenger nødvendig med en annen diagnose, særlig hos eldre. Overalt uforandret vil være "herske" omfattende diskirkulatorisk encefalopati.

  Slike storhet og "fullstendighet" av symptomene førte til at stadiene i denne merkelige staten ble like vage og vage.

  Som kjent, samler hver sykdom (så vel som generelt alle prosesser) kvantitative endringer, som ifølge den andre loven om dialektisk materialisme blir omdannet til kvalitative. Hvilke stadier er adeptene til denne diagnosen?

  Discirkulatorisk encefalopati av 1/2 3 grad

  Dyscirculatory encephalopathy er delt inn i 1,2 og 3 grader, eller stadier. For første etappe er det "subjektive" manifestasjoner, det vil si at det er klager, og ingenting blir lagt merke til når du utfører en nevrologisk undersøkelse.

  I den andre fasen vaskulær encefalopati skal vises noen - noen av de ovennevnte syndromer, som blir master og gruppert rundt ham andre tegn, som er ledsaget av forverring av klagene, progresjon av symptomer, endringer i pasientens personlighet.

  Det tredje trinn av vaskulær encefalopati - en tilstand slå inn "endelig": Taktløse, uorden i urin og avføring, vanskelig kontakt forvrenging rytme av søvn og våkenhet, den gradvise utryddelse av vitale funksjoner, og til slutt - død av trykksår, intestinal parese eller hypostatic lungebetennelse eller andre sammenhengende sykdommer på bakgrunn av marasmus.

  Dermed er oppstart og symptomatisk forandring ikke mye forskjellig fra vaskulær demens og andre lignende sykdommer, som progressiv leukoarhea eller Alzheimers sykdomsfinale, eller Huntingtons chorea.

  Således, etter å ha ikke fått et klart svar, hvordan det er mulig å på en pålitelig måte skille stadiene av denne tilstanden fra mange andre sykdommer, la oss vende oss til diagnosen. Kanskje er det klarhet der?

  diagnostikk

  For å korrekt diagnostisere, anbefales det at brukerhåndboken for nevrologer i slutten av XX-tallet var avhengig av følgende data:

  • I begynnelsen var det nødvendig å vurdere alvorligheten av subjektive klager, kognitiv svekkelse, affektive forstyrrelser, karakterforstyrrelser, ekstrapyramidale lidelser, dvs. sette opp en syndrom diagnose;
  • Identifisere årsaken, og risikofaktorer (høyt blodtrykk, organskader - mål, diabetes, hyperlipidemi, atrieflimmer), funnet ved hjelp av instrumentelle metoder for konsekvensene av cerebrovaskulære sykdommer (for eksempel, for å finne de gamle, etter slaget lesjoner i den hvite substansen i de cerebrale hemisfærer);
  • Identifiser koblingen mellom det ledende syndromet og årsaken til å "koble" alle klager med cerebrovaskulær patologi;
  • Eliminer andre grunner.

  Som de sier, er diagnostisk søk ​​enkel, som alle geniale. Det er ingen faste kriterier. Det er klart at ethvert ledende syndrom kan "knyttes" til arteriell hypertensjon, som eksisterer hos 90% av eldre pasienter.

  Derfor er det, som grever etter regnet, fortsatt titusenvis av diagnoser over hele Russland, som ikke eksisterer. Det er nok å "ikke formere enheter", ifølge Okkams barberkniv, men å dispensere med eksisterende, spesifikke diagnoser.

  Hvordan behandle dyscirculatory encefalopati?

  Faktisk vet alle hvordan å behandle dyscirculatory encefalopati, men ingen vet hvordan man kan kurere det. Vanligvis er nevrologen som diagnostiserte dette engasjert i klassisk lindring av de ledende symptomene.

  For eksempel kan en pasient med dårlig søvn og svimmelhet i kurset er "Betaserk" og "Corvalol" med "Glysin" bestefar klage på minnet og skjelving i hendene og får en beroligende urt "Tanakan". I tilfelle at bestefaren ikke har nok penger - spiller det ingen rolle. Alltid pensjonist klar til å støtte innenlandske produsenter, kjøpe "Ginkgo Biloba Evalar."

  Følgelig oppnås behandling av vaskulær encefalopati klasse 2 omfatter et "sett av nootropika, metabolske medikamenter, vitaminer, stoffer som forbedrer cerebral sirkulasjon og kognitiv funksjon".

  Dette tyder på at i stedet for å redusere trykket, normalisering av kolesterolnivået, kosthold modifikasjon og livsstil, mannlige røykere i alderen eller fete pensjonist som lider av diabetes, tilbringe et par tusen rubler for medikamenter som gir lindring for en måned, i beste fall.

  Dette skyldes at det ikke er noen klar enkeltvektor som er rettet fra årsaken til behandling og forebygging. Denne diagnosen, som en stor sugetrakt, absorberte alt i nevrologi og gerontologi, og i denne uklare maelstrømen smeltet årsaken og effekten sammen. Og i det uklare vannet har vellykkede selgere av mange stoffer og kosttilskudd, som ikke er medisiner, "behandlet" umiddelbart "fra alt."

  I stedet for å konkludere

  Så sterk er kraften til villfarelse og medisinsk treghet, og til dags kan man finne autoritativ forskning som omhandler problemene ved behandling av karsirkulatorisk encefalopati. Og de er skrevet av ærverdige professorer og lektorer med et "navn". Men her er hva slags ting: Vanligvis, etter åpningsdelen, begynner "chanting" av en ny medisin, og på en eller annen måte en raskt innspilt parodi av en klinisk studie. Motivet til forfatterne er klart: selskapets reklame og fortjeneste i kontanter, eller en tur til kongressen. I forhold til reduksjon av utgifter for helsetjenester til fattige leger er det en konkret gave.

  Dysirkirkulatorisk encefalopati for et fornuftig, kritisk sinn er det samme som en rød fille for en oks. Men det er også mer stabile medisinske pseudoinstitusjoner, som var uendret til nylig. Vi snakker om homøopati og preparater som ble produsert i henhold til homøopatiske teknologier.

  Det ville synes at alt er "på overflaten": ingen homeopatisk middel ikke redde pasienten med sjokk, cardio - vascular eller nyrefunksjon, eller forlenge livet for en lengre periode enn konvensjonell medisin.

  Og "rare" og upålitelige diagnoser, som inkluderer, inkludert encefalopati. Ikke vær redd for denne diagnosen, men bare spør legen hvorfor han setter diagnosen, som ikke er akseptert i vårt land, ICD - 10, hva diagnostiske kriterier det er styrt, og hva slags ansvar han vil lide hvis pasienten skal bruke penger på legemidler for behandling av ikke-eksisterende sykdommer. Da vil tiden være redd for legen.

  Les Mer Om Fartøyene