Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni er en sykdom som manifesteres av kardiovaskulære, respiratoriske lidelser, dårlig toleranse for stress og fysisk anstrengelse.

årsaker

 • neuro-emosjonell stress,
 • ugunstige sosioøkonomiske forhold,
 • overdreven sol eksponering,
 • varmt klima,
 • vibrasjon
 • kroniske rusmidler, inkl. alkoholholdige og tobakk,
 • infeksjoner i øvre luftveiene og nasopharynx,
 • en stillesittende livsstil,
 • psykisk og fysisk overarbeid.

Manifestasjoner av neurokirkulatorisk dystoni

Med neirotsirkuljatornoj dystoni markerer smerter i hjerteområdet (støyende, prikker). Deres varighet varierer: fra øyeblikkelig ("piercing") til monotont, som varer i timer og dager. Fremveksten av smerte er forbundet med overarbeid, angst, skiftende vær, drikking av alkohol. Hos kvinner oppstår smerte noen ganger i premenstrualperioden. Paroksysmal intens smerte ledsages av frykt og autoniske lidelser i form av en følelse av mangel på luft, svette, en følelse av indre skjelving. Pasienter vil gjerne ta en tinktur av valerian eller hagtorn. Å ta nitroglyserin smerte eliminerer ikke.

Noen pasienter klager over raske, grunne puste, en følelse av ufrivillig inspirasjon, et ønske om å puste dypt i luften (et "kjedelig sukk"). Kanskje en følelse av "klump" i halsen eller klemme den. Det er vanskelig for en pasient å være i et tett rom, det er behov for å åpne vinduer. Disse fenomenene er ledsaget av en følelse av angst, svimmelhet, en frykt for kvelning.

Pasienter rapporterer hjertebank, følelse hardt arbeid av hjertet, ledsaget av en følelse av pulsering i nakke fartøy, hodene vises på tidspunktet for belastning eller forstyrrelser, og noen ganger om natten, der pasienten våkner. Palpitasjon er provosert av spenning, fysisk aktivitet, alkoholinntak.

Asthenisk syndrom er uttrykt i en reduksjon av arbeidsevne, svakhet, økt tretthet.

Periodisk hodepine, "blinkende av fluer" foran øynene, svimmelhet, en følelse av forkjølelse av lemmer.

Noen pasienter merke en økning i kroppstemperatur opp til 37,2-37,5 ° C, temperaturforskjeller i de høyre og venstre armhulene, lem hudtemperatur reduksjon ( "frosne hands").

Vegetative kriser manifesteres av skjelving, kulderystelser, svimmelhet, svette, en følelse av mangel på luft, en ukontrollabel frykt. Slike forhold forekommer vanligvis om natten, sist fra 20-30 minutter til 2-3 timer og ofte ender med rikelig vannlating eller løs avføring.

Slike forhold går vanligvis uavhengig eller ved å ta medisiner. Med tiden går krisen alvorlig, kriser vises sjeldnere og kan helt forsvinne.

Diagnose neyrotsirkulyatrnoy dystoni oppnådd ved undersøkelse av et antall spesialister (endokrinolog, nevrolog, kardiolog, etc.). Exclusion metode.

behandling

Auto-trening og avslapping (avslapping) er svært effektiv i terapi av nevrokirkulatorisk dystoni.

Roten av valerian eller gressmodern blir tatt som infusjoner (fra 10 g til 200 ml vann) i 1/4 kopp 3 ganger daglig og over natten i 3-4 uker.

Tranquilizers lindre en følelse av frykt, angst, emosjonell spenning.

 • Elen er foreskrevet til 0,005-0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Diazepam (Seduxen, i) - administrert i en dose på 2,5-5 mg 2-3 ganger daglig, med den uttrykte følelse av frykt enkeltdose kan økes til 10 mg. Phenazepam - er et svært aktivt beroligende stoff, det anbefales å ta 0,5 mg 2-3 ganger daglig.
 • Oxazepam (Nosepam, Tazepam) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Medazepam (Mezapam, Rudotel) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen.
 • Tofizopam (Grandaxin) - en daglig beroligende middel, anvendt til 0,05-0,1 g 2-3 ganger om dagen.

Tranquilizers blir tatt innen 2-3 uker, de er spesielt indikert før stressende situasjoner. I de senere årene har det blitt brukt stoffer som Afobazol (OTC daglig trakvilizator uten å forårsake døsighet) og tenoten (homøopatisk forberedelse).

De kombinerte preparatene "Belloid" og "Bellaspon" har en beroligende effekt.

 • BELLOID - 1 tablett av legemidlet inneholder 30 mg butobarbital, 0,1 mg alkaloider av belladonna, 0,3 mg ergotoxin. Det er foreskrevet for 1 tablett 2-3 ganger om dagen.
 • Bellaspan (Bellataminal) - 1 tablett inneholder 20 mg fenobarbital, 0,3 mg ergotamin, 0,1 mg alkaloider av belladonna. Tilordne 1-2 tabletter 2-3 ganger om dagen.

Antidepressiva er hovedsakelig vist i depresjon. Mulig maskert depresjon, når selve depresjonen er "maskert" av en rekke sykdommer.

Piracetam (Nootropil) - Gis i kapsler eller tabletter på 0,4 g 3 ganger daglig i 4-8 uker. Om nødvendig kan du øke dosen til 0,8 g 3 ganger daglig. Mer moderne og kraftige midler er Fenotropil, Pantokaltsin. Soft action har og tolereres godt av Picamalon.

 • Cavinton (vinpocetin) - brukes i tabletter på 0,005 gram per 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Stugeron (cinnarizine) - foreskrives i tabletter på 0,025 gram 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.
 • Instenon forte - 1 tablett 2 ganger om dagen i minst 1 måned.

Med neurokirkulatorisk dystoni, Persen brukes som beroligende for økt nervøs excitability, søvnforstyrrelser, søvnløshet, irritabilitet; en følelse av indre spenning. Persen er representert ved to doseringsformer - Persen Tablets og Persen Fort Capsules. Voksne og ungdom over 12 år legemidlet er foreskrevet 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler. Legemidlet er tatt 2-3 ganger om dagen. For søvnløshet, 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler en time før sengetid. Barn i alderen 3 til 12 år, legemidlet er foreskrevet bare under oppsyn av en lege og bare i form av tabletter. Dosen avhenger av pasientens kroppsvekt, i gjennomsnitt 1 tablett 1-3 ganger om dagen.

Ekstra terapi med nevrokirculatorisk dystoni

For å regulere nervesystemet, redusere manifestasjoner av smerte i hjertet, bruk elektrisk. For å få en beroligende effekt, er det foreskrevet fra 20 til 40 minutter daglig, løpet av behandlingen er 15 økter.

Den positive effekten på pasienter med nevrocirkulatorisk dystoni er gitt ved vannprosedyrer. Påfør en rekke dusjer, dousing, tørr og våt omslag. Stor beroligende effekt er gitt av bad valerian, nåle, oksygen, nitrogen og perle (temperatur 36-37 ° C) i 8-15 minutter. Bad foreskrives annenhver dag, behandlingsforløpet er 10-12 bad.

Med en uttalt dominans av eksitasjonsprosessene har radon- og nitrogenbadene en bedre effekt, og i tilfelle av asteni, karbonater. Radon og jodid-brombad er også egnet for osteokondrose.

Aeroionoterapi har blitt utbredt i behandlingen av pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Brukt aeroionizers for individuelle ("Ovion-C") og kollektiv bruk ("lysekrone Chizhevsky"). I prosessen med ionisering av luft dannes luftioner med en overvekt av negative ion-aeroioner. Pasientene er i en avstand på 70-100 cm fra enheten, varigheten av økten er 20-30 minutter. I løpet av denne tiden innånder pasienten luft som er ladet med negative ioner. Behandlingsforløpet er 12-14 økter. Påvirket aeroionotherapy markert reduksjon i blodtrykket (5-20 mm Hg. V.), demping av hjertefrekvensen, øke gassutveksling, en økning i oksygenforbruk forsvinning søvnløshet, redusere hodepine, svakhet.

Massasje har en positiv effekt på pasienter med neurokirkulatorisk dystoni. Pasienter er nyttig generell gjenopprettende massasje, anbefales forsiktig massasje av cervical og thoracic ryggraden i tilfelle osteochondrose av disse avdelingene. En effektiv metode for behandling av nevrocirkulatorisk dystoni er akupressur.

Nålrefleksologi normaliserer funksjonens tilstand i nervesystemet; eliminerer neurokirkulatorisk dystoni; øker kroppens adaptive kapasitet. Akupunktur kan utføres i henhold til den klassiske metoden eller i form av elektroakupunktur. Det første kurset inkluderer 10 økter, etter at 2 ukers pause den andre er utnevnt og etter 1,5 måneder - det tredje kurset.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni (NDC) - Kompleks av lidelser i det kardiovaskulære systemet av funksjonell natur, som utvikles som følge av brudd på nevendokrine regulering. Cardiopsychoneurosis har polietiologichesky genese, ledsaget av mange forskjellige, hovedsakelig kardiovaskulære sykdommer, manifestasjoner, forårsaket eller forverret under påvirkning av stress, karakterisert ved benign kurs og tilfredsstillende prognose.

Nevrologisk dystoni

Nevrologisk dystoni I litteraturen er det noen ganger betegnet termerne "nervesykdom", "neurokirkulatorisk asteni", "utrolige hjerte". Det er akseptert å skille mellom to typer funksjonsforstyrrelser i kardiovaskulærsystemet: vegetativ-vaskulær og neurokirkulatorisk dystoni. Vegeto-vaskulær dystoni kombinerer ulike manifestasjoner av autonom dysfunksjon, som følger med organiske lesjoner av det nervøse, endokrine og andre systemer. Nevrologisk dystoni er en uavhengig nosologisk form med sin etiologi, patogenese, symptomatologi og prognose og adskiller seg fra en rekke funksjoner fra autonom dysfunksjon. Karakteristiske trekk er forekomsten av nevro dystoni blant de kliniske manifestasjoner av kardiovaskulære symptomer, primær-funksjonell natur autonom ubalanse og manglende kommunikasjon med organisk patologi, inkludert nevroser.

Med nevocirkulatorisk dystoni, må nevrologer, kardiologer, praktiserende leger ofte møte. Blant pasienter i kardiologisk og terapeutisk profil finnes NCD hos 30-50% av pasientene. Nevrologisk dysfunksjon kan utvikle seg i ulike aldre, men er vanlig hos unge mennesker, for det meste kvinner, som er 2-3 ganger mer sannsynlige enn menn. Sykdommen utvikler sjelden hos personer under 15 år og eldre enn 40-45 år.

Klassifisering av neurokirkulatorisk dystoni

Ved etiologiske former isolert essensielt (konstitutsionalno-arvelig), psykogen (nevrotisk), infeksjon giftig, dishormonal blandet cardiopsychoneurosis og NDC fysisk overanstrengelse.

Avhengig av den ledende klinisk syndrom klassifisering V.P.Nikitina (1962) og N.N.Savitskogo (1964) skilles fire typer nevro dystoni: hjerte (med en primær sykdom i hjerteaktivitet), hypotensive (reduksjon av blodtrykket med en primær), hypertensiv ( med en overvektig økning i blodtrykket), blandet (kombinerer brudd på blodtrykk og hjerteaktivitet). Ved alvorlighetsgrad av symptomer er en mild, moderat og alvorlig grad av nevrokirkulatorisk dystoni isolert; varianten av kurset - fasen av forverring og remisjon.

Årsaker til utvikling av neurokirkulatorisk dystoni

Ulike faktorer kan føre til utvikling av nevrologiske sykdommer, men de inkluderer ikke organiske lesjoner i endokrine og nervesystem. I ungdomsår og ungdomsår er nevrokirkulatorisk dystoni vanligvis på grunn av ufullkommenheten til den nevroendokrine mekanismen for regulering av vegetative prosesser. Utviklingen av NDC i prepubertal og pubertetperioder blir tilrettelagt av økt psykisk og fysisk belastning, sosialt miljø.

Individer av en hvilken som helst alder cardiopsychoneurosis kan utvikles på bakgrunn av akutte og kroniske infeksjoner, mangel på søvn, tretthet, traumer, eksponering for fysiske og kjemiske faktorer (innstråling, varmt klima, vibrasjon), uriktig diett, fysisk aktivitet (overbelastning eller inaktivitet), forgiftninger, inkludert alkohol og tobakk. I utviklingen av neuro dystoni spille rollen perioder med hormonelle forandringer i kroppen (pubertet, abort, graviditet, menopause, eggstokkdysfunksjon).

En rekke pasienter har arvelig-konstitusjonell predisposisjon til utvikling av nevrokirkulatorisk dystoni. Virkningen av disse faktorene bevirker at dysfunksjon av neurohumoral kontroll av det kardiovaskulære systemet, hvor da den ledende patogenetiske koblingen fungerer som et tap av hypothalamus-hypofyse institusjoner som driver koordinering av disse prosessene. Brudd på neurohumoral systemer forstyrrelse manifistert kontrollfunksjoner som gir homeostase i kroppens prosesser: kolinerg, sympathoadrenal, kallikreinkininovoy, gistaminserotoninovoy et al.

Dette i sin tur utløser mekanismer som fører til forstyrrelser og flere endringer fra karbohydrat, vannelektrolyttmetabolismen, syrebasestatus, mediator og hormonelle systemer. I myokardets vev forekommer aktiveringen av biologisk aktive stoffer (histamin, serotonin, kinin etc.) som forårsaker metabolske forstyrrelser og utvikling av dystrofi. På den delen av sirkulasjonssystemet er det observert fluktuasjoner i vaskulær tone, spasmer av perifere kar, senking av mikrosirkulasjon, noe som fører til utvikling av hypoksi av vev.

Etter å ha dannet, blir patogenetiske mekanismer autonome, og nevrokirkulatorisk dystoni er en uavhengig sykdom. Eventuelle stimuli (endringer i værforhold, stress etc.) forårsaker en patologisk reaksjon som bestemmer manifestasjonen av en bestemt type neurokirkulatorisk dystoni.

Symptomer på neurokirkulatorisk dystoni

Felles for alle typer av nevro dystoni manifestasjon av nevrose er en tilstand karakterisert ved tretthet, svakhet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, hukommelsestap, humør og viljebestemte egenskaper, forringelse av konsentrasjon, der det er festet den funksjonelle sirkulatoriske lidelser er fremherskende.

Forløpet av hjerte-typen av neurokirkulatorisk dystoni er manifestert av hjertebank, hjertebank, uregelmessig hjerterytme, noen ganger kortpustethet med fysisk aktivitet; signifikante endringer i blodtrykk blir ikke observert. Kan bestemmes objektivt takykardi, luft fibrillering, paroksysmal takykardi, supraventrikulær ekstrasystoli, utilstrekkelig blodsirkulasjon belastningsendring, EKG - den endring i spennings av T-bølgen (høy eller reduseres).

Nevrologisk dystoni i henhold til den hypotensive typen er preget av fenomenene kronisk vaskulær insuffisiens: en reduksjon i systolisk blodtrykk på mindre enn 100 mm Hg. stivhet av føtter og hender, en tendens til ortostatisk sammenbrudd og besvimelse. Typisk for pasienter med hypotensiv NDC er klager på tretthet, muskel svakhet, hodepine. Slike pasienter har som regel en asthenisk kroppsbygning, blek hud, kalde og fuktige palmer.

For en hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er en forbigående økning i blodtrykk til 130-140 / 85-90 mm Hg karakteristisk. som i halv tilfeller ikke er ledsaget av en subjektiv forandring i pasientens velvære og avsløres ved medisinske undersøkelser. Klager over hjertebank, hodepine, tretthet er mindre vanlig. Den hypertensive NDC-typen er lik i sine egenskaper til borderline arteriell hypertensjon.

En enkel grad av neurokirkulatorisk dystoni er preget av moderat uttrykte symptomer som oppstår bare i forbindelse med psyko-motionelle overbelastninger. Pasientens arbeidsevne har blitt bevart, det kan være en liten reduksjon i fysisk utholdenhet; legemiddelbehandling er ikke indikert.

Med nevocirkulatorisk dystoni av moderat alvorlighetsgrad er det en rekke symptomer, en reduksjon i fysisk arbeidskapasitet med mer enn 50%. Reduksjon eller midlertidig tap av arbeidsevne krever utnevnelse av medisinering. Ved alvorlige manifestasjoner av nevrokirkulatorisk dystoni er det vedvarende og flere kliniske symptomer, en kraftig reduksjon eller tap av evnen til å jobbe, og krever pasientbehandling hos pasientene.

Diagnose av neurokirkulatorisk dystoni

Den lave spesifisiteten av symptomene på nevrocirkulatorisk dystoni gjør diagnosen vanskelig og krever nøye verifisering av diagnosen.

Hjelpemiddel diagnostiske kriterier neuro dystoni basert på pasientens klager kan tjene som symptomene kan føres i mer enn 1 til 2 måneder: falsk angina, hjertebank, kortpustethet, pulsering i prekordial eller i nakken fartøy, svakhet, tretthet, nevrotiske symptomer (irritabilitet, angst, søvnforstyrrelser), svimmelhet, kulde og våte ekstremiteter. For neuro dystoni er karakterisert ved et flertall av klager som har en klar sammenheng med stressende situasjoner eller perioder med hormonelle endringer, kan strømmen av sykdommen med perioder med remisjoner og eksaserbasjoner, men ingen tendens til progresjon.

For pålitelig kriterier ved fysisk nærvær av NDC er ustabil hjerterytmen med en tendens til takykardi, og opptrer spontant eller utilstrekkelig situasjon, labilitet av blodtrykk, tilstedeværelsen av lunge arytmi (tachypné, dyspné), hyperalgesi i hjertet. EKG kan tas opp i pasienter som takykardi, arytmi, migrasjon pacemaker (21,3%), arrythmia (8,8%), paroksysmal takykardi og forkammerflimmer (3%) negative T-bølger i to eller flere ledninger (39,4 %).

Informative diagnostiske metoder for neurokirkulatorisk dystoni er diagnostiske EKG-prøver med en belastning.

 • En fysiologisk test med hyperventilering innebærer å utføre tvungen pust og utånding i 30-40 minutter, etterfulgt av innspilling av EKG og sammenligning med den opprinnelige. En positiv prøve som indikerer NDC er en 50-100% økning i pulsfrekvensen og en negativ T-bølge på EKG eller en økning i deres amplitude.
 • Ortostatisk test gir registrering av EKG i utsatt stilling, og deretter etter 10-15 minutters stående. Positive resultater av testen er de samme endringene som i hyperventileringstesten, observert hos NCDer hos 52% av pasientene.
 • Drogprøver (med β-adrenoblokker, kalium) er rettet mot å skille mellom neurokirkulatorisk dystoni og organiske hjertesykdommer. EKG-registrering utføres 40-60 minutter etter å ha tatt 60-80 mg β-blokkere (obzidana, inderal, anaprilina) eller 6 g kaliumklorid. Ved organisk kardiopatologi (myokarditt, iskemisk hjertesykdom, myokardisk hypertrofi), registreres en positiv T-bølge, med NDC, en negativ T-bølge.

Ved utføring av veloergometry defineres typisk neurocirculatory dystoni redusert toleranse for stress, m. E. Neurocirculatory dystoni pasienten er i stand til å utføre en mindre last enn en frisk person av samme alder og kjønn. Laboratoriedata indikerer en økning i aktiviteten av sympathoadrenal system: som svar på en belastning i blodet er utilstrekkelig forbedring av noradrenalin, adrenalin, metabolitter, melkesyre.

Behandling av neurokirkulatorisk dystoni

Ved behandling av nevrokirkulatorisk dystoni spiller en uvanlig viktig rolle av ikke-narkotiske tiltak som er utformet for å øke organismens adaptive kapasitet til endrede forhold. Når NDC viser holdingen av tempereringsprosedyrer, sport (friidrett, svømming), rasjonell psykoterapi, normalisering av regimet av arbeid og hvile.

Den positive effekt på utøvelse system for regulering av autonome funksjoner har balneoterapi, fysioterapi (terapeutiske dusjer og kar, elektrisk, refleksologi, elektroforese med brom, magnesium, prokain), treningsterapi, spa behandling. Søvnforstyrrelser, kan irritabilitet tildele beroligende stoffer: motherwort, vendelrot, beroligende midler (oksazepam, etc.).

For behandling av hjerte neurocirculatory dystoni og hypertensive type som er vist å motta betablokkere (atenolol, propranolol, oxprenolol), eliminerer takykardi, hypertensjon, Cardialgia og stoffer som forbedrer metabolismen av hjertemuskelen (inosin, kalium- preparater, vitaminer fra gruppe B). Når dystoni neurocirculatory typen hypotensiv asteni og tilstedeværelsen av ortostatiske lidelser som er foreskrevet infusjon ginseng (sitrongress, aralia), koffein.

Prognose for neurokirkulatorisk dystoni

Forløpet av en hvilken som helst type neurokirkulatorisk dystoni forårsaker ikke utvikling av kardiomegali, hjertesvikt eller livstruende rytme- og ledningsforstyrrelser. I ungdomsårene, med rettidig behandling eller selvhelbredelse, er det en fullstendig gjenoppretting. Med alderen reduseres prognosen for fullstendig kur av neurokirkulatorisk dystoni. Reduksjon eller midlertidig funksjonshemming kan observeres i perioder med forverring.

Pasienter med hypertensiv type neurokirkulatorisk dystoni er i fare for hypertensjon; Ved hvilken som helst type NDC på grunn av brudd på lipidmetabolisme, er det mulig at aterosklerose og hjertesykdom kan utvikle seg.

Profylakse av neurokirkulatorisk dystoni

Problemene med å forebygge nevrokirkulatorisk dystoni går utover rent medisinske tiltak. Forebygging inkluderer riktig fysisk, mental og hygienisk opplæring av ungdom, økning av selvtillit og sosial tilpasning. Stor rolle er å fremme sunn livsstil, spille sport, unntatt røyking og drikking av alkohol.

Medisinsk profylakse av nevrokirkulatorisk dystoni inkluderer kamp med brennpunktsinfeksjoner, stressfaktorer, regulering av hormonell bakgrunn hos kvinner i overgangsalder.

Interne sykdommer / For medisinske institusjoner / Forelesninger / VALGTE forelesninger (c) Matrise. Neo / Neurocirkulatorisk Dystoni

Kandidat i medisinsk vitenskap N.I. Pavlova

Nevrologisk dystoni (NDC) er en kronisk sykdom som manifesteres av mange kardiovaskulære, respiratoriske og vegetative lidelser, asteni, dårlig toleranse for stressende situasjoner og fysisk anstrengelse.

Sykdommen fortsetter å bølge, med tilbakefall og tilbakeleveringer. Kardiomegali, kongestiv hjertesvikt og livstruende hjerterytmeforstyrrelser utvikler imidlertid ikke.

Epidemiologi. NCD er notert hos 15-20% av poliklinikker. Kvinner er syke 4 ganger oftere enn menn. Den høye forekomsten av NDC hos unge og middelaldrende mennesker, kompleksiteten av diagnosen på grunn av dens signifikante likheter med andre, ofte tyngre og prognostisk farlige sykdommer, gjør dette problemet presserende.

Betydningen av å diskutere NDC er også forbundet med kompleksiteten i behandlingen av de viktigste manifestasjonene av denne sykdommen. I de siste årene har tilnærmingen til NDC-problemet i terapeuter og nevrologer endret seg. Sistnevnte vurderer bare NDC når det gjelder vegetativ dysregulering av individuelle organsystemer, og tildeler bare rollen som syndromet (vegetativ dystoni) til den.

Etiologi. NTSD - polyetologisk sykdom. Blant de etiologiske faktorene skiller predisponering og provoserende, og deres avgrensning er relativt vilkårlig. Den største verdien blant predisponerende faktorer er:

Personlige egenskaper hos pasienten

ugunstige sosio-økonomiske forhold i livet;

perioder med hormonelle forandringer i kroppen.

Blant forårsaker (utløsende) faktorer inkluderer:

psykogen (akutt og kronisk nevro-emosjonelt stress);

fysisk og kjemisk (overfatigue, hyperinsolering, ioniserende stråling, eksponering for forhøyet temperatur, vibrasjon, kronisk forgiftning, alkoholmisbruk);

dyshormonal (perioder med hormonelle forandringer i kroppen, abort, graviditet, diszovarial lidelser);

infeksjon (kronisk tonsillitt, kroniske sykdommer i øvre luftveier, akutte luftveissykdommer).

Patogenesen. Samspillet mellom ulike eksterne og interne etiologiske faktorer fører til brudd på ethvert nivå av kompleks nevrohormonal-metabolisk regulering av kardiovaskulærsystemet, den ledende forbindelsen er tilsynelatende nederlag av hypotalamiske strukturer, utfører en koordinerende og integrerende rolle. Til gjengjeld manifesterer vi brudd på regulering, først og fremst i form dysfunksjon av sympati-adrenal og kolinergiske systemer, endringer i sensitiviteten til de tilsvarende periferreceptorene. Forstyrrelser av homeostase er også uttrykt i brudd på histamin-serotonin- og kallikrein-kininsystemer, vannelektrolytt og karbohydratmetabolisme, oksygenforsyning fysisk arbeidskapasitet.

Forstyrrelsen av neurohormonal-metabolisk regulering av det kardiovaskulære systemet er realisert i sin utilstrekkelige respons på vanlige og dessuten superstrengede stimuli. Dette uttrykkes i mangel på takykardi, svingninger i vaskulær tone, upassende belastning, økt hjertevolum, regionale fartøypasmer.

Klassifisering. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer X, svarer revisjonen av NDC til krypteringen G 90.9. I praksis brukes klassifiseringen foreslått i 1995. Mokolkin (Tabell.).

Vesentlig (konstitusjonelt - arvelig)

Forbundet med fysisk stress

På grunn av fysiske og yrkesmessige faktorer

Clinic. Symptomene til sykdommen er ekstremt polymorfe, sværhetsgraden av symptomene er svært variabel. Likevel kan seks kliniske syndrom skiller seg ut:

Åndedrettsvern (brudd på pustefunksjonen);

Paroksysmale vegetative-vaskulære kriser;

Kardiologisk syndrom preget av smerte i hjertet av en brennende natur, fra øyeblikkelig til å fortsette i flere timer og dager, lokalisert i precordial og apikal region, mindre ofte parasternalt eller bak brystbenet. Det er viktig å merke seg at det oppstår smerte ikke i tide, men etter fysisk anstrengelse, stoppes med Validol eller Corvalol. Å ta nitroglyserin eliminerer ikke smerte eller "hjelper" pasienten etter 30 minutter eller mer.

Respiratorisk syndrom (respiratorisk nød) er en av de mest slående og obligatoriske. Det er preget av rask pust i luften, spesielt med fysiske og psyko-motionelle belastninger. I en slettet form manifesteres luftveissykdommer av en følelse av "klump" eller trykk i halsen, samt dårlig toleranse for tunge rom. Som regel klager pasienter med NDC i første omgang av mangel på luft på inspirasjon ("utilfreds med inspirasjon").

Arrytmisk syndrom. Den mest karakteristiske er takykardi. Pulsfrekvensen varierer fra 80-90 til 130-140 slag per minutt. Palpitasjonen er provosert av spenning, fysisk innsats, matinntak. Takykardi kan spores i lang tid, det er ikke egnet til terapi. Extrasystolia, ifølge litteraturen, forekommer hos 3-30% av pasientene, oftere supraventrikulære, sjeldnere - ventrikulære. Mulig utvikling av paroksysmal supraventrikulær takykardi. Manifestasjoner av arytmisk syndrom har som regel en lys følelsesmessig komponent, ledsaget av en følelse av frykt og angst for livet ("kardiofobi").

Asthenisk syndrom. Det er kjent hos mange pasienter som en følelse av fysisk svakhet, konstant tretthet, intellektuell tretthet.

Vegetativ-vaskulære kriser (Paroxysmal) er provosert av en rekke faktorer, inkludert psykotraumatiske situasjoner, sammenhengende sykdommer, meteorologiske faktorer ("meteosensitivitet") eller utvikles spontant.

Det er vagoinsulære, sympatoadrenale og blandede kriser. for kriser av vagoinsulær (parasympatisk) orientering preget av følelse av svimmelhet, alvorlig svakhet, hjertesynk, øyeblikkelig svetting, ubehagelige opplevelser i magen og langs tarmene, og når til og med intensiteten av tarmkolikk. Vanligvis kvalme, hypersalivasjon.

Sympathoadrenal paroxysmer ledsaget av en følelse av varme i ansiktet, en sterk hjertebank, hodepine, svimmelhet, en følelse av skjelving og spenning i hele kroppen, en chill-lignende hyperkinesis. Slike kriser fører ofte til kraftig vannlating.

Blandet tilstandsovergangsstater kombinere egenskapene til vagoinsular og sympathoadrenal paroxysmer.

Vegetative-vaskulære kriser, ledsaget av en utbredt følelse av frykt og andre affektive lidelser, kalles "Panikkanfall". Deres varighet kan variere fra flere minutter (abortifacial kurs) til flere timer (et utvidet panikkanfall)

Neurotiske lidelser. Psykoterapeutiske stratifikasjoner i NDC-pasienter er alltid tilstede. Allokere hypokondriakale, hysteriske, angst-depressive, asteniske og kardiofobiske syndromer.

Av de andre symptomene er denne sykdommen egenartet termoregulasjonsforstyrrelser. Pasienter tolererer ikke varme og kulde. I 30% av dem er det perioder med subfiltemperatur. I tillegg er de preget av svimlende tilstander som oppstår med stress, vagale reaksjoner som følge av smerte eller frykt.

typisk perifere manifestasjoner av vaskulær dystoni: Kule ekstremiteter, labilitet og asymmetri av arterielt trykk, utvidelse av vener i underekstremiteter og puffiness om kvelden, spesielt hos kvinner.

Diagnose. Undersøkelse av pasienten gir svært mager data. Ofte er det økt svetting av håndflatene, axillene, ansiktshuden i ansiktshuden, øvre halvdel av brystet, økt blandet dermografi. Lammene i disse pasientene er kalde, noen ganger blek eller cyanotiske.

ved undersøkelse av hjertet og store fartøyer Det er økt pulsering av karoten arterier som en manifestasjon av hyperkinetisk sirkulasjonstype.

ved palpasjon av brystet til venstre i det tredje fjerde intercostal-rommet langs median-okklusale og perikarpinale linjer bestemmes områdene av ømhet mellom de intercostale musklene, den såkalte "Venstre sidet hyperalgesi" (B.C. Volkov, 1975). Hjertets størrelse hos pasienter med NDC endres ikke.

Den hyppigste auskultative tegn er systolisk murmur (70% av tilfellene) i tredje fjerde intercostal plass nær sternumets venstre kant. Det er en markert labilitet av pulsen. Forskjellen i frekvens i horisontal og vertikal stilling kan være 100-300% av originalen.

I blodprøver Det er ingen akutte fasereaksjoner av betennelse og endringer i immunstatus.

ved Røntgenundersøkelse De normale størrelsene på hjertekamrene og store fartøyene avsløres.

På EKG hos pasienter med NCD registreres en reduksjon i amplituden til T-bølgen eller dens inversjon i 30-50% av tilfellene, oftere i høyre side (V1-V2), mindre ofte i alle thoraxledninger. Gitt at slike endringer observeres i mange organiske hjertesykdommer, er det nødvendig å utføre funksjonelle tester.

Dermed når veloergometry Det er en reversering av negative T-tenner i fravær av tegn på myokardisk iskemi, noe som gjør det mulig å ekskludere CHD. Samtidig avsløres et symptomkarakteristisk for NDC: en reduksjon i toleransen mot fysisk aktivitet.

For å klargjøre naturen til den modifiserte T-bølgen, medisinske tester med kalium og β-blokkere. Etter å ha tatt 6 g kaliumklorid eller 60-80 mg, registreres EKG etter 40 og 90 minutter. Med NDC blir den negative T-bølgen positiv, i tilfelle organisk skade på hjertet endres det ikke.

ved echocardioscopy Valvulære hjertefeil og mitralventil prolaps er utelukket. Tegn på brudd på kontraktilfunksjonen til hjertet blir ikke oppdaget.

ved studie av sentrale hemodynamikk 30% av den detekterte sirkulasjonshyperkineType: økt blodsirkulasjon, kombinert med en moderat reduksjon i perifer vaskulær motstand. Imidlertid kan uendrede parametere for hemodynamikk (eukinetisk sirkulasjon - 62% tilfeller) registreres.

Alvorlighetsgrad av NDC-strømning Den er definert av parametre slik som alvorligheten av takykardi, frekvens vegetovascular kriser, cardialgia intensitet og grad av toleranse til fysisk stress.

Differensial diagnostikk. Når diagnosen bør ta hensyn til multiplisitet av polymorfismen og pasientens klager, for det meste i forbindelse med det kardiovaskulære system, godartet forløpet av sykdommen, og tilstedeværelsen av uoverensstemmelser mellom mange klager fra pasienten og fravær av tegn på alvorlige sykdommer, bekreftet av resultatene av objektiv forskning.

Differensiell diagnose i denne sykdommen skal i første omgang utføres med IHD, myokarditt, tyrotoksikose og hypertensjon.

Med IHD Typiske trykk (brenning) brystsmerter forekomme under trening, hurtig opphøre nitroglyserin, og funksjonell treningstesting (VEM, TEES) identifisere "ischemisk" reduksjon i ST-segmentet.

myokarditt Det er utelukket i fravær av symptomer som er karakteristiske for denne sykdommen, som for eksempel økning i hjertestørrelse, reduksjon i myokardets kontraktile funksjon, ledningsforstyrrelser, uspesifikke endringer i T-bølgen på EKG. I tillegg er denne sykdommen ikke preget av vegetative-vaskulære kriser og polymorfisme av kliniske symptomer.

I motsetning til diffus giftig goiter, med NTSD takykardi er ikke konstant, det er ingen øyesymptomer. Pasienter lider sterkt ikke bare varme, men også kaldt. NCD-kursen er lang og godartet, mens tilstanden til pasienter uten behandling gradvis forverres ved tyrotoksikose. Diagnosen er endelig bekreftet etter ultralyd av skjoldbruskkjertelen og bestemmelse av skjoldbruskhormonnivåer i blodet.

Store vanskeligheter oppstår i differensialdiagnosen av NDC med den første fasen av hypertensjon. I slike tilfeller er anamnese og observasjon av pasienten i dynamikk viktig. Med NTSD, som regel, er det ingen arvelighet, belastet av hypertensjon. Forhøyet blodtrykk er ikke hovedsymptomen og normaliserer ofte spontant. Encefalopati-klager er mye mindre vanlige enn i hypertensiv sykdom.

Behandling. Medisinske tiltak i NDC er en vanskelig oppgave. De sørger for virkningen på sykdomsens etiologiske faktorer og patogenesemekanismer, og inkluderer også generell gjenopprettende og symptomatisk terapi.

På jeg stadium utført etiotropisk terapi, inkludert inkludert behandling av kronisk infeksjon, så vel som avtalen multivitaminer og vev metabolisme aktivatorer vegetabilsk opprinnelse (ekstrakt av Eleutherococcus, tinkturer av aralia, ginseng, etc.).

Med nevropsykisk overbelastning, effektiv bruk av automatisk trening, psykoterapi og kroppsopplæring.

I tilfeller av hormonelle sykdommer hos kvinner - behandling med kjønnshormoner.

I nærvær av yrkesfare og rusmidler er deres fullstendige ekskludering nødvendig, og i noen situasjoner - rasjonell sysselsetting.

På II stadium med utilstrekkelig effekt av tilsatt etiotropisk terapi milde sedativer (valerianrot, motherwort, etc.), og treningsbehandling og akupunktur.

Ved en gjennomsnittlig og alvorlig sykdom i sykdommen, inkluderer behandlingspakken β-adrenoblokere og beroligende midler (tazepam, fenazepam, elen, etc.), korrigere perifer vaskulære lidelser, respiratoriske lidelser og hjertesymptomer.

III behandlingsstadium utføres med alvorlige symptomer på sykdommen og dets alvorlige kurs. ved økt blodtrykk og forekomsten av takykardi indikeres av avtalen β-blokkere i mellomstore og små doser (40-80 mg obzidana, 25-50 mg atenolol) i 3-5 uker, etterfulgt av en gradvis kansellering.

ved vegetative-vaskulære (sympathoadrenale) kriser p-blokkere som administreres (80-120 mg obsidan) i kombinasjon med beroligende midler (seduksen, phenazepam) i løpet av 1,5-2 måneder.

Hvis det kliniske bildet av sykdommen hersker kardiovaskulært syndrom, i tillegg til beta-blokkere har kalsiumantagonister (verapamil i en daglig dose på 80-120 mg) også en god effekt.

Med kardialgi D'arsonvalisering av precardialområdet, lasermagnetisk og akupunktur er også svært effektiv.

Med respiratorisk syndrom viser pusteøvelser, og i alvorlige tilfeller - små doser av beroligende midler i kortkurs.

Astheniske pasienter Med lav toleranse for fysisk aktivitet utpeker de vitaminer fra gruppe B, planteaktivatorer av vævsmetabolisme og treningsbehandling.

Kampen mot nevrotiske symptomer (angst, hjertefobi, søvnforstyrrelse, depresjon, etc.) gir store vanskeligheter. I slike tilfeller bruker en rasjonell terapi, auditiv trening og beroligende midler, minst - en annen virkningsmekanisme for antidepressiva (amitriptylin, tianeptin, Zoloft, Prozac, Xanax i små doser) med gradvis tilbaketrekning. Forvaltningen av disse pasientene utføres i fellesskap med psykiatere (psykoterapeuter).

outlook når NDC er gunstig. Selv med langvarig løpet av sykdommen utvikler ikke kardiomegali, hjertesvikt og livstruende rytmeforstyrrelser. Men i tilfelle av alvorlig sykdom, så vel som under forverring, kan kapasiteten til personer som lider av NDC, bli dramatisk redusert eller midlertidig tapt.

Undersøkelse av arbeidskapasitet. Pasienten anses å være ufrivillig i 1-2 dager med krise og rytmeforstyrrelser. Ved den første appellen kan fritak fra arbeid gis i 7-14 dager for grundig undersøkelse og utelukkelse av organisk sykdom.

forebygging utvikling av NDC innebærer overholdelse av en sunn livsstil, ekskludering av fysisk og emosjonell overstyring, sanering av infeksjonsfokus, rasjonell hvile.

Nevrologisk dystoni: aktuelle problemer med diagnose og behandling

Cardiopsychoneurosis (NDC) - en sykdom som hører til gruppen av funksjonelle og manifestert kardiovaskulære, respiratoriske og autonome forstyrrelser, tretthet, dårlig toleranse for stress og fysiske anstrengelser. Sykdom av strømmen

Cardiopsychoneurosis (NDC) - en sykdom som hører til gruppen av funksjonelle og manifestert kardiovaskulære, respiratoriske og autonome forstyrrelser, tretthet, dårlig toleranse for stress og fysiske anstrengelser. Sykdommen går i bølger med perioder med forverring og remisjon, en gunstig prognose, som om det ikke utviklet kongestiv hjertesvikt og livstruende arytmier.

Data om frekvensen av NDC er motstridende. I medisinsk praksis diagnostiseres sykdommen hos en tredjedel av individer som er undersøkt for kardiovaskulære klager. Unge kvinner er oftere syk.

Etiologi og patogenese

Blant de predisponerende faktorer er viktige arvelige konstitusjonelle funksjoner, personlighetstrekk, perioder med hormonelle forandringer (dizovarialnye lidelser, abort, graviditet, overgangsalder), en livsstil. Faktorer som forårsaker sykdom: psykogene (nervøs-følelsesmessige påkjenninger, ugunstige sosioøkonomiske forhold), fysikalske og kjemiske effekter (innstråling, varmt klima, vibrasjon), kronisk toksisitet, inkl alkohol og tobakk, øvre luftveisinfeksjoner og nasopharynx.., fysisk inaktivitet, mental og fysisk overarbeid.

Interaksjon av disse faktorene fører til brudd på nevrohormonal metabolsk regulering. Den ledende lenken er tilsynelatende nederlaget for hypotalamiske strukturer som utfører en integrert rolle. Dysregulering manifestert som simpatoadrenalovoj dysfunksjon og kolinerge system, endringer i følsomheten av perifere reseptorer, når normal katekolamin sekresjon observerte hyperaktiv respons. Violerte funksjonene til histamin-serotonin og kallikreinkininovyh-systemer, vannelektrolytt metabolisme. Prosessene for mikrosirkulasjon hemmes, noe som fører til vevshypoksi.

Uorden neurohormonal regulering av hjertet som fører til feilaktig reaksjon på stimuli, noe som resulterer i utilstrekkelig takykardi, vaskulær tonus svingning (økning eller minskning i blodtrykk), øke minuttvolumet (hyperkinetiske sirkulasjon type), perifer vaskulær spasme.

klassifisering

Det er en arbeidsklassifisering av VI Makolkin og SA Abbakumov

- Vesentlig (konstitusjonelt arvelig);
- psykogen (nevrotisk);
- smittsom-giftig
- forbundet med fysisk stress
- Konditionert av fysiske og faglige faktorer.

- kardialt;
Takykardi
- hypertonisk;
- hypotonisk;
- perifer vaskulære lidelser
- vegetative kriser
- åndedrettsvern;
- astenisk;
Myokarddystrofi.

- Lys;
- Gjennomsnittlig;
- Heavy.

diagnostikk

Manifestasjoner av sykdommen er polymorfe, sværheten av symptomene er variabel. De ligner i noen tilfeller tegn på andre kardiovaskulære sykdommer, noe som kan gjøre det vanskelig å anerkjenne NDC.

Strømmen av strømmen bestemmes av en kombinasjon av ulike parametere: alvorlighetsgraden av takykardi, frekvensen av vegetative-vaskulære kriser, smertesyndrom, toleranse for fysisk anstrengelse.

Fysisk undersøkelse

Det er mange tegn på kardiovaskulære og vegetative lidelser, men de er ikke veldig spesifikke. Noen av pasientene ligne hypertyreoidisme (lyse øyne, engstelse, skjelving), mens andre er kjedelig, med sløve øyne, adynamic. Økt svetting av håndflatene, bena, armhulen er også vanlig. Flushing, hud, bryst, lunge oppstår autographism eller "nervøs" urticaria påvist hos mange pasienter ved første undersøkelse, vanlig umotivert og veldig livlig "spill av elevene." Den høye reaktiviteten til det vaskulære systemet fremgår av vedvarende dermografi. Lemmer er kaldt, noen ganger blek, cyanotisk. Det er hyppig, grunne puste, pasientene puster hovedsakelig med munnene deres (på grunn av at slimhinnene i øvre luftveier ofte tørker). Mange pasienter kan ikke gjøre tvungen utånding. En del av pasientene viste økt pulsering av karoten arterier som en manifestasjon av hyperkinetisk tilstand av sirkulasjonen.

Håndgripelig i prekordium, særlig III-IV interkostalrom på den venstre medioklavikularlinje og parasternal bestemmes deler sykelighet interkostalrom muskler (i 50% av tilfellene), vanligvis i perioder med akutt sykdom. Auskultasjon av hjertet er ofte på venstre sternal grensen og ved foten av hjertet auscultated ekstra tone i systolen (i hennes tidlig til utvisning av tonen, og til slutt - systoliske klikk).

Det hyppigste auskultative tegnet er systolisk murmur (ca. 70% av tilfellene). Denne støyen er veldig typisk, svak eller moderat, med et stort lydområde fra toppen av hjertet til bunnen (maksimum lyd i III-IV intercostal plass nær sternumets venstre kant).

Pulsens egenart hos personer med NDC er labilitet: Enkel takykardi med mindre følelser og fysisk innsats. Ofte forekommer takykardi med en ortostatisk test eller økt pust. Hos mange pasienter kan forskjellen i pulsfrekvensen i klino- og ortostase være 100-200% av den første. Pulsen i individer med NDC når 120-130 slag / min. Episoder av supraventrikulær takykardi og atrieflimmerparoksysmer er sjeldne.

AD er labil, derfor er det bedre å ikke stole på resultatene av sin enkle måling. Ofte viser den første måling et lite overskudd av normens øvre grense, men innen 2-3 minutter går trykket tilbake til det normale området. Asymmetrien av BP på høyre og venstre ekstremitet kan bestemmes. Ved palpasjon av magen i 1/3 av tilfellene er det en markert diffus ømhet i epigastrium eller rundt navlen.

behandling

1. Etiologisk behandling

Det er nødvendig å eliminere virkningen av stressende situasjoner (normalisere familieforhold, eliminere konfliktsituasjoner på jobben). I den smittsomme toksiske formen av NDC tilhører en viktig rolle sanering av munnhulen, behandlingen av kronisk infeksjon, rettidig tonsillektomi. Når NDC, på grunn av fysiske og yrkesmessige faktorer, er det nødvendig å utelukke yrkesfare, i noen tilfeller - rasjonell sysselsetting.

2. Rasjonal psykoterapi, automatisk trening

Ofte kan det være mye mer effektivt enn narkotikabehandling. Legen skal forklare pasienten essensen av sykdommen, understreke god kvalitet, gunstig prognose og mulighet for utvinning. I noen tilfeller er det tilrådelig å gjennomføre psykoterapi i nærvær av pasientens slektninger for å informere dem om sykdommens art og muligheten for å kurere. Pasienten skal undervises i formler av autosuggestion, noe som gjør det mulig å redusere de ubehagelige subjektive manifestasjonene av sykdommen. Autosuggestion bør kombineres med automatisk trening og muskelavslapping.

3. Normalisering av forstyrrede funksjonelle sammenhenger av den limbiske sonen i hjernen, hypothalamus og indre organer

3.1. Bruk av beroligende midler

Valerian og herbage motherwort har ikke bare en beroligende effekt, men også en "stamme" effekt, det vil si at de normaliserer hjernestammen og hypothalamusens funksjon. Roten av valerian eller gressmodern blir tatt som infusjoner (fra 10 g til 200 ml vann) i 1/4 kopp 3 ganger daglig og over natten i 3-4 uker.

3.2. Behandling med beroligende midler

Tranquilizers har anxiolytiske egenskaper, lindrer en følelse av frykt, angst, følelsesmessig spenning. Elen er foreskrevet til 0,005-0,01 g 2-3 ganger om dagen. Diazepam (Seduxen, i) - administrert i en dose på 2,5-5 mg 2-3 ganger daglig, med den uttrykte følelse av frykt enkeltdose kan økes til 10 mg; stoffet reduserer frekvensen av sympathoadrenale kriser. Phenazepam - er et svært aktivt beroligende stoff, det anbefales å ta 0,5 mg 2-3 ganger daglig. Oxazepam (Nosepam, Tazepam) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen. Medazepam (Mezapam, Rudotel) - tas til 0,01 g 2-3 ganger om dagen. Tofizopam (Grandaxin) - en daglig beroligende middel, anvendt til 0,05-0,1 g 2-3 ganger om dagen. Tranquilizers blir tatt innen 2-3 uker, de er spesielt indikert før stressende situasjoner. I de senere år har det vært brukt stoffer som for eksempel Afobazol (OTC daglig trakvilizator uten å forårsake døsighet) og tenoten (homøopatisk preparat inneholdende små doser av antistoffer mot S-100 protein cerebral).

3.3. Kombinerte preparater "Belloid" og "Bellaspon"

De reduserer excitability av adrenerge og kolinergiske strukturer, har en beroligende effekt på hjernens hypotalamiske sone. De er en slags "vegetative korrektorer", som normaliserer funksjonen til det autonome nervesystemet. BELLOID - 1 tablett av legemidlet inneholder 30 mg butobarbital, 0,1 mg alkaloider av belladonna, 0,3 mg ergotoxin. Det er foreskrevet for 1 tablett 2-3 ganger om dagen. Bellaspan (Bellataminal) - 1 tablett inneholder 20 mg fenobarbital, 0,3 mg ergotamin, 0,1 mg alkaloider av belladonna. Tilordne 1-2 tabletter 2-3 ganger om dagen.

De er hovedsakelig vist i depresjon. Mulig maskert depresjon, når selve depresjonen er "maskert" av en rekke somato-neurologiske lidelser. Slike maskerte (primære) depresjon bør skilles fra sekundær depresjon i NDC. Bruk av antidepressiva skal differensieres. I tilfelle av angst, opprørt depresjon, vises amitriptylin (Triptysol) ved 50-75 mg / dag; med astheniske former for depresjon - imipramin (Imizin, Melipramine) ved 50-100 mg / dag. Ved uttrykte hypokondriakale fenomener utpeke Teralin på 20-40 mg / dag, Sonapaks på 30-50 mg daglig. Med mild depresjon kan du bruke Azafen i en dose på 0,075-0,125 g per dag. Av de mer moderne forberedelser bør bemerkes citalopram (Cipramil), fluoksetin (Prozac), paroksetin (Reksetin) pirlindol (Pirazidol). Doser av antidepressiva bør "titreres", starter med små (1/2 tabletter per mottak) og øker gradvis til optimal. Behandling varer ca 4-6 uker. Etter hvert som depresjon reduseres, reduseres antidepressive doser.

3.5. Nootropiske stoffer

De forbedrer energiprosesser og blodtilførsel til hjernen, øker motstanden mot hypoksi, aktiverer intellektuelle funksjoner, forbedrer hukommelsen, noe som er spesielt viktig for pasienter med NDC som er involvert i mental aktivitet. Indikeres hvis det er tegn på adynamia, asteni, hypokondriakale lidelser. De kan brukes som hjelpestoffer i behandlingen av depressive tilstander som er resistente mot antidepressiva. Piracetam (Nootropil) - Gis i kapsler eller tabletter på 0,4 g 3 ganger daglig i 4-8 uker. Om nødvendig kan du øke dosen til 0,8 g 3 ganger daglig. Mer moderne og kraftige midler er Fenotropil, Pantokaltsin. Soft action har og tolereres godt av Picamalon.

De normaliserer hjernens sirkulasjon, noe som positivt påvirker funksjonell tilstand av limbic sone i hjernen og hypothalamus. Disse midlene er spesielt nyttige i angiodystonisk hodepine, svimmelhet, cervikal osteokondrose.

Cavinton (vinpocetin) - brukes i tabletter på 0,005 gram per 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.

Stugeron (cinnarizine) - foreskrives i tabletter på 0,025 gram 1-2 tabletter 3 ganger daglig i 1-2 måneder.

Instenon forte - 1 tablett 2 ganger om dagen i minst 1 måned.

4. Redusert økt aktivitet i sympathoadrenalsystemet

Normalisering av tonen i sympathoadrenalsystemet er en patogenetisk metode for behandling av den hypertensive varianten av NDC, karakterisert ved høy sympatikotoni. Til dette formål brukes betablokkere.

Den mest brukte propranolol (Anaprilin, Inderal, Obsidan) i en daglig dose på 40 til 120 mg. Behandlingsforløpet med beta-blokkere varer fra 2 uker til 5-6 måneder, i gjennomsnitt 1-2 måneder. Etter å ha oppnådd den terapeutiske effekten, reduseres dosen med halv eller tre ganger. I løpet av forbedringsperioder kan beta-blokkere avskaffes.

Plantevern

Det bidrar til normalisering av hypotalamus-viscerale relasjoner, aktiviteten til kardiovaskulærsystemet, søvn. Følgende avgifter er anbefalt.

Samlingsnummer 1: kamille (blomster) 10 g, lilje (blomster) 10 g, fennikel (frukt) 20 g, peppermynte (blader) 30 g, vendelrot (rot) '40 to spiseskjeer hakket oppsamlings helle 1 ss. vann, insistere i 3 timer, koke, kjøle, drenere. Ta 40 ml (2,5 ss) 5 ganger om dagen.

Samlingsnummer 2: motherwort (urt) 20 g, vendelrot (rot) 20 g, ringblomst (blomster) 20 g, karve (frukt) 20 g, fennikel (frø) 20 y 1 ts samling helle en kopp kokende vann i 2 timer, filtrer. Ta 1 spiseskje 4-5 ganger om dagen.

Samlingsnummer 3: hagtorn (blomster) 20 g, lilje (blomster) 10 g, humle (humper) 10 g, peppermynte (blader) 15 g, fennikel (frukt) 15 g, vendelrot (rot) 20 y 1 ss samling hell 1 glass kaldt vann, for å insisterer på et kjølig sted i 3 timer, deretter koke, kjølig, filter. Ta 1/4 kopp 4 ganger om dagen i 20 minutter før du spiser.

Forbedringen i urtemedisin skjer i 2-3 uker, men en stabil effekt oppnås bare ved langvarig inntak av urter (i 6-8 måneder). Etter 1-2 måneder mot en bakgrunn av god helse, kan du ta pauser i 7-10 dager, og etter pause for å endre avgifter. Med forebyggende formål (selv i en tilfredsstillende tilstand) anbefales det å samle inn samlingen innen 2 måneder 2 ganger i året - vår og høst.

Den moderne kombinert fytopreparasjon med beroligende effekt er Persen. Den består av roten av valerian, peppermynte og sitronmynt. Vendelrot rotstokker med røttene inneholder eterisk olje av monoterpener, og mindre flyktig seksviterpenami valeriansyre, er gamma-aminosmørsyre (GABA), glutamin og arginin som ble brukt ved forhøyet nervøs eksitabilitet, forårsake sedasjon og forbedre søvn.

Melissa blader har en beroligende og karminativ effekt.

De aktive bestanddelene som inneholdes i bladene av Melissa er essensielle oljer, monoterpene aldehyder slik som geranium, Neroli og tsedratnoe oljer, flavonoider, glykosider, monoterpener, tanniner (rosmarinsyre), triterpene syrer og bitre stoffer. Peppermynte bladene har antispasmodisk virkning på de glatte muskler i mage- og tarmkanalen, samt en choleretic og carminative handling. De viktigste aktive bestanddeler inneholdt i bladene på peppermynte eteriske oljer inkluderer mentol, flavonoider, og fenoliske triterpene syrer.

Persen brukes som beroligende for økt nervøs spenning, søvnforstyrrelser, søvnløshet, irritabilitet; en følelse av indre spenning. Persen er representert ved to doseringsformer - Persen Tablets og Persen Fort Capsules. Voksne og ungdom over 12 år er legemidlet foreskrevet for 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler. Legemidlet er tatt 2-3 ganger om dagen.

For søvnløshet, 2-3 tabletter eller 1-2 kapsler en time før sengetid.

Barn i alderen 3 til 12 år, legemidlet er foreskrevet bare under oppsyn av en lege og bare i form av tabletter. Dosen avhenger av pasientens kroppsvekt, i gjennomsnitt 1 tablett 1-3 ganger om dagen.

Beslutningen om at det er hensiktsmessig å bruke stoffet under graviditet (spesielt i første trimester) og under amming (amming) bør kun tas etter at man har vurdert den tiltenkte fordelen til moren og den potensielle risikoen for fosteret og barnet.

Varigheten av behandlingen er ikke begrenset. Selv med langvarig bruk av tabletter eller kapsler, er det ingen avhengighet.

Ved avskaffelsen av Persen utvikler tilbaketrekningssyndromet ikke.

Når du bruker stoffet, kan reaksjonshastigheten reduseres, så det anbefales ikke å ta det før yrker som krever økt oppmerksomhet.

Vi har erfaring med et kurs i "Persen" stoffet i 3 uker på 16 pasienter, 10 av dem var på hjerte typen NDC, y 6 - asthenoneurotic syndrom på bakgrunn av systemiske sykdommer. Alderen på pasientene varierte fra 25 til 45 år, blant dem var det 3 menn og 13 kvinner. I kontrollgruppen (n = 10), sammenlignbar i kjønn og alder med den viktigste, ble alkoholisk tinktur av valerian påført 30 dråper 3 ganger om dagen.

Under behandlingen ble det funnet at i gruppen bruk Percy betydelig mer raskt å redusere nivået av engstelse på en skala fra Taylor normalisert vegetative Kerdo indeks redusert alvorlighet cephalgia og cardialgias på en visuell analog skala (VAS), økt livskvalitet (livskvalitet) sammenlignet med en sammenligningsgruppe.

Fysioterapi, balneoterapi, massasje, akupunktur

For å regulere effekten på sentralnervesystemet, reduser manifestasjonene av hjertesyndrom, ekstrasystol, bruk et elektroslip. For å få en beroligende effekt, foreskrives den med en frekvens på 10-25 Hz, fra 20 til 40 minutter daglig, behandlingsforløpet er 15 økter. Når NDC for den hypotoniske typen er foreskrevet, er elektrosløyfen foreskrevet med en gradvis økning (etter 3-4 økter) pulsfrekvens (10-40 Hz).

Når hypertensivt syndrom elektroforert 5-10% natrium- eller kaliumbromid-oppløsning, 5%, 1% oppløsning av magnesiumsulfatløsning aminofyllin, papaverin 2% løsning, 1% Dibazolum oppløsning av propranolol (40 mg prosedyre) for total eksponering metode eller ved hjelp av en krave teknikk.

Med hypotensjon kan du bruke koffeinelektroforese. Prosedyrer som varer 10-20 minutter utføres med en nåværende styrke på 5-7 mA hver annen dag. Behandlingsforløpet er 15 prosedyrer. Ved alvorlig asteni brukes en galvanisk krage til Shcherbak, varigheten av prosedyren er 10-20 minutter, hver andre dag, behandlingsforløpet består av 15-20 prosedyrer. Når uttrykt manifestasjoner kardialgicheskogo syndrom anbefales elektroforese novocaine 5-10%, 0,5-1% løsning av nikotinsyre ved hjelp av metoden med fordel samlede virkningen eller kardial prosedyre (elektroder plassert på hjertet i det interscapular region).

I arytmisk syndrom administreres elektroforese med 5% Novocaine-løsning, 2% løsning av Panangin eller Anaprilin i henhold til hjerteteknikken. Ved de uttrykte kliniske visningene av en hypotalamisk dysfunksjon, er vegetative-vaskulære paroksysmer mulig å anbefale intranasal elektroforese av Relanium. Behandlingsforløpet er 10 prosedyrer.

En positiv effekt på pasienter med NDC er gitt ved vannprosedyrer. Påfør en rekke dusjer, dousing, tørr og våt omslag. Betydende sedering er gitt av badvalerian, nåle, oksygen, nitrogen og perle (temperatur 36-37 ° C) i 8-15 minutter. Bad foreskrives annenhver dag, behandlingsforløpet er 10-12 bad.

I skarp overvekt eksitasjon og hjerte arytmiske syndromer vist gidroprotsedury likegyldig temperatur (35-36 ° C) gipotenzivnom- ved lavere temperaturer (32-33 ° C). I hypertensive og kardiale typer NDC, anbefales radon, hydrogensulfid, jodid-brombad; hypotensiv versjon - karbondioksid, jodid-brom. Vanntemperaturen i alle bad er 35-36 ° C, varigheten er 8-15 minutter, badene administreres annenhver dag, behandlingsforløpet er 10 bad.

Med en uttalt dominans av eksitasjonsprosessene har radon- og nitrogenbadene en bedre effekt, og i tilfelle av asteni, karbonater. Radon og jodid-brombad er også egnet for osteokondrose. Når cerebrale symptomer dominerer, anbefales lokale bad som en distraksjon: fot (fersk, sennep), vanntemperatur i badet 40-42 ° C, varighet - 10-15 min. Til samme formål brukes paraffinapplikasjoner på føttene (paraffintemperatur 50-55 ° C) i 20-30 minutter annenhver dag, kurset - 10 prosedyrer.

Aeroionoterapi har blitt utbredt i behandlingen av pasienter med NDC. Brukt aeroionizers for individuelle ("Ovion-C") og kollektiv bruk ("lysekrone Chizhevsky"). I prosessen med ionisering av luft dannes luftioner med en overvekt av negative ion-aeroioner. Pasientene er i en avstand på 70-100 cm fra enheten, varigheten av økten er 20-30 minutter. I løpet av denne tiden innånder pasienten luft som er ladet med negative ioner. Behandlingsforløpet er 12-14 økter. Påvirket aeroionotherapy markert reduksjon i blodtrykket (5-20 mm Hg. V.), demping av hjertefrekvensen, øke gassutveksling, en økning i oksygenforbruk forsvinning søvnløshet, redusere hodepine, svakhet.

Massasje har en positiv effekt på pasienter med NDC. Pasienten er sunn gjenopprettende massasje, og det anbefales at man tar vare på osteochondrosis av disse avdelingene med forsiktig massasje av cervical og thoracic ryggraden. En effektiv metode for NDC-behandling er akupressur, som pasienten selv og hans slektninger kan utføre.

Iglor refleksbehandling normaliserer funksjonell tilstand av det sentrale og autonome nervesystemet; eliminerer vegetativ-vaskulær dystoni; øker kroppens adaptive kapasitet; forbedrer metabolisme og funksjon av indre organer; har smertestillende effekt, stopper cephalgia og cardialgia; normaliserer blodtrykket. Akupunktur kan utføres i henhold til den klassiske metoden eller i form av elektroakupunktur. Vanligvis brukes en bremseversjon av ИРТ med en gradvis økning i antall poeng. Det første kurset inkluderer 10 økter, etter at 2 ukers pause den andre er utnevnt og etter 1,5 måneder - det tredje kurset.

Akupunktur for funksjonell bedring av det sentrale nervesystemet, fjerning av emosjonelt stress, sedasjon begrepene anvendt Tsu-san-li (36E), Shen Men (7C), Shen Ting (24VG). For smerter i hjertet, hodepine med sin refleksjon over musklene i nakken, brukte ansikt analgetisk effekt prikker av Tien at (22VS), san yin jiao (6RR), Feng-chi (20VV), kjøpe-hui (20VG ), WAI guan (5TR) for å senke blodtrykket - punkt Wei guan (5TR) nei ting (44E), for normalisering av hjerte ritma- san yin-Jiao (6RR). Under påvirkning av ИРТ observeres en signifikant forbedring i tilstanden hos 65-70% av pasientene.

Behandling med adaptogener

Pasienter med NDC er svært sensitive for værendringer, vanlig fysisk aktivitet, dårlig tilpasset til negative psyko-emosjonelle situasjoner. Adaptogen - et natur legemidler som har en styrkende virkning på sentralnervesystemet og funksjon i kroppen som et hele, øket toleranse for fysisk og psykisk stress, motstand mot respiratoriske virusinfeksjoner ha en gunstig effekt på metabolske prosesser og immunsystemet.

Tinktur av ginseng - utnevnt med 20-25 dråper 3 ganger om dagen; ekstraher eleutherococcus - 20-30 dråper 3 ganger om dagen; tinktur av magnolia vintre - 25-30 dråper 3 ganger om dagen; tinktur av aralia - 30-40 dråper 3 ganger om dagen; Saparal (summen av glykosider-aralosider, oppnådd fra aralas røtter) er 0,05 g 3 ganger daglig.

Videre adaptogens av vegetabilsk opprinnelse er også anvendes Pantocrine (flytende alkohol-vann-ekstrakt av hjortehorn neokostenelyh, hjort og Sika hjort) - er tilordnet 30 dråper 3 ganger daglig; Cigapan (ekstrakt fra spinnene til reinsdyr) - 1 tablett 2 ganger om dagen.

Adaptogener kan øke blodtrykket, hvis det øker, må du redusere dosen av legemidlet eller avbryte det. kan ha en spennende effekt på pasienten, så det siste stoffet bør tas noen timer før sengetid; behandlingsforløpet med adaptogener varer i 3-4 uker, 4-5 slike kurs kan gjennomføres i løpet av året; behandlingsforløp er tilrådelig å gjennomføre i påvente av influensapidemien, i perioder med ustabilt vær (spesielt i høst og vår), med intens psykisk og fysisk arbeid.

Korreksjon av meteorologisk avhengighet

Pasienter med NDC er svært meteosensitive, under ugunstige værforhold forverres tilstanden betydelig. Anbefalt utvalg og klinisk undersøkelse av disse pasientene; melding om ugunstige vær og forebyggende tiltak På denne og andre dag, er det anbefalt å ta imot adaptogens, det er også tilrådelig å bruke vitamin E 100 mg 1-2 ganger daglig i 3-4 uker. For å tilpasse seg den kalde herding av en pasient er nyttige, samt kontrastdusjer, fotbad, bading i kaldt vann, luft bad, lette klær i kjøligere årstider, kaldt bad (18-22 ° C), etterfulgt av kraftig rubbing med et håndkle.

Sanatoriumbehandling

I dette tilfellet: hvile, terapeutisk ernæring, klima- og landskapsinnflytelse, mineralvann, sjøbading, balneoterapi, fysioterapi, helsevei. Pasienter NDC blir sendt til feriestedet når som helst på året. Foretrukne alpinanlegg med milde klima uten plutselige endringer i atmosfærisk trykk. For eksempel er disse feriestedene Latvia (Riga kysten), Litauen (Palanga), Estland (Tartu), Leningrad og Kaliningrad-regionene, Letts (Hviterussland), Krimens sørkyst (Jalta), Sochi. Effektiv behandling i sanatorier, dispensaries, samt i lokale forstad sanatorier.

litteratur

V.V. Skvortsov, lege i medisinsk vitenskap
AV Tumarenko, Kandidat i medisinsk vitenskap
OV Orlov
VolGMU, Volgograd

Les Mer Om Fartøyene