Oversikt over utryddet aterosklerose av beinene i beina: årsaker, stadier, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er utryddet aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, hva er dens stadier. Hva er konsekvensene av sykdommen, metodene for diagnose og behandling.

Obliterating sykdommer er de hvor lumen av fartøyet smalker ned til en fullstendig blokkering. Den vanligste sykdommen i denne gruppen er aterosklerose.

Ved å utrydde aterosklerose i nedre lemmer, blir kolesterolplakkene avsatt i benens arterier. Hvis du ikke starter behandling i tide, kan patologi føre til funksjonshemming på grunn av vaskulær forstyrrelse.

Hvis det er tegn på atherosklerose, kontakt straks en lokal terapeut som vil henvise deg til en angiolog - en spesialist innen vaskulær behandling.

Fullstendig kur av sykdommen ved hjelp av konservativ terapi er umulig. Men behandlingen vil bidra til å unngå farlige komplikasjoner og forbedre helsen din.

Årsaker til å utrydde aterosklerose

Sykdommen oppstår på grunn av metabolske forstyrrelser.

Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen:

 • arvelighet,
 • dårlig kosthold,
 • en stillesittende livsstil,
 • røyking og alkoholisme,
 • alder over 40 år.

Hvis noen fra familien din hadde aterosklerose, hold deg til en diett og unngå dårlige vaner, siden du har en særlig høy risiko for å bli syk.

Fire stadier av patologi

Obliterating aterosklerose fortsetter i flere stadier:

 1. Preklinisk aterosklerose. På dette stadiet er symptomene ennå ikke tydelige. Sykdom i første fase kan bare oppdages ved en spesiell undersøkelse av fartøyene. På den indre (indre veggen) av arteriene er det små fettavsetninger i form av striper og flekker.
 2. Litt uttrykt. På veggene på fartøyene finnes hyppigere kolesterolprøver. På dette stadiet begynner de første symptomene å vises. Hvis du starter behandling på dette stadiet, kan du unngå komplikasjoner og forhindre videre utvikling av sykdommen.
 3. Sterkt uttrykt. På intima av arteriene er det betydelige endringer. Lipidavsetninger tar form av plakk, begynner å begrense fartøyets lumen. På dette stadiet er det allerede alle symptomene på sykdommen, som under ingen omstendigheter ikke kan ignoreres. Allerede på dette stadiet av utvikling kan patologi forårsake farlige helsekomplikasjoner av blodsirkulasjon.
 4. Veldig uttalt. På dette stadiet er fartøyets arbeid helt ødelagt. Biter av aterosklerotiske plakk kommer av og sirkulerer inne i arteriene. Aneurysmer (patologiske dilatasjoner) vises også på fartøyene, på grunn av hvilken arterien kan sprekke. I tillegg kan plakkene helt tette opp beholderen. På grunn av alt dette er blodtilførselen til underekstremitetene sterkt svekket.

symptomer

De første tegnene (den andre fasen av sykdommen)

 • Begynn å fryse føttene;
 • bena blir ofte nummen;
 • hevelse av føttene;
 • hvis sykdommen slo et ben, er det alltid kaldere enn sunt;
 • Det er smerte i beina etter en lang spasertur.

Disse manifestasjonene vises i andre trinn. På dette stadiet av aterosklerose kan en person passere 1000-1500 meter uten smerte.

Folk legger ofte ikke vekt på symptomer som frysing, periodisk nummenhet, smerte når man går på lange avstander. Og forgjeves! Etter å ha startet behandlingen i den andre fasen av patologien, kan du forhindre komplikasjoner 100%.

Symptomer som vises i 3 faser

 • Neglene vokser sakte enn før;
 • Håret begynner å falle ut på føttene;
 • smerte kan oppstå spontant både i løpet av dagen og om natten;
 • Smertefulle opplevelser vises etter turgåing i korte avstander (250-900 m).

Alt dette oppstår på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til vevene i beina. Hvis du ikke starter behandling, vil sykdommen snart gå til stadium 4 - den farligste.

Manifestasjoner av 4. trinn

Når en person har et stadium 4 som utrydder aterosklerose i beina, kan han ikke passere og 50 meter uten smerte. For slike pasienter blir en uutholdelig oppgave enda en shoppingtur, og noen ganger bare går inn i gården, idet klatring og nedstigning av trappene blir tortur. Ofte kan pasienter med stadium 4 sykdom bare bevege seg rundt i huset. Og etter hvert som komplikasjoner utvikler seg, slutter de å komme opp i det hele tatt.

På dette stadiet blir behandling av sykdommen som utrydder aterosklerose i nedre ekstremiteter ofte impotent, det kan bare lindre symptomene i kort tid og forhindre ytterligere komplikasjoner som:

 • mørkere hud på bena;
 • magesår;
 • gangrene (denne komplikasjonen krever limambutasjon).

Diagnose av utslettende aterosklerose

For å identifisere sykdommen må pasienten gjennomgå flere diagnostiske prosedyrer.

1. Første inspeksjon

Legen undersøker pasientens symptomer, hans medisinske kort (tidligere sykdommer), måler blodtrykk i hender og føtter, lytter etter pulsering i arteriene i underekstremiteter.

2. Tosidig skanning av beinene på bena

Denne metoden lar deg vurdere tilstanden til arteriene. Med tosidig skanning kan legen se på karetes form, finne ut av blodstrømningshastigheten over dem.

3. Perifer arteriografi

Denne studien av benene i bena ved hjelp av en røntgenmaskin. Før undersøkelsen får pasienten et kontrastmiddel. Hvis pasienten er allergisk mot det, er prosedyren kontraindisert.

Perifer arteriografi kan oppdage aneurysmer, blokkering av blodkar. Vanligvis foreskriver legene en av metodene for å velge mellom: tosidig skanning eller arteriografi. Preference er gitt til den første prosedyren, siden det ikke krever innføring av et kontrastmiddel og tillater en mer detaljert vurdering av sirkulasjonen i bena.

Prosedyre av perifer arteriografi

4. MR angiografi

Dette er en undersøkelse av arteriene ved hjelp av en MR-enhet. MR angiografi i detalj viser tilstanden til fartøyene og gjør det mulig å avsløre selv små patologiske endringer i strukturen i blodårene og i sirkulasjonen. Denne prosedyren er foreskrevet dersom den endelige diagnosen ikke var mulig etter tosidig skanning eller arteriografi (vanligvis behandling er foreskrevet etter en av disse prosedyrene).

behandling

Sykdommen kan helbredes fullstendig bare ved hjelp av vaskulær protese. Men en så radikal metode kreves bare ved 3-4 stadier: 1-2 inntak av legemidler som forhindrer ytterligere deponering av plakk og lindrer ubehagelige symptomer på aterosklerose.

Konservativ behandling (medisiner)

De kan komme sammen i de tidlige stadiene av sykdommen (første og andre). Med hjelp av medisiner kan du redusere symptomene, forbedre pasientens livskvalitet og forhindre videre utvikling av sykdommen. Narkotikabehandling er også nødvendig etter operasjonen. Ta medisiner vil ha en konstant gjennom hele livet.

Kirurgisk behandling

Operasjonen er foreskrevet i trinn 3 og 4, når konservativ terapi allerede er ineffektiv.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose kan bestå av stenting, risting av de berørte arteriene eller erstatning med kunstig protese.

Angioplastikk og stenting av benarterien

Operasjonen kan enten være åpen eller minimalt invasiv. Minimalt invasive inngrep er sikrere, men de blir bare brukt hvis det berørte området av arterien er liten.

Med gangrene eller mange sår, utføres lim-amputasjon. Vanligvis forekommer denne komplikasjonen bare i 4 stadier av aterosklerose. Det er nødvendig å gjøre alt som er mulig for å kurere sykdommen tidligere, enn en så radikal behandling er nødvendig.

Livsstil og kosthold

Hvis du bare tar medisiner, men fortsetter å lede samme livsstil, vil behandlingen ikke ha den ønskede positive effekten.

Først av alt, hvis du har funnet uteluftende aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, må du forlate dårlige vaner.

Først slutte å røyke. Nikotin smalker blodårene, noe som fører til en enda større forverring av blodsirkulasjonen i bena.

Også, ikke la deg drikke for mye. Alkohol bidrar til dannelsen av ødem, som allerede oppstår på grunn av nedsatt hemodynamikk i aterosklerose.

En del av behandlingen er et spesielt kosthold. Overholde reglene for sunn mat: gi opp fett, stekt, røkt, varmt, konditori, fastfood, bakevarer, søte, karbonatiserte drinker. Begrens antall animalske fettstoffer. Bruk smør ikke mer enn 20 g per dag (og dette bør være en kvalitetsolje, ikke margarin eller spredning, som inneholder transfett).

Legg til flere matvarer til kostholdet som senker kolesterolnivået i blodet. Her er deres liste:

 • sitrusfrukter (grapefrukt, sitroner, appelsiner);
 • avokado;
 • granater;
 • Apple;
 • bær (tranebær, jordbær, currants, blåbær, druer).

Folkemidlene

Ikke prøv å erstatte den tradisjonelle metoden for tradisjonell behandling - dette vil føre til videre utvikling av sykdommen. Spesielt gjelder det pasienter med aterosklerose på 3 grader og over - her uten operativ inngrep vil det ikke være mulig å klare på noen måte. Tradisjonell medisin tilbyr imidlertid mange verktøy som kan være et utmerket tillegg til tradisjonell terapi og gjøre behandlingen enda mer vellykket.

Før du bruker noen folkemedisiner, rådfør deg med legen din, da de kan ha kontraindikasjoner.

Folkemidlene for å utrydde aterosklerose av benkar:

Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose - Okklusjon-stenotiske lesjoner av arteriene i underlempene, som fører til sirkulasjonsfeil i varierende grad. Obliterating aterosklerose manifesteres av chilliness, følsomhet av føttene, intermittent claudication, smerte, trofiske lidelser. Grunnlaget for å diagnostisere utslettende aterosklerose er perifer angiografi, ultralydundersøkelse av arterier, MRA og MSCT angiografi. Konservativ behandling av utslettende aterosklerose utføres av analgetika, antispasmodika, antiplatelet midler. Kirurgiske metoder inkluderer protese, endarterektomi, tromboembollektomi, ballongangioplasti, shunting.

Obliterating aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en kronisk sykdom i de perifere arteriene karakterisert ved deres okklusjonelle lesjon og forårsaker iskemi i nedre lemmer. I kardiologi og vaskulær kirurgi anses utslettende atherosklerose å være den ledende kliniske formen for aterosklerose (den tredje i frekvens etter CHD og kronisk iskemi i hjernen). Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter forekommer i 3-5% av tilfellene, hovedsakelig hos menn eldre enn 40 år. Okslusjon-stenotisk lesjon påvirker ofte store kar (aorta, iliac arteries) eller mellomstore arterier (popliteal, tibial, femoral). Ved å utrydde aterosklerose i arteriene i de øvre lemmer, er den subklave arterien vanligvis påvirket.

Årsaker til å utrydde aterosklerose

Aterosklerose er en manifestasjon av aterosklerose systemisk, og derfor dens forekomst er forbundet med den samme etiologiske og patogene mekanismer som forårsaker aterosklerotiske prosesser hvilken som helst annen lokalisering.

I henhold til moderne ideer blir aterosklerotiske vaskulære lesjoner lettere ved dyslipidemi, endring i tilstanden til vaskemuren, en forstyrrelse i reseptorapparatets funksjon og en arvelig (genetisk) faktor. De viktigste patologiske endringene med utrydding av aterosklerose påvirker intima av arteriene. Rundt foki av lipoidose stiger bindevevet og modnes, som er ledsaget av dannelse av fibrøse plakker, laminering av blodplater og fibrinpropper på dem.

Når blodsirkulasjonen forstyrres, og nekrose av plakk er dannet, fylles det med vævsdetritus og atheromatøse masser. Den sistnevnte, som rive seg inn i lumen av arterien, kan komme inn i den distale blodbanen, forårsaker emboli av karene. Avsetningen av kalsiumsalter i endrede fibrøse plakker fullfører den utslettende lesjonen av karene, noe som fører til deres obstruksjon. Stenose av arteriene med mer enn 70% av normal diameter fører til endring i arten og hastigheten av blodstrømmen.

Faktorer som disponerer for arteriosclerosis obliterans, er røyking, alkoholforbruk, høyt kolesterolnivå, en familiehistorie, mangel på fysisk aktivitet, nervøs overbelastning, menopause. Aterosklerose utvikler ofte på bakgrunn av eksisterende komorbiditeter - hypertensjon, diabetes (diabetisk makroangiopati), fedme, hypotyroidisme, tuberkulose, revmatisme. Lokale faktorer som bidrar til okklusiv-stenotiske lesjoner i arteriene inkluderer tidligere frostbitt, benskader. Nesten alle pasienter med utslettende aterosklerose har aterosklerose av hjertets og hjernens kar.

Klassifisering av utslettende aterosklerose

Under utryddende aterosklerose i nedre ekstremiteter utmerker man fire stadier:

 • 1 - smertefri gange er mulig i en avstand på mer enn 1000 m. Smerten oppstår bare ved alvorlig fysisk anstrengelse.
 • 2a - smertefri gange i en avstand på 250-1000 m.
 • 2b - smertefri gange i en avstand på 50-250 m.
 • 3 - stadiet av kritisk iskemi. Avstanden til smertefri gange er mindre enn 50 m. Smerter oppstår også i hvile og om natten.
 • 4-stadier av trofiske lidelser. På hælområdene og på fingrene er det områder av nekrose, som i fremtiden kan forårsake gangrene i lemmen.

Gitt lokalisering av stenotiske-okklusiv prosess skiller: aterosklerose aortakoronar-iliaca, femoropoplitiale segment, popliteal-tibial segment, etasjes arteriell sykdom. Av lesjonens natur utmerker seg stenose og okklusjon.

I utbredelsen av å utrydde aterosklerose i femoral og popliteale arterier, utmerker V typer okklusal-stenotiske lesjoner:

 • I-begrenset (segmentell) okklusjon;
 • II - Vanlig nederlag av overfladisk femoral arterie;
 • III - vanlig okklusjon av overfladiske femorale og popliteale arterier regionen av poppel arterie trifurcation er passable;
 • IV - fullstendig utryddelse av overfladiske femorale og popliteale arterier, utsletting av gaffel av poplitealarterien; permeabiliteten til den dype femorale arterien er ikke forstyrret;
 • V - okklusal-stenotisk lesjon av femoropopliteal-segmentet og dyp femoral arterie.

Varianter av okklusal-stenotisk lesjon av popliteal-segmentet med utrydding av aterosklerose er representert ved III-typer:

 • I - utslettelse av poplitealarterien i den distale delen og tibiale arterier i de første delene; permeabilitet av 1, 2 eller 3 crurale arterier er bevart;
 • II - utslettelse av arteriene i underbenet; den distale delen av popliteal og tibial arterier er akseptabel;
 • III - utsletting av popliteal og tibial arterier; Individuelle segmenter av arterier av underben og føtter er fordelbare.

Symptomer på å utrydde aterosklerose

I lang tid utrydder aterosklerose asymptomatisk. I noen tilfeller er hans første kliniske manifestasjon akutt utviklet trombose eller emboli. Imidlertid utvikler den okklusal-stenotiske lesjonen av arteriene i lemmer seg gradvis. De første manifestasjonene til å utrydde aterosklerose inkluderer chilliness og nummenhet i føttene, økt følsomhet i beina til kaldt, "krypende krypende", brennende hud. Snart er det smerter i kalvemuskulaturen når man går for lange avstander, noe som indikerer en innsnevring av blodårene og en reduksjon i blodfylling av vev. Etter en kort stopp eller hvile setter smerten seg, slik at pasienten kan fortsette bevegelsen.

Intermittent claudication eller syndromet av perifert iskemi er det mest konstante og tidlige tegn på å utrydde aterosklerose. I første omgang tvinges pasienten til å stoppe bare når han går for betydelige avstander (1000 m og mer), og deretter oftere, hver 100-50 m. Intensivering av intermitterende claudikasjon blir observert når du klatrer et fjell eller en stige. Med Lerish syndrom - aterosklerotiske endringer i aorto-iliac-segmentet, er smerten lokalisert i muskler i rumpa, lår, lumbal region. Hos 50% av pasientene manifesteres okklusjonen av aorto-iliac-segmentet ved impotens.

Iskemi av vev med utrydding av aterosklerose ledsages av en endring i fargen på huden på underekstremiteter: først blir huden blek eller elfenben; i de sena stadiene av utryddet aterosklerose, får føttene og fingrene en lilla-cyanotisk farge. Det er atrofi av subkutant vev, håravfall på shin og hofter, hyperkeratose, hypertrofi og lameness av negleplatene. Tegn på truende gangren er utseendet på ikke-helbredende trophic ulcers i den nedre tredjedel av underbenet eller foten. Mindre skader (blåmerker, riper, skraper, lunger) av iskemisk lem kan føre til utvikling av hudnekrose og gangren.

Generelt kan scenariet for utslettende aterosklerose utvikles i tre varianter. I den akutte form for utrydding av aterosklerose (14%) vokser obturasjonen av arterien raskt, trofiske lidelser utvikler seg raskt og raskt opp til gangren. Pasienter trenger akutt sykehusinnleggelse og lemmer amputasjon. Ca. 44% av pasientene utvikler klinikken for å utrydde aterosklerose subakutt og fortsetter med gjentatte sesongmessige eksacerbasjoner. I dette tilfellet er det et kurs i pasientbehandling og behandling uten pasient, noe som gjør det mulig å bremse utviklingen av utryddet aterosklerose. Relativ gunstig er den kroniske formen for å utrydde aterosklerose (42%): På grunn av den godt bevarte patensen til hovedkarene og det utviklede sikkerhetsnettverket er trofiske lidelser langt fraværende. Med dette kliniske alternativet har ambulant behandling en god terapeutisk effekt.

Diagnose av utslettende aterosklerose

Algoritmen diagnostisk undersøkelse av en pasient som mistenkes for å ha aterosklerose drøfting omfatter en kirurg, bestemmelse av pulsering av arterier, er måling av blodtrykket med beregning av ankel-arm-indeks, UZDG (tosidig skanning) perifere arterier, perifer arteriografi, MDCT angiografi og MR-angiografi.

Ved utjevning av aterosklerose er pulsering under okklusjonsstedet svekket eller fraværende, systoliske murmurer blir hørt over de stenotiske arteriene. Det berørte lemmet er vanligvis kaldt til berøring, blekere enn motsatt, med markante tegn på muskelatrofi, i alvorlige tilfeller - med trofiske lidelser.

UZDG og DS gjør det mulig å bestemme patenter av arterier og nivået av okklusjon for å estimere graden av blodtilførsel i de distale delene av den berørte lemmen. Ved hjelp av perifer angiografi med utryddet aterosklerose er omfanget og graden av okklusiv-stenotisk lesjon etablert, karakteren av utviklingen av kollateralsirkulasjonen, tilstanden til den distale arterielle sengen. Tomografi i vaskulær regime (MSCT eller MR angiografi) bekrefter resultatene av radiopaque angiografi.

Differensialdiagnose av aterosklerotiske lesjoner er utført med obliterating endarteritis, thromboangiitis obliterans, Raynauds sykdom og syndrom, isjiasnerve nevritt, multippel sklerose Monckeberg.

Behandling av utrydding av aterosklerose

Når man velger metoder for behandling av utryddet aterosklerose, styres forekomsten, scenen og naturen av sykdomsforløpet. I dette tilfellet kan medisinsk, fysioterapeutisk, sanatorium og også angioskirurgisk behandling brukes.

For å hemme utviklingen av aterosklerotiske endringer i arteriene, er det nødvendig å eliminere risikofaktorer-korreksjon av arteriell hypertensjon, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme og ikke-røyking. Effektiviteten av vaskulær terapi for å utrydde aterosklerose er i stor grad avhengig av å observere disse tiltakene.

Medikamentbehandlingen foregår obliterating aterosklerose legemidler som hemmer aggregering av erytrocytter (reopoliglyukina infusjon, dekstran, pentoksyfyllin), antitrombotiske midler (acetylsalicylsyre-TA), spasmolytika (papaverin, xantinol nikotinat, drotaverine) vitaminer. For lindring av smerte anvendes analgetika, perirenal og paravertebrale blokker. Ved akutt okklusjon (emboli eller trombose) vist administrering av antikoagulanter (subkutan og intravenøs heparin) og trombolytika (intravenøs streptokinase, urokinase).

Fra en ikke-medikamentell behandling av arteriosklerose obliterans finner anvendelse hyperbarisk oksygen, fysioterapi (elektroforese, UHF, magnetisk, interferential) og balneotherapy (hydrogensulfid, bartrær, radon, boblebad, leire bad), ozon, Illb. I dannelsen av trofiske sår holdt bandasjer med aktuelle medikamenter.

Kirurgisk behandling av utrydding av aterosklerose i de to trinnene kan utføres ved endovaskulær eller åpen inngrep. Metoder nedre lem revaskularisering bør omfatte utvidelse / stenting av de angrepne arterier, endarterektomi, thromboembolectomy, bypass-kirurgi (aortakoronar-femoral, aorta-iliaca-femoral, iliaca-femoral, femoral-femoral, aksillær-femoral, subclavian lår-, femoral-tibia, femoral-popliteal, popliteal bypass-stopp), protese (reserve) av den angjeldende kar eller syntetisk protese autovein, profundoplasty, arterialization årer av foten.

Smertestillende middel inngrep i sletting av aterosklerose holdes ved umuligheten av radikal kirurgi, og tar sikte på å styrke sikkerheten sirkulasjonen i armen eller benet. Disse inkluderer lumbar sympathectomy, revascularizing osteotrepanation, periarterial sympathectomy og andre. I trinn 4 obliterating aterosklerose viser ofte lemamputasjon til det optimale nivå, som tar hensyn til grensen av ischemiske lidelser.

Prognose og forebygging av utrydding av aterosklerose

Obliterating aterosklerose er en alvorlig sykdom, som okkuperer tredjeplassen i dødelighetsstrukturen fra kardiovaskulær patologi. Ved å utrydde aterosklerose er det en stor fare for å utvikle gangren, og krever en høy limambutasjon. Prognosen for utryddet sykdom i ekstremitetene er i stor grad bestemt av tilstedeværelsen av andre former for aterosklerose - cerebral, koronar. Forløpet av å utrydde aterosklerose er som regel ugunstig hos personer med diabetes mellitus.

Generelle forebyggende tiltak inkluderer eliminering av risikofaktorer for aterosklerose (hyperkolesterolemi, fedme, røyking, hypodynami, etc.). Det er ekstremt viktig å forhindre fotskader, hygienisk og forebyggende omsorg for føttene, med behagelige sko. Systematiske kurs for konservativ terapi for å utrydde aterosklerose, samt en rettidig rekonstruktiv operasjon tillater bevaring av lemmen og betydelig forbedring av pasientens livskvalitet.

Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter (ben)

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter er ødeleggelsen av store kar med aterosklerotisk prosess som fører til gradvis innsnevring og forstyrrelse av blodsirkulasjonen.

Prosessene som forekommer i karene av aterosklerose

Aterosklerotiske prosess kan påvirkes av en hvilken som helst arterie, men det "favoritt" lokalisering er de kar med stor diameter - aorta, plasserer sin avgrening (forgrening) og hoved lem arterien. På underbenet er femoral og popliteale arterier.

Aterosklerose av fartøyet er dannelsen på den indre veggen av arterien av en aterosklerotisk plakett, som har en kompleks struktur. Plakk er lokal spredning av bindevev, hvor avsetning av atheromatøse masser oppstår. Sistnevnte består hovedsakelig av lipoproteiner med lav tetthet. I fremtiden oppstår forkalkning og forkalkning av plakk.

Gradvis vokser i lumen av arterieformasjonen fører til et brudd på blodstrømmen. Strukturer som mottar blodtilførsel, og dermed ernæring og oksygenering (gi oksygen), begynner å lide av mangel på nødvendige stoffer. Iskskap av vev utvikler seg.

Økende ischemi forbundet med en økning i plakk og å øke okklusjon, er forsterket med passering av tid. I begynnelsen er aterosklerose i nedre ekstremiteter manifestert av mindre smerter som bare forekommer med fysisk anstrengelse. En avansert aterosklerose, karakterisert ved at arterien blir nesten fullstendig blokkert, kan føre til irreversibel prosess nekrose - lem gangren (nekrose av vev under det området av arteriell utslettelse).

Årsaker til utvikling av perifer vaskulær aterosklerose

Obliterating aterosklerose av arteriene i underdelene er et alternativ for strømmen av generell (universell) aterosklerose. Generell aterosklerose (arteriosklerose), som i alderen er observert i flertallet av befolkningen, fører til diffuse endringer i blodårene og går relativt godartet ut.

Obliterating aterosklerose påvirker kar av muskel-elastisk type og fører til gradvis overlapping. Arteriene i nedre ekstremiteter påvirkes oftere, øvre ekstremiteter lider mye mindre og i mindre grad.

Faktorer av betydning for utviklingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter:

 • Alder (vanligvis utvikler sykdommen etter 40 år).
 • Seksuell tilhørighet (menn er sykere oftere).
 • Røyking (nikotin har evne til å initiere en vedvarende spasme av perifere kar, som kan forårsake arteriosklerose i blodårene og bidra til utviklingen av den patologiske prosessen).
 • Noen sykdommer - en reduksjon i produksjonen av skjoldbruskhormoner og kjønnshormoner, diabetes, arteriell hypertensjon, etc.
 • Konstant hypotermi.
 • Redusert motoraktivitet.
 • Irrasjonell ernæring (mat rik på animalsk fett).
 • Fedme.
 • Sterkt fysisk arbeid.
 • Utsatt traumer og frostbit av lemmer.
 • Psyko-emosjonell overbelastning.
 • Arvelige faktorer (genetisk forårsaket økning i blodnivået av enkelte lipidfraksjoner).

Klinisk bilde og symptomatologi av sykdommen

Intermittent claudication

Obliterating aterosklerose av karene i lemmer utvikler seg gradvis, alvorlighetsgraden av symptomene er proporsjonal med graden av overlapning av arterien og brudd på blodtilførselen av vev.

Smerte er det mest karakteristiske tegn på sykdommen. Det manifesterer seg i form av såkalt intermittent claudication. Essensen av sistnevnte er dette: pasienten, etter å ha gått en viss avstand, begynner å oppleve smertefulle oppdragsgivere i regionen av muskler i bena, noe som tvinger ham til å stoppe. Etter å ha stoppet, passerer de raskt, med gjenopptakelse av bevegelse oppstår igjen.

Årsaken til smerte er en økning i oksygenforbruket av musklene i underbenet under treningen og blodtilførselen som ikke samsvarer med den. Utilstrekkelig blodtilførsel, og dermed oksygen og ernæring, fører til en rask økning i konsentrasjonen av metabolske produkter, noe som manifesteres av smerte.

Vanligvis oppstår smerte i en av de nedre lemmer, med tiden kan bilateral claudikasjon utvikle seg, men alvorlighetsgraden av smertsyndromet i ett av bena vil alltid være større enn i det andre.

Viktig betydning for å bestemme scenen av sykdommen har avstand, etter å ha overvinnet som det er lameness. Fasen av sykdommen bestemmes av graden av utvikling av iskemi.

 1. I graden av iskemi - forekomsten av smerte når du går i en avstand på ca 1 km.
 2. II grad av iskemi - smerte oppstår etter en avstand på 500 meter eller mindre.
 3. III grad av iskemi - smerte når du går på en avstand på mindre enn 50 meter, kan oppstå i ro.
 4. IV graden av iskemi - en konstant smerte av høy intensitet i hvile, markerte trofiske vævsforstyrrelser.

Merket kulde av føtter og ben, selv om sommeren, eller når det i et varmt rom, utvikling av paresthesias (nummenhet, prikking, stikking), karakterisert ved nattlige muskelkramper.

Trofiske lidelser

I tillegg til smerte, er det voksende trofiske lidelser assosiert med kroniske vævssykdommer og hypoksi. Gradvis atrofi av myke vev oppstår. Som regel lider de fjerneste delene av ekstremiteten mest - tærne.

Huden tørker opp, blir grov, mister sin elastisitet, utvikler sin hyperkeratose og peeling. Huden er lett skadet, det blir kaldt til berøring, riper og slitasje heler ikke i lang tid. Hudfarge endres også - det blir blek, noen ganger med en cyanotisk nyanse. Håret på beina tynner til de forsvinner helt. Neglene blir kjedelige, lett smuldret.

Laget av subkutant fett er tynning. Muskelmasse reduseres i volum. Lemmen ser tynn ut, med ensidig lesjon asymmetri er tydelig synlig i forhold til et sunt ben.

Ved III-graden av iskemi forekommer ofte dype og omfattende trofiske sår, som ofte er lokalisert i ankel- eller fotområdet. Ulcers dårlig helbrede på grunn av lavt blodtilførsel, med langvarig kurs kan være komplisert ved utseendet av mikrobial eksem.

IV-graden av iskemi er preget av veksten av trofiske lidelser, opp til utviklingen av gangrene.

koldbrann

Ved gangrene forekommer nekrose (nekrose) av vev på grunn av fullstendig opphør av blodtilførsel. En eller flere fingre kan bli påvirket, noen ganger utvikler nekros av hele foten og underbenet. Gangrene kan flyte på en tørr og våt type.

En tørr variant av gangren er en mer gunstig form for sykdommen, med en klar grense (avgrensning) mellom de døde og levedyktige vev. Nekrotiske steder raskt mørkere, ned til svart, oppstår væsketap ved tørking av dødt vev. Noen ganger kan det oppstå selvdreining av et dødt fragment (finger eller fot) på avgrensningslinjen. Smertsyndromet er mildt.

Våt gangren utvikler oftere med en nedgang i kroppens motstand. Det er et uttalt ødem i den distale delen av lemmen, fargen på huden varierer fra cyanotisk til blå-svart, preget av et uttalt smertesyndrom. Avgrensningslinjen er ikke dannet, derfor strekker den nekrotiske prosessen proximalt (opp lemmen). På grunn av absorpsjonen av giftige dekomponeringsprodukter, øker forgiftningen raskt.

Diagnose av sykdommen

Diagnosen "utrydder aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter" er basert på følgende data:

 • Typiske klager fra pasienten (smertesyndrom, intermittent claudication).
 • Ved undersøkelse er tegn på atrofi av bløtvevet i lemmer notert.
 • Reduserer nivået av pulsering på arteriene av føttene, beina, popliteal og femorale arterier. Når aortabifurkasjonen lesjon kan mangle krusning ved begge lårarteriene (Leriche syndrom).
 • Rheovasografi av ekstremiteter viser en markert nedgang i indeksen på bena og føttene.
 • Ultralyd av beinene i beina (Dopplerography) indikerer et brudd på blodtilførselen til perifere deler.
 • Termometri, termografi - senke temperaturen på vev og nivået av infrarød stråling.
 • Prøver med funksjonell belastning - redusert belastningstoleranse, rask tretthet og utseende (eller forbedring) av iskemisk smerte.
 • Arteriografi (studie med innføring av et kontrastmiddel i benens arterier) viser området for innsnevring av lemmerens arter.

Behandling av utryddet sykdom i ekstremiteter

Behandling tar hensyn til sykdomsstadiet, alvorlighetsgraden av iskemiske lidelser, tilstedeværelsen eller fraværet av komplikasjoner. Behandlingen er delt inn i generell og lokal, kan være konservativ og kirurgisk.

Generelle tiltak tatt i et hvilket som helst stadium av sykdommen

 • Behandling av patologi, som forverrer utslettende aterosklerose (diabetes, hypertensjon, etc.).
 • Stopp av røyking.
 • Utvalg av romslige og komfortable sko, eliminering av hypotermi og traumatisering av huden på føttene og skinnene. Pass på at du håndterer alle mindre skader på føtter og skinner, vær forsiktig når du klipper negler.
 • Dosert fysisk trening (går minst en halv time om dagen i et moderat tempo).
 • Hypokolesterol diett.

Konservativ behandling

 • Vasodilatorpreparater i tablettform (pentoksifyllin, vasonitt) eller i dråpeadministrasjon (pentyllin, trental, agapurin, vasaprostan).
 • Reopoliglyukin intravenøst ​​og aspirin inne for å forbedre mikrosirkulasjonen.
 • Spasmolytika (drotaverin).
 • Forberedelser for forbedring av vevsmating (zinktal).
 • Vitamin terapi.
 • Fysioterapi (elektroforese med novokain, darsonvalisering, hyperbarisk oksygenering, etc.).
 • I nærvær av trophic ulcers - salver med antibiotika ("Levomekol", "Oflokain"), dimexid og delaskin lokalt i form av komprimerer.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres med alvorlig iskemi resistent mot eksponering av stoffet, samt i tilfelle komplikasjoner.

 • Ballongangioplastikk - innføring av en spesiell ballong i fartøyets hulrom, som når den oppblåses med luft, utvider lumen av arterien.
 • Stenting arterier - plasserer en rørformet spacer i karet, som støtter diameteren av arterien på et akseptabelt nivå.
 • Shunting er etableringen rundt stedet for innsnevring av bypasset for blodstrøm (ved hjelp av en kunstig beholder eller autovogn ​​tatt fra pasienten).
 • Autodermoplastikk i nærvær av omfattende trofasår, som i lang tid forblir resistente mot generell og lokal behandling.
 • Prostetikk - erstatning av det berørte området av arterien med en syntetisk beholder eller autogenøs.
 • Endarterektomi - fjerning av en del av det indre skallet av karet sammen med en aterosklerotisk plaque.
 • Med utviklingen av gangren, er det nekrotiske lemmer amputert på passende nivå med den påfølgende protesen.

Obliterating arteriosklerose av fartøy er den vanligste årsaken til limambutasjon og begynnelsen av funksjonshemning. Tidlig gjenkjenning av sykdommen, tilstrekkelig behandling og overholdelse av alle medisinske anbefalinger kan unngå alvorlige komplikasjoner av sykdommen og redde den berørte lemmen.

Obliterating arteriosklerose av underarmsarterier

✓ Artikkel sjekket av lege

Utilstrekkelig blodsirkulasjon av nedre ekstremiteter, som forklares ved okklusal-stenotisk patologi, er definert som utrydding av aterosklerose. De viktigste manifestasjoner av sykdommen - en konstant følelse av chilliness i lemmer, en følelse av følelsesløshet, utseendet av lameness, uttalt ømhet. Diagnosen av sykdommen er basert på studier av arterier (ultralyd, MRA, angiografi). Obliterating aterosklerose krever umiddelbar behandling, som, avhengig av graden av alvorlighetsgrad, ikke bare kan være konservativ, men også operativ.

Obliterating arteriosklerose av underarmsarterier

årsaker til

Manifestasjon av aterosklerotiske lesjoner i pasienten er direkte relatert til årsakene til systemisk aterosklerose, så eksperter leter etter årsaken er i ferd med aterosklerose, uavhengig av lokalisering i kroppen.

Moderne undersøkelser har vist at de viktigste bidragende faktorene er:

 • dyslipidemi;
 • nederlag av de vaskulære veggene;
 • problemer med funksjonaliteten til reseptorapparatet;
 • genetisk predisposisjon.

Hjelp! Patologi består i spredning av bindevev, noe som resulterer i fibrotiske plaketter med et lag av fibrin.

Hva predisposes til utviklingen av sykdommen?

 1. Dårlige vaner.
 2. Høyt kolesterol.
 3. Arvelig faktor.
 4. Lav fysisk aktivitet.
 5. Hyppige nervestammer.
 6. Overgangsalderen.

Det utelukker ikke at utvikling av aterosklerotiske lesjoner, som en ledsagende sykdom, dvs. sykdommen utvikles på bakgrunn av allerede eksisterende sykdommer (hypertensjon, tuberkulose lesjoner, hypotyroidisme, diabetes, revmatisme).

Oppmerksomhet vær så snill! En av hovedårsakene som følger med utviklingen av utryddet aterosklerose er frostskader eller skade på underdelene.

Klassifisering av sykdommen

Etter en detaljert undersøkelse hos mange pasienter, er diagnosen aterosklerose av hjerteskjertene bekreftet. Nederlaget på nedre ekstremiteter varierer i fire trinn.

Okslusjon-stenotisk patologi kan utvikles i flere segmenter, hvorav den ekstra klassifiseringen vil avhenge av:

 • popliteal del;
 • femoral-popliteal region;
 • aorto-iliac segment;
 • arterienes flerlagspatologi.

Kolesterol metabolisme i kroppen

Dette er viktig! Sykdommen kan klassifiseres etter natur - okklusjon eller stenose.

symptomer

I lang tid kan pasienten ikke gjette om forekomsten av patologi, siden utrydding av aterosklerose fortskrider uten manifestasjon av noen symptomatologi. Det er mulig at den primære manifestasjonen av sykdommen kan være i form av emboli eller trombose. Det er viktig å merke seg at nederlaget på lemmer er gradvis. Primær manifestasjoner av symptomer er preget av følgende:

 1. Utseende av nummenhet i lemmer.
 2. Overfølsomhet av beina til temperaturendringer.
 3. Fornemmelse av å brenne huden på underdelene.
 4. Chilliness og utseendet på skumle.
 5. Etter lang avstand er det økt smerte i kalvemuskulaturen (etter en liten hvile forsvinner smerten, slik at pasienten kan fortsette videre bevegelse).

Et av de tidlige tegn på sykdommen er intermittent claudication. De første stadiene av sykdomsutviklingen krever at man stopper hvert tusen meter, deretter med et mer avansert stadium hvert 50 meter. I dette tilfellet begynner lameness å øke tydelig når du klatrer trappene.

Symptomer på å utrydde aterosklerose

Det er farlig! Sykdommen krever obligatorisk behandling, særlig oppmerksomhet bør tas til okklusjoner av aorto-iliac-segmentet hos menn, siden senere fører lidelsen til impotens.

Vevets iskemi kan føre til synlige endringer i huden på beina. I den første fasen av sykdomsutviklingen er huden markert blek, men mer komplekse stadier kjennetegnes av en lilla-cyanotisk farge.

Ytterligere symptomer er uttrykt i følgende symptomer:

 1. Hårtap i bena og lårene.
 2. Hypertrofi.
 3. Endringer i spikerplater (skjøthet, brittleness).
 4. Atrofiske prosesser av subkutant vev.
 5. Hyperkeratose.

Den siste fasen av utrydding av aterosklerose er preget av utviklingen av gangrene. Det kan ses fra de visuelle tegnene, nemlig trophic ulcers som oppstår i regionen av shin og fot.

Oppmerksomhet vær så snill! Lansert trinn obliterating aterosklerose fører til det faktum at mindre skader i de nedre lemmer (skrubbsår, skrubbsår, hard hud) medføre hud-nekrose.

prognoser

Den akutte sykdomsformen (forekommer hos 14% av pasientene) kjennetegnes av en ganske rask trofisk lesjon, som ender med gangren. I dette tilfellet trenger pasienten øyeblikkelig sykehusinnleggelse for legamputasjon.

Den subakutiske scenen er diagnostisert hos ca 44% av pasientene. Som et resultat blir det kun sesongmessige eksacerbasjoner avslørt. For å redusere den progressive utryddende aterosklerose, indikeres behandling med forhøyet behandling.

Den kroniske formen av sykdommen (lider mer enn 42%) går gunstigere. Passasjen til hovedfartøyene er bevart, så det er ingen trofiske forstyrrelser i lang tid. Etter poliklinisk behandling er et godt resultat notert.

Overtredelse av 3 koblinger med utrydding av aterosklerose

diagnostikk

Hvis en person har mistanke om å utvikle en sykdom, er det først nødvendig å besøke en vaskulær kirurg. Deretter vil bli utnevnt:

 1. Måling av blodtrykk.
 2. Tosidig skanning av arterier.
 3. MSCT angiografi.
 4. Ultralyd av blodkar.
 5. MR angiografi.

Også bekreftelse av diagnosen oppstår hvis en visuell undersøkelse avdekker liden på underbenet, en senket lemstemperatur (atypisk kald), trofiske endringer (alvorlige tilfeller).

Utvikling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Metoder for behandling

Når man velger terapeutisk terapi, er det nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer (klassifisering av patologi, stadium, utbredelse og natur av kurset). På denne bakgrunn velges en terapeutisk, kirurgisk, fysioterapeutisk effekt.

Vær oppmerksom! Ved å utrydde aterosklerose anbefales det å gjennomgå vanlig sanatoriumbehandling, slik at konsekvensene av sykdommen minimeres.

Aterosklerotisk endres aktivt fremgang, og derfor for å bremse prosessen, er det først og fremst nødvendig å utelukke risikofaktoren (fullstendig avvisning av dårlige vaner, korrigering av arteriell hypertensjon, normalisering av utveksling). Hvis ovennevnte betingelser er oppfylt, økes effektiviteten av behandlingen flere ganger.

Blokkende aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: egenskaper, klassifisering, hovedsymptomer og behandling

Tapet på store fartøy, som fører til innsnevring og forstyrrelse av blodsirkulasjonen, er - utrydder aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter. I vår tid er dette en av de mest vanlige patologiene forbundet med feil livsstil.

Vi vil fortelle deg hva du trenger å være oppmerksom på hvordan du kontrollerer blodtrykket, holder deg til riktig diett og regimet av motoraktivitet, med andre ord utelukker alle risikofaktorer for videre utvikling av sykdommen

Obliterating aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter - karakteristisk

Aterosklerose - en sykdom som oppstår når fortykning av arterieveggene på grunn av forekomster av cholesterol og lipider som danner den aterosklerotiske plaque som forårsaker gradvise innsnevring av den arterielle lumen, og føre til dens fullstendig overlapping.

Aterosklerotiske lesjoner av arteriene i hvert enkelt tilfelle manifesteres i form av sammenbrudd (stenose) eller fullstendig okklusjon (okklusjon) i et spesifikt område av arterien, som forhindrer den normale strømmen av blod til vevet. Som et resultat mottar vev ikke næringsstoffene og oksygen som er nødvendige for normal drift.

For det første utvikler en tilstand som kalles iskemi. Det signalerer at vevene lider av mangel på ernæring, og hvis denne tilstanden ikke elimineres, vil vev dø (nekrose eller benkroner).

En egenskap av aterosklerose er at denne sykdommen kan påvirke karene i flere bassenger samtidig. Dersom det påvirker karene i ekstremitetene koldbrann, cerebral vaskulær sykdom som fører til slag, er hjertesvikt fylt med myokardiale fartøy.

Aterosklerotiske endringer i karene i underarmene og aorta er tilstede hos de fleste i middelaldergruppen, men i første fase manifesterer sykdommen seg ikke.

Symptomer på arteriell insuffisiens er smertefulle opplevelser i beina når du går. Gradvis øker intensiteten av symptomene og fører til irreversible forandringer i form av gangren på foten. Blant menn oppstår sykdommen 8 ganger oftere enn blant kvinner.

Ekstra risikofaktorer som fører til en tidligere og alvorlig sykdom i sykdommen: diabetes, røyking, overdreven fet mat. For arteriosklerose av karene er preget av en konstant progresjon som fører til gangrene i underbenet, noe som medfører en amputasjon av benet, som er nødvendig for å redde pasientens liv.

For å hindre utviklingen av gangrene kan bare rettidig behandling og tidsriktige tiltak tatt for å normalisere blodstrømmen. Kilde: "2gkb.by" Hva er denne sykdommen, og hva er det farlig? Aterosklerose av de nedre lem arteries - er en kronisk sykdom som er karakterisert ved forsnevring av arteriene (stenose) eller til og med dens fullstendig blokkering (okklusjon) som et resultat av stivnet prosesser.

Samtidig er blodsirkulasjonen forstyrret, og vev mottar ikke riktig ernæring, noe som resulterer i at de blir borte. Til dags dato påvirker denne sykdommen hovedsakelig den mannlige halvdelen av befolkningen.

Dette skyldes faktorer som fremkaller slike brudd, for eksempel underernæring, dårlige vaner. Således er det nødvendig å forstå at det ofte ikke skjer rask utvikling av slike blokkeringer. Vanligvis strekker prosessen for mange år. Derfor lider folk etter 40 og eldre av det.

Det er visse stadier av å utrydde aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter:

 • Præklinisk periode. Det er et brudd på lipidmetabolismen. Inne i fartøyet begynner å samle fett sediment. Innskuddene kan være i form av flekker og streker.
 • De første manifestasjonene av brudd på blodstrømmen.
 • Symptomene på sykdommen begynner å vises mer levende. En vesentlig endring i indre veggen er karakteristisk.
 • Under undersøkelsen manifesteres atheromatøs sår, aneurismer og løsrivende migrerende partikler. Som et resultat er det en liten eller fullstendig overlapping av lumen.

Det er flere typer benskader.

 • Ved 1-m segmental okklusjoner observeres (blokkeringer).
 • Ved 2-m - fordeling av prosessen på hele toppdelen av en femoral arterie.
 • Ved 3-m - den popliteale og overfladiske lårdelen er tilstoppet.
 • Den fjerde typen - den skrå prosessen fanger den popliteale, femorale arterien, men i dype åre blir patensen bevaret.
 • Med utviklingen av type 5 er det en fullstendig blokkering av den dype lårarterien.

Operasjoner med utryddet aterosklerose kan anbefales allerede i 2. trinn av sykdommen. Kilde: "stopvarikoze.ru"

Hvem blir oftere rammet av sykdommen?

Sykdommen er en patologi som utvikler seg med det forbehold tettende beholderveggene på grunn av avleiring av kolesterol i dem og fettdannende aterosklerotiske plakk i fremtiden, som avgrenser hulrommet i arteriene som fører til sin fullstendig blokkering.

Aterosklerotiske vaskulære lesjoner i hvert tilfelle manifesteres ved en innsnevring av karetets diameter eller dens fullstendige overlapping på et bestemt sted, og forhindrer en sunn strøm av blod. Følgelig mottar vev ikke næringsstoffer og oksygen for riktig funksjon.

I utgangspunktet påvirkes personen av iskemi, noe som tyder på at vevet allerede har lidd av mangel på næringsstoffer i dem. Hvis sykdommen ikke er stoppet i tide, begynner nekrose av vev og benen på bena.

Aterosklerotiske vaskulære sykdommer er forskjellige fordi de kan skade blodkarene samtidig i flere bassenger. Når patologien til karene på beina utvikler gangrene, med patologier av karene i hjernen - det er fare for hjerneslag, og hvis hjerteskarene er skadet, kan et hjerteinfarkt provosere.

Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter utvikler seg hos de fleste middelaldrende mennesker, men i første omgang forekommer sykdommen ikke. Tegn på en patologisk tilstand i de første stadier av arteriell insuffisiens blir smertefulle opplevelser i beina under gang.

Med tidenes forløb manifesterer symptomene seg mer og mer, noe som forårsaker uopprettelige forstyrrelser, manifestert av gangrene i underekstremiteter. Sykdommen påvirker hanner åtte ganger oftere enn kvinner. Kilde: "lechenie-sosudov.ru"

Stadier av utrydding av aterosklerose

Basert på den avstand som strekker seg person uten smerte (smertefri gangavstand) å tilveiebringe fire trinn obliterating aterosklerose underekstremitetene arterier.

 • Fase 1 - Avstand fra smertefri gange mer enn 1000 m.
 • 2a stadium - avstand fra smertefri gange 250-1000 m.
 • 2b stadium - avstand fra smertefri gange 50-250 m.
 • Stage 3 - avstand fra smertefri gange mindre enn 50 m, smerte i ro, nattlig smerte.
 • Fase 4 - trofiske lidelser.

I 4 stadier vises områder med svetting av huden (nekrose) på fingre eller hælområder. I fremtiden kan dette føre til gangren og amputasjon av den skadede bendelen. Med sykdomsprogresjonen og fraværet av rettidig behandling, er det mulig å utvikle legrene i benet, noe som kan føre til tap av benet.

Rask tilgang til en spesialist, høy kvalitet rådgivende, gjør narkotika, og om nødvendig kirurgisk omsorg deg betydelig lindre lidelse og forbedre livskvaliteten, bevare lem og bedre prognosen for denne alvorlige patologi.

For å forhindre utvikling av utryddet aterosklerose av karene i underdelene, er det nødvendig å forebygge og behandle aterosklerose ved tidligere stadier av sykdomsutviklingen.

Det er viktig å huske at kliniske manifestasjoner av sykdommen opptrer når innsnevring av fartøyets lumen med 70% eller mer. I de tidlige stadiene av sykdommen kan bare identifiseres med en ekstra undersøkelse i en medisinsk institusjon! Tidlig appell til spesialister vil tillate deg å opprettholde helsen din! Kilde: meddiagnostica.com.ua

Metoder for behandling av utryddende aterosklerose i nedre ekstremiteter vil avhenge av graden av arteriell skade, alvorlighetsgraden av symptomer og utviklingsgraden. Disse faktorene ble tatt i betraktning av forskere i klassifikasjonen av patologi.

Det første klassifiseringsprinsippet er basert på en veldig enkel indikator, som ikke krever noen undersøkelser. Dette er avstanden som en person kan overvinne til øyeblikket når han føler seg ubehag i beina.

I denne forbindelse er det:

 • Den første fasen - smerte og tretthet er følt etter å ha overvunnet en kilometeravstand;
 • Fase 1 (midt) - det er ikke bare smerte og tretthet, men også intermittent claudication. Avstanden som skal dekkes varierer fra 1 til 1 km. Innbyggere i store byer kan ikke føle disse symptomene lenge på grunn av mangel på slike belastninger. Men landsbyboere og innbyggere i småbyer, berøvet offentlig transport, er klar over problemet allerede i dette stadiet;
 • Fase 2 (høyt) - preget av manglende evne til å overvinne avstander større enn 50 m uten forekomst av alvorlig smerte. Pasienter i dette stadiet av patologi er tvunget til å sitte eller ligge for det meste for ikke å provosere ubehag;
 • Fase 3 (kritisk). Det er en signifikant innsnevring av lumen av arteriene, utviklingen av iskemi. Pasienten kan bare bevege seg på ubetydelige avstander, men også slike belastninger gir sterk smerte. Natt søvn er forstyrret på grunn av smerte og kramper. En person mister sin evne til å jobbe, blir en ugyldig;
 • Fase 4 (komplisert) - det er preget av utseende av sår og fokser av vevnekrose på grunn av et brudd på deres trofisme. Denne tilstanden er full av utvikling av gangrene og krever umiddelbar kirurgisk behandling.

Når det gjelder omfanget av spredning av patologiske prosesser og involvering av store fartøyer i dem, er det:

 • 1 grad - begrenset lesjon av en arterie (vanligvis lårben eller tibia);
 • 2 grader - hele lårarterien er berørt;
 • 3. grads - popliteal arterie begynner å være involvert i prosessen;
 • 4 grader - femoral og popliteal arterier er signifikant påvirket;
 • 5 grader - fullstendig nederlag av alle store fartøy i benet.

Ved tilstedeværelsen og styrken av symptomene er patologien delt inn i fire stadier av perkolering:

 1. Easy - lipid metabolism prosesser er forstyrret. Det oppdages bare ved å utføre laboratorieblodprøver, da det ikke er noen ubehagelige symptomer ennå.
 2. Medium - begynner å vises de første symptomer på sykdom, som forveksles ofte med tretthet (mild smerte etter belastningen, en liten svelling, nummenhet, øket reaksjon til den kalde, "gås").
 3. Alvorlig - det er en gradvis økning i symptomer som forårsaker betydelig ubehag.
 4. Fremgang - begynnelsen av utviklingen av gangren, utseendet i de første stadiene av små sår som vokser til trofiske seg.

Og nå er den viktigste klassifiseringen, som har en avgjørende betydning for spørsmålet om hvordan å behandle OASC, hvordan man utvikler patologi:

 • rask - sykdommen utvikler seg raskt, symptomene vises etter hvert, den patologiske prosessen sprer seg til alle arterier og begynner gangrene. I slike tilfeller, umiddelbar sykehusinnleggelse, intensiv terapi, ofte amputasjon;
 • subacute - perioder med forverring erstattes periodisk av perioder med demping av prosessen (reduksjon av symptomer). Behandling i akutt stadium utføres kun på et sykehus, ofte konservativt, med sikte på å bremse prosessen;
 • kronisk - utvikler seg i lang tid, primære tegn er fraværende i det hele tatt, så begynner å manifestere seg i varierende grad av alvorlighetsgrad, som avhenger av belastningene. Behandlingen er medisinert hvis den ikke vokser til et annet stadium. Kilde: »boleznikrovi.com»

årsaker

Som nevnt ovenfor, er denne patologi en generelt fordeling av den aterosklerotiske prosess i arteriene i de lavere ekstremiteter - terminal aorta, bekken, femorale arterier, popliteale og arteriene i foten.

Den viktigste årsaken til sykdommen er ubalansen i blodets lipidsammensetning, og risikofaktorene som er relevante i dette tilfellet er:

 • kjønn - mann
 • dårlige vaner, spesielt røyking;
 • underernæring - bruk av et stort antall fettstoffer;
 • hypertensiv sykdom;
 • brudd på karbohydratmetabolismen (diabetes mellitus).

De viktigste morfologiske endringene med OA av benkarrene oppstår i det indre (indre skallet) av arteriene. Kolesterol og fettdråper er avsatt på overflaten - flekker av gulaktig farge dannes. Rundt disse områdene etter en stund vises bindevev - en sklerotisk plakk dannes.

Det akkumuleres i seg selv og på selve lipider, blodplater, fibrin og kalsiumsalter, hvilket fører til forstyrret blodstrømmen i den før eller senere. Platen dør gradvis ut - hulrom vises i den, kalt atheromer, som er fylt med sintringsmasser. Vegget på denne plaketten blir svært skjøre og, ved den minste innvirkning, smuldrer.

Krummene i den disintegrerte plakk faller inn i fartøyets lumen og med blodstrømmen spredt inn i karene under - med mindre diameter av lumen. Dette fører til emboli (obstruksjon) av lumenet, noe som resulterer i en kritisk lemsjiktemi i form av gangren.

I tillegg overlapper en stor plakett delvis karetets lumen, noe som resulterer i at blodstrømmen i den delen av legemet som ligger distal til plassen er forstyrret. Vev opplever en kronisk mangel på oksygen, pasienten har smerte i musklene, en følelse av forkjølelse i det berørte lemmet, og senere dannet og trofasår - vanskelige å reparere hudfeil.

Disse endringene forårsaker pasientens smertefulle lidelse - noen ganger forverres hans tilstand så mye at han selv ber doktoren om å utføre en amputasjon av den berørte delen av lemmen. Kilde: »physiatrics.ru»

Aterosklerotisk lesjon av karene i nedre ekstremiteter er en manifestasjon av systemisk atherosklerose, som ofte utvikles under følgende forhold:

 • fedme;
 • koronar arteriesykdom;
 • hypertensiv sykdom;
 • nyre- og leversykdommer;
 • vaskulitt;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • vedvarende herpesinfeksjoner;
 • hyperkolesterolemi (kolesterolnivåer i blodet overstiger 5,5);
 • diabetes mellitus;
 • forstyrrelser i blodpropp
 • hyperhomocysteinemi;
 • dyslipidemi (LDL 2 ovenfor);
 • abdominal aorta aneurisme;
 • fysisk inaktivitet;
 • arvelig predisposition;
 • røyking,
 • alkoholisme;
 • Frostbit av føttene;
 • skader på underdelene;
 • overdreven fysisk anstrengelse. Kilde: "doctor-cardiologist.ru"

Anatomiske typer lesjoner

Som regel starter aterosklerose sin vei fra iliac og femorale arterier, beveger seg nedover - til skinnene i shin og foten. Ofte påvirkes blodårene i forgreningssteder. Det er disse områdene som er mest stresset.

På et kritisk sted dannes en plakett. Veggene i blodkaret endrer farge til gulaktig, blir tett, deformert og blottet for elastisitet. Over tid kan arteriene miste paten og til og med bli tilstoppet.

Sjelden, men det skjer at et blodpropp i blodkarene skyldes aterosklerose. Da går kontoen for timer og til og med minutter. Når en person blir veldig syk og lemmen virker kald og uutholdelig, er det behov for akutt hjelp fra kikkerten.

Avhengig av plasseringen av plakkene og lengden av det berørte området av arteriene, utmerker seg flere anatomiske typer av sykdommen i femoropoplittal-segmentet. For femoral og popliteal arterier er det 5:

 1. segmental (begrensede områder);
 2. hele overflaten av femoral arterien;
 3. Vanlige lesjoner (eller okklusjoner) og femorale og popliteale arterier med et kryssområde av gaffelen til den andre av disse;
 4. skade på både store blodkar sammen med en gaffel hamstring område, eventuelt med en mangel på blodstrøm i den, men den dype femoralarterie opprettåpenhets;
 5. sykdommen, i tillegg til den omfattende spredning til femoropopliteal-segmentet, berørte også den dype lårarterien.

For popliteal og tibial arterier er det 3 varianter av okklusjon av kar:

 1. i nedre og midterste del av skinnen bevares patenen til 1-3 arterier med kjærlighet av forgreningen av poplitealarterien og de første delene av tibialarteriene;
 2. sykdommen påvirker 1-2 blodkar i underbenet, med patensen av den nedre delen av poplitealen og 1-2 tibiale arterier;
 3. Popliteal og tibia arterier er skadet, men noen av deres seksjoner på shin og fot forblir passable. Kilde: »damex.ru»

Lerish syndrom - aorta og iliac sykdom

Aterosklerotiske plakk smaler eller blokkerer lumen av store fartøy, og blodsirkulasjonen i redusert form utføres gjennom små sideskip (collaterals).

Klinisk manifesteres Lerishs syndrom av følgende symptomer:

 1. Høy intermittent claudication. Smerter i hoftene, rumpa og kalvemuskler når du går, tvinger stopper etter en viss avstand, og i de siste stadier av konstant smerte i ro. Dette skyldes mangel på blodstrøm i bekkenregionen og lårene.
 2. Impotens. Brudd på ereksjon er forbundet med å stoppe blodstrømmen langs de indre iliac arteriene, som er ansvarlig for blodpåfylling av de cavernøse legemene.
 3. Blek hud, sprø negler og skallethet i skinnene hos menn. Årsaken er en alvorlig forstyrrelse av hudens ernæring.
 4. Fremveksten av trofiske sår på fingertuppene og føtter og koldbrann utvikling er tegn til dekompensasjon av blodstrøm i sin helhet innen stadier av aterosklerose.

Lerish syndrom er en farlig tilstand. Indikasjoner for amputasjon av ett ben forekommer i 5% tilfeller per år. Ti år etter diagnosen ble begge ekstremiteter amputert hos 40% av pasientene.

Behandling av utryddet aterosklerose hos iliac arteriene (Lerish syndrom) er bare kirurgisk. De fleste pasienter i vår klinikk klarer å utføre en endovaskulær eller hybridoperasjon - angioplastikk og stenting av iliac arterier.

Inntrengningen av stenter er 88% i 5 år og 76% i 10 år. Ved bruk av spesielle endoprotese blir resultatene forbedret til 96% innen 5 år. I vanskelige tilfeller, med fullstendig blokkering av iliac arterier, er det nødvendig med aorto-femoral bypass kirurgi, og hos svekkede pasienter er det et tverrfaglig eller aksillary-femoral bypass.

Kirurgisk behandling for aterosklerose hos iliac arterier gjør det mulig å unngå amputasjon i 95% av tilfellene. Kilde: »gangrena.info»

Nederlag av arterier av underben og fot

Aterosklerose av arteriene i benet og foten kan bli isolert, men mer ofte kombinert med sletting av aterosklerose av iliske og femoral-popliteal segment, i betydelig grad kompliserer sykdomsforløpet og blodstrømmen gjenopprettet.

Med denne typen aterosklerotisk lesjon utvikles gangrene oftere og raskere. Utviklingen av kritisk iskemi mot bakgrunnen av lårene i underben og fotens arterier krever akutt kirurgisk inngrep.

Den mest effektive er bruken av mikrokirurgisk shunting autovenoy, noe som gjør det mulig i 85% tilfeller å redde et ben fra amputasjon. Endovaskulære metoder er mindre effektive, men de kan gjentas. Amputasjoner bør utføres bare etter utmattelse av alle metoder for å redde lemmen. Kilde: »gangrena.info»

Sykdom i femoropopliteal segmentet

Okklusjon av femorale og popliteale arterier er den hyppigste manifestasjon av aterosklerose i beina. Utbredelsen av disse lesjonene når 20% blant pasienter i den eldre aldersgruppen. Oftest er den viktigste kliniske manifestasjonen av denne sykdommen smerte i kalver når den passerer en viss avstand (intermittent claudication).

Kritisk iskemi med en gitt lokalisering av arteriosklerose av karene utvikler seg ikke alltid. Ofte er utgangspunktet et sår, et slitasje eller en slitt fot. Deretter er det et trophic ulcus, som forårsaker smerte og får beinet til å senke. Et ødem dannes, noe som ytterligere forverrer mikrosirkulasjonen og fører til utviklingen av gangrene.

Behandling av femoropoplittal tibial aterosklerose kan i utgangspunktet være konservativ. Drogbehandling, sanatorium-og-spa-behandling, fysioterapi utføres. En svært viktig behandlingsmetode er terapeutisk å gå og avslutte.

Bruken av disse metodene kan forhindre kritisk iskemi. Kirurgisk behandling tilbys ved utseendet av smerte i hvile og gangren.

Den mest effektive metoden for kirurgisk korreksjon i disse tilfellene er mikrokirurgisk femoral-tibial eller popliteal shunting av fartøy. Angioplasti brukes også i flere tilfeller, men effekten er mindre forlenget. Shunting gjør det mulig å holde et bein 90% av pasientene med gangrene som starter. Kilde: »angioclinic.ru»

symptomer

Manifestasjoner for å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter utvikles gradvis. I lang tid kan en person ikke føle noen endringer. Etter hvert som prosessen utvikler seg og det arterielle vaskulære lumen reduserer mer enn 30-40% av den opprinnelige diameteren, utvikles slike karakteristiske symptomer:

 • Smerte og en følelse av tretthet i muskler i beina etter fysisk anstrengelse (walking).
 • Intermittent claudikering er smerte, noe som økes kraftig når man går, og får personen til å halte seg. Etter en kort hvile (gjenoppretting av oksygen og næringsstoffer til vevene i beina), reduseres smerten.
 • Utviklingen av smerte i ro er en indikator på uttalt uteluftende aterosklerose, noe som indikerer en mulig utvikling av komplikasjoner.
 • Nummenhet som opprinnelig er tilstede i stabelen, og deretter stiger over - resultatet av kraft og forringelse av nervelidelser pulser som passerer langs de følsomme fibre.
 • Føler seg kald i beinet.
 • Reduksjon av pulsering på benens arterier - manifesterer vanligvis en merkbar asymmetri ved kontroll av puls på de samme arteriene i begge bena.
 • Mørking av huden på foten med berørt arteriosklerose er en harbinger av begynnende gangrene.
 • Langvarig helbredelse av huden i sårområdet, som ofte ledsages av infeksjonen.

Slike karakteristiske symptomer gjør det mulig å bestemme tilstedeværelsen av utryddet atherosklerose i stadiet av signifikante forandringer i vevene i beina. Kilde: "prof-med.info"

Diagnostiske tiltak

Forskningsalgoritmen består av 3 hovedpunkter: anamnese, funksjonstester og ultralyd. Klager, detaljert anamnese, undersøkelse av pasienten. På den berørte beinet huden er tykk, skinnende, kan være blek eller rød, ingen hår, tykke negler, sprø, er det trofiske lidelser, magesår, muskel ofte atrophied.

Benet er alltid kaldere, det er ingen puls på arteriene. Etter å ha vurdert de data som måler lege LPI - forhold på systolisk blodtrykk på ankelen til skulderen, normalt det er mer enn 0,96, i pasienter OASNK det senket til 0,5. Når auskultasjon av de trange arteriene alltid bestemmes av systolisk støy, med okklusjon av arterien under sitt sted, er puls svak eller fraværende.

Da er fullført blodbiokjemi, EKG, bestemt, systolisk trykk måles på de digitale arteriene og underbenet. Standard arteriografi utføres for å bestemme patensen av hovedartariene.

CT-angiografi er den mest nøyaktige metode sykdom, MR-angiografi, er doppler-blodstrømningshastighet bestemmes av graden av metning av muskelvev med oksygen og næringsstoffer, duplex skanning store beholdere ben bestemmer graden av blodtilførsel til det rammede ben, tilstand av arterieveggen, nærværet kompresjon.

Alle de ovennevnte undersøkelsene skal identifisere tilstedeværelsen av benkemi. Funksjonstester utføres:

 1. Test Burdenko. Hvis du bøyer det skadede benet i kneet, vises et rødaktig cyanotisk mønster på foten, noe som indikerer at blodstrømmen og utløpet er forstyrret.
 2. Test Shamov-Sitenko. Lagres og komprimert mansjett hofte eller skulderen i 5 minutter, svekkelsen lem mansjetten etter at den blir rosa i løpet av omtrent et halvt minutt, er det nødvendig i patologi på mer enn 1,5 minutter.
 3. Moshkovich-testen. Pasienten i horisontal stilling øker sine rette ben i 2-3 minutter, mens føttene blir vanlige på vanlig måte på grunn av blodsutslipp, blir pasienten bedt om å stå opp. Normalt blir foten rosa etter 8-10 sekunder, med aterosklerose forblir den blek i et minutt eller mer.

Obligatorisk er høringen av vaskulær kirurg. Kilde: "sosudoved.ru"

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Aterosklerose av karene krever forberedelse av et individuelt behandlingsregime i hvert enkelt tilfelle. Behandlingens taktikk er avhengig av grad, grad og nivå av arteriell skade, samt på tilstedeværelsen av samtidige sykdommer hos pasienten.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, er følgende metoder oftest brukt:

 • konservative;
 • operative;
 • Endovaskulær (minimal invasiv).

Med aterosklerose i underkroppene i begynnelsestrinnet (på scenen av intermitterende claudikasjon), kan behandlingen være konservativ. Den konservative metoden brukes også til å behandle svekkede pasienter hvis tilstand er komplisert av den samtidige patologien, noe som gjør det umulig å interferere kirurgisk for å gjenopprette blodstrømmen i bena.

Konservativ behandling består av medisin og fysioterapi, inkluderer dosert gå- og treningsbehandling.

Medikamentbehandling er bruk av medikamenter som lindrer krampetrekning av små perifere arterier, kondensere og redusere blod viskositet, bidrar til å beskytte arterieveggen fra ytterligere skader, har en stimulerende effekt på utviklingen av sivile grener.

Forløpet av narkotikabehandling bør gjennomføres flere ganger i året, og noen medisiner må tas kontinuerlig. Det skal forstås at det hittil ikke finnes medisiner som kan gjenopprette normal blodsirkulasjon gjennom en blokkert arterie.

Ovennevnte medisiner har bare en effekt på små fartøy, gjennom hvilke blod beveger seg rundt den blokkerte delen av arterien. Denne behandlingen tar sikte på å utvide disse omveiene for å kompensere for manglende blodsirkulasjon på bekostning av dem.

Med segmental innsnevring av arterieområdet brukes endovaskulær behandlingsmetode. Gjennom en punktering av den berørte arterien setter et kateter med en ballong inn i lumen, som føres til stedet for arteriell innsnevring. Lumen av det innsnevrede segmentet blir utvidet ved ballongens oppblåsning, hvilket resulterer i at blodstrømmen gjenopprettes.

Hvis det er nødvendig, installeres en spesiell enhet (stent) i dette segmentet av arterien, og forhindrer innsnevringen av denne delen av arterien i fremtiden.

Dette kalles ballong dilatasjon med stenting. Stenting av arterier, ballong dilatasjon, angioplastikk - disse endovaskulære behandlingsmetoder, de vanligste ved atherosklerose i underekstremiteter. Slike metoder tillater gjenoppretting av blodsirkulasjon gjennom fartøyet uten kirurgisk inngrep. Disse prosedyrene utføres i røntgenrommet utstyrt med spesialutstyr.

Med svært lange områder med okklusjon (okklusjon), er kirurgiske metoder ofte brukt til å gjenopprette blodstrømmen i beina. Dette er metoder som:

 • Protes av den blokkerte arterien av et kunstig kar (alloprostese).
 • Shunting er en metode hvor blodstrømmen gjenopprettes ved å lede blodstrømmen rundt den okkluderte delen av arterien gjennom et kunstig fartøy (shunt). Som en shunt, er segmentet av pasientens saphenøs vene noen ganger brukt.
 • Trombenderterektomi - fjerning av den berørte arterien aterosklerotisk plakk.

Disse kirurgiske metodene kan kombineres eller suppleres med andre typer operasjoner - valget avhenger av graden, naturen og omfanget av lesjonen, og de tildeles i henhold til pasientens individuelle egenskaper, etter en detaljert undersøkelse av karsykirgen.

I tilfeller av multilevel aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, brukes en behandling som kombinerer shunting av den overlappede arterien og utvidelse (dilatasjon) av den innsnevrede.

Når gjenopprett operasjonen utføres selv når sirkulasjonen dukket nekroser eller trofiske sår kan kreve en annen operasjon som opererer enten samtidig med denne operasjonen, eller noen tid etterpå.

Ytterligere kirurgi er nødvendig for å fjerne gangrenous døde vev og lukke trophic ulcers med en hud klaff. Utseendet til sår eller gangren er et tegn på langvarig arteriell okklusjon, multilevel aterosklerose av fartøy med svak sikkerhetssirkulasjon.

Mulighetene for kirurgi i dette tilfellet reduseres. Med gangrene og flere nekrose av vevet i underbenet, og manglende evne til å utføre en operasjon for å gjenopprette blodstrømmen, utføres en amputasjon av beinet. Hvis gangrene dekker store deler av lemmen og irreversible forandringer forekommer i mykvevet, er amputasjon den eneste måten å redde pasientens liv på. Kilde: «2gkb.by»

Medisineringsterapi

Narkotikabehandling av obliteratoren i nedre ekstremiteter innebærer kompleks bruk av følgende legemiddelgrupper:

 • Pentoxifylline (Trental) - gjør det mulig å redusere blodets viskositet, bidrar til å undertrykke viskositeten til leukocytter og eliminere blodpropper.

Minste behandlingsmåte er 3 måneder og kan forlenges opptil et halvt år på anbefaling av lege. Dosering velges individuelt for hver pasient.

For å forbedre effekten kan stoffet kombineres med legemidler fra gruppen av disaggreganter, samt med moderat fysisk aktivitet.

 • Bruk av rusmidler fra gruppen statiner for å normalisere nivået av totalt kolesterol og lavdensitets lipoproteiner.
 • Lipidsenkende medisiner hvis pasienten har en historie med diabetes mellitus.
 • Legemidler fra gruppen av metabolitter - gi preferanse til tabletter, kapsler, dråper, som inkluderer et standardisert tørt ekstrakt av ginkgo etterlater bilobat.
 • For å behandle trofiske lidelser og andre komplikasjoner av sykdommen, er det tilrådelig å bruke Solcoseryl og Vazaprostana.
 • Som supplement kan pasienten bli anbefalt å ta multivitamin-komplekser, som inkluderer vitamin E, A, C, B-vitaminer, sporstoffer, folsyre.
 • For å behandle blærende aterosklerose av beinene i bena er bare nødvendig under tilsyn av en lege. Under stasjonære forhold kan en pasient bli tilbudt å gjennomgå et behandlingsforløp med følgende midler:

  • Intravenøs infusjon av Reopoliglyukin i kombinasjon med Novokain på den første behandlingsdagen. På den andre dagen - Trentala med saltvann, askorbinsyre med Riboxin, Magnesium og Kalsiumklorid. Droppers kan bare plasseres av kvalifisert medisinsk personell.
  • Intramuskulær injeksjon av Actovegin i 7-10 dager.
  • Behandling kan suppleres med bruk av alfa-liposyre.

  Et slikt behandlingsforløp anbefales å utføres flere ganger i året under tilsyn av en lege. Kilde: »varikoznic.ru»

  Kirurgisk inngrep

  Kirurgisk operasjon er rettet mot revaskularisering av de berørte delene. Den består av:

  • Ballong angioplastikk - eliminerer innsnevring av arteriene;
  • endarterektomi - stenoser lesjoner av hovedarteriene;
  • Laser angioplastikk - kamper med kolesterol innskudd;
  • femoral-popliteal shunting - gjenoppretter normal blodtilførsel i blokkerte områder av femorale arterier;
  • dannelsen av aorto-femoral collaterals.

  Revaskularisering utføres når pasienten har smertefulle opplevelser med minimal fysisk anstrengelse som gjør livet vanskelig for ham.

  Sjelden, når legene foreskriver lumbal sympathectomy, det vil si de sympatiske nerver som innerverer karene, fjernes. Kilde: »wmedik.ru»

  Ikke-tradisjonelle måter å behandle bein sykdom på

  Aterosklerose av karene i underdelene sørger for behandling med folkemidlene og forandringer i ernæring (introduksjon av nyttige mikronæringsstoffer i det) og bruk av ulike fytoterapeutiske resept.

  Men dette er ikke et alternativ til tradisjonell medisin. Narkotikasamlinger basert på urter og plantekomponenter vil bidra til rask gjenoppretting og forbedring av hele sirkulasjonssystemet i kroppen.

  • Bee lim, eller propolis, anbefales for restaurering av protein og lipid metabolisme. Det er nødvendig å oppløse ikke mer enn 20 dråper 10% alkoholdrikkertinktur i 200 ml renset vann, ta 3 ganger daglig før måltider.
  • Propolis og hagtorns tinktur.

  En utmerket vasodilerende effekt vil være følgende folkeoppskrift:

  ta inn like store aksjer kjøpt i hagtorns tinktur og bland med 10% alkoholisk infusjon av propolis. Ta 1 ts 3-4 ganger om dagen etter måltider. Propolis anbefales for restaurering av protein og lipid metabolisme.

 • Følgende folkehjelp omfatter:
  1. hagtorn, hund rose - 10 deler hver;
  2. blader av immortelle og lingonberry - 10 deler;
  3. svart eldre, medisinsk initial - 5 deler hver.
 • Alle legemiddelkomponentene blandes og helles i 200 ml renset filtrert vann. Kok kjøttkraft i 5 minutter etter koking. Kjøling og spenning av medisinsk potion, du kan starte behandlingen.

  Det anbefales å bruke ikke mer enn 50 ml for en økt tre ganger om dagen. Etter en to ukers behandling må du ta en pause i 7 dager, og fortsett deretter. Behandlingsforløpet er utformet i 6 måneder, hvorefter det er nødvendig å vises til behandlingslegen.

  Den ubestridte lederen i behandlingen av vaskulære sykdommer i nedre ekstremiteter er naturlig bi-honning. Hvis en person ikke har allergier mot dette produktet, er det daglige forbruket av en spiseskje honning i morgentidene et resultat for forbedring av arteriell fartøy i bena. Kilde: »antirodinka.ru»

  komplikasjoner

  Obliterating aterosklerose av beinene i beina fører til forstyrrelse av deres trofisme og utvikling av alvorlige komplikasjoner:

  • Brudd på funksjonen til underbenet, opp til umuligheten av å gå på grunn av alvorlig smerte.
  • Utviklingen av trofasår - på grunn av underernæring, selv det minste såret på beinets hud, heler ikke, men tvert imot øker. Da blir bakterieinfeksjonen forbundet med utvikling av purulent prosess.
  • Gangrene - en formidabel komplikasjon, hvor ødeleggelsen av beinvevet under utryddelsen av arterien med en aterosklerotisk plakk oppstår. Med denne komplikasjonen er en høy risiko for død på grunn av forgiftning av kroppen ved produktene av vevsavfall.

  Den eneste metoden for behandling av gangren er benamputasjon, så det er veldig viktig å starte behandlingen i tide og ikke tillate denne komplikasjonen. Kilde: "prof-med.info"

  Forebygging av sykdom

  Følgende anbefalinger bør observeres:

  • Det er nødvendig å slutte å røyke.
  • Ta hensyn til en diett som er rettet mot å normalisere nivået av kolesterol og lavdensitets lipoproteiner.
  • Moderat fysisk aktivitet har også en generell styrke effekt, forhindrer dannelsen av plakk på veggene på fartøyene.

  Pasienter anbefales daglig trening av fotgymnastikk. Legen kan anbefale bruk av tradisjonelle behandlingsmetoder i forebyggingsregimet.

  Sykdommen kan ikke helbredes helt, men overholdelse av all doktors anbefalinger og behandlingskurs forbedrer pasientens livskvalitet betydelig og unngår alvorlige komplikasjoner i form av gangren. Kilde: »varikoznic.ru«

  Forebygging av utrydding av aterosklerose er å:

  • hindre utviklingen av sykdommen hos pasienter i fare (fedme, ugunstige arv, røykere, etc.);
  • sakte eller stopp sykdomsprogresjonen i begynnelsen.

  For å gjøre dette trenger du:

  • å bekjempe overvekt, fedme og hypodynami;
  • å forlate bruken av nikotin og alkohol;
  • å behandle tilknyttede sykdommer som fremkaller utviklingen av aterosklerose - hypertensjon, endokrine sykdommer;
  • på et forhøyet nivå av kolesterol, bruk foreskrevet medisiner statikk;
  • holde seg til det antiatherosklerotiske dietten - terapeutisk tabell nummer 10 med et minimum av animalsk fett, mel og konfektprodukter;
  • Ved første tegn på atherosklerose skal du umiddelbart ringe en vaskulær kirurg eller phlebologist og umiddelbart begynne behandling hvis det er nødvendig;
  • bruk av visse folkemidlene er tillatt.

  Omtrent hver tiende person i verden lider av å utrydde aterosklerose i bena. Av de hundre pasientene vil tjuefem til slutt miste ett eller begge bena, og ti vil dø av alvorlige komplikasjoner.

  Les Mer Om Fartøyene