Med høyt kolesterol diett

Kolesterol refererer til de gunstige stoffene som er involvert i stoffskiftet. I kroppen kommer kolesterol fra produkter av animalsk opprinnelse.

Kolesterol er en lipofil alkohol, spiller en rolle i dannelsen av cellemembraner, i syntese av visse hormoner og vitaminer, i andre metabolske prosesser.

Kolesterol er nødvendig for kroppen, men det økte innholdet kan føre til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt til aterosklerose.

I kroppen transporteres kolesterol med blodstrømmen ved hjelp av bærere: lipoproteiner med høy og lav tetthet. Lipoproteiner med lav tetthet kalles "dårlig" kolesterol, og når de øker i blodet, øker risikoen for kardiovaskulær patologi betydelig. Derfor anbefaler leger sterkt å redusere nivået. En reduksjon i lipoproteiner med høy tetthet øker imidlertid risikoen for hjertesykdom.

Normen for kolesterol i blodet hos friske mennesker er 5 mol / l og lavere. kolesterol fra friske mennesker bør være mindre enn 300 mg per dag, med forhøyede nivåer av kolesterol (hyperkolesterolemi) er ikke mer enn 200 mg pr dag.

Generell beskrivelse av dietten

Målet ved forhøyet kolesterol diett er å redusere det "dårlige" kolesterol, hindrer utvikling av sykdommer i det kardiovaskulære systemet, normalisering av nyre og lever, aktivering av metabolisme og forbedring av blodsirkulasjonen.

Kostholdet skal oppfylle prinsippet om mekanisk shchazheniya, som har en gunstig effekt, ikke bare på fordøyelsessystemet, men også på kardiovaskulær.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner № 10 og № 10С.

Behandlingsbordet med forhøyet kolesterol inkluderer restriksjon av salt og fett (hovedsakelig av animalsk opprinnelse).

Bordets karakteristika (per dag):

 • energien er 2190 - 2570 kcal;
 • proteiner - 90 gr., hvorav 55% er 60% av animalsk opprinnelse;
 • fett 70 - 80 gr., fra dem ikke mindre enn 30 gr. grønnsaker;
 • karbohydrater ikke mer enn 300 gr. for personer med høy vekt, og for personer med en normal kroppsvekt på 350 gram.

Grunnleggende prinsipper for diett

Strømmodus

Maten er delt, 5 ganger om dagen. Dette gjør at du kan redusere deler av mat og undertrykker sult i pauser mellom måltider.

temperaturen

Temperaturen på maten er normal, det er ingen begrensninger.

salt

Mengden av bordssalt er begrenset til 3 - 5 g., Maten er tilberedt usaltet, om nødvendig dosalivaetsya ved bordet. Salt forårsaker væskeretensjon i kroppen, noe som øker belastningen på kardiovaskulærsystemet.

væske

Bruk av fri væske opptil 1,5 liter (utslipp av kardiovaskulær og urinveisystem).

alkohol

Fra alkohol bør kastes, spesielt fra sterke ånder. Men legene anbefale (i fravær av kontraindikasjoner) tar over natten 50 - 70 ml av naturlig rødvin, som inneholder flavonoider som har antioksidantegenskaper (og dermed den rødvin beskytter den vaskulære veggen av aterosklerotisk plakkdannelse). I tillegg er et strengt forbud mot røyking pålagt.

vekt

Folk med fedme og overvekt skal normalisere vekten. Overflødig fett i kroppen er en ekstra kilde til "dårlig" kolesterol, og kompliserer også arbeidet i hjertet og blodårene.

Produkter med høyt innhold av lipotrope stoffer og vitaminer

Det er nødvendig å gi preferanse til frukt og grønnsaker, rik på vitamin C og P, gruppe B, salter av kalium og magnesium. Disse vitaminene beskytter de vaskulære veggene på grunn av antioxidantvirkningen, og kalium og magnesium deltar i hjerterytmen.

fett

Om mulig bør fett av animalsk opprinnelse erstattes som grønnsak. Vegetabilske fettstoffer inneholder ikke kolesterol, i tillegg er de nyttige for veggene i blodkar høyt i vitamin E (antioksidant).

Mat forbudt i høyt kolesterol

I listen over forbudte matvarer med forhøyet kolesterol kommer fett av animalsk opprinnelse hovedsakelig inn - de er kilden til "dårlig" kolesterol.

Avfall følger også av karbohydrater, som lett fordøyes, blir til fett og som en konsekvens i kolesterol.

Ikke spis mat som aktiverer og opphisser det nervøse og kardiovaskulære systemet.

Maten skal tilberedes dampet, kokt eller bakt. Steking av produkter er utelukket, siden under stekeprosessen dannes lavdensitets lipoproteiner og karsinogener. Nesten alle grønnsaker forbrukes i sveiset form, siden råfiber i store mengder fører til flatulens.

Liste over forbudte produkter:

 • sdobny ferskt brød, produkter laget av gjær og butterdeig, fritters, stekt paier, pannekaker, pasta varianter av myk hvete (inneholder fordøyelige karbohydrater);
 • fullmælk med høyt fettinnhold, fettost, surkrem, oster;
 • egg stekt og kokt (spesielt eggeplomme - en kilde til mettet fett);
 • Supper på konsentrert og fett kjøttkraft fra fisk og kjøtt, sopp kjøttkraft;
 • fete varianter av kjøtt (lam, svinekjøtt), fjærfe (and, gås), kyllinghud, spesielt stekt, pølser, pølser;
 • fettfisk, kaviar, saltet fisk, hermetisert mat, stekt fisk på margarin og faste fettstoffer;
 • fast fett (animalsk fett, margarin, matolje);
 • blekksprut, reker;
 • naturlig kaffe, brygget fra korn (under matlaging kommer fett ut av kornene);
 • grønnsaker, spesielt stekt på faste fetter (sjetonger, pommes frites, stekt i suppe) kokosnøtter og saltede nøtter;
 • majones, rømme og fløtesaus;
 • konfektkrem, sjokolade, kakao, kaker, iskrem.

Tillatte produkter

Anbefalte matvarer i et diett med forhøyet kolesterol bør inneholde et stort antall umettede fettsyrer, som er kilder til "godt" kolesterol.

Først av alt handler dette om fisk, som inkluderer omega-3-umettede fettsyrer. Også fisk er en kilde til vitamin D.

En stor mengde løselig fiber (havrekrok) øker nivået av høy tetthetslipoproteiner. I friske grønnsaker og frukt i store mengder inneholder antioksidanter, styrker de vaskulære veggene. Det finnes også mange antioksidanter (vitamin E) i nøtter.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol er utviklet for å normalisere forholdet mellom høyverdige lipoproteiner (oppover) og lavprotein lipoproteiner (nedover).

Liste over tillatte produkter:

 • brød tørket eller i går, av fullkorn, brød med kli, pasta fra durum hvete;
 • vegetabilske oljer i hvilken som helst mengde, med unntak av palmeolje (salater fylt med vegetabilsk ikke-raffinerte olje);
 • grønnsaker poteter, blomkål, kål, gulrot (toksiner), salat (kilde til folsyre), gresskar, squash, bete;
 • Fettfattige varianter av kjøtt og fjærfe (kanin, kalkun og kylling uten hud, kalvekjøtt, magert biff);
 • sjømat: kamskjell, østers, blåskjell og krabber er begrenset;
 • fisk, spesielt marine, fettfattige varianter (bakt og kokt): tunfisk, hyse, flunder, pollock, torsk, kulmule;
 • bønner, som en kilde til vegetabilsk protein;
 • nøtter (valnøtter, jordnøtter) inneholder en stor mengde fosfolipider, som reduserer nivået av "dårlig" kolesterol, er kilder til vitamin E;
 • løk og hvitløk, inneholder mye vitamin C, beskytter de vaskulære veggene, fjern kalkholdige avsetninger og fett fra kroppen;
 • havremel, grøt, puddinger fra andre kornblandinger (porrer bør tilberedes i fortynnet melk);
 • melk med lavt fett, lavt fettost, surkrem, yoghurt, yoghurt, fettfattige og usaltede varianter av ost;
 • juice, spesielt fra sitrus (mye askorbinsyre, styrke karvevegen);
 • svakt kokt te, kaffedrikk med melk, avkok av grønnsaker, hundrosen, komposer;
 • krydder: pepper, sennep, krydder, eddik, sitron, pepperrot.

Nødvendighet av slanking

Overholdelse av dietten regulerer innholdet av lipoproteiner med høy og lav tetthet, og reduserer dermed nivået av "dårlig" kolesterol.

Behandlingsbordet med høyt kolesterol gir deg mulighet til å normalisere innholdet uten å ta medisiner. I tillegg har folk som er kosten, fartøy for lang tid forbli "ren" blodsirkulasjonen er ikke brutt i dem, som ikke bare har positive effekter på det kardiovaskulære systemet, men også på betingelse av hud, hår og negler.

Et stort antall antioksidanter i anbefalte matvarer med økt kolesterol reduserer aldring av huden, forhindrer utvikling av patologier av indre organer, øker vitaliteten.

Konsekvensene av manglende overholdelse av dietten

Høyt kolesterol i blodet - dette er den første klokken av fartøyets fremvoksende arteriosklerose.

Når aterosklerose i veggene av blodkar dannes plakk som avgrenser hulrommet i arterier vener, som truer ikke bare utviklingen av sirkulatoriske forstyrrelser i kroppen som et hele, men også farlige komplikasjoner så som cerebralt slag og myokardinfarkt.

Dessuten er høyt kolesterol en faktor i utviklingen av hypertensjon og cerebral arteriosklerose (hukommelsestap, uklart syn, tinnitus, søvnløshet, svimmelhet).

Dietter for normalisering av forhøyet kolesterol

Kolesterol er nødvendig av kroppen for riktig funksjon av metabolske prosesser (celle metabolisme). Imidlertid, overskuddet av riktig nivå truer menneskelig utvikling av sykdommer relatert til det kardiovaskulære system: slag, iskemi, aterosklerose, hjerteanfall og trombose. Behandling begynner etter bloddonasjon for analyse. Dersom indeksen for dårlige kolesterolet - LDL (low density lipoproteins) overstiger 5≤mmol / l - PCP tildeler en sammensatt diett, tilsvarende graden av avvik fra normer og medikamenter kan, for eksempel statiner.

Typer av spisebord

Avhengig av graden av avvik som overstiger 50 år omdreining, kan pasientens medisinske ernæringsprodukter utgjør den fullstendige mangel på etterfylling kolesterol utenfor eller redusert innhold (og cholesteol bezholesterinovoe meny).

Kolesterol diett

Kolesterol dietten passer for alle mennesker uten aldersbegrensning, men legen tar hensyn til sykdommens individuelle natur hos en bestemt person (andre sammenhengende sykdommer der det er en restriksjon av produkter, for eksempel i diabetes).

Kolesterolfri diett

Kolesterolfritt kosthold utelukker alle kolesteroloppdrivende produkter. Kostholdet administreres mat som bidrar til å redusere dårlig kolesterol. Menyen skal inneholde: frukt, grønnsaker, sjø kål (fersk frosset, hermetisert), grønn te, hvitløk og sitron balsam (nasjonal metode), kjøtt (kalv, fjærfe), marin fisk.

Lavt kolesterol diett

Lavt kolesterol diett er rettet mot å forbedre kroppen som en helhet, rense veggene i blodårene fra kolesterolplakk, uncorking kapillærene. Utelukkelse fra kostholdet med produkter med høyt kolesterol, høyt fettinnhold, naturlig måte å redusere vekten på (det vil si at massen kommer tilbake til normal uten utmattende dietter, fysisk anstrengelse). Den beste måten å spise for forebygging, for å redusere kolesterol dietten - nei.

Tabell for Pevzner

Kostholdet under økt trykk tilsvarer behandlingsbordene for Pevzner. Ekskluderer produkter fra gjær, bladerdeig, sterk kaffe, te. Reduser forbruket av sukker (søte retter) kan erstattes med honning. Det er ønskelig å lage mat for et par, drikke en kjøttkraft av dogrose, hagtorn. Det er ikke flere forskjeller. Kosthold mot kolesterol og ernæring under økt trykk bør ikke være i konflikt med hverandre.

Grunnleggende om dietten

Det er viktig å vite at uten bruk av medisiner, er no- og kolesterol dietten foreskrevet bare for profylaktiske formål. I alle andre tilfeller kompletterer kostbordet den komplekse behandlingen.

Du må følge det grunnleggende i dietten:

 1. Begrensning av produkter av animalsk opprinnelse: smør, meieriprodukter med høyt fettinnhold, eggeplommer, margarin, pølser, slakteavfall.
 2. Fokus ligger på bruk av grønnsaker, frukt, bær.
 3. Fraksjonelle måltider (4-6 ganger om dagen).

Tillatt forbudt mat å spise en liten del en gang i uken. Alkoholholdige produkter bør ikke misbrukes (maksimalt 70 ml rødvin om natten). Fullt forbud mot røyking.

For å normalisere kolesterolfraksjonene i blodprøver bør man følge en bestemt diett og diett i en uke. Under behandlingen har en diett med økt kolesterol hos kvinner blitt utviklet for hypokolesterolmenyen (tabell nr. 10, 10c). Menn kan mates på Pevzner med en liten endring: øke fosforrike og fluorrike fiskeretter.

Hvis kolesterolet er for høyt, unntatt fra menyen:

 • Svinekjøtt kjøtt;
 • fett, røkt mat;
 • fett av animalsk opprinnelse.

En diett med høyt kolesterol er nødvendig for rask reduksjon. Korrekt valgt modus på dagen, du kan erstatte medisinen (under oppsyn av en lege).

Daglige egenskaper av bordet № 10, № 10с:

 • mat verdi - opptil 2570 kilokalorier;
 • karbohydrater 350 g (med en økt vekt på 300 g);
 • protein av animalsk opprinnelse - 50-55 g;
 • et vegetabilsk protein på 35-45 g;
 • fett dyr 40-50 g;
 • vegetabilsk fett på 30-40 g;
 • salt opp til 5 g;
 • drikkevann 1,5 liter.

Bør foretrekkes produkter med et høyt innhold av vitamin B, P, E, C og sporelementer magnesium, kalium (ca. strøm i en uke i neste avsnitt). Utelukke helt fra menyen stekt mat, bacon, muffins, frisk hvitt brød, sauser (majones, rømme), fet suppe, reker og blekksprut, kokos, saltede nøtter, godterier kaker, krem, is, sjokolade, kaffebønner.

Detaljert beskrivelse av kostholdet

Å se overdriv total kolesterol (vedlagt tabell for alder og kjønn) i analysen av mennesker en gang avhørt legen, hvordan du spiser, kan du spise hva frukt og grønnsaker kan bidra til lavere kolesterol eller hva mat rik på mikronæringsstoffer.

En diett for å redusere kolesterol (eller anti-atherosklerotisk ernæring) er et komplett kosthold, der det er nødvendig å kontrollere inntaket av karbohydrater og animalsk fett. Riktig ernæring + sunn livsstil, morgenøvelser sikrer rask gjenoppretting av kolesterol, normalisering av blodtrykk, vekt. For et vellykket resultat bør alle anbefalingene fra den behandlende legen overholdes.

Kosthold for å redusere kolesterol (nødvendig i dietten):

 • bønner (erter, bønner, liknende);
 • pasta (hard hvete);
 • magert kjøtt (unntatt svinekjøtt);
 • lavfett sjøfisk (torsk, flunder, tunfisk, hake);
 • Uraffert vegetabilsk olje (palmeolje er forbudt);
 • melk, fermenterte melkeprodukter med redusert fettinnhold;
 • frokostblandinger;
 • bakervarer av grovsliping, med kli;
 • egg hvitt;
 • grønnsaker: gresskar, kål, poteter, rødbeter, gulrøtter (rå, bakt, dampet, kokt);
 • løk, hvitløk, pepperrot;
 • krydder;
 • valnøtter;
 • tørket peanøtter;
 • frukt (fersk, frossen, tørket).

En omtrentlig meny for uken kan bestå av alternativene beskrevet nedenfor.

Første frokost

 • protein kokt egg, havregryngrøt (kokt på melk med vann), bakt poteter, kokt kalvekjøtt, grønn te;
 • bokhvete grøt, kokt (uten hud) kyllingbryst, vegetabilsk salat, bouillon av villrose;
 • perlebyg, dampfisk, salat, unsweet compote.

Andre frokost

Selv det høyeste kolesterolet kan senkes hjemme. Bare ikke glem å drikke en gang om dagen.

Med høyt kolesterol diett

I den moderne verden, den høyeste forekomsten av kardiovaskulær sykdom, som kan føre til alvorlige komplikasjoner - hjerteinfarkt, hjerneslag. Dette skyldes det høye innholdet av kolesterol i blodet, som gradvis deponeres i veggene i arteriene i form av aterosklerotiske plakk, noe som fører til innsnevring. Reduksjon av nivået av denne forbindelsen i blodet og forebygging av kardiovaskulære sykdommer kan oppnås ved gjennomføring av enkle kosttilskudd.

Innholdsfortegnelse:

Den biologiske verdien av kolesterol og faren for sitt forhøyede blodnivå

Kjemisk er kolesterol et ildfast fett som er uoppløselig i vann. Sitt inntak av mat nødvendigvis, fordi det er det bygningsmateriale for bygging av cellemembranene og syntesen av visse hormoner (mannlige og kvinnelige kjønnshormoner, steroider). I blodet binder det seg til proteiner som danner lipoproteiner.

Det finnes flere typer lipoproteiner, avhengig av densiteten av deres molekyler. En økning i kolesterol fører til en tilsvarende økning i konsentrasjonen av lipoproteiner med lav densitet. Deres økning fører til gradvis avsetning av kolesterol i arteriens vegg, innsnevring av diameteren og den påfølgende utvikling av slike patologiske prosesser:

 • Koronar hjertesykdom - utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen, på grunn av aterosklerotiske lesjoner i kranspulsårene.
 • Cerebral aterosklerose er et resultat av utilstrekkelig hjernenæring.
 • Hypertensiv sykdom - en konstant økning i systemisk arterielt trykk over normen, utvikler seg som følge av innsnevring av nyrernes arterier.
 • Innsnevring av lemmerne i legene - det er utilstrekkelig blodstrøm i benene, som kan føre til nekrose (døende) av musklene.

Avsetningen av kolesterol i vaskemuren skjer som en aterosklerotisk plakk. På grunn av høyt blodtrykk kan det forekomme et brudd på plakkene. I denne form tromber som fører til vaskulær katastrofe som myokardialt infarkt eller cerebral slag (en følge av blokkeringen av arteriene som forsyner legemene dannede trombe).

Det er viktig å vite! Det er et normalt totalt kolesterol i blodet, som varierer mellom 3,6-7,8 mmol / l. Nivået over øvre norm indikerer en mulig begynnelse av prosessen med sin avsetning i veggene i arteriene. Daglig inntak av mat med mat - 250 mg per dag, for personer med økt innhold av det - 100-150 mg.

Det er 2 hovedgrupper av årsaker som fører til økt kolesterol i blodet - endogent og eksogent. Endogene (interne) årsaker er forbundet med forstyrrelser av metabolske prosesser i kroppen, de inkluderer:

 • Patologien i leveren, hvorav celler begynner å syntetisere intensivt lipoproteiner med lav densitet.
 • Forstyrrelse av utskillelse med galle i cholecystitis (betennelse i galleblæren), kolelithiasis eller dyskinesi i galdeveien.
 • Redusere absorpsjonen av kolesterol fra blodet av celler - oppstår når innholdet i fraksjonen av lavdensitetslipoproteiner øker.
 • Genetiske forstyrrelser av stoffskiftet i kroppen.
 • Diabetes mellitus - med denne sykdommen blir metabolisme av karbohydrater og fett i kroppen forstyrret.

Eksogene (eksterne) årsaker er virkningen av slike faktorer som en person kan endre (modifisere):

 • Økt inntak fra mat er resultatet av en feil diett med en overvekt av mat i kostholdet som er høyt i kolesterol.
 • Hypodinami er en stillesittende livsstil, utilstrekkelig fysisk aktivitet og mangel på trening.
 • Røyking og systematisk bruk av alkohol.
 • Overvekt er resultatet av et irrasjonelt kosthold og en stillesittende livsstil.

For forebygging av kardiovaskulær patologi er det svært viktig å påvirke eksogene faktorer, som en diett brukes til å redusere kolesterol, en aktiv livsstil med sport, avslag fra røyking og alkohol.

Prinsipper og regler for kolesterol diett

Ernæring med forhøyet kolesterol vil gi gode resultater hvis du følger prinsippene som må følges:

 • Kostholdet for å senke kolesterolet må nødvendigvis kombineres med fysiske belastninger, noe som vil akselerere prosessene ved assimilering av celler og reduksjon av lipoproteiner med lav densitet.
 • Det er viktig å slutte å røyke og drikke alkohol, da disse faktorene fremkaller utilstrekkelig ernæring av kroppens celler og forstyrrelse av leveren.
 • Fra kostholdet må fettstoffer av animalsk opprinnelse utelukkes.
 • Kjøtt, fisk og egg forbrukes ikke mer enn 2 ganger i uken.
 • Du kan ikke begrense deg til mengden mat inntak - kroppen må gjøre nok protein og karbohydrater, riktig kosthold for høyt kolesterol betyr ikke spise mindre, og endringen i sin kvalitet.
 • Retter fra produkter skal helst dampes, kokes eller stuves.

Tillatte produkter

 • Fisk - egnet for både sjø og elv.
 • Grønnsaker og frukt - inneholder alle vitaminer og mineraler som er nødvendige for kroppen, organiske syrer som er en del av nesten alle frukter bidrar til forbedring av fettmetabolismen.
 • Grøt fra bokhvete eller risblandinger, hirse, kokt på vannet.
 • Brød fra et mel av grovsliping (rugbrød) - gir en organisme med nødvendig vegetativ fiber og vitaminer fra gruppe В.
 • Lavmette meieriprodukter - kefir, yoghurt.
 • Fettfattige varianter av kjøtt - kanin, kylling, biff.
 • Vegetabilsk fett - solsikke eller olivenolje.
 • Tørket frukt og nøtter - et godt alternativ for en matbit mellom hovedmåltider.

Disse matvarer fra dietten bør utelukkes, siden de inneholder en betydelig mengde kolesterol og fremmer sin økning i blodet:

 • Fettkvaliteter av kjøtt - svinekjøtt, and, gås.
 • Produkter fra fettfri melk - smør, rømme, krem, ost, hytteost.
 • Kjøtt halvfabrikat - pølser, pølser, pates.
 • Søtsaker - søtsaker, kaker, iskrem.
 • Kyllingegg - den høyeste mengden kolesterol finnes i eggeplommen.
 • Bakeriprodukter av mel av høyeste klasse.
 • Noen sjømat - reker, blekksprut.
 • Majones.

Flere detaljer om kolesterolinnholdet i produkter kan ses i tabellen (klikk på innskriften nedenfor for å gjøre bordet åpent):

Med høyt kolesterol diett

Kolesterol spiller en viktig rolle i menneskekroppen. Han deltar aktivt i metabolske prosesser, syntese av enzymer og hormonell regulering, hjelper i dannelsen av cellemembraner. Normen i en sunn voksen er 5 mol / l eller mindre, og for å opprettholde en slik norm, er det nødvendig å motta det fra utsiden ikke mer enn 300 mg per dag.

Kolesterol er viktig for mennesker, men det overskytende fører til ubehag, dårlig helse og en rekke sykdommer, den mest alvorlige - aterosklerose. Denne patologien blir provosert av lipoproteiner med lav densitet, akkumulert i blodet i overskudd.

Hvorfor trenger du en diett med høyt kolesterol

Moderne spesialister har utviklet en rekke terapeutiske intervensjoner som kan bidra til å kvitte seg med overskudds low-density lipoprotein kolesterolnivåer og stabilisere kroppen. En av disse tiltakene er obligatorisk tilslutning til et spesielt diett.

Normalisering av ernæring og riktig utvalg av produkter med nødvendig innhold av nyttige stoffer kan bidra til å forhindre patologiens utvikling, normalisere arbeidet i kardiovaskulærsystemet, metabolske prosesser.

Kostholdet med økt kolesterol er basert på prinsippene for mekanisk shchazheniya. Dette er nødvendig for å redusere byrden på mage-tarmkanalen, og normaliserer også nyrene og leveren.

Kjennetegn på en diett med forhøyet kolesterol

Behandlingsbordet med økt nivå av kolesterol tilsvarer en diett i henhold til Pevzner №10 og 10і. Den består av å spise mat med en begrenset mengde animalsk fett og natriumklorid.

Bordets karakteristika (per dag):

 • kraftverdi: 2200-2600 kcal;
 • proteiner - 90 g;
 • vegetabilsk fett - opptil 30 g;
 • dyrefett - opptil 50 g;
 • salt - opp til 5 g;
 • karbohydrater for personer med økt kroppsvekt - 300 g;
 • karbohydrater for personer med lav og normal kroppsvekt - 350g.

De viktigste bestemmelsene i kostholdet for høyt kolesterol

Det er flere prinsipper som tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner №10:

 1. Maten skal være i brøkdelte, små porsjoner. På dagen som en person skal utføre minst 5-6 måltider, tygge hver parabolen grundig.
 2. Feil av sult under behandling er uakseptabelt. Det er tilrådelig å planlegge måltider slik at hvis det ser ut, var det minimal. Du kan ha en matbit med frukt og friske grønnsaker hvis du ikke kan spise i tide.
 3. Forhøyet kolesterol har en mye verre effekt på kvinner over 45 år, siden de begynner, av naturlige grunner, å senke nivået av hormonet østrogen, som styrer mange viktige funksjoner av den kvinnelige kroppen. Menyen på kvinner eldre enn middelaldrende med høyt kolesterol bør inneholde et stort antall produkter som inneholder fytoøstrogener - plante analoger av menneskelige hormoner. Disse produktene inkluderer hvetekim, sesamfrø, solsikkefrø og lin, olivenolje, soya, kikærter og druefrø. Den mest verdifulle for kvinner i premenopausale avocado, som er et oppkomme av flerumettet fett og fytoøstrogener.
 4. Temperaturen på oppvasken skal være moderat varm. For varm eller for kald mat irriterer magen og gjør fordøyelsen vanskelig.
 5. Tilsetning av salt under matlaging er uakseptabelt, Maten kan bli saltet allerede når parabolen serveres på bordet.
 6. Du kan servere måltider utelukkende med vegetabilske oljer.
 7. Med høyt kolesterol i kroppen eksperter anbefaler å spise mer frukt og grønnsaker som inneholder vitaminer C, P og B,eller velg et vitamin-mineralsk kompleks, som i tillegg til disse stoffene vil inkludere sporstoffer - kalium og magnesium. Disse komponentene kan beskytte veggene i blodårene, har en antioksidant effekt, og stabiliserer også blodstrømmen og hjerterytmen. Også fra frukt, grønnsaker og nøtter kan du få et stort antall komplekse karbohydrater og fibre, fordelaktig for fordøyelsessystemet.
 8. For å redusere byrden på urin- og kardiovaskulærsystemet, og for å oppnå maksimal rensing av kroppen, vil trenge en dag minst 1,5 liter væske. Det anbefales å drikke varmt rent vann eller mineralvann.
 9. Eventuelle alkoholholdige drikkevarer som inneholder enda en minimumsandel av alkohol er strengt forbudt. Det eneste unntaket er naturlig rødvin, som inneholder et stort antall flavonoider. De er kjent for deres antioksidantegenskaper og evnen til å forhindre veksten av kolesterolplakk inne i karene. Den terapeutiske dosen rødvin er 50-70 g.
 10. Det er viktig å huske at for normal funksjon av gastrointestinale, kardiovaskulære, nervøse og andre systemer Det er nødvendig å ta mat strengt i timen og begrense beløpet om kvelden. Tettheten av deler reduseres gradvis fra frokost til middag. Det siste måltidet skal foregå 3-4 timer før sengetid.
 11. Før du engasjerer deg i nær behandling av høyt kolesterol, personer med overvekt og til og med minimale stadier av fedme anbefales å først redusere vekten og ta opp fysisk anstrengelse for å frigjøre kroppen av overflødig tyngdekraft. Overflødig fett i menneskekroppen er den mest negative faktor i det indre miljøet, noe som provoserer et stort antall patologier i hjertet og blodårene.

Overholdelse av disse reglene vil føre til økt effektivitet i behandlingen, redusere overflødig vekt og forbedre pasientens tilstand betydelig.

Tillatte produkter

Med økt kolesterol, i henhold til normer av behandlingstabellen og anbefalingene fra spesialister, er følgende retter tillatt fra følgende produkter:

 • grønnsaker og grønnsaker: Aubergine, tomater, squash, squash, bønner, alle typer kål, vårløk og løk, gulrot, hvitløk, agurk, salat, rødbeter, persille, selleri, arugula, fennikel, asparges, gresskar, hvitløk, basilikum,
 • frukt: avokado, sitrusfrukter, granatepler, epler, pærer, mango, nektariner, ferskner;
 • bær: Stikkelsbær, blåbær, bønner svart, hvit og rød;
 • nøtter og tørket frukt;
 • frokostblandinger og frokostblandinger;
 • honning;
 • meieriprodukter: kefir og cottage cheese med en lav prosentandel av fett, fettfattig ost av faste varianter;
 • kjøtt: biff, kalkunfilet og kylling;
 • egg;
 • alle typer magert fisk og sjømat;
 • alkoholfrie drikkevarer: urtete (apotek, kamille, mynte, rosehip), mineralvann, grønn te.

Forbudt mat med forhøyede kolesterolnivåer

Bruken av disse produktene i denne patologien er ikke anbefalt eller kategorisk forbudt, avhengig av alvorlighetsgrad av sykdommen bestemt av legen:

 • sjokolade;
 • iskrem;
 • meieriprodukter med høyt fettinnhold;
 • bananer;
 • sterk te og kaffe;
 • hurtigmat (chips, snacks, kjeks, hamburgere, ruller og sushi, pizza, etc.);
 • kaviar;
 • røkt kjøtt og pickles;
 • fet fisk og kjøtt;
 • lever og biprodukter;
 • kandisert tørket frukt;
 • pasta og brød;
 • ketchup, majones, hermetisert sauser;
 • søte bakverk.

Alle disse produktene har stor belastning på fordøyelsessystemet og inneholder mange stoffer som påvirker tilstanden til hjertet og blodkarene negativt. De kan øke nivået av kolesterol i blodet betydelig og forverre tilstanden, selv med et enkelt inntak.

Avhengig av sykdomsstadiet er noen av produktene akseptable for forbruk i små mengder. Tillatelsen til å legge dem til den daglige menyen kan kun gis av legen, basert på testene mottatt fra pasienten.

Eksempelmeny for 1 dag

En daglig diett for høyt kolesterol kan gjøres som følgende liste:

 • Første måltid:
  1. bokhvete / havregryngrøt på vann eller en blanding av melk og vann, svak te;
  2. kjøtt omelett, te med melk.
 • 2. inntak av mat:
  1. en grønnsakssalat kledd med olivenolje;
  2. noen tillatt frukt;
  3. en liten mengde fettfri hytteost.
 • lunsj:
  1. grønnsakssuppe;
  2. grønnsakspott, dampet;
  3. et stykke kokt fettfattig kjøtt eller fisk;
  4. dampkoteletter;
  5. Kompott;
  6. frisk frukt.
 • snack:
  1. glass litt søt bouillon av rosen hofter;
  2. kjeks fra kli.
 • middag:
  1. frukt eller grønnsak salat;
  2. stewed fisk eller kjøtt;
  3. diett ostegrill med minimal tilsetning av sukker;
  4. løs te eller urte avkok;
  5. bakte grønnsaker;
  6. kjeks.
 • Før du går til sengs: et glass yoghurt eller yoghurt.

Listen kan varieres ved hjelp av forskjellige kombinasjoner av tillatt frukt og grønnsaker, og også gradvis komplisere det som helsetilstanden forbedrer.

Om ønskelig kan du spise små mengder brød, men du må velge en gruppe fullkorn. Det anbefales å bruke råkorn til å tilberede korn.

Kuznetsova Irina, medisinsk anmelder

1.530 visninger totalt, 1 visninger i dag

Senke kolesterol med riktig ernæring

Kolesterol er en lipid (fettlignende substans), hvorav hoveddelen produseres i leveren, og resten kommer fra det ytre miljøet gjennom mat. Det spiller rollen som en byggekomponent for celler i hele organismen og deltar i viktige biologiske prosesser hos menn og kvinner, derfor er det viktig å alltid holde indikatoren innenfor normens grenser. En utmerket assistent i denne oppgaven er en diett med økt kolesterol.

Konsekvensene av høyt kolesterolnivå

Utbredelsen i kostholdet av karbohydrater og mettet fett øker nivået av kolesterol og fører til ulike lidelser og sykdommer i kroppen.

De farligste av dem er:

 • aterosklerose med dannelse av plakk på veggene av karene, innsnevring av lumen av vener og arterier, og i noen tilfeller forårsaker fullstendig blokkering;
 • kardiovaskulære sykdommer (hjerteinfarkt, hjerneslag, endring i ekstremiteter og andre);
 • fett hepatose, kolesterose, pankreatitt, diabetes mellitus;
 • sykdommer i mage-tarmkanalen;
 • økt blodtrykk (hypertensjon).

Redusere verdien av kolesterolet kan være ved å justere menyen og med maksimal utelukkelse av kalori og fettstoffer. Slik mat er basert på tabell nummer 10 og kalles et hypokolesterisk diett for hypertensjonspasienter og personer med forhøyet kolesterol i blodet.

Hypokolesterol Diet: Ernæring Basics and Composition

Hovedmålet for en diett med høyt kolesterol er å redusere antall animalske fettstoffer. Dette til sin side bringer verdien av kolesterol til normen. Spesialister innen medisin identifisere de grunnleggende reglene for 10 diettbordet:

 • reduksjon i dietten av sukkerholdige produkter;
 • reduksjon i fettinntak og stekt mat;
 • bruk i stedet for vegetabilsk fett av animalsk opprinnelse;
 • overvekt av fiskeprodukter i menyen;
 • reduksjon i antall kjøttretter (i hver servering bør det ikke være mer enn 100 gr kjøtt);
 • fjerning av fett og hud fra kjøtt før matlaging;
 • inkludering i kostholdet av flere grønnsaker og frukt, med unntak av poteter og bønner;
 • Tilberedning av korn fra alle korn som ikke kan behandles
 • maksimal utestenging av alkohol og salt.

Hvilke matvarer bør utelukkes fra kostholdet med økt kolesterol

Listen over forbudte matvarer i kostholdet inkluderer:

 • rik produkter og godteri (sjokolade, peanøttsmør, fløtekaramell godteri, honning, syltetøy, sirup, sukker, fruktose, marshmallow, ingefær og peanøtter i sukker);
 • Fisk, kjøtt av fete varianter i ren form og buljonger, kokt fra dem;
 • kaviar, hermetikk og røkt kjøtt;
 • pasta, semolina grøt;
 • kakao og kaffe.

Når du kjøper et produkt bør ta hensyn til skjulte fett som finnes i svinekam, biff, karbonat, ribbe og biter av kadaveret med en synlig mengde fett. Mye kolesterol inneholder bearbeidet kjøtt i form av skinke, pølser, pølser.

Ikke misbruk egg. Tabell nummer 10 innebærer bruk av ikke mer enn 2 stk per uke.

Kolesterol finnes ikke bare i sukker, men i alle sukkerholdige matvarer. Hypolipidemic kosthold for menn og kvinner, som tar sikte på å redusere deres antall, utelukker oster, lettrømme og yoghurt, smør, som de er vanligvis lagt mye sukker.

På et høyt nivå av kolesterol i blodet bør være helt utelukket fra diett-produkter, bakeriindustrien og hurtigmat uttak, som er sammensatt av et stort antall av trans-fett og mettet fett.

Med høyt kolesterol diett

Beskrivelsen er aktuell på 05/10/2017

 • effektivitet: terapeutisk effekt etter 2 måneder
 • datoer: 2 måneder og mer
 • Kostnad for produkter: 1700 - 1800 rubler per uke

Generelle regler

Dette fettlignende stoffet er nødvendig for utdanning enzymer, hormoner og andre ting. Men hvis det er et brudd på stoffskiftet og dets høye nivå, utvikles irreversible endringer i kargenes vegger i blodet - aterosklerose, noe som er farlig for komplikasjoner (hjerteinfarkt, fornærmelse, brudd på blodtilførsel av ulike organer).

Farlig med hensyn til utvikling av aterosklerose er et brudd på likevekten mellom fraksjoner - LDL med lav densitet og høy tetthet (HDL). Den førstnevnte har aterogen virkning, og deres høye innhold er en risiko for kardiovaskulære sykdommer. Kolesterol med høy tetthet ("bra") er produsert av kroppen. Moderat fysisk aktivitet bidrar til produksjonen og reduserer samtidig akkumuleringen av skadelige, som bare kommer med produkter.

For å redusere kolesterolet har et terapeutisk diett blitt utviklet. Kostholdet for å redusere blodkolesterol kan brukes til behandling og forebygging av sykdommer - det passer for folk som overvåker helsen. Målet er å forbedre lipidmetabolismen og vekttapet. Hovedprinsippet i denne dietten er reduksjon av animalsk fett, som vi får fra kjøtt, fett meieriprodukter og enkle karbohydrater. Råde i kosten bør være flerumettet fett (som er en kilde til vegetabilske oljer og nøtter), fiber og komplekse karbohydrater (som vi får fra grønnsaker, korn, kli). Det er en stor mengde fiber som bidrar til fjerning av overskytende kolesterol fra fordøyelseskanalen. Proteininnholdet i dette dietten ligger innenfor det normale området, og kan oppnås ved bruk av en rekke belgfrukter og fettfattig kjøtt.

Mengden brød er ikke mer enn 200 g per dag, og bruk av kostholdsbrød med kli er også tillatt. Salt og mengden væske som forbrukes er begrenset til 1,2 liter. Retter skal tilberedes uten salt, men det er tillatt å legge til fett på bordet. Grønnsaker er spist rå eller slukket, og kjøtt og fisk er bedre å koke (bake) for å redusere fett i dietten. Viktig er bruk av et stort antall grønnsaker til middag. Den daglige kaloriverdien er 1400-1500 kcal.

Hovedprinsippene for ernæring i høyt blodkolesterol:

 • Korn, grønnsaker og frukt som inneholder komplekse karbohydrater og høye mengder fiber skal utgjøre ca 60% av dietten. Grønnsaker bør spises daglig 400 g (en tredjedel frisk) og 200 g frokostblandinger.
 • Utbredelse i kostholdet av vegetabilske oljer.
 • Moderat bruk av autoriserte meieriprodukter.
 • Ernæring med høyt kolesterol i blodet sørger for inkludering av fisk, kylling og kalkun, hvilke er de valgte produktene, og magert biff i kostholdet bør ta andreplass.
 • Mengden salt er minimal.
 • 2-3 egg per uke (protein er ikke begrenset).
 • Ikke la følelsen av sult (i tide for å ordne snacks med frukt).

Kostholdet for høyt kolesterol hos kvinner er ikke forskjellig fra det for menn, og de generelle næringsprinsippene er bevart. Total kolesterol hos kvinner og menn bør ikke være mer enn 5,2 mmol / l, og indeksen på 6,19 mmol / l anses allerede å være betydelig forhøyet. HDL hos kvinner skal være minst 0,9 mmol / l og opptil 1,9 mmol / l, hos menn er denne figuren forskjellig - fra 0,7 til 1,7 mmol / l.

Utbruddet av overgangsalderen påvirker utvekslingen av kolesterol negativt og forklares av det faktum at ved starten av syntesen østrogen Det reduseres, og det regulerer produksjonen av "godt" kolesterol. Økt "dårlig" bidrar til en stillesittende livsstil for en kvinne, som koster og spiser fettstoffer og høyt kaloriinnhold.

Ernæring for høyt kolesterol hos kvinner bør være til maksimalt inneholde produkter av vegetabilsk opprinnelse, rik fytosteroler, som kontrollerer og reduserer nivået av dårlig kolesterol:

 • hvetekim;
 • sesamfrø;
 • solsikkefrø;
 • linfrø;
 • olivenolje;
 • drue frø olje;
 • avocado.

Ikke mindre nyttig er grønnsaker og frukt som inneholder pektin: epler, sitrusfrukter, rødbeter, vannmeloner og naturlige grønnsaksjuice. Husk at alle frukter og grønnsaker lilla og røde farger inneholder polyfenoler som stimulerer produksjonen av gode kolesterolet: blåbær, jordbær, bringebær, tyttebær, tranebær juice chokeberry, tyttebær, granateple, fiolett og røde druer, plommer, aubergine. Grønne bladsalater og grønnsaker er også nyttige: kål, salat, spinat, sorrel, artisjokk og persille, dill og grønn løk.

Det er nødvendig å inkludere i diett belgfrukter, som på grunn av høy fiber innhold vil fjerne fra tarmen skadelig kolesterol. Av samme proteininnhold kan de erstatte kjøtt.

Det er nyttig for eldre kvinner å konsumere soyaprodukter som inneholder fytoøstrogener. Ikke glem riktig matlaging av kjøtt og fisk - minimum fett når du lagrer mat - det er best å bake i ovnen, i potter eller et par.

Gitt kvinners cravings for søtsaker, vil det være svært vanskelig å gi opp den søte kremer, sjokolade og godteri, søte kaker, kjeks, karameller, og begrense deg til sukker. Men dette må gjøres. Fett kjøtt bør også forsvinne fra kostholdet, du må forlate det bearbeidede kjøttet (pølse, kaldt kokt svinekjøtt). Under forbudet, svin, lard og fett. Ikke glem behovet for fysisk aktivitet. Alt dette vil bare være til nytte - normaliserte tester, vekten vil senke, og du vil ære deg selv attraktiv.

Ofte er høyt kolesterol kjent for sykdommer i indre organer og det endokrine systemet: jade, hypotyreose, fedme, diabetes mellitus. En slik kombinert patologi krever en spesiell tilnærming til ernæring og mer alvorlig behandling. I hvert tilfelle er spørsmålet løst individuelt og terapeutisk ernæring foreskrevet for den underliggende sykdommen. For eksempel, hvilken diett er indikert for økt kolesterol mot en bakgrunn av nyresykdom? I dette tilfellet er det nødvendig å observere Tabell nummer 7 og dets varianter. Kosthold 7 er foreskrevet for kronisk nyresykdom og i tillegg til saltrestriksjon, mengden væske som er full, gir utelukkelse av matvarer som er rike på kolesterol (nyrer, lever, eggeplomme, hjerner).

vitnesbyrd

Vist med:

Tillatte produkter

Riktig ernæring med økt kolesterol bør bli normen for livet. Hva skal det være? Først av alt, du ønsker å ekskludere kjøttbuljonger - kokk vegetarisk suppe, hvis det er vanskelig og ukjent for deg, kan den brukes til supper heller svak sekundær buljong og fjerne oljen forsiktig. Poteter bør brukes i minimumsmengde og det er bedre å lage prefabrikerte grønnsaksupper, kål suppe og borsch.

Kjøtt og fjærfe skal tas fettfattige arter, fuglens hud er avviselig, fettet fra kjøttet skal avkortes i tillegg. Siden dietten sørger for begrensning av fett, skal kjøttet kokes eller bakt uten tilsetning av rømme, majones og noe fett. For en sidefat, spis grønnsaker, ikke grøt. Det er bedre å lage mat til frokost (havremel, bokhvete og brun ris).

Senk kolesterolet vil hjelpe kål (alle slags), gulrøtter, courgetter, gresskar, aubergine, eller salater av friske grønnsaker og grønne erter. Totalt antall grønnsaker spist per dag er minst 400 g.

Vegetabilske oljer av den første pressingen bør brukes til å fylle ferdige retter. Nyttig i denne forbindelse er linfrøolje, en leder i innholdet av fettsyrer omega-3-, regulerer produksjonen av nyttige lipider.

Senking av kolesterolnivået kan oppnås ved å introdusere til diettretter fra sjømager fisk, og å spise kjøtt (kylling) bør fortsatt være begrenset til 1 gang per uke. Fra fisk er det nødvendig å velge kostvarianter: kulmule, hyse, blåhvilling, navaga, pollock, sei.

Brød er tillatt rug, fra kornmel og med kli. Det er mulig å bruke til snacks og til de første rettene uten gjærbrød (med kli, med linfrø). Melk og meieriprodukter er bare tillatt med redusert fettinnhold og i begrensede mengder. Tillat grønn te og lett kaffe med melk og sukkerfri, grønnsaksjuice og frukt uten sukker.

Ernæring for høyt kolesterol

Hvis blodet av en mann funnet høyt kolesterol, er det til stede i høy risiko for hjertesykdom og blodkar, som oppstår på grunn av dannelsen av kolesterol plaques på det vaskulære endotel. Slike pasienter anbefales å etablere ernæring for å redusere kolesterol, redusere kroppsmasseindeksen og starte vanlige fysiske øvelser. Bare en kompetent og omfattende tilnærming til problemet vil unngå behandling av medisiner og hindre farlige konsekvenser for helsen.

Generelle næringsprinsipper

Hypercholesterolemi betyr ikke en livslang overgang til den strengeste dietten, tvert imot er ernæring med forhøyet kolesterol ganske variert og mange produkter er tillatt. Det er snarere en overgang til riktig spisevaner, hvilke leger anbefaler ulike profiler. For å oppnå en vedvarende reduksjon i kolesterol i blodet må du følge følgende prinsipper:

 1. Spis 5-6 måltider om dagen. En del av maten skal være slik at personen ikke overvinner.
 2. Hold deg til det optimale nivået av kalorier spist per dag for et bestemt kjønn og en alder. Denne anbefalingen er mer opptatt av normalisering av vekt, noe som er viktig i kampen mot normalt kolesterol.
 3. Å forlate halvfabrikata, ferdige kjøttprodukter, pølser, pølser, etc.
 4. Stopp å kjøpe informasjonskapsler, desserter. Det er bedre å bake dem selv fra de tillatte produktene.
 5. Nødvendig med en tredjedel for å redusere fettinntaket, i dette tilfellet fra vegetabilsk fett er å forlate helt og erstatte den med vegetabilske oljer - oliven, linfrø, mais, sesam, osv Vegetabilske oljer er i økende grad brukes til salater og andre retter, og fra stekt mat.. vil bli fullstendig forlatt, siden de i stor grad kan øke atherogen kolesterol i blodet.
 6. Kjøper meieriprodukter, du må ta bare fettfattige varianter.
 7. Nødvendig å spise elv og sjøfisk. Så i sjøfisk er det en stor mengde flerumettede fettstoffer, som bidrar til å fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. I en uke må du spise minst 3 porsjoner fiskeretter.
 8. For å erstatte i en rasjon en svin mager karakterer av kjøtt - biff, fårekjøtt, kanin. Kjøttretter skal ikke tilberedes mer enn 3 ganger i uken.
 9. Som kjøtt anbefaler å bruke kyllingbryst - det er ganske mager og rik på proteiner.
 10. Hvis det er mulig, anbefaler å inkludere i diettspillet: vill fugl, vilt. Dette kjøttet inneholder minst fett.
 11. Å elske grøten. På grunn av det store innholdet av grove fibre absorberer de kolesterol og fjerner det naturlig fra kroppen.
 12. En uunnværlig komponent i kostenernæring - grønnsaker og frukt. På dagen av deres totale forbruk skal være 500 gram. De er bedre å spise friske, noen av grønnsakene kan kokes eller bakt.
 13. Det er bedre å nekte kaffe helt. Hvis dette ikke er mulig, kan en dag drikke 1 kopp. Studier har bekreftet at denne drinken kan øke produksjonen av atherogene lipider av leverceller.
 14. Unngå øl og brennevin. Noen ganger kan du drikke 1 glass tørr rødvin.

Slike næringsprinsipper medfører ikke strenge begrensninger. Tvert imot gir listen over tillatte produkter mye plass til kulinariske fantasier, når du kan tilberede deilige og hjertelige retter.

Proteiner, fett og karbohydrater

For kroppens fulle funksjon bør en person få protein, fett og karbohydrater med mat, slik at folk med høyt kolesterol i blodet ikke helt kan gi opp fett.

Proteiner mange av oss pleide å komme fra kjøtt, med flere av grisen. Men det er en kilde til store mengder kolesterol. Så hva er det å spise helt og riktig uten å skade helsen?

proteiner

Deres ernæringseksperter anbefales å motta fra følgende produkter:

 • sjø eller elvfisk;
 • reker;
 • magert kjøttkjøtt eller biff;
 • kyllingbryst;
 • skrelt kalkun kjøtt;
 • belgfrukter: erter, bønner, linser, kikærter.

Disse produktene er ganske nok til å forberede fullverdige næringsrike måltider hver dag. Til frokost og middag kan du noen ganger spise lett fettost, lavmett naturlig yoghurt eller kefir.

karbohydrater

De bør ta opp det meste av dietten. Nyttig for personer med høyt kolesterol er følgende produkter:

 • bær, frukt, grønnsaker, meloner;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger;
 • brød laget av rug, bokhvete eller rismel.

Fordelen med disse karbohydrater er også deres høye innhold av kostfiber, noe som bidrar til å redusere "skadelig" kolesterol i blodet. De renser tarmene, absorberer unødvendig fett i kroppen, slik at de ikke blir absorbert i blodet. I tillegg bidrar et høyt innhold av vitaminer og mineraler til normalisering av metabolisme, inkludert lipidmetabolisme.

De må nødvendigvis være til stede i hver enkelt diett, selv i en pasient med hyperkolesterolemi. Det er nødvendig å utelukke mettet fett, som bare kan øke nivået av atherogenic kolesterol. Å gi preferanse til vegetabilsk fett:

 • solsikke;
 • olivenolje;
 • sesamfrø;
 • mais og så videre.

Selv vegetabilske oljer kan ikke brukes til steking av mat, de foretrekker å kle på salater. I dette skjemaet vil de bidra til å øke antiaterogene lipider, noe som er ekstremt viktig for å opprettholde lipidmetabolismen på det optimale nivået.

Veldig nyttig for kroppen av fiskfett, som finnes i:

De har en andel av kolesterol, men alt er nøytralisert av umettede fettsyrer Omega 3, så sjøfisk må nødvendigvis komme inn i dietten hos en person med høyt kolesterol.

Hva du kan spise og hva du ikke kan

I den første fasen av overgangen til riktig ernæring kan det være ganske vanskelig å huske hvilke matvarer du kan spise, og hvilke som skal forlates eller konsumeres så sjelden som mulig. Vi tilbyr et bord som viser slike produkter. Det kan skrives ut og for første gang holdt i kjøkkenet for hånden for å kontrollere kostholdet ditt og lage mat med godkjente produkter.

Hvis grunnlaget for kostholdet deres hovedsakelig er å ta de tillatte produktene fra bordet, kan du normalisere høyt kolesterol og holde nivået på de optimale nivåene.

Hvor mye kolesterol er inneholdt i maten

Hvis en person har høyt kolesterol i blodet, bør hans daglige inntak med mat ikke overstige 200-250 mg, basert på stadium av aterosklerotiske prosesser i kroppen.

Korrekt å lage kostholdet den behandlende legen vil hjelpe, men det er også nødvendig å vite hvor mye kolesterol er i produkter som tar de første stillingene under vedlikeholdet.

Hvis du vil spise lignende produkter, må du beregne deres porsjoner basert på kolesterolinnholdet per 100 g, slik at du ikke overskrider den daglige fettfrekvensen. Hvis en pasient med hyperkolesterolemi fortsetter å konsumere store mengder av disse produktene, vil dette ytterligere øke nivået av kolesterol og forverre aterosklerotiske endringer i karene.

Hvilke matvarer inneholder ikke kolesterol?

For å oppnå reduksjon i "skadelig" kolesterol i blodet og øke nivået av anti-atherogene lipider, er det nødvendig å prioritere produkter der det ikke er noe kolesterol i det hele tatt eller det er i en minimal mengde. Det skal imidlertid huskes på at noen av dem, selv om de er fratatt "dårlig" kolesterol, er ganske høye i kalorier, slik at du ikke kan spise dem uten mål, og noen, for eksempel nøtter, har litt.

Her er en liste over mat og retter som ikke inneholder kolesterol:

 • noen vegetabilske produkter: grønnsaker, meloner, bær, frukt;
 • ferskpresset juice. Lignende butikkprodukter fra pakken, men ikke inneholdende kolesterol, men det inneholder sukker, og derfor ekstra kalorier;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger, tilberedt uten tilsetning av melk og smør;
 • frokostblandinger og belgfrukter;
 • vegetabilske supper;
 • vegetabilske oljer, men det er verdt å vurdere deres høye kaloriverdi;
 • nøtter og frø, men de trenger ikke å spise mer enn 30 gram per dag.

Hvis du hovedsakelig foretrekker disse matvarer og retter, kan du øke "godt" kolesterol i blod om noen få måneder og redusere "dårlig" kolesterol.

Hvilke matvarer reduserer kolesterol i blodet

I løpet av de siste tiårene har et stort antall store studier blitt gjennomført i forskjellige land, som har vist at kolesterol og ernæring er nært forbundet. Ved å overholde visse prinsipper for kosternæring, kan du oppnå en betydelig reduksjon i "dårlig" kolesterol i blodet.

Men det er viktig ikke bare å redusere nivået av atherogene lipoproteiner, men også å øke innholdet av "nyttig" kolesterol. For å gjøre dette, trenger du så mye som mulig å spise følgende matvarer:

 • Avokado er frukten mest rik på fytosteroler: 100 mg inneholder 76 mg beta-sitosterol. Hvis hver dag å spise halvparten av denne frukten, så etter 3 uker, med prinsippene om riktig ernæring, vil reduksjonen av totalt kolesterol være i nivået 8-10%;
 • olivenolje - som en kilde av plantesteroler som påvirker forholdet mellom "dårlig" og "nyttige" kolesterol: når administrert daglig i kosten er i stand til å øke den nyttige kolesterol og redusere dårlig, den totale kolesterolreduksjon av 15-18%;
 • soya og bønneprodukter - deres fordel ligger i innholdet av løselig og uoppløselig fiber, noe som naturlig hjelper å fjerne fra kroppens "dårlige" lipider, slik at de ikke blir absorbert i blodet. Således er det mulig ikke bare å redusere nivået av aterogene lipider, men også å øke konsentrasjonen av "godt" kolesterol i blodet;
 • tyttebær, tranebær, chokeberry, bringebær hage og skog, granateple, jordbær: Disse bærene inneholder store mengder av polyfenoler, som kan øke produksjonen av anti-aterogene lipider i blodet. Hvis daglig forbruke 150 g av bær, og etter 2 måneder kan øke det "gode" kolesterolet med 5% når den ble administrert daglig i dietten koppen tranebærjuice, den antiaterogeniske lipid kan økes med 10% i løpet av den samme tidsperioden;
 • Kiwi, epler, currants, vannmeloner - alle frukter og bær, rik på antioksidanter. De har en god effekt på lipidmetabolisme i kroppen og kan redusere kolesterolet med ca 7%, gitt daglig bruk i 2 måneder;
 • linfrø - en kraftig naturlig statin som bidrar til å bekjempe høyt kolesterol i blodet;
 • makrell, laks, tunfisk, torsk, ørret: all fisken som lever i det kalde hav, inneholder fiskeolje - den rikeste kilden til omega-3 syrer. Hvis du spiser om lag 200-250 gram fisk om dagen, kan du senke nivået av lavdensitets lipoproteiner med ca. 20-25% etter 3 måneder og øke det "nyttige" kolesterolet med 5-7%;
 • helkorn og havregryn - på grunn av overflod av grov fiber absorberer de dårlig kolesterol som en svamp og fjerner det fra kroppen;
 • hvitløk - det kalles en av de kraftigste plantestatiner, noe som gjør det mulig å øke syntesen av lipoproteiner med høy tetthet i leveren celler, mens hvitløk virker på "dårlig" kolesterol. Det forhindrer at det legger seg på veggene til fartøyene i form av aterosklerotiske plaketter;
 • produkter av biavl - pollen og perg. De inneholder et stort antall stoffer som er nyttige for kroppen, som ikke bare positivt påvirker arbeidet til hele organismen, men også normaliserer metabolske prosesser og lipidnivåer i blodet.
 • alle greener i noen form er rik nok med lutein, carotonoider og kostfiber, som sammen tillater å normalisere lipidmetabolisme i kroppen.

Hvis du studere i detalj, og hver dag for å overholde disse reglene og prinsippene som i stor grad kan påvirke det generelle nivået av kolesterol i blodet, forbedre din helse og føle seg bedre. Men det er viktig ikke bare å følge riktig ernæring, men også gå på en sunn livsstil, gi opp røyking og alkohol, for å begynne å engasjere seg i idrett (eller i det minste å gjøre øvelser i morgen), for å observere regime av arbeid og hvile. En integrert tilnærming til problemet vil bidra til å eliminere det raskere og konsolidere de oppnådde resultatene for livet.

Les Mer Om Fartøyene