Hvorfor oppstår, hvor farlig, og hvordan å behandle stenose av halspulsåren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenos av karoten arterien, hva som forårsaker og risikofaktorer forårsaker utvikling. De viktigste symptomene på stenose, behandlingsmetoder og spådommer for sykdommen.

Stenose av karoten arterien - innsnevring av lumen av en av de største arteriene, ansvarlig for blodtilførselen av hjernen.

Hva skjer i patologi? Av ulike grunner (arvelig disposisjon, skade, brudd på lipidmetabolismen, deformering av fartøyet) er spesifikke lipider og proteiner som danner en aterosklerotisk plakett festet til den indre overflaten av arterien. Som et resultat av dette, reduserer lumen av fartøyet gradvis, hjernen mottar ikke nok blod, oksygen sulten (iskemi) utvikler seg, og deretter hjerneblødningen (blødning).

Et særegent trekk ved stenose av halspulsåren fra stenose av andre fartøy er området for lesjonen - hjernen, siden denne delen av kroppen forsyner halspulsåren.

Sykdommen er farlige komplikasjoner - i 70% av tilfellene fører stenose til kroniske og akutte hjertesirkulasjoner, som følge av hvilken hjernens aktivitet, minne, syn, koordinering av bevegelser forverres. Over tid er det mulig å avslutte lumen av fartøyet (trombose) med dødelig utgang.

Avsmalning av karoten arterien fjernes kirurgisk. Hvis operasjonen ble utført i tide, på et stadium der hjernesirkulasjonsforstyrrelser ikke ble irreversible, kan stenosen og dens konsekvenser helbredes.

For å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk og innsnevring av blodårene foreskrives medisiner på bakgrunn av en obligatorisk diett av terapeuten. Med manifestasjon av nevrologiske sykdommer - en nevropatolog.

årsaker

Årsaken til å redusere lumen av karoten arterien i 90% av tilfellene er aterosklerose av karene (kolesterol plaques). I de resterende 10% kan innsnevring forårsake slike patologier:

 1. Kollagenose (spredning av bindevev).
 2. Arteritt av forskjellig opprinnelse (betennelse i vaskulærveggen).
 3. Fibro-muskulær dysplasi (ringformede formasjoner av muskel og fibrøst vev, overlapper fartøyets lumen).
 4. Sykdommer i blod med nedsatt koagulasjon.
 5. Stratifisering av karoten arterievegg.

Resultatet av vaskulær aterosklerose eller annen skade på veggen er en endring i retningen av blodstrømmen. Ved å skumme hindringen (aterosklerotisk plakk) under trykk, kan det skade karetets vegger og provosere dannelsen av blodpropp, som til slutt helt blokkerer lumen og forårsaker trombose av karoten arterien.

Trombuset blokkerte blodstrømmen gjennom halspulsåren. På veggen av fartøyet - kolesterolplakk

Risikofaktorer

Patologi er mer aktivt dannet i nærvær og kombinasjon av følgende risikofaktorer:

 • arvelig predisposition;
 • Krenkelse av lipidmetabolisme (økning i kolesterol);
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus og andre sykdommer som kan forårsake forstyrrelser i elastisiteten i vaskulære vegger;
 • virusinfeksjon (Epstein-Barr-virus);
 • mottak av orale prevensjonsmidler;
 • alder (i løpet av årene øker risikoen);
 • noen stadier av fedme;
 • mangel på mosjon,
 • røyking,
 • traumer av blodkar.

Disse forholdene og sykdommene multipliserer risikoen for skade på de vaskulære veggene.

Hypodinami er et brudd på kroppens funksjoner på grunn av en stillesittende livsstil. Hypodinamien er årsaken til mange sykdommer, blant annet som følge av at den kan utvikle seg og stenose av karoten arterien

symptomer

Stenose utvikler seg gradvis og har i utgangspunktet ingen karakteristiske symptomer eller tegn, forverrer ikke livskvaliteten, hindrer ikke implementeringen av innenlandske aktiviteter.

Langvarig oksygen sult fører gradvis til ulike nevrologiske sykdommer i hjernens aktivitet:

 • forverring av søvn;
 • emosjonell ustabilitet;
 • Kompleksiteter med oppfatning og reproduksjon av informasjon;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • retardasjon.

Vanligvis på dette stadiet blir symptomene oppfattet som effekten av stress, tretthet eller depresjon. De forstyrrer ikke implementeringen av ulike daglige aktiviteter, men de reduserer effektiviteten og kvaliteten på livet betydelig.

Etterpå når fartøyets lumen lukker mer enn 50%, er det uttalt tegn på forstyrrelser. Det første og mest åpenbare symptomet på blodpulsårens stenose på dette stadiet kan betraktes som iskemisk forbigående angrep (midlertidig svekkelse av cerebral sirkulasjon):

 1. En person mister evnen til å snakke tydelig og å oppleve tale.
 2. Det er problemer med implementeringen av elementære innenlandske aktiviteter og koordinering av bevegelser.
 3. Visjon er svekket.
 4. Utvikler tap av følsomhet, følelsesløshet, prikken i leddene (høyre eller venstre).
 5. Vanskelighetsgrad å svelge refleks.
 6. Det er svimmelhet, kvalme, oppkast.
 7. En person føler en plutselig svakhet, kan miste bevisstheten.

Varigheten av et slikt angrep avhenger av graden av blodpulsårens blodkar og kan vare fra flere minutter til en time, og alle symptomene går vanligvis bort selv innen 24 timer.

Etterpå, når forstyrrelsen av cerebral blodtilførsel blir kronisk, og stenosen av karoten arteriesymptomene blir mer uttalt, resulterer anfallene i akutt nedsatt cerebral sirkulasjon (slag). Resultatet er en delvis eller total funksjonshemming hos overlevende av stroke (mer enn 80% av pasientene blir deaktivert).

Forløpende iskemisk angrep (cerebral blodstrømningsforstyrrelse), som ble forårsaket av stenose av den indre halspulsåren

behandling

Hvis stenosen elimineres i tide, er hjernens sirkulasjon fullstendig restaurert, selv i stadier når midlertidige iskemiske forbigående angrep forekommer.

Cure effekter av stenose (cerebral sirkulasjonsforstyrrelser) er umulig når de blir irreversible (etter slag eller hjerneinfarkt av karene). Etter et slag kan man bare håpe at omfanget av skade i hjernen er minimal og til slutt vil gjenopprette de grunnleggende funksjonene (tale, koordinering av bevegelser, følsomhet, etc.).

Behandlingen av pasienter som er diagnostisert med karotidarterieinnsnevring er delt inn i to faser: kirurgisk inngrep for å eliminere feilen og utnevnelsen av medisiner som forhindrer aterosklerose i karene.

Hvorfor i denne rekkefølgen? Vanligvis blir stenose diagnostisert på et stadium når det er umulig å behandle det med medisiner, og det gir ingen mening. Selv i de tidlige stadier (når fartøyets lumen ikke er lukket med mer enn 50%), blir pasientens tilstand forbedret med kun 30% i legemiddelbehandling. Derfor er i de fleste tilfeller en operasjon først nødvendig, etterfulgt av korreksjon av tilstander eller sykdommer som er blitt jord for utvikling av stenose.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres ved flere metoder:

Fare for stenose av karoten arterien

Søvnige arterier er de viktigste fartøyene som gir blodstrøm til hjernestrukturene og er ansvarlige for blodtilførselen til de fleste hjernens hjerter. Personen har to karotisarterier, plassert på nakken, til høyre og venstre.

Ofte bemerket et slikt fenomen som delvis innsnevring av arterien - stenose eller fullstendig blokkering - okklusjon. Stenose av karoten arterien fører til nedsatt blodsirkulasjon, svekket hjerneaktivitet, og øker også risikoen for å utvikle iskemisk slagtilfelle.

Fullstendig blokkering av dette viktige fartøyet fører til en rekke alvorlige konsekvenser, og kan også forårsake umiddelbar død av pasienten.

Kjennetegn ved sykdommen

Stenose er en sykdom i kardiovaskulærsystemet, karakterisert ved en delvis innsnevring av fartøyets lumen. Dette er fulle av sannsynligheten for dens etterfølgende fullstendige lukning (okklusjon).

Venstre felles og høyre halspulsårer ligger foran de tverrgående prosessene i livmorhalsen. Hver av dem er delt inn i indre og eksterne arterier.

Når stenose utvikler seg, opplever hjernevævet oksygen sult, mens prosessen med vital aktivitet av celler forstyrres. Blokkering av blodstrømmen til hjernen fører til iskemisk slag og død.

Til utviklingen av denne patologien er menn mer sannsynlig å utvikle seg.

Faren for arteriell stenose er den asymptomatiske perioden for den første fasen, når fartøyets lumen er smalt litt. Det kan vare mer enn et år, og pasienten engang ikke mistenker tilstedeværelsen av en slik patologi.

Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen

Følgende patologier og abnormiteter er relatert til innsnevring av halspulsåren:

 • Aterosklerose, hvor plakk begynner å danne seg i karene. De smalker eller tetter lumen, gjør det vanskelig eller stopper blodsirkulasjonen;
 • Reumatoid sykdom forårsaket av nedsatt immunitet;
 • økte kolesterolnivåer i blodet;
 • utseendet av overflødig vekt;
 • genetisk predisposisjon (nærvær av nære slektninger av aterosklerose, hjerneslag, iskemisk sykdom);
 • diabetes mellitus;
 • traumer (blåmerker, brudd, osteochondrose i ryggraden);
 • hypertensiv sykdom;
 • Ikke-spesifikk aortoarteriitt er en autoimmun sykdom. Med den blir store arterier utsatt for betennelse;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon.

Andre predisponerende faktorer inkluderer tilstedeværelse av dårlige vaner, eldre alder, mangel på fysisk aktivitet, underernæring.

Når det er en stenose av halspulsåren, hvor symptomene utvikler seg sakte, merker en person ikke plassen umiddelbart.

Tegn på patologi

Det første symptomet på blodpulsårens stenose er et tilbakevendende iskemisk angrep eller utviklingen av et mikroslag. I de tilfellene når blodtilførselen av individuelle hjernekonstruksjoner avtar i kort tid, opptrer følgende tegn på patologi:

 • en hodepine lokalisert på den ene siden;
 • alvorlig svimmelhet, som kan passere inn i en synkope
 • oppkast av oppkast uten å føle kvalme;
 • redusert koordinering av bevegelser;
 • nedsatt syn - vaghet og turbiditet;
 • tretthet og tretthet;
 • nummenhet;
 • en prikkende følelse langs en av de øvre eller nedre lemmer;
 • kortsiktig hukommelsestap og hukommelsestap
 • redusert evne til å oppleve informasjon;
 • lammelse av den delen av kroppen på hvilken side patologien utvikler seg;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert svelging refleks.

Det iskemiske angrepet varer i ca 15-25 minutter, og pasientens tilstand normaliseres. Derfor, når det er stenose i halspulsåren, bør behandlingen utføres umiddelbart.

Stenose av den høyre halvdelen av blodstrømmen er svært farlig. I et mikroslag, som ofte forårsaker hjerteslagets stenose, observeres lammelse og brudd på cerebral aktivitet. Disse symptomene kan føre til irreversible prosesser.

Klassifisering av stenose og stadier av dens utvikling

Stenose er klassifisert i henhold til graden av innsnevring av fartøyets lumen. For å evaluere denne figuren utføres prosedyren for angiografi. Basert på de oppnådde resultatene skilles disse graden av innsnevring av lumen:

 • et lite;
 • moderat;
 • uttrykt;
 • av avgjørende betydning;
 • fullstendig okklusjon.

Hvis det er fastslått at patologien skyldes tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk, er den i tillegg klassifisert etter forskjellige tegn:

 • overflateform - flat eller ujevn plakk;
 • Avhengig av strukturen - homogen eller heterogen;
 • av prevalens - langstrakt, lokal eller fokal;
 • i utseende - konsentrisk, semi-konsentrisk, segmental.

Stenose er preget av tre påfølgende utviklingsstadier:

 • Hemodynamisk. Den største lumen på fartøyet smalker om 75%, mens hjernen arteriene ikke mottar nok blod.
 • Microembolic. Fra plakkene bryter embolien av og med blodstrømmen går inn i hjernens grener og øynene. Som et resultat oppstår små hjerneinfarkter i hjernen.
 • Trombotisk. Stenose passerer til en fullstendig blokkering av fartøyet. Dette provoserer utviklingen av omfattende hjerteinfarkt i hjernebarken.

Stenose av den indre halspulsåren fører til ekstremt farlige konsekvenser, blant annet: nedsatt syn, taleproblemer, svikt i indre organer.

Diagnostiske tiltak

For å klargjøre diagnosen "ICA Stenosis", utfører spesialisten en rekke aktiviteter, blant annet:

 • Ultralyd med dopplerografi av karene i hodet og nakken;
 • angiografi av cerebral fartøy;
 • magnetisk resonans avbildning (eller computertomografi) av hjernen;
 • elektrokardiogram.

Den mest informative metoden for diagnose av patologi er angiografi. Det lar deg vurdere graden av innsnevring av fartøyet, bestemme risikoen for å utvikle iskemisk slag.

Stenose av OCA (vanlig halspulsårer) er ikke lett å behandle.

Metode for behandling

Stenose av arterien behandles konservativt og operativt. Den første teknikken er relevant for første fase av ICA til venstre eller høyre, når blodstrømmen forstyrres ubetydelig. Kirurgisk inngrep er nødvendig med en forsømt form av sykdommen og tilstedeværelsen av et lite lumen i arterien.

Behandling av blodkarotenose på medisinsk basis innebærer bruk av medisiner og legemidler:

 • blodfortynning (Cardiomagnolo, Dipiridamol, Aspirin-Cardio);
 • Preparater for forebygging av tromboseutvikling (Fraksiparin, Heparin, Warfarin);
 • senking av kolesterolindeksen (Crestor, Rosart, Mortenil);
 • legemidler som aktiverer plasminogenvev (activazase). Slike medisiner foreskrives hvis det oppstår et slag.

Stenose av venstre eller høyre arterie behandles også, etter visse indikasjoner. Pasienter trenger:

 • å nekte fra bruk av alkoholholdige drikker, kaffe og produkter som inneholder en stor mengde fett;
 • slutte å røyke
 • å kontrollere trykknivået;
 • å ta tester for nivået av sukker og kolesterol;
 • redusere mengden salt i kostholdet;
 • Moderat engasjere seg i fysisk aktivitet;
 • normalisere kroppsvekten.

Operativ inngrep kan forhindre blokkering av fartøyet, samt utvikling av iskemisk slag. Utfør to typer operasjoner - karotid endarterektomi og angioplastikk med stenting.

Carotid enderielektomi

Den første typen operasjon er foreskrevet når pasienten har et stenose nivå på 50% eller mer. Lag følgende manipulasjoner:

 • pasienten injiseres med legemidler for bedøvelsesvirkning intravenøst ​​eller utfører lokalbedøvelse;
 • lage et kutt i regionen av den berørte arterien;
 • produsere en aterosklerotisk plakk eller trombus;
 • sy det opererte fartøyet;
 • Sy et kutt på huden.

Nesten umiddelbart etter intervensjonen er det gitt en normal strøm av blod til hjernen.

Kontraindikasjoner til en slik operasjon er kronisk obstruksjon eller separasjon av karoten arterien, høyt blodtrykk, slag, ustabil angina.

angioplastikk

Angioplastikk med stenting med stenose av høyre eller venstre arterie er en mer forsiktig behandlingsmetode. Operasjonen utføres som følger:

 • et ballonkateter settes inn i karet, prosessen blir styrt av et angiogram;
 • kateteret ledes til stedet for arterie lumen reduksjon;
 • Ballongen svulmer og utvider arterien på ønsket sted.

Manipulering foregår under lokalbedøvelse, mens pasientens trykk og puls overvåkes konstant.

Operasjonen bidrar til strømmen av blod til hjernen i ønsket mengde.

Kontraindikasjoner til denne typen kirurgisk inngrep er brudd på hjertefrekvensen, fullstendig blokkering av karoten arterien, intoleranse av legemidler som brukes under kirurgi, hjerneblødninger.

Til tross for fordelene ved kirurgiske inngrep, kan de ha komplikasjoner som utvikler seg i postoperativ perioden:

 • forekomst av blødning;
 • hjerneslag
 • vaskulær trombose;
 • forekomsten av allergiske reaksjoner på legemidler som brukes under operasjonen;
 • arytmi;
 • komplikasjoner av en smittsom natur.

Selv om rettidig korreksjon av blodstrømmen under stenose har en gunstig prognose, er det ingen garanti for at fartøyet ikke blir truffet igjen.

anbefalinger

Etter operasjonen bør pasienten i noen tid ta antiaggreganter og trombolytika. Han er forbudt å drikke alkohol, røyk.

Hvis smerten oppstår i snittstedet, er det lov å påføre is på det i flere minutter. Du kan ta en dusj bare 2 dager etter operasjonen, og et bad - bare etter 2 uker.

Før fullstendig restaurering av kroppen, er det nødvendig å utelukke fotturer i badstuen og badet.

For å redusere risikoen for stenose, trenger du:

 • overholde prinsippene for en sunn livsstil;
 • gi minst et minimum av fysisk aktivitet
 • å kontrollere nivået av sukker og kolesterol i blodet;
 • overgi dårlige vaner;
 • oppretthold vekten i normen.

Stenose av carotiden fører ofte til irreversible forandringer, og i noen tilfeller - til pasientens død. For å unngå dette, er det nødvendig å kontakte en spesialist i tide.

Årsaker, symptomer, konsekvenser og metoder for behandling av karoten arterier aterosklerose

Innsnevringen av karoten arterier, kalt i medisinsk aterosklerose av karoten arterier, er dannet som et resultat av utseendet på arterielle vegger av bestemte innskudd. Fett aterosklerotiske plakk smaler lumen, noe som bidrar til å redusere blodstrømmen til hjernen. Dette er en ekstremt farlig tilstand, med forferdelige konsekvenser.

Hvordan fange alarmklokkene?

Faren for aterosklerose av karoten arterier ligger i det faktum at i første og andre faser det praktisk talt ikke manifesterer seg som spesifikke symptomer. Bare personen som er i fare og reagerer på endringer i kroppen, er i stand til å gjenkjenne de første symptomene på aterosklerose i halshinnene.

Spesielt lytte til deg selv bør:

 1. Personer som har krysset den femtiårlige terskelen.
 2. Hei røykerne.
 3. Personer som lider av hypertensjon.
 4. Personer som leder en stillesittende livsstil.
 5. Personer som lider av fedme.
 6. Pasienter med diabetes mellitus.

Den viktigste alarmerende faktoren er tilstedeværelsen av et ofte gjentatt forbigående iskemisk angrep.

Denne tilstanden er ledsaget av følgende symptomer på aterosklerose av karoten arterier:

 1. Følelse av svakhet selv etter hvile.
 2. Følelse av nummen i lemmer.
 3. Kløe og vag prikking i under- eller øvre lemmer (følelse oppstår på den ene siden av kroppen).
 4. Uforståelig tale.
 5. Forsvinnelsen av synet i en av øynene.
 6. Tap av kontroll over en av armene eller bena.

Å ignorere denne tilstanden kan føre til et slag. Derfor, hvis det er symptomer på aterosklerose av karoten arterier, bør du besøke en kvalifisert lege så snart som mulig.

En farlig prosess

En negativ prosess, under hvilken de vaskulære veggene gjennomgår patologiske forandringer, er den ikke-stenotiske aterosklerose av karoten arterier.

Denne type aterosklerose virker ikke som en offisiell diagnose og manifesteres i de fleste individer som har krysset den førti eller femtiårige grensen.

Manifestasjon av sykdommen

Strømmen av ikke-stenotisk aterosklerose av karoten arterier forekommer som følger:

 1. For det første dannes nesten umerkelige forandringer i arterieveggene.
 2. Deretter oppstår en lav høyde.
 3. Aterosklerotisk plakk utvikler seg.

Hovedtrekk

Brakiocefaliske arterier gjennomgår denne patologiske forandringen. Til tross for at risikoen for å utvikle et slag oppstår med stenoserende form, er det neppe nødvendig å forsinke med et besøk til legen.

Viktige symptomer på sykdommen inkluderer:

 • utseendet av spesifikke lyder i hodet;
 • utseendet av spesifikke lyder i ørene;
 • mørke før øynene (ofte er det karakteristiske "fluer");
 • hyppig svimmelhet;
 • nummenhet av lemmer og svakhet i dem.

Doktorsaksjonsstrategi

Behandling av aterosklerose av karoten arterier har til hensikt å forhindre utvikling av et slag. Legenes strategi er avhengig av innsnevring av arteriell lumen. Hvis pasienten ber om hjelp til tid, vil behandling av aterosklerose av karoten arterier inkludere korreksjon av ernæring, livsstil og ta foreskrevet medisin. Hvis lumen er innsnevret radikalt, tar doktoren ofte en beslutning om arteriell stenosering.

Tabletoterapiya

For å fortynne blodet foreskriver den behandlende legen pasienten til å ta aspirin. For å unngå utseendet av blodpropper må du bruke stoffet hver dag.

For å kontrollere trykket mottas pasienten:

Når du ikke kan gå uten kirurgi

Hvis konservative behandlingsmetoder ikke gir et godt resultat, foreskriver legen kirurgi.

Kirurgisk inngrep er relevant i tilfelle pasienten har et slag eller TIA.

Kirurgisk inngrep utføres på to måter:

 • med karoten endarterektomi
 • ved hjelp av stenting.

Kosttilskudd

Personen som er på den behandlende legenes konto, er foreskrevet for å følge kostholdet i aterosklerose av karoten arterier.

Det er viktig å huske at dietten overhodet ikke innebærer en streng diettbegrensning. Pasientens diett bør justeres på en slik måte at personen ikke føler seg avsky mot produktene som brukes. Ellers vil den allerede eksisterende sykdommen legge til en bukett med nye, hovedrollen i hvilken det vil spille patogen i fordøyelseskanalen.

Taboo produkter

Kosthold i aterosklerose av karoten arterier betyr ikke en radikal eliminering av kolesterolholdige produkter fra dietten. Dette skyldes at resultatet av lavt kolesterol ernæring er innføring av nye skadelige stoffer i kroppen. som provoserer utviklingen av andre patologier.

Å eliminere kolesterol fra menyen er også farlig fordi resultatet av dette vil blodnivået bare øke.

Derfor må kroppen være mettet med de komponentene som spiller en viktig rolle i styrking av vaskulære vegger, så vel som i lipidmetabolisme.

"Taboo" -produkter, selvfølgelig, eksisterer. Så, det er nødvendig å utelukke fra dietten:

 • kjøttprodukter;
 • fett bouillon og supper;
 • konditori søtsaker;
 • iskrem;
 • stekt poteter og chips;
 • fete oster;
 • fet "melk".

Hva skal inkluderes i kostholdet?

Det er ekstremt viktig å sikre at dietten for aterosklerose av karoten arterier er mettet med vitalt viktige vitaminer.

Spesiell oppmerksomhet bør gis til askorbinsyre. Ifølge leger og ernæringsfysiologer er det "askorbisk" som har ledende rolle i aktivering av kolesterolforfallet som forekommer i leveren.

I denne forbindelse er det nødvendig å inkludere frisk frukt og grønnsaker i menyen. Veldig rik på askorbinsyre, solbær og hund rose. Ekstremt nyttig er ikke bare frukt, men også ferskpresset juice.

De "tre hvalene" av ernæring i aterosklerose av karoten arterier er mangan, jod og magnesium. Derfor bør dietten omfatte sjømat og frokostblandinger.

Dermed bør dietten til en person i fare bestå av:

 1. Havfisk.
 2. Lavmett "melk" (i kostholdet skal inkludere yoghurt, kefir og melk).
 3. Mager kjøtt.
 4. Nøtter (spesielt nyttige mandler).
 5. Korn og bønner.
 6. Pasta laget av fullkorn.
 7. Te.
 8. Ferskpresset juice.

Alkoholholdige drikker er ikke forbudt. Deres bruk bør reduseres til et minimum, og preferanse bør gis til ikke-gassende drikker. men kvalitetsviner.

konklusjon

Et godt forebyggende tiltak er normalisering av vekt. En person bør gå utendørs daglig og trene. Hvis det er mulig, bør du bade eller hester.

stenose

Generell beskrivelse av sykdommen

Stenose - en patologisk innsnevring av noe lumen (hulrom) i menneskekroppen. Kan ha en medfødt, tilegnet karakter eller kombinere (en kombinasjon av to tegn). Ervervet stenose kan oppstå på grunn av metabolske forstyrrelser, mot bakgrunnen av den inflammatoriske prosessen, på grunn av tumorvekst.

Avhengig av hvor kompresjonen oppstod, er denne typen stenose også isolert.

Typer, symptomer, årsaker til stenose:

 • Spinalkanalen (den sentrale vertebrale kanalen, sidelommen eller smalte intervertebrale foramen kan bli innsnevret på grunn av tilstedeværelsen av bruskbeinstrukturer i åpningene).

Medfødt stenose er forårsaket av arten av pasientens anatomiske forskjeller fra den friske person, for eksempel økt tykkelse av buen, den reduserte høyde av legemet eller ben forkorting av ryggvirvlene, vertebra kortere bue, tilstedeværelse av fibrøst eller brusk diastematomielii.

De viktigste årsakene til ervervet spinal stenose blir brokkdannede skiver, hypertrofi av det gule ligament, intervertebral ledd, Fore og ankyloserende spondylitt, sett motiver metall inn i rygg lumen (radikulære eller spinale, ellers er det som kalles en "stål" stenose), arrdannelse og adhesjoner etter kirurgi.

Hovedsymptomene: alvorlig smerte i lumbalområdet, i beina, problemer med bekkenorganens funksjon, er følsomheten til nedre ekstremiteter forstyrret, intermitterende kludikering av den neurogene karakteren.

 • luftrør - innsnevring av luftveiene, som et resultat av hvilken luftpermeabiliteten er forstyrret. Det kan være medfødt (tilstedeværelse av respiratoriske patologier) eller ervervet (på grunn av skade på slimhinnen med feil intubasjon gjennom strupehodet eller langvarig intubasjon - innføring av et spesielt rør for å utvide smalingen). Stenose i luftrøret karakteriseres av tung, hissende, støyende puste.
 • strupehode - Redusere bredden eller lukkingen av lumen. Isoler akutt og kronisk stenose.

ved akutt stenose strupehodet, fallet i hulrommet opptrer veldig raskt og skarpt, noen ganger om et par timer. Årsaker kan omfatte et tredjepartsobjekt, mekanisk, kjemisk eller termisk traume, croup (falsk og sann), akutt laryngotraheronesopharyngitt, laryngitt (flegmonøs).

for kronisk stenose strupehode kjennetegnes av en langsom, men vedvarende innsnevring av larynxhulen, som skyldes syfilis, difteri, sklerom, svulst, traumatiske endringer i strupehodet i nærvær av arrdannelse. Kronisk stenose kan imidlertid utvikle seg til akutt i inflammatoriske prosesser, traumer, blødninger.

Symptomatologi er avhengig av fasen av innsnevring av larynx: i det første trinn er det respirasjonssvikt, pausen mellom åndedrag, hes og rusten stemme, hørbar stenotiske støy; i det andre trinn med det blotte øye kan se av mangel på oksygen, huden blir cyanotic, øker styrken av dyspné, utfører pasienten kaldsvette, hans tilstand og stemningen er ikke stabil, pustestøy blir sterkere økning i puste; den tredje fasen - stadium av kvelning (asfyksi) - pusten blir grunne og svak, pasienten blir hvite som en vegg, utvidede pupiller, kan miste bevisstheten, urininkontinens eller ufrivillig fecal output.

 • craniostenosis (lik den greske "hodeskallen" og "innsnevring") - redusert volum av kranialhulen (kranialsømmene lukker i svært tidlig alder, på grunn av hvilken skallen blir begrenset og deformert).

De viktigste symptomene: økt intrakranielt trykk, vedvarende svimmelhet, kvalme, oppkast, hodepine, psykiske lidelser, kramper, psykiske utviklingsproblemer er mulige. Typene craniostenosis er avhengig av formen på den deformerte skallen. Mer merkbare deformiteter av skallen når kranialsuturene smeltes i moderens livmor. Hvis stingene er stengt etter fødselen - mangler er mindre uttalt.

 • arterie - Innsnevret passering av blodkanalen på grunn av dannet aterosklerotisk plaque (reduksjon av blodkar på grunn av ulike forekomster på veggene). Trykkspring, nedsatt blodsirkulasjon i kroppen - symptomer på stenose. Ved tåre kan det oppstå iskemisk berøring. Stenose av arteriene er ofte en manifestasjon av aterosklerose. Årsakene: En feil livsstil, det hevede eller økte nivået av et kolesterin, en inaktiv livsstil.
 • aortic Stenose er prosessen med å bli med i ventiler av aortaklappen. Det forekommer i en alder av 3 fløyer forkalkning av aortaventilen eller to fløyer medfødt ventil er en sekundær sykdom med kronisk nyresvikt, diabetes, lupus erythematosus, Pagets sykdom, revmatisk feber, karsinoid syndrom. Stenose av aorta er en vanlig hjertesykdom.
 • Mitralventil Det er en ervervet hjertefeil hvor venstre smalner atrioventikulyarnoe hullet. Oppstår fordi den overførte revmatiske, infeksjonssykdommer (infeksiøs endokarditt karakter), kardial skade. Når mitral stenose på grunn av innsnevring av atrioventrikulær åpningen øker trykket i venstre atrium (blodet ikke klarer å bli pumpet), synes derfor dyspné på den minste fysisk anstrengelse, cyanose (rødme) kinn, øre, hake, nese under tung blekhet (dette fenomenet kalles ikke en sunn rødme).
 • Utgang fra magen - innsnevring av gatekeeperens passasje eller 12-типерстной tarm. Isoler det organiske (clearance smalere på grunn av arrdannelse sår) eller funksjonell stenose (innsnevring skyldes muskelspasmer 12 tiperstnoj tarmen eller pylorisk ødem sine vegger).

Hovedårsaken er magesår eller 12-kolon. Symptomatologi: nedsatt appetitt, avbrutt elektrolitikov balanse (kalsium, klor, kalium), tørst på grunn av den store væsketapet av oppkast, hyppig oppstøt, raping med en smak av råtne egg.

Nyttige produkter til stenose

Med noen form for stenose, er sunn, frisk, hjemmelaget mat nyttig. Preference er gitt til supper, buljonger, flytende porrer, naturlig juice, grønnsaker, frukt, grønnsaker, meieriprodukter av hjemmelaget mat og voksende.

Kroppen må motta den nødvendige mengden av alle vitaminer og mineraler, selv om det er umulig å spise. I dette tilfellet brukes en metode for sensing gjennom hvilken pasienten blir matet.

Maten skal være balansert, vanlig.

Tradisjonell medisin for stenose:

 • Stenose av karene (arterier) - kjøp i apoteket tinkturer valerian, hagtorn, motherwort, pioner på alkohol, "Corvalol", bland alt i en flaske. Drikk 1 teskje for lunsj og kveld. Fortynn i den tredje delen av et glass vann.

Også, en god måte å utvide blodårene er kontrastdusjen.

Konsekvensen av arteriell stenose er ofte trombose. For å bli kvitt det må du blande 200 ml honning (bare i mai) med et glass hakket hvitløk, la stå i en uke ved vanlig romtemperatur, sett deretter blandingen i kjøleskapet og la den være der i ytterligere 14 dager. Det er 3 spiseskjeer om dagen (for 1 mottak du trenger 1 spiseskje av blandingen) i 20-30 minutter før måltider i 2 måneder.

 • Når stengelvaktens stenose, hvis du lider av halsbrann, er det nødvendig å drikke avkok fra mor-og-bestemor. For 200 milliliter kokende vann, er 1 teskje av grunn og tørt gress nødvendig. Insister 20 minutter, og filtrer deretter. Å drikke med halsbrann på en halv kopp infusjon.

Hvis den sterke strupen er urokkelig, er det nødvendig å drikke et glass geitemelk etter hvert hovedmåltid (ikke snack) i kvartalet.

 • Stenose i arteriene i hjertet å helbrede, må du ha en jam av hagtorn, som er utarbeidet som følger: Hell bærene samlet om natten, om morgenen vannet er drenert, banket i en bolle, så tungt drysset med sukker, kok på bålet i 5 minutter. Det er en syltetøy som trengs på en tom mage i 7 dager på en teskjef.
 • Stenose i ryggraden behandles med massasje, bad med urter, kroppsopplæring.

Det skal bemerkes at stenose ikke kan helbredes av folkemidlene. De vil være effektive for mild sykdom, og ikke i en forsømt tilstand.

Den viktigste metoden for behandling av alle typer stenose er et kirurgisk inngrep, etter som, for å opprettholde og styrke immunforsvaret, kan ty til tradisjonell medisin oppskrifter.

Farlige og skadelige produkter med stenose

 • matvarer med tilsetningsstoffer, kreftfremkallende stoffer, E-koder;
 • alkoholholdige drikkevarer;
 • mat med mold;
 • altfor salt, fet, krydret mat.

Alle disse produktene provoserer veksten av kreftceller, forekomsten av trombi, hjertesykdom, mage, bein.

Aterosklerose av karene i halsen av karoten arterier

Artikler> Hjerte og blodårer

ATHEROSKLEROS AV VASCULAR BRAINS

HVORDAN BRUKER BEHOVSRINGEN I HOVEDEN?

En person har to karotisarterier og to vertebrale arterier, plassert på nakken (høyre og venstre). Disse blodkarene bringer blod til hjernen og ansiktet, og blodtilførselen gjennom halspulsåren overskrider normalt blodtilførselen gjennom vertebrale arterier. Normalt er arteriene glatte og løse. Årsaken til de fleste sykdommer på blodstrømmen er aterosklerose (aterotrombose) som fører til avsetning av kolesterol i karveggen og dannelsen av såkalt plakk eller trombe, innsnevring eller okkludere karet (stenose eller okklusjon av karotidarteriene). Med økt trykk kan plakk eller fragmenter av dem løsnes fra veggene i arteriene. De blir båret bort med blodstrøm og tette blodkarene i hjernen som et resultat av blodtilførselen til hjernen. I dette tilfellet utvikler iskemisk slagtilfelle. Hvis plakkene forstyrrer blodstrømmen i små arterier, kalles det et forbigående iskemisk angrep (eller mikroslag). Forløpende iskemiske angrep er ofte et truende signal om at pasienten har stor risiko for slag og krever umiddelbar behandling. En annen patologi - kinking av halspulsåren, det vil si dannelse av løkker og svinger som følge av medfødte lidelser eller lenge eksisterende hypertensjon (høyt blodtrykk). På grunn av den utprøvde bøyningen, reduseres blodtilførselen til hjernen og det kan oppstå et slag.

Det antas at med innsnevring av arterien lumen med mer enn 60%, øker sannsynligheten for stroke dramatisk.

Cerebral atherosclerosis utvikler seg særlig raskt: hos røykere hos pasienter med diabetes mellitus hos pasienter med høyt blodtrykk i pasienter med forhøyede kolesterolnivåer i pasienter med fedme

Følgelig er forebygging av aterosklerose av hjerneskap og hjernesirkulasjonsforstyrrelser eliminering av disse risikofaktorene, livsstilsendringer.

Risikoen er redusert: vanlig trening ved å observere et kolesterolfritt kosthold, redusere overflødig vekt, gi opp å røyke

I tillegg er alle personer over 45 år anbefalt bruk av aspirin som et middel til å redusere blodpropp og forhindre dannelse av trombi i karrets lumen. I nærvær av diabetes og / eller hypertensjon er riktig og regelmessig behandling av disse sykdommene nødvendig.

Det skal være kjent at aterosklerose (aterotrombose) er en systemisk sykdom, og derfor blir plakk ikke bare dannet i hjernens kar, men også:

- i benens arterier, så det er smerte i bena (i kalvemuskulaturen) når man går

- i hjertets kar med utseende av tegn på angina, opp til utvikling av hjerteinfarkt, når trombose av kranspulsårene som foder hjertemuskelen, fører til dens død. Ofte er pasienten dominert av nederlaget til et hvilket som helst område med tilhørende symptomatologi.

Hva kan hende hvis du ikke behandler?

Endringer i karotidarteriene ofte føre til akutt slag (cerebrovaskulær ulykke eller slag) som er ledsaget av en rekke av motoriske og sensoriske forstyrrelser, inntil lammelse, taleforstyrrelser. I 40% av tilfellene fører stroke til døden til en person. Karotidarteriene kan være en lang tid for å manifestere noen symptomer, men noen pasienter har forløpere til slag: forbigående nummenhet, svakhet av armer og / eller ben, forbigående eller varig blindhet i ett øye, tap av hukommelse, være svimmelhet, etc. Ofte er dette et varselsignal som indikerer at et angrep kan skje i nær fremtid, og det er et signal til begynnelsen av behandlingen! Men i 70% av tilfellene av hjerneslag utvikler uten forløpere.

HVORDAN ER ØNSKET NØDVENDIG?

Vanligvis er ultralyds dupleksskanning av nesekarene tilstrekkelig til å detektere en plakett i halspulsåren. Denne absolutt sikre metoden lar deg nøyaktig bestemme tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk, graden av innsnevring av karoten arterien. Ultralyd transcranial dopplerografi brukes til å evaluere intrakranielle kar. Disse undersøkelsesmetodene bidrar til å bestemme nivået og graden av forstyrrelse av blodstrømmen i nakke- og hodens fartøy, hastigheten på blodstrømmen, tilstedeværelsen av plakk, uttalte krympearmer og noen andre parametere i cerebral sirkulasjon.

Også brukes for diagnostisk datamaskinstyrt tomografi, magnetisk resonansbilleddannelse, radiokontrast angiografi, eventuelt ytterligere evaluert hjertefunksjonen (ekkokardiografi, EKG-overvåkning, blodtrykksmåling).

Mer informasjon om undersøkelsesmetoder og mulighet for undersøkelse finnes på vår hjemmeside på: http://ngb1.ru/functional.html eller ved å kontakte FUNKSJONSDISAGNOSTIKK-avdelingen.

Hvordan behandler du sykdommen?

Dessverre, så langt er det ingen stoffer som kan "oppløse" eller eliminere plakk i karene. Noen stoffer, for eksempel aspirin, statiner, etc. kan bare stoppe veksten. Også, det er ingen måte å rette buggen av halspulsåren ved hjelp av medisiner. Derfor er den viktigste og eneste metoden for behandling av innsnevring av karoten arterier eller deres tortuositet kirurgi.

HVAD ER DE OPERATIVE BEHANDLINGSMETODER?

Avhengig av lokaliseringen og omfanget av innsnevring eller lukking av blod lumen følgende alternativer er tilgjengelige for behandling: CEA - fjerning av den indre del av blodåreveggen med plakk og blodpropper, utretting av krympingen under åpen kirurgi transluminal ballongangioplasti og stenting av arteria carotis - endovaskulær behandling - dilatasjon (dilatasjon av det innsnevrede karet) ved bruk av ballonkateter. I lumen vasokonstriksjon tynn tråd struktur er montert i en sylinder, som spiller rollen av rammen - stenten, hindrer gjensidig innsnevring av fartøyet. Stenten er vanligvis satt inn i en pre-dilated arterie.

Målet med begge inngrep er å forebygge hjerneslag som følge av den okklusive lesjonen av den ekstrakranielle karotisarterien. Stenting er en mindre kompleks og traumatisk måte å nå dette målet på.

Carotid stenting er ikke anbefalt: alvorlige samtidige sykdommer i hjerte eller lunger, alvorlige brudd på hjerterytmen legemiddelallergier som brukes under fremgangsmåten, en hjerneblødning i løpet av de siste 2 månedene, fullstendig blokkering av halspulsåren, det andre omfattende blokkering av halspulsåren

Øke risikoen for komplikasjoner under karotid stenting: høyt blodtrykk forkalkning (impregnering kalk), og stor i lengdebegrensning av halspuls skarpe bøyninger eller andre anatomiske trekk, noe som fører til vanskeligheter stent staging plaques betydelig størrelse eller arteriosklerose av aorta i området for begynnelsen av karotidarteriene samtidig blokkering arterier av fartøyene i hender og / eller føtter over 80 år

Indikasjoner for oppførsel og utvelgelse av en bestemt operasjon, med hensyn til kontraindikasjoner, er risikoen for komplikasjoner ved kirurgi bestemt av angiokirurg.

I nærvær av kontraindikasjoner til kirurgi, er det nødvendig med regelmessig medisinsk tilsyn, kontroll av blodtrykk, kolesterol og sukker i blodprøver, gjennomføring av alle behandlingsanbefalinger, inkludert sammenhengende sykdommer.

Institutt for funksjonsdiagnostikk

404 ikke funnet

Du kom til denne siden av nettstedet vårt fordi adressen til siden du spesifiserte i nettleseren fører til en ikke-eksisterende side. Det er mulig:

 • du har gjort en feil når du skriver inn sidens adresse på nettstedet vårt,
 • Lenken du kom hit, inneholder en feil eller
 • Siden har blitt slettet eller flyttet til et annet sted av nettstedadministratoren.

Prøv å finne informasjonen du trenger, guidet av menyen, fra startsiden på nettstedet.

Du kan også se hele listen over seksjoner på nettstedskartet.

Noe kan bli funnet ved å søke på nettstedet.

Og jeg røvet meg selv rundt på siden. Jeg kan ta feil, men jeg tror at en passende side kan være her:

Fortell meg om den akutte stenosen i strupehodet er farlig, beskriv kort hvilken type stenose av strupehode, takk på forhånd.

Diagnose og behandling av arteriell stenose

Stenose er et medisinsk begrep som brukes til å beskrive innsnevring av blodkar. Oftest er det forårsaket av utvikling av aterosklerose inne i arteriene - fartøy som bærer blod fra hjertet til organene.

Aterosklerose er en patologisk prosess, noe som forårsaker fett, kolesterol, kalsium og andre stoffer som dannes på arteriene, som danner atheromatøse plakk. Samtidig tetter veggene i arteriene og taper elastisitet, noe som resulterer i at deres lumen blir smalere og forhindrer blodsirkulasjonen i blodet.

Andre mindre vanlige årsaker til unormal innsnevring av blodårene er:

 • medfødte vaskulære defekter;
 • diabetes;
 • vaskulitt;
 • stratifisering av blodkarets vegg;
 • strålebehandling;
 • infeksjon;
 • inflammasjon;
 • patologiske neoplasmer (godartet og ondartet).

Hvem er berørt av sykdommen?

Faktorer som øker sannsynligheten for denne sykdommen inkluderer:

 • arvelighet;
 • vektig;
 • diabetes;
 • utilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hypertensjon.

Stenose av hjernen

Dette er en alvorlig tilstand forårsaket av en innsnevring av hjernens arterier, der blodstrømmen til bestemte områder av hjernen er begrenset. Intrakranial stenose står for ca 10% av slag per år. I tillegg, hvis pasienten ikke har fått riktig behandling, har han høy risiko for tilbakefallende slag.

symptomer

Symptomene på sykdommen er forbigående iskemisk angrep (TIA) eller hjerneslag.

Symptomer på et slag inkluderer:

 • alvorlig svakhet, følelsesløshet eller muskelforlamning på den ene siden av ansiktet, øvre eller nedre lemmer;
 • utseendet på slurred tale;
 • brudd på gang, koordinering, balanse;
 • Utseendet til en skarp hodepine.

Symptomer på TIA og slag er lik. Med et forbigående iskemisk angrep stopper blodstrømmen til hjernen midlertidig. På dette punktet har en person tegn på et slag. Etter at intrakraniell blodtilførsel er gjenopprettet, går personen helt tilbake til normal. Likevel er TIA den første forløperen til et slag, som ikke bør legges uten oppmerksomhet.

diagnostikk

Diagnosen begynner med analyse av symptomer, samling av anamnese og fysisk undersøkelse av pasienten. For å bestemme lokaliseringen av innsnevring av lumen av de intrakranielle arteriene, blir følgende diagnostiske avbildningsmetoder brukt:

 • CT angiografi - hjelper til med å få detaljert bilde av vaskulærsengen ved hjelp av introduksjon av røntgenkontrastmiddel og datortomografi.
 • Magnetic resonance imaging utføres også ved hjelp av røntgenkontrast substans. Denne metoden for diagnostisk bildebehandling bidrar til å identifisere slike patologier som arterielle misdannelser og patologiske neoplasmer.
 • Angiogram er en minimalt invasiv test der en røntgenkontrastmiddel injiseres i et arterisk fartøy i lyskeområdet. Metoden gjør det mulig å visualisere i detalj hjernens venøse og arterielle nett.
 • Transcranial ultralyddopplerografi er en rask teknikk for å vurdere graden av hjernecirkulasjon.
 • Perfusjondatatomografi er en teknikk for å måle blodstrømmen i hjernekarbeiden ved å introdusere en røntgenkontrast substans. Det utføres innenfor rammen av pre-operativ planlegging. Hjelper med å bestemme hvilke deler av hjernen som er mest utsatt for slag.

Behandling av stenose av intrakranielle kar

Konservativ behandling involverer bruk av antiplatelet og antikoagulant medisiner, for eksempel warfarin, coumadin og aspirin, samt kontroll av hypertensjon, blodkolesterolnivå og sukkernivå hos diabetespasienter.

Kirurgisk korreksjon av intrakraniell stenose kan utføres ved en av følgende metoder:

 • Ballongangioplastikk / stenting er en minimal invasiv endovaskulær prosedyre, hvis formål er å klemme plakkene og øke lumen i arterien. Operasjonen utføres ved hjelp av et lite fleksibelt kateter, som settes inn i lårbenet og beveger seg forsiktig til stedet for lokalisering av stenose. Etter at kateteret har nådd innsnevringsområdet, svulmer en liten luftballong ved sin ende, og presser plakken til veggen av fartøyet. Når lumen er åpen, blir ballongen trukket tilbake, og en fleksibel stent er implantert på plass, noe som holder lommen åpen. Angioplastikk anbefales for pasienter som har en stenose på mer enn 70%, samt vanlige forbigående iskemiske angrep eller hjerneslagssymptomer, til tross for medisinsk behandling.
 • Bypassen til cerebral arterien er et kirurgisk inngrep som tar sikte på å omdirigere blodstrømmen rundt platene som blokkerer blodkaret. Gjennomføring av denne operasjonen krever å åpne skallen. For å opprette en bypass brukes pasientens sunne arterier.

Unormal innsnevring av karene i nakken (karotidstenose)

Stenose av neskekarene er en patologisk tilstand som er preget av at blodkarene i blodet fôres i hjernen. Ofte påvirker sykdommen halsårene, mens venene sjelden blir påvirket. Den vanligste og farligste patologien til halsens kar er okklusjonen av karoten arterien.

symptomer

Symptomer på stenose av neskekarene ligner de av innsnevring av intrakranielle vener og arterier, fordi i dette tilfellet er også hjerneblodforsyningen forstyrret. Som med intrakraniell stenose er aterosklerose hovedårsaken til innsnevring av karene i nakken. De viktigste risikofaktorene er forhøyet kolesterol, diabetes, røyking, hypertensjon, fedme.

diagnostikk

Diagnostikk av stenose av nesenes fartøy begynner med muntlig spørreundersøkelse av pasienten, innsamling av anamnese og fysisk undersøkelse. For å identifisere innsnevring av halsens kar, brukes følgende metoder for diagnostisk avbildning:

 • Ultralyd doplerografi av karene i nakken;
 • Carotisarteri-angiografi;
 • Magnetisk resonans angiografi;
 • CT angiografi.

Behandling av karotidstenose

For å forhindre fremdriften av innsnevring eller okklusjon av veggene i nakkens kar, bør følgende anbefalinger følges:

 • Nekter å røyke
 • Kontroller nivået av kolesterol, hypertensjon, samt nivået av sukker (i diabetes mellitus);
 • Opprettholde normal vekt
 • Opprettholde fysisk aktivitet.

Medisinsk behandling av karotidstenose antyder:

 • Inntak av antiplatelet narkotika som aspirin, plavix, dipyridamol, etc.;
 • Inntak av antikoagulantia, slik som warfarin.

Med alvorlig stenose av karoten arterier, som øker risikoen for slag, øker pasienten kirurgisk behandling.

For å korrigere innsnevring av luminale arterier utføres følgende operasjoner:

 • Carotid endarterektomi er den mest utførte metoden for kirurgisk behandling. I løpet av operasjonen utfører kirurgen et kutt i den regionen av karoten arterien, hvor resultatene av diagnosen er stenose. Han fjerner deretter den aterosklerotiske plakk eller trombus og suturer arterien og bløtvevet. Carotid endarterektomi anbefales for pasienter med en stenose på 50-60%.
 • Carotid angioplastikk / stenting - operasjonen utføres på nøyaktig samme måte som angioplastikk av intrakranielle kar: deres diameter økes ved innføring av et kateter og fyller ballongen med luft. Deretter er stenten installert på forstørret lumen, som bidrar til å holde veggene på fartøyene i åpen tilstand.

Stenose av de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

Stenose av beinene i beina er en patologisk tilstand preget av å begrense eller okkludere arteriene i underbenet, noe som er normalt for blodstrømmen i bena. Den vanligste årsaken til innsnevring av perifere arterier er atherosklerose. Atheromatøse plakk dekker fartøyet, noe som forårsaker oksygen sult i muskler og vev i nedre lemmer.

symptomer

Ca 20% av pasientene med mild form av stenose av arteriene i underekstremitetene opplever ikke noen symptomer, symptomene på en mer alvorlig form for sykdommen inkluderer:

 • intermitterende claudication (smerte, spasmer, følelsesløshet i muskler på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel);
 • Lang uten sår eller sår på huden på underdelene;
 • en merkbar forandring i farge på huden på underdelene (blueness, blek eller tvert imot rødhet), samt temperaturen (beina kan være for varmt eller for kaldt sammenlignet med andre deler av kroppen);
 • reduksjon av hårvekst på de berørte lemmer.

diagnostikk

Påvisning av stenose i nedre ekstremiteter begynner med evaluering av symptomer, pasientens generelle fysiske tilstand og innsamling av anamnese.

De påfølgende trinnene i studien inkluderer:

 • Måling av puls - vaskulær kirurg utfører en primær evaluering av sirkulasjonen i nedre lemmer.
 • Måling av blodtrykk ved hjelp av ultralydsdoppler - en komparativ måling av blodtrykket i øvre og nedre ekstremitet for å oppdage brudd på arteriell blodstrøm.
 • Tosidig skanning av perifere arterier er ultralyd, noe som bidrar til å oppdage innsnevring eller okklusjon av fartøyet. Ofte utført som en del av preoperativ diagnose.
 • CT angiografi er visualiseringen av det vaskulære nettverket av nedre ekstremiteter ved å introdusere en røntgenkontrast substans og etterfølgende skanning på en spiral tomografi.
 • Angiografi er studien av den vaskulære sengen i underlivet ved å introdusere en røntgenkontrast substans. Metoden tillater nøyaktig å bestemme området for innsnevring av arterien og å vurdere tilstanden over og under stedet for ødeleggelsen.

Behandling av stenose av de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

Tradisjonell behandling er å kontrollere hypertensjon, blod kolesterol nivå og sukker nivåer hos diabetikere. Narkotikabehandling innebærer å ta antiplatelet narkotika og antikoagulantia. I alvorlige tilfeller av arteriell sykdom i nedre lemmer, er kirurgisk behandling brukt.

Som i tilfeller av karotidstenosebehandling, utføres en unormal innsnevring av arteriene i nedre ekstremiteter ved hjelp av angioplastikk / stentemetoder, samt gjennom åpen kirurgi.

Les Mer Om Fartøyene