Diffus type aterosklerose: årsaker til utvikling, diagnose og behandlingsmetoder

Diffuse aterosklerose - en forlenget, en kronisk patologi i blodkar, karakterisert ved utseendet av aterosklerotiske plakk i det arterielle veggen som bryter blodtilførselen til indre organer.

Aterosklerose av koronarbeinene er en av de viktigste årsakene til utviklingen av hjerte-og karsykdommer

Denne situasjonen krever tidlig utnevnelse av tilstrekkelig behandling for å forbedre pasientens prognose for en ytterligere livskvalitet. I denne forbindelse er problemene med forebygging og påvisning av aterosklerotiske plakkene svært presserende i begynnelsen av veksten.

Diffus form for aterosklerose - hva er det? Dette er en kronisk progressiv sykdom som fører til brudd på blodtilførselen til indre organer.

Årsaker til sykdommen

Multifokal aterosklerose som påvirker ulike arterier, oppstår som et resultat av en rekke årsaker. Samtidig er det vanlig å dele risikofaktorer i medisin i to store grupper: de faktorene som pasienten ikke kan endre, og de som kan utelukkes i livet. Følgende situasjoner er blant de første.

 • En rekke arvelige forhold forårsaket av mangler i gener, som fører til brudd på lipidmetabolisme og en økning i innholdet av kolesterol i blodet og en rekke lipoproteiner med lav og svært lav tetthet.
 • En persons alder spiller en viktig rolle i utviklingen av slike sykdommer. Aterosklerose utvikler oftest hos menn etter 55 år, og hos kvinner etter 60 år.

Diffus aterosklerose kan skyldes en rekke sykdommer fra kardiologiområdet

Faktorer i utviklingen av aterosklerotisk vaskulær sykdom, som en pasient eller en person kan ekskludere fra deres liv, er mer varierte.

 • En av de viktigste årsaker fettvevet i veggene av blodkar - en usunn diett, med en overvekt av fett i mat og raske karbohydrater, noe som resulterer i hyperkolesterolemi og øke antallet av lav-tetthets lipoprotein (LDL).
 • Mangel på fysisk aktivitet med jevne mellomrom har også en negativ effekt på metabolske prosesser i kroppen.
 • Skadelige vaner, og først og fremst fører tobaksrøyking til en forandring i veggene i blodkarene, og fremkaller utviklingen av aterosklerotiske plakk.
 • Endokrine sykdommer, som diabetes mellitus, etc.

Alle disse faktorene bidrar til utviklingen av diffus aterosklerose, noe som skaper en bakgrunn for utseende og progresjon av aterosklerotisk prosess i arterielle kar.

Viktigste symptomer

Diffus type aterosklerose påvirker et stort antall forskjellige kar i kroppen, noe som kan føre til utseende av ulike symptomer fra hjerte, hjerne, nedre ekstremiteter, nyrer, etc. Samtidig er manifestasjoner vanligvis lyse nok, og leger kan enkelt diagnostisere sykdommen uten problemer og foreskrive effektive metoder for ytterligere diagnose.

Diffus aterosklerose er den farligste typen patologi

Symptomene på sykdommen er sammensatt av karene hvor lokalisering og hvor mye de er påvirket av aterosklerotiske endringer. Det står på nederlaget i hjertene og hjernens arterier.

Aterosklerose i kranspulsårene

Hjertemuskelen er svært følsom for tilstrekkelighet og fullstendighet av blodtilførselen, slik at aterosklerose i kranspulsårene som føder det, virker mest tidlig. Pasienten har følgende symptomer:

 • Skarpe angrep av smerte i hjertet, som oppstår mot en bakgrunn av fysisk eller følelsesmessig stress. Smerten er vondt eller brennende og kan "gi" til venstre arm. Angrepet skjer innen 5-10 minutter alene eller mot bakgrunn av nitroglyserin.
 • Følelse av problemer med å puste og ubehag i brystet.
 • Generell svakhet og takykardi.
 • Kanskje kvalme, smerte av forskjellige steder.

Utseendet av smerte i hjertet bør tjene som en unnskyldning for akuttmedisinsk behandling, i forbindelse med risikoen for hjerteinfarkt.

Disse symptomene oppstår som et resultat av et brudd på blodtilførselen til hjertemuskelen, som er midlertidig. Hvis blodstrømmen i karene ikke gjenopprettes, utvikler myokardinfarkt, som er farlig for pasientens liv.

Aterosklerose av cerebral fartøy

Med nederlag av arterier som fôrer hjernen, er symptomene svært forskjellige og er representert ved følgende manifestasjoner:

 • En distende eller hodepine, som som regel ikke har noen spesifikk lokalisering.
 • Følelser av ringing og støy i ørene.
 • Pasienten har søvnløshet og andre søvnforstyrrelser, ofte observeres mareritt. I denne forbindelse blir pasienten irritabel, nervøs, har redusert energinivå.
 • Gradvis begynner personligheten å endre, minne, tale og andre kognitive funksjoner utvikles.

Lignende symptomer utvikler seg kontinuerlig mot bakgrunnen av veksten av aterosklerotiske plakk og utseendet av nyfokus på aterosklerose i arteriene.

Aterosklerose er en farlig sykdom som påvirker hjernens blodkar

Diagnose av sykdommen

Grunnlaget for den diagnostiske fremgangsmåten er basert på medisinsk historie, som består i en detaljert utspørring av pasienten om tiden svermen opptrer og arten av symptomene, gjennomfører biokjemiske studier av blodstrømmen og bruken av instrumentelle metoder for visualisering.

I biokjemisk blodanalyse blir det lagt vekt på følgende parametere.

 • Kolesterol nivå - Dette lipidet deltar ikke bare i et stort antall fysiologiske prosesser i kroppen, men bidrar også til utseende av aterosklerose med en betydelig økning i blodets nivå.
 • Low-density lipoproteins - Overfør kolesterol fra leveren inn i karveggen, og derved bidra til utseende av aterosklerotiske plakk. Økningen er den viktigste risikofaktoren for utvikling av diffus aterosklerose.
 • High-density lipoproteins - forhindre utseendet av sykdommen, i forbindelse med hvilket et av målene med behandling er å øke antallet deres.

Angiografi - viser tilstanden til fartøyene

I tillegg til laboratoriemetoder er det svært viktig å vurdere blodstrømmen i de berørte fartøyene instrumentelt. For å gjøre dette, bruk følgende metoder.

 • Ultralydundersøkelse med Dopplerography, som gjør det mulig å vurdere blodstrømmen, brudd på blodbevegelsen og å bestemme hvor mye disse endringene krenker blodtilførselen til et hvilket som helst organ.
 • Angiografi (koronar angiografi, undersøkelse av karotidkar, etc.) består i intravaskulær injeksjon av kontrastmedium og datatomografi. Denne metoden tillater oss å identifisere stenoser og vurdere graden av innsnevring av arterien lumen.

Kompleks anvendelse av diagnostiske metoder gjør det mulig å identifisere sykdommen i det tidligste stadium og å vurdere effekten av aterosklerotiske forandringer på arten av blodbevegelse.

Metoder for behandling

Ved behandling av diffus aterosklerose brukes hovedsakelig en modifikasjon av livsstilen og en rekke medisiner som påvirker stoffskiftet av fett.

En endring i pasientens livsstil bør inkludere en korreksjon av dietten med en overgang til et mer rasjonelt kosthold, en økning i nivået av fysisk aktivitet, et nekte å røyke og bruke alkohol etc. Slike anbefalinger kan mottas fullt ut av legen din.

Enhver medisin bør bare foreskrives av den behandlende legen etter undersøkelse av pasienten. I intet tilfelle bør ikke engasjere seg i selvbehandling i forbindelse med risikoen for bivirkninger av terapi og utviklingen av den underliggende sykdommen.

Rosuvastatin er kontraindisert hos pasienter med aktiv leversykdom

Narkotikabehandling bør alltid velges under hensyntagen til individuelle egenskaper hos en person. Til nå er det et stort antall medikamenter som bidrar til normalisering av fettmetabolismen og senking av nivået av kolesterol og lavdensitetslipoproteiner i blodet. Først og fremst er statiner (Rosuvastatin, Lovastatin) og fibrater (Clofibrate, etc.) inkludert i dem. I tillegg er det andre medisiner, men de har ikke vært så mye brukt.

Diffus aterosklerose er en alvorlig sykdom som krever fullverdige diagnostiske tester og rasjonell behandling. Mye mer riktig, engasjere seg i tidlig forebygging av vaskulær og hjertesykdom, som består i å eliminere de forskjellige risikofaktorene som er beskrevet ovenfor.

Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av aterosklerose

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose - en kronisk sykdom i blodkarene, i hvilke på sin innervegg er avsatt "dårlige" kolesterol i LDL annen form plakk og plakk, og veggene i seg selv er komprimert og mister sin elastisitet. Fartøyer gradvis bli fast på grunn av avleiring av fett og kalk på veggene mister sin elastisitet, og som en konsekvens, er smalere, noe som hindrer blodtilførselen til organene. Til slutt kan fartøyet lukke helt. Og når dette er ledsaget av et brudd på blodkoagulasjon, er det en tendens til trombose og det er iskemisk skade på organene.

Aterosklerose regnes som en av de farligste sykdommene som fører til døden. Aterosklerose er kjent, oftest når det allerede er problemer med blodtilførsel til hjertet, lemmer og hjernen, dvs. sykdommen diagnostiseres i de siste stadiene. Aterosklerose er en av hovedårsakene til utviklingen av kardiovaskulære sykdommer: iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt.

Andelen personer med aterosklerose stiger avhengig av alder, dvs. denne sykdommen er karakteristisk for eldre. Derfor kaller legene det til en alderdom, men hvert år er det yngre, som er knyttet til den moderne livsstilen.

Symptomer på atherosklerose

Aterosklerose er en systemisk sykdom, derfor påvirker det vanligvis alle de store blodlinjene i kroppen. Av dette følger at manifestasjoner er også forskjellige. Lider som regel hjertet, hjernen, lemmer (oftest den lavere). Symptomatologi er spesifikk, men det manifesterer seg ikke alltid tilstrekkelig lyst til entydig å diagnostisere aterosklerose.

Symptomatologien avhenger av hvilket organ som lider av mangel på blodsirkulasjon i større grad. I noen form for atherosklerose er to symptomatiske perioder skilt. I den prekliniske perioden starter prosessen bare, så det er ingen spesifikke manifestasjoner. Viktige problemer med blodtilførsel og funksjon av organene begynner når lumen av arterien lukker med mer enn 1/2.

hjerte

Smerter i hjertet oppstår med en frekvens på 75%. Aterosklerose påvirker koronarbeholdere og reduserer strømmen av oksygen og næringsstoffer til myokardiet. Hjertet er et av organene som er mest følsomme for endringer i næringsinnholdets intensitet. Ved denne indikatoren gir den bare til hjernen. Imidlertid utvikler symptomatologien umiddelbart, det er viktig å tolke pasientens opplevelser riktig.

Brudd på normal blodtilførsel til hjertet manifesteres av angina pectoris.

Hjertesymptomer forekommer periodisk og inkluderer:

Smerter i thoraxen. Presser, kjedelig, vondt eller sårende (som er typisk for iskemisk prosess). Smerteopplevelser bestråles i scapula, venstre underarm, hånd eller fingre (langs hele sirkulasjonssystemet);

Følelse av trykk på brystet (som om en tung belastning ble plassert på brystet);

Smertefulle følelser under pusting (både ved innånding og utånding);

Angina pectoris, som er karakteristisk for aterosklerose, er paroksysmal. Angrep er ledsaget av ustabilitet i blodtrykket.

Mer sjelden, aterosklerose i koronarbeinene, vises følgende symptomer:

Smerter i nedre kjeve, øre, nakke på venstre side (bestråling, men i motsatt retning);

Smerter i ryggen;

Følelse av svakhet i lemmer;

Følelse av kulde, økt svette og kulderystelser ("skumle");

Takykardi eller bradykardi (brudd på rytmen i hjertet);

Forvirring av bevissthet til fullstendig tap for kort tid.

Intensiteten og frekvensen av symptomene avhenger direkte av kroppens spenningsnivå (stress, overspising, rusmisbruk, etc.).

Øvre og nedre lemmer

Føler seg kaldt (chill) i hender eller føtter;

Følelse av at hendene eller føttene løper "skumle", som etter et langt opphold i samme ubehagelige stilling ("sagging");

Svak hud: huden har en blek farge og et vaskulært mønster er tydelig synlig (marmorhud).

Ved senere stadier av aterosklerose i ekstremiteterne skjer mer alvorlige manifestasjoner:

Degenerering av vev som mottar utilstrekkelige mengder nødvendige stoffer (tynning av fettlaget, uopprettelig hårtap);

Smerter i lemmer. I tilfelle av lesjoner av benens arterier observeres såkalt "intermittent claudication". Smertene er lokalisert i lårene, baken og kalvene, og er av en paroksysmal natur, som følge av at pasienten begynner å halte seg;

Utdannelse på sårets ben (trofasår forbundet med mangel på næring av vev);

Rødhet av fingrene på bena eller hender, utvikling av vedvarende ødem;

Hjernen

Det er mest utsatt for spiseforstyrrelser, men primære symptomer er ikke unike for aterosklerose. Så observeres problemer med cerebral sirkulasjon i osteokondrose, vertebrobasilarinsuffisiens, etc.

Symptomer utvikles gradvis, i henhold til økende:

Cephalgia (eller hodepine, uspesifisert). Dekker hele hodet uten evne til å bestemme den nøyaktige plasseringen. Har sprengning eller trykke karakter;

Problemer med søvn. En person lider av søvnløshet, eller omvendt, har han stadig en tendens til å sove. Under søvn forekommer ofte store eller marerittlige drømmer (på grunn av hjernens aktivitet og diffuse endringer på grunn av manglende blodsirkulasjon);

Forverring av karakteren til en person (endringer i personlighet);

Nervøshet, høy spenning, økt angst;

Sløvhet og tretthet;

Krenkelser av kroppens grunnleggende funksjoner: pust, tale, ernæring. En person kan snakke ujevnt, ofte kvele på mat, etc.;

Krenkelser av koordinering av bevegelser, problemer med uavhengige bevegelser og orientering i rommet (på grunn av nederlaget i hjernen).

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til atherosklerose er høyt blodtrykk, røyking, diabetes, høyt kolesterol i blodet. Men hovedårsaken til atherosklerose er brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den bremse, eller kan akselerere.

Fordel følgende risikofaktorer for aterosklerose:

Paul. Menn er mer sannsynlig å utvikle aterosklerose enn kvinner. De første tegnene på denne patologien kan vises allerede med 45 år, og enda tidligere, hos kvinner - fra 55 år. Kanskje dette skyldes en mer aktiv deltakelse av østrogener i utveksling av kolesterol og lav og svært lav tetthet lipoproteiner;

Age. Dette er en naturlig risikofaktor. Med alderen forverres aterosklerotiske manifestasjoner;

Arvelighet. Selvfølgelig er dette en av grunnene til utseendet av aterosklerose. Aterosklerose er en mangesidig sykdom. Derfor, nivået av den hormonelle bakgrunnen, arvelig dyslipoproteinemi (brudd på lipidprofilen til plasmaet), virker immunsystemets aktivitet viktige roller ved å akselerere eller bremse utviklingen av aterosklerose;

Dårlige vaner. Røyking er en gift for kroppen. Denne vanen er en annen grunn for utviklingen av aterosklerose. Ønsker å ha sunne blodkar - slutte å røyke! For alkohol er det en interessant avhengighet: bruk av små doser alkohol - ca 50 gram vodka, 100 gram vin eller 0,5 liter øl hver dag er utmerket forebygging av aterosklerose. Den samme dosen bidrar imidlertid til utviklingen av levercirrhose. Så man behandler - den andre er lammet. Men store doser av alkohol akselererer utviklingen av aterosklerose;

Overvekt. Denne faktoren øker sannsynligheten for atherosklerose. Fedme kan føre til diabetes mellitus, og denne patologien er en direkte måte å aterosklerose på.

Feil mat. Fetisk er skadelig mat en stor risikofaktor. Spise er en veldig viktig fysiologisk prosess i vårt liv. På hvor nyttig produktene er, vil vår fremtidige helse avhenge. Få mennesker vet at ingen diett, med unntak av terapeutiske og balansert kosthold, ikke er godkjent av World Food Hygiene Council. Du trenger å spise ernæring rasjonelt og tilstrekkelig til dine behov og energikostnader.

Den gjennomsnittlige levetiden til japansk er 90 år, og russerne - ca 60. Hvorfor er denne forskjellen? Svaret er enkelt: se hva de japanske og andre østlige nasjonene spiser. Deres meny inneholder forskjellige avlinger, grønnsaker, urter, bønner og fersk fisk. Hver dag er markedet i Tokyo fylt med sjømat, som inneholder verdifulle fettsyrer. Hvorfor behandle sykdommen, hvis det er lettere å ikke innrømme det? Begynn å spise rett fra en tidlig alder, for å si takk for deg selv i alderdommen.

Typer av aterosklerose

Aterosklerose av hjertets kar (kranspulsårer). Fremmer utviklingen av IHD, angina og hjerteinfarkt;

Aorta form. Aorta er den største arterien i kroppen. Nederlaget for hennes aterosklerose påvirker alle organer og systemer betydelig;

Aterosklerose av nyrekar. Mangel på blodsirkulasjon fører til brudd på funksjonene til nyrene og alvorlig arteriell hypertensjon;

Aterosklerose av fartøy som gir blodtilførsel til hjernen;

Aterosklerose av karene i nedre og øvre ekstremiteter.

Skjemaer kan manifestere seg, men oftere gjør de det systematisk.

Kolesterol og aterosklerose

Kolesterol er en spesiell kjemisk forbindelse, av naturen - fettalkohol. Kolesterolets rolle i syntesen av cellulære strukturer og organoider (kolesterol, som kjent, deltar i dannelsen av cellemembraner) er bevist. En økning av nivået av en substans i blodet øker direkte faren for aterosklerotisk sykdom og andre kardiovaskulære sykdommer, som bevis for brudd som begynte lipid- og lipoprotein-metabolisme i kroppen.

For å forhindre utviklingen av denne formidable sykdommen er det bare mulig å forlate dårlige vaner og opprettholde konsentrasjonen av fettalkohol i blodet på samme normale nivå hele tiden. Kolesterolet er imidlertid bare aterogent i overskudd.

Dens normale innhold er ikke bare nødvendig for å utføre strukturfunksjonen, men også:

For normal fordøyelse. Ved deltakelse av fettalkohol i leveren syntetiseres fordøyelsessaftene som er nødvendige for behandling av fettholdige forbindelser;

For stabil syntese av kjønnshormoner og bukspyttkjertelhormoner.

Kolesterol går inn i blodet på flere måter:

Det er syntetisert av leveren. Leveren produserer mest kolesterol. Vanligvis er den mer aktive produksjonen forbundet med en mangel i forbindelsen og manglende evne til å fylle den med kolesterol fra mat. Ved brudd på leverfunksjonen kan det også være avbrudd og problemer med regulering av nivået av stoffet i blodet;

Kommer med mat som spises. Slike kolesterol er ikke mer enn 25%. Kolesterol finnes i matvarer som inneholder animalsk fett. Den største konsentrasjonen er observert i eggeplommer, biprodukter (hjerner, lever, nyrer) reker, margarin, bacon. De inneholder kolesterol i blodet i en fri tilstand, og bare da overført til kylomikroner til leveren, hvor, avhengig av de funksjonelle egenskaper av organismen og den vanlige diett omdannes til lipo-proteinkomplekser av to typer: den "gode" (eller HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol. Den første renser veggene av karene fra fettlagene, og sistnevnte danner dem.

I tillegg til det faktum at kolesterol er aktivt syntetisert og brukt av kroppen, blir det også aktivt trukket fra det. Det meste av forbindelsen kommer ut på en naturlig måte gjennom fordøyelseskanalen. Et litt mindre tall er avledet ved å dø av (sluschivaniya) de øvre lagene i huden og tarmslimhinner.

Økt kolesterol i blodet øker risikoen for atherosklerose proporsjonalt - dette uttrykket kan ofte høres, men er det virkelig så? Studier fra tidsskriftet Neurologi. Normen for kolesterol i blodet er fortsatt langt fra en garanti og ikke en forsikring mot dannelsen av patologi av andre årsaker.

Aterosklerose er direkte forbundet med nærværet av andre sykdommer (hypertensjon, fedme, neuroendokrine skjema hypothalamus-syndrom, diabetes, substans avhengighet, etc.). De fungerer som tilsvarende risikofaktorer for utviklingen av sykdommen.

Uansett, men kolesterol spiller en nøkkelrolle i utviklingen av aterosklerose. For å redusere risikoen, er det nødvendig å holde seg til hypokolesterol dietten og opprettholde konsentrasjonen av stoffet på omtrent samme normale nivå.

Aterosklerose og diabetes mellitus

Kolesterol deltar aktivt i syntese av fordøyelsessaft og bukspyttkjertelhormoner, og til tross for at det ikke er årsaken til diabetes, har det imidlertid en signifikant effekt på sykdomsforløpet.

Diabetes mellitus betraktes som en faktor med økt risiko for aterosklerose av blodkar (mer enn halvparten av sannsynligheten for utvikling). Også arteriosklerose av karene øker alvorlighetsgraden av løpet av diabetes. I nærvær av diabetes mellitus er forekomsten av atherosklerose satt til like grenser hos både menn og kvinner (selv om menn ofte lider av diabetes uten diabetes).

Diabetes mellitus, i sin tur, kompliserer alvorlig forløpet av aterosklerose:

Aterosklerose kan danne seg i ung alder, hvis det er diabetes mellitus. Selv om sykdommen vanligvis utvikles etter 45-50 år,

Sannsynligheten for forekomst av aneurysmer er stor;

Fartøy er ikke bare tilstoppet, men blir også ekstremt skjøre, noe som øker sannsynligheten for slag;

Prosessen oppnår en systemisk karakter som påvirker både hjerte, hjerne og lemmer likt.

Aterosklerose begynner med diabetes av den første, og med type 2 diabetes. Diabetes er assosiert med nedsatt fordøyelse og lipidmetabolisme, dette medfører stopp for normal metabolisme. Veggene på karene får en for høy permeabilitet for fettfraksjoner, og derfor trengs mye mer "dårlig kolesterol" i blodet. Det dannes på veggene til store arterier, avsetning av fett som gradvis lukker lumen av hovedlinjen.

Over tid er lagring av fett innkapslet av bindevev og krystallisert under påvirkning av kalsiumavsetninger. Alt denne strukturen anskaffer "stenet" og arterien lumen er lukket enda mer. Fartøyet blir sprøtt og mister sin ledende funksjon. Resultatet er et brudd på blodsirkulasjonen i det berørte området, økende iskemi, ruptur av fartøyet og vevnekrose.

Pasienter med diabetes er fire ganger mer sannsynlig å lide av kardiovaskulære sykdommer, som hypertensjon, iskemisk hjertesykdom og angina pectoris. I tillegg, med aterosklerose hos diabetikere, er sannsynligheten for rask utvikling av nekrose (gangren) i nedre ekstremiteter nesten syvfoldig. Disse faktorene må vurderes ved behandling.

Hva er farlig aterosklerose? Utviklingsstadier

Ifølge statistikk er aterosklerose den vanligste sykdommen i kardiovaskulærsystemet og hovedårsaken til døden til de aller fleste pasienter over hele verden. Aterosklerose er variabel, og til tross for at essensen av sykdommen ligger i innsnevring eller blokkering av blodkar, påvirker det hele kroppen betydelig. Mangel på sirkulasjon påvirker hjerte, hjerne, mageorganer, nedre og øvre (sjelden) lemmer. Forstyrrelsen av blodstrømmen i arteriene påvirker også de mindre blodårene, noe som forårsaker sekundær iskemi.

Aterosklerose er en polyetologisk sykdom. Til slutt er spesifikke årsaker ukjente, men det er kjent at mekanismen er basert på et brudd på lipidmetabolismen. Denne dysfunksjonen er utløseren for utbruddet av en farlig lidelse.

I utviklingen av patologi utmerker seg flere stadier:

Fase av dannelse av flekker av fett (eller lipid flekker). På dette stadiet blir det ikke observert noen spesifikke symptomer, og pasienten mistenker ikke atferosklerose. Stoffets essens er diffus forandring i arteriene i veggene (molekylene i lipoproteinkompleksene trenger inn i strukturen av arterievegget og danner et tynt lag). Utad, ser disse endringene ut som gulbrune striper langs lengden av den berørte delen av fartøyet. Ikke alt vev av blodlinjen er påvirket, men bare individuelle segmenter. Prosessen utvikler seg ganske raskt. Fremskynde allerede eksisterende kardiovaskulære patologier, diabetes og fedme;

Fase av dannelse av lipidlagring. Vevet under båndene i lipidbåndene er betent. Kroppen prøver dermed å bekjempe den påståtte lovbryteren. Et langvarig fokus på kronisk betennelse dannes. Konstant betennelse fører til dekomponering av lipidlaget og vævspiring. Som et resultat er fettakkumuleringen innkapslet og stiger over veggen av arterien;

Fase av komplikasjoner utvikling. Dette er den siste fasen i dannelsen av aterosklerose. På dette stadiet utvikler komplikasjoner, og symptomene manifesterer seg mest levende. Det er to hovedvarianter av komplikasjoner: forstyrrelsen av innkapslede fettdeponeringer (plaques), noe som resulterer i frigjøring av store mengder blod og dannelse av trombose. Trombien sammen med plakkens produkter sitter fast i fartøyets lumen, til slutt blokkerer den. I en slik situasjon er det mulig å utvikle et slag. Hvis blodproppene tetter opp de store arteriene som gir den nødvendige ernæringen til lemmer, er det mer sannsynlig at vev og nyre-nekrose vil oppstå.

Tidspunktet for og rask utvikling av aterosklerose er vanskelig å forutsi. Det kan være om år eller få måneder. Alt avhenger av egenskapene til metabolisme, metabolsk hastighet, predisponering for atherosklerose og sykdommer som øker risikoen for utvikling, og mange andre faktorer.

Diagnose av aterosklerose

Diagnostisering av lansert aterosklerose er relativt enkelt. Det er en annen sak å klargjøre lokaliseringen av prosessen og å finne fokus på lesjonen. For å gjøre dette, er det nødvendig å gjøre mye arbeid. Med en så vanskelig oppgave kan bare takle en erfaren lege.

Diagnostiske tiltak inkluderer:

Primær undersøkelse av pasienten ved bruk av spesielle funksjonstester;

Laboratorieanalyse og instrumentforskning. Takket være dem er det mulig å fastslå selve faktumet av sykdommens tilstedeværelse, for å bestemme scenen og lokaliseringen av prosessen, for å vurdere den generelle tilstanden til pasientens kropp.

Anamnesis historie

Den første analysen av pasientens tilstand begynner med hans intervju for klager og arvelighet.

For det første, med denne patologien, vil det være minst tre spesifikke symptomer i historien, i tillegg er det sannsynligvis tegn (og kanskje en bekreftet diagnose) av en provokasjonsfremkallende sykdom med aterosklerose.

Migrert myokardinfarkt eller slagtilfelle;

Stenokardisk syndrom, iskemisk hjertesykdom;

En slik diagnose gir ikke et komplett bilde, men tillater generelt å bestemme tilstanden til organismen og lage en plan for diagnostiske aktiviteter.

I tillegg er det viktig å fastslå tilstedeværelsen av risikofaktorer for utvikling av aterosklerose: diabetes, hypertensjon, substansbruk, fedme.

Første inspeksjon

I tillegg til funksjonstester som tar sikte på å vurdere blodtilførselen til lemmer, tar en erfaren lege nøye oppmerksomhet på følgende faktorer:

Hårets forsvinner på beina eller hendene;

Plutselig tap av kroppsvekt;

Lyder i hjertet, økt trykk, hjerterytmeforstyrrelser;

Hyperfunksjon av svette og sebaceous kjertler;

Kontinuerlig utvikling av ødem i fravær av nyresykdom.

Laboratorium og instrumentelle metoder

Levering av venøst ​​blod for å vurdere slike indikatorer som koeffisienten av atherogenicitet, totalt kolesterol;

Røntgenundersøkelse og angiografi. Røntgenbilder kan vurdere tilstanden til aorta, siden plakkene er tydelige i bildene. Angiografi består i å introdusere i blodet en spesiell kontrastmiddel og videre overvåkning av blodstrømmen;

USA. Det gjør det mulig å estimere hastigheten på blodstrømmen i denne eller den delen av arterien. Takket være denne metoden kan du identifisere den minste avviket og bestemme graden av mangel på blodtilførsel.

Det finnes andre måter å diagnostisere. Spesifikke metoder bestemmes av legen, basert på det kliniske bildet.

Moderne behandlingsmetoder

Som regel, i 80% av tilfellene, er medisinsk terapi tilstrekkelig til å eliminere årsaken til aterosklerose og dens skadelige effekter. Behandling med spesielle rusmidler kombineres med utnevnelse av diett og optimal fysisk aktivitet.

Blant medisiner for aterosklerose kan identifiseres narkotika av flere grupper:

Statiner. De mest populære preparatene av gruppen statiner benyttes fortsatt. Deres handling er å undertrykke leverfunksjonen for å produsere kolesterol. Parallelt med statiner, foreskrives pasienter med aterosklerose medisiner som støtter aktivitet i hjertet og fordøyelseskanaler (siden statiner påvirker dem mest negativt). I dagens stadium av medisinutviklingen stiller faste forskere og utøvere spørsmål, ikke bare effektiviteten av statiner, men også selve faktumet av kolesterolets rolle i utviklingen av aterosklerose, med tanke på faren for dette stoffet urimelig oppblåst. Mer om statiner og fibrater;

LCD sequestrants. Hindrer signifikant funksjonen av gallsyre-syntese ved leveren. I forbindelse med dette må kroppen tilbringe mer kolesterol for å sikre normal og stabil fordøyelse. Ved langvarig bruk kan det oppstå abnormiteter i fordøyelsessystemet. Utnevnt i den første fasen av sykdommen eller for forebygging av patologi;

Fibrater. Ødelegg de nøytrale fettstrukturer - triglyserider. Tilstrekkelig effektiv i kampen mot aterosklerose, men kategorisk kontraindisert hos personer som har leverproblemer;

Preparater av nikotinsyre. Til tross for at de ikke kjemper med kolesterol, har de en vasodilaterende og spasmolytisk effekt. De brukes sammen med andre medisiner og utgjør en viktig del av medisinering. Imidlertid er diabetikere og personer med lever- og galleblæresykdom, nikotiner kontraindisert. De er erstattet av en separat spesialisert vasodilator og antispasmodic medisiner.

Konservativ terapi inkluderer også fysioterapi. Denne metoden er indisert for personer som har aterosklerose i ekstremiteter.

Kirurgisk behandling

I moderne medisinsk praksis har tre hovedmetoder for kirurgisk behandling av aterosklerose utviklet seg.

Bypass operasjon. Kjennetegnet ved omkjøring er det berørte fartøyets hemming til den sunne, takket være at en ny blodlinje dannes, og blodtilførselen av vev blir gradvis gjenopprettet;

Vaskulær protese. Moderne materialer tillater helt å erstatte det berørte fartøyet og gjenopprette blodtilførselsfunksjonen.

Angioplastikk. Essensen av metoden ligger i introduksjonen gjennom femorale arterien til et spesialisert kateter, som under kontroll av kameraet beveger seg langs blodbanen av en endoskopist til det berørte området. Etter dette blir det nødvendig å manipulere for å rense eller utvide fartøyet.

Atherosklerose er således en ekstremt kontroversiell og kompleks sykdom, som imidlertid krever maksimal oppmerksomhet, da det kan føre til livstruende og helsemessige konsekvenser. Symptomologien til sykdommen er tilstrekkelig uttalt, og med riktig forberedelsesnivå vil legen diagnostisere problemer uten problemer og vil bestemme lokaliseringen av prosessen og foreskrive kompetent og effektiv behandling. I denne legen hjelper et bredt arsenal av midler og metoder for å diagnostisere aterosklerose, selv i de tidlige stadier. En ekspertundersøkelsesstrategi vil bli etablert av eksperten selv, basert på deres hensiktsmessighet og grad av tillit til diagnosen.

Behandling av aterosklerose i dagens stadium av medisinutvikling er ikke veldig vanskelig. I de aller fleste tilfeller er det mulig å komme forbi med "lite blod". Hvis konservative metoder for behandling av riktig effektivitet ikke har, ty til kirurgisk inngrep.

Korrekt og kompetent diagnose i forbindelse med effektiv behandling er nøkkelen til et gunstig utfall.

Forebygging av aterosklerose

Først av alt, dette er røykeslutt, vektregulering, visse restriksjoner i å spise, økt fysisk aktivitet:

For å opprettholde kroppen og forhindre atherosklerose, bør man spise mat med lavt innhold av salt og kolesterol. Spis frokostblandinger, grønnsaker, for eksempel: gulrøtter, auberginer, purre, hvitløk, kokt fisk, yoghurt, solsikkeolje og selvfølgelig noen bær og frukt. I store mengder kan du spise planter av rødrøde blomster - for eksempel hagtorn, fjellaske, jordbær, viburnum, skumplanter, etc.;

Regulering av kroppsvekt i aterosklerose er et nødvendig mål, siden fedme forårsaker vaskulære komplikasjoner og er preget av et brudd på lipidmetabolismen. For å redusere vekt, anbefales kaloridiet med optimal fettinnhold og fysisk aktivitet;

Fysisk aktivitet bør økes med tanke på den generelle tilstanden for helse og alder. Du kan starte den med den mest sikre og tilgjengelige typen fysisk aktivitet - gå. Leksjoner bør være minst tre til fire ganger i uken i 35-40 minutter.

Forfatteren av artikkelen: Doctor of Medical Sciences, terapeut Mochalov Pavel Alexandrovich

Årsakene til diffus aterosklerose: diagnose og forebygging

Diffus aterosklerose (kardiosklerose) er en alvorlig patologi som provoserer arrdannelsen av myokardiale vev gradvis over hele overflaten av muskelen. Som et resultat av utseendet på flere arr, utvikler deformeringen av ventiler, er funksjonaliteten til hjertet forstyrret.

Sykdommen diagnostiseres sjelden i et tidlig stadium, noe som betydelig kompliserer behandlingen. Derfor bør det overveies nærmere hva som er diffus aterosklerose, dets årsaker, symptomer og behandlingsmetoder.

Hvordan utvikler sykdommen?

Diffus aterosklerose er den farligste typen patologi, som innebærer ensartet erstatning av kardiomyocytter med bindevevselementer. Patologi er klassifisert som en finskalert kardiosklerose, som oppstår mot en bakgrunn av langvarig koronarinsuffisiens.

Aterosklerotiske endringer i karene fører til en reduksjon eller opphør av blodstrøm, derfor er blodtilførselen til bestemte deler av myokardiet svekket. Dette provoserer død av enkelte muskelceller, som erstattes av bindevev.

Når diffus aterosklerose er preget av gradvis spredning av nekrotisk foki, da veksten av disse forverrer pasientens tilstand. Sykdommen fremkaller en metabolsk lidelse, atrofi av bestemte områder av myokardiet, dystrofiske forandringer i muskelfibrene.

Småfokal diffus kardiosklerose kan utvikle seg mot en bakgrunn av myokardinflammens betennelse, noe som provoserer utbruddet av koronar hjertesykdom.

Årsaker til utvikling

Patologi utvikler seg hovedsakelig mot bakgrunnen av kranspuls aterosklerose, men nederlaget i hjerteinfarkt kan forårsake følgende faktorer og patologiske forhold:

 1. revmatisme;
 2. Iskemisk lesjon av kardiomyocytter;
 3. hypertensjon;
 4. Hjertearytmier;
 5. Inflammasjon av myokardiet;
 6. Hypertrofiske eller dystrofiske fenomener i myokardiet;
 7. Diabetes mellitus;
 8. Overvektig kroppsvekt;
 9. Skader på hjertemuskelen, hjerte- eller hjerneoperasjonen;
 10. Alkoholmisbruk;
 11. selv-medisinering;
 12. Hyppige stressende situasjoner som fører til psykomotisk overstyring;
 13. Akkumulering i kroppen av salter av tungmetaller;
 14. røyking,
 15. Alder endres.

Klinisk bilde

Diffus aterosklerose er preget av en gradvis økning i symptomene. I de tidlige stadiene er sykdommen for det meste asymptomatisk, men enkelte pasienter rapporterer arytmi eller ledningsforstyrrelser.

Med omfattende myokardisk skade utvikler følgende kliniske bilde:

 • Utseende av kortpustethet. Symptom er kjent med ulike brudd på kontraktiliteten til venstre ventrikel. I første omgang er kortpustet bare observert mot en bakgrunn av intens fysisk aktivitet. Men med markert ardannelse i myokardiet, er forstyrrelsen av pusten observert selv i en rolig tilstand;
 • Utseendet til kjedelig smerte i hjertet;
 • "Hjerteseng." Karakteristisk er utseendet av tørr hoste etter fysisk anstrengelse i de tidlige stadiene av sykdommen, i ro - med alvorlige forstyrrelser. Hovedårsaken til dette kliniske tegn er lungeødem. Imidlertid kan en hoste oppstå på bakgrunn av astma i hjertet. I slike tilfeller er det produktivt, som fører til frigjøring av skummende sputum;
 • Redusert ytelse, apati, muskel svakhet;
 • Utvikling av smertsyndrom i riktig hypokondrium. Dette symptomet på diffus aterosklerose er forbundet med stillestående fenomener i et stort sirkulasjonssystem. Tilstanden er ledsaget av hydrothorax, ødem i bena, utseende av ascites;
 • Bevisstap på grunn av utviklingen av alvorlig arytmi;
 • Hevelse i nedre ekstremiteter. Karakteristisk utvikling av puffiness i kveldstid på dagen, om morgenen forsvinner symptomet nesten helt. Ødem begynner med anklene, men når patologien utvikler seg, sprer de seg til regionen i underbenet og lårene;
 • Hjertearytmi. Diffus aterosklerose provoserer ofte utviklingen av ulike former for arytmi på grunn av nedsatt funksjonell aktivitet av hjertemuskelen;
 • Cyanose av huden. Cyanose utvikler seg i regionen av nasolabial trekant med alvorlig myokardiell skade;
 • Håravfall, deformasjon av spikerplater på grunn av blodstrømforstyrrelser;
 • Hyperpigmentering av huden.

Kliniske manifestasjoner av diffus aterosklerose bestemmes av graden av kranspulsårssykdom. Bare hos pasienter ved den startede patologiske prosessen utvikles alle tegn på sykdom samtidig.

Men selv med utseendet på 1-3 symptomer, er det nødvendig med konsultasjon med en spesialist. Tross alt, med patologiens utvikling, kan tegn på hjerteinfarkt, hjertesvikt, lever og lungesykdommer bli med.

Diagnostiske tiltak

Diffus kardiosklerose krever en omfattende diagnose. Det innebærer følgende studier:

 1. Samling av anamnese og undersøkelse av pasienten. Legen skal spørre pasienten om symptomene på sykdommen, finne årsaken og tidspunktet for utseendet, lære om livsbetingelsene, tilstedeværelsen av dårlige vaner.
 2. Biokjemisk og generell blodprøve. Analysen lar deg bestemme nivået av kolesterol i blodet, vurdere pasientens tilstand, tilstedeværelsen av kroniske patologier.
 3. EKG. Prosedyren vil bidra til å bestemme forekomsten av arytmi, hjertefrekvens og endringer i funksjonaliteten til myokardiet.
 4. USA. Studien vil tillate legen å vurdere effektiviteten av hjertet, å studere strukturelle egenskaper og patologiske endringer i hjertemuskelen.
 5. MR. Prosedyren tillater å bestemme lokaliseringen av patologiske prosesser.

Funksjoner av terapi

Det er viktig å begynne behandling av diffus aterosklerose i tide. Bare dette vil unngå utviklingen av patologi, utviklingen av farlige komplikasjoner. Legemidler, varigheten av administrasjonen og doseringen bestemmes kun av den behandlende legen på grunnlag av undersøkelsens resultater, det kliniske bildet, tilstedeværelsen av tilhørende patologier.

Med selvforvaltning av diffus aterosklerose er det sjelden mulig å oppnå positive resultater.

Konservativ behandling

Taktikk av terapi av sykdommen involverer eliminering av tegn på iskemisk myokardiell skade. For dette formål anbefales det å bruke slike grupper av legemidler:

 • Nitrater (Nitroglycerin, Nitrosorbid). Ha en utprøvd antianginal effekt, føre til systemisk venodilasjon. Dette gjør det mulig å redusere myokardspenning, dets behov for oksygen. Regelmessig inntak av nitrater fører til økning i blodsirkulasjonen i collaterals;
 • b-adrenoblokere (anaprilin). De bidrar til å redusere behovet for myokard i oksygen, for å forbedre trivsel ved fysisk anstrengelse. Men når man tar b-blokkere, bør det bemerkes at medisiner kan provosere erektil dysfunksjon, tretthet, nedsatt hjertefrekvens, intermittent claudication;
 • Kalsiumantagonister (Nifedipin, Verapamil, Diltiazem). Effekten av medisiner er forbundet med en reduksjon i oksygenbehovet av hjertemuskulaturceller, kardial kontraktilitet, blodtrykk. Imidlertid er verapamil i stand til å provosere ulike ledningsforstyrrelser.

For å korrigere nivået av kolesterol i blodet, anbefales restaurering av koronar blodstrøm for å ta statiner. Disse stoffene er foreskrevet i henhold til en individuell ordning, under overvåkingslaboratorieindikatorene kreves.

Symptomatisk behandling er også gitt, som innebærer bruk av følgende legemiddelgrupper:

 • Diuretika (Veroshpiron, Britomar, hypothiazid, furosemid). Tillat å effektivt redusere blodtrykket, eliminere hevelse i nedre ekstremiteter;
 • Antiaggreganter (aspirin, kardiomagnet). Legemidler fører til normalisering av blodstrømmen, hindrer utviklingen av stillestående fenomener;
 • ACE-hemmere (Enalapril, Ramipril). Reduser trykket, forhindrer utviklingen av komplikasjoner i diffus aterosklerose.

Kirurgisk inngrep

Hvis langvarig konservativ behandling ikke normaliserer pasientens tilstand, anbefales behandling i kirurgisk avdeling. Det er rettet mot å eliminere iskemisk myokardskade, normalisere blodstrømmen.

Bruk følgende metoder:

 • Bære bypass;
 • stenting;
 • Implantering av en pacemaker.

Indikasjon for kirurgisk inngrep er utviklingen av en aneurisme.

Operasjonens taktikk innebærer å fjerne fremspringet fra veggen til det skadede karet. Dette området er erstattet av en protese laget av hypoallergen plast eller et stykke av et fartøy tatt fra en annen del av pasientens kropp.

Funksjoner av kosttilskudd

Diffus aterosklerose er den ledende årsaken til kardiosklerose, derfor er behandling av sykdommen knyttet til en spesiell diett. Kosttilskudd involverer:

 • Avslag fra stekte og fete retter, sterk te og kaffe, rogn, hvitløk, reddiker, løk og andre produkter fremkallende økt gassdannelse;
 • Nedgang i forbruket av fett av animalsk opprinnelse, som skal erstattes av grønnsak;
 • Begrensning av mengden væske;
 • Redusert inntak av bordsalt;
 • Kjøtt anbefales å erstattes med fisk;
 • Inkludering i kostholdet av friske grønnsaker og frukt.

Anbefal også å bytte til en brøkmat, som innebærer å spise opptil 6 ganger om dagen i små porsjoner. Dette gjør at vi kan normalisere fordøyelsen, redusere belastningen på fordøyelseskanaler.

outlook

Diffus aterosklerose har en positiv prognose bare med rettidig utførelse av diagnostiske tiltak, komplisert terapi. Viktig er pasientens beredskap til å overholde alle doktors forskrifter, å gi opp den vanlige livsstilen og dårlige vaner.

Med forsømte former for kardiosklerose eller mangel på kompetent terapi er prognosen ugunstig - sykdommen kan føre til døden. Tross alt frembringer diffus aterosklerose utviklingen av følgende patologier: hjertesvikt, aneurisme, arytmi.

Forebyggende tiltak

For å forhindre utvikling av diffus aterosklerose, anbefaler leger at du følger slike råd:

 • For å utelukke hypodynami - det er nok å legge til moderat, men vanlig fysisk aktivitet (gymnastikk, yoga, øvelseskompleks);
 • Normaliser maten;
 • Avvise dårlige vaner: å ta alkohol, rusmidler, røyking tobakk;
 • Normaliser modusen for arbeid og hvile
 • For å overvåke den psyko-statiske tilstanden, unngå situasjoner som bidrar til stress;
 • Når du utvikler tegn på kardiovaskulære patologier, kontakt en kardiolog.

Med spesiell oppmerksomhet til helsetilstanden bør behandles pasienter som er i fare - i livet er det provoserende diffuse aterosklerosefaktorer.

Diffus aterosklerose

Diffus aterosklerose er en alvorlig sykdom i det kardiovaskulære systemet. Det er ledsaget av omfattende arrdannelse av myokardvev. Konsekvensene av denne sykdommen er svært vanskelig. Hjertet begynner å fungere dårlig, ventilene deformeres. Hovedproblemet med åreforkalkning av denne typen er sen diagnostikk. I de tidlige stadier av utvikling manifesterer sykdommen seg ikke seg selv. Pasienter føler seg litt svak, noe som ikke kan være årsaken til en fullskalaundersøkelse.

Generell informasjon om sykdommen

Aterosklerose av diffus type anses å være den farligste typen av denne sykdommen. Kardiomyocytter erstattes av celler av bindende type. Alt begynner med små foci, og den provokerende faktoren i utviklingen av sykdommen er langvarig koronar insuffisiens. Forstyrrelsene som forårsaker aterosklerose fører til reduksjon eller fullstendig opphør av blodstrømmen i enkelte deler av myokardiet. Muskelceller begynner å dø, og i deres sted ser bindevev, dvs. arr.

Hvis det er tilfelle av en diffus type sykdom, forverres pasientens tilstand gradvis. Antallet nekrotisk foci øker hver dag. Metabolisme er forstyrret, noen områder av myokardiet fullstendig atrofi. Strukturen av muskelfibre blir unormal. Omtrent 60% av tilfellene hos pasienter som lider av denne typen aterosklerose, finner man aneurysm. Tilstedeværelsen av patologisk utdanning forstyrrer i stor grad prosessen med å behandle pasienten, siden Det er ikke mulig for alle leger å utføre en kirurgisk operasjon for å fjerne den.

Hos et lite antall pasienter (mindre enn 3%) manifesterer sykdommen seg ikke til livets slutt. Dette skyldes fraværet av andre patologier som øker effekten av aterosklerotiske plakk på kroppen og myokardiet. Spesifikk behandling av slike pasienter er ikke nødvendig. I andre tilfeller, i mangel av terapi, risikerer pasienter å dø av hjertestans eller brudd på aneurysmen (hvis tilstede).

Årsakene til diffus aterosklerose

Hovedfaktoren som fremkaller utviklingen av denne sykdommen er aterosklerotisk lesjon av kranspulsårene. Også i fare er pasienter som lider av iskemisk hjertesykdom. Et av problemene med å behandle slike sykdommer er at pasientene søker hjelp for sent når endringer i kroppen ikke lenger kan reverseres. I tillegg til de nevnte plager har følgende faktorer betydning for utviklingen av sykdommen:

 • revmatisme;
 • dårlige vaner (tilbøyelighet til å drikke mye alkohol, røyking, etc.);
 • forekomsten av overflødig vekt;
 • aldersrelaterte endringer i kroppen;
 • skader på hjertemuskelen;
 • diabetes mellitus;
 • ugunstige arbeidsforhold;
 • hyppig stress;
 • medfødte anomalier i utviklingen av blodkar;
 • hypertensiv sykdom;
 • hjertesykdommer er medfødte og ervervet.

Det antas at utviklingen av aterosklerose etter en viss alder er uunngåelig, og delvis er dette faktisk tilfelle. Med alderen endres den hormonelle bakgrunnen, dårlig kolesterol splitter sakte, noe som fører til dannelse av plakk på overflaten av karene. Ifølge statistikken lider manlige pasienter fra 40 år oftest av denne sykdommen.

Hos pasienter er det vanlige trekk i form av overflødig kroppsvekt, mangel på mosjon og overdreven psykologisk overbefruktning. Noen pasienter skader seg selv med selvmedisinering. Ukontrollert inntak av medisiner er svært skadelig for kroppen. Uten utnevnelse av en lege, bør du ikke ta medisiner som påvirker tilstanden til karene, produksjon av lever- og mage-enzymer.

Hvordan manifesterer sykdommen seg?

Denne typen aterosklerose karakteriserer gradvis økning i symptomer. I de tidlige stadiene av sykdommen føles en person godt. Han fortsetter å gjøre sin egen virksomhet og opplever ikke noe ubehag under fysisk anstrengelse. Men selv da kan en erfaren lege merke tegn på arytmi og problemer med ledningsevnen til elektriske impulser. Når skaden på myokardiet går i større skala, vil pasienten oppleve følgende symptomer:

 1. Fristen. Selv en liten fysisk belastning (klatring trappene, rask gange for korte avstander) vil forårsake angrep av luftmangel.
 2. Muskel svakhet. Graden av manifestasjon av dette tegnet avhenger direkte av hvor mye myokardiet har gjennomgått patologiske forandringer. Ved liten nekrotisk foki vil pasienten legge merke til en liten nedgang i utholdenhet, men da vil svakheten vokse, fordi Blodstrømmen i musklene er forstyrret.
 3. Poser. Sirkulasjonsforstyrrelser forårsaket av aterosklerose, fører til at væsken akkumuleres i beina. Ved morgen svulmer helt passerer. I de siste stadiene kan det oppstå trofiske sår.
 4. Smerter i høyre side eller i hjertet av hjertet. Årsakene til manifestasjonen av dette tegnet ligger også i brudd på blodsirkulasjon og patologiske forandringer i muskelvev. Blod i den store blodsirkulasjonen begynner å bevege seg veldig sakte, slik at smerten kan overføres til høyre eller lemmer. Når det gjelder de ubehagelige opplevelsene i hjertet, manifesterer forskjellige rytmeforstyrrelser seg.

Hvis orgel blir alvorlig påvirket, begynner pasienten å miste bevisstheten. Alle tegn på sykdommen manifesteres hos 10% av pasientene med alvorlig brudd på koronar blodstrøm. Resten av mennesker lider av 1-2 symptomer. Du bør gå til legen rett etter at du oppdager en arytmi eller føler smerte i hjertet. De kan ikke bare signalere at du har startet aterosklerose, men også om alvorlige kroniske sykdommer.

Effektive metoder for diagnose: EKG, ultralyd, MR

Aterosklerose av diffus type kan detekteres hos en pasient med en omfattende undersøkelse. Tradisjonell i første etappe er undersøkelse av pasienten og innsamling av informasjon på hans tilstand. Legen må finne ut når symptomene på sykdommen har oppstått, om pasienten har dårlige vaner, om han har personer som lider av hjertesykdommer i kardiovaskulærsystemet. Deretter får pasienten en henvisning til følgende typer diagnostikk:

 • Generell og biokjemisk undersøkelse av blod. Forpliktet til å passere alle pasientene. Studien av blod vil bestemme forholdet mellom "dårlig" og "godt" kolesterol, for å avsløre skjulte inflammatoriske prosesser.
 • EKG. Også inkludert i komplekset av obligatoriske prosedyrer. Vil tillate å avsløre brudd på hjerterytmen og problemene i myokardiet. Men denne teknikken er ikke egnet for strukturell undersøkelse av muskelvev.
 • USA. Det utføres for å vurdere hjertets fysiske tilstand. Legen vil kunne finne områder som er rammet av aterosklerose.
 • MR. Er et utmerket alternativ til ultralyd. I tillegg til områder med patologisk tetthet, kan denne metoden for diagnose oppdage abnormiteter i strukturen av kar og skjulte svulster.

Dekryptering av resultatene av analysen skal gjøres av den behandlende lege eller lege som utfører maskinvarediagnostikk. Det er ved resultat av ultralyd og MR at et behandlingsforløp vil bli utviklet.

Hvordan behandles diffus aterosklerose?

Det er 2 tilnærminger til behandling av denne sykdommen: konservativ og kirurgisk. For hver behandlingsmetode er det bevis. Konservativ terapi innebærer bruk av spesialiserte stoffer som normaliserer myokardnæringen, reduserer nivået av "dårlig" kolesterol i blodet og bidrar til normalisering av hjertefrekvens. Følgende legemiddelgrupper er foreskrevet for pasienter:

 • Nitrater. Er nødvendig for å redusere behovet for myokardium i oksygen. Muskelspenningen er også fjernet, men blodstrømmen i collaterals øker.
 • Betablokkere. Det er nødvendig for å avlaste unødvendig stress fra hjertet og la en person trene. Ulempen av slike legemidler er en reduksjon i hjertefrekvensen, noe som er uønsket ved bradykardi. Noen klager også på nedsatt syn.
 • Kalsiumantagonister. De brukes ganske sjelden, fordi hindre passasjen av elektriske impulser. Reduser antall hjerteslag og blodtrykk.
 • Statiner. De er et middel til å korrigere mengden dårlig kolesterol i blodet. Godta dem i henhold til en spesialdesignet for en bestemt pasientordning.

Ikke glem symptomatisk behandling. Hvis pasientene står overfor uutholdelig smerte, foreskrives de ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Med sterkt ødem, brukes diuretika. På bakgrunn av å ta medisiner, hjelper det å bli kvitt korrigering av kolesterol ernæring. Pasienten skal gi opp søtsaker, oljeholdige og svært salte matvarer. Vi må overholde et spesielt diett. Det anbefales å erstatte kjøtt med fisk.

En god effekt på tilstanden til blodkar og kropp er gitt av fysiske øvelser. De bør velges av en spesiell instruktør, avhengig av tilstanden til musklene til en bestemt pasient. Ikke prøv å utføre høy intensitetsøvelser uten tillatelse fra treneren, fordi slik at du bare skadet kroppen mer.

Kirurgisk inngrep

Hvis du tar medisiner og korrigerer en livsstil ikke resulterte i behandling av sykdommen, anbefales pasienten å godta en operasjon. Målet med kirurgisk inngrep er å normalisere blodstrømmen og eliminere steder med iskemi. For dette kan leger:

 • installere en pacemaker
 • å gjennomføre shunting;
 • å utføre stenting av blodkar.

Separat er det verdt å vurdere behandling av aneurysm i diffus type aterosklerose. Operasjonen er obligatorisk. Skadede fartøy eller deler av den er eliminert, og på plass plasseres en protese laget av en spesiell medisinsk polymer eller et stykke av et fartøy tatt fra en annen del av kroppen.

Forebygging av sykdom

For å forhindre utvikling av hjertesykdom, inkludert aterosklerose, er det nødvendig å delta i utdanning. Alle øvelsene skal være moderate, dvs. Overbelastning av muskler og andre organer med en tendens til avsetning av kolesterol vil være farlig. Det er nødvendig å forlate dårlige vaner eller minimere deres påvirkning på kroppen. Det anbefales også:

 • observere en diett
 • følg kroppsvekten og prosentandelen av muskler til fett
 • prøv å unngå stressende situasjoner;
 • adresse til leger ved de første tegn på sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Spesielt for å overvåke helsen skal personer som er i fare på grunn av økt nivå av "dårlige" kolesterol- eller leverproblemer. De bør forsøke å kompensere for manglene i sin egen genetikk med en rasjonell tilnærming til livet.

outlook

Et positivt utfall av sykdommen er mulig hvis pasienten har oppmerksomt på symptomene i tide og besluttet å konsultere en lege. Pasienten bør være klar til å følge legenes anbefalinger og eliminere unødvendige vaner. Uten behandling, lever pasienter ikke lenge. Hvis aterosklerose av diffus type er ledsaget av hjertearytmier, øker risikoen for dødelig utgang til 93%.

Les Mer Om Fartøyene