Behandling av cerebrovaskulær ulykke

En tilstand som kalles nedsatt cerebral sirkulasjon i akutt form er en av de viktigste årsakene til dødelighet i utviklede land. Ifølge statistikken har over 6 millioner mennesker et slag hvert år, hvorav en tredjedel dør som følge av sykdommen.

Årsaker til hjernesirkulasjonsforstyrrelser

Leger kaller brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, sværheten i blodbevegelsen gjennom sine kar. Nedfallet av vener eller arterier, som er ansvarlig for blodtilførsel, forårsaker vaskulær insuffisiens.

Patologien til fartøyene som fremkaller en forstyrrelse av hjernens sirkulasjon kan være svært forskjellig:

 • blodpropper
 • dannelsen av looper, kinks;
 • innsnevring;
 • emboli;
 • aneurisme.

Å snakke om cerebral vaskulær insuffisiens kan gjøres i alle tilfeller når mengden blod som faktisk transporteres til hjernen, ikke sammenfaller med det nødvendige.

Statistisk, forårsaker problemet med blodtilførsel sklerotiske vaskulære lesjoner. Formasjon i form av en plakk hindrer normal gjennomføring av blod gjennom fartøyet, forverrer dens gjennomstrømning.

Hvis behandlingen ikke er planlagt i tide, vil plakkene uunngåelig akkumulere blodplater, og dermed øke i størrelse, og til slutt dannes en trombose. Han lukker enten fartøyet, forhindrer bevegelse av blod gjennom det eller tårer av med en blodstrøm, hvorpå den blir levert til hjernen arterier. Der vil det tette fartøyet, forårsaker en akutt sykdom i hjernecirkulasjonen, kalt et slag.

Hypertensjon anses også som en av hovedårsakene til sykdommen. For pasienter som lider av hypertensjon, er en frivoløs holdning til ens eget trykk, inkludert måter å normalisere seg på, notert.

I tilfelle at behandlingen foreskrives, og doktorsforskriftene blir observert, reduseres sannsynligheten for vaskulær insuffisiens.

Osteochondrose i livmoderhalsen kan også forårsake vanskeligheter med blodstrøm, da den klemmer arterier som fôrer hjernen. Behandling av osteokondrose er derfor ikke bare et spørsmål om å bli kvitt smerte, men mer et forsøk på å unngå alvorlige konsekvenser, opp til et dødelig utfall.

Kronisk tretthet anses også som en av årsakene til utviklingen av sirkulasjonsproblemer i hjernen.

Hodeskader kan også være en direkte årsak til sykdommen. Hjerterusjoner, blødninger eller blåmerker forårsaker klemming av hjernens sentre, og som en konsekvens - sykdomsproblemer.

Typer av brudd

Legene snakker om to typer problemer med cerebral blodstrøm: akutt og kronisk. For akutt er preget av rask utvikling, siden det kan gå ikke bare om dagene, men til og med om minuttene av sykdomsforløpet.

Akutte brudd

Alle tilfeller av cerebral sirkulasjonsproblemer med akutt kurs kan deles inn i to grupper:

 1. hjerneslag. I sin tur er alle slag delte inn i hemorragisk, der det er blødning i hjernevævet på grunn av ruptur av fartøyet og iskemisk. Med sistnevnte er blodkaret blokkert av en eller annen grunn, noe som forårsaker hypoksi i hjernen;
 2. forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon. Denne tilstanden er preget av lokale vaskulære problemer som ikke påvirker vitale steder. De er ikke i stand til å forårsake ekte komplikasjoner. Forsinket forstyrrelse fra akutt utmerker seg ved varigheten: Hvis symptomer blir observert i mindre enn en dag, anses prosessen for forbigående, ellers - slag.

Kroniske lidelser

Vanskeligheter med cerebral blodstrøm, som har kronisk karakter, utvikler seg i lang tid. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden er i utgangspunktet svært svakt uttrykt. Bare med tidenes gang, når sykdommen er merkbart fremgang, blir følelsene sterkere.

Symptomer på cerebral blodstrømningsobstruksjon

Det kliniske bildet for hver av de typer vaskulære problemer kan ha et annet utseende. Men for alle er det vanlige tegn på tap av hjernens funksjonalitet.

For at behandlingen skal være mest effektiv, er det nødvendig å identifisere alle de signifikante symptomene, selv om pasienten er trygg på subjektiviteten.

For forstyrrelsen av cerebral sirkulasjon er følgende symptomer typiske:

 • hodepine av ukjent opprinnelse, svimmelhet, følelse av skumle, prikkende, ikke forårsaket av fysiske årsaker;
 • immobilisering: Som delvis, når motorfunksjonene delvis mister en lem, og lammelse, forårsaker en fullstendig immobilisering av en del av kroppen;
 • kraftig reduksjon i synsstyrken eller hørselen;
 • symptomer som indikerer problemer med hjernebarken: vanskeligheter med å snakke, skrive, tap av evnen til å lese;
 • anfall som minner om epileptisk
 • kraftig forverring av minne, intellekt, mentale evner;
 • plutselig utviklet fravær, manglende evne til å konsentrere seg.

Hvert av problemene med cerebral blodstrøm har sin egen symptomatologi, hvor behandlingen avhenger av det kliniske bildet.

Således, med iskemisk slag er alle symptomer svært akutte. Pasienten vil nødvendigvis ha klager over subjektive egenskaper, inkludert alvorlig kvalme, oppkast eller fokal symptomer, signalering brudd på de organene eller systemene som det berørte området av hjernen er ansvarlig for.

Hemoragisk berøring observeres når blod fra en skadet kar går inn i hjernen. Da kan væsken klemme hjernehulen, noe som forårsaker ulike skader på det, noe som ofte fører til et dødelig utfall.

Transiente iskemiske anfall, kjent som forbigående iskemiske anfall kan være ledsaget av et delvis tap av motorisk aktivitet, søvnighet, svekket syn, tale ferdigheter, samt forvirring.

For kroniske problemer med cerebral blodtilførsel er preget av uhyggelig utvikling i mange år. Derfor er pasienter oftest eldre, og behandling av tilstanden tar nødvendigvis hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer. Hyppige symptomer er en nedgang i intellektuelle evner, minne, evne til å fokusere. Slike pasienter kan være mer aggressive.

diagnostikk

Diagnosen og påfølgende behandling av tilstanden er basert på følgende parametere:

 • samling av anamnese, inkludert klager fra pasienten;
 • samtidige sykdommer hos pasienten. Diabetes mellitus, aterosklerose, økt blodtrykk kan indirekte indikere sirkulasjonsproblemer;
 • skanning, signalering av skadede fartøy. Det lar deg tildele sin behandling;
 • magnetisk resonans avbildning, som er den mest pålitelige måten å visualisere det berørte området av hjernen. Moderne behandling av cerebral sirkulasjon er umulig uten MR.

Behandling av cerebrale sirkulasjonsproblemer

Krenkelser av cerebral sirkulasjon, som er akutte, krever en umiddelbar forespørsel til lege. I tilfelle streker er beredskapssorgen rettet mot å opprettholde vitale menneskelige organer og systemer.

Behandling av vaskulære hjerneproblemer er å gi pasienten normal pust, sirkulasjon, fjerning av cerebralt ødem, korrigering av blodtrykk, normalisering av vann-elektrolyttbalansen. For alle disse prosedyrene må pasienten være på sykehuset.

Videre behandling av stroke vil bestå i å eliminere årsaken til sirkulasjonsproblemer. I tillegg vil den generelle blodstrømmen i hjernen og restaureringen av de berørte områdene bli korrigert.

I henhold til medisinsk statistikk øker korrekt behandling i tide riktig sjansene for fullstendig gjenoppretting av de berørte berørte funksjonene. Om lag en tredjedel av pasientene etter rehabilitering kan komme tilbake til sitt arbeid.

Kroniske sykdommer i cerebral sirkulasjon behandles med medisiner som forbedrer arteriell blodstrøm. Parallel foreskrive en behandling som normaliserer blodtrykket, kolesterolnivået i blodet. I tilfelle av kroniske lidelser er det også vist uavhengig trening av minne, konsentrasjon og intelligens. Blant slike aktiviteter kan kalles lese, memorere tekster av hjerte og annen intellektuell opplæring. Det er umulig å reversere prosessen, men pasienten kan ikke tillate situasjonen å forverres.

Kanskje det vil være interessant for deg. En meget liknende sykdom kalles: cerebral angioødem i hjerneskader.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Brudd på cerebral sirkulasjon er en tilstand som vanligvis utvikler seg mot bakgrunnen av samtidig somatiske patologier. I tilfelle at alle de nevrologiske symptomene gjennomgår omvendt utvikling innen en dag, kalles en sykdom i hjernesirkulasjonen forbigående.

Hva fører til denne tilstanden

Transiente iskemiske anfall (TIA), ofte utvikles som et resultat av patologiske endringer som oppstår i blodkar i hypertensjon, sekundær hypertensjon og aterosklerose. Dette kan føre til en sykdomstilstand av inflammatoriske blodkar (vaskulitt), vaskulær sykdom i systemiske bindevevssykdommer, hjerte og spinale sykdomstilstander (særlig cervical osteochondrose som strømmer fra den vertebrale arterie syndrom).

Transitorisk forringelse av hjernecirkulasjon kan ha forskjellige utviklingsmekanismer.

Utgangspunktet kan således være en blokkering av blodkarets lumen ved hjelp av en mikrotrombi eller mikroemboli. Dette fører til iskemi i hjerneområdet for hvilket blodkaret er ansvarlig, og til utvikling av passende nevrologiske symptomer.

Oftere som en årsak til hjernen sirkulasjonsforstyrrelser, er det spasmer av blodkar, noe som fører til stagnasjon av blod i kapillærnettverket og venøs stasis. Av denne typen er det et brudd i hypertensiv krise.

Mulig forstyrrelse av blodsirkulasjonen som et resultat av en vedvarende innsnevring av lumen i blodkarene som føder hjernen. Denne tilstanden utvikler seg med sjokk, som er ledsaget av en blodtrykksfall, med hjerteinfarkt og tungt blodtap.

I noen tilfeller utvikler PNMK som følge av brudd på det lille blodkaret i hjernen og samtidig blødning i vevet.

De viktigste typene av patologi

Eksperter identifisere tre typer av forbigående iskemiske anfall: TIA, hypertensive krise og cerebral total cerebral dysfunksjon. Denne klassifiseringen er praktisk fra et praktisk synspunkt, da det reflekterer hele essensen av de patologiske forandringene som forekommer i hvert enkelt tilfelle.

Generell cerebral dysfunksjon

Dette begrep skjuler sjeldne former for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser som er karakterisert ved utseendet av fokal, cerebral eller blandet nevrologiske symptomer som forsvinner innen kort tid. De vanligste er kortsiktige paroksysmer, som går etter type besvimelse, som oppstår ved plutselige bevegelser av hodet. Utbredelsen av denne form for PNMK overskrider ikke frekvensen av en sak ut av tjue.

Forløpende iskemisk angrep

Det andre navnet på denne patologien er en dynamisk lidelse i hjernens sirkulasjon. Det manifesteres av fokale nevrologiske symptomer, på basis av hvilke det kan konkluderes med at sonen med forstyrret blodstrøm er lokalisert. Hovedforskjellen mellom denne lidelsen og hjerneslag er den perioden som er nødvendig for gjenopprettelse av hjernefunksjoner: det bør ikke overstige 24 timer. Oftest denne tilstanden oppstår etter hjerteinfarkt og andre hjertesykdommer (revmatisk hjertesykdom, endokarditt, etc.), på bakgrunn av vaskulær encefalopati.

Ofte manifesterer denne tilstanden seg ved slike symptomer som:

 • hodepine eller svimmelhet;
 • kortvarig tap av bevissthet eller dens lidelse (søppel, bedøvelse);
 • taleforstyrrelser;
 • redusere volumet av aktive bevegelser i lemmer fra den ene siden av kroppen, i øvre eller nedre lemmer;
 • brudd på følsomheten til huden i et bestemt område av kroppen.

Hvis varigheten av angrepet ikke overstiger et dusin minutter, anses bruddet som enkelt. For brudd på moderat alvorlighetsgrad kan angrepet vare flere timer, men alle symptomene forsvinner uten spor innen en dag. For en alvorlig forstyrrelse er de gjenværende fenomenene av nevrologiske symptomer, som varer mer enn en dag, karakteristiske.

Hypertensiv cerebral krise

Det er en av varianter av hypertensiv krise (en kraftig økning i blodtrykket). Det er preget av utseendet av cerebrale (mindre ofte - fokale) nevrologiske symptomer på toppen av krisen.

Avhengig av type sirkulasjonsforstyrrelse kan følgende symptomer vises:

 • skarp (bankende) hodepine;
 • svimmelhet, tinnitus;
 • kvalme eller ukuelig oppkast;
 • kuldegysninger, feber;
 • hjertebank;
 • døsighet, svakhet;
 • redusere eller øke mengden utskilt urin.

Avhengig av varigheten av angrepet og alvorlighetsgraden av symptomer, er en mild, moderat og alvorlig form for lidelse identifisert.

Et eget sted er opptatt av forbigående sykdomsforstyrrelser hos barn.

De vanligste årsakene til utviklingen er:

 • blodsykdommer, som fører til et brudd på dets reologiske egenskaper;
 • hjerne traumer, inkludert fødselsskader;
 • svulster i hjernen og ryggraden;
 • abnormiteter i strukturen av blodkar;
 • endokrine patologier;
 • somatiske sykdommer som fører til økt blodtrykk.

Symptomatologien ligner symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser hos voksne. Karakterisert av bevissthetskrenkelser, ustansighet av gangen, endringen i fargen på huden. Brudd på hjernecirkulation hos barn krever akutt medisinsk tiltak, da det kan føre til alvorlige konsekvenser.

Diagnose og behandling

Diagnostikk av PNMK utføres av en kvalifisert spesialist, siden objektiv undersøkelse av pasienten av en nevrolog som kan bestemme tilstedeværelsen av spesifikke symptomer, er avgjørende.

Behandling utføres på et sykehus.

Streng sengestilling er nødvendig. For pasienter som har mistet muligheten til å bevege seg selvstendig og styre bevegelser, utføres en grundig hygienisk omsorg.

Under kontroll av blodpropp og protrombinindeks utføres:

 • terapi med antikoagulantia
 • dehydrering;
 • intravenøs dryppinnføring av neotropiske legemidler;
 • terapi med vaskulære legemidler som påvirker hjernen (cavinton, sermion);
 • resorpsjonsterapi;
 • vitaminterapi.

I følge indikasjonene er foreskrevet anticholinesterase-legemidler.

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med rehabiliteringsforanstaltninger med forbigående brudd. Om nødvendig, for å eliminere konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser, kan du utøve fysioterapi, massasje, klasser med en psykolog og tale terapeut, psykoterapi, fysioterapi.

Hovedforebygging av cerebral sirkulasjon reduseres til rettidig behandling av vaskulære og kardiovaskulære patologier, vedlikehold av normale blodegenskaper og overholdelse av prinsippene for en sunn livsstil.

Dynamisk lidelse av hjernecirkulasjon

Dynamiske forstyrrelser i cerebral sirkulasjon

Dynamiske sykdommer i hjernecirkulasjon er den vanligste formen for denne patologien.

Årsakene kan være hypertensjon, aterosklerose, cerebral vaskulitt mindre forskjellig etiologi (infeksjon, revmatisme), systemisk sykdom (thromboangiitis, periarteritis nodosa), diabetes, og så videre. D.

Et viktig tegn på en slik patologi er en reversibel karakter, det vil si at svekkede hjernefunksjoner som regel raskt gjenopprettes. Karakteristiske fokalforstyrrelser assosiert med patologi i hjernehalvfrekvensen eller i kofferten. Bevisstap er sjeldent. De viktigste symptomene er hodepine, parestesi i den ene halvdelen av kroppen, svakhet i lemmer på samme side. I de fleste tilfeller oppdages pyramidal hemiparese med samtidig hemihypestesi ved overflatefølsomhet. I noen tilfeller kan dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser ledsages av angrep av Jacksons epilepsi.

I tilfeller av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser i hjernestammen er merket forbigående anfall av svimmelhet, kvalme, oppkast, nystagmus, mangel på koordinasjon, bilaterale pyramidale tegn, symptomer ofte tap av funksjon av utslipp, oculomotor, trigeminal og ansikts nerver.

Imidlertid manifesteres oftest iskemiske kriser i vertebrobasilar-systemet ved paroksysmer av svimmelhet og kvalme uten noen objektiv fokal symptomatologi. Slike brudd skjer i løpet av de neste timene eller dagene og slutter i fullstendig gjenoppretting. Bare i tilfeller av alvorlig løpet av den underliggende sykdommen er gjentatte manifestasjoner av dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser mulig, noe som til slutt fører til organiske vedvarende forstyrrelser med tilhørende kliniske symptomer.

Ved behandling av viktige fullstendig ro (sengeleie), rasjonell og balansert ernæring, oksygen (inhalert oksygen gjennom en maske, hyperbarisk oksygenbehandling, etc.. osv..). Det er selvfølgelig viktig å behandle årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, dvs. behandlingen av den underliggende sykdommen. Hos hypertensive trenger tilstrekkelig utvalg av antihypertensiv terapi, diabetes og sykdommer i blodet -.. Egnet behandling, etc. Det er også brukt krampeløsende midler (ikke-spa, papaverin), kardiovaskulære legemidler (korgikon, strofantin) antikoa-gulyanty, eufllin.

kilde:
Dynamiske forstyrrelser i cerebral sirkulasjon
Dynamiske sykdommer i hjernecirkulasjon er den vanligste formen for denne patologien. Årsakene kan være hypertensiv sykdom, aterosklerose, sjeldnere cerebral
http://medic-enc.ru/nervnye-bolezni/narushenija-mozgovogo-krovoobrawenija-dinamicheskie.html

Dynamisk lidelse av hjernecirkulasjon

Årsaker, samt patogenesen TIA og stroke noen ganger ikke avvike i prinsippet; Forskjellen mellom PNMC og et lite iskemisk slag er mer kvantitativt enn kvalitativt.

I begrepet "forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon"(TIA) omfatter ulike dyscirculatory hjerneforstyrrelse karakterisert ved paroksysmal kliniske manifestasjoner som kan karakteriseres ved cerebrale og fokale nevrologiske symptomer, uttrykt i varierende grad, men et tidsrom av 24 timer. Dette kan ikke tas i betraktning kontinuerlig i en lengre periode patologiske, men funksjonelt uviktige fokale nevrologiske symptomer, slik som refleks asymmetri eller extensor plantar respons i forårsaker refleks (et symptom på Babinsky).

Introduksjon til klinisk praksis med visualiseringsmetoder (CT, MR) tillates ikke uvanlig på TIA å identifisere i hjernevevet infarkt små og noen ganger hemoragisk fokus. I litteraturen de siste årene er det påpekt at slike funn kan påvises i ca 25% av tilfellene av PNMC. Dette førte til forslaget selv kalt TIA slike tilfeller som "hjerneslag med forbigående symptomer", som ikke ble støttet, som det bringer bare forvirring i eksisterende klassifikasjoner.

På samme tid TIA har sine egne egenskaper og bør ikke inkludere slike forhold som systemisk og ikke-systemisk svimmelhet, besvimelse, migreneangrep, ulike varianter av epileptiske anfall.

På denne måten, TIA - En uavhengig klinisk form for akutt cerebrovaskulær patologi. I dette tilfellet er forekomsten av PNMK vanligvis ansett som en risikofaktor for utvikling av en mer uttalt form for akutt cerebrovaskulær patologi - slag.

TIA Er den vanligste formen for akutt cerebrovaskulær patologi. Den publiserte statistiske informasjonen om frekvensen er undervurdert. De kan ikke være pålitelige, fordi pasienter ofte ikke søker medisinsk hjelp i lys av de kortsiktige kliniske manifestasjonene. Forbigående iskemiske anfall er beskrevet ved ulike navn: dynamisk cerebral sirkulasjon, Pre-takts vilkår, pretromboz, microstroke osv, men ingen av disse navnene gjenspeiler ikke innholdet i klinisk fenomen..

jazz dets kliniske manifestasjoner er forårsaket av ulike patogenetiske mekanismer og ulik varighet, prevalens og lokalisering av disirkulasjonsfenomener. Ifølge patogenesens særegenheter i denne gruppen av cerebrovaskulære lidelser er det vanligvis vanlig å isolere forbigående iskemiske angrep og hypertensive kriser.

Årsaker til PNMK er mangfoldige. Blant dem, spesielt vanlig lesjoner av større fartøy av hodet og hjernen fartøy. Disse er først og fremst aterosklerose og hypertensjon, så vel som en kombinasjon av disse. Mindre hyppig er de forskjellige former av vaskulitt (smittsom ipfektsioppo-allsrgicheskie syfilis et al.) Eller systemisk sykdom forene sjon vev som fører til vaskulær skade (periarteritis nodosa, thromboangiitis obliterans, Buerger Vimivartera, systemisk lupus erythematosus, etc.).

I tillegg er årsaken TIA kan være blodsykdommer (ulike former for anemi, polycytemi, hemofili), myokardialt infarkt, og slike hjertefeil som atrieflimmer, paroksysmal takykardi syndrom av Morgani-Adams-Stokes laster klaffe og aterosklerotiske lesjoner i aortabuen, sykdommen er min, Takayasu sykdom, Koarktasjon, og så videre.

tilgjengelighet TIA bør alltid betraktes som en meget betydelig risikofaktor for hjerneslag, og i hvert tilfelle må PNMC gjennomføre en grundig undersøkelse av pasienten, med sikte på å identifisere årsaken. Deteksjon under undersøkelsen av pasienter etter TIA, paroksysmal abnormitet av hjertet, i området for brudd på sin arbeidskapasitet, i henhold til visse vanskeligheter, ettersom den ECG tilveiebragt mellom slike anfall, skjer ofte uten avvik fra normen.

I disse tilfellene er det ønskelig poliklinisk hjerteovervåking i de vanlige forholdene for pasienter, å fikse tilstanden av kardial aktivitet i noen betydelig tid. Noen ganger, for å bestemme hjertets funksjonelle tilstand, blir det nødvendig å gjennomføre en ultralyds- eller radioisotopstudie.

kilde:
Dynamisk lidelse av hjernecirkulasjon
TIA. Transitære sykdommer i hjernecirkulasjon
http://medicalplanet.su/neurology/585.html

Sirkulasjonsforstyrrelser i hjernens sirkulasjon

forstyrrelser Dynamisk hjernecirkulasjon - den vanligste formen for denne patologien.

Etiologi og patogenese

Årsakene kan være essensiell hypertensjon, aterosklerose, cerebral vaskulitt mindre forskjellig etiologi (infeksjon, systemisk), revmatisk sykdom (thromboangiitis, nodulær diabetes), periarteritis diabetes og så videre. D.

Et viktig lignende tegn på patologi er en reversibel karakter, det vil si at funksjonene til den ødelagte hjernen er vanligvis raske Karakteristisk. gjenopprette fokalforstyrrelser assosiert med patologi i hjernens hjernehalvdel eller i kofferten. Tap er observert sjelden. De viktigste symptomene er hodepine, parestesi i den ene halvdelen av kroppen, lemsvakhet på samme side. I de fleste tilfeller oppdages pyramidal hemiparese med samtidig hemihopesia overflate av noen. I følsomme tilfeller kan dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser ledsages av angrep av Jacksons epilepsi.

I tilfeller av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen i hjernestammen området merket forbigående vertigo angrep, kvalme, nystagmus, oppkast, dårlig koordinasjon, bilaterale pyramidale tegn, symptomer ofte tap oculomotor funksjon, utslipp, trigeminal og ansikts nerver.

Imidlertid manifesterer ofte de mest iskemiske kriser i vertebrobasilar-systemet med paroksysm svimmelhet og kvalme uten noen objektiv eller fokal symptomatologi. Lignende brudd kommer i løpet av timer eller dager, og resulterer i en fullstendig restaurering. Bare i tilfelle av alvorlig sykdom i sykdommen er de viktigste manifestasjonene av dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser mulige, noe som til slutt fører til vedvarende organiske lidelser med tilhørende kliniske symptomer.

Behandlingen er viktig i hvilemodus (seng management) og en balansert diett, oksygenbehandling (puste gjennom en oksygenmaske, hyperbarisk oksygenbehandling, etc.. osv..). Viktigere, behandling naturligvis fører sirkulasjonsforstyrrelser, t. E. Behandling av den underliggende sykdommen. Med hypertensjon krever valg av en tilstrekkelig antihypertensiv terapi, diabetes sykdommer og diabetes blod -.. Egnet behandling, etc. Også, antispasmodiske brukte midler (ikke-spa, papaverin), kardiovaskulære medikamenter vaskulær (korgikon, strofantin) antikoa-gulyanty, Source.

kilde:
Sirkulasjonsforstyrrelser i hjernens sirkulasjon
forstyrrelser Dynamisk hjernecirkulasjon - den vanligste formen for denne patologien. Etiologi og patogenese kan forårsake hypertensjon, aterosklerose,
http://house.jofo.me/index.php?id=398570section=blogtp=view

De viktigste formene for hjernesykdom, deres etiologi og patogenese

De viktigste formene for hjernesykdom, deres etiologi og patogenese

Cerebrovaskulære hendelser kan være forårsaket av cerebral (lokale) og ekstracerebrale (systemiske) faktorer. De viktigste av lokale faktorer er anatomiske forandringer og dårligere cerebrale kar som forårsakes av aterosklerose, revmatiske, syfilitiske og andre stenotiske lesjoner, ofte kombinert særlig kombinerte lesjoner av carotis og vertebrale arterier ( "Tandem stenose", "Layered stenose"), så vel som abnormiteter, skader, trombose, emboli, patologiske reaksjoner cerebrale arterier. Ved ekstracerebrale faktorer omfatter forstyrrelser av systemisk hemodynamikk, hypertensjon, hypotensjon, hjertesvikt, svekket blod reologi, noe som øker dens viskositet, adhesjon og aggregering av dannede elementer, antifosfolipid syndrom, polycythemia, trombocytemi, disseminert intravaskulær koagulasjon.

Faktorer som bidrar til brudd på hjernecirkulationen inkluderer psykotrauma, fysisk og psykisk overbelastning, overoppheting, alkoholisme, røyking etc.

Enhver organisk vaskulær sykdom (aterosklerotisk plakk, tromber, etc..) kan være en kilde av patologiske impulser, å bestemme, opprettholde tilstanden av krampe i arterien tilstøtende grener (vazovazalny refleks). Derfor, i alle tilfeller avhenger alvorlighetsgraden av lidelse ikke bare, og ikke så mye på mekaniske hindringer for blodstrømmen som på den sammenhengende spasmen i vaskulaturen.

Når forskjellig etiologi av vaskulære lesjoner kan utvikle cerebral sirkulatorisk insuffisiens i et basseng fullstendig eller delvis av beholderen - en tilstand av ubalanse mellom behov og evner av hjernen tilveiebringe en fullstendig blodtilførsel. Det er akutt og kronisk insuffisiens (tabell 2). I akutte former utvikler symptomene innen få sekunder, timer, sjelden dager. Hvis de forsvinner, betyr det at sykdommene er forbigående (forbigående). Akutt insuffisiens manifesterer seg i form av paroksysmer, kriser, slag.

Paroksysmer er kortsiktige, forbigående fenomener av insuffisiens uten vedvarende cerebrale lidelser og fokale nevrologiske symptomer (migrene, synkope).

Kriser er dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser med utprøvde cerebrale hendelser, med forbigående kortvarige fokalforstyrrelser. De er vanlige og regionale.

Vanlige kriser er:

- Hypertensive, ledsaget av alvorlig hodepine, oppkast, pulserende støy i hodet, høyt blodtrykk, osv.

- hypotonisk (generell svakhet, "tåke i hodet", blep, lavt blodtrykk, etc.);

- Kombinert (f.eks koronare cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser - hjertesykdom og blodkarene i hjernen, ofte forårsaket av dysfunksjon i carotid sinus reflexogenic sone, regulatoriske og koronar og cerebral blodstrøm).

Regionale kriser er delt inn i carotid, vertebrobasilar, etc. Svært cerebral krise kan resultere i brennende sirkulasjonsforstyrrelser i hjernens sirkulasjon.

Iskemisk slag utvikler seg gradvis. Det går foran gjentatte forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon - kortvarig svimmelhet, forbigående motor og sensoriske lidelser, besvimelse, taleforstyrrelser. Det er preget av forvirring, hudens hud, arteriell hypotensjon, sjeldne grunne puste; mulig atrieflimmer og kardiovaskulær svikt; økt blodkoagulasjon.

Og med hemorragisk, og med iskemiske slag på bakgrunn av lammelse, kan generell motorisk eksitasjon utvikles.

Kronisk cerebrovaskulær svikt oppstår når multipelt brennpunkt og (eller) diffuse hjernelesjoner (encefalopati, cerebral arteriosklerose, iskemisk hjernesykdom). Det er kompensert (ingen fokale neurologiske symptomer, angiodistonicheskie anfall) remitting (remitterende nevrologiske symptomer, transiente cerebrale forstyrrelser dyscirculatory) subcompensated (vedvarende nevrologiske symptomer, krise), astma (uttales nevrologiske symptomer, slag).

Forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen kan være en direkte årsak til cerebralt ødem (vasogen ødem). Det kan oppstå når:

- a) sterkt hypertensjon når blodtrykket stiger (hypertensiv ødem), karakterisert ved at drivtannhjulet forstyrrelser av den cerebrale blodstrøm er auto svikt (med en økning i dens øvre grense aktiv innsnevring av cerebrale blodårer er erstattet med deres passive forlengelse og blod i det blodkar i hjernen microvessels leveres av høyt trykk, og derved forstyrrer det normale forholdet mellom hydrostatisk og osmotisk trykk i hjernevevet hos blodkar starter filtrert vann med oppløst uten stoffet, inkludert blodplasma proteiner);

- i cerebral ischemi (ischemisk svelling) på grunn av forringelse av de strukturelle elementer av hjernevevet, oppløsningen av store proteinmolekyler, forekomst av store mengder av osmotisk aktive fragmenter, som fører til en økning i osmotisk trykk i hjernevevet (vann med oppløst elektrolytt passerer inn i det ekstracellulære rom, og så - inn i hjernens vevselementer, som som følge av dette svulmer kraftig).

hjerneødem utvikling bidrar til endringene i de mekaniske egenskaper av de strukturelle elementer av hjernevev (de blir mer ettergivende, noe som fører til ekspansjon av det ekstracellulære rom og skaper forhold for væskeansamlinger i hjernevev), og også skade strukturelle elementer som danner mikrovaskulær hjerne vegg, noe som resulterer i forstyrret funksjon blod-hjernebarrieren blir den mer permeabel for plasmakomponenter, proteiner, fettsyrer, etc. Noen av dem er giftige for hjernevæv, den verste skaden på det og fremdriften av ødem.

Eventuelle endringer i mikrosirkulasjonen i hjernen kan bidra til utviklingen av ødem i noen etiologi, spesielt etter en traumatisk hjerneskade.

Test-oppgaver for selvkontroll av å mestre et emne

1. Fullfør listen over hovedkilder til kompensasjon (anastomoser) ved utilstrekkelig cerebral sirkulasjon.

a) Willis-sirkelen;

2. Fullfør listen over faktorer som bestemmer muligheten for å utvikle sikkerhetssirkulasjon når du slår av blodkar som fôrer hjernen.

a) Individuelle anatomiske egenskaper til hovedfartøyene;

3. Når stimulering av kjemoreceptorene av den synokarotide refleksogene sone, blir cerebralkarene:

4. Velg fra følgende liste over svaret på spørsmålet om hvordan man skal oppføre seg i hjernen fartøy under stimulering av carotis sinus baroreceptors reflexogenic sone?

5. Fullfør listen over mekanismer som implementerer den interne (autonome) reguleringen av cerebral sirkulasjon.

a) "lukkemekanisme" av hovedarteriene;

6. Svar på spørsmålet, hvilken av de følgende lidelsene er relatert til patologiske reaksjoner av cerebrale arterier?

a) patologisk vasokonstriksjon (angiospasm);

c) unormal vasodilasjon

d) fenomenet uopprettholdt blodstrøm;

e) paradoksale reaksjoner av cerebrale arterier

e) overdreven perfusjonssyndrom

g) Arektivitet i hjernearteriene?

7. Angi hvilken av de ovennevnte bruddene som er dynamiske lidelser i hjernecirkulasjonen:

a) slag; b) paroksysmer; c) kriser.

8. Hvilken av de ovennevnte liste over patologier refererer til fokal sirkulasjonsforstyrrelser:

a) paroksysmer; b) kriser; c) slag?

9. Hva er kriser:

e) koronar-cerebral (cerebro-coronary);

10. Bruk listen nedenfor og angi hva som er slagene:

11. Oppgi typer vasogen hjerneødem.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon (PNMK) - Kortsiktig akutt cerebral iskemi, ledsaget av forbigående cerebrale og fokal symptomer, helt forsvinner innen 24 timer fra angrepstidspunktet. Kliniske manifestasjoner er forskjellige, på grunn av arten og emnet for PNMC. Diagnose utføres i ettertid og inkluderer neurologiske, oftalmologisk, og kardio undersøkelse, studiet av cerebral perfusjon (Doppler-ultralyd, tosidig skanning, MRA), røntgenstråler og CT-skanninger av ryggraden. Behandlingen PNMK er rettet mot normalisering av cerebral blodtilførsel og metabolisme, forebygging av tilbakefall og forebygging av hjerneslag. Med hemodynamisk signifikant okklusjon av store arterier er kirurgisk behandling utført av angio-kirurger mulig.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon har en etiologi som ligner på iskemisk slag og utviklingsmekanismer. En karakteristisk funksjon er kortvarig varighet (varighet ikke mer enn en dag) og forbigående karakter av alle oppstående symptomer. Den generelt akseptert i verden og innenlandske Nevrologi er bestemmelsen om at de tilfeller hvor kliniske manifestasjoner av akutte cerebrovaskulære hendelser (CVA) som er lagret lenger enn 24 timer, tatt regnes som slag.

For transiente cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser inkluderer forbigående iskemisk anfall (TIA) og cerebral utførelse hypertensiv krise. PNMK er en av de vanligste former for sykdommer i hjernens sirkulasjon. Men det er vanskelig å få pålitelig statistikk på sykelighet av TIA, fordi på den ene siden, er det mange pasienter ikke søker tidlig medisinsk hjelp, men på den andre - leger diagnostisere vanskelig TIA faktum, kun basert på data historie.

Etiologi og patogenese

I hjertet av PNMK er en nedgang i blodstrømmen langs arteriene som leverer blod til hjernen. Det er mange faktorer som fører til lignende diskusjonsendringer. For det første blant dem - aterosklerose og hypertensjon. Ved etiofaktoram omfatter også diabetes, smittsomme, allergisk og systemisk vaskulitt (Kawasakis sykdom, periarteritis nodosa, Wegeners granulomatose), vaskulære lesjoner i kollagenozah. Spille en rolle medfødte vaskulære misdannelser - knekk, hypoplasi.

Den viktigste patogenetiske mekanismen for oppstart av PNMK er arterio-arteriell emboli. Emboli er partikler av en parietal trombus dannet i lumen av et patologisk endret kar, eller en nedbrytende aterosklerotisk plakk. Kilden til emboli kan være trombi som dannes i hjertehulene med oppkjøpte eller medfødte misdannelser, myxom, postinfarkt-aneurisme. Dette resulterer i en hovedarterie embolus med blod strømmer inn i de terminale grener av cerebrale kar, som fører til tilstopping av blodtilførsel og en kraftig reduksjon av den tilsvarende del av hjernen.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon kan forekomme gjentatte ganger når carotisarterier er okkludert. Disse faktorene av en hypertensiv cerebral krise er spasmer i hjernearteriene og venøs deponering av blod. TIA i vertebrobasilær bassenget oppstår når kompresjon av ryggarterien på grunn av ustabilitet av nakkesøylen, skivedegenerasjon, cervikal spondylose, spinalskader. I noen tilfeller, blir årsak til TIA kompenserende arteriell krampe, utvikler seg i en spiss arteriell hypotensjon, slik som akutt blødning, hjerteinfarkt, alvorlig arytmi. Okklusjon av arteria subclavia TIA kan utvikle seg gjennom mekanismen av "stjele" når sivile blodtilførselen kommer fra hendene til vertebrobasilær bassenget på bekostning av cerebral blodstrøm.

Det viktigste patogene punkt som gir den korte varigheten av cerebral ischemi i TIA, er en godt utviklet system av sikkerhet sirkulasjon. Takket være den i arteriell blodstrøm okklusjon raskt redistribuert i alternative snirklete veier på en slik måte som gir tilstrekkelig blodtilførsel til det ischemiske området og fullstendig gjenvinning av sine funksjoner innen 1 dag etter okklusjon. Hvis dette ikke skjer i iskemiske hjerneceller oppstår irreversible endringer som fører til mer stabile og nevrologiske lidelser som er klassifisert som ischemisk slag.

Symptomer på PNMK

Vanligvis plutselig og akutt utvikling. Cerebrale symptomer TIA stikke hodepine, tretthet, kvalme (m. B. oppkast), tåkesyn, vegetovascular reaksjoner (rødme, tremor, svetting og P. m.), Korte bevissthetsforstyrrelser. Fokal symptomatologi er helt avhengig av emnet for den iskemiske prosessen. I gjennomsnitt varer PNMK fra flere minutter til flere timer. Pathognomonic er den komplette restaureringen av forstyrrede nevrologiske funksjoner i løpet av dagen.

TIA i BCA-systemet (carotis interna) har variable soner av hypoesthesia og / eller parestesi dekker separate områder av huden på ytre deler eller motstående flater (geterolateralnoy) locus ischemia side. Det kan være sentrale pareser som sprer seg til lokale muskelgrupper eller en lem. Mindre ofte er hemihypestesi og hemiparesis. Muskelstyrken er vanligvis moderat redusert. Typisk anisorefleksi, noen ganger er det patologiske reflekser Rossolimo og Babinsky. Ofte er det avasi eller dysartri. Kanskje reduksjon i synsskarphet på det ene øyet, utseende Jacksonian epilepsi ri, og til å rulle i generalisert epipristup.

TIA i vertebrobasilær bassenget system manifesterer svimmelhet tinnitus, autonome forstyrrelser, vestibular ataksi (discoordination bevegelser, ustadige gangart, ustabilitet i Romberg osv.), A synshemmede metamorphopsia, fotopsi, delesjoner synsfelt. Det er en horisontal nystagmus. Mulig dysartri, heshet, dobbeltsyn, dysfagi, forekomsten av vekslende hemiplegi. TIA i vertebrobasilær skål blir vanligvis ledsaget av hodepine på baksiden av hodet, hvis intensitet er forbundet med hodebevegelser.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon i hjernestammen er manifestert av systemisk svimmelhet, parese av de oculomotoriske musklene, hørselstap, dobbeltsyn. Forløpende forstyrrelser av svelging og artikulasjon, hemianopsi, lokal hypoestesi av ansiktshud, kan oppstå. Ved PNMK i feltet medulla oblongata (retikulær formasjon, lavere oliven), såkalt. drop-angrep - forbigående paroksysmer av immobilitet på grunn av skarp muskel svakhet. I PNMK er et kortvarig Korsakov-syndrom notert i de midterste delene av temporal lobe - et tap av orientering i miljø og tid kombinert med en minneforstyrrelse om aktuelle hendelser.

Det skal bemerkes at samtidig stenose av flere arterier i hodet er mulig, hvilket fører til utseendet av forbigående iskemi i flere vaskulære bassenger. I slike tilfeller kombinerer PNMK-klinikken symptomer på nederlaget for alle cerebrale regioner som er involvert i iskemisk prosess.

Diagnostikk av PNMK

I sjeldne tilfeller blir pasientene undersøkt av en nevrolog direkte under PNMK. Oftere etter en konsultasjon av en nevrolog, kommer pasienter som har gjennomgått PNMC hjemme, mens den iskemiske episoden kan registreres av en distriktsterapeut eller en ambulanse. Noen pasienter vet ikke engang om den overførte ONMK, men med detaljert spørsmål er det mulig å oppdage tilstedeværelsen i det siste av lignende anfall. Identifisering av PNMKs historie er viktig i valg av videre taktikk for pasientledelse.

I den nevrologiske statusen etter at den overførte PNMK vanligvis ikke avslører vesentlige avvik. Nødvendig utnevnelse av tilleggsundersøkelser - Øyemalogisk konsultasjon med perimetri og oftalmokopi; koagulogrammer, bestemmelse av blodsukker, kolesterol og lipider; REG, tosidig skanning eller ultralyd av karene i hodet og nakken, MR-hjernen, MR-angiografi. Testen registrerer som regel tegn på kronisk cerebral iskemi og disirkulatorisk encefalopati; Det er mulig å oppdage okklusjon av carotid- eller vertebrale arterier.

Undersøkelse av de vertebrale arterier blir utført ved hjelp av REG og UZDG med funksjonelle analyser (f.eks pan og tilt hode) supplert ryggraden røntgen i nakkesøylen eller CT. Ved diagnostisering av trombose i store kar som forsyner hjernen, anbefales det å konsultere en kirurg å bestemme hensiktsmessigheten av den kirurgiske behandling. I nærvær av kardiovaskulære sykdommer, en konsultasjon av en kardiolog, EKG, daglig overvåking av blodtrykk, ultralyd i hjertet.

Behandling av PNMK

I milde tilfeller, når PNMC varer ikke mer enn en time, utføres terapien under utilsiktede forhold. Med mer alvorlige manifestasjoner eller gjentatt PNMK-behandling på et nevrologisk sykehus er indikert. Hovedoppgavene i behandlingen av PNMC er forbedring av cerebral sirkulasjon og gjenoppretting av tilstrekkelig metabolisme av hjernevev.

Prescribed medisiner som forbedrer reologiske blodtall (pentoxifyllin, dextran). Behandlingsforløpet anbefalt 3-5 daglige intravenøse dryppsinnledninger. Deretter foreskrives et langtidsinntak av acetylsalisylsyre. Pasienter med PNMK, som har kontraindikasjoner for å ta salicylater (for eksempel i nærvær av magesårssykdom), anbefaler bromcampor. Av nevometometitter som brukes mye piracetam, cerebral hydralizate griser, gamma-aminosmørsyre, vitaminer gr. V.

Det er viktig å normalisere antall blodtrykk. For dette formål gjennomføres intravenøs eller intramuskulær administrering av dibasol, papaverin, intramuskulær magnesiumsulfat, drotaverine. Når svimmelhet og merkede autonome symptomer utnevne belladonna-alkaloider, fenobarbital, belladonna-ekstrakt, diazepam, ifølge vitnesbyrd - klorpromazin. Sedasjonsterapi med valerian, trioksazin, tazepam eller elenium anbefales i 1-2 uker fra øyeblikket av PNMK.

Diagnostisert stenose av karoten arterien over 70% av dens lumen er en indikasjon på kirurgisk behandling. På individuell basis velges de mest passende kirurgiske taktikkene: eversjon eller klassisk karotid endarterektomi, stenting, protese og subklinisk bypassoperasjon. Stenting eller proteser i vertebralarterien utføres også i henhold til indikasjonene.

Prognose og forebygging av PNMK

Med hensyn til fullstendig eliminering av det neurologiske underskuddet, har PNMK et gunstig utsikter. Ufordelt er typisk for PNMK repeterbarhet. Hyppigheten av tilbakefall kan gå opp flere ganger i året. Hver etterfølgende episode av PNMK øker sannsynligheten for å utvikle iskemisk slagtilfelle. Den mest fordelaktige prognosen for PNMK i bassenget av den indre hørselsarterien. Med lokalisering av abnormiteter i karnebassenget, er prognosen verre enn med PNMC i vertebrobasilar-regionen. Vanligvis, hos slike pasienter, oppstår et slag i løpet av det første året.

Grunnlaget for PNMK-profylakse er en sunn livsstil, unntatt faktorer som påvirker tilstanden til blodårene - røyking, tar store doser alkohol, overdreven forbruk av animalsk fett. Forebyggende tiltak inkluderer overvåking av blodtrykk, blodsukker, lipidspektrum; tilstrekkelig behandling av arteriell hypertensjon, diabetes, vaskulære sykdommer. Sekundær profylakse av PNMK er den regelmessige observasjonen av nevrologen ved gjennomføring av gjentatte kurer av vaskulær terapi.

Dynamiske forstyrrelser i cerebral sirkulasjon

Dynamiske sykdommer i hjernecirkulasjon er den vanligste formen for denne patologien.

årsaker

Årsakene kan være hypertensjon, aterosklerose, cerebral vaskulitt mindre forskjellig etiologi (infeksjon, revmatisme), systemisk sykdom (thromboangiitis, periarteritis nodosa), diabetes, og så videre. D.

symptomer

Et viktig tegn på en slik patologi er en reversibel karakter, det vil si at svekkede hjernefunksjoner som regel raskt gjenopprettes. Karakteristiske fokalforstyrrelser assosiert med patologi i hjernehalvfrekvensen eller i kofferten. Bevisstap er sjeldent. De viktigste symptomene er hodepine, parestesi i den ene halvdelen av kroppen, svakhet i lemmer på samme side. I de fleste tilfeller oppdages pyramidal hemiparese med samtidig hemihypestesi ved overflatefølsomhet. I noen tilfeller kan dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser ledsages av angrep av Jacksons epilepsi.

I tilfeller av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser i hjernestammen er merket forbigående anfall av svimmelhet, kvalme, oppkast, nystagmus, mangel på koordinasjon, bilaterale pyramidale tegn, symptomer ofte tap av funksjon av utslipp, oculomotor, trigeminal og ansikts nerver.

Imidlertid manifesteres oftest iskemiske kriser i vertebrobasilar-systemet ved paroksysmer av svimmelhet og kvalme uten noen objektiv fokal symptomatologi. Slike brudd skjer i løpet av de neste timene eller dagene og slutter i fullstendig gjenoppretting. Bare i tilfeller av alvorlig løpet av den underliggende sykdommen er gjentatte manifestasjoner av dynamiske sirkulasjonsforstyrrelser mulig, noe som til slutt fører til organiske vedvarende forstyrrelser med tilhørende kliniske symptomer.

behandling

Ved behandling av viktige fullstendig ro (sengeleie), rasjonell og balansert ernæring, oksygen (inhalert oksygen gjennom en maske, hyperbarisk oksygenbehandling, etc.. osv..). Det er selvfølgelig viktig å behandle årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, dvs. behandlingen av den underliggende sykdommen. Hos hypertensive trenger tilstrekkelig utvalg av antihypertensiv terapi, diabetes og sykdommer i blodet -.. Egnet behandling, etc. Det er også brukt krampeløsende midler (ikke-spa, papaverin), kardiovaskulære legemidler (korgikon, strofantin) antikoa-gulyanty, eufllin.

Forstyrrelser av hjerneblodsirkulasjonen i blodet: former, tegn, behandling

I de siste årene har andelen dødsfall fra patologiske lesjoner i hjernen som tidligere hadde vært assosiert med kroppsaldring økt betydelig og ble kun diagnostisert hos eldre (etter 60 år). I dag forandres symptomene på hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Og folk dør ofte mindre enn 40 år etter et slag. Derfor er det viktig å kjenne årsakene til og mekanismen for deres utvikling, slik at forebyggende, diagnostiske og terapeutiske tiltak gir det mest effektive resultatet.

Hva er forstyrrelsen av cerebral sirkulasjon (MK)

De cerebrale karene har en unik, perfekt struktur som perfekt regulerer blodstrømmen, og sikrer stabiliteten i blodsirkulasjonen. De er arrangert på en slik måte at når blodstrømmen til koronarbeinene øker omtrent 10 ganger under fysisk aktivitet, forblir mengden sirkulerende blod i hjernen, med økende mental aktivitet, på samme nivå. Det vil si at det er en omfordeling av blodstrømmen. En del av blodet fra hjernegruppene med mindre stress blir omdirigert til områder med økt hjernevirksomhet.

Imidlertid er denne perfekte prosessen med blodsirkulasjon forstyrret dersom mengden blod som kommer inn i hjernen ikke tilfredsstiller behovet for det. Det skal bemerkes at omfordelingen i hjernegruppene er nødvendig, ikke bare for sin normale funksjonalitet. Det forekommer også i forekomsten av forskjellige patologier, for eksempel stenose av fartøyets lumen (innsnevring) eller obturasjon (lukning). Som følge av svekket selvregulering, reduserer blodbevegelseshastigheten i visse deler av hjernen og deres iskemi sakte.

Typer av lidelser i MK

Det er følgende kategorier av blodstrømforstyrrelser i hjernen:

 1. Akutt (slag), som opptrer plutselig med et forlenget kurs, og forbigående, de viktigste symptomene på dem (synshemming, tap av tale, etc.) varer ikke mer enn en dag.
 2. Kronisk, forårsaket av dyscirculatory encephalopathies. De er delt inn i to typer: hypertensiv opprinnelse og forårsaket av aterosklerose.

Akutte hjertesirkulasjonsforstyrrelser (CABG)

Akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon forårsaker stabile sykdommer i hjernens aktivitet. Det kan være av to typer: hemorragisk (blødning) og iskemisk (det kalles også hjerneinfarkt).

hemoragisk

etiologi

Blødning (hemorragisk forstyrrelse av blodstrømmen) kan skyldes ulike arteriell hypertensjon, vaskulære aneurismer, medfødte angiomer, etc.

patogenesen

Som et resultat av økningen i arterielt trykk, frigjøres plasma og proteiner i det, noe som fører til plasmametning av veggene til karene, noe som forårsaker ødeleggelse. Et særegent hyalinlignende spesifikt stoff blir avsatt på vaskulære vegger (et protein som ligner brusk i sin struktur), noe som fører til utvikling av hyalinose. Skipene ligner glassrør, mister elastisitet og evnen til å beholde blodtrykket. I tillegg økes permeabiliteten til vaskemuren, og blodet kan fritt passere gjennom det, impregnere nervefibre (diapedesis blødning). Resultatet av en slik transformasjon kan være dannelsen av mikroanurysmer og ruptur av fartøyet med blødning og innblåsning av blod inn i den hvite hjernens substans. Dermed oppstår blødning som følge av:

 • Plasmatisk impregnering av veggene til fartøyene av den hvite hjernens substans eller visuelle tuberkler;
 • Diapedesis blødning;
 • Dannelsen av mikroanurysmer.

Blødning i den akutte perioden er karakterisert ved utviklingen av hematomer med kile og deformasjon av hjernestammen i tentorienteringsåpningen. Samtidig svulmer hjernen og utvikler omfattende hevelse. Det er sekundære blødninger, mindre.

Kliniske manifestasjoner

Vanligvis oppstår i løpet av dagen, under fysisk aktivitet. Plutselig begynner hodet å smerte, det er sykdommelige ønsker. Bevissthet - forvirret, en person puster ofte og med fløyte, det er takykardi ledsaget av hemiplegi (ensidig lemmerlammelse) eller hemiparesis (svekkelse av motorfunksjoner). Hovedrefleksene er tapt. Utsikten blir fast (parese), anisocoria (elever av forskjellige størrelser) eller strabismus av divergent type oppstår.

behandling

Behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser av denne typen inkluderer intensiv terapi, hovedformålet er å redusere blodtrykket, gjenopprette vitale (automatisk oppfatning av den eksterne verden), stoppe blødning og eliminere hjerneødem. Følgende medisiner brukes:

 1. Redusere blodtrykk - ganliablokatory (Arfonade, benzohexan, pentamin).
 2. For å redusere permeabiliteten til veggene i blodkarene og øke blodkoagulabiliteten - Dicynone, vitamin C, vikasol, Kalsiumglukonat.
 3. For å øke reologi (fluiditet) av blod - Trental, Winkaton, Cavinton, Euphyllin, Cinnarizin.
 4. Inhiberende fibrinolytisk aktivitet - ACC (aminokapronsyre).
 5. Decongestant - Lasix.
 6. Sedativa.
 7. For å redusere intrakranielt trykk foreskrives en ryggpinne.
 8. Alle rusmidler injiseres.

iskemisk

etiologi

iskemisk IMC på grunn av aterosklerotisk plakk

Sirkulasjonsforstyrrelser iskemisk er oftest forårsaket av aterosklerose. Dens utvikling kan provosere sterk spenning (stress, etc.) eller overdreven fysisk aktivitet. Kan oppstå under nattesøvn eller umiddelbart etter oppvåkning. Ofte følger preinfarkt eller hjerteinfarkt.

symptomer

Kan oppstå plutselig eller øke gradvis. De manifesteres i form av hodepine, hemiparesis på siden motsatt lesjonen. Krenkelse av koordinering av bevegelse, samt visuelle og taleforstyrrelser.

patogenesen

En iskemisk lidelse oppstår når en utilstrekkelig mengde blod tilføres til et eget område av hjernen. I dette tilfellet er et fokus på hypoksi, hvor nekrotiske formasjoner utvikles. Denne prosessen er ledsaget av et brudd på de grunnleggende hjernefunksjonene.

terapi

I behandlingen brukes injeksjoner av medisiner for å gjenopprette den normale funksjonen av det kardiovaskulære systemet. Disse inkluderer: Korglikon, Strofantin, Sulfokampokain, Reopolyklykin, Cardiamin. Intrakranialt trykk avtar mannitol eller Lasix.

Video: Årsakene til ulike slagslag

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Transitory svekkelse av cerebral sirkulasjon (PNMC) oppstår mot arteriell hypertensjon eller aterosklerose. Noen ganger er årsaken til utviklingen sin kombinasjon. De viktigste symptomene på PNMC er som følger:

 • Hvis patologiens fokus befinner seg i karotidbeholderne, er pasienten nummen med halvparten av stammen (med motsatt side av siden) og en del av ansiktet rundt leppene, lammelse eller kortvarig parese av lemmer er mulig. Violert tale, det kan være epileptisk anfall.
 • Når dårlig sirkulasjon i vertebrobasilær område av pasientens svekkede armer og ben, føler deg svimmel, er det vanskelig å svelge og lage lyder, det fotopsi (utseende i øynene av den lysende prikker, gnister, etc.) eller dobbeltsyn (delingen av de synlige elementer). Han mister orientering, han har feil i hans minne.
 • Symptomer på cerebral sirkulasjon på bakgrunn av hypertensjon vises som følger: begynner å få hodepine og øyeepler, en person opplever tretthet, han har en trykkende ører (som i et fly under avgang eller landing) og kvalmende begjær. Ansiktet blir rødt, svette øker. I motsetning til slag, finner alle disse symptomene sted innen en dag. For dette ble de kalt "forbigående angrep".

Behandling av PNMK utføres av hypotensive, toniske og kardiotoniske midler. Brukt spasmolytika som forbedrer blodstrømmen i hjernen, og blokkere av kalsiumkanaler. Følgende medisiner er foreskrevet:

Dibasol, Trental, Clopheline, Wincomamin, Euphyllin, Cinnarizine, Cavinton, Furasemid, betablokkere. Som tonic - alkohol tinkturer av ginseng og magnolia vintreet.

Kroniske sykdommer i hjernecirkulasjon

Kronisk lidelse i hjernesirkulasjonen (CNMK), i motsetning til akutte former utvikler seg gradvis. Det er tre stadier av sykdommen:

 1. I første fase er symptomene vage. De er mer som et kronisk tretthetssyndrom. En person blir raskt trøtt, søvn er forstyrret, hodet hans gjør ofte vondt og svimmel. Han blir raske og distrahert. Han endrer ofte stemningen. Han glemmer noen mindre punkter.
 2. I den andre fasen ledsages en kronisk svekkelse av cerebral sirkulasjon av en betydelig minneverdighet, utvikle små brudd på motorfunksjonene, forårsaker skakkelig gang. Det er konstant støy i hodet mitt. En person oppfatter informasjon dårlig, neppe konsentrere seg om det hans oppmerksomhet. Han degraderer gradvis som en person. Blir irritabel og ikke selvsikker, mister intellekt, reagerer utilstrekkelig på kritikk, faller ofte i depresjon. Han er hele tiden svimmel og har hodepine. Han vil alltid sove. Arbeidsevne - redusert. Han er dårlig tilpasset sosialt.
 3. I tredje fase blir alle symptomene verre. Nedbrytning av personen blir demens, hukommelsen lider. Når man reiser hjemme alene, vil en slik person aldri finne en vei tilbake. Motorfunksjonene er svekket. Dette manifesterer seg i rystelser av hender, stivhet i bevegelser. Merkbart, taleforstyrrelser, koordinering av bevegelser.

Den siste fasen av kronisk NMC er hjerneatrofi og nevronaldød, utvikling av demens

Brudd på hjernecirkulasjon er farlig fordi hvis ikke behandlingen utføres i tidlige stadier, dør nevroner - de grunnleggende enhetene i hjernestrukturen, som ikke kan oppstå igjen. Derfor er diagnosen av sykdommen i de tidlige stadier så viktig. Den inkluderer:

 • Identifikasjon av sykdommer i blodårer som fremmer utviklingen av hjernesirkulasjonsforstyrrelser.
 • Diagnosen er basert på pasientens klager.
 • Gjennomføring av en nevropsykologisk undersøkelse på MMSE-skalaen. Det kan oppdage kognitiv svekkelse ved testing. Fraværet av brudd er indikert med 30 poeng samlet av pasienten.
 • Dupleks skanning med det formål å avsløre lesjoner av cerebral kar med aterosklerose og andre sykdommer.
 • Magnetic resonance tomography, som gjør det mulig å identifisere små hypotensitive (med patologiske forandringer) foci i hjernen.
 • Kliniske blodprøver: En generell blodprøve, et lipidspektrum, et koagulogram, glukose.

etiologi

Hovedårsakene til hjernesirkulasjonsforstyrrelser er som følger:

 1. Age. I utgangspunktet oppstår de hos folk som har gått inn i femte tiåret.
 2. Genetisk predisposisjon.
 3. Craniocerebral skade.
 4. Overvekt. Overvektige mennesker lider ofte av hyperkolesterolemi.
 5. Hypodinami og økt følelsesmessighet (stress, etc.).
 6. Dårlige vaner.
 7. Sykdommer: diabetes mellitus (insulinavhengig) og aterosklerose.
 8. Hypertensjon. Forhøyet blodtrykk er den vanligste årsaken til hjerneslag.
 9. I en gammel alder kan brudd på blodstrømmen i hjernen føre til:
  • atrieflimmer,
  • ulike sykdommer i bloddannende organer og blod,
  • kronisk tromboflebitt,
  • hjertesykdommer.

behandling

Med kronisk nedsatt blodmengde i hjernen Alle medisinske tiltak er rettet mot å beskytte nervene i hjernen fra døden som følge av hypoksi, for å stimulere metabolisme på nivå av nevroner, for å normalisere blodstrømmen i hjernens vev. Legemidler til hver pasient velges individuelt. Ta dem i en strengt angitt dosering, og monitorer blodtrykket kontinuerlig.

Videre, forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon, ledsaget av nevrologiske manifestasjoner som anvendes antioksidanter, venotonics, vasodilatorer, neurobeskyttende midler, midler som forbedrer blodmikrosirkulasjon, sedativer og multivitamin.

For å behandle en kronisk lidelse i hjernens sirkulasjon kan og middel til tradisjonell medisin, ved hjelp av en rekke avgifter og phyto-te. Spesielt nyttig infusjon av hagtorns og samlingsblomster, som inkluderer kamilleapotek, myrsvin og morwort. Men de bør brukes som et ekstra behandlingsforløb, noe som styrker den viktigste medisinterapien.

Personer med økt vekt, som er i fare for å utvikle aterosklerose på grunn av høyt kolesterol, må ta hensyn til ernæring. For dem er det spesielle dietter du kan lære om fra en diettist som overvåker næringsorganisasjonen for pasienter som er på behandling på et sykehus på et sykehus. Kostholdsprodukter inkluderer alt som har vegetabilsk opprinnelse, sjømat og fisk. Men produktene av melk, tvert imot, skal ha lite fett.

Hvis kolesterolemien er signifikant, og dietten ikke gir de nødvendige resultatene, er legemidlene som er inkludert i statin-gruppen foreskrevet: Lipitor, Atorvakar, Vabarin, Torvakard, Simvatin. Ved høy grad av innsnevring av hulrommet mellom veggene i halspulsårene (70%) som kreves for å holde endarterectomi (kirurgi), som er utført bare i spesialiserte klinikker. Med en stenose på mindre enn 60% er konservativ behandling tilstrekkelig.

Rehabilitering etter akutt nedsatt hjernesirkulasjon

Medikamentterapi kan stoppe sykdomsforløpet. Men hun kan ikke returnere muligheten til å flytte. Hjelp i dette kan bare spesielle treningsøvelser. Vi må være forberedt på at denne prosessen er lang nok og har nok tålmodighet. Pasientene til pasienten må lære å utføre massasje og øvelser med terapeutisk gymnastikk, siden de må gjøre dem for seks måneder eller mer.

Grunnlaget for tidlig rehabilitering etter en dynamisk svekkelse av cerebral sirkulasjon med målet om fullstendig gjenoppretting av motorfunksjoner er vist ved kinesitherapy. Spesielt er det nødvendig med å gjenopprette motilitet, da det bidrar til opprettelsen av en ny modell av hierarkiet i nervesystemet for utøvelse av fysiologisk kontroll av organismens motorfunksjoner. Følgende metoder brukes i kinesitherapy:

 1. Gymnastikk "Balanse", med sikte på å gjenopprette koordinering av bevegelser;
 2. System for refleksøvelser Feldenkrais.
 3. Vojta-systemet tar sikte på å gjenopprette motoraktivitet ved å stimulere reflekser;
 4. Mikrokenizoterapiya.

Passiv gymnastikk "Balanse" er tildelt hver pasient med nedsatt cerebral sirkulasjon, så snart bevisstheten vender tilbake til ham. Vanligvis hjelper familien hennes til pasienten. Det inkluderer kneading av fingre og tær, flekk og forlengelse av lemmer. Øvelser begynner å utføre fra de nedre delene av lemmer, og beveger seg gradvis opp. Komplekset inkluderer også æltning av hodene og livmorhalsene. Før begynnelsen av øvelsene og avslutte skal gymnastikken være lett masserende bevegelser. Pass på å overvåke pasientens tilstand. Gymnastikk skal ikke føre til at han overtar. Uavhengig kan pasienten utføre øvelser for øynene (skrue opp, rotere, fikse et blikk på ett punkt og noen andre). Gradvis, med forbedring av pasientens generelle tilstand, økes belastningen. For hver pasient velges en individuell gjenopprettingsteknikk, med tanke på egenskapene til sykdomsforløpet.

Foto: grunnleggende øvelser av passiv gymnastikk

Feldenkrais Metode Er en terapi som forsiktig påvirker det menneskelige nervesystemet. Den fremmer full restaurering av mentale evner, motoraktivitet og sensualitet. Det inkluderer øvelser som krever jevn bevegelse under utførelsen. Pasienten bør fokusere på koordinasjonen, gjøre hver bevegelse meningsfylt (bevisst). Denne teknikken gjør at vi distraherer oppmerksomheten fra det eksisterende helseproblemet og konsentrerer det om nye prestasjoner. Som et resultat begynner hjernen å "huske" de tidligere stereotypene og vender tilbake til dem. Pasienten studerer hele tiden sin kropp og dens evner. Dette lar deg finne raske måter å få det til å flytte.

Metoden er basert på tre prinsipper:

 • Alle øvelser skal være enkle å lære og huske.
 • Hver øvelse skal utføres jevnt, uten overbelastning av muskler.
 • Mens du utfører øvelsen, bør den syke personen nyte bevegelsen.

Men viktigst, man kan aldri dele sine prestasjoner i høy og lav.

Ekstra rehabiliteringstiltak

Utbredte utføre pusteøvelser, som ikke bare normaliserer blodsirkulasjon, men også fjerner som oppstår under påvirkning av gymnastikk og massere muskelstrekkbelastning. I tillegg regulerer det åndedrettsprosessen etter å ha utført terapeutiske øvelser og gir en avslappende effekt.

Ved brudd på hjernecirkulasjon er pasienten foreskrevet en sengestøtte i lang tid. Dette kan føre til ulike komplikasjoner, for eksempel et brudd på naturlig ventilasjon, fremveksten av bedsores og kontrakturer (i felles begrenset mobilitet). Profylakse av bedsores er den hyppige endringen av pasientens stilling. Det anbefales å vri den over magen. Fot mens hengende, som ligger på leggen myke puter under knærne - hjul laget av bomull, trimmet med gasbind.

For forebygging av kontrakturutvikling anbefales det:

 1. Pasientens kropp skal gis en spesiell stilling. I de tidlige dager blir han overført fra en stilling til en annen, omsorg for sine slektninger. Dette gjøres hver annen eller tre timer. Etter stabilisering av blodtrykket og forbedring av pasientens generelle tilstand, blir de lært å gjøre det selv. Tidlig sittende av pasienten i sengen (hvis trivselet tillater det) vil ikke tillate utvikling av kontrakturer.
 2. Gjør massasjen nødvendig for å opprettholde muskeltonen i normal. De første dagene inkluderer det lett strekk (med økt tone) eller æltning (hvis muskeltonen er redusert) og varer bare noen få minutter. Ytterligere massasjebevegelser intensiveres. Det gis tillatelse til å bruke rubbing. Varigheten av massasjeprosedyrer øker også. Ved utgangen av første halvdel av året kan de utføres innen en time.
 3. Utfør øvelsesøvelser, som blant annet effektivt bekjemper synkinesi (ufrivillig sammentrekning av musklene).
 4. En god effekt er gitt av vibrasjonsstimulering av lammede deler av kroppen med en frekvens av svingninger fra 10 til 100 Hz. Avhengig av pasientens tilstand kan varigheten av denne prosedyren variere fra 2 til 10 minutter. Det anbefales å gjennomføre ikke mer enn 15 prosedyrer.

I tilfeller av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, brukes alternative terapier også:

 • Refleksbehandling, som inkluderer:
  1. Behandling med lukt (aromaterapi);
  2. klassisk versjon av akupunktur;
  3. akupunktur i reflekspoengene plassert på auriklene (auricoterapi);
  4. akupunktur av biologisk aktive punkter på hendene (su-Jack);
 • Behandling med leeches (hirudoterapi);
 • Barrerbad med tilsetning av havsalt;
 • Oksygenbad.

Video: Rehabilitering etter et slag, programmet "Live sunt!"

Mer informasjon om omfattende rehabilitering etter slag og iskemiske angrep leser lenken.

Konsekvenser av NMC

Akutte hjertesirkulasjoner har alvorlige konsekvenser. I 30 tilfeller av hundre personer som har gjennomgått denne sykdommen, blir det helt hjelpeløs.

 1. Han kan ikke spise, hygiene, kjole etc. på egen hånd. Slike mennesker har helt mistet evnen til å tenke. De mister oversikten over tid og er ikke helt orientert i rommet.
 2. Noen beholder evnen til å bevege seg. Men mange mennesker som, etter brudd på hjernens sirkulasjon, forblir for alltid bedridden. Mange av dem beholder et klart sinn, forstår hva som skjer rundt dem, men er målløs og kan ikke formidle sine ønsker og uttrykke følelser i ord.

kommunikasjon mellom hjerneskade og vitale funksjoner

Funksjonshemming er et trist resultat av akutt og i mange tilfeller kronisk nedsatt hjernesirkulasjon. Ca 20% av akutte sykdomsforstyrrelser resulterer i dødsfall.

Men det er en mulighet til å beskytte deg selv mot denne alvorlige sykdommen, uansett hvilken klassifiseringskategori den refererer til. Selv om mange mennesker forsømmer det. Det er en oppmerksom holdning til ens helse og alle endringene som foregår i kroppen.

 • Enig at en sunn person ikke skal ha hodepine. Og hvis du plutselig følte deg svimmel, så var det noe avvik i funksjonen til systemene som er ansvarlige for denne kroppen.
 • Bevis på funksjonsfeil i kroppen er forhøyet temperatur. Men mange går på jobb når det er 37 ° C, vurderer det normalt.
 • Det er en kortvarig følelsesløp i ekstremiteter? De fleste gni det, uten å spørre: Hvorfor skjer dette?

I mellomtiden er disse satellitter av de første mindre endringene i blodstrømssystemet. Ofte er en akutt forstyrrelse i hjernen sirkulasjon foran en forbigående en. Men siden symptomene hans går over dagen, er det ikke alle som har det travelt å se en lege for å få en kontroll og få den nødvendige medisinen.

I dag finnes det effektive medisiner for medisin - trombolytika. De jobber bokstavelig talt mirakler, oppløser blodpropper og gjenoppretter hjernecirkulasjon. Det er imidlertid en "men". For å oppnå maksimal effekt bør de administreres til pasienten innen tre timer etter utseendet av de første symptomene på et slag. Dessverre, i de fleste tilfeller, søker medisinsk hjelp for sent, når sykdommen har gått i alvorlig fase, og bruk av trombolytik er allerede ubrukelig.

Les Mer Om Fartøyene