Aterosklerose av hodekarene: dets årsaker, symptomer og behandling

En av de mest vanlige og alvorlige sykdommene i vår tid er atherosklerose av cerebral fartøy. Til tross for at sykdommen er lokalisert på blodkarets vegger, lider hele kroppen av det. Kolesterol, deponert i karveggen, skaper såkalte aterosklerotiske plakker som består av overgrodd bindevev og fett. Overlappende kanalens lumen blokkerer de den naturlige strømmen av blod og forhindrer inntak av oksygen og næringsstoffer i alle deler av hjernen.

Som et resultat dannes blodpropp i karene i hjernevævet, og det største antallet som akkumuleres i hjernebarken og i nærheten av de basale noder. Konsekvensen av trombose er nekrotiske flekker, cyster og arr på hjernevevet. Dystrofi av nevroner (nerveceller) forstyrrer normal mental aktivitet. Følgelig er cerebral aterosklerose en ganske farlig progressiv sykdom.

Oftest påvirker kolesterolplakkene, malt i gule og hvite farger, hjernens hoved- og midterarterier. Spesielt mange av dem på steder med divergens av sidegrenene fra arteriene. I små arterier er endringer sjeldne, i ekstreme tilfeller er fett flekker - lipoidose - mulige. Små kapillærer er nesten aldri berørt.

Aterosklerose av brakiocefaliske arterier (BCA)

Brachiocephalic stammen er et stort fartøy som strekker seg fra aorta, grenene som leverer blod til hjernen. Når det vises på veggene til høyre subclavian, karotid og vertebral arterier av plaques, er aterosklerose av BCA diagnostisert. Dens symptomer er alvorlig svimmelhet, som oppstår under sving i hodet, og også med en reduksjon i trykk. I fravær av behandling kan aterosklerose av brakiocephaliske arterier forårsake hjerneslag.

Brakiocephalic arterier er hovedkarene i hodet, som fører fra brachiocephalic stammen. Det er deres nederlag er en av de mest vektige diagnosene.

Leger skiller to typer nederlag av BCA:

 1. Stenoserende (farligere) aterosklerose med plaketter som overlapper lumen av karene.
 2. Nonstonøs atherosklerose, hvor plakk øker langs lengden på fartøyet og kan bare redusere blodstrømmen.

Vanlige årsaker til aterosklerose

Patogenesen av aterosklerose innebærer et helt kompleks av forskjellige faktorer. Disse inkluderer:

Symptomer på sykdommen

Det kliniske bildet av aterosklerotiske lesjoner i hjernebruskene manifesterer seg sakte. De første symptomene er:

 1. Ustabil emosjonell tilstand;
 2. depresjon;
 3. Svekket oppmerksomhet;
 4. Svimmelhet og hodepine;
 5. Redusert minne;
 6. Søvnforstyrrelser;
 7. besvimelse;
 8. Redusert arbeidsevne.

Ved undersøkelse av en spesialist avsløres følgende symptomer på en annen grad av cerebral aterosklerose, noe som gjør det mulig å bestemme stadiet av sykdomsutviklingen:

Trinn I:

 • Svake reaksjoner av elever til sterkt lys;
 • Patologiske og asymmetriske reflekser.

Trinn II:

 • Sterke forstyrrelser av minne og vilje;
 • Funksjonshemming reduksjon;
 • Forverring av kognitive funksjoner;
 • Mikroslag som forårsaker lammelse og besvimelse.

Trinn III:

 • Omfattende skade på hjernevæv og kognitiv svekkelse.

Kan jeg få et funksjonshemning med hjernens aterosklerose?

Aterosklerose II grad begrenser vesentlig pasientens evne: arbeid som krever konsentrasjon, stress og rask reaksjon, blir en slik pasient uutholdelig. Når aterosklerose forårsaker ekstrapyramidal tremor, kan folk ikke utføre nøyaktig og mindre arbeid. Og på grunnlag av disse restriksjonene er medisinsk og sosial kompetanse tildelt III-gruppen av funksjonshemming. For å henvise til funksjonshemming er det nødvendig å kontakte den behandlende legen eller ledelsen av helsemiljøet.

Hvordan bli kvitt aterosklerose?

Spesiell innflytelse på sykdomsforløpet og dens forebygging har en modus for arbeid og hvile: Det er nødvendig å eliminere stress, redusere arbeidsbelastninger, legge til ekstra søvn i løpet av dagen. Terapeutisk fysisk trening og trening vil også være til nytte. Skadelige vaner som røyking, hånlighet og alkoholmisbruk, som bidrar til fremveksten av aterosklerose, må undertrykkes kategorisk.

Calorisk innhold av mat bør reduseres til normativ, for ikke å bidra til utseendet av aterosklerose i hjernen. De fleste animalsk fett må erstattes av vegetabilsk fett. Den obligatoriske ukentlige dietten bør inkludere næringsrik mat - kjøtt, fisk, tang, eggvit, fermenterte melkeprodukter (kefir, cottage cheese), en liten mengde rømme. Hver dag trenger du å konsumere et stort antall grønnsaker og frukt. Og matvarer rik på animalsk fett og kolesterol må utelukkes fra kostholdet (lever, krem, fett kjøtt, egg, konditori).

Mer informasjon om diett, ernæringsregler og andre anbefalinger for forebygging av aterosklerose leser lenken.

Tilskudd til riktig ernæring vil være vitaminer mineraler:

 1. Ascorbinsyre, det er også vitamin C;
 2. Jodholdige preparater.

medisiner

Medisinsk behandling av cerebral artery aterosklerose er foreskrevet utelukkende av en lege basert på resultatene av individuelle analyser. For de som lurer på hvordan å behandle aterosklerose, vil det være nyttig å lese seriøs tematisk litteratur.

I moderne russisk medisin, den vanligste bruken av følgende stoffer:

 • Hvis proteininnholdet i protrombin i blodet og dets koagulerbarhet øker, foreskriver profylaktiske formål aspirinkardi eller kardiomagnet.
 • For å forbedre blodstrømmen må du regelmessig bruke midler som utvider blodkarene og lindrer spasmer: Actovegin, Cavinton, Quarantil.
 • Narkotika rettet i slike tilfeller er statiner, men de utnevnes utelukkende av en lege etter å ha studert lipidspektret og dets konstante kontroll under administreringen av disse legemidlene.
 • I tillegg, for normalisering av emosjonell bakgrunn benyttes anti-angst medikamenter, kan være homøopatisk, med utpregede depressive tilstander og søvnforstyrrelser vist antidepressiva og sovetabletter. Som smertestillende for hodepine, er det tilrådelig å bruke legemidler som har en antispasmodisk effekt (spasmalgon).

Fysioterapeutiske prosedyrer, for eksempel hydroterapi ved bruk av oksygen-, radon- eller karbonbad, har god innflytelse på kroppen. Hvil i sanatorier vil gunstig påvirke det generelle trivselet.

Husk at bare rettidig tilgang til en lege og en sunn livsstil kan forhindre fremveksten og utviklingen av aterosklerose - en sykdom som fundamentalt bryter med folks liv.

Hva den dystrofiske foci i hjernen sier

I løpet av CT (MR) -Studies i hjerne-substansen kan detekteres dystrofiske foci (type gliosis) tegn atrofiske (type cyster CSF), og forkalkninger. Ved kronisk iskemi vev kan også identifisere andre karakteristiske forandringer, f.eks periventrikulær leykoareoz (endring i struktur og tetthet av materiale rundt ventrikler), ofte med små cyster i den basale ganglier, så vel som ytre og indre kapsel av hjernen. Ofte avsløres også tegn på hydrocephalus (av substitutt natur).

Årsaker og predisponerende faktorer for endringer i hjernen

Fokale endringer inkluderer patologiske prosesser som forekommer i et bestemt område i hjernen. I hjernevevvet er det endringer av forskjellig art (arr, cyster, nekrose). Ofte finnes fokale endringer av en dystrofisk natur:

 1. Hos eldre. Dermed øker sannsynligheten for å identifisere dystrophic foci betydelig med alderen. Her spiller patologiske forandringer i intra- og ekstrakranielle kar en rolle, aterosklerose, innsnevring av vaskulær lumen og cerebral iskemi forårsaket av disse faktorene.
 2. Hos personer med diabetes Med denne patologien er det ofte angiopati, manifestert av endringer i vaskulær veggen, et brudd på vaskulær permeabilitet, et brudd på vaskulær patency. Mot denne bakgrunnen forekommer ofte også slag.
 3. Personer med andre angiopati, vaskulære misdannelser av hjernen kanal (for eksempel ved å åpne sirkel av Willis), trombose (nedsatt clearance av en annen etiologi) ekstra- og intrakranielle arterier.
 4. Hos mennesker med forverring av cervikal osteokondrose. Når sykdommen oppstår, slutter hjernen å få nok oksygen. Som et resultat av oksygen sult, vises iskemiske steder.
 5. De som led traumer til skallen, hjernen. Omorganisering av hjernestoffet i fokus av forvirring etter traumer kan føre til fremveksten av et gliosefokus, cyste eller forkalkning.
 6. Hos personer utsatt for langvarig forgiftning (ekso-eller endogen). Dermed omfatter den første gruppen mennesker som misbruker alkohol, tar giftige stoffer (eller er utsatt for deres effekter i produksjon, for eksempel verksteder for produksjon av maling). Til den andre - mennesker med langsiktige sykdommer (smittsomme, inflammatoriske).
 7. Hos pasienter med onkologiske prosesser i hjernen oppdages dystrofiske foci under undersøkelsen.

Finn ut hvorfor flippen av gliose utvikler seg i hjernevævet: årsakene og utviklingsmekanismen.

Metoder for å oppdage dystrophic foci i hjernen

De viktigste metodene for å oppdage dystrofiske (og andre) parenkymale foci i hjernen er CT og MR. I dette tilfellet kan du identifisere følgende endringer:

 1. Foci på typen gliosis.
 2. Cystiske steder på grunn av atrofi (konsekvenser av slag og traumer).
 3. Kalkninger (som et eksempel på grunn av impregnering av kalsiumsalter med hematom).
 4. Periventrikulær leukoareose. Selv om det ikke er direkte relatert til brennpunktsendringer, er det en signifikant markør for kronisk iskemi.

På CT skann ved nivået til den tredje ventrikkel og bakre horn av laterale ventrikler blå piler angir områder med cystisk natur (resultatet av nekrose av hjernemasse i det siste): litt i den høyre thalamus og den større størrelsen på den høyre oksipital lob. Det er også en endring i tettheten av hjernestoffet rundt bakre horn av høyre lateral ventrikel. Sylvian-slissene er utvidet, noe som indikerer hydrocephalus (atrofisk, substitusjonell).

På CT-skanningen på nivået på sideventriklene, indikerer de blå pilene cystiske (atrofiske) flekker i parietale og occipitale lobes til høyre (effekten av et slag). Det er også tegn til kronisk cerebral iskemi, uttrykt mer til høyre (periventrikulær leukoareose).

CT-skanning av hodet ved fjerde ventrikkel ben cerebellum i den venstre halvdel av lillehjernen (i bakken nær det venstre benet cerebellum) atrofisk tegndelen (virkningene av slag). Vær oppmerksom på hvordan de ytre hjernen i hjernen er utvidet.

De blå pilene på CT-skanningen indikerer områder av periventrikulær leuko-aureus (rundt de fremre, bakre hornene i begge laterale ventrikkene). Den røde pilen indikerer også et "friskt" iskemisk slag (rett i oksipitale lobe).

Tilstedeværelsen av fokale degenerative endringer i hjernen i mange tilfeller, er en konsekvens av kronisk iskemi og ofte forbundet med atrofisk (erstatning) hydrocefalus, særlig hos pasienter som tar alkohol i lang tid er utsatt for forgiftning av en annen karakter hatt et slag eller hodeskade tidligere.

I scan (CT) av hode - tegn substitusjon hydrocefalus (på grunn av nekrose av hjernen parenchyma) med tilstedeværelse av multiple brennpunkter på atrofisk tegn på venstre side - i oksipital lob (1), i den isselappen (2) og den høyre - i hodeområdet av linserasteret kjernene, periventrikulær til det ventrikulære legemet (3). De laterale ventriklene utvidet seg (merket med en pil). Rundt hornene på sideventriklene er hypodense (lav tetthet med CT) -sone.

Les hva som er atrofi av hjernen: årsakene til utvikling, symptomer, behandling.

Hvem er hjernens tomografi? Finn ut hvilke sykdommer det oppdages under eksamen.

resultater

Dystrophic focal endringer kan detekteres av CT og MR i hjernen til noen person. Deres deteksjon kan indikere en overført patologi (traumatisk, iskemisk natur). Hvis foci har en liten størrelse og lokalisering i de perifere deler av hjernen eller i hvitt materie, basale kjerner, er prognosen for pasientens videre liv gunstig. Men fokale endringer av bagasjerom lokalisering, på hjernen, er thalamus mer ugunstig og kan forårsake nevrologiske symptomer.

Typer, årsaker, behandling av fokale hjerneforandringer i vaskulær natur

Hver del av hjernen utfører visse funksjoner - regulerer tale, tenkning, balanse, oppmerksomhet, styrer arbeidet med indre organer. En utrolig mengde informasjon lagres og behandles i hjernen; Sammen med dette finner mange prosesser sted i ham, noe som gir et normalt liv for en person. Funksjonen til dette komplekse systemet er direkte avhengig av blodtilførselen. Selv liten skade på blodårene fører til alvorlige konsekvenser. En av manifestasjonene i denne patologien er fokale forandringer i hjernen.

Hvilke patologier eksisterer

På grunn av mangel på oksygen i hjernen begynner sulten av celler (i medisin kalles en prosess som iskemi), noe som forårsaker dystrofiske lidelser. I fremtiden påvirker disse lidelsene deler av hjernen som delvis eller helt mister sine naturlige funksjoner. To typer dystrofiske lidelser er delt:

 1. Diffus, som dekker hele hjernevævet jevnt, uten utseende av patologiske områder. De oppstår på grunn av nedsatt blodsirkulasjon, hjerneskade, hjernerystelse, betennelser forårsaket av infeksjoner. Symptomer på diffuse patologier inkluderer ofte nedsatt arbeidsevne, uutholdelig konstant smerte i hodet, apati, sløvhet, søvnløshet.
 2. Fokale endringer i hjernens materiale er disirkulerende, som dekker et eget område hvor blodbevegelsen er forstyrret. Fokusene er enkle eller talrige, kaotisk spredt over hjernevevene. I utgangspunktet er dette en treg gjeldende kronisk sykdom som utvikler seg gjennom årene.

Blant fokale patologier forekommer ofte:

 • cyste - et lite hulrom fylt med væske. Ofte forårsaker ikke pasient ubehag og smerte, men det forårsaker klemming av blodårer og nærliggende områder av hjernen.
 • Nekrotisk nekrose, Skadelige områder av hjernen på grunn av nedsatt transport av næringsstoffer. Døde celler som danner døde soner, oppfyller ikke deres funksjoner og blir ikke gjenopprettet i fremtiden.
 • Hjernesår og hematom som oppstår etter alvorlig traumer eller hjernerystelse. Disse forandringene i hjernen fører til liten strukturell skade.

Utviklingsstadier av diskusjonsendringer

Det er tre stadier av denne patologien:

 1. I begynnelsen kjennetegnes diskusjonsendringer ved en liten forstyrrelse i blodbevegelsen i individuelle hjerneområder. På grunn av dette blir pasienten raskt sliten, opplever ofte spasmer og hodepine.
 2. Når sykdommen utvikler seg og strømmer inn i andre etappe, blir skadene forverret. Minne forverres, intellektuelle evner reduseres. En person blir ekstremt irritabel, emosjonell. Forverring av koordinering av bevegelser, det er lyder i ørene.
 3. I tredje fase dør en betydelig del av nevronene. Samtidig lider musklene betydelig, klare tegn på demens opptrer, og organene av berøring og følelser kan mislykkes.

Fra hvor fokalforskjellige forandringer av vaskulær karakter i hjernen og ryggmargen er lokalisert, avhenger det av hvordan funksjonaliteten til organene som reagerer på slike forstyrrelser, vil endre seg.

Symptomer på fokale lesjoner

Fokale lesjoner i hjernen er forårsaket av nederlaget av blodårer som mister elastisiteten deres med alderen. I noen, dette manifesterer seg minimalt, mens i andre, forstyrrelsen strømmer inn i en patologisk form. Det kan vises:

 • Høyt blodtrykk, provosert av mangel på oksygen på grunn av den dystrofiske tilstanden i hjernen.
 • Epileptiske anfall, hvor en person ikke kan sette metallobjekter i munnen, vann ham, slå kinnene sine, etc.
 • Psykiske lidelser, hukommelsessvikt, forvrengt oppfatning av virkelighet, atypisk oppførsel.
 • Stroke eller pre-kulturell tilstand, som kan bestemmes av CT eller MR.
 • Vokserende bankende hodepine i baksiden av nakke, øyekontakter og superciliary soner, avgir over overflaten av hele skallen.
 • Ukontrollerte muskelkontraksjoner, tremor i lemmer, hake, øyne, nakke.
 • Øre støy, ringing, stuffiness, som fører til nervøsitet.
 • Vanlige anfall av hodet, som fører til kvalme og oppkast.
 • Fotofobi, en reduksjon i alvorlighetsgraden av hørsel, sløret syn, dobbeltsyn, en merkbar nedsatt syn.
 • Konstant tretthet, apati.
 • Slurred tale.
 • Svangerskade.
 • Parese av muskler, patologisk refleksreaksjon av ekstremiteter.

Mange stiller spørsmålet, hvilke sykdommer som utfordrer en hjerneinfarkt, hva det er, og hvorfor det oppstår. Det er kjent at årsakene til denne lidelsen kan dekkes av:

 • Vaskulære lidelser assosiert med naturlig aldring, kolesterol akkumulering i veggene i blodårene.
 • Osteokondrose i nakken.
 • Oksygen sult.
 • Svulster.
 • Skader, åpne og lukkede hodeskader (her er alder ikke viktig).

Hvem er i fare?

Enhver sykdom har sine egne risikogrupper. Personer som er relatert til slike grupper, bør nøye overvåke helsen og ved de første mistenkelige symptomene, kontakt lege umiddelbart. Med fokale patologier omfatter denne gruppen pasienter:

 • Hypertensiv, hypotonisk sykdom.
 • Diabetes.
 • Åreforkalkning.
 • Revmatisme.
 • Fedme.
 • Følsomme, følelsesmessige mennesker som lever i konstant stress.
 • Ledende et stillesittende liv.
 • Folk i avansert alder, uansett kjønn (fra 55-60 år).

Også provosere utviklingen av vaskulære patologier:

diagnostikk

Fokale lesjoner i hjernen oppstår ofte asymptomatisk. Selv om det er lite symptomatologi, pleier pasienter sjelden å konsultere en lege. Identifisere patologi er vanskelig. Dette kan gjøres ved å ta en MR-studie. Det gir deg mulighet til å vurdere selv små degenerative foci som kan føre til et slag eller til onkologi.

MR kan indikere slike lidelser:

 • Med endringer i hemisfærene, er det mulig å tette arteriene på grunn av ryggmargens brokk, unormal intrauterin utvikling, aterosklerotiske plakk.
 • Forstyrrelser i den hvite delen av frontalavdelingen er karakteristiske for hypertensive sykdommer (spesielt etter eksacerbasjon), medfødte utviklingsavvik, da liv truer med å utvikle seg.
 • Flere foci innebærer en pre-kulturell tilstand, senil demens, episyndrom.

Mange små foci truer livet, forårsaker mange alvorlige sykdommer. De er for det meste funnet hos eldre mennesker.

behandling

Legen forklarer pasientene hva som er farlig for hjernens dystrofi, hva det er og hvordan man skal håndtere sykdommen. Bestemt av behandlingens taktikk, samler nevrologeren en generell anamnese av pasienten. Siden den eneste og sanne årsaken til patologi ikke kan bli funnet, er det nødvendig å forbedre hjernens sirkulasjon på noen måte. Terapi, både for single foci og for multiple er basert på flere spesifikke postulater:

 • Overholdelse av riktig regime og overholdelse av diett nummer 10. Hver dag anbefales pasienten å gi nok tid til hvile. Ikke overbelast deg selv med fysisk arbeid, spis riktig. I dietten bør være tilstede organiske syrer (rå eller bakt frukt, kompotter, juice, fruktdrikker, mandler). Pasienter som er i fare eller som har blitt diagnostisert med "fokal hjernens endringer" etter undersøkelsen, bør utelukke kalsiumberikte produkter. Det forverrer blodstrømmen, noe som fører til oksygen sult og enkeltfokal endringer i hjernestrukturene.
 • Utfør medisiner med narkotika som har en positiv effekt på blodtilførselen til hjernen. Slike rusmidler stimulerer blodstrømmen, utvider blodårene, reduserer viskositeten, forhindrer trombogenese.
 • Pasienten er foreskrevet analgetika, lindrer smertesyndrom, beroligende midler, vitaminterapi.
 • Med hypo- eller hypertensjon - tar medisiner som normaliserer blodtrykket, som er nødvendig for riktig hjernefunksjon.

Hvis fokale lesjoner i hjernen ikke begynner å behandle og starte sykdommen, utvikler alvorlige lidelser, som moderne medisin ikke kan bekjempe. Disse er:

 • Alzheimers sykdom - En av de vanligste former for degenerasjon av nerveceller og strukturer.
 • Toppsyndrom - en sjelden progressiv sykdom som rammer mennesker fra 50 år.
 • Huntingtons sykdom - en genetisk lidelse som manifesterer seg i 30-50 år.
 • Kardiovaskulært syndrom, hvor hjernens funksjoner brytes på grunn av alvorlige sykdommer i hjertesystemet.
 • Arteriell hypertensjon, Forverringen som kan føre til alvorlige problemer med pasientens helse.

Det er mulig å utvikle en onkologisk prosess.

forebygging

Konsekvensene av alvorlig kraniocerebral skade, tegn på alderdom, provoserende fokalforandringer i hjernen - dette er ikke en unnskyldning for fortvilelse og slippe hendene dine. Du kan overvinne og forebygge sykdommen ved å følge enkle anbefalinger:

 • Gå oftere, gå, gå og svømme. Spill i lagspill, 2-3 ganger i uka for å delta på en treningsstudio, engasjere seg i alle tilfeller som krever fysisk aktivitet.
 • For å utelukke eller begrense bruken av alkohol, ikke bli borte med fete, skarpe, salte, røyke produkter. Om mulig, bytt søtsaker med frisk frukt og grønnsaker. Men ikke gi opp dine favorittretter. Hvis det er et ønske om å spise pølse, er det bedre å koke det, og ikke å steke.
 • Stress og angst bør unngås. Den mentale tilstanden påvirker ikke bare hjernen, men også de andre organene. Behandling av sykdommer forbundet med depresjon er svært vanskelig, og ikke alltid er resultatet positivt.
 • Med de første symptomene må du se en lege. For å overvåke helsetilstanden trenger du 1-2 ganger i året for å gjennomgå en undersøkelse.
 • Uavhengig avskriv deg selv en medisinsk behandling, drikk medisin eller bruk reseptene for tradisjonell medisin er strengt forbudt. Det er bedre å konsultere en spesialist på forhånd og følge alle prosedyrene som han anbefaler.

For å gi en prognose om hvordan brennpunktet forandrer seg i hjernens materiell av en kropsirkulasjon og diffus forstyrrelse vil fortsette i fremtiden, kan ikke den mest kvalifiserte legen heller. Tilstanden til pasienten avhenger i stor grad av alder, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer, størrelsen på lokaliseringen av fokuset, graden og dynamikken i utviklingen. Det er viktig å hele tiden overvåke pasienten, for å utføre forebyggende tiltak for å unngå vekst av det berørte området.

Senil degenerasjon av hjernen som en årsak til demens og død

Senil degenerasjon av hjernen er også kjent som senil senilitet eller demens. De første forutsetningene for utvikling av hjerne dystrofi kan forekomme hos en person etter 60 år, men minnetap over tid er ikke et vanlig fenomen.

Begrepet degenerasjon betyr svekkelse eller tap av spesielle funksjoner av kroppen. Demens (demens) er en kronisk psykisk lidelse, hvor adferdsforstyrrelser og tap av grunnleggende selvbeherskelige evner er mulige.

Dermed er det et brudd på høyere kortikale funksjoner. Senil (senil) degenerasjon av hjernen er oftest diagnostisert hos personer som har fylt 65 år.

Generelt klinisk bilde

Hos pasienter er det en tankeforstyrrelse, en svekkelse av minne og oppmerksomhet, sløvhet og inaktivitet, et brudd på emosjonell tilstand.

Forstyrrelser av hodefunksjonene i hjernebarken er notert, dette manifesteres i agnosia, apraksi, avasi og andre patologier. Samtidig er pasienten ikke orientert i samfunnet, men bevisstheten kan forbli klar. Hvis denne tilstanden varer mer enn 6 måneder, forekommer senil demens.

Typer og stadier av overtredelsen

I medisinsk praksis er det tre grader av degenerative forstyrrelser i hjernen:

 1. Enkel grad. Det er preget av tap av faglige ferdigheter, apati til det som skjer rundt. Pasienten er ikke interessert i fag som tidligere var ansett som hobby. I denne grad av sykdom vedvarer orientering og bevissthet.
 2. Gjennomsnittlig grad. Pasienten klarer seg med personlig hygiene, men kan glemme regler for bruk av husholdningsapparater. Slike mennesker trenger ofte hjelp, og etterlater dem uten tilsyn er farlig.
 3. Heavy Degree. Pasienter mister orientering i rommet og er ikke i stand til å betjene sine egne behov.

Degenerative sykdommer i hjernen kan uttrykkes i totalt eller lacunarform.

 1. Totalt skjema lidelser preget av dårlig følelsesmessighet og apati. Det er en nedbrytning av personlighet.
 2. Lacunar (delvis) form preget av et brudd på korttidshukommelsen. Men "kjerne av personligheten" er bevart.

Forløpet av sykdommen skjer i etapper:

 1. Predementsiya - stadium av sykdommen, som er preget av minnetap, fravær og apati. Evnen til å tenke abstrakt reduseres. Slik påvirker bruddene de friske lagene i minnet.
 2. Tidlig degenerasjon (den andre fasen av sykdommen) er preget av mer utprøvde lidelser. Progressiv sykdom uttrykkes i strid med motoraktivitet, usammenhengende tale. Pasienten kan ikke alltid uttrykke sine tanker, hans bevegelser er latterlige, men samtidig er det rester av minne og sunnhet.
 3. Moderat demens (tredje fase) manifesterer seg i det faktum at en person begynner å forvirre ord, ikke gjenkjenner sine kjære, delvis mister sine lese- og skriveferdigheter. Det kan være elementer av delirium. En eldre person er i stand til å forlate huset, og returnere for ham tilbake, på grunn av en forstyrrelse av bevissthet, er ikke mulig. I tillegg til disse symptomene, kontrollerer pasientene ikke lenger kroppens naturlige behov.
 4. Etter disse stadiene kommer alvorlig demens. Personen snakker nesten ikke, går ikke ut av sengen og mister evnen til å utføre de mest elementære bevegelsene. Dette fører til utmattelse av kroppen. Død oppstår på grunn av lungebetennelse eller sårdannelse som har oppstått under slike forhold.

Årsaker og klinikk for dystrofiske prosesser

Årsaker til nedsatt hjernefunksjon i alderen kan være:

 1. I tilfelle av kardiovaskulær demens i anamnesis hypertensjon er en aterosklerose, et slag merket. Derfor er årsaken til denne patologien den svekkede blodtilførselen til hjernen. Av denne grunn opptrer massedød av nevroner. I dette tilfellet er patologi ansett å være uhelbredelig. Cellene har lav evne til å gjenopprette i alderen.
 2. Med en atrofisk type demens det bør noteres i anamnesen til sykdommen Pick, Alzheimer, Parkinson. Her er det en cerebral vaskulær insuffisiens. Alzheimers sykdom rammer eldre kvinner oftere. Forutsetningene for forekomst er genetisk predisponering, alkohol og røyking, alvorlig stress, skjoldbruskkjertelpatologi eller craniocerebral trauma.
 3. Blandetype preget av en kombinasjon av vaskulære patologier med atrofiske forandringer.

Blant årsakene til sykdommen er også hjernesvulster, kronisk alkoholisme, alvorlige virusinfeksjoner.

Vaskulær etiologi av dystrofi

Vaskulær demens står for 25% av tilfellene. Det utvikler seg i kronisk oksygen sult av celler i hjernen stoffet på grunn av vaskulære lidelser i organet. Årsaken kan være medfødte vaskulære defekter, diabetisk angiopati og slag.

I risikogruppen, leder mennesker en stillesittende livsstil, med underernæring og alkoholavhengighet. Underkastet vaskulær degenerasjon er pasienter med fedme, diabetes, arteriell hypertensjon og aterosklerose.

Med denne patologien blir pasienten forstyrret av tankegangen, kan han ikke skille den logiske sammenhengen mellom hendelser. En person mister sine ting, som er i sikte. Utseende mister renhet. I denne tilstanden er det ofte en tearfulness, apati, en uforutsigbar stemningsendring. På grunn av nedgangen i motoraktiviteten sover en person mye.

Demens av Alzheimers type

Til tross for at denne typen sykdom er den vanligste, er det svært vanskelig å skille den fra vaskulær demens. Ofte er den riktige diagnosen bestemt etter pasientens død.

I risikogruppen, kvinner etter 70 år, lider av aterosklerose og endokrine system sykdommer, mennesker med ugunstige arvelighet.

I begynnelsen av utviklingen av Alzheimers hjerneforringelse er det en reduksjon og delvis tap av kortsiktig hukommelse, og senere et langsiktig minnetap.

Pasienter kan være mer aggressive. De oppfører seg frekt, de har ikke nok oppmerksomhet fra slektninger.

Den progressive patologien fører videre til forvirring av forfølgelse, megalomani og andre slike avvik.

Tilbøyelighet til vagrancy manifesteres ved hyppige avganger hjemmefra. Pasientens utseende er sløvt.

Alkohol-type hjerne dystrofi

Denne tilstanden utvikler seg hos personer med alkoholavhengighet i 10-20 år. Den er preget av aggressiv oppførsel, et brudd på intellektuelle kvaliteter og apati.

Men i sjeldne tilfeller, når den skadelige avhengigheten blir forlatt, regner den patologiske prosessen.

Gamle senilitet

Eldre mennesker blir distrahert og grouchy, intractable. Glemsomhet og atferdsendring oppstår på grunn av aldring og utryddelse av hjerneceller.

Pasienter kan lider av søvnløshet om natten, de har en tendens til å sove i løpet av dagen. For dem er psykiske lidelser, irritasjon og tearfulness typiske. Kan observeres apati og til og med hallusinasjoner.

Årsaken til disse forstyrrelsene kan være blodtrykkssprang og hyperglykemi.

Epileptisk demens

Dette er en sekundær sykdom mot bakgrunnen av epilepsi. Det kalles også funksjonell demens.

Til denne tilstanden fører til oksygen sult og konsekvensene av hjerneskade, hjernesvulster. Det er en nedgang i minne og et brudd på kognitive evner, ledsaget av en likegyldig holdning til hva som skjer.

Pasientene blir uhøflig, egoistisk og vindictive. Et karakteristisk trekk er bruken av de fleste ordene i et dårlig leksikon på en diminutiv måte. Med denne sykdomsformen er terapi rettet mot å eliminere den underliggende årsaken.

Erklæring om diagnose

En nøyaktig historie med diagnosen er laget. På grunnlag er symptomene differensiert fra depresjon, alvorlig asteni og iatrogen psykiske lidelser (delirium, simulering og andre).

Nevrolog ved undersøkelse av pasienten avslører brennstoffsymptomer, ekstrapyramidale sykdommer og forstyrrelser i å gå.

Den endelige diagnosen er basert på resultatene av magnetisk resonansbilder og laboratorietester av pasienten.

Hva moderne medisin kan tilby

Behandling av cerebral dystrofi av enhver genese og opprettholde en stabil tilstand av pasientens helse består av to hovedmetoder:

Senil degenerasjon av hjernen behandles med hensyn til samtidige sykdommer, som pasienten kan ha mye av denne alderen. Disse inkluderer hypertensjon, lungebetennelse, hjerteinfarkt og slag og mange andre. Pasientene behandles med preparater av vegetabilsk opprinnelse og syntetiske.

Den første gruppen medikamenter inkluderer psykostimulerende midler. Deres handling er rettet mot å øke nervesystemet evne til å tilpasse seg stress. Den andre gruppen av narkotika er nootropics, hvis handling er rettet mot å gjenopprette minne og forbedre funksjonen av de kognitive funksjonene. Denne gruppen er i stand til å redusere behovet for hjernen i oksygen.

Behandling av senil demens involverer bruk av narkotika som er i stand til å gjenopprette nervevev til hjernen. Deres effekt er noe svekket ved kombinatorisk behandling med legemidler som forbedrer blodtilførselen i organet. Men resultatene av behandlingen har fortsatt positiv utvikling.

Følelsen av forårsaket frykt, angst, søvnløshet er behandlet med bruk av beroligende midler. Pasienter kan trenge psykoterapeutiske innflytelsesmetoder, som er i stand til å returnere en person til normal oppførsel.

Egenskaper av omsorg

Medisineringsterapi gir ikke den forventede effekten uten omhyggelig forsiktighet. Nære pasienter bør vite at hjemme er det nesten umulig å skape de rette forholdene.

Dette skyldes det faktum at huset har et stort antall farlige gjenstander for pasienten (kutting, søm, elektrisk og brannfarlig). I tillegg, på grunn av mulig aggresjon av pasienten, er det veldig vanskelig å være rolig i huset. Ernæring av pasienter må være monotont.

Deres kognitive evner er forstyrret, og mangfoldet av retter kan forårsake uforutsigbar forvirring. Eldre mennesker trenger hjelp til å gå på toalettet. Du må kanskje bruke spesielle hygieneartikler (bleier).

Fra alt dette følger det at det beste alternativet er å plassere pasienten i en spesialisert medisinsk institusjon eller omsorg for en profesjonell sykepleier.

Pasienten skal behandles med respekt. Hans oppførsel er en manifestasjon av en alvorlig sykdom, ikke en karaktertrekk. Med en positiv holdning, god pasientbehandling, er det en signifikant forbedring i tilstanden.

Dødsfall

I fravær av terapi, går ca 7 år fra starten av manifestasjoner av sykdommen til sluttstadiet.

Når raskt progressiv vascular form av senil hjernen degenerasjon, kan døden inntreffe innen noen få måneder etter påvisning av de første symptomene på sykdommen, på grunn av det faktum at pasienter i den siste fasen av alvorlig sykdom nekte bevegelsesaktivitet og mat, bli sløv, som fører til total utmattelse.

De har tremor i ekstremiteter, tale er tilstede i form av setningsslag. Om seg selv husker de veldig lite. Hele tiden pasienten er i utsatt stilling, som følge av sår, sepsis og lungebetennelse. Den svekkede organismen slutter å kjempe, og et dødelig utfall oppstår. Dødelighet fra totalt antall tilfeller er ca. 5,6%.

Levetiden for inoperable pasienter med maligne hjernetumorer, hvor den senil degenerasjon anses sekundær, kan forutsi onkolog ifølge laboratoriestudier og MRI-resultater.

Det er ingen spesiell forebygging av senil demens i medisin. For å unngå forstyrrelser av hjerneaktivitet, anbefales det over 40 personer å ta et kompleks av vitaminer og mikroelementer.

Det er biologisk aktive kosttilskudd, hvis tiltak er rettet mot å forbedre minnet og tenkningens evne. Et viktig aspekt er avvisningen av dårlige vaner, skadelig for hjernen og kardiovaskulærsystemet.

Effektiv terapi for manifestasjon av somatiske patologier hos eldre kan også spille en forebyggende rolle. Det er viktig at tiltak tas i tide.

Fokale endringer i hjernemateriell av en dystrofisk natur

Før eller senere blir alle mennesker gamle, og kroppen blir gammel med dem. For det første påvirker det hjertet, hjernen og ryggmargen. Hvis hjertet stopper riktig, takler oppgaven - pumper blodet - så vil det til slutt påvirke tilstanden til hjernen, hvis celler ikke vil motta nok næringsstoffer for å opprettholde livet.

Ifølge ulike data lider 50-70% av eldre (over 60 år) av denne sykdommen.

Symptomatologi av hjernesubstansdystrofi

Det er bedre å forebygge sykdom enn å behandle det senere, og for dette må du kjenne sine eksterne manifestasjoner (tegn) og symptomer.

 • Den første fasen. Ved første par føler en person litt tretthet, sløvhet, svimmelhet og dårlig søvn. Dette skyldes forverring av blodsirkulasjonen i hjernen. Graden av betydning vokser med utvikling av vaskulære sykdommer: kolesterol deponering, hypotensjon, etc.
 • Den andre fasen. I den andre fasen vises det såkalte "sykdomsfokuset" i hjernen, skaden på hjernestoffet blir dypere på grunn av dårlig blodsirkulasjon. Cellene mottar ikke tilstrekkelig næring og dør av og til. Begynnelsen av dette stadiet indikeres av minnefunksjon, tap av koordinering, støy eller "skyting" i ørene og alvorlig hodepine.
 • Den tredje fasen. På grunn av den diskirkulære naturen i løpet av det siste stadiet beveger sykdomsfokuset enda dypere, de berørte karene bringer for lite blod inn i hjernen. Pasienten viser tegn på demens, manglende koordinering av bevegelser (ikke alltid), mulig dysfunksjon av sensoriske organer: tap av syn, hørsel, rystende hender, etc.

Å etablere en nøyaktig endring i stoffet i hjernen kan gjøres med MR.

I fravær av behandling over tid, sykdommer som:

 1. Alzheimers sykdom. Den vanligste formen for degenerasjon av nervesystemet.
 2. Pick's sykdom. En sjelden progressiv sykdom i nervesystemet, manifestert med 50-60 år.
 3. Huntingtons sykdom. Genetisk sykdom i nervesystemet. utvikler seg fra 30-50 år.
 4. Arteriell hypertensjon.
 5. Kardio-cerebralt syndrom (brudd på hovedfunksjonene i hjernen på grunn av hjertepatologi).

Grunner til endring

Som nevnt er hovedårsaken til sykdommens manifestasjon vaskulær skade, som uunngåelig oppstår med alderen. Men i noen er disse lesjonene minimal: for eksempel små kolesterol innskudd - og for noen blir de til patologi. Så, for en endring i stoffet i hjernen av en dystrophic natur, oppstår følgende sykdommer:

 1. Iskemi. Hovedsakelig er denne sykdommen preget av nedsatt blodsirkulasjon av hjernen.
 2. Cervikal osteokondrose.
 3. Tumor (godartet eller ondartet).
 4. Alvorlig hodeskader. I dette tilfellet spiller alder ingen rolle.

Risikogruppe

Enhver sykdom har en risikogruppe, folk som er i det må være ekstremt forsiktige. Hvis en person har lignende sykdommer, er han i den primære risikogruppen, om bare predisposisjoner, deretter i sekundæret:

 • Lider av sykdommer i kardiovaskulærsystemet: hypotensjon, hypertensjon, hypertensjon, dystoni.
 • Pasienter med diatese, diabetes eller magesår.
 • Har overvekt eller vane med å spise feil.
 • De som er i en tilstand av kronisk depresjon (stress) eller leder en stillesittende livsstil.
 • Folk eldre enn 55-60 år, uavhengig av kjønn.
 • Lider av revmatisme.

Hvordan å overvinne

Til tross for sykdommens kompleksitet og problemene med diagnosen, er hver person i stand til å unngå en slik skjebne, og hjelper kroppen å kjempe med tegn på alderdom eller konsekvensene av alvorlig traumer. For dette er det nødvendig å følge enkle regler.

Først av alt, lede en livlig livsstil. Gå til fots eller jogge i minst to timer om dagen. Vandre i frisk luft: i skogen, i parken, å gå ut av byen, etc. Spill mobilspill som samsvarer med fysiske evner: basketball, pionerball, volleyball, stor eller bordtennis, etc. Jo mer bevegelse, jo mer aktiv hjertet, og styrket fartøy.

Dernest riktig ernæring. Eliminere eller minimere forbruket av alkohol, for søtt og salt mat og stekt. Dette betyr ikke at du må holde deg i den strengeste dietten! Hvis du vil ha kjøtt, ikke stek det eller pølse, det er bedre å koke det. Det samme med poteter. I stedet for kaker og bakverk, kan du skjemme deg bort fra tid til annen med hjemmelagde eple, jordbær paier. Alle skadelige retter og produkter kan erstattes av ekvivalenter.

tredje, Unngå stressende situasjoner og overarbeid. Den mentale tilstanden til en person påvirker direkte hans helse. Ikke overarbeid, hvile, hvis trøtt, sove minst 8 timer om dagen. Ikke overarbeid deg selv.

fjerde, 1-2 ganger i året bestå en medisinsk undersøkelse for kontroll av en tilstand av en organisme. Spesielt hvis du allerede er i behandling!

Det er best å ikke forsøke å hjelpe kroppen din med "hjemmemetoder": uavhengig drikker medisiner, injiserer injeksjoner, etc. Følg legenes instruksjoner, gå gjennom prosedyrene som han skal utnevne. Noen ganger, for å fastslå nøyaktigheten av diagnosen, er det nødvendig å gjennomgå mange prosedyrer, for å ta tester - dette er en vanlig situasjon.

Den ansvarlige legen vil aldri foreskrive medisiner med mindre han er sikker på nøyaktigheten av diagnosen.

Fokal forandring av hjernen substans av disirkulatorisk natur

Nervøs vev er ekstremt sårbart: Selv med mangel på oksygen og næringsstoffer, forstyrrer sin struktur dessverre, uheldigvis - neuroner dannes ikke igjen. Problemer med mikrosirkulasjon medfører fokal endringer i hjernemateriell av en sirkulasjons natur.

Dette er farlige brudd som ikke bare forverrer helse, men kan helt forandre livsstilen. De kan provosere tapet av de fysiologiske funksjonene som ble utført under kontroll av døde nevroner. Hva er det, og er denne tilstanden kurativ?

Kjernen i problemet

Naturen har sørget for at hver celle i nervesystemet mottar blod i overflod: intensiteten av blodtilførselen her er veldig høy. I tillegg i hodet er det spesielle broer mellom delene av karet, som med et sirkulasjonsunderskudd i ett område kan gi det blod fra et annet fartøy.

Men selv slike forholdsregler gjorde ikke det nervøse vevet uskadelig, og hun lider fortsatt av mangel på blodtilførsel hos mange mennesker.

På de områder hvor tilgang til gassutveksling og utveksling av næringsstoffer var vanskelig selv midlertidig, dør nevroner ekstremt raskt, og sammen med dem mister pasienten motoriske evner, følsomhet, tale og til og med intellekt.

Avhengig av hvor mange og omfattende ødeleggelse, skiller enkeltfokalforandringer i hjernen saken, disirkulatorisk natur, eller flere fokale endringer i hjernematerialet.

Denne eller den grad av fokal hjerneskade på karet karakter forekommer, ifølge noen data, hos 4 av 5 personer av moden eller avansert alder.

Årsaker til patologi kan være forskjellige:

 1. Dystrofiske fokalforandringer i hjernen, kombinert med mangel på cellulær ernæring.
 2. Postischemiske endringer, provosert av problemer med blodtilførsel til arteriene.
 3. Fokal endrer disirkulatorisk natur, på grunn av ufullkommen mikrocirkulasjon på grunn av blodstrømningsdefekter, inkludert cerebrospinalvæske.
 4. Endrer dyscirculatory-dystrophic natur.

Viktig er det faktum at enkelte brennpunktsendringer i hjernemateriell av en dystrofisk natur, så vel som multifokal hjerneskade, ikke er klinisk uttrykt i sine innledende stadier. Eksterne tegn som kan følge med på patologiske prosesser, ligner symptomene på mange andre plager.

Denne skadelige egenskapen er ugunstig for en person, fordi i mangel av en diagnose, følgelig, behandling ikke er foreskrevet, og i mellomtiden fortsetter ytterligere skade på nevroner og hvitt stoff i hjernen.

Mulige årsaker til patologi

Blant årsakene til patologi kan du angi individuelle faktorer, så vel som sykdommer og forhold:

 • traumer til skallen;
 • VVD;
 • forverring av cervikal osteokondrose;
 • onkologiske neoplasmer;
 • fedme;
 • aterosklerose;
 • diabetes;
 • hjerteproblemer;
 • langvarig og hyppig stress;
 • mangel på motoraktivitet;
 • avhengighet;
 • patologiske prosesser assosiert med aldring.

symptomatologi

Klinisk kan fokal hjerneskader manifestere seg ved slike tegn:

 • økt trykk;
 • anfall av epilepsi;
 • unormaliteter i psyken;
 • svimmelhet;
 • stagnasjon i vaskulærsengen av fundus;
 • hyppig smerte i hodet;
 • plutselige muskelsammensetninger;
 • lammelse.

Det er mulig å utrede de viktigste stadiene av fremdriften av cerebrale vaskulære sykdommer:

 1. I første omgang merker personen og menneskene rundt ham nesten ikke avvik. Det er bare mulig å angripe hodepine, som vanligvis er forbundet med overbelastning, tretthet. Noen pasienter utvikler apati. På dette tidspunktet begynner fociene først, ikke fører til alvorlige problemer med nervøs regulering.
 2. I andre etappe blir avvik i psyke og bevegelser mer merkbare, smerte øker. De som er rundt, kan legge merke til brudd på følelser i pasienten.
 3. Den tredje fasen er preget av massedød av nevroner, tap av kontroll over nervesystemet over bevegelser. Slike patologier er irreversible, de forandrer i stor grad livsstilen til pasienten og hans personlighet. Behandlingen kan ikke lenger gjenopprette tapte funksjoner.

Det er ikke uvanlig for situasjoner når endringer i cerebral fartøyene oppdages helt ved en tilfeldighet, i tilfelle diagnostikk foreskrevet av en annen grunn. Noen deler av vevet dør asymptomatisk, uten uttalt funksjonsfeil i nervesystemet.

diagnostikk

Den mest informative, omfattende undersøkelsen, som objektivt kan vurdere funksjonene til nevroner og cerebrale fartøy, deres ødeleggelse er en MR.

Avhengig av hvor på MR ble funnet foci av ødeleggelse av hjernemateriell av en dystrophic natur, er det mulig å anta slike funksjoner av sykdommen:

 1. Patologier i de store hemisfærene kan følge blokkering av vertebrale arterier (på grunn av medfødte defekter eller aterosklerose). Det er en slik avvik og med intervertebral brokk.
 2. Fokale endringer i den hvite substansen i hjernen i panneområdet er forbundet med hypertensjon og erfarne hypertensive kriser. Småpunktsendringene funnet her kan være medfødte, de er ikke farlige for livet dersom de ikke øker med tiden.
 3. Flere foci funnet på MR-bildet indikerer en alvorlig patologi. Slike resultater skjer hvis dystrofi utvikles i hjernens substans, som er typisk for predindsultnyh-stater, epilepsi, utviklingen av senil demens.

Hvis en MR avslører en slik hjernepatologi, må en person regelmessig gjenta undersøkelsen i fremtiden, omtrent en gang i året. På denne måten er det mulig å fastslå graden av progresjon av destruktive forandringer, den optimale handlingsplanen for å forhindre en forbigående forverring av pasientens tilstand. Andre metoder, spesielt CT, kan kun gi informasjon om sporene av erfarne hjerteinfarkt, tynning av cortex eller akkumulering av væske (CSF).

Metoder for behandling

Etter å ha identifisert MR-brennvidden i hjernens substans, bør du umiddelbart begynne å behandle manifestasjoner, slik at sykdommen ikke utvikler seg raskt. Behandling av slike patologier bør alltid inkludere ikke bare å ta medisiner, men også rette livsstilen, fordi mange faktorer i dagliglivet kompliserer aktivitetene i hjerneskip.

Så pasienten trenger:

 • Mindre røyking, men det er bedre å kvitte seg med avhengighet helt.
 • Ikke drikk alkohol, og enda mer - narkotika.
 • Flytt mer, utfør øvelsene anbefalt av legen for denne sykdommen.
 • Sove nok tid: når du oppdager slike sykdommer, anbefaler leger en litt lengre søvn.
 • Spis balansert, det er ønskelig å utvikle en diett med legen for å ta hensyn til alle nødvendige bestanddeler av ernæring. I dystrofiske prosesser er det svært viktig å forsyne nevronene med vitaminer og mikroelementer.
 • Å revurdere holdningen til noen nyanser i livet ditt som forårsaker stress. Hvis arbeidet er for spent, må det kanskje endres.
 • Bestem deg selv de beste måtene å slappe av.
 • Ikke ignorere vanlige undersøkelser - de vil hjelpe i tide til å fange disse eller andre endringer i den patologiske prosessen og svare på dem i tide.

Narkotikabehandling er nødvendig for:

 1. Redusere viskositeten til blodet - overdreven dens tetthet forhindrer blodstrømmen i hulrommene i hjernens kar.
 2. Optimalisering av gassutveksling mellom nevroner og sirkulasjonssystemet.
 3. Replenishment av kroppsaksjer viktige elementer og vitaminer.
 4. Redusere smerte.
 5. Redusert blodtrykk.
 6. Reduksjon av irritabilitet hos pasienten, eliminering av hans depressive tilstander.
 7. Stimulering av blodsirkulasjonen.
 8. Støt livene til nevroner og deres stressmotstand.
 9. Nedsatt kolesterolnivå.
 10. Kontroll over nivået av sukker (med diabetes).
 11. Rehabilitering av pasienter etter hodeskader (hvis nødvendig).

Dermed bør behandling omfatte alle nødvendige tiltak for å eliminere eventuelle faktorer som bidrar til sykdomsprogresjonen i fremtiden og forhindre normal mental aktivitet og nervøs regulering.

Naturligvis er fullverdig terapi ikke mulig dersom legenes avtaler blir ignorert.

Pasienten bør være forberedt på en lang og mulig vanskelig kamp med ytterligere ødeleggelse av hjernestrukturer.

Men rettidig terapeutisk tiltak kan pause i tide de negative irreversible prosessene som kompliserer livet til en person og hans kjære.

For sin del bør andre med forståelse behandle noen ubehagelige endringer i pasientens personlighet, fordi de er helt forårsaket av en sykdom.

Et gunstig miljø og et minimum av stress hindrer ødeleggelsen av psyken, og noen ganger gir muligheten til å etablere implementeringen av fading vitale funksjoner.

Les Mer Om Fartøyene