Komplett oversikt over dyscirculatory encephalopathy: årsaker og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er dyscirculatory encefalopati, hvilke sykdommer som fører til dens utvikling. Hvilke metoder brukes til å etablere diagnosen. Behandling av denne sykdommen og pasientomsorgen.

Encefalopati (forkortet ED) - et brudd av funksjon av hjernen, som utvikler seg som et resultat av diffus skade på sin vev på grunn av kronisk insuffisiens av cerebral blodtilførselen (dvs. de kar i hjernen).

Med kronisk mangel på blodtilførselen opplever hjernevevet hele tiden et underskudd på oksygen og næringsstoffer som leveres av blod. Som regel er DE forårsaket av en vanlig lesjon av små blodkar, derfor forekommer cellefunksjonsforstyrrelser i hele hjernen.

Det er praktisk talt umulig å eliminere patologiske forandringer i små hjernekar og konsekvensene av langvarig mangel på oksygen og næringsstoffer. DE er en sakte fremgangssykdom, som i alvorlige tilfeller fører til fullstendig tap av evnen til å jobbe, selvbetjening og sosiale ferdigheter.

Neuroscientists og psykiatere er opptatt av DE.

årsaker

Årsakene til DE forener deres skadelige effekter på hjernen blodkar. Til dem tilhører:

 • aterosklerose i hjernen;
 • hypertensiv sykdom;
 • diabetes mellitus;
 • Kardiovaskulære sykdommer med tegn på kronisk sirkulasjonsfeil;
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • arteriell hypotensjon.

Alle disse sykdommene fører til en forverring av blodtilførselen til hjernen på grunn av en nedgang i blodstrømmen eller forstyrrelser fra siden av de vaskulære veggene. På grunn av kronisk mangel på oksygen og næringsstoffer er det en diffus død av hjerneceller og dets atrofi.

Med fullstendig blokkering av bittesmå cerebrale fartøy med aterosklerotiske plakk, utvikler pasienter flere små slag som ikke forårsaker noen merkbare symptomer. Imidlertid er slike personer i økt risiko for å utvikle dyscirculatory encephalopathy.

symptomer

De viktigste symptomene på DE kan deles inn i kognitive og nevrologiske lidelser. I tillegg til disse symptomene, pasienter med sirkulasjons encefalopati observert følelsesmessige forstyrrelser som oppstår humørsvingninger, vilter gråte eller le, treghet, tap av interesse i miljøet.

Kognitiv svekkelse

Kognitiv svekkelse er forverring av mentale evner, som hovedsakelig påvirker hukommelse, tenkning, evnen til å lære, løse hverdagsproblemer og oppleve ny informasjon.

Tidlige tegn på kognitiv svekkelse i AD:

 1. Senker ned av tenkning.
 2. Vanskeligheter med å planlegge sine handlinger.
 3. Problemer med forståelse.
 4. Problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon.
 5. Endringer i atferd eller humør.
 6. Problemer med korttidsminne og tale.

I de første stadiene av DE kan disse symptomene ikke merkes, noen ganger blir de tatt for tegn på annen sykdom - for eksempel depresjon. Imidlertid indikerer deres tilstedeværelse at en person har en viss grad av hjerneskade og at han trenger behandling.

Over tid er det kliniske bildet av kognitiv svekkelse forverret. Progresjonen av sykdommen utvikler sakte, selv om det hos noen pasienter kan forekomme raskt nok i flere måneder eller år. Sene symptomer på kognitiv svekkelse i AD inkluderer følgende:

 • Betydelig bremsing av tenkning.
 • Disorientasjon i tid og sted.
 • Tap av minne og uttalt vanskeligheter med oppmerksomhetskonsentrasjon.
 • Vanskeligheter med å finne de riktige ordene.
 • Sterke personlighetsendringer - for eksempel aggressivitet.
 • Depresjon, humørsvingninger, mangel på interesse eller entusiasme.
 • Økende vanskeligheter med utførelsen av hverdagens oppgaver.

Neurologiske lidelser

I tillegg til kognitiv svekkelse utvikler pasienter med alvorlig DE de nevrologiske symptomer som inkluderer:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • ustabilitet under gang, gangavbrudd;
 • forverring av koordinering av bevegelser;
 • bremse bevegelser;
 • tremor av ekstremiteter;
 • tale og svelgeforstyrrelser;
 • tap av kontroll over vannlating og avføring.

diagnostikk

For diagnostisering av vaskulære encefalopati leger avhøre pasienten eller hans familie av symptomer forstyrrende ham, påvise nærvær av sykdommer, som kan føre til dårlig blodtilførsel til hjernen. Etter at den generelle og nevrologisk undersøkelse, inkludert identifikasjons sene reflekser, muskeltone og styrke, følsomhet, koordinasjon og balanse.

For å bekrefte diagnosen, en laboratorie og instrumental undersøkelse, brukes en vurdering av kognitiv svekkelse.

Laboratorieforskning

Ved hjelp av laboratorietester forsøker de å klargjøre årsakene til utviklingen av DE. For å gjøre dette, bestem:

 1. Generell blodprøve med leukocytformel.
 2. Blodkoagulasjonsindeks (koagulogram).
 3. Lipidprofil (nivå av forskjellige typer kolesterol).
 4. Nivået av glukose i blodet.
 5. Nivået av skjoldbruskhormoner.

Instrumental undersøkelse

Formålet med instrumental undersøkelse med DE er å visualisere lesjonene av blodkar og hjernevev, samt å identifisere årsakene til denne sykdommen.

Hovedeksamenene, som tillater å skaffe seg et bilde av hjernevævet:

 • Computertomografi (CT) - smertefri testen er utført i løpet av hvilken et stort antall av røntgenbilder ved forskjellige vinkler. Da skaper datamaskinen, ved hjelp av informasjonen mottatt, et detaljert bilde av hjernen. CT gir informasjon om strukturen i hjernen, kan oppdage lommer av slag og mindre slag, endringer i blodårene og svulster. Noen ganger mer detaljert visualisering og øke den diagnostiske verdien av en pasient undersøkelse CT med kontrast, i løpet av hvilken det radioopake medikamentet blir administrert intravenøst.

 • Magnetic resonance imaging (MRI) - en metode som bruker for visualisering av hjernens radiobølger og sterke magnetfelt. Denne undersøkelsen varer lenger enn CT-skanning, men det er også helt smertefritt. Med hjelp av MR kan du få mer detaljert informasjon om slag, mikrostreker og patologi av cerebral fartøy.
 • På DE gjennomfører også en rekke andre undersøkelser:

  1. Ultralydundersøkelse av karoten arterier er en undersøkelse som ved hjelp av høyfrekvente lydbølger kan oppdage aterosklerose eller strukturelle forandringer fra hoved blodkarene som leverer blod til hjernen.
  2. Elektroencefalografi er en metode for registrering av hjernens elektriske aktivitet.
  3. Oftalmoskopi - undersøkelse av fundusen som blodårene befinner seg på. Hvis en person har en lesjon av hjernearteriene, gjenspeiles dette oftest i tilstanden til retinalfartøyene.
  4. Elektrokardiografi er en metode for registrering av hjertets elektriske aktivitet, som du kan oppdage mange av sine sykdommer som fører til hjertesvikt - for eksempel arytmier.

  Evaluering av kognitive funksjoner

  Hovedproblemet hos pasienter med DE og personer nær dem er kognitiv svekkelse. For å vurdere kognitive funksjoner er det mange spesielle nevropsykologiske tester som er utformet for å vurdere pasientens evne:

  • snakk, skriv, forstå muntlig og skriftlig tale;
  • arbeid med tall;
  • å oppleve og huske informasjon
  • utvikle en handlingsplan
  • effektivt reagere på hypotetiske situasjoner.

  behandling

  Dysirkulatorisk encefalopati behandling tar sikte på å stoppe eller sakte utviklingen av hjerneskade, forhindre utvikling av slag, behandling av sykdommer som førte til cerebral sirkulasjonssykdom.

  Vanligvis omfatter den terapeutiske planen livsstilsendringer:

  • Sunn mat.
  • Vekt normalisering.
  • Nekte å røyke og drikke alkohol.
  • Fysisk aktivitet.

  Drogbehandling med DE utføres på følgende områder:

  1. Hypotensiv terapi med sikte på å normalisere blodtrykket. Vedlikehold av normale blodtrykksnivåer kan bidra til å forhindre eller forsinke progresjonen av AD. I de fleste tilfeller er nærværet av kroniske cerebrovaskulær svikt leger anbefaler bruk preparater som tilhører gruppen av angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer (for ramipril, perindopril) eller angiotensin (kandesartan, losartan) reseptoren, som det antas at de har beskyttende egenskaper med hensyn til hjernen, blodkar hjerte og nyrer. Dersom for å kontrollere blodtrykket av disse stoffene er ikke nok, blir de kombinert med andre medikamenter - diuretika (indapamid, hydroklortiazid), betablokkere (bisoprolol, nebivolol) kalsiumkanal-blokker (amlodipin, felodipin). Egnet for pasienter med DE-preparater fra trykk kan kun utpeke en lege.
  2. Senke blod kolesterol. Siden den annen vesentlig årsak til ED er cerebral aterosklerose, er pasienter med denne sykdommen ofte foreskrevne legemidler som reduserer kolesterol i blodet. De mest brukte statiner (atorvastatin, rosuvastatin), som - i tillegg til kolesterolreduksjon - også forbedre tilstanden av det indre lag fartøy (endotel) redusere blod viskositet, stoppe eller bremse utviklingen av aterosklerose, har antioksidanteffekt.
  3. Antiaggregant terapi. En av de obligatoriske komponentene i den kurative planen for DE. Antiaggreganter påvirker blodplater, og forhindrer liming (aggregering), noe som forbedrer hjernens sirkulasjon. Den mest foreskrevne aspirin i lave doser.

  Disse tre områdene av narkotikapreparasjon for karsirkulatorisk encefalopati er anerkjent av nesten alle leger. I tillegg anbefaler mange nevrologer følgende typer behandling:

  • Antioxidant terapi er en behandlingsmetode basert på antagelsen om fordelene med narkotika som undertrykker de skadelige effektene av frie radikaler. Disse inkluderer vitamin E, askorbinsyre, actovegin, meksidol.
  • Bruk av kombinerte virkemidler. Det antas at disse midler å normalisere blodpropper, cerebral blodstrøm i små kar, venøs utstrømning fra hjernen, og eie antioksidant, angioproteguoe og neurobeskyttende egenskaper. Oftest nevrologer fore vinpocetine, pentoxifylline, piracetam, cinnarizin.
  • Metabolisk terapi. Mange leger mener at forbedring av metabolismen i hjernecellene er en integrert del av behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati. Den vanligste foreskrevet cerebrolysin, cortexin, glycin.
  • Forbedring av kognitive funksjoner. For å behandle forstyrrelser i minnet, å tenke, dømme og planlegge handlinger, blir ofte legemidler som øker nivået av nevrotransmittere foreskrevet. De inkluderer donepezil, galantamin, memantin.

  I de fleste pasienter er det ikke mulig å fullstendig eliminere disirkulatorisk encefalopati ved hjelp av medisinbehandling. Et godt resultat av behandlingen er en stopp eller avmatning i sykdomsprogresjonen og kognitiv svekkelse.

  Livreddende pasienter med alvorlig dyscirculatory encefalopati

  Det er mange forskjellige metoder som gjør livet enklere for pasienter med alvorlig DE. Disse inkluderer:

  • Arbeidsterapi - å identifisere problemer i hverdagen, som kan omfatte dressing eller vasking, og deres løsninger.
  • Talebehandling - bidrar til å eliminere kommunikasjonsproblemer.
  • Terapeutisk fysisk trening er nyttig for å eliminere problemer med bevegelser.
  • Psykoterapi - for å forbedre minnet, mental kapasitet, sosial interaksjon.
  • Endringer i hjemmet - for eksempel å sikre god belysning i alle rom, eliminere glatte seter og tepper, legge til rekkverk og rekkverk, skape komfortable forhold, glidesko.

  I DE-pasienter kan forverring og angst forekomme under alle nye forhold (for eksempel når de er innlagt på sykehus), når de blir utsatt for overdreven støy, når en stor gruppe ukjente mennesker går inn i en stor klynge når det er nødvendig med komplekse oppgaver.

  Omsorg for en pasient med en alvorlig form for DE er en fysisk og psykologisk forringende prosess. Den som har det, kan føle sinne, sinne, skyld, skuffelse, despondency og sorg. Derfor er det svært viktig å legge mer oppmerksomhet til ens egen helse, å hvile, for å tilfredsstille ens behov, både for å ta vare på en pasient med DE, og for pasientene selv.

  outlook

  Prognosen avhenger av scenen og årsaken til denne sykdommen. Dysirkirkulatorisk encefalopati i hjernen gir egentlig ikke noe til å fullføre kur. Formålet med terapien er å forsinke eller stoppe utviklingen av kognitiv svekkelse og nevrologiske symptomer.

  DE øker dødeligheten, risikoen for skade fra fall.

  Diskutasjonsendring 1, 2 og 3 grader, hva er det, symptomene og behandlingsmåten

  Vaskulære sykdommer, spesielt i situasjoner hvor de påvirker hjernen, er farlige komplikasjoner, opp til demens og hjerneslag. Det er viktig å holde rede på begynnelsen av de første angstsymptomene og starte en kvalifisert behandling på et tidlig stadium under tilsyn av en lege.

  Definisjon av DEP - hva er det? Det er diagnostisert encefalopati (DEP) er plassert ved flere endringer er funnet i hjernevevet som følge av kroniske forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon.

  årsaker

  Forskerne fant ut hvilke forhold som påvirker utviklingen av dyscirculatory encephalopathy.

  Det er flere kategorier:

  • Årsaker forbundet med genetiske lidelser som forårsaker sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.
  • Årsaker etter fødselen. Forbindelse med brudd på integriteten til hjernevæv på grunn av traumer eller sykdommer i nervesystemet.

  Det er bevist at aterosklerotiske, inflammatoriske endringer i karene, krenkelse av karene ved ryggvirvlene i osteokondrose i den øvre ryggraden, er primært akseleratorer i den første gradens offensiv.

  Indirekte påvirkes negativt av røyking, alkoholisme, overspising, mangel på mosjon - alt dette fører til en økning i dårlige kolesterolet, tetter blodårene og trombose, blant annet i hjernen.

  I diabetes mellitus er det også endringer i blodkarene i hele organismen - derfor er dette syndromet også referert til som predisponerende faktorer i utviklingen av DEP.

  Mekanismer for sykdomssykdom

  Som et resultat av redusert blodtilførsel til hjernen av de ovennevnte årsakene, oppstår hypoksi - en kronisk mangel på oksygen i hjernecellene. Under oksygen sultens død dør de mest følsomme nervecellene i hjernen, og i deres sted forblir sentraliteter av sjeldne tilfeller - tomhet i sin essens, de kalles stille infarkter.

  Først av alt dør hvite sager og subcortex dør. Krenkelser og gradvis forsvinner koblinger mellom ulike deler av hjernen, og derfor begynner å tenke, minne, følelsesmessig stabilitet. Deretter endres strukturer som er ansvarlige for koordinering av bevegelser.

  Dermed er vaskulær insuffisiens dødsårsaken til hjerneceller og ødeleggelse av nevrale forbindelser.

  Som et resultat utvikler en vedvarende nevrologisk lidelse - dyscirculatory encephalopathy.

  utbredelsen

  Trist statistikk gir skuffende data - ca 6% av verdens befolkning har en diagnose av DEP.

  Blant befolkningsgruppene ble personer som lider av DEP i 2. grad identifisert blant 35-55-åringer. Sannsynligheten for forekomsten av DEP øker mange ganger hos eldre over 60 år.

  Avhengigheten av sykdommen med yrket ble funnet ut - jo større antall tilfeller ble funnet blant personer som var engasjert i mentalt arbeid. Dette skyldes kroppens tvunget posisjon, mangel på motoraktivitet i løpet av dagen - og som følge av utviklingen av cervikal osteokondrose, provokerende DEP.

  For det meste er eldre utsatt for sykdommen. Absolutt fravær av noen behandling bidrar til sin sakte progresjon, og til slutt fører det til slike dødelige komplikasjoner som et slag. På 2 grader, i motsetning til første grad dp, manifesteres motor dysfunksjon mer lys, forringelse av tilpasning til samfunnet.

  klassifisering

  Det er flere viktige typer dyscirculatory encephalopathy av 2. grad, forskjellig i spesifisitet av kurset og symptomer:

  1. Den vanligste typen DEP 2 grad - aterosklerotisk.

  Grunnen er enkel og forferdelig omfanget av dens forekomst - blokkering av cerebral vaskulær aterosklerotisk plakk som hemmer blodstrøm og normale prosesser i hjerneaktivitet.

  1. Den nest vanligste typen - hyperton

  Det manifesterer seg hos unge pasienter og eldre. Ofte utvikler seg til alvorlig form på kort tid. Hovedsymptomet er en abrupt kraftig økning i blodtrykk til høye tall. Karakteristisk er forandringen i den psyko-statiske tilstanden av typen apati og inhibering.

  1. Den tredje typen - venøs encefalopati.

  Årsaken ligger i den kompliserte utstrømningen av blod fra hjernen gjennom venene, dette fører til effusjon av væskefasen av blod i vevene rundt hjernens kar og dets puffiness. Kronisk stagnasjon av venøst ​​blod provokerer forværring av DEP.

  1. mixed skriver.

  Dette skjemaet kombinerer funksjonene i alle tre av de ovennevnte skjemaene. Symptomatologi er foranderlig, hvorfor en lege kan ha noen problemer med å diagnostisere.

  Symptomer - oppkast, diskordinering, tap av oppmerksomhet, knapphet og sløv tanke, stemningsstabilitet, endringer i fundus, minnesfall.

  En slik sykdom som DEP innebærer tilstedeværelse av et antall syndromer:

  • Vestibular-koordinasjonssyndrom - Dette syndromet er preget av en forstyrrelse i det vestibulære apparatets arbeid, som er ansvarlig for normal koordinering av bevegelser og romlig følelse.
  • Dissonemisk syndrom - søvnforstyrrelser i alle manifestasjoner.
  • Cephalgisk syndrom - betyr bokstavelig talt en alvorlig hodepine, samt tilstedeværelsen i ørene til ringen, støy og noen ganger - oppkast.
  • Kognitivt syndrom - innebærer et brudd på tenkning, spesielt tydelig manifestert etter aktivt mentalt arbeid, oftere om kvelden.

  Symptomer og behandling av DEP i 2. grad

  Den beskrevne sykdommen utvikler seg gradvis over tid. For DEP 2 grader preget av en økning i lysstyrken av symptomer. Pasienter og deres slektninger legger merke til forverring av minne og intellekt, slutte å fullføre arbeidet. Selv på husstandsnivå, oppstår problemer. Lange timer slike pasienter kan sitte eller ligge i tomgang uten å vise noen interesse. Stemningen blir apatisk.

  Kompleksiteten i diagnosen er at DEP i 2. grad er problematisk å skille fra DEP i tredje grad.

  behandling

  Med den andre graden av DAP er behandlingen primært rettet mot å gjenopprette normal blodtilførsel til hjernen og forhindre utvikling av mulige komplikasjoner. Sykdommen terapi inkluderer:

  • Nootropiske legemidler som forbedrer minne og mental aktivitet;
  • Narkotika som normaliserer blodtrykket;
  • Midler som reduserer blodets viskositet til forebygging av vaskulær trombose;
  • Legemidler som reduserer innholdet av lavdensitetslipoproteiner i blodet, involvert i dannelsen av aterosklerotiske plakk i karene.

  VIKTIG! Narkotika bør foreskrives utelukkende av en lege! Det nødvendige behandlingsforløpet er valgt av en spesialist neurolog enkeltvis. Alle avtaler er avhengig av helsetilstanden og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

  Terapeutisk og profylaktisk diett, undertrykke forbruket av produkter med høyt fettinnhold, samt et redusert saltinnhold:

  • Redusert forbruk av kjøtt, hele stekt, røkt;
  • Regelmessig bruk av fettfattig fisk og annen sjømat i kostholdet;
  • Daglig forbruk av friske grønnsaker, frukt;
  • Nøtter og tørkede frukter;
  • Sour-melk produkter;
  • frokostblandinger;
  • Og også, opphør av røyking og alkoholmisbruk;
  • Terapeutisk fysisk trening.
  • Bad som fremmer vasodilasjon - for eksempel radon eller karbondioksid;
  • Den terapeutiske massen av kraftsonen bidrar til å lindre spenningen fra livmorhalsområdet og spasmer av blodkar;
  • Galvanoterapi av kraftsonen - prosedyren fremmer normalisering av blodsirkulasjonen;
  • Ultrafrekvensbehandling (UHF) - er rettet mot å øke blodstrømshastigheten, akselerere tilførselen av oksygen og næringsstoffer til vev, har antiinflammatorisk effekt;
  • Elektroslep - kjernen i teknikken er å stimulere lavfrekvente strømmer av hvitt og grått stoff i hjernen, terapi fremmer avslapning, forbedrer dannelsen av nye nevrale forbindelser;
  • Behandling av infrarød laserstråling - prinsippet om terapeutisk virkning er lik UHF-terapi.

  Alle metoder for fysioterapi innebærer en kursapplikasjon av 8-20 prosedyrer.

  Metoder for behandling av alternativ medisin kan brukes - akupunktur, hirudoterapi, fytoterapi.

  diagnostikk

  Diagnosen "Cirkulatorisk encefalopati av 2. grad" ligger innenfor en neurologs kompetanse. Legen vurderer alltid pasientens klager samlet, med tanke på klager fra pasientens slektninger og nærtstående personer, og indikatorene for objektiv undersøkelse.

  Komplekset med instrumentelle undersøkelser inkluderer nødvendigvis:

  • Datamaskin og magnetisk resonanstomografi i hjernen - disse studiene reflekterer det mest komplette bildet av tilstanden av hjernevev på tidspunktet for
  • Rheoencefalografi av cerebral fartøyer - lar deg vurdere tilstanden til hjerneskarene selv ved deres ekspansjonsgrad og fylling med blod.

  Konsultasjoner av hvilke spesialister som er nødvendige:

  • nevrolog;
  • kardiolog;
  • øyelege;
  • endokrinolog;
  • Psykoterapeut.

  komplikasjoner

  Uten skikkelig behandling og dispensarobservasjon av pasienter, er sykdomsprogresjonen og følgende komplikasjoner mulige:

  • Blødning i hjernen og hjerneslag;
  • Ødem i hjernen;
  • Hjerteinfarkt;
  • Demens.

  funksjonshemming

  For i dag er funksjonshemming bevilget dersom pasienten ikke klarer å utføre arbeidsoppgaver på grunn av den etablerte diagnosen "disirkulatorisk encefalopati".

  Muligheten for uførhet med DEP på 1 grad er ikke høy.

  I tilfelle DEP av 2. grad av sykdommen blir pasienter tildelt en tredje funksjonshemmede gruppe dersom de er i stand til å oppfylle en del av deres arbeidsforpliktelser.

  Den andre gruppen er tildelt både ved 2 og 3 grader DEP - i denne varianten har pasientene periodiske dips i minnet. På ingen måte kan de utføre faglige oppgaver.

  Den første gruppen av funksjonshemming kan bare tildeles ved DEP i 3. grad, noe som indikerer den store faren for dette skjemaet.

  Ovennevnte punkter gjenspeiles i Russlands føderale lov "om sosial beskyttelse av funksjonshemmede". Oppgaven av en bestemt gruppe utføres etter å ha bestått medisinsk undersøkelse.

  Hvor mange bor

  Hvor mye kan du leve med problemet? Diagnostikk av DEP er langt fra å være en dom for pasienter. Tidlig påbegynt literat behandling kan redusere utviklingen av patologien til hjerneskade i flere tiår.

  Hvis du ignorerer symptomene på sykdommen, skjer overgangen til neste stadium omtrent 18-24 måneder senere.

  forebygging

  Alle mennesker i fare bør systematisk overvåke blodtrykket deres hver dag. En gang i året for å sjekke blodet for innholdet av kolesterol, sukker. Å lede en sunn livsstil: Å spise riktig og fullt, å gi opp røyking og alkohol, for å være fysisk aktiv, for å unngå stress. Behandle dispensertilsyn hos den behandlende legen.

  Dysirkirkulatorisk encefalopati

  Dysirkirkulatorisk encefalopati er en vanlig nevrologisk sykdom som skyldes en langsomt fremgangende kronisk lidelse i hjernecirkulasjonen av forskjellige etiologier.

  I den generelle strukturen av vaskulær nevrologisk patologi rangerer disirkulatorisk encefalopati først i hyppigheten av forekomsten i den generelle befolkningen. Sykdommen er oftere registrert hos eldre, men i de senere år har det vært en økning i antall tilfeller av karsirkulatorisk encefalopati i aldersgruppen under 40 år.

  Med det formål å tidlig detektere karsirkulatorisk encefalopati, anbefales det å gjennomgå regelmessige forebyggende undersøkelser hos en nevrolog for personer i fare.

  Blodtilførsel til hjernen forekommer i fire arterier (to indre halsarterie fra systemet arteria carotis og to vertebrale arterie av den kragebenet system). Søvnige arterier gir 70-85% av blodstrømmen til hjernen. Vertebrale arterier, forming vertebrobasilær bassenget, tilføre blod til de bakre områder av hjernen (cervikal ryggmargen og lillehjernen, medulla) og gir 15-30% av blodstrømmen til hjernen. Hjernevevet blod kommer arterier som strekker seg fra sirkelen av Willis utformet gjennom hovedårene nær bunnen av skallen. Hjernen i hvile forbruker 15% av volumet av blod, og samtidig 20-25% oksygen oppnådd ved å puste. Fra den indre og ytre cerebrale venøst ​​blod strømmer inn i de venøse bihulene i hjernen, som er plassert mellom ark av dura mater. Den strøm av blod fra hodet og halsen er båret av halsvenene, som hører til et system av superior vena cava og plassert på halsen.

  I tilfelle av ødeleggelse av cerebral sirkulasjon på bakgrunn av de uheldige virkninger av forskjellige trofiske faktorer forstyrret hjernevev hypoksi, noe som resulterer i celledød og dannelse av foci av hjernevev fortynning. Kronisk iskemi i de dype deler av hjernen bevirker et sammenbrudd i kommunikasjon mellom den cerebrale cortex og de basale ganglier, som i sin tur tjener som den viktigste patogene mekanismen for forekomst av vaskulær encefalopati.

  Årsaker og risikofaktorer

  Hovedårsaken til dyscirculatory encephalopathy er kronisk cerebral iskemi. Omtrent 60% av pasientene er sykdommen forårsaket av aterosklerotiske forandringer i hjernens karervegger.

  I fravær av rettidig tilstrekkelig behandling er det risiko for å utvikle vaskulær demens.

  Videre encefalopati forekommer ofte med kronisk hypertensjon (som et resultat av spastiske tilstander av cerebrale blodkar, noe som fører til uttømming av cerebral blodstrøm) med hypertensjon, polycystisk nyresykdom, kronisk glomerulonefritt, pheochromocytoma, hypofyse - Cushing.

  Andre sykdommer som kan bli en årsak til en patologisk prosess inkluderer Osteochondrose, Kimerli anomali, anomali av arteria vertebralis, nakkesøylen ustabilitet dysplastic karakter, og også etter mottatt ryggmargsskader. Encefalopati kan utvikles i pasienter med diabetes, spesielt i tilfeller hvor pasienter har diabetisk makroangiopati. Blant andre årsaker til sykdommen allokerer systemisk vaskulitt, arvelig angiopati, traumatisk hjerneskade, ischemisk hjertesykdom, arrytmier.

  Risikofaktorene inkluderer:

  • genetisk predisposisjon;
  • hyperkolesterolemi;
  • vektig;
  • utilstrekkelig fysisk aktivitet
  • overdreven psykisk stress;
  • dårlige vaner (spesielt alkoholmisbruk);
  • irrasjonell ernæring.

  Former av sykdommen

  Ifølge den etiologiske faktoren er disirkulatorisk encefalopati delt inn i følgende typer:

  • aterosklerotisk - den vanligste formen, med utviklingen av sykdommen, hjernefunksjonene forverres;
  • hypertonisk - kan vises i ung alder, forverret under hypertensive kriser; Det er fare for fremdrift av brudd på intelligens og minne ned til dyp demens;
  • venøs cerebrale funksjoner forverres mot bakgrunnen av ødem, som utvikler seg på grunn av vanskeligheter med utstrømning av blod;
  • blandet - kombinerer egenskapene til aterosklerotiske og hypertoniske former.

  På de første stadiene av sykdommen, viser pasientene å ha en sanatoriumbehandling.

  Avhengig av arten av sykdomsforløpet kan sykdommen sakte progressiv (klassisk), remitting og raskt progressiv (galopperende).

  Stages av sykdommen

  I løpet av disirkulatorisk encefalopati bestemmes tre stadier.

  1. Ingen endring i nevrologisk status tilstrekkelig behandling tillater vanligvis å oppnå en stabil langsiktig remisjon.
  2. Begynnelsen av sosial feiljustering, objektive nevrologiske lidelser blir observert, og evnen til selvbetjening er bevart.
  3. Utvikling av vaskulær demens, forverring av nevrologiske lidelser, fullstendig avhengighet av pasienten på andre.

  Symptomer på dyscirculatory encefalopati

  Dysirkirkulatorisk encefalopati er preget av nedsatt kognitiv funksjon, nedsatt motor og følelsesmessige lidelser.

  Karakteristisk gradvis og subtil begynnelse av utviklingen av den patologiske prosessen. I den første fasen av karsirkulatorisk encefalopati er det kliniske bildet vanligvis dominert av følelsesmessige lidelser. Omtrent 65% av pasientene klager på depresjon og lavt humør. De er preget av fiksering på ubehagelige følelser av somatisk natur (smerter i rygg, ledd, indre organer, hodepine, støy eller ringing i ørene, etc.), som ikke alltid skyldes eksisterende sykdommer. Depressiv tilstand med karsirkulatorisk encefalopati, som regel, skjer under påvirkning av en mindre psykotraumatisk årsak eller spontant, dårlig egnet til korreksjon ved hjelp av antidepressiva og psykoterapeutiske teknikker. I 20% av tilfellene kommer alvorlighetsgraden av depresjon i betydelig grad.

  Hos pasienter med innledende stadier av karsirkulatorisk encefalopati, blir eksacerbasjoner ofte forårsaket av psykomotisk overbelastning, yrkesfare.

  Andre symptomer på vaskulær encefalopati utgangspunktet omfatter irritabilitet, passer for aggresjon mot andre, humørsvingninger, anfall av ukontrollerbar gråt for inkonsekvente grunner, forvirring, tretthet, søvnforstyrrelser. I 90% av pasienter med svekket hukommelse observert, dårlig konsentrasjon, problemer med planlegging og / eller organisere noen aktivitet, tretthet med den intellektuelle belastning, bremse farten på tenkning, redusert kognitiv aktivitet, vanskeligheter ved å bytte fra en aktivitet til en annen. Noen ganger er det økt respons på ytre stimuli (høy lyd, lys), asymmetri i ansikt, tunge avvik fra midtlinjen, oculomotor lidelser, utseendet av patologiske reflekser, ustø når han går, kvalme, oppkast og svimmelhet mens du går.

  Den andre fasen av karsirkulatorisk encefalopati er preget av forverring av kognitive og motoriske lidelser. Det er en betydelig forverring av minne og oppmerksomhet, en merkbar intellektuell tilbakegang, vanskeligheter med å utføre tidligere gjennomførbare intellektuelle oppgaver, apati, tap av interesse i tidligere hobbyer. Pasienter er ikke i stand til å kritisk vurdere sin status, overskatte deres intellektuelle evner og ytelse, de er preget av egocentrisme. Med utviklingen av den patologiske prosessen hos pasienter, er evnen til å generalisere, orientere i tid og rom tapt, det er daglig døsighet og dårlig nattesøvn. En typisk manifestasjon av dyscirculatory encephalopathy på dette stadiet er forsinket shuffling i små trinn ("skier's gang"). I ferd med å gå, er det vanskelig for pasienten å begynne bevegelse, og det er like vanskelig å stoppe. I dette tilfellet observeres ikke motorforstyrrelser i arbeidet i de øvre lemmer.

  I den generelle strukturen av vaskulær nevrologisk patologi rangerer disirkulatorisk encefalopati først i hyppigheten av forekomsten i den generelle befolkningen.

  Hos pasienter med stadium III av karsirkulatorisk encefalopati observeres alvorlige tenkningssykdommer, og evnen til å jobbe er tapt. Med videre progresjon av den patologiske prosessen er evnen til selvbetjening tapt. Pasienter med dette stadiet av sykdommen er ofte engasjert i en slags uproduktiv aktivitet, men i de fleste tilfeller mangler de motivasjon for noe yrke, likegyldighet til hva som skjer rundt dem, deres omgivelser og seg selv er notert. Utvikle alvorlige taleforstyrrelser, urininkontinens, tremor, parese eller lammelse av lemmer, pseudobulbar syndrom, i noen tilfeller - epileptiforme anfall. Pasienter faller ofte når de går, spesielt i hjørner og stopp. Når kombinert dyscirculatory encefalopati med osteoporose under slike fall, oppstår brudd (oftest - en brudd på lårets hals).

  De viktigste nevrologiske manifestasjoner av sykdommen inkluderer gjenopplivelse av senreflekser, utvidelse av refleksogene soner, vestibulære lidelser, muskelstivhet, kloner i underekstremiteter.

  diagnostikk

  Diagnosen av cirkulatorisk encefalopati er etablert på grunnlag av alvorlige symptomer på sykdommen i seks måneder eller mer.

  For å få en diagnose, blir klager og anamneser samlet. Siden kognitiv forringelse i de tidlige stadiene av sykdommen kan gå ubemerket for pasienten og hans kjære, anbefales spesielle diagnostiske tester. For eksempel blir pasienten bedt om å gjenta individuelle ord for legen, tegne et ratt med piler som angir en bestemt tid, og deretter gjenta ordene som pasienten gjentas etter legen, etc.

  Hovedårsaken til dyscirculatory encephalopathy er kronisk cerebral iskemi.

  Bærer ultrasoniske doppler-blodkarene i hode og nakke, tosidig skanning og magnetisk resonans-angiografi, cerebrale kar. I noen tilfeller er tilordnet computer tomografi, noe som gjør det mulig å beregne graden av hjerneskade og bestemme fasen av vaskulær encefalopati (for jeg stadium av sykdom bestemt ved hjelp av mindre organiske hjerneskader på II - små lommer av redusert tetthet av hvit substans, utvide furer og hjerne ventrikler, i III stadium - markert atrofi i hjernen).

  Magnetisk resonanstomografi i hjernen gjør det mulig å skille disirkulatorisk encefalopati med Alzheimers sykdom, Creutzfeldt-Jakob sykdom, spredt encefalomyelitt. De mest pålitelige tegnene som indikerer denne sykdommen inkluderer deteksjon av foci av "mute" cerebral infarcts.

  Indikasjonene er elektroencefalografi, echoencefalografi, rheoencefalografi.

  For å identifisere etiologiske faktor nødvendig for konsultasjon med en kardiolog blodtrykksmåling, gjennomføre elektro, blodprøver på koagulasjon, blodkjemi analyse (bestemmelse av total kolesterol, høy og lav tetthet lipoproteiner, glukose). For å klargjøre diagnose kan kreve en konsultasjon med et oftalmologisk utføre ophthalmoscopy og definisjon av synsfeltene. For å bestemme nevrologiske lidelser, er det nødvendig med nevrologisk konsultasjon.

  Behandling av dyscirculatory encefalopati

  Behandlingen av karsirkulatorisk encefalopati er rettet mot å eliminere den etiologiske faktoren, forbedre hjernecirkulasjonen, beskytte nervene fra hypoksi og iskemi.

  Hjernen i hvile forbruker 15% av volumet av blod, og samtidig 20-25% oksygen oppnådd ved å puste.

  På de første stadiene av sykdommen, viser pasientene å ha en sanatoriumbehandling.

  Grunnlaget for patogenetisk behandling av sykdommen er legemidler som forbedrer hjernehemodynamikk (kalsiumkanalblokkere, fosfodiesterasehemmere). Ved detektering av økt blodplateaggregering, brukes antiplateletmidler. Med arteriell hypertensjon - hypotensive stoffer, som bidrar til å forhindre komplikasjoner og redusere sykdomsprogresjonen. I tilfelle av høy konsentrasjon av kolesterol i blodet, som ikke reduseres med slanking, foreskrives hypolipidemiske legemidler. For å redusere alvorlighetsgraden av kognitiv svekkelse, brukes nootropics. Ved svimmelhet utpeke vasoaktive og vegetotrofiske stoffer. I nærvær av følelsesmessige lidelser, vises antidepressiva med en analeptisk effekt som tas om morgenen, og antidepressiva med beroligende effekt som tas om ettermiddagen. Vitaminoterapi er indikert.

  Fra metodene til fysioterapi, elektroforese av legemidler, magnetoterapi, oksygenbehandling, refleksbehandling og balneoterapi er effektive.

  De viktigste målene med psykoterapi for hjerne-encefalopati er psykologisk tilpasning til miljøet, mental og sosial tilpasning, eliminering av astheniske manifestasjoner.

  Ved innsnevring av lumen av den indre halspulsåren til 70% og rask sykdomsfremgang, indikeres kirurgisk behandling (karotid endarterektomi, dannelse av ekstra-intrakranial anastomose). I tilfelle av ryggvirvelarterienes abnormiteter utføres rekonstruksjonen.

  I motorforstyrrelser vises terapeutiske øvelser med en gradvis økning i belastningen, balanse terapi.

  Sykdommen er oftere registrert hos eldre, men i de senere år har det vært en økning i antall tilfeller av karsirkulatorisk encefalopati i aldersgruppen under 40 år.

  En nødvendig betingelse for effektiviteten av behandlingen er avvisningen av dårlige vaner, korrigering av overskytende vekt, diett begrensning av animalsk fett, holesterinosoderzhaschih produkter salt. Pasienter med tidlig trinn vaskulær encefalopati ofte føre til forverringer psyko-emosjonelle overspenning, yrkesrisiko (arbeid om natten, vibrasjon, arbeide under forhold med høy temperatur, høyt støynivå), som en konsekvens, er det anbefalt å unngå disse ugunstige faktorer.

  Mulige komplikasjoner og konsekvenser

  I fravær av rettidig tilstrekkelig behandling er det risiko for å utvikle vaskulær demens.

  Rapid progresjon av den patologiske prosessen, mot hvilken hjertesirkulatorisk hjerne-encefalopati utviklet (iskemisk slag, systemiske bindevevssykdommer, ondartede former for arteriell hypertensjon) fører til funksjonshemning.

  outlook

  Tidlig og riktig valgt behandling ved første og andre stadier av sykdommen gjør det mulig å senke progresjonen av den patologiske prosessen, forhindre uførhet og øke levetiden til pasienter uten å redusere kvaliteten. Prognosen forverres med akutte sykdomsrelaterte sykdommer, hypertensive kriser, dårlig kontrollert hyperglykemi.

  forebygging

  For å forhindre utvikling av dyscirculatory encephalopathy, anbefales det:

  • rettidig behandling av sykdommer som kan føre til utvikling av dyscirculatory encefalopati;
  • tilstrekkelig fysisk aktivitet
  • rasjonell ernæring;
  • korreksjon av kroppsvekt;
  • avvisning av dårlige vaner
  • en rasjonell modus for arbeid og hvile.

  Med det formål å tidlig påvisning av vaskulær encefalopati anbefales å gjennomgå regelmessige mellomrom etter en nerve til personer med høy risiko (pasienter med høyt blodtrykk, diabetes, aterosklerotiske karforandringer, eldre).

  Behandling av hjerne-encefalopati

  Utilstrekkelig ernæring av hjernen fører til døden av vevet. Denne prosessen varer i mange år, og pasientene vender seg til legen bare ved utseendet av åpenbare nevrologiske tegn. Blant disse sykdommene kan disirkulatorisk encefalopati (DEP) identifiseres. Denne sykdommen er preget av et kronisk kurs med gradvis økning i symptomer.

  Ved encefalopati kode ICD-10 160-169 og lagres i avdelingen for cerebrovaskulære sykdommer (TSVB), ettersom det er patologiske forandringer av cerebrale kar er betraktet som den viktigste grunnen. Ifølge den internasjonale klassifiseringen er sykdommen delt i henhold til de fremvoksende symptomene og kurset uten manifestasjoner (164-165).

  årsaker

  Etter å ha diagnostisert DEP, bør legen finne ut grunnen til utvikling av en patologi. I mange tilfeller er det ekstremt vanskelig å gjøre, encefalopati av en kompleks genese er oftere en konsekvens av flere faktorer samtidig. I dette tilfellet kan 1-2 former for sykdommen kombineres. For å bestemme den eksakte årsaken til cerebral blodstrømssykdommer, vil en MR-undersøkelse være nødvendig.

  Encefalopati av kompleks genese og dens enklere arter er konsekvensen av følgende årsaker:

  • Essensiell hypertensjon (høyt blodtrykk);
  • Mental overbelastning;
  • Aterosklerose av cerebrale (cerebrale) fartøyer;
  • Kronisk alkoholisme;
  • Vaskulær betennelse (blodkar i vaskulitt);
  • Post-stroke tilstand;
  • Dizontogenetiske egenskaper (uregelmessigheter av individuell utvikling);
  • Kombinert (flere) hodeskader;
  • Osteochondrose av livmorhalsdepartementet.

  Former for patologi

  Ddiagnose disirkulatorisk encefalopati har bare en type selvfølgelig - kronisk med gradvis progresjon. Det er satt på MP-tegn, som tydelig vises på magnetisk resonansbilder.

  Denne typen er klassifisert i henhold til faktorene som påvirker utviklingen:

  • Aterosklerotisk encefalopati. Denne typen sykdom er en konsekvens av cerebral arteriosklerose. Encefalopati av vaskulær genese av denne arten finnes i de fleste tilfeller. Over tid øker sykdomsforløpet på grunn av nedsatt blodgass;
  • Resterende encefalopati. Det er et gjenværende fenomen. Forverringen av denne form for patologi kan manifestere seg år etter skade på nerveceller;
  • Venøs encefalopati. Denne typen sykdom er en konsekvens av forstyrret blodstrøm i hjerneårene. Utløpet av blod forverres og stagnasjon oppstår, noe som forårsaker trykk på karene. På grunn av dette fenomenet utvikler venøs encefalopati gradvis og hjerneaktiviteten reduseres;
  • Hypertensive. Denne sykdomsformen oppstår på grunn av det stadig økte trykket, spesielt mot krisesituasjonen. Manifest hypertensiv encefalopati kan selv i ung alder, og det preges av rask utvikling;
  • Blandet. Et utvalg oppstår ved kombinasjonen av aterosklerose og hypertensjon. Sirkulasjonen av blod er forstyrret, mot en krisesituasjon, utvikles encefalopati av blandet genese raskt.

  Utviklingsstadier

  For å forstå hva som er karsirkulatorisk hjernen encefalopati er mulig, fokuserer ikke bare på skjemaet, men også på graden av sykdommen. For hver av dem er det visse symptomer og egenskaper ved utvikling. Utviklingsstadiene i vaskulær encefalopati er:

  • Discirkulatorisk encefalopati av 1. grad. Det er preget av liten skade på hjernevævet. De er iboende i mange patologiske prosesser, så du må undersøkes i detalj. Hvis det er i tide å avsløre DEP på 1 grad, er det mulig å oppnå stabil remisjon (fravær av eksacerbasjoner). Denne fasen av patologien er symptomatisk:
   • Minneforringelse;
   • Svikt i rytmen av søvn;
   • Svimmelhet og hodepine;
   • Ustabil gang
   • Redusert mental kapasitet;
   • Støy i ørene.
  • Discirkulatorisk encefalopati av 2. grad. Den andre perioden begynner med angrep av hypokondrier og utvikling av disadaptasjon. Pasienten prøver stadig å kaste bort skylden og er hjemsøkt av en følelse av angst. På dette stadiet forekommer funksjonshemming vanligvis, men en person kan fortsatt utføre daglige oppgaver. DEP på 2 grader er vist med tegn:
   • Svak konsentrasjon av oppmerksomhet;
   • Progressiv minneverdigelse;
   • Delvis tap av selvkontroll;
   • Utvikling av pseudobulbar syndrom;
   • Konstant irritabilitet;
   • Depresjon.
  • Discirkulatorisk encefalopati i tredje grad. Den tredje utviklingsperioden betyr utseende av demens (demens). Pasienten forverres av alvorlighetsgraden av funksjonshemming, og han kan faktisk ikke betjene seg selv. Neurologiske symptomer utvikler seg. For ДЭП 3 grader er slike tegn karakteristiske:
   • Hindret reaksjon;
   • Betydelig reduksjon i mentale evner;
   • Ufrivillig urinering;
   • Manifestasjon av parkinsonisme;
   • Ustabil gang
   • Tap av evnen til å betjene deg selv (lag mat, vask, etc.).

  Farten på patologien går avhengig av pasientens livsstil og de eksterne patologiene som påvirker utviklingen. I gjennomsnitt tar overgangen til en ny grad fra 2 til 5 år.

  Generelle symptomer

  Tegnene på karsirkulatorisk encefalopati er mangesidig. Folk finner det vanskelig å orientere seg i dem, og for å forenkle listen over vanlige tegn på sykdommen ble det samlet:

  • depresjon;
  • Shaky gang
  • svimmelhet;
  • Tap av selvkontroll
  • Tap av arbeidsferdigheter og selvbetjening;
  • hodepine;
  • Svak konsentrasjon av oppmerksomhet;
  • Minneforringelse;
  • Demens.

  Med dyscirculatory encefalopati blir symptomene gradvis mer uttalt. Etter å ha funnet 2-3 tegn, bør du umiddelbart kontakte legen din.

  diagnostikk

  For rettidig oppdagelse av patologi anbefaler eksperter at personer med aterosklerose, hypertensjon og andre årsaker til utviklingen periodisk undersøkes av en nevrolog. Hvis legen mistenker etter undersøkelsen, vil han utnevne en instrumentell undersøkelse:

  • elektroencefalogram;
  • MR undersøkelse;
  • rheoencephalography;
  • echoencephalography;
  • Ultralyd undersøkelse av cerebral fartøy.

  Legen vil se det nøyaktige bildet av hva som skjer på MR. Ved hjelp av denne type undersøkelse kan DEP differensieres fra andre patologier med lignende manifestasjoner, for eksempel Alzheimers sykdom, MS, etc.

  For å finne ut årsaken til sykdommen, må du vende deg til slike leger:

  I tillegg til hovedtyper av instrumentelle undersøkelsesmetoder, vil et koagulogram og et elektrokardiogram være nødvendig for å bestemme faktoren som utløser utviklingen av sykdommen. Bestemmelsesfaktor kan være daglig måling av trykk og overvåking av hjerterytme.

  Alle de ovennevnte forskningsmetodene kan nøyaktig identifisere årsaken til utseendet og utviklingen av DEP, dens grad og flythastighet. Basert på disse dataene vil legen kunne utarbeide et behandlingsregime og fortelle pasienten om justeringer i livsstil.

  Behandlingskurs

  Behandling av karsirkulatorisk encefalopati er et etiopathogenetisk kompleks av metoder. Den inkluderer ulike terapier som tar sikte på å eliminere årsaken til patologien og mekanismen av opprinnelsen. For dette behandles eller kompenseres hovedpatologisk prosess og normaliserer blodsirkulasjonen i hjernekarrene.

  Symptomer og behandling er alltid sammenhengende, og i tilfelle av DAP er de forbundet med den underliggende sykdommen. Utgangspunktet for terapi inkluderer metoder som er utformet for å eliminere det, siden vevsatrofi vil senke eller helt stoppe.

  For etiotropisk behandling velges medisiner, avhengig av typen underliggende sykdom. Tabletter kan være nødvendig å redusere sukker eller trykk, et spesielt anti-stivnet kosthold, og så videre.. Noen ganger for å redusere kolesterolnivået i blodet er ikke lett, slik at behandlende lege foreskriver medisiner for denne spesielle typen Lovastina og Probucol.

  Med hjerneens encefalopati består patogenetisk behandling i å eliminere faktorene som påvirker utviklingen av patologi. For dette formål, brukes medisiner som er beregnet på å forbedre blodsirkulasjonen i hjernen. Følgende grupper av legemidler er brukt:

  • A2-adrenoreceptorantagonister (Nicergoline);
  • Kalsiumkanalblokkere (Flunarizin);
  • Antiaggreganter (aspirin eller dipyridomol);
  • Inhibitorer av fosfodiesterase (Ginkgo, Biloba).

  En viktig rolle i terapi spilles av nevroprotektorer, siden det er vanskelig å behandle sykdommen uten å beskytte nervene fra effekten av hypoksi. Blant legemidler fra denne gruppen er vanligvis piller basert på pyrrolidon (Piracetam) og GABA (fenibut) foreskrevet. Til samme formål brukes membranstabiliserende legemidler (Tsereton), vitaminkomplekser og kofaktorer.

  Hvis cerebral vaskulær encefalopati ble provosert ved koagulering av karoten arterien og raskt utvikler seg, vil legen anbefale kirurgisk inngrep. Essensen av en slik operasjon er å fjerne det berørte området og normalisere kommunikasjonen mellom cerebral fartøyene. Når vertebralarterien er skadet, er kirurgisk inngrep rettet mot restaureringen.

  Prognose og forebygging

  Mange mennesker som lider av vaskulær encefalopati, tenk på hvor mye du kan leve med denne patologien. Legene anbefaler ikke å miste mot og behandle sykdommen ved første tegn. I de første 2 stadiene gir terapi gode resultater, og sykdommen slutter å utvikle seg

  Noen ganger er det en raskt utviklende form for DEP. Folk med denne typen patologi går hvert nytt år til en ny scene. I dette tilfellet står pasienter ofte i funksjonshemming og irreversible konsekvenser. En ugunstig prognose gjelder blandede former av sykdommen, siden vedvarende kriser mot bakgrunnen av atherosklerosutvikling forverrer løpet av DEP.

  Forebygging består i å opprettholde en sunn livsstil og ta medisiner for å stoppe den underliggende patologiske prosessen. I dette tilfellet kan du leve med DEP til alderdom.

  Dysirkulatorisk encefalopati er en alvorlig sekundær komplikasjon. På grunn av det kan folk utvikle funksjonshemming, så det er nødvendig å umiddelbart identifisere denne lidelsen og starte et behandlingsforløp.

  Les Mer Om Fartøyene